资源简介 吉林省实验中学2025-2026学年度上学期高三年级摸底考试英 语(本试卷共12页,23题,满分150分,考试用时150分钟)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。并在规定位置粘贴考试用条形码。2.请认真阅读答题卡上的注意事项,在答题卡上与题号相对应的答题区域内答题,写在试卷、草稿纸上或答题卡非题号对应答题区域的答案一律无效。不得在答题卡上做任何标记。3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。4.考试结束后,答题卡要交回,试卷由考生自行保存。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.£19.15 B.£9.18 C.£9.15答案是C。1. When will the train arrive A. At 4:50. B. At 5:10. C. At 10:15.2. Where does the conversation probably take place A. In a restaurant. B. In a class. C. In a family.3. How does the man usually go to work A. By car. B. By bike. C. By taxi.4. How does the man find the advice from the woman A. Ridiculous. B. Helpful. C. Funny.5. What happened to the woman last night A. She lost her cell phone.B. She fell asleep in the cinema.C. Her car broke down on the way.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What will the woman do this Sunday A. Review her lessons.B. Take a math exam.C. Tend to her cousins.7. Who is expert at making pizzas A. Alice. B. Peter. C. Mike.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man usually do when he gets up A. Do the housework.B. Meet some friends.C. Do some exercise.9. When does the man go shopping A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.10. How does the man spend the winter evenings A. By watching TV.B. By painting pictures.C. By dancing in the park.听第8段材料,回答第11至13题。What is John Mansfield A salesman. B. A painter. C. A hiker.What do we know about the first painting It is painted by the man speaker.It is quite popular with the hikers.It is a picture of a walking route.How much should the woman pay 180 pounds. B. 250 pounds. C. 300 pounds.听第9段材料,回答第14至17题。Where did the man have a picnic last Sunday A. Above the valley. B. In the park. C. By the waterfall.15. What did the man think the best part of the day A. Taking photos.B. Having a picnic.C. Swimming in the sea.16. What happened to the man on the way back A. He fell asleep.B. He lost his way.C. He had a headache.17. What did the man think of his trip A. Wonderful. B. Disappointing. C. Uncomfortable.听第10段材料,回答第17至20题。What is the purpose of National Hugging Day To be in memory of a famous American.To promote the emotional benefits of hugging.To remind people of the coming of Valentine’s Day.What is the speaker’s advice about hugging Refusing to hug strangers.Hugging as long as possible.Asking before hugging.What is mentioned in the book Brighter Baby January 21 is a good day for hugging.Hugging makes kids more intelligent.Kissing is acceptable in most societies.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ANew year, new you. . . at least that's the plan, right We all start January with big intentions, but actually sticking to those shiny New Year's resolutions is a different story. Luckily, there's an app for that—actually, there are loads!AllTrailsAllTrails is a great exercise app as it encourages you to get out into nature instead of hitting up an overpriced gym. With detailed trail maps that guide you through numerous outdoor activities, you'll be working up a sweat in no time while taking advantage of the natural beauty!Rocket MoneyCutting back on spending is the most popular New Year's resolution globally, every year. This user-friendly app simplifies everything that comes along with budgeting and expense tracking, while also helping you manage subscriptions and bills. With features like automated bill negotiation and credit score monitoring, you can think of Rocket Money as your personal financial assistant.ImprintWant to cut doom-scrolling but not ready to drop your phone Imprint is here to help. The app takes big ideas from the world's greatest thinkers and breaks them down into simple, visual snippets that you can actually remember. Whether you want to master essential topics, or just have a few fun facts to throw into your conversations, Imprint makes learning quick, and easy!DuolingoThis language app really is one of the best for sticking to your goals. From the way it gamifies your progress to the user-friendly interface, Duolingo makes learning a new language both easy and enjoyable! There's just one major setback for Hong Kongers: the app only offers Cantonese lessons for Mandarin speakers, so if you're hoping to pick up some of the local language, you'll have to look elsewhere.21. Which app best suits people who want to effectively manage their budgets A. AllTrails. B. Duolingo. C. Imprint. D. Rocket Money.22. What is Duolingo's key limitation for Hong Kong users A. It avoids games in teaching.B. It lacks a user-friendly interface.C. It has limited language choices.D. It requires expensive subscriptions.23. What is the shared purpose of the four apps A. To support self-improvement.B. To encourage healthy lifestyles.C. To track real-time user progress.D. To help make new year resolutions.BBy age 14, Dorothy Jean Tillman had obtained an associate’s, bachelor’s and master’s degree. Despite the impressive achievements, Tillman remembers turning to her mother and saying, “I think I want to pursue a doctorate degree.”Her mother, Jimalita Tillman, was surprised. Dorothy was a year into launching a science, technology, engineering, arts and mathematics (STEAM) camp startup, and she was looking for funding for the organization. She was busy. But after Dorothy explained that her mission was to positively impact young people when it came to their mental health, Jimalita understood and lent her support.Jimalita said she was proud of her daughter. “I knew what it took for her to go through that. She had to sacrifice (牺牲) a lot. She emerged as a leader without fear, showing them how to tackle online schooling.”From a young age, Dorothy has been outstanding in her academic pursuits. By age 7, she was already doing high school work. At that point, she started to take college level module (模拟) tests and apply the credits toward higher education.“It was always mentally difficult to handle, especially at such a young age. When you get out of college, you’re thinking, ‘what do I do next ’ Now I am able to sit in the comfortability of being a teenager and being OK with the fact that I don’t have to figure out what comes next,” Dorothy said.She studied integrated behavioural health at Arizona State University. For her dissertation (论文), she explored the stigma that prevents university students from getting mental health treatment.In addition to her school work, Dorothy also devotes her time to running the Dorothy Jeanius STEAM Leadership Institute, which inspires hundreds of underserved young people in Chicago, as well as abroad in countries like Ghana and South Africa, to pursue STEAM careers. The programme includes guest speakers and open conversations around each of the five areas of STEAM.What did Dorothy Jean Tillman achieve by the age of 14 She raised fund for her organization.She acquired academic success.She started a STEAM camp startup.She greatly influenced the young.The underlined word "stigma" in the 6th paragraph is closest in meaning to______.A. honor B. interest C. shame D. doubtWhat can we infer from the last two paragraphs Running a startup is challenging.Young people favour online schooling.What Dorothy does is really encouraging.The STEAM education is needed for all people.Which of the following can best describe Dorothy A. Careful and kind-hearted. B. Brave and noble-minded.C. Confident and sensitive. D. Ambitious and determined.CIn 2020, French scientists Drs Laurence Gaume and Marion Desquilbet felt worried by a new worldwide study about disappearing insects called InsectChange. Its results showed that the number of insects on land was dropping, but water insects were doing well — which didn’t match what many studies had found. “We thought the results were too hopeful,” says Desquilbet, an environmental expert at the Toulouse School of Economics.The InsectChange study collected information from around the world. Scientists from Germany, Russia, and the U. S. found that the number of land insects was dropping by 9% every ten years, while that of water insects was rising by 11%. This made it seem like insect populations had mixed changes.But over 60 scientists questioned the findings. Desquilbet and Gaume studied the data closely and said they found over 530 mistakes in methods and data examining. Out of 165 sets of data, 161 had at least one problem. Issues included confusing measurement units, math errors that hid true patterns, and counting animals like shellfish (贝类), snails, and worms — which aren’t insects—especially in water data.One clear example came from a lake in Kazakhstan, where data showed that the number of insects had increased over a period of 100 years. But 95% of the creatures recorded were foreign shellfish. Many datasets also came from human-made projects to help insects — places that don’ t show real nature. “People don’t realize the hidden problems,” Gaume warns.The InsectChange team accepted the feedback (反馈). “Our data has errors — like all studies do,” says project leader Dr. Roel Van Klink. He argues these mistakes don’t change the main idea. A corrected copy of the study is being made.This discussion shows a bigger problem: how scientists track the variety of living things during environmental emergencies (紧急情况). “Science is a process, not perfect answers,” says ecologist Dr. Manu Saunders. Mistakes will happen, but asking questions, discussing openly, and sharing data are key to understanding our changing planet.28. What concerned Gaume and Desquilbet about the study A. The lack of experts’ comments.B. The lack of different data inclusion.C. The over-population of global insects.D. The over-positive findings about water insects.29. Which of the following is a mistake in the InsectChange study A. Measuring tools were misused.B. Too fewer mistakes were found.C. Shellfish were considered as insects.D. Focuses were fixed on natural living places.30. How did the InsectChange team respond to the doubt A. They admitted errors readily.B. They stopped the study soon.C. They refused to make comments.D. They said others were in the wrong.31. What is the main purpose of the text A. To point out the methods of scientists.B. To stress the importance of scientific research.C. To support stricter insect protection laws.D. To prove the global increase of water insects.DHow might you make your mark on the world forever Write a play greater than Shakespeare’s, or score the winning World Cup goal There’s an easier way——just live your everyday life. You’ll likely leave a fascinating legacy(遗产) that might last a billion years.As palaeontologists(古生物学家), we have studied the fossil record of the deep past. We’ve now turned our attention to the everyday objects, to see what kind of future fossils—we call them technofossils—they will make. We’ve written about this in our new book, Discarded: how technofossils will be our ultimate legacy. Here are some key messages:The first things that’ll catch the eye of any far-future palaeontologist are our manufactured objects buildings, roads, machines. In recent decades, they have rocketed in amount and now outweigh all living things on Earth. That’s a lot of raw material for generating future fossils.Then, most things are designed to be durable and are significantly tougher than the average bone or shell. Some, like aluminium (铝) cans, are geological novelties. Discarded aluminium cans are now everywhere. Though resistant, buried cans will slowly break down, leaving can-shaped impressions, lined with tiny minerals. Their plastic liner may endure, forming future fossil signatures of our era.Bones, classic fossil relics, will tell a story. The supermarket chicken, now Earth’s most common bird, has a high chance of fossilization. Buried in plastic-lined landfills, they will dry out, harden and turn to stone. Future geologists may see their weak, deformed remains as evidence of human-driven genetic changes for mass production.It’s fun to imagine this and place the human story within Earth’s grand history. But there’s a more troubling truth. Tomorrow’s fossils are today’s pollution: damaging, often toxic, and costly. If we fail to act, these technofossils will serve as a lasting reminder of environmental neglect, locking in harm for future generations.32. What can we learn about technofossils from the text A. They are made up of natural materials.B. They have higher fossilization rates.C. They are formed from daily pollutants.D. They disappear quickly without a trace.33. Why are the supermarket chickens mentioned in the text A. To explain why chickens are the most common birds.B. To highlight why chickens have genetically changed.C. To show how plastic waste preserves organic remains.D. To illustrate how living creatures might become fossils.34. What is the author’s attitude towards technofossils A. Disturbed. B. Concerned. C. Realistic. D. Dismissive.35. Which of the following can be the best title for the text A. Technofossils: Ultimate Legacy or Future Pollution B. Legacy: Traditional Fossils and Technofossils C. How to Keep Fascinating World of Palaeontology D. How to Make Your Mark on the World Forever 第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Communicating with the elderly can often be challenging. However, there are techniques you can use.Be aware of the person’s health issues. Older adults may have health problems that add difficulty to speaking and understanding. 16 For example, they may have hearing problems, speech problems, and memory loss. These factors complicate communication.Pay attention to the environment in which you are communicating. Be sure to evaluate the environment in which you are communicating, which might have an effect on hearing and speech problems. Is there any disturbing background noise Are many people speaking in the same room 17 If you sense any disturbance, try to move to a more peaceful and quiet location.18 Older adults may have trouble hearing. Direct your speech at the individual’s face—not to their side. Do not eat your words: move your mouth and pronounce each word carefully and precisely.Adjust your volume appropriately. Learn to adapt your voice to the needs of the individual. Evaluate the environment and how it relates to the person’s hearing abilities. 19 Treat the individual with respect by articulating and speaking at a comfortable volume that is suitable for both of you.Take it slow, be patient, and smile. A sincere smile shows that you are understanding. It also creates a friendly environment in which to communicate. Remember to pause between sentences and questions. Give the individual an opportunity to understand and digest information and questions. 20Employ visual aids, if possible.Speak clearly and make eye contact.Don’t shout simply because the listener is older.Avoid the confusion of mixed ideas and questions.Ask the older adult if the place is comfortable for them.This is a particularly valuable technique if a person has memory loss.Make sure you consider the person’s health before you engage in communication.第三部分 语言知识运用 (共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Last Friday, I headed to work on a crowded subway. Eyes glued to my 41 , I surfed the Internet. As the doors closed, I heard the overhead voice. I generally 42 the repeated announcements. But this one was 43 .“Good morning,” said an energetic voice. It was such a nice voice, with such a nice 44 , that I looked up, catching the eye of a fellow 45 . “Ninety-sixth street will be your next stop, your first opportunity to change for the two or three trains. It's a new day, a new year, and a time for second chances. Please 46 your steps as you leave the train!”I smiled, and the woman whose eyes I'd caught smiled, too. We 47 . Then we did the thing that nobody ever does on a subway-we 48 to each other. Other passengers smiled, too. Our smiles lasted as the train reached 96th street. Together, we 49 to the very train our guide thought we might have the opportunity to 50 it in limited time. On this train, I felt relieved and smiled. Then I got off at my stop and started my day. I felt so good in the office. That 51 all day.What happened Could it be that an unusually 52 announcement and small talks with a 53 changed my mood Yes, I believed so. Maybe I enjoyed the smile, the laugh, and the 54 philosophy. I realized that just saying “hello” might make you feel unexpectedly good. It's the 55 , though, that makes me feel most important.41. A. seat B. book C. phone D. exit42. A. forget B. doubt C. mistake D. ignore43. A. similar B. different C. terrible D. funny44. A. greet B. sense C. tone D. note45. A. passenger B. director C. worker D. guide46. A. take out B. speed up C. arrange for D.watch out for47. A. stopped B. laughed C. refused D. wondered48. A. referred B. objected C. spoke D. turned49. A. rushed B. walked C. moved D. headed50. A. miss B. repair C. control D. catch51. A. lasted B. began C. ended D. changed52. A. optimistic B. meaningful C. amusing D. powerful53. A. friend B. colleague C. stranger D. broadcaster54. A. irregular B. improper C. illogical D. unexpected55. A. condition B. connection C. direction D. invitation第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。On October 18, world leaders came together in Beijing for an eye-catching forum to celebrate the tenth anniversary of the Belt and Road Initiative. The forum was considered 56 (extreme) important in building the Belt and Road.Chinese President Xi Jinping gave a speech at the opening. He said that over the past 10 years, plans of Belt and Road cooperation had been turned into real 57 (project). He also said that China would take eight major steps to support high-quality Belt and Road cooperation, including green 58 (develop) and the advance of science and technology. So far, the Belt and Road Initiative 59 (become) the world’s largest platform for international cooperation. By June 2023, China had worked together with 152 countries and 32 international organisations 60 (build) the Belt and Road. Over 3,000 cooperation projects have been started in the past 10 years, one of 61 is the China-Laos Railway. 62 was put into use in December 2021, 63 (help) Laos become a country with easy transport in Southeast Asia.“Bel t and Road cooperation was suggested by China, but its fruits are 64 the world to share,” President Xi Jinping said. There is no doubt that the Belt and Road Initiative will continue to make 65 great difference to the world in the future.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是校英文报编辑李华,外教Chris上个月答应写一篇介绍加拿大体育运动的文章。请给Chris写一封邮件,内容包括:1. 询问进展; 2. 提醒交稿时间。注意:1. 写作词数应为80个左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Chris,_________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best wishes,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。My wife and I wanted to share our new home with family and friends by hosting a small gathering in the early summer. She had prepared lots of snacks, while my job was to have the backyard in order.There was plenty of space for the kids to run and play. There was just one thing I hadn’t counted on: My brother chose to bring his dog Toby, a 50-pound ball of fire. Though friendly, he could easily knock over my niece’s small boys and my six-month-old granddaughter. So, when my brother showed up, I asked him to watch Toby and keep him outside.My plan was working out just fine. Toby was using up his energy by running back and forth in the backyard and giving the kids plenty of room. Unexpectedly, after supper, the weather changed. It started to rain and everyone went indoors.It was an awkward moment. I didn’t want Toby to be running around in the house, and my brother wasn’t happy with driving home with a wet dog. Eventually, my brother decided to leave rather than force the issue.A few days passed, and I hadn’t heard anything from my brother. I texted him and expressed wishes for him to come out again. His reply came as a surprise — a shock, actually: “Not a chance.” Clearly, he was unhappy over the way we had parted. After all, I had left him little choice. Well, he’ll get over it, I reasoned.Two months passed. My wife suggested I get in touch with my brother, but I resisted, thinking he should call first. However, my conscience (良心) kept bothering me. I tried to put myself in my brother’s shoes. He was facing health issues and his wife of thirty-five years had passed away a few months earlier. Toby was his constant companion, the one who kept him going.注意:(1)续写词数应为150个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I realized it was me who was at fault. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________With the biscuits my wife had made, I arrived at my brother’s door. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________绝密★启用前闻鸡起舞勤低而,躁历奋发铸辉望吉林省实验中学2025-2026学年度上学期高三年级摸底考试英语(本试卷共12页,23题,满分150分,考试用时150分钟)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。并在规定位置粘贴考试用条形码。2.请认真阅读答题卡上的注意事项,在答题卡上与题号相对应的答题区域内答题,写在试卷、草稿纸上或答题卡非题号对应答题区域的答案一律无效。不得在答题卡上做任何标记。3回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。4考试结束后,答题卡要交回,试卷由考生自行保存。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A.£19.15B.£9.18C.£9.15答案是C。1.When will the train arrive A.At4:50.B.At5:10C.At10:15.2.Where does the conversation probably take place A.In a restaurant.B.In a class.C.In a family.3.How does the man usually go to work 第1页共14页A.By car.B.By bike.C.By taxi.4.How does the man find the advice from the woman A.Ridiculous.B.Helpful.C.Funny.5.What happened to the woman last night A.She lost her cell phone.B.She fell asleep in the cinema.C.Her car broke down on the way.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What will the woman do this Sunday A.Review her lessons.B.Take a math exam.C.Tend to her cousins7.Who is expert at making pizzas A.Alice.B.Peter.C.Mike.听第7段材料,回答第8至10题。8.What does the man usually do when he gets up A.Do the housework.B.Meet some friends.C.Do some exercise9.When does the man go shopping A.In the morning.B.In the afternoon.C.In the evening10.How does the man spend the winter evenings A.By watching TV.B.By painting pictures.C.By dancing in the park听第8段材料,回答第11至13题。11.What is John Mansfield 第2页共14页吉林省实验中学2025-2026学年度上学期高三年级摸底考试英语答案听力(原文附在后面)1~5 BABAC 6~10 ABCAA 11~15 BCCBC 16~20 AABCB第二部分 阅读理解A篇 21.D 22. C 23. A21. 细节理解题。根据第三段This user-friendly app simplifies everything that comes along with budgeting and expense tracking, while also helping you manage subscriptions and bills. With features like automated bill negotiation and credit score monitoring, you can think of Rocket Money as your personal financial assistant. 这款容易使用的应用程序简化了预算和费用跟踪带来的一切,同时也帮助你管理订阅和账单。有了自动账单协商和信用评分监控等功能,你可以把Rocket Money想象成你的个人财务助理。可知,Rocket Money最适合那些想要有效管理预算的人们。故选D。22. 细节理解题。根据最后一段There's just one major setback for Hong Kongers: the app only offers Cantonese lessons for Mandarin speakers, so if you're hoping to pick up some of the local language, you'll have to look elsewhere. 对香港人来说,只有一个主要的缺点:这款应用只为说普通话的人提供粤语课程,所以如果你希望学习一些当地语言,你就得去别的地方找了。可知,Duolingo对香港用户而言,语言选择较为有限。故选C。23. 推理判断题。根据第一段We all start January with big intentions, but actually sticking to those shiny New Year's resolutions is a different story. Luckily, there's an app for that—actually, there are loads! 新年伊始,我们都有远大的目标,但真正坚持这些宏伟的新年计划是另一回事。幸运的是,有一个应用程序可以做到这一点——实际上,有很多!可知,这四个应用程序都是帮助人们完成计划、实现目标的,能够帮助人们实现自我提升和完善。故选A。B篇 24.B 25.C 26.C 27.D【导语】这是一篇记叙文。主要讲述的是14 岁的Dorothy Jean Tillman学术成就斐然,还决心攻读博士学位,她运营STEAM领导力学院,在学术与公益方面都展现出非凡抱负与决心 。24.细节理解题。根据第一段“By age 14, Dorothy Jean Tillman had obtained an associate’s, bachelor’s and master’s degree.(到 14 岁时,Dorothy Jean Tillman已经获得了副学士学位、学士学位和硕士学位。)”可知,Dorothy Jean Tillman在14岁时取得了学术上的成功。故选B项。25. 词义猜测题。该词所在句为 “For her dissertation, she explored the stigma that prevents university students from getting mental health treatment”,定语从句 “that prevents university students from getting mental health treatment” 明确了 “stigma” 的关键作用 ——“阻碍大学生获得心理健康治疗”。结合前文多萝西专注 “综合行为健康” 研究、关注青少年心理健康的背景,可推断 “stigma” 是一种会让大学生因心理顾虑而回避求助的事物,且带有消极属性。选项 B(shame,耻辱):“耻辱” 指让人感到丢脸、不愿公开的负面感受。当 “寻求心理健康治疗” 被贴上 “耻辱” 的标签时,大学生会因害怕被评判、担心丢脸而不敢求助,恰好能解释 “阻碍获得治疗” 的现象,与 “stigma” 的语义及语境完全契合。故选C项。26.推理判断题。根据倒数第二段“For her dissertation, she explored the stigma that prevents university students from getting mental health treatment.(在她的论文中,她探讨了阻碍大学生获得心理健康治疗的耻辱感。)”以及最后一段“Dorothy also devotes her time to running the Dorothy Jeanius STEAM Leadership Institute, which inspires hundreds of underserved young people in Chicago, as well as abroad in countries like Ghana and South Africa, to pursue STEAM careers.(多萝西还致力于运营Dorothy Jeanius STEAM领导力学院,该学院激励了芝加哥以及加纳和南非等国外数百名服务不足的年轻人从事STEAM职业。)”可知, Dorothy所做的事情对年轻人很有激励作用。故选C项。27.推理判断题。根据第一段“Despite the impressive achievements, Tillman remembers turning to her mother and saying, ‘I think I want to pursue a doctorate degree.’(尽管取得了令人瞩目的成就,蒂尔曼记得她曾转向母亲说:‘我想我想攻读博士学位。’)”可知,Dorothy很有抱负;再根据第二段“Dorothy was a year into launching a science, technology, engineering, arts and mathematics (STEAM) camp startup, and she was looking for funding for the organization.(Dorothy已经创办了一个科学、技术、工程、艺术和数学(STEAM)营地初创公司一年了,并且她正在为这个组织寻找资金。)”以及她在学术和运营组织上的坚持可知,Dorothy很有决心。所以Dorothy是有抱负且有决心的。故选D项。C篇 28.D 29.C 30.A 31.C【导语】这是一篇说明文。文章主要探讨了科学家对全球昆虫数量变化研究的质疑以及科学研究的重要性。28.细节理解题。根据第一段“Its results showed that the number of insects on land was dropping, but water insects were doing well — which didn’t match what many studies had found. “We thought the results were too hopeful,” says Desquilbet, an environmental expert at the Toulouse School of Economics.(其结果显示,陆地昆虫的数量正在下降,但水生昆虫的数量却在增加,这与许多研究的结果不符。“我们认为这些结果太乐观了,”图卢兹经济学院的环境专家Desquilbet说)”可知,Gaume和Desquilbet对这项研究感到担忧是因为关于水生昆虫的发现过于乐观,与许多研究的结果不符。故选D。29.细节理解题。根据第三段“Issues included confusing measurement units, math errors that hid true patterns, and counting animals like shellfish, snails, and worms — which aren’t insects—especially in water data.(问题包括混淆测量单位、掩盖真实模式的数学错误,以及将贝类、蜗牛和蠕虫等非昆虫生物计入昆虫数量,尤其是在水生数据中)”可知,InsectChange研究中的一个错误是将贝类被视为昆虫。故选C。30.细节理解题。根据第五段“The InsectChange team accepted the feedback. “Our data has errors — like all studies do,” says project leader Dr. Roel Van Klink. He argues these mistakes don’t change the main idea. A corrected copy of the study is being made.(InsectChange团队接受了反馈。“我们的数据有错误——就像所有研究一样,”项目负责人Roel Van Klink博士说。他认为这些错误并没有改变主要观点。一份修正后的研究报告正在制作中)”可知,InsectChange团队欣然承认了错误,并正在制作一份修正后的研究报告。故选A。31.推理判断题。根据最后一段“This discussion shows a bigger problem: how scientists track the variety of living things during environmental emergencies. “Science is a process, not perfect answers,” says ecologist Dr. Manu Saunders. Mistakes will happen, but asking questions, discussing openly, and sharing data are key to understanding our changing planet.(这次讨论揭示了一个更大的问题:科学家如何在环境紧急情况下追踪生物多样性。“科学是一个过程,而不是完美的答案,”生态学家Manu Saunders博士说。错误是难免的,但提出问题、公开讨论和分享数据是理解我们这个不断变化的星球的关键)”可知,这篇文章的主要目的是强调科学研究的重要性。故选B。D篇 32.C 33.D 34.B 35.A【导语】这是一篇议论文。古生物学家研究日常物品形成的“技术化石”,它们或成遗产,但其本质是当下污染,若不处理将危害后代。32.推理判断题。根据最后一段第二句“Tomorrow’s fossils are today’s pollution: damaging, often toxic, and costly.(明天的化石就是今天的污染:具有破坏性,通常有毒,而且代价高昂。)” 可知,技术化石是由今天的污染物形成的,这些污染物(如废弃的人造物品等)在未来会成为化石,所以技术化石是由日常污染物形成的。故选B项。33.推理判断题。根据第五段“Bones, classic fossil relics, will tell a story. The supermarket chicken, now Earth’s most common bird, has a high chance of fossilization. Buried in plastic-lined landfills, they will dry out, harden and turn to stone.(骨头,经典的化石遗迹,将讲述一个故事。超市的鸡,现在是地球上最常见的鸟类,有很高的化石形成几率。被埋在有塑料衬里的垃圾填埋场中,它们会变干、硬化并变成石头。)”可知,提及超市鸡是为了举例说明生物如何通过特定环境条件(如填埋)变成化石。故选D项。34.推理判断题。根据最后一段“But there’s a more troubling truth. Tomorrow’s fossils are today’s pollution: damaging, often toxic, and costly. If we fail to act, these technofossils will serve as a lasting reminder of environmental neglect, locking in harm for future generations.(但有一个更令人担忧的事实。明天的化石就是今天的污染:有害、通常有毒且代价高昂。如果我们不采取行动,这些技术化石将成为对环境忽视的永久警示,给后代带来持续的伤害。)”可知,作者对技术化石的潜在环境危害表示担忧。故选B项。35.主旨大意题。通读全文可知,文章介绍技术化石(由日常物品形成的未来化石)可能成为人类的终极遗产(第二段“We’ve written about this in our new book, Discarded: how technofossils will be our ultimate legacy. (我们在新书《丢弃:技术化石将如何成为我们的最终遗产》中写到了这一点。)”),同时指出其本质是当下的污染(最后一段“Tomorrow’s fossils are today’s pollution.(明天的化石就是今天的污染。)”)。所以A选项Technofossils: Ultimate Legacy or Future Pollution (技术化石:终极遗产还是未来污染?)涵盖文章核心矛盾,符合语境。故选A项。第二节 七选五36.G 37.E 38.B 39.C 40.F【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了与老人沟通需要掌握的几个技巧。36.根据前文“Older adults may have health problems that add difficulty to speaking and understanding. (老年人可能有健康问题,这增加了说话和理解的困难。)”可知,跟老人沟通之前要考虑到老人的健康状况。所以选择项G“Make sure you consider the person’s health before you engage in communication.(在沟通之前,一定要考虑到对方的健康状况。)”符合上下文语境。故选G。37.根据前文“Pay attention to the environment in which you are communicating. (注意你沟通的环境。)”和后文“If you sense any disturbance, try to move to a more peaceful and quiet location.(如果你感觉到任何干扰,试着搬到一个更和平和安静的地方。)”可知,跟老人沟通要选择老人舒适的地方。所以选择项E“Ask the older adult if the place is comfortable for them. (问问老年人这个地方对他们来说是否舒适。)”符合上下文语境。故选E。38.根据后文“Older adults may have trouble hearing. Direct your speech at the individual's face—not to their side. Do not eat your words: move your mouth and pronounce each word carefully and precisely. (老年人可能有听力障碍。把你的语言指向对方的脸——而不是他们的一边。不要收回你说的话:动你的嘴,仔细而准确地发音每个单词。)”可知,本段主要介绍老年人可能有听力障碍,沟通时直接对着对方的脸,而不是看旁边,还有注意吐字清晰准确。所以选择项B“Speak clearly and make eye contact. (口齿清晰,眼神交流)”符合上下文语境。故选B。39.根据前文“Adjust your volume appropriately. (适当调整你的音量。)”和后文“Treat the individual with respect by articulating and speaking at a comfortable volume that is suitable for both of you.(要尊重对方,说话的声音要清晰,音量要适中,对双方都合适。)”可知,跟老人沟通要大声又要尊重老年人。所以选择项C“Don’t shout simply because the listener is older. (不要仅仅因为听众年龄大就大喊大叫。)”符合上下文语境。故选C。40.根据前文“Give the individual an opportunity to understand and digest information and questions. (给个人一个理解和消化信息和问题的机会。)”可知,跟失忆老人沟通之前更要注意技巧,让老人更易理解和消化问题。所以选择项F“This is a particularly valuable technique if a person has memory loss. (如果一个人有失忆,这是一个特别有价值的技巧。)”符合上下文语境。故选F。第三部分 语言知识运用第一节 完形填空41-45 CDBCA 46-50 DBCAD 51-55 AACDB【语篇导读】作者在乘地铁上班的路上听到以为播音员与众不同的换乘通告。对此,作者和身边的乘客相视而笑,并与对方攀谈起来;地铁上的其他乘客也在微笑。这种轻松的气氛使作者一整天都心情愉悦。41. 考查名词。根据空后的I surfed the Internet可知, 作者在乘车的时候一直在看手机(phone)。故选C。42. 考查动词。根据上文中的 Eyes glued和空后的 the repeated announcements可知, 作者专注地看手机且这是重复的通告, 所以作者往往忽视(ignore)它。故选D。43. 考查形容词。根据第2空前的generally 和本句中的But, 以及下一段中的an energetic voice可知, 这次作者听到的通告跟往常是不同的(different)。故选B。similar“相似的”; terrible“可怕的”; funny“滑稽的”。44. 考查名词。根据本句话中的such a nice voice与下文中的“It's a new day, a new year, and a time for second chances. ”并结合下一段中的I smiled和“Other passengers smiled, too. ”可知, 播音员以一种令人愉悦的语调(tone)进行广播。故选C。45. 考查名词。根据第一段第一句话中的on a crowded subway可知, 作者是在拥挤的地铁上, 与之对视的应是一位乘客(passenger)。且由下文中的“I smiled, and the woman . . . smiled, too. . . Other passengers smiled, too. ”也可得出本题答案。故选A。46. 考查动词短语。根据空后的your steps as you leave the train和常识可知, 播音员应是提醒乘客下车的时候留心(watch out for)步伐。故选D。takeout“除掉; 取得”; speed up“加速”; arrange for“安排”。47. 考查动词。根据最后一段中的“Maybe I enjoyed the smile, the laugh”可知, 作者和与其对视的乘客都笑(laugh)了。故选B。48. 考查动词。根据最后一段中的“Could it be that an unusually 52 announcement and small talks with a 53 , changed my mood ”可知, 作者与这位陌生的乘客聊了起来。故选C。49. 考查动词。根据第10空后的in limited time可知, 列车到站后作者和其他需要下车的乘客在时间有限的情况下赶紧下车并冲向要换乘的车。故选A。50. 考查动词。根据语境可知, 乘客在这里下车的目的是换乘, 也就是赶(catch)另外一趟地铁。故选D。51. 考查动词。根据所给选项和上一句“I felt so good in the office. ”可知, 因为这个小插曲, 作者轻松愉快的心情持续(last)了一整天。故选A。52. 考查形容词。根据第二段中播音员说的话“It's a new day, a new year, and a time for second chances. (这是新的一天, 新的一年, 也是获得第二次机会的时候。)”可知, 播音员的话是积极乐观的(optimistic), 所以作者接下来一整天的心情都很愉悦。且第二段第一句话中的an energetic voice也是提示。故选A。meaningful“意味深长的”; amusing“有乐趣的”; powerful“强大的”。53. 考查名词。根据上文可知, 作者讲述的是自己在地铁上的经历, 车上的乘客应该都是陌生人(stranger)。故选C。friend“朋友”; colleague“同事”; broadcaster“播音员”。54. 考查形容词。根据上文内容可知, 作者讲述的是上班途中的一段小插曲。因为事出突然, 所以收获了意外的(unexpected)人生哲学。下一句话中的feel unexpectedly good也是解题线索。故选D。irregular“无规律的”; improper“不合适的”; illogical“不合逻辑的”。55. 考查名词。根据上文可知, 播音员积极乐观的话语感染了地铁上的乘客, 乘客们彼此微笑, 作者还与一位陌生人轻松地聊天, 这些都体现了人与人之间的联系(connection)。故选B。condition“状况,条件”; direction“方向”; invitation“邀请”。第二节 语法填空56.extremely 57.projects 58.development 59.has become60.to build 61.which 62.It 63. helping 64. for 65.a【语篇解读】本文是一篇新闻报道。为庆祝“一带一路”倡议提出十周年,世界各国领导人齐聚北京,参加备受瞩目的第三届“一带一路”国际合作高峰论坛。文章简要回顾了十年来“一带一路”的影响和成果。【详情解析】56.考查副词。句意:论坛被认为对“一带一路”建设至关重要。提示词修饰形容词important,用副词extremely作状语,意为“极度,非常”。故填extremely。57.考查名词。句意:他说,10年来,“一带一路”合作的规划已经变成了实实在在的项目。分析句子可知,主语plans对应项目复数。故填projects。58.考查派生词。句意:他还表示,中国将采取包括绿色发展和科技进步在内的八项重大举措,支持高质量的“一带一路”合作。分析句子可知,空处和后面的advance做including的宾语。故填development。59.考查形容词最高级。句意:迄今为止,“一带一路”倡议已成为世界上最大的国际合作平台。根据时间状语so far,空处的谓语动词应该用现在完成时态,主语单数,故填has become。60.考查非谓语动词。句意:截至2023年6月,中国已与152个国家和32个国际组织合作共建“一带一路”。根据句意,“(build) the Belt and Road”是“China had worked together with 152 countries and 32 international organisations”的目的,用不定式作目的状语。故填to build。61.考查定语从句。句意:10年来,两国共开展了3000多个合作项目,中老铁路就是其中之一。分析句子可知,空格处单词引导非限制性定语从句,修饰先行词projects,指物,关系词代替先行词在定语从句中作介词宾语,应使用关系代词which引导该从句。故填which。62.考查代词。句意:它于2021年12月投入使用,帮助老挝成为东南亚交通便利的国家。分析句子可知,句子缺少主语,用来指代上文的中老铁路,故填It。63. 考查非谓语动词。句意:它于2021年12月投入使用,帮助老挝成为东南亚交通便利的国家。“(help) Laos become a country with easy transport in Southeast Asia”作结果状语,help是非谓语动词,与其逻辑主语 It(即the China-Laos Railway)之间是主动关系,用现在分词表主动。故填helping。64.考查介词。句意:“一带一路”合作是中国倡议,但成果是世界共享。分析句子可知,空处与后面的不定式构成复合结构,充当表语成分。故填介词for。65.考查冠词。句意:毫无疑问,“一带一路”倡议在未来将继续对世界产生巨大影响。make a difference是固定短语,意为“产生影响”, great发音以辅音音素开头。故填a。第四部分 写作第一节【参考范文】1Dear Chris,I hope this email finds you well. I’m writing to follow up on the article about Canadian sports that you generously agreed to contribute to our school magazine.With the submission deadline of June 20th fast approaching, I was wondering if you could share a progress update. If you’ve already started working on it, I’d be delighted to hear about some of the key points you’ll be covering. Should you still be at the planning stage, please let this serve as a gentle reminder of the timeline. Please don’t hesitate to let me know if you encounter any difficulties.I look forward to hearing about your progress and thank you again for your valuable contribution.Best wishes,Li Hua【参考范文】2Dear Chris,Hope this email finds you well! Last month, you kindly agreed to write an article about sports in Canada, and we’re all looking forward to reading it.I’m writing to politely inquire about the progress of the article. Would you mind letting me know how it’s going Also, could I remind you that the deadline for submission is this Friday, June 14th Your insights into Canadian sports will surely enrich our readers’ understanding of global sports culture, which will be of benefit to us.Thank you again for your support!Best wishes,Li Hua读后续写【答案】I realized it was me who was at fault. I had been so focused on keeping the party under control that I failed to consider how important Toby was to my brother during this difficult time. My pride had kept me from reaching out, and now months had passed without a proper conversation. One evening, I picked up the phone and left him a voice message, apologizing for my behavior and asking if we could meet. To my relief, he called back the next day, and we agreed to get together soon.With the biscuits my wife had made, I arrived at my brother’s door. He opened it with a surprised smile, and for a moment, neither of us spoke. Then we hugged — something we hadn’t done since before his wife passed away. We sat on the porch with Toby resting beside us, and I handed him the box of biscuits. “Thank you,” he said quietly. We talked for hours, laughing, remembering old times, and slowly rebuilding what had been lost. As I watched Toby gently rest his head on my brother’s leg, I knew we were finally on the path to healing.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者因担心弟弟的狗Toby影响聚会,要求弟弟看好狗,后因天气变化导致弟弟提前离开并心生芥蒂。两个月后作者意识到自己的过错,主动带着妻子做的饼干登门道歉,最终兄弟俩和解的故事,展现了亲情中理解与包容的重要性。【详解】1. 段落续写:①由第一段首句内容“我意识到是我错了。” 可知,第一段可描写作者反思自己在聚会上只顾控制局面,忽视了Toby对弟弟的重要性,因骄傲迟迟未联系弟弟,最终通过电话留言道歉并约定见面。②由第二段首句内容“带着妻子做的饼干,我来到了弟弟家门口。”可知,第二段可描写弟弟开门时的惊讶与沉默,兄弟俩拥抱和解,坐在门廊上谈心,看着Toby依偎在弟弟腿边,明白亲情修复的意义。2. 续写线索:反思过错——电话留言道歉——约定见面——带饼干登门——拥抱沉默——谈心和解——领悟亲情3. 词汇激活行为类①道歉:apologize/say sorry/make an apology②拥抱:hug/embrace③重建:rebuild/restore/reconstruct情绪类:①宽慰:relief/comfort/satisfaction/ease②惊讶:surprised /shocked/astonished【点睛】[高分句型1] I had been so focused on keeping the party under control that I failed to consider how important Toby was to my brother during this difficult time.(运用了“so...that...”引导结果状语从句以及how引导宾语从句)[高分句型2] One evening, I picked up the phone and left him a voice message, apologizing for my behavior and asking if we could meet.(运用了现在分词短语作状语以及if引导的宾语从句)[高分句型 3] As I watched Toby gently rest his head on my brother’s leg, I knew we were finally on the path to healing.(运用了as引导时间状语从句以及省略that的宾语从句)附:听力原文Text 1:M:The train should arrive now. What’s the time by your watch W:Let me see. It’s ten to five. We’ll have to wait another twenty minutes before it arrives. Just be patient.Text 2:M:I’m afraid you’ve made a mistake. I haven’t ordered this course.W:So sorry, I must have confused the orders. I’ll bring you a hot one right away and this course is for you without extra money.Text 3:W:Harry, where are you working In a steel factory M:No, I serve as a secretary in a big company.W:How do you go to work By car or by bus M:Usually by bike, but I take a taxi when the weather is bad.Text 4:M:The loud noise is killing me.W:Oh, we have no choice but to put up with it; the house next door is being decorated. Maybe you can work on your design in the evening.M:Are you joking It is due tomorrow.Text 5:M:Why didn’t you come to the cinema last night You didn’t even call me!W:I’m sorry. My car broke down on the way and when I wanted to call you, I found I didn’t have my cell phone with me. When I got home, it was already midnight and I thought you must have been asleep already.Text 6:M:Hi, Alice, I’m going to hold a party this Sunday. Would you like to come W:Oh, I’d love to, but I have to study to prepare for a math exam on Monday. Thank you for inviting me. Who else will go to the party M:Well, a number of people haven’t replied yet. But Peter and Mike are going to help out with the cooking.W:Hey, I know Peter is skilled at making pizzas.M:That sounds delicious! My Italian cousins are going to be there. I’m sure they will love it.W:Really Hope you all have a good time!Text 7:W:How do you usually spend your time, now that you’ve retired M:Well, I nearly always get up at dawn and then do some exercise.W:What do you have for breakfast M:I usually eat bread, but sometimes I cook a traditional English breakfast.W:That sounds nice. How do you spend your mornings M:I usually do the housework in the morning. Afterwards, I always drive to the big supermarket in the city center for shopping.W:How do you spend your afternoon M:I usually meet some friends and we play sports together. or I might spend some time painting and writing. The days are longer in summer than in winter, so I spend winter evenings watching TV at home, but I spend summer evenings dancing in the park.Text 8:M:Hello! What can I do for you W:Hello! I’m just looking at some of your paintings. I think I really like this one. Can you tell me a bit more about it M:Certainly. It was painted by a local painter. His name is John Mansfield. It is a picture of a local walking route which is quite famous and popular with hikers.W:OK. I especially like the colors of it. How much is this painting M:One hundred and eighty pounds.W:Well, that’s a bit beyond my budget. Let me see, that painting looks quite nice, too. How about if I buy both of them Would you like to give them to me for 250 pounds M:250 pounds is too low. Why don’t we say three hundred W:That sounds good. Thanks a lot. I’ll take them.Text 9:W:John, did you enjoy your trip last Sunday Tell me something about it, will you M:Well, we started early in the morning and drove there all the way through the valley. It was a wonderful sight!W:Did you stop at the Niagara Falls for some pictures M:Sure, we wouldn’t miss it. After that, we took a short cut to the National Park. There was very little traffic, so we got there in less than an hour.W:You were lucky then.M:Yeah, we spent the whole morning in the park and we had our picnic under the tall trees.W:What did you do after that M:We went for a swim in the sea. I had the best time there.W:So you must have had a busy and enjoyable day last Sunday.M:Yes, you are right. And I was so worn out that I slept all the way back. My muscles ached for several days. Nevertheless, I don’t think the trip could be better.Text 10:National Hugging Day first started on January 21, 1986. It was created by an American called Kevin Zaborney. He chose January 21 as it fell between the New Year’s holiday and Valentine’s Day, when he found people were generally in low spirits. He created the day to promote the emotional benefits of hugging. This celebration has moved beyond America’s borders and people now celebrate the festival in Australia, Canada, England, Germany and Russia. In America, National Hugging Day is big in schools and hospitals. It is a wonderful way of letting people know how you feel about the man of showing you care. So, on this National Hugging Day, give everyone a big hug and make them feel good! A word of advice-ask before you hug! There is a lot of research that shows hugging is good for us. Dr. Jay Gordon wrote a book called Brighter Baby, which said hugging a child every day is more likely to make him or her more intelligent. Unlike kissing, hugging is acceptable in most societies. It can be a form of greeting between friends, a way of celebrating a victory, or a way of showing your support for someone.吉林省实验中学2025-2026学年度上学期高三年级摸底考试英语答案听力1~5 BABAC 6~10 ABCAA 11~15 BCCBC 16~20 AABCB第二部分 阅读理解21-23 DCA 24-27 BCCD 28-31 DCAC 32-35 CDBA36-40 GEBCF第三部分 语言知识运用第一节 完形填空41-45 CDBCA 46-50 DBCAD 51-55 AACDB第二节 语法填空56.extremely 57.projects 58.development 59.has become60.to build 61.which 62.It 63. helping 64. for 65.a第四部分 写作第一节【参考范文】1Dear Chris,I hope this email finds you well. I’m writing to follow up on the article about Canadian sports that you generously agreed to contribute to our school magazine.With the submission deadline of June 20th fast approaching, I was wondering if you could share a progress update. If you’ve already started working on it, I’d be delighted to hear about some of the key points you’ll be covering. Should you still be at the planning stage, please let this serve as a gentle reminder of the timeline. Please don’t hesitate to let me know if you encounter any difficulties.I look forward to hearing about your progress and thank you again for your valuable contribution.Best wishes,Li Hua【参考范文】2Dear Chris,Hope this email finds you well! Last month, you kindly agreed to write an article about sports in Canada, and we’re all looking forward to reading it.I’m writing to politely inquire about the progress of the article. Would you mind letting me know how it’s going Also, could I remind you that the deadline for submission is this Friday, June 14th Your insights into Canadian sports will surely enrich our readers’ understanding of global sports culture, which will be of benefit to us.Thank you again for your support!Best wishes,Li Hua读后续写【答案】I realized it was me who was at fault. I had been so focused on keeping the party under control that I failed to consider how important Toby was to my brother during this difficult time. My pride had kept me from reaching out, and now months had passed without a proper conversation. One evening, I picked up the phone and left him a voice message, apologizing for my behavior and asking if we could meet. To my relief, he called back the next day, and we agreed to get together soon.With the biscuits my wife had made, I arrived at my brother’s door. He opened it with a surprised smile, and for a moment, neither of us spoke. Then we hugged — something we hadn’t done since before his wife passed away. We sat on the porch with Toby resting beside us, and I handed him the box of biscuits. “Thank you,” he said quietly. We talked for hours, laughing, remembering old times, and slowly rebuilding what had been lost. As I watched Toby gently rest his head on my brother’s leg, I knew we were finally on the path to healing.绝密★启用前闻鸡起舞勒砾项,弹历奋发铸辉皇吉林省实验中学2025-2026学年度上学期高三年级摸底考试英语答案第一部分听力(原文附在后面)1~5 BABAC6-10 ABCAA11~15 BCCBC16~20 AABCB第二部分阅读理解A篇21.D22.C23.A2l.细节理解题。根据第三段This user--friendly app simplifies everything thatcomes along with budgeting and expense tracking,while also helping youmanage subscriptions and bills.With features like automated bill negotiationand credit score monitoring,you can think of Rocket Money as your personalfinancial assistant..这款容易使用的应用程序简化了预算和费用跟踪带来的一切,同时也帮助你管理订阅和账单。有了自动账单协商和信用评分监控等功能,你可以把Rocket Money想象成你的个人财务助理。可知,RocketMoney最适合那些想要有效管理预算的人们。故选D。22.细节理解题。根据最后一段There's just one major setback for HongKongers:the app only offers Cantonese lessons for Mandarin speakers,so ifyou're hoping to pick up some of the local language,you'll have to lookelsewhere..对香港人来说,只有一个主要的缺点:这款应用只为说普通话的人提供粤语课程,所以如果你希望学习一些当地语言,你就得去别的地方找了。可知,Duolingo对香港用户而言,语言选择较为有限。故选C。23.推理判断题。根据第一段We all start January with big intentions,butactually sticking to those shiny New Year's resolutions is a different story.Luckily,there''s an app for that-一actually,there are loads!新年伊始,我们都有远大的目标,但真正坚持这些宏伟的新年计划是另一回事。幸运的是,有一个应用程序可以做到这一点一实际上,有很多!可知,这四个应用程序都是帮助人们完成计划、实现目标的,能够帮助人们实现自我提升和完善。故选A。B篇24.B25.C26.C27.D【导语】这是一篇记叙文。主要讲述的是l4岁的Dorothy Jean Tillman学术成就斐然,还决心攻读博士学位,她运营STEAM领导力学院,在学术第1页共13页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年度上学期高三年级摸底考试--英语试题.docx 2025-2026学年度上学期高三年级摸底考试--英语试题.pdf 2025-2026学年度上学期高三年级摸底考试--英语试题答案(详).docx 2025-2026学年度上学期高三年级摸底考试--英语试题答案(简).docx 2025-2026学年度上学期高三年级摸底考试--英语试题答案(详).pdf 高三上学期开学摸底考试听力音频.mp3