资源简介 贵州省铜仁市石阡县2024-2025学年九年级上学期期中检测英语试题一、语言运用 第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)(2024九上·石阡期中)阅读下面一篇短文, 从短文前的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一个 为多余选项。A. seldom B. they C. true D. about E. swim F. withCan you believe that some children once had to swim to school Yes, this was 1. for the children in the village of Layag-Layag in the Philippines. There was no road to school, so children used to 2. there. As a result, the children 3. got to school dryly and cleanly.To help the children get to school safely and dryly, the Yellow Boat of Hope Foundation (基金会) was founded in 2011. It started 4. one boat that could take 25 to 30 kids. For these children, the boats are the guards (卫士) of safety. Also, 5. are the boats of hope!二、第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)(2024九上·石阡期中)My name is Daniel. I live in Tennessee. When I was 7, I found some plastic bottles on a riverbank. I felt worried because I knew plastic bottles and other rubbish could be 6. to animals in rivers. Now I'm 13, and I work to keep rubbish out of rivers.The Tennessee River is 7. polluted with plastics and other rubbish. And I want to do something to help stop more 8. . I do some 9. cleanups with others. We go along the riverbanks. Sometimes we go to places that we can only reach by boat. We often find plenty of rubbish, such as broken toys and plastic bags.Doing cleanups makes me really 10. . I know I'm making a difference and 11. lives—not just animal lives, but human lives as well, because it continues up the food chain (链条). What happens to them happens to us.Last year, I set up the Cleanup Kids with my friends to call on kids all around the world to 12. rubbish. People take pictures of the rubbish and 13. them to us, so we can know how many pieces they found. We will 14. our goal of 1,000,000 pieces at the end of this month.We're never too young to change the world. Kids are a small part of the population, 15. we are 100% of the future.6.A.good B.helpful C.harmful7.A.badly B.hardly C.carefully8.A.development B.pollution C.attention9.A.sea B.lake C.river10.A.nervous B.bored C.happy11.A.studying B.saving C.creating12.A.pick up B.look after C.throw away13.A.send B.sell C.leave14.A.find B.set C.hit15.A.or B.but C.and三、阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A(2024九上·石阡期中)Train travel sounds old-fashioned, but it brings you a relaxing experience.Beijing Suburban Railway Line S2 It starts at Huangtudian Station and ends in Yanqing District. When spring flowers are coming out near the Juyongguan Pass of the Great Wall in Beijing, the S2 line runs across a sea of flowers. This is why the train is called "The Train to Spring."Panda-themed Tourist Train China's first panda-themed tourist train left Chengdu in Sichuan for Zunyi in Guizhou on March 28. It is decorated with giant panda pictures everywhere. You can try panda-shaped snacks and Sichuan food on the train.Pokemon with You Train Japan is known for its joyful trains. Their designs often come from cartoon (漫画) and video game characters (角色). The train stops at several stations. You can get stamps and take pictures at these stations with Pikachu.Trans-Siberian Railway At 9,288 km, it is the longest railway in the world. It took thirteen years to build. Going from Moscow to the port city of Vladivostok in Russia, you'll see Siberian rivers and the Ural Mountains, even Lake Baikal.16.Which is the best time if you want to take Beijing Suburban Railway Line S2 to enjoy flowers A.May Day. B.National Day. C.The Spring Festival17.For those that love cartoon characters, they may chooseA.Panda-themed Tourist TrainB.Pokemon with You TrainC.Trans-Siberian Railway18.Which of the following is TRUE A.There is Sichuan food on the Panda-themed Tourist TrainB.Pokemon with YouTrain is in RussiaC.Trans-Siberian Railway took 30 years to build.19.We may find the passage in a ________.A.weather report B.storybook C.travel guide四、B(2024九上·石阡期中)Ye Tingting, a student from Zhejiang University, has just had an unforgettable summer vacation.Early in August 2023, she traveled all the way from Hangzhou with other 14 university students to a village school in Dali, Yunnan.They were volunteers on a two-week summer camp for the village school's students. They held many activities for the young leaners, including sports classes and storytelling competitions.In fact, Ye had been looking forward to taking part in the summer camp for long. Growing up in a small town in Wenzhou, Zhejiang, she once had an experience at a charity event (慈善活动). At the event she received much help and care from a nice elder sister. Ye said, "The experience made a big difference to me. Accepting such goodwill (友善) but not passing it on would make me feel disappointed with myself. "Before Ye and the other volunteers arrived at the village school, they received much training to prepare for the camp. "In the past, I was too shy to speak up in front of others. But the training helped me to find my confidence," said Ye.The summer camp in Dali was part of the project, Boundless Girls, which tries to encourage more teenage girls to take part in sports. It was first started in 2019. Since then, around 160, 000 students from 700 primary schools across the country have benefited (得益) from the project.20.Which of the following is TRUE according to Paragraph 1& 2 A.The summer camp took place in 2023.B.The summer camp took place in Guizhou.C.The summer camp lasted for two months.21.Which of the following might be Ye's opinion A.It is better to give than to receive.B.You don't need a reason to help people.C.It is important to pass the goodwill you received on.22.What can we learn about Ye from Paragraph 4 A.She used to dislike summer camps.B.She used to be afraid of speaking up in front of others.C.She thought the training was meaningless.23.What's the main purpose of Boundless Girls A.To encourage more teenage girls to do sports.B.To encourage university students to volunteer.C.To help primary school students to open their eyes.五、C(2024九上·石阡期中)At night, look up at the sky. How many stars do you see If you live in the country, bright stars will fill the sky. If you live in the city, on the other hand, you might not see any stars. What's happening Bright lights from the city are lighting the sky, making the stars unseen. This is light pollution.Light can also come into city homes, like an uninvited guest. Sometimes, a visitor to a big city can't sleep because of the bright signs outside his or her window. Darkness helps us sleep. Without darkness, we lie awake and can't sleep, which may lead to serious health problems.Living things need darkness. It's part of the natural 24-hour cycle. Trees and plants that are too close to artificial light grow in strange ways and die quickly. Animals become puzzled (困惑的) when light and dark are changed. For example, night animals might think it's day when it's night.Finally, using too many lights consumes (消耗) energy and money. The huge lights for all-night parking lots are too bright and unnecessary. Every city spends millions of dollars to light is thousands of buildings and streets, and much of this lighting is just to make the city look beautiful, rather than to serve a certain purpose.True, we feel safer in the light, but our eyes are able to see a little in darkness. And we don't need to light the whole city just to create a beautiful night view. We should try to turn the lights of to save the earth and all the living things from light pollution.24.Why can't people see any stars in the city at night A.The city has many high buildings.B.The living things in the city need darkness.C.The bright lights in the city make the stars unseen.25.What does the underlined word "artificial" in Paragraph 3 probably mean A.Man-made B.Medical. C.Wild.26.What result may the light pollution bring ①People may have health problems. ②People can not see in the darkness. ③Night animals may become puzzled. ④It consumes much energy and money.A.①②③ B.①③④ C.②③④27.What's the best title for the passage A.Living Things Need DarknessB.Let's Reduce Light PollutionC.How to Avoid Light Pollution六、第二节 阅读下面一篇短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一个为多余选项。(共5小题;每小题2分,满分10分)(2024九上·石阡期中)阅读下面一篇短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一个为多余选项。The United Nations says that the world's population will be 10 billion in 2055. With so many people in the word, how can we get enough food Is it possible to grow food in big cities Many people think so. 28. So many people tried growing food in big cities. You can now find urban (城市的) farms all over the world. Urban farms are places where people can grow food together, but these "farms" are in big cities. 29. Some of the plants are planted on the outside of the buildings. A large building in the Hague, Netherlands, is a creative example of urban farming. It is full of empty offices. Now the building is the home of the Urban Farm de Schilde. 30. What's more, there is a fish farm at the bottom (底部) of the building. The owners sell their fresh products and fish to supermarkets and restaurants in the city. 31. They offer students a chance to connect (连接) with nature. In school gardens, students learn about science while they grow vegetables and fruits. They also learn how to work together. Besides, the experience of planting and caring can develop a sense of responsibility in the students, as well as encourage healthy eating habits. 32. It can be fun, too!A. Not all people support urban farms.B. This farm grows food on the top of the buildingC. Sometimes they are on tall buildings or in city parks.D. As cities get bigger and bigger, there are fewer farms nowE. Starting a farm is a hard job, but it can also help many peopleF. Many schools also have their own gardens and grow their own plants.七、第三节(共5小题;每小题2分,满分10分)(2024九上·石阡期中)阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。(1至4题每题答案不超过3个单词,5题须用完整句子回答。)Scanning QR Codes Makes Life Easier or Harder Today, QR codes (二维码) are everywhere in our life. However, scanning ( 扫 描 ) them a lot might sometimes feel like a burden (负担). Is scanning QR codes for everything really convenient (方便的) What do you think Some people think using QR codes is convenient for us. We can scan a QR code to get on the bus without using cash. When you're at a store, you just need to show the QR code on your phone. Then you have paid for your snacks. You don't need to worry about getting the numbers wrong. Also QR codes help us get lots of information, and it's all fast and right. For example, in the zoo, there are QR codes everywhere. Scan them and you can learn all kinds of amazing facts about animals, like having a personal tour guide right on your phone.But some people think scanning QR codes feels like a burden now in our everyday life. First, it takes more time. In the past, ordering food at a restaurant was simple—just talk to the waiter! Now, you might need to take out your phone and scan a QR code to follow a restaurant or an official account (公众号). If there's no Internet, you can't even do that. Also when you scan some QR codes, you need to share more of your information. Later, you may get calls and junk messages.33.You just need to show on your phone to pay for your snacks when shopping.34.You can learn all kinds of about animals by scanning the QR codes in the zoo.35.In the past, people the waiter to order food at a restaurant.36.If you share your own information when scanning a QR code, you may get calls and later.37.Do you like using QR codes in your daily life Why or why not 八、第一节 根据中文意思,补全英语译文。(共5小题;每小题2分,满分10分;每空限填一词,缩写算一词)38.(2024九上·石阡期中)吉姆总是把他的东西放得到处都是。Jim always puts his things and .39.(2024九上·石阡期中)除了打招呼,她没说其他的事。She didn't say except greeting.40.(2024九上·石阡期中)史密斯一家去过中国几次。The Smiths have China several times.41.(2024九上·石阡期中)不管发生什么,他都没放弃过他的梦想。Whatever happened, he never his dream.42.(2024九上·石阡期中)2024年5月3日中国成功将嫦娥六号送上月球。China sending Chang'e 6 to the moon on May 3, 2024.九、第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)(2024九上·石阡期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的词或括号内单词的正确形式。Recently, a very simple sentence, "Amazing, my motherland!" has become widely known in China. As we know, China has developed 43. (quick) these years and it has become one of the 44. (important) countries in the world. Foreigners (外国人) pay more attention 45. this ancient eastern country—China.Lily, an Australian girl, 46. (come) to China three years ago. She is studying in a university in Nanjing now. Great changes make 47. (she) surprised. "I think 48. (find) jobs is much easier in China than that in Australia. I want to work here 49. I finish my schoolwork in Nanjing." Lily said.In China, the great changes are much more than before. New 50. (building) can be found everywhere. Have you 51. (hear) of the "four new great inventions" of modern China They are high-speed railway, mobile payment, shared bicycles and online shopping. All of the achievements make Chinese feel proud!China is improving the trade and the relationship with other countries. China plays 52. important role in the world. China will be better and better in the future!十、第五部分 写作(满分25分)53.(2024九上·石阡期中)为了倡导环境保护,你校English Club将以"Going Green Starts with Small Things"为主题,组织全校英语演讲比赛。请你根据以下所给提示,呼吁大家节约能源,保护环境。词数80左右。To protect our environment Reduce pollution on foot, …Save energy use air conditioners less, . . .Reuse things plastic bags, . . .注意事项:(1)必须包含所提示的信息并适当发挥,开头和结尾已给出,不计入总词数;(2)意思清楚,表达通顺,行文连贯;(3)请勿在文中使用真实姓名、校名及提示信息以外的地名。Going Green Starts with Small ThingsHello, everyone! It's my honor to make a speech here. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Let's act now to protect our environment!答案解析部分【答案】1.C;2.E;3.A;4.F;5.B【知识点】说明文;交通方式【解析】【分析】文章大意:短文讲述了菲律宾拉亚格拉亚格村的孩子们曾经不得不游泳上学,后来 "希望之黄船" 基金会帮助他们安全干爽上学的事。A. seldom 很少;B. they 他们;C. true 真实的;D. about 关于;E. swim 游泳;F. with 和【点评】考查选词填空题。解题时需结合上下文语境,理解各选项含义,选择符合语境的选项填空。1.句意:是的,这对菲律宾拉亚格拉亚格村的孩子们来说是真的。根据文中语句 "Can you believe that some children once had to swim to school Yes, this was...for the children" 及所给选项的提示可知,此空表示 "真实的","true" 符合语境,故答案为 C。2.句意:没有通往学校的路,所以孩子们过去常常游泳去那里。根据文中语句 "There was no road to school, so children used to...there" 及所给选项的提示可知,此空表示 "游泳","swim" 符合语境,故答案为 E。3.句意:结果,孩子们很少能干爽整洁地到达学校。根据文中语句 "As a result, the children...got to school dryly and cleanly" 及所给选项的提示可知,此空表示 "很少","seldom" 符合语境,故答案为 A。4.句意:它从一艘能载 25 到 30 个孩子的船开始。根据文中语句 "It started...one boat that could take 25 to 30 kids" 及所给选项的提示可知,"start with" 为固定搭配,意为 "以…… 开始","with" 符合语境,故答案为 F。5.句意:而且,它们是希望之船!根据文中语句 "Also,...are the boats of hope" 及所给选项的提示可知,此空指代前文的 "the boats",应用 "they",故答案为 B。【答案】6.C;7.A;8.B;9.C;10.C;11.B;12.A;13.A;14.C;15.B【知识点】记叙文;环保意识与环保行为【解析】【分析】文章大意:作者介绍自己的环保经历,告诉我们小孩子也可以改变世界。【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要读懂全文,弄清文章要表达的思想,注意文中前后段落之间的关系。答题中,一定要认真分析,注意选项与上下文的关系,与前后单词的关系。对于一时没有太大的把握的题可以放到最后再来完成,因为有时答案可以从下文内容体现出来。答完后再通读一篇文章,看看所选选项能不能是语句通顺,语意连贯。6.句意:我感到担心,因为我知道塑料瓶和其它垃圾可能会对河流中的动物造成伤害。good好的;helpful有帮助的;harmful有害的。根据"plastic bottles and other rubbish"可知,是指塑料瓶和其它垃圾对动物有害。故选C。7.句意:田纳西河被塑料和其它垃圾严重污染。badly严重地;hardly几乎不;carefully仔细地。根据"with plastics and other rubbish"可知,是指被塑料和其它垃圾严重污染。故选A。8.句意:我想做一些事情来帮助阻止更多的污染。development发展;pollution污染;attention关注。根据"The Tennessee River is ... polluted with plastics and other rubbish"可知,是指想做些事情来阻止更多污染。故选B。9.句意:我和其他人一起做了一些河流清理。sea海;lake湖;river河流。根据"We go along the riverbanks."可知,是指做一些河流清理。故选C。10.句意:做清理让我非常开心。nervous紧张的;bored无聊的;happy高兴的。根据"I know I'm making a difference"可知,作者对自己的行为感到高兴。故选C。11.句意:我知道我正在做出改变,拯救生命——不仅仅是动物的生命,还有人类生命,因为它会沿着食物链继续下去。studying学习;saving拯救;creating创造。根据"and...lives—not just animal lives, but human lives as well"可知,是在拯救生命。故选B。12.句意:去年,我和朋友们成立了"清理儿童"组织,呼吁世界各地的孩子捡垃圾。pick up捡起;look after照顾;throw away扔掉。根据"call on kids all around the world to ... rubbish."可知,是指号召世界各地的孩子捡垃圾。故选A。13.句意:人们拍下垃圾的照片并发送给我们,这样我们就可以知道他们发现了多少件垃圾。send发送;sell卖;leave离开。根据"People take pictures of the rubbish and ... them to us"可知,是指人们拍下照片发送给我们。故选A。14.句意:我们将在本月底达到1,000,000件的目标。find找到;set设置;hit达到。根据"our goal of 1,000,000 pieces at the end of this month."可知,是指在月底达到1,000,000件的目标。故选C。15.句意:孩子们只是人口的一小部分,但我们是未来100%。or或者;but但是;and和。空前后句是转折关系,用but连接。故选B。【答案】16.A17.B18.A19.C【知识点】应用文;交通方式;推理判断;文章出处【解析】【分析】文章大意:主要介绍了四种不同的火车线路旅行的特色,乘坐它们会给你带来轻松的体验。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题与推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。16.推理判断题。根据"When spring flowers are coming out near the Juyongguan Pass of the Great Wall in Beijing, the S2 line runs across a sea of flowers. This is why the train is called ‘The Train to Spring'."可知,北京城郊铁路S2线被称作"开往春天的列车",故可推知,最佳乘坐时间是在五月。故选A。17.推理判断题。根据"Pokemon with You Train: Their designs often come from cartoon (漫画) and video game characters (角色). The train stops at several stations. You can get stamps and take pictures at these stations with Pikachu."可推知,对于那些喜欢卡通人物的人来说,他们可能会选择乘坐Pokemon with You Train。故选B。18.文章出处题。根据"Panda-themed Tourist Train: You can try panda-shaped snacks and Sichuan food on the train."可知,熊猫主题的旅游列车上有川菜。故选A。19.推理判断题。通读全文内容可知,本文主要介绍了四种不同的火车线路旅行的特色,故可推知,可能在旅行书上看到这篇文章。故选C。【答案】20.A21.C22.B23.A【知识点】记叙文;志愿服务与公共服务;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:本文讲述了浙江大学学生叶婷婷和其他 14 名大学生在 2023 年 8 月前往云南大理一所乡村学校参加为期两周的夏令营志愿活动的经历,以及该活动所属的 "Boundless Girls" 项目的相关情况。【点评】考查阅读理解题。解题时需根据不同题型,从文中提取关键信息,结合选项进行分析判断,理解人物观点和项目目的。20.细节理解题。根据"Early in August 2023, she traveled all the way from Hangzhou with other 14 university students to a village school in Dali, Yunnan."可知,夏令营于2023年举行。故选A。21.推理判断题。根据"Accepting such goodwill (友善) but not passing it on would make me feel disappointed with myself."可推知,叶婷婷认为传递收到的善意是重要的。故选C。22.细节理解题。根据"‘In the past, I was too shy to speak up in front of others. But the training helped me to find my confidence,' said Ye."可知,叶婷婷过去害怕在别人面前发言。故选B。23.细节理解题。根据"The summer camp in Dali was part of the project, Boundless Girls, which tries to encourage more teenage girls to take part in sports."可知,"无边界女孩"项目的主要目的是鼓励更多的青少年女孩参加体育运动。故选A。【答案】24.C25.A26.B27.B【知识点】说明文;环境污染问题;细节理解;词义猜测;标题选择【解析】【分析】文章大意:主要介绍了光污染的问题。【点评】考查阅读理解题。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。24.细节理解题。根据"If you live in the city, on the other hand, you might not see any stars. What's happening Bright lights from the city are lighting the sky, making the stars unseen. "可知,是因为城市里明亮的灯光让星星看不见。故选C。25.词义猜测题。根据"Living things need darkness. It's part of the natural 24-hour cycle. Trees and plants that are too close to artificial light grow in strange ways and die quickly."可知,距离人造光太近的树木和植物会以奇怪的方式生长并很快死亡,此处指的是晚上的人造光源。故选A。26.细节理解题。根据第二段"Without darkness, we lie awake and can't sleep, which may lead to serious health problems."、第三段"Animals become puzzled (困惑的) when light and dark are changed. "以及第四段"Finally, using too many lights consumes (消耗) energy and money."可知,①③④是光污染的后果。故选B。27.标题选择题。根据"We should try to turn the lights off to save the earth and all the living things from light pollution."可知,作者介绍光污染,目的是呼吁人们做点什么来减少光污染。故选B。【答案】28.D;29.C;30.B;31.F;32.E【知识点】说明文;环保意识与环保行为【解析】【分析】文章大意:本文探讨了随着世界人口增长,在大城市种植食物的可能性,介绍了城市农场的存在形式、实例以及学校菜园的作用等。A. Not all people support urban farms. 并非所有人都支持城市农场。B. This farm grows food on the top of the building. 这个农场在楼顶种植食物。C. Sometimes they are on tall buildings or in city parks. 有时它们在高楼或城市公园上。D. As cities get bigger and bigger, there are fewer farms now. 随着城市越来越大,现在农场越来越少了。E. Starting a farm is a hard job, but it can also help many people. 开办农场是件困难的事,但它也能帮助很多人。F. Many schools also have their own gardens and grow their own plants. 许多学校也有自己的菜园,种植自己的植物。【点评】考查阅读还原题。解题时需结合城市农场的相关内容,根据其存在背景、位置、实例及学校菜园的情况选择合适选项,关注各部分内容的逻辑性和连贯性。28.根据"With so many people in the world, how. can we get enough food Is it possible to grow food in big cities Many people think so."和"So many people tried growing food in big cities."可知,讲述人口越来越多, 人们可能在城里种植食物,选项D"随着城市变得越来越大,现在农场越来越少。"符合语境,故选D。29.根据"Some of the plants are planted on the outside of the buildings."可知,讲述食物种植的位置,选项C"有时它们在高层建筑上或城市公园里。"符合语境,故选C。30.根据"Now the building is the home of the Urban Farm de Schilde."可知,此处讲述这个农场的特征,选项B"这个农场在楼顶种植食物。"符合语境,故选B。31.根据"They offer students a chance to connect with Nature."可知,此处讲述了学校也能种植食物,选项F"许多学校也有自己的花园,种植自己的植物。"符合语境,故选F。32.根据"It can be fun, too!"可知,此处应该讲述农场的好处,选项E"开办农场是一项艰苦的工作,但它也可以帮助许多人。"符合语境,故选E。【答案】33.the QR code34.amazing facts35.talked to36.junk messages37.Yes, I do. I think using QR codes is convenient for us.【知识点】议论文;科学技术【解析】【分析】文章大意:主要讨论了扫描二维码让生活更轻松还是更困难这个问题。【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。33.根据"When you're at a store, you just need to show the QR code on your phone. "可知,当你在商店的时候,你只需要出示你手机上的二维码就可以。故填the QR code。34.根据"Scan them and you can learn all kinds of amazing facts about animals, like having a personal tour guide right on your phone."可知,在动物园里扫描二维码,你可以了解到关于动物的各种神奇事实。故填amazing facts。35.根据"In the past, ordering food at a restaurant was simple—just talk to the waiter!"可知,过去,在餐馆点餐很简单,只需要与服务员交谈就可以。故填talked to。36.根据"Also when you scan some QR codes, you need to share more of your information. Later, you may get calls and junk messages."可知,当你扫描二维码时,你需要分享更多你的信息,之后,你就可能接到电话和收到垃圾信息。故填junk messages。37.开放性作答,言之有理即可。例如:是的,我喜欢,我认为扫描二维码让生活更便捷/不,我不喜欢,因为扫描二维码现在感觉像是我们日常生活中的一个负担。故填Yes, I do. I think using QR codes is convenient for us./No, I don't. Because scanning QR codes feels like a burden now in our everyday lives.38.【答案】here;there【知识点】汉译英;固定搭配【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "到处" 这一成分,其英文翻译为 "here and there",固定短语,故答案为 here , there。【点评】考查汉译英,固定搭配。解题关键在于掌握 "here and there" 表示 "到处",准确对应中文语境,简洁表达出物品摆放的状态,符合句子的语义和习惯用法。39.【答案】anything;else【知识点】汉译英;表示某物的复合不定代词【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "其他的事" 这一成分。结合语句是否定句,"其他的事" 用 "anything else" 表示,"anything" 用于否定句中,"else" 修饰不定代词需后置,故答案为 anything,else。【点评】考查汉译英和不定代词及修饰词的用法。解题关键在于掌握否定句中 "其他的事" 用 "anything else",注意 "else" 修饰不定代词后置的规则,准确表达 "除了打招呼没说其他事" 的语义。40.【答案】been;to【知识点】汉译英;gone to/been to用法比较【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "去过" 这一成分。"have been to" 表示 "去过某地(已回来)",主语 "The Smiths"(史密斯一家)是复数,此处用现在完成时,符合 "去过中国几次" 的语境,故答案为 been,to。【点评】考查汉译英和现在完成时短语的运用。解题关键在于掌握 "have been to" 表示 "去过某地",区分于 "have gone to"(去了某地未回),准确体现 "史密斯一家去过中国几次且已回来" 的语义。41.【答案】gave;up【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "放弃" 这一成分,其英文翻译为 "give up"。结合语句中的 "happened" 提示句子时态为一般过去时,"give" 的过去式是 "gave",故答案为 gave,up。【点评】考查汉译英,动词短语及一般过去时。解题关键在于掌握 "give up" 表示 "放弃",注意结合一般过去时的语境。42.【答案】succeeded;in【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "成功" 这一成分,其英文翻译为 "succeed in doing sth"。结合语句,句子时态为一般过去时,"succeed" 的过去式为 "succeeded",故答案为 succeeded,in。【点评】考查汉译英,固定搭配及一般过去时。解题关键在于掌握 "succeed in doing sth." 这一结构,同时注意根据时间状语 "on May 3, 2024" 判断句子时态为一般过去时,将 "succeed" 变为过去式 "succeeded"。【答案】43.quickly;44.most important;45.to;46.came;47.her;48.finding;49.after;50.buildings;51.heard;52.an【知识点】其他题材;记叙文【解析】【分析】文章大意:本文讲述了中国近年来发展迅速,成为世界上重要的国家之一,还介绍了外国女孩莉莉对中国变化的感受以及中国的 "新四大发明" 等内容。【点评】考查语法填空题。解题时需结合语境,注意词性转换、时态、固定搭配等语法知识,同时关注上下文的逻辑关系。43.句意:众所周知,中国这些年发展很快,已经成为世界上最重要的国家之一。quick,中文含义为 "快的",形容词。此处修饰动词 developed,应用副词形式,故答案为 quickly。44.句意:众所周知,中国这些年发展很快,已经成为世界上最重要的国家之一。important,中文含义为 "重要的",形容词。"one of the + 形容词最高级 + 可数名词复数" 为固定搭配,意为 "最…… 之一",故答案为 most important。45.句意:外国人更多地关注这个古老的东方国家 —— 中国。根据文中语句 "Foreigners pay more attention…this ancient eastern country—China." 可知,"pay attention to" 为固定短语,意为 "关注",故答案为 to。46.句意:莉莉,一个澳大利亚女孩,三年前来到中国。come,中文含义为 "来",动词。根据文中 "three years ago" 可知,此处应用一般过去时,come 的过去式为 came,故答案为 came。47.句意:巨大的变化让她很惊讶。she,中文含义为 "她",人称代词主格。此处作动词 make 的宾语,应用宾格形式,故答案为 her。48.句意:我认为在中国找工作比在澳大利亚容易得多。find,中文含义为 "找到",动词。结合语句"I think…jobs is much easier in China than that in Australia.可知,此处应用动名词作主语,故答案为 finding。49.句意:我想在南京完成学业后在这里工作。根据文中语句I want to work here… I finish my schoolwork in Nanjing." Lily said.可知,此处表示 "在…… 之后",故答案为 after。50.句意:新建筑随处可见。building,中文含义为 "建筑",可数名词。根据文中 "…can be found everywhere" 可知,此处应用复数形式表示泛指,故答案为 buildings。51.句意:你听说过中国现代的 "新四大发明" 吗?hear,中文含义为 "听说",动词。根据文中 "Have you…" 可知,此处应用现在完成时,hear 的过去分词为 heard,故答案为 heard。52.句意:中国在世界上扮演着重要的角色。根据文中语句 "China plays…important role in the world." 可知,"play an important role" 为固定短语,意为 "扮演重要角色",important 以元音音素开头,故答案为 an。53.【答案】例文Going Green Starts with Small ThingsHello, everyone! It's my honor to make a speech here. Everyone can make small changes in lifestyle and make a difference to reduce pollution and waste.First, you'd better ride a bike or walk to school, because it's green way which doesn't pollute the air.Second, saving electricity, water and food is necessary. You should turn off the light when going out. Turning off the tap when you brush your teeth can save a lot of water. We should use air conditioners less. What's more, don't use plastic bags when you go shopping, plastic is harmful to the environment. Last but not least, we need to plant more trees and flowers to make the environment more beautiful. How important it is for us to protect the environment! If we keep doing this, I believe the environment will be better. Let's do it together from now on.Let's act now to protect our environment!【知识点】提纲作文;议论文;环保意识与环保行为【解析】【分析】这是一篇英语演讲稿,主题为 "Going Green Starts with Small Things",用于学校英语演讲比赛,呼吁大家节约能源、保护环境。写作思路是依据提示,从减少污染(如步行出行 )、节约能源(如少用空调 )、重复利用物品(如重复使用塑料袋 )等方面展开,阐述如何通过小事践行环保。写作要点包含所给提示信息(减少污染、节约能源、重复利用的具体做法 ),开头和结尾已给;用通顺连贯的语句,以一般现在时和祈使句为主(呼吁行动 ),运用连接词(如 "First""Second""Also" )使逻辑清晰,语言要有感染力,契合演讲呼吁的风格,让听众明白环保要从小事做起,激发大家行动起来保护环境的意愿 。【点评】这篇关于 "绿色行动从点滴做起" 的演讲稿内容实用,结构清晰,开篇点明每个人都能通过生活方式的小改变为环保贡献力量,接着分点列举骑行步行、节约水电粮、少用塑料袋、多植树种花等具体做法,最后呼吁大家行动起来,逻辑连贯,符合演讲稿的鼓动性特点,语言简洁有力,富有感染力。亮点短语贴切精准,"make a difference" 强调小行动的意义,"green way" 点明环保方式,"saving electricity, water and food" 概括节约内容,"harmful to the environment" 说明危害,贴合语境。高分句型运用得当,"because it's green way which doesn't pollute the air" 用定语从句解释原因,逻辑清晰;"How important it is for us to protect the environment!" 以感叹句加强语气,突出环保重要性;结尾 "Let's act now to protect our environment!" 以祈使句发出呼吁,增强号召力,整体通过具体建议与有力呼吁,让演讲稿既有指导性又具感染力。1 / 1贵州省铜仁市石阡县2024-2025学年九年级上学期期中检测英语试题一、语言运用 第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)(2024九上·石阡期中)阅读下面一篇短文, 从短文前的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一个 为多余选项。A. seldom B. they C. true D. about E. swim F. withCan you believe that some children once had to swim to school Yes, this was 1. for the children in the village of Layag-Layag in the Philippines. There was no road to school, so children used to 2. there. As a result, the children 3. got to school dryly and cleanly.To help the children get to school safely and dryly, the Yellow Boat of Hope Foundation (基金会) was founded in 2011. It started 4. one boat that could take 25 to 30 kids. For these children, the boats are the guards (卫士) of safety. Also, 5. are the boats of hope!【答案】1.C;2.E;3.A;4.F;5.B【知识点】说明文;交通方式【解析】【分析】文章大意:短文讲述了菲律宾拉亚格拉亚格村的孩子们曾经不得不游泳上学,后来 "希望之黄船" 基金会帮助他们安全干爽上学的事。A. seldom 很少;B. they 他们;C. true 真实的;D. about 关于;E. swim 游泳;F. with 和【点评】考查选词填空题。解题时需结合上下文语境,理解各选项含义,选择符合语境的选项填空。1.句意:是的,这对菲律宾拉亚格拉亚格村的孩子们来说是真的。根据文中语句 "Can you believe that some children once had to swim to school Yes, this was...for the children" 及所给选项的提示可知,此空表示 "真实的","true" 符合语境,故答案为 C。2.句意:没有通往学校的路,所以孩子们过去常常游泳去那里。根据文中语句 "There was no road to school, so children used to...there" 及所给选项的提示可知,此空表示 "游泳","swim" 符合语境,故答案为 E。3.句意:结果,孩子们很少能干爽整洁地到达学校。根据文中语句 "As a result, the children...got to school dryly and cleanly" 及所给选项的提示可知,此空表示 "很少","seldom" 符合语境,故答案为 A。4.句意:它从一艘能载 25 到 30 个孩子的船开始。根据文中语句 "It started...one boat that could take 25 to 30 kids" 及所给选项的提示可知,"start with" 为固定搭配,意为 "以…… 开始","with" 符合语境,故答案为 F。5.句意:而且,它们是希望之船!根据文中语句 "Also,...are the boats of hope" 及所给选项的提示可知,此空指代前文的 "the boats",应用 "they",故答案为 B。二、第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)(2024九上·石阡期中)My name is Daniel. I live in Tennessee. When I was 7, I found some plastic bottles on a riverbank. I felt worried because I knew plastic bottles and other rubbish could be 6. to animals in rivers. Now I'm 13, and I work to keep rubbish out of rivers.The Tennessee River is 7. polluted with plastics and other rubbish. And I want to do something to help stop more 8. . I do some 9. cleanups with others. We go along the riverbanks. Sometimes we go to places that we can only reach by boat. We often find plenty of rubbish, such as broken toys and plastic bags.Doing cleanups makes me really 10. . I know I'm making a difference and 11. lives—not just animal lives, but human lives as well, because it continues up the food chain (链条). What happens to them happens to us.Last year, I set up the Cleanup Kids with my friends to call on kids all around the world to 12. rubbish. People take pictures of the rubbish and 13. them to us, so we can know how many pieces they found. We will 14. our goal of 1,000,000 pieces at the end of this month.We're never too young to change the world. Kids are a small part of the population, 15. we are 100% of the future.6.A.good B.helpful C.harmful7.A.badly B.hardly C.carefully8.A.development B.pollution C.attention9.A.sea B.lake C.river10.A.nervous B.bored C.happy11.A.studying B.saving C.creating12.A.pick up B.look after C.throw away13.A.send B.sell C.leave14.A.find B.set C.hit15.A.or B.but C.and【答案】6.C;7.A;8.B;9.C;10.C;11.B;12.A;13.A;14.C;15.B【知识点】记叙文;环保意识与环保行为【解析】【分析】文章大意:作者介绍自己的环保经历,告诉我们小孩子也可以改变世界。【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要读懂全文,弄清文章要表达的思想,注意文中前后段落之间的关系。答题中,一定要认真分析,注意选项与上下文的关系,与前后单词的关系。对于一时没有太大的把握的题可以放到最后再来完成,因为有时答案可以从下文内容体现出来。答完后再通读一篇文章,看看所选选项能不能是语句通顺,语意连贯。6.句意:我感到担心,因为我知道塑料瓶和其它垃圾可能会对河流中的动物造成伤害。good好的;helpful有帮助的;harmful有害的。根据"plastic bottles and other rubbish"可知,是指塑料瓶和其它垃圾对动物有害。故选C。7.句意:田纳西河被塑料和其它垃圾严重污染。badly严重地;hardly几乎不;carefully仔细地。根据"with plastics and other rubbish"可知,是指被塑料和其它垃圾严重污染。故选A。8.句意:我想做一些事情来帮助阻止更多的污染。development发展;pollution污染;attention关注。根据"The Tennessee River is ... polluted with plastics and other rubbish"可知,是指想做些事情来阻止更多污染。故选B。9.句意:我和其他人一起做了一些河流清理。sea海;lake湖;river河流。根据"We go along the riverbanks."可知,是指做一些河流清理。故选C。10.句意:做清理让我非常开心。nervous紧张的;bored无聊的;happy高兴的。根据"I know I'm making a difference"可知,作者对自己的行为感到高兴。故选C。11.句意:我知道我正在做出改变,拯救生命——不仅仅是动物的生命,还有人类生命,因为它会沿着食物链继续下去。studying学习;saving拯救;creating创造。根据"and...lives—not just animal lives, but human lives as well"可知,是在拯救生命。故选B。12.句意:去年,我和朋友们成立了"清理儿童"组织,呼吁世界各地的孩子捡垃圾。pick up捡起;look after照顾;throw away扔掉。根据"call on kids all around the world to ... rubbish."可知,是指号召世界各地的孩子捡垃圾。故选A。13.句意:人们拍下垃圾的照片并发送给我们,这样我们就可以知道他们发现了多少件垃圾。send发送;sell卖;leave离开。根据"People take pictures of the rubbish and ... them to us"可知,是指人们拍下照片发送给我们。故选A。14.句意:我们将在本月底达到1,000,000件的目标。find找到;set设置;hit达到。根据"our goal of 1,000,000 pieces at the end of this month."可知,是指在月底达到1,000,000件的目标。故选C。15.句意:孩子们只是人口的一小部分,但我们是未来100%。or或者;but但是;and和。空前后句是转折关系,用but连接。故选B。三、阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A(2024九上·石阡期中)Train travel sounds old-fashioned, but it brings you a relaxing experience.Beijing Suburban Railway Line S2 It starts at Huangtudian Station and ends in Yanqing District. When spring flowers are coming out near the Juyongguan Pass of the Great Wall in Beijing, the S2 line runs across a sea of flowers. This is why the train is called "The Train to Spring."Panda-themed Tourist Train China's first panda-themed tourist train left Chengdu in Sichuan for Zunyi in Guizhou on March 28. It is decorated with giant panda pictures everywhere. You can try panda-shaped snacks and Sichuan food on the train.Pokemon with You Train Japan is known for its joyful trains. Their designs often come from cartoon (漫画) and video game characters (角色). The train stops at several stations. You can get stamps and take pictures at these stations with Pikachu.Trans-Siberian Railway At 9,288 km, it is the longest railway in the world. It took thirteen years to build. Going from Moscow to the port city of Vladivostok in Russia, you'll see Siberian rivers and the Ural Mountains, even Lake Baikal.16.Which is the best time if you want to take Beijing Suburban Railway Line S2 to enjoy flowers A.May Day. B.National Day. C.The Spring Festival17.For those that love cartoon characters, they may chooseA.Panda-themed Tourist TrainB.Pokemon with You TrainC.Trans-Siberian Railway18.Which of the following is TRUE A.There is Sichuan food on the Panda-themed Tourist TrainB.Pokemon with YouTrain is in RussiaC.Trans-Siberian Railway took 30 years to build.19.We may find the passage in a ________.A.weather report B.storybook C.travel guide【答案】16.A17.B18.A19.C【知识点】应用文;交通方式;推理判断;文章出处【解析】【分析】文章大意:主要介绍了四种不同的火车线路旅行的特色,乘坐它们会给你带来轻松的体验。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题与推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。16.推理判断题。根据"When spring flowers are coming out near the Juyongguan Pass of the Great Wall in Beijing, the S2 line runs across a sea of flowers. This is why the train is called ‘The Train to Spring'."可知,北京城郊铁路S2线被称作"开往春天的列车",故可推知,最佳乘坐时间是在五月。故选A。17.推理判断题。根据"Pokemon with You Train: Their designs often come from cartoon (漫画) and video game characters (角色). The train stops at several stations. You can get stamps and take pictures at these stations with Pikachu."可推知,对于那些喜欢卡通人物的人来说,他们可能会选择乘坐Pokemon with You Train。故选B。18.文章出处题。根据"Panda-themed Tourist Train: You can try panda-shaped snacks and Sichuan food on the train."可知,熊猫主题的旅游列车上有川菜。故选A。19.推理判断题。通读全文内容可知,本文主要介绍了四种不同的火车线路旅行的特色,故可推知,可能在旅行书上看到这篇文章。故选C。四、B(2024九上·石阡期中)Ye Tingting, a student from Zhejiang University, has just had an unforgettable summer vacation.Early in August 2023, she traveled all the way from Hangzhou with other 14 university students to a village school in Dali, Yunnan.They were volunteers on a two-week summer camp for the village school's students. They held many activities for the young leaners, including sports classes and storytelling competitions.In fact, Ye had been looking forward to taking part in the summer camp for long. Growing up in a small town in Wenzhou, Zhejiang, she once had an experience at a charity event (慈善活动). At the event she received much help and care from a nice elder sister. Ye said, "The experience made a big difference to me. Accepting such goodwill (友善) but not passing it on would make me feel disappointed with myself. "Before Ye and the other volunteers arrived at the village school, they received much training to prepare for the camp. "In the past, I was too shy to speak up in front of others. But the training helped me to find my confidence," said Ye.The summer camp in Dali was part of the project, Boundless Girls, which tries to encourage more teenage girls to take part in sports. It was first started in 2019. Since then, around 160, 000 students from 700 primary schools across the country have benefited (得益) from the project.20.Which of the following is TRUE according to Paragraph 1& 2 A.The summer camp took place in 2023.B.The summer camp took place in Guizhou.C.The summer camp lasted for two months.21.Which of the following might be Ye's opinion A.It is better to give than to receive.B.You don't need a reason to help people.C.It is important to pass the goodwill you received on.22.What can we learn about Ye from Paragraph 4 A.She used to dislike summer camps.B.She used to be afraid of speaking up in front of others.C.She thought the training was meaningless.23.What's the main purpose of Boundless Girls A.To encourage more teenage girls to do sports.B.To encourage university students to volunteer.C.To help primary school students to open their eyes.【答案】20.A21.C22.B23.A【知识点】记叙文;志愿服务与公共服务;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:本文讲述了浙江大学学生叶婷婷和其他 14 名大学生在 2023 年 8 月前往云南大理一所乡村学校参加为期两周的夏令营志愿活动的经历,以及该活动所属的 "Boundless Girls" 项目的相关情况。【点评】考查阅读理解题。解题时需根据不同题型,从文中提取关键信息,结合选项进行分析判断,理解人物观点和项目目的。20.细节理解题。根据"Early in August 2023, she traveled all the way from Hangzhou with other 14 university students to a village school in Dali, Yunnan."可知,夏令营于2023年举行。故选A。21.推理判断题。根据"Accepting such goodwill (友善) but not passing it on would make me feel disappointed with myself."可推知,叶婷婷认为传递收到的善意是重要的。故选C。22.细节理解题。根据"‘In the past, I was too shy to speak up in front of others. But the training helped me to find my confidence,' said Ye."可知,叶婷婷过去害怕在别人面前发言。故选B。23.细节理解题。根据"The summer camp in Dali was part of the project, Boundless Girls, which tries to encourage more teenage girls to take part in sports."可知,"无边界女孩"项目的主要目的是鼓励更多的青少年女孩参加体育运动。故选A。五、C(2024九上·石阡期中)At night, look up at the sky. How many stars do you see If you live in the country, bright stars will fill the sky. If you live in the city, on the other hand, you might not see any stars. What's happening Bright lights from the city are lighting the sky, making the stars unseen. This is light pollution.Light can also come into city homes, like an uninvited guest. Sometimes, a visitor to a big city can't sleep because of the bright signs outside his or her window. Darkness helps us sleep. Without darkness, we lie awake and can't sleep, which may lead to serious health problems.Living things need darkness. It's part of the natural 24-hour cycle. Trees and plants that are too close to artificial light grow in strange ways and die quickly. Animals become puzzled (困惑的) when light and dark are changed. For example, night animals might think it's day when it's night.Finally, using too many lights consumes (消耗) energy and money. The huge lights for all-night parking lots are too bright and unnecessary. Every city spends millions of dollars to light is thousands of buildings and streets, and much of this lighting is just to make the city look beautiful, rather than to serve a certain purpose.True, we feel safer in the light, but our eyes are able to see a little in darkness. And we don't need to light the whole city just to create a beautiful night view. We should try to turn the lights of to save the earth and all the living things from light pollution.24.Why can't people see any stars in the city at night A.The city has many high buildings.B.The living things in the city need darkness.C.The bright lights in the city make the stars unseen.25.What does the underlined word "artificial" in Paragraph 3 probably mean A.Man-made B.Medical. C.Wild.26.What result may the light pollution bring ①People may have health problems. ②People can not see in the darkness. ③Night animals may become puzzled. ④It consumes much energy and money.A.①②③ B.①③④ C.②③④27.What's the best title for the passage A.Living Things Need DarknessB.Let's Reduce Light PollutionC.How to Avoid Light Pollution【答案】24.C25.A26.B27.B【知识点】说明文;环境污染问题;细节理解;词义猜测;标题选择【解析】【分析】文章大意:主要介绍了光污染的问题。【点评】考查阅读理解题。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。24.细节理解题。根据"If you live in the city, on the other hand, you might not see any stars. What's happening Bright lights from the city are lighting the sky, making the stars unseen. "可知,是因为城市里明亮的灯光让星星看不见。故选C。25.词义猜测题。根据"Living things need darkness. It's part of the natural 24-hour cycle. Trees and plants that are too close to artificial light grow in strange ways and die quickly."可知,距离人造光太近的树木和植物会以奇怪的方式生长并很快死亡,此处指的是晚上的人造光源。故选A。26.细节理解题。根据第二段"Without darkness, we lie awake and can't sleep, which may lead to serious health problems."、第三段"Animals become puzzled (困惑的) when light and dark are changed. "以及第四段"Finally, using too many lights consumes (消耗) energy and money."可知,①③④是光污染的后果。故选B。27.标题选择题。根据"We should try to turn the lights off to save the earth and all the living things from light pollution."可知,作者介绍光污染,目的是呼吁人们做点什么来减少光污染。故选B。六、第二节 阅读下面一篇短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一个为多余选项。(共5小题;每小题2分,满分10分)(2024九上·石阡期中)阅读下面一篇短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一个为多余选项。The United Nations says that the world's population will be 10 billion in 2055. With so many people in the word, how can we get enough food Is it possible to grow food in big cities Many people think so. 28. So many people tried growing food in big cities. You can now find urban (城市的) farms all over the world. Urban farms are places where people can grow food together, but these "farms" are in big cities. 29. Some of the plants are planted on the outside of the buildings. A large building in the Hague, Netherlands, is a creative example of urban farming. It is full of empty offices. Now the building is the home of the Urban Farm de Schilde. 30. What's more, there is a fish farm at the bottom (底部) of the building. The owners sell their fresh products and fish to supermarkets and restaurants in the city. 31. They offer students a chance to connect (连接) with nature. In school gardens, students learn about science while they grow vegetables and fruits. They also learn how to work together. Besides, the experience of planting and caring can develop a sense of responsibility in the students, as well as encourage healthy eating habits. 32. It can be fun, too!A. Not all people support urban farms.B. This farm grows food on the top of the buildingC. Sometimes they are on tall buildings or in city parks.D. As cities get bigger and bigger, there are fewer farms nowE. Starting a farm is a hard job, but it can also help many peopleF. Many schools also have their own gardens and grow their own plants.【答案】28.D;29.C;30.B;31.F;32.E【知识点】说明文;环保意识与环保行为【解析】【分析】文章大意:本文探讨了随着世界人口增长,在大城市种植食物的可能性,介绍了城市农场的存在形式、实例以及学校菜园的作用等。A. Not all people support urban farms. 并非所有人都支持城市农场。B. This farm grows food on the top of the building. 这个农场在楼顶种植食物。C. Sometimes they are on tall buildings or in city parks. 有时它们在高楼或城市公园上。D. As cities get bigger and bigger, there are fewer farms now. 随着城市越来越大,现在农场越来越少了。E. Starting a farm is a hard job, but it can also help many people. 开办农场是件困难的事,但它也能帮助很多人。F. Many schools also have their own gardens and grow their own plants. 许多学校也有自己的菜园,种植自己的植物。【点评】考查阅读还原题。解题时需结合城市农场的相关内容,根据其存在背景、位置、实例及学校菜园的情况选择合适选项,关注各部分内容的逻辑性和连贯性。28.根据"With so many people in the world, how. can we get enough food Is it possible to grow food in big cities Many people think so."和"So many people tried growing food in big cities."可知,讲述人口越来越多, 人们可能在城里种植食物,选项D"随着城市变得越来越大,现在农场越来越少。"符合语境,故选D。29.根据"Some of the plants are planted on the outside of the buildings."可知,讲述食物种植的位置,选项C"有时它们在高层建筑上或城市公园里。"符合语境,故选C。30.根据"Now the building is the home of the Urban Farm de Schilde."可知,此处讲述这个农场的特征,选项B"这个农场在楼顶种植食物。"符合语境,故选B。31.根据"They offer students a chance to connect with Nature."可知,此处讲述了学校也能种植食物,选项F"许多学校也有自己的花园,种植自己的植物。"符合语境,故选F。32.根据"It can be fun, too!"可知,此处应该讲述农场的好处,选项E"开办农场是一项艰苦的工作,但它也可以帮助许多人。"符合语境,故选E。七、第三节(共5小题;每小题2分,满分10分)(2024九上·石阡期中)阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。(1至4题每题答案不超过3个单词,5题须用完整句子回答。)Scanning QR Codes Makes Life Easier or Harder Today, QR codes (二维码) are everywhere in our life. However, scanning ( 扫 描 ) them a lot might sometimes feel like a burden (负担). Is scanning QR codes for everything really convenient (方便的) What do you think Some people think using QR codes is convenient for us. We can scan a QR code to get on the bus without using cash. When you're at a store, you just need to show the QR code on your phone. Then you have paid for your snacks. You don't need to worry about getting the numbers wrong. Also QR codes help us get lots of information, and it's all fast and right. For example, in the zoo, there are QR codes everywhere. Scan them and you can learn all kinds of amazing facts about animals, like having a personal tour guide right on your phone.But some people think scanning QR codes feels like a burden now in our everyday life. First, it takes more time. In the past, ordering food at a restaurant was simple—just talk to the waiter! Now, you might need to take out your phone and scan a QR code to follow a restaurant or an official account (公众号). If there's no Internet, you can't even do that. Also when you scan some QR codes, you need to share more of your information. Later, you may get calls and junk messages.33.You just need to show on your phone to pay for your snacks when shopping.34.You can learn all kinds of about animals by scanning the QR codes in the zoo.35.In the past, people the waiter to order food at a restaurant.36.If you share your own information when scanning a QR code, you may get calls and later.37.Do you like using QR codes in your daily life Why or why not 【答案】33.the QR code34.amazing facts35.talked to36.junk messages37.Yes, I do. I think using QR codes is convenient for us.【知识点】议论文;科学技术【解析】【分析】文章大意:主要讨论了扫描二维码让生活更轻松还是更困难这个问题。【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。33.根据"When you're at a store, you just need to show the QR code on your phone. "可知,当你在商店的时候,你只需要出示你手机上的二维码就可以。故填the QR code。34.根据"Scan them and you can learn all kinds of amazing facts about animals, like having a personal tour guide right on your phone."可知,在动物园里扫描二维码,你可以了解到关于动物的各种神奇事实。故填amazing facts。35.根据"In the past, ordering food at a restaurant was simple—just talk to the waiter!"可知,过去,在餐馆点餐很简单,只需要与服务员交谈就可以。故填talked to。36.根据"Also when you scan some QR codes, you need to share more of your information. Later, you may get calls and junk messages."可知,当你扫描二维码时,你需要分享更多你的信息,之后,你就可能接到电话和收到垃圾信息。故填junk messages。37.开放性作答,言之有理即可。例如:是的,我喜欢,我认为扫描二维码让生活更便捷/不,我不喜欢,因为扫描二维码现在感觉像是我们日常生活中的一个负担。故填Yes, I do. I think using QR codes is convenient for us./No, I don't. Because scanning QR codes feels like a burden now in our everyday lives.八、第一节 根据中文意思,补全英语译文。(共5小题;每小题2分,满分10分;每空限填一词,缩写算一词)38.(2024九上·石阡期中)吉姆总是把他的东西放得到处都是。Jim always puts his things and .【答案】here;there【知识点】汉译英;固定搭配【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "到处" 这一成分,其英文翻译为 "here and there",固定短语,故答案为 here , there。【点评】考查汉译英,固定搭配。解题关键在于掌握 "here and there" 表示 "到处",准确对应中文语境,简洁表达出物品摆放的状态,符合句子的语义和习惯用法。39.(2024九上·石阡期中)除了打招呼,她没说其他的事。She didn't say except greeting.【答案】anything;else【知识点】汉译英;表示某物的复合不定代词【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "其他的事" 这一成分。结合语句是否定句,"其他的事" 用 "anything else" 表示,"anything" 用于否定句中,"else" 修饰不定代词需后置,故答案为 anything,else。【点评】考查汉译英和不定代词及修饰词的用法。解题关键在于掌握否定句中 "其他的事" 用 "anything else",注意 "else" 修饰不定代词后置的规则,准确表达 "除了打招呼没说其他事" 的语义。40.(2024九上·石阡期中)史密斯一家去过中国几次。The Smiths have China several times.【答案】been;to【知识点】汉译英;gone to/been to用法比较【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "去过" 这一成分。"have been to" 表示 "去过某地(已回来)",主语 "The Smiths"(史密斯一家)是复数,此处用现在完成时,符合 "去过中国几次" 的语境,故答案为 been,to。【点评】考查汉译英和现在完成时短语的运用。解题关键在于掌握 "have been to" 表示 "去过某地",区分于 "have gone to"(去了某地未回),准确体现 "史密斯一家去过中国几次且已回来" 的语义。41.(2024九上·石阡期中)不管发生什么,他都没放弃过他的梦想。Whatever happened, he never his dream.【答案】gave;up【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "放弃" 这一成分,其英文翻译为 "give up"。结合语句中的 "happened" 提示句子时态为一般过去时,"give" 的过去式是 "gave",故答案为 gave,up。【点评】考查汉译英,动词短语及一般过去时。解题关键在于掌握 "give up" 表示 "放弃",注意结合一般过去时的语境。42.(2024九上·石阡期中)2024年5月3日中国成功将嫦娥六号送上月球。China sending Chang'e 6 to the moon on May 3, 2024.【答案】succeeded;in【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "成功" 这一成分,其英文翻译为 "succeed in doing sth"。结合语句,句子时态为一般过去时,"succeed" 的过去式为 "succeeded",故答案为 succeeded,in。【点评】考查汉译英,固定搭配及一般过去时。解题关键在于掌握 "succeed in doing sth." 这一结构,同时注意根据时间状语 "on May 3, 2024" 判断句子时态为一般过去时,将 "succeed" 变为过去式 "succeeded"。九、第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)(2024九上·石阡期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的词或括号内单词的正确形式。Recently, a very simple sentence, "Amazing, my motherland!" has become widely known in China. As we know, China has developed 43. (quick) these years and it has become one of the 44. (important) countries in the world. Foreigners (外国人) pay more attention 45. this ancient eastern country—China.Lily, an Australian girl, 46. (come) to China three years ago. She is studying in a university in Nanjing now. Great changes make 47. (she) surprised. "I think 48. (find) jobs is much easier in China than that in Australia. I want to work here 49. I finish my schoolwork in Nanjing." Lily said.In China, the great changes are much more than before. New 50. (building) can be found everywhere. Have you 51. (hear) of the "four new great inventions" of modern China They are high-speed railway, mobile payment, shared bicycles and online shopping. All of the achievements make Chinese feel proud!China is improving the trade and the relationship with other countries. China plays 52. important role in the world. China will be better and better in the future!【答案】43.quickly;44.most important;45.to;46.came;47.her;48.finding;49.after;50.buildings;51.heard;52.an【知识点】其他题材;记叙文【解析】【分析】文章大意:本文讲述了中国近年来发展迅速,成为世界上重要的国家之一,还介绍了外国女孩莉莉对中国变化的感受以及中国的 "新四大发明" 等内容。【点评】考查语法填空题。解题时需结合语境,注意词性转换、时态、固定搭配等语法知识,同时关注上下文的逻辑关系。43.句意:众所周知,中国这些年发展很快,已经成为世界上最重要的国家之一。quick,中文含义为 "快的",形容词。此处修饰动词 developed,应用副词形式,故答案为 quickly。44.句意:众所周知,中国这些年发展很快,已经成为世界上最重要的国家之一。important,中文含义为 "重要的",形容词。"one of the + 形容词最高级 + 可数名词复数" 为固定搭配,意为 "最…… 之一",故答案为 most important。45.句意:外国人更多地关注这个古老的东方国家 —— 中国。根据文中语句 "Foreigners pay more attention…this ancient eastern country—China." 可知,"pay attention to" 为固定短语,意为 "关注",故答案为 to。46.句意:莉莉,一个澳大利亚女孩,三年前来到中国。come,中文含义为 "来",动词。根据文中 "three years ago" 可知,此处应用一般过去时,come 的过去式为 came,故答案为 came。47.句意:巨大的变化让她很惊讶。she,中文含义为 "她",人称代词主格。此处作动词 make 的宾语,应用宾格形式,故答案为 her。48.句意:我认为在中国找工作比在澳大利亚容易得多。find,中文含义为 "找到",动词。结合语句"I think…jobs is much easier in China than that in Australia.可知,此处应用动名词作主语,故答案为 finding。49.句意:我想在南京完成学业后在这里工作。根据文中语句I want to work here… I finish my schoolwork in Nanjing." Lily said.可知,此处表示 "在…… 之后",故答案为 after。50.句意:新建筑随处可见。building,中文含义为 "建筑",可数名词。根据文中 "…can be found everywhere" 可知,此处应用复数形式表示泛指,故答案为 buildings。51.句意:你听说过中国现代的 "新四大发明" 吗?hear,中文含义为 "听说",动词。根据文中 "Have you…" 可知,此处应用现在完成时,hear 的过去分词为 heard,故答案为 heard。52.句意:中国在世界上扮演着重要的角色。根据文中语句 "China plays…important role in the world." 可知,"play an important role" 为固定短语,意为 "扮演重要角色",important 以元音音素开头,故答案为 an。十、第五部分 写作(满分25分)53.(2024九上·石阡期中)为了倡导环境保护,你校English Club将以"Going Green Starts with Small Things"为主题,组织全校英语演讲比赛。请你根据以下所给提示,呼吁大家节约能源,保护环境。词数80左右。To protect our environment Reduce pollution on foot, …Save energy use air conditioners less, . . .Reuse things plastic bags, . . .注意事项:(1)必须包含所提示的信息并适当发挥,开头和结尾已给出,不计入总词数;(2)意思清楚,表达通顺,行文连贯;(3)请勿在文中使用真实姓名、校名及提示信息以外的地名。Going Green Starts with Small ThingsHello, everyone! It's my honor to make a speech here. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Let's act now to protect our environment!【答案】例文Going Green Starts with Small ThingsHello, everyone! It's my honor to make a speech here. Everyone can make small changes in lifestyle and make a difference to reduce pollution and waste.First, you'd better ride a bike or walk to school, because it's green way which doesn't pollute the air.Second, saving electricity, water and food is necessary. You should turn off the light when going out. Turning off the tap when you brush your teeth can save a lot of water. We should use air conditioners less. What's more, don't use plastic bags when you go shopping, plastic is harmful to the environment. Last but not least, we need to plant more trees and flowers to make the environment more beautiful. How important it is for us to protect the environment! If we keep doing this, I believe the environment will be better. Let's do it together from now on.Let's act now to protect our environment!【知识点】提纲作文;议论文;环保意识与环保行为【解析】【分析】这是一篇英语演讲稿,主题为 "Going Green Starts with Small Things",用于学校英语演讲比赛,呼吁大家节约能源、保护环境。写作思路是依据提示,从减少污染(如步行出行 )、节约能源(如少用空调 )、重复利用物品(如重复使用塑料袋 )等方面展开,阐述如何通过小事践行环保。写作要点包含所给提示信息(减少污染、节约能源、重复利用的具体做法 ),开头和结尾已给;用通顺连贯的语句,以一般现在时和祈使句为主(呼吁行动 ),运用连接词(如 "First""Second""Also" )使逻辑清晰,语言要有感染力,契合演讲呼吁的风格,让听众明白环保要从小事做起,激发大家行动起来保护环境的意愿 。【点评】这篇关于 "绿色行动从点滴做起" 的演讲稿内容实用,结构清晰,开篇点明每个人都能通过生活方式的小改变为环保贡献力量,接着分点列举骑行步行、节约水电粮、少用塑料袋、多植树种花等具体做法,最后呼吁大家行动起来,逻辑连贯,符合演讲稿的鼓动性特点,语言简洁有力,富有感染力。亮点短语贴切精准,"make a difference" 强调小行动的意义,"green way" 点明环保方式,"saving electricity, water and food" 概括节约内容,"harmful to the environment" 说明危害,贴合语境。高分句型运用得当,"because it's green way which doesn't pollute the air" 用定语从句解释原因,逻辑清晰;"How important it is for us to protect the environment!" 以感叹句加强语气,突出环保重要性;结尾 "Let's act now to protect our environment!" 以祈使句发出呼吁,增强号召力,整体通过具体建议与有力呼吁,让演讲稿既有指导性又具感染力。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 贵州省铜仁市石阡县2024-2025学年九年级上学期期中检测英语试题(学生版).docx 贵州省铜仁市石阡县2024-2025学年九年级上学期期中检测英语试题(教师版).docx