2025-2026学年八年级英语上学期第一次月考 鲁教版(五四学制)(2024)专用(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年八年级英语上学期第一次月考 鲁教版(五四学制)(2024)专用(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源简介

2025-2026 学年八年级英语上学期第一次月考
(鲁教版(五四学制)(2024)专用)
(满分 150 分。考试用时 120 分钟。)
注意事项:
1. 答题前,考生务必将试卷、答题卡的规定位置填写准考证号、姓名等信息。考生要认真 核对答题卡上粘
贴的条形码的“准考证号、姓名”与考生本人准考证号、姓名是否一致。
2. 作答客观题时,选出每小题的答案后,用 2B 铅笔在答题卡的相应位置按照填涂样例正 确填涂。如需改动,
用橡皮将答案擦干净后再选涂其他答案。作答主观题时,用 0.5 毫米黑色字迹签字笔填写在 答题卡的相应位
置。
3. 考试结束后,将答题卡和试卷一并交回。
第Ⅰ卷
选择题(满分 100 分)
一、听力(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)
A)听录音,从每组句子中选出一个你所听到的句子。1.A.Two. B.Five yuan.C.I don’
t think so.
2.A.One cup. B.Two. C.Four.
3.A.Sorry, I can’t. B.It’s nothing. C.OK, I’ve got it.
4.A.Yes, sure. B.No, you couldn’t. C.That sounds good.
5.A.How simple! B.Good work. C.Sure.
B)在录音中,你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,从每小题 A、B、C 中选 出能回答所给问题
的正确答案。
6.Who wrote most carefully this time
A.Sally. B.Peter. C.David.
7.What is more famous in the boy’s hometown
A.The old bridge. B.The big park. C.The tall building.
8.Lisa’s friend has ________ hair.
A.long brown B.short black C.long black
9.What is Diana like
1
A.She is quieter than Kate. B.She is not so popular as Kate. C.She is not smarter than
Kate.
C)在录音中,你将听到一段对话,对话后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答 所给问题的正确
答案。10.When was the boy’s brother born
A.In 2015. B.In 2018. C.In 2021.
听第一段对话,回答下列小题。
11.Where are the speakers
A.In the hospital. B.In the park. C.In the zoo.
12.What animals will they see
A.Monkeys. B.Birds. C.Elephants.
听第二段对话,回答以下各小题。
13.Who will boil (烧) some water
A.Adam. B.Sophie. C.The mother.
14.Where is the meat
A.On the table. B.In the box. C.On the floor.
15.How many onions does Sophie need
A.Two. B.Three. C.Four.
D)本题你将听到一篇短文。请你根据短文内容和所提出的 5 个问题,从每小题所给的 A、
B、C 三个选项中,选出一个最佳选项。
16.What did Julia and Tom do when they were little kids
A.They played together. B.They often fought. C.They played basketball.
17.Why did they almost stop talking to each other
A.Because they went on fighting.
B.Because they belonged to different groups.
C.Because they liked the same basketball star.
18.How did Julia feel after finding they had the same interest
A.Moved. B.Surprised. C.Excited.
19.How is the relationship between Julia and Tom now
A.They become good friends again.
2
B.They always have different ideas.
C.They seldom play with each other.
20.What can we learn from the passage
A.Friends shouldn’t have differences.
B.The same interest can bring people together.
C.We can make friends by watching basketball games.
二、完形填空 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
Once upon a time, there lived a wise man. Everyone spoke highly of him. 21 , his
son was very lazy and did nothing all day. The man was 22 about his son’s future. One
day, he said to his son 23 , “I want you to go to find some treasure. I have drawn a
24 to guide you.” Then he handed his son a bag. Inside the bag were clothes, some food,
25 money and the map.
The son left home the next day. He had to travel across forests, rivers and mountains. Along
the way, he met a lot of 26 people. Some of them helped him out with food and shelter
(住所). He also came across robbers (强盗) who tried to rob him. He saw landscapes (风景) and
27 different kinds of seasons. Finally, after a long year, he 28 the place where the
treasure might be. He spent two days looking and 29 for the treasure, but found
30 . So he was very upset and decided to return home. On his way back, he saw the same
landscapes had the four seasons once more. But he was able to 31 time by the position
of the sun and keep 32 away from wild animals. He met the 33 people who
had helped him earlier. This time, he tried to help them during his short stay to thank them for
their kindness.
When he got home, he said sorry to his father 34 not finding the treasure. “My
son, there was not any treasure in that place,” the father answered with a 35 . “Suffering
(苦难) is the treasure of life. You experienced it and I think you’ve got the treasure.”
21.A.However B.And C.So D.Or
22.A.glad B.worried C.sad D.excited
23.A.seriously B.quickly C.slowly D.loudly
24.A.ticket B.calendar C.map D.book
25.A.too many B.too much C.a little D.a lot
3
26.A.friendly B.funny C.common D.poor
27.A.discussed B.heard C.understood D.experienced
28.A.arrived B.reached C.got D.left
29.A.preparing B.digging C.expecting D.working
30.A.something B.anything C.nothing D.everything
31.A.hear B.tell C.decide D.reply
32.A.himself B.them C.it D.him
33.A.different B.same C.similar D.possible
34.A.in B.with C.through D.for
35.A.promise B.joke C.smile D.prize
三、补全对话 (共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
根据对话内容,选出能填入空白处的最佳选项,每个选项限用一次。
A: Hello, Mr. Brown. Could you spare (抽出) a few minutes for me
B: Yes, sure. 36
A: I feel a little worried about my English. Could you please give me some advice
B: Sure, no problem. 37
A: Writing. I can hardly know how to write.
B: Oh, I see. 38
A: Yes, but just a little. I read in the library after class almost every day.
B: That’s great! 39
A: Really I hope so.
B: Yes. And I have a book about writing in my office. I think it is useful and I can lend it to you.
40
A: No problem. Thank you very much.
A.Do you have any difficulty in reading
B.Is there anything that I can do for you
C.Could you please come to my office tomorrow
D.What do you find the most difficult in learning English
E.Keep reading and I'm sure reading is helpful for your writing.
4
四、阅读理解 (共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
①Do you know DeepSeek Is it important to us It’s a popular AI these days. Many people
like it because it can help us in different ways.
②First, DeepSeek is really clever. It can answer all kinds of difficult questions. You can
ask about geography, like “What is a supermoon ” It will tell you many interesting facts. It’s also
great for helping with schoolwork. If you have troubles with a math problem, don’t worry.
DeepSeek can show you how to work it out.
③Second, DeepSeek is fun for playing around with. You can ask it to tell you interesting
stories. It can make up all kinds of stories, like exciting adventure (冒 险 的 ) stories or funny
animal stories. Also, it can help you with drawing ideas. If you are not sure what to draw,
DeepSeek can give you some cool suggestions.
④Moreover, DeepSeek can help with hobbies. If you like cooking, it can give you recipes
(菜谱) for delicious foods. If you like music, it can introduce you to different kinds of songs and
musicians.
⑤But DeepSeek isn’t perfect. Sometimes its answers are wrong, because it gets
information from the Internet, and some online information isn’t right. And if we always ask it
questions without thinking, we may get lazy.
⑥DeepSeek is useful, but we need to use it carefully. We should enjoy its help, but also
think on our own.
根据短文内容选择最佳答案。
41.What is DeepSeek according to the passage
A.A popular book. B.A popular app. C.A popular AI.
42.The passage starts by ________.
A.asking questions B.singing a song C.telling a story
43.DeepSeek can ________ according to the passage.
①answer questions ②make up stories ③introduce songs ④cook food for you
A.①②④ B.①②③ C.①③④
44.The structure (结构) of this passage is ________.
5
A. B. C.
45.What does the writer think of DeepSeek
A.Clever but slow. B.Useful and fun. C.Interesting but scary.
B
Today is Sunday. Mark goes to City Z to visit his grandparents with his parents and two
sisters and begins their 7-day vacation in the city. To have a wonderful travel, he reads the
following graphics (图表) about the weather report in the following week.
word box: quality 质量 speed 速度 tight 紧的
根据材料内容选择最佳答案。
46.Who lives in City Z
A.Mark’s parents. B.Mark’s sisters. C.Mark’s grandparents.
47.When does the temperature reach the highest today
A.1 P. M. B.4 P. M. C.10 A.M.
48.What’s the weather like in City Z on Wednesday
A.Cloudy. B.Rainy. C.Sunny.
6
49.What may Mark need to do on July 12th according to the weather report
A.Wash cars. B.Take an umbrella. C.Wear tight clothes.
50.What is this passage mostly about
A.Travel and Weather. B.Family and Friends. C.Sports and Health.
C
Sally is my good friend. She is ten. Her parents are in the USA.But she is in Shanghai with
her grandfather now.
Sally likes Chinese food very much. Every morning, Sally’s grandfather cooks (做 饭 )
breakfast for Sally. Sally loves her grandfather and wants to thank him.
This morning, Sally’s grandfather can’t find her in her room. “Sally, where are you ” he
asks.
“I’m here, in the kitchen (厨房).” Then Sally comes out of it. Sally’s grandfather sees a
hamburger with some vegetables in her hand (手).
Sally goes to her grandfather and says, “Dear grandfather, thank you for your breakfast.
This is the breakfast for you. It’s good for your health. Sally’s grandfather is very happy.
51.Where is Sally now
A.In the USA. B.In Beijing. C.In Shanghai. D.In the UK.
52.Who cooks breakfast for Sally every morning
A.Her mother. B.Her grandfather. C.Her father. D.Her grandmother.
53.What does Sally make for her grandfather for breakfast
A.Some hamburgers and vegetables. B.A hamburger and some fruit salad.
C.A hamburger with some vegetables. D.A hamburger and two eggs.
54.What does the underlined word “it” refer to (指的是)
A.The room. B.The kitchen. C.The hamburger. D.Sally’s hand.
55.What is the best title (题目) for the passage
A.Sally is my good friend B.Breakfast
C.Sally and her family D.A hamburger for grandfather
D
When is the best time to visit the US?
The US is a very big country. It is about 3,000 miles from the east coast to the west coast,
7
so choose carefully the places to see and the time to go. Bring a map because you may want to
travel around.
New York and Washington DC are good places to visit in May or October, but in winter
there is a lot of snow.
The best time to visit New England is in September. The weather gets cooler, and the green
leaves start to turn gold, then brown. Bring your camera so you can take photos of the autumn
trees.
California is on the Pacific coast, and the weather is fine all year round. Take your
swimming clothes because you might want to go swimming in the sea, even in December.
In Seattle, in the northwest, it is not very cold but it rains a lot, so bring an umbrella. In
Alaska, the days are long and warm in summer, but may be cool in the evening. In winter, Alaska
can be very very cold. If you want to visit Alaska, you had better go in summer. Do not forget to
bring a warm sweater with you.
In Texas and the southeast, it is usually very hot and sunny compared to other places. There
are storms from time to time in summer and autumn.
So when is the best time to visit the US Any time you like!
56.What is the best time to visit New England according to the text
A.May B.July C.September D.December
57.Why does the author suggest bringing an umbrella when visiting Seattle
A.Because it is very cold there. B.Because it rains a lot there.
C.Because the sun is too strong. D.Because it snows frequently.
58.In the sentence “The green leaves start to turn gold, then brown,” the word “turn” most likely
means ________.
A.move around B.change color C.fall down D.grow bigger
59.What is the main idea of the text
A.The US has many famous cities.
B.The best time to visit the US depends on the region.
C.California is the best place to visit in winter.
D.Traveling in the US is very expensive.
60.Where is this text most likely from
8
A.A science textbook B.A travel guide
C.A history museum D.A weather report
五、阅读理解七选五 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
请认真阅读下面的短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为
多余选项。请将答案写在答题纸指定位置。
There are some learning skills for students to follow in class, which means you’re going to
have to practice. Just as you would have to practice playing basketball to be a better player, you
also have to practice listening. How do you listen in school 61 .
One of the things you need to do is make sure that your mind doesn’t wander (走神). It’s
easy to start thinking about other things, especially (尤其是) when you’re not interested in the
subject. 62 .
Next, listen for the main ideas. If you want to catch every little piece of information, you’ll
feel tired and bored.
63 . Not only does this show love to the teacher, but it also helps prevent your
mind from wandering. 64 or it might just be someone talking to their neighbors who
shouldn’t be. It can even be some birds outside the classroom window, or a group of kids who are
talking loudly as they pass the door to your room.
Finally, you need to take notes because you will not remember everything the teacher said.
You’ll have to take notes so that you can study them after class. 65 .
Listening is not always easy but if you follow these simple steps, you will be much more
successful in your classes.
A.You will obey the rules
B.Here are some tips for you
C.You’ll also need to look at the teacher
D.It’s not necessary for you to take notes
E.It might be a friend who is trying to pass you a note
F.Taking notes also makes you listen to the teacher carefully
G.So make yourself pay attention to what the teacher is saying
9
第ⅠⅠ卷
选择题(满分 50 分)
六、阅读填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
根据内容填写所缺单词或用所给词的正确形式填空,使语篇意思完整。
Teenagers can’t afford (负担得起) to buy expensive gifts. So what do you do if you want to
give gifts to the 66 (importance) people in your life In fact, you don’t have to spend
much money 67 holiday gifts. There are many cheap ways to do that. Here 68
(be) some DIY gifts to try.
To your mom and dad: You can clean the room, sing a song or write a letter to your mom
and dad. Of course, 69 (draw) a picture is also a good idea.
To your teachers: You can send a nice card with the words of 70 (thank) on it.
You might even write down the favorite things you learn in the 71 (teacher) class this
year. It will make the teacher feel happy.
To the kids who need a friend: The 72 (holiday) are a good time to think about
people who are lonely. Maybe there is someone in your class and he 73 (not) seem to
have any friends. Try to do something 74 this person. It could be giving a Christmas
card or just chatting (闲聊) with him or her. It’s a small thing, but it could be 75 (mean)
to him or her.
七、书面表达(共两节,满分 35 分)
第一节 情境运用 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。
76.
A:
B: Yes, sure.
77.
A: What were you doing when the rainstorm came
10
B:
78.
A: Was your father washing his car at 9:00 yesterday morning
B: No.
79.
A: You look tired.
B: I have to study too much so I didn’t get enough sleep.
80.
A: Lucy had a fight with her best friend. What should she do
B:
第二节 写作(25 分)
81.假如你是李华,请你根据你的外国笔友 Mike 的来信内容给他写一封回信。
Dear Li Hua,
How time flies! The new term is coming. I learned from your WeChat that you went
somewhere interesting. I am sure you have a nice summer vacation. Would you like to tell me
something about your travel Where did you go What did you do there Who did you go with
If I want to go there next summer vacation, can you give me some advice (建议)
Yours,
Mike
写作要求:1. 不得使用真实的姓名和学校名。
2. 可适当加入细节,使内容充实,行文连贯。
3. 字迹工整、语言精炼、表达准确、条理清晰。
4. 字数不少于 80 词。
Dear Mike,
11
How are you doing
_________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
__________________
Yours,
Li Hua
122025-2026 学年八年级英语上学期第一次月考 (鲁教版(五四
学制)(2024)专用)解析卷
(满分 150 分。考试用时 120 分钟。)
注意事项:
1. 答题前,考生务必将试卷、答题卡的规定位置填写准考证号、姓名等信息。考生要认真 核对答题卡上粘
贴的条形码的“准考证号、姓名”与考生本人准考证号、姓名是否一致。
2. 作答客观题时,选出每小题的答案后,用 2B 铅笔在答题卡的相应位置按照填涂样例正 确填涂。如需改动,
用橡皮将答案擦干净后再选涂其他答案。作答主观题时,用 0.5 毫米黑色字迹签字笔填写在 答题卡的相应位
置。
3. 考试结束后,将答题卡和试卷一并交回。
第Ⅰ卷
选择题(满分 100 分)
一、听力(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)
A)听录音,从每组句子中选出一个你所听到的句子。1.
A.Two. B.Five yuan. C.I don’t think so.
【答案】A
【原文】How many bananas do we need
2.
A.One cup. B.Two. C.Four.
【答案】A
【原文】How much yogurt do we need to make fruit salad
3.
A.Sorry, I can’t. B.It’s nothing. C.OK, I’ve got it.
【答案】C
【原文】Never speak loudly in public. It’s rude.
4.
A.Yes, sure. B.No, you couldn’t. C.That sounds good.
【答案】A
1
【原文】Could you help me out with the housework
5.
A.How simple! B.Good work. C.Sure.
【答案】C
【原文】Could you teach me how to make stir-fried eggs and tomatoes
B)在录音中,你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,从每小题 A、B、C 中选 出能回答所给问题
的正确答案。
6.Who wrote most carefully this time
A.Sally. B.Peter. C.David.
【答案】C
【原文】M: Well done, Sally. You wrote more carefully than Peter this time.
W: Thanks. However, I didn’t write as carefully as David.
7.What is more famous in the boy’s hometown
A.The old bridge. B.The big park. C.The tall building.
【答案】A
【原文】A: The tall building looks beautiful. Is it famous in your hometown
B: Yes. But there is an old bridge and it is much more famous.
8.Lisa’s friend has ________ hair.
A.long brown B.short black C.long black
【答案】C
【原文】A: What is your friend like, Lisa
B: She has long black hair.
9.What is Diana like
A.She is quieter than Kate. B.She is not so popular as Kate. C.She is not smarter than
Kate.
【答案】A
【原文】M: Kate, who is quieter, your sister Diana or you
W: I think she’s quieter than me. And she’s also smarter than me.
M: Why
2
W: Because she enjoys reading books and keeping a diary.
10.When was the boy’s brother born
A.In 2015. B.In 2018. C.In 2021.
【答案】A
【原文】W: My brother was born in 2018.
M: Oh, he’s three years younger than my brother.
C)在录音中,你将听到一段对话,对话后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答 所给问题的正确
答案。听第一段对话,回答下列小题。
11.Where are the speakers
A.In the hospital. B.In the park. C.In the zoo.
12.What animals will they see
A.Monkeys. B.Birds. C.Elephants.
【答案】11.C 12.C
【原文】M: Lily, look at the tigers. How strong they are!
W: Yes, they look very dangerous. I’m a little afraid of them.
M: Don’t worry. The sightseeing bus is taking us to the home of elephants now.
W: Great. I like elephants.
听第二段对话,回答以下各小题。
13.Who will boil (烧) some water
A.Adam. B.Sophie. C.The mother.
14.Where is the meat
A.On the table. B.In the box. C.On the floor.
15.How many onions does Sophie need
A.Two. B.Three. C.Four.
【答案】13.A 14.A 15.C
【原文】M: Sophie, I’d like to help with dinner.
W: Really You’re joking, Adam.
3
M: No. I’d like to do something special for you on your birthday.
W: All e in.
M: Okay. Now how can I help
W: Hmm, let me see. Boil some water and then get two eggs.
M: Easy. I could do that with my eyes closed.
W: Not bad. Okay, now get some meat and potatoes. They are on the table.
M: How many potatoes do we need
W: Three and bring four onions.
M: Okay. Here they are.
W: Now wash them and cut them up.
M: OK.
D)本题你将听到一篇短文。请你根据短文内容和所提出的 5 个问题,从每小题所给的 A、
B、C 三个选项中,选出一个最佳选项。
16.What did Julia and Tom do when they were little kids
A.They played together. B.They often fought. C.They played basketball.
17.Why did they almost stop talking to each other
A.Because they went on fighting.
B.Because they belonged to different groups.
C.Because they liked the same basketball star.
18.How did Julia feel after finding they had the same interest
A.Moved. B.Surprised. C.Excited.
19.How is the relationship between Julia and Tom now
A.They become good friends again.
B.They always have different ideas.
C.They seldom play with each other.
20.What can we learn from the passage
A.Friends shouldn’t have differences.
B.The same interest can bring people together.
C.We can make friends by watching basketball games.
4
【答案】16.A 17.B 18.C 19.A 20.B
【原文】
Julia and Tom were good friends when they were little kids. They used to play together
though they sometimes fought a little. However, after they grew up, they seldom played with each
other. Julia liked to play with girls, and Tom preferred to play with boys. When they were about
fourteen years old, they almost stopped speaking to each other, because they belonged to different
groups.
One day, Julia saw Tom watching the NBA game on TV. She found that they had a
common interest and she felt excited. She asked Tom who his favorite basketball star was. To her
surprise, their favorite star was the same person. From then on, they often watched the basketball
games together. They are good friends again. They still have different ideas about things
sometimes, but they agree with each other that basketball is the world’s best game.
In fact, whatever differences you have, one common interest can bring you and your friends
together.
二、完形填空 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
Once upon a time, there lived a wise man. Everyone spoke highly of him. 21 , his
son was very lazy and did nothing all day. The man was 22 about his son’s future. One
day, he said to his son 23 , “I want you to go to find some treasure. I have drawn a
24 to guide you.” Then he handed his son a bag. Inside the bag were clothes, some food,
25 money and the map.
The son left home the next day. He had to travel across forests, rivers and mountains. Along
the way, he met a lot of 26 people. Some of them helped him out with food and shelter
(住所). He also came across robbers (强盗) who tried to rob him. He saw landscapes (风景) and
27 different kinds of seasons. Finally, after a long year, he 28 the place where the
treasure might be. He spent two days looking and 29 for the treasure, but found
30 . So he was very upset and decided to return home. On his way back, he saw the same
landscapes had the four seasons once more. But he was able to 31 time by the position
of the sun and keep 32 away from wild animals. He met the 33 people who
had helped him earlier. This time, he tried to help them during his short stay to thank them for
their kindness.
5
When he got home, he said sorry to his father 34 not finding the treasure. “My
son, there was not any treasure in that place,” the father answered with a 35 . “Suffering
(苦难) is the treasure of life. You experienced it and I think you’ve got the treasure.”
21.A.However B.And C.So D.Or
22.A.glad B.worried C.sad D.excited
23.A.seriously B.quickly C.slowly D.loudly
24.A.ticket B.calendar C.map D.book
25.A.too many B.too much C.a little D.a lot
26.A.friendly B.funny C.common D.poor
27.A.discussed B.heard C.understood D.experienced
28.A.arrived B.reached C.got D.left
29.A.preparing B.digging C.expecting D.working
30.A.something B.anything C.nothing D.everything
31.A.hear B.tell C.decide D.reply
32.A.himself B.them C.it D.him
33.A.different B.same C.similar D.possible
34.A.in B.with C.through D.for
35.A.promise B.joke C.smile D.prize
【答案】
21.A 22.B 23.A 24.C 25.C 26.A 27.D 28.B 29.
B 30.C 31.B 32.A 33.B 34.D 35.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一位智者让自己的儿子去寻找宝藏,儿子回来
后没有找到宝藏,但智者告诉他苦难就是人生的财富,经历苦难就是得到了人生的财富。
21.句意:然而,他的儿子很懒,整天无所事事。
However 然而;And 和;So 所以;Or 或者。根据“Everyone spoke highly of him...his son was
very lazy and did nothing all day”可知,前后句是转折关系,用 however 连接。故选 A。
22.句意:那个人为他儿子的未来感到担忧。
glad 高兴的;worried 担心的;sad 伤心的;excited 兴奋的。根据“his son was very lazy and did
nothing all day”可知,智者的儿子很懒,所以智者担心他的未来,be worried about“担心”。
6
故选 B。
23.句意:一天,他严肃地对儿子说:“我想让你去找些宝藏。我画了一张地图来指引你。”
seriously 严肃地;quickly 快速地;slowly 慢慢地;loudly 大声地。根据“I want you to go to find
some treasure”可知,智者要儿子去找宝藏,所以是严肃地告诉他。故选 A。
24.句意:一天,他严肃地对儿子说:“我想让你去找些宝藏。我画了一张地图来指引你。”
ticket 票;calendar 日历;map 地图;book 书。根据“Then he handed his son a bag. Inside the
bag were clothes, some food...money and the map.”可知,智者给了儿子一张地图。故选 C。
25.句意:袋子里有衣服,一些食物,一点钱和地图。
too many 太多,修饰可数名词复数;too much 太多,修饰不可数名词;a little 一点,修饰不
可数名词;a lot 非常,修饰动词。根据“money”可知,此处指一点钱,money 是不可数名词,
用 a little 修饰。故选 C。
26.句意:一路上,他遇到了很多友好的人。
friendly 友好的;funny 有趣的;common 普通的;poor 贫穷的。根据“Some of them helped him
out with food and shelter (住所).”可知,一些人帮助他,所以是友好的。故选 A。
27.句意:他看到了风景,经历了不同的季节。
discussed 讨论;heard 听到;understood 理解;experienced 经历。根据“He saw landscapes (风
景) and...different kinds of seasons”可知,他看到了风景,经历了不同的季节。故选 D。
28.句意:最后,经过漫长的一年,他到达了宝藏可能所在的地方。
arrived 到达,后接介词 in/at;reached 到达,后直接接地点;got 得到;left 离开。根据“the
place where the treasure might be”可知,此处指到达地方,且空后无介词,用 reached。故选 B。
29.句意:他花了两天时间寻找和挖掘宝藏,但什么也没找到。
preparing 准备;digging 挖掘;expecting 期待;working 工作。根据“He spent two days looking
and...for the treasure”可知,寻找宝藏,所以是挖掘宝藏。故选 B。
30.句意:他花了两天时间寻找和挖掘宝藏,但什么也没找到。
something 某物;anything 任何事物;nothing 没有东西;everything 一切。根据“So he was very
upset and decided to return home.”可知,他什么也没找到,所以很沮丧。故选 C。
31.句意:但他能够通过太阳的位置来辨别时间,并使自己远离野生动物。
hear 听到;tell 辨别;decide 决定;reply 回复。根据“time by the position of the sun”可知,此
处指通过太阳的位置辨别时间,tell 符合语境。故选 B。
32.句意:但他能够通过太阳的位置来辨别时间,并使自己远离野生动物。
7
himself 他自己;them 他们;it 它;him 他。根据“keep...away from wild animals”可知,此处
指使他自己远离野生动物,用 himself。故选 A。
33.句意:他遇到了之前帮助过他的那些人。
different不同的;same相同的;similar相似的;possible可能的。根据“who had helped him earlier”
可知,此处指之前帮助过他的那些人,所以是相同的。故选 B。
34.句意:当他回到家时,他因为没有找到宝藏而向父亲道歉。
in 在……里面;with 和;through 通过;for 因为。根据“not finding the treasure”可知,此处指
因为没找到宝藏而道歉,用 for。故选 D。
35.句意:“我的儿子,那个地方没有任何宝藏,”父亲笑着说。
promise 承诺;joke 玩笑;smile 微笑;prize 奖品。根据“Suffering (苦难) is the treasure of life.
You experienced it and I think you’ve got the treasure.”可知,父亲认为苦难就是人生的财富,
所以是微笑着告诉儿子。故选 C。
三、补全对话 (共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
根据对话内容,选出能填入空白处的最佳选项,每个选项限用一次。
A: Hello, Mr. Brown. Could you spare (抽出) a few minutes for me
B: Yes, sure. 36
A: I feel a little worried about my English. Could you please give me some advice
B: Sure, no problem. 37
A: Writing. I can hardly know how to write.
B: Oh, I see. 38
A: Yes, but just a little. I read in the library after class almost every day.
B: That’s great! 39
A: Really I hope so.
B: Yes. And I have a book about writing in my office. I think it is useful and I can lend it to you.
40
A: No problem. Thank you very much.
A.Do you have any difficulty in reading
B.Is there anything that I can do for you
C.Could you please come to my office tomorrow
D.What do you find the most difficult in learning English
8
E.Keep reading and I'm sure reading is helpful for your writing.
【答案】36.B 37.D 38.A 39.E 40.C
【导语】本文是一段对话,主要讲述学生向 Mr. Brown 寻求英语学习建议,尤其是写作方面
的帮助。
36.根据“Could you spare a few minutes for me ”和“Yes, sure.”可知,Mr. Brown 在询问对方
是否需要帮助。选项 B“有什么我能帮你的吗?”符合语境。故选 B。
37.根据“I feel a little worried about my English. Could you please give me some advice ”和
“Writing. I can hardly know how to write.”可知,Mr. Brown 在询问学生具体的困难。选项 D“你
觉得学英语最难的是什么?”符合语境。故选 D。
38.根据“Writing. I can hardly know how to write.”和“Yes, but just a little. I read in the library
after class almost every day.”可知,Mr. Brown 在询问学生是否在阅读方面有困难。选项 A“你
在阅读方面有困难吗?”符合语境。故选 A。
39. 根据“I read in the library after class almost every day.”和“That’s great!”可知,Mr. Brown
在鼓励学生继续阅读,并认为阅读对写作有帮助。选项 E“继续阅读,我相信阅读对你的写
作有帮助。”符合语境。故选 E。
40.根据“I have a book about writing in my office. I think it is useful and I can lend it to you.”可
知,Mr. Brown 在邀请学生明天来办公室拿书。选项 C“你明天能来我办公室吗?”符合语境。
故选 C。
四、阅读理解 (共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
①Do you know DeepSeek Is it important to us It’s a popular AI these days. Many people
like it because it can help us in different ways.
②First, DeepSeek is really clever. It can answer all kinds of difficult questions. You can
ask about geography, like “What is a supermoon ” It will tell you many interesting facts. It’s also
great for helping with schoolwork. If you have troubles with a math problem, don’t worry.
DeepSeek can show you how to work it out.
③Second, DeepSeek is fun for playing around with. You can ask it to tell you interesting
stories. It can make up all kinds of stories, like exciting adventure (冒 险 的 ) stories or funny
9
animal stories. Also, it can help you with drawing ideas. If you are not sure what to draw,
DeepSeek can give you some cool suggestions.
④Moreover, DeepSeek can help with hobbies. If you like cooking, it can give you recipes
(菜谱) for delicious foods. If you like music, it can introduce you to different kinds of songs and
musicians.
⑤But DeepSeek isn’t perfect. Sometimes its answers are wrong, because it gets
information from the Internet, and some online information isn’t right. And if we always ask it
questions without thinking, we may get lazy.
⑥DeepSeek is useful, but we need to use it carefully. We should enjoy its help, but also
think on our own.
根据短文内容选择最佳答案。
41.What is DeepSeek according to the passage
A.A popular book. B.A popular app. C.A popular AI.
42.The passage starts by ________.
A.asking questions B.singing a song C.telling a story
43.DeepSeek can ________ according to the passage.
①answer questions ②make up stories ③introduce songs ④cook food for you
A.①②④ B.①②③ C.①③④
44.The structure (结构) of this passage is ________.
A. B. C.
45.What does the writer think of DeepSeek
A.Clever but slow. B.Useful and fun. C.Interesting but scary.
【答案】41.C 42.A 43.B 44.A 45.B
【导语】本文主要介绍了 DeepSeek 的优点和缺点。
41.细节理解题。根据第一段“It’s a popular AI these days.”可知,DeepSeek 是一种流行的 AI。
故选 C。
42.推理判断题。根据文章开头以“Do you know DeepSeek Is it important to us ”等疑问句,
10
可知,文章以“提问”开头。故选 A。
43.推理判断题。根据第二段“It can answer all kinds of difficult questions.”;第三段“It can make
up all kinds of stories”;第四段“If you like cooking, it can give you recipes for delicious foods. If
you like music, it can introduce you to different kinds of songs and musicians.”可知,DeepSeek
可以回答各种问题(①),能编故事(②),还能介绍音乐(③),但不能替你烹饪(只是提供菜谱)。
故选 B。
44.篇章结构题。从文章内容看:第①段引入;②③④段写 DeepSeek 的好处;第⑤段指出
不足;第⑥段总结和建议;可知,选项 A 结构图正确。故选 A。
45.推理判断题。根据第二段“It can answer all kinds of difficult questions”可知,它能回答各
种问题;根据第三段“DeepSeek is fun for playing around with”可知,玩起来很有趣,因此作
者认为 DeepSeek 是有用、有趣的。故选 B。
B
Today is Sunday. Mark goes to City Z to visit his grandparents with his parents and two
sisters and begins their 7-day vacation in the city. To have a wonderful travel, he reads the
following graphics (图表) about the weather report in the following week.
word box: quality 质量 speed 速度 tight 紧的
根据材料内容选择最佳答案。
11
46.Who lives in City Z
A.Mark’s parents. B.Mark’s sisters. C.Mark’s grandparents.
47.When does the temperature reach the highest today
A.1 P. M. B.4 P. M. C.10 A.M.
48.What’s the weather like in City Z on Wednesday
A.Cloudy. B.Rainy. C.Sunny.
49.What may Mark need to do on July 12th according to the weather report
A.Wash cars. B.Take an umbrella. C.Wear tight clothes.
50.What is this passage mostly about
A.Travel and Weather. B.Family and Friends. C.Sports and Health.
【答案】46.C 47.B 48.A 49.B 50.A
【导语】本文主要介绍了马克一家旅行期间的天气情况。
46.细节理解题。根据“Mark goes to City Z to visit his grandparents with his parents and two
sisters”可知,住在 Z 市的是马克的祖父母。故选 C。
47.细节理解题。根据图表中曲线“4 P. M.”对应的最高温度是“31℃”可知,下午四点温度最
高。故选 B。
48.细节理解题。根据“Today is Sunday”可知,星期三是“9th July”,其对应的图片是“阴天”。
故选 A。
49.细节理解题。根据图片“12th July”显示的是“雨天”,因此 7 月 12 号,马克需带雨伞。故
选 B。
50.主旨大意题。根据“Mark goes to City Z to visit his grandparents… begins their 7-day vacation
in the city. To have a wonderful travel, he reads the following graphics about the weather report in
the following week”可知,文章前半部分介绍马克一家的“旅行(Travel)”计划,后半部分提
及为旅行查看“天气预报(Weather)”,核心围绕“旅行与天气”展开。故选 A。
C
Sally is my good friend. She is ten. Her parents are in the USA.But she is in Shanghai with
her grandfather now.
Sally likes Chinese food very much. Every morning, Sally’s grandfather cooks (做 饭 )
breakfast for Sally. Sally loves her grandfather and wants to thank him.
12
This morning, Sally’s grandfather can’t find her in her room. “Sally, where are you ” he
asks.
“I’m here, in the kitchen (厨房).” Then Sally comes out of it. Sally’s grandfather sees a
hamburger with some vegetables in her hand (手).
Sally goes to her grandfather and says, “Dear grandfather, thank you for your breakfast.
This is the breakfast for you. It’s good for your health. Sally’s grandfather is very happy.
51.Where is Sally now
A.In the USA. B.In Beijing. C.In Shanghai. D.In the UK.
52.Who cooks breakfast for Sally every morning
A.Her mother. B.Her grandfather. C.Her father. D.Her grandmother.
53.What does Sally make for her grandfather for breakfast
A.Some hamburgers and vegetables. B.A hamburger and some fruit salad.
C.A hamburger with some vegetables. D.A hamburger and two eggs.
54.What does the underlined word “it” refer to (指的是)
A.The room. B.The kitchen. C.The hamburger. D.Sally’s hand.
55.What is the best title (题目) for the passage
A.Sally is my good friend B.Breakfast
C.Sally and her family D.A hamburger for grandfather
【答案】51.C 52.B 53.C 54.B 55.D
【导语】本文主要讲述了 Sally 为感谢祖父每天做早餐,亲自做了一个汉堡给祖父的故事。
51.细节理解题。根据“But she is in Shanghai with her grandfather now.”可知,Sally 目前在上
海,故选 C。
52.细节理解题。根据“Every morning, Sally’s grandfather cooks (做饭) breakfast for Sally.”可
知,Sally 的祖父每天早上为 Sally 做早餐,故选 B。
53.细节理解题。根据“Sally’s grandfather sees a hamburger with some vegetables in her hand
(手).”以及 Sally 说的“This is the breakfast for you.”可知,Sally 为祖父做的是蔬菜汉堡。故选
C。
54.词句猜测题。根据“I’m here, in the kitchen.”可知,Sally 在厨房,结合“Then Sally comes
out of it.”可知,Sally 从里面出来,因此“it”指代上文中提到的厨房,故选 B。
13
55.标题归纳题。通读全文可知,短文主要讲述 Sally 为感谢祖父每天做早餐,亲自做了一
个汉堡给祖父的故事,选项 D 直接点明主题,突出感恩和汉堡的重要性。故选 D。
D
When is the best time to visit the US?
The US is a very big country. It is about 3,000 miles from the east coast to the west coast,
so choose carefully the places to see and the time to go. Bring a map because you may want to
travel around.
New York and Washington DC are good places to visit in May or October, but in winter
there is a lot of snow.
The best time to visit New England is in September. The weather gets cooler, and the green
leaves start to turn gold, then brown. Bring your camera so you can take photos of the autumn
trees.
California is on the Pacific coast, and the weather is fine all year round. Take your
swimming clothes because you might want to go swimming in the sea, even in December.
In Seattle, in the northwest, it is not very cold but it rains a lot, so bring an umbrella. In
Alaska, the days are long and warm in summer, but may be cool in the evening. In winter, Alaska
can be very very cold. If you want to visit Alaska, you had better go in summer. Do not forget to
bring a warm sweater with you.
In Texas and the southeast, it is usually very hot and sunny compared to other places. There
are storms from time to time in summer and autumn.
So when is the best time to visit the US Any time you like!
56.What is the best time to visit New England according to the text
A.May B.July C.September D.December
57.Why does the author suggest bringing an umbrella when visiting Seattle
A.Because it is very cold there. B.Because it rains a lot there.
C.Because the sun is too strong. D.Because it snows frequently.
58.In the sentence “The green leaves start to turn gold, then brown,” the word “turn” most likely
means ________.
A.move around B.change color C.fall down D.grow bigger
59.What is the main idea of the text
14
A.The US has many famous cities.
B.The best time to visit the US depends on the region.
C.California is the best place to visit in winter.
D.Traveling in the US is very expensive.
60.Where is this text most likely from
A.A science textbook B.A travel guide
C.A history museum D.A weather report
【答案】56.C 57.B 58.B 59.B 60.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了美国不同地区的最佳旅游时间,强调了美国地域广阔,
气候多样,不同地区在不同季节有不同的旅游体验,因此最佳旅游时间取决于目的地。
56.细节理解题。根据文章第三段“The best time to visit New England is in September.”可知,
访问新英格兰的最佳时间是九月。故选 C。
57.细节理解题。根据文章第五段“In Seattle, in the northwest, it is not very cold but it rains a lot,
so bring an umbrella.”可知,作者建议去西雅图时带一把伞是因为那里经常下雨。故选 B。
58.词句猜测题。根据文章第三段“The weather gets cooler, and the green leaves start to turn
gold, then brown.”可知,天气变凉,绿叶开始变成金色,然后变成棕色,因此“turn”意为“改
变颜色”。故选 B。
59.主旨大意题。根据文章首段“The US is a very big country...so choose carefully the places to
see and the time to go.”以及后文对不同地区最佳旅游时间的介绍可知,文章主要介绍了访问
美国的最佳时间取决于地区。故选 B。
60.推理判断题。根据文章内容可知,文章主要介绍了美国不同地区的最佳旅游时间,因此
文章最有可能来自一本旅游指南。故选 B。
五、阅读理解七选五 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
请认真阅读下面的短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为
多余选项。请将答案写在答题纸指定位置。
There are some learning skills for students to follow in class, which means you’re going to
have to practice. Just as you would have to practice playing basketball to be a better player, you
15
also have to practice listening. How do you listen in school 61 .
One of the things you need to do is make sure that your mind doesn’t wander (走神). It’s
easy to start thinking about other things, especially (尤其是) when you’re not interested in the
subject. 62 .
Next, listen for the main ideas. If you want to catch every little piece of information, you’ll
feel tired and bored.
63 . Not only does this show love to the teacher, but it also helps prevent your
mind from wandering. 64 or it might just be someone talking to their neighbors who
shouldn’t be. It can even be some birds outside the classroom window, or a group of kids who are
talking loudly as they pass the door to your room.
Finally, you need to take notes because you will not remember everything the teacher said.
You’ll have to take notes so that you can study them after class. 65 .
Listening is not always easy but if you follow these simple steps, you will be much more
successful in your classes.
A.You will obey the rules
B.Here are some tips for you
C.You’ll also need to look at the teacher
D.It’s not necessary for you to take notes
E.It might be a friend who is trying to pass you a note
F.Taking notes also makes you listen to the teacher carefully
G.So make yourself pay attention to what the teacher is saying
【答案】61.B 62.G 63.C 64.E 65.F
【导语】本文主要介绍了学生在课堂上提高听力技能的实用技巧。
61.根据“How do you listen in school ”可知,此处应引出下文的建议。选项 B“这里有一些建
议给你”符合语境。故选 B。
62.根据“One of the things you need to do is make sure that your mind doesn’t wander”和“It’s
easy to start thinking about other things, especially (尤其是) when you’re not interested in the
subject.”可知,此处与上课集中注意力有关,且与前一句构成因果关系。选项 G“所以让你自
己注意老师在说什么”符合语境。故选 G。
16
63.根据“listen for the main ideas.”和“Not only does this show love to the teacher, but it also
helps prevent your mind from wandering. ”可知,此处与防止自己走神且能表现出对老师的尊
重的方法有关。选项 C“你还需要看着老师”符合语境。故选 C。
64.根据“or it might just be someone talking to their neighbors who shouldn’t be.”可知,此处应
列举分散注意力的例子。选项 E“可能是一个朋友在给你递纸条”符合语境。故选 E。
65.根据“you need to take notes”可知,此处应进一步补充记笔记的作用。选项 F“记笔记也
能让你认真听老师讲课”符合语境。故选 F。
第ⅠⅠ卷
选择题(满分 50 分)
六、阅读填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
根据内容填写所缺单词或用所给词的正确形式填空,使语篇意思完整。
Teenagers can’t afford (负担得起) to buy expensive gifts. So what do you do if you want to
give gifts to the 66 (importance) people in your life In fact, you don’t have to spend
much money 67 holiday gifts. There are many cheap ways to do that. Here 68
(be) some DIY gifts to try.
To your mom and dad: You can clean the room, sing a song or write a letter to your mom
and dad. Of course, 69 (draw) a picture is also a good idea.
To your teachers: You can send a nice card with the words of 70 (thank) on it.
You might even write down the favorite things you learn in the 71 (teacher) class this
year. It will make the teacher feel happy.
To the kids who need a friend: The 72 (holiday) are a good time to think about
people who are lonely. Maybe there is someone in your class and he 73 (not) seem to
have any friends. Try to do something 74 this person. It could be giving a Christmas
card or just chatting (闲聊) with him or her. It’s a small thing, but it could be 75 (mean)
to him or her.
【答案】
66.most important 67.on 68.are 69.drawing 70.thanks 71.teacher’
s 72.holidays 73.doesn’t 74.for 75.meaningful
【导语】本文章主要讲述了青少年如何在预算有限的情况下,为生活中重要的人准备有意义
17
的节日礼物。
66.句意:那么,如果你想给你生命中最重要的人送礼物,你会怎么做呢?根据“the”和“people”
可知,此处使用形容词最高级 most important 修饰名词,故填 most important。
67.句意:事实上,你不必花很多钱买节日礼物。根据“spend much money...holiday gifts”可
知,此处指花钱买礼物,spend money on sth.“在某事上花钱”,故填 on。
68.句意:这里有一些 DIY 礼物可以尝试。时态为一般现在时,根据“some DIY gifts”可知,
此处 be 动词使用 are,构成 here be 句型。故填 are。
69.句意:当然,画画也是个好主意。根据“a picture is also a good idea”可知,此处使用动名
词作主语,draw 的动名词为 drawing。故填 drawing。
70.句意:你可以送一张漂亮的卡片,上面写着感谢的话。根据“the words of...”可知,此处
使用名词,thank 的名词为 thanks“感谢”,the words of thanks“感谢的话”。故填 thanks。
71.句意:你甚至可以写下今年在老师课堂上最喜欢的知识。根据“class”以及“make the teacher”
可知,此处指这个老师的课堂,使用 teacher 的单数名词所有格 teacher’s“老师的”,修饰名
词 class。故填 teacher’s。
72.句意:假期是关心孤独的人的好时机。根据“are”可知,此处使用名词复数,holiday 的
复数为 holidays“假期”。故填 holidays。
73.句意:也许你班上有一个人,他似乎没有朋友。根据“and he...seem to have any friends”
可知,句子时态为一般现在时,主语 he 为第三人称单数,且含有实义动词 seem,所以使用
助动词 doesn’t 构成否定句。故填 doesn’t。
74.句意:试着为这个人做点什么。根据“Try to do something...this person.”可知,此处指为
这个人做点什么,for“为了”。故填 for。
75.句意:这是一件小事,但对他或她来说可能很有意义。根据“it could be...to him or her”
可知,此处使用形容词作表语,mean 的形容词为 meaningful“有意义的”。故填 meaningful。
七、书面表达(共两节,满分 35 分)
第一节 情境运用 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。
76.
A:
18
B: Yes, sure.
77.
A: What were you doing when the rainstorm came
B:
78.
A: Was your father washing his car at 9:00 yesterday morning
B: No.
79.
A: You look tired.
B: I have to study too much so I didn’t get enough sleep.
80.
A: Lucy had a fight with her best friend. What should she do
B:
【答案】76.Could you please wash the dishes 77.I was waiting for the bus. 78.He
was reading a newspaper at 9:00 yesterday morning. 79.What’s wrong/the matter with you
80.She should talk to her friend.
【解析】76.根据图片和答语“Yes, sure.”可知,此处应询问“请帮忙洗一下碗好吗”。此处可
用“Could you please... ”句型表示请求,wash the dishes“洗碗”,could 后接动词原形。故填
Could you please wash the dishes
77.根据图片和问题“What were you doing when the rainstorm came ”可知,此处应回答“我正
在等公共汽车”。I“我”(此处作主语,所以用主格),wait for“等待”,the bus“公共汽车”;此
19
处表示过去某一时刻正在进行的动作,应采用过去进行时,其结构是:was/were+动词现在
分词,主语是 I,所以应用 be 动词 was,wait 要变成现在分词 waiting。故填 I was waiting for
the bus.
78.根据图片、问题“Was your father washing his car at 9:00 yesterday morning ”和答语“No”
可知,此处应回答“昨天早上九点他在看报纸”。9:00 yesterday morning“昨天早上九点”,他“he”
(此处作主语,所以用主格),read a newspaper“看报纸”;此处表示过去某一时刻正在进行
的动作,应采用过去进行时,其结构是:was/were+动词现在分词,主语 he 表示单数,所以
应用 be 动词 was,read 要变成现在分词 reading;9:00 是具体的时刻,其前应用介词 at,at
9:00 yesterday morning 是时间状语,应置于句尾。故填 He was reading a newspaper at 9:00
yesterday morning.
79.根据图片、“You look tired.”以及“I have to study too much so I didn’t get enough sleep.”可知,
此处应询问“你怎么了”。句子“What’s wrong/the matter with you ”用于询问对方怎么了。故填
What’s wrong/the matter with you
80.根据图片和问题“Lucy had a fight with her best friend. What should she do ”可知,此处应
回答“她应该和她的朋友谈谈”。she“她”(此处作主语,所以用主格),should“应该”,talk to
“和……交谈”,her friend“她的朋友”;should 后接动词原形。故填 She should talk to her friend.
第二节 写作(25 分)
81.假如你是李华,请你根据你的外国笔友 Mike 的来信内容给他写一封回信。
Dear Li Hua,
How time flies! The new term is coming. I learned from your WeChat that you went
somewhere interesting. I am sure you have a nice summer vacation. Would you like to tell me
something about your travel Where did you go What did you do there Who did you go with
If I want to go there next summer vacation, can you give me some advice (建议)
Yours,
Mike
写作要求:1. 不得使用真实的姓名和学校名。
2. 可适当加入细节,使内容充实,行文连贯。
3. 字迹工整、语言精炼、表达准确、条理清晰。
4. 字数不少于 80 词。
20
Dear Mike,
How are you doing
_________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
__________________
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear Mike,
How are you doing I’m glad to hear from you!
This summer vacation, I went to Sanya with my parents. It’s a beautiful coastal city in southern
China. We enjoyed the golden beaches, clear blue sea, and delicious seafood. I also tried surfing
for the first time—it was so exciting! If you plan to visit Sanya next summer, I suggest going
between June and August for the best weather. Don’t forget sunscreen and a hat, as it’s very sunny.
The night market is a must-visit for local snacks!
Hope to hear about your summer, too!
Yours,
Li Hua
【详解】【总体分析】
①题材:本文是一封书信(回信);
②时态:一般过去时(描述旅行经历)和一般现在时(给出建议);
③提示:需回答 Mike 的问题(地点、活动、同伴、建议),并适当扩展细节,突出写作重
点。
【写作步骤】
21
第一步:问候并回应来信,简要介绍旅行地点;
第二步:描述旅行活动,增加趣味性;
第三步:针对 Mike 的提问给出具体建议。
【亮点词汇】
①coastal city 滨海城市
②golden beaches 金沙滩
③for the first time 第一次
【高分句型】
①If you plan to visit Sanya next summer, I suggest going between June and August for the best
weather.(条件状语从句)
②Don’t forget sunscreen and a hat, as it’s very sunny.(原因状语从句)
22

展开更多......

收起↑

资源列表