资源简介 2025-2026 学年八年级英语上学期开学摸底卷(福建专用)解析卷(满分:150 分;考试时间:120 分钟,其中听力 30 分钟,笔试 90 分钟)I.听力部分(共 20 小题,每小题 1.5 分,满分 30 分)第一节 听句子 从所给图中选出与所听到的句子 (每小题 1.5 分,满分 7.5 分)1.A. B. C.【答案】B【原文】Everyone in our community helps to protect the environment.2.A. B. C.【答案】B【原文】I like making snowmen with my friends on snowy days.3.What does the woman want to have for lunch A. B. C.【答案】A【原文】M: What would you like to eat for lunch W: I’d like some fish.4.A. B. C.试卷第 1 页,共 3 页【答案】C【原文】The number in the picture is sixty-nine.5.A. B. C.【答案】A【原文】We should line up for payment when shopping.第二节 听对话 根据所听到的内容,选择正确的答案 (对话读两遍,每小题 1.5 分,满分 15分)6.Where will Lucy go this weekend A.To the museum. B.To the cinema. C.To the park.【答案】C【原文】A: Hi Lucy. What will you do this weekend B: I’ll go to the park with my sister.7.What does the sign say A.No Parking! B.No Eating! C.No Smoking!【答案】C【原文】A: Look at that sign over there. I wonder what it means.B: It says no smoking. We should follow the rule.8.What’s the weather like today A.Cold. B.Hot. C.Windy.【答案】A【原文】A: It’s so cold today. I just want to stay at home and lie in bed.B: Me too.9.What’s Sam’s father doing now A.Making dinner. B.Cleaning the yard. C.Calling his friend.【答案】B【原文】M: Sam, could you help your father clean the yard W: Sorry, Mum, I can’t.试卷第 1 页,共 3 页听下面一段对话,回答小题。10.Where will Tom go this weekend A.To the park. B.To the zoo. C.To the library.11.What time will they meet A.At 8:30 a.m. B.At 9:00 a.m. C.At 9:30 a.m.【答案】10.B 11.B【原文】A: Hi Tom. What will do this weekend B: I’ll go to the zoo with my brother. Do you want to join us A: Sure.B: Let’s meet at 9 a.m. at a zoo gate.A: OK.听对话,回答下列小题。12.What does the woman want to buy A.A skirt. B.A shirt. C.A sweater.13.How much will the woman pay A.15 yuan. B.50 yuan. C.25 yuan.【答案】12.B 13.B【原文】M: Good morning. What can I do for you W: I’d like to buy a shirt for my brother.M: What color does he like W: He likes blue and white.M: What about this one It’s white, and it sells well. I’m sure he will like it.W: How much is it M: It’s 50 yuan.W: OK. I’ll take it. Thank you so much.听对话,回答下列小题。14.What are they talking about A.The traffic rules. B.Their family rules. C.Their class rules.试卷第 1 页,共 3 页15.When can they eat in the classroom A.In the morning. B.At noon. C.In the evening.【答案】14.C 15.B【原文】M: Can you tell me your class rules W: Don’t be late for class, don’t talk loudly in the classroom and we mustn’t run in the classroom.M: Oh, I see. Can you eat in the classroom W: Yes, we can, but only at noon.第三节 本题你将听到一个语篇。请你根据所听内容,将获取的信息填到相应的位置上。每空一词。Weather Changes the Way We Feel.Facts: ●Bright sunny days help our 16 makevitamin D.It helps us feel happy and 17 !(事实)●In winter, some parts of the world get little sunlight. This can make people there feeltired.● When it’s very 18 and sunny, some people may get angryeasily.Problems: Many of us 19 inside too long. There’s not enough fresh air orsunlight. This can make us feel down.Solutions: Go outside every day! Walk 20 in rain, shine, or wind.Even 10 minutes helps!(解决办法)Nature’s light and air wake up our brain and help us smile.【答案】16.body 17.strong 18.hot 19.stay 20.slowly【原文】Hello, everybody. Do you know weather can change the way we feel Bright sunny dayshelp our body make vitamin D. This vitamin can improve our mood. It helps us feel happy andstrong. But in winter, some parts of the world get little sunlight. This can make people there feeltired because their bodies miss the sun. However, when it’s very hot and sunny, some people mayget angry easily. Today many of us stay inside too long. There’s not enough fresh air or sunlight.试卷第 1 页,共 3 页This can make us feel down. So go outside every day. Walk slowly in rain, shine or wind. Eventen minutes helps. Nature’s light and air wake up our brain and help us smile. Try it now. Yourmood will thank you.II. 单项选择(每小题1分,满分15分)21.—Where is Peter —He ________ volleyball with his friends in the gym.A.plays B.played C.is playing D.play【答案】C【详解】句意:——彼得在哪里?——他正在体育馆和他的朋友们打排球。考查现在进行时。根据问句“Where is Peter ”可知,答句需用现在进行时表示此刻正在做的动作,故选 C。22.—How was your vacation, Sarah —________.A.It’s pretty good B.It was pretty good C.It’s hot D.It was hot【答案】B【详解】句意:——Sarah,你假期过得怎么样?——非常棒。考查情景交际。It’s pretty good 非常棒,一般现在时;It was pretty good 非常棒,一般过去时;It’s hot 很热,一般现在时;It was hot 很热,一般过去时。根据“How was your vacation”可知,答语应是介绍假期过得如何,且时态应是一般过去时,故选 B。23.—Would you like some drink —_______.A.Here you are B.Yes, just a littleC.Please give me some D.Yes, I like【答案】C【详解】句意:——你想来点喝的吗?——请给我来点吧。考查情景交际用语。Here you are 给你;Yes, just a little 是的,只要一点点;Please give me some请给我来点吧;Yes, I like 是的,我喜欢。根据上文“Would you like some drink ”是询问要不要喝饮料,可知此处表示应允,故选 C。24.The baby is sleeping. So we walk into the room ________.试卷第 1 页,共 3 页A.quiet B.quite C.quickly D.quietly【答案】D【详解】句意:宝宝在睡觉。所以我们静静地走进房间。考查副词。quiet 安静的,形容词;quite 相当,副词;quickly 快速地,副词;quietly 安静地,副词。根据“The baby is sleeping.”以及选项可知,应选副词 quietly,作状语,修饰动词 walk,表示静静地走进房间。故选 D。25.Mary and Meimei would like mushrooms, ________ and ________ on their pizza.A.tomatos, cheeseB.tomatoes, cheeses C.tomatoes, cheese D.tomato, cheese【答案】C【详解】句意:Mary 和梅梅想要在她们的披萨上加蘑菇,西红柿和奶酪。考查名词复数。tomatos 拼写错误;cheese 奶酪,不可数名词;tomatoes 西红柿,可数名词复数形式;cheeses 拼写错误;tomato 西红柿,可数名词单数形式。根据“Mary and Meimeiwould like mushrooms, ...and...on their pizza.” 可知,此处表示想要蘑菇,西红柿和奶酪。“mushrooms”为复数,因此“西红柿”也需用复数形式 tomatoes;“cheese”作为不可数名词,无复数形式。故选 C。26.Our teacher doesn’t allow us ________ loudly in the classroom.A.talk B.talking C.to talk D.to talking【答案】C【详解】句意:我们老师不允许我们在教室里大声说话。考查非谓语动词。“allow sb. to do sth.”是固定搭配,意为“允许某人做某事”,这里表示老师不允许我们在教室里大声说话,所以要用“to talk”,故选 C。27.—What’s wrong with Timmy’s leg —He cycled round the corner, lost his _______ and fell off.A.way B.power C.balance D.interest【答案】C【详解】句意:——蒂米的腿怎么了?——他骑车拐了个弯,失去平衡摔了下来。考查名词辨析。way 方式;power 权力;balance 平衡;interest 兴趣。根据“lost his...and fell off”可知,这里指的是骑车时失去了平衡,摔了下来。故选 C。28.________ unforgettable adventure the students had last weekend!A.How B.What C.What a D.What an试卷第 1 页,共 3 页【答案】D【详解】句意:上个周末,学生们进行了一次多么难忘的冒险啊!考查感叹句。该句中心词为名词 adventure“冒险”,是可数名词单数形式,unforgettable 是元音音素开头,不定冠词用 an,所以该句结构应用 what+an+adj+可数名词单数+主语+谓语+其他。故选 D。29.—I have _________ bad headache.—I think you need to get _____ X-ray.A.the; a B.a; the C.a; an D.the; an【答案】C【详解】句意:——我头疼得厉害。——我认为你需要拍个 X 光片。考查冠词用法。have a bad headache 表示“头疼得厉害”,是固定搭配,故第一空填 a;第二空表泛指,且 X-ray 是以元音音素开头的单词,故第二空填 an。故选 C。30.—Your father ________ chess with Mr. Green right now, right —Yes, they’re old friends and often ________ chess with each other.A.plays; play B.is playing; playC.is playing; plays D.is play; play【答案】B【详解】句意:——你爸爸现在正在和格林先生下棋,对吗?——是的,他们是老朋友,经常一起下棋。考查时态以及主谓一致。根据“right now”可知,第一空表示动作正在进行,应用现在进行时;根据“often”可知,回答句的时态为一般现在时,主语为“they”,用动词原形。故选 B。31.—Did you do ________ on Mother’s Day —Yes, I drew a picture for my mom.A.special anything B.special somethingC.anything special D.special some【答案】C【详解】句意:——你在母亲节做了什么特别的事吗?——是的,我给我妈妈画了一幅画。考查不定代词以及定语后置。anything 什么事情,常用在疑问句和否定句中;something 某事,常用在肯定句中。此句为疑问句,anything 符合,形容词对其修饰时,应后置。故选 C。32.________ we have enough money, we won’t buy any useless things.试卷第 1 页,共 3 页A.Since B.Until C.Although D.Unless【答案】C【详解】句意:虽然我们有足够的钱,但我们不会买任何无用的东西。考查从属连词辨析。Since 自从;Until 直到……为止;Although 尽管;Unless 除非。根据“wehave enough money”和“we won’t buy any useless things”可知,两者之间为让步关系,即虽然有足够的钱,但不会买任何无用的东西,要用 Although 引导让步状语从句。故选 C。33.My sister enjoys ________ English stories in her free time.A.read B.to read C.reading D.reads【答案】C【详解】句意:我妹妹喜欢在空闲时间读英语故事。考查非谓语动词。read 读,动词原形;to read 动词不定式;reading 动名词;reads 动词三单形式。enjoy doing sth“喜欢做某事“,动名词作宾语,故选 C。34.Digital cameras are becoming ________ among young people.A.more and more popular B.popular and popularC.much and much popular D.most and most popular【答案】A【详解】句意:数码相机在年轻人中正变得越来越受欢迎。考查形容词比较级。根据“Digital cameras are becoming ...”可知,本句暗含比较含义,“比较级+and+比较级”表示“越来越……”,popular 是多音节形容词,比较级用 more 修饰,more andmore popular“越来越受欢迎”。故选 A。35.Tom ________ his mother. They both have big eyes and a round face.A.looks after B.looks for C.looks like D.looks at【答案】C【详解】句意:汤姆看起来像他的妈妈。他们都长着大眼睛和圆脸。考查动词短语。looks after 照顾;looks for 寻找;looks like 看起来像;looks at 看。根据“Theyboth have big eyes and a round face.”可知,此处是强调外貌相似,表示汤姆看起来像他妈妈。故选 C。III. 完形填空(每小题 1.5 分,满分 15 分)Water scarcity affects millions globally. In Uganda, Sarah’s daily 36 begins atdawn. She walks 5km to a muddy 37 , filling her pot with brown water. Back home, she试卷第 1 页,共 3 页38 it over the fire to kill germs. “Water is gold here,” she says. 39 , in cities, people lettaps run while brushing teeth, wasting litres daily.This imbalance 40 serious problems. Agriculture uses 69% of freshwater, but dripirrigation could save 50%. Factories must 41 wastewater instead of dumping it. At home,fixing leaks and taking shorter showers 42 effective.Technology offers hope. The South-North Water Transfer Project in China 43water to dry regions. Cloud seeding creates rain using special chemicals. 44 , somesolutions are costly. Cheaper methods like rainwater collection 45 encouraged. Everydrop saved helps fight scarcity.36.A.journey B.routine C.adventure D.holiday37.A.pond B.ocean C.stream D.lake38.A.cools B.drinks C.boils D.filters39.A.Therefore B.However C.Moreover D.Otherwise40.A.solves B.ignores C.creates D.prevents41.A.produce B.recycle C.waste D.ignore42.A.is B.are C.was D.were43.A.pollutes B.transports C.evaporates D.wastes44.A.Unfortunately B.Naturally C.Surprisingly D.Hopefully45.A.should be B.must avoid C.can’t be D.won’t be【答案】36.B 37.A 38.C 39.B 40.C 41.B 42.B 43.B 44.A 45.A【导语】本文通过对比乌干达农村萨拉取水的艰辛与城市浪费水的现象,揭示了全球水资源短缺问题。36.句意:在乌干达,萨拉每天的作息时间是从黎明开始的。journey 旅程;routine 常规;adventure 冒险;holiday 假期。根据“daily…begins at dawn”可知,每天的作息时间是从黎明开始的,故选 B。37.句意:她步行 5 公里来到一个泥泞的池塘边,将池塘里的浑浊水装进自己的水壶里。pond 池塘;ocean 海洋;stream 溪流;lake 湖泊。根据“filling her pot with brown water”可知,试卷第 1 页,共 3 页从池塘里打水,符合语境,故选 A。38.句意:回到家后,她就用火将其煮沸,以杀死细菌。cools 冷却;drinks 喝;boils 煮沸;filters 过滤。根据“over fire to kill germs”可知,通过煮沸的方式杀细菌,故选 C。39.句意:然而,在城市里,人们刷牙时会一直让水龙头开着,每天都会浪费大量的水。Therefore 因此;However 然而;Moreover 而且;Otherwise 否则。根据“in cities, people let tapsrun while brushing teeth, wasting litres daily”与前文的内容可知,此处将大城市里人们浪费水资源与乌干达农村 Sarah 取水的艰辛形成对比,此处应表示转折关系,故选 B。40.句意:这种不平衡造成了严重的问题。solves 解决;ignores 忽略;creates 造成;prevents 防止。根据“This imbalance…serious problems”可知,不平衡造成了严重的问题,故选 C。41.句意:工厂必须对废水进行回收利用,而不能将其直接排放掉。produce 生产;recycle 回收;waste 浪费;ignore 忽略。根据“wastewater instead of dumping it”可知,回收废水,而不是直接排放掉,故选 B。42.句意:在家里,解决漏水问题以及缩短淋浴时间都是行之有效的办法。is 一般现在时,be 动词单数形式;are 一般现在时,be 动词复数形式;was 一般过去时,be动词单数形式;were 一般过去时,be 动词复数形式。此句是一般现在时,and 连接并列主语看作复数,故选 B。43.句意:中国的南水北调工程将水资源输送到干旱地区。pollutes 污染;transports 输送;evaporates 蒸发;wastes 浪费。根据“water to dry regions”可知,将水运输到干旱地区,故选 B。44.句意:不幸的是,有些解决方案成本较高。Unfortunately 不幸地;Naturally 自然地;Surprisingly 惊讶地;Hopefully 有希望地。根据“somesolutions are costly”可知,有些解决方案成本较高,这是不幸的,故选 A。45.句意:应当鼓励采用成本更低的收集雨水等方法。should be 应该;must avoid 必须避免;can’t be 不能;won’t be 不会。根据“Cheaper methodslike rainwater collection…encouraged”可知,此处提出建议,情态动词应该用 should,故选 A。IV. 阅读理解(共两节,满分 45 分)第一节 阅读下面 A、B、C、D 四篇短文,根据短文内容,从题中所给 A、B、C、D 四个试卷第 1 页,共 3 页选项中,选出最佳答案。ARain is the first child of clouds.Snow is rain’s sister. In many places, it Sometimes he gives water to the trees andis just like a white quilt. That way, she helps flowers softly (轻柔地); sometimes he comesthe trees to live in the winter. Boys and girls and makes noise; sometimes he quickly makeslove to play with her. the river water go out.Hail (冰雹) is snow’s brother. He is like Dew (露水) is the baby of clouds. Hea naughty child and often does bad things. For comes by night and usually leaves water onexample, he can get the fruit off the trees to the flowers. In the winter, he sometimes isshow his visit. very cold and comes as frost (霜).46.What can rain do A.He can get the fruit off the trees. B.He can help trees live in the winter.C.He can make no noise. D.He can make the river water go out.47.Which do boys and girls like to play with A.Rain. B.Snow. C.Hail. D.Dew.48.Which of the following may be a naughty boy like hail A.A student who runs in the hallways.B.A student who arrives at school on time.C.A student who reads books in the library.D.A student who cleans the classroom.49.What does dew usually visit A.The flowers. B.The trees. C.The leaves. D.The river.50.Who is their parent A.The rain. B.The frost. C.The water. D.The cloud.【答案】46.D 47.B 48.A 49.A 50.D【导语】本文通过拟人的方式介绍了雨、雪、冰雹和露水的特点及作用。试卷第 1 页,共 3 页46.细节理解题。根据文中“sometimes he quickly makes the river water go out.”可知,雨有时会让河水溢出。故选 D。47.细节理解题。根据文中“Boys and girls love to play with her.”可知,孩子们喜欢和雪玩。故选 B。48.细节理解题。根据“Hail…He is like a naughty child and often does bad things.”可知,冰雹像顽皮的孩子,常做坏事。A 选项“在走廊里乱跑的学生”符合描述。故选 A。49.细节理解题。根据文中“He comes by night and usually leaves water on the flowers.”可知,露水通常会在花上出现。故选 A。50.细节理解题。根据文中“Rain is the first child of clouds…Dew is the baby of clouds.”可知,他们的“父母”是云。故选 D。BFor Teng Fei’s family, home is much more than just a place to live—it’s a warm havenfilled with love, laughter, and shared responsibilities (责任). Every member plays an importantrole in making their home comfortable and happy. Teng Fei’s father, who works as a cook,prepares delicious meals for the family every evening. His mother, a teacher, keeps the house tidyand organizes weekly family meetings where everyone can share their thoughts. Teng Fei, ahard-working eighth grader, always washes dishes after dinner and keeps his study area clean.Even his playful 10-year-old sister Mei contributes (贡 献 ) by feeding their pet dog Max andwatering the indoor plants.What makes their family truly special is how they balance work and fun. Weekdays arebusy with school and jobs, but weekends are for a happy time together. They might visit the locallibrary, have friendly badminton matches at the park, or try out new kinds of food in their smallbut warm kitchen. Their favourite tradition is “Family Fun Night” every Saturday. Last week, Meichose a very interesting karaoke session where they all sang terribly but laughed until theirstomachs hurt. The week before, Teng Fei taught everyone how to make origami (折纸) animals.Teng Fei recently wrote in his diary: “Our home isn’t measured by its size or fancyfurniture, but by how we care for each other. When Mom stays up late helping me with homework,when Dad surprises us with pancakes on Sunday mornings, or when Mei draws silly pictures tocheer me up—these moments make our house a home.” His words perfectly show the spirit oftheir family—where everyday actions, no matter how small, weave together to create something试卷第 1 页,共 3 页truly precious (珍贵的).51.What special responsibility does Teng Fei’s mother have at home A.Cooking all family meals. B.Driving children to school.C.Washing everyone’s clothes. D.Organizing weekly family meetings.52.What activity did the family do during last week’s “Family Fun Night” A.Played badminton. B.Visited the library.C.Had a karaoke session. D.Made origami animals.53.What can we infer about Teng Fei’s attitude toward his family A.He thinks housework is unfair. B.He wishes they had a bigger house.C.He prefers spending time with friends. D.He values their everyday moments together.54.What does the underlined word “haven” most likely mean in the first paragraph A.A safe, comfortable place. B.A small wooden boat.C.An expensive building. D.A dark, huge and deep hole.55.What is the main purpose of this passage A.To advertise family activities. B.To explain how to divide housework.C.To describe what makes a house a home. D.To compare different kinds of parentingstyles.【答案】51.D 52.C 53.D 54.A 55.C【导语】本文为一篇记叙文,讲述滕飞一家各尽其责,平衡工作与娱乐,日常点滴的关爱让房子成为充满温暖的家。51.细节理解题。根据文中第一段“His mother, a teacher, keeps the house tidy and organizesweekly family meetings where everyone can share their thoughts.”可知,滕飞的妈妈负责组织每周的家庭会议。故选 D。52.细节理解题。根据第二段“Their favourite tradition is ‘Family Fun Night’ every Saturday.Last week, Mei chose a very interesting karaoke session where they all sang terribly but laugheduntil their stomachs hurt.” 可知,上周的“家庭欢乐夜”他们进行了卡拉 OK 活动。故选 C。53.推理判断题。根据第三段滕飞日记中的内容“Our home isn’t measured by its size or fancyfurniture, but by how we care for each other...these moments make our house a home.”可知,他重视家人在一起的日常瞬间。故选 D。试卷第 1 页,共 3 页54.词义猜测题。“haven”出现在第一段“home is much more than just a place to live—it’s awarm haven filled with love, laughter, and shared responsibilities.” 结合上下文,家被描述为充满爱、欢笑和共同责任的温暖之地,因此“haven”应表示安全、舒适的地方。故选 A。55.主旨大意题。文章开篇指出家对滕飞一家来说不仅是居住的地方,更是充满爱的港湾,接着描述家人各自的责任和共同的欢乐时光,最后通过滕飞的日记点明“家不在于大小或家具,而在于彼此的关爱”。选项 C“描述是什么让房子成为家”准确概括了文章主旨。故选 C。CBoys and girls! We have three new clubs in our school and every club can have eighteenmembers. But each student can join only one club.The Dance Club Can you dance Would you like to learn to dance Please call Ms. Liuat 678-0927. We meet in the Dance Room from 5:00 p.m. to 6:00 p.m. every Friday.The Green School Club Please help us to make our school green and beautiful. EveryWednesday afternoon, we work from 4:30 p.m. to 5:10 p.m.Call Mr. Lin at 678-0928.The Table Tennis Club Do you like playing table tennis We have two coaches now.They can teach table tennis very well. Every week, they give a lesson on Thursday for thirtyminutes. It starts from 5:00 p.m.Call Mr. Gao at 678-0929.56.How long is the dance lesson each time A.30 minutes. B.40 minutes. C.60 minutes. D.80 minutes.57.When do we meet at the Green School Club A.On Wednesday.B.On Thursday. C.On Friday. D.On Monday.58.If you want to join the Table Tennis Club, you can call ________.A.Ms. Liu at 678-0927 B.Mr. Lin at 678-0928C.Mr. Gao at 678-0929 D.Mr. Gao at 678-092859.What does the underlined word “coaches” mean in Chinese A.教练 B.学员 C.门卫 D.清洁工60.What kind of writing is the passage 试卷第 1 页,共 3 页A.A story. B.A poster. C.A letter. D.A paper【答案】56.C 57.A 58.C 59.A 60.B【导语】本文介绍了三个新成立的学校俱乐部及其活动信息。56.细节理解题。根据第一栏中“The Dance Club…We meet in the Dance Room from 5:00 p.m.to 6:00 p.m. every Friday.”可知,每次舞蹈课时长为 60 分钟,故选 C。57.细节理解题。根据第二栏中“The Green School…Every Wednesday afternoon, we work from4:30 p.m. to 5:10 p.m.”可知,绿色校园俱乐部的活动时间为周三下午,故选 A。58.细节理解题。根据第三栏中“The Table Tennis Club…Call Mr. Gao at 678-0929.”可知,如果想加入乒乓球俱乐部应联系高老师,电话为 678-0929,故选 C。59.词句猜测题。根据“We have two coaches now. They can teach table tennis very well.”可知,这些人负责教学乒乓球,因此划线词 coaches 意为“教练”,故选 A。60.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了三个俱乐部,包含活动时间、地点、联系方式等招募信息,语言简洁且具宣传目的,应为“海报”这种信息宣传文体,故选 B。DHave you heard of the saying “If you fall off the horse, get back on.” It means that thingsmay get difficult, and you may make many mistakes. But you should have the passion (激情) andenergy to keep going. This is called perseverance (毅力). It can help you get a lot of things.Perseverance means keeping doing something for a long time. It doesn’t matter whether itis easy or difficult. For example, you practise a trick on your bike again and again. Or you finish apicture without giving up. These show perseverance. Florence, a 13-year-old girl, says, “It meansnever giving up and trying hard to push yourself. I go running with my mum three times a week.Sometimes I feel good and sometimes I don’t. But I still do it because I want to be the fastest inmy class. Whether in good situations or bad ones, we need perseverance.”Studies show that when you feel hopeful and work for a goal you really want, it can reducestress (压力) and make you feel happier. When you get something you worked hard for and facedifficulties on the way, it can develop your confidence and make you feel braver to try new things.Angela Duckworth is an expert (专 家 ) on people’s thoughts and feelings. She studiesperseverance and calls it “grit”. She thinks that having grit is really important for us to succeed.She says, “No matter how talented (有天赋的) you are at something or how well you do in school,试卷第 1 页,共 3 页you must have grit. When things are hard, perseverance is even more important. It can help youget past the hard times and reach your goals.” Duckworth believes perseverance is somethinganyone can learn. The best way to learn it is to have a growth mind. This means believing thatyour brain can grow. You can get anything if you put your mind to it. As the book The Big LifeJournal says, “People with a growth idea know they can get better by working hard. They keeptrying even when things are difficult.”61.Why does the writer take Florence for example in Paragraph 2 A.To introduce what perseverance means. B.To talk about how to train running skills.C.To present the advantages of perseverance. D.To show the importance of staying withparents.62.According to the passage, what can help us reduce stress A.Developing talents through mistakes. B.Building confidence in hard situations.C.Trying hard for our dreams with hope. D.Keeping doing things without thinking.63.Which of the following would the writer most probably agree with A.Goals are easier to reach in difficult times.B.Talent is the most important for us to succeed.C.Being clever will help us do well in our lessons.D.Knowing we can get better helps us develop grit.64.What is Paragraph 3 mainly about A.What perseverance means. B.What perseverance includes.C.How to practice perseverance. D.How perseverance is good for you.65.What is the best title for the passage A.The Power of Perseverance B.The Tips to Reach the GoalsC.The Ways to Solve Problems D.The Meaning of Thinking Habits【答案】61.A 62.C 63.D 64.D 65.A【导语】本文是一篇说明文,主要围绕毅力展开,介绍了其含义、举例说明,还阐述了毅力的好处以及培养毅力的最佳方式是拥有成长型思维,强调了毅力的重要性和力量。61.细节理解题。根据“Perseverance means keeping doing something for a long time. It doesn’tmatter whether it is easy or difficult. For example, you practise a trick on your bike again and试卷第 1 页,共 3 页again. Or you finish a picture without giving up. These show perseverance. Florence, a13-year-old girl, says...”可知,作者以 Florence 为例是为了介绍毅力是什么。故选 A。62.细节理解题。根据“Studies show that when you feel hopeful and work for a goal you reallywant, it can reduce stress (压力) and make you feel happier.”可知,带着希望为梦想努力能帮助我们减轻压力。故选 C。63.细节理解题。根据“Duckworth believes perseverance is something anyone can learn. The bestway to learn it is to have a growth mind. This means believing that your brain can grow. You canget anything if you put your mind to it. As the book The Big Life Journal says, ‘People with agrowth idea know they can get better by working hard. They keep trying even when things aredifficult.’”可知,知道自己能变得更好有助于我们培养毅力。故选 D。64.推理判断题。根据“Studies show that when you feel hopeful and work for a goal you reallywant, it can reduce stress (压力) and make you feel happier. When you get something you workedhard for and face difficulties on the way, it can develop your confidence and make you feel braverto try new things.”可知,第三段主要讲了毅力对你有什么好处。故选 D。65.最佳标题题。根据“It can help you get a lot of things.”和“It can help you get past the hardtimes and reach your goals.”及通读全文可知,文章围绕毅力展开,介绍了毅力的含义、好处以及如何培养等内容,强调了毅力的力量。故选 A。第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。(每小题 1 分,满分 5 分)EDo you have any online classes It is possible to take classes at home. All you need is acomputer and a headset.However, according to a survey, most students don’t like online classes. 66Many students said it is hard to pay attention to studying while taking online classes. This was truefor Lian, a 15-year-old student in a high school. “There are no real teachers watching me. 67It’s harder to always listen to them carefully,” she said. Lian prepares a lot before taking herclasses to make sure she will pay attention. 68 But these preparations don’t work well.Wen, 14 years old, from a high school in Chengdu, thinks online interaction (互动) isn’tenough. “ 69 And I don’t know them well either. When I don’t hand in homework, all Iget is a short message instead of real concern,” she said.试卷第 1 页,共 3 页70 “It saves time and money compared to taking offline classes. Also, if I don’tunderstand some parts of a lesson, I can watch it over again,” another student said.A.However, online classes still have other advantages.B.The online teachers don’t really get to know me.C.I can surf the internet or do other things if I want to.D.Only 33% of the students would take such classes.E.She also tries to push herself to talk with teachers.【答案】66.D 67.C 68.E 69.B 70.A【导语】本文主要是关于在线课程的讨论。66.根据“However, according to a survey, most students don’t like online classes.”可知,此处应介绍调查结果,选项 D“只有 33%的学生愿意上这样的课。”符合语境,故选 D。67.根据“Many students said it is hard to pay attention to studying while taking online classes.This was true for Lian, a 15-year-old student in a high school. ‘There are no real teacherswatching me.’”可知,接着说自己可以做的其他事,选项 C“如果我想,我可以上网或做其他事情”符合语境。故选 C。68.根据“Lian prepares a lot before taking her classes to make sure she will pay attention.”可知,此处介绍这个学生为在线课程做的准备,选项 E“她还试图强迫自己与老师交谈。”符合语境,故选 E。69.根据“And I don’t know them well, either.”可知,此处表示线上课程的老师与学生互相不了解,选项 B“线上老师并没有真正了解我。”符合语境,故选 B。70.根据“It saves time and money compared to taking offline classes.”可知,此处介绍在线课程的优势,选项 A“然而,在线课程仍然有其他优势。”符合语境,故选 A。V. 情景交际 根据情景提示,完成下列各题(每小题 2 分,满分 10 分)71.朋友夸你字迹工整,你可以这样应答:【答案】Thank you./Thanks.【详解】对于对方的夸赞应表示感谢,即 Thank you./Thanks.。故填 Thank you./Thanks.72.你想和 Alex 通话,可以这样说:Alex 试卷第 1 页,共 3 页【答案】May I speak to【详解】根据情景可知,可以这样表述“我可以和 Alex 通话吗”,此处是电话用语,可用 MayI speak to sb.表示“我可以和某人说话吗”。故填 May I speak to。73.你打电话要找的人不在,你想留言,可以这样问:Can I 【答案】leave a message【详解】根据题干可知,表示想留言,可表达为“我可以留言吗”,leave a message“留言”。故填 leave a message。74.天气很闷热,同桌说“Would you mind if I open the window ”,你可以这样回答:. I’ll do it.【答案】Not at all/Of course not【详解】根据题意可知,天气闷热,同桌向你询问是否介意开窗,根据“I’ll do it.”可知会回答不介意,可表达为 Not at all“根本不”或 Of course not“当然不”。故填 Not at all/Of course not。75.当朋友跟你说 I’m sorry,你可以这样应答:.【答案】Never mind. / It’s nothing.【详解】当朋友对你表示抱歉时,你可以用“Never mind. / It’s nothing.”等表达对此的接受和宽慰。故填 Never mind. / It’s nothing.VI. 看图写话请根据所提供的图画情景,用完整的句子完成下列各题。76.A: What is Tom doing B: .77. LucyA: B: She has long hair and wears glasses.试卷第 1 页,共 3 页78.A: Excuse me. B: Yes, there is. It’s on Yushan Street.79.A: What did your sister do last weekend B: .80.A: B: We’d like some beef noodles.【答案】76.He is flying a kite. 77.What does Lucy look like 78.Is there a post officenear here 79.She fed chickens. 80.What would you like to eat 【解析】76.根据“放风筝”图片及问句可知,Tom 在放风筝。fly a kite“放风筝”,时态是现在进行时,故填 He is flying a kite.77.根据“Lucy”的图片及答句可知,问句是 Lucy 长什么样子。what does sb. look like 用来询问某人长相。故填 What does Lucy look like 78.根据“邮局”的图片及答句可知,此处询问“这里有邮局吗”。因此问题是“Is there a postoffice near here ”。故填 Is there a post office near here 79.根据“喂鸡”的图片及问句可知,答句是“她喂了鸡”,时态是一般过去时。fed chickens“喂鸡”,故填 She fed chickens.80.根据“面条”的图片和答句可知,问句是“你想要吃什么”。What would you like to eat“你想要吃什么”,故填 What would you like to eat VII. 短文填词 (共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的适当形式。I’m a student from Changsha. I have a good friend in my class. Her name is Helen. She试卷第 1 页,共 3 页81 (come) from the USA.Now let me tell you something about 82 (she).Helen is not tall 83 short. She is of medium height. She has curly hair, a roundface, and two big 84 (eye). She wears a pair of 85 (glass). And she usuallywears a T-shirt, jeans and sports shoes. She likes sports and she is good 86 volleyball.Look, she 87 (play) volleyball with our classmates now. But she doesn’t want to be avolleyball player. She wants to be 88 actress. She enjoys 89 (read), so sheloves to go to the school library. And she often goes to the bookshop on 90 (weekend).【答案】81.comes 82.her 83.or 84.eyes 85.glasses 86.at 87.is playing88.an 89.reading 90.weekends【导语】本文讲述了一个来自长沙的学生介绍她在班级里的美国朋友 Helen 的外貌特征、兴趣爱好及其梦想。81.句意:她来自美国。句子是一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单形式。故填comes。82.句意:现在让我告诉你一些关于她的事情。此处使用人称代词“her”作介词 about 的宾语。故填 her。83.句意:Helen 既不高也不矮。此处是否定句,表示并列用 or 连接。故填 or。84.句意:她有一头卷发,圆脸,两只大眼睛。two 修饰复数名词。故填 eyes。85.句意:她戴着一副眼镜。glasses 表示眼镜,常用复数形式。 故填 glasses。86.句意:她喜欢运动而且她擅长于打排球。be good at“擅长于某事”,为固定短语,符合题意。故填 at。87.句意:看,她现在正在和我们的同学打排球。根据“Look, she…”以及时间状语“now”可知,本句用现在进行时,主语是三单,be 动词用 is。故填 is playing。88. 句意:她想成为一名演员。此处表示泛指,actress 是以元音音素开头的单词,用 an。故填 an。89.句意:她喜欢阅读,因此她喜欢去学校图书馆。enjoy doing sth“喜欢做某事”,为固定短语。故填 reading。90.句意:她常常在周末去书店。on weekends“在周末”,为固定短语。故填 weekends。VIII. 书面表达(15 分)试卷第 1 页,共 3 页91.假如你是 Lisa,上周六你和朋友参观了蝴蝶馆(Butterfly House)。请根据表格中的提示信息,写一篇题为“A trip to the Butterfly House”的英文短语,介绍你上周六的活动。A trip to the Butterfly House时间 上周六参观者 Lisa and Rose地点 Butterfly House活动内容 看蝴蝶、给蝴蝶拍照、听有关蝴蝶的故事、了解有关蝴蝶的知识感受 .........要求:(1)短文必须包括表格中所有内容,可适当发挥,使行文通顺连贯;(2)词数 70 左右。_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文A trip to the Butterfly HouseHey, I’m Lisa. Last Saturday I visited the Butterfly House with my friend Rose. There wesaw many kinds of butterflies. They came from different countries and they were all very beautiful.We took lots of photos of them. The guide told us some stories about butterflies. They were veryinteresting. Well, we learned a lot and had a good time in the Butterfly House.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;②时态:时态为“一般过去时”;试卷第 1 页,共 3 页③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。[写作步骤]第一步,介绍和谁一起去的;第二步,介绍所见所闻第三步,表达感受。[亮点词汇]①many kinds of 各种各样的②come from 来自③take photos 拍照[高分句型]①Well, we learned a lot and had a good time in the Butterfly House.(and 连接并列句)试卷第 1 页,共 3 页2025-2026 学年八年级英语上学期开学摸底卷 (福建专用)(满分:150 分;考试时间:120 分钟,其中听力 30 分钟,笔试 90 分钟)I.听力部分(共 20 小题,每小题 1.5 分,满分 30 分)第一节 听句子 从所给图中选出与所听到的句子 (每小题 1.5 分,满分 7.5 分)1.A. B. C.2.A. B. C.3.What does the woman want to have for lunch A. B. C.4.A. B. C.5.A. B. C.第二节 听对话 根据所听到的内容,选择正确的答案 (对话读两遍,每小题 1.5 分,满分 15分)6.Where will Lucy go this weekend A.To the museum. B.To the cinema. C.To the park.7.What does the sign say A.No Parking! B.No Eating! C.No Smoking!8.What’s the weather like today 试卷第 1 页,共 3 页A.Cold. B.Hot. C.Windy.9.What’s Sam’s father doing now A.Making dinner. B.Cleaning the yard. C.Calling his friend.听下面一段对话,回答小题。10.Where will Tom go this weekend A.To the park. B.To the zoo. C.To the library.11.What time will they meet A.At 8:30 a.m. B.At 9:00 a.m. C.At 9:30 a.m.听对话,回答下列小题。12.What does the woman want to buy A.A skirt. B.A shirt. C.A sweater.13.How much will the woman pay A.15 yuan. B.50 yuan. C.25 yuan.听对话,回答下列小题。14.What are they talking about A.The traffic rules. B.Their family rules. C.Their class rules.15.When can they eat in the classroom A.In the morning. B.At noon. C.In the evening.第三节 本题你将听到一个语篇。请你根据所听内容,将获取的信息填到相应的位置上。每空一词。Weather Changes the Way We Feel.Facts: ●Bright sunny days help our 16 makevitamin D.It helps us feel happy and 17 !(事实)●In winter, some parts of the world get little sunlight. This can make people there feeltired.● When it’s very 18 and sunny, some people may get angryeasily.Problems: Many of us 19 inside too long. There’s not enough fresh air orsunlight. This can make us feel down.试卷第 1 页,共 3 页Solutions: Go outside every day! Walk 20 in rain, shine, or wind.Even 10 minutes helps!(解决办法)Nature’s light and air wake up our brain and help us smile.II. 单项选择(每小题1分,满分15分)21.—Where is Peter —He ________ volleyball with his friends in the gym.A.plays B.played C.is playing D.play22.—How was your vacation, Sarah —________.A.It’s pretty good B.It was pretty good C.It’s hot D.It was hot23.—Would you like some drink —_______.A.Here you are B.Yes, just a littleC.Please give me some D.Yes, I like24.The baby is sleeping. So we walk into the room ________.A.quiet B.quite C.quickly D.quietly25.Mary and Meimei would like mushrooms, ________ and ________ on their pizza.A.tomatos, cheeseB.tomatoes, cheeses C.tomatoes, cheese D.tomato, cheese26.Our teacher doesn’t allow us ________ loudly in the classroom.A.talk B.talking C.to talk D.to talking27.—What’s wrong with Timmy’s leg —He cycled round the corner, lost his _______ and fell off.A.way B.power C.balance D.interest28.________ unforgettable adventure the students had last weekend!A.How B.What C.What a D.What an29.—I have _________ bad headache.—I think you need to get _____ X-ray.A.the; a B.a; the C.a; an D.the; an试卷第 1 页,共 3 页30.—Your father ________ chess with Mr. Green right now, right —Yes, they’re old friends and often ________ chess with each other.A.plays; play B.is playing; playC.is playing; plays D.is play; play31.—Did you do ________ on Mother’s Day —Yes, I drew a picture for my mom.A.special anything B.special somethingC.anything special D.special some32.________ we have enough money, we won’t buy any useless things.A.Since B.Until C.Although D.Unless33.My sister enjoys ________ English stories in her free time.A.read B.to read C.reading D.reads34.Digital cameras are becoming ________ among young people.A.more and more popular B.popular and popularC.much and much popular D.most and most popular35.Tom ________ his mother. They both have big eyes and a round face.A.looks after B.looks for C.looks like D.looks atIII. 完形填空(每小题 1.5 分,满分 15 分)Water scarcity affects millions globally. In Uganda, Sarah’s daily 36 begins atdawn. She walks 5km to a muddy 37 , filling her pot with brown water. Back home, she38 it over the fire to kill germs. “Water is gold here,” she says. 39 , in cities, people lettaps run while brushing teeth, wasting litres daily.This imbalance 40 serious problems. Agriculture uses 69% of freshwater, but dripirrigation could save 50%. Factories must 41 wastewater instead of dumping it. At home,fixing leaks and taking shorter showers 42 effective.Technology offers hope. The South-North Water Transfer Project in China 43water to dry regions. Cloud seeding creates rain using special chemicals. 44 , somesolutions are costly. Cheaper methods like rainwater collection 45 encouraged. Everydrop saved helps fight scarcity.36.A.journey B.routine C.adventure D.holiday试卷第 1 页,共 3 页37.A.pond B.ocean C.stream D.lake38.A.cools B.drinks C.boils D.filters39.A.Therefore B.However C.Moreover D.Otherwise40.A.solves B.ignores C.creates D.prevents41.A.produce B.recycle C.waste D.ignore42.A.is B.are C.was D.were43.A.pollutes B.transports C.evaporates D.wastes44.A.Unfortunately B.Naturally C.Surprisingly D.Hopefully45.A.should be B.must avoid C.can’t be D.won’t beIV. 阅读理解(共两节,满分 45 分)第一节 阅读下面 A、B、C、D 四篇短文,根据短文内容,从题中所给 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳答案。ARain is the first child of clouds.Snow is rain’s sister. In many places, it Sometimes he gives water to the trees andis just like a white quilt. That way, she helps flowers softly (轻柔地); sometimes he comesthe trees to live in the winter. Boys and girls and makes noise; sometimes he quickly makeslove to play with her. the river water go out.Hail (冰雹) is snow’s brother. He is like Dew (露水) is the baby of clouds. Hea naughty child and often does bad things. For comes by night and usually leaves water onexample, he can get the fruit off the trees to the flowers. In the winter, he sometimes isshow his visit. very cold and comes as frost (霜).46.What can rain do A.He can get the fruit off the trees. B.He can help trees live in the winter.C.He can make no noise. D.He can make the river water go out.47.Which do boys and girls like to play with A.Rain. B.Snow. C.Hail. D.Dew.48.Which of the following may be a naughty boy like hail 试卷第 1 页,共 3 页A.A student who runs in the hallways.B.A student who arrives at school on time.C.A student who reads books in the library.D.A student who cleans the classroom.49.What does dew usually visit A.The flowers. B.The trees. C.The leaves. D.The river.50.Who is their parent A.The rain. B.The frost. C.The water. D.The cloud.BFor Teng Fei’s family, home is much more than just a place to live—it’s a warm havenfilled with love, laughter, and shared responsibilities (责任). Every member plays an importantrole in making their home comfortable and happy. Teng Fei’s father, who works as a cook,prepares delicious meals for the family every evening. His mother, a teacher, keeps the house tidyand organizes weekly family meetings where everyone can share their thoughts. Teng Fei, ahard-working eighth grader, always washes dishes after dinner and keeps his study area clean.Even his playful 10-year-old sister Mei contributes (贡 献 ) by feeding their pet dog Max andwatering the indoor plants.What makes their family truly special is how they balance work and fun. Weekdays arebusy with school and jobs, but weekends are for a happy time together. They might visit the locallibrary, have friendly badminton matches at the park, or try out new kinds of food in their smallbut warm kitchen. Their favourite tradition is “Family Fun Night” every Saturday. Last week, Meichose a very interesting karaoke session where they all sang terribly but laughed until theirstomachs hurt. The week before, Teng Fei taught everyone how to make origami (折纸) animals.Teng Fei recently wrote in his diary: “Our home isn’t measured by its size or fancyfurniture, but by how we care for each other. When Mom stays up late helping me with homework,when Dad surprises us with pancakes on Sunday mornings, or when Mei draws silly pictures tocheer me up—these moments make our house a home.” His words perfectly show the spirit oftheir family—where everyday actions, no matter how small, weave together to create somethingtruly precious (珍贵的).51.What special responsibility does Teng Fei’s mother have at home 试卷第 1 页,共 3 页A.Cooking all family meals. B.Driving children to school.C.Washing everyone’s clothes. D.Organizing weekly family meetings.52.What activity did the family do during last week’s “Family Fun Night” A.Played badminton. B.Visited the library.C.Had a karaoke session. D.Made origami animals.53.What can we infer about Teng Fei’s attitude toward his family A.He thinks housework is unfair. B.He wishes they had a bigger house.C.He prefers spending time with friends. D.He values their everyday moments together.54.What does the underlined word “haven” most likely mean in the first paragraph A.A safe, comfortable place. B.A small wooden boat.C.An expensive building. D.A dark, huge and deep hole.55.What is the main purpose of this passage A.To advertise family activities. B.To explain how to divide housework.C.To describe what makes a house a home. D.To compare different kinds of parentingstyles.CBoys and girls! We have three new clubs in our school and every club can have eighteenmembers. But each student can join only one club.The Dance Club Can you dance Would you like to learn to dance Please call Ms. Liuat 678-0927. We meet in the Dance Room from 5:00 p.m. to 6:00 p.m. every Friday.The Green School Club Please help us to make our school green and beautiful. EveryWednesday afternoon, we work from 4:30 p.m. to 5:10 p.m.Call Mr. Lin at 678-0928.The Table Tennis Club Do you like playing table tennis We have two coaches now.They can teach table tennis very well. Every week, they give a lesson on Thursday for thirtyminutes. It starts from 5:00 p.m.Call Mr. Gao at 678-0929.56.How long is the dance lesson each time 试卷第 1 页,共 3 页A.30 minutes. B.40 minutes. C.60 minutes. D.80 minutes.57.When do we meet at the Green School Club A.On Wednesday.B.On Thursday. C.On Friday. D.On Monday.58.If you want to join the Table Tennis Club, you can call ________.A.Ms. Liu at 678-0927 B.Mr. Lin at 678-0928C.Mr. Gao at 678-0929 D.Mr. Gao at 678-092859.What does the underlined word “coaches” mean in Chinese A.教练 B.学员 C.门卫 D.清洁工60.What kind of writing is the passage A.A story. B.A poster. C.A letter. D.A paperDHave you heard of the saying “If you fall off the horse, get back on.” It means that thingsmay get difficult, and you may make many mistakes. But you should have the passion (激情) andenergy to keep going. This is called perseverance (毅力). It can help you get a lot of things.Perseverance means keeping doing something for a long time. It doesn’t matter whether itis easy or difficult. For example, you practise a trick on your bike again and again. Or you finish apicture without giving up. These show perseverance. Florence, a 13-year-old girl, says, “It meansnever giving up and trying hard to push yourself. I go running with my mum three times a week.Sometimes I feel good and sometimes I don’t. But I still do it because I want to be the fastest inmy class. Whether in good situations or bad ones, we need perseverance.”Studies show that when you feel hopeful and work for a goal you really want, it can reducestress (压力) and make you feel happier. When you get something you worked hard for and facedifficulties on the way, it can develop your confidence and make you feel braver to try new things.Angela Duckworth is an expert (专 家 ) on people’s thoughts and feelings. She studiesperseverance and calls it “grit”. She thinks that having grit is really important for us to succeed.She says, “No matter how talented (有天赋的) you are at something or how well you do in school,you must have grit. When things are hard, perseverance is even more important. It can help youget past the hard times and reach your goals.” Duckworth believes perseverance is somethinganyone can learn. The best way to learn it is to have a growth mind. This means believing thatyour brain can grow. You can get anything if you put your mind to it. As the book The Big Life试卷第 1 页,共 3 页Journal says, “People with a growth idea know they can get better by working hard. They keeptrying even when things are difficult.”61.Why does the writer take Florence for example in Paragraph 2 A.To introduce what perseverance means. B.To talk about how to train running skills.C.To present the advantages of perseverance. D.To show the importance of staying withparents.62.According to the passage, what can help us reduce stress A.Developing talents through mistakes. B.Building confidence in hard situations.C.Trying hard for our dreams with hope. D.Keeping doing things without thinking.63.Which of the following would the writer most probably agree with A.Goals are easier to reach in difficult times.B.Talent is the most important for us to succeed.C.Being clever will help us do well in our lessons.D.Knowing we can get better helps us develop grit.64.What is Paragraph 3 mainly about A.What perseverance means. B.What perseverance includes.C.How to practice perseverance. D.How perseverance is good for you.65.What is the best title for the passage A.The Power of Perseverance B.The Tips to Reach the GoalsC.The Ways to Solve Problems D.The Meaning of Thinking Habits第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。(每小题 1 分,满分 5 分)EDo you have any online classes It is possible to take classes at home. All you need is acomputer and a headset.However, according to a survey, most students don’t like online classes. 66Many students said it is hard to pay attention to studying while taking online classes. This was truefor Lian, a 15-year-old student in a high school. “There are no real teachers watching me. 67It’s harder to always listen to them carefully,” she said. Lian prepares a lot before taking her试卷第 1 页,共 3 页classes to make sure she will pay attention. 68 But these preparations don’t work well.Wen, 14 years old, from a high school in Chengdu, thinks online interaction (互动) isn’tenough. “ 69 And I don’t know them well either. When I don’t hand in homework, all Iget is a short message instead of real concern,” she said.70 “It saves time and money compared to taking offline classes. Also, if I don’tunderstand some parts of a lesson, I can watch it over again,” another student said.A.However, online classes still have other advantages.B.The online teachers don’t really get to know me.C.I can surf the internet or do other things if I want to.D.Only 33% of the students would take such classes.E.She also tries to push herself to talk with teachers.V. 情景交际 根据情景提示,完成下列各题(每小题 2 分,满分 10 分)71.朋友夸你字迹工整,你可以这样应答:72.你想和 Alex 通话,可以这样说:Alex 73.你打电话要找的人不在,你想留言,可以这样问:Can I 74.天气很闷热,同桌说“Would you mind if I open the window ”,你可以这样回答:. I’ll do it.75.当朋友跟你说 I’m sorry,你可以这样应答:.VI. 看图写话请根据所提供的图画情景,用完整的句子完成下列各题。76.A: What is Tom doing B: .试卷第 1 页,共 3 页77. LucyA: B: She has long hair and wears glasses.78.A: Excuse me. B: Yes, there is. It’s on Yushan Street.79.A: What did your sister do last weekend B: .80.A: B: We’d like some beef noodles.VII. 短文填词 (共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的适当形式。I’m a student from Changsha. I have a good friend in my class. Her name is Helen. She81 (come) from the USA.Now let me tell you something about 82 (she).Helen is not tall 83 short. She is of medium height. She has curly hair, a roundface, and two big 84 (eye). She wears a pair of 85 (glass). And she usuallywears a T-shirt, jeans and sports shoes. She likes sports and she is good 86 volleyball.Look, she 87 (play) volleyball with our classmates now. But she doesn’t want to be avolleyball player. She wants to be 88 actress. She enjoys 89 (read), so sheloves to go to the school library. And she often goes to the bookshop on 90 (weekend).试卷第 1 页,共 3 页VIII. 书面表达(15 分)91.假如你是 Lisa,上周六你和朋友参观了蝴蝶馆(Butterfly House)。请根据表格中的提示信息,写一篇题为“A trip to the Butterfly House”的英文短语,介绍你上周六的活动。A trip to the Butterfly House时间 上周六参观者 Lisa and Rose地点 Butterfly House活动内容 看蝴蝶、给蝴蝶拍照、听有关蝴蝶的故事、了解有关蝴蝶的知识感受 .........要求:(1)短文必须包括表格中所有内容,可适当发挥,使行文通顺连贯;(2)词数 70 左右。_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第 1 页,共 3 页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (福建专用) 2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (福建专用)原卷.docx 2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (福建专用) 2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (福建专用)解析卷.docx 2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (福建专用) audio.mp4