【安徽省】2025-2026学年八年级英语上册 第一次月考模拟题(含答案解析+听力音频及原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

【安徽省】2025-2026学年八年级英语上册 第一次月考模拟题(含答案解析+听力音频及原文)

资源简介

2025-2026学年八年级英语上第一次月考模拟题
【考试范围:Unit1-Unit2】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分15分)
1.Who is more outgoing than the other two persons
A. B. C.
2.What does Grace hardly eat
A. B. C.
3.What did Ben do on his vacation
A.He fed ducks. B.He ate Beijing duck. C.He visited the Great Wall.
4.How often does the boy have swing dance class
A.Once a week. B.Twice a week. C.Twice a month.
5.When did the man leave the village
A.At 4:45 p.m. B.At 5:00 p.m. C.At 5:15 p.m.
听对话,回答各题
6.What does the girl want to buy
A.A computer. B.A sweater. C.A skirt.
7.How long does it take to get to Blue Moon by bus
A.10 minutes. B.20 minutes. C.30 minutes
听对话,回答以下各小题。
8.What does Peter think is important for a friend
A.To be funny. B.To be good at English. C.To be good at music.
9.Who thinks soap operas are boring
A.Peter. B.Paul. C.Tara.
10.Who sometimes goes to the concert (音乐会)
A.Paul. B.Helen. C.Tara.
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
11.Where does Mark come from
A.Australia. B.America. C.Canada.
12.How do they often go to school
A.On foot. B.By bike. C.By bus.
13.How often does Lucy exercise
A.Every day.
B.Three or four times a week.
C.Never.
14.What does Jack look like
A.Tall and strong. B.Very heavy. C.Short and thin.
15.What does Jack often do after school
A.He often plays soccer.
B.He often does some running.
C.He often plays basketball.
二、听力填空(满分5分)
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
Jake and Ken
Age 16 years old.
Appearance (外貌) They have short 17 hair and they are tall.
Personalities (性格) ● Jake is outgoing and he does well in playing 18 . ● Ken is 19 and he likes reading. He often reads history books, so he can tell interesting 20 stories easily.
三、单项选择(满分10分)
21.—How much money do you have on you
—________. I forgot to bring my wallet with me this morning.
A.No one B.None C.Nothing D.Nowhere
22.Good habits ___________ help us a lot and we will make great progress.
A.can B.must C.need D.should
23.—How terrible Typhoon Bebinca is!
—Exactly! It seemed much ________ than Typhoon Pulasan.
A.strong B.stronger C.more stronger D.strongest
24.—Did you buy anything on your vacation
—Yes, I bought ________ for my parents.
A.something interesting B.nothing interesting
C.interesting something D.interesting nothing
25.The students will ________ Xuzhou on Sunday morning. Then they will take a boat trip together on Yunlong Lake.
A.reach B.get C.arrive D.come
26.________ great fun we have ________ with each other at lunchtime!
A.What; chatting B.How; to chat C.What; to chat D.How; chatting
27.I feel ________ because my job is too ________.
A.boring, bored B.bored, bored C.boring, boring D.bored, boring
28.Everyone in the town has a strong ________ of community. That is the secret to the good environment (环境).
A.feeling B.taste C.plan D.sense
29.Mother Teresa always helps people in need. We should learn to ________ others just like her.
A.worry about B.care about C.talk about D.hear about
30.—It is said that some reporters lost their lives ________ their stay in Gaza!
—Peace is so important. We should say a big “No” to war.
A.when B.while C.before D.during
完形填空(满分20分)
A
Everyone knows bees are busy. In English, there is even a saying and that is “as busy as a bee”. However, 31 people knew about how bees play. Some scientists from Queen Mary University of London have 32 the truth.
The scientists did some tests on bees “playing” with different things. They wanted to know how bees could 33 after a busy day. After studying the tests they found 34 . The way the bees played with the balls was a little like how humans (人类) play. The bees especially liked playing with wooden balls. 35 bees rolled (滚动) more balls than old bees. Adult male (雄的) bees 36 more time playing with the balls than female (雌的) bees did.
There were 45 bees in the tests. They had two choices 37 . The first one was to fly or walk directly (直接地) to eat sweet food. The second one was to eat sweet food 38 flying or walking around some small colorful balls. Most of the bees chose to play with the balls first and then eat sweet food.
A scientist said the bees have 39 like happiness and sadness, and that they also love to play. She also said those insects were 40 than we think. So if you think insects are silly (愚蠢的), you are wrong.
31.A.few B.a few C.little D.a little
32.A.looked out B.worked out C.found out D.went out
33.A.relax B.eat C.sleep D.fly
34.A.nothing interesting B.anything interesting
C.someone interesting D.something interesting
35.A.Small B.Young C.Tall D.Big
36.A.took B.gave C.spent D.were
37.A.make B.to make C.made D.making
38.A.after B.before C.with D.without
39.A.activities B.feelings C.differences D.results
40.A.stronger B.friendlier C.funnier D.smarter
B
Dear Miss Li,
I’m writing to thank you for giving money to Animal Helpers. The group was set up to help 41 people through training animals. Your help makes it possible for me to have the dog Lucky.
It is difficult for blind and deaf people to live 42 . For healthy people, walking or using hands is easy. They can never 43 how difficult life is for people like me. I have trouble in doing some normal things like 44 things because I can’t use my legs or arms well. Even opening or closing 45 is a hard thing for me. One of my friends thought a dog might cheer me up, so she talked to Animal Helpers about giving me a special 46 dog. I felt happy about her idea. After 6 months of training, I got my dog and I named it Lucky. I’m able to have the “dog helper” because of your 47 . Lucky makes my life more colorful. It 48 to my life. He is very smart and can understand many of my 49 . Now, I live a happier life.
If you are 50 in how Lucky helps me now, I can send you several photos. Thank you again for changing my life.
Best wishes,
Ben Smith
41.A.disabled B.smart C.excellent D.tired
42.A.quickly B.slowly C.quietly D.easily
43.A.forget B.worry C.control D.imagine
44.A.seeing B.learning C.carrying D.hearing
45.A.rooms B.programs C.minds D.doors
46.A.new B.trained C.cute D.clever
47.A.sadness B.time C.kindness D.health
48.A.makes a difference B.takes a message
C.makes a mistake D.gets a surprise
49.A.problems B.wishes C.hobbies D.orders
50.A.happy B.interested C.careful D.similar
五、补全对话(满分10分)
A: Where did you go on vacation, Helen
B: Oh, I went to Xi’an with my parents.
A: That’s a beautiful city. 51
B: We went to some museums and ate some delicious food.
A: 52
B: They were very friendly to us.
A: Did you go to the zoo
B: Yes, we did. We saw monkeys, tigers, lions and so on. That was interesting! 53
A: Well, I didn’t go anywhere. 54
B: Why
A: 55
B: You are really a bookworm!
A.What about you
B.How did you go there
C.What did you do there
D.How were the people there
E.Do you like the people there
F.I stayed at home during the vacation.
G.Because I must study for the coming exams.
六、阅读理解(满分34分)
A
Do you like travelling Where are you going for the next vacation Look at these two wonderful places.
Zambia If you want to see many kinds of wild animals, Zambia will be a good choice. In Zambia, you can go into animals’ homes without any fences (围栏). You can even swim near Victoria Falls! There are only three seasons in Zambia—a hot and dry season, a wet rainy season, and a cool dry season. In the wet season, it’s always rainy and not great for visiting. But the dry season is a lovely time.
Marseille, France Marseille is the second largest city in France. You can enjoy the Mediterranean (地中海的) culture there. It is also great to visit a local vineyard (葡萄园). The weather in summer is mostly sunny and clear. That’s the best time of the year to visit. But if you like cooler temperatures and visiting with fewer people, then spring or fall might be a better choice.
56.What can you see if you go to Zambia
A.Wild animals. B.Many grapes. C.Beautiful mountains. D.Lots of lakes.
57.How many seasons are there in Zambia
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
58.What can we learn about Marseille
A.Marseille is the largest city in France.
B.People can enjoy Chinese culture there.
C.It is not good to visit a local vineyard.
D.The best time of the year to visit Marseille is in summer.
B
Do you like summer holidays In Australia, the summer holiday is from late December to early February. Students have to finish their homework. They should read some English books and write reports. They also need to do science projects with their classmates. They often go to special classes to learn swimming, singing and cooking. And they really like to go to the beach to camp with their parents.
The summer holiday in the US is very long, from early June to around late August. Teachers will give summer homework. But if students don’t do it, it’s OK. There are many classes and camps. They can be about sports, cooking or outdoor survival skills (户外生存技巧). Some students also go camping with friends or family. Some students will try to make money by doing the housework. Some will do voluntary work like helping the elderly or the poor for free.
In France, the summer holiday usually goes from mid-June to the end of August. But the first day is different for everyone because of the day of the last exam. French students don’t have any homework or classes. They spend the holiday having fun. Some students like traveling around the world. They see nature in Africa. They visit America to learn English. Some go to China. Other students enjoy themselves in France. They camp on the beach, see friends, watch movies, go swimming and have barbeque (烧烤) parties.
59.What does the underlined word “voluntary” in Paragraph 2 mean
A.Possible. B.Willing. C.Fair. D.Extra.
60.What can we probably infer from the passage
A.Chinese students have the winter holiday when Australian students have the summer holiday.
B.Students in the US have the summer holiday for about four months.
C.French students have to take the last exam in early June.
D.Most students take math or English classes during the summer holiday.
61.The passage is mainly about ________.
A.students’ out-of-class skills B.students’ summer homework
C.students’ activities after school D.summer holidays in different countries
C
Dear Toby,
How is everything I am not happy these days. My parents are angry with me because they think I live an unhealthy life on weekends. They want me to spend my weekends like my sister Jenny.
I always get up late on weekends, so I usually have nothing for breakfast. I play basketball for an hour then. For lunch, I often eat hamburgers and ice-cream. They are my favorite. I know they are not good for me, but they taste great. After lunch, I usually go to the movies with my friends. Sometimes, I sleep all afternoon. In the evening, I like watching TV. I don’t go to bed until eleven forty.
But Jenny is different. She gets up at six thirty every day. Then she does morning exercises. After that, she has milk and eggs...she does her homework in the morning. For lunch, she eats rice, meat, fish and vegetables. She studies for two hours before she eats dinner. Sometimes, she helps with housework after dinner. Then she goes out to take a walk. She reads and takes a shower before going to bed.
It is the weekend! I just want to relax myself. What can I do
Yours,
Jason
62.How do Jason’s parents feel about Jason
A.Happy. B.Angry. C.Sad. D.Surprised.
63.What does Jason usually do after lunch on weekends
A.He goes to sleep for two hours.
B.He does his homework.
C.He watches TV.
D.He goes to the movies with his friends.
64.When does Jenny get up every day
A.At 6:00 a.m. B.At 6:30 a.m. C.At 7:00 a.m. D.At 7:30 a.m.
65.What may Jason’s parents say to him
A.You have good eating habits.
B.Ice-cream tastes good!
C.You do better than your sister.
D.Going to bed early is good for you.
D
The summer holiday is coming, are you ready for a wonderful journey Maybe Zibo is a good place for you. Zibo city in Shandong Province is famous for its delicious barbecue food called “Zibo Shaokao”. People in Zibo love to grill (烤) meat and make it delicious. Some people tried it and put their photos online and then about 4,800,000 tourists came to this small city in March, 2023. The small city was soon popular.
In Zibo, barbecue chefs (厨师) are like artists (艺术家). They use special sauces (酱料) to make the meat really delicious. There are different kinds of sauces. People dip (蘸) meat into these sauces, and it makes the food even more delicious!
Eating Zibo barbecue is not just about the food itself. It’s also about the fun atmosphere. When people come here, they can always enjoy themselves a lot with their friends. If you visit Zibo next time, you can try the famous Zibo barbecue with your friends.
66.How many tourists visited Zibo city in March, 2023
A.About 48,000. B.About 480,000. C.About 4,800,000. D.About 48,000,000.
67.What’s the meaning of the underlined word “atmosphere” in Paragraph 3
A.味道 B.气氛 C.角色 D.服务
68.Why does the writer write this passage
A.To ask people to eat more barbecue.
B.To tell people about barbecue food in Zibo.
C.To ask people not to eat barbecue food in Zibo.
D.To tell people the most popular barbecue in the world is in Zibo.
69.Where may the passage be from
A.A textbook. B.A story book. C.A science book. D.A news report.
E
On July 18th, 2024, Scott and his parents went to Qingdao, Shandong for the summer vacation. Scott was excited about the trip because he hoped to see the beautiful sea very much.
It was about 11:00 a.m. when they arrived in Qingdao by bus on the first day. They found a hotel and took a break in the hotel room first. At about 3:00 p.m. they got to the beach. There were many people on the beach. Some talked to each other, some played ball games, and others swam in the sea. Scott and his parents soon joined them. Scott’s parents spent much time playing beach volleyball. Scott enjoyed swimming in the sea.
On the second day, it rained all the day. Scott watched TV with his father in the hotel room. His mother went shopping by herself.
On July 20th, they went to Laoshan Mountain by bus in the morning. They climbed the mountain and took lots of photos. They took the bus back to the hotel at five in the afternoon. They were tired but very happy.
On the morning of July 21st, they left the hotel and took the bus home.
70.What does Paragraph 2 mainly tell us
A.What the weather was like on July 18th. B.When Scott’s family got to the beach.
C.How Scott’s family went to Qingdao. D.What Scott’s family did on the first day.
71.What did Scott do on July 19th
A.He swam in the sea. B.He played beach volleyball.
C.He watched TV with his father. D.He went shopping with his mother.
72.The best title for the passage is “________”.
A.Mountain Climbing B.A Busy Beach
C.A Beautiful City—Qingdao D.A Trip to Qingdao
七、任务型阅读(满分6分)
I went to many places before. Three cities left me a deep impression (印象). They are Beijing, Dalian and Hohhot.
I went to Beijing with my parents this summer. We visited the Great Wall, the Summer Palace, the Palace Museum, the Beihai Park and so on. We also went boating and fishing in the countryside. It was very interesting.
Dalian is a beautiful city with many trees and flowers. Last year, I went to Dalian by plane. There are many Russian-style (俄罗斯风格的) buildings there. My hotel was near the sea and I went to the beach. The sky there was blue and the sea was blue, too. There were many swimmers in the sea.
I went to Hohhot two years ago. There were a lot of horses and sheep. I rode a horse on the grassland and enjoyed the beautiful scenery. I had great fun.
73.Who did the writer go to Beijing with this summer (不超过5个词)
74.How did the writer go to Dalian (不超过5个词)
75.What did the writer do in Hohhot two years ago (不超过15个词)
八、单词拼写(满分5分)
76.I’ve prepared some s (围巾) for my family to warm their necks in winter.
77.Jenny i (邀请) me to go to her birthday party yesterday.
78.There are many trees, flowers and grass in our b (街区), so the air is clean and fresh.
79.The seats in the room are very c (舒适的), and I like to go there.
80.He is p (打包) his luggage (行李) because he will go to Shanghai on business soon.
九、书面表达(满分15分)
81.上周你们班一起爬了泰山,晚上8点到了山脚下,第二天早上5点到达山顶。请你根据以下提示,用英语写一篇短文来记录这特别的经历。
要点:
1. What did you see (the sea of clouds/ the sunrise/…)
2. What did you do (take photos/ visit a temple/…)
3. How did you feel (excited/ bored/…)
注意:
1.短文应包括提示中所有的要点,条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
2.不能出现真实的人名和校名;
3.词数80左右。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.C
【原文】M: Who is more outgoing, your mother or your father
W: My father is as outgoing as my mother. My grandmother is more outgoing than both of them.
2.C
【原文】M: Grace, do you like hamburgers
W: Yes, I eat them once a month. I often have fruit, but hardly eat chicken.
3.B
【原文】W: Did you do anything fun on your vacation, Ben
M: Yes, I did. I went to Beijing hutongs and tried Beijing duck.
4.B
【原文】W: What are you doing these days
M: I am learning swing dance. It’s fun. I have swing dance classes every Thursday and Saturday.
5.A
【原文】W: Where did you go last week
M: I went to the village with my friends. We had a good time there. We left at a quarter to five in the afternoon.
6.C 7.B
【原文】W: Where is the best place to go shopping in the town I need a skirt for a party.
M: I always go to Blue Moon. It’s the biggest shopping centre in the town. The things there are quite good and cheap.
W: How can I get there
M: You can get there by bus. It takes twenty minutes.
W: I see. Thank you.
8.A 9.A 10.B
【原文】W: Who is your best friend, Peter
M: Paul. Because he is funnier than any other student in my class. He always makes me laugh.
W: Is he different from you
M: Someone says we are similar. But we have different ideas about TV programs. He likes soap operas. But I think soap operas are boring. What about you, Tara
W: My friend is Helen because I like to make out going friends. She is also friendly to others. We are both good at English so we often help other students with their homework.
M: Does she like sports
W: No, she likes music and she sometimes goes to the concert on weekends.
11.B 12.C 13.C 14.A 15.A
【原文】
Hello everyone, my name is Mark. I come from the USA. I have two good friends. They are Lucy and Jack. We often go to school together on the school bus. We live near each other. As for the after-school activities, I exercise every day, but Lucy never exercises, so she is heavy. She likes to eat junk food and she eats it three or four times a week. Jack is tall and strong. He often plays soccer with me and the other boys after school. He often says it is very important for us to keep healthy.
16.12/Twelve 17.straight 18.sports 19.quiet 20.history
【原文】
Jake and Ken are my sons. They are 12 years old. Many people say they look like each other. They both have short straight hair and they are both tall. Jake is outgoing and he is good at playing sports. Ken is quiet and he likes reading. He reads history books whenever he is free, so he can tell interesting history stories easily.
21.B
【详解】句意:——你身上有多少钱?——一点都没有。我今天早上忘记带钱包了。
考查代词辨析。No one没有人,用于回答who引导的问句;None一点都没有,可用于回答how much或how many引导的问句;Nothing没有什么东西,用于回答what引导的问句;Nowhere无处,用于回答where引导的问句。据“How much money”可知,此处是问身上钱的数量,应用None。故选B。
22.A
【详解】句意:良好的习惯可以帮助我们很多,我们会取得很大的进步。
考查动词辨析。can可以,能够;must一定;need需要;should应该。根据题干可知,此处表示“良好的习惯能够帮助我们”。故选A。
23.B
【详解】句意:——台风“贝碧嘉”太可怕了!——确实!它似乎比台风“普拉桑”强得多。
考查形容词比较级。根据句中“than”可知此处需用比较级,且“strong”为单音节词,比较级直接加“-er”。故选B。
24.A
【详解】句意:——你度假时买东西了吗?——是的,我给父母买了些有趣的东西。
考查不定代词。something某样东西;nothing没什么东西。形容词修饰不定代词时需后置;根据“Yes”可知,是买了一些东西。故选A。
25.A
【详解】句意:学生们将于周日上午抵达徐州。之后,他们将一起乘船游览云龙湖。
考查动词辨析。reach到达(后接地点);get得到,到达(搭配to);arrive到达(需搭配介词in/at);come来到(搭配介词)。根据“The students will...Xuzhou on Sunday morning.”可知,空后是地点,reach符合语境。故选A。
26.A
【详解】句意:我们在午餐时间互相聊天真有趣!
考查感叹句和非谓语。根据“great fun”可知,中心词是不可数名词fun,所以第一空用what引导感叹句,排除B项和D项;have fun doing sth“做某事很有趣”,为固定搭配,所以第二空应用动名词形式,排除C项。故选A。
27.D
【详解】句意:我感到很无聊因为我的工作太乏味了。
考查形容词辨析。bored意为“感到无聊的”,修饰人;boring意为“令人乏味的”,修饰物;第一空使用bored,表示“人感到无聊”,第二空使用boring,表示“工作令人乏味”。故选D。
28.D
【详解】句意:镇上的每个人都有着强烈的社区意识。正是这种集体意识造就了良好的环境。
考查名词辨析。feeling感觉;taste味道;plan计划;sense感觉。根据“Everyone in the town has a strong ... of community.”可知,镇上的每个人都有着强烈的集体意识,have a sense of community“有社区意识”。故选D。
29.B
【详解】句意:特蕾莎修女总是帮助有需要的人。我们应该像她一样学会关心别人。
考查动词短语辨析。worry about担心;care about关心;talk about讨论;hear about听说。根据“Mother Teresa always helps people in need. We should learn to…others just like her.”可知,此处指我们应该像她一样学会关心别人。故选B。
30.D
【详解】句意:——据说一些记者在加沙停留期间丧生!——和平如此重要。我们应该对战争大声说“不”。
考查介词辨析。when当……时;while在……期间”(多强调同时性);before在……之前”;during在……期间”(强调时间段内的持续状态)。根据语境,空格处需填入表示“在……期间”的介词,“during their stay in Gaza”表示“在他们待在加沙期间”,符合语境。故选D。
31.A 32.C 33.A 34.D 35.B 36.C 37.B 38.A 39.B 40.D
【导语】本文介绍了科学家通过实验发现蜜蜂不仅忙碌,还会通过玩球来放松,说明它们具有类似情感的行为,并比我们想象中更聪明。
31.句意:然而,很少有人知道蜜蜂是如何玩耍的。
few很少(修饰可数名词复数);a few一些(修饰可数名词复数);little少得几乎没有(修饰不可数名词);a little一点点(修饰不可数名词)。根据“However”可知,前后句意转折,大家知道蜜蜂忙碌,然而很少有人知道蜜蜂如何玩耍;表示否定含义,且修饰名词people,故应用few。故选A。
32.句意:来自伦敦玛丽女王大学的一些科学家已经查明了真相。
looked out向外看;worked out解决;found out查明;went out出去。根据“Some scientists from Queen Mary University of London have ... the truth.”可知,科学家们查明了真相。故选C。
33.句意:他们想知道蜜蜂在忙碌的一天后如何放松。
relax使放松;eat吃;sleep睡觉;fly飞。根据“They wanted to know how bees could ... after a busy day. ”可知,科学家们想知道蜜蜂在忙碌一天后如何放松。故选A。
34.句意:在研究了这些测试之后,他们发现了一些有趣的东西。
nothing interesting没有有趣的东西;anything interesting任何有趣的东西;someone interesting有趣的人;something interesting一些有趣的东西。根据“After studying the tests they found”可知,科学家们研究发现一些有趣的东西,肯定句用something interesting。故选D。
35.句意:年轻的蜜蜂比老蜜蜂滚动更多的球。
Small小的;Young年轻的;Tall高的;Big大的。根据“old bees”可知,与老蜜蜂相对的是年轻蜜蜂。故选B。
36.句意:成年雄蜂花费更多的时间玩球,比雌蜂花的时间多。
took拿走;gave给;spent花费;were是。根据“Adult male (雄的) bees ... more time playing with the balls than female (雌的) bees did.”可知,spend time doing sth.“花时间做某事”。故选C。
37.句意:它们有两个要做的选择。
make动词原形;to make动词不定式;made过去式;making现在分词。根据“They had two choices ...”可知,此处应用不定式作后置定语,修饰名词choices。故选B。
38.句意:第二个是在飞或绕着一些彩色的小球走之后吃甜食。
after在……之后;before在……之前;with有;without没有。根据“Most of the bees chose to play with the balls first and then eat sweet food.”可知,是在玩球之后吃甜食,after符合语境。故选A。
39.句意:一位科学家说蜜蜂有像快乐和悲伤这样的情感,而且它们也喜欢玩耍。
activities活动;feelings情感;differences差异;results结果。根据“like happiness and sadness”可知,快乐和悲伤属于情感。故选B。
40.句意:她还说这些昆虫比我们想象的更聪明。
stronger更强壮的;friendlier更友好的;funnier更有趣的;smarter更聪明的。根据“So if you think insects are silly (愚蠢的), you are wrong.”可知,这些昆虫比我们想象的更聪明。故选D。
41.A 42.D 43.D 44.C 45.D 46.B 47.C 48.A 49.D 50.B
【导语】本文主要讲述了Animal Helpers组织通过训练动物帮助残疾人,作者Ben Smith因捐款获得一只辅助犬Lucky的故事。
41.句意:这个团体的成立是为了通过训练动物来帮助残疾人。
disabled有残疾的;smart聪明的;excellent优秀的;tired疲倦的。根据“The group was set up to help…people through training animals.”及“It is difficult for blind and deaf people to live…”可知,此处指这个团体是为了通过训练动物来帮助残疾人。故选A。
42.句意:盲人和聋人很难轻松地生活。
quickly快速地;slowly缓慢地;quietly安静地;easily容易地。根据“It is difficult for blind and deaf people to live…For healthy people, walking or using hands is easy.”可知,此处指盲人和聋人很难像健康的人一样轻松地生活。故选D。
43.句意:他们永远想象不到像我这样的人生活有多艰难。
forget忘记;worry担心;control控制;imagine想象。根据“They can never…how difficult life is for people like me.”可知,此处指他们永远想象不到残疾人的生活有多艰难。故选D。
44.句意:我在做一些正常的事情如搬东西时有困难,因为我不能很好地使用我的腿或胳膊。
seeing看见;learning学习;carrying搬;hearing听到。根据“I have trouble in doing some normal things like…things because I can’t use my legs or arms well.”可知,此处指因为不能很好地使用腿或胳膊,所以,搬东西的时候有困难。故选C。
45.句意:甚至开门或关门对我来说都是一件困难的事情。
rooms房间;programs程序;minds想法;doors门。根据“I have trouble in doing some normal things like…things because I can’t use my legs or arms well. Even opening or closing…is a hard thing for me.”可知,前文提到肢体问题,一个简单的日常动作都很难做到,因此,此处指开门或者关门都是很困难的事情。故选D。
46.句意:我的一个朋友认为一只狗可能会让我高兴起来,所以她和动物帮手们谈论给我一只经过特殊训练的狗。
new新的;trained训练过的;cute可爱的;clever聪明的。根据“One of my friends thought a dog might cheer me up, so she talked to Animal Helpers about giving me a special…dog.”及“After 6 months of training, I got my dog and I named it Lucky.”可知,下文提到我得到了一只受过训练的狗,因此,此处指他们准备给我一只受过训练的狗。故选B。
47.句意:因为你的善良,我才能拥有这个“狗助手”。
sadness悲伤;time时间;kindness善良;health健康。根据“I’m able to have the ‘dog helper’ because of your…”及“Thank you again for changing my life.”可知,本文是一封感谢信,强调对方的好意。故选C。
48.句意:它影响了我的生活。
makes a difference有影响;takes a message带个口信;makes a mistake犯错误;gets a surprise得到一个惊喜。根据“Lucky makes my life more colorful. It…to my life.”可知,前句描述狗给我的生活带来的积极影响,因此,此处应表示它影响了我的生活。故选A。
49.句意:它很聪明,能理解我的很多命令。
problems问题;wishes愿望;hobbies兴趣;orders命令。根据“He is very smart and can understand many of my…”可知,此处指狗聪明,所以可以理解我的命令。故选D。
50.句意:如果你对Lucky现在如何帮助我感兴趣,我可以给你发几张照片。
happy开心的;interested感兴趣的;careful认真的;similar相似的。根据“If you are…in how Lucky helps me now, I can send you several photos. Thank you again for changing my life.”可知,此处询问对方是否对狗帮助我这件事感兴趣。故选B。
51.C 52.D 53.A 54.F 55.G
【导语】本文是A和B之间的对话,两人谈论假期去了哪里、做了什么等情况。
51.根据上文“Oh, I went to Xi’an with my parents.”以及下文“We went to some museums and ate some delicious food.”可知,此处询问在西安做了什么,选项C“你在那里做了什么?”符合语境。故选C。
52.根据下文“They were very friendly to us.”可知,此处询问那里的人怎么样,选项D“那里的人怎么样?”符合语境。故选D。
53.根据上文“That was interesting!”以及下文“Well, I didn’t go anywhere.”可知,此处询问对方假期情况,选项A“你呢?” 符合语境。故选A。
54.根据上文“Well, I didn’t go anywhere.”可知,此处说自己假期待的地方,选项F“假期我待在家里。”符合语境。故选F。
55.根据上文“Why ”可知,此处回答原因,选项G“因为我必须为即将到来的考试学习。”符合语境。故选G。
56.A 57.C 58.D
【导语】本文主要推荐了两个风格迥异的旅行目的地——赞比亚和法国马赛,并分别介绍它们的特色、最佳旅行季节及注意事项。
56.细节理解题。根据“If you want to see many kinds of wild animals, Zambia will be a good choice.”可知,如果你去赞比亚,你能看到野生动物。故选A。
57.细节理解题。根据“There are only three seasons in Zambia”可知,赞比亚只有三个季节。故选C。
58.细节理解题。根据“The weather in summer is mostly sunny and clear. That’s the best time of the year to visit.”可知,一年中参观马赛的最佳时间是夏天。故选D。
59.B 60.A 61.D
【导语】文章分别介绍了澳大利亚、美国、法国三个国家的暑假情况,展现不同国家暑假的特点。
59.词义猜测题。根据第二段 “Some will do voluntary work like helping the elderly or the poor for free.”可知, “for free”体现出是自愿做的工作,与 “Willing”同义。故选B。
60.推理判断题。根据第一段“In Australia, the summer holiday is from late December to early February” 可知,澳学生暑假时中国学生可能放寒假。故选A。
61.主旨大意题。通读全文可知,文章分别介绍了澳大利亚、美国、法国的暑假情况,主要是关于不同国家的暑假。故选D。
62.B 63.D 64.B 65.D
【导语】本文中的Jason向朋友Toby倾诉自己因周末生活方式不健康而被父母批评,并对比了自己和Jenny的周末生活差异。
62.细节理解题。根据“My parents are angry with me because they think I live an unhealthy life on weekends.”可知,他的父母很生气。故选B。
63.细节理解题。根据“After lunch, I usually go to the movies with my friends.”可知,Jason午饭后常和朋友们去看电影。故选D。
64.细节理解题。根据“She gets up at six thirty every day.”可知,Jenny每天六点半起床。故选B。
65.推理判断题。根据“I don’t go to bed until eleven forty.”可推知,Jason的父母可能会对他说“早睡对你有好处”。故选D。
66.C 67.B 68.B 69.D
【导语】本文介绍了山东省的淄博市因其著名且美味的烧烤吸引了数百万游客,独特的烤肉风格和欢乐的氛围使其成为热门旅游目的地。
66.细节理解题。根据“Some people tried it and put their photos online and then about 4, 800, 000 tourists came to this small city in March, 2023.”可知,在2023年3月,大约480万游客来参观这个城市。故选C。
67.词义猜测题。根据“Eating Zibo barbecue is not just about the food itself. It’s also about the fun atmosphere.”可知,吃淄博烤肉不只是关于食物本身,还有关于有趣的氛围。可猜测出“atmosphere”是“气氛”的意思。故选B。
68.主旨大意题。根据“Zibo city in Shandong Province is famous for its delicious barbecue food called ‘Zibo Shaokao’.”可知,本文主要介绍淄博的烧烤。故选B。
69.推理判断题。根据“If you visit Zibo next time, you can try the famous Zibo barbecue with your friends.”及全文可知,本文介绍了淄博的烧烤带火了淄博这座城市;结合选项推知本文可能来自一篇新闻报道。故选D。
70.D 71.C 72.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述斯科特一家人去青岛旅行的经历。
70.主旨大意题。根据“It was about 11:00 a.m. when they arrived in Qingdao by bus on the first day.”和第二段内容可知,本段主要介绍斯科特一家在第一天所做的事情。故选D。
71.细节理解题。根据“On the second day, it rained all the day. Scott watched TV with his father in the hotel room.”可知,7月19日,斯科特和他父亲在旅馆房间里看电视。故选C。
72. 最佳标题题。本文主要讲述斯科特一家人去青岛旅行的经历,选项D“青岛之旅”符合全文大意。故选D。
73.With his/ her parents. 74.By plane. 75.He/ She rode a horse on the grassland and enjoyed the beautiful scenery.
【导语】文章讲述的是作者在北京、大连、呼和浩特这三座城市的旅行体验 。
73.根据 “I went to Beijing with my parents this summer. (我今年夏天和我的父母一起去了北京 。)”可知,作者和父母一起去的北京。故填:With his/her parents.
74.根据 “Last year, I went to Dalian by plane. (去年,我坐飞机去了大连 。)”可知,作者坐飞机去大连。故填:By plane.
75.根据 “I went to Hohhot two years ago. … I rode a horse on the grassland and enjoyed the beautiful scenery. (我两年前去过呼和浩特 。…… 我在草原上骑了马,欣赏了美丽的风景 。)”可知,作者做的事是在草原骑马、欣赏美景。故填:He/ She rode a horse on the grassland and enjoyed the beautiful scenery.
76.(s)carfs/(s)carves
【详解】句意:我为家人准备了一些围巾,在冬天温暖他们的脖子。scarf,围巾,可数名词,前有some修饰,故变为复数形式。“scarf”的复数形式存在两种拼写: scarves 和 scarfs。 故填(s)carves/(s)carfs。
77.(i)nvited
【详解】句意:珍妮昨天邀请我去她的生日派对。根据汉语及首字母提示可知,空处为invite“邀请”;根据“yesterday”可知,此句为一般过去时,动词要用过去式。故填(i)nvited。
78.(b)lock
【详解】句意:我们街区有很多树、花和草,所以空气很干净清新。“街区”block,名词。故填(b)lock。
79.(c)omfortable
【详解】句意:房间里的座位很舒适,我喜欢去那。根据“The seats in the room are very…and I like to go there.”及首字母和汉语提示可知,空处应用形容词作表语,comfortable“舒适的”,形容词。故填(c)omfortable。
80.(p)acking
【详解】句意:他正在打包行李,因为他马上要去上海出差。pack“打包”,根据“is”可知,前有be动词,故句子时态应为现在进行时,即“am/is/are+现在分词”。故填(p)acking。
81.例文
Last week, our class had a wonderful time on Mount Tai, which is located in Shandong Province. We arrived at the foot of the mountain at 8 p. m. We spent a whole night in climbing the mountain. Finally, we got to the top at 5 a. m. After a while, we saw the sea of clouds and the sunrise. We took quite a few photos there. Then we visited an old temple which stands on the top of the mountain. At last, we had lunch in a restaurant. The local food tasted really delicious. Tired but happy, we did have great fun.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;
②时态:以一般过去时为主;
③提示:文章涵盖爬山的时间(上周)、地点(泰山),看到的云海、日出,做的拍照、参观寺庙、吃午饭等行为,以及疲惫又开心的感受,符合题目要点,内容完整、条理清晰。
[写作步骤]
第一步,开篇点明上周班级在泰山的愉快经历,说明泰山所处位置及到达山脚下的时间;
第二步,讲述爬山耗时(一整晚)、到达山顶后看到的云海和日出,以及拍照、参观山顶古老寺庙的活动;
第三步,提及在餐馆吃午饭及当地食物美味的感受,最后以疲惫但快乐、玩得尽兴总结这次经历。
[亮点词汇]
①be located in 位于
②quite a few 不少,相当多
③taste delicious 尝起来美味
[高分句型]
Last week, our class had a wonderful time on Mount Tai, which is located in Shandong Province. (which引导非限制性定语从句 )
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表