2025-2026学年七年级英语上学期第一次月考 (江苏省扬州专用)(原卷版+解析版)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年七年级英语上学期第一次月考 (江苏省扬州专用)(原卷版+解析版)

资源简介

2025-2026 学年七年级英语上学期第一次月考
(江苏省扬州专用)解析卷
满分 120 分 考试时间为 100 分钟
第 I 卷(选择题 共 60 分)
一、单项选择(本题共 15 小题;每题 1 分,满分 15 分)
1.—Is that your picture, John
—No, that’s my friend, Peter’s. This is ________.
A.mine B.my C.me D.I
【答案】A
【详解】句意:——约翰,那是你的照片吗?——不,那是我朋友彼得的。这是我的。
考查代词辨析。mine 我的(名词性物主代词);my 我的(形容词性物主代词);me 我(宾
格);I 我(主格)。空格后无名词,需用名词性物主代词 mine 代替“my picture”。故选 A。
2.________ coffee is not good for us.
A.Too much B.Much too C.Too many D.Many
【答案】A
【详解】句意:(喝)太多咖啡对我们不好。
考查短语辨析。Too much 太多,修饰不可数名词;Much too 很,修饰形容词或副词;Too
many 太多,修饰可数名词复数;Many 许多,修饰可数名词复数。句中“coffee”为不可数名
词,需用“too much”修饰。故选 A。
3.Do you like eating ________, Tony
A.chicken B.chickens C.banana D.apple
【答案】A
【详解】句意:托尼,你喜欢吃鸡肉吗?
考查名词辨析。chicken 鸡肉(不可数);chickens 小鸡(可数);banana 香蕉(可数名词单
数);apple 苹果(可数名词单数)。根据“Do you like eating...”可知,空前无冠词,此处应用
不可数名词/可数名词复数。结合语境,chicken 符合题意。故选 A。
4.— Jim, ________ these your keys
— No, they’re Wang Bing’s.
A.are B.am C.is D.do
试卷第 1 页,共 3 页
【答案】A
【详解】句意:——Jim,这些是你的钥匙吗?——不,它们是王兵的。
考查 be 动词辨析。are 是,主语为复数或 you;am 是,主语为第一人称单数 I;is 是,主语
为第三人称单数;do 助动词(无实义)。根据“these your keys”可知主语“these”是复数形式,
需用 be 动词 are,故选 A。
5.—Is your English name Daniel —________.
A.Yes, I am B.No, I’m not C.Yes, it is D.Yes, it isn’t
【答案】C
【详解】句意:——你的英文名字叫丹尼尔吗?——是的,它是。
考查一般疑问句。Yes, I am 是的,我是; No, I’m not 不,我不是;Yes, it is 是的,它是;
Yes, it isn’t 是的,它不是。根据问句可知,本句对主语名字提问,答语用 it 代替,肯定回答
用 Yes, it is,故选 C。
6.I never spend lots of time ________ television.
A.to watch B.to see C.watching D.seeing
【答案】C
【详解】句意:我从不花很多时间看电视。
考查动词短语。see 看见;watch 观看。watch television“看电视”,是固定搭配;spend time
doing sth.“花时间做某事”,是固定搭配。故选 C。
7.He has two pen friends. One is from the USA, and ________ is Chinese.
A.the others B.other C.the other D.others
【答案】C
【详解】句意:他有两个笔友。一个来自美国,另一个是中国人。
考查代词。the others 其他人;other 其他的;the other(两者中的)另一个;others 其他人,
表泛指。根据“He has two pen friends. One is from the USA,”可知,此处指两者中的另一个,C
项符合。故选 C。
8.— Let’s go rock climbing tomorrow.
—________
A.Yes, please. B.That’s all right. C.That’s a good idea. D.You’re right.
【答案】C
【详解】句意:——我们明天一起去攀岩吧。——那是个好主意。
试卷第 1 页,共 3 页
考查情景交际。Yes, please 是的,请;That’s all right 没关系;That’s a good idea 那是个好主
意;You’re right 你是对的。根据“Let’s go rock climbing tomorrow.”可知,对方提议去攀岩,
C 项“那是个好主意”符合语境,用于接受对方的建议。故选 C。
9.I want to buy much ________.
A.apples B.pears C.milk D.peaches
【答案】C
【详解】句意:我想买许多牛奶。
考查 much 的用法。apples 苹果,可数名词复数;pears 梨,可数名词复数;milk 牛奶,不可
数名词;peaches 桃子,可数名词复数。根据“much”可知,“much”通常修饰不可数名词,milk
是不可数名词。故选 C。
10.Mom, come and ________ the chickens. They are nice.
A.look for B.look at C.pick up D.look after
【答案】B
【详解】句意:妈妈,过来看看这些鸡。它们很可爱。
考查动词短语。look for 寻找;look at 看;pick up 捡起;look after 照顾。根据“They are nice.”
可知,是过来看这些鸡。故选 B。
11.—Who’s your favorite teacher
—Miss Green. She makes us ________ English in an interesting way.
A.believe in B.take part in C.come up with D.fall in love with
【答案】D
【详解】句意:——你最喜欢的老师是谁?——格林老师。她用有趣的方式让我们爱上了英
语。
考查动词短语。believe in 相信;take part in 参加;come up with 想出,提出;fall in love with
爱上。根据“Miss Green. She makes us...English in an interesting way.”可知,老师用一种有趣
的方式让学生爱上了英语。故选 D。
12.Online museums allow people ________ art from the comfort of their homes.
A.to experience B.experiencing C.to experiencing D.experience
【答案】A
【详解】句意:在线博物馆让人们能够在舒适的家中领略艺术的魅力。
考查非谓语动词。 allow sb to do sth“允许某人做某事”,故选 A。
试卷第 1 页,共 3 页
13.My teacher advised me ________ my homework early so that I wouldn’t have to rush it later.
A.start B.to start C.started D.starting
【答案】B
【详解】句意:我的老师建议我早点开始做作业,这样之后就不用赶了。
考查动词不定式作宾补。advise sb. to do sth. 是固定搭配,意为“建议某人做某事”,因此空
格处需用不定式“to start”。故选 B。
14.The hunter began to search for the lost treasure.
A.laugh at B.look for C.go away D.get out
【答案】B
【详解】句意:猎人开始寻找丢失的宝藏。
考查动词短语辨析。laugh at 嘲笑;look for 寻找;go away 走开;get out 出去。根据“The hunter
began to search for the lost treasure”可知,此处说的是寻找丢失的宝藏,search for 与 look for
意思相近,故选 B。
15.Mario is ________, but Leo is even ________ than him.
A.tall, tall B.taller, tall C.taller, taller D.tall, taller
【答案】D
【详解】句意:马里奥很高,但利奥甚至比他更高。
考查形容词及比较级辨析。tall 高的,形容词原级;taller 更高的,形容词比较级。空格 1 前
是 is,且无比较级标志,需用形容词原级作表语;空格 2 后 than 为比较级标志词,需用形
容词比较级。故选 D。
二、完形填空(共 15 小题:每小题 1 分,计 15 分)
Nowadays, many cities are trying to make public transport greener. Electric buses are
becoming a 16 sight on the streets. These buses are 17 from traditional
ones—they run on electricity instead of petrol.
My dad 18 takes an electric bus to work. He says it’s 19 quieter than
the old buses. “You can even 20 easily on it,” he often tells me. The bus also has a big
screen at the front, which shows the 21 stop and the time left to get there. This helps
passengers plan their trips 22 .
Electric buses are good for the 23 , too. They produce less pollution, so the air
becomes 24 . Many people like them because they make the city a better place to
试卷第 1 页,共 3 页
25 .
But there are some small 26 . For example, electric buses need to be 27
often. Sometimes, if the battery runs out, the bus may 28 . Also, building these buses
costs more money at first. 29 , most people think these problems will be solved soon.
In the future, more and more electric buses will 30 our cities. They are a great
step towards a greener life.
16.A.common B.rare C.new D.strange
17.A.same B.different C.far D.close
18.A.never B.seldom C.often D.sometimes
19.A.very B.much C.too D.so
20.A.work B.play C.sing D.sleep
21.A.next B.last C.first D.best
22.A.badly B.slowly C.well D.late
23.A.school B.environment C.family D.company
24.A.dirtier B.fresher C.worse D.thinner
25.A.live B.work C.study D.travel
26.A.advantages B.ideas C.problems D.plans
27.A.cleaned B.charged C.bought D.sold
28.A.stop B.run C.start D.move
29.A.But B.So C.However D.And
30.A.leave B.visit C.miss D.fill
【答案】
16.A 17.B 18.C 19.B 20.D 21.A 22.C 23.B 24.
B 25.A 26.C 27.B 28.A 29.C 30.D
【导语】本文讲述了电动公交车作为绿色公共交通的重要组成部分,正在逐渐普及并带来诸
多好处,尽管存在一些挑战,但未来将在城市交通中发挥更大作用。
16.句意:电动公交车正成为街道上常见的景象。
common 常见的;rare 罕见的;new 新的;strange 奇怪的。根据“many cities are trying to make
public transport greener”可知,电动公交车因推广变得常见。故选 A。
试卷第 1 页,共 3 页
17.句意:这些公交车与传统公交车不同——它们用电而不是汽油运行。
same相同的;different不同的;far远的;close近的。根据“they run on electricity instead of petrol”
可知,电动公交车和传统公交车有差异。故选 B。
18.句意:我爸爸经常坐电动公交车上班。
never 从不;seldom 很少;often 经常;sometimes 有时。结合后文爸爸对电动公交车的评价,
可推测他常乘坐。故选 C。
19.句意:他说它比旧公交车安静得多。
very 非常;much……得多;too 太;so 如此。根据“quieter”可知,需用 much 修饰。故选 B。
20.句意:“你甚至可以在上面轻松地睡觉。”他经常告诉我。
work 工作;play 玩;sing 唱歌;sleep 睡觉。根据“He says it’s much quieter than the old buses.”
可知,公交车上很安静,推测可以在上面睡觉。故选 D。
21.句意:公交车前部还有一个大屏幕,显示下一站以及到达那里剩余的时间。
next 下一个的;last 最后的;first 第一个的;best 最好的。根据“the time left to get there”可知,
屏幕应显示即将到达的“下一站”。故选 A。
22.句意:这有助于乘客很好地规划行程。
badly 糟糕地;slowly 缓慢地;well 好地;late 晚地。大屏幕显示关键信息,对乘客规划行程
是“有益的”,用 well 体现积极作用。故选 C。
23.句意:电动公交车也对环境有益。
school 学校;environment 环境;family 家庭;company 公司。根据“They produce less pollution”
可知,污染减少与“环境”相关。故选 B。
24.句意:它们产生更少的污染,所以空气变得更清新。
dirtier更脏的;fresher更清新的;worse更差的;thinner更薄的。根据“They produce less pollution”
可知“产生更少污染”会让空气质量变好,“fresher”符合逻辑。故选 B。
25.句意:很多人喜欢它们,因为它们让城市成为更适合居住的地方。
live 居住;work 工作;study 学习;travel 旅行。根据“they make the city a better place to ”可
知是让城市成为更适合居住的地方。故选 A。
26.句意:但也有一些小问题。
advantages优点;ideas想法;problems问题;plans计划。根据“...most people think these problems
will be solved soon.”可知后文列举了电动公交车需要频繁充电、电池没电可能停运等情况,
这些属于“问题”。故选 C。
试卷第 1 页,共 3 页
27.句意:例如,电动公交车需要经常充电。
cleaned 清洁;charged 充电;bought 购买;sold 售卖。根据“if the battery runs out”可知,此
处指给电池“充电”。故选 B。
28.句意:有时候,如果电池耗尽,公交车可能会停运。
stop 停止;run 运行;start 启动;move 移动。根据“if the battery runs out”可知电池耗尽时,
公交车无法继续运行,会“停运”。故选 A。
29.句意:然而,大多数人认为这些问题很快会被解决。
But 但是;So 所以;However 然而;And 并且。前文讲电动公交车的问题,此处转而说人们
认为问题会解决,表转折,且空格后有逗号,符合 However 的用法。故选 C。
30.句意:未来,越来越多的电动公交车将遍布我们的城市。
leave 离开;visit 参观;miss 错过;fill 充满。根据“more and more electric buses”可知,它们
会逐渐“遍布”城市。故选 D。
三、阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,计 30 分)
A
Who What Where
schoolbag on the chair
notebook under the bed
Jack
CDs on the table
computer on the desk
schoolbag on the desk
Gina
keys in the schoolbag
Mr. Green bag on the sofa
bag on the sofa
Ms. Green
keys on the table
31.Here are ________ people in the family.
试卷第 1 页,共 3 页
A.five B.four C.six D.two
32.Gina’s schoolbag is ________.
A.on the desk B.under the bed C.on the sofa D.on the chair
33.The parents’ ________ are on the sofa.
A.bags B.computer games C.CDs D.keys
34.Where is Jack’s notebook It’s ________.
A.on the chair B.on the table C.in the schoolbag D.under the bed
35.On the chair is ________.
A.Ms. Green’s bag B.Mr. Green’s bag C.Jack’s schoolbag D.Gina’s schoolbag
【答案】31.B 32.A 33.A 34.D 35.C
【导语】本文以表格形式介绍了家庭成员的物品所在位置。
31.细节理解题。根据“Jack”,“Gina”,“Mr. Green”和“Ms. Green”可知,家里一共有 4 口人。
故选 B。
32.细节理解题。根据“schoolbag”和“on the desk”可知,吉娜的书包在桌子上。故选 A。
33.细节理解题。根据“bag”和“on the sofa”可知,父母的包在沙发上。故选 A。
34.细节理解题。根据“notebook”和“under the bed”可知,笔记本在床下。故选 D。
35.细节理解题。根据“Jack”,“schoolbag”和“on the chair”可知,杰克的书包在椅子上。故选
C。
B
Wang Ling is a middle school student from Wenzhou, China. She is now studying in New
York and lives with an American family. Every day she talks with her parents on WeChat on her
iPhone.
Today is Wang Ling’s 13th birthday. She gets up as usual. When she opens the door, a big
box is in front of her. It is from her parents. She quickly opens it. There is a silk dress and a pair of
red shoes. How happy she is! She runs to her bedroom and makes a video talk to thank her parents
at once. She is very happy to see her parents on the screen and hear “Happy birthday, my dear
daughter. Now you are a 13-year-old girl. We love you so much”.
But she’s still a bit unhappy because now she’s alone in the US. She misses her parents and
friends very much. Suddenly she hears “Happy Birthday.” The American family and her
试卷第 1 页,共 3 页
classmates come with a big birthday cake. What a big surprise!
36.Where is Wang Ling from
A.She’s from Shanghai. B.She’s from Wenzhou.
C.She’s from Beijing. D.She’s from New York.
37.How old is Wang Ling
A.She’s twelve years old. B.She’s thirteen years old.
C.She’s fourteen years old. D.She’s fifteen years old.
38.Who sends her a big box on her birthday
A.Her American family. B.Her Chinese friends.
C.Her father and mother. D.Her American classmates.
39.What does the underlined word “video” mean in the passage
A.语音 B.文字 C.图片 D.视频
40.What’s the best title of the passage
A.Study in America B.Talk on WeChat
C.A Surprise Birthday D.An American Family
【答案】36.B 37.B 38.C 39.D 40.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了在纽约留学的中国学生王玲在 13 岁生日当天收到
父母寄来的礼物,并通过视频通话表达感谢,随后又意外收到美国家庭和同学们的生日惊喜
的故事。
36.细节理解题。根据“Wang Ling is a middle school student from Wenzhou, China.”可知,王
玲来自中国温州。故选 B。
37.细节理解题。根据“Now you are a 13-year-old girl. ”可知,王玲 13 岁。故选 B。
38.细节理解题。根据“When she opens the door, a big box is in front of her. It is from her
parents.”可知,东西是父母寄来的。故选 C。
39.词句猜测题。根据“She is very happy to see her parents on the screen”可知,通过屏幕看到
父母,应是和父母进行视频通话,划线部分的含义是“视频”。故选 D。
40.最佳标题题。通读全文可知,全文主要讲述王玲生日当天收到父母礼物,随后又收到美
国家庭和同学们的生日惊喜的故事,C 项符合。故选 C。
C
试卷第 1 页,共 3 页
Health is more important than money and wisdom (智慧). Good health helps us enjoy our
life and get what we need. How can we stay healthy Here is some helpful advice.
●Eat more fruit and vegetables. They are full of vitamins (维他命). And they can help us
keep healthy and young.
●Keep a balanced diet and good eating habits. Eat less food with lots of sugar and fat. Eat
lots of food high in protein (蛋白质).
●Exercise every day. Doing sports can help us make our bodies strong.
●Learn to relax ourselves. Being too tired all the time may make us get sick easily.
●Give up bad habits, such as drinking and smoking.
In a word, if we do it this way, we’ll live a healthy life and get fit.
41.The writer gives us ________ pieces of advice on how to stay healthy.
A.three B.four C.five
42.If your body needs vitamins, you should eat________.
A.more fruit and vegetables B.more milk and less meat C.
more food and fish
43.The underlined word “balanced” means “________” in Chinese.
A.有营养的 B.均衡的 C.健康的
44.We need to do sports to ________.
A.make us clever B.make us slim C.make us strong
45.Which of the following is the best title for the passage
A.How to Make Money B.How to Keep Healthy C.Healthy Diet
【答案】41.C 42.A 43.B 44.C 45.B
【导语】本文主要讲述了健康的重要性,并围绕如何保持健康给出了五条建议,包括多吃水
果和蔬菜、保持均衡饮食和良好饮食习惯、每天锻炼、学会放松自己以及戒除不良习惯。
41.细节理解题。根据文章中的建议部分,作者给出了五条关于如何保持健康的建议,分别
是多吃水果和蔬菜、保持均衡饮食和良好饮食习惯、每天锻炼、学会放松自己以及戒除不良
习惯。故选 C。
42.细节理解题。根据文章中的“Eat more fruit and vegetables. They are full of vitamins (维他
命).”可知,如果你的身体需要维生素,你应该多吃水果和蔬菜。故选 A。
试卷第 1 页,共 3 页
43.词句猜测题。根据文章中的“Keep a balanced diet and good eating habits. Eat less food with
lots of sugar and fat. Eat lots of food high in protein (蛋白质).”可知,要保持均衡的饮食和良好
的饮食习惯,少吃含糖和脂肪多的食物,多吃高蛋白的食物。因此,“balanced”在此处的意思
是“均衡的”。故选 B。
44.细节理解题。根据文章中的“Exercise every day. Doing sports can help us make our bodies
strong.”可知,我们需要做运动来使我们的身体强壮。故选 C。
45.最佳标题题。根据全文内容,本文主要讲述了如何保持健康,给出了五条相关的建议。
因此,最合适的标题是“How to Keep Healthy”(如何保持健康)。故选 B。
第Ⅱ卷(非选择题 共 60 分)
四、词汇运用(共 10 小题;每小题 1 分,计 10 分)
46.I feel (担心的) because my mum is ill today.
【答案】worried
【详解】句意:我很担心,因为我妈妈今天生病了。worried“担心的”,形容词作表语。故填
worried。
47.The teacher asks us to (打印) and hand in our homework.
【答案】print
【详解】句意:老师要求我们打印并交作业。根据中文提示,print“打印”符合题意,to 为不
定式符号,接动词原形。故填 print。
48.Mary talks to her (顾客) on the phone.
【答案】customers
【详解】句意:玛丽在电话里和她的顾客交谈。customer“顾客”,可数名词,应用复数形式,
表示泛指。故填 customers。
49.There was no library in my old school ten years (……以前).
【答案】ago
【详解】句意:十年前我的老学校没有图书馆。根据汉语提示“……以前”以及“ten years”可
知,此处使用短语 ten years ago“十年前”,在句中作时间状语。故填 ago。
50.My uncle is (更强壮的) than me.
【答案】stronger
【详解】句意:我的叔叔比我更强壮。stronger“更强壮的”,在句中作表语。故填 stronger。
51.His teacher is a with him because he is late again.
试卷第 1 页,共 3 页
【答案】(a)ngry
【详解】句意:他的老师对他很生气,因为他又迟到了。根据“because he is late again”可知,
他又迟到了,所以老师对他很生气。be angry with sb.是固定短语,意为“对某人生气”。故填
(a)ngry。
52.Running can help us s healthy.
【答案】(s)tay
【详解】句意:跑步能帮助我们保持健康。根据“Running can help us … healthy”及首字母可
知,此处需用动词 stay,意为“保持”;与形容词 healthy 搭配,构成常用短语“stay healthy”。
故填(s)tay。
53.The little boy is o five years old, but he can ride a bike.
【答案】(o)nly
【详解】句意:这个小男孩只有五岁,但他会骑自行车。根据“but he can ride a bike”可知需
使用表示“仅仅,只有”的副词修饰“five years old”,且根据首字母提示可知用 only。副词“only”
可直接修饰数量短语,故填(o)nly。
54.—Can you i your friends to me, Lily —OK.
【答案】(i)ntroduce
【详解】句意:——莉莉,你能把你的朋友们介绍给我吗?——好的。根据“Can you... your
friends to me, Lily ”和首字母可知,此处指介绍朋友,应填动词 introduce“介绍”,此处用动
词原形。故填(i)ntroduce。
55.Driving a boat is not as the s as driving a car.
【答案】(s)ame
【详解】句意:开船和开车不一样。根据“Driving a boat is not as the…as driving a car.”及首字
母提示可知,此处指开船和开车不一样,not as the same as“与……不一样”。固定搭配。故填
(s)ame。
五、阅读表达(共 5 小题;每小题 2 分,计 10 分)
In the winter, some animals just stay at home and eat the food they collect in the autumn.
For example, squirrels (松鼠) collect seeds and nuts, and beavers (海狸) collect sticks.
Many birds cannot find food in the winter, so they fly from the north to the south in the
autumn. They fly back the next spring. For example, swans and wild geese fly away in the autumn,
because they can find food in the warm south.
试卷第 1 页,共 3 页
Some animals sleep for a long time in the winter. They do not eat anything. They are
hungry when they wake up in the spring. They usually look for food in March or April. Bears,
snakes and frogs are such animals.
Winter is cold in many countries, but these smart animals can spend it safely.
56.What do squirrels collect for winter in autumn
57.Why do swans and wild geese fly away in the autumn
58.When do snakes look for food when they wake up
59.Which animals collect their winter food in the autumn
60.Which animal do you like best Why
【答案】56.Seeds and nuts. 57.Because they can find food in the warm south. 58.In
March or April. 59.Squirrels and beavers. 60.I like squirrels best because they are cute
and smart, and they can collect enough food for winter in autumn.
【导语】本文主要讲述了不同动物在冬天应对寒冷和食物短缺的方式,包括储存食物、迁徙
以及冬眠等。
56.根据“For example, squirrels (松鼠) collect seeds and nuts”可知,松鼠在秋天收集种子和坚
果以备冬天食用。故填 Seeds and nuts.
57.根据“For example, swans and wild geese fly away in the autumn, because they can find food
in the warm south.”可知,天鹅和大雁在秋天飞走是因为它们可以在温暖的南方找到食物。故
填 Because they can find food in the warm south.
58.根据“They usually look for food in March or April. Bears, snakes and frogs are such animals.”
可知,蛇在春天醒来后通常在三月或四月寻找食物。故填 In March or April.
59.根据“For example, squirrels (松鼠) collect seeds and nuts, and beavers (海狸) collect sticks.”
可知,松鼠和海狸在秋天收集它们冬天的食物。故填 Squirrels and beavers.
60.这是一个开放性问题,答案因人而异。但可以根据文章内容和常识来回答。故填 I like
试卷第 1 页,共 3 页
squirrels best because they are cute and smart, and they can collect enough food for winter in
autumn.
六、缺词填空(共 10 空;每空 1 分,计 10 分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。
Hi! My name is Rose and I live in Newcastle. My parents are doctors and work in a hospital.
My elder brother Peter is 19 years old. He is g 61 at swimming and playing football. He
s 62 at Edinburgh University. Guess what, he is going to be a doctor, too!
So what about me Well, I have blonde hair and blue e 63 . Everyone says that I
have good l 64 . I also think so. I’m very f 65 and outgoing. Many students like
to m 66 friends with me. My h 67 are acting, singing, and dancing. I spend a
lot of my f 68 time acting in shows.
I am in Year 11 at school and getting r 69 for some important tests. I like to keep
b 70 at school and join a lot of clubs. I am a member of the choir, and I help out at a
Drama Club for younger students.
My dream is to go to college (大学) to study music and drama. I hope I can be a great
actress.
【答案】
61.(g)ood 62.(s)tudies 63.(e)yes 64.(l)ooks 65.(f)riendly 66.(m)
ake 67.(h)obbies 68.(f)ree 69.(r)eady 70.(b)usy
【导语】本文介绍了罗斯的个人情况,包括家人、自身外貌、性格、爱好、学校生活以及梦
想等。
61.句意:他擅长游泳和踢足球。根据“is … at”及首字母提示可知,此处表示擅长游泳和踢
球;be good at“擅长”是固定短语。故填(g)ood。
62.句意:他在爱丁堡大学学习。根据“at Edinburgh University.”及首字母提示可知,此处表
示在某地学习,study“学习”,为动词;文章时态为一般现在时,主语为第三人称单数,谓语
动词需用三单形式。故填(s)tudies。
63.句意:嗯,我有金色的头发和蓝色的眼睛。根据“blonde hair and blue”及首字母提示可
知,此处在介绍外貌特征,这里是说有蓝色的眼睛,eye“眼睛”,表示五官需用复数形式。
故填(e)yes。
试卷第 1 页,共 3 页
64.句意:每个人都说我长得好看。根据“I have good”及首字母提示可知,前文介绍自己的
外貌,此处是对外貌进行夸赞,即外貌好看。good looks 表示“好看的外貌”,故填(l)ooks。
65.句意:我非常友好且外向。根据“and outgoing”及首字母提示可知,此处需用形容词描
述性格特征与 outgoing 并列,friendly“友好的”,用于描述性格,故填(f)riendly。
66.句意:很多学生喜欢和我交朋友。根据“friends with”及首字母提示可知,make friends
with sb.“和某人交朋友”是固定短语,like to 后接动词原形,故填(m)ake。
67.句意:我的爱好是表演、唱歌和跳舞。根据“acting, singing, and dancing”及首字母提示
可知,此处在介绍自己的爱好。hobby“爱好”,为可数名词,此处需用复数形式。故填(h)
obbies。
68.句意:我花了很多空闲时间在表演上。根据“time acting in shows”及首字母提示可知,
此处需用形容词修饰 time;此处表示花空闲时间表演。free“空闲的”符合题意。故填(f)ree。
69.句意:我在学校读 11 年级,正在为一些重要的考试做准备。根据“getting … for”及首字
母提示可知,get ready for“为……做准备”是固定短语,此处表示为考试做准备。故填(r)
eady。
70.句意:我喜欢在学校保持忙碌,参加很多俱乐部。根据“at school and join a lot of clubs.”
及首字母提示可知,此处表示忙于参加学校的各种俱乐部。keep busy“保持忙碌”符合题意。
故填(b)usy。
七、书面表达(计 30 分)
A. 句子翻译(共 5 小题;每小题 2 分,计 10 分)
71.你周末过得怎么样?
【答案】How was your weekend
【详解】how 怎样,疑问副词,询问情况;was 是,be 动词过去式,主语 your weekend 是
单数;your 你的,形容词性物主代词;weekend 周末,名词。故填 How was your weekend
72.我和家人一起去动物园了。
【答案】I visited the zoo with my family.
【详解】我:I,作主语;去动物园:visit the zoo;和:with;家人:my family。结合语境
可知,此句为一般过去时,故谓语动词 visit 要用一般过去式 visited。故填 I visited the zoo
with my family.
试卷第 1 页,共 3 页
73.前天你做了什么?
【答案】What did you do the day before yesterday
【详解】什么:what;做:do;你:you;前天:the day before yesterday。此句为 what 引导
的特殊疑问句,时间状语是“前天”,时态用一般过去时。句中含有谓语动词 do,因此一般
疑问句需要用助动词 did,其后跟动词原形。故填 What did you do the day before yesterday
74.是的,我们去了。我们去了一个污水处理厂。
【答案】Yes, we did. We went to a wastewater plant.
【详解】根据中英文句子可知,句子是一般过去时。是的,我们去了:Yes, we did;我们:
we;去了:went to;一个污水处理厂:a wastewater plant,故填 Yes, we did. We went to a
wastewater plant.
75.你们一周前去学校旅行了吗?
【答案】Did you go on a school trip a week ago
【详解】你们:you;一周前:a week ago,句子要用一般过去时;去学校旅行:go on a school
trip,谓语是实义动词,变一般疑问句时借助于 did,故填 Did you go on a school trip a week
ago
B、写作(计 20 分)
76.假定你是李华,就读某国际学校。下周你班要选新班长,目前有两名候选人,信
息如下表所示。请你根据表中内容,用英语给班主任 Mrs. White 写一封电子邮件,推荐你心
目中的最佳人选。
Emma Teng Fei
勤奋,成绩好,平时早睡早起,喜欢 友好,乐于助人,擅长打篮球,最喜
吃健康食品。 欢体育课。
要求:
(1) 推荐其中一人,说明理由;
(2) 写作词数应为 60 左右。
参考词汇:班长 monitor;原因 reason
试卷第 1 页,共 3 页
Dear Mrs. White,
I would like to say something about our new monitor.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_____
That’s all about my idea. Thank you for reading my e-mail.
【答案】例文:
Dear Mrs. White,
I would like to say something about our new monitor. I think Emma is the best one.
Emma is very hard-working, and she gets good grades in all subjects. She has a healthy
lifestyle because she goes to bed early and gets up early every day. Also, she likes eating healthy
food, which is really good for her health. As a monitor, being hard-working and having a good
lifestyle can set a great example for us. So I hope you can choose Emma as our new monitor.
That’s all about my idea. Thank you for reading my e-mail.
【详解】[总体分析]
①题材:本题是一封电子邮件;
②时态:本文用一般现在时;
③提示:向班主任 Mrs. White 推荐你心目中的最佳班长人选,需要遵照所给要求,信息覆盖
全面,适当补充细节。
[写作步骤]
第一步,说明自己推荐 Emma 作为班长,引出下文;
第二步,介绍 Emma 的优点,并说明其适合作为班长的理由,注意用词准确,行文流畅;
第三步,总结,致谢。
[亮点词汇]
①be good for… 对……有好处
试卷第 1 页,共 3 页
②set a great example for… 为……树立好榜样
③choose…as… 选……作为……
[高分句型]
①She has a healthy lifestyle because she goes to bed early and gets up early every day(原因状语
从句)
②Also, she likes eating healthy food, which is really good for her health.(定语从句)
试卷第 1 页,共 3 页2025-2026 学年七年级英语上学期第一次月考
(江苏省扬州专用)
满分 120 分 考试时间为 100 分钟
第 I 卷(选择题 共 60 分)
一、单项选择(本题共 15 小题;每题 1 分,满分 15 分)
1.—Is that your picture, John
—No, that’s my friend, Peter’s. This is ________.
A.mine B.my C.me D.I
2.________ coffee is not good for us.
A.Too much B.Much too C.Too many D.Many
3.Do you like eating ________, Tony
A.chicken B.chickens C.banana D.apple
4.— Jim, ________ these your keys
— No, they’re Wang Bing’s.
A.are B.am C.is D.do
5.—Is your English name Daniel —________.
A.Yes, I am B.No, I’m not C.Yes, it is D.Yes, it isn’t
6.I never spend lots of time ________ television.
A.to watch B.to see C.watching D.seeing
7.He has two pen friends. One is from the USA, and ________ is Chinese.
A.the others B.other C.the other D.others
8.— Let’s go rock climbing tomorrow.
—________
A.Yes, please. B.That’s all right. C.That’s a good idea. D.You’re right.
9.I want to buy much ________.
A.apples B.pears C.milk D.peaches
10.Mom, come and ________ the chickens. They are nice.
A.look for B.look at C.pick up D.look after
11.—Who’s your favorite teacher
试卷第 1 页,共 3 页
—Miss Green. She makes us ________ English in an interesting way.
A.believe in B.take part in C.come up with D.fall in love with
12.Online museums allow people ________ art from the comfort of their homes.
A.to experience B.experiencing C.to experiencing D.experience
13.My teacher advised me ________ my homework early so that I wouldn’t have to rush it later.
A.start B.to start C.started D.starting
14.The hunter began to search for the lost treasure.
A.laugh at B.look for C.go away D.get out
15.Mario is ________, but Leo is even ________ than him.
A.tall, tall B.taller, tall C.taller, taller D.tall, taller
二、完形填空(共 15 小题:每小题 1 分,计 15 分)
Nowadays, many cities are trying to make public transport greener. Electric buses are
becoming a 16 sight on the streets. These buses are 17 from traditional
ones—they run on electricity instead of petrol.
My dad 18 takes an electric bus to work. He says it’s 19 quieter than
the old buses. “You can even 20 easily on it,” he often tells me. The bus also has a big
screen at the front, which shows the 21 stop and the time left to get there. This helps
passengers plan their trips 22 .
Electric buses are good for the 23 , too. They produce less pollution, so the air
becomes 24 . Many people like them because they make the city a better place to
25 .
But there are some small 26 . For example, electric buses need to be 27
often. Sometimes, if the battery runs out, the bus may 28 . Also, building these buses
costs more money at first. 29 , most people think these problems will be solved soon.
In the future, more and more electric buses will 30 our cities. They are a great
step towards a greener life.
16.A.common B.rare C.new D.strange
17.A.same B.different C.far D.close
18.A.never B.seldom C.often D.sometimes
19.A.very B.much C.too D.so
试卷第 1 页,共 3 页
20.A.work B.play C.sing D.sleep
21.A.next B.last C.first D.best
22.A.badly B.slowly C.well D.late
23.A.school B.environment C.family D.company
24.A.dirtier B.fresher C.worse D.thinner
25.A.live B.work C.study D.travel
26.A.advantages B.ideas C.problems D.plans
27.A.cleaned B.charged C.bought D.sold
28.A.stop B.run C.start D.move
29.A.But B.So C.However D.And
30.A.leave B.visit C.miss D.fill
三、阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,计 30 分)
A
Who What Where
schoolbag on the chair
notebook under the bed
Jack
CDs on the table
computer on the desk
schoolbag on the desk
Gina
keys in the schoolbag
Mr. Green bag on the sofa
bag on the sofa
Ms. Green
keys on the table
31.Here are ________ people in the family.
A.five B.four C.six D.two
试卷第 1 页,共 3 页
32.Gina’s schoolbag is ________.
A.on the desk B.under the bed C.on the sofa D.on the chair
33.The parents’ ________ are on the sofa.
A.bags B.computer games C.CDs D.keys
34.Where is Jack’s notebook It’s ________.
A.on the chair B.on the table C.in the schoolbag D.under the bed
35.On the chair is ________.
A.Ms. Green’s bag B.Mr. Green’s bag C.Jack’s schoolbag D.Gina’s schoolbag
B
Wang Ling is a middle school student from Wenzhou, China. She is now studying in New
York and lives with an American family. Every day she talks with her parents on WeChat on her
iPhone.
Today is Wang Ling’s 13th birthday. She gets up as usual. When she opens the door, a big
box is in front of her. It is from her parents. She quickly opens it. There is a silk dress and a pair of
red shoes. How happy she is! She runs to her bedroom and makes a video talk to thank her parents
at once. She is very happy to see her parents on the screen and hear “Happy birthday, my dear
daughter. Now you are a 13-year-old girl. We love you so much”.
But she’s still a bit unhappy because now she’s alone in the US. She misses her parents and
friends very much. Suddenly she hears “Happy Birthday.” The American family and her
classmates come with a big birthday cake. What a big surprise!
36.Where is Wang Ling from
A.She’s from Shanghai. B.She’s from Wenzhou.
C.She’s from Beijing. D.She’s from New York.
37.How old is Wang Ling
A.She’s twelve years old. B.She’s thirteen years old.
C.She’s fourteen years old. D.She’s fifteen years old.
38.Who sends her a big box on her birthday
A.Her American family. B.Her Chinese friends.
C.Her father and mother. D.Her American classmates.
39.What does the underlined word “video” mean in the passage
试卷第 1 页,共 3 页
A.语音 B.文字 C.图片 D.视频
40.What’s the best title of the passage
A.Study in America B.Talk on WeChat
C.A Surprise Birthday D.An American Family
C
Health is more important than money and wisdom (智慧). Good health helps us enjoy our
life and get what we need. How can we stay healthy Here is some helpful advice.
●Eat more fruit and vegetables. They are full of vitamins (维他命). And they can help us
keep healthy and young.
●Keep a balanced diet and good eating habits. Eat less food with lots of sugar and fat. Eat
lots of food high in protein (蛋白质).
●Exercise every day. Doing sports can help us make our bodies strong.
●Learn to relax ourselves. Being too tired all the time may make us get sick easily.
●Give up bad habits, such as drinking and smoking.
In a word, if we do it this way, we’ll live a healthy life and get fit.
41.The writer gives us ________ pieces of advice on how to stay healthy.
A.three B.four C.five
42.If your body needs vitamins, you should eat________.
A.more fruit and vegetables B.more milk and less meat C.
more food and fish
43.The underlined word “balanced” means “________” in Chinese.
A.有营养的 B.均衡的 C.健康的
44.We need to do sports to ________.
A.make us clever B.make us slim C.make us strong
45.Which of the following is the best title for the passage
A.How to Make Money B.How to Keep Healthy C.Healthy Diet
第Ⅱ卷(非选择题 共 60 分)
四、词汇运用(共 10 小题;每小题 1 分,计 10 分)
46.I feel (担心的) because my mum is ill today.
试卷第 1 页,共 3 页
47.The teacher asks us to (打印) and hand in our homework.
48.Mary talks to her (顾客) on the phone.
49.There was no library in my old school ten years (……以前).
50.My uncle is (更强壮的) than me.
51.His teacher is a with him because he is late again.
52.Running can help us s healthy.
53.The little boy is o five years old, but he can ride a bike.
54.—Can you i your friends to me, Lily —OK.
55.Driving a boat is not as the s as driving a car.
五、阅读表达(共 5 小题;每小题 2 分,计 10 分)
In the winter, some animals just stay at home and eat the food they collect in the autumn.
For example, squirrels (松鼠) collect seeds and nuts, and beavers (海狸) collect sticks.
Many birds cannot find food in the winter, so they fly from the north to the south in the
autumn. They fly back the next spring. For example, swans and wild geese fly away in the autumn,
because they can find food in the warm south.
Some animals sleep for a long time in the winter. They do not eat anything. They are
hungry when they wake up in the spring. They usually look for food in March or April. Bears,
snakes and frogs are such animals.
Winter is cold in many countries, but these smart animals can spend it safely.
56.What do squirrels collect for winter in autumn
57.Why do swans and wild geese fly away in the autumn
58.When do snakes look for food when they wake up
59.Which animals collect their winter food in the autumn
60.Which animal do you like best Why
六、缺词填空(共 10 空;每空 1 分,计 10 分)
试卷第 1 页,共 3 页
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。
Hi! My name is Rose and I live in Newcastle. My parents are doctors and work in a hospital.
My elder brother Peter is 19 years old. He is g 61 at swimming and playing football. He
s 62 at Edinburgh University. Guess what, he is going to be a doctor, too!
So what about me Well, I have blonde hair and blue e 63 . Everyone says that I
have good l 64 . I also think so. I’m very f 65 and outgoing. Many students like
to m 66 friends with me. My h 67 are acting, singing, and dancing. I spend a
lot of my f 68 time acting in shows.
I am in Year 11 at school and getting r 69 for some important tests. I like to keep
b 70 at school and join a lot of clubs. I am a member of the choir, and I help out at a
Drama Club for younger students.
My dream is to go to college (大学) to study music and drama. I hope I can be a great
actress.
七、书面表达(计 30 分)
A. 句子翻译(共 5 小题;每小题 2 分,计 10 分)
71.你周末过得怎么样?
72.我和家人一起去动物园了。
73.前天你做了什么?
74.是的,我们去了。我们去了一个污水处理厂。
75.你们一周前去学校旅行了吗?
B、写作(计 20 分)
76.假定你是李华,就读某国际学校。下周你班要选新班长,目前有两名候选人,信
息如下表所示。请你根据表中内容,用英语给班主任 Mrs. White 写一封电子邮件,推荐你心
目中的最佳人选。
试卷第 1 页,共 3 页
Emma Teng Fei
勤奋,成绩好,平时早睡早起,喜欢 友好,乐于助人,擅长打篮球,最喜
吃健康食品。 欢体育课。
要求:
(1) 推荐其中一人,说明理由;
(2) 写作词数应为 60 左右。
参考词汇:班长 monitor;原因 reason
Dear Mrs. White,
I would like to say something about our new monitor.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_____
That’s all about my idea. Thank you for reading my e-mail.
试卷第 1 页,共 3 页

展开更多......

收起↑

资源列表