资源简介 英语 选择性必修·第四册[RJ]Section Ⅰ Reading and Thinking一 、阅读单词及词块:写出汉语含义1.aptitude n. 天资;天赋2.scenario n. 设想;方案;预测3.drawer n. 抽屉4.a chest of drawers 抽屉柜5.breast n. 乳房;胸部6.hydrogen n. 氢;氢气7.radium n. 镭8.wrist n. 手腕;腕关节9.bridegroom n. 新郎10.geometry n. 几何学;几何图形11.graphic n. 图表;图形;图画 adj. 绘画的;图案的12.estate n. 庄园;住宅区;工业区13.(real) estate agent 房地产经纪人14.accountant n. 会计;会计师二、核心单词:写出英文单词1.bounce vi.& vt. (使)弹起;上下晃动 n. 弹性;弹跳;活力2.assemble vt. 组装;装配 vi.& vt. 收集;聚集;集合3.debt n. 债务;欠款4.categorise vt. 把……分类(加以归类)5.profile n. 简介;概述;侧面轮廓 vt. 扼要介绍;概述;写简介6.code n. 代码;密码 vt. 编码;把……译成密码7.spy n. 密探;间谍 vi. 从事间谍活动 vt. 突然看见;发现三、拓展单词:写出下列单词的词性转换(可查字典)1.lawyer n. 律师→law n. 法律2.participant n. 参与者;参加者→participate vi. 参加;参与→participation n. 参加;参与3.detective n. 侦探;警探→detect vt. 侦察出;发现四、熟词生义:写出熟义orient 熟义:vt. 使适应;使面对;确定方向生义:n. 东方五、核心短语:写出英语表达1.work__out 弄清楚2.bounce__around 蹦来蹦去;弹来弹去3.head__start 起步前的优势课文三维剖析WORKING OUT WHAT YOU WANT TO DO弄清楚你想做什么As an adult, one of the first questions you are asked1 when meeting someone new is, “What do you do?” This is because2 your career is a very important part of who you are3. The career you have defines your life, and so taking time to think about it is an essential exercise for young people. 1定语从句,修饰先行词questions,先行词被序数词修饰,关系代词只能用that,__关系词代替先行词在从句中作宾语,故可省略 2引导表语从句 3介词短语作后置定语作为一名成年人,你结识新朋友时首先被问及的问题之一是:“你是做什么工作的?”这是因为你的职业是你身份的一个重要组成部分。你所从事的职业决定了你的生活,所以花点时间来思考它,对年轻人来说是一项至关重要的锻炼。The best time to start thinking about possible careers4 is while5 you are still at school, before6 you make any choices about your further education. This, however, is not always easy.Some people know what7 they want to do from a young age, but8 many others just have a few ideas bouncing around in their heads. 4动词不定式短语作后置定语 5引导表语从句 6引导时间状语从句 7引导宾语从句 8连接两个并列分句开始考虑自己可能从事的职业的最佳时间,是你还在学校的时候,在你对自己的继续深造作出任何选择之前。然而,这并不总是那么容易。有些人年轻时就清楚自己想做什么,但更多的人往往是只有一些想法在脑子里晃来晃去。One of the most effective ways to get some insight on a possible career path is to complete9 a “career aptitude test”. The results of the test will tell you about your strengths and interests, and10 some tests also suggest careers that11 you may be suited to. Having this information12 will provide you with a better chance of finding a job you like13.There are many free tests online, so14 give one a try. Getting a head start15 in considering your future career16 may help you for the rest of your life. You don't want to look back in years to come and say, “I wish I had thought17 more about what18 I really wanted to do.” 9动词不定式作表语 10连接两个并列分句 11引导定语从句,修饰先行词careers 12动名词短语作主语 13定语从句,省略了引导词that/which 14并列连词连接两个并列句 15动名词短语作主语 16动名词短语作介词in的宾语 17宾语从句,省略了连接词that 18引导宾语从句,作介词about的宾语要想洞察可能从事的职业道路,最有效的方法之一是完成“职业能力倾向测验”。从测验结果能看出你的强项和兴趣,一些测验还会就你可能适合的职业提出建议。拥有这些信息将会为你提供更好的机会来找到你喜欢的工作。网上有很多免费测验,所以尝试一下吧。在考虑你的未来职业方面早作打算,可能会让你终身受益。你也不希望多年之后回顾过去时才说:“我真希望当年能再多想想自己真正想要做什么。”There are many different kinds of career aptitude tests. Some ask questions about your personal interests and attitudes. Others focus more on asking you to rate different kinds of work scenarios, like working as a librarian or a lawyer. Of course, while completing19 these sorts of tests, it20 is very important to be honest—and don't worry—there are no right or wrong answers. 19时间状语从句的省略 20 it为形式主语,动词不定式为真正的主语有很多不同种类的职业能力倾向测验。有些测验会问一些关于你的个人兴趣和态度的问题。另一些测验则更侧重于让你给不同类型的工作场景打分,比如说当图书管理员或律师。当然,在做这些测验时,诚实是非常重要的——无须担心——答案没有对错之分。One popular test asks the participants to grade their preferences for a variety of work tasks. Their answers are then analysed and21 divided up between six different types of work personalities. The participant is then given a chart showing their score for each type of work personality22. The top three scores are used to make23 a code that24 indicates the participant's overall work personality. This code is then used to generate a list of career suggestions. 21连接两个谓语动词analysed和divided__up 22现在分词短语作后置定语,修饰a__chart 23动词不定式作目的状语 24引导定语从句,修饰先行词code有一项流行的测验要求参与者给自己对各种工作任务的偏好打分。参与者的回答随后会被分析并划分为六种不同类型的职业性格。然后为参与者提供一张图表,显示他们在每一种职业性格上的得分。最高的三项得分会用来组成一个代码,以显示参与者的整体职业性格。然后用这个代码生成一个职业建议列表。Career Aptitude Test example Page 1 of 10 How do you feel about the work tasks below 1.Assemble a chest of drawers 2.Drive an ambulance 3.Help develop a cure for breast cancer 4.Analyse the elements hydrogen and radium 5.Design a new range of wrist accessories 6.Design clothes for brides and bridegrooms 7.Teach children geometry 8.Help and advise people in serious debt 9.Manage a hair and nail shop 10.Provide investment advice 11.Check and edit education materials 12.Categorise employee profiles 职业能力倾向测验示例 第1页,共10页 你如何看待以下工作任务? 1.组装抽屉柜 2.驾驶救护车 3.帮助研究乳腺癌的治疗方法 4.分析氢元素和镭元素 5.设计一系列新的手腕配饰 6.设计新娘和新郎的服装 7.教小孩几何 8.为负债累累的人提供帮助和建议 9.经营一家美发美甲店 10.提供投资建议 11.核对和编辑教育材料 12.对员工档案进行分类Your test results are below. Your work personality code is A I R. R:Hands on, active, technical I:Observant, intellectual A:Creative, imaginative, original S:Helpful, people oriented, responsible E:Persuasive, confident C:Organised, detail oriented您的测试结果如下。职业性格代码为A I R。 R:动手能力强,积极主动,擅长技术 I:观察力敏锐,聪明智慧 A:极具创意,充满想象力和独创性 S:乐于助人,以人为本,有责任感 E:擅长说理,自信 C:富有条理,注重细节The career suggestions are also based on your education and experience level, but25 you can look at higher level careers as well, which26 is very useful for high school students. For example, you could look at the basic careers to see what27 work you might like now, and28 then look at the more advanced careers so29 you know what30 you may like to aim for in the future. This is a great tool to help plan your career and let you know what31 targets you need to reach to get there. 25连接两个并列分句 26引导非限制性定语从句,指代第二个分句内容 27引导宾语从句 28连接两个并列的谓语动词 29 so后面省略that,引导目的状语从句 30引导宾语从句 31引导宾语从句职业建议也基于你的教育和经验水平,但是你也可以看看更高层次的职业,这对高中生非常有用。例如,你可以看看基础性的职业,以了解你现在可能喜欢什么工作,然后再看看更高级别的职业,这样你就知道未来你可能想要以什么为目标。这是一个很好的工具,可以帮助规划你的职业,让你知道你需要达成什么目标才能实现理想。In conclusion, career aptitude tests are clearly a very useful tool. However, it32 is important to remember that33 they are only meant for guidance. The secret to a good career is finding something34 that35 you are passionate about. So try a few tests online and start thinking about your future career right now! 32 it为形式主语,真正的主语是后面的动词不定式短语 33引导宾语从句 34动名词短语作表语 35引导定语从句,且在从句中作宾语总之,职业能力倾向测验显然是一个十分有用的工具。然而,重要的是要记住,它们仅供指导之用。职业生涯成功的秘诀在于找到你所热爱的。所以,尝试一些这样的网络测验,然后马上开始思考你未来的职业吧!阅读领悟(一)理解文章结构(二)匹配故事主线(E)1.Para.1 A.Starting to think about dream career at a young age is not easy.(A)2.Para.2 B.There are many different kinds of career aptitude tests.(G)3.Para.3 C.One popular test works to indicate the participant's overall workpersonality.(B)4.Para.4 D.Career aptitude tests are a very useful tool, but they are only meant for guidance.(C)5.Para.5 E.Taking time to think about dream career is an essential exercise for young people.(F)6.Para.6 F.Career suggestions can also be based on education and experience level.(D)7.Para.7 G.Career aptitude tests can help us to get a head start in considering ourfuture career.(三)问题链1.What's the purpose of completing a career aptitude test To get some insight on a possible career path.2.What are some of the career aptitude tests mentioned in the text For example, some ask questions about your personal interests and attitudes, others focus more on asking you to rate different kinds of work scenarios.3.What is very important when you are completing the test To be honest.探究一 热词1.bounce vi.& vt. (使)弹起;上下晃动;(使……)反射 vi. 蹦跳着走 n. 弹性;弹跳;活力(教材P50) bounce around 蹦来蹦去;弹来弹去 bounce back 反弹;恢复;重新振作;复原 bounce off 从……弹开;反弹 bounce into 跳动着进入 bounce sth on/against sth 使某物从某物上弹回来 on the bounce 在弹起时;连续①It takes a while to figure out why the numbers bounce around.需要一段时间才能弄清楚为什么这些数字会反复波动。②She struggled with depression for a while, but eventually bounced back and became stronger than ever.她曾一度陷入抑郁,但最终振作起来,变得比以往任何时候都要坚强。(人物描写)③The light from the sun bounced off the lake's surface, creating a dazzling display of shimmering colors.阳光从湖面反射出来,呈现出令人目眩的闪烁色彩。(景色描写)④Olivia came bouncing into the room.奥利维亚蹦蹦跳跳地走进房间。⑤The waves from the stormy sea bounced the small boat against the rocky shore threatening to capsize it.暴风雨中的海浪把小船冲到礁石上,眼看就要把它掀翻了。(环境描写)【学会运用】单句语法填空①The girl was seen bouncing into the school.②He caught the ball on the first bounce.【学会表达】完成句子③他抱着球,向前伸手,把球拍到地板上。Holding the ball and reaching forward, he bounced the ball on/against the floor.④他失败后再也没有振作起来。He never bounced back after his failure.2.debt n. 债务;欠款;负债情况;人情债(教材P50) be in debt (to sb) 欠(某人)债;负债(表示状态) be out of debt 还清债务(表示状态) fall/get/run into debt 负债(表示动作) get out of debt 还清债务(表示动作) be in one's debt=be in debt to sb 欠某人的人情(债),感激某人①He was already deeply in debt through gambling losses.赌博输的钱让他已经负债累累。②We were poor but we never got into debt.我们穷是穷,但从不负债。③Before getting out of debt, Brian said he would not consider buying a house or getting married.布莱恩说,在还清债务之前,他不会考虑买房或结婚。④I'll always be in my parents' debt for their unwavering support and encouragement throughout my life.我将永远感激我的父母在我一生中给予我坚定不移的支持和鼓励。(演讲稿)【学会运用】单句语法填空①With the appearance of credit cards more people got into debt.②He's in debt to the bank because he bought that big house.③This company was several million yuan in debt and went bankrupt.【学会表达】完成句子④负债容易还债难。It is easier to get/fall/run into debt than to get out of debt.3.spy n. 密探;间谍 vi. 从事间谍活动 vt. 突然看见;发现(教材P51) spy for 为……当间谍 spy on 窥探;暗中监视 spy out 查明;了解清楚 spy into 侦察;窥探①Once they had ascertained that he was not a spy, they agreed to release him.一查明他不是间谍,他们就同意了释放他。②He spied for his government for more than ten years.他为政府做了十多年的间谍。③He was arrested for spying on missile sites.他因窥探导弹基地而被捕。④No one could spy out the intent and meaning of it.没有人能查明它的意图和意义。【学会运用】单句语法填空①It's impolite to spy into other people's affairs.②I generally like to spy out restaurants before I go to eat in them.③I have spied for you, lied for you and put myself in mortal danger for you.【学会表达】翻译④那天,他假装在修剪灌木,对她进行暗中监视。That day he spied on her while pretending to work on the shrubs.⑤这个商业间谍用代码发送情报。The business spy sent messages in code.4.lawyer n. 律师→law n. 法律My lawyer is familiar with the ins and outs of the law, which gives me confidence in our case.我的律师熟悉法律的方方面面,这使我对我们的案子充满信心。5.participant n. 参与者;参加者→participate vi. 参加;参与→participation n. 参加;参与As an active participant in the community, she always encourages others to participate in volunteer work, believing that everyone's participation can make a difference.作为社区的一名积极参与者,她总是鼓励其他人参与志愿工作,相信每个人的参与都能带来改变。6.detective n.侦探;警探→detect vt. 侦察出;发现The detective carefully examined the evidence, trying to detect any clues that might lead to the culprit.侦探仔细地检查了证据,试图发现任何可能指向罪犯的线索。【学会运用】单句语法填空①My lawyer (law) advised me on the best course of action in my legal matter.②Her full participation (participate) in the team's activities helped boost morale and improve the overall outcome.③The detective (detect) spent hours reviewing surveillance footage in an attempt to detect the suspect's movements.【学会表达】完成句子④许多市民参与了清理工作,展示了他们保护环境的决心。Many citizens participated in the cleanup effort, showing their commitment to preserving the environment.7 orient[熟义]vt. 使适应;使面对;确定方向 [生义]n. 东方①You will need the time to orient yourself to your new way of eating.你需要时间让自己适应新的饮食方式。②Our students are oriented towards science subjects.我们的学生都是理科方向的。③The people in the Orient are mainly yellow or brown.东方人主要是黄皮肤或棕皮肤。【学会运用】同义词替换①Chinese creation highlights the world in the Orient.East【学会表达】完成句子②古代指南针的发明是为了帮助水手在海上确定方向。The ancient compass was invented to help sailors orient themselves on the sea.③我们必须使我们的观念适应新环境。We must orient our ideas to new conditions.探究二 短语8.work out弄清楚(教材P50)work out的其他含义: 制订(计划等) 解决(=solve) 计算,算出 算下来是(某一费用)(后常跟at) (如期)发生;进展(顺利) 锻炼;做运动①They've been working out a plan for the upcoming project for weeks now.他们已经在为即将到来的项目制订计划,至今已有数周。②The couple worked out their differences and decided to stay together.这对夫妇解决了他们之间的分歧,并决定继续在一起。③The math problem was tricky, but after some time, I finally worked it out.这道数学题很难,但过了一会儿,我终于解出来了。④She works out regularly and eats healthy food, which has helped her lose weight.她定期锻炼并吃健康的食物,这有助于她减肥。(健康生活)【学会运用】写出下列句中work out的含义①To give yourself confidence, list the decisions you've made in the past that have worked out well.进展②Jenna spent most of her time working out the problems that had given her so much trouble.解决③To maintain their physical and mental health, performers work out regularly. 锻炼④The price per pound works out at £3.20. 算下来是【学会表达】完成句子⑤他一直在努力为即将到来的旅行制定预算,但这比他想象的要难。He's been trying to work out a budget for his upcoming trip, but it's harder than he thought.⑥实验如预期般成功,我们得到了想要的结果。The experiment worked out as expected, and we got the desired results.探究三 长难句分析9.You don't want to look back in years to come and say, “I wish I had thought more about what I really wanted to do.”(教材P50) 你也不希望多年之后回顾过去时才说:“我真希望当年能再多想想自己真正想要做什么。”【分析】 本句为主从复合句,wish后的宾语从句用虚拟语气,表示对过去发生事情的遗憾和后悔。 wish+宾语从句: 表示与现在事实相反的愿望时,从句谓语动词用:did/were (be动词用were) 对过去发生的事情表示遗憾或后悔时,从句谓语动词用:had done 对将来发生的事情表示祝愿或希望时,从句谓语动词用:would/could/might do①I wish I didn't have to go to work today.我希望我今天不用去上班。②I wish you hadn't told me all this at the beginning.我倒希望你当初没有把这一切都告诉我。③I wish you wouldn't leave your clothes all over the floor.我希望你不要把衣服扔得到处都是。【学会运用】单句语法填空①I wish he would go (go) with me to the cinema tonight.②I wish it were (be) spring all year round.③I didn't go to the party, but I do wish I had been (be) there.【学会表达】完成句子④我敢打赌她希望她从来没有卷入这整个事件。I bet she wishes that she'd never got involved in the whole affair.维度一 高频词汇(一)写出下列单词和短语的英文1.assemble vt. 组装;装配 vi.& vt. 收集;聚集;集合2.spy n. 密探;间谍 vi. 从事间谍活动 vt. 突然看见;发现3.categorise vt. 把……分类(加以归类)4.debt n. 债务;欠款5.code n. 代码;密码 vt. 编码;把……译成密码6.aim for 追求,力争达到7.head start 起步前的优势8.focus on 集中于9.work out 弄清楚10.bounce around 蹦来蹦去;弹来弹去(二)写出下列句子中加黑部分的汉语释义1.The newspaper publishes a profile of a leading sportsman every week.简介2.She opened the top drawer of her dresser and pulled out a clean pair of socks.抽屉3.She was so excited about the news that she couldn't help but bounce up and down in her seat.弹起4.The woman gently cradled her newborn baby to her breast and sang a lullaby.胸部5.As an international student, I had to orient myself to the new environment and culture of the East, which was quite different from what I was used to.使适应维度二 语境运用(三)根据语境填入恰当的内容1.He was caught spying on his coworkers during their private conversations.2.She became a successful lawyer (law) after years of hard work and dedication to her studies.3.Her keen observational skills made her an excellent detective (detect).4.She was grateful to her friend for lending her money, as she had been in debt for months.5.As a participant (participate) in the marathon, she trained hard for months to prepare for the race.(四)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的加黑部分estate, essential, assemble, aptitude, spy1.His gift for dealing with children got him the job.aptitude2.The family gathered around the table for a traditional Thanksgiving dinner.assembled3.The wealthy businessman inherited a vast property from his father, including several mansions and vineyards.estate4.He was walking down the street when he saw an old friend.spied5.Good communication skills are vital for any successful business leader to build strong relationships with their team and clients.essential维度三 能力提升(五)长难句分析(2024·新课标Ⅱ卷)This is why Campbell has set out to raise awareness of AI and its future now—several decades before these developments are expected to take place.句意:这就是为什么坎贝尔现在就开始提高人们对人工智能及其未来的认识——比这些发展预计发生的时间要早几十年。分析:句子主干是This is why ... its future now,是“主系表”结构。why引导表语从句,动词不定式to raise awareness作宾语,before引导时间状语从句。(六)句型转换1.It is a great way to improve one's knowledge and vocabulary to read books.(改为动名词短语作主语)→Reading books is a great way to improve one's knowledge and vocabulary.2.I regret that I didn't study harder for the exam last week.(改为wish虚拟语气)→I wish I had studied harder for the exam last week.维度四 素养提升(七)根据所给汉语,完成下列句子1.I should focus more on my studies (把更多的精力放在我的学业上) instead of spending too much time on social media.2.We need to work out a plan (制订一个计划) to deal with the unexpected delay in the project.3.Having a head start (起步前的优势) in the race gave her a significant advantage over her competitors.(八)翻译1.我们希望雨能停,这样我们就能出去散步了。(wish+宾语从句)We wish that it would stop raining so we could go for a walk.2.我对他昨天在演讲中说的话感到好奇。(what引导的宾语从句)I'm curious about what he said in his speech yesterday.课后课时作业(一)较易题(占比70%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比0%)题号 Ⅰ Ⅱ Ⅲ难度 ★★ ★ ★Ⅰ 完形填空(2024·广东省珠海市珠海市六校高二下联考)Writing a book is no easy task, even for adult professional writers. Many would be authors dream of a day when their work can be found on __1__ shelves. But for 8 year old Dillon Helbig, that __2__ has already become a reality in a __3__ way.Dillon created an 81 page graphic (图画的) __4__ titled The Adventures of Dillon Helbig's Crismis on a hardcover notebook using colored pencils. He __5__ decorated the cover to make it look like a published book. Then, he brought the book to his local library, and secretly __6__ it among the children's books.Imagine the librarians' __7__ when Dillon's mom called the next day to inform them of her son's “achievement”. Instead of __8__ it, they took time to read the novel. Its __9__ elements, featuring Santa, a walking bomb, and a talking turkey, caught their attention. They decided to officially __10__ the book in their collection.Now eager readers are waiting to __11__ the book. If each reader kept it for the standard four weeks, it would take four years to __12__ the waiting list. This experience has strengthened Dillon's resolve to pursue a career as a(n) __13__.Hats off to Dillon for following his dream and making it happen, to his supportive mom for __14__ him, and to the librarians who __15__ and protected a child's passion for writing.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了8岁男孩Dillon Helbig (迪龙·黑尔比格)的图像小说被收入馆藏的故事,这一经历增强了他成为作家的决心。1.A.bookstore B.reading roomC.library D.exhibition hall答案:C解析:根据下文“he brought the book to his local library”可知,许多想成为作家的人都梦想有一天他们的作品能在图书馆的书架上找到。故选C。2.A.dream B.attemptC.task D.effort答案:A解析:根据上文“Many would be authors dream of a day when their work can be found on __1__ shelves.”可知,对8岁的Dillon Helbig来说,这一梦想已经成为现实。故选A。3.A.conventional B.negativeC.natural D.unique答案:D解析:根据下文“Then, he brought the book to his local library, and secretly __6__ it among the children's books.”可知,他以独特的方式使他的梦想变成了现实。故选D。4.A.plan B.novelC.program D.file答案:B解析:根据下文“they took time to read the novel”可知,Dillon创作了一本小说。故选B。5.A.illegally B.expertlyC.immorally D.nicely答案:D解析:根据下文“to make it look like a published book”可知,他需要把封面装饰得漂亮,使它看起来像一本出版的书。故选D。6.A.claimed B.threwC.slipped D.stored答案:C解析:根据下文“it among the children's books”可知,此处指Dillon悄悄地将书放进了儿童读物中间。slip “悄悄塞,偷偷放”。故选C。7.A.amazement B.annoyanceC.admiration D.disappointment答案:A解析:根据上文“Then, he brought the book to his local library, and secretly __6__ it among the children's books.”可知,Dillon把他的书偷偷地塞进了儿童读物中,图书管理员并不知情,因此当Dillon的妈妈第二天打电话告诉图书管理员时,他们会感到惊讶。故选A。8.A.borrowing B.investigatingC.dismissing D.purchasing答案:C解析:根据下文“they took time to read the novel”可知,图书管理员们没有对它置之不理。故选C。9.A.realistic B.culturalC.chemical D.imaginative答案:D解析:根据下文“featuring Santa, a walking bomb, and a talking turkey”可知,圣诞老人、会走路的炸弹和会说话的火鸡是富有想象力的元素。故选D。10.A.publish B.includeC.download D.remove答案:B解析:根据上文“Its __9__ elements, featuring Santa, a walking bomb, and a talking turkey, caught their attention.”可知,圣诞老人、会走路的炸弹和会说话的火鸡等富有想象力的元素引起了他们的注意,他们决定正式把这本书纳入他们的收藏。故选B。11.A.check out B.carry outC.pull out D.work out答案:A解析:根据上文“eager readers”可知,这本书引起了读者的关注,他们在等待借阅。check out “办妥手续取出(或借出)”。故选A。12.A.sort B.clearC.review D.recommend答案:B解析:根据上文“If each reader kept it for the standard four weeks”可知,如果每位读者按标准时间持有4周,则需要4年时间才能清空等候名单。故选B。13.A.author B.librarianC.reader D.collector答案:A解析:根据上文“If each reader kept it for the standard four weeks, it would take four years to __12__ the waiting list.”可知,这本书很受欢迎,因此这次经历激励Dillon成为一名作家。故选A。14.A.criticizing B.rewardingC.reminding D.encouraging答案:D解析:根据上文“Imagine the librarians' __7__ when Dillon's mom called the next day to inform them of her son's ‘achievement’.”可知,Dillon的妈妈打电话告诉图书管理员们她儿子的“成就”,由此可推知,妈妈应是鼓励Dillon追求梦想的。故选D。15.A.recovered B.reviewedC.recognized D.revealed答案:C解析:根据上文“Instead of __8__ it, they took time to read the novel.”和“They decided to officially __10__ the book in their collection.”可知,图书管理员对Dillon写作热情的认可促使Dillon继续前进追寻梦想。故选C。Ⅱ 阅读(2024·广西南宁高二下期末)Jan Ernst Matzeliger was born on September 15, 1852.Matzeliger's father was a Dutch engineer. Showing mechanical gift at a young age, Matzeliger began working in machine shops managed by his father at 10. At 19, he left Suriname to see the world as a sailor on an East Indian merchant ship.After settling in Philadelphia in 1873, Matzeliger struggled to make a living in Philadelphia. In 1877, he moved to Lynn, Massachusetts, to seek work in the town's rapidly growing shoe industry. He found a position in a shoe factory. Matzeliger learned cloth trade, which made shoes almost wholly by hand.Shoemakers made molds (模具) of customers' feet with wood or stone. The shoes were then sized and shaped according to the molds. The process of shaping was done entirely by hand. This was considered the most difficult and time consuming.Matzeliger set out to find a solution to the problems he found in the shoe making process. He thought there had to be a way to develop a good method for lasting shoes. He began coming up with designs for machines that could do the job. After experimenting with several models, he applied for a patent on a “shoe lasting machine (鞋楦机)”. The machine held a shoe on a shoe tree, pulled the leather down around the heel, set and drove in the nails, and then produced the completed shoe. It could produce 700 pairs of shoes a day—more than 10 times the amount produced by human hands.Matzeliger's shoe lasting machine was an immediate success. In 1889, the Consolidated Lasting Machine Company was formed to make the devices, with Matzeliger receiving a large amount of stock in the organization.Matzeliger's shoe lasting machine increased shoe production greatly. The result was the employment of more unskilled workers and the increase of low cost, high quality shoes for people around the world.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了鞋匠Matzeliger (马特泽利格)的人生经历,他发明了鞋楦机并申请了专利,为制鞋业做出了巨大贡献。1.What can we know about Matzeliger's childhood A.He did well in his study. B.He desired to be an engineer.C.He had mechanical talent. D.He lived in a poor family.答案:C解析:细节理解题。根据第一段中的“Showing mechanical gift ... by his father at 10.”可知,Matzeliger在童年时,就表现出机械方面的天赋。故选C。2.Why did Matzeliger go to Lynn A.He wanted to find a job.B.He intended to buy shoes.C.He was appointed to manage a factory.D.He was interested in trade.答案:A解析:细节理解题。根据第二段中的“In 1877, he moved to ... in a shoe factory.”可知,Matzeliger去林恩是因为他想找一份工作。故选A。3.What is the author's attitude toward Matzeliger's invention A.Unclear. B.Approving.C.Doubtful. D.Tolerant.答案:B解析:推理判断题。根据第四段中的“It could produce ... produced by human hands.”和最后一段“Matzeliger's shoe lasting machine ... around the world.”可推知,作者对Matzeliger发明的鞋楦机持认可的态度。故选B。4.What is the text mainly about A.Matzeliger's shoe lasting machine.B.Matzeliger's unusual growth experience.C.Matzeliger's surprising talent for making shoes.D.Matzeliger's contribution to shoe making industry.答案:D解析:主旨大意题。通读全文,尤其根据最后一段内容可知,本文主要讲述了鞋匠Matzeliger发明了鞋楦机,为制鞋业做出了巨大贡献。故选D。Ⅲ 语法填空(2024·河北省秦皇岛市奇石艺术学校高二下期末)Cheng Yongmao, __1__ is in his 60s and has been repairing and maintaining the Great Wall's Jiankou section for nearly two decades, reaches his office at 6:30 am and __2__ (get) right down to business.Jiankou is widely considered one of the most dangerous parts of the Great Wall in Beijing and is known by __3__ (hiker) as the “Wild Wall”. The Great Wall has been subjected to natural disasters and human impact after __4__ (stand) for more than 450 years, and now extremely needs maintenance and reinforcement.“Construction work is __5__ (general) conducted from April to October, and now it's time __6__ (prepare) documents for future work,” said Cheng. “Previous work has to be reviewed, and historical items __7__ (unearth) during the cleaning and repairs need to be properly put in files, while construction charts for future efforts have to be readied.”Cheng's office is filled __8__ traces of his dealings with the Great Wall. A dozen walking sticks he made out of branches stand in the corner behind the door, next to __9__ pile of tools he uses for tiling. Detailed overall plans of the Jiankou section and the restored parts in Huairou District spread across the office walls. They clearly show towers and __10__ (vary) scenic spots Cheng has mapped using a computer program.1.________ 2.________ 3.________ 4.________5.________ 6.________ 7.________ 8.________9.________ 10.________篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了60多岁的程永茂长期致力于修复与维护北京长城箭扣段的故事。1.答案:who解析:考查定语从句的引导词。设空处引导非限制性定语从句,解释说明先行词Cheng Yongmao,指人,且从句中缺少主语,应用关系代词who引导。故填 who。2.答案:gets解析:考查动词的时态和主谓一致。根据设空前的并列谓语reaches可知,句子描述程永茂的一般行为习惯,应用一般现在时,主语Cheng Yongmao是第三人称单数,谓语动词应用第三人称单数。故填gets。3.答案:hikers解析:考查名词。hiker 是可数名词,设空前无限定词,应用名词复数。故填hikers。4.答案:standing解析:考查非谓语动词。根据设空前的介词after可知,设空处应用动名词作宾语。故填standing。5.答案:generally解析:考查词性转换。设空处应用副词作状语,修饰动词conducted。故填generally。6.答案:to prepare解析:考查非谓语动词。此处为固定句型it's time to do sth,意为“是时候做某事了”。故填 to prepare。7.答案:unearthed解析:考查非谓语动词。historical items与unearth之间是被动关系,应用过去分词作后置定语。故填unearthed。8.答案:with解析:考查介词。be filled with为固定搭配,意为“充满”。故填with。9.答案:a解析:考查冠词。a pile of表示“一堆”,为固定搭配。故填a。10.答案:various/varied解析:考查词性转换。根据设空后名词短语scenic spots可知,设空处应用形容词作定语。故填various/varied。 精深阅读(2024·福建省福州市联盟校高二下期末模拟)Going with renowned ones like classic Chris Craft boats is always the best choice for boat lovers. In the 1900s, Chris Smith started creating boats for fishing and enjoying the water and founded a company. These boats were hand made, and his company faced a big success, so he became famous as Chris Craft.A boat design is the first thing every potential buyer sees, and the ones made by Chris Craft have a recognizable timeless design, which is the choice of many boat lovers. They are made of high quality, resistant and durable mahogany (红木), and can last forever with proper maintenance.The company has spent much time and money researching in order to find a perfect engine that will fit perfectly to the design of these vessels, and luckily for all of us boat lovers, they found it. It's the engine that makes a boat an outstanding one, and that's precisely where these vessels dominate the market, as they have one of the best engines.Okay, we can say that some boat has great engine, looks amazing, and how fuel consumption is far less than any other boat, but all those things would be for nothing if no one is aware that they exist. That is why advertising is of such big importance today. Of course, these vessels have been with us for quite some time now, but that doesn't mean that a good marketing campaign and even luck haven't played a big role. Namely, the owners understood the importance of advertising and set specific goals in order to achieve as many sales as possible, but there is something else that helped them gain even more popularity.We all have a favorite movie, but some movies are classic, and everyone loves them and has at least one sequel (续集) as their to go option. That's precisely the role of Bond movies. For some, these movies were the first time they saw Chris Craft boats and all the luxury and craftsmanship of their design. Once again, great advertising has proven to be highly efficient, and Bond movies were a huge success for this company as they intrigued and interested even more people in buying a boat, and what's even more important, precisely the model that's been in the James Bond movie.篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了Chris Craft公司的成功之路,包括其产品特点及优势、营销策略等方面。1.What can we infer from the first paragraph A.Chris Craft is quite popular with consumers.B.Chris Craft is only a small sized company.C.Chris Craft has a long history in shipping.D.Chris Craft is a successful business man.答案:A解析:推理判断题。根据第一段中的“These boats were ... as Chris Craft.”可推知,Chris Craft这个品牌很受消费者欢迎。故选A。2.What do we know about Chris Craft products A.Chris Craft products are made of excellent materials.B.Chris Craft products depend on proper maintenance.C.Boat lovers are deeply attracted by Chris crafts' outlooks.D.Chris Craft products are sold at reasonable prices.答案:A解析:细节理解题。根据第二段中的“They are made of ... with proper maintenance.”可知,Chris Craft公司的产品都是由高质量、耐腐蚀、耐用的红木制造的,即Chris Craft产品由优质材料制成。故选A。3.What is Paragraph 4 intended for A.Outlining the importance of clever leaders.B.Outlining the importance of saving fuels.C.Emphasizing the importance of advertising.D.Emphasizing the importance of engines.答案:C解析:推理判断题。根据第四段中的“Okay, we can say ... of such big importance today.(好吧,我们可以说某条船的发动机很棒,外观令人惊叹,油耗比其他船低得多,但如果没有人知道它们的存在,所有这些都是白搭。 这就是为什么广告在今天如此重要。)”可推知,本段主要强调广告营销的重要性。故选C。4.Which of the following makes Chris Craft best known A.Powerful engines. B.Bond movies.C.Perfect design. D.Long history.答案:B解析:推理判断题。根据最后一段中的“That's precisely the role ... in the James Bond movie.”可知,通过在James Bond电影中展示,Chris Craft的船只设计及其奢华和工艺吸引了观众的注意,使得更多人对购买这些船只感兴趣,特别是电影中出现的模型,由此可推知,许多消费者是通过Bond系列电影了解Chris Craft的产品的。故选B。精深阅读——好词句小练(一)热词1.renowned adj. 有名望的,著名的2.potential adj. 潜在的;可能的3.resistant adj. 有抵抗力的;耐……的4.dominate v. 主导;支配;占优势5.namely adv. 即;也就是(二)高频短语6.fit to 适合;与……相配,相对应7.far less than 远远少于8.play a big role 起重要作用9.at least 至少10.prove to be 证明是(三)根据语境填入恰当的内容1.The popularity (popular) of social media has significantly increased in recent years, making it a crucial platform for businesses to connect with their customers.2.Regular maintenance (maintain) of your car is essential to ensure its long term performance and reliability, preventing costly repairs in the future.3.Gas and oil consumption (consume) always increases in cold weather.(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义4.The brand's logo has become so recognizable that even small children can identify it instantly.可识别的5.I can't remember the date precisely, but I know it was sometime in early autumn.确切地6.The mystery novel intrigued me from the very first page, keeping me engaged until the very end.激起……的兴趣(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分luckily, outstanding, gain1.She acquired a wealth of knowledge and experience during her time at the university.gained2.Fortunately, we had a backup plan in place, so we were able to recover from the setback quickly.Luckily3.Her exceptional performance in the exam was a testament to her remarkable dedication and hard work.outstanding(六)长难句分析Of course, these vessels have been with us for quite some time now, but that doesn't mean that a good marketing campaign and even luck haven't played a big role.句意:当然,这些船只已经伴随我们相当长一段时间了,但这并不意味着一次成功的营销活动甚至运气没有起到重要作用。分析:主干是these vessels have been with us but that doesn't ... a big role;but连接两个并列分句,在第二个分句中,第一个that代指前面分句的内容,第二个that引导宾语从句。(七)根据所给汉语,完成下列句子1.He tries to eat as healthily as possible (尽可能健康地), incorporating plenty of fruits and vegetables into his diet.2.Personal mobility is going to be of great importance (非常重要) to livable lifestyles in big cities.(八)仿写句子Okay, we can say that some boat has great engine, looks amazing, and how fuel consumption is far less than any other boat, but all those things would be for nothing if no one is aware that they exist. (be aware that)仿写:她意识到努力和奉献是成功的关键。She is aware that hard work and dedication are the keys to success.课后课时作业(二)较易题(占比30%) 中档题(占比40%) 拔高题(占比30%)题号 Ⅰ ⅡA B难度 ★ ★★ ★★★Ⅰ 阅读A(2024·北京昌平区高二下期末)United Nations International Children's Emergency Fund (UNICEF) works in the world's toughest places to reach the most disadvantaged children and teenagers. Across more than 190 countries, we do whatever it takes to help children survive and grow.Start your career with UNICEF Internship (实习) Programme and become a champion for every child!What we offerOur Internship Programme offers students and recent graduates the opportunity to gain direct work experience. Time: Internships can be full time or part time, lasting between six months to one year. Salary: You will get paid monthly by UNICEF once your internship starts. Fees we cover: One way ticket and visa costs.RequirementsYour profile could be a good fit if it meets the following requirements: Being a college student now, or having graduated from college within the past two years. Being fluent in one of UNICEF's working languages: English, French or Chinese. Strong communication skills. Ability to work collaboratively in a multicultural environment. Outstanding academic performance. Flexibility to adapt to new environments and work under pressure. Previous volunteer or work experience in a related field is an advantage but not required. No immediate relatives (eg. parents, sister, brother) working with UNICEF.How to applyYou can find opportunities on our career page. Once you find a position of interest, click on the button “Apply Now” and proceed on the website.篇章导读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了联合国儿童基金会的一份实习工作的相关信息。1.What can UNICEF provide if one is selected A.A return ticket. B.Visa documents.C.A language course. D.Monthly paid salary.答案:D解析:细节理解题。根据What we offer部分中的“Salary: You will get paid monthly by UNICEF once your internship starts.”可知,如果申请人被选中,联合国儿童基金会可以提供月薪。故选D。2.According to the passage, applicants are required to ________.A.have related work experienceB.own multicultural backgroundsC.speak English and French fluentlyD.adjust to new environments flexibly答案:D解析:细节理解题。根据Requirements部分中的“Flexibility to adapt to new environments and work under pressure.”可知,申请人需要灵活适应新的环境。故选D。3.In which section of a website might you find this passage A.Job hunting. B.Problem solving.C.Skill building. D.Decision making.答案:A解析:推理判断题。根据第二段“Start your career with ... become a champion for every child!”可知,文章主要是介绍联合国儿童基金会的一份实习工作,与职业发展相关。由此可推知,文章应该出自网站的求职部分。故选A。B(2024·江苏省苏州市南京航空航天大学苏州附属中学高二下期末演练)I'm now at a special university where 46 speech and hearing impaired (受损) students graduate each year. Every morning, I made it a practice of setting the intention (意图) in my heart of “May I be a tool for them to get what they need right now?”.Today, one girl came and sat down. I started with how we usually do. She can speak but cannot hear and lip read. I asked one question, and she went on for 10 minutes straight, and in Tamil (泰米尔语). I understood a couple of words here and there, so I understood that she was not saying anything connected with what I asked. I just kept on listening to her without speaking a word. This went on for an hour and a half! Then, after a long pause, I told her to get back on track with another question. And then she shared for another half an hour straight! The whole time I was just looking in her eyes which would go here and there but come back to me. In the end, I just got up and hugged her and she was smiling wider.Then I invited her to have juice with me. She said yes. What put me in a state of fear was realizing, just a few minutes later, that treating my new friend to some juice was the first celebration of my very first salary! A month ago, I started my first job, and what a blessing to have this important moment in my life be rooted in generosity.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在一所特殊大学的工作经历。4.What was the writer's intention according to Paragraph 1 A.A doubt. B.A wish.C.A struggle. D.A guess.答案:B解析:细节理解题。根据第一段内容可知,作者的意图是希望自己能够帮助满足这些言语和听力受损的学生的需求,这是一个美好的愿望。故选B。5.When the girl came, the writer ________.A.required her to speak in EnglishB.discovered something strange about herC.asked her questions as usualD.began to teach her to lip read答案:C解析:细节理解题。根据第二段中的“Today, one girl came ... how we usually do.”可知,女孩过来以后,作者像往常一样问问题。故选C。6.What did the girl do in the conversation A.She asked the writer to speak.B.She listened most of the time herself.C.She stared at the writer's eyes all the time.D.She went on talking for 1.5 hours before a long pause.答案:D解析:推理判断题。根据第二段中的“I just kept on listening ... with another question.”可推知,在交谈中,女孩连续讲了一个半小时才停顿了很长一段时间。故选D。7.How did the writer feel after treating the girl to juice A.Glad. B.Regretful.C.Bitter. D.Grateful.答案:A解析:推理判断题。根据最后一段中的“What put me in ... be rooted in generosity.”可知,作者是用自己的第一份薪水来请女孩喝果汁,这一重要时刻与慷慨待人相连,作者感到非常幸运。由此可推知,作者请女孩喝果汁后感到很高兴。故选A。Ⅱ 读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。(2024·陕西省西安市高二下期末)One of the treasures from my classroom is a little wooden apple painted with the saying “To teach is to touch a life forever.”Throughout my career, I often thought a great deal about the idea of touching lives and making a difference. I always measured my success by hugs and smiles from my students, not by data and test scores.I can clearly remember how I became a teacher. I had once been a high school dropout. In order to find a secretarial job to make a living, I attended a typing training course, where I came across my life coach, Mr Martin. He told me that both a degree and ability were important in the journey of life, and encouraged me to apply for college admission.With Mr Martin's help and inspiration, I went back to high school and then entered a local college. College life proved challenging but rewarding. I earned a master's degree in English Education, and set out on my own career as an English teacher.Being a teacher, I had the privilege of working with diverse students, each with unique strengths. One student, Eddie, stood out. Eddie was bright and loved stories but disliked English. During my lessons, he would sit quietly in his seat, frustrated. Determined to help Eddie, I tried a different approach. Knowing his love for stories, I incorporated (使并入) storytelling into English lessons. Then I found that his eyes lit up, and then he became an active participant. Gradually, his attitude towards English changed. Eddie's transformation reminded me why I became a teacher. It wasn't about test scores. It was about making a difference.I taught many students, but I didn't forget Mr Martin's teaching. One day, I dropped by his office without an appointment. “You probably don't remember me,” I said, “but I came here five years ago. I just want to thank you for your help.” “Of course, I remember you,” he said. “I remember your face and your story. How have you been doing?” I told him that I was teaching English and that I owed all of my success to him. He was proud of me.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在相应位置作答。Years later, I was shopping in a supermarket when I heard a voice behind me. “Eddie, you want to be an English teacher But I remember you used to hate English,” I said. 写前导读:本文是一篇记叙文。作者辍学后遇到了Mr Martin (马丁先生),并在其鼓励下最终成为一名英语教师。作者在购物时,听到的那个熟悉的声音是谁?为什么Eddie (埃迪)讨厌英语,却想成为英语老师?[精彩范文]Years later, I was shopping in a supermarket when I heard a voice behind me. Turning around, I saw a familiar face—Eddie, now a grown man. “Miss, is that you?” he exclaimed. We hugged and caught up on each other's lives. Eddie mentioned that after graduating, he'd traveled abroad, experienced different cultures, and realized the importance of English. Inspired by my teaching methods, he now wanted to become an English teacher himself, to pass on the joy of learning and make a difference in others' lives.“Eddie, you want to be an English teacher But I remember you used to hate English,” I said. He smiled and nodded, “That's true, Miss. But you changed my perspective. Your storytelling approach made me realize the beauty of the language and literature. I want to do the same for others, to inspire them like you did for me.” Hearing this, my heart was filled with pride. I knew my decision to become a teacher had been the right one. Moments like these were the true measure of my success. 精深阅读(2024·上海市奉贤区多校高二下期末模拟)The fact that gender diversity is something that companies constantly desire highlights the problem in itself. Across industries, the workforce gender balance is still highly skewed (偏向……的), even in fields which do not traditionally involve laborious work. The tech industry is a case in point, with the workforce imbalance definitely being one of the most prominent on the list.Diversity and inclusion need to go hand in hand, and women around the world are increasingly assuming important positions and taking core decisions in the tech sector. These women are driving technological change and innovation which impact the industry at large.Gender diversity, like diversity in general, is important for varied perspectives and thought processes in a company. These perspectives are what help shape advancements and new ideas in technology and overall operations for the success of the business. This is especially true for technologies such as AI.According to a 2017 report on Higher Education by the Ministry of Human Resource Development, Government of India, women were at or near parity (对等) among undergraduate degrees in science IT and computer. Most women equal men when it comes to skills, but face discrimination in other areas, thus creating a gap and reducing the will to continue at the company.According to reports, biased treatment within the workplace is the most frequently cited reason for leaving, followed by poor management. There is still scope for a shift in attitudes at workplaces, which is a major obstacle when it comes to preserving women employees. In order to retain this talent and hire more talent like this, governments, NGOs and leaders from tech organizations need to come together to help close the gender gap further by providing more flexible work options and decision making opportunities for women.More and more women across the world are interested in looking for tech careers or maintaining their existing ones. There is a need to encourage them to take up roles in AI and STEM (Science, Technology, Engineering, and Maths) with opportunities that are both fair and equal. Given the computer driven nature of AI, there is a need for women from diverse backgrounds to balance out the conventionally male dominated profession to give an accurate representation.篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要讨论了科技行业中性别平衡问题并强调了性别平衡对于公司发展的重要性。1.From the first paragraph we know that ________.A.gender balance problem remains to be solvedB.laborious work demands more gender balanceC.not all industries have gender balance problemD.gender balance problem has been more serious答案:A解析:细节理解题。根据第一段中的“The fact that ... involve laborious work.”可知,性别多样性是公司不断追求的目标,但各行各业中劳动力性别平衡仍然严重倾斜,即使在传统上不涉及体力工作的领域也是如此。由此可知,性别平衡问题有待解决。故选A。2.Women employees are reported to leave their jobs mainly because of ________.A.unsatisfying income B.poor managementC.competitive workplace D.unfair treatment答案:D解析:细节理解题。根据倒数第二段中的“According to reports ... followed by poor management.”可知,据报道,工作场所内的区别对待是最常见的离职原因,其次是管理不善。由此可知,女性员工离职的主要原因是不公平的待遇。故选D。3.Which of the following can help to retain and attract more women A.Encouraging women to take up all kinds of roles.B.Treating women employees more kindly than to men employees.C.Offering women diverse work choices and decision making opportunities.D.Providing a tolerant working environment combined with favorable welfare.答案:C解析:细节理解题。根据倒数第二段中的“In order to retain ... decision making opportunities for women.”可知,为了保留并聘用更多这样的人才,政府、非政府组织和科技组织的领导者需要共同努力,通过为女性提供更多灵活的工作选择和决策机会,进一步缩小性别差距。由此可知,提供多样化的职业选择和决策机会可以帮助保留和吸引更多女性职工。故选C。4.What is the purpose of writing this passage A.To appeal to women to protect their proper rights.B.To present the fact of gender bias in the tech industry.C.To call for more women representation in the tech industry.D.To teach the tech industry how to get rid of gender bias.答案:C解析:推理判断题。通读全文可知,文章主要讨论了科技行业中性别平衡问题,强调了性别平衡对于公司发展的重要性,并提出了保留和吸引更多女性员工的方法。由此可推知,文章的目的是呼吁在科技行业中增加女性职工的比例。故选C。精深阅读——好词句小练(一)热词1.diversity n. 多样性;差异性2.highlight n. 重点;最精彩的部分 v. 强调,突出3.prominent adj. 重要的;显眼的4.inclusion n. 包括;被包括的人(或事物);认同感,归属感5.preserve v. 保留;保存(二)高频短语6.go hand in hand 齐头并进;相辅相成;息息相关7.in general 通常,一般来说8.when it comes to 当谈到;就……而言9.take up 开始从事;占用;接受10.balance out 平衡,抵消(三)根据语境填入恰当的内容1.The use of renewable energy sources is becoming increasingly (increasing) popular worldwide as people become more aware of environmental conservation.2.The advancement (advance) of technology has significantly improved our ability to communicate and access information from anywhere in the world.3.Our plans need to be flexible (flex) enough to cater for the needs of everyone.(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义4.The team struggled to fill the gap left by their injured star player.空缺5.An accurate diagnosis was made after a series of tests.准确的6.His writing offers a unique perspective on contemporary society.观点(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分varied, constantly, obstacle1.Overcoming language barriers has been a major challenge for international students adapting to a new academic environment.obstacles2.He continually seeks feedback from his colleagues to improve his work performance.constantly3.The city offers a diverse range of cultural activities to suit the interests of its residents and visitors alike.varied(六)长难句分析There is still scope for a shift in attitudes at workplaces, which is a major obstacle when it comes to preserving women employees.句意:在工作场所中,态度仍然有转变的空间,而这在保留女性员工方面是一个主要障碍。分析:主干是There is still scope;which引导非限制性定语从句,先行词是前面整个句子;when引导时间状语从句。(七)根据所给汉语,完成下列句子1.Good nutrition and regular exercise go hand in hand (相辅相成) when it comes to maintaining a healthy lifestyle.2.A case in point (一个恰当的例子) is the success of the company's sustainability initiatives, which have not only improved its environmental footprint but also boosted its reputation among customers.(八)仿写句子These women are driving technological change and innovation which impact the industry at large.(定语从句)仿写:我昨天买的那本书很有趣。The book that/which I bought yesterday is very interesting.4(共159张PPT)WELCOME UNITUNIT 5 LAUNCHING YOUR CAREER单元主题:人与自我——规划职业生涯Section Ⅰ Reading and Thinking预习检测 词汇打卡自主学习 课文语篇目录CONTENTS12合作探究 课时重点3对点练习 巩固所学4课后课时作业(一)5课后课时作业(二)6预习检测 词汇打卡一 、阅读单词及词块:写出汉语含义1.aptitude n. ____________2.scenario n. __________________3.drawer n. _______4.a chest of drawers _________5.breast n. _____________6.hydrogen n. _________7.radium n. _____天资;天赋设想;方案;预测抽屉抽屉柜乳房;胸部氢;氢气镭8.wrist n. _______________9.bridegroom n. _______10.geometry n. ___________________11.graphic n. ___________________ adj. _________________12.estate n. _______________________13.(real) estate agent _______________14.accountant n. _______________手腕;腕关节新郎几何学;几何图形图表;图形;图画绘画的;图案的庄园;住宅区;工业区房地产经纪人会计;会计师二、核心单词:写出英文单词1._________ vi.& vt. (使)弹起;上下晃动 n. 弹性;弹跳;活力2._________ vt. 组装;装配 vi.& vt. 收集;聚集;集合3.______ n. 债务;欠款4.___________ vt. 把……分类(加以归类)5.________ n. 简介;概述;侧面轮廓 vt. 扼要介绍;概述;写简介6.______ n. 代码;密码 vt. 编码;把……译成密码7.______ n. 密探;间谍 vi. 从事间谍活动 vt. 突然看见;发现bounceassembledebtcategoriseprofilecodespy三、拓展单词:写出下列单词的词性转换(可查字典)1.lawyer n. 律师→______ n. 法律2.participant n. 参与者;参加者→____________ vi. 参加;参与→_____________ n. 参加;参与3.detective n. 侦探;警探→________ vt. 侦察出;发现lawparticipateparticipationdetect四、熟词生义:写出熟义orient 熟义:vt. ___________________________生义:n. 东方五、核心短语:写出英语表达1._________ 弄清楚2.______________ 蹦来蹦去;弹来弹去3.___________ 起步前的优势使适应;使面对;确定方向work outbounce aroundhead start自主学习 课文语篇As an adult, one of the first questions you are asked1 when meeting someone new is, “What do you do?” This is because2 your career is a very important part of who you are3. The career you have defines your life, and so taking time to think about it is an essential exercise for young people.课文三维剖析1_____从句,修饰先行词______,先行词被______修饰,关系代词只能用____,关系词代替先行词在从句中作宾语,故可______2引导______从句3介词短语作_________定语WORKING OUT WHAT YOU WANT TO DO弄清楚你想做什么questions序数词that省略表语后置定语作为一名成年人,你结识新朋友时首先被问及的问题之一是:“你是做什么工作的?”这是因为你的职业是你身份的一个重要组成部分。你所从事的职业决定了你的生活,所以花点时间来思考它,对年轻人来说是一项至关重要的锻炼。4动词不定式短语作__________5引导______从句6引导__________从句7引导______从句8连接两个__________The best time to start thinking about possible careers4 is while5 you are still at school, before6 you make any choices about your further education. This, however, is not always easy.Some people know what7 they want to do from a young age, but8 many others just have a few ideas bouncing around in their heads.后置定语表语时间状语宾语并列分句开始考虑自己可能从事的职业的最佳时间,是你还在学校的时候,在你对自己的继续深造作出任何选择之前。然而,这并不总是那么容易。有些人年轻时就清楚自己想做什么,但更多的人往往是只有一些想法在脑子里晃来晃去。9动词不定式作______10连接两个____________11引导______从句,修饰先行词________12动名词短语作______13______从句,省略了引导词__________One of the most effective ways to get some insight on a possible career path is to complete9 a “career aptitude test”. The results of the test will tell you about your strengths and interests, and10 some tests also suggest careers that11 you may be suited to. Having this information12 will provide you with a better chance of finding a job you like13.表语并列分句定语careers主语定语that/which14并列连词连接两个并列句15动名词短语作______16动名词短语作介词in的_____17_____从句,省略了连接词____18引导______从句,作介词about的______There are many free tests online, so14 give one a try. Getting a head start15 in considering your future career16 may help you for the rest of your life. You don't want to look back in years to come and say, “I wish I had thought17 more about what18 I really wanted to do.”主语宾语宾语that宾语宾语要想洞察可能从事的职业道路,最有效的方法之一是完成“职业能力倾向测验”。从测验结果能看出你的强项和兴趣,一些测验还会就你可能适合的职业提出建议。拥有这些信息将会为你提供更好的机会来找到你喜欢的工作。网上有很多免费测验,所以尝试一下吧。在考虑你的未来职业方面早作打算,可能会让你终身受益。你也不希望多年之后回顾过去时才说:“我真希望当年能再多想想自己真正想要做什么。”19____________从句的省略20 it为形式主语,______ ________为真正的主语There are many different kinds of career aptitude tests. Some ask questions about your personal interests and attitudes. Others focus more on asking you to rate different kinds of work scenarios, like working as a librarian or a lawyer. Of course, while completing19 these sorts of tests, it20 is very important to be honest—and don't worry—there are no right or wrong answers.时间状语动词不定式有很多不同种类的职业能力倾向测验。有些测验会问一些关于你的个人兴趣和态度的问题。另一些测验则更侧重于让你给不同类型的工作场景打分,比如说当图书管理员或律师。当然,在做这些测验时,诚实是非常重要的——无须担心——答案没有对错之分。21连接两个谓语动词________和___________22现在分词短语作________,修饰________23动词不定式作___________24引导______从句,修饰先行词_______One popular test asks the participants to grade their preferences for a variety of work tasks. Their answers are then analysed and21 divided up between six different types of work personalities. The participant is then given a chart showing their score for each type of work personality22. The top three scores are used to make23 a code that24 indicates the participant’s overall work personality. This code is then used to generate a list of career suggestions.analyseddivided up后置定语a chart目的状语定语code有一项流行的测验要求参与者给自己对各种工作任务的偏好打分。参与者的回答随后会被分析并划分为六种不同类型的职业性格。然后为参与者提供一张图表,显示他们在每一种职业性格上的得分。最高的三项得分会用来组成一个代码,以显示参与者的整体职业性格。然后用这个代码生成一个职业建议列表。Career Aptitude Test example Page 1 of 10How do you feel about the work tasks below 1.Assemble a chest of drawers2.Drive an ambulance3.Help develop a cure for breast cancer4.Analyse the elements hydrogen and radium5.Design a new range of wrist accessories6.Design clothes for brides and bridegrooms7.Teach children geometry8.Help and advise people in serious debt9.Manage a hair and nail shop10.Provide investment advice11.Check and edit education materials12.Categorise employee profiles 职业能力倾向测验示例 第1页,共10页你如何看待以下工作任务?1.组装抽屉柜2.驾驶救护车3.帮助研究乳腺癌的治疗方法4.分析氢元素和镭元素5.设计一系列新的手腕配饰6.设计新娘和新郎的服装7.教小孩几何8.为负债累累的人提供帮助和建议9.经营一家美发美甲店10.提供投资建议11.核对和编辑教育材料12.对员工档案进行分类Your test results are below. Your work personality code is A I R.R:Hands on, active, technicalI:Observant, intellectualA:Creative, imaginative, originalS:Helpful, people oriented, responsibleE:Persuasive, confidentC:Organised, detail oriented您的测试结果如下。职业性格代码为A I R。R:动手能力强,积极主动,擅长技术I:观察力敏锐,聪明智慧A:极具创意,充满想象力和独创性S:乐于助人,以人为本,有责任感E:擅长说理,自信C:富有条理,注重细节25连接两个_________26引导_______________从句,指代_________________27引导_____从句28连接两个_____的谓语动词29 so后面省略____,引导____ ______从句30引导_____从句31引导_____从句The career suggestions are also based on your education and experience level, but25 you can look at higher level careers as well, which26 is very useful for high school students. For example, you could look at the basic careers to see what27 work you might like now, and28 then look at the more advanced careers so29 you know what30 you may like to aim for in the future. This is a great tool to help plan your career and let you know what31 targets you need to reach to get there.并列分句非限制性定语第二个分句内容宾语并列that目的状语宾语宾语职业建议也基于你的教育和经验水平,但是你也可以看看更高层次的职业,这对高中生非常有用。例如,你可以看看基础性的职业,以了解你现在可能喜欢什么工作,然后再看看更高级别的职业,这样你就知道未来你可能想要以什么为目标。这是一个很好的工具,可以帮助规划你的职业,让你知道你需要达成什么目标才能实现理想。32 it为形式主语,真正的主语是后面的________________33引导______从句34动名词短语作______35引导______从句,且在从句中作______In conclusion, career aptitude tests are clearly a very useful tool. However, it32 is important to remember that33 they are only meant for guidance. The secret to a good career is finding something34 that35 you are passionate about. So try a few tests online and start thinking about your future career right now!动词不定式短语宾语表语定语宾语总之,职业能力倾向测验显然是一个十分有用的工具。然而,重要的是要记住,它们仅供指导之用。职业生涯成功的秘诀在于找到你所热爱的。所以,尝试一些这样的网络测验,然后马上开始思考你未来的职业吧!(一)理解文章结构阅读领悟planningsuggestionsAptitude(二)匹配故事主线(____)1.Para.1 A.Starting to think about dream career at a young age is not easy.(____)2.Para.2 B.There are many different kinds of career aptitude tests.(____)3.Para.3 C.One popular test works to indicate the participant's overall work personality.(____)4.Para.4 D.Career aptitude tests are a very useful tool, but they are only meant for guidance.EAGB(____)5.Para.5 E.Taking time to think about dream career is an essential exercise for young people.(____)6.Para.6 F.Career suggestions can also be based on education and experience level.(____)7.Para.7 G.Career aptitude tests can help us to get a head start in considering our future career.CFD(三)问题链1.What's the purpose of completing a career aptitude test __________________________________________2.What are some of the career aptitude tests mentioned in the text __________________________________________________________________________________________________________________________________3.What is very important when you are completing the test ______________To get some insight on a possible career path.For example, some ask questions about your personal interests and attitudes, others focus more on asking you to rate different kinds of work scenarios.To be honest.合作探究 课时重点探究一 热词1.bounce vi.& vt. (使)弹起;上下晃动;(使……)反射 vi.蹦跳着走 n. 弹性;弹跳;活力(教材P50) bounce around 蹦来蹦去;弹来弹去 bounce back 反弹;恢复;重新振作;复原 bounce off 从……弹开;反弹 bounce into 跳动着进入 bounce sth on/against sth 使某物从某物上弹回来 on the bounce 在弹起时;连续①It takes a while to figure out why the numbers bounce around.需要一段时间才能弄清楚为什么这些数字会反复波动。②She struggled with depression for a while, but eventually bounced back and became stronger than ever.她曾一度陷入抑郁,但最终振作起来,变得比以往任何时候都要坚强。(人物描写)③The light from the sun bounced off the lake's surface, creating a dazzling display of shimmering colors.阳光从湖面反射出来,呈现出令人目眩的闪烁色彩。(景色描写)④Olivia came bouncing into the room.奥利维亚蹦蹦跳跳地走进房间。⑤The waves from the stormy sea bounced the small boat against the rocky shore threatening to capsize it.暴风雨中的海浪把小船冲到礁石上,眼看就要把它掀翻了。(环境描写)【学会运用】单句语法填空①The girl was seen bouncing ______ the school.②He caught the ball _____ the first bounce.【学会表达】完成句子③他抱着球,向前伸手,把球拍到地板上。Holding the ball and reaching forward, he _____________________________.④他失败后再也没有振作起来。He never ___________________________.intoonbounced the ball on/against the floorbounced back after his failure2.debt n. 债务;欠款;负债情况;人情债(教材P50) be in debt (to sb) 欠(某人)债;负债(表示状态) be out of debt 还清债务(表示状态) fall/get/run into debt 负债(表示动作) get out of debt 还清债务(表示动作) be in one's debt=be in debt to sb 欠某人的人情(债),感激某人①He was already deeply in debt through gambling losses.赌博输的钱让他已经负债累累。②We were poor but we never got into debt.我们穷是穷,但从不负债。③Before getting out of debt, Brian said he would not consider buying a house or getting married.布莱恩说,在还清债务之前,他不会考虑买房或结婚。④I'll always be in my parents' debt for their unwavering support and encouragement throughout my life.我将永远感激我的父母在我一生中给予我坚定不移的支持和鼓励。(演讲稿)【学会运用】单句语法填空①With the appearance of credit cards more people got ______ debt.②He's in debt ____ the bank because he bought that big house.③This company was several million yuan ____ debt and went bankrupt.【学会表达】完成句子④负债容易还债难。It is easier ________________________________________.intotointo get/fall/run into debt than to get out of debt3.spy n. 密探;间谍 vi. 从事间谍活动 vt. 突然看见;发现(教材P51) spy for 为……当间谍 spy on 窥探;暗中监视 spy out 查明;了解清楚 spy into 侦察;窥探①Once they had ascertained that he was not a spy, they agreed to release him.一查明他不是间谍,他们就同意了释放他。②He spied for his government for more than ten years.他为政府做了十多年的间谍。③He was arrested for spying on missile sites.他因窥探导弹基地而被捕。④No one could spy out the intent and meaning of it.没有人能查明它的意图和意义。【学会运用】单句语法填空①It's impolite to spy ______ other people's affairs.②I generally like to spy ______ restaurants before I go to eat in them.③I have spied ______ you, lied for you and put myself in mortal danger for you.【学会表达】翻译④那天,他假装在修剪灌木,对她进行暗中监视。________________________________________________________⑤这个商业间谍用代码发送情报。____________________________________intooutforThat day he spied on her while pretending to work on the shrubs.The business spy sent messages in code.4.lawyer n. 律师→______ n. 法律My lawyer is familiar with the ins and outs of the law, which gives me confidence in our case.我的律师熟悉法律的方方面面,这使我对我们的案子充满信心。law5.participant n. 参与者;参加者→_________ vi. 参加;参与→ __________ n. 参加;参与As an active participant in the community, she always encourages others to participate in volunteer work, believing that everyone's participation can make a difference.作为社区的一名积极参与者,她总是鼓励其他人参与志愿工作,相信每个人的参与都能带来改变。participateparticipation6.detective n.侦探;警探→________ vt. 侦察出;发现The detective carefully examined the evidence, trying to detect any clues that might lead to the culprit.侦探仔细地检查了证据,试图发现任何可能指向罪犯的线索。detect【学会运用】单句语法填空①My ________ (law) advised me on the best course of action in my legal matter.②Her full _____________ (participate) in the team's activities helped boost morale and improve the overall outcome.③The __________ (detect) spent hours reviewing surveillance footage in an attempt to detect the suspect's movements.lawyerparticipationdetective【学会表达】完成句子④许多市民参与了清理工作,展示了他们保护环境的决心。__________________________________________, showing their commitment to preserving the environment.Many citizens participated in the cleanup effort7 orient[熟义]vt. 使适应;使面对;确定方向[生义]n. ________①You will need the time to orient yourself to your new way of eating.你需要时间让自己适应新的饮食方式。②Our students are oriented towards science subjects.我们的学生都是理科方向的。③The people in the Orient are mainly yellow or brown.东方人主要是黄皮肤或棕皮肤。东方【学会运用】同义词替换①Chinese creation highlights the world in the Orient._______【学会表达】完成句子②古代指南针的发明是为了帮助水手在海上确定方向。The ancient compass was invented to help sailors _________________________.③我们必须使我们的观念适应新环境。We must _____________________________.Eastorient themselves on the seaorient our ideas to new conditions探究二 短语8.work out弄清楚(教材P50)work out的其他含义: 制订(计划等) 解决(=solve) 计算,算出 算下来是(某一费用)(后常跟at) (如期)发生;进展(顺利) 锻炼;做运动①They've been working out a plan for the upcoming project for weeks now.他们已经在为即将到来的项目制订计划,至今已有数周。②The couple worked out their differences and decided to stay together.这对夫妇解决了他们之间的分歧,并决定继续在一起。③The math problem was tricky, but after some time, I finally worked it out.这道数学题很难,但过了一会儿,我终于解出来了。④She works out regularly and eats healthy food, which has helped her lose weight.她定期锻炼并吃健康的食物,这有助于她减肥。(健康生活)【学会运用】写出下列句中work out的含义①To give yourself confidence, list the decisions you've made in the past that have worked out well.________②Jenna spent most of her time working out the problems that had given her so much trouble.________③To maintain their physical and mental health, performers work out regularly. ________④The price per pound works out at £3.20. ___________进展解决锻炼算下来是【学会表达】完成句子⑤他一直在努力为即将到来的旅行制定预算,但这比他想象的要难。__________________________________ for his upcoming trip, but it's harder than he thought.⑥实验如预期般成功,我们得到了想要的结果。The experiment _____________________, and we got the desired results.He's been trying to work out a budgetworked out as expected探究三 长难句分析9.You don't want to look back in years to come and say, “I wish I had thought more about what I really wanted to do.”(教材P50)你也不希望多年之后回顾过去时才说:“我真希望当年能再多想想自己真正想要做什么。”【分析】 本句为主从复合句,wish后的宾语从句用虚拟语气,表示对过去发生事情的遗憾和后悔。wish+宾语从句: 表示与现在事实相反的愿望时,从句谓语动词用:did/were (be动词用were) 对过去发生的事情表示遗憾或后悔时,从句谓语动词用:had done 对将来发生的事情表示祝愿或希望时,从句谓语动词用:would/could/might do①I wish I didn't have to go to work today.我希望我今天不用去上班。②I wish you hadn't told me all this at the beginning.我倒希望你当初没有把这一切都告诉我。③I wish you wouldn't leave your clothes all over the floor.我希望你不要把衣服扔得到处都是。【学会运用】单句语法填空①I wish he ________ (go) with me to the cinema tonight.②I wish it ______ (be) spring all year round.③I didn't go to the party, but I do wish I _________ (be) there.【学会表达】完成句子④我敢打赌她希望她从来没有卷入这整个事件。I bet she wishes that ______________________ in the whole affair.would gowerehad beenshe'd never got involved对点练习 巩固所学维度一 高频词汇(一)写出下列单词和短语的英文1.__________ vt. 组装;装配 vi.& vt. 收集;聚集;集合2.______ n. 密探;间谍 vi. 从事间谍活动 vt. 突然看见;发现3.__________ vt. 把……分类(加以归类)4.______ n. 债务;欠款assemblespycategorisedebt5.______ n. 代码;密码 vt. 编码;把……译成密码6.__________ 追求,力争达到7.__________ 起步前的优势8.__________ 集中于9.__________ 弄清楚10.______________ 蹦来蹦去;弹来弹去codeaim forhead startfocus onwork outbounce around(二)写出下列句子中加黑部分的汉语释义1.The newspaper publishes a profile of a leading sportsman every week.______2.She opened the top drawer of her dresser and pulled out a clean pair of socks.______3.She was so excited about the news that she couldn't help but bounce up and down in her seat.______简介抽屉弹起4.The woman gently cradled her newborn baby to her breast and sang a lullaby.______5.As an international student, I had to orient myself to the new environment and culture of the East, which was quite different from what I was used to.________胸部使适应维度二 语境运用(三)根据语境填入恰当的内容1.He was caught spying ____ his coworkers during their private conversations.2.She became a successful _________ (law) after years of hard work and dedication to her studies.onlawyer3.Her keen observational skills made her an excellent _________ (detect).4.She was grateful to her friend for lending her money, as she had been ____ debt for months.5.As a ___________ (participate) in the marathon, she trained hard for months to prepare for the race.detectiveinparticipant(四)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的加黑部分1.His gift for dealing with children got him the job._________2.The family gathered around the table for a traditional Thanksgiving dinner.__________aptitudeestate, essential, assemble, aptitude, spyassembled3.The wealthy businessman inherited a vast property from his father, including several mansions and vineyards.______4.He was walking down the street when he saw an old friend.______5.Good communication skills are vital for any successful business leader to build strong relationships with their team and clients.__________Estatespiedessential维度三 能力提升(五)长难句分析(2024·新课标Ⅱ卷)This is why Campbell has set out to raise awareness of AI and its future now—several decades before these developments are expected to take place.句意:这就是为什么坎贝尔现在就开始提高人们对人工智能及其未来的认识——比这些发展预计发生的时间要早几十年。分析:句子主干是________________________,是“________”结构。why引导_____从句,动词不定式to raise awareness作______,before引导_________从句。This is why ... its future now主系表表语宾语时间状语(六)句型转换1.It is a great way to improve one's knowledge and vocabulary to read books.(改为动名词短语作主语)→_______________________________________________________________2.I regret that I didn't study harder for the exam last week.(改为wish虚拟语气)→______________________________________________Reading books is a great way to improve one's knowledge and vocabulary.I wish I had studied harder for the exam last week.维度四 素养提升(七)根据所给汉语,完成下列句子1.I should ________________________ (把更多的精力放在我的学业上) instead of spending too much time on social media.2.We need to _______________ (制订一个计划) to deal with the unexpected delay in the project.3.Having a __________ (起步前的优势) in the race gave her a significant advantage over her competitors.focus more on my studieswork out a planhead start(八)翻译1.我们希望雨能停,这样我们就能出去散步了。(wish+宾语从句)_______________________________________________________2.我对他昨天在演讲中说的话感到好奇。(what引导的宾语从句)_______________________________________________________We wish that it would stop raining so we could go for a walk.I'm curious about what he said in his speech yesterday.课后课时作业(一)较易题(占比70%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比0%)题号 Ⅰ Ⅱ Ⅲ难度 ★★ ★ ★Ⅰ 完形填空(2024·广东省珠海市珠海市六校高二下联考)Writing a book is no easy task, even for adult professional writers. Many would be authors dream of a day when their work can be found on __1__ shelves. But for 8 year old Dillon Helbig, that __2__ has already become a reality in a __3__ way.Dillon created an 81 page graphic (图画的) __4__ titled The Adventures of Dillon Helbig's Crismis on a hardcover notebook using colored pencils. He __5__ decorated the cover to make it look like a published book. Then, he brought the book to his local library, and secretly __6__ it among the children's books.Imagine the librarians' __7__ when Dillon's mom called the next day to inform them of her son's “achievement”. Instead of __8__ it, they took time to read the novel. Its __9__ elements, featuring Santa, a walking bomb, and a talking turkey, caught their attention. They decided to officially __10__ the book in their collection.Now eager readers are waiting to __11__ the book. If each reader kept it for the standard four weeks, it would take four years to __12__ the waiting list. This experience has strengthened Dillon's resolve to pursue a career as a(n) __13__.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了8岁男孩Dillon Helbig (迪龙·黑尔比格)的图像小说被收入馆藏的故事,这一经历增强了他成为作家的决心。Hats off to Dillon for following his dream and making it happen, to his supportive mom for __14__ him, and to the librarians who __15__ and protected a child's passion for writing.1.A.bookstore B.reading roomC.library D.exhibition hall解析:根据下文“he brought the book to his local library”可知,许多想成为作家的人都梦想有一天他们的作品能在图书馆的书架上找到。故选C。2.A.dream B.attemptC.task D.effort解析:根据上文“Many would be authors dream of a day when their work can be found on __1__ shelves.”可知,对8岁的Dillon Helbig来说,这一梦想已经成为现实。故选A。3.A.conventional B.negativeC.natural D.unique解析:根据下文“Then, he brought the book to his local library, and secretly __6__ it among the children's books.”可知,他以独特的方式使他的梦想变成了现实。故选D。4.A.plan B.novelC.program D.file解析:根据下文“they took time to read the novel”可知,Dillon创作了一本小说。故选B。5.A.illegally B.expertlyC.immorally D.nicely解析:根据下文“to make it look like a published book”可知,他需要把封面装饰得漂亮,使它看起来像一本出版的书。故选D。6.A.claimed B.threwC.slipped D.stored解析:根据下文“it among the children's books”可知,此处指Dillon悄悄地将书放进了儿童读物中间。slip “悄悄塞,偷偷放”。故选C。7.A.amazement B.annoyanceC.admiration D.disappointment解析:根据上文“Then, he brought the book to his local library, and secretly __6__ it among the children's books.”可知,Dillon把他的书偷偷地塞进了儿童读物中,图书管理员并不知情,因此当Dillon的妈妈第二天打电话告诉图书管理员时,他们会感到惊讶。故选A。8.A.borrowing B.investigatingC.dismissing D.purchasing解析:根据下文“they took time to read the novel”可知,图书管理员们没有对它置之不理。故选C。9.A.realistic B.culturalC.chemical D.imaginative解析:根据下文“featuring Santa, a walking bomb, and a talking turkey”可知,圣诞老人、会走路的炸弹和会说话的火鸡是富有想象力的元素。故选D。10.A.publish B.includeC.download D.remove解析:根据上文“Its __9__ elements, featuring Santa, a walking bomb, and a talking turkey, caught their attention.”可知,圣诞老人、会走路的炸弹和会说话的火鸡等富有想象力的元素引起了他们的注意,他们决定正式把这本书纳入他们的收藏。故选B。11.A.check out B.carry outC.pull out D.work out解析:根据上文“eager readers”可知,这本书引起了读者的关注,他们在等待借阅。check out “办妥手续取出(或借出)”。故选A。12.A.sort B.clearC.review D.recommend解析:根据上文“If each reader kept it for the standard four weeks”可知,如果每位读者按标准时间持有4周,则需要4年时间才能清空等候名单。故选B。13.A.author B.librarianC.reader D.collector解析:根据上文“If each reader kept it for the standard four weeks, it would take four years to __12__ the waiting list.”可知,这本书很受欢迎,因此这次经历激励Dillon成为一名作家。故选A。14.A.criticizing B.rewardingC.reminding D.encouraging解析:根据上文“Imagine the librarians' __7__ when Dillon's mom called the next day to inform them of her son's ‘achievement’.”可知,Dillon的妈妈打电话告诉图书管理员们她儿子的“成就”,由此可推知,妈妈应是鼓励Dillon追求梦想的。故选D。15.A.recovered B.reviewedC.recognized D.revealed解析:根据上文“Instead of __8__ it, they took time to read the novel.”和“They decided to officially __10__ the book in their collection.”可知,图书管理员对Dillon写作热情的认可促使Dillon继续前进追寻梦想。故选C。Ⅱ 阅读(2024·广西南宁高二下期末)Jan Ernst Matzeliger was born on September 15, 1852.Matzeliger's father was a Dutch engineer. Showing mechanical gift at a young age, Matzeliger began working in machine shops managed by his father at 10. At 19, he left Suriname to see the world as a sailor on an East Indian merchant ship.After settling in Philadelphia in 1873, Matzeliger struggled to make a living in Philadelphia. In 1877, he moved to Lynn, Massachusetts, to seek work in the town's rapidly growing shoe industry. He found a position in a shoe factory. Matzeliger learned cloth trade, which made shoes almost wholly by hand.Shoemakers made molds (模具) of customers' feet with wood or stone. The shoes were then sized and shaped according to the molds. The process of shaping was done entirely by hand. This was considered the most difficult and time consuming.Matzeliger set out to find a solution to the problems he found in the shoe making process. He thought there had to be a way to develop a good method for lasting shoes. He began coming up with designs for machines that could do the job. After experimenting with several models, he applied for a patent on a “shoe lasting machine (鞋楦机)”. The machine held a shoe on a shoe tree, pulled the leather down around the heel, set and drove in the nails, and then produced the completed shoe. It could produce 700 pairs of shoes a day—more than 10 times the amount produced by human hands.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了鞋匠Matzeliger (马特泽利格)的人生经历,他发明了鞋楦机并申请了专利,为制鞋业做出了巨大贡献。Matzeliger's shoe lasting machine was an immediate success. In 1889, the Consolidated Lasting Machine Company was formed to make the devices, with Matzeliger receiving a large amount of stock in the organization.Matzeliger's shoe lasting machine increased shoe production greatly. The result was the employment of more unskilled workers and the increase of low cost, high quality shoes for people around the world.1.What can we know about Matzeliger's childhood A.He did well in his study. B.He desired to be an engineer.C.He had mechanical talent. D.He lived in a poor family.解析:细节理解题。根据第一段中的“Showing mechanical gift ... by his father at 10.”可知,Matzeliger在童年时,就表现出机械方面的天赋。故选C。2.Why did Matzeliger go to Lynn A.He wanted to find a job.B.He intended to buy shoes.C.He was appointed to manage a factory.D.He was interested in trade.解析:细节理解题。根据第二段中的“In 1877, he moved to ... in a shoe factory.”可知,Matzeliger去林恩是因为他想找一份工作。故选A。3.What is the author's attitude toward Matzeliger's invention A.Unclear. B.Approving.C.Doubtful. D.Tolerant.解析:推理判断题。根据第四段中的“It could produce ... produced by human hands.”和最后一段“Matzeliger's shoe lasting machine ... around the world.”可推知,作者对Matzeliger发明的鞋楦机持认可的态度。故选B。4.What is the text mainly about A.Matzeliger's shoe lasting machine.B.Matzeliger's unusual growth experience.C.Matzeliger's surprising talent for making shoes.D.Matzeliger's contribution to shoe making industry.解析:主旨大意题。通读全文,尤其根据最后一段内容可知,本文主要讲述了鞋匠Matzeliger发明了鞋楦机,为制鞋业做出了巨大贡献。故选D。Ⅲ 语法填空(2024·河北省秦皇岛市奇石艺术学校高二下期末)Cheng Yongmao, __1__ is in his 60s and has been repairing and maintaining the Great Wall's Jiankou section for nearly two decades, reaches his office at 6:30 am and __2__ (get) right down to business.Jiankou is widely considered one of the most dangerous parts of the Great Wall in Beijing and is known by __3__ (hiker) as the “Wild Wall”. The Great Wall has been subjected to natural disasters and human impact after __4__ (stand) for more than 450 years, and now extremely needs maintenance and reinforcement.“Construction work is __5__ (general) conducted from April to October, and now it's time __6__ (prepare) documents for future work,” said Cheng. “Previous work has to be reviewed, and historical items __7__ (unearth) during the cleaning and repairs need to be properly put in files, while construction charts for future efforts have to be readied.”Cheng's office is filled __8__ traces of his dealings with the Great Wall. A dozen walking sticks he made out of branches stand in the corner behind the door, next to __9__ pile of tools he uses for tiling. Detailed overall plans of the Jiankou section and the restored parts in Huairou District spread across the office walls. They clearly show towers and __10__ (vary) scenic spots Cheng has mapped using a computer program.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了60多岁的程永茂长期致力于修复与维护北京长城箭扣段的故事。1.________ 2.________ 3.________ 4.________ 5.________ 6.________ 7.________ 8.________ 9.________ 10.________1.答案:who解析:考查定语从句的引导词。设空处引导非限制性定语从句,解释说明先行词Cheng Yongmao,指人,且从句中缺少主语,应用关系代词who引导。故填 who。2.答案:gets解析:考查动词的时态和主谓一致。根据设空前的并列谓语reaches可知,句子描述程永茂的一般行为习惯,应用一般现在时,主语Cheng Yongmao是第三人称单数,谓语动词应用第三人称单数。故填gets。3.答案:hikers解析:考查名词。hiker 是可数名词,设空前无限定词,应用名词复数。故填hikers。4.答案:standing解析:考查非谓语动词。根据设空前的介词after可知,设空处应用动名词作宾语。故填standing。5.答案:generally解析:考查词性转换。设空处应用副词作状语,修饰动词conducted。故填generally。6.答案:to prepare解析:考查非谓语动词。此处为固定句型it's time to do sth,意为“是时候做某事了”。故填 to prepare。7.答案:unearthed解析:考查非谓语动词。historical items与unearth之间是被动关系,应用过去分词作后置定语。故填unearthed。8.答案:with解析:考查介词。be filled with为固定搭配,意为“充满”。故填with。9.答案:a解析:考查冠词。a pile of表示“一堆”,为固定搭配。故填a。10.答案:various/varied解析:考查词性转换。根据设空后名词短语scenic spots可知,设空处应用形容词作定语。故填various/varied。(2024·福建省福州市联盟校高二下期末模拟)Going with renowned ones like classic Chris Craft boats is always the best choice for boat lovers. In the 1900s, Chris Smith started creating boats for fishing and enjoying the water and founded a company. These boats were hand made, and his company faced a big success, so he became famous as Chris Craft.精深阅读A boat design is the first thing every potential buyer sees, and the ones made by Chris Craft have a recognizable timeless design, which is the choice of many boat lovers. They are made of high quality, resistant and durable mahogany (红木), and can last forever with proper maintenance.The company has spent much time and money researching in order to find a perfect engine that will fit perfectly to the design of these vessels, and luckily for all of us boat lovers, they found it. It's the engine that makes a boat an outstanding one, and that's precisely where these vessels dominate the market, as they have one of the best engines.Okay, we can say that some boat has great engine, looks amazing, and how fuel consumption is far less than any other boat, but all those things would be for nothing if no one is aware that they exist. That is why advertising is of such big importance today. Of course, these vessels have been with us for quite some time now, but that doesn't mean that a good marketing campaign and even luck haven't played a big role. Namely, the owners understood the importance of advertising and set specific goals in order to achieve as many sales as possible, but there is something else that helped them gain even more popularity.We all have a favorite movie, but some movies are classic, and everyone loves them and has at least one sequel (续集) as their to go option. That's precisely the role of Bond movies. For some, these movies were the first time they saw Chris Craft boats and all the luxury and craftsmanship of their design. Once again, great advertising has proven to be highly efficient, and Bond movies were a huge success for this company as they intrigued and interested even more people in buying a boat, and what's even more important, precisely the model that's been in the James Bond movie.篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了Chris Craft公司的成功之路,包括其产品特点及优势、营销策略等方面。1.What can we infer from the first paragraph A.Chris Craft is quite popular with consumers.B.Chris Craft is only a small sized company.C.Chris Craft has a long history in shipping.D.Chris Craft is a successful business man.解析:推理判断题。根据第一段中的“These boats were ... as Chris Craft.”可推知,Chris Craft这个品牌很受消费者欢迎。故选A。2.What do we know about Chris Craft products A.Chris Craft products are made of excellent materials.B.Chris Craft products depend on proper maintenance.C.Boat lovers are deeply attracted by Chris crafts' outlooks.D.Chris Craft products are sold at reasonable prices.解析:细节理解题。根据第二段中的“They are made of ... with proper maintenance.”可知,Chris Craft公司的产品都是由高质量、耐腐蚀、耐用的红木制造的,即Chris Craft产品由优质材料制成。故选A。3.What is Paragraph 4 intended for A.Outlining the importance of clever leaders.B.Outlining the importance of saving fuels.C.Emphasizing the importance of advertising.D.Emphasizing the importance of engines.解析:推理判断题。根据第四段中的“Okay, we can say ... of such big importance today.(好吧,我们可以说某条船的发动机很棒,外观令人惊叹,油耗比其他船低得多,但如果没有人知道它们的存在,所有这些都是白搭。 这就是为什么广告在今天如此重要。)”可推知,本段主要强调广告营销的重要性。故选C。4.Which of the following makes Chris Craft best known A.Powerful engines. B.Bond movies.C.Perfect design. D.Long history.解析:推理判断题。根据最后一段中的“That's precisely the role ... in the James Bond movie.”可知,通过在James Bond电影中展示,Chris Craft的船只设计及其奢华和工艺吸引了观众的注意,使得更多人对购买这些船只感兴趣,特别是电影中出现的模型,由此可推知,许多消费者是通过Bond系列电影了解Chris Craft的产品的。故选B。精深阅读——好词句小练(一)热词1.renowned adj. ___________________2.___________ adj. 潜在的;可能的3.resistant adj. ______________________4.___________ v. 主导;支配;占优势5.namely adv. ____________有名望的,著名的potential有抵抗力的;耐……的dominate即;也就是(二)高频短语6._______ 适合;与……相配,相对应7._____________ 远远少于8.play a big role ____________9._________ 至少10.___________ 证明是fit tofar less than起重要作用at leastprove to be(三)根据语境填入恰当的内容1.The ___________ (popular) of social media has significantly increased in recent years, making it a crucial platform for businesses to connect with their customers.2.Regular ___________ (maintain) of your car is essential to ensure its long term performance and reliability, preventing costly repairs in the future.3.Gas and oil ____________ (consume) always increases in cold weather.popularitymaintenanceconsumption(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义4.The brand's logo has become so recognizable that even small children can identify it instantly.___________5.I can't remember the date precisely, but I know it was sometime in early autumn.___________6.The mystery novel intrigued me from the very first page, keeping me engaged until the very end.__________________可识别的确切地激起……的兴趣(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分1.She acquired a wealth of knowledge and experience during her time at the university.________2.Fortunately, we had a backup plan in place, so we were able to recover from the setback quickly._________3.Her exceptional performance in the exam was a testament to her remarkable dedication and hard work.___________gainedluckily, outstanding, gainLuckilyoutstanding(六)长难句分析Of course, these vessels have been with us for quite some time now, but that doesn't mean that a good marketing campaign and even luck haven't played a big role.句意:当然,这些船只已经伴随我们相当长一段时间了,但这并不意味着一次成功的营销活动甚至运气没有起到重要作用。分析:主干是____________________________________________________;but连接两个__________,在第二个分句中,第一个that代指___________的内容,第二个that引导______从句。these vessels have been with us but that doesn't ... a big role并列分句前面分句宾语(七)根据所给汉语,完成下列句子1.He tries to eat ______________________ (尽可能健康地), incorporating plenty of fruits and vegetables into his diet.2.Personal mobility is going to ______________________ (非常重要) to livable lifestyles in big cities.as healthily as possiblebe of great importance(八)仿写句子Okay, we can say that some boat has great engine, looks amazing, and how fuel consumption is far less than any other boat, but all those things would be for nothing if no one is aware that they exist. (be aware that)仿写:她意识到努力和奉献是成功的关键。_________________________________________________________She is aware that hard work and dedication are the keys to success.课后课时作业(二)较易题(占比30%) 中档题(占比40%) 拔高题(占比30%)题号 Ⅰ ⅡA B难度 ★ ★★ ★★★Ⅰ 阅读A(2024·北京昌平区高二下期末)United Nations International Children's Emergency Fund (UNICEF) works in the world's toughest places to reach the most disadvantaged children and teenagers. Across more than 190 countries, we do whatever it takes to help children survive and grow.Start your career with UNICEF Internship (实习) Programme and become a champion for every child!What we offerOur Internship Programme offers students and recent graduates the opportunity to gain direct work experience. Time: Internships can be full time or part time, lasting between six months to one year. Salary: You will get paid monthly by UNICEF once your internship starts. Fees we cover: One way ticket and visa costs.RequirementsYour profile could be a good fit if it meets the following requirements: Being a college student now, or having graduated from college within the past two years. Being fluent in one of UNICEF's working languages: English, French or Chinese. Strong communication skills. Ability to work collaboratively in a multicultural environment. Outstanding academic performance. Flexibility to adapt to new environments and work under pressure. Previous volunteer or work experience in a related field is an advantage but not required. No immediate relatives (eg. parents, sister, brother) working with UNICEF.How to applyYou can find opportunities on our career page. Once you find a position of interest, click on the button “Apply Now” and proceed on the website.篇章导读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了联合国儿童基金会的一份实习工作的相关信息。1.What can UNICEF provide if one is selected A.A return ticket. B.Visa documents.C.A language course. D.Monthly paid salary.解析:细节理解题。根据What we offer部分中的“Salary: You will get paid monthly by UNICEF once your internship starts.”可知,如果申请人被选中,联合国儿童基金会可以提供月薪。故选D。2.According to the passage, applicants are required to ________.A.have related work experienceB.own multicultural backgroundsC.speak English and French fluentlyD.adjust to new environments flexibly解析:细节理解题。根据Requirements部分中的“Flexibility to adapt to new environments and work under pressure.”可知,申请人需要灵活适应新的环境。故选D。3.In which section of a website might you find this passage A.Job hunting. B.Problem solving.C.Skill building. D.Decision making.解析:推理判断题。根据第二段“Start your career with ... become a champion for every child!”可知,文章主要是介绍联合国儿童基金会的一份实习工作,与职业发展相关。由此可推知,文章应该出自网站的求职部分。故选A。B(2024·江苏省苏州市南京航空航天大学苏州附属中学高二下期末演练)I'm now at a special university where 46 speech and hearing impaired (受损) students graduate each year. Every morning, I made it a practice of setting the intention (意图) in my heart of “May I be a tool for them to get what they need right now?”.Today, one girl came and sat down. I started with how we usually do. She can speak but cannot hear and lip read. I asked one question, and she went on for 10 minutes straight, and in Tamil (泰米尔语). I understood a couple of words here and there, so I understood that she was not saying anything connected with what I asked. I just kept on listening to her without speaking a word. This went on for an hour and a half! Then, after a long pause, I told her to get back on track with another question. And then she shared for another half an hour straight! The whole time I was just looking in her eyes which would go here and there but come back to me. In the end, I just got up and hugged her and she was smiling wider.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在一所特殊大学的工作经历。Then I invited her to have juice with me. She said yes. What put me in a state of fear was realizing, just a few minutes later, that treating my new friend to some juice was the first celebration of my very first salary! A month ago, I started my first job, and what a blessing to have this important moment in my life be rooted in generosity.4.What was the writer's intention according to Paragraph 1 A.A doubt. B.A wish.C.A struggle. D.A guess.解析:细节理解题。根据第一段内容可知,作者的意图是希望自己能够帮助满足这些言语和听力受损的学生的需求,这是一个美好的愿望。故选B。5.When the girl came, the writer ________.A.required her to speak in EnglishB.discovered something strange about herC.asked her questions as usualD.began to teach her to lip read解析:细节理解题。根据第二段中的“Today, one girl came ... how we usually do.”可知,女孩过来以后,作者像往常一样问问题。故选C。6.What did the girl do in the conversation A.She asked the writer to speak.B.She listened most of the time herself.C.She stared at the writer's eyes all the time.D.She went on talking for 1.5 hours before a long pause.解析:推理判断题。根据第二段中的“I just kept on listening ... with another question.”可推知,在交谈中,女孩连续讲了一个半小时才停顿了很长一段时间。故选D。7.How did the writer feel after treating the girl to juice A.Glad. B.Regretful.C.Bitter. D.Grateful.解析:推理判断题。根据最后一段中的“What put me in ... be rooted in generosity.”可知,作者是用自己的第一份薪水来请女孩喝果汁,这一重要时刻与慷慨待人相连,作者感到非常幸运。由此可推知,作者请女孩喝果汁后感到很高兴。故选A。Ⅱ 读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。(2024·陕西省西安市高二下期末)One of the treasures from my classroom is a little wooden apple painted with the saying “To teach is to touch a life forever.”Throughout my career, I often thought a great deal about the idea of touching lives and making a difference. I always measured my success by hugs and smiles from my students, not by data and test scores.I can clearly remember how I became a teacher. I had once been a high school dropout. In order to find a secretarial job to make a living, I attended a typing training course, where I came across my life coach, Mr Martin. He told me that both a degree and ability were important in the journey of life, and encouraged me to apply for college admission.With Mr Martin's help and inspiration, I went back to high school and then entered a local college. College life proved challenging but rewarding. I earned a master's degree in English Education, and set out on my own career as an English teacher.Being a teacher, I had the privilege of working with diverse students, each with unique strengths. One student, Eddie, stood out. Eddie was bright and loved stories but disliked English. During my lessons, he would sit quietly in his seat, frustrated. Determined to help Eddie, I tried a different approach. Knowing his love for stories, I incorporated (使并入) storytelling into English lessons. Then I found that his eyes lit up, and then he became an active participant. Gradually, his attitude towards English changed. Eddie's transformation reminded me why I became a teacher. It wasn't about test scores. It was about making a difference.I taught many students, but I didn't forget Mr Martin's teaching. One day, I dropped by his office without an appointment. “You probably don't remember me,” I said, “but I came here five years ago. I just want to thank you for your help.” “Of course, I remember you,” he said. “I remember your face and your story. How have you been doing?” I told him that I was teaching English and that I owed all of my success to him. He was proud of me.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在相应位置作答。Years later, I was shopping in a supermarket when I heard a voice behind me.﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍“Eddie, you want to be an English teacher But I remember you used to hate English,” I said.﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍写前导读:本文是一篇记叙文。作者辍学后遇到了Mr Martin (马丁先生),并在其鼓励下最终成为一名英语教师。作者在购物时,听到的那个熟悉的声音是谁?为什么Eddie (埃迪)讨厌英语,却想成为英语老师?[精彩范文]Years later, I was shopping in a supermarket when I heard a voice behind me. Turning around, I saw a familiar face—Eddie, now a grown man. “Miss, is that you?” he exclaimed. We hugged and caught up on each other's lives. Eddie mentioned that after graduating, he'd traveled abroad, experienced different cultures, and realized the importance of English. Inspired by my teaching methods, he now wanted to become an English teacher himself, to pass on the joy of learning and make a difference in others' lives.“Eddie, you want to be an English teacher But I remember you used to hate English,” I said. He smiled and nodded, “That's true, Miss. But you changed my perspective. Your storytelling approach made me realize the beauty of the language and literature. I want to do the same for others, to inspire them like you did for me.” Hearing this, my heart was filled with pride. I knew my decision to become a teacher had been the right one. Moments like these were the true measure of my success.精深阅读(2024·上海市奉贤区多校高二下期末模拟)The fact that gender diversity is something that companies constantly desire highlights the problem in itself. Across industries, the workforce gender balance is still highly skewed (偏向……的), even in fields which do not traditionally involve laborious work. The tech industry is a case in point, with the workforce imbalance definitely being one of the most prominent on the list.Diversity and inclusion need to go hand in hand, and women around the world are increasingly assuming important positions and taking core decisions in the tech sector. These women are driving technological change and innovation which impact the industry at large.Gender diversity, like diversity in general, is important for varied perspectives and thought processes in a company. These perspectives are what help shape advancements and new ideas in technology and overall operations for the success of the business. This is especially true for technologies such as AI.According to a 2017 report on Higher Education by the Ministry of Human Resource Development, Government of India, women were at or near parity (对等) among undergraduate degrees in science IT and computer. Most women equal men when it comes to skills, but face discrimination in other areas, thus creating a gap and reducing the will to continue at the company.According to reports, biased treatment within the workplace is the most frequently cited reason for leaving, followed by poor management. There is still scope for a shift in attitudes at workplaces, which is a major obstacle when it comes to preserving women employees. In order to retain this talent and hire more talent like this, governments, NGOs and leaders from tech organizations need to come together to help close the gender gap further by providing more flexible work options and decision making opportunities for women.More and more women across the world are interested in looking for tech careers or maintaining their existing ones. There is a need to encourage them to take up roles in AI and STEM (Science, Technology, Engineering, and Maths) with opportunities that are both fair and equal. Given the computer driven nature of AI, there is a need for women from diverse backgrounds to balance out the conventionally male dominated profession to give an accurate representation.篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要讨论了科技行业中性别平衡问题并强调了性别平衡对于公司发展的重要性。1.From the first paragraph we know that ________.A.gender balance problem remains to be solvedB.laborious work demands more gender balanceC.not all industries have gender balance problemD.gender balance problem has been more serious解析:细节理解题。根据第一段中的“The fact that ... involve laborious work.”可知,性别多样性是公司不断追求的目标,但各行各业中劳动力性别平衡仍然严重倾斜,即使在传统上不涉及体力工作的领域也是如此。由此可知,性别平衡问题有待解决。故选A。2.Women employees are reported to leave their jobs mainly because of ________.A.unsatisfying income B.poor managementC.competitive workplace D.unfair treatment解析:细节理解题。根据倒数第二段中的“According to reports ... followed by poor management.”可知,据报道,工作场所内的区别对待是最常见的离职原因,其次是管理不善。由此可知,女性员工离职的主要原因是不公平的待遇。故选D。3.Which of the following can help to retain and attract more women A.Encouraging women to take up all kinds of roles.B.Treating women employees more kindly than to men employees.C.Offering women diverse work choices and decision making opportunities.D.Providing a tolerant working environment combined with favorable welfare.解析:细节理解题。根据倒数第二段中的“In order to retain ... decision making opportunities for women.”可知,为了保留并聘用更多这样的人才,政府、非政府组织和科技组织的领导者需要共同努力,通过为女性提供更多灵活的工作选择和决策机会,进一步缩小性别差距。由此可知,提供多样化的职业选择和决策机会可以帮助保留和吸引更多女性职工。故选C。4.What is the purpose of writing this passage A.To appeal to women to protect their proper rights.B.To present the fact of gender bias in the tech industry.C.To call for more women representation in the tech industry.D.To teach the tech industry how to get rid of gender bias.解析:推理判断题。通读全文可知,文章主要讨论了科技行业中性别平衡问题,强调了性别平衡对于公司发展的重要性,并提出了保留和吸引更多女性员工的方法。由此可推知,文章的目的是呼吁在科技行业中增加女性职工的比例。故选C。精深阅读——好词句小练(一)热词1.diversity n. ___________________2._________ n. 重点;最精彩的部分 v. 强调,突出3.prominent adj. __________________4._________ n. 包括;被包括的人(或事物);认同感,归属感5.preserve v. _____________多样性;差异性highlight重要的;显眼的inclusion保留;保存(二)高频短语6.__________________ 齐头并进;相辅相成;息息相关7.___________ 通常,一般来说8.__________________ 当谈到;就……而言9._________ 开始从事;占用;接受10.balance out ______________go hand in handin generalwhen it comes totake up平衡,抵消(三)根据语境填入恰当的内容1.The use of renewable energy sources is becoming ___________ (increasing) popular worldwide as people become more aware of environmental conservation.2.The _____________ (advance) of technology has significantly improved our ability to communicate and access information from anywhere in the world.3.Our plans need to be ______ (flex) enough to cater for the needs of everyone.increasinglyadvancementflexible(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义4.The team struggled to fill the gap left by their injured star player.________5.An accurate diagnosis was made after a series of tests._________6.His writing offers a unique perspective on contemporary society.________空缺准确的观点(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分1.Overcoming language barriers has been a major challenge for international students adapting to a new academic environment._________2.He continually seeks feedback from his colleagues to improve his work performance._________3.The city offers a diverse range of cultural activities to suit the interests of its residents and visitors alike._________obstaclesvaried, constantly, obstacleconstantlyvaried(六)长难句分析There is still scope for a shift in attitudes at workplaces, which is a major obstacle when it comes to preserving women employees.句意:在工作场所中,态度仍然有转变的空间,而这在保留女性员工方面是一个主要障碍。分析:主干是__________________;which引导_______________从句,先行词是_______________;when引导___________从句。There is still scope非限制性定语前面整个句子时间状语(七)根据所给汉语,完成下列句子1.Good nutrition and regular exercise _______________ (相辅相成) when it comes to maintaining a healthy lifestyle.2._______________ (一个恰当的例子) is the success of the company's sustainability initiatives, which have not only improved its environmental footprint but also boosted its reputation among customers.go hand in handA case in point(八)仿写句子These women are driving technological change and innovation which impact the industry at large.(定语从句)仿写:我昨天买的那本书很有趣。______________________________________________________The book that/which I bought yesterday is very interesting. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section Ⅰ Reading and Thinking.docx Section Ⅰ Reading and Thinking.pptx