资源简介 2025-2026 学年九年级英语上学期开学摸底卷 (四川成都专用)(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)第 I 卷(选择题 共 100 分)第一部分 听力部分 (共 30 小题,计 30 分)一、听句子选答语。听句子,根据你所听到的内容选择正确答案。每小题念两遍。(共 5 题, 每小题 1 分,计 5 分)1.A.I made new friends. B.I forgot to bring my wallet. C.I had a good time.2.A.Silver and gold. B.By my father. C.In China.3.A.He’s an old man. B.It’s interesting. C.I don’t believe the writer.4.A.Sure. B.No, I couldn’t C.Yes, I could.5. A.Sure, I’d love to. B.Catch you tomorrow. C.I’m sorry to hear that.二、听力匹配。听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。(每小题 1 分, 共 5 分)6.图片理解A. B. C. D. E.三、听长短话。听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。(共 10 小题; 每小题 1 分,计 10 分)听下面一段对话,回答下列小题。7.How many students are there in Tom’s class A.43. B.45. C.47.8.What are Mary and Jane good at A.Drawing. B.Singing. C.Dancing.9.Who may be speaking to Tom A.His mother. B.His father. C.His teacher.听下面一段对话,回答小题。试卷第 1 页,共 3 页10.What does Mason think about sharing a room with others A.Interesting. B.Strange. C.Inexpensive.11.Where did Mason go last week A.To Boston. B.To Toronto. C.To Paris.听对话,回答以下各小题。12.Who is Mrs. Wang A.The boy’s mother. B.The boy’s teacher. C.The boy’s friend.13.What does the boy think of his school uniform A.Comfortable. B.Beautiful. C.Ugly.听对话,回答下列小题。14.How long has Jenny been away from her hometown A.For five years. B.For about four years. C.For less than three years.15.Where are Jenny’s two children A.In her hometown. B.In Wenzhou. C.We don’t know.16.When will Jenny find a school in Wenzhou for her children A.In two years. B.After she makes enough money. C.In three years.四、听力填空。听短文,根据短文内容完成表格中所缺信息。短文念三遍。(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)听下面短文,根据你所听到的内容,完成以下表格,每空填一词。(短文读三遍)Sam’s three meals on weekdaysAge 17 years oldFor breakfast He has a 18 breakfast with a hot dog and a glass of milk.For lunch He 19 eats beef because he doesn’t like it at all.For 20 He usually eats 21 with potatoes and carrots.试卷第 1 页,共 3 页第二部分 语言知识运用(共 20 小题;计 40 分)五、选词填空。阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共 5 小 题;每小题 2 分,计 10 分)根据短文内容,用方框中所给单词的适当形式填空,每词限用一次。eight lucky like festival meanThe twelfth lunar month in China is called “layue”. The character “la” in Chinese 22“to give best wishes to ancestors and gods”. There are two important 23 this month. Oneis the Laba Festival on the 24 day of the month. The Laba Festival is a time for people tohope for the harvest and good 25 in the coming year. Laba porridge is the main dish onthis day. The other important festival is the Kitchen God Worshipping on the twenty-third day ofthe month. People offer food to the Kitchen God. People usually offer him delicious food so thathe will bring them good luck for the next year. The next day, people start to sweep their house.They also make it more beautiful with things 26 paper cuttings and couplets. Once this isfinished, people will wait for the Spring Festival to come.六、补全对话。根据对话内容,从方框中选出最佳选项补全对话。(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)请通读下面对话,根据对活内容,从文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。Jenny: Hey, Bob. What did you do last summer vacation Bob: I went to Chengdu to see the lovely pandas with my friends. It was an exciting trip. 27Jenny: I volunteered in a hospital to cheer up the sick kids with my sister.Bob: Wonderful! 28Jenny: I want to be a doctor when I grow up. Volunteering there can help me learn more about thejob.Bob: I remember you dreamed of becoming a dancer before.Jenny: 29Bob: Why Jenny: In the past three years, I’ve seen many doctors save lives without thinking aboutthemselves. 30Bob: It’s really nice of you! What will you do for your dream 试卷第 1 页,共 3 页Jenny: I am going to study medicine at a university in the future.Bob: That sounds great. 31Jenny: Thank you very much. I hope so.A.And how did you come up with this idea B.How about you, Jenny C.And I hope to be like them.D.I think you’ll be a good doctor!E.It’s cool to work as a volunteer!F.Yes, but I have changed my plan.七、完形填空。阅读下面短文,根据短文内容,从 A、B、C 三个选项中选出可以填入空白 处的正确答案。(共 10 小题,每小题 2 分,计 20 分)He was there every morning, sitting without moving on the front steps of his house. In themorning light, I could see the shadows that were etched (蚀刻) deep within the lines around hiseyes. Each morning I walked on this road with my 32 to her kindergarten class. We werenew to the neighborhood 33 I didn’t know many of my neighbors. On one beautifulautumn morning, as we passed his house, my daughter called out to him, “Hi, Mr. Man!” She wasalways the outgoing child, so I wasn’t 34 at this. But her cheerfulness soon went awaywhen the man didn’t look at her or say “Hi” back.As we 35 on our walk to school, my daughter asked why the man didn’t want tosay hi to her! Because I didn’t have an answer, I said 36 , “Maybe he is having a bad day.”Later, I found out that Bob lost his wife in a car accident.A few days later, as we got close to Bob’s house on our way to school, my daughter calledout, “Hi, Mr. Man!” and as usual, 37 didn’t reply. But then she ran onto his front lawnand picked up a beautiful red autumn leaf. She continued up one step and 38 it to him. Iheld my breath.As she ran back to me, she said, “See you tomorrow, Mr. Man!” This time, heacknowledged (搭 理 ) her. In a soft, gentle 39 , he thanked her and said, “See youtomorrow.”From then on, Bob and my daughter exchanged greetings each morning. Our friendshipwith Bob continued for many years. But the sweetest day was 40 Bob attended my试卷第 1 页,共 3 页daughter’s high school graduation. Bob gave my daughter a gift—a book 41 identifying(识别) different plants and trees. There, in the pages that described an oak tree, was the leaf mydaughter gave to Mr. Man when they first met. He had dried and pressed it and kept it all thoseyears.32.A.wife B.son C.daughter D.friend33.A.though B.so C.or D.but34.A.surprised B.happy C.sad D.bored35.A.continued B.fought C.jumped D.completed36.A.loudly B.angrily C.jokingly D.simply37.A.she B.he C.we D.they38.A.explained B.sent C.introduced D.handed39.A.voice B.word C.noise D.hurry40.A.why B.when C.where D.what41.A.in B.at C.on D.to第三部分 阅读理解(共 15 小题;计 30 分)八、阅读短文。阅读下面三篇短文,根据短文内容选择正确答案。(共 15 小题;每小题 2 分,计 30 分)ANot only kids of Tiger Moms go to Harvard.Dawn Loggins Of Lawndale, N.C. is on her way to Harvard, one of the eightworld-famous universities in the eastern US. Nobody encouraged her to study or paid for herspecial classes. This girl created her own future.The teen was abandoned by her family last summer, when her parents and two sistersmoved to Tennessee. She found herself homeless and had to spend the night on friends’ sofas.The school bus driver learned about Dawn’s situation and invited Dawn to move in with herfamily. Soon, Dawn had a job at Burns High School. She worked from 6 a.m. to 7:40 a.m. beforethe first school bell rang. She swept floors and picked up trash again in the afternoons, beforediving (跳水) into her studies in the evenings.Dawn’s hard work paid off. She finished school with a 3.9 GPA and scored 2,110 on theSAT.试卷第 1 页,共 3 页“There were times when I felt like it would be easiest if I gave up,” the 18-year-old said.“But it was never in me to give up, because I realized that I was never going to be successfulunless I got an education.”Even before Dawn’s family left her, she led a difficult life. Her family was poor and cups ofnoodles were often the only food. Dawn “studied by candlelight” because her parents couldn’tafford to pay the electricity bill (电费).Dawn has now reconnected with her family. They’re proud of her accomplishments (成就)and are attending her high school graduation.42.Why didn’t Dawn give up her studies A.To reconnect with her family. B.To thank those who had helped her.C.To get an education to be successful. D.To realize her dream of going to Harvard.43.Who helped Dawn when she found herself homeless A.Her teachers. B.Her neighbors. C.A Tiger Mom. D.A school bus driver.44.What does the underlined word “abandoned” mean in Chinese A.love B.left C.encourage D.influence45.Which of the following words describe Dawn A.Open-minded. B.Good-natured. C.Strong-willed. D.Warm-hearted.46.What is the best title for the text A.Another Harvard girl B.A girl in candlelightC.From homeless to Harvard D.The role of Tiger MomBAccording to a report in Singapore’s The Straits Times, the Singaporean governmentannounced that, starting from December 30, 2022, all drinks sold locally must use nutritionalgrade labels (营养等级标签) A, B, C, or D on their packaging, marking the percentage of sugar(含糖量) and saturated fat (饱和脂肪) in the drinks. The labels are from A to D.The more sugarand saturated fat a drink has, the less healthy the drink is. So recently several Singaporean drinkcompanies have already started to put these labels on every drink.试卷第 1 页,共 3 页47.Why have Singaporean drink companies started using these labels A.Government rules. B.Increased savings.C.Educational advantages. D.Customer needs.48.Which NUTRI-GRADE is the healthiest drinks A.NUTRI-GRADE A. B.NUTRI-GRADE B.C.NUTRI-GRADE C. D.NUTRI-GRADE D.49.What is the sugar level in the NUTRI-GRADE B drink A.<1%. B.1—5%. C.5—10%. D.>10%.50.Which NUTRI-GRADE includes Full-fat milk and Flavor-added milk A.Grade A. B.Grade B. C.Grade C. D.Grade D.51.In which section of a newspaper can you probably read the passage A.Lost and Found. B.Do It Yourself.C.Music and Movie. D.Food and Health.CStarting from America, the Museum of Ice Cream has been popular with so many people.And it has now made its way to Singapore.试卷第 1 页,共 3 页Museum of Ice Cream SingaporeARE YOU READY TO FIND THE KID IN YOU EAT as much ice cream as you want.CONNECT (沟通) with your loved ones through day & night activities.LEARN all about ice cream and its history.PLAY in the world-famous Sprinkle Pool and reminisce (回忆) about your childhood inour playground.Monday—Wednesday ClosedHours Thursday—Sunday Open10:00 a.m.—10:00 p.m.Adults (成人) $38Kids aged 2 and below Free Tickets* Tickets are available online only. After buying the ticket, you will receive(收到) an e-mail.52.The first Museum of Ice Cream is in _________.A.China B.America C.Japan53.The museum is open _________ days each week.A.4 B.5 C.654.How much do Jane and her two 20-year-old daughters need to pay for their visit to themuseum A.$19. B.$38. C.$114.55.People can buy a ticket _________.A.at the door B.on the Internet C.by sending an e-mail56.What can people do in the museum A.Have fun like a child.B.Find more about the USA.C.Help build a playground for children.试卷第 1 页,共 3 页第 II 卷(50 分)一、短文填空。从下面方框中选出 10 个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确、通顺,有两词多余(每词限用一次)。(共 10 小题;每小题 1 分,计 10 分)。read it take full after which face however from aOne day, a professor entered the classroom and prepared a surprising test for his students.The professor handed out the question papers, with the text facing down as usual. 57 hehanded them all out, he asked the students to begin the test. To everyone’s surprise, there were noquestions on the paper, just a black dot (圆点) in the center of the page.Seeing the expression on everyone’s 58 , the professor said, “I want you to writewhat you see there.” At the end of the class, the professor collected all the answer papers andstarted to 59 each of them aloud. All of them described the black dot, trying to explain60 position in the middle of the paper.After all were read, the classroom was silent. The professor started to explain, “I am notgoing to grade (评分) this. No one wrote about the white part of the paper. Everyone focused onthe black dot. The same situation also 61 place in our life every day. Our life is62 of love and care. There are a lot of fantastic things. 63 , we just focus onproblems like health issues, lack of money… The dark dots are just like these small problems64 always take up our minds. Keep your mind away 65 the black dots and enjoyeach moment that life gives you. Be positive and live 66 happy life!”二、补全短文。根据短文内容,从短文后的 A~F 选项中,选出 5 个适当的选项补全短文。 (共 5 小题;每小题 1 分,计 5 分)When you wake up every morning, you need to decide what to wear, what to eat, where togo, how to go, whether to do exercise, etc. 67 So you should be careful about decisionmaking.Ken Levine said, “We all make decisions, but in the end, our decisions make us.” You can’t试卷第 1 页,共 3 页ignore (忽视) the importance of decision making. 68 However, it’s not easy to make theright decision. Here is some advice for you.★Don’t make decisions when you are over-excited, angry, or sad. 69 If you can’tstay calm, put off making the decision until you’re thinking clearly.★Most decisions are made better when you have enough information. Do some research tofind out as much as you can about your decision.★ 70 And don’t make decisions until you’ve got a full list of your choices. If youhave trouble thinking of all the choices, ask your family or friends for help.★The best way to make a decision is to think about how you’re going to feel about it in thefuture. Warren Buffett’s 10/10/10 Rule can help you make decisions. 71 How will youfeel about your decision in 10 minutes How about in 10 months How about in 10 years A.Try to make a list of all the choices.B.Even small choice can make a huge difference.C.Along the road of life, you make many decisions.D.Such feelings can influence your ability to make a good decision.E.It’s really simple and you just need to remember the three questions.三、阅读表达。(共 10 小题;计 20 分)A.完成图表。根据短文内容,完成图表中所缺信息。(共 5 小题;每小题 2 分,计 10 分)完成图表。根据短文内容,完成图表中所缺信息。Huang Xuhua, known as “Father of China’s Nuclear Submarine”, left us on February 6th,2025 in Wuhan.Born on March 12, 1926, in Guangdong Province, Huang grew up during the time whenChina faced many difficulties. This made him study very hard, hoping to use what he learned tomake his country stronger. In 1945 he entered Shanghai Jiao Tong University to studyshipbuilding. In the 1950s, China started to develop nuclear submarines. It was a very hard job.Huang was not afraid and stood up bravely. In 1958, Huang and his team began working on the试卷第 1 页,共 3 页top-secret “09 Project”. They were not allowed to keep in touch with anyone outside, not eventheir families. Huang couldn’t visit her mother for about 30 years. When he finally visited her, shewas in her 90s.Huang and his team met many other problems. For example, designing a nuclear reactor (核反应堆) was very hard. They couldn’t get help from other countries, so they had to do everythingby themselves. At last, in 1970, China’s first nuclear submarine was built and tested successfully,making China the fifth country to own a nuclear submarine. Huang didn’t stop working after thissuccess. He kept working on improving submarine technology.Huang spent his whole life developing China’s nuclear submarine, which encourages us totry our best to make the country stronger. Let’s face difficulties bravely and work hard to build amuch stronger China.Father of China’s Nuclear SubmarineName: Huang XuhuaDate of birth: March 12, 192672 : February 6th, 2025His 73 : In 1945, he studied shipbuilding in the university.In 1958, he started working on “09 Project”.● His team worked 74 keeping in touch with anyone.● His team had to 75 themselves to do everything.In 1970, his team 76 making our own nuclear submarine.His spirit: Work for China.Face difficulties bravely.B.任务型阅读。根据短文内容,按要求回答问题。(共 5 小题,每小题 2 分,计 10 分)Mary was a cute girl. When she was 11 years old, she lived in a small town. She lovedplaying the violin, but she wasn’t getting better at it. So she asked her father, John, for help.The next day, John woke Mary up and took her to run along the road near their home. Butsoon Mary felt tired. Her dad suggested a rest, for he noticed Mary wanted to give up.Then, John told a story about himself. When he was a child, he always ran along the road.试卷第 1 页,共 3 页Many children called the road “Endless Road”, because they couldn’t run to the end. However, hewanted to see what was waiting at the end of it. So he decided to run a little farther each time. Hefinally reached the end, tired but excited. There, he found the fantastic scenery (景色) with thickgrass and beautiful flowers in front of him.The story made Mary full of hope. From then on, she kept practicing the violin harder andtried to make a little more progress each day.Now, Mary becomes a good violinist. Whenever she meets difficulties, she will remember“Endless Road”. And she will always keep it in mind.根据短文内容,回答下列问题。77.Where did Mary live at the age of 11 78.Who took Mary to run along the road 79.Why did many children call the road “Endless Road” 80.How did John feel when he reached the end 81.What will Mary remember when she meets difficulties 四、书面表达。(计 15 分)82.假如你叫李华,你的英国朋友 Frank 对中国文化很感兴趣,但他很难读懂“山穷水尽疑无路,柳暗花明又一村”,来信向你寻求帮助。请你根据以下提示并结合自身或他人例子给他回信,谈谈你的理解。试卷第 1 页,共 3 页1. 词数:80-120 词;正文首尾句已给出,不计入总词数;2. 文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。Dear Frank,Glad to hear from you. It’s natural for a foreigner not to understand the sentence.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope my reply will be helpful to you.Yours,Li Hua试卷第 1 页,共 3 页2025-2026 学年九年级英语上学期开学摸底卷 (四川成都专用)解析卷(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)第 I 卷(选择题 共 100 分)第一部分 听力部分 (共 30 小题,计 30 分)一、听句子选答语。听句子,根据你所听到的内容选择正确答案。每小题念两遍。(共 5 题, 每小题 1 分,计 5 分)1.A.I made new friends. B.I forgot to bring my wallet. C.I had a good time.【答案】C【原文】How was your trip today 2.A.Silver and gold. B.By my father. C.In China.【答案】C【原文】Where was the ring made 3.A.He’s an old man. B.It’s interesting. C.I don’t believe the writer.【答案】B【原文】What do you think of the story of Yu Gong 4.A.Sure. B.No, I couldn’t C.Yes, I could.【答案】A【原文】Excuse me, could you tell me where the supermarket is 5.A.Sure, I’d love to. B.Catch you tomorrow. C.I’m sorry to hear that.【答案】A【原文】Let’s watch the talent show on TV this afternoon.二、听力匹配。听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。(每小题 1 分, 共 5 分)6.图片理解试卷第 1 页,共 3 页A. B. C. D. E.【答案】 A C D E B【原文】1. I have too much homework so I don’t get enough sleep.2. My mother always gives me a lot of pressure about schoolwork.3. I have too many after-school classes every weekend.4. I got into a fight with my best friend Peter yesterday.5. My elder brother doesn’t allow me to play with my favorite toy.三、听长短话。听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。(共 10 小题; 每小题 1 分,计 10 分)听下面一段对话,回答下列小题。7.How many students are there in Tom’s class A.43. B.45. C.47.8.What are Mary and Jane good at A.Drawing. B.Singing. C.Dancing.9.Who may be speaking to Tom A.His mother. B.His father. C.His teacher.【答案】7.B 8.C 9.A【原文】W: Is it a new picture of your class, Tom M: Yes. Now there are twenty boys and twenty-five girls in our class.W: So there are two new students in your class M: Yes. Mary and Jane are from London. They are twins.W: Do they often play with you M: Sure. We often sing and dance together after class. They dance well.W: So would you like to invite them to join your father’s birthday party next week M: Great! I’ll ask them tomorrow.试卷第 1 页,共 3 页听下面一段对话,回答小题。10.What does Mason think about sharing a room with others A.Interesting. B.Strange. C.Inexpensive.11.Where did Mason go last week A.To Boston. B.To Toronto. C.To Paris.【答案】10.A 11.C【原文】W: Mason, many young visitors like to share one room at a big hotel when they travelaround. Would you like to do that M: Yes, Tracy. That sounds interesting. I’d like to make more friends during my journey.W: Really I prefer to sleep alone. I think it’s so strange to share a room.M: Well, I’m going to have a try in my next trip to Boston.W: Oh, you really travel a lot. I remember that you just returned from Paris last week.M: Yes. I like travelling.听对话,回答以下各小题。12.Who is Mrs. Wang A.The boy’s mother. B.The boy’s teacher. C.The boy’s friend.13.What does the boy think of his school uniform A.Comfortable. B.Beautiful. C.Ugly.【答案】12.B 13.C【原文】W: Why don’t you wear your school uniform today M: Sorry, Mrs. Wang. I can’t find my school uniform in the morning.W: You are always careless. It’s very important for you to wear the school uniform at school.M: Really But I think our school uniforms look so bad.W: Maybe. But uniforms can show good discipline. You should obey the school rules.M: OK. I know.W: By the way, do you want to design our uniforms by yourself M: Sure.W: Our school plans to make new uniforms for you and you can design by yourselves.试卷第 1 页,共 3 页M: It’s a piece of good news.听对话,回答下列小题。14.How long has Jenny been away from her hometown A.For five years. B.For about four years. C.For less than three years.15.Where are Jenny’s two children A.In her hometown. B.In Wenzhou. C.We don’t know.16.When will Jenny find a school in Wenzhou for her children A.In two years. B.After she makes enough money. C.In three years.【答案】14.A 15.A 16.B【原文】A: Hey, Jenny, your hometown is really beautiful.B: Yes, I’ve been away for five years, but I still love this town. Even though it’s old, it’s full ofinteresting places to see and things to do.A: Why did you leave your hometown B: To make more money to pay for my two children’s education.A: How long have you been in Wenzhou B: For more than three years.A: How about your two children Are they in Wenzhou B: No, they go to school at my hometown.A: Do you miss them B: Of course. After I get enough money, I will find a good school in Wenzhou for them.A: I hope your wish can come true soon.B: Thank you.四、听力填空。听短文,根据短文内容完成表格中所缺信息。短文念三遍。(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)听下面短文,根据你所听到的内容,完成以下表格,每空填一词。(短文读三遍)Sam’s three meals on weekdaysAge 17 years old试卷第 1 页,共 3 页For breakfast He has a 18 breakfast with a hot dog and a glass of milk.For lunch He 19 eats beef because he doesn’t like it at all.For 20 He usually eats 21 with potatoes and carrots.【答案】17.14/Fourteen 18.quick 19.never 20.dinner 21.chicken【原文】 This boy is Sam. He is fourteen years old. He is a junior high school student. Onweekdays, he has a quick breakfast. He usually has a hot dog and a glass of milk. For lunch, hehas chicken, pork or sometimes fish. He never eats beef because he doesn’t like it at all. Heusually has a glass of apple juice with his lunch. He often has dinner at 6:00 p.m. He usually eatschicken with potatoes and carrots.第二部分 语言知识运用(共 20 小题;计 40 分)五、选词填空。阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共 5 小 题;每小题 2 分,计 10 分)根据短文内容,用方框中所给单词的适当形式填空,每词限用一次。eight lucky like festival meanThe twelfth lunar month in China is called “layue”. The character “la” in Chinese 22“to give best wishes to ancestors and gods”. There are two important 23 this month. Oneis the Laba Festival on the 24 day of the month. The Laba Festival is a time for people tohope for the harvest and good 25 in the coming year. Laba porridge is the main dish onthis day. The other important festival is the Kitchen God Worshipping on the twenty-third day ofthe month. People offer food to the Kitchen God. People usually offer him delicious food so thathe will bring them good luck for the next year. The next day, people start to sweep their house.They also make it more beautiful with things 26 paper cuttings and couplets. Once this isfinished, people will wait for the Spring Festival to come.【答案】22.means 23.festivals 24.eighth 25.luck 26.like【导语】本文介绍了中国农历腊月的文化习俗,重点讲述了腊八节和祭灶节两个传统节日的试卷第 1 页,共 3 页含义及庆祝方式。22.句意:汉字“腊”在中文里意为“向祖先和神灵表达美好祝愿”。根据“to give best wishes toancestors and gods”可知,这是汉字“腊”的含义,动词 mean“意思是”符合语境,此处表示客观事实,应用一般现在时,主语表示单数,所以空处应填 mean 的第三人称单数形式 means。故填 means。23.句意:这个月有两个重要的节日。根据下文“One is the Laba Festival...The other importantfestival is the Kitchen God Worshipping”可知,腊月有两个节日。名词 festival“节日”符合语境,基数词 two 后接可数名词的复数形式,所以空处应填 festival 的复数形式 festivals。故填festivals。24.句意: 一个是腊八节,在腊月初八这一天。根据所给单词和“on the...day of the month”可知,此处指“在这个月的第八天”,空处应填 eight 的序数词形式 eighth“第八”。故填 eighth。25.句意:腊八节是人们祈求来年丰收和好运的时刻。根据所给单词和“the harvest and good...”可知,此处指“丰收和好运”,空处应填 lucky 的名词形式 luck“运气”。故填 luck。26.句意: 他们还会用剪纸和对联等装饰品让房屋变得更漂亮。根据“paper cuttings andcouplets”可知,此处在列举装饰房屋的物品,介词 like“例如”符合语境。故填 like。六、补全对话。根据对话内容,从方框中选出最佳选项补全对话。(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)请通读下面对话,根据对活内容,从文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。Jenny: Hey, Bob. What did you do last summer vacation Bob: I went to Chengdu to see the lovely pandas with my friends. It was an exciting trip. 27Jenny: I volunteered in a hospital to cheer up the sick kids with my sister.Bob: Wonderful! 28Jenny: I want to be a doctor when I grow up. Volunteering there can help me learn more about thejob.Bob: I remember you dreamed of becoming a dancer before.Jenny: 29Bob: Why Jenny: In the past three years, I’ve seen many doctors save lives without thinking aboutthemselves. 30试卷第 1 页,共 3 页Bob: It’s really nice of you! What will you do for your dream Jenny: I am going to study medicine at a university in the future.Bob: That sounds great. 31Jenny: Thank you very much. I hope so.A.And how did you come up with this idea B.How about you, Jenny C.And I hope to be like them.D.I think you’ll be a good doctor!E.It’s cool to work as a volunteer!F.Yes, but I have changed my plan.【答案】27.B 28.A 29.F 30.C 31.D【导语】本文是一段对话,主要讲述了 Bob 和 Jenny 在暑假期间的活动以及 Jenny 对未来职业的规划。27.根据“I volunteered in a hospital to cheer up the sick kids with my sister.”可知,此空询问Jenny 的暑假活动,B 选项“你呢,Jenny?”符合语境。故选 B。28. 根据“I want to be a doctor when I grow up. Volunteering there can help me learn more aboutthe job.”可知,此空询问她为什么会有这样的想法。A 选项“你是怎么想到这个主意的?”符合语境。故选 A。29. 根据“I remember you dreamed of becoming a dancer before.”可知,Bob 提到 Jenny 以前的梦想,Jenny 应该回应她现在的计划是否改变。F 选项“是的,但我已经改变了计划。”符合语境。故选 F。30.根据“In the past three years, I’ve seen many doctors save lives without thinking aboutthemselves.”可知,Jenny 解释了她为什么想成为医生,接下来应该表达她的愿望。C 选项“我希望成为像他们那样的人。”符合语境。故选 C。31.根据“I am going to study medicine at a university in the future.”可知,Jenny 分享了她的未来计划,Bob 应该对她的计划表示支持和鼓励。D 选项“我认为你会成为一名好医生!”符合语境。故选 D。七、完形填空。阅读下面短文,根据短文内容,从 A、B、C 三个选项中选出可以填入空白 处的正确答案。(共 10 小题,每小题 2 分,计 20 分)试卷第 1 页,共 3 页He was there every morning, sitting without moving on the front steps of his house. In themorning light, I could see the shadows that were etched (蚀刻) deep within the lines around hiseyes. Each morning I walked on this road with my 32 to her kindergarten class. We werenew to the neighborhood 33 I didn’t know many of my neighbors. On one beautifulautumn morning, as we passed his house, my daughter called out to him, “Hi, Mr. Man!” She wasalways the outgoing child, so I wasn’t 34 at this. But her cheerfulness soon went awaywhen the man didn’t look at her or say “Hi” back.As we 35 on our walk to school, my daughter asked why the man didn’t want tosay hi to her! Because I didn’t have an answer, I said 36 , “Maybe he is having a bad day.”Later, I found out that Bob lost his wife in a car accident.A few days later, as we got close to Bob’s house on our way to school, my daughter calledout, “Hi, Mr. Man!” and as usual, 37 didn’t reply. But then she ran onto his front lawnand picked up a beautiful red autumn leaf. She continued up one step and 38 it to him. Iheld my breath.As she ran back to me, she said, “See you tomorrow, Mr. Man!” This time, heacknowledged (搭 理 ) her. In a soft, gentle 39 , he thanked her and said, “See youtomorrow.”From then on, Bob and my daughter exchanged greetings each morning. Our friendshipwith Bob continued for many years. But the sweetest day was 40 Bob attended mydaughter’s high school graduation. Bob gave my daughter a gift—a book 41 identifying(识别) different plants and trees. There, in the pages that described an oak tree, was the leaf mydaughter gave to Mr. Man when they first met. He had dried and pressed it and kept it all thoseyears.32.A.wife B.son C.daughter D.friend33.A.though B.so C.or D.but34.A.surprised B.happy C.sad D.bored35.A.continued B.fought C.jumped D.completed36.A.loudly B.angrily C.jokingly D.simply37.A.she B.he C.we D.they38.A.explained B.sent C.introduced D.handed试卷第 1 页,共 3 页39.A.voice B.word C.noise D.hurry40.A.why B.when C.where D.what41.A.in B.at C.on D.to【答案】32.C 33.B 34.A 35.A 36.D 37.B 38.D 39.A 40.B 41.C【导语】本文讲述了作者的女儿与邻居鲍勃从最初鲍勃对女儿的问候无回应,到女儿用一片秋叶打开鲍勃心扉,之后两人建立友好互动,多年保持友谊,鲍勃还出席女儿高中毕业典礼并送有特殊意义礼物的故事。32.句意:每天早上,我和我的女儿走在这条路上,送她去幼儿园。wife 妻子;son 儿子;daughter 女儿;friend 朋友。根据“to her kindergarten class”可知,是女儿。故选 C。33.句意:我们刚搬到这个街区,所以我不太认识我的邻居。though 尽管;so 所以;or 或者;but 但是。根据“We were new to the neighborhood … I didn’tknow many of my neighbors.”可知,“刚搬来”和“不认识邻居”是因果关系。故选 B。34.句意:我女儿一向很外向,对此并不感到惊讶。surprised 惊讶的;happy 开心的;sad 悲伤的;bored 无聊的。根据“She was always the outgoingchild”可知,女儿外向,所以对主动打招呼不惊讶。故选 A。35.句意:在我们去学校的路上继续走的时候,我女儿问为什么那个人不想跟她打招呼。continued 继续;fought 打架;jumped 跳;completed 完成。根据“on our walk to school,”可知,这里表示继续走向学校。故选 A。36.句意:因为我没有答案,我只是简单地说:“也许他今天心情不好。”。loudly 大声地;angrily 生气地;jokingly 开玩笑地;simply 简单地。根据“Because I didn’t havean answer,”可知,没答案所以简单回应。故选 D。37.句意:几天后,在我们上学的路上,当我们走近鲍勃的房子时,我女儿喊道:“嗨,曼先生!”,和往常一样,他没有回应。she 她;he 他;we 我们;they 他们。根据“didn’t reply.”可知,此处指代鲍勃,用 he 代替。故选 B。38.句意:她又上了一级台阶,把它递给他。试卷第 1 页,共 3 页explained 解释;sent 发送;introduced 介绍;handed 递。根据“it to him.”可知,这里表示递树叶给鲍勃。故选 D。39.句意:他用柔和、温和的声音感谢她,然后说:“明天见。”。voice 声音(人的嗓音);word 单词;noise 噪音;hurry 匆忙。根据“In a soft, gentle”可知,这里表示鲍勃用温柔的声音回复作者的女儿。in a … voice 表示“用……的嗓音”。故选 A。40.句意:但最美好的日子是鲍勃参加我女儿的高中毕业典礼的时候。why 为什么;when 当……时候;where 哪里;what 什么。根据“Bob attended my daughter’shigh school graduation.”可知,这里表示时间,即女儿高中毕业的时候。故选 B。41.句意:鲍勃给了我女儿一份礼物——一本关于识别不同植物和树木的书。in 在……里;at 在某处、某时刻等;on 关于某方面;to 到。根据“a book”可知,这里介绍书的内容。a book on ...表示“关于……的书”。故选 C。第三部分 阅读理解(共 15 小题;计 30 分)八、阅读短文。阅读下面三篇短文,根据短文内容选择正确答案。(共 15 小题;每小题 2 分,计 30 分)ANot only kids of Tiger Moms go to Harvard.Dawn Loggins Of Lawndale, N.C. is on her way to Harvard, one of the eightworld-famous universities in the eastern US. Nobody encouraged her to study or paid for herspecial classes. This girl created her own future.The teen was abandoned by her family last summer, when her parents and two sistersmoved to Tennessee. She found herself homeless and had to spend the night on friends’ sofas.The school bus driver learned about Dawn’s situation and invited Dawn to move in with herfamily. Soon, Dawn had a job at Burns High School. She worked from 6 a.m. to 7:40 a.m. beforethe first school bell rang. She swept floors and picked up trash again in the afternoons, beforediving (跳水) into her studies in the evenings.Dawn’s hard work paid off. She finished school with a 3.9 GPA and scored 2,110 on theSAT.“There were times when I felt like it would be easiest if I gave up,” the 18-year-old said.“But it was never in me to give up, because I realized that I was never going to be successfulunless I got an education.”Even before Dawn’s family left her, she led a difficult life. Her family was poor and cups of试卷第 1 页,共 3 页noodles were often the only food. Dawn “studied by candlelight” because her parents couldn’tafford to pay the electricity bill (电费).Dawn has now reconnected with her family. They’re proud of her accomplishments (成就)and are attending her high school graduation.42.Why didn’t Dawn give up her studies A.To reconnect with her family. B.To thank those who had helped her.C.To get an education to be successful. D.To realize her dream of going to Harvard.43.Who helped Dawn when she found herself homeless A.Her teachers. B.Her neighbors. C.A Tiger Mom. D.A school bus driver.44.What does the underlined word “abandoned” mean in Chinese A.love B.left C.encourage D.influence45.Which of the following words describe Dawn A.Open-minded. B.Good-natured. C.Strong-willed. D.Warm-hearted.46.What is the best title for the text A.Another Harvard girl B.A girl in candlelightC.From homeless to Harvard D.The role of Tiger Mom【答案】42.C 43.D 44.B 45.C 46.C【导语】本文主要讲述了一位名叫 Dawn Loggins 的女孩,她没有向贫穷、恶劣的生活环境屈服,完成了一个从无家可归的女孩到哈佛大学新生的蜕变。42.细节理解题。根据“because I realized that I was never going to be successful unless I got aneducation.”可知,她没放弃梦想是因为她意识到除非接受好的教育否则永远不能成功。故选C。43.细节理解题。根据“The school bus driver learned about Dawn’s situation and invited Dawnto move in with her family…”可知,是一位校车司机帮助了她。故选 D。44.词义猜测题。根据“when her parents and two sisters moved to Tennessee. She found herselfhomeless”可知,她的父母和两个姐妹搬走了,她发现自己无家可归了,由此可知,她的家人把她抛弃了,划线单词与 left 词义相近,故选 B。45.推理判断题。根据“She worked from 6 a. m. to 7:40 a. m. before the first school bell rang. Sheswept floors and picked up trash again in the afternoons, before diving (跳水) into her studies in试卷第 1 页,共 3 页the evenings.”可知,她从早上 6 点工作到早上 7 点 40 分,直到第一节上课铃响,下午,她扫地又捡垃圾,然后晚上再去学习;根据“Dawn ‘studied by candlelight’ because her parentscouldn’t afford to pay the electricity bill”可知,Dawn“在烛光下学习”是因为她的父母付不起电费。由此可以看出,她是一个意志坚强的人,故选 C。46.标题归纳题。通读全文可知,文章叙述了 Dawn 从无家可归的处境到去哈佛上学的故事。故选 C。BAccording to a report in Singapore’s The Straits Times, the Singaporean governmentannounced that, starting from December 30, 2022, all drinks sold locally must use nutritionalgrade labels (营养等级标签) A, B, C, or D on their packaging, marking the percentage of sugar(含糖量) and saturated fat (饱和脂肪) in the drinks. The labels are from A to D.The more sugarand saturated fat a drink has, the less healthy the drink is. So recently several Singaporean drinkcompanies have already started to put these labels on every drink.47.Why have Singaporean drink companies started using these labels A.Government rules. B.Increased savings.C.Educational advantages. D.Customer needs.48.Which NUTRI-GRADE is the healthiest drinks 试卷第 1 页,共 3 页A.NUTRI-GRADE A. B.NUTRI-GRADE B.C.NUTRI-GRADE C. D.NUTRI-GRADE D.49.What is the sugar level in the NUTRI-GRADE B drink A.<1%. B.1—5%. C.5—10%. D.>10%.50.Which NUTRI-GRADE includes Full-fat milk and Flavor-added milk A.Grade A. B.Grade B. C.Grade C. D.Grade D.51.In which section of a newspaper can you probably read the passage A.Lost and Found. B.Do It Yourself.C.Music and Movie. D.Food and Health.【答案】47.A 48.A 49.B 50.C 51.D【导语】本文主要介绍了新加坡政府宣布,从 2022 年 12 月 30 日起,所有在当地销售的饮料必须在包装上使用营养等级标签,标明饮料中糖和饱和脂肪的百分比。47.细节理解题。根据“the Singaporean government announced that, starting from December 30,2022, all drinks sold locally must use nutritional grade labels ... So recently several Singaporeandrink companies have already started to put these labels on every drink.”可知是因为政府规定所有在当地销售的饮料必须在包装上使用营养级标签。故选 A。48.细节理解题。根据“The more sugar and saturated fat a drink has, the less healthy the drink is”以及表格可知一种饮料的糖和饱和脂肪越多,就越不健康,所以含糖量最低的NUTRI-GRADE A 是最健康的。故选 A。49.细节理解题。根据表格可知,NUTRI-GRADE B 的含糖量为 1—5%。故选 B。50.细节理解题。根据表格可知,Grade C 包括全脂牛奶和风味添加牛奶。故选 C。51.推理判断题。本文内容和健康饮食有关,故可以在食物和健康部分看到文章。故选 D。CStarting from America, the Museum of Ice Cream has been popular with so many people.And it has now made its way to Singapore.Museum of Ice Cream SingaporeARE YOU READY TO FIND THE KID IN YOU EAT as much ice cream as you want.试卷第 1 页,共 3 页CONNECT (沟通) with your loved ones through day & night activities.LEARN all about ice cream and its history.PLAY in the world-famous Sprinkle Pool and reminisce (回忆) about your childhood inour playground.Monday—Wednesday ClosedHours Thursday—Sunday Open10:00 a.m.—10:00 p.m.Adults (成人) $38Kids aged 2 and below Free Tickets* Tickets are available online only. After buying the ticket, you will receive(收到) an e-mail.52.The first Museum of Ice Cream is in _________.A.China B.America C.Japan53.The museum is open _________ days each week.A.4 B.5 C.654.How much do Jane and her two 20-year-old daughters need to pay for their visit to themuseum A.$19. B.$38. C.$114.55.People can buy a ticket _________.A.at the door B.on the Internet C.by sending an e-mail56.What can people do in the museum A.Have fun like a child.B.Find more about the USA.C.Help build a playground for children.【答案】52.B 53.A 54.C 55.B 56.A【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了冰淇淋博物馆的开放时间、票价及活动内容。52.细节理解题。根据“Starting from America, the Museum of Ice Cream has been popular with试卷第 1 页,共 3 页so many people.”可知,第一个冰淇淋博物馆在美国。故选 B。53.细节理解题。根据“Thursday—Sunday Open”可知,每周开放 4 天。故选 A。54.细节理解题。根据“Adults (成人) $38”可知,共需支付 114 美元。故选 C。55.细节理解题。根据“Tickets are available online only.”可知,购票需通过互联网。故选 B。56.细节理解题。根据“ARE YOU READY TO FIND THE KID IN YOU ”以及“PLAY in theworld-famous Sprinkle Pool and reminisce (回忆) about your childhood in our playground.”可知,游客能体验童趣。故选 A。第 II 卷(50 分)一、短文填空。从下面方框中选出 10 个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确、通顺,有两词多余(每词限用一次)。(共 10 小题;每小题 1 分,计 10 分)。read it take full after which face however from aOne day, a professor entered the classroom and prepared a surprising test for his students.The professor handed out the question papers, with the text facing down as usual. 57 hehanded them all out, he asked the students to begin the test. To everyone’s surprise, there were noquestions on the paper, just a black dot (圆点) in the center of the page.Seeing the expression on everyone’s 58 , the professor said, “I want you to writewhat you see there.” At the end of the class, the professor collected all the answer papers andstarted to 59 each of them aloud. All of them described the black dot, trying to explain60 position in the middle of the paper.After all were read, the classroom was silent. The professor started to explain, “I am notgoing to grade (评分) this. No one wrote about the white part of the paper. Everyone focused onthe black dot. The same situation also 61 place in our life every day. Our life is62 of love and care. There are a lot of fantastic things. 63 , we just focus onproblems like health issues, lack of money… The dark dots are just like these small problems64 always take up our minds. Keep your mind away 65 the black dots and enjoyeach moment that life gives you. Be positive and live 66 happy life!”【答案】试卷第 1 页,共 3 页57.After 58.face 59.read 60.its 61.takes 62.full 63.However 64.which 65.from 66.a【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一位教授通过一次特殊的测试,向学生们传达应多关注生活中的美好,而非局限于小问题的道理。57.句意:在他把所有试卷都发完后,他让学生们开始考试。根据“he handed them all out, heasked the students to begin the test”可知,是在分发完试卷之后才让学生开始考试。结合备选词提示,after“在……之后”符合语境,句首首字母大写。故填 After。58.句意:看到每个人脸上的表情,教授说:“我想让你们把看到的写下来。”根据“theexpression on everyone’s”可知,此处指的是每个人脸上的表情。结合备选词提示,face“脸”符合语境,此处用单数形式。故填 face。59.句意:下课时,教授收齐了所有答卷,开始大声朗读每份答卷。根据“...each of them aloud”及备选词可知,是大声朗读答卷内容。结合备选词提示,read“读”符合语境,start to do sth.为固定搭配,to 后接动词原形。故填 read。60.句意:所有人都描述了那个黑点,试图解释它在纸中央的位置。此处修饰名词“position”,指代前文的“the black dot”,应用形容词性物主代词。结合备选词提示,it 的形容词性物主代词 its“它的”符合语境。故填 its。61.句意:同样的情况每天都在我们的生活中发生。根据“The same situation also... place”可知,此处指同样的情况发生,“take place”是固定短语,意为“发生”。本文整体时态为一般现在时,主语“the same situation”是第三人称单数,谓语动词应用 take 的第三人称单数形式 takes。故填 takes。62.句意:我们的生活充满了爱与关怀。根据“Our life is...of love and care”及备选词可知,应是生活中充满了爱和关怀,“be full of”是固定短语,意为“充满”。故填 full。63.句意:然而,我们只关注像健康问题、缺钱之类的问题。前文提到生活中有很多美好的事情,后文说只关注问题,前后存在转折关系。结合备选词,however“然而”符合语境,句首首字母大写。故填 However。64.句意:这些黑点就像这些小问题一样,总是占据我们的思绪。此处引导定语从句,先行词是“these small problems”,指物,且关系词在从句中作主语。结合备选词,which 符合语境。故填 which。65.句意:把你的注意力从黑点上移开,享受生活给你的每一刻。“keep away from”是固定短语,意为“远离”,此处指远离黑点。结合备选词,from 符合语境。故填 from。试卷第 1 页,共 3 页66.句意:要积极乐观,过幸福的生活!“life”在此处表示“生活”,是可数名词单数,此处表示泛指“一种幸福的生活”;“happy”是以辅音音素开头的单词,应用不定冠词 a 修饰。故填 a。二、补全短文。根据短文内容,从短文后的 A~F 选项中,选出 5 个适当的选项补全短文。 (共 5 小题;每小题 1 分,计 5 分)阅读下面短文,从所给的 A~E 五个选项中,选出正确的答案填空,使短文通顺,内容完整。When you wake up every morning, you need to decide what to wear, what to eat, where togo, how to go, whether to do exercise, etc. 67 So you should be careful about decisionmaking.Ken Levine said, “We all make decisions, but in the end, our decisions make us.” You can’tignore (忽视) the importance of decision making. 68 However, it’s not easy to make theright decision. Here is some advice for you.★Don’t make decisions when you are over-excited, angry, or sad. 69 If you can’tstay calm, put off making the decision until you’re thinking clearly.★Most decisions are made better when you have enough information. Do some research tofind out as much as you can about your decision.★ 70 And don’t make decisions until you’ve got a full list of your choices. If youhave trouble thinking of all the choices, ask your family or friends for help.★The best way to make a decision is to think about how you’re going to feel about it in thefuture. Warren Buffett’s 10/10/10 Rule can help you make decisions. 71 How will youfeel about your decision in 10 minutes How about in 10 months How about in 10 years A.Try to make a list of all the choices.B.Even small choice can make a huge difference.C.Along the road of life, you make many decisions.D.Such feelings can influence your ability to make a good decision.E.It’s really simple and you just need to remember the three questions.试卷第 1 页,共 3 页【答案】67.C 68.B 69.D 70.A 71.E【导语】本文围绕做决定的重要性及给出相关建议展开。67.根据“When you wake up every morning, you need to decide what to wear, what to eat, whereto go, how to go, whether to do exercise, etc.”可知,前面列举了每天早上要做的各种决定。C选项“在人生的道路上,你会做出很多决定”是对前面内容的一个总结和升华,引出下文关于做决定要谨慎的内容。故选 C。68.根据“You can’t ignore (忽视) the importance of decision making.”可知,前面提到不能忽视做决定的重要性。B 选项“即使是很小的选择也可能产生巨大的影响”进一步强调了做决定的重要性,与前文衔接紧密。故选 B。69.根据“Don’t make decisions when you are over-excited, angry, or sad.”可知,前面说不要在过度兴奋、生气或悲伤时做决定。D 选项“这样的感觉会影响你做出好决定的能力”解释了为什么不能在那些情绪下做决定,因为这些情绪会产生影响。故选 D。70.根据“And don’t make decisions until you’ve got a full list of your choices. If you have troublethinking of all the choices, ask your family or friends for help.”可知,后面说在得到所有选择的完整列表之前不要做决定。A 选项“尽力列出所有的选择”与后文内容相呼应。故选 A。71.后面提到了三个关于在 10 分钟、10 个月、10 年后对决定感受的问题。E 选项“这真的很简单,你只需要记住这三个问题”起到了引出后面三个问题的作用。故选 E。三、阅读表达。(共 10 小题;计 20 分)A.完成图表。根据短文内容,完成图表中所缺信息。(共 5 小题;每小题 2 分,计 10 分)完成图表。根据短文内容,完成图表中所缺信息。Huang Xuhua, known as “Father of China’s Nuclear Submarine”, left us on February 6th,2025 in Wuhan.Born on March 12, 1926, in Guangdong Province, Huang grew up during the time whenChina faced many difficulties. This made him study very hard, hoping to use what he learned tomake his country stronger. In 1945 he entered Shanghai Jiao Tong University to studyshipbuilding. In the 1950s, China started to develop nuclear submarines. It was a very hard job.试卷第 1 页,共 3 页Huang was not afraid and stood up bravely. In 1958, Huang and his team began working on thetop-secret “09 Project”. They were not allowed to keep in touch with anyone outside, not eventheir families. Huang couldn’t visit her mother for about 30 years. When he finally visited her, shewas in her 90s.Huang and his team met many other problems. For example, designing a nuclear reactor (核反应堆) was very hard. They couldn’t get help from other countries, so they had to do everythingby themselves. At last, in 1970, China’s first nuclear submarine was built and tested successfully,making China the fifth country to own a nuclear submarine. Huang didn’t stop working after thissuccess. He kept working on improving submarine technology.Huang spent his whole life developing China’s nuclear submarine, which encourages us totry our best to make the country stronger. Let’s face difficulties bravely and work hard to build amuch stronger China.Father of China’s Nuclear SubmarineName: Huang XuhuaDate of birth: March 12, 192672 : February 6th, 2025His 73 : In 1945, he studied shipbuilding in the university.In 1958, he started working on “09 Project”.● His team worked 74 keeping in touch with anyone.● His team had to 75 themselves to do everything.In 1970, his team 76 making our own nuclear submarine.His spirit: Work for China.Face difficulties bravely.【答案】72.Date of death 73.experience 74.without 75.depend on 76.succeeded in【导语】本文主要介绍了中国著名科学家黄旭华的生平事迹。72.根据“left us on February 6th, 2025 in Wuhan.”可知这是他去世的日期,date of death“去世试卷第 1 页,共 3 页日期”,首字母大写。故填 Date of death。73.根据“In 1945, he studied shipbuilding in the university...”可知此处介绍的是他的经历,experience“经历”。故填 experience。74.根据“They were not allowed to keep in touch with anyone outside, not even their families.”可知他们不允许与外界的任何人保持联系,甚至包括他们的家人,此处用介词 without“没有”。故填 without。75.根据“They couldn’t get help from other countries, so they had to do everything by themselves.”可知他们无法从其他国家获得帮助,所以他们不得不靠自己做一切事情,depend on“依靠”,have to do sth.“不得不做某事”。故填 depend on。76.根据“At last, in 1970, China’s first nuclear submarine was built and tested successfully”可知最后,在 1970 年,中国第一艘核潜艇成功建成并进行了测试,succeed in doing sth.“成功做某事”,句子用一般过去时,动词用过去式。故填 succeeded in。B.任务型阅读。根据短文内容,按要求回答问题。(共 5 小题,每小题 2 分,计 10 分)Mary was a cute girl. When she was 11 years old, she lived in a small town. She lovedplaying the violin, but she wasn’t getting better at it. So she asked her father, John, for help.The next day, John woke Mary up and took her to run along the road near their home. Butsoon Mary felt tired. Her dad suggested a rest, for he noticed Mary wanted to give up.Then, John told a story about himself. When he was a child, he always ran along the road.Many children called the road “Endless Road”, because they couldn’t run to the end. However, hewanted to see what was waiting at the end of it. So he decided to run a little farther each time. Hefinally reached the end, tired but excited. There, he found the fantastic scenery (景色) with thickgrass and beautiful flowers in front of him.The story made Mary full of hope. From then on, she kept practicing the violin harder andtried to make a little more progress each day.Now, Mary becomes a good violinist. Whenever she meets difficulties, she will remember“Endless Road”. And she will always keep it in mind.根据短文内容,回答下列问题。77.Where did Mary live at the age of 11 78.Who took Mary to run along the road 试卷第 1 页,共 3 页79.Why did many children call the road “Endless Road” 80.How did John feel when he reached the end 81.What will Mary remember when she meets difficulties 【答案】77.In a small town./She (Mary) lived in a small town. 78.John/ Her (Mary’s) dad./Mary’s (Her) father./ Mary’s dad (father) took her to run along the road (near her home). 79.Because they couldn’t run to the end/ Many children called the road “Endless Road” because theycouldn’t run to the end. 80.He (John) felt tired but excited./ He (John) was tired but excited./Tired but excited/ John (He) felt tired but excited when he reached the end. 81.The “EndlessRoad”/ “Endless Road”./ She will remember (the) “Endless Road”./ Mary will remember (the)“Endless Road” when she meets difficulties.【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了 11 岁的玛丽在小提琴练习中遇到瓶颈,父亲约翰通过讲述自己童年坚持跑完“无尽之路”的故事激励她,最终玛丽成为优秀小提琴家的故事。77.根据“When she was 11 years old, she lived in a small town.”可知,玛丽 11 岁时住在一个小镇上。故填 In a small town./ She (Mary) lived in a small town.78.根据“The next day, John woke Mary up and took her to run along the road near their home.”可知,玛丽的父亲约翰带着玛丽沿着路跑。故填 John/ Her (Mary’s) dad./ Mary’s (Her) father./Mary’s dad (father) took her to run along the road (near her home).79.根据“Many children called the road ‘Endless Road’, because they couldn’t run to the end.”可知,因为孩子们无法跑到路的尽头,所以称这条路为“无尽之路”。故填 Because they couldn’t run to the end/ Many children called the road “Endless Road” because they couldn’t run to theend.80.根据“He finally reached the end, tired but excited.”可知,约翰到达尽头时感觉又累又兴奋。故填 He (John) felt tired but excited./ He (John) was tired but excited./ Tired but excited/ John(He) felt tired but excited when he reached the end.81.根据“Whenever she meets difficulties, she will remember ‘Endless Road’.”可知,当玛丽遇试卷第 1 页,共 3 页到困难时,她会记得那条“无尽之路”。故填 The “Endless Road”/ “Endless Road”./ She willremember (the) “Endless Road”./ Mary will remember (the) “Endless Road” when she meetsdifficulties.四、书面表达。(计 15 分)82.假如你叫李华,你的英国朋友 Frank 对中国文化很感兴趣,但他很难读懂“山穷水尽疑无路,柳暗花明又一村”,来信向你寻求帮助。请你根据以下提示并结合自身或他人例子给他回信,谈谈你的理解。1. 词数:80-120 词;正文首尾句已给出,不计入总词数;2. 文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。Dear Frank,Glad to hear from you. It’s natural for a foreigner not to understand the sentence.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope my reply will be helpful to you.Yours,试卷第 1 页,共 3 页Li Hua【答案】例文Dear Frank,Glad to hear from you. It’s natural for a foreigner not to understand the sentence. Thisfamous line was written by Lu You. It suggests that when we are in a hopeless situation, there maystill be a pleasant turn awaiting us. In English, there’s a similar saying: “Every cloud has a silverlining.” For example, I once had difficulty preparing for an important exam. I felt discouraged andalmost gave up. Yet I kept on studying, and gradually, I made progress. This taught me that weshould never lose heart. There’s always a new path when we remain hopeful.I hope my reply will be helpful to you.Yours,Li Hua【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇书信作文;②时态:一般现在时与一般过去时;③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏要点,并适当添加细节,突出重点。[写作步骤]第一步,介绍这句话的意思以及你的相关例子;第二步,分享你的理解。[亮点词汇]①similar 相似的②had difficulty doing 做某事有困难③made progress 取得进步[高分句型]①It suggests that when we are in a hopeless situation, there may still be a pleasant turn awaitingus.(时间状语从句)②This taught me that we should never lose heart.(宾语从句)试卷第 1 页,共 3 页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年九年级英语上学期开学摸底卷 (四川成都专用) 2025-2026学年九年级英语上学期开学摸底卷 (四川成都专用)原卷.docx 2025-2026学年九年级英语上学期开学摸底卷 (四川成都专用) 2025-2026学年九年级英语上学期开学摸底卷 (四川成都专用)解析卷.docx 2025-2026学年九年级英语上学期开学摸底卷 (四川成都专用) audio.mp4