资源简介 2025-2026 学年八年级英语上学期开学摸底卷(安徽专用)解析卷(考试时间:120 分钟 试卷满分:120 分)第一部分 听力(共四大题,满分 20 分)Ⅰ.短对话理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)1.How will the woman spend her weekend A. B. C.【答案】C【原文】M: Are you free this weekend Let’s play tennis together.W: I’m afraid not. I’m going to take my swimming lessons this weekend.2.What does the man prefer for breakfast now A. B. C.【答案】B【原文】W: What do you usually have for breakfast M: I used to have bread, but now I like eggs better.3.When can the boy watch TV A.On Monday. B.On Friday. C.On Sunday.【答案】C【原文】W: Can you watch TV from Monday to Friday M: No, I can’t watch it on school days. I can only watch TV on Sunday.4.Who is much funnier according to the dialogue A.Amy. B.Peter. C.Jack.【答案】B【原文】W: Amy’s friend Peter is much funnier than she is.试卷第 1 页,共 3 页M: You’re right, Jack. He is a funny person. I like him.5.What will the woman do A.Wait for the man at the bus stop.B.Give the man a call. C.Buy a card for the man.【答案】B【原文】W: Will you wait for me to call back M: Yes, I’ll wait for your call.Ⅱ.长对话理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)听下面一段对话,回答以下小题。6.Why didn’t the girl want Lily to copy the answers A.Because she thought it was wrong.B.Because she thought it was right.C.Because she thought it was normal.7.What does the father think of the matter A.Lily is right. B.His daughter is right. C.They’re both right.8.What’s the father’s advice for her daughter A.She can call Lily. B.They can chat online. C.She can write a letter to Lily.【答案】6.A 7.B 8.C【原文】A: Can you give me some advice, dad B: About what A: My best friend Lily wanted to copy my answers in the exam. I refused because I thought it waswrong to do that, but she was angry with me.B: You’re right, she shouldn’t copy others’ answers in the exam.You can write a letter to tell her ifshe has questions. You may help her, but not just let her copy your answers. I think she’llunderstand you in the end.A: Okay, let me try. Thank you, dad.听下面一段对话,回答以下小题。9.What problem does the boy have 试卷第 1 页,共 3 页A.He passed the exam. B.He didn’t pass the exam. C.He lost his wallet.10.What will happen if the boy tells his parents the truth A.They’ll be upset. B.They’ll be angry. C.They’ll be happy.【答案】9.B 10.B【原文】A: Why are you upset B: I have a problem.A: What’s that B: I failed the English exam. I’m afraid to tell my parents about it.A: What will happen if you tell them B: If I tell them, they’ll be angry. But if I don’t tell them, I’ll feel sorry. What should I do A: I think they’ll be angrier if you don’t tell the truth. They would like an honest boy.Ⅲ. 短文理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)你将听到一篇短文。短文后有小题,请根据短文内容,在每小题所给的 A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。11.Where did the boy go on holiday last year A.Australia. B.America. C.England.12.How did they get there A.By plane. B.By train. C.By car.13.How long did they stay there A.For five days. B.For six days. C.For seven days.14.What did they do on the second day A.They had a picnic. B.They had a bike ride. C.They visited a museum.15.What did they think of this journey A.Tiring. B.Busy. C.Great.【答案】11.B 12.A 13.C 14.A 15.C【原文】Last year, I had a wonderful summer holiday. I went to New York with my friends, where试卷第 1 页,共 3 页my uncle Pete lived. It took us about six hours to fly there. It was a little tiring. We stayed in thecity for a week to visit many famous places. On the first day, we visited a science museum andwent for a bike ride. On the second day, we enjoyed Central Park with a picnic. We also watched ashow and did some shopping. Every corner we turned, there was a new thing waiting for us. Ourtrip to New York was really great!IV. 信息转换(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。Some Rules in Cindy’s Family★ Get up at 16 a.m.On weekdays ★ Read English for half an hour after getting up.★ Practice the 17 at home after school.★ Finish all the homework on Saturday.On weekends ★ Clean the 18 on Sunday morning.★ Do some volunteer work in the 19 on Sunday afternoon.★ Don’t eat meals in front of the 20 . Every day★ Listen to music for only 20 minutes.【答案】16.5:45/five forty-five/a quarter to six 17.violin 18.room 19.zoo 20.TV【原文】There are so many rules in Cindy’s family. For example, she has to get up at 5:45 a.m. onweekdays. After getting up, she has to read English for half an hour. She must practice the violinat home after school. She has to finish all her homework on Saturday. On Sunday, she must cleanher room in the morning and do some volunteer work in the zoo in the afternoon. She can’t eatmeals in front of the TV because it’s not a good habit. She likes music and she can listen to musicfor only twenty minutes every day. These rules sound a bit strict, but they help Cindy have goodhabits.试卷第 1 页,共 3 页第二部分 英语知识运用(共两大题,满分 30 分)V. 单项填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)21.—Sir, did you enjoy your stay in our ________ —Yes, I slept well and I liked the breakfast.A.hotel B.school C.bank D.library【答案】A【详解】句意:——先生,您在我们的酒店住得愉快吗?——是的,我睡得很好,而且喜欢这里的早餐。考查名词辨析。hotel 酒店;school 学校;bank 银行;library 图书馆。根据答语中“I slept welland I liked the breakfast”可知,对话场景和“住宿并提供餐饮”相关,说的是酒店。故选 A。22.The Palace Museum is a place with many ________ buildings in China.A.new B.modern C.strange D.ancient【答案】D【详解】句意:故宫博物院是中国一座有许多古建筑的地方。考查形容词辨析。new 新的;modern 现代的;strange 奇怪的;ancient 古老的。根据常识,故宫博物院是中国著名的历史古迹,里面的建筑多为古代遗留下来的,ancient 符合其特征。故选 D。23.Which has a different pronunciation A.bread B.meat C.peace D.sea【答案】A【详解】句意:哪个发音不一样?考查元音字母组合发音。bread 中 ea 发音为/e/;meat 中 ea 发音为/i /;peace 中 ea 发音为/i /;sea 中 ea 发音为/i /。由此可知,bread 中 ea 的发音与其他三项不同。故选 A。24.—How was your summer camp last week —________.A.Let’s go B.That’s right C.I’m fine D.Really good【答案】D【详解】句意:——你上周的夏令营怎么样?——非常好。考查情景交际。Let’s go 我们走吧;That’s right 没错;I’m fine 我很好;Really good 非常好。试卷第 1 页,共 3 页根据“How was your summer camp last week ”可知,是对事物情况的提问,答语应描述夏令营的状况,Really good 符合语境。故选 D。25.The National Day is coming. Shall we take a ________ A.vacation B.photo C.seat D.message【答案】A【详解】句意:国庆节要到了。我们去度假好吗?考查名词辨析。vacation 假期,take a vacation 是固定短语,意为“度假”;photo 照片,take aphoto 意为“拍照”;seat 座位,take a seat 意为“就座”;message 意为“消息”,take a message意为 “捎口信”。根据“The National Day is coming”这一语境,通常在节假日会有度假的安排,take a vacation 更符合语境。故选 A。26.Can you give me a hand I have a lot of difficulty ________ the problem.A.to working out B.to work out C.works out D.working out【答案】D【详解】句意:你能帮帮我吗?我很难解决这个问题。考查非谓语动词。have difficulty (in) doing sth“做某事有困难”,故选 D。27.—Why are the volunteers cleaning the park so carefully —They are working hard ______ the park a more pleasant place for everyone.A.make B.makes C.making D.to make【答案】D【详解】句意:——为什么这些志愿者那么细心地打扫公园?——他们认真工作是为了使得这个公园对于每个人来说变成一个更令人愉悦的地方。考查非谓语。make 使得,动词原形;makes 动词的三单形式;making 动名词、现在分词;to make 不定式。根据句子成分可知,空格处不作谓语。使公园变成一个更令人愉悦的地方是志愿者们认真打扫公园的目的,所以用 to do 不定式作目的状语,用 to make。故选 D。28.You can’t ________ give up the problem. It will only get worse if you do so.A.simply B.still C.clearly D.mostly【答案】A【详解】句意:你不能简单地放弃这个问题。如果你这样做,情况只会变得更糟。考查副词辨析。simply 简单地;still 仍然;clearly 清楚地;mostly 通常。根据“It will only getworse if you do so.”可知,放弃问题,情况只会变得更糟,所以此处应是让对方不要轻易放试卷第 1 页,共 3 页弃,A 项符合。故选 A。29.This morning, I went to school by bus. The bus was ______ slow ______I arrived late forschool.A.too; that B.such; that C.so; that D.enough; to【答案】C【详解】句意:今天早上,我坐公共汽车去上学。公共汽车太慢了,我上学迟到了。考查结果状语从句。such...that..如此……以至于,such 修饰名词,that 后跟从句;so…that如此……以至于,so 修饰形容词/副词,that 后跟从句;enough...to do sth.足够……做某事。根据“I arrived late for school”可知,公交车太慢导致迟到了,slow 为形容词可知,此处用 so…that 引导结果状语从句。故选 C。30.Mobile phones can be used to ________ for information, but I’m not used to ________information on such a small screen.A.search; reading B.searching; reading C.search; read D.searching; read【答案】A【详解】句意:手机可以用来搜索信息,但我不习惯在这么小的屏幕上阅读信息。考查非谓语动词。根据“Mobile phones can be used to...for information,”可知,be used to do sth.表示“被用来做某事”,search for 意为 “搜索”,所以第一空应用原形 search;根据“but I’m notused to...information on such a small screen.”可知,be used to doing sth.表示“习惯于做某事”,此处表示不习惯在这么小的屏幕上阅读信息,第二空应用 reading。故选 A。VI. 完形填空(共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分)AHome is not just a house where we live. It is special and magical.At home, we build our dreams. We can think about what we are going to be. Maybe wewant to be a teacher 31 a doctor. We can study at home. We can read books and drawpictures. We can talk to our family about our dreams. Home is where our dreams 32 .We feel comfortable at home. We can feel love and warmth. We can be ourselves and sayeverything 33 . We feel accepted there.At home, we learn to listen, care and share. When we have a box of delicious cookies, weshare them with our family members. We give some to our brothers or sisters and see the 34on their faces. When someone in the family doesn’t feel well, we learn to 35 them. We试卷第 1 页,共 3 页bring 36 a glass of water. When our parents talk about their day, we learn to listen37 .Home is also a place of growing. It's where we take our first steps and say our first words. It’s where we have our first experiences and make our first 38 . Home is where we find ourinterests. We are not afraid to try anything in this place.As we grow older, home becomes a safe place from the stress of the world. We always39 peace there. Home is not just a place; it is a feeling that 40 us together.31.A.and B.or C.but D.so32.A.start B.end C.stop D.break33.A.quickly B.freely C.loudly D.slowly34.A.tears B.anger C.smiles D.sadness35.A.look after B.look for C.look at D.look up36.A.he B.she C.them D.us37.A.poorly B.carelessly C.loudly D.carefully38.A.questions B.problems C.memories D.ideas39.A.forget B.lose C.find D.avoid40.A.brings B.takes C.sends D.pushes【答案】31.B 32.A 33.B 34.C 35.A 36.C 37.D 38.C 39.C 40.A【导语】本文主要讲述了家不仅仅是我们居住的房子,它是一个特殊而神奇的地方。在家里,我们建立梦想、感受舒适、学会关爱与分享,家也是我们成长的地方,随着年龄的增长,家成为我们远离世界压力的避风港。31.句意:也许我们想成为一名教师或一名医生。and 和;or 或者;but 但是;so 所以。根据文章第 1 段“Maybe we want to be a teacher…a doctor”可知,这里是说职业的选择,是教师和医生中的一种可能,“or”用于表示选择关系,故选 B。32.句意:家是我们梦想开始的地方。start 开始;end 结束;stop 停止;break 打破。根据前文“At home, we build our dreams.”可知,家是梦想开启的地方,故选 A。试卷第 1 页,共 3 页33. 句意:我们可以做自己,自由地说出一切。quickly 快速地;freely 自由地;loudly 大声地;slowly 缓慢地。根据文章第 2 段“We can beourselves and say everything…”可知,在家的氛围是舒适自由的,能自由表达,故选 B。34.句意:我们把(饼干)给我们的兄弟姐妹,然后看到他们脸上的笑容。tears眼泪;anger愤怒;smiles微笑;sadness悲伤。根据文章第3段“We give some to our brothersor sisters and see the…on their faces”可知,分享美味饼干给家人,家人脸上应是笑容,故选 C。35.句意:当家里有人不舒服时,我们学会照顾他们。look after 照顾;look for 寻找;look at 看;look up 查阅。根据文章第 3 段“When someone inthe family doesn’t feel well, we learn to… them”可知,家人不舒服时需要照顾,故选 A。36.句意:我们给他们端一杯水。he 他;she 她;them 他们;us 我们。根据文章第 3 段“We bring…a glass of water”可知,此处指代前文的“someone in the family”,是复数概念(用 them 统称 ),作“bring”的宾语,用宾格“them”,故选 C。37.句意:当父母谈论他们的一天时,我们学会认真倾听。poorly 糟糕地;carelessly 粗心地;loudly 大声地;carefully 认真地。根据文章第 3 段“Whenour parents talk about their day, we learn to listen…”可推知,倾听父母讲述时应认真,故选 D。38.句意:这是我们拥有最初经历并留下最初记忆的地方。questions 问题;problems 问题;memories 记忆;ideas 想法。根据文章第 4 段“It’s where wehave our first experiences and make our first …”可知,在家有很多经历,也会留存记忆,“memories”符合语义。故选 C。39.句意:我们在那里总能找到宁静。forget忘记;lose失去;find找到;avoid避免。根据文章第5段“As we grow older, home becomesa safe place from the stress of the world. We always… peace there.”可知,家是安全的,能在这找到宁静,故选 C。40.句意:家不仅仅是一个地方;它是一种将我们凝聚在一起的感觉。brings 带来,使凝聚;takes 带走;sends 发送;pushes 推动。根据文章第 5 段 Home is not justa place; it is a feeling that…us together.”可知,“bring...together”是固定短语,意为“使…… 凝聚在一起”,家将人们凝聚在一起,故选 A。BIt’s Saturday morning, and the Smith family is preparing for their apartment block’s试卷第 1 页,共 3 页community party.Dad is in the living room. He is 41 up the toys and books. “We need to make theroom tidy,” he says. Mum is in the kitchen. She is washing dishes. “The kitchen 42 abit bad,” she says. “Could you take out the rubbish, Tom ”“Sure, Mum,” says Tom. He takes the rubbish bag and runs downstairs. On the way, hemeets Mr. Brown from next door. “ 43 you help me hang up these party posters ” Mr.Brown asks. “Yes, I’d love to,” Tom answers.After helping Mr. Brown, Tom goes back home. His sister, Lucy, is making cards. “I wantto give these to our neighbors,” she says. “They’re full of 44 .”Dad is now cleaning the windows. “ 45 I help you, Dad ” Tom asks. “Yes, pleasepass me the cloth,” Dad says.By afternoon, everything is ready. The apartment block looks 46 . Neighborsstart to arrive. They bring food and drinks to 47 .“Thank you for your hard work,” says Mrs. Green, the community leader. “The party willbe great 48 everyone helped.”Tom feels happy. He knows that working together makes the community a 49place.At the end of the party, everyone helps 50 up. “What a wonderful day!” saysLucy.41.A.packing B.putting C.cleaning42.A.sounds B.smells C.looks43.A.Could B.Must C.Should44.A.anger B.joy C.sadness45.A.Need B.Should C.Can46.A.messy B.dark C.beautiful47.A.share B.sell C.buy48.A.but B.because C.so49.A.terrible B.warm C.cold50.A.put B.clean C.take试卷第 1 页,共 3 页【答案】41.A 42.B 43.A 44.B 45.C 46.C 47.A 48.B 49.B 50.B【导语】本文讲述了史密斯一家为社区派对做准备的故事。41.句意:他正在收拾玩具和书。pack 打包,收拾;putting 放置;cleaning 打扫。根据“He is... up the toys and books.”可知,此处指收拾玩具和书,pack up“收拾,整理”。故选 A。42.句意:“厨房闻起来有点糟糕,”她说。sounds 听起来;smells 闻起来;looks 看起来。根据“Could you take out the rubbish, Tom ”可知,妈妈让汤姆把垃圾拿出去,由此推知,此处指厨房闻起来有点糟糕,强调厨房的气味。故选 B。43.句意:“你能帮我把这些聚会海报挂起来吗?”布朗先生问。Could 可以;Must 必须;Should 应该。根据“... you help me hang up these party posters ”可知,此处是布朗先生请求汤姆帮助,应填 Could。故选 A。44.句意:它们充满了欢乐。anger 怒火;joy 欢乐;sadness 伤心。根据“I want to give these to our neighbors,”可知,送给邻居的贺卡应该充满欢乐。故选 B。45.句意:“我能帮你吗,爸爸?”汤姆问。Need 需要;Should 应该;Can 能够。根据“... I help you, Dad ”可知,汤姆主动提供帮助,应用“Can I help you ”。故选 C。46.句意:公寓看起来很漂亮。messy 凌乱的;dark 黑暗的;beautiful 漂亮的。根据上文可知,经过打扫后,公寓看起来很漂亮。故选 C。47.句意:他们带着食物和饮料来分享。share 分享;sell 卖;buy 买。根据第一段“and the Smith family is preparing for their apartmentblock’s community party.”可知,这是一个聚会,所以带食物和饮料是用来分享的。故选 A。48.句意:聚会将会很棒,因为每个人都帮了忙。but 但是;because 因为;so 所以。根据“The party will be great... everyone helped.”可知,横线前后表示因果关系,前果后因。故选 B。49.句意:他知道,齐心协力会让社区变得温暖。试卷第 1 页,共 3 页terrible 糟糕的;warm 温暖的;cold 寒冷的。根据“He knows that working together makes thecommunity a... place.”可知,此处指齐心协力让社区成为温暖的地方。故选 B。50.句意:聚会结束时,每个人都帮忙打扫卫生。put 放置;clean 打扫;take 拿走。根据“At the end of the party,”可知,聚会结束后应该是打扫卫生。故选 B。第三部分 阅读理解(共两大题,满分 45 分)VII. 补全对话(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)A: Where did you go on vacation, Helen B: Oh, I went to Xi’an with my parents.A: That’s a beautiful city. 51B: We went to some museums and ate some delicious food.A: 52B: They were very friendly to us.A: Did you go to the zoo B: Yes, we did. We saw monkeys, tigers, lions and so on. That was interesting! 53A: Well, I didn’t go anywhere. 54B: Why A: 55B: You are really a bookworm!A.What about you B.How did you go there C.What did you do there D.How were the people there E.Do you like the people there F.I stayed at home during the vacation.G.Because I must study for the coming exams.【答案】51.C 52.D 53.A 54.F 55.G【导语】本文是 A 和 B 之间的对话,两人谈论假期去了哪里、做了什么等情况。试卷第 1 页,共 3 页51.根据上文“Oh, I went to Xi’an with my parents.”以及下文“We went to some museums andate some delicious food.”可知,此处询问在西安做了什么,选项 C“你在那里做了什么?”符合语境。故选 C。52.根据下文“They were very friendly to us.”可知,此处询问那里的人怎么样,选项 D“那里的人怎么样?”符合语境。故选 D。53.根据上文“That was interesting!”以及下文“Well, I didn’t go anywhere.”可知,此处询问对方假期情况,选项 A“你呢?” 符合语境。故选 A。54.根据上文“Well, I didn’t go anywhere.”可知,此处说自己假期待的地方,选项 F“假期我待在家里。”符合语境。故选 F。55.根据上文“Why ”可知,此处回答原因,选项 G“因为我必须为即将到来的考试学习。”符合语境。故选 G。VIII. 阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)ADo you like summer holidays In Australia, the summer holiday is from late December toearly February. Students have to finish their homework. They should read some English books andwrite reports. They also need to do science projects with their classmates. They often go to specialclasses to learn swimming, singing and cooking. And they really like to go to the beach to campwith their parents.The summer holiday in the US is very long, from early June to around late August.Teachers will give summer homework. But if students don’t do it, it’s OK. There are many classesand camps. They can be about sports, cooking or outdoor survival skills (户外生存技巧). Somestudents also go camping with friends or family. Some students will try to make money by doingthe housework. Some will do voluntary work like helping the elderly or the poor for free.In France, the summer holiday usually goes from mid-June to the end of August. But thefirst day is different for everyone because of the day of the last exam. French students don’t haveany homework or classes. They spend the holiday having fun. Some students like traveling aroundthe world. They see nature in Africa. They visit America to learn English. Some go to China.Other students enjoy themselves in France. They camp on the beach, see friends, watch movies,go swimming and have barbeque (烧烤) parties.56.What does the underlined word “voluntary” in Paragraph 2 mean 试卷第 1 页,共 3 页A.Possible. B.Willing. C.Fair. D.Extra.57.What can we probably infer from the passage A.Chinese students have the winter holiday when Australian students have the summerholiday.B.Students in the US have the summer holiday for about four months.C.French students have to take the last exam in early June.D.Most students take math or English classes during the summer holiday.58.The passage is mainly about ________.A.students’ out-of-class skills B.students’ summer homeworkC.students’ activities after school D.summer holidays in different countries【答案】56.B 57.A 58.D【导语】文章分别介绍了澳大利亚、美国、法国三个国家的暑假情况,展现不同国家暑假的特点。56.词义猜测题。根据第二段 “Some will do voluntary work like helping the elderly or the poorfor free.”可知, “for free”体现出是自愿做的工作,与 “Willing”同义。故选 B。57.推理判断题。根据第一段“In Australia, the summer holiday is from late December to earlyFebruary” 可知,澳学生暑假时中国学生可能放寒假。故选 A。58.主旨大意题。通读全文可知,文章分别介绍了澳大利亚、美国、法国的暑假情况,主要是关于不同国家的暑假。故选 D。BDo you ever go to the Qinghai-Xizang Plateau (青藏高原) The weather there changes (变化) a lot in summer. You can experience “four seasons” in just one day. What is it like Let’s takea look.“Spring” morningThe Qinghai-Xizang Plateau is very high. In the early morning, it’s cool. After the suncomes out, it becomes warm, like spring. It’s a good time to take a walk.“Summer” noonAt noon, it’s sunny and hot. You might feel like it’s summer. The sunlight is so strong thatyou might want to wear a pair of sunglasses. Sometimes, it rains but the rain doesn’t last long. If试卷第 1 页,共 3 页you are lucky enough, you might see rainbows.“Autumn” afternoonIn the afternoon, the temperature goes down quickly, especially (尤其) after the sun goesdown. It’s cool, just like in autumn. People have to put on warm clothes.“Winter” nightLate at night, it gets cold, like winter. People usually sleep with a thick quilt. The rainyseason is from June to September each year. It often rains at night.59.The weather in Qinghai-Xizang Plateau changes a lot in ________.A.summer B.spring C.autumn D.winter60.What’s the weather like in the early morning in the Qinghai-Xizang Plateau A.It’s hot. B.It’s cool. C.It’s warm. D.It’s cold.61.In which month does the rainy season end A.June. B.July. C.August. D.September.62.Where is this passage probably from A.A letter. B.A newspaper. C.A travel guidebook. D.A story book.【答案】59.A 60.B 61.D 62.C【导语】本文介绍了青藏高原在夏天的天气变化很大,你可以在一天内体验“四季”。59.细节理解题。根据“The weather there changes (变化) a lot in summer.”可知,青藏高原的天气在夏季变化很大,故选 A。60.细节理解题。根据“In the early morning, it’s cool.”可知,在青藏高原的清晨天气非常凉爽,故选 B。61.细节理解题。根据“The rainy season is from June to September each year.”可知,雨季从六月到九月,因此雨季是在九月结束,故选 D。62.推理判断题。根据“Do you ever go to the Qinghai-Xizang Plateau (青藏高原) The weatherthere changes (变化) a lot in summer. You can experience ‘four seasons’ in just one day. What isit like Let’s take a look.”可知,本文介绍了青藏高原的天气,因此可能摘自旅游指南,故选C。CThe first time I saw Kai, she was sitting in my front yard, hugging my dog Harley. She and试卷第 1 页,共 3 页her husband Sean had just moved into a small house down the road from us. I thought she likedHarley’s friendly personality, just as he liked hers. From the second I talked to her, I knew Kaiwould be a lifelong friend. Her smile and good cheer made me feel better just being around her.Her face was always full of happiness.It didn’t take long before Kai was beloved by everyone here. Children and adults visited herhome often. Although she already had four cats, she also took home a stray (流浪的) dog.When we visited her, she would kindly listen to all of our problems and then say somethingso wise that we would leave her home with our hearts singing. Sometimes I would read her mystories and she would always encourage me to keep writing.All of this time, though, Kai was slowly dying from cancer (癌症). She told me the firsttime we talked that she was terminal (晚期). But she lived each day with such cheer that I oftenforgot just how ill she was. Still, she died on a cold winter day with heavy snow falling down.During the short time we had been together, I learned so much from Kai about how to trulylive. She taught us so many lessons about kindness, happiness, hope and cheer.63.What was Kai like A.She was quiet. B.She was a good listener.C.She was a good joker. D.She was fun.64.Why did people leave Kai’s home with their hearts singing A.Because Kai taught them how to sing.B.Because they didn’t know Kai was ill.C.Because Kai told them interesting stories.D.Because Kai listened to them and gave good advice.65.What did Kai teach the writer A.How to stay healthy. B.How to care for pets.C.How to be kind. D.How to give good advice.【答案】63.B 64.D 65.C【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者与新邻居 Kai 之间深厚的友谊,以及 Kai如何以她的善良、乐观和智慧影响着周围的人,尽管她身患重病,却依然积极面对生活,给作者带来了许多关于如何真正生活的启示。试卷第 1 页,共 3 页63.细节理解题。根据第三段中的“When we visited her, she would kindly listen to all of ourproblems and then say something so wise that we would leave her home with our hearts singing.”可知,当我们拜访她时,她会亲切地倾听我们所有的问题,然后说一些非常明智的话,让我们心情愉悦地离开她的家。由此可知,Kai 是一个很好的倾听者,她善于倾听并给出有智慧的回应。故选 B。64.细节理解题。根据第三段中的“When we visited her, she would kindly listen to all of ourproblems and then say something so wise that we would leave her home with our hearts singing.”可知,人们心情愉悦地离开 Kai 的家,是因为 Kai 会倾听他们的问题并给出明智的建议,这些建议让他们感到心情舒畅。故选 D。65.细节理解题。根据最后一段“During the short time we had been together, I learned so muchfrom Kai about how to truly live. She taught us so many lessons about kindness, happiness, hopeand cheer.”可知,在与 Kai 相处的短暂时间里,作者从她身上学到了很多关于如何真正生活的道理,特别是关于善良、幸福、希望和乐观的课程。故选 C。DThe Kids House Centre offers many great activities for kids in November. Let’s take a look.Painting Outdoors Farm Exploration DayTime:10:00 a.m.-1:00 p.m., 5th November Time:10:00 a.m.-5:00 p.m., 16th NovemberPlace: Wave Hill House Place: Urban FarmBring your brushes and follow creative Explore a great variety of fruit andpainters Eliza, Susie and Harriet. They will vegetables and ask our farmers about alltake you on a wonderful trip to draw and that’s growing! You can also see chickens,play! ducks and cows here.Tel:654-7865 Tel:689-4371The Princess, TheEmperor and The Duck Learn to RideTime:11:00 a.m.-1:00 p.m., 21st NovemberPlace: Marionette Theatre Time:11:00 a.m.-3:00 p.m., 25th NovemberThe Princess, The Emperor and The Duck is Place: Jackson Pond Playground试卷第 1 页,共 3 页a great movie that retells one of Andersen’s Bring a bike and a helmet for this free funworld-famous fairy tales. I’m sure you will event! Our teachers will show you how toenjoy watching it! ride a two-wheeler. It will be easy and fun!Tel:478-5632 Tel:538-986466.When can you watch the movie The Princess, The Emperor and The Duck A.10:00 a.m.-1:00 p.m. B.10:00 a.m.-5:00 p.m.C.11:00 a.m.-1:00 p.m. D.11:00 a.m.-3:00 p.m.67.If you are interested in the Farm Exploration Day, you can call ________.A.654-7865 B.689-4371 C.478-5632 D.538-986468.At Jackson Pond Playground, you can ________.A.go on a trip to draw and playB.enjoy watching a famous movieC.see chickens, ducks and cowsD.learn to ride a two-wheeler【答案】66.C 67.B 68.D【导语】本文介绍了 Kids House Centre 在 11 月份为孩子们准备的四个活动,包括户外绘画、农场探索日、电影观看和学骑自行车。66.细节理解题。根据“The Princess, The Emperor and The Duck…Time: 11:00 a.m.-1:00 p.m.,21st November”可知,观看电影的时间是上午 11 点到下午 1 点。故选 C。67.细节理解题。根据“Farm Exploration Day…Tel: 689-4371”可知,对农场探索日感兴趣可以拨打该电话。故选 B。68.细节理解题。根据“Learn to Ride… Place: Jackson Pond Playground…Our teachers will showyou how to ride a two-wheeler.”可知,在 Jackson Pond Playground 可以学习骑双轮自行车。故选 D。EWhen you cough or sneeze, you’d better turn your head away from others and coveryour mouth with the full part of your hand. And then, you should say, “Excuse me.”This seems so simple, but it is surprising how many kids have never been told to do this.试卷第 1 页,共 3 页Actually, I notice adults all the time who cough and sneeze in public without placing a hand overthe mouth. One important thing I point out to the kids is that after they sneeze or cough on theirhands, they should wash their hands as soon as possible. If not, they will be passing those germs(细菌) along to everything and everyone they touch.If you come to a door and someone is following you, hold the door. If the door opens bypulling, pull it open, stand to the side, and allow the other person to pass through first, thenyou can walk through. If the door opens by pushing, hold the door after you pass through.After a few weeks of seeing kids try to get through doors in the school and watching thementer restaurants as the door hit other people, I knew I had to discuss the problem with mystudents. Teaching them small acts of kindness, such as letting someone else go through a doorfirst as they hold it open, may seem unimportant, but it can go a long way toward helping studentsrealize how to be polite and think of others. Once they’ve been told, they’re halfway there.When we have to go up moving stairs, we will stand to the right. That will give otherswho are in a hurry a choice of walking up the left-hand side of the moving stairs. When weare going to enter a lift, the underground, or a doorway, we will wait for others to exit beforewe enter.After college when I moved to London, I was surprised at how polite everyone was in thesubways. I was even more touched when I traveled to Japan. In both places, people made effort tomake way for others. On moving stairs, everyone stood to the right and walked to the left. On lifts,everyone would stand over to the side and allow others to exit before they would begin to enter.69.When you cough or sneeze, you should ________.A.touch everything B.cover your mouthC.point out to the kids D.pass the germs to others70.If you come to a door and someone is following you, you’d better ________.A.hold the door B.pass through C.close the door D.stand to the side71.Why should we stand to the right of moving stairs A.Because it’s dangerous to stand to the left.B.Because it’s a traffic rule which we must follow.C.Because we must wait for others to move first.D.Because we should make way for people in a hurry.试卷第 1 页,共 3 页72.From the passage we can know the writer is a _________.A.doctor B.traveler C.parent D.teacher【答案】69.B 70.A 71.D 72.D【导语】本文主要讲了一些公共行为准则,同时谈论了国外在这些方面的行为准则。69.细节理解题。根据“When you cough or sneeze, you’d better turn your head away from othersand cover your mouth with the full part of your hand. And then, you should say, ‘Excuse me.’”可知,当你咳嗽或打喷嚏时,你最好把头转开,用手的整个部分捂住嘴。然后,你应该说:“对不起。”故选 B。70.细节理解题。根据“If you come to a door and someone is following you, hold the door.”可知,如果你走到一扇门前,有人跟着你,你最好扶住门。故选 A。71.细节理解题。根据“When we have to go up moving stairs, we will stand to the right. That willgive others who are in a hurry a choice of walking up the left-hand side of the moving stairs.”可知,因为能让那些赶时间的人有选择走楼梯左侧通道的机会,故选 D。72.推理判断题。根据“I knew I had to discuss the problem with my students.”可知,我必须和我的学生讨论这个问题,因此推断作者是一位老师,故选 D。FI'm Betty and I went to an island (岛) with my parents last week. The trip was long. We firsttook a train and then a boat. We got to the island in the afternoon and went to the beach. We reallyhad a wonderful time.At night, the hotel had a party for us. We met Lucy, a 12-year-old girl from London. Wepracticed English and played some games.On the second day, we went to a forest. There were lots of tall trees! There were manymonkeys, too. They climbed on our heads and we fed them with some bananas.On the third day, we went to see a cave (洞穴) and it was so dark. We heard some specialsounds of different animals like snakes. We were ________. Then, we went out of the cave andarrived at a blue beach. It was very beautiful. After lunch, we went back to the hotel. And we wenthome in the afternoon.73.How did Betty and her parents go to the island for a trip (不超过 10 个词)试卷第 1 页,共 3 页74.What did Betty and Lucy do (不超过 10 个词)75.What would be filled in the blank in the passage (不超过 5 个词)【答案】73.They first took a train and then a boat. 74.They practiced English and playedsome games. 75.scared/afraid【导语】贝蒂上周和父母去岛上旅行,先乘火车再乘船抵达。他们在岛上玩了海滩、参加了酒店派对(认识了露西并一起活动)、去了森林(喂猴子)、参观了洞穴(感到害怕),最后返程。73.根据第一段“We first took a train and then a boat.”可知,Betty 和父母先乘火车再乘船去的岛上。故填:By train and then a boat.74.根据第二段“We practiced English and played some games.”可知,Betty 和 Lucy 一起练习英语并玩了游戏。故填:Practiced English and played games.75.根据第三段“it was so dark. We heard some special sounds of different animals like snakes”可知,洞穴里很黑,还能听到像蛇一样的动物叫声,这种场景下人们通常会感到害怕,“afraid”或“scared”符合语境。故填:afraid/scared.第四部分 写(共两大题,满分 25 分)IX. 单词拼写(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)76.Lisa is going to i (邀请) her good friends to her birthday party next weekend.【答案】(i)nvite【详解】句意:莉萨下周末打算邀请她的好朋友们参加她的生日派对。结合首字母 “i” 以及汉语提示 “邀请” 可知,此处应用动词 invite;“be going to” 后接动词原形。故填(i)nvite。77.Some people like small talk in a meeting before talking about important matters, while othersare more s (坦率的;简单的).【答案】(s)traightforward【详解】句意:有些人在会议上讨论重要事项前喜欢闲聊几句,而另一些人则更直接。结合首字母和汉语提示可知,straingtforward 符合句意,体现出其他人喜欢直接切入主题的性格特点。故填(s)traingtforward。试卷第 1 页,共 3 页78.Excuse me. I’m new in t (镇;商业区). How can I find a food shop near here 【答案】town【详解】句意:打扰一下,我刚到这个镇。我怎么找到附近的一家食品店呢?结合首字母 t以及中文提示“镇;商业区”可知,此处应用名词 town;根据语境,这里指的是一个镇,用单数形式。故填 town。79.When I work for a long time, I always get b (厌倦的).【答案】bored【详解】句意:当我工作很长时间时,我总是感到厌倦。结合首字母 b 以及中文提示“厌倦的”,可知此处应用形容词 bored;bored 常用来修饰人,表达“感到厌倦的”。故填 bored。80.Now I can see the r (彩虹) in my life and feel the beauty of everything around me.【答案】rainbow【详解】句意:现在我能看到我生命中的彩虹,感受到周围一切事物的美好。根据汉语提示“彩虹”及首字母 r 可知,此处应填名词 rainbow,此处表示特指“我生命中的彩虹”,用单数即可。故填 rainbow。X. 书面表达(共 1 小题;满分 20 分)81.常言道:家是心灵的港湾。请以“My sweet home”为题,写一篇英语短文,描述你的家庭活动以及你对家的感受。注意:1.语言表达准确,语法正确,语意通顺、连贯;2.词数 80 左右。My sweet home_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第 1 页,共 3 页【答案】例文My sweet homeHome is not just a building, but also a place full of love and warmth. I’m lucky to have asweet home that brings me great happiness.My home is a comfortable house with a small garden. In spring, colorful flowers bloom,filling the air with their sweet taste. Inside the house, the living room is always full of laughter.We often sit on the soft sofa, chatting and sharing our daily lives.I have many wonderful memories at home. One Christmas, we decorated the Christmas treetogether, and the twinkling lights made the room full of joy.I love my home. It’s not only a shelter but also a place where I can always feel safe andloved.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇记叙文,围绕“我的温馨家庭”展开,描述家庭环境、家庭活动以及对家的感受;②时态:以一般现在时为主,描述家庭的常规状态、活动等;使用一般过去时讲述过去在家庭中的经历(如圣诞节的回忆);③提示:文章符合题目要求,包含家庭环境、家庭活动、家庭回忆以及对家的感受,内容完整,逻辑清晰。[写作步骤]第一步,开篇点明家是充满爱与温暖的地方,表明自己拥有温馨的家并带来幸福,介绍家的整体属性(如房子带小花园);第二步,描述家庭环境,包括房子外小花园春天的景象,以及客厅常有的欢乐氛围、家人日常活动(坐在沙发聊天分享);第三步,讲述在家的美好回忆(如圣诞节一起装饰圣诞树);第四步,阐述对家的感受,说明家不仅是住所,更是能感受安全与爱的地方。[亮点词汇]①not just...but also... 不仅......而且②be full of 充满③share 分享④decorate 装饰试卷第 1 页,共 3 页⑤shelter 住所[高分句型]①Home is not just a building, but also a place full of love and warmth.(not just...but also...连接并列成分)②When we decorated the Christmas tree together, the twinkling lights made the room full of joy.(when 引导时间状语从句 )③It’s not only a shelter but also a place where I can always feel safe and loved.(not only...butalso...连接并列成分,“where”引导定语从句)试卷第 1 页,共 3 页2025-2026 学年八年级英语上学期开学摸底卷 (安徽专用)(考试时间:120 分钟 试卷满分:120 分)第一部分 听力(共四大题,满分 20 分)Ⅰ.短对话理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)1.How will the woman spend her weekend A. B. C.2.What does the man prefer for breakfast now A. B. C.3.When can the boy watch TV A.On Monday. B.On Friday. C.On Sunday.4.Who is much funnier according to the dialogue A.Amy. B.Peter. C.Jack.5.What will the woman do A.Wait for the man at the bus stop.B.Give the man a call. C.Buy a card for the man.Ⅱ.长对话理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)听下面一段对话,回答以下小题。6.Why didn’t the girl want Lily to copy the answers A.Because she thought it was wrong.B.Because she thought it was right.C.Because she thought it was normal.7.What does the father think of the matter A.Lily is right. B.His daughter is right. C.They’re both right.8.What’s the father’s advice for her daughter 试卷第 1 页,共 3 页A.She can call Lily. B.They can chat online. C.She can write a letter to Lily.听下面一段对话,回答以下小题。9.What problem does the boy have A.He passed the exam. B.He didn’t pass the exam. C.He lost his wallet.10.What will happen if the boy tells his parents the truth A.They’ll be upset. B.They’ll be angry. C.They’ll be happy.Ⅲ. 短文理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)你将听到一篇短文。短文后有小题,请根据短文内容,在每小题所给的 A、B、C 三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。11.Where did the boy go on holiday last year A.Australia. B.America. C.England.12.How did they get there A.By plane. B.By train. C.By car.13.How long did they stay there A.For five days. B.For six days. C.For seven days.14.What did they do on the second day A.They had a picnic. B.They had a bike ride. C.They visited a museum.15.What did they think of this journey A.Tiring. B.Busy. C.Great.IV. 信息转换(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。Some Rules in Cindy’s Family★ Get up at 16 a.m.On weekdays ★ Read English for half an hour after getting up.★ Practice the 17 at home after school.On weekends ★ Finish all the homework on Saturday.试卷第 1 页,共 3 页★ Clean the 18 on Sunday morning.★ Do some volunteer work in the 19 on Sunday afternoon.★ Don’t eat meals in front of the 20 . Every day★ Listen to music for only 20 minutes.第二部分 英语知识运用(共两大题,满分 30 分)V. 单项填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)21.—Sir, did you enjoy your stay in our ________ —Yes, I slept well and I liked the breakfast.A.hotel B.school C.bank D.library22.The Palace Museum is a place with many ________ buildings in China.A.new B.modern C.strange D.ancient23.Which has a different pronunciation A.bread B.meat C.peace D.sea24.—How was your summer camp last week —________.A.Let’s go B.That’s right C.I’m fine D.Really good25.The National Day is coming. Shall we take a ________ A.vacation B.photo C.seat D.message26.Can you give me a hand I have a lot of difficulty ________ the problem.A.to working out B.to work out C.works out D.working out27.—Why are the volunteers cleaning the park so carefully —They are working hard ______ the park a more pleasant place for everyone.A.make B.makes C.making D.to make28.You can’t ________ give up the problem. It will only get worse if you do so.A.simply B.still C.clearly D.mostly29.This morning, I went to school by bus. The bus was ______ slow ______I arrived late forschool.试卷第 1 页,共 3 页A.too; that B.such; that C.so; that D.enough; to30.Mobile phones can be used to ________ for information, but I’m not used to ________information on such a small screen.A.search; reading B.searching; reading C.search; read D.searching; readVI. 完形填空(共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分)AHome is not just a house where we live. It is special and magical.At home, we build our dreams. We can think about what we are going to be. Maybe wewant to be a teacher 31 a doctor. We can study at home. We can read books and drawpictures. We can talk to our family about our dreams. Home is where our dreams 32 .We feel comfortable at home. We can feel love and warmth. We can be ourselves and sayeverything 33 . We feel accepted there.At home, we learn to listen, care and share. When we have a box of delicious cookies, weshare them with our family members. We give some to our brothers or sisters and see the 34on their faces. When someone in the family doesn’t feel well, we learn to 35 them. Webring 36 a glass of water. When our parents talk about their day, we learn to listen37 .Home is also a place of growing. It's where we take our first steps and say our first words. It’s where we have our first experiences and make our first 38 . Home is where we find ourinterests. We are not afraid to try anything in this place.As we grow older, home becomes a safe place from the stress of the world. We always39 peace there. Home is not just a place; it is a feeling that 40 us together.31.A.and B.or C.but D.so32.A.start B.end C.stop D.break33.A.quickly B.freely C.loudly D.slowly34.A.tears B.anger C.smiles D.sadness35.A.look after B.look for C.look at D.look up36.A.he B.she C.them D.us37.A.poorly B.carelessly C.loudly D.carefully38.A.questions B.problems C.memories D.ideas试卷第 1 页,共 3 页39.A.forget B.lose C.find D.avoid40.A.brings B.takes C.sends D.pushesBIt’s Saturday morning, and the Smith family is preparing for their apartment block’scommunity party.Dad is in the living room. He is 41 up the toys and books. “We need to make theroom tidy,” he says. Mum is in the kitchen. She is washing dishes. “The kitchen 42 abit bad,” she says. “Could you take out the rubbish, Tom ”“Sure, Mum,” says Tom. He takes the rubbish bag and runs downstairs. On the way, hemeets Mr. Brown from next door. “ 43 you help me hang up these party posters ” Mr.Brown asks. “Yes, I’d love to,” Tom answers.After helping Mr. Brown, Tom goes back home. His sister, Lucy, is making cards. “I wantto give these to our neighbors,” she says. “They’re full of 44 .”Dad is now cleaning the windows. “ 45 I help you, Dad ” Tom asks. “Yes, pleasepass me the cloth,” Dad says.By afternoon, everything is ready. The apartment block looks 46 . Neighborsstart to arrive. They bring food and drinks to 47 .“Thank you for your hard work,” says Mrs. Green, the community leader. “The party willbe great 48 everyone helped.”Tom feels happy. He knows that working together makes the community a 49place.At the end of the party, everyone helps 50 up. “What a wonderful day!” saysLucy.41.A.packing B.putting C.cleaning42.A.sounds B.smells C.looks43.A.Could B.Must C.Should44.A.anger B.joy C.sadness45.A.Need B.Should C.Can46.A.messy B.dark C.beautiful47.A.share B.sell C.buy试卷第 1 页,共 3 页48.A.but B.because C.so49.A.terrible B.warm C.cold50.A.put B.clean C.take第三部分 阅读理解(共两大题,满分 45 分)VII. 补全对话(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)A: Where did you go on vacation, Helen B: Oh, I went to Xi’an with my parents.A: That’s a beautiful city. 51B: We went to some museums and ate some delicious food.A: 52B: They were very friendly to us.A: Did you go to the zoo B: Yes, we did. We saw monkeys, tigers, lions and so on. That was interesting! 53A: Well, I didn’t go anywhere. 54B: Why A: 55B: You are really a bookworm!A.What about you B.How did you go there C.What did you do there D.How were the people there E.Do you like the people there F.I stayed at home during the vacation.G.Because I must study for the coming exams.VIII. 阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)ADo you like summer holidays In Australia, the summer holiday is from late December toearly February. Students have to finish their homework. They should read some English books andwrite reports. They also need to do science projects with their classmates. They often go to special试卷第 1 页,共 3 页classes to learn swimming, singing and cooking. And they really like to go to the beach to campwith their parents.The summer holiday in the US is very long, from early June to around late August.Teachers will give summer homework. But if students don’t do it, it’s OK. There are many classesand camps. They can be about sports, cooking or outdoor survival skills (户外生存技巧). Somestudents also go camping with friends or family. Some students will try to make money by doingthe housework. Some will do voluntary work like helping the elderly or the poor for free.In France, the summer holiday usually goes from mid-June to the end of August. But thefirst day is different for everyone because of the day of the last exam. French students don’t haveany homework or classes. They spend the holiday having fun. Some students like traveling aroundthe world. They see nature in Africa. They visit America to learn English. Some go to China.Other students enjoy themselves in France. They camp on the beach, see friends, watch movies,go swimming and have barbeque (烧烤) parties.56.What does the underlined word “voluntary” in Paragraph 2 mean A.Possible. B.Willing. C.Fair. D.Extra.57.What can we probably infer from the passage A.Chinese students have the winter holiday when Australian students have the summerholiday.B.Students in the US have the summer holiday for about four months.C.French students have to take the last exam in early June.D.Most students take math or English classes during the summer holiday.58.The passage is mainly about ________.A.students’ out-of-class skills B.students’ summer homeworkC.students’ activities after school D.summer holidays in different countriesBDo you ever go to the Qinghai-Xizang Plateau (青藏高原) The weather there changes (变化) a lot in summer. You can experience “four seasons” in just one day. What is it like Let’s takea look.“Spring” morningThe Qinghai-Xizang Plateau is very high. In the early morning, it’s cool. After the sun试卷第 1 页,共 3 页comes out, it becomes warm, like spring. It’s a good time to take a walk.“Summer” noonAt noon, it’s sunny and hot. You might feel like it’s summer. The sunlight is so strong thatyou might want to wear a pair of sunglasses. Sometimes, it rains but the rain doesn’t last long. Ifyou are lucky enough, you might see rainbows.“Autumn” afternoonIn the afternoon, the temperature goes down quickly, especially (尤其) after the sun goesdown. It’s cool, just like in autumn. People have to put on warm clothes.“Winter” nightLate at night, it gets cold, like winter. People usually sleep with a thick quilt. The rainyseason is from June to September each year. It often rains at night.59.The weather in Qinghai-Xizang Plateau changes a lot in ________.A.summer B.spring C.autumn D.winter60.What’s the weather like in the early morning in the Qinghai-Xizang Plateau A.It’s hot. B.It’s cool. C.It’s warm. D.It’s cold.61.In which month does the rainy season end A.June. B.July. C.August. D.September.62.Where is this passage probably from A.A letter. B.A newspaper. C.A travel guidebook. D.A story book.CThe first time I saw Kai, she was sitting in my front yard, hugging my dog Harley. She andher husband Sean had just moved into a small house down the road from us. I thought she likedHarley’s friendly personality, just as he liked hers. From the second I talked to her, I knew Kaiwould be a lifelong friend. Her smile and good cheer made me feel better just being around her.Her face was always full of happiness.It didn’t take long before Kai was beloved by everyone here. Children and adults visited herhome often. Although she already had four cats, she also took home a stray (流浪的) dog.When we visited her, she would kindly listen to all of our problems and then say somethingso wise that we would leave her home with our hearts singing. Sometimes I would read her mystories and she would always encourage me to keep writing.试卷第 1 页,共 3 页All of this time, though, Kai was slowly dying from cancer (癌症). She told me the firsttime we talked that she was terminal (晚期). But she lived each day with such cheer that I oftenforgot just how ill she was. Still, she died on a cold winter day with heavy snow falling down.During the short time we had been together, I learned so much from Kai about how to trulylive. She taught us so many lessons about kindness, happiness, hope and cheer.63.What was Kai like A.She was quiet. B.She was a good listener.C.She was a good joker. D.She was fun.64.Why did people leave Kai’s home with their hearts singing A.Because Kai taught them how to sing.B.Because they didn’t know Kai was ill.C.Because Kai told them interesting stories.D.Because Kai listened to them and gave good advice.65.What did Kai teach the writer A.How to stay healthy. B.How to care for pets.C.How to be kind. D.How to give good advice.DThe Kids House Centre offers many great activities for kids in November. Let’s take a look.Painting Outdoors Farm Exploration DayTime:10:00 a.m.-1:00 p.m., 5th November Time:10:00 a.m.-5:00 p.m., 16th NovemberPlace: Wave Hill House Place: Urban FarmBring your brushes and follow creative Explore a great variety of fruit andpainters Eliza, Susie and Harriet. They will vegetables and ask our farmers about alltake you on a wonderful trip to draw and that’s growing! You can also see chickens,play! ducks and cows here.Tel:654-7865 Tel:689-4371The Princess, TheEmperor and The Duck Learn to Ride试卷第 1 页,共 3 页Time:11:00 a.m.-1:00 p.m., 21st NovemberPlace: Marionette Theatre Time:11:00 a.m.-3:00 p.m., 25th NovemberThe Princess, The Emperor and The Duck is Place: Jackson Pond Playgrounda great movie that retells one of Andersen’s Bring a bike and a helmet for this free funworld-famous fairy tales. I’m sure you will event! Our teachers will show you how toenjoy watching it! ride a two-wheeler. It will be easy and fun!Tel:478-5632 Tel:538-986466.When can you watch the movie The Princess, The Emperor and The Duck A.10:00 a.m.-1:00 p.m. B.10:00 a.m.-5:00 p.m.C.11:00 a.m.-1:00 p.m. D.11:00 a.m.-3:00 p.m.67.If you are interested in the Farm Exploration Day, you can call ________.A.654-7865 B.689-4371 C.478-5632 D.538-986468.At Jackson Pond Playground, you can ________.A.go on a trip to draw and playB.enjoy watching a famous movieC.see chickens, ducks and cowsD.learn to ride a two-wheelerEWhen you cough or sneeze, you’d better turn your head away from others and coveryour mouth with the full part of your hand. And then, you should say, “Excuse me.”This seems so simple, but it is surprising how many kids have never been told to do this.Actually, I notice adults all the time who cough and sneeze in public without placing a hand overthe mouth. One important thing I point out to the kids is that after they sneeze or cough on theirhands, they should wash their hands as soon as possible. If not, they will be passing those germs(细菌) along to everything and everyone they touch.If you come to a door and someone is following you, hold the door. If the door opens bypulling, pull it open, stand to the side, and allow the other person to pass through first, thenyou can walk through. If the door opens by pushing, hold the door after you pass through.After a few weeks of seeing kids try to get through doors in the school and watching them试卷第 1 页,共 3 页enter restaurants as the door hit other people, I knew I had to discuss the problem with mystudents. Teaching them small acts of kindness, such as letting someone else go through a doorfirst as they hold it open, may seem unimportant, but it can go a long way toward helping studentsrealize how to be polite and think of others. Once they’ve been told, they’re halfway there.When we have to go up moving stairs, we will stand to the right. That will give otherswho are in a hurry a choice of walking up the left-hand side of the moving stairs. When weare going to enter a lift, the underground, or a doorway, we will wait for others to exit beforewe enter.After college when I moved to London, I was surprised at how polite everyone was in thesubways. I was even more touched when I traveled to Japan. In both places, people made effort tomake way for others. On moving stairs, everyone stood to the right and walked to the left. On lifts,everyone would stand over to the side and allow others to exit before they would begin to enter.69.When you cough or sneeze, you should ________.A.touch everything B.cover your mouthC.point out to the kids D.pass the germs to others70.If you come to a door and someone is following you, you’d better ________.A.hold the door B.pass through C.close the door D.stand to the side71.Why should we stand to the right of moving stairs A.Because it’s dangerous to stand to the left.B.Because it’s a traffic rule which we must follow.C.Because we must wait for others to move first.D.Because we should make way for people in a hurry.72.From the passage we can know the writer is a _________.A.doctor B.traveler C.parent D.teacherFI'm Betty and I went to an island (岛) with my parents last week. The trip was long. We firsttook a train and then a boat. We got to the island in the afternoon and went to the beach. We reallyhad a wonderful time.At night, the hotel had a party for us. We met Lucy, a 12-year-old girl from London. We试卷第 1 页,共 3 页practiced English and played some games.On the second day, we went to a forest. There were lots of tall trees! There were manymonkeys, too. They climbed on our heads and we fed them with some bananas.On the third day, we went to see a cave (洞穴) and it was so dark. We heard some specialsounds of different animals like snakes. We were ________. Then, we went out of the cave andarrived at a blue beach. It was very beautiful. After lunch, we went back to the hotel. And we wenthome in the afternoon.73.How did Betty and her parents go to the island for a trip (不超过 10 个词)74.What did Betty and Lucy do (不超过 10 个词)75.What would be filled in the blank in the passage (不超过 5 个词)第四部分 写(共两大题,满分 25 分)IX. 单词拼写(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)76.Lisa is going to i (邀请) her good friends to her birthday party next weekend.77.Some people like small talk in a meeting before talking about important matters, while othersare more s (坦率的;简单的).78.Excuse me. I’m new in t (镇;商业区). How can I find a food shop near here 79.When I work for a long time, I always get b (厌倦的).80.Now I can see the r (彩虹) in my life and feel the beauty of everything around me.X. 书面表达(共 1 小题;满分 20 分)81.常言道:家是心灵的港湾。请以“My sweet home”为题,写一篇英语短文,描述你的家庭活动以及你对家的感受。注意:1.语言表达准确,语法正确,语意通顺、连贯;2.词数 80 左右。My sweet home_______________________________________________________________________________试卷第 1 页,共 3 页________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第 1 页,共 3 页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (安徽专用) 2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (安徽专用)原卷.docx 2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (安徽专用) 2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (安徽专用)解析卷.docx 2025-2026学年八年级英语上学期开学摸底卷 (安徽专用) audio.mp4