【精品解析】贵州省铜仁市沿河土家族自治县2024-2025学年八年级上学期11月期中考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】贵州省铜仁市沿河土家族自治县2024-2025学年八年级上学期11月期中考试英语试题

资源简介

贵州省铜仁市沿河土家族自治县2024-2025学年八年级上学期11月期中考试英语试题
一、语言运用 第一节(共5个小题;每小题1分,满分5分)
(2024八上·沿河期中)阅读下面短文,从框内6个选项中选出能分别填入5个小题空白处的最佳选项。
A. through B. another C. in D. when E. the F. advice
Many illnesses, like cold and flu, can be spread (传播) from one person to 1.  . If a friend with flu sneezes (喷嚏) right in your face, his flu germs (细菌) could get into your body 2.   your nose and mouth. Then in a few days, you may catch that flu, too.
What should we do to stop the flu from spreading Here is some good 3.   for you.
First, use tissues (纸巾) 4.   you blow your nose. Second, cover (盖住) your face when you sneeze or cough. Third, wash your hands after using 5.   bathroom and before every meal, because your hands can pick (得到) up many germs without your even knowing it. Finally, you should keep away from the crowded people.
Follow these pieces of advice, I think you won't have the flu or spread the flu to others.
二、第二节(共10个小题;每小题1.5分,满分15分)
(2024八上·沿河期中)Bao Gong was a famous official (官员) in China about 1,000 years ago. One day, he saw a boy 6. on the street. He asked the boy what happened.
"I sold (卖) meat this morning and got 100 coins. Then I had a short sleep.
7. when I woke up, I couldn't find my money." said the boy.
Bao Gong looked the boy up and down and thought for some time. Then he pointed at a 8. and said it was the thief (小偷). He shouted at the dog and asked it 9. the boy's money back.
People around laughed and said, "What's he doing Shouldn't Bao Gong be smart " Bao Gong 10. that and shouted," How could you say 11. words about an official You are all fined (被罚款) one coin. Then he took out a large bowl full of 12. and asked everyone to put a coin into it.
When one man put 13. into the bowl, Bao Gong said, "This is the real thief! When he put the coin into the bowl, there was a film of oil (油) 14. the water. All the boy's coins have oil from the meat on them."
At last the boy got his money back. Everyone said that Bao Gong was 15. . The boy thanked him a lot.
6.A.sleeping B.crying C.playing
7.A.And B.But C.So
8.A.man B.boy C.dog
9.A.to give B.to come C.to ring
10.A.listened B.sounded C.heard
11.A.bad B.good C.fine
12.A.coins B.water C.meat
13.A.him B.himself C.his
14.A.under B.in C.on
15.A.strong enough B.smart enough C.enough cute
三、阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A
(2024八上·沿河期中)Li Qiang is a twelve-year-old boy. He had a headache yesterday. His father took him to the hospital to see a doctor. The doctor thought it was not serious and gave him some pills. The table on the right is the instructions (说明) of the headache pills.
Instructions Take three times a day after meals. Dose (剂量): Grown-ups (成人): 2 pills each time Children (8-15 years old): one pill each time (4-7 years old): 1/2 pill each time NOT fit for children below the age of 4. Notes: 1. Store it in a cold place. 2. Use it before Dec. 2024. Add: Yanhe, Guizhou
16.Li Qiang should take the pills ______ meals.
A.After B.Before C.We don't know
17.The pill will be bad after the year ______.
A.2021 B.2022 C.2024
18.Li Qiang should take ______ pill(s) a day.
A.1 B.1.5 C.3
19.We can read the instructions ______.
A.on a medicine bottle B.in a newspaper C.in a story book
四、B
(2024八上·沿河期中)Do you know about rock (岩石) climbing Do you take part in rock climbing It is fun and it also helps people forget worries. But it did not become a sport until late in the 20th century. Now it's popular all over the world.
If you have done rock climbing, you will know that it is not a very easy sport. Indoor and outdoor rock climbing both need lots of practice. Most people don't know that rock climbing is one of the sports that depend on (依靠) your body and mind.
To climb successfully, you must know about some rules. One important rule is to always have three parts of your body on the rock face. Another important rule is that your arms only hold you close to the rock face while your legs are pushing you up. The third rule is that the closer you are to the rock face, the easier it is to climb.
Rock climbing is very exciting for people of different ages. Once you start to learn how to climb. you will find lots of fun. People who like games such as playing chess and cards may also love rock climbing because they are nearly the same in the way of thinking. For anyone who wants to be in good shape (身材) rock climbing is a fun and good way. Anyone who enjoys difficult games and loves sports could think of taking rock climbing as a new hobby.
20.From Paragraph 2, we know that ______.
A.rock climbing is a very easy sport
B.rock climbing is a kind of indoor and outdoor activity
C.you can do rock climbing without thinking
21.What does Paragraph 3 mainly tell us
A.The rock face.
B.Three parts of our body.
C.Rules of rock climbing.
22.The chess players may like rock climbing because ______.
A.they'd like to be in good shape
B.they enjoy difficult games
C.it is like playing chess in the way of thinking
23.What's the structure (结构) of the passage
A. B. C.
五、C
(2024八上·沿河期中)One day, you open the fridge and find some mold (发霉的) food. But before you throw it away, your mother stops you. She doesn't want to waste (浪费) food. She cuts off the molds part and eats the rest. Is it safe to do this
Mold can grow on almost all kinds of food. It is usually green, white, black or gray. Mold makes food soft and changes its color. Mold food tastes quite bad, and it's not safe to eat.
If you find mold in soft food, just throw it away. Soft food, such as bread, tomatoes or hot dogs, usually contains water. This allows mold to easily grow. Bacteria (细菌) can also grow along with it.
But it's easy toremove mold from hard food. The mold can't grow very deep in this kind of food. According to the BBC, you should cut about 2.5 cm around and below the mold to remove it. It's OK to cut the mold parts out of hard food and eat the rest. But if the food is covered (覆盖) with mold all over, you should still throw it away.
________ But some kinds of mold can be used to make food. For example, penicillium (青霉菌) can be used to make many kinds of cheese, such as blue cheese. These cheese are safe to eat, and they are quite delicious.
24.The writer starts the passage by ________.
A.showing some data (数据)
B.comparing (对比) difference
C.telling a story
25.The underlined word "remove" in paragraph 4 means "________".
A.查找 B.移除 C.指出
26.Which sentence can be put in ________
A.There are many kinds of mold.
B.Not all molds have bacteria with them.
C.Most kinds of mold are bad for us.
27.The passage most probably comes from the ________ part in a magazine (杂志).
A.science B.travel C.cooking
六、第二节(共5个小题;每小题2分,满分10分)
(2024八上·沿河期中)根据短文内容,从6个选项中选出能分别填入5个小题空白处的最佳选项。
Maybe you want to exercise more or start going to bed earlier in the coming year. 28.  
· Make a detailed (详细的) plan.
If your New Year's plan is to exercise five days each week, a plan like "I'll exercise on weekdays" would not be clear. A detailed plan like "I'll exercise at school on weekdays during my lunch break" would be better. 29.  
· Make it fun.
If it's not fun to exercise or study, you won't keep it easily. 30.   If you can only drink your favourite juice during study hours, you'll look forward to studying.
· 31.  
Tell a few friends about your goals so you'll feel a deep sense of shame if they check back later and find out you haven't followed through.
· Give yourself more chances.
You planned to get to bed early every night, but one Friday you stayed up late. 32.   But giving yourself one or two more chances can help you get better results.
A. All in all, you should give all the facts or information about something in your plan.
B. Get a little help from your friends.
C. Make more friends.
D. Here is some advice that can help you keep your goals.
E. After that, you may want to give up the early-to-bed plan.
F. But if you get fun from your exercise or study, you'll keep longer.
七、第三节(共5个小题;每小题2分,满分10分)
(2024八上·沿河期中)阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。(1题至4题每个题答案不超过3个单词,5题必须用完整句子回答。)
How do you measure (测量) happiness Maybe health is a good way, because a famous doctor once said, "Happy people are less likely (可能的) to get sick." It's also easy to measure how many people fell ill or unhealthy in a country. For example, one study showed that Iceland is a happy country because men and women there all live a long time. The air there very clean and there are more doctors than many other countries in the world.
However, artist Erik feels that there are other ways of measuring happiness. Erik has a website (网站) and visitors can choose different happy or sad faces. The faces can show how well they sleep, their relationships (关系) with family and friends, and how much exercise they do every day. When they finish, the website gives a result (结果) of their happiness.
In his home city, Stockholm, Sweden, Erik also shows the results as different colored lights on the side of a large building. For example, red means the people are very happy, green is OK and purple means many people are sad. "A lot of people look at the building every day and see how we are," Erik says. The colored lights are also useful if you feel like visiting my city. For example, if the lights are red, you know the people there are feeling happy!
33.According to the famous doctor,    is a good way to measure happiness.
34.Iceland is a happy country because people there all live   .
35.The visitors can choose different    faces in Erik's website.
36.The    mean many people are sad in Erik's home city.
37.Do you live a happy life Why or why not
   
八、根据中文意思,补全英语译文。(每空限填一词,缩写算一词)
38.(2024八上·沿河期中)心怀伟大的理想,你将会变得伟大。
Think great thoughts and you        great.
39.(2024八上·沿河期中)你在意在我外出度假时照顾一下我的猫吗
Would you mind        of my cat while I am out on holiday
40.(2024八上·沿河期中)你应该自己完成这项作业。
You should finish the homework       .
41.(2024八上·沿河期中)Michael 打算加入音乐俱乐部。
Michael        to join the music club.
42.(2024八上·沿河期中)——我们今天必须完成所有作业吗
——不,没有必须。你们可以明天做。
——Must we finish all of the homework today
——No, you don' t       . You may do it tomorrow.
九、第二节(共10个小题;每小题1.5分,满分15分)
(2024八上·沿河期中)阅读下面短文,在各题空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On the evening of July 31, 2024, a great moment happened at the swimming event of the Paris Olympics. Pan Zhanle, 43.   Chinese swimmer, was born on August 4, 2004 in Wenzhou, Zhejiang Province, won the gold medal in the 44.   (man) 100-meter freestyle.
Before the competition, the Chinese team faced a lot of pressure (压力). The past results were not very good and there were many doubts (怀疑) from outside. 45.   Pan Zhanle was brave (勇敢的) and ready to fight.
When the race started, Pan Zhanle jumped into the water quickly. In the 46.   (one) 50 meters, he showed strong power and took the lead (领先地位). His strokes were powerful and his breathing was regular.
In the half of the race, it became very exciting. Other swimmers tried hard 47.   (catch) up, but Pan Zhanle kept 48.   (he) lead with great skills and strong will.
Near the end, everyone was very nervous. Pan Zhanle swam as fast as he could and touched the wall first with a wonderful time of 46.40 seconds. He 49.   (break) the world record and won the gold medal.
After the race, Pan Zhanle was very 50.   (excite). He said in an interview, " 51.   (swim) is always my favorite. However, there were some unfriendly situations before, but they made me more determined (坚定). I wanted to show the strength of Chinese swimmer 52.   the people from all over the world!"
十、第五部分 写作(满分25分)
53.(2024八上·沿河期中)良好的生活习惯,对于保持健康很重要。作为一名中学生请以"How to keep healthy"为题谈谈你是如何保持健康的,分享你的经验。
要求:字数不少于80词。注意语句通顺,意思连贯,书写干净整洁。可适当发挥。
How to Keep Healthy
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.B;2.A;3.F;4.D;5.E
【知识点】说明文;疾病与防治
【解析】【分析】文章大意:短文介绍了流感等疾病的传播方式以及阻止流感传播的一些建议。
A. through 通过;B. another 另一个;C. in 在…… 里;D. when 当…… 时;E. the 这个(定冠词);F. advice 建议
【点评】考查选词填空题。解题时需结合上下文语境,理解各选项含义,选择符合语境的选项填空。
1.句意:许多疾病,如感冒和流感,可以从一个人传播到另一个人。根据"from one person to…"和备选词汇可知,one...another..."一个……另一个……"符合语境,故选 B。
2.句意:如果一个患流感的朋友正好对着你的脸打喷嚏,他的流感细菌可能会通过你的鼻子和嘴巴进入你的身体。根据"his flu germs (细菌) could get into your body…nose and mouth."和备选词汇可知,"through" 有 "通过;穿过" 的意思,符合语境,故选 A。
3.句意:我们应该做些什么来阻止流感传播呢?这里有一些好的建议给你。根据"Here is some…for you."和备选词汇可知,此处指好的建议,不可数名词advice"建议"符合语境,故选 F。
4.句意:首先,当你擤鼻涕时要用纸巾。根据"First, use tissue…blow your nose."和备选词汇可知,此处指当你擤鼻涕时,when"当……时"符合语境,故选 D。
5.句意:第三,在上完厕所后和每顿饭前要洗手,因为你的手会在你不知不觉中沾染很多细菌。根据"Third, wash your hands after using…bathroom"和备选词汇可知,"the bathroom" 表示特指,故选 E。
【答案】6.B;7.B;8.C;9.A;10.C;11.A;12.B;13.C;14.C;15.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章主要讲述了包公用一个小技巧帮助男孩找回了钱的故事。
【点评】考查完形填空题。首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
6.句意:一天,他看到一个男孩在街上哭。sleeping睡觉;crying哭泣;playing玩。根据"when I woke up, I couldn't find my money."并结合下文内容可知小男孩钱被偷了,所以哭了。故选B。
7.句意:但是当我醒来的时候,我找不到我的钱了。And和;But但是;So所以。根据上文"I sold (卖) meat this morning and got 100 coins."和下文"I couldn't find my money."可知,前后句是转折关系,应用but连接。故选B。
8.句意:然后他指着一只狗说那是小偷。man男人;boy男孩;dog狗。根据"He shouted at the dog..."可知是指着狗。故选C。
9.句意:他对着狗大喊大叫,要它把钱还给男孩。give给;come来;ring打电话。根据"He shouted at the dog and asked it to...the boy's money back."可知,包公让狗把钱还给男孩,give back"归还"。故选A。
10.句意:包公听了,嚷道:"你们怎么能说一个官员的坏话呢?你们每人罚一枚硬币。"listened听;sounded听起来;heard听见。根据"What is he doing Shouldn't Bao Gong be smart "可知包公听到了周围人说的话。故选C。
11.句意:包公听了,嚷道:"你们怎么能说一个官员的坏话呢?你们每人罚一枚硬币。"bad坏的;good好的;fine好的。根据"What is he doing Shouldn't Bao Gong be smart "可知这是坏话。故选A。
12.句意:然后他拿出一个装满水的大碗,让每个人放一枚硬币进去。coins硬币;water水;meat肉。根据下文"the water"可知是指水。故选B。
13.句意:当一个人把他的钱放进碗里时,包公说:"这是真正的小偷!当他把硬币放进碗里时,水面上有一层油。这个男孩的所有硬币上面都粘有肉里的油。"him他;himself他自己;his他的。根据"When one man put...into the bowl..."可知此处是指他的硬币,应用名词性物主代词his。故选C。
14.句意:当一个人把他的钱放进碗里时,包公说:"这是真正的小偷!当他把硬币放进碗里时,水面上有一层油。这个男孩的所有硬币上面都粘有肉里的油。"under在……之下;in在……里面;on在……上面。结合常识可知油的密度比水小,所以漂在水的上面。故选C。
15.句意:大家都说包公足够聪明。strong enough足够强壮;smart enough足够聪明的;enough cute形式错误,enough修饰形容词要后置。根据"At last the boy got his money back."结合上文可知包公很聪明。故选B。
【答案】16.A
17.C
18.C
19.A
【知识点】广告布告类;说明文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了李强去医院开的药及用药指导。
【点评】考查阅读理解题。首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案。最后再通读全文,核对答案。
16.细节理解题。根据"Take three times a day after meals."可知,药要饭后服用。故选A。
17.细节理解题。根据"Use it before Dec. 2024."可知,药物在2024年12月之后过期。故选C。
18.细节理解题。根据"Li Qiang is a twelve-year-old boy."以及"Take three times a day after meals."以及"Children (8-15 years old): one pill each time"可知,李强一天吃三次药,每次一片,所以他一天吃三片药。故选C。
19.推理判断题。本文的表格内容为用药指导,根据常识可知,用药指导通常会贴在药瓶上,故选A。
【答案】20.B
21.C
22.C
23.B
【知识点】说明文;常见运动项目;细节理解;文章结构;段落大意
【解析】【分析】文章大意:介绍了攀岩是一项精彩而有趣的运动,有助于锻炼意志,保证体形并具体介绍了攀岩的三个规则。
【点评】考查阅读理解题。做简单推理判断题,以具体事实为依据进行推理,做出判断。只要弄清事实,即可结合常识推断出合理的结论。
20.细节理解题。根据"Indoor and outdoor rock climbing both need lots of practice."可知,攀岩是一种室内外活动。故选B。
21.段落大意题。根据"To climb successfully, you must know about some rules"和全段可知,第三段主要介绍了攀岩的规则。故选C。
22.细节理解题。根据"People who like games such as playing chess and cards may also love rock climbing because they are nearly the same in the way of thinking."可知,攀岩与下棋的思维方式几乎相同。故选C。
23.文章结构题。通读全文可知,第一段是引出主题;第二段介绍攀岩是一项依靠身体和头脑的运动;第三段介绍了成功攀岩的一些规则;最后一段介绍了攀岩是一项很棒的运动。综上,B选项符合本文的结构。故选B。
【答案】24.C
25.B
26.C
27.A
【知识点】说明文;烹饪美食
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了食物发霉后的处理方法还提及部分霉菌可用于制作食物。
【点评】考查阅读理解题。解题时需根据不同题型,从文中提取关键信息,结合选项进行分析判断,理解人物观点和项目目的。
24.细节理解题。根据"One day, you open the fridge and find some mold (发霉的) food. But before you throw it away, your mother stops you."可知,本文是通过讲故事的方式开始这篇文章的。故选C。
25.词义猜测题。根据" According to the BBC, you should cut about 2.5 cm around and below the mold to remove it. It's OK to cut the mold parts out of hard food and eat the rest. "可知,remove与"cut the mold parts out of hard food "所表述的内容一致。故选B。
26.推理判断题。根据"But some kinds of mold can be used to make food. "可知,空格处要与后句表述相反的意思,后句说的是霉菌好的方面,所以空格处要填不好的方面。C项"大多数霉菌对我们有害"符合题意。故选C。
27.推理判断题。根据本文内容和关键词"mold, bacteria"可知,本文内容与科学相关。故选A。
【答案】28.D;29.A;30.F;31.B;32.E
【知识点】议论文;自我提升;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了几个帮助你实现目标的建议。
【点评】考查阅读理解题。解题时需根据不同题型,从文中提取关键信息,结合选项进行分析判断,理解人物观点和项目目的。
28.根据"Maybe you want to exercise more or start going to bed earlier in the coming year."以及下文的介绍可知,此处应该指出有一些建议,D选项"这里有一些可以帮助你坚持目标的建议"符合语境。故选D。
29.根据"A detailed plan like "I'll exercise at school on weekdays during my lunch break" would be better."可知,此处提到详细的计划更好,A选项"总之,你应该在计划中给出关于某事的所有事实或信息"符合语境。故选A。
30.根据"If it's not fun to exercise or study, you won't keep it easily."可知,此处提到如果锻炼或学习没有乐趣就不容易坚持,F选项"但是如果你从锻炼或学习中获得乐趣,你就能坚持更久"符合语境。故选F。
31.根据"Tell a few friends about your goals so you'll feel a deep sense of shame if they check back later and find out you haven't followed through."可知,此处提到把目标告诉朋友,B选项"从你的朋友那里得到一些帮助"符合语境。故选B。
32.根据"You planned to get to bed early every night, but one Friday you stayed up late."可知,此处提到计划每晚早睡但有一个周五熬夜了,E选项"在那之后,你可能想要放弃早睡计划"符合语境。故选E。
【答案】33.health
34.a long time
35.happy or sad
36.purple
37.I live a happy life because I'm very healthy. (答案不唯一)
【知识点】说明文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了两种测量幸福的方式:一种是通过健康状况来衡量;另一种是艺术家Erik通过其网站让访客选择表情来衡量幸福。
【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
33.根据"Maybe health is a good way, because a famous doctor once said, ‘Happy people are less likely (可能的) to get sick.'"可知,这位著名的医生认为健康是一个衡量幸福的好方式,故填health。
34.根据"For example, one study showed that Iceland is a happy country because men and women there all live a long time."可知,冰岛是一个幸福的国家,因为那里的人都活得很长,故填a long time。
35.根据"Erik has a website (网站) and visitors can choose different happy or sad faces."可知,访客可以在埃里克的网站上选择不同的快乐或悲伤的面孔,故填happy or sad。
36.根据"For example, red means the people are very happy, green is OK and purple means many people are sad."可知,在埃里克的家乡,紫色意味着很多人都很难过,故填purple。
37.句意:你生活幸福吗?为什么幸福或为什么不幸福?主观表达题,答案不唯一,符合题目要求,合理即可。参考答案为:I live a happy life because I'm very healthy.
38.【答案】will;become
【知识点】汉译英;一般将来时
【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "将会变得" 这一成分。结合语句 "祈使句 + and + 陈述句" 结构中,陈述句常用一般将来时,"will + 动词原形" 表示将来,"become" 意为 "变得",符合语境,故答案为 will,become。
【点评】考查汉译英,一般将来时。解题关键在于掌握 "祈使句 + and + 一般将来时陈述句" 的结构,表示 "做某事,就会……",此处 "will become" 准确表达 "将会变得" 的将来含义,符合句子的逻辑和语法要求。
39.【答案】taking;care
【知识点】汉译英;动名词;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "照顾" 这一成分,其英文翻译为 "take care of"。结合语句 "mind doing sth." 为固定结构,意为 "介意做某事",所以 "take" 要用动名词形式 "taking",故答案为 taking,care。
【点评】考查汉译英,固定短语及非谓语动词的运用。解题关键在于掌握 "mind doing sth." 和 "take care of" 的用法,此处 "taking care of" 符合 "介意照顾猫" 的语境,动名词形式 "taking" 也符合 "mind" 后接动名词的语法规则。
40.【答案】by;yourself
【知识点】汉译英;反身代词;介词短语
【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "自己" 这一成分,其英文翻译为 "by oneself",固定短语,意为 "独自、自己",此处主语是 "You",对应的反身代词为 "yourself",故答案为 by,yourself。
【点评】考查汉译英,介词短语。解题关键在于掌握 "by oneself" 表示 "独自、自己",注意反身代词与主语 "you" 的对应关系,用 "yourself",准确表达 "自己完成作业" 的语义。
41.【答案】is;going
【知识点】汉译英;一般将来时;其他语法一致形式
【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "打算" 这一成分,其英文翻译为 "be going to do sth." 是固定结构,意为 "打算做某事",主语 "Michael" 是第三人称单数,be 动词用 "is",故答案为 is,going。
【点评】考查汉译英,一般将来时"be going to" 结构和主谓一致。解题关键在于掌握 "be going to" 表示 "打算、计划做某事",注意根据主语 "Michael" 的单复数形式确定 be 动词用 "is"。
42.【答案】have;to
【知识点】汉译英;一般疑问句;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "必须" 这一成分,其英文翻译为 "have to"。结合语句句"Must... " 的否定回答为 "No, 主语 + don't have to.","have to" 表示 "必须",此处用否定形式 "don't have to" 表示 "不必",故答案为have,to。
【点评】考查情态动词 "must" 的否定回答。解题关键在于掌握 "Must... " 的否定回答结构 "No, 主语 + don't have to.","have to" 在此处准确表达 "必须" 的含义。
【答案】43.a;44.men's;45.But;46.first;47.to catch;48.his;49.broke;50.excited;51.Swimming;52.to
【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就
【解析】【分析】文章大意:讲述了中国游泳运动员潘展乐在 2024 年巴黎奥运会男子 100 米自由泳比赛中克服压力,打破世界纪录并夺得金牌的事迹。
【点评】考查语法填空题。解题需结合语境,运用冠词、名词所有格、连词、序数词、非谓语动词、代词、动词时态、词性转换等语法知识分析。
43.句意:潘展乐,一位中国游泳运动员,2004 年 8 月 4 日出生于浙江温州,获得了男子 100 米自由泳金牌。根据文中语句 "Pan Zhanle,...Chinese swimmer" 可知,此处表示泛指 "一位中国游泳运动员","Chinese" 以辅音音素开头,故答案为 a。
44.句意:潘展乐,一位中国游泳运动员,2004 年 8 月 4 日出生于浙江温州,获得了男子 100 米自由泳金牌。man,中文含义为 "男人",名词。根据文中语句 "the...100-meter freestyle" 可知,此处应用名词所有格形式表示 "男子的",且 "men's" 是 "man" 的复数所有格,用于修饰体育项目,故答案为 men's。
45.句意:但潘展乐很勇敢,准备好去拼搏。根据文中语句 "The past results were not very good and there were many doubts from outside....Pan Zhanle was brave and ready to fight." 可知,前后句为转折关系,故答案为 But。
46.句意:在前 50 米,他展现出强大的力量并处于领先地位。one,中文含义为 "一",数词。根据文中语句 "In the...50 meters" 可知,此处表示顺序 "第一",应用序数词,故答案为 first。
47.句意:其他游泳运动员努力追赶,但潘展乐凭借高超的技巧和坚强的意志保持领先。catch,中文含义为 "赶上",动词。根据文中语句 "Other swimmers tried hard...up" 可知,"try hard to do sth." 是固定搭配,意为 "努力做某事",故答案为 to catch。
48.句意:其他游泳运动员努力追赶,但潘展乐凭借高超的技巧和坚强的意志保持领先。he,中文含义为 "他",人称代词主格。根据文中语句 "Pan Zhanle kept...lead" 可知,此处需用形容词性物主代词修饰 "lead",故答案为 his。
49.句意:他打破了世界纪录,赢得了金牌。break,中文含义为 "打破",动词。根据文中语句 "He...the world record and won the gold medal." 可知,此处与 "won" 并列,应用一般过去时,故答案为 broke。
50.句意:比赛结束后,潘展乐非常兴奋。excite,中文含义为 "使兴奋",动词。根据文中语句 "Pan Zhanle was very..." 可知,此处修饰人,应用其形容词形式 excited,故答案为 excited。
51.句意:游泳一直是我的最爱。swim,中文含义为 "游泳",动词。根据文中语句 "...is always my favorite." 可知,此处应用动名词形式作主语,故答案为 Swimming。
52.句意:我想向全世界的人展示中国游泳运动员的力量!根据文中语句 "I wanted to show the strength of Chinese swimmer...the people from all over the world!" 可知,"show sth. to sb." 是固定搭配,意为 "向某人展示某物",故答案为 to。
53.【答案】例文
How to Keep Healthy
As a middle school student, I think a good lifestyle is very important for keeping healthy. Here are some of my experiences.
First of all, eating healthily is necessary. I try to have a balanced diet. I eat a lot of fruits and vegetables every day, such as apples, bananas, carrots and broccoli. They are rich in vitamins which are good for my body. I also drink milk every day because it can make me stronger. Secondly, living a regular life also helps me keep healthy. I go to bed early and get up early. Enough sleep can make me energetic during the day. And I often do some exercise, like running and playing basketball. Exercise can not only strengthen my body but also relieve my stress. Finally, feeling happy is also an important part of keeping healthy. I often communicate with my friends and family. When I have problems, I will talk to them. Their support and understanding can make me feel happy and relaxed.
In conclusion, a good lifestyle including healthy eating, regular living and positive feelings is the key to keeping healthy.
【知识点】命题作文;材料作文;议论文;健康饮食;健康与健身
【解析】【分析】这是一篇命题作文和材料作文,题目为 "How to Keep Healthy",体裁为说明文,用于分享中学生保持健康的经验。写作思路是围绕思维导图,从饮食(如均衡饮食,多吃蔬果、少吃垃圾食品 )、生活(如规律作息、适度运动 )、心情(如保持积极心态、学会缓解压力 )及可补充的个人观点(如定期体检 )展开,说明保持健康的方法。写作要点包含思维导图所有信息(饮食、生活、心情及个人想法 );语句通顺、意思连贯;可适当发挥。时态以一般现在时为主,用于陈述保持健康的习惯和做法。要注意运用举例(如具体食物、运动方式 )、因果分析(说明习惯对健康的影响 ),通过连接词(如 "First""Second""Besides" )使逻辑清晰,语言需简洁实用,契合分享健康经验的需求,帮助读者了解并借鉴保持健康的有效方式 。
【点评】这篇短文围绕 "如何保持健康" 展开,内容全面且条理清晰,从中学生的视角出发,结合自身经历,分点阐述健康饮食、规律生活和保持愉悦心情三个方面的具体做法,最后总结良好生活方式是健康的关键,逻辑连贯,符合说明文的写作特点,语言平实且有说服力,让读者能清晰理解保持健康的有效途径。亮点短语精准实用,"good lifestyle" 点明核心,"balanced diet""rich in vitamins" 描述健康饮食,"regular life""enough sleep" 说明规律作息,"strengthen my body""relieve my stress" 体现运动作用,"positive feelings" 强调心态重要性,贴合语境。高分句型运用得当,"They are rich in vitamins which are good for my body" 用定语从句补充营养对身体的益处,逻辑清晰;"Exercise can not only strengthen my body but also relieve my stress" 用 "not only... but also..." 结构说明运动的多重作用,表达丰富;结尾 "In conclusion, a good lifestyle including... is the key to..." 总结全文,突出核心观点,整体通过具体的个人经验阐述,让建议更具可信度和参考价值。
1 / 1贵州省铜仁市沿河土家族自治县2024-2025学年八年级上学期11月期中考试英语试题
一、语言运用 第一节(共5个小题;每小题1分,满分5分)
(2024八上·沿河期中)阅读下面短文,从框内6个选项中选出能分别填入5个小题空白处的最佳选项。
A. through B. another C. in D. when E. the F. advice
Many illnesses, like cold and flu, can be spread (传播) from one person to 1.  . If a friend with flu sneezes (喷嚏) right in your face, his flu germs (细菌) could get into your body 2.   your nose and mouth. Then in a few days, you may catch that flu, too.
What should we do to stop the flu from spreading Here is some good 3.   for you.
First, use tissues (纸巾) 4.   you blow your nose. Second, cover (盖住) your face when you sneeze or cough. Third, wash your hands after using 5.   bathroom and before every meal, because your hands can pick (得到) up many germs without your even knowing it. Finally, you should keep away from the crowded people.
Follow these pieces of advice, I think you won't have the flu or spread the flu to others.
【答案】1.B;2.A;3.F;4.D;5.E
【知识点】说明文;疾病与防治
【解析】【分析】文章大意:短文介绍了流感等疾病的传播方式以及阻止流感传播的一些建议。
A. through 通过;B. another 另一个;C. in 在…… 里;D. when 当…… 时;E. the 这个(定冠词);F. advice 建议
【点评】考查选词填空题。解题时需结合上下文语境,理解各选项含义,选择符合语境的选项填空。
1.句意:许多疾病,如感冒和流感,可以从一个人传播到另一个人。根据"from one person to…"和备选词汇可知,one...another..."一个……另一个……"符合语境,故选 B。
2.句意:如果一个患流感的朋友正好对着你的脸打喷嚏,他的流感细菌可能会通过你的鼻子和嘴巴进入你的身体。根据"his flu germs (细菌) could get into your body…nose and mouth."和备选词汇可知,"through" 有 "通过;穿过" 的意思,符合语境,故选 A。
3.句意:我们应该做些什么来阻止流感传播呢?这里有一些好的建议给你。根据"Here is some…for you."和备选词汇可知,此处指好的建议,不可数名词advice"建议"符合语境,故选 F。
4.句意:首先,当你擤鼻涕时要用纸巾。根据"First, use tissue…blow your nose."和备选词汇可知,此处指当你擤鼻涕时,when"当……时"符合语境,故选 D。
5.句意:第三,在上完厕所后和每顿饭前要洗手,因为你的手会在你不知不觉中沾染很多细菌。根据"Third, wash your hands after using…bathroom"和备选词汇可知,"the bathroom" 表示特指,故选 E。
二、第二节(共10个小题;每小题1.5分,满分15分)
(2024八上·沿河期中)Bao Gong was a famous official (官员) in China about 1,000 years ago. One day, he saw a boy 6. on the street. He asked the boy what happened.
"I sold (卖) meat this morning and got 100 coins. Then I had a short sleep.
7. when I woke up, I couldn't find my money." said the boy.
Bao Gong looked the boy up and down and thought for some time. Then he pointed at a 8. and said it was the thief (小偷). He shouted at the dog and asked it 9. the boy's money back.
People around laughed and said, "What's he doing Shouldn't Bao Gong be smart " Bao Gong 10. that and shouted," How could you say 11. words about an official You are all fined (被罚款) one coin. Then he took out a large bowl full of 12. and asked everyone to put a coin into it.
When one man put 13. into the bowl, Bao Gong said, "This is the real thief! When he put the coin into the bowl, there was a film of oil (油) 14. the water. All the boy's coins have oil from the meat on them."
At last the boy got his money back. Everyone said that Bao Gong was 15. . The boy thanked him a lot.
6.A.sleeping B.crying C.playing
7.A.And B.But C.So
8.A.man B.boy C.dog
9.A.to give B.to come C.to ring
10.A.listened B.sounded C.heard
11.A.bad B.good C.fine
12.A.coins B.water C.meat
13.A.him B.himself C.his
14.A.under B.in C.on
15.A.strong enough B.smart enough C.enough cute
【答案】6.B;7.B;8.C;9.A;10.C;11.A;12.B;13.C;14.C;15.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章主要讲述了包公用一个小技巧帮助男孩找回了钱的故事。
【点评】考查完形填空题。首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
6.句意:一天,他看到一个男孩在街上哭。sleeping睡觉;crying哭泣;playing玩。根据"when I woke up, I couldn't find my money."并结合下文内容可知小男孩钱被偷了,所以哭了。故选B。
7.句意:但是当我醒来的时候,我找不到我的钱了。And和;But但是;So所以。根据上文"I sold (卖) meat this morning and got 100 coins."和下文"I couldn't find my money."可知,前后句是转折关系,应用but连接。故选B。
8.句意:然后他指着一只狗说那是小偷。man男人;boy男孩;dog狗。根据"He shouted at the dog..."可知是指着狗。故选C。
9.句意:他对着狗大喊大叫,要它把钱还给男孩。give给;come来;ring打电话。根据"He shouted at the dog and asked it to...the boy's money back."可知,包公让狗把钱还给男孩,give back"归还"。故选A。
10.句意:包公听了,嚷道:"你们怎么能说一个官员的坏话呢?你们每人罚一枚硬币。"listened听;sounded听起来;heard听见。根据"What is he doing Shouldn't Bao Gong be smart "可知包公听到了周围人说的话。故选C。
11.句意:包公听了,嚷道:"你们怎么能说一个官员的坏话呢?你们每人罚一枚硬币。"bad坏的;good好的;fine好的。根据"What is he doing Shouldn't Bao Gong be smart "可知这是坏话。故选A。
12.句意:然后他拿出一个装满水的大碗,让每个人放一枚硬币进去。coins硬币;water水;meat肉。根据下文"the water"可知是指水。故选B。
13.句意:当一个人把他的钱放进碗里时,包公说:"这是真正的小偷!当他把硬币放进碗里时,水面上有一层油。这个男孩的所有硬币上面都粘有肉里的油。"him他;himself他自己;his他的。根据"When one man put...into the bowl..."可知此处是指他的硬币,应用名词性物主代词his。故选C。
14.句意:当一个人把他的钱放进碗里时,包公说:"这是真正的小偷!当他把硬币放进碗里时,水面上有一层油。这个男孩的所有硬币上面都粘有肉里的油。"under在……之下;in在……里面;on在……上面。结合常识可知油的密度比水小,所以漂在水的上面。故选C。
15.句意:大家都说包公足够聪明。strong enough足够强壮;smart enough足够聪明的;enough cute形式错误,enough修饰形容词要后置。根据"At last the boy got his money back."结合上文可知包公很聪明。故选B。
三、阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A
(2024八上·沿河期中)Li Qiang is a twelve-year-old boy. He had a headache yesterday. His father took him to the hospital to see a doctor. The doctor thought it was not serious and gave him some pills. The table on the right is the instructions (说明) of the headache pills.
Instructions Take three times a day after meals. Dose (剂量): Grown-ups (成人): 2 pills each time Children (8-15 years old): one pill each time (4-7 years old): 1/2 pill each time NOT fit for children below the age of 4. Notes: 1. Store it in a cold place. 2. Use it before Dec. 2024. Add: Yanhe, Guizhou
16.Li Qiang should take the pills ______ meals.
A.After B.Before C.We don't know
17.The pill will be bad after the year ______.
A.2021 B.2022 C.2024
18.Li Qiang should take ______ pill(s) a day.
A.1 B.1.5 C.3
19.We can read the instructions ______.
A.on a medicine bottle B.in a newspaper C.in a story book
【答案】16.A
17.C
18.C
19.A
【知识点】广告布告类;说明文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了李强去医院开的药及用药指导。
【点评】考查阅读理解题。首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案。最后再通读全文,核对答案。
16.细节理解题。根据"Take three times a day after meals."可知,药要饭后服用。故选A。
17.细节理解题。根据"Use it before Dec. 2024."可知,药物在2024年12月之后过期。故选C。
18.细节理解题。根据"Li Qiang is a twelve-year-old boy."以及"Take three times a day after meals."以及"Children (8-15 years old): one pill each time"可知,李强一天吃三次药,每次一片,所以他一天吃三片药。故选C。
19.推理判断题。本文的表格内容为用药指导,根据常识可知,用药指导通常会贴在药瓶上,故选A。
四、B
(2024八上·沿河期中)Do you know about rock (岩石) climbing Do you take part in rock climbing It is fun and it also helps people forget worries. But it did not become a sport until late in the 20th century. Now it's popular all over the world.
If you have done rock climbing, you will know that it is not a very easy sport. Indoor and outdoor rock climbing both need lots of practice. Most people don't know that rock climbing is one of the sports that depend on (依靠) your body and mind.
To climb successfully, you must know about some rules. One important rule is to always have three parts of your body on the rock face. Another important rule is that your arms only hold you close to the rock face while your legs are pushing you up. The third rule is that the closer you are to the rock face, the easier it is to climb.
Rock climbing is very exciting for people of different ages. Once you start to learn how to climb. you will find lots of fun. People who like games such as playing chess and cards may also love rock climbing because they are nearly the same in the way of thinking. For anyone who wants to be in good shape (身材) rock climbing is a fun and good way. Anyone who enjoys difficult games and loves sports could think of taking rock climbing as a new hobby.
20.From Paragraph 2, we know that ______.
A.rock climbing is a very easy sport
B.rock climbing is a kind of indoor and outdoor activity
C.you can do rock climbing without thinking
21.What does Paragraph 3 mainly tell us
A.The rock face.
B.Three parts of our body.
C.Rules of rock climbing.
22.The chess players may like rock climbing because ______.
A.they'd like to be in good shape
B.they enjoy difficult games
C.it is like playing chess in the way of thinking
23.What's the structure (结构) of the passage
A. B. C.
【答案】20.B
21.C
22.C
23.B
【知识点】说明文;常见运动项目;细节理解;文章结构;段落大意
【解析】【分析】文章大意:介绍了攀岩是一项精彩而有趣的运动,有助于锻炼意志,保证体形并具体介绍了攀岩的三个规则。
【点评】考查阅读理解题。做简单推理判断题,以具体事实为依据进行推理,做出判断。只要弄清事实,即可结合常识推断出合理的结论。
20.细节理解题。根据"Indoor and outdoor rock climbing both need lots of practice."可知,攀岩是一种室内外活动。故选B。
21.段落大意题。根据"To climb successfully, you must know about some rules"和全段可知,第三段主要介绍了攀岩的规则。故选C。
22.细节理解题。根据"People who like games such as playing chess and cards may also love rock climbing because they are nearly the same in the way of thinking."可知,攀岩与下棋的思维方式几乎相同。故选C。
23.文章结构题。通读全文可知,第一段是引出主题;第二段介绍攀岩是一项依靠身体和头脑的运动;第三段介绍了成功攀岩的一些规则;最后一段介绍了攀岩是一项很棒的运动。综上,B选项符合本文的结构。故选B。
五、C
(2024八上·沿河期中)One day, you open the fridge and find some mold (发霉的) food. But before you throw it away, your mother stops you. She doesn't want to waste (浪费) food. She cuts off the molds part and eats the rest. Is it safe to do this
Mold can grow on almost all kinds of food. It is usually green, white, black or gray. Mold makes food soft and changes its color. Mold food tastes quite bad, and it's not safe to eat.
If you find mold in soft food, just throw it away. Soft food, such as bread, tomatoes or hot dogs, usually contains water. This allows mold to easily grow. Bacteria (细菌) can also grow along with it.
But it's easy toremove mold from hard food. The mold can't grow very deep in this kind of food. According to the BBC, you should cut about 2.5 cm around and below the mold to remove it. It's OK to cut the mold parts out of hard food and eat the rest. But if the food is covered (覆盖) with mold all over, you should still throw it away.
________ But some kinds of mold can be used to make food. For example, penicillium (青霉菌) can be used to make many kinds of cheese, such as blue cheese. These cheese are safe to eat, and they are quite delicious.
24.The writer starts the passage by ________.
A.showing some data (数据)
B.comparing (对比) difference
C.telling a story
25.The underlined word "remove" in paragraph 4 means "________".
A.查找 B.移除 C.指出
26.Which sentence can be put in ________
A.There are many kinds of mold.
B.Not all molds have bacteria with them.
C.Most kinds of mold are bad for us.
27.The passage most probably comes from the ________ part in a magazine (杂志).
A.science B.travel C.cooking
【答案】24.C
25.B
26.C
27.A
【知识点】说明文;烹饪美食
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了食物发霉后的处理方法还提及部分霉菌可用于制作食物。
【点评】考查阅读理解题。解题时需根据不同题型,从文中提取关键信息,结合选项进行分析判断,理解人物观点和项目目的。
24.细节理解题。根据"One day, you open the fridge and find some mold (发霉的) food. But before you throw it away, your mother stops you."可知,本文是通过讲故事的方式开始这篇文章的。故选C。
25.词义猜测题。根据" According to the BBC, you should cut about 2.5 cm around and below the mold to remove it. It's OK to cut the mold parts out of hard food and eat the rest. "可知,remove与"cut the mold parts out of hard food "所表述的内容一致。故选B。
26.推理判断题。根据"But some kinds of mold can be used to make food. "可知,空格处要与后句表述相反的意思,后句说的是霉菌好的方面,所以空格处要填不好的方面。C项"大多数霉菌对我们有害"符合题意。故选C。
27.推理判断题。根据本文内容和关键词"mold, bacteria"可知,本文内容与科学相关。故选A。
六、第二节(共5个小题;每小题2分,满分10分)
(2024八上·沿河期中)根据短文内容,从6个选项中选出能分别填入5个小题空白处的最佳选项。
Maybe you want to exercise more or start going to bed earlier in the coming year. 28.  
· Make a detailed (详细的) plan.
If your New Year's plan is to exercise five days each week, a plan like "I'll exercise on weekdays" would not be clear. A detailed plan like "I'll exercise at school on weekdays during my lunch break" would be better. 29.  
· Make it fun.
If it's not fun to exercise or study, you won't keep it easily. 30.   If you can only drink your favourite juice during study hours, you'll look forward to studying.
· 31.  
Tell a few friends about your goals so you'll feel a deep sense of shame if they check back later and find out you haven't followed through.
· Give yourself more chances.
You planned to get to bed early every night, but one Friday you stayed up late. 32.   But giving yourself one or two more chances can help you get better results.
A. All in all, you should give all the facts or information about something in your plan.
B. Get a little help from your friends.
C. Make more friends.
D. Here is some advice that can help you keep your goals.
E. After that, you may want to give up the early-to-bed plan.
F. But if you get fun from your exercise or study, you'll keep longer.
【答案】28.D;29.A;30.F;31.B;32.E
【知识点】议论文;自我提升;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了几个帮助你实现目标的建议。
【点评】考查阅读理解题。解题时需根据不同题型,从文中提取关键信息,结合选项进行分析判断,理解人物观点和项目目的。
28.根据"Maybe you want to exercise more or start going to bed earlier in the coming year."以及下文的介绍可知,此处应该指出有一些建议,D选项"这里有一些可以帮助你坚持目标的建议"符合语境。故选D。
29.根据"A detailed plan like "I'll exercise at school on weekdays during my lunch break" would be better."可知,此处提到详细的计划更好,A选项"总之,你应该在计划中给出关于某事的所有事实或信息"符合语境。故选A。
30.根据"If it's not fun to exercise or study, you won't keep it easily."可知,此处提到如果锻炼或学习没有乐趣就不容易坚持,F选项"但是如果你从锻炼或学习中获得乐趣,你就能坚持更久"符合语境。故选F。
31.根据"Tell a few friends about your goals so you'll feel a deep sense of shame if they check back later and find out you haven't followed through."可知,此处提到把目标告诉朋友,B选项"从你的朋友那里得到一些帮助"符合语境。故选B。
32.根据"You planned to get to bed early every night, but one Friday you stayed up late."可知,此处提到计划每晚早睡但有一个周五熬夜了,E选项"在那之后,你可能想要放弃早睡计划"符合语境。故选E。
七、第三节(共5个小题;每小题2分,满分10分)
(2024八上·沿河期中)阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。(1题至4题每个题答案不超过3个单词,5题必须用完整句子回答。)
How do you measure (测量) happiness Maybe health is a good way, because a famous doctor once said, "Happy people are less likely (可能的) to get sick." It's also easy to measure how many people fell ill or unhealthy in a country. For example, one study showed that Iceland is a happy country because men and women there all live a long time. The air there very clean and there are more doctors than many other countries in the world.
However, artist Erik feels that there are other ways of measuring happiness. Erik has a website (网站) and visitors can choose different happy or sad faces. The faces can show how well they sleep, their relationships (关系) with family and friends, and how much exercise they do every day. When they finish, the website gives a result (结果) of their happiness.
In his home city, Stockholm, Sweden, Erik also shows the results as different colored lights on the side of a large building. For example, red means the people are very happy, green is OK and purple means many people are sad. "A lot of people look at the building every day and see how we are," Erik says. The colored lights are also useful if you feel like visiting my city. For example, if the lights are red, you know the people there are feeling happy!
33.According to the famous doctor,    is a good way to measure happiness.
34.Iceland is a happy country because people there all live   .
35.The visitors can choose different    faces in Erik's website.
36.The    mean many people are sad in Erik's home city.
37.Do you live a happy life Why or why not
   
【答案】33.health
34.a long time
35.happy or sad
36.purple
37.I live a happy life because I'm very healthy. (答案不唯一)
【知识点】说明文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了两种测量幸福的方式:一种是通过健康状况来衡量;另一种是艺术家Erik通过其网站让访客选择表情来衡量幸福。
【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
33.根据"Maybe health is a good way, because a famous doctor once said, ‘Happy people are less likely (可能的) to get sick.'"可知,这位著名的医生认为健康是一个衡量幸福的好方式,故填health。
34.根据"For example, one study showed that Iceland is a happy country because men and women there all live a long time."可知,冰岛是一个幸福的国家,因为那里的人都活得很长,故填a long time。
35.根据"Erik has a website (网站) and visitors can choose different happy or sad faces."可知,访客可以在埃里克的网站上选择不同的快乐或悲伤的面孔,故填happy or sad。
36.根据"For example, red means the people are very happy, green is OK and purple means many people are sad."可知,在埃里克的家乡,紫色意味着很多人都很难过,故填purple。
37.句意:你生活幸福吗?为什么幸福或为什么不幸福?主观表达题,答案不唯一,符合题目要求,合理即可。参考答案为:I live a happy life because I'm very healthy.
八、根据中文意思,补全英语译文。(每空限填一词,缩写算一词)
38.(2024八上·沿河期中)心怀伟大的理想,你将会变得伟大。
Think great thoughts and you        great.
【答案】will;become
【知识点】汉译英;一般将来时
【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "将会变得" 这一成分。结合语句 "祈使句 + and + 陈述句" 结构中,陈述句常用一般将来时,"will + 动词原形" 表示将来,"become" 意为 "变得",符合语境,故答案为 will,become。
【点评】考查汉译英,一般将来时。解题关键在于掌握 "祈使句 + and + 一般将来时陈述句" 的结构,表示 "做某事,就会……",此处 "will become" 准确表达 "将会变得" 的将来含义,符合句子的逻辑和语法要求。
39.(2024八上·沿河期中)你在意在我外出度假时照顾一下我的猫吗
Would you mind        of my cat while I am out on holiday
【答案】taking;care
【知识点】汉译英;动名词;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "照顾" 这一成分,其英文翻译为 "take care of"。结合语句 "mind doing sth." 为固定结构,意为 "介意做某事",所以 "take" 要用动名词形式 "taking",故答案为 taking,care。
【点评】考查汉译英,固定短语及非谓语动词的运用。解题关键在于掌握 "mind doing sth." 和 "take care of" 的用法,此处 "taking care of" 符合 "介意照顾猫" 的语境,动名词形式 "taking" 也符合 "mind" 后接动名词的语法规则。
40.(2024八上·沿河期中)你应该自己完成这项作业。
You should finish the homework       .
【答案】by;yourself
【知识点】汉译英;反身代词;介词短语
【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "自己" 这一成分,其英文翻译为 "by oneself",固定短语,意为 "独自、自己",此处主语是 "You",对应的反身代词为 "yourself",故答案为 by,yourself。
【点评】考查汉译英,介词短语。解题关键在于掌握 "by oneself" 表示 "独自、自己",注意反身代词与主语 "you" 的对应关系,用 "yourself",准确表达 "自己完成作业" 的语义。
41.(2024八上·沿河期中)Michael 打算加入音乐俱乐部。
Michael        to join the music club.
【答案】is;going
【知识点】汉译英;一般将来时;其他语法一致形式
【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "打算" 这一成分,其英文翻译为 "be going to do sth." 是固定结构,意为 "打算做某事",主语 "Michael" 是第三人称单数,be 动词用 "is",故答案为 is,going。
【点评】考查汉译英,一般将来时"be going to" 结构和主谓一致。解题关键在于掌握 "be going to" 表示 "打算、计划做某事",注意根据主语 "Michael" 的单复数形式确定 be 动词用 "is"。
42.(2024八上·沿河期中)——我们今天必须完成所有作业吗
——不,没有必须。你们可以明天做。
——Must we finish all of the homework today
——No, you don' t       . You may do it tomorrow.
【答案】have;to
【知识点】汉译英;一般疑问句;固定搭配
【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少 "必须" 这一成分,其英文翻译为 "have to"。结合语句句"Must... " 的否定回答为 "No, 主语 + don't have to.","have to" 表示 "必须",此处用否定形式 "don't have to" 表示 "不必",故答案为have,to。
【点评】考查情态动词 "must" 的否定回答。解题关键在于掌握 "Must... " 的否定回答结构 "No, 主语 + don't have to.","have to" 在此处准确表达 "必须" 的含义。
九、第二节(共10个小题;每小题1.5分,满分15分)
(2024八上·沿河期中)阅读下面短文,在各题空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On the evening of July 31, 2024, a great moment happened at the swimming event of the Paris Olympics. Pan Zhanle, 43.   Chinese swimmer, was born on August 4, 2004 in Wenzhou, Zhejiang Province, won the gold medal in the 44.   (man) 100-meter freestyle.
Before the competition, the Chinese team faced a lot of pressure (压力). The past results were not very good and there were many doubts (怀疑) from outside. 45.   Pan Zhanle was brave (勇敢的) and ready to fight.
When the race started, Pan Zhanle jumped into the water quickly. In the 46.   (one) 50 meters, he showed strong power and took the lead (领先地位). His strokes were powerful and his breathing was regular.
In the half of the race, it became very exciting. Other swimmers tried hard 47.   (catch) up, but Pan Zhanle kept 48.   (he) lead with great skills and strong will.
Near the end, everyone was very nervous. Pan Zhanle swam as fast as he could and touched the wall first with a wonderful time of 46.40 seconds. He 49.   (break) the world record and won the gold medal.
After the race, Pan Zhanle was very 50.   (excite). He said in an interview, " 51.   (swim) is always my favorite. However, there were some unfriendly situations before, but they made me more determined (坚定). I wanted to show the strength of Chinese swimmer 52.   the people from all over the world!"
【答案】43.a;44.men's;45.But;46.first;47.to catch;48.his;49.broke;50.excited;51.Swimming;52.to
【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就
【解析】【分析】文章大意:讲述了中国游泳运动员潘展乐在 2024 年巴黎奥运会男子 100 米自由泳比赛中克服压力,打破世界纪录并夺得金牌的事迹。
【点评】考查语法填空题。解题需结合语境,运用冠词、名词所有格、连词、序数词、非谓语动词、代词、动词时态、词性转换等语法知识分析。
43.句意:潘展乐,一位中国游泳运动员,2004 年 8 月 4 日出生于浙江温州,获得了男子 100 米自由泳金牌。根据文中语句 "Pan Zhanle,...Chinese swimmer" 可知,此处表示泛指 "一位中国游泳运动员","Chinese" 以辅音音素开头,故答案为 a。
44.句意:潘展乐,一位中国游泳运动员,2004 年 8 月 4 日出生于浙江温州,获得了男子 100 米自由泳金牌。man,中文含义为 "男人",名词。根据文中语句 "the...100-meter freestyle" 可知,此处应用名词所有格形式表示 "男子的",且 "men's" 是 "man" 的复数所有格,用于修饰体育项目,故答案为 men's。
45.句意:但潘展乐很勇敢,准备好去拼搏。根据文中语句 "The past results were not very good and there were many doubts from outside....Pan Zhanle was brave and ready to fight." 可知,前后句为转折关系,故答案为 But。
46.句意:在前 50 米,他展现出强大的力量并处于领先地位。one,中文含义为 "一",数词。根据文中语句 "In the...50 meters" 可知,此处表示顺序 "第一",应用序数词,故答案为 first。
47.句意:其他游泳运动员努力追赶,但潘展乐凭借高超的技巧和坚强的意志保持领先。catch,中文含义为 "赶上",动词。根据文中语句 "Other swimmers tried hard...up" 可知,"try hard to do sth." 是固定搭配,意为 "努力做某事",故答案为 to catch。
48.句意:其他游泳运动员努力追赶,但潘展乐凭借高超的技巧和坚强的意志保持领先。he,中文含义为 "他",人称代词主格。根据文中语句 "Pan Zhanle kept...lead" 可知,此处需用形容词性物主代词修饰 "lead",故答案为 his。
49.句意:他打破了世界纪录,赢得了金牌。break,中文含义为 "打破",动词。根据文中语句 "He...the world record and won the gold medal." 可知,此处与 "won" 并列,应用一般过去时,故答案为 broke。
50.句意:比赛结束后,潘展乐非常兴奋。excite,中文含义为 "使兴奋",动词。根据文中语句 "Pan Zhanle was very..." 可知,此处修饰人,应用其形容词形式 excited,故答案为 excited。
51.句意:游泳一直是我的最爱。swim,中文含义为 "游泳",动词。根据文中语句 "...is always my favorite." 可知,此处应用动名词形式作主语,故答案为 Swimming。
52.句意:我想向全世界的人展示中国游泳运动员的力量!根据文中语句 "I wanted to show the strength of Chinese swimmer...the people from all over the world!" 可知,"show sth. to sb." 是固定搭配,意为 "向某人展示某物",故答案为 to。
十、第五部分 写作(满分25分)
53.(2024八上·沿河期中)良好的生活习惯,对于保持健康很重要。作为一名中学生请以"How to keep healthy"为题谈谈你是如何保持健康的,分享你的经验。
要求:字数不少于80词。注意语句通顺,意思连贯,书写干净整洁。可适当发挥。
How to Keep Healthy
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
How to Keep Healthy
As a middle school student, I think a good lifestyle is very important for keeping healthy. Here are some of my experiences.
First of all, eating healthily is necessary. I try to have a balanced diet. I eat a lot of fruits and vegetables every day, such as apples, bananas, carrots and broccoli. They are rich in vitamins which are good for my body. I also drink milk every day because it can make me stronger. Secondly, living a regular life also helps me keep healthy. I go to bed early and get up early. Enough sleep can make me energetic during the day. And I often do some exercise, like running and playing basketball. Exercise can not only strengthen my body but also relieve my stress. Finally, feeling happy is also an important part of keeping healthy. I often communicate with my friends and family. When I have problems, I will talk to them. Their support and understanding can make me feel happy and relaxed.
In conclusion, a good lifestyle including healthy eating, regular living and positive feelings is the key to keeping healthy.
【知识点】命题作文;材料作文;议论文;健康饮食;健康与健身
【解析】【分析】这是一篇命题作文和材料作文,题目为 "How to Keep Healthy",体裁为说明文,用于分享中学生保持健康的经验。写作思路是围绕思维导图,从饮食(如均衡饮食,多吃蔬果、少吃垃圾食品 )、生活(如规律作息、适度运动 )、心情(如保持积极心态、学会缓解压力 )及可补充的个人观点(如定期体检 )展开,说明保持健康的方法。写作要点包含思维导图所有信息(饮食、生活、心情及个人想法 );语句通顺、意思连贯;可适当发挥。时态以一般现在时为主,用于陈述保持健康的习惯和做法。要注意运用举例(如具体食物、运动方式 )、因果分析(说明习惯对健康的影响 ),通过连接词(如 "First""Second""Besides" )使逻辑清晰,语言需简洁实用,契合分享健康经验的需求,帮助读者了解并借鉴保持健康的有效方式 。
【点评】这篇短文围绕 "如何保持健康" 展开,内容全面且条理清晰,从中学生的视角出发,结合自身经历,分点阐述健康饮食、规律生活和保持愉悦心情三个方面的具体做法,最后总结良好生活方式是健康的关键,逻辑连贯,符合说明文的写作特点,语言平实且有说服力,让读者能清晰理解保持健康的有效途径。亮点短语精准实用,"good lifestyle" 点明核心,"balanced diet""rich in vitamins" 描述健康饮食,"regular life""enough sleep" 说明规律作息,"strengthen my body""relieve my stress" 体现运动作用,"positive feelings" 强调心态重要性,贴合语境。高分句型运用得当,"They are rich in vitamins which are good for my body" 用定语从句补充营养对身体的益处,逻辑清晰;"Exercise can not only strengthen my body but also relieve my stress" 用 "not only... but also..." 结构说明运动的多重作用,表达丰富;结尾 "In conclusion, a good lifestyle including... is the key to..." 总结全文,突出核心观点,整体通过具体的个人经验阐述,让建议更具可信度和参考价值。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表