资源简介 2025-2026 学年七年级英语上学期第一次月考 (辽宁专用)(考试时间:90 分钟 试卷满分:90 分)注意事项:1.本试卷分第一部分 选择题和第二部分非选择题两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答第一部分时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3.回答第二部分时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 选择题(共 50 分)一、阅读理解(共 20 小题,每小题 2 分;满分 40 分)第一节 阅读下面语言材料,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AThere were three blind (失明的) men. They lived in the small village (村庄). One day, theirneighbour (邻 居 ) brought an elephant to the village. People in the village all went to see theelephant. The blind men also wanted to know what an elephant looked like. They wanted to touchthe elephant.The first man touched the ________. “It’s thick and round,” he said. “The elephant lookslike a trunk (树干).”The second man touched the ________. He laughed at the first man. “No, you’re wrong,”the second man said. “It’s tall and strong. The elephant looks like a wall.”The third man came up. He touched the________. He said, “No, both of you are wrong,”试卷第 1 页,共 3 页the third man said. “It’s long and thin,” he said. “The elephant looks like a snake.”Each man had his own idea. They started quarrelling. Then their neighbour came over.“You’re all wrong,” he said. “Each of you touches only one part of the elephant.” “None of youknows what an elephant looks like,” the neighbour said.Now the blind men knew why they were wrong. They had to touch the whole elephant toknow what it looked like.1.How many blind men were there in the small village A.Two. B.Three. C.Four.2.The first man touched the ________.A.tail B.body C.leg3.The second man touched the ________.A.tail B.body C.leg4.The third man touched the ________.A.tail B.body C.leg5.After reading, we know that ________.A.Each of the blind men touched one part of the elephant.B.The blind men were clever and their neighbour was foolish.C.The blind men touched the whole elephant to know what it looked like.BHere are four very great and famous people in China. They work very hard and haveinfluenced (影响) our lives a lot.Yuan Longping (1930-2021)Birth place (出生地): BeijingJob: Agricultural (农业) scientistYuan Longping’s words:If (如果) I am not at home, I must (一定) be on the farmland (农田). IfI am not on the farmland, I must be on my way to the farmland.试卷第 1 页,共 3 页Tu Youyou (1930- )Birth place: NingboJob: Medical ScientistTu Youyou’s words: I feel more rewarded (回报) when I see so manypeople become healthy again.Su Bintian (1989- )Birth place: ZhongshanJob: Runner, teacherSu Bintian’s words: We fight for our country, that’s the dream of thecountry and ourselves.Zhong Nanshan: (1936- )Birth place: NanjingJob: doctor, academician of the CAE (中国工程院院士) ZhongNanshan’s words: I’m just a doctor.6.Su Bintian is from .A.Ningbo B.Beijing C.Nanjing D.Zhongshan7.Who is a doctor A.Zhong Nanshan B.Yuan Longping C.Su Bintian D.Tu Youyou8.How old is Tu Youyou now A.95 B.91 C.36 D.899.What’s the meaning of Yuan Longping’s words A.He lives near the farmland. B.He’s always busy on the farmland.C.He always has a walk on the farmland. D.He loves China and the people.10.Where can we read this passage A.In a sports book. B.In a storybook.C.In a magazine. D.In a school notice (通知).试卷第 1 页,共 3 页CTo return home, she started aA young girl named Then they found a Tinjourney to find the MagicianDorothy lived on a farm in Woodman. He could not moveof Oz (奥兹魔法师). On theKansas with her aunt and because he had rusted (铁锈).way, Dorothy met theuncle. One day, a tornado Dorothy oiled him. The TinScarecrow. He wished to have(龙卷风) swept her and her Woodman decided to go witha brain because he believed hedog Toto to the Land of Oz them because he wished for awas not smart. Dorothy asked(奥兹国). heart.him to join her.In a dark forest, a large lionDorothy and her friends met jumped out and tried tothe Magician of Oz. He asked Dorothy finally returned home scare them. But he wasthem to get the wicked (邪恶 with the help of the Magician actually a coward. The的) Witch’s broomstick first. of Oz. And all three friends got Cowardly Lion wantedThey made it with their what they wanted. courage (勇气) more thancourage and wisdom (智慧). anything.11.What happened to Dorothy A.She was lost in Kansas.B.She couldn’t find her aunt and uncle on the farm.C.A strong wind blew her to the Land of Oz.试卷第 1 页,共 3 页12.Why did Dorothy want to find the Magician of Oz A.Because she wanted to take a travel to the Land of Oz.B.Because she wanted to go back home.C.Because she wanted to get the broomtick of the Wicked Witch.13.Dorothy asked the Scarecrow to join her. The Scarecrow said, ________.A.“I’m rusted and can’t move. Can you help me ”B.“Do you think Oz could give me a brain ”C.“Great! I don’t want to stay here. I want to walk around.”14.What does “coward” mean in the story A.A not brave person. B.A not kind person. C.A not smart person.15.Which one do you think is right A.We can get brains, hearts, and courage from others.B.With magic, we can have everything.C.The wisdom, kindness and courage can grow within us when we overcome (克服)difficulties.第二节阅读短文,从方框内所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余的选项。The beauty of natureNature is full of wonders. 16 The leaves rustle in the wind and provide shade onsunny days. The beauty of a blooming flower can brighten anyone’s day. 17 It is a dailymiracle that brings light and warmth to our lives. The world wakes up to a symphony of sounds.18 Their melodies fill the air with joy and remind us of the beauty of nature. In spring, theworld comes alive with vibrant colours. 19 Their sweet scent and delicate petals bring joyto all who see them. Bees buzz from flower to flower, collecting nectar (花蜜) and pollen. 20They play a crucial role in the ecosystem by helping plants reproduce. The wonders of nature areendless, and we must cherish and protect them for our future generations.A.Bees are important pollinators (传粉者) for plants.B.Birds sing beautifully in the morning.C.Flowers bloom everywhere.D.Every morning, the sun rises in the east.试卷第 1 页,共 3 页E.Trees provide oxygen for us to breathe.F.The moon is made of cheese.二、完形填空 (共 10 小题,每小题 1 分;满分 10 分)My name is Kate, I like travelling. Last summer, I 21 a tourist group. There werethirty members in it.On Monday morning, we 22 India for London. We felt 23 when wearrived there, so we had a rest in the hotel first. Then we 24 some places of interest—Buckingham Palace, Big Ben and the London Eye.On the second morning, we left London for Brussels, Belgium. We chose to go there by25 . Though it was slower than going there by air, it saved more time than going there by bus.It was a 26 trip. We talked, sang, told stories and played games on the train. We got toBrussels at night.On the third morning, we visited a popular city street. On the way back, I saw some 27in a shop. They 28 great, and I wanted to buy some apples. So I went to the shop. When Icame out, the bus wasn’t there. I was worried. 29 , I knew the name of the hotel that I livedin. A nice man 30 me how to go there. Then I went back to the hotel and found thegroup.21.A.put B.joined C.sat D.drove22.A.went B.left C.found D.jumped23.A.afraid B.interested C.happy D.tired24.A.visited B.took C.made D.kept25.A.train B.bus C.plane D.bike26.A.boring B.difficult C.lovely D.quiet27.A.gifts B.vegetables C.fruits D.cards28.A.looked B.sounded C.felt D.thought29.A.Slowly B.Really C.Quietly D.Luckily30.A.told B.helped C.flew D.brought第二部分 非选择题(共 40 分)试卷第 1 页,共 3 页三、语篇填空 (共 10 小题,每小题 1 分;满分 10 分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。It was Saturday evening and Frank was late for John’s costume party (化妆舞会). He puton his astronaut costume and 31 (leave). He forgot where John’s new house was. Heonly remembered the name of the road. It was not easy 32 (drive) his car in anastronaut costume. He had to stop and ask for 33 (direction).When he got out of the car, he saw a house with lots of candles in front 34 it. Hecould also hear the music. So he walked across the road and went around to the back. There weremany people there. Frank 35 (shout) to them, “Super astronaut is here!” Everyonestopped 36 (talk) and looked at him. He 37 (feel) really terrible. It was notthe right party. “Can I help you “ a man asked. Frank didn’t 38 (know) what to say. Hejust ran back to his car. At last, he got 39 John’s house. When he told his friends40 experience, they couldn’t stop laughing.四、阅读与表达(共 4 小题,41-43 小题,每小题 2 分,44 小题 4 分;满分 10分)Colourful lessons in Hebei schoolsLi Jingwen is a student from Shangde Primary School in Hebei. One Friday afternoon, shesat in an activity room at school and watched xilu bangzi. It is a kind of opera from Haixingcounty, Hebei.“I couldn’t understand most of the lines (台词), but the looks of the performers were sointeresting,” the 9-year-old girl said. “I want to learn to sing the opera when I grow up.”The primary school started to teach xilu bangzi in 2017. Some performers come to theschool every Wednesday. They give different opera performances to students. Du Zhonghua is afamous performer of xilu bangzi. “It is an important part of traditional Chinese culture. Studentscan enjoy the beauty of traditional culture through it,” he says.Besides opera, there are other lessons on traditional Chinese culture at schools in Haixing.For example, students can learn paper-cutting, practice martial arts (武 术 ) and make claysculptures (泥塑) in class. “It is necessary for students to take these educational lessons. They notonly make students’ life rich and exciting, but also help them get interested in traditional art,” says试卷第 1 页,共 3 页a teacher from a primary school.(一) 根据短文内容完成句子。41. is a kind of opera from Haixing county, Hebei.42.Students have opera class on every .43.Students can enjoy the beauty of through the opera.(二) 根据短文内容回答问题。44.What can students learn in class at school in Haixing -五、书面表达 (满分 20 分)45.假如你是 Jason,看了 Bobby 的博客后,想成为他的网友 (e-friend),现在请你用英语写一封邮件,向 Bobby 简单介绍你的家庭情况、兴趣爱好和学校。提示词:1. About me: in Grade Seven, in a junior high school, in Tianjin2. Appearance (外貌): tall and strong, short black hair3. Hobbies (爱好): like sports, often play basketball4. Favorite subjects: English, Chinese…5. Dream (梦想): to be a teacher写作要求:(1)不得使用真实姓名和学校名。(2)包含以上所有要点,可适当增加细节,使内容充实,行文连贯。(3)字迹工整,语言精练,表达准确,条理清楚。(4)词数不少于 70 词。(开头已给出,不计入总词数。)Dear Bobby,Hi! I saw your blog on the Internet and I’d like to be your e-friend.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第 1 页,共 3 页____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best wishes,Jason试卷第 1 页,共 3 页2025-2026 学年七年级英语上学期第一次月考(辽宁专用)解析卷(考试时间:90 分钟 试卷满分:90 分)注意事项:1.本试卷分第一部分 选择题和第二部分非选择题两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答第一部分时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3.回答第二部分时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 选择题(共 50 分)一、阅读理解(共 20 小题,每小题 2 分;满分 40 分)第一节 阅读下面语言材料,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AThere were three blind (失明的) men. They lived in the small village (村庄). One day, theirneighbour (邻 居 ) brought an elephant to the village. People in the village all went to see theelephant. The blind men also wanted to know what an elephant looked like. They wanted to touchthe elephant.The first man touched the ________. “It’s thick and round,” he said. “The elephant lookslike a trunk (树干).”The second man touched the ________. He laughed at the first man. “No, you’re wrong,”the second man said. “It’s tall and strong. The elephant looks like a wall.”试卷第 1 页,共 3 页The third man came up. He touched the________. He said, “No, both of you are wrong,”the third man said. “It’s long and thin,” he said. “The elephant looks like a snake.”Each man had his own idea. They started quarrelling. Then their neighbour came over.“You’re all wrong,” he said. “Each of you touches only one part of the elephant.” “None of youknows what an elephant looks like,” the neighbour said.Now the blind men knew why they were wrong. They had to touch the whole elephant toknow what it looked like.1.How many blind men were there in the small village A.Two. B.Three. C.Four.2.The first man touched the ________.A.tail B.body C.leg3.The second man touched the ________.A.tail B.body C.leg4.The third man touched the ________.A.tail B.body C.leg5.After reading, we know that ________.A.Each of the blind men touched one part of the elephant.B.The blind men were clever and their neighbour was foolish.C.The blind men touched the whole elephant to know what it looked like.【答案】1.B 2.C 3.B 4.A 5.A【导语】本文讲述了三个盲人摸象的故事。每个盲人都只摸到了大象的一部分,因此他们对于大象的样子都有不同的看法,并且开始争吵。最后邻居告诉他们,他们都只摸到了大象的一部分,没有人知道大象真正的样子。1.细节理解题。根据文章第一段“There were three blind (失明的) men. They lived in the smallvillage (村庄).”可知,小村庄里有三个盲人。故选 B。2.推理判断题。根据文章第三段“‘It’s thick and round,’ he said. ‘The elephant looks like a trunk’”可知,第一个人摸到的是又粗又圆,像树干一样,可推断他摸的是腿。故选 C。3.推理判断题。根据文章第三段“The second man touched the...He laughed at the first man. ‘No,you’re wrong,’ the second man said. ‘It’s tall and strong. The elephant looks like a wall.’”可知,第试卷第 1 页,共 3 页二个人摸到的是又高又壮的,像墙一样,由此可推测他摸到的是大象的身子。故选 B。4.推理判断题。根据文章第四段“He said: ‘No, both of you are wrong,’ the third man said. ‘It’slong and thin,’ he said. ‘The elephant looks like a snake.’”可知,第三个人摸到的是又长又细的,像蛇一样,由此可推测他摸到的是大象的尾巴。故选 A。5.细节理解题。根据文章最后一段“Now the blind men knew why they were wrong. They hadto touch the whole elephant to know what it looked like.”以及前文描述可知,每个盲人都只摸到了大象的一部分,所以他们都不知道大象真正的样子。故选 A。BHere are four very great and famous people in China. They work very hard and haveinfluenced (影响) our lives a lot.Yuan Longping (1930-2021)Birth place (出生地): BeijingJob: Agricultural (农业) scientistYuan Longping’s words:If (如果) I am not at home, I must (一定) be on the farmland (农田). IfI am not on the farmland, I must be on my way to the farmland.Tu Youyou (1930- )Birth place: NingboJob: Medical ScientistTu Youyou’s words: I feel more rewarded (回报) when I see so manypeople become healthy again.Su Bintian (1989- )Birth place: ZhongshanJob: Runner, teacherSu Bintian’s words: We fight for our country, that’s the dream of thecountry and ourselves.试卷第 1 页,共 3 页Zhong Nanshan: (1936- )Birth place: NanjingJob: doctor, academician of the CAE (中国工程院院士) ZhongNanshan’s words: I’m just a doctor.6.Su Bintian is from .A.Ningbo B.Beijing C.Nanjing D.Zhongshan7.Who is a doctor A.Zhong Nanshan B.Yuan Longping C.Su Bintian D.Tu Youyou8.How old is Tu Youyou now A.95 B.91 C.36 D.899.What’s the meaning of Yuan Longping’s words A.He lives near the farmland. B.He’s always busy on the farmland.C.He always has a walk on the farmland. D.He loves China and the people.10.Where can we read this passage A.In a sports book. B.In a storybook. C.In a magazine. D.In a school notice (通知).【答案】6.D 7.A 8.A 9.B 10.C【导语】本文是一篇说明文。文章简要介绍了中国四位极具影响力的杰出人物——袁隆平、屠呦呦、苏炳添和钟南山的出生地、职业及代表性言论。6.细节理解题。根据“Su Bintian (1989- ) Birth place: Zhongshan”可知,苏炳添的出生地是中山。故选 D。7.细节理解题。根据“Zhong Nanshan: (1936- ) Job: doctor, academician of the CAE (中国工程院院士)”可知,钟南山的职业包含医生。故选 A。8.细节理解题。根据“Tu Youyou (1930- )”可知,屠呦呦出生于 1930 年,今年是 2025 年,所以其年龄为 95 岁。故选 A。9.细节理解题。根据“Yuan Longping’s words: If (如果) I am not at home, I must (一定) be onthe farmland (农田). If I am not on the farmland, I must be on my way to the farmland.”可知,这试卷第 1 页,共 3 页句话体现出袁隆平总是忙于农田相关事务。故选 B。10.推理判断题。根据文章是对袁隆平、屠呦呦、苏炳添、钟南山四位不同领域杰出人物的出生地、职业及言论的简要介绍,结合各选项载体特点,此类内容常刊登在杂志中。故选 C。CTo return home, she started aA young girl named Then they found a Tinjourney to find the MagicianDorothy lived on a farm in Woodman. He could not moveof Oz (奥兹魔法师). On theKansas with her aunt and because he had rusted (铁锈).way, Dorothy met theuncle. One day, a tornado Dorothy oiled him. The TinScarecrow. He wished to have(龙卷风) swept her and her Woodman decided to go witha brain because he believed hedog Toto to the Land of Oz them because he wished for awas not smart. Dorothy asked(奥兹国). heart.him to join her.In a dark forest, a large lionDorothy and her friends met jumped out and tried tothe Magician of Oz. He asked Dorothy finally returned home scare them. But he wasthem to get the wicked (邪恶 with the help of the Magician actually a coward. The的) Witch’s broomstick first. of Oz. And all three friends got Cowardly Lion wantedThey made it with their what they wanted. courage (勇气) more thancourage and wisdom (智慧). anything.11.What happened to Dorothy 试卷第 1 页,共 3 页A.She was lost in Kansas.B.She couldn’t find her aunt and uncle on the farm.C.A strong wind blew her to the Land of Oz.12.Why did Dorothy want to find the Magician of Oz A.Because she wanted to take a travel to the Land of Oz.B.Because she wanted to go back home.C.Because she wanted to get the broomtick of the Wicked Witch.13.Dorothy asked the Scarecrow to join her. The Scarecrow said, ________.A.“I’m rusted and can’t move. Can you help me ”B.“Do you think Oz could give me a brain ”C.“Great! I don’t want to stay here. I want to walk around.”14.What does “coward” mean in the story A.A not brave person. B.A not kind person. C.A not smart person.15.Which one do you think is right A.We can get brains, hearts, and courage from others.B.With magic, we can have everything.C.The wisdom, kindness and courage can grow within us when we overcome (克服)difficulties.【答案】11.C 12.B 13.B 14.A 15.C【导语】本文讲述了小女孩多萝西被龙卷风卷到奥兹国后,为了回家开启了一段寻找奥兹魔法师的旅程。在旅途中,她结识了稻草人、铁皮人和胆小狮,他们各自有着不同的愿望,最后在克服困难的过程中都实现了自己的愿望,多萝西也在魔法师的帮助下回到了家。11.细节理解题。根据文章第一段“One day, a tornado (龙卷风) swept her and her dog Toto tothe Land of Oz (奥兹国).”可知,一阵强风把多萝西吹到了奥兹国。故选 C。12.细节理解题。根据文章第一段“To return home, she started a journey to find the Magician ofOz (奥兹魔法师).”可知,多萝西想找到奥兹魔法师是因为她想回家。故选 B。13.推理判断题。根据文章第二段“He wished to have a brain because he believed he was notsmart. Dorothy asked him to join her.”可知,稻草人希望有大脑,因为他觉得自己不聪明,由此可推断出稻草人可能会问“你认为奥兹能给我一个大脑吗?”。故选 B。试卷第 1 页,共 3 页14.词句猜测题。根据文章第四段“In a dark forest, a large lion jumped out and tried to scarethem. But he was actually a coward.”可知,在黑暗的森林里,一只大狮子跳出来试图吓唬他们,但“coward”所在句子有转折词“but”,说明狮子实际上是个胆小鬼,所以“coward”意为“不勇敢的人”。故选 A。15.推理判断题。根据文章最后一段“Dorothy finally returned home with the help of theMagician of Oz. And all three friends got what they wanted.”以及前文他们在旅途中克服困难的过程可知,他们在克服困难的过程中,智慧、善良和勇气在他们内心得到了成长,所以选项C“当我们克服困难时,智慧、善良和勇气可以在我们内心成长”是正确的。选项 A“我们可以从别人那里得到大脑、心脏和勇气”和选项 B“有了魔法,我们可以拥有一切”均不符合文章主旨。故选 C。第二节阅读短文,从方框内所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余的选项。The beauty of natureNature is full of wonders. 16 The leaves rustle in the wind and provide shade onsunny days. The beauty of a blooming flower can brighten anyone’s day. 17 It is a dailymiracle that brings light and warmth to our lives. The world wakes up to a symphony of sounds.18 Their melodies fill the air with joy and remind us of the beauty of nature. In spring, theworld comes alive with vibrant colours. 19 Their sweet scent and delicate petals bring joyto all who see them. Bees buzz from flower to flower, collecting nectar (花蜜) and pollen. 20They play a crucial role in the ecosystem by helping plants reproduce. The wonders of nature areendless, and we must cherish and protect them for our future generations.A.Bees are important pollinators (传粉者) for plants.B.Birds sing beautifully in the morning.C.Flowers bloom everywhere.D.Every morning, the sun rises in the east.E.Trees provide oxygen for us to breathe.F.The moon is made of cheese.【答案】16.E 17.D 18.B 19.C 20.A【导语】本文主要介绍了大自然的各种美好与奇迹,强调我们要珍惜和保护大自然。试卷第 1 页,共 3 页16.根据“The leaves rustle in the wind and provide shade on sunny days.”可知此处应与叶子有关,选项 E“树为我们提供呼吸的氧气”符合语境,故选 E。17.根据“It is a daily miracle that brings light and warmth to our lives.”可知此处应是提到能给我们光明和温暖的事物,选项 D“每天早上,太阳在东方升起”符合语境,故选 D。18.根据“The world wakes up to a symphony of sounds”和“Their melodies fill the air with joyand remind us of the beauty of nature.”可知此处应是能发出美妙声音的事物,选项 B“鸟儿在早上优美地唱歌”符合语境,故选 B。19.根据“Their sweet scent and delicate petals bring joy to all who see them.”可知此处应是提到花儿,选项 C“到处盛开鲜花”符合语境,故选 C。20.根据“They play a crucial role in the ecosystem by helping plants reproduce.”可知此处应是与帮助植物繁殖有关的内容,选项 A“蜜蜂是植物重要的传粉者”符合语境,故选 A。二、完形填空 (共 10 小题,每小题 1 分;满分 10 分)My name is Kate, I like travelling. Last summer, I 21 a tourist group. There werethirty members in it.On Monday morning, we 22 India for London. We felt 23 when wearrived there, so we had a rest in the hotel first. Then we 24 some places of interest—Buckingham Palace, Big Ben and the London Eye.On the second morning, we left London for Brussels, Belgium. We chose to go there by25 . Though it was slower than going there by air, it saved more time than going there by bus.It was a 26 trip. We talked, sang, told stories and played games on the train. We got toBrussels at night.On the third morning, we visited a popular city street. On the way back, I saw some 27in a shop. They 28 great, and I wanted to buy some apples. So I went to the shop. When Icame out, the bus wasn’t there. I was worried. 29 , I knew the name of the hotel that I livedin. A nice man 30 me how to go there. Then I went back to the hotel and found thegroup.21.A.put B.joined C.sat D.drove22.A.went B.left C.found D.jumped23.A.afraid B.interested C.happy D.tired24.A.visited B.took C.made D.kept试卷第 1 页,共 3 页25.A.train B.bus C.plane D.bike26.A.boring B.difficult C.lovely D.quiet27.A.gifts B.vegetables C.fruits D.cards28.A.looked B.sounded C.felt D.thought29.A.Slowly B.Really C.Quietly D.Luckily30.A.told B.helped C.flew D.brought【答案】21.B 22.B 23.D 24.A 25.A 26.C 27.C 28.A 29.D 30.A【导语】本文主要内容是 Kate 介绍了自己参加旅行团的经历。21.句意:去年暑假,我加入了一个旅行团。put 放;joined 加入;sat 坐;drove 开车。根据“a tourist group”可知,加入了一个旅行团。故选 B。22.句意:星期一早上,我们离开印度前往伦敦。went 去;left 离开;found 发现;jumped 跳。leave...for...“离开……去……”,故选 B。23.句意:我们到达那里时感到很累,所以我们先在酒店休息了一下。afraid 害怕的;interested 感兴趣的;happy 开心的;tired 劳累的。根据“so we had a rest in thehotel first”可知,“我”们到达那里时感到很累,所以先在酒店休息,故选 D。24.句意:然后我们参观了一些名胜古迹——白金汉宫、大本钟和伦敦眼。visited 参观;took 带;made 制作;kept 保持。根据“some places of interest”可知,参观了一些名胜古迹,故选 A。25.句意:我们选择坐火车去那里。train 火车;bus 公交车;plane 飞机;bike 自行车。根据“We talked, sang, told stories and playedgames on the train.”可知,“我”们选择坐火车去那里。故选 A。26.句意:这是一次愉快的旅行。boring 无趣的;difficult 困难的;lovely 令人愉快的;quiet 安静的。根据“We talked, sang, toldstories and played games on the train.”可知,旅行令人愉悦,故选 C。27.句意:在回来的路上,我在一家商店里看到了一些水果。gifts 礼物;vegetables 蔬菜;fruits 水果;cards 卡片。根据“I wanted to buy some apples”可知,试卷第 1 页,共 3 页此处指的是看到了一些水果。故选 C。28.句意:它们看起来很棒,我想买些苹果。looked 看起来;sounded 听起来;felt 感觉;thought 认为。根据“I wanted to buy some apples”可知,水果看起来很棒,故选 A。29.句意:幸运的是,我知道我住的酒店的名字。Slowly 慢慢地;Really 真正地;Quietly 安静地;Luckily 幸运地。根据“I was worried...I knewthe name of the hotel that I lived in”可知,幸运的是,Kate 记得酒店的名字,故选 D。30.句意:一个好人告诉我怎么去那里。told 告诉;helped 帮助;flew 飞;brought 带来。根据“Then I went back to the hotel and foundthe group.”可知,一个好人告诉我怎么去那里。tell sb sth“告诉某人某事”,故选 A。第二部分 非选择题(共 40 分)三、语篇填空 (共 10 小题,每小题 1 分;满分 10 分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。It was Saturday evening and Frank was late for John’s costume party (化妆舞会). He puton his astronaut costume and 31 (leave). He forgot where John’s new house was. Heonly remembered the name of the road. It was not easy 32 (drive) his car in anastronaut costume. He had to stop and ask for 33 (direction).When he got out of the car, he saw a house with lots of candles in front 34 it. Hecould also hear the music. So he walked across the road and went around to the back. There weremany people there. Frank 35 (shout) to them, “Super astronaut is here!” Everyonestopped 36 (talk) and looked at him. He 37 (feel) really terrible. It was notthe right party. “Can I help you “ a man asked. Frank didn’t 38 (know) what to say. Hejust ran back to his car. At last, he got 39 John’s house. When he told his friends40 experience, they couldn’t stop laughing.【答案】31.left 32.to drive 33.directions 34.of 35.shouted 36.talking 37.felt 38.know 39.to 40.the/his【导语】本文是一篇记叙文,讲述了 Frank 参加化妆舞会时因记错地址而误入他人派对的尴尬经历。试卷第 1 页,共 3 页31.句意:他穿上宇航服就离开了。and 连接并列谓语,前面“put”是过去式,这里“leave”也用过去式 left。故填 left。32.句意:穿着宇航服开车不容易。“It is+adj.+to do sth.”是固定句型,意为“做某事是……的”。故填 to drive。33.句意:他不得不停下来问路。ask for directions 是固定短语,意为“问路”。故填 directions。34.句意:当他下车后,他看到一栋房子前面有很多蜡烛。in front of 是固定短语,意为“在……前面” 。故填 of。35.句意:Frank 对他们大喊:“超级宇航员来了!”文章整体时态是一般过去时,shout 的过去式是 shouted。故填 shouted。36.句意:每个人都停止说话,看着他。stop doing sth.表示“停止做某事” ,这里表示大家都停止说话看着他。故填 talking。37.句意:他感到非常尴尬。文章时态是一般过去时,feel 的过去式是 felt 。故填 felt。38.句意:Frank 不知道说什么。 didn’t 是助动词,后接动词原形。故填 know。39.句意:最后他到了 John 的家。get to 是固定短语,意为“到达” ,表示最后他到达了 John的家。故填 to。40.句意:当他告诉朋友们他的经历时,他们忍不住大笑起来。这里特指他这次找错派对的经历,可用定冠词 the 或物主代词 his。故填 the/his。四、阅读与表达(共 4 小题,41-43 小题,每小题 2 分,44 小题 4 分;满分 10分)Colourful lessons in Hebei schoolsLi Jingwen is a student from Shangde Primary School in Hebei. One Friday afternoon, shesat in an activity room at school and watched xilu bangzi. It is a kind of opera from Haixingcounty, Hebei.“I couldn’t understand most of the lines (台词), but the looks of the performers were sointeresting,” the 9-year-old girl said. “I want to learn to sing the opera when I grow up.”The primary school started to teach xilu bangzi in 2017. Some performers come to theschool every Wednesday. They give different opera performances to students. Du Zhonghua is afamous performer of xilu bangzi. “It is an important part of traditional Chinese culture. Studentscan enjoy the beauty of traditional culture through it,” he says.Besides opera, there are other lessons on traditional Chinese culture at schools in Haixing.试卷第 1 页,共 3 页For example, students can learn paper-cutting, practice martial arts (武 术 ) and make claysculptures (泥塑) in class. “It is necessary for students to take these educational lessons. They notonly make students’ life rich and exciting, but also help them get interested in traditional art,” saysa teacher from a primary school.(一) 根据短文内容完成句子。41. is a kind of opera from Haixing county, Hebei.42.Students have opera class on every .43.Students can enjoy the beauty of through the opera.(二) 根据短文内容回答问题。44.What can students learn in class at school in Haixing -【答案】41.Xilu bangzi 42.Wednesday 43.traditional culture 44.They can learnopera, paper-cutting, practice martial arts and make clay sculptures.【导语】本文主要介绍了河北学校里丰富多彩的课程。41.根据“she sat in an activity room at school and watched xilu bangzi. It is a kind of opera fromHaixing county, Hebei.”可知,西路梆子是河北海兴县的一种剧种,xilu bangzi“西路梆子,句子开头首字母大写”。故填 Xilu bangzi。42.根据“Some performers come to the school every Wednesday. They give different operaperformances to students.”可知,学生们每周三都上戏曲课,Wednesday“周三”。故填Wednesday。43.根据“Students can enjoy the beauty of traditional culture through it”可知,学生可以通过它享受传统文化之美,traditional culture“传统文化”。故填 traditional culture。44.根据“Besides opera, there are other lessons on traditional Chinese culture at schools inHaixing. For example, students can learn paper-cutting, practice martial arts (武术) and make claysculptures (泥塑) in class.”可知,学生们可以在海兴的学校里学习戏曲、剪纸、练习武术和制作泥塑。故填 They can learn opera, paper-cutting, practice martial arts and make clay sculptures.五、书面表达 (满分 20 分)45.假如你是 Jason,看了 Bobby 的博客后,想成为他的网友 (e-friend),现在请你用英语写一封邮件,向 Bobby 简单介绍你的家庭情况、兴趣爱好和学校。提示词:试卷第 1 页,共 3 页1. About me: in Grade Seven, in a junior high school, in Tianjin2. Appearance (外貌): tall and strong, short black hair3. Hobbies (爱好): like sports, often play basketball4. Favorite subjects: English, Chinese…5. Dream (梦想): to be a teacher写作要求:(1)不得使用真实姓名和学校名。(2)包含以上所有要点,可适当增加细节,使内容充实,行文连贯。(3)字迹工整,语言精练,表达准确,条理清楚。(4)词数不少于 70 词。(开头已给出,不计入总词数。)Dear Bobby,Hi! I saw your blog on the Internet and I’d like to be your e-friend.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best wishes,Jason【答案】例文Dear Bobby,Hi! I saw your blog on the Internet and I’d like to be your e-friend. I’m 12 years old. Ihave short black hair and I’m tall and strong. I live with my parents in Tianjin. My father is adoctor and my mother is a teacher. I have a sister. She is 8 years old.I study in a junior high school and I’m in Grade Seven. There are 44 students in my class.My favorite subjects are Chinese and English. Our teachers are all very kind. So I want to be a试卷第 1 页,共 3 页teacher like them. I like sports, too. My hobby is playing basketball and I often play basketballwith friends after school.Best wishes,Jason【详解】[总体分析]①题材:本文是一封电子邮件;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。[写作步骤]第一步,介绍自己的个人信息,学校信息;第二步,介绍自己的爱好,最喜欢的学科以及梦想。[亮点词汇]①live with 与……一起住②want to be 想成为[高分句型]There are 44 students in my class.(there be 句型)试卷第 1 页,共 3 页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年七年级英语上学期第一次月考 (辽宁专用)原卷.docx 2025-2026学年七年级英语上学期第一次月考 (辽宁专用)解析卷.docx