2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (四川成都专用)(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (四川成都专用)(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源简介

2025-2026 学年八年级英语上学期开学摸底卷
(四川成都专用)
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
第 I 卷(选择题 共 100 分)
第一部分 听力部分 (共 30 小题,计 30 分)
一、听句子选答语。听句子,根据你所听到的内容选择正确答案。每小题念两遍。(共 5 题, 每小题 1 分,计 5 分)
1.A.Large. B.Blue. C.A T- shirt.
2.A.Yes, please.B.Good idea. C.No, I wouldn’t.
3. A.Don’t say so. B.No problem. C.Sounds good.
4. A.Yes, there are.B.Yes, please. C.15 North Street.
5. A.On Weekends. B.With Anna. C.Old people’s home.
二、听力匹配。听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。(每小题 1 分, 共 5 分)
6.听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。
A. B. C. D. E.
三、听长短话。听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。(共 10 小题; 每小题 1 分,计 10 分)
听下面一段对话,回答两个小题。
7.Where did David’s parents go yesterday
A.To a shop. B.At home. C.To a cinema.
8.What did David do yesterday
A.Read a book. B.Did the homework. C.Watched a movie.
听下面一段对话,回答三个小题。
9.What ball game is Jack learning these days
A.Basketball. B.Table tennis. C.Volleyball.
10.What sport is Jack good at
试卷第 1 页,共 3 页
A.Running. B.Playing tennis. C.Swimming.
11.How often does Jack play basketball
A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week.
听对话,回答下列小题。
12.What does Jack want to be when he grows up
A.A pianist. B.A teacher. C.A violinist.
13.How is he going to do that
A.He is going to practice piano twice a week.
B.He is going to have lessons twice a week.
C.He is going to practice piano every day.
听对话,回答小题
14.What does Bob want to be when he grows up
A.A doctor. B.A teacher. C.A cook.
15.Where is Bob going to study
A.In Shanghai. B.In London. C.In Beijing.
16.When will Bob start to study
A.Next November. B.Next October. C.Next September.
四、听力填空。听短文,根据短文内容完成表格中所缺信息。短文念三遍。
(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
你将听到一篇短文,请根据短文内容,将所缺信息填入对应的横线上,每空一词。短文读三
遍。
My past life
Time Before 17 years old.
Place I was in a small 18 with my parents in Nanjing.
I liked my 19 and my dog.
Detail
(细节)
On the wall, there were many 20 pictures.
试卷第 1 页,共 3 页
There were many cute 21 on the water.
第二部分 语言知识运用(共 20 小题;计 40 分)
五、选词填空。阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共 5 小 题;每小题 2 分,计 10 分)
根据短文内容,用方框中所给词或其适当形式填空,每个单词只能用一次,每空只能写一词。
gift true spend buy but
Today we live in a “consumer society (消费社会)”. In some people’s eyes, we will be
happy if we have some things. But is this always 22
On the one hand, it is nice to live in a big house and have beautiful clothes to wear. On the
other hand, many people have all these things 23 they are not happy. So maybe we have
to find out real happiness.
We can’t 24 friendship and love. It is a nice thing to have people around us who
love us. 25 time with them also brings happiness. But people sometimes think they can
buy love by giving expensive 26 . That doesn’t work. In my eyes, a diamond (钻石) ring is
an amazing gift, but some flowers may bring more happiness too.
六、补全对话。根据对话内容,从方框中选出最佳选项补全对话。(共 5 小题;每小题 2 分,
共 10 分)
根据对话内容,从下面选项中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
A: Excuse me, where is Xinhua Bookshop
B: 27
A: On Hongxing Road 28
B: You can take the No. 5 bus to get there.
A: 29
B: Go along the road, turn right and walk on for five minutes. Then you will see the bus station.
A: Sorry. 30
B: Just walk along the road, turn right and walk on for five minutes.
A: OK, I see. 31
试卷第 1 页,共 3 页
B: You’re welcome.
A.Thanks a lot.
B.How can I get there
C.It is on Hongxing Road.
D.Can you say it again
E.Where is the bus station
F.I don’t know.
七、完形填空。阅读下面短文,根据短文内容,从 A、B、C 三个选项中选出可以填入空白 处的正确答案。(共 10 小题,每小题 2 分,计 20 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C 三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Fu Bao is the name of a giant panda. She was born in Everland Park in South Korea. She is
the first baby of the visiting giant pandas “Ai Bao” and “Le Bao”. On April 3, 2024, she came
back to China and started living in her 32 home in Sichuan.
Before Fu Bao left for China, the keepers 33 a farewell ceremony (告别仪式)
for her. It was rainy that day, but thousands of panda lovers still went to say 34 to Fu
Bao. Many of them 35 raincoats or held umbrellas. They waved flags, shouted Fu Bao’
s name and took 36 of Fu Bao with their mobile phones. Some 37 cried.
“There are many good keepers in China. I am 38 Fu Bao will be happy. After Fu
Bao goes back to China, there will be more Chinese fans to 39 her,” said a keeper of
Everland Park.
Fu Bao is the first giant panda born in South Korea. As the name “Fu Bao” suggests, she
symbolizes a “treasure that brings happiness”. She is 40 loved by people. She is a
41 of friendship between the Chinese and South Korean people.
32.A.safe B.new C.small
33.A.held B.watched C.stopped
试卷第 1 页,共 3 页
34.A.hello B.sorry C.goodbye
35.A.wore B.found C.bought
36.A.cards B.letters C.photos
37.A.even B.still C.just
38.A.afraid B.sure C.sad
39.A.keep B.miss C.love
40.A.deeply B.easily C.kindly
41.A.luck B.bridge C.idea
第三部分 阅读理解(共 15 小题;计 30 分)
八、阅读短文。阅读下面三篇短文,根据短文内容选择正确答案。(共 15 小题;每小题 2 分,计 30 分)
A
How can you remember a song from your childhood (童年) to this day Why does your
teacher use songs to teach you English There is a scientific reason (科学原因) for this.
Researchers (研究者) are studying the relationship (关系) between music and remembering
a foreign language. “Singing could be a new way of learning, especially (尤其是) for a foreign
language. The brain (脑) likes to remember things in a catchy and relaxing way. For example,
children can remember difficult words quickly when they are in a song,” said Dr. Karen Ludke. If
children find it difficult to learn foreign languages, this new way may help. On his blog, Dr.
Ludke wrote “A listen-and-repeat (重复) singing way can help to learn foreign languages and
open the door for future research in this area.”
Many language teachers know the importance of music and they often use it in teaching and
learning. Hua Zhuying, a teacher at a Chinese language school in Washington D.C., likes using
songs in teaching Chinese. She said, “I use music all the time to teach children Chinese. For little
children, we usually use the music. Not only does it work, but it is fun for children. Sometimes I
think if I learned English that way when I was young, maybe I could speak English much better.”
Our brain likes music in learning languages, especially for remembering. If you are still
having problems in learning a language, why not try singing it out
根据语篇内容,选择最佳选项。
42.How does the writer start the passage
A.By asking questions. B.By telling a story. C.By listing numbers.
试卷第 1 页,共 3 页
43.What’s the underlined word “catchy” probably mean
A.Fast to read. B.Slow to follow. C.Easy to remember.
44.Why does the writer mention (提到) Hua Zhuying in Paragraph3
A.To show that many language teachers’ English is very good.
B.To show that many language teachers know the importance of music.
C.To show that children can learn Chinese and music in Washington D.C.
45.What can we infer (推断) from this passage
A.Learning foreign languages can open the door to the future.
B.Hua Zhuying is an English teacher in Washington D.C.
C.It’s interesting for children to learn foreign languages in music.
46.What’s the best title of this passage
A.The importance of music
B.A great foreign language teacher
C.Learning foreign languages in music
B
J&M Music Store·Rock, pop and country music
Peth Market·Fresh fruit and vegetables ·Buy new or used CDs
·Open from Friday to Sunday mornings ·Listen before you buy
·Free ice cream for children under 12 ·Guitar lessons offered
Times Coffee Shop·The best coffee in town
Macon’s B&B·Feel like staying at home ·Sandwiches, cakes, pies
·We have different kinds of rooms ·Open: 10:00 am—11:00 pm every day
·Delicious home-made breakfast ·Jazz music: from Wednesday to Sunday
根据语篇内容,选择最佳选项。
47.You can _________ at J&M Music Store.
A.learn guitar B.borrow new or used CDs C.learn pop music history
48.You can go to Times Coffee Shop to have coffee and pies at _________.
A.8:30 am B.9:30 am C.10:30 pm
试卷第 1 页,共 3 页
49.If your friend is coming for a visit, where can he stay for a night
A.At J&M Music Store. B.In Peth Market. C.At
Macon’s B&B.
50.Which of the following is TRUE according to the passage
A.There is no breakfast at Macon’s B&B.
B.You can’t listen to the CD before you buy it at J&M Music Store.
C.Kids under 12 can get free ice cream in Peth Market.
51.Where is the passage probably from
A.A dictionary. B.A newspaper. C.A storybook.
C
Mary did not understand such sentences as “She is blue today!” You are yellow.” “He has a
green thumb. “He told a little white lie. “and so on. And she went to her teacher for help.
Mrs Green: “In everyday English, Mary, blue sometimes means sad. Sometimes it has
other meanings. Yellow means afraid.” He has a green thumb “means “He grows plants well.”
And a white lie is not a bad one.
Mary: Would you give me an example of “a white lie?”
Mrs Green: “Certainly, now I give you a cake. You don’t like it, but you won’t say it.
Instead, you say, ‘No, thanks, I’m not hungry.’ That’s a white lie.”
Mary: “Oh, I see. Thank you very much.”
52.He is ________ today. His father is ill.
A.blue B.yellow C.green D.white
53.I don’t have a green thumb, so all my plants _________.
A.die off B.grow well C.look nice D.are good
54.Tom is _______ to climb the tree. He’s yellow.
A.happy B.clever C.sad D.afraid
55.If you had a terrible accident, you didn’t want your parents to know the truth. What could you
do
A.Go to ask the teacher for help. B.Tell them a white lie.
C.Grow some plants well. D.Work harder.
56.Which of the sentences is not true
试卷第 1 页,共 3 页
A.In spoken English, blue sometimes means sad.
B.It’s not good to tell a white lie.
C.A green thumb means someone grows plants well.
D.Yellow can mean afraid.
第 II 卷(50 分)
一、短文填空。从下面方框中选出 10 个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确、
通顺,有两词多余(每词限用一次)。(共 10 小题;每小题 1 分,计 10 分)。
idea team real enough match improve
draw they friend learn become interesting
Do you have fun activities at school Students at Xiamen Huaqiao Middle School have a
fun 57 . They draw pictures of their school and write about it in English. You know what
Some works even 58 postcards (明信片) and bags.
The students work in teams. Zhang Dingyu, 13, says, “I’m good at 59 , and my
teammate speaks good English. So we help each other.” When they draw, they use school maps,
but these are not 60 . So, Liu Shumiao, 13, and her team walk around the school. “We
want to make a(n) 61 3D map,” she says. Su Ziqing, 12, says, “I learn a lot about art,
geography and English and I also make new friends. This match was 62 cool!”
Through this activity, their English 63 quickly. First, they have to write about
their school in English. This makes them practise using English words and encourages them
64 to write something. Also, working in teams let 65 talk in English with their
teammates. They share 66 and help each other to make their works better. This is good
for their speaking and listening.
The match is a fun way to use English and get better at it.
二、补全短文。根据短文内容,从短文后的 A~F 选项中,选出 5 个适当的选项补全短文。 (共 5 小题;每小题 1 分,计 5 分)
Every day, we use and throw away a large number of things. 67 Luckily, with
the support (支持) of our friends, families and classmates, there are many simple things we can do
to protect the environment!
Drive our cars less. 68 For example, we can walk or ride a bike instead of (取代)
试卷第 1 页,共 3 页
driving a car to where we need to go. Carpooling (拼车) is also a great way to get around, and it
means we can spend more time with our friends and family! 69
Use less electricity and water. 70 And remember to turn off small machines (机
器 ) when we don’t use them, because it saves a lot of energy through the day. Something as
simple as turning off the water while brushing our teeth can also make a big difference to the earth.
71 If we put our heart into it, it’s never too late to make a small change.
A.Turn off the lights when we leave a room.
B.There are many great ways to get around.
C.It is a very good way to reduce (减少) air pollution.
D.One small step for humans is a big jump for the environment.
E.It’s time for us to think of ways to change what we are doing to the earth.
三、阅读表达。(共 10 小题;计 20 分)
A.完成图表。根据短文内容,完成图表中所缺信息。(共 5 小题;每小题 2 分,计 10 分)
Hello! I’m Lisa. Today is April 23rd, World Book Day. It’s one of my favorite days of the
year.
I love reading very much. That is because of my family. There are four people in my family.
My father likes reading history books. My mother’s favorites are the ones on art. My little brother
likes picture books best and I love reading storybooks. Every evening from 7:00 to 8:00, we read
together. For us, reading is like eating and sleeping.
What do we do on World Book Day In the morning we go to a book club. About 50
parents and children read together. My mother and brother like to be with them. They can talk
about books after reading. My father gives away (捐赠) some books to the club. And I have a
good time with the little children. They like to listen to my stories. In the afternoon, we go to a
book show. There are some new books. We watch the TV show Readers in the evening. We can
learn much from it.
This is our World Book Day. What about yours Put down your phones and read more
books. They are your good friends.
About Lisa’s family★The family love books, but their favorites are not the same.
试卷第 1 页,共 3 页
★They keep a good 72 : they read for an hour every evening.
★They think reading is an 73 part (部分) of life.
World Book Day (April 23rd) for Lisa’s family
Activities
Going to a book club:
Lisa’s mother and brother 74 other parents and children
In the morning in reading and talking.
Lisa’s father gives away books.
Lisa 75 to the little children.
In the afternoon Going to a book show
In the evening Watching the TV show Readers
Writing purpose (目的): She wants people to love 76 .
B.任务型阅读。根据短文内容,按要求回答问题。(共 5 小题,每小题 2 分,计 10 分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
Last year, a dance known as Kemusan or Subject Three became popular online. The dance
first came out in a wedding (婚礼) party. Then, from the Internet to the streets, we could see
people dancing the Subject Three.
It’s not difficult to dance the Subject Three. Dancers just sway (摇 动 ) their knees and
ankles (脚踝) at the same time, making exciting hand gestures (姿势). The dance quickly became
popular among young people online and offline, because it can bring them a lot of joy and fun.
On New Year’s Eve, 2024, in Shenyang, hundreds of people dressed alike and did the dance
to welcome the New Year. The dancers livestreamed (直播) the party. And they invited many
people online to join in the party. In the end, they set a new Guinness World Record for “the most
people doing the same dance at the same time online and offline”.
The name of the dance “Kemusan” or “Subject Three” names after China’s third-subject
driving test, the road test. It is said that when a young man passed his road test, he was so happy
试卷第 1 页,共 3 页
that he danced excitedly. When questioned about the dance, he answered, “It is the Subject Three
dance.”
77.Where did the dance come out
78.Why was the dance popular among young people
79.What record did the people set on New Year’s Eve, 2024, in Shenyang
80.How did the young man show his happiness in passing the test
81.Are you interested in “Kemusan” or “Subject Three” dance Why or why not
四、书面表达。(计 15 分)
82.愉快的暑假结束了,为了更好规划新学期生活,现校刊英文专栏以“My Plans for
New Term”为题征稿,请根据以下提示,用英语写一篇短文投稿。
内容要点:
1. 学习计划;
2. 运动计划;
3. ……计划;
4. 你对新学期的期望。
注意:
1. 内容必须包含题干中的所有信息;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不得透露真实姓名及学校名称;
4. 词数 70 左右(短文首句已给出,不计入总词数)。
参考词汇:improve (v.提高), do sports (做运动), look forward to (期望)
My Plans for New Term
Hi, everyone. I’m happy to tell you my plans for the new term.
_______________________________________________________________________________
试卷第 1 页,共 3 页
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_____
That’s all. Thanks for listening.
试卷第 1 页,共 3 页2025-2026 学年八年级英语上学期开学摸底卷
(四川成都专用)解析卷
(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)
第 I 卷(选择题 共 100 分)
第一部分 听力部分 (共 30 小题,计 30 分)
一、听句子选答语。听句子,根据你所听到的内容选择正确答案。每小题念两遍。(共 5 题, 每小题 1 分,计 5 分)
1.
A.Large. B.Blue. C.A T- shirt.
【答案】A
【原文】What size does your father take
2.
A.Yes, please. B.Good idea. C.No, I wouldn’t.
【答案】A
【原文】Would you like something to drink
3.
A.Don’t say so. B.No problem. C.Sounds good.
【答案】B
【原文】Thank you so much.
4.
A.Yes, there are. B.Yes, please. C.15 North Street.
【答案】A
【原文】Are there any restaurants near our school
5.
A.On Weekends. B.With Anna. C.Old people’s home.
【答案】A
【原文】When does Anna help at the old people’s home.
二、听力匹配。听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。(每小题 1 分, 共 5 分)
6.听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。
试卷第 1 页,共 3 页
A. B. C. D. E.
【答案】 D A E C B
【原文】We went to Beijing by train last summer vacation.
Lily is practicing playing the violin in her room.
It was rainy last Sunday so I stay at home.
Alice would like some beef noodles for lunch.
Jerry is tired because he did lots of homework last night.
三、听长短话。听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。(共 10 小题; 每小题 1 分,计 10 分)
听下面一段对话,回答两个小题。
7.Where did David’s parents go yesterday
A.To a shop. B.At home. C.To a cinema.
8.What did David do yesterday
A.Read a book. B.Did the homework. C.Watched a movie.
【答案】7.C 8.A
【原文】W: Hi, David. I met your parents in the cinema yesterday. Why didn’t you go with them
M: I don’t like seeing movies. I find it boring.
W: So what did you do instead
M: I just stayed at home and read an interesting book.
听下面一段对话,回答三个小题。
9.What ball game is Jack learning these days
A.Basketball. B.Table tennis. C.Volleyball.
10.What sport is Jack good at
A.Running. B.Playing tennis. C.Swimming.
11.How often does Jack play basketball
A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week.
试卷第 1 页,共 3 页
【答案】9.B 10.C 11.B
【原文】W: What kind of ball games do you like best, Jack
M: I like basketball best. And I’m learning to play table tennis these days.
W: It’s cool. Can you run fast
M: No, I can’t. But I’m good at swimming.
W: How often do you exercise
M: I play basketball twice a week and go swimming three times a week.
W: You’re really a sports lover.
听对话,回答下列小题。
12.What does Jack want to be when he grows up
A.A pianist. B.A teacher. C.A violinist.
13.How is he going to do that
A.He is going to practice piano twice a week.
B.He is going to have lessons twice a week.
C.He is going to practice piano every day.
【答案】12.A 13.C
【原文】W: Jack, what are you going to do when you grow up
M: I’m going to be a pianist.
W: Wonderful. How are you going to do that
M: I’m going to practice piano every day.
听对话,回答小题
14.What does Bob want to be when he grows up
A.A doctor. B.A teacher. C.A cook.
15.Where is Bob going to study
A.In Shanghai. B.In London. C.In Beijing.
16.When will Bob start to study
A.Next November. B.Next October. C.Next September.
【答案】14.A 15.B 16.C
试卷第 1 页,共 3 页
【原文】W: Bob, what do you want to be when you grow up
M: I want to be a doctor.
W: Wow! How are you going to do that
M: I’m going to study medicine at a university.
W: Hmm... sounds difficult. Where are you going to study
M: I’m going to study in London.
W: When are you going to start
M: I’m going to start next September.
四、听力填空。听短文,根据短文内容完成表格中所缺信息。短文念三遍。
(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
你将听到一篇短文,请根据短文内容,将所缺信息填入对应的横线上,每空一词。短文读三
遍。
My past life
Time Before 17 years old.
Place I was in a small 18 with my parents in Nanjing.
I liked my 19 and my dog.
Detail
On the wall, there were many 20 pictures. (细节)
There were many cute 21 on the water.
【答案】17.ten/10 18.town 19.bedroom 20.interesting 21.ducks
【原文】
Hello, everyone! I’m in Shanghai now. Before I was ten, my home was in Nanjing. I was
very happy when I was in Nanjing. I was in a small town with my parents. I liked my bedroom in
our big house. There were many interesting pictures on the wall. I also liked my dog very much.
There was a big tree in front of our house. And there was a river near the tree. There were many
ducks on the water. They were so cute! I’d like to go there again.
试卷第 1 页,共 3 页
第二部分 语言知识运用(共 20 小题;计 40 分)
五、选词填空。阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共 5 小 题;每小题 2 分,计 10 分)
根据短文内容,用方框中所给词或其适当形式填空,每个单词只能用一次,每空只能写一词。
gift true spend buy but
Today we live in a “consumer society (消费社会)”. In some people’s eyes, we will be
happy if we have some things. But is this always 22
On the one hand, it is nice to live in a big house and have beautiful clothes to wear. On the
other hand, many people have all these things 23 they are not happy. So maybe we have
to find out real happiness.
We can’t 24 friendship and love. It is a nice thing to have people around us who
love us. 25 time with them also brings happiness. But people sometimes think they can
buy love by giving expensive 26 . That doesn’t work. In my eyes, a diamond (钻石) ring is
an amazing gift, but some flowers may bring more happiness too.
【答案】22.true 23.but 24.buy 25.Spending 26.gifts
【导语】本文主要讲述了在消费社会中,虽然拥有一些物质可以带来快乐,但真正的幸福是
不能通过金钱购买的。
22.句意:但这总是正确的吗?根据“But is this always… ”及备选词可知,此处询问消费社
会中拥有物质总带来幸福是真实的吗,形容词 true“真的”符合语境。故填 true。
23.句意:另一方面,许多人拥有所有这些东西,但他们并不快乐。根据“On the other hand,
many people have all these things…they are not happy.”及备选词可知,前后为转折关系,连词
but“但是”符合语境。故填 but。
24.句意:友情和爱情是金钱买不到的。根据“We can’t…friendship and love.”及备选词可知,
无法购买情感,位于情态动词后,动词原形 buy “买” 符合语境。故填 buy。
25.句意:花时间和他们在一起也能带来快乐。根据“…time with them also brings happiness.”
及备选词可知,此处是指花时间和某人在一起,用 spend“花费”的动名词形式 spending 作主
语,位于句首首字母大写。故填 Spending。
26.句意:但人们有时认为他们可以通过赠送昂贵的礼物来购买爱情。根据“But people
sometimes think they can buy love by giving expensive….”及备选词可知,赠送昂贵的礼物,应
试卷第 1 页,共 3 页
用名词 gift“礼物”的复数形式表示泛指。故填 gifts。
六、补全对话。根据对话内容,从方框中选出最佳选项补全对话。(共 5 小题;每小题 2 分,
共 10 分)
根据对话内容,从下面选项中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
A: Excuse me, where is Xinhua Bookshop
B: 27
A: On Hongxing Road 28
B: You can take the No. 5 bus to get there.
A: 29
B: Go along the road, turn right and walk on for five minutes. Then you will see the bus station.
A: Sorry. 30
B: Just walk along the road, turn right and walk on for five minutes.
A: OK, I see. 31
B: You’re welcome.
A.Thanks a lot.
B.How can I get there
C.It is on Hongxing Road.
D.Can you say it again
E.Where is the bus station
F.I don’t know.
【答案】27.C 28.B 29.E 30.D 31.A
【导语】本文是 A 和 B 之间的一则对话。对话主要是关于问路和指路。
27.根据“Excuse me, where is Xinhua Bookshop ”以及“On Hongxing Road ”可知,书店在红
星路,选项 C“它在红星路上。”符合语境。故选 C。
28.根据“You can take the No. 5 bus to get there.”可知,此处询问如何到达哪里,选项 B“我怎
样才能到达那里?”符合语境。故选 B。
29.根据“Go along the road, turn right and walk on for five minutes. Then you will see the bus
station.”可知,此处询问公共汽车站的位置,选项 E“公共汽车站在哪里?”符合语境。故选 E。
30.根据“Go along the road, turn right and walk on for five minutes. Then you will see the bus
试卷第 1 页,共 3 页
station.”以及“Just walk along the road, turn right and walk on for five minutes.”可知,此处想让
对方再说一遍,选项 D“你能再说一遍吗?”符合语境。故选 D。
31.根据“You’re welcome.”可知,此处感谢对方,选项 A“非常感谢。”符合语境。故选 A。
七、完形填空。阅读下面短文,根据短文内容,从 A、B、C 三个选项中选出可以填入空白 处的正确答案。(共 10 小题,每小题 2 分,计 20 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C 三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Fu Bao is the name of a giant panda. She was born in Everland Park in South Korea. She is
the first baby of the visiting giant pandas “Ai Bao” and “Le Bao”. On April 3, 2024, she came
back to China and started living in her 32 home in Sichuan.
Before Fu Bao left for China, the keepers 33 a farewell ceremony (告别仪式)
for her. It was rainy that day, but thousands of panda lovers still went to say 34 to Fu
Bao. Many of them 35 raincoats or held umbrellas. They waved flags, shouted Fu Bao’
s name and took 36 of Fu Bao with their mobile phones. Some 37 cried.
“There are many good keepers in China. I am 38 Fu Bao will be happy. After Fu
Bao goes back to China, there will be more Chinese fans to 39 her,” said a keeper of
Everland Park.
Fu Bao is the first giant panda born in South Korea. As the name “Fu Bao” suggests, she
symbolizes a “treasure that brings happiness”. She is 40 loved by people. She is a
41 of friendship between the Chinese and South Korean people.
32.A.safe B.new C.small
33.A.held B.watched C.stopped
34.A.hello B.sorry C.goodbye
35.A.wore B.found C.bought
36.A.cards B.letters C.photos
37.A.even B.still C.just
38.A.afraid B.sure C.sad
试卷第 1 页,共 3 页
39.A.keep B.miss C.love
40.A.deeply B.easily C.kindly
41.A.luck B.bridge C.idea
【答案】
32.B 33.A 34.C 35.A 36.C 37.A 38.B 39.C 40.
A 41.B
【导语】本文主要讲述了大熊猫“福宝”从韩国回到中国,以及韩国人民的不舍。
32.句意:2024 年 4 月 3 日,她回到中国,开始在四川的新家生活。
safe 安全的;new 新的;small 小的。根据上文“She was born in Everland Park in South Korea.”
可知,福宝出生在韩国,所以四川的家对于福宝来说是新家。故选 B。
33.句意:在福宝前往中国之前,饲养员们为她举行了告别仪式。
held 举行;watched 观看;stopped 停止。根据空后的“a farewell ceremony (告别仪式) for her”
可知,此处指“为福宝举行告别仪式”。故选 A。
34.句意:那天下着雨,但是成千上万的熊猫爱好者仍然去和福宝告别。
hello 你好;sorry 抱歉;goodbye 再见。根据上文“farewell ceremony (告别仪式)”可推知,许
多熊猫爱好者去跟福宝说再见。故选 C。
35.句意:他们中的许多人穿着雨衣或打着雨伞。
wore 穿;found 发现;bought 购买。根据上文“It was rainy that day”可知,由于下着雨,所以
很多人穿着雨衣。故选 A。
36.句意:他们挥舞着旗帜,喊着福宝的名字,用手机给福宝拍照。
cards 卡片;letters 信;photos 照片。take photos“拍照”。故选 C。
37.句意:有些人甚至哭了。
even 甚至;still 仍然;just 仅仅。根据“Some...cried.”可知,有些来跟福宝告别的人甚至哭了。
故选 A。
38.句意:我确信福宝会很高兴的。
afraid 害怕的;sure 确信的;sad 悲伤的。根据上文“There are many good keepers in China.”可
推知,由于中国有很多好的饲养员,所以这名韩国的饲养员确信福宝回到中国后会很高兴。
故选 B。
39.句意:福宝回国后,会有更多的中国粉丝喜欢她。
试卷第 1 页,共 3 页
keep 保留;miss 想念;love 喜爱。根据“After Fu Bao goes back to China, there will be more
Chinese fans to...her”可知,福宝回到中国后,会有更多的中国粉丝喜欢她。故选 C。
40.句意:她深受人们的喜爱。
deeply 深深地;easily 容易地;kindly 体贴地。根据“She is...loved by people.”可知,福宝被人
们深深地喜爱着。故选 A。
41.句意:她是中韩两国人民友谊的桥梁。
luck 运气;bridge 桥梁;idea 想法。根据“She is a...of friendship between the Chinese and South
Korean people.”可知,福宝是中韩两国人民友谊的桥梁。故选 B。
第三部分 阅读理解(共 15 小题;计 30 分)
八、阅读短文。阅读下面三篇短文,根据短文内容选择正确答案。(共 15 小题;每小题 2 分,计 30 分)
A
How can you remember a song from your childhood (童年) to this day Why does your
teacher use songs to teach you English There is a scientific reason (科学原因) for this.
Researchers (研究者) are studying the relationship (关系) between music and remembering
a foreign language. “Singing could be a new way of learning, especially (尤其是) for a foreign
language. The brain (脑) likes to remember things in a catchy and relaxing way. For example,
children can remember difficult words quickly when they are in a song,” said Dr. Karen Ludke. If
children find it difficult to learn foreign languages, this new way may help. On his blog, Dr.
Ludke wrote “A listen-and-repeat (重复) singing way can help to learn foreign languages and
open the door for future research in this area.”
Many language teachers know the importance of music and they often use it in teaching and
learning. Hua Zhuying, a teacher at a Chinese language school in Washington D.C., likes using
songs in teaching Chinese. She said, “I use music all the time to teach children Chinese. For little
children, we usually use the music. Not only does it work, but it is fun for children. Sometimes I
think if I learned English that way when I was young, maybe I could speak English much better.”
Our brain likes music in learning languages, especially for remembering. If you are still
having problems in learning a language, why not try singing it out
根据语篇内容,选择最佳选项。
42.How does the writer start the passage
A.By asking questions. B.By telling a story. C.By listing numbers.
试卷第 1 页,共 3 页
43.What’s the underlined word “catchy” probably mean
A.Fast to read. B.Slow to follow. C.Easy to remember.
44.Why does the writer mention (提到) Hua Zhuying in Paragraph3
A.To show that many language teachers’ English is very good.
B.To show that many language teachers know the importance of music.
C.To show that children can learn Chinese and music in Washington D.C.
45.What can we infer (推断) from this passage
A.Learning foreign languages can open the door to the future.
B.Hua Zhuying is an English teacher in Washington D.C.
C.It’s interesting for children to learn foreign languages in music.
46.What’s the best title of this passage
A.The importance of music
B.A great foreign language teacher
C.Learning foreign languages in music
【答案】42.A 43.C 44.B 45.C 46.C
【导语】本文主要讲述了我们的大脑在学习语言时喜欢音乐,所以通过音乐来学习语言对掌
握这门语言有很大帮助。
42.细节理解题。根据第一段“How can you remember a song from your childhood (童年) to this
day Why does your teacher use songs to teach you English ”可知,作者通过两个问题开始这篇
文章的。故选 A。
43.词句猜测题。根据第二段“The brain (脑) likes to remember things in a catchy and relaxing
way.”可知,大脑喜欢用一种简单的、放松的方式记住东西,即:一种“容易记住的”方式,
划线部分单词与 easy to remember“容易记住”意思相近。故选 C。
44.推理判断题。根据第三段“Many language teachers know the importance of music and they
often use it in teaching and learning.”可知,许多语言教师深知音乐的重要性,常将其运用于教
学实践,所以作者提到 Hua Zhuying 是为了说明许多语言教师都知道音乐的重要性。故选 B。
45.推理判断题。根据第三段“For little children, we usually use the music. Not only does it work,
but it is fun for children.”可知,针对幼儿,教师通常采用音乐教学法。这种方法不仅效果显
著,还能激发孩子的学习兴趣。可见,孩子们在音乐中学习外语很有趣。故选 C。
试卷第 1 页,共 3 页
46.最佳标题题。本文主要讲述了我们的大脑在学习语言时喜欢音乐,所以通过音乐来学习
语言对掌握这门语言有很大帮助。选项 C“在音乐中学习外语”最适合作为标题。故选 C。
B
J&M Music Store·Rock, pop and country music
Peth Market·Fresh fruit and vegetables ·Buy new or used CDs
·Open from Friday to Sunday mornings ·Listen before you buy
·Free ice cream for children under 12 ·Guitar lessons offered
Times Coffee Shop·The best coffee in town
Macon’s B&B·Feel like staying at home ·Sandwiches, cakes, pies
·We have different kinds of rooms ·Open: 10:00 am—11:00 pm every day
·Delicious home-made breakfast ·Jazz music: from Wednesday to Sunday
根据语篇内容,选择最佳选项。
47.You can _________ at J&M Music Store.
A.learn guitar B.borrow new or used CDs C.learn pop music history
48.You can go to Times Coffee Shop to have coffee and pies at _________.
A.8:30 am B.9:30 am C.10:30 pm
49.If your friend is coming for a visit, where can he stay for a night
A.At J&M Music Store. B.In Peth Market. C.At
Macon’s B&B.
50.Which of the following is TRUE according to the passage
A.There is no breakfast at Macon’s B&B.
B.You can’t listen to the CD before you buy it at J&M Music Store.
C.Kids under 12 can get free ice cream in Peth Market.
51.Where is the passage probably from
A.A dictionary. B.A newspaper. C.A storybook.
【答案】47.A 48.C 49.C 50.C 51.B
【导语】本文介绍了四个不同场所的信息,分别是 J&M 音乐商店、Peth 市场、Times 咖啡
店和 Macon’s 住宿早餐旅馆。
试卷第 1 页,共 3 页
47.细节理解题。根据“Guitar lessons offered”可知,可以在 J&M 音乐商店学习吉他。故选
A。
48.细节理解题。根据“Open: 10:00 am—11:00 pm every day”可知,Times 咖啡店的营业时
间是每天上午 10 点至晚上 11 点,C 选项 “晚上 10:30” 符合题意。故选 C。
49.细节理解题。根据“Macon’s B&B”一栏中的 “·We have different kinds of rooms”可知,
Macon’s B&B 提供住宿。故选 C。
50.细节理解题。根据“Peth Market” 一栏中的 “·Free ice cream for children under 12”可知,
12 岁以下的儿童可以在 Peth 市场获得免费冰淇淋。故选 C。
51.推理判断题。本文介绍了四个不同场所的信息,可能出自报纸。故选 B。
C
Mary did not understand such sentences as “She is blue today!” You are yellow.” “He has a
green thumb. “He told a little white lie. “and so on. And she went to her teacher for help.
Mrs Green: “In everyday English, Mary, blue sometimes means sad. Sometimes it has
other meanings. Yellow means afraid.” He has a green thumb “means “He grows plants well.”
And a white lie is not a bad one.
Mary: Would you give me an example of “a white lie?”
Mrs Green: “Certainly, now I give you a cake. You don’t like it, but you won’t say it.
Instead, you say, ‘No, thanks, I’m not hungry.’ That’s a white lie.”
Mary: “Oh, I see. Thank you very much.”
52.He is ________ today. His father is ill.
A.blue B.yellow C.green D.white
53.I don’t have a green thumb, so all my plants _________.
A.die off B.grow well C.look nice D.are good
54.Tom is _______ to climb the tree. He’s yellow.
A.happy B.clever C.sad D.afraid
55.If you had a terrible accident, you didn’t want your parents to know the truth. What could you
do
A.Go to ask the teacher for help. B.Tell them a white lie.
C.Grow some plants well. D.Work harder.
56.Which of the sentences is not true
试卷第 1 页,共 3 页
A.In spoken English, blue sometimes means sad.
B.It’s not good to tell a white lie.
C.A green thumb means someone grows plants well.
D.Yellow can mean afraid.
【答案】52.A 53.A 54.D 55.B 56.B
【导语】本文通过 Mary 向老师请教英语中与颜色相关的习语,解释了 “blue”、“yellow”、
“green thumb”和“white lie” 的含义及用法。
52.细节理解题。根据“blue sometimes means sad”可知,蓝色表示难过,所以他爸爸生病了,
他很难过,故选 A。
53.细节理解题。根据“He has a green thumb means ‘He grows plants well’”可知,“有绿拇指”
意思是 “他种植物种得好”,反之,表示不擅长种植物,因此植物会 “枯萎”,故选 A。
54.细节理解题。根据“Yellow means afraid.”可知,黄色代表害怕,所以 Tom 害怕爬树,故
选 D。
55.细节理解题。根据“a white lie is not a bad one”可知,善意的谎言不是坏的,不想让父母
知道事故真相符合善意谎言的场景,故选 B。
56.细节理解题。根据“a white lie is not a bad one”可知,善意的谎言不是坏的,B 项“说善意
的谎言不好” 错误。故选 B。
第 II 卷(50 分)
一、短文填空。从下面方框中选出 10 个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确、
通顺,有两词多余(每词限用一次)。(共 10 小题;每小题 1 分,计 10 分)。
idea team real enough match improve
draw they friend learn become interesting
Do you have fun activities at school Students at Xiamen Huaqiao Middle School have a
fun 57 . They draw pictures of their school and write about it in English. You know what
Some works even 58 postcards (明信片) and bags.
The students work in teams. Zhang Dingyu, 13, says, “I’m good at 59 , and my
teammate speaks good English. So we help each other.” When they draw, they use school maps,
but these are not 60 . So, Liu Shumiao, 13, and her team walk around the school. “We
want to make a(n) 61 3D map,” she says. Su Ziqing, 12, says, “I learn a lot about art,
试卷第 1 页,共 3 页
geography and English and I also make new friends. This match was 62 cool!”
Through this activity, their English 63 quickly. First, they have to write about
their school in English. This makes them practise using English words and encourages them
64 to write something. Also, working in teams let 65 talk in English with their
teammates. They share 66 and help each other to make their works better. This is good
for their speaking and listening.
The match is a fun way to use English and get better at it.
【答案】
57.match 58.become 59.drawing 60.enough 61.interesting 62.really
63.improves 64.to learn 65.them 66.ideas
【导语】本文主要介绍了福建一所中学的学生们一次有趣的比赛。
57.句意:厦门华侨中学的学生们进行了一场有趣的比赛。根据“The match is a fun way to
use English and get better at it.”和备选词可知,进行了一场有趣的比赛。match“比赛”,前面
有“a”,用名词单数形式。故填 match。
58.句意:有些作品甚至变成了明信片和袋子。根据“They draw pictures of their school and
write about it in English.”“postcards (明信片) and bags”和备选词可知,有些作品变成了明信片
和袋子。become“成为”,时态为一般现在时,主语为 Some works,用动词原形。故填 become。
59.句意:我擅长画画,我的队友英语说得很好。根据“They draw pictures of their school and
write about it in English.”和备选词可知,指擅长画画。draw“画画”,be good at doing sth“擅长
做某事”,此处填动词-ing 形式。故填 drawing。
60.句意:当他们画画时,他们使用学校地图,但这些还不够。根据“We want to make a
(n) … 3D map”和备选词可知,这些还不够。enough“足够的”。故填 enough。
61.句意:我们想制作一张有趣的 3D 地图。此处修饰名词 3D map,结合备选词可知,是
制作一张有趣的 3D 地图。interesting“有趣的”,形容词作定语。故填 interesting。
62.句意:这场比赛真的很酷!此处修饰形容词 cool,用形容词 real“真的”的副词形式。故
填 really。
63.句意:通过这次活动,他们的英语进步很快。根据“their English … quickly”和备选词可
知,英语进步很快。improve“提高,进步”,时态为一般现在时,主语为 their English,用动
词第三人称单数形式。故填 improves。
试卷第 1 页,共 3 页
64.句意:这让他们练习使用英语单词,并鼓励他们学习写东西。根据“to write something”
和备选词可知,是鼓励他们学习写东西。learn“学习”,encourage sb to do sth“鼓励某人做某
事”,此处用动词不定式。故填 to learn。
65.句意:此外,团队合作让他们可以用英语与队友交谈。根据“This makes them practise using
English words and encourages them … to write something.”,团队合作让他们可以用英语与队
友交谈。they“他们”,跟在动词 let 后面,用人称代词宾格形式。故填 them。
66.句意:他们分享想法,互相帮助,使自己的作品变得更好。根据“and help each other to
make their works better”和备选词可知,指分享想法。idea“想法,主意”,此处表示泛指,用
名词复数形式。故填 ideas。
二、补全短文。根据短文内容,从短文后的 A~F 选项中,选出 5 个适当的选项补全短文。 (共 5 小题;每小题 1 分,计 5 分)
Every day, we use and throw away a large number of things. 67 Luckily, with
the support (支持) of our friends, families and classmates, there are many simple things we can do
to protect the environment!
Drive our cars less. 68 For example, we can walk or ride a bike instead of (取代)
driving a car to where we need to go. Carpooling (拼车) is also a great way to get around, and it
means we can spend more time with our friends and family! 69
Use less electricity and water. 70 And remember to turn off small machines (机
器 ) when we don’t use them, because it saves a lot of energy through the day. Something as
simple as turning off the water while brushing our teeth can also make a big difference to the earth.
71 If we put our heart into it, it’s never too late to make a small change.
A.Turn off the lights when we leave a room.
B.There are many great ways to get around.
C.It is a very good way to reduce (减少) air pollution.
D.One small step for humans is a big jump for the environment.
E.It’s time for us to think of ways to change what we are doing to the earth.
【答案】67.E 68.C 69.B 70.A 71.D
【导语】本文提出日常环保建议,包括减少开车、节约水电等,强调微小改变对环境的重大
意义。
试卷第 1 页,共 3 页
67.根据“we use and throw away…protect the environment”可知,此处需引出“保护环境”,选
项 E“对我们来说,是时候思考如何改变对地球的影响了”符合语境。故选 E。
68.根据“Drive our cars less…walk or ride a bike”可知,需补充减少开车的意义,选项 C“这
是减少空气污染的好方法”符合。故选 C。
69.根据“Carpooling…spend more time with friends”可知,需总结出行方式优点,选项 B“有
许多出行方式”衔接上文。故选 B。
70.根据“turn off small machines…save energy”可知,此处需具体节电措施,选项 A“我们离
开房间时关灯”符合语境。故选 A。
71.根据“make a small change”可知,此处需升华主题,选项 D“人类一小步是环境一大步”
呼应末句。故选 D。
三、阅读表达。(共 10 小题;计 20 分)
A.完成图表。根据短文内容,完成图表中所缺信息。(共 5 小题;每小题 2 分,计 10 分)
Hello! I’m Lisa. Today is April 23rd, World Book Day. It’s one of my favorite days of the
year.
I love reading very much. That is because of my family. There are four people in my family.
My father likes reading history books. My mother’s favorites are the ones on art. My little brother
likes picture books best and I love reading storybooks. Every evening from 7:00 to 8:00, we read
together. For us, reading is like eating and sleeping.
What do we do on World Book Day In the morning we go to a book club. About 50
parents and children read together. My mother and brother like to be with them. They can talk
about books after reading. My father gives away (捐赠) some books to the club. And I have a
good time with the little children. They like to listen to my stories. In the afternoon, we go to a
book show. There are some new books. We watch the TV show Readers in the evening. We can
learn much from it.
This is our World Book Day. What about yours Put down your phones and read more
books. They are your good friends.
About Lisa’s family★The family love books, but their favorites are not the same.
★They keep a good 72 : they read for an hour every evening.
★They think reading is an 73 part (部分) of life.
试卷第 1 页,共 3 页
World Book Day (April 23rd) for Lisa’s family
Activities
Going to a book club:
Lisa’s mother and brother 74 other parents and children
In the morning in reading and talking.
Lisa’s father gives away books.
Lisa 75 to the little children.
In the afternoon Going to a book show
In the evening Watching the TV show Readers
Writing purpose (目的): She wants people to love 76 .
【答案】72.habit 73.important 74.join 75.tells stories 76.reading books
【导语】本文主要介绍了今天是世界读书日,作者介绍了自己喜欢读书并讲述了这种爱好是
如何形成的,介绍了在读书日作者一家人做些什么,最后建议放下手机,多读书。
72.根据右边“they read for an hour every evening”可知,他们养成了一个好习惯,habit“习惯”,
根据 a 可知,此空应填单数名词,故填 habit。
73.根据“For us, reading is like eating and sleeping.”可知,对于作者的家人来说,读书就像吃
饭和睡觉一样重要,故填 important。
74.根据“My mother and brother like to be with them. They can talk about books after reading”
可知,作者的妈妈和哥哥加入到其他的父母和孩子们当中与他们一起阅读和交谈,join“加入”,
此句是一般现在时,and 连接并列主语,动词用原形,故填 join。
75.根据“And I have a good time with the little children. They like to listen to my stories.”可知,
作者讲故事给小朋友听,tell stories“讲故事”,此句是一般现在时,主语 Lisa 是第三人称单
数形式,动词用三单,故填 tells stories。
76.根据“This is our World Book Day. What about yours Put down your phones and read more
books. They are your good friends.”可知,作者是为了人们喜爱读书,故填 reading books。
试卷第 1 页,共 3 页
B.任务型阅读。根据短文内容,按要求回答问题。(共 5 小题,每小题 2 分,计 10 分)
Last year, a dance known as Kemusan or Subject Three became popular online. The dance
first came out in a wedding (婚礼) party. Then, from the Internet to the streets, we could see
people dancing the Subject Three.
It’s not difficult to dance the Subject Three. Dancers just sway (摇 动 ) their knees and
ankles (脚踝) at the same time, making exciting hand gestures (姿势). The dance quickly became
popular among young people online and offline, because it can bring them a lot of joy and fun.
On New Year’s Eve, 2024, in Shenyang, hundreds of people dressed alike and did the dance
to welcome the New Year. The dancers livestreamed (直播) the party. And they invited many
people online to join in the party. In the end, they set a new Guinness World Record for “the most
people doing the same dance at the same time online and offline”.
The name of the dance “Kemusan” or “Subject Three” names after China’s third-subject
driving test, the road test. It is said that when a young man passed his road test, he was so happy
that he danced excitedly. When questioned about the dance, he answered, “It is the Subject Three
dance.”
77.Where did the dance come out
78.Why was the dance popular among young people
79.What record did the people set on New Year’s Eve, 2024, in Shenyang
80.How did the young man show his happiness in passing the test
81.Are you interested in “Kemusan” or “Subject Three” dance Why or why not
【答案】77.It came out in a wedding party. 78.Because it can bring them a lot of joy and
fun. 79.They set a new Guinness World Record for “the most people doing the same dance at
the same time online and offline”. 80.He danced excitedly. 81.(答案不唯一,合理即
可)Yes, I am. Because it looks very interesting and can bring me a lot of joy./No, I’m not.
试卷第 1 页,共 3 页
Because I don’t think it’s easy to learn and it may make me feel tired.
【导语】本文主要介绍了科目三舞蹈源自婚礼,因简单有趣风靡网络。2024 年沈阳跨年夜
数百人共舞创下线上线下最多人同时跳舞的吉尼斯纪录,舞蹈名称源于驾照考试科目三的庆
祝动作。
77.根据“The dance first came out in a wedding party”可知,舞蹈最初出现在婚礼派对上,故
填 It came out in a wedding party.
78.根据“because it can bring them a lot of joy and fun”可知,该舞蹈因能带来欢乐而受年轻人
欢迎,故填 Because it can bring them a lot of joy and fun.
79.根据“they set a new Guinness World Record for ‘the most people doing the same dance at the
same time online and offline’”可知,沈阳跨年夜活动创下线上线下同步跳舞人数最多的吉尼
斯纪录,故填 They set a new Guinness World Record for “the most people doing the same dance
at the same time online and offline”.
80.根据“he was so happy that he danced excitedly”可知,年轻人通过兴奋跳舞表达考试通过
的喜悦,故填 He danced excitedly.
81.主观题,可自由回答是否感兴趣并说明原因(合理即可),故填 Yes, I am. Because it looks
very interesting and can bring me a lot of joy./No, I’m not. Because I don’t think it’s easy to learn
and it may make me feel tired.
四、书面表达。(计 15 分)
82.愉快的暑假结束了,为了更好规划新学期生活,现校刊英文专栏以“My Plans for
New Term”为题征稿,请根据以下提示,用英语写一篇短文投稿。
内容要点:
1. 学习计划;
2. 运动计划;
3. ……计划;
4. 你对新学期的期望。
注意:
1. 内容必须包含题干中的所有信息;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不得透露真实姓名及学校名称;
试卷第 1 页,共 3 页
4. 词数 70 左右(短文首句已给出,不计入总词数)。
参考词汇:improve (v.提高), do sports (做运动), look forward to (期望)
My Plans for New Term
Hi, everyone. I’m happy to tell you my plans for the new term.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_____
That’s all. Thanks for listening.
【答案】(参考范文)
My Plans for New Term
Hi, everyone. I’m happy to tell you my plans for the new term.
First, I’m going to study English hard. Last term, I didn’t get good scores in English. In the
new term, I plan to join the English Club and improve my spoken English. Second, I will do sports
every day to keep healthy because exercise will make me happy and relaxed. Last, I’m going to
share more housework with my parents. I will learn to cook and cook for them at weekends. I’m
looking forward to having a wonderful new term.
That’s all. Thanks for listening.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文;
②时态:本文以“一般将来时”为主;
③提示:题目要求根据提示谈谈新学期的计划,要从学习、运动等方面展开,最后谈对新学
期的期望。写作时注意适当增加细节,不要遗漏要点。
[写作步骤]
第一步,开篇点题(已给出);
试卷第 1 页,共 3 页
第二步,根据所给要点,依次从学习、运动、分担家务方面展开介绍自己的计划;
第三步,最后表达自己的期望。
[亮点词汇]
①plan to do sth. 计划做某事
②do sports 做运动
③look forward to doing 期待做某事
[高分句型]
①Second, I will do sports every day to keep healthy because exercise will make me happy and
relaxed.(because 引导的原因状语从句)
②I will learn to cook and cook for them at weekends.(动词不定式作宾语)
试卷第 1 页,共 3 页

展开更多......

收起↑

资源列表