Unit 2 Bridging Cultures单元检测卷 课件(共100张)+练习(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 2 Bridging Cultures单元检测卷 课件(共100张)+练习(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

英语 选择性必修 第二册 RJ
第二单元检测卷
 时间:120分钟  满分:150分
较易题(占比60%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比10%)
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文写作 读后续写
A B C D
难度 ★ ★ ★ ★ ★★ ★ ★★ ★ ★★ ★★★
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
扫一扫·听录音
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.How does the woman feel now?
A.Relaxed. B.Excited.
C.Tired.
2.Where does the woman want to go?
A.A tea house. B.A gift shop.
C.A culture center.
3.How is the weather?
A.Cool. B.Warm.
C.Cold.
4.What is the woman?
A.A newspaper reporter.
B.A teacher.
C.A college student.
5.What does the woman mean?
A.She likes the new theater in town.
B.She expects the theater to close down.
C.She's surprised by the news.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the woman doing?
A.Repairing a phone.
B.Returning a phone.
C.Buying a new phone.
7.What is the man asking for?
A.SIM card. B.The receipt.
C.Phone cover.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What is the man doing?
A.Giving suggestions. B.Offering information.
C.Asking for help.
9.What does the woman think of her mother?
A.Stubborn. B.Understanding.
C.Warm-hearted.
10.When will the competition be held?
A.This evening. B.Tomorrow morning.
C.Tomorrow evening.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.Who is making the telephone call?
A.Thomas Brothers. B.Mike Landon.
C.Jack Cooper.
12.What is the woman probably?
A.Mr Cooper's wife.
B.Mr Cooper's boss.
C.Mr Cooper's secretary.
13.What is the message about?
A.A meeting. B.A visit to France.
C.The date for a trip.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.Why does the woman give up Ridgeway House?
A.It has no single rooms.
B.It doesn't provide meals.
C.It is closed in the summer vacation.
15.How much does a single room in International House cost?
A.$130 a week. B.$150 a week.
C.$175 a week.
16.What does the woman care about most?
A.The computer room.
B.The volleyball court.
C.The swimming pool.
17.What will the woman do next?
A.Get the key. B.Fill in a form.
C.Pay the deposit.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What is the speaker doing?
A.Giving a lecture.
B.Studying foreign cultures.
C.Telling some stories.
19.What does the story show us?
A.Many people suffer from culture shock.
B.Different countries have different customs.
C.Do as the Romans do when in Rome.
20.What is the speaker going to talk about next?
A.The way people eat in different cultures.
B.The way people use their names in different cultures.
C.The way people greet each other in different cultures.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Food festivals are a common occurrence in the UK and take place in all sorts of places and at all sorts of times. Whatever your taste, there's a food festival to match—no matter how specialized.
Meatopia
This three-day, London-based festival takes place at the end of August and is a meat lover's paradise. In addition to a range of legally sourced meat products, from juicy burgers to tender steaks, attendees can listen to live music, watch butchery demonstrations, and attend informal meat-based workshops.
The National Honey Show
If you have a sweet tooth, then it could be that the National Honey Show, which started in 1921 and is the largest event of its kind, is the place for you to be. This three-day event attracts many local entries who showcase their sweet golden honey, some of which is sold globally.
The Orange Sauce Festival
Have you heard about a festival that is devoted only to orange sauce? Held in Cumbria, this sweet, fragrant festival has been running for 3 years. What attracts people most is a competition to find the best homemade orange sauce. There are thousands of participants from over 30 different countries across the globe, bringing their local snacks to share here.
The Ginger (姜) and Spice Festival
If you'd prefer something with a little more kick to it, then you could attend the Ginger and Spice Festival held in Market Drayton. Unlike other food festivals, it celebrates its town's historic connection to Robert Clive, who returned from India with ginger. Because of this, they specialize in baking gingerbread, but also sell a range of traditional spices from mild to hot.
21.What do Meatopia and the National Honey Show have in common?
A.Both of them last for three days.
B.Both of them hold workshops.
C.Both of them originated from London.
D.Both of them have a long history.
22.If you are interested in foreign food, which festival do you like best?
A.Meatopia.
B.The Ginger and Spice Festival.
C.The National Honey Show.
D.The Orange Sauce Festival.
23.What is special about the Ginger and Spice Festival?
A.It has something to do with a historic figure.
B.The ginger used in the festival is from India.
C.It sells spicy food.
D.The food is cooked by Robert Clive.
B
People perform graceful moves, all while standing on a bamboo strip in the river. You may think it's a scene from an art movie, but actually it is a form of intangible cultural heritage: bamboo drifting (独竹漂).
Bamboo drifting dates back to over 2,000 years ago in the Chishui River area of Guizhou. During the Qin Dynasty, the Bozhou district of Zunyi city was known for its high-quality nanmu. It was in great demand by the royal court more than 2,000 kilometers to the north. With no transportation along the Chishui River, people had to stand on one log (原木) to drift down the river. Later, local people began to compete along the way and the game of wood drifting was born. In the Qing Dynasty, wood drifting became bamboo drifting because of bamboo's lower price.
Now, communities in Guizhou hold bamboo drifting competitions every year during the Dragon Boat Festival. Due to the great strength and balance it takes for one to master this act, bamboo drifting was included in the national intangible cultural heritage list.
Yang Liu, 24, is an inheritor of bamboo drifting. Yang said the most difficult part of bamboo drifting was keeping one's balance. “I fell in the water several times when I was practicing,” she said.
“Usually, the bamboo under your feet is about 9 meters long, and the bamboo in your hands is about 5 meters. If the length or diameter of the bamboo is not long enough, it will not be buoyant (有浮力的) enough to float. So we should fight against the water flow by continuously changing the angle,” Yang added.
But the love for the ancient skill keeps Yang going. In the past 17 years, she has drifted all year round, in winter cold and summer heat.
Yang also produces new ideas when spreading the culture of bamboo drifting. For example, she connects dance with bamboo drifting to make it more graceful and wears hanfu when performing, creating a beautiful feel. In 2020, Yang registered on social media platforms and posted her videos. “I want to spread it to other countries so that more people around the world will like Chinese culture,” she told China Daily.
24.What's the main idea of Paragraph 2?
A.The use of bamboo drifting.
B.The birthplace of bamboo drifting.
C.The acting skills for bamboo drifting.
D.The historical development of bamboo drifting.
25.Why was bamboo drifting listed into the national intangible cultural heritage?
A.It spreads Chinese culture to the world.
B.It enjoys great popularity among Guizhou people.
C.It's physically and technically demanding for performers.
D.It's an important activity during the Dragon Boat Festival.
26.What is the most challenging for bamboo drifting?
A.Keeping one's balance.
B.Performing graceful moves.
C.Choosing bamboos of proper size.
D.Continuously changing the angle.
27.Which of the following best describes Yang Liu?
A.Responsible and brave.
B.Creative and determined.
C.Hard-working and outgoing.
D.Knowledgeable and competitive.
C
Two years ago, I went on a student exchange program to Auckland in New Zealand. I chose to go to New Zealand because firstly, it is a safe country and secondly, I wanted to go to a country that is culturally different from my own.
I started considering going on a student exchange program after making a backpack trip around the world when I was a freshman at Waseda University. I met so many people of different backgrounds during my trip. When I was travelling, I realized the importance of speaking English. I felt that if I knew English, I could communicate and make friends with a lot of people around the world. Then, I made up my mind to work hard after coming back from the trip.
When I was at Auckland University of Technology, I mainly took classes related to language pedagogy (教学法). Unlike at Waseda University, many of the classes at Auckland University of Technology were held in small class size, usually a class size of 15 students to a teacher. In addition, rather than one way passive learning, students were required to actively raise their opinions and take part in group discussions in class. The classes were also practical in nature and required a lot of preparation.
Spending a year studying abroad has made me feel more confident in communicating in English. I was also able to meet people of different backgrounds thanks to the exchange paring to the past, I am now a better listener and also better at voicing my opinions. Studying abroad does not only improve my language skills, but also makes me grow as a person.
28.Why did the author choose to go to New Zealand?
A.To do his research program.
B.To experience its culture.
C.To volunteer in a safe country.
D.To start his trips around the world.
29.What did the author decide to do after traveling abroad?
A.Avoid people from different backgrounds.
B.Further his study during his trip.
C.Make more friends in his new university.
D.Make efforts to learn English well.
30.How do the classes at Auckland differ from those at Waseda?
A.They are smaller.
B.They have fewer discussions.
C.They are quieter.
D.They call for fewer efforts.
31.What can we say about the author from the last paragraph?
A.He wants to teach language skills.
B.He decides to study abroad again.
C.He feels thankful for the program.
D.He listens more than he speaks.
D
Around the world, many people come together on 31st December to celebrate the coming of the New Year, which is called Hogmanay in Scotland. The tradition of Hogmanay comes from Viking times and the celebration is more popular than Christmas in Scotland.
On Hogmanay's Eve, family members throughout Scotland will get together to “bring in the bells”. The phrase in Scotland refers to the ten second countdown to midnight when bells ring all over Scotland to signal the beginning of the New Year. The atmosphere can only be described as electric! It is such an exciting event and all of the people are in a good mood as they wait to bring in the New Year bells!
Then most towns in Scotland have celebrations with fireworks in the evening, but in the bigger Scottish cities, other events take place.
The best-known event for Hogmanay is the annual Edinburgh Street Party. Every year, Edinburgh hosts a joyful firework show and other celebrating activities outside of the castle and it is broadcast on TV for those watching the celebration from their homes.
Another very popular event takes place in Stonehaven, where there is a “Fireball Ceremony” which takes place along the street. Around forty men and women come together and wave fireballs around their heads, which is wonderful to witness! People line the streets hours beforehand to see the festival which begins immediately after midnight on December 31st.
On New Year's Day in Scotland, it is traditional to have a meal with the family. They always eat a steak pie with vegetables. Another tradition that has to be mentioned is the “First Footing” tradition. Also from the time of the Vikings, this is the tradition where the first person to enter the home after Hogmanay has to bring something Scottish with them, otherwise it brings bad luck for the coming year. People are usually very generous with their first footing gifts such as ginger wine, Scottish whisky and homemade shortbread.
32.What will the family members do right before the midnight of 31st December?
A.Have a big dinner party.
B.Ring the bells at home.
C.Count down the last ten seconds.
D.Set off fireworks outside.
33.What can we know about the Edinburgh Street Party?
A.It is a firework show.
B.It is a fireball ceremony.
C.It is a well-known gathering.
D.It is a popular TV show.
34.Which is the traditional thing for the Scottish New Year meal?
A.Steak pies with vegetables.
B.Homemade shortbread.
C.Ginger wine.
D.Scottish whisky.
35.What can be a suitable title for the text?
A.Hogmanay: the Scottish New Year
B.The Origin of the Scottish New Year
C.First Footing: an Old Scottish Tradition
D.Different Ways of New Year Celebrations
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
English family names or surnames as we know today weren't widely used until the Norman conquest (征服) of 1066. Before that time there weren't enough people to make it necessary to use anything other than a single name.  36 , people began adding descriptions such as “John the Baker” to tell between people of the same name. These descriptive names eventually became associated with a family, passed down from one generation to the next.
Occupational (职业性的) Surnames.  37 . Two common English surnames, Smith and Wright, are excellent examples of this. A name ending in “-man” usually suggests a trade name, as in Chapman (shopkeeper).
Descriptive Surnames. Based on a unique quality or physical characteristic of the individual, descriptive surnames often developed from nicknames. Most refer to an individual's appearance, like size, color or physical shape, for example, Little or Armstrong.  38 . Good child or Wise are good examples of this.
Geographical Surnames. These are names coming from the location of the land in which the first bearer and his family lived, and are generally the most common origin of English surnames. They were first introduced into England by the Normans, many of whom were known by the name of their personal lands.  39 . County names in Great Britain, such as Kent and Devon, have been commonly adopted as surnames.
Other local surnames are from descriptive landscape features such as hills and woods which describe the land where the bearer lives.  40 .
A.As the country's population grew
B.As a person entered under one surname
C.A rare name can tell you the family's origin
D.This is the origin of surnames such as Hill and Bush
E.They may also refer to an individual's personal character
F.Many English surnames developed from a person's job or trade
G.Thus, many English surnames developed from the name of an actual town or county
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Growing up in the USA, I always wanted to experience another culture. The  41  came when I was 15. After a few months of planning and  42 , I was ready to spend the second semester of my first high school year  43  an exchange student in Australia.
 44  in Perth was one of the most exciting moments of my life. I realized then that there was no turning back. The family I would live with was waiting for me, and it would only be five days  45  the new school year. The school I attended was  46  my school back in the States. I was quite  47  at first, especially never having been to a new school—even in the US. Everything went without  48 , though. The teachers were welcoming and the students were friendly.
The most  49  time was travelling with other exchange students around Australia during our semester break. The few weeks we  50  together were full of amazing activities.
At the end of our  51  in Australia, we had three weeks to share our stories and help each other deal with leaving. It was only  52  that our last day together was filled with tears. We packed our camp,  53  e-mail addresses and gathered together for a final good-bye.
Upon coming home, an open mind was again important. Resettling home took time and  54 , but at last I made it. All the while, I was thoughtful to let my family and friends know how happy I was to be home and  55  I had missed them—though the experience is still unforgettable with me. So, if you have the opportunity to study abroad you most certainly should.
41.A.task B.dream
C.chance D.vacation
42.A.packing B.convincing
C.performing D.preparing
43.A.as B.on
C.for D.with
44.A.Flying B.Landing
C.Working D.Studying
45.A.since B.until
C.after D.before
46.A.similar to B.different from
C.as good as D.the same as
47.A.excited B.annoyed
C.worried D.confused
48.A.hope B.doubt
C.difficulties D.argument
49.A.valuable B.acceptable
C.comfortable D.unforgettable
50.A.spent B.lived
C.studied D.worked
51.A.stay B.visit
C.trip D.holiday
52.A.funny B.natural
C.strange D.simple
53.A.made B.wrote
C.shared D.exchanged
54.A.effort B.money
C.ability D.wisdom
55.A.how many B.how much
C.how long D.how old
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Lions, tigers and other animals are staying awake at night  56  (avoid) human beings, a new study finds.
Scientists have known that human activities can lead to changes in nature. Many animals may move around less or travel to far places to keep away  57  people. By being awake at night, animals can also be on guard against possible enemies and spend less time  58  (look) for food.
The latest research found even activities like farming and camping can  59  (fright) animals and cause them to become more active at night.  60  had been studied were lions in Tanzania, tigers in Nepal and monkeys in Brazil. Researchers compared  61  (careful) how much time those animals were active at night in areas of human activities, such as hunting and farming. It was human activities that caused  62  increase of about 20 percent in night-time activities, even in creatures that usually sleep at night. Results  63  (publish) in the journal Science two months ago.
The new findings are  64  (usual) because no one else has looked at it in such detail before. Ecologist Marlee Tucker was  65  (surprise) that any kind of human activities is enough for animals to see people as a threat.
56.    57.    58.    59.   
60.    61.    62.    63.   
64.    65.   
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假设你叫李华,你的英国笔友Jason所在的学校要组织来中国参加主题夏令营活动,每个学生可以从以下三个主题营中选择一个参加:
1.唐诗学习夏令营;
2.乒乓球学习夏令营;
3.剪纸学习夏令营。
Jason 来信希望你能给他推荐一个。请你给他回信,内容包括:
1.你对Jason 的来访表示欢迎;
2.你推荐的夏令营及推荐理由;
3.你的祝愿。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Mary frowned as she helped her mother and father set out the cooking supplies in the shiny steel kitchen. Her family had just moved here from New York, having bought a small restaurant, which was set to open in the next few days.
“Moving here was a stupid idea. I have lost all my friends in New York. What should I do now?” Mary grumbled (抱怨), mostly to herself.
“What's that?” Her mother asked, opening a box and lifting out several pots. “Nothing,” Mary mumbled (嘟哝). The girl had been complaining about the move, but her parents had made the decision and were then too busy to listen to her complaints.
The first few days at her new school hadn't been easy, either. She found it hard to talk to people she didn't know, and it seemed that the students hadn't even noticed her. Mary sighed and got back to wash dishes.
On the day of the grand opening, Mary's parents were busy the whole day, welcoming customers into the restaurant, which was brightly decorated in gold and red. Even Mary was in a good mood as she rushed around, seating guests, handing out menus, and pouring glasses of water. This was a big day for her family.
At one of the tables sat a family with two daughters who were about Mary's age. As she filled their glasses, Mary realized the twins were in her class. Mary ducked her head down. Her long hair covered her face, and she turned away from the table.
A few minutes later, Mary's mother found her in the kitchen. “Honey, what are you doing back here? We need you out front with the customers.”
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
“Mom, I don't want to be out there!”                                                                                                                                                      Mary put a handful of cookies into a small plate and left the kitchen.                                                                                                                                                      
第二单元检测卷
 时间:120分钟  满分:150分
较易题(占比60%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比10%)
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文写作 读后续写
A B C D
难度 ★ ★ ★ ★ ★★ ★ ★★ ★ ★★ ★★★
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
扫一扫·听录音
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Text 1
M:How did your dancing lesson go today? W:Exciting! But it was hard work. I really need a rest now.
1.How does the woman feel now?
A.Relaxed. B.Excited.
C.Tired.
答案:C
Text 2
W:Shall we go and visit the gift shop near the Culture Street? M:I'm too tired to go anywhere. Let's just stay here for a cup of tea.
2.Where does the woman want to go?
A.A tea house. B.A gift shop.
C.A culture center.
答案:B
Text 3
M:Oh, my! I can't go on. W:Me neither. I'm freezing all over. M:It's like the whole world is freezing. I guess we can't do anything until the sun shines.
3.How is the weather?
A.Cool. B.Warm.
C.Cold.
答案:C
Text 4
W:Good morning, Professor Wang. My name is Susan Gray. I'm with the local newspaper. Do you mind if I ask you a few questions? M:Not at all. Go ahead please.
4.What is the woman?
A.A newspaper reporter.
B.A teacher.
C.A college student.
答案:A
Text 5
M:The Variety Theater finally went out of business. W:Well, that's not a surprise. It was the worst one in town.
5.What does the woman mean?
A.She likes the new theater in town.
B.She expects the theater to close down.
C.She's surprised by the news.
答案:B
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
Text 6
M:How can I help you? W:I am returning the problem phone I bought yesterday. It keeps turning off on its own. M:Alright, do you have the receipt? I can't take care of this and return your money without it. W:I have it right here. M:Here are your SIM card and mobile phone cover. W:Thank you for your help.
6.What is the woman doing?
A.Repairing a phone.
B.Returning a phone.
C.Buying a new phone.
答案:B
7.What is the man asking for?
A.SIM card. B.The receipt.
C.Phone cover.
答案:B
听第7段材料,回答第8至10题。
Text 7
M:Cathy, you look upset. What's up? W:Tony, I've just quarreled with my mom. She's making me quit the singing competition at Grand Hall. Singing is everything to me. She never asks me what I want. M:Have you ever told her what you just told me, about your strong feeling about singing? W:She never listens to me carefully. M:You are trying to be a good daughter, but you have to talk to her. You have to show her who you are and what is in your heart. W:I know what she'll say. She'll just tell me to put it out of my mind. M:You need to prove your love of singing with your determination. When is the competition? W:Tomorrow night. M:Well, you have to talk to her calmly before tomorrow night. W:Well, I'll try. Thanks.
8.What is the man doing?
A.Giving suggestions. B.Offering information.
C.Asking for help.
答案:A
9.What does the woman think of her mother?
A.Stubborn. B.Understanding.
C.Warm-hearted.
答案:A
10.When will the competition be held?
A.This evening. B.Tomorrow morning.
C.Tomorrow evening.
答案:C
听第8段材料,回答第11至13题。
Text 8
W:Hello, Thomas Brothers. M:Hello, this is Mike Landon here. Is Jack Cooper there by any chance? W:I am afraid not. Let me check the schedule. He is away for a day or two, and back on Monday morning. M:Oh, well, perhaps I can leave a message for him. W:Yes, of course, just a minute. Now, let's see, to Jack Cooper from Mike London. M:No, Landon, L-a-n-d-o-n. W:Sorry, yes, got that, and what's the message? M:Well, it's just this: Could he come to a meeting on Monday afternoon at 5:00 pm? W:That's this coming Monday, October 12th? M:Right, it's to discuss the new factory in France. W:Fine, I've got that. I will see that he will get it as soon as he comes back on Monday. M:Good, thank you, goodbye.
11.Who is making the telephone call?
A.Thomas Brothers. B.Mike Landon.
C.Jack Cooper.
答案:B
12.What is the woman probably?
A.Mr Cooper's wife.
B.Mr Cooper's boss.
C.Mr Cooper's secretary.
答案:C
13.What is the message about?
A.A meeting. B.A visit to France.
C.The date for a trip.
答案:A
听第9段材料,回答第14至17题。
Text 9
W:I'd like to move into a college room. Could you tell me a bit about what's available? M:Certainly. We have two blocks for women students. The first is Ridgeway House. Well, I'm afraid it is closed in the summer, but not the winter vacation. W:I need somewhere for the whole year. M:International House may suit you better. It's quite cheap, $130 a week to share a room or $150 for a single room. Food is not included in the price. W:I'd like to have a single room. M:There are a few singles still available. But you'll have to make up your mind soon, as it is popular. You see, there's an outdoor swimming pool for the warmer months and an all weather volleyball court. W:I think I'm probably more interested in having access to a computer. M:No problem. There's a computer room in the basement. W:Sounds great. What do I need to do now? M:Please fill in this application form. The fee is $25, which you should pay now, and a further $100 deposit when you get the key.
14.Why does the woman give up Ridgeway House?
A.It has no single rooms.
B.It doesn't provide meals.
C.It is closed in the summer vacation.
答案:C
15.How much does a single room in International House cost?
A.$130 a week. B.$150 a week.
C.$175 a week.
答案:B
16.What does the woman care about most?
A.The computer room.
B.The volleyball court.
C.The swimming pool.
答案:A
17.What will the woman do next?
A.Get the key. B.Fill in a form.
C.Pay the deposit.
答案:B
听第10段材料,回答第18至20题。
Text 10
  Good afternoon, class. I want to start my lecture today by telling you a little story. Once there was a young woman from Mexico named Consuela who came to New York to learn English. She got a job at a factory owned by a man from China. One day, as Consuela came to work, her Chinese boss handed her a red envelope. Consuela looked inside and saw 20 dollars. She became very upset and threw the envelope back at the boss. Her boss was shocked. Can you guess why? Well, the boss gave her the red envelope with the money in it because it was the Chinese New Year. And on the Chinese New Year it is traditional to give money to young single people for good luck. However, from Consuela's point of view, here was an older man giving her money in an envelope. This meant a bad thing for her. Naturally she refused to take the money. Now, what does this story show us? Every culture has its own rules for what is appropriate and what is not appropriate behavior, and serious misunderstandings can occur if we don't understand them. First, the way people greet each other in different cultures. Second, the way they use names and titles. Third, the way people eat. And finally, the way they exchange gifts. OK, now, I'd like to talk about them one by one.
18.What is the speaker doing?
A.Giving a lecture.
B.Studying foreign cultures.
C.Telling some stories.
答案:A
19.What does the story show us?
A.Many people suffer from culture shock.
B.Different countries have different customs.
C.Do as the Romans do when in Rome.
答案:B
20.What is the speaker going to talk about next?
A.The way people eat in different cultures.
B.The way people use their names in different cultures.
C.The way people greet each other in different cultures.
答案:C
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Food festivals are a common occurrence in the UK and take place in all sorts of places and at all sorts of times. Whatever your taste, there's a food festival to match—no matter how specialized.
Meatopia
This three-day, London-based festival takes place at the end of August and is a meat lover's paradise. In addition to a range of legally sourced meat products, from juicy burgers to tender steaks, attendees can listen to live music, watch butchery demonstrations, and attend informal meat-based workshops.
The National Honey Show
If you have a sweet tooth, then it could be that the National Honey Show, which started in 1921 and is the largest event of its kind, is the place for you to be. This three-day event attracts many local entries who showcase their sweet golden honey, some of which is sold globally.
The Orange Sauce Festival
Have you heard about a festival that is devoted only to orange sauce? Held in Cumbria, this sweet, fragrant festival has been running for 3 years. What attracts people most is a competition to find the best homemade orange sauce. There are thousands of participants from over 30 different countries across the globe, bringing their local snacks to share here.
The Ginger (姜) and Spice Festival
If you'd prefer something with a little more kick to it, then you could attend the Ginger and Spice Festival held in Market Drayton. Unlike other food festivals, it celebrates its town's historic connection to Robert Clive, who returned from India with ginger. Because of this, they specialize in baking gingerbread, but also sell a range of traditional spices from mild to hot.
篇章导读:本文是一篇应用文。文章介绍了英国四个著名的美食节。
21.What do Meatopia and the National Honey Show have in common?
A.Both of them last for three days.
B.Both of them hold workshops.
C.Both of them originated from London.
D.Both of them have a long history.
答案:A
解析:细节理解题。根据Meatopia部分中的“This three day, London based festival ... a meat lover's paradise.”以及The National Honey Show部分中的“This three-day event attracts ... some of which is sold globally.”可知, Meatopia和The National Honey Show的共同之处是这两个美食节的庆祝时间都是三天。故选A。
22.If you are interested in foreign food, which festival do you like best?
A.Meatopia.
B.The Ginger and Spice Festival.
C.The National Honey Show.
D.The Orange Sauce Festival.
答案:D
解析:细节理解题。根据The Orange Sauce Festival部分中的“There are thousands of ... their local snacks to share here.”可知,因为有来自全球30多个不同国家的数千名参与者带着他们的当地小吃在这里分享,所以如果对外国美食感兴趣,你会最喜欢The Orange Sauce Festival这个节日。故选D。
23.What is special about the Ginger and Spice Festival?
A.It has something to do with a historic figure.
B.The ginger used in the festival is from India.
C.It sells spicy food.
D.The food is cooked by Robert Clive.
答案:A
解析:细节理解题。根据The Ginger (姜) and Spice Festival部分中的“Unlike other food festivals ... who returned from India with ginger.(与其他美食节不同,它庆祝小镇与Robert Clive (罗伯特·克莱夫)的历史联系,罗伯特·克莱夫曾带着生姜从印度归来。)”可知,因为和一个历史人物有关,所以The Ginger and Spice Festival这个美食节很特别。故选A。
B
People perform graceful moves, all while standing on a bamboo strip in the river. You may think it's a scene from an art movie, but actually it is a form of intangible cultural heritage: bamboo drifting (独竹漂).
Bamboo drifting dates back to over 2,000 years ago in the Chishui River area of Guizhou. During the Qin Dynasty, the Bozhou district of Zunyi city was known for its high-quality nanmu. It was in great demand by the royal court more than 2,000 kilometers to the north. With no transportation along the Chishui River, people had to stand on one log (原木) to drift down the river. Later, local people began to compete along the way and the game of wood drifting was born. In the Qing Dynasty, wood drifting became bamboo drifting because of bamboo's lower price.
Now, communities in Guizhou hold bamboo drifting competitions every year during the Dragon Boat Festival. Due to the great strength and balance it takes for one to master this act, bamboo drifting was included in the national intangible cultural heritage list.
Yang Liu, 24, is an inheritor of bamboo drifting. Yang said the most difficult part of bamboo drifting was keeping one's balance. “I fell in the water several times when I was practicing,” she said.
“Usually, the bamboo under your feet is about 9 meters long, and the bamboo in your hands is about 5 meters. If the length or diameter of the bamboo is not long enough, it will not be buoyant (有浮力的) enough to float. So we should fight against the water flow by continuously changing the angle,” Yang added.
But the love for the ancient skill keeps Yang going. In the past 17 years, she has drifted all year round, in winter cold and summer heat.
Yang also produces new ideas when spreading the culture of bamboo drifting. For example, she connects dance with bamboo drifting to make it more graceful and wears hanfu when performing, creating a beautiful feel. In 2020, Yang registered on social media platforms and posted her videos. “I want to spread it to other countries so that more people around the world will like Chinese culture,” she told China Daily.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了国家非物质文化遗产独竹漂的历史及传承。
24.What's the main idea of Paragraph 2?
A.The use of bamboo drifting.
B.The birthplace of bamboo drifting.
C.The acting skills for bamboo drifting.
D.The historical development of bamboo drifting.
答案:D
解析:段落大意题。根据第二段中的“Bamboo drifting dates back ... area of Guizhou.” “During the Qin Dynasty ... its high quality nanmu.”和“In the Qing Dynasty ... bamboo's lower price.”可知,本段讲述了独竹漂从秦朝到清朝的演变史。故选D。
25.Why was bamboo drifting listed into the national intangible cultural heritage?
A.It spreads Chinese culture to the world.
B.It enjoys great popularity among Guizhou people.
C.It's physically and technically demanding for performers.
D.It's an important activity during the Dragon Boat Festival.
答案:C
解析:细节理解题。根据第三段中的“Due to the great strength ... in the national intangible cultural heritage list.”可知,因为表演者需要巨大的力量和平衡感才能掌握这一动作,所以独竹漂才被列入了国家非物质文化遗产名录。故选C。
26.What is the most challenging for bamboo drifting?
A.Keeping one's balance.
B.Performing graceful moves.
C.Choosing bamboos of proper size.
D.Continuously changing the angle.
答案:A
解析:细节理解题。根据第四段中的“Yang said ... was keeping one's balance.”可知,独竹漂最具有挑战性的部分是保持身体平衡。故选A。
27.Which of the following best describes Yang Liu?
A.Responsible and brave.
B.Creative and determined.
C.Hard-working and outgoing.
D.Knowledgeable and competitive.
答案:B
解析:推理判断题。根据最后一段中的“For example ... a beautiful feel.(例如,她将舞蹈与独竹漂相结合,使其更加优雅,并在表演时穿着汉服,营造出一种美感。)”可推知,她具有创造性。根据倒数第二段中的“In the past 17 years ... in winter cold and summer heat.(在过去的17年里,无论寒冬还是酷暑,她整年都在练习独竹漂。)”可推知,她非常坚定。故选B。
C
Two years ago, I went on a student exchange program to Auckland in New Zealand. I chose to go to New Zealand because firstly, it is a safe country and secondly, I wanted to go to a country that is culturally different from my own.
I started considering going on a student exchange program after making a backpack trip around the world when I was a freshman at Waseda University. I met so many people of different backgrounds during my trip. When I was travelling, I realized the importance of speaking English. I felt that if I knew English, I could communicate and make friends with a lot of people around the world. Then, I made up my mind to work hard after coming back from the trip.
When I was at Auckland University of Technology, I mainly took classes related to language pedagogy (教学法). Unlike at Waseda University, many of the classes at Auckland University of Technology were held in small class size, usually a class size of 15 students to a teacher. In addition, rather than one way passive learning, students were required to actively raise their opinions and take part in group discussions in class. The classes were also practical in nature and required a lot of preparation.
Spending a year studying abroad has made me feel more confident in communicating in English. I was also able to meet people of different backgrounds thanks to the exchange paring to the past, I am now a better listener and also better at voicing my opinions. Studying abroad does not only improve my language skills, but also makes me grow as a person.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者出国去新西兰留学的经历及收获。
28.Why did the author choose to go to New Zealand?
A.To do his research program.
B.To experience its culture.
C.To volunteer in a safe country.
D.To start his trips around the world.
答案:B
解析:细节理解题。根据第一段中的“I chose to go to New Zealand ... different from my own.”可知,作者选择去新西兰是为了体验它的文化。故选B。
29.What did the author decide to do after traveling abroad?
A.Avoid people from different backgrounds.
B.Further his study during his trip.
C.Make more friends in his new university.
D.Make efforts to learn English well.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段中的“I felt that if I knew English ... coming back from the trip.”可知,作者出国旅行后决定努力学好英语。故选D。
30.How do the classes at Auckland differ from those at Waseda?
A.They are smaller.
B.They have fewer discussions.
C.They are quieter.
D.They call for fewer efforts.
答案:A
解析:细节理解题。根据第三段中的“Unlike at Waseda University ... in small class size”可知,奥克兰大学的班级和早稻田大学相比,规模更小。故选A。
31.What can we say about the author from the last paragraph?
A.He wants to teach language skills.
B.He decides to study abroad again.
C.He feels thankful for the program.
D.He listens more than he speaks.
答案:C
解析:推理判断题。根据最后一段“Spending a year studying abroad ... grow as a person.”可知,作者认为出国留学让自己更优秀了,由此可推知,他对这个项目心存感激。故选C。
D
Around the world, many people come together on 31st December to celebrate the coming of the New Year, which is called Hogmanay in Scotland. The tradition of Hogmanay comes from Viking times and the celebration is more popular than Christmas in Scotland.
On Hogmanay's Eve, family members throughout Scotland will get together to “bring in the bells”. The phrase in Scotland refers to the ten second countdown to midnight when bells ring all over Scotland to signal the beginning of the New Year. The atmosphere can only be described as electric! It is such an exciting event and all of the people are in a good mood as they wait to bring in the New Year bells!
Then most towns in Scotland have celebrations with fireworks in the evening, but in the bigger Scottish cities, other events take place.
The best-known event for Hogmanay is the annual Edinburgh Street Party. Every year, Edinburgh hosts a joyful firework show and other celebrating activities outside of the castle and it is broadcast on TV for those watching the celebration from their homes.
Another very popular event takes place in Stonehaven, where there is a “Fireball Ceremony” which takes place along the street. Around forty men and women come together and wave fireballs around their heads, which is wonderful to witness! People line the streets hours beforehand to see the festival which begins immediately after midnight on December 31st.
On New Year's Day in Scotland, it is traditional to have a meal with the family. They always eat a steak pie with vegetables. Another tradition that has to be mentioned is the “First Footing” tradition. Also from the time of the Vikings, this is the tradition where the first person to enter the home after Hogmanay has to bring something Scottish with them, otherwise it brings bad luck for the coming year. People are usually very generous with their first footing gifts such as ginger wine, Scottish whisky and homemade shortbread.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了苏格兰的新年这一节日,包括这一节日的庆祝时间、庆祝方式等。
32.What will the family members do right before the midnight of 31st December?
A.Have a big dinner party.
B.Ring the bells at home.
C.Count down the last ten seconds.
D.Set off fireworks outside.
答案:C
解析:细节理解题。根据第二段中的“On Hogmanay's Eve ... the New Year.(在除夕夜,苏格兰各地的家庭成员都会聚在一起‘敲钟’。在苏格兰,这个短语指的是在午夜倒计时10秒时,苏格兰各地钟声响起,标志着新年的开始。)”可知,在12月31日午夜之前,家庭成员会倒数最后十秒。故选C。
33.What can we know about the Edinburgh Street Party?
A.It is a firework show.
B.It is a fireball ceremony.
C.It is a well-known gathering.
D.It is a popular TV show.
答案:C
解析:细节理解题。根据第四段中的“The best-known event for Hogmanay is the annual Edinburgh Street Party.”可知,爱丁堡街头派对是一个著名的聚会。故选C。
34.Which is the traditional thing for the Scottish New Year meal?
A.Steak pies with vegetables.
B.Homemade shortbread.
C.Ginger wine.
D.Scottish whisky.
答案:A
解析:细节理解题。根据最后一段中的“They always eat a steak pie with vegetables.”可知,苏格兰新年大餐的传统食物是牛排馅饼配蔬菜。故选A。
35.What can be a suitable title for the text?
A.Hogmanay: the Scottish New Year
B.The Origin of the Scottish New Year
C.First Footing: an Old Scottish Tradition
D.Different Ways of New Year Celebrations
答案:A
解析:标题判断题。通读全文,尤其根据第一段内容可知,文章主要介绍了苏格兰的新年这一节日,包括这一节日的庆祝时间、庆祝方式等。A项(Hogmanay:苏格兰的新年)最适合作为文章标题。故选A。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
English family names or surnames as we know today weren't widely used until the Norman conquest (征服) of 1066. Before that time there weren't enough people to make it necessary to use anything other than a single name.  36 , people began adding descriptions such as “John the Baker” to tell between people of the same name. These descriptive names eventually became associated with a family, passed down from one generation to the next.
Occupational (职业性的) Surnames.  37 . Two common English surnames, Smith and Wright, are excellent examples of this. A name ending in “-man” usually suggests a trade name, as in Chapman (shopkeeper).
Descriptive Surnames. Based on a unique quality or physical characteristic of the individual, descriptive surnames often developed from nicknames. Most refer to an individual's appearance, like size, color or physical shape, for example, Little or Armstrong.  38 . Good child or Wise are good examples of this.
Geographical Surnames. These are names coming from the location of the land in which the first bearer and his family lived, and are generally the most common origin of English surnames. They were first introduced into England by the Normans, many of whom were known by the name of their personal lands.  39 . County names in Great Britain, such as Kent and Devon, have been commonly adopted as surnames.
Other local surnames are from descriptive landscape features such as hills and woods which describe the land where the bearer lives.  40 .
A.As the country's population grew
B.As a person entered under one surname
C.A rare name can tell you the family's origin
D.This is the origin of surnames such as Hill and Bush
E.They may also refer to an individual's personal character
F.Many English surnames developed from a person's job or trade
G.Thus, many English surnames developed from the name of an actual town or county
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了英国姓氏的由来。
36.答案:A
解析:根据上文“Before that time there weren't ... other than a single name.”可知,在诺曼征服之前,英国人口不多。再根据下文“people began adding ... people of the same name”可知,人们开始添加一些描述来区分同名的人。A项(随着国家人口的增长)承上启下。故选A。
37.答案:F
解析:根据上文“Occupational (职业性的) Surnames.(职业性的姓氏。)”可知,本段主要讲述了姓氏和职业相关。F项(许多英语姓氏是由一个人的工作或行业发展而来的)承接上文。故选F。
38.答案:E
解析:根据下文“Good child or Wise are good examples of this.”可知,Good child或Wise描述的是一个人的性格。E项(它们也可以指一个人的性格)引出下文。故选E。
39.答案:G
解析:根据下文“County names in Great Britain ... adopted as surnames.”可知,一些郡名已经成了姓氏。G项(因此,许多英文姓氏是根据一个实际的城镇或郡的名字发展而来的)引出下文。故选G。
40.答案:D
解析:根据上文“Other local surnames are from ... where the bearer lives.”可知,有些景观特征也成了姓氏。D项(这是Hill和Bush等姓氏的起源)承接上文,是上文所指的景观特征的具体例子。故选D。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Growing up in the USA, I always wanted to experience another culture. The  41  came when I was 15. After a few months of planning and  42 , I was ready to spend the second semester of my first high school year  43  an exchange student in Australia.
 44  in Perth was one of the most exciting moments of my life. I realized then that there was no turning back. The family I would live with was waiting for me, and it would only be five days  45  the new school year. The school I attended was  46  my school back in the States. I was quite  47  at first, especially never having been to a new school—even in the US. Everything went without  48 , though. The teachers were welcoming and the students were friendly.
The most  49  time was travelling with other exchange students around Australia during our semester break. The few weeks we  50  together were full of amazing activities.
At the end of our  51  in Australia, we had three weeks to share our stories and help each other deal with leaving. It was only  52  that our last day together was filled with tears. We packed our camp,  53  e-mail addresses and gathered together for a final good-bye.
Upon coming home, an open mind was again important. Resettling home took time and  54 , but at last I made it. All the while, I was thoughtful to let my family and friends know how happy I was to be home and  55  I had missed them—though the experience is still unforgettable with me. So, if you have the opportunity to study abroad you most certainly should.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者作为交换生在澳大利亚体验不同的文化和学习的经历。
41.A.task B.dream
C.chance D.vacation
答案:C
解析:task 任务;dream 梦想;chance 机会;vacation 假期。根据前文“I always wanted to experience another culture”及后文“ I was ready to spend ... in Australia”可知,作者体验不同国家文化的机会来了。故选C。
42.A.packing B.convincing
C.performing D.preparing
答案:D
解析:pack 包装;convince 使相信;perform 表演;prepare 准备。根据前文“After a few months of planning and”及后文“an exchange student in Australia”可知,作者作为交换生去澳大利亚学习,需要提前计划和准备。故选D。
43.A.as B.on
C.for D.with
答案:A
解析:as 作为;on 关于;for 为了;with 具有。根据后文“an exchange student in Australia”可知,作者是作为交换生去澳大利亚学习的。故选A。
44.A.Flying B.Landing
C.Working D.Studying
答案:B
解析:fly 飞行;land 降落;work 工作;study 学习。根据后文“in Perth”可知,作者来到了澳大利亚,降落在澳大利亚的城市珀斯。故选B。
45.A.since B.until
C.after D.before
答案:D
解析:since 自……以来;until 直到;after 在……之后;before 在……之前。根据后文“the new school year”可知,作者在新学年开学前抵达。故选D。
46.A.similar to B.different from
C.as good as D.the same as
答案:B
解析:similar to 与……相似;different from 不同于……;as good as 与……一样好;the same as 与……相同。根据后文“especially never having been to a new school”和常识可知,此处指澳洲的学校和美国的学校不一样。故选B。
47.A.excited B.annoyed
C.worried D.confused
答案:C
解析:excited 激动的;annoyed 生气的;worried 担忧的;confused 困惑的。根据前文“The school I attended was  46  my school back in the States.”及后文“especially never having been to a new school”可知,面对新环境,作者一开始很担忧。故选C。
48.A.hope B.doubt
C.difficulties D.argument
答案:C
解析:hope 希望;doubt 怀疑;difficulty 困难;argument 争论。根据后文“though”及“The teachers were welcoming and the students were friendly.”可知,一切都很顺利,没有任何困难。故选C。
49.A.valuable B.acceptable
C.comfortable D.unforgettable
答案:D
解析:valuable 有价值的;acceptable 可接受的;comfortable 舒适的;unforgettable 难忘的。根据后文“full of amazing activities”可知,和其他交换生一起旅行是一段难忘的经历。故选D。
50.A.spent B.lived
C.studied D.worked
答案:A
解析:spend 度过;live 居住;study 学习;work 工作。根据前文“The most  49  time ... our semester break.”和设空前“The few weeks”可知,作者和其他交换生一起旅行,度过了难忘的几周。故选A。
51.A.stay B.visit
C.trip D.holiday
答案:A
解析:stay 逗留;visit 参观;trip 旅行;holiday 假日。根据后文“help each other deal with leaving”可知,作者他们要离开澳洲了,所以此处指他们在澳洲停留的最后阶段。故选A。
52.A.funny B.natural
C.strange D.simple
答案:B
解析:funny 有趣的;natural 意料之中的,自然的;strange 奇怪的;simple 简单的。根据后文“our last day together was filled with tears”可知,离别总是令人伤心的,这是意料之中的事。故选B。
53.A.made B.wrote
C.shared D.exchanged
答案:D
解析:make 制作;write 书写;share 分享;exchange 交换。根据后文“e mail addresses”可知,他们离别前交换了邮件地址。故选D。
54.A.effort B.money
C.ability D.wisdom
答案:A
解析:effort 努力;money 金钱;ability 能力;wisdom 智慧。根据前文“Resettling home took time”可知,重新安顿下来是非常耗时耗力的。故选A。
55.A.how many B.how much
C.how long D.how old
答案:B
解析:how many 多少,对数量提问;how much 多么,表示程度;how long 多久,对时间提问;how old 多大,对年龄提问。根据后文“I had missed them”可知,作者想让家人和朋友知道,自己多么想念他们,表示程度。故选B。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Lions, tigers and other animals are staying awake at night  56  (avoid) human beings, a new study finds.
Scientists have known that human activities can lead to changes in nature. Many animals may move around less or travel to far places to keep away  57  people. By being awake at night, animals can also be on guard against possible enemies and spend less time  58  (look) for food.
The latest research found even activities like farming and camping can  59  (fright) animals and cause them to become more active at night.  60  had been studied were lions in Tanzania, tigers in Nepal and monkeys in Brazil. Researchers compared  61  (careful) how much time those animals were active at night in areas of human activities, such as hunting and farming. It was human activities that caused  62  increase of about 20 percent in night-time activities, even in creatures that usually sleep at night. Results  63  (publish) in the journal Science two months ago.
The new findings are  64  (usual) because no one else has looked at it in such detail before. Ecologist Marlee Tucker was  65  (surprise) that any kind of human activities is enough for animals to see people as a threat.
56.    57.    58.    59.   
60.    61.    62.    63.   
64.    65.   
篇章导读:本文是一篇说明文。一项新的研究发现,狮子、老虎和其他动物会在晚上保持清醒,以避开人类。
56.答案:to avoid
解析:考查非谓语动词。句意:一项新的研究发现,狮子、老虎和其他动物在晚上保持清醒,以避开人类。此处应用动词不定式作目的状语。故填to avoid。
57.答案:from
解析:考查介词。句意:许多动物可能会减少活动或到很远的地方以远离人类。keep away from为固定搭配,意为“远离”。故填from。
58.答案:looking
解析:考查非谓语动词。spend time (in) doing sth为固定搭配,意为“花费时间做某事”,设空处应用动名词作宾语。故填looking。
59.答案:frighten
解析:考查词性转换。设空处应用动词作谓语,且设空前有情态动词can,应用动词原形。故填frighten。
60.答案:What
解析:考查主语从句的连接词。设空处引导主语从句,从句缺少主语,指物,应用连接代词what引导,位于句首,单词首字母应大写。故填What。
61.答案:carefully
解析:考查词性转换。此处应用副词作状语,修饰动词compared。故填carefully。
62.答案:an
解析:考查冠词。句意:正是人类活动导致(动物的)夜间活动增加了约20%,甚至是那些通常在晚上睡觉的生物也是如此。an increase of为固定搭配,意为“……的增长”。故填an。
63.答案:were published
解析:考查动词的时态、语态和主谓一致。根据时间状语two months ago可知,此处为一般过去时;Results和publish为被动关系,应用被动语态;主语Results为复数名词,be动词应用were。故填were published。
64.答案:unusual
解析:考查反义词。句意:这些新的发现是不寻常的,因为之前没有人对它进行过如此详细的研究。设空处位于系动词are后面,应用形容词unusual作表语,意为“不同寻常的”。故填unusual。
65.答案:surprised
解析:考查词性转换。系动词was后应用形容词作表语,表示“人的感受”应用-ed形式结尾的形容词surprised。故填surprised。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假设你叫李华,你的英国笔友Jason所在的学校要组织来中国参加主题夏令营活动,每个学生可以从以下三个主题营中选择一个参加:
1.唐诗学习夏令营;
2.乒乓球学习夏令营;
3.剪纸学习夏令营。
Jason 来信希望你能给他推荐一个。请你给他回信,内容包括:
1.你对Jason 的来访表示欢迎;
2.你推荐的夏令营及推荐理由;
3.你的祝愿。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
[精彩范文]
Dear Jason,
I'm glad you're going to attend summer camps in China. Of the three themes, I suggest you choose to learn to play table tennis. My reasons are as follows.
First, it's easy to learn table tennis. Table tennis can help you build up your strength and make you more energetic. Besides, table tennis is popular among Chinese people. By participating in this training camp, not only can you make some friends with the same interest but you can also get some professional guidance and improve your skills.
I hope you'll enjoy your summer camp. Looking forward to meeting you in China.
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Mary frowned as she helped her mother and father set out the cooking supplies in the shiny steel kitchen. Her family had just moved here from New York, having bought a small restaurant, which was set to open in the next few days.
“Moving here was a stupid idea. I have lost all my friends in New York. What should I do now?” Mary grumbled (抱怨), mostly to herself.
“What's that?” Her mother asked, opening a box and lifting out several pots. “Nothing,” Mary mumbled (嘟哝). The girl had been complaining about the move, but her parents had made the decision and were then too busy to listen to her complaints.
The first few days at her new school hadn't been easy, either. She found it hard to talk to people she didn't know, and it seemed that the students hadn't even noticed her. Mary sighed and got back to wash dishes.
On the day of the grand opening, Mary's parents were busy the whole day, welcoming customers into the restaurant, which was brightly decorated in gold and red. Even Mary was in a good mood as she rushed around, seating guests, handing out menus, and pouring glasses of water. This was a big day for her family.
At one of the tables sat a family with two daughters who were about Mary's age. As she filled their glasses, Mary realized the twins were in her class. Mary ducked her head down. Her long hair covered her face, and she turned away from the table.
A few minutes later, Mary's mother found her in the kitchen. “Honey, what are you doing back here? We need you out front with the customers.”
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
“Mom, I don't want to be out there!”                                                                                                                                                      Mary put a handful of cookies into a small plate and left the kitchen.                                                                                                                                                      
写前导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Mary (玛丽)跟随父母搬家,失去了在纽约结交的所有朋友。她在新的学校没有朋友,她感到很孤独。父母餐厅开业那天,Mary在招待客人时遇到了同班的双胞胎,她害羞地躲到了厨房里。妈妈会对她说些什么呢?她结识到新朋友了吗?
[精彩范文]
“Mom, I don't want to be out there!” Mary frowned. Feeling Mary was in a bad mood, her mother asked her what was wrong in a soft voice. At that moment, Mary couldn't help pouring out her troubles, “Without a friend, I'm isolated here.” Realizing she had ignored Mary's feelings after the move, her mother held Mary in her arms, suggesting that she make new friends by taking action first. “Go and take them some cookies and say hello!” The instant Mary heard that, her eyes shone with a mixture of excitement and expectation.
Mary put a handful of cookies into a small plate and left the kitchen. Nervous as she was, she plucked up courage to approach the table where the twins sat, placing the cookies down carefully. She bravely looked at the girls directly in the eyes, “Thanks so much for coming to our restaurant!” It was not until the twins looked up that they recognized her. The twins gave her a big hug. They offered to hang out with her and introduce her around to the other guys at school. “That would be awesome!” Mary grinned.
24(共100张PPT)
WELCOME UNIT
第二单元检测卷
较易题(占比60%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比10%)
时间:120分钟   满分:150分
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文 写作 读后续写
A B C D 难度 ★ ★ ★ ★ ★★ ★ ★★ ★ ★★ ★★★
第一部分
第二部分
第三部分
第四部分
目录
CONTENTS
1
2
3
4
第一部分
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.How does the woman feel now?
A.Relaxed. B.Excited.
C.Tired.
Text 1
M:How did your dancing lesson go today?
W:Exciting! But it was hard work. I really need a rest now.
2.Where does the woman want to go?
A.A tea house. B.A gift shop.
C.A culture center.
Text 2
W:Shall we go and visit the gift shop near the Culture Street?
M:I'm too tired to go anywhere. Let's just stay here for a cup of tea.
3.How is the weather?
A.Cool. B.Warm.
C.Cold.
Text 3
M:Oh, my! I can't go on.
W:Me neither. I'm freezing all over.
M:It's like the whole world is freezing. I guess we can't do anything until the sun shines.
4.What is the woman?
A.A newspaper reporter.
B.A teacher.
C.A college student.
Text 4
W:Good morning, Professor Wang. My name is Susan Gray. I'm with the local newspaper. Do you mind if I ask you a few questions?
M:Not at all. Go ahead please.
5.What does the woman mean?
A.She likes the new theater in town.
B.She expects the theater to close down.
C.She's surprised by the news.
Text 5
M:The Variety Theater finally went out of business.
W:Well, that's not a surprise. It was the worst one in town.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
Text 6
M:How can I help you?
W:I am returning the problem phone I bought yesterday. It keeps turning off on its own.
M:Alright, do you have the receipt? I can't take care of this and return your money without it.
W:I have it right here.
M:Here are your SIM card and mobile phone cover.
W:Thank you for your help.
6.What is the woman doing?
A.Repairing a phone.
B.Returning a phone.
C.Buying a new phone.
7.What is the man asking for?
A.SIM card. B.The receipt.
C.Phone cover.
听第7段材料,回答第8至10题。
Text 7
M:Cathy, you look upset. What's up?
W:Tony, I've just quarreled with my mom. She's making me quit the singing competition at Grand Hall. Singing is everything to me. She never asks me what I want.
M:Have you ever told her what you just told me, about your strong feeling about singing?
W:She never listens to me carefully.
M:You are trying to be a good daughter, but you have to talk to her. You have to show her who you are and what is in your heart.
W:I know what she'll say. She'll just tell me to put it out of my mind.
M:You need to prove your love of singing with your determination. When is the competition?
W:Tomorrow night.
M:Well, you have to talk to her calmly before tomorrow night.
W:Well, I'll try. Thanks.
8.What is the man doing?
A.Giving suggestions. B.Offering information.
C.Asking for help.
9.What does the woman think of her mother?
A.Stubborn. B.Understanding.
C.Warm-hearted.
10.When will the competition be held?
A.This evening. B.Tomorrow morning.
C.Tomorrow evening.
听第8段材料,回答第11至13题。
Text 8
W:Hello, Thomas Brothers.
M:Hello, this is Mike Landon here. Is Jack Cooper there by any chance?
W:I am afraid not. Let me check the schedule. He is away for a day or two, and back on Monday morning.
M:Oh, well, perhaps I can leave a message for him.
W:Yes, of course, just a minute. Now, let's see, to Jack Cooper from Mike London.
M:No, Landon, L-a-n-d-o-n.
W:Sorry, yes, got that, and what's the message?
M:Well, it's just this: Could he come to a meeting on Monday afternoon at 5:00 pm?
W:That's this coming Monday, October 12th?
M:Right, it's to discuss the new factory in France.
W:Fine, I've got that. I will see that he will get it as soon as he comes back on Monday.
M:Good, thank you, goodbye.
11.Who is making the telephone call?
A.Thomas Brothers. B.Mike Landon.
C.Jack Cooper.
12.What is the woman probably?
A.Mr Cooper's wife. B.Mr Cooper's boss.
C.Mr Cooper’s secretary.
13.What is the message about?
A.A meeting. B.A visit to France.
C.The date for a trip.
听第9段材料,回答第14至17题。
Text 9
W:I'd like to move into a college room. Could you tell me a bit about what's available?
M:Certainly. We have two blocks for women students. The first is Ridgeway House. Well, I'm afraid it is closed in the summer, but not the winter vacation.
W:I need somewhere for the whole year.
M:International House may suit you better. It's quite cheap, $130 a week to share a room or $150 for a single room. Food is not included in the price.
W:I'd like to have a single room.
M:There are a few singles still available. But you'll have to make up your mind soon, as it is popular. You see, there's an outdoor swimming pool for the warmer months and an all weather volleyball court.
W:I think I'm probably more interested in having access to a computer.
M:No problem. There's a computer room in the basement.
W:Sounds great. What do I need to do now?
M:Please fill in this application form. The fee is $25, which you should pay now, and a further $100 deposit when you get the key.
14.Why does the woman give up Ridgeway House?
A.It has no single rooms.
B.It doesn't provide meals.
C.It is closed in the summer vacation.
15.How much does a single room in International House cost?
A.$130 a week. B.$150 a week.
C.$175 a week.
16.What does the woman care about most?
A.The computer room. B.The volleyball court.
C.The swimming pool.
17.What will the woman do next?
A.Get the key. B.Fill in a form.
C.Pay the deposit.
听第10段材料,回答第18至20题。
Text 10
  Good afternoon, class. I want to start my lecture today by telling you a little story. Once there was a young woman from Mexico named Consuela who came to New York to learn English. She got a job at a factory owned by a man from China. One day, as Consuela came to work, her Chinese boss handed her a red envelope. Consuela looked inside and saw 20 dollars. She became very upset and threw the envelope back at the boss. Her boss was shocked. Can you guess why?
Well, the boss gave her the red envelope with the money in it because it was the Chinese New Year. And on the Chinese New Year it is traditional to give money to young single people for good luck. However, from Consuela's point of view, here was an older man giving her money in an envelope. This meant a bad thing for her. Naturally she refused to take the money.
Now, what does this story show us? Every culture has its own rules for what is appropriate and what is not appropriate behavior, and serious misunderstandings can occur if we don't understand them. First, the way people greet each other in different cultures. Second, the way they use names and titles. Third, the way people eat. And finally, the way they exchange gifts. OK, now, I'd like to talk about them one by one.
18.What is the speaker doing?
A.Giving a lecture.
B.Studying foreign cultures.
C.Telling some stories.
19.What does the story show us?
A.Many people suffer from culture shock.
B.Different countries have different customs.
C.Do as the Romans do when in Rome.
20.What is the speaker going to talk about next?
A.The way people eat in different cultures.
B.The way people use their names in different cultures.
C.The way people greet each other in different cultures.
第二部分
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Food festivals are a common occurrence in the UK and take place in all sorts of places and at all sorts of times. Whatever your taste, there's a food festival to match—no matter how specialized.
Meatopia
This three-day, London-based festival takes place at the end of August and is a meat lover's paradise. In addition to a range of legally sourced meat products, from juicy burgers to tender steaks, attendees can listen to live music, watch butchery demonstrations, and attend informal meat-based workshops.
The National Honey Show
If you have a sweet tooth, then it could be that the National Honey Show, which started in 1921 and is the largest event of its kind, is the place for you to be. This three-day event attracts many local entries who showcase their sweet golden honey, some of which is sold globally.
The Orange Sauce Festival
Have you heard about a festival that is devoted only to orange sauce? Held in Cumbria, this sweet, fragrant festival has been running for 3 years. What attracts people most is a competition to find the best homemade orange sauce. There are thousands of participants from over 30 different countries across the globe, bringing their local snacks to share here.
The Ginger (姜) and Spice Festival
If you'd prefer something with a little more kick to it, then you could attend the Ginger and Spice Festival held in Market Drayton. Unlike other food festivals, it celebrates its town's historic connection to Robert Clive, who returned from India with ginger. Because of this, they specialize in baking gingerbread, but also sell a range of traditional spices from mild to hot.
篇章导读:本文是一篇应用文。文章介绍了英国四个著名的美食节。
21.What do Meatopia and the National Honey Show have in common?
A.Both of them last for three days.
B.Both of them hold workshops.
C.Both of them originated from London.
D.Both of them have a long history.
解析:细节理解题。根据Meatopia部分中的“This three day, London based festival ... a meat lover's paradise.”以及The National Honey Show部分中的“This three-day event attracts ... some of which is sold globally.”可知, Meatopia和The National Honey Show的共同之处是这两个美食节的庆祝时间都是三天。故选A。
22.If you are interested in foreign food, which festival do you like best?
A.Meatopia.
B.The Ginger and Spice Festival.
C.The National Honey Show.
D.The Orange Sauce Festival.
解析:细节理解题。根据The Orange Sauce Festival部分中的“There are thousands of ... their local snacks to share here.”可知,因为有来自全球30多个不同国家的数千名参与者带着他们的当地小吃在这里分享,所以如果对外国美食感兴趣,你会最喜欢The Orange Sauce Festival这个节日。故选D。
23.What is special about the Ginger and Spice Festival?
A.It has something to do with a historic figure.
B.The ginger used in the festival is from India.
C.It sells spicy food.
D.The food is cooked by Robert Clive.
解析:细节理解题。根据The Ginger (姜) and Spice Festival部分中的“Unlike other food festivals ... who returned from India with ginger.(与其他美食节不同,它庆祝小镇与Robert Clive (罗伯特·克莱夫)的历史联系,罗伯特·克莱夫曾带着生姜从印度归来。)”可知,因为和一个历史人物有关,所以The Ginger and Spice Festival这个美食节很特别。故选A。
B
People perform graceful moves, all while standing on a bamboo strip in the river. You may think it's a scene from an art movie, but actually it is a form of intangible cultural heritage: bamboo drifting (独竹漂).
Bamboo drifting dates back to over 2,000 years ago in the Chishui River area of Guizhou. During the Qin Dynasty, the Bozhou district of Zunyi city was known for its high-quality nanmu. It was in great demand by the royal court more than 2,000 kilometers to the north. With no transportation along the Chishui River, people had to stand on one log (原木) to drift down the river. Later, local people began to compete along the way and the game of wood drifting was born. In the Qing Dynasty, wood drifting became bamboo drifting because of bamboo's lower price.
Now, communities in Guizhou hold bamboo drifting competitions every year during the Dragon Boat Festival. Due to the great strength and balance it takes for one to master this act, bamboo drifting was included in the national intangible cultural heritage list.
Yang Liu, 24, is an inheritor of bamboo drifting. Yang said the most difficult part of bamboo drifting was keeping one's balance. “I fell in the water several times when I was practicing,” she said.
“Usually, the bamboo under your feet is about 9 meters long, and the bamboo in your hands is about 5 meters. If the length or diameter of the bamboo is not long enough, it will not be buoyant (有浮力的) enough to float. So we should fight against the water flow by continuously changing the angle,” Yang added.
But the love for the ancient skill keeps Yang going. In the past 17 years, she has drifted all year round, in winter cold and summer heat.
Yang also produces new ideas when spreading the culture of bamboo drifting. For example, she connects dance with bamboo drifting to make it more graceful and wears hanfu when performing, creating a beautiful feel. In 2020, Yang registered on social media platforms and posted her videos. “I want to spread it to other countries so that more people around the world will like Chinese culture,” she told China Daily.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了国家非物质文化遗产独竹漂的历史及传承。
24.What's the main idea of Paragraph 2?
A.The use of bamboo drifting.
B.The birthplace of bamboo drifting.
C.The acting skills for bamboo drifting.
D.The historical development of bamboo drifting.
解析:段落大意题。根据第二段中的“Bamboo drifting dates back ... area of Guizhou.” “During the Qin Dynasty ... its high quality nanmu.”和“In the Qing Dynasty ... bamboo's lower price.”可知,本段讲述了独竹漂从秦朝到清朝的演变史。故选D。
25.Why was bamboo drifting listed into the national intangible cultural heritage?
A.It spreads Chinese culture to the world.
B.It enjoys great popularity among Guizhou people.
C.It's physically and technically demanding for performers.
D.It's an important activity during the Dragon Boat Festival.
解析:细节理解题。根据第三段中的“Due to the great strength ... in the national intangible cultural heritage list.”可知,因为表演者需要巨大的力量和平衡感才能掌握这一动作,所以独竹漂才被列入了国家非物质文化遗产名录。故选C。
26.What is the most challenging for bamboo drifting?
A.Keeping one's balance.
B.Performing graceful moves.
C.Choosing bamboos of proper size.
D.Continuously changing the angle.
解析:细节理解题。根据第四段中的“Yang said ... was keeping one's balance.”可知,独竹漂最具有挑战性的部分是保持身体平衡。故选A。
27.Which of the following best describes Yang Liu?
A.Responsible and brave.
B.Creative and determined.
C.Hard-working and outgoing.
D.Knowledgeable and competitive.
解析:推理判断题。根据最后一段中的“For example ... a beautiful feel.(例如,她将舞蹈与独竹漂相结合,使其更加优雅,并在表演时穿着汉服,营造出一种美感。)”可推知,她具有创造性。根据倒数第二段中的“In the past 17 years ... in winter cold and summer heat.(在过去的17年里,无论寒冬还是酷暑,她整年都在练习独竹漂。)”可推知,她非常坚定。故选B。
C
Two years ago, I went on a student exchange program to Auckland in New Zealand. I chose to go to New Zealand because firstly, it is a safe country and secondly, I wanted to go to a country that is culturally different from my own.
I started considering going on a student exchange program after making a backpack trip around the world when I was a freshman at Waseda University. I met so many people of different backgrounds during my trip. When I was travelling, I realized the importance of speaking English. I felt that if I knew English, I could communicate and make friends with a lot of people around the world. Then, I made up my mind to work hard after coming back from the trip.
When I was at Auckland University of Technology, I mainly took classes related to language pedagogy (教学法). Unlike at Waseda University, many of the classes at Auckland University of Technology were held in small class size, usually a class size of 15 students to a teacher. In addition, rather than one way passive learning, students were required to actively raise their opinions and take part in group discussions in class. The classes were also practical in nature and required a lot of preparation.
Spending a year studying abroad has made me feel more confident in communicating in English. I was also able to meet people of different backgrounds thanks to the exchange paring to the past, I am now a better listener and also better at voicing my opinions. Studying abroad does not only improve my language skills, but also makes me grow as a person.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者出国去新西兰留学的经历及收获。
28.Why did the author choose to go to New Zealand?
A.To do his research program.
B.To experience its culture.
C.To volunteer in a safe country.
D.To start his trips around the world.
解析:细节理解题。根据第一段中的“I chose to go to New Zealand ... different from my own.”可知,作者选择去新西兰是为了体验它的文化。故选B。
29.What did the author decide to do after traveling abroad?
A.Avoid people from different backgrounds.
B.Further his study during his trip.
C.Make more friends in his new university.
D.Make efforts to learn English well.
解析:细节理解题。根据第二段中的“I felt that if I knew English ... coming back from the trip.”可知,作者出国旅行后决定努力学好英语。故选D。
30.How do the classes at Auckland differ from those at Waseda?
A.They are smaller.
B.They have fewer discussions.
C.They are quieter.
D.They call for fewer efforts.
解析:细节理解题。根据第三段中的“Unlike at Waseda University ... in small class size”可知,奥克兰大学的班级和早稻田大学相比,规模更小。故选A。
31.What can we say about the author from the last paragraph?
A.He wants to teach language skills.
B.He decides to study abroad again.
C.He feels thankful for the program.
D.He listens more than he speaks.
解析:推理判断题。根据最后一段“Spending a year studying abroad ... grow as a person.”可知,作者认为出国留学让自己更优秀了,由此可推知,他对这个项目心存感激。故选C。
D
Around the world, many people come together on 31st December to celebrate the coming of the New Year, which is called Hogmanay in Scotland. The tradition of Hogmanay comes from Viking times and the celebration is more popular than Christmas in Scotland.
On Hogmanay's Eve, family members throughout Scotland will get together to “bring in the bells”. The phrase in Scotland refers to the ten second countdown to midnight when bells ring all over Scotland to signal the beginning of the New Year. The atmosphere can only be described as electric! It is such an exciting event and all of the people are in a good mood as they wait to bring in the New Year bells!
Then most towns in Scotland have celebrations with fireworks in the evening, but in the bigger Scottish cities, other events take place.
The best-known event for Hogmanay is the annual Edinburgh Street Party. Every year, Edinburgh hosts a joyful firework show and other celebrating activities outside of the castle and it is broadcast on TV for those watching the celebration from their homes.
Another very popular event takes place in Stonehaven, where there is a “Fireball Ceremony” which takes place along the street. Around forty men and women come together and wave fireballs around their heads, which is wonderful to witness! People line the streets hours beforehand to see the festival which begins immediately after midnight on December 31st.
On New Year's Day in Scotland, it is traditional to have a meal with the family. They always eat a steak pie with vegetables. Another tradition that has to be mentioned is the “First Footing” tradition. Also from the time of the Vikings, this is the tradition where the first person to enter the home after Hogmanay has to bring something Scottish with them, otherwise it brings bad luck for the coming year. People are usually very generous with their first footing gifts such as ginger wine, Scottish whisky and homemade shortbread.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了苏格兰的新年这一节日,包括这一节日的庆祝时间、庆祝方式等。
32.What will the family members do right before the midnight of 31st December?
A.Have a big dinner party.
B.Ring the bells at home.
C.Count down the last ten seconds.
D.Set off fireworks outside.
解析:细节理解题。根据第二段中的“On Hogmanay's Eve ... the New Year.(在除夕夜,苏格兰各地的家庭成员都会聚在一起‘敲钟’。在苏格兰,这个短语指的是在午夜倒计时10秒时,苏格兰各地钟声响起,标志着新年的开始。)”可知,在12月31日午夜之前,家庭成员会倒数最后十秒。故选C。
33.What can we know about the Edinburgh Street Party?
A.It is a firework show.
B.It is a fireball ceremony.
C.It is a well-known gathering.
D.It is a popular TV show.
解析:细节理解题。根据第四段中的“The best-known event for Hogmanay is the annual Edinburgh Street Party.”可知,爱丁堡街头派对是一个著名的聚会。故选C。
34.Which is the traditional thing for the Scottish New Year meal?
A.Steak pies with vegetables.
B.Homemade shortbread.
C.Ginger wine.
D.Scottish whisky.
解析:细节理解题。根据最后一段中的“They always eat a steak pie with vegetables.”可知,苏格兰新年大餐的传统食物是牛排馅饼配蔬菜。故选A。
35.What can be a suitable title for the text?
A.Hogmanay: the Scottish New Year
B.The Origin of the Scottish New Year
C.First Footing: an Old Scottish Tradition
D.Different Ways of New Year Celebrations
解析:标题判断题。通读全文,尤其根据第一段内容可知,文章主要介绍了苏格兰的新年这一节日,包括这一节日的庆祝时间、庆祝方式等。A项(Hogmanay:苏格兰的新年)最适合作为文章标题。故选A。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
English family names or surnames as we know today weren't widely used until the Norman conquest (征服) of 1066. Before that time there weren't enough people to make it necessary to use anything other than a single name.  36 , people began adding descriptions such as “John the Baker” to tell between people of the same name. These descriptive names eventually became associated with a family, passed down from one generation to the next.
Occupational (职业性的) Surnames.  37 . Two common English surnames, Smith and Wright, are excellent examples of this. A name ending in “-man” usually suggests a trade name, as in Chapman (shopkeeper).
Descriptive Surnames. Based on a unique quality or physical characteristic of the individual, descriptive surnames often developed from nicknames. Most refer to an individual's appearance, like size, color or physical shape, for example, Little or Armstrong.  38 . Good child or Wise are good examples of this.
Geographical Surnames. These are names coming from the location of the land in which the first bearer and his family lived, and are generally the most common origin of English surnames. They were first introduced into England by the Normans, many of whom were known by the name of their personal lands.  39 . County names in Great Britain, such as Kent and Devon, have been commonly adopted as surnames.
Other local surnames are from descriptive landscape features such as hills and woods which describe the land where the bearer lives.  40 .
A.As the country's population grew
B.As a person entered under one surname
C.A rare name can tell you the family's origin
D.This is the origin of surnames such as Hill and Bush
E.They may also refer to an individual's personal character
F.Many English surnames developed from a person's job or trade
G.Thus, many English surnames developed from the name of an actual town or county
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了英国姓氏的由来。
36.答案:A
解析:根据上文“Before that time there weren't ... other than a single name.”可知,在诺曼征服之前,英国人口不多。再根据下文“people began adding ... people of the same name”可知,人们开始添加一些描述来区分同名的人。A项(随着国家人口的增长)承上启下。故选A。
37.答案:F
解析:根据上文“Occupational (职业性的) Surnames.(职业性的姓氏。)”可知,本段主要讲述了姓氏和职业相关。F项(许多英语姓氏是由一个人的工作或行业发展而来的)承接上文。故选F。
38.答案:E
解析:根据下文“Good child or Wise are good examples of this.”可知,Good child或Wise描述的是一个人的性格。E项(它们也可以指一个人的性格)引出下文。故选E。
39.答案:G
解析:根据下文“County names in Great Britain ... adopted as surnames.”可知,一些郡名已经成了姓氏。G项(因此,许多英文姓氏是根据一个实际的城镇或郡的名字发展而来的)引出下文。故选G。
40.答案:D
解析:根据上文“Other local surnames are from ... where the bearer lives.”可知,有些景观特征也成了姓氏。D项(这是Hill和Bush等姓氏的起源)承接上文,是上文所指的景观特征的具体例子。故选D。
第三部分
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Growing up in the USA, I always wanted to experience another culture. The  41  came when I was 15. After a few months of planning and  42 , I was ready to spend the second semester of my first high school year  43  an exchange student in Australia.
 44  in Perth was one of the most exciting moments of my life. I realized then that there was no turning back. The family I would live with was waiting for me, and it would only be five days  45  the new school year. The school I attended was  46  my school back in the States. I was quite  47  at first, especially never having been to a new school—even in the US. Everything went without  48 , though. The teachers were welcoming and the students were friendly.
The most  49  time was travelling with other exchange students around Australia during our semester break. The few weeks we  50  together were full of amazing activities.
At the end of our  51  in Australia, we had three weeks to share our stories and help each other deal with leaving. It was only  52  that our last day together was filled with tears. We packed our camp,  53  e-mail addresses and gathered together for a final good-bye.
Upon coming home, an open mind was again important. Resettling home took time and  54 , but at last I made it. All the while, I was thoughtful to let my family and friends know how happy I was to be home and  55  I had missed them—though the experience is still unforgettable with me. So, if you have the opportunity to study abroad you most certainly should.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者作为交换生在澳大利亚体验不同的文化和学习的经历。
41.A.task B.dream
C.chance D.vacation
解析:task 任务;dream 梦想;chance 机会;vacation 假期。根据前文“I always wanted to experience another culture”及后文“ I was ready to spend ... in Australia”可知,作者体验不同国家文化的机会来了。故选C。
42.A.packing B.convincing
C.performing D.preparing
解析: pack 包装;convince 使相信;perform 表演;prepare 准备。根据前文“After a few months of planning and”及后文“an exchange student in Australia”可知,作者作为交换生去澳大利亚学习,需要提前计划和准备。故选D。
43.A.as B.on
C.for D.with
解析: as 作为;on 关于;for 为了;with 具有。根据后文“an exchange student in Australia”可知,作者是作为交换生去澳大利亚学习的。故选A。
44.A.Flying B.Landing
C.Working D.Studying
解析:fly 飞行;land 降落;work 工作;study 学习。根据后文“in Perth”可知,作者来到了澳大利亚,降落在澳大利亚的城市珀斯。故选B。
45.A.since B.until
C.after D.before
解析:since 自……以来;until 直到;after 在……之后;before 在……之前。根据后文“the new school year”可知,作者在新学年开学前抵达。故选D。
46.A.similar to B.different from
C.as good as D.the same as
解析:similar to 与……相似;different from 不同于……;as good as 与……一样好;the same as 与……相同。根据后文“especially never having been to a new school”和常识可知,此处指澳洲的学校和美国的学校不一样。故选B。
47.A.excited B.annoyed
C.worried D.confused
解析:excited 激动的;annoyed 生气的;worried 担忧的;confused 困惑的。根据前文“The school I attended was  46  my school back in the States.”及后文“especially never having been to a new school”可知,面对新环境,作者一开始很担忧。故选C。
48.A.hope B.doubt
C.difficulties D.argument
解析:hope 希望;doubt 怀疑;difficulty 困难;argument 争论。根据后文“though”及“The teachers were welcoming and the students were friendly.”可知,一切都很顺利,没有任何困难。故选C。
49.A.valuable B.acceptable
C.comfortable D.unforgettable
解析:valuable 有价值的;acceptable 可接受的;comfortable 舒适的;unforgettable 难忘的。根据后文“full of amazing activities”可知,和其他交换生一起旅行是一段难忘的经历。故选D。
50.A.spent B.lived
C.studied D.worked
解析:spend 度过;live 居住;study 学习;work 工作。根据前文“The most  49  time ... our semester break.”和设空前“The few weeks”可知,作者和其他交换生一起旅行,度过了难忘的几周。故选A。
51.A.stay B.visit
C.trip D.holiday
解析:stay 逗留;visit 参观;trip 旅行;holiday 假日。根据后文“help each other deal with leaving”可知,作者他们要离开澳洲了,所以此处指他们在澳洲停留的最后阶段。故选A。
52.A.funny B.natural
C.strange D.simple
解析:funny 有趣的;natural 意料之中的,自然的;strange 奇怪的;simple 简单的。根据后文“our last day together was filled with tears”可知,离别总是令人伤心的,这是意料之中的事。故选B。
53.A.made B.wrote
C.shared D.exchanged
解析:make 制作;write 书写;share 分享;exchange 交换。根据后文“e mail addresses”可知,他们离别前交换了邮件地址。故选D。
54.A.effort B.money
C.ability D.wisdom
解析:effort 努力;money 金钱;ability 能力;wisdom 智慧。根据前文“Resettling home took time”可知,重新安顿下来是非常耗时耗力的。故选A。
55.A.how many B.how much
C.how long D.how old
解析:how many 多少,对数量提问;how much 多么,表示程度;how long 多久,对时间提问;how old 多大,对年龄提问。根据后文“I had missed them”可知,作者想让家人和朋友知道,自己多么想念他们,表示程度。故选B。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Lions, tigers and other animals are staying awake at night  56  (avoid) human beings, a new study finds.
Scientists have known that human activities can lead to changes in nature. Many animals may move around less or travel to far places to keep away  57  people. By being awake at night, animals can also be on guard against possible enemies and spend less time  58  (look) for food.
The latest research found even activities like farming and camping can  59  (fright) animals and cause them to become more active at night.  60  had been studied were lions in Tanzania, tigers in Nepal and monkeys in Brazil. Researchers compared  61  (careful) how much time those animals were active at night in areas of human activities, such as hunting and farming. It was human activities that caused  62  increase of about 20 percent in night-time activities, even in creatures that usually sleep at night. Results  63  (publish) in the journal Science two months ago.
The new findings are  64  (usual) because no one else has looked at it in such detail before. Ecologist Marlee Tucker was  65  (surprise) that any kind of human activities is enough for animals to see people as a threat.
56.__________ 57.________ 58.________ 59.________ 60.________ 
61.__________ 62.________ 63.________ 64.________ 65.________
篇章导读:本文是一篇说明文。一项新的研究发现,狮子、老虎和其他动物会在晚上保持清醒,以避开人类。
56.答案: to avoid
解析:考查非谓语动词。句意:一项新的研究发现,狮子、老虎和其他动物在晚上保持清醒,以避开人类。此处应用动词不定式作目的状语。故填to avoid。
57.答案: from
解析:考查介词。句意:许多动物可能会减少活动或到很远的地方以远离人类。keep away from为固定搭配,意为“远离”。故填from。
58.答案: looking
解析:考查非谓语动词。spend time (in) doing sth为固定搭配,意为“花费时间做某事”,设空处应用动名词作宾语。故填looking。
59.答案: frighten
解析:考查词性转换。设空处应用动词作谓语,且设空前有情态动词can,应用动词原形。故填frighten。
60.答案: What
解析:考查主语从句的连接词。设空处引导主语从句,从句缺少主语,指物,应用连接代词what引导,位于句首,单词首字母应大写。故填What。
61.答案: carefully
解析:考查词性转换。此处应用副词作状语,修饰动词compared。故填carefully。
62.答案: an
解析:考查冠词。句意:正是人类活动导致(动物的)夜间活动增加了约20%,甚至是那些通常在晚上睡觉的生物也是如此。an increase of为固定搭配,意为“……的增长”。故填an。
63.答案: were published
解析:考查动词的时态、语态和主谓一致。根据时间状语two months ago可知,此处为一般过去时;Results和publish为被动关系,应用被动语态;主语Results为复数名词,be动词应用were。故填were published。
64.答案: unusual
解析:考查反义词。句意:这些新的发现是不寻常的,因为之前没有人对它进行过如此详细的研究。设空处位于系动词are后面,应用形容词unusual作表语,意为“不同寻常的”。故填unusual。
65.答案: surprised
解析:考查词性转换。系动词was后应用形容词作表语,表示“人的感受”应用-ed形式结尾的形容词surprised。故填surprised。
第四部分
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假设你叫李华,你的英国笔友Jason所在的学校要组织来中国参加主题夏令营活动,每个学生可以从以下三个主题营中选择一个参加:
1.唐诗学习夏令营;
2.乒乓球学习夏令营;
3.剪纸学习夏令营。
Jason 来信希望你能给他推荐一个。请你给他回信,内容包括:
1.你对Jason 的来访表示欢迎;
2.你推荐的夏令营及推荐理由;
3.你的祝愿。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
[精彩范文]
Dear Jason,
I'm glad you're going to attend summer camps in China. Of the three themes, I suggest you choose to learn to play table tennis. My reasons are as follows.
First, it's easy to learn table tennis. Table tennis can help you build up your strength and make you more energetic. Besides, table tennis is popular among Chinese people. By participating in this training camp, not only can you make some friends with the same interest but you can also get some professional guidance and improve your skills.
I hope you'll enjoy your summer camp. Looking forward to meeting you in China.
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Mary frowned as she helped her mother and father set out the cooking supplies in the shiny steel kitchen. Her family had just moved here from New York, having bought a small restaurant, which was set to open in the next few days.
“Moving here was a stupid idea. I have lost all my friends in New York. What should I do now?” Mary grumbled (抱怨), mostly to herself.
“What's that?” Her mother asked, opening a box and lifting out several pots. “Nothing,” Mary mumbled (嘟哝). The girl had been complaining about the move, but her parents had made the decision and were then too busy to listen to her complaints.
The first few days at her new school hadn't been easy, either. She found it hard to talk to people she didn't know, and it seemed that the students hadn't even noticed her. Mary sighed and got back to wash dishes.
On the day of the grand opening, Mary's parents were busy the whole day, welcoming customers into the restaurant, which was brightly decorated in gold and red. Even Mary was in a good mood as she rushed around, seating guests, handing out menus, and pouring glasses of water. This was a big day for her family.
At one of the tables sat a family with two daughters who were about Mary's age. As she filled their glasses, Mary realized the twins were in her class. Mary ducked her head down. Her long hair covered her face, and she turned away from the table.
A few minutes later, Mary's mother found her in the kitchen. “Honey, what are you doing back here? We need you out front with the customers.”
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
“Mom, I don't want to be out there!” ﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
Mary put a handful of cookies into a small plate and left the kitchen. ﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
写前导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Mary (玛丽)跟随父母搬家,失去了在纽约结交的所有朋友。她在新的学校没有朋友,她感到很孤独。父母餐厅开业那天,Mary在招待客人时遇到了同班的双胞胎,她害羞地躲到了厨房里。妈妈会对她说些什么呢?她结识到新朋友了吗?
[精彩范文]
“Mom, I don't want to be out there!” Mary frowned. Feeling Mary was in a bad mood, her mother asked her what was wrong in a soft voice. At that moment, Mary couldn't help pouring out her troubles, “Without a friend, I'm isolated here.” Realizing she had ignored Mary's feelings after the move, her mother held Mary in her arms, suggesting that she make new friends by taking action first. “Go and take them some cookies and say hello!” The instant Mary heard that, her eyes shone with a mixture of excitement and expectation.
Mary put a handful of cookies into a small plate and left the kitchen. Nervous as she was, she plucked up courage to approach the table where the twins sat, placing the cookies down carefully. She bravely looked at the girls directly in the eyes, “Thanks so much for coming to our restaurant!” It was not until the twins looked up that they recognized her. The twins gave her a big hug. They offered to hang out with her and introduce her around to the other guys at school. “That would be awesome!” Mary grinned.

展开更多......

收起↑

资源列表