资源简介 2025-2026 学年九年级英语上学期开学摸底卷(湖南专用)解析卷(考试时间:100 分钟 试卷满分:100 分)I. 听力(共两节,满分 20 分)第一节 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项回答问题。(共 5 小题,计 5 分)1.What does the man think of the music A.Great. B.Noisy. C.Quiet.【答案】B【原文】A: What an amazing concert! The music was great.B: Not for me; it was too noisy. I prefer the quiet music.2.What kind of music does Jack like A.Country music. B.Rock music. C.Pop music.【答案】A【原文】A: What kind of music do you like, Jack B: I like country music. I don’t like pop music at all.3.Where does the river in the boy’s hometown start from A.The north of China. B.The south of China. C.The east of China.【答案】A【原文】A: Where does the river in your hometown start B: It starts from a mountain in the north of China.4.How did Mike spend his Spring Festival A.He took a trip with his family. B.He stayed at home. C.He visited his friends.【答案】B【原文】W: How did you spend your last Spring Festival, Mike M: I didn’t go out to visit my friends. I only stayed with my family in the house.5.What are they talking about A.A new film. B.A birthday party. C.A school trip.【答案】C试卷第 1 页,共 3 页【原文】A: Hey, John. Have you heard about the school trip next month B: Yeah. I’m really excited. I hope we can go to the zoo.第二节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)听对话,回答以下各小题。6.Who is Mrs. Wang A.The boy’s mother. B.The boy’s teacher. C.The boy’s friend.7.What does the boy think of his school uniform A.Comfortable. B.Beautiful. C.Ugly.【答案】6.B 7.C【原文】W: Why don’t you wear your school uniform today M: Sorry, Mrs. Wang. I can’t find my school uniform in the morning.W: You are always careless. It’s very important for you to wear the school uniform at school.M: Really But I think our school uniforms look so bad.W: Maybe. But uniforms can show good discipline. You should obey the school rules.M: OK. I know.W: By the way, do you want to design our uniforms by yourself M: Sure.W: Our school plans to make new uniforms for you and you can design by yourselves.M: It’s a piece of good news.听对话,回答以下各小题。8.What is the first model wearing A.A kimono. B.A cheongsam. C.A Russian costume.9.How many models do they see A.Two. B.Three. C.Four.【答案】8.B 9.A【原文】W: Look! Here come the models!M: Wow! How beautiful they are!W: Look at the first model! She is showing a cheongsam, a traditional dress for Chinese women.试卷第 1 页,共 3 页M: What about the second model W: Oh, she is wearing a kimono, the traditional costume of Japan.M: Wow! You know about the clothes so much.听对话,回答下列小题。10.How long has Jenny been away from her hometown A.For five years. B.For about four years. C.For less than three years.11.Where are Jenny’s two children A.In her hometown. B.In Wenzhou. C.We don’t know.12.When will Jenny find a school in Wenzhou for her children A.In two years. B.After she makes enough money. C.In three years.【答案】10.A 11.A 12.B【原文】A: Hey, Jenny, your hometown is really beautiful.B: Yes, I’ve been away for five years, but I still love this town. Even though it’s old, it’s full ofinteresting places to see and things to do.A: Why did you leave your hometown B: To make more money to pay for my two children’s education.A: How long have you been in Wenzhou B: For more than three years.A: How about your two children Are they in Wenzhou B: No, they go to school at my hometown.A: Do you miss them B: Of course. After I get enough money, I will find a good school in Wenzhou for them.A: I hope your wish can come true soon.B: Thank you.听对话,回答以下各小题。13.How long has the woman had her car A.Less than ten years. B.More than ten years. C.More than twenty years.14.How is her car now A.It is great. B.It looks new. C.It doesn’t work well.试卷第 1 页,共 3 页15.How much is the man’s new car A.15,000 yuan. B.150,000 yuan. C.1,500,000 yuan.【答案】13.B 14.C 15.B【原文】M: Do you have a car, Mary W: Yes, I do.M: How long have you had it W: For more than ten years.M: That’s really an old one. Does it work well now W: No, not very well.M: Why not sell it and buy a new one W: I don’t want to sell it, because it brings back sweet memories.M: Maybe you’re right, but if it doesn’t work, you have to give it up.W: Yes, I am going to buy a new one, but I don’t want to sell it at once.M: I have just bought a new car. It seems good.W: How much is it M: One hundred and fifty thousand yuan.W: It is so expensive.你将听到一篇短文。短文后有小题,请根据短文内容,在每小题所给的 A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。16.What did the old man like best at first A.Food. B.Money. C.Water.17.Where did the old man travel A.To a desert. B.To an island. C.To a mountain.18.What color was the bag A.Blue. B.Brown. C.Black.19.What did the old man find in the bag A.Some water. B.Some sand. C.Some gold.20.How did the old man deal with the bag A.He threw it away. B.He brought it home. C.He gave it to his friend.试卷第 1 页,共 3 页【答案】16.B 17.A 18.C 19.C 20.A【原文】 Once upon a time, there lived an old man. He liked money better than anything else inthe world. One day, when he was travelling in the desert, the old man lost his way. He was veryhungry, but there were only rocks and sand around him. Just then, he found a black bag on thesand. He hoped he would find water and food in it. He took the bag and opened it. He saw that thebag was filled with gold. He was so sad that he threw away the bag. At that time, the old manknew that there was something more important than money.II. 阅读(共两节,满分 30 分)第一节 (共 11 小题;每小题 2 分,满分 22 分)阅读下列材料,从每题所给的 A、B、C 三个选项中,选出最佳选项。AWe surveyed (调查) 300 young people on what they like to do at weekends. One hundredpeople are from the ages of 11-18, one hundred 19-26 and one hundred 27-35. The above showstheir answers:21.According to the survey, which two activities do most people enjoy doing A.Playing computer games and watching TV. B.Watching TV and going to the movies.C.Playing computer games and taking a walk. D.Going to the movies and taking a walk.22.From the chart above, we can see the older people are, the more they like ________.A.watching TV B.going to the movies C.taking a walk D.playing computergames23.We can read this passage in a ________.A.fashion magazine B.science book C.guide book D.youth magazine试卷第 1 页,共 3 页【答案】21.B 22.C 23.D【导语】本文是 300 名年轻人周末喜欢做什么的调查结果。21.细节理解题。根据图表可知,大多数人喜欢看电视和看电影,这两项所占的比重最大,故选 B。22.细节理解题。根据图表“Taking a walk”对应的数据可知,年龄越大的人越喜欢散步,故选 C。23.推理判断题。根据文中“We surveyed (调查) 300 young people on what they like to do atweekends. One hundred people are from the ages of 11-18, one hundred 19-26 and one hundred27-35. The above shows their answers:”可知,本文是 300 名年轻人周末喜欢做什么的调查结果,所以可能在青年杂志上看到,故选 D。BWelcome to the American Museum of Natural History, a place filled with amazing things todiscover. The following will help you make the most of your visit.Location:Address: 200 Central Park West, New York, NY 10024.Nearest Subway Stations: 81st Street-Museum of Natural History (B and C lines) and 86thStreet (1 line).Tickets and Hours:Museum hours are typically from 10:00 AM to 5:45 PM on weekdays.You can decide how much to pay for your ticket, but it's good to pay the suggested amount.It’s a good idea to buy your tickets online to avoid long lines.Must-See Exhibits:Dinosaurs: Feel amazed at the huge dinosaur skeletons in the Hall of Saurischian Dinosaurs.The Blue Whale: See the life-sized model of a blue whale in the Milstein Hall of OceanLife.The Rose Center for Earth and Space: Explore the universe in the Hayden Planetarium andvisit the famous “Dark Universe” show.Fossils: Discover the wonders of ancient life in the Fossil Halls, where you’ll findprehistoric creatures and even a T-Rex!Plan your visit:试卷第 1 页,共 3 页The museum is vast, so plan to spend at least half a day exploring the exhibits. Check thedaily schedule for special exhibitions, guided tours, and different shows. Take a museum map atthe entrance to help you navigate the massive building.Photography:Photography is allowed in most areas, but be mindful of the “No Photography” signs incertain exhibition halls.Nearby Attractions:After your museum visit, take a walk in Central Park, or explore other cool places nearbylike the Metropolitan Museum of Art.Visiting the American Museum of Natural History is like going on a big adventure!Whether you’re a science history lover or traveling with family, this museum offers something foreveryone. Enjoy your visit!24.You can visit the American Museum of Natural History ________.A.at 10:00 A.M. on Saturday B.at 11:00 A.M. on FridayC.at 3:00 P. M. on Sunday D.at 6:00 P. M. on Wednesday25.If you are interested in space, you can go to ________.A.the Hall of Saurischian Dinosaurs B.the Fossil HallsC.the Hayden Planetarium D.the Milstein Hall of Ocean Life26.Which of the following about the American Museum of Natural History is NOT TRUE A.Taking a map helps to visit the museum better.B.You can’t take photographs in most exhibition halls.C.There are some other attractions nearby.D.You can buy the museum tickets online to avoid long waiting.【答案】24.B 25.C 26.B【导语】本文是一篇应用文,围绕美国自然历史博物馆展开,介绍了博物馆的位置、开放时间、门票信息、必看展览、参观建议、摄影规则及周边景点等内容,旨在帮助游客更好地规划参观行程,享受博物馆之旅。24.细节理解题。根据“Museum hours are typically from 10:00 AM to 5:45 PM on weekdays.”可知,博物馆开放时间是工作日上午 10 点到下午 5 点 45 分,周五属于工作日,上午 11 点试卷第 1 页,共 3 页在开放时间内,故选 B。25.细节理解题。根据“The Rose Center for Earth and Space: Explore the universe in the HaydenPlanetarium and visit the famous ‘Dark Universe’ show.”可知,如果对太空感兴趣,可以去海登天文馆,故选 C。26.细节理解题。根据“Photography is allowed in most areas, but be mindful of the ‘NoPhotography’ signs in certain exhibition halls.”可知,在大多数区域允许拍照,只是某些展厅有“禁止拍照”标志,选项 B“在大多数展厅不能拍照”表述错误,故选 B。CPapa Marko’s ~Pizza to go~Large $25Medium $18 Apple TreeSmall $10 Bakery ~Handmade Bread and Cookies~*Ready in 15 minutes* Open at 6 o’clock every morningOpen at noon 7 days a week 20% off after 8:00 pmCall now: 1234-8749Good Taste Fast Food~THE BEST IN TOWN~Hamburgers, Hot Winnie’s Sandwich Club~All you can eat~$58 adogs, Drinks person10:00 am ~ 11:30 pm every day Lunch hours: 11:00 am ~ 2:00 pmDinner hours: 5:00 pm ~ 8:00 pmClosed on Sundays根据表格信息,从 A、B、C 三个选项中,选出最佳的选项,并在答题卡上将其字母标号涂黑。27.If you go to eat pizza, you’ll need to wait _________ minutes after you order.A.15 B.20 C.3028.If you want to buy a large pizza and two small ones, you’ll have to pay _________.A.$35 B.$45 C.$6029.You can get 20% off after 8:00 pm if you go to _________.A.Apple Tree Bakery B.Good Taste Fast Food C.Winnie’s Sandwich Club试卷第 1 页,共 3 页30.Good Taste Fast Food is open _________.A.from 6 am to 8 pm B.from 11 am to 8 pm C.from 10 am to 11:30 pm31.We can know from the above that _________.A.you can call Apple Tree Bakery at 1234-8749B.you can eat hot dogs in Papa Marko’sC.Winnie’s Sandwich Club isn’t open on Sundays【答案】27.A 28.B 29.A 30.C 31.C【导语】本文是四家餐厅的广告信息。27.细节理解题。根据“Ready in 15 minutes”可知,如果去吃披萨,下单后需要等待 15 分钟。故选 A。28.推理判断题。根据“~Pizza to go~”一栏中的“Large $25”和“Small $10”可知,一个大披萨25 美元,两个小披萨 20 美元,即总共 45 美元。故选 B。29.细节理解题。根据“Apple Tree Bakery”和“20% off after 8:00 pm”可知,在苹果树面包房(Apple Tree Bakery),晚上 8 点以后可享受 8 折优惠。故选 A。30.细节理解题。根据“Good Taste Fast Food”和“10:00 am ~ 11:30 pm every day”可知,“好味道快餐(Good Taste Fast Food)”的营业时间为上午 10 点至晚上 11 点 30 分。故选 C。31.细节理解题。根据“Winnie’s Sandwich Club”和“Closed on Sundays”可知,温妮三明治俱乐部周日不营业。故选 C。第二节 (共 4 小题;每小题 2 分,满分 8 分)March 5 is Memorial Day of Learning from Lei Feng. It started over sixty years ago. LeiFeng was not widely known until after his death. In 1963, Lei Feng's Diary was first shown to thepublic. The book was full of descriptions of Lei's admiration for Chairman Mao and his gooddeeds. 32 On this day communities (社区) and schools hold different kinds of events.33Gu Dianming, a former manager of a gas company, has saluted (致敬) the spirit of Lei Fengfor over 20 years. 34In 1997, Gu started an activity named Salute the Spirit of Lei Feng Day by Day, andorganized his family members and employees (员工) to help repair more than 150, 000stoves inZhengzhou. Gu said his biggest dream was to own a Lei Feng base. 35 Gu built the Lei试卷第 1 页,共 3 页Feng Field to plant pumpkins, cucumbers and other seasonal vegetables. He served the freshlygrown vegetables to nearby nursing homes, kindergartens and primary schools.A.He set up his own business in Zhengzhou.B.He volunteered to help others as much as he could in Zhengzhou.C.People go to clean up parks, schools and other community locations.D.He hoped that more and more people could join him to realize his dream.E.From then on, March 5 has become Memorial Day of Learning from Lei Feng.【答案】32.E 33.C 34.B 35.D【分析】补全短文,五选四。本文介绍了雷锋纪念日的由来及谷殿明传承雷锋精神的事迹。32.根据上文"1963 年雷锋日记首次公开"和下文"3 月 5 日成为雷锋纪念日"的因果关系,选项 E"从那时起,3 月 5 日就成为学习雷锋纪念日"最符合语境。故选 E。33.根据上文"社区和学校举办各类活动"的主题,选项 C"人们去打扫公园、学校等社区场所"具体说明了活动内容,符合语境。故选 C。34.根据下文谷殿明开展学雷锋活动的具体事例,选项 B"他在郑州尽可能多地志愿帮助他人"最能概括段落主旨。故选 B。35.根据上文"最大的梦想是建立雷锋基地"和下文"建立雷锋菜地"的递进关系,选项 D"他希望越来越多人加入实现梦想"最衔接上下文。故选 D。III. 语言运用(共三节,满分 35 分)第一节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)先通读下面的短文,掌握其大意,然后从 A、B、C、D 四个选项中选择可以填入空白处的最佳答案。Steve found a job on a farm. He’s the strongest and youngest. He ate most, slept most, butworked 36 . He hated to use his 37 and knew little. He had to do someunskilled (无技巧的) work. He always said he’s tired and hoped to have a 38 rest. Sohe 39 less money than his workmates. Winter came. The workers were told to get ready40 the next year. Only Steve did 41 . The farmer told him to cut down some treesin the forest. The young man went there with a chair. He felt lonely in the forest and was afraid ofthe 42 . During his work, he looked around and sang 43 , and nobody knewwhat he was singing. Three days passed. Steve didn’t cut down any trees. The farmer felt strange.试卷第 1 页,共 3 页He decided to go to 44 how the young man was doing there. To his surprise, Steve wascutting a tree, sitting on a chair. “Why are you 45 here to cut the tree ” asked thefarmer angrily. “Because I can’t work if lying down, sir!”36.A.little B.few C.least D.most37.A.foot B.head C.hand D.body38.A.bad B.good C.rich D.poor39.A.caused B.produced C.made D.invented40.A.for B.of C.to D.from41.A.something B.everything C.anything D.nothing42.A.water B.animals C.trees D.chairs43.A.quietly B.badly C.loudly D.carefully44.A.find out B.look out C.watch out D.set out45.A.lying B.sleeping C.standing D.sitting【答案】36.C 37.B 38.B 39.C 40.A 41.D 42.B 43.C 44.A 45.D【导语】本文主要讲述了懒惰的农场工人 Steve 因不愿动脑和干活,最终因效率低下被发现的幽默故事。36.句意:他吃得最多,睡得最多,但工作最少。little 少量,修饰不可数名词;few 少量,修饰可数名词;least 最少,最高级;most 最多,最高级。根据“He ate most, slept most, but worked...”可知,此处指 Steve 吃得最多,睡得最多,但是工作最少。故选 C。37.句意:他讨厌动脑筋,知道的很少。foot 脚;head 头,头脑;hand 手;body 身体。根据“He hated to use his...and knew little. Hehad to do some unskilled (无技巧的) work.”可知,Steve 讨厌用头脑且懂得很少。故选 B。38.句意:他总是说自己累,希望好好休息。bad 坏的;good 好的;rich 富有的;poor 贫穷的。have a good rest“好好休息”,是固定短语,符合语境。故选 B。39.句意:所以他赚的钱比同事少。试卷第 1 页,共 3 页caused 导致;produced 生产;made 赚得,制作;invented 发明。make money“赚钱”,是固定搭配。故选 C。40.句意:工人们被告知为明年做准备。for 为了;of……的;to 到,向;from 从……。get ready for...“为……做准备”。故选 A。41.句意:只有史蒂夫什么也没做。something 某事;everything 一切;anything 任何事;nothing 没有什么。根据“Only Steve did...”及后文他没砍树,可知他什么都没做。故选 D。42.句意:他在森林里感到孤独,害怕动物。water 水;animals 动物;trees 树;chairs 椅子。根据“in the forest”可知,在森林中可能害怕的是动物。故选 B。43.句意:工作时,他环顾四周,大声唱歌,没人知道他在唱什么。quietly 安静地;badly 糟糕地;loudly 大声地;carefully 仔细地。根据“nobody knew what hewas singing”可知,他声音大但难听。故选 C。44.句意:他决定去弄清楚这个年轻人在那里做得怎么样。find out 弄清楚,查明;look out 当心;watch out 小心;set out 出发。根据“how the young manwas doing there”可知,农场主决定去查明 Steve 的进展。故选 A。45.句意:你为什么坐在这里砍树?lying 躺;sleeping 睡觉;standing 站;sitting 坐。根据“Steve was cutting a tree, sitting on a chair”可知,他是坐着在砍树。故选 D。第二节 (共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。Some years ago, a big fire burned down a large part of a city. Lots of houses were 46(break). A rich lady met a little boy in the street. She called him and said, “Take this box, my boy,and do not lose it 47 I see you again.”The boy took the box, and the lady turned b 48 to search for something else. Justthen many people were 49 (run) around, and they couldn’t see each other.That night, the lady lived in a 50 (friend) home outside the city. The next dayshe looked for the boy everywhere, but she couldn’t hear anything of 51 (he). Therewere some very 52 (use) letters and all of her treasures in the box. The lady was veryupset because of 53 (lose) them.试卷第 1 页,共 3 页On the following night, someone found 54 boy lying on the ground with the boxat a corner. He had been there for a long time 55 food. The boy was almost deadwith hunger, but he never thought of leaving the box.【答案】46.broken 47.until 48.(b)ack 49.running 50.friend’s 51.him 52.useful 53.losing 54.the 55.without【导语】本文主要讲述小男孩为了守约差点饿死,且不求钱财作为回报,正是这种精神使这个男孩成为英雄。46.句意:很多房子都坏了。此处 be+adj.表示状态,broken“坏了的”符合题意。故填 broken。47.句意:她叫住了他,并对他说,“拿着这个盒子,我的孩子,不要弄丢了,直到我再见到你。”根据“do not lose it...I see you again.”可知,是在我再次见到你之前不要弄丢了它。until“直到”,符合题意。故填 until。48.句意:男孩拿走了盒子,女士转身去寻找别的东西。根据“turned ...to search for somethingelse”及首字母可知,此处考查固定短语 turn back“转身”。故填(b)ack。49.句意:就在那时,许多人都在到处奔跑,他们看不见彼此。根据“just then”可知是过去的具体时间,为过去进行时,结构为 was/were doing。故填 running。50.句意:那天晚上,这位女士住在城外一位朋友的家里。此处修饰名词 home,应用名词friend 的所有格,表示“朋友的”,故填 friend’s。51.句意:第二天,她到处寻找那个男孩,但她没有听到他的任何消息。of 是介词,后跟代词宾格。故填 him。52.句意:盒子里有一些非常有用的信和她所有的珍宝。此处修饰名词 letters,需填形容词。use 的形容词是 useful“有用的”。故填 useful。53.句意:那位女士因为失去了它们而非常难过。of 是介词,后跟动名词。故填 losing。54.句意:第二天晚上,有人发现男孩躺在地上,盒子放在角落里。此处特指一直未出现的男孩,应用定冠词 the。故填 the。55.句意:他在那里待了很长时间,没有吃东西。根据“The boy was almost dead with hunger”可知这个男孩饿得快要死了,因此是没有吃东西。without“没有”符合语境故填 without。第三节 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,回答 5 个问题。要求所写答案语法正确、语义完试卷第 1 页,共 3 页整,并把答案写在答题卡指定的位置。Thang-ga (唐卡) is a special kind of painting. It was found only in Xizang, China. It startedfrom the Tang Dynasty (唐朝). Thang-ga paintings show Xizang people’s lives. In recent years,Thang-ga paintings have caught the public’s attention. At the same time, the Chinese governmenthas also tried hard to protect the art.The colors of Thang-ga paintings look wonderful and special. Because of the specialenvironment of Xizang and the excellent skills of artists, the paints (颜料) used in Thang-ga aredifferent from other paints. They were made from minerals like gold and silver, as well as someplants. The paints were made by hand and the beautiful colors could last for hundreds of years.However, with the development of technology, people now use cheaper and moreeasily-made chemicals to make Thang-ga paints. The traditional paints used in Thang-ga paintingstook a lot of work and they were made in many secret ways. Later people stopped making thepaints and forgot about them. So the skills needed to make them were almost lost. The traditionalThang-ga paintings are difficult to find now.56.What is Thang-ga 57.What do Thang-ga paintings show 58.What were Thang-ga paints made from 59.How do people make Thang-ga paints now 60.Why are the traditional Thang-ga paintings difficult to find now 【答案】56.It is a special kind of painting. 57.They show Xizang people’s lives. 58.They were made from minerals like gold and silver, as well as some plants. 59.People nowuse cheaper and more easily-made chemicals to make Thang-ga paints. 60.Because the skillsneeded to make them were almost lost.【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国西藏特有的唐卡艺术,包括其起源、特点、颜试卷第 1 页,共 3 页料制作工艺以及传统技艺濒临失传的现状。56.根据文章第 1 段“Thang-ga is a special kind of painting. It was found only in Xizang, China.”可知,唐卡是一种仅存在于中国西藏的特殊绘画。故填 It is a special kind of painting.57.根据文章第 1 段“Thang-ga paintings show Xizang people’s lives.”可知,唐卡展现了西藏人民的生活。故填 They show Xizang people’s lives.58.根据文章第 2 段“They were made from minerals like gold and silver, as well as some plants.”可知,唐卡颜料由金、银等矿物和植物制成。故填 They were made from minerals like gold andsilver, as well as some plants.59.根据文章第 3 段“people now use cheaper and more easily-made chemicals to make Thang-gapaints.”可知,现在人们用更便宜、易制的化学颜料制作唐卡。故填 People now use cheaperand more easily-made chemicals to make Thang-ga paints.60.根据文章第 3 段“The traditional paints…took a lot of work and were made in many secretways…the skills needed to make them were almost lost.”可知,传统颜料制作工艺复杂且濒临失传。故填 Because the skills needed to make them were almost lost.IV. 写作(满分 15 分)61.请根据以下提示,以“The changes in my hometown”为题写一篇不少于 80 词的英语短文。内容要点:1.你家乡过去的情况;2.你家乡现在的情况;3.展望你家乡的未来。参考词汇:convenient (方便的),environment (环境)The changes in my hometown____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文The changes in my hometown试卷第 1 页,共 3 页My hometown has changed a lot. In the past, the roads were narrow and muddy. Houseswere small and old. People had to walk far to buy things because there were few shops.Now, my hometown is more modern. The roads are wide and clean. Many tall buildingshave been built, and life is very convenient. There are supermarkets and parks everywhere.In the future, I hope my hometown will have greener trees and cleaner rivers. People willprotect the environment and use more technology. I believe it will become a better place to live.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般过去时、一般现在时和一般将来时”;③提示:根据要点提示介绍家乡的变化,可适当发挥,注意要点齐全,行文连贯。[写作步骤]第一步,介绍家乡过去的情况;第二步,介绍家乡现在的情况;第三步,介绍对家乡未来的展望。[亮点词汇]①narrow 狭窄的②convenient 方便的③in the future 未来[高分句型]①People had to walk far to buy things because there were few shops. (because 引导原因状语从句)②In the future, I hope my hometown will have greener trees and cleaner rivers. (宾语从句)试卷第 1 页,共 3 页2025-2026 学年九年级英语上学期开学摸底卷 (湖南专用)(考试时间:100 分钟 试卷满分:100 分)I. 听力(共两节,满分 20 分)第一节 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项回答问题。(共 5 小题,计 5 分)一、听力选择1.What does the man think of the music A.Great. B.Noisy. C.Quiet.2.What kind of music does Jack like A.Country music. B.Rock music. C.Pop music.3.Where does the river in the boy’s hometown start from A.The north of China. B.The south of China. C.The east of China.4.How did Mike spend his Spring Festival A.He took a trip with his family. B.He stayed at home. C.Hevisited his friends.5.What are they talking about A.A new film. B.A birthday party. C.A school trip.听对话,回答以下各小题。6.Who is Mrs. Wang A.The boy’s mother. B.The boy’s teacher. C.The boy’s friend.7.What does the boy think of his school uniform A.Comfortable. B.Beautiful. C.Ugly.听对话,回答以下各小题。8.What is the first model wearing A.A kimono. B.A cheongsam. C.A Russian costume.9.How many models do they see A.Two. B.Three. C.Four.听对话,回答下列小题。10.How long has Jenny been away from her hometown 试卷第 1 页,共 3 页A.For five years. B.For about four years. C.For less than three years.11.Where are Jenny’s two children A.In her hometown. B.In Wenzhou. C.We don’t know.12.When will Jenny find a school in Wenzhou for her children A.In two years. B.After she makes enough money. C.In three years.听对话,回答以下各小题。13.How long has the woman had her car A.Less than ten years. B.More than ten years. C.More than twenty years.14.How is her car now A.It is great. B.It looks new. C.It doesn’t work well.15.How much is the man’s new car A.15,000 yuan. B.150,000 yuan. C.1,500,000 yuan.你将听到一篇短文。短文后有小题,请根据短文内容,在每小题所给的 A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。16.What did the old man like best at first A.Food. B.Money. C.Water.17.Where did the old man travel A.To a desert. B.To an island. C.To a mountain.18.What color was the bag A.Blue. B.Brown. C.Black.19.What did the old man find in the bag A.Some water. B.Some sand. C.Some gold.20.How did the old man deal with the bag A.He threw it away. B.He brought it home. C.He gave it to his friend.II. 阅读(共两节,满分 30 分)第一节 (共 11 小题;每小题 2 分,满分 22 分)阅读下列材料,从每题所给的 A、B、C 三个选项中,选出最佳选项。AWe surveyed (调查) 300 young people on what they like to do at weekends. One hundredpeople are from the ages of 11-18, one hundred 19-26 and one hundred 27-35. The above shows试卷第 1 页,共 3 页their answers:21.According to the survey, which two activities do most people enjoy doing A.Playing computer games and watching TV. B.Watching TV and going to the movies.C.Playing computer games and taking a walk. D.Going to the movies and taking a walk.22.From the chart above, we can see the older people are, the more they like ________.A.watching TV B.going to the movies C.taking a walk D.playing computergames23.We can read this passage in a ________.A.fashion magazine B.science book C.guide book D.youth magazineBWelcome to the American Museum of Natural History, a place filled with amazing things todiscover. The following will help you make the most of your visit.Location:Address: 200 Central Park West, New York, NY 10024.Nearest Subway Stations: 81st Street-Museum of Natural History (B and C lines) and 86thStreet (1 line).Tickets and Hours:Museum hours are typically from 10:00 AM to 5:45 PM on weekdays.You can decide how much to pay for your ticket, but it's good to pay the suggested amount.It’s a good idea to buy your tickets online to avoid long lines.Must-See Exhibits:Dinosaurs: Feel amazed at the huge dinosaur skeletons in the Hall of Saurischian Dinosaurs.The Blue Whale: See the life-sized model of a blue whale in the Milstein Hall of OceanLife.试卷第 1 页,共 3 页The Rose Center for Earth and Space: Explore the universe in the Hayden Planetarium andvisit the famous “Dark Universe” show.Fossils: Discover the wonders of ancient life in the Fossil Halls, where you’ll findprehistoric creatures and even a T-Rex!Plan your visit:The museum is vast, so plan to spend at least half a day exploring the exhibits. Check thedaily schedule for special exhibitions, guided tours, and different shows. Take a museum map atthe entrance to help you navigate the massive building.Photography:Photography is allowed in most areas, but be mindful of the “No Photography” signs incertain exhibition halls.Nearby Attractions:After your museum visit, take a walk in Central Park, or explore other cool places nearbylike the Metropolitan Museum of Art.Visiting the American Museum of Natural History is like going on a big adventure!Whether you’re a science history lover or traveling with family, this museum offers something foreveryone. Enjoy your visit!24.You can visit the American Museum of Natural History ________.A.at 10:00 A.M. on Saturday B.at 11:00 A.M. on FridayC.at 3:00 P. M. on Sunday D.at 6:00 P. M. on Wednesday25.If you are interested in space, you can go to ________.A.the Hall of Saurischian Dinosaurs B.the Fossil HallsC.the Hayden Planetarium D.the Milstein Hall of Ocean Life26.Which of the following about the American Museum of Natural History is NOT TRUE A.Taking a map helps to visit the museum better.B.You can’t take photographs in most exhibition halls.C.There are some other attractions nearby.D.You can buy the museum tickets online to avoid long waiting.C试卷第 1 页,共 3 页Papa Marko’s ~Pizza to go~Large $25Medium $18 Apple TreeSmall $10 Bakery ~Handmade Bread and Cookies~*Ready in 15 minutes* Open at 6 o’clock every morningOpen at noon 7 days a week 20% off after 8:00 pmCall now: 1234-8749Good Taste Fast Food~THE BEST IN TOWN~Hamburgers, Hot Winnie’s Sandwich Club~All you can eat~$58 adogs, Drinks person10:00 am ~ 11:30 pm every day Lunch hours: 11:00 am ~ 2:00 pmDinner hours: 5:00 pm ~ 8:00 pmClosed on Sundays根据表格信息,从 A、B、C 三个选项中,选出最佳的选项,并在答题卡上将其字母标号涂黑。27.If you go to eat pizza, you’ll need to wait _________ minutes after you order.A.15 B.20 C.3028.If you want to buy a large pizza and two small ones, you’ll have to pay _________.A.$35 B.$45 C.$6029.You can get 20% off after 8:00 pm if you go to _________.A.Apple Tree Bakery B.Good Taste Fast Food C.Winnie’s Sandwich Club30.Good Taste Fast Food is open _________.A.from 6 am to 8 pm B.from 11 am to 8 pm C.from 10 am to 11:30 pm31.We can know from the above that _________.A.you can call Apple Tree Bakery at 1234-8749B.you can eat hot dogs in Papa Marko’sC.Winnie’s Sandwich Club isn’t open on Sundays第二节 (共 4 小题;每小题 2 分,满分 8 分)March 5 is Memorial Day of Learning from Lei Feng. It started over sixty years ago. Lei试卷第 1 页,共 3 页Feng was not widely known until after his death. In 1963, Lei Feng's Diary was first shown to thepublic. The book was full of descriptions of Lei's admiration for Chairman Mao and his gooddeeds. 32 On this day communities (社区) and schools hold different kinds of events.33Gu Dianming, a former manager of a gas company, has saluted (致敬) the spirit of Lei Fengfor over 20 years. 34In 1997, Gu started an activity named Salute the Spirit of Lei Feng Day by Day, andorganized his family members and employees (员工) to help repair more than 150, 000stoves inZhengzhou. Gu said his biggest dream was to own a Lei Feng base. 35 Gu built the LeiFeng Field to plant pumpkins, cucumbers and other seasonal vegetables. He served the freshlygrown vegetables to nearby nursing homes, kindergartens and primary schools.A.He set up his own business in Zhengzhou.B.He volunteered to help others as much as he could in Zhengzhou.C.People go to clean up parks, schools and other community locations.D.He hoped that more and more people could join him to realize his dream.E.From then on, March 5 has become Memorial Day of Learning from Lei Feng.III. 语言运用(共三节,满分 35 分)第一节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)先通读下面的短文,掌握其大意,然后从 A、B、C、D 四个选项中选择可以填入空白处的最佳答案。Steve found a job on a farm. He’s the strongest and youngest. He ate most, slept most, butworked 36 . He hated to use his 37 and knew little. He had to do someunskilled (无技巧的) work. He always said he’s tired and hoped to have a 38 rest. Sohe 39 less money than his workmates. Winter came. The workers were told to get ready40 the next year. Only Steve did 41 . The farmer told him to cut down some treesin the forest. The young man went there with a chair. He felt lonely in the forest and was afraid ofthe 42 . During his work, he looked around and sang 43 , and nobody knewwhat he was singing. Three days passed. Steve didn’t cut down any trees. The farmer felt strange.He decided to go to 44 how the young man was doing there. To his surprise, Steve wascutting a tree, sitting on a chair. “Why are you 45 here to cut the tree ” asked the试卷第 1 页,共 3 页farmer angrily. “Because I can’t work if lying down, sir!”36.A.little B.few C.least D.most37.A.foot B.head C.hand D.body38.A.bad B.good C.rich D.poor39.A.caused B.produced C.made D.invented40.A.for B.of C.to D.from41.A.something B.everything C.anything D.nothing42.A.water B.animals C.trees D.chairs43.A.quietly B.badly C.loudly D.carefully44.A.find out B.look out C.watch out D.set out45.A.lying B.sleeping C.standing D.sitting第二节 (共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。Some years ago, a big fire burned down a large part of a city. Lots of houses were 46(break). A rich lady met a little boy in the street. She called him and said, “Take this box, my boy,and do not lose it 47 I see you again.”The boy took the box, and the lady turned b 48 to search for something else. Justthen many people were 49 (run) around, and they couldn’t see each other.That night, the lady lived in a 50 (friend) home outside the city. The next dayshe looked for the boy everywhere, but she couldn’t hear anything of 51 (he). Therewere some very 52 (use) letters and all of her treasures in the box. The lady was veryupset because of 53 (lose) them.On the following night, someone found 54 boy lying on the ground with the boxat a corner. He had been there for a long time 55 food. The boy was almost deadwith hunger, but he never thought of leaving the box.第三节 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,回答 5 个问题。要求所写答案语法正确、语义完整,并把答案写在答题卡指定的位置。Thang-ga (唐卡) is a special kind of painting. It was found only in Xizang, China. It startedfrom the Tang Dynasty (唐朝). Thang-ga paintings show Xizang people’s lives. In recent years,试卷第 1 页,共 3 页Thang-ga paintings have caught the public’s attention. At the same time, the Chinese governmenthas also tried hard to protect the art.The colors of Thang-ga paintings look wonderful and special. Because of the specialenvironment of Xizang and the excellent skills of artists, the paints (颜料) used in Thang-ga aredifferent from other paints. They were made from minerals like gold and silver, as well as someplants. The paints were made by hand and the beautiful colors could last for hundreds of years.However, with the development of technology, people now use cheaper and moreeasily-made chemicals to make Thang-ga paints. The traditional paints used in Thang-ga paintingstook a lot of work and they were made in many secret ways. Later people stopped making thepaints and forgot about them. So the skills needed to make them were almost lost. The traditionalThang-ga paintings are difficult to find now.56.What is Thang-ga 57.What do Thang-ga paintings show 58.What were Thang-ga paints made from 59.How do people make Thang-ga paints now 60.Why are the traditional Thang-ga paintings difficult to find now IV. 写作(满分 15 分)61.请根据以下提示,以“The changes in my hometown”为题写一篇不少于 80 词的英语短文。内容要点:1.你家乡过去的情况;2.你家乡现在的情况;3.展望你家乡的未来。参考词汇:convenient (方便的),environment (环境)The changes in my hometown试卷第 1 页,共 3 页____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第 1 页,共 3 页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年九年级英语上学期开学摸底卷 (湖南专用) 2025-2026学年九年级英语上学期开学摸底卷 (湖南专用)原卷.docx 2025-2026学年九年级英语上学期开学摸底卷 (湖南专用) 2025-2026学年九年级英语上学期开学摸底卷 (湖南专用)解析卷.docx 2025-2026学年九年级英语上学期开学摸底卷 (湖南专用) audio.mp4