【广西省专用】2025-2026学年人教版七年级英语上第一次月考模拟题(含答案解析+听力音频及原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

【广西省专用】2025-2026学年人教版七年级英语上第一次月考模拟题(含答案解析+听力音频及原文)

资源简介

2025-2026学年七年级英语上第一次月考模拟题
【考试范围:Starter unit1—unit1】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力匹配(满分5分)
1.你将听到五个句子,请选出与所听句子内容相符的图片,有一幅图是多余的。每个句子读两遍。
A. B.. C. D. E. F.
二、听力选择(满分20分)
2.Which club will Peter join
A.A music club. B.A chess club. C.An art club.
3.What will the man do
A.Stay outside. B.Open the window. C.Keep the door open.
4.Who is on business
A.The girl’s friend. B.The girl’s father. C.The girl’s mother.
5.How will Jim go to Beihai
A.By plane. B.By ship. C.By train.
6.What’s the probable relationship between the two speakers
A.Doctor and patient. B.Passenger and driver. C.Teacher and student.
听对话,回答以下各小题。
7.What is the boy’s name in the story
A.Bob. B.John. C.Sam.
8.What do the two speakers think of the boy in the story
A.Brave. B.Honest. C.Cute.
9.Where will the two speakers meet
A.At the bus stop. B.At the school gate. C.At the street corner.
听对话,回答以下各小题。
10.What day is it today
A.Monday. B.Tuesday. C.Friday.
11.What can Frank and Cindy do at the West Hill
A.Swim and surf. B.Shop and ride. C.Fish and camp.
12.When will Frank pick Cindy up tomorrow
A.At about 7:00 am. B.At about 9:00 am. C.At about 10:00 am.
听对话,回答以下各小题。
13.What did Lily leave on the bus
A.Her bag. B.Her keys. C.Her phone.
14.Which bus did Lily take
A.Bus No.8. B.Bus No.18. C.Bus No.28.
15.What’s the phone number of the lost-and-found office
A.5550808. B.5553090. C.5550890.
16.Who gave Lily the gift
A.Her father. B.Her mother. C.Her sister.
听短文,回答以下各小题。
17.How many sports teams are there in the sports club
A.Two. B.Three. C.Four.
18.Why do the students join the sports club
A.To relax themselves. B.To improve their skills. C.To make more friends.
19.Where does the art teacher come from
A.An art college. B.An art centre. C.An art museum.
20.When is the art club open
A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Friday.
21.Which club has the most students in the school
A.The sports club. B.The music club. C.The art club.
三、听力填空(满分5分)
你将听到一篇短文,请根据短文内容,完成信息卡,每空一词。短文读三遍。
A Celebration for the School’s 50th Birthday
When At 4:00 pm on 22 10th.
Where In the school 23 .
What ◆ Get together and 24 the past stories and experiences. ◆ Watch videos about the school’s history. ◆ Enjoy different 25 and a school concert. ◆ Receive a 26 notebook.
四、补全对话(满分5分)
根据对话内容,从文后选出恰当的选项补全对话,有一个选项是多余的。
A: It’s nearly time for the summer holiday.
B: Yes. 27
A: Sydney. I just bought the plane ticket and I’m so excited about seeing the city!
B: Good for you! I love visiting new places and meeting new people as well. 28
A: Next week. I’m taking the red-eye flight (红眼航班). 29
B: I wish I could go with you! Sydney is a wonderful place. You will have so much fun.
A: I hope so. 30 I will stay with him for a week.
B: That sounds like a great vacation. 31
A: Surely I will.
A.It is much cheaper.
B.When are you leaving
C.Where will you go
D.How are you going to Sydney
E.I’m going to visit my brother there.
F.Don’t forget to take some photos while you’re there.
五、完形填空(满分10分)
Red is the colour of China. Among all the 32 , red is most easily seen. The colour red is fresh and pure, and in China we call it “China Red”. Chinese are attracted by the colour red not only because it makes people 33 , but also because it has rich meanings in Chinese culture and history.
No country in the world has ever used a colour in such a way as 34 . Here, red is a symbol. It gives colour to the soul (灵魂) of the nation. In the past, red represented dignity (尊严) and mystery. Even now, Chinese people love the colour 35 more. It can be said that “China Red” is an everlasting theme for China, and an 36 colour for the Chinese people. “China Red” has 37 a very popular word, attracting the world’s attention.
Finding red-coloured things in China is very easy, as you can see the colour everywhere, the walls of ancient palaces, the 38 flag, Chinese knots, lanterns, traditional paper-cuts, and even tanghulu.
Red is the colour of 39 , health, harmony, happiness, peace, richness and so on.
In China, red is not only a colour. It carries the ancient 40 and culture of the Chinese nation. “China Red” is 41 with mysterious charm beyond description.
32.A.colours B.news C.papers
33.A.excite B.excited C.exciting
34.A.China B.America C.England
35.A.many B.most C.much
36.A.interesting B.expensive C.important
37.A.spoken B.got C.become
38.A.national B.international C.local
39.A.fear B.luck C.worry
40.A.art B.history C.business
41.A.pleased B.crowded C.filled
六、阅读理解(满分30分)
A
@https:// www./
JUST ASKHi, I’m David, a writer from the UK. Here, I team up with readers to help solve teens’ problems. I never had the confidence to raise my hand and answer the teachers’ questions in class. I’m afraid of saying the wrong answers and then my classmates will laugh at me. What should I do Date: Apr. 15th, 8:09 p.m.
Hi, Carol! I used to be like this at school. So I know it can be hard to build up the confidence. As for my advice, just do it! Don’t worry about what other people are thinking. Your learning and your engagement (参与) are just as important as anyone else. I think your teachers will be happy to see you joining in more than before. Be confident and I don’t think other people will laugh at you. If they do, so what Don’t take it seriously. If you can show that you are not bothered (打扰) by it, you will have the confidence to answer questions and get more from your learning. Date: Apr. 15th, 10:03 p.m. Post a reply Send and close Close without sending
42.Who is the text written for
A.Teens. B.Parents. C.Teachers.
43.What’s the problem of Carol
A.She has trouble doing her homework
B.She doesn’t get on well with her parents.
C.She is afraid to answer the teachers’ questions in class.
44.What might David be like in the past
A.He might be the best student.
B.He might not be a confident student.
C.He might be more popular than anyone else.
45.Which is David’s advice for Carol
A.Ask teachers for help.
B.Think about others’ thoughts carefully.
C.Don’t take it seriously while being laughed at.
46.What can you do on www.
A.Take part in colorful activities.
B.Share your problems or suggestions.
C.Discuss the questions in our homework.
B
As a teenager, I had a lot of anger (愤怒) and was not good at communicating with my parents.
One day, when I was getting ready for school, my mother handed me a T-shirt. It was my father’s, not mine. At that time, I was taller and stronger than my father, so when I put the T-shirt on, I felt like I was being choked (窒息) in it!! I realized that it was a small mistake by my mother, but the feeling of being choked made me very angry. Without thinking, I took out my anger on my mother. I ripped (撕破) the T-shirt!
Later, my mother told my father what had happened, “See what your son has done. Instead of scolding me, my father asked my mother to repair the T-shirt. He then wore it to work the next day.
Later when my mother told me about what my father had done, I felt ashamed of my behavior. He spent the whole day wearing a ripped T-shirt. At the same time, I was filled with great admiration for my father. His kindness taught me a life lesson I would never forget. On that day, I made a decision that I would never let anger beat me.
47.Why did the writer feel bad in the T-shirt
A.Because it smelt terrible.
B.Because he hated the colour.
C.Because it was too small for him.
48.What did the writer do to the T-shirt
A.He ripped it. B.He washed it. C.He threw it away.
49.What does the underlined word “scolding” in Paragraph 3 mean in Chinese
A.遗忘 B.责骂 C.提醒
50.What did the writer think of his father
A.He was kind. B.He was strict. C.He didn’t care about him.
51.The passage mainly tells us that we should ________.
A.control our anger B.not make mistakes C.care about our parents
C
With its pretty heart-shaped leaves hanging down from a pot, pothos (绿萝) has become one of the most popular houseplants in the UK.
Houseplants have been popular for over ten years because young people want to feel closer to nature. Many different kinds of houseplants are popular, but no plant has remained as popular as pothos.
One reason for this is that pothos is a perfect beginner’s plant. It can grow in places with little light, and even if you forget to water it, it will be fine. It can also be left alone for a long time. But if you do treat it nicely, it will grow quickly. “If conditions are not very good, it won’t die. It will sit there and wait until things improve,” says houseplant expert Jane Perrone.
I bought my first pothos in 2016 and I was surprised to see it grow twice as big in just a few months. Some studies done around the year 2000 showed that pothos is one of the few plants that are great at cleaning the air. Although it would take many of the plants to create such effects (效果) at home, the fact was widely shared online.
Pothos is loved by many, but the golden pothos with yellow spots (斑点) on its green leaves might not be the most popular anymore. “We’ve seen the marble queen, which has white patterns (图案) on its leaves, give the golden pothos a proper run for its money,” says Blackett of Patch Plants.
“White patterns are easier to match with home decorations (装饰) than yellow ones.”
根据语篇内容,选择最佳选项。
52.Why do many young people keep houseplants
A.They enjoy growing plants.B.They plan to create new plants. C.They want to connect with nature.
53.What makes pothos a good choice for a beginner
A.Cheap to buy. B.Easy to take care of. C.Many kinds to choose from.
54.Why does the writer mention the studies in Paragraph 4
A.To give a reason for pothos’ popularity.
B.To discuss the big influence of the Internet.
C.To study the effect of pothos in cleaning the air.
55.What does the underlined part “give the golden pothos a proper run for its money” in the last paragraph probably mean
A.Make the golden pothos look nicer.
B.Make the golden pothos not the best choice.
C.Cause the golden pothos to increase in price.
56.What’s the best title for the passage
A.The popularity of pothosB.How to feel closer to nature C.The importance of keeping houseplants
七、任务型阅读(满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
Do you know the self-driving bullet (子弹) train just for the Beijing Winter Olympics Is there anything new on the train Let’s have a look!
The train links (连接) Beijing and Zhangjiakou, the co-host cities of the Games. With a top speed of 350 kilometers an hour, the train can run the 174-kilometer journey between the two cities in around 50 minutes, while a regular express (特快的) train takes three hours.
It is said to be the world’s first high-speed train with a 5G live broadcast studio (现场直播演播室). It can carry 564 passengers each trip in its eight cars (车厢). It has business, first-class and second-class cars. Besides, for the needs of media (媒体), it also has special working cars with 12 tables and international electric sockets (电源插座).
The train is painted in white and blue colors and there are 24 snowflakes (雪花) on the outside of the train, showing this is the 24th Winter Olympic Games. Inside the train, there are winter sports photos on the walls and paper snowflakes on top.
The Beijing Winter Olympic Games opened in February, 2022. The high-speed train provided transportation services for the 2022 Winter Olympics and the Paralympics (残奥会) from January 21 to March 16. Up to 40 pairs of trains traveled between the two cities every day.
57.Which two cities does the train link
58.Can the train run faster than a regular express train
59.How many kinds of cars does the train have according to the passage
60.What do the 24 snowflakes stand for (代表)
61.What does the passage mainly talk about
八、选词填空(满分10分)
根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词,并用其正确形式填空。将单词填写在答题卡对应的横线上。每个单词只能用一次。
until keep rich advice exactly change difficult piece provide they
Chopsticks have a long history. Our ancestors (祖先) invented chopsticks to 62 their hands clean. It also helped ancient people stay healthy.
We don’t know 63 when people invented chopsticks. There was a research showing that they were not widely used 64 about 300 B.C. Because of Confucius, people began to use chopsticks. He thought peace would disappear during a meal if people used knives (刀). The “no-knives-on-the-table rules” led to a big 65 in Chinese cooking. From then on, people often cut food into small 66 before it was laid on the table. This was the birth of Chinese cooking and it has made Chinese food popular around the world.
Many Westerners think it is 67 to use chopsticks. Eric, a foreign teacher, experienced how to use chopsticks when he stayed in China. “Every time I enjoy different kinds of Chinese food, I need to hold 68 in a proper way,” he said. Eric’s Chinese friends offered him some 69 . And he spent some months learning how to use chopsticks. “I had plenty of delicious Chinese food and I have also learned the 70 Chinese food culture,” Eric said.
Food not only 71 energy (能量), but also shows the culture. From food, people can understand Chinese culture better. It is also one of the pleasures in our life. For example, we can spend happy times with family at the dinner table.
九、书面表达(满分15分)
72.假如你是李华,你的英国笔友Alice来信和你提到她的一些烦恼。请你根据邮件中提到的问题,给她回信,帮她排忧解难。
Alice’s problems Suggestions
1. 在学习中遇到困难 1. 向老师和同学寻求帮助;……
2. 在新的班级感到孤单 2. 尝试交新的朋友;……
3. 总是感到疲倦 3. ……
写作要求:
1. 内容必须包含以上所有信息,可适当发挥;
2. 结构完整,语句流畅,意思清楚,行文连贯;
3. 文中不得透露个人信息;
4. 词数80左右(短文首句已给出,不计入总词数)。
参考词汇:
tired adj. 疲倦的;
have trouble (in) … 在……方面遇到困难;
ask sb. for help 向某人寻求帮助;
make friends 交朋友。
Dear Alice,
I’m sorry to know that you are not happy these days.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1. F E C B A
【原文】1. Look at the sign, “No smoking here.”
2. My aunt will remain in Beijing until this Saturday.
3. Can you do Chemistry experiments in school
4. Table tennis is one of my favourite sports.
5. I can cook some simple meals when my parents are on business.
2.C
【原文】W: Hi, Peter. Have you decided which club to join
M: Well, I want to go to the music club, but I like painting better. So I will join the art club.
3.B
【原文】W: You are always smoking. Open the window, please.
M: Oh, sorry! I’ll do it right now.
4.C
【原文】W: I miss mum so much, Dad. She has been away on business for a long time.
M: Don’t be sad, dear. Mum will be back in three days.
5.A
【原文】W: Hi, Jim. How will you go to Beihai
M: I will go there by plane.
6.A
【原文】W: Is there anything serious, Dr Jones I’m still feeling terrible.
M: No. Just take the medicine three times a day and you’ll be better soon
7.C 8.A 9.B
【原文】M: Julie, have you read the book we talked about last time
W: Yes. It’s great. I really like the boy named Sam in the story.
M: Me too. I think Sam is really brave.
W: I totally agree with you.
M: I heard the writer will come to our city to meet fans at the library. Do you want to go with me
W: Sure. When and where shall we meet
M: At 9:00 am at the school gate.
W: OK. See you.
10.C 11.C 12.A
【原文】M: Hello! This is Frank. May I speak to Cindy, please
W: Oh, this is Cindy. What’s up
M: It’s the weekend tomorrow. Would you like to go for a spring camping with me
W: Sounds great! Where will we go
M: What about the West Hill It has the most beautiful sights in this season.
W: Good! What can we do there
M: Well, there is much to do. For example, we can fish and camp.
W: Wow! When shall we start
M: I’ll pick you up at about 7:00 tomorrow morning, OK
W: No problem. See you then.
13.A 14.B 15.A 16.B
【原文】W: I’m sorry, Mike. I’m so late.
M: What happened, Lily
W: I left my bag on the bus. I went back for it, but the bus was gone.
M: Which bus did you take
W: The Bus No.18.
M: Let’s call the lost-and-found office of the bus station.
W: Could you please tell me the number of the lost-and-found office of the bus station
M: Five five five zero eight zero eight. Try to call it.
W: I hope it can be found. It was a gift from my mum and I really like it.
M: Don’t worry. Let’s go and find together.
17.C 18.B 19.A 20.A 21.B
【原文】 Hello, everyone! Welcome to our school. I am glad to introduce some clubs to you.
The first one is the sports club. There’re basketball, football, volleyball and ping-pong teams. Each team has 30 members. The activities are held on Thursday afternoons. The members come here to improve their skills.
Next one is the art club. The art teacher is from an art college. He is quite popular with students. There are 40 students learning from him. The art club is open on Wednesday afternoons.
The music club is the most popular one in our school. It has the most students of all the clubs. Students come to learn to sing, play instruments and dance every Friday afternoon.
22.April 23.hall 24.share 25.shows 26.special
【原文】
Dear schoolmates, our school is turning 50 years old! At 4:00 pm on April 10th, a great celebration will be held to celebrate its birthday. It will be held in the school hall. We do hope that you’ll come back and join us! We invite some graduates who have made achievements in their fields. It’s a time for you to get together and share the past stories and experiences. Also, to better understand how it has developed into a top school, you will watch videos about the school’s history. After that, you can enjoy different shows and a school concert. In the end, those who take part in the celebration will receive a special notebook with our school logo as a gift. Looking forward to your coming!
27.C 28.B 29.A 30.E 31.F
【导语】本文是A和B之间关于暑假旅行的对话。
27.根据“Sydney.”可知,此处是A回答B暑假去哪里。选项C“你将去哪里?”符合语境,故选C。
28.根据“Next week.”可知,此处是A回答B什么时候出发。选项B“你什么时候离开?”符合语境,故选B。
29.根据“I’m taking the red-eye flight”可知,此处是A解释为什么要乘坐红眼航班。选项A“这要便宜得多。”符合语境,故选A。
30.根据“I will stay with him for a week”可知,此处是A说明要去探望谁。选项E“我要去看我哥哥。”符合语境,故选E。
31.根据“Surely I will.”可知,此处是B嘱咐A不要忘记拍照。选项F“别忘了在那里拍些照片。”符合语境,故选F。
32.A 33.B 34.A 35.C 36.C 37.C 38.A 39.B 40.B 41.C
【分析】本文是一篇说明文。文中主要介绍了中国红。介绍了红色在中国文化中丰富多彩的意义、人们对于红色的喜爱以及一些传统的红色东西比如中国结、糖葫芦等。
32.句意:在所有的颜色里,红色是最容易看到的。
colours颜色;news新闻;papers纸。根据“red is most easily seen.”可知,上文说的是颜色。故选A。
33.句意:中国人被红色所吸引,不仅因为它使人兴奋,而且因为它在中国文化和历史中具有丰富的意义。
excite使兴奋;excited兴奋的,主语是人;exciting令人兴奋的,主语是物。根据“it makes people”可知,修饰人用excited。故选B。
34.句意:世界上没有一个国家像中国这样使用一种颜色。
China中国;America美国;England英国。根据文章首句“Red is the colour of China.”以及“Here, red is a symbol. It gives colour to the soul of the nation.”可知,红色是中国的颜色,在这里,红色是一种象征,它赋予了民族灵魂色彩,所以这里指的是中国。故选A。
35.句意:即使是现在,中国人也更喜欢这种颜色。
many形容词,用来修饰可数名词,表示“许多”;most副词,“最”;much副词,“非常地”。much more是固定搭配,意思是“更,更多”。可知,故选C。
36.句意:可以说,“中国红”是中国永恒的主题, 对中国人来说是一种重要的颜色。
interesting有趣的;expensive昂贵的;important重要的。根据“It gives colour to the soul of the nation.”可知,它给这个民族的灵魂赋予了色彩,所以“中国红”对中国人来说很重要。故选C。
37.句意:“中国红”已经成为一个非常流行的词,吸引了全世界的关注。
spoken说话;got收到,接到;become变成,开始变得。根据“attracting the world’s attention.”可知,“中国红”吸引了全世界的关注,变得非常流行。故选C。
38.句意:在中国很容易找到红色的东西,因为你到处都可以看到红色,古代宫殿的墙壁,国旗,中国结、灯笼、传统剪纸,甚至还有糖葫芦。
national国家的;international国际的;local当地的。根据常识可知,中国的国旗是红色的,national flag表示“国旗”。故选A。
39.句意:红色是幸运、健康、和谐、幸福、和平、富裕等的颜色。
fear恐惧;luck幸运;worry担心。根据空后面的“health, harmony, happiness, peace , richness”这些美好的词语可知,红色代表着美好和幸运,故选B。
40.句意:它承载着中华民族古老的历史和文化。
art艺术;history历史;business商业。根据“In the past, red represented dignity and mystery.”可知,在过去,红色代表着尊严和神秘,它承载着中华民族古老的历史和文化。故选B。
41.句意:“中国红”充满了难以形容的神秘魅力。
pleased高兴的;crowded拥挤的;filled充满的。be filled with是固定搭配,意思是“充满”。故选C。
42.A 43.C 44.B 45.C 46.B
【导语】本文主要讲述了Carol在网站上分享了自己遇到的问题,对于她的问题,网友给出了建议。
42.推理判断题。根据“Hi, I’m David, a writer from the UK. Here, I team up with readers to help solve teens’ problems.”可知,David与读者合作帮助解决青少年的问题,所以这篇文章是写给青少年的。故选A。
43.细节理解题。根据“I never had the confidence to raise my hand and answer the teachers’ questions in class.”可知,Carol害怕在课堂上回答老师问题。故选C。
44.细节理解题。根据“I never had the confidence to raise my hand and answer the teachers’ questions in class.”和“Hi, Carol! I used to be like this at school. So I know it can be hard to build up the confidence.”可知,David之前也像Carol一样,不是一个自信的学生。故选B。
45.细节理解题。根据“Be confident and I don’t think other people will laugh at you. If they do, so what Don’t take it seriously.”可知,David的建议是被嘲笑的时候不要当真。故选C。
46.推理判断题。根据“Hi, I’m David, a writer from the UK. Here, I team up with readers to help solve teens’ problems.”及全文的内容可知,Carol提出了自己遇到的问题,David就此问题提出了建议,所以在这个网站上可以分享问题或建议。故选B。
47.C 48.A 49.B 50.A 51.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者青少年时期因愤怒情绪失控撕破父亲T恤,但父亲以宽容的态度化解矛盾,让作者学会控制情绪的故事。
47.细节理解题。根据文章第1段“I was taller and stronger than my father, so when I put the T-shirt on, I felt like I was being choked in it!”可推知,T恤对他太小。故选C。
48.细节理解题。根据文章第2段“I ripped the T-shirt!”可知,作者撕破了T恤。故选A。
49.词句猜测题。根据文章第3段父亲未责备母亲反而让她修补T恤的行为,结合“scolding”的上下文语境,意为“责骂”。故选B。
50.观点态度题。根据文章最后一段“I was filled with great admiration for my father. His kindness taught me a life lesson”可知,作者认为父亲很仁慈。故选A。
51.主旨大意题。全文围绕作者从愤怒失控到学会情绪管理的转变,最后一句“I would never let anger beat me”点明主旨。故选A。
52.C 53.B 54.A 55.B 56.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了绿萝在英国很受欢迎,阐述了其受欢迎的原因,包括适合新手养护、能净化空气等,还提及了其他品种对黄金绿萝受欢迎程度的影响。
52.细节理解题。根据文章第2段“Houseplants have been popular for over ten years because young people want to feel closer to nature.”,可知很多年轻人养室内植物是因为他们想要与大自然建立联系,故选C。
53.细节理解题。根据文章第3段“One reason for this is that pothos is a perfect beginner’s plant. It can grow in places with little light, and even if you forget to water it, it will be fine. It can also be left alone for a long time.”,可知绿萝容易养护,所以对新手来说是个好选择,故选B。
54.推理判断题。根据文章第4段“Some studies done around the year 2000 showed that pothos is one of the few plants that are great at cleaning the air.”(2000年左右进行的一些研究表明,绿萝是少数几种非常擅长净化空气的植物之一。),这是绿萝受欢迎的一个原因,可知作者提及这些研究是为了说明绿萝受欢迎的一个理由,故选A。
55.词句猜测题。根据“We’ve seen the marble queen... give the golden pothos a proper run for its money”和下文“White patterns are easier to match with home decorations than yellow ones”可知,大理石皇后(marble queen)因白色花纹更易搭配家居装饰,正在挑战金色绿萝的地位,即“使金色绿萝不再是最佳选择”。故选B。
56.最佳标题题。全文围绕绿萝为何受欢迎展开,包括其易养护、净化空气功能和新品种的装饰性优势,因此最佳标题是“绿萝的流行”。故选A。
57.Beijing and Zhangjiakou. 58.Yes, it can. 59.Four. 60.The 24th Winter Olympic Games. 61.The self-driving bullet train just for the Beijing Winter Olympics.
【导语】本文主要介绍了专门用于北京冬奥会的自动驾驶子弹头列车。
57.根据“The train links (连接) Beijing and Zhangjiakou”可知,这列车连接北京和张家口。故填Beijing and Zhangjiakou.
58.根据“With a top speed of 350 kilometers an hour, the train can run the 174-kilometer journey between the two cities in around 50 minutes, while a regular express (特快的) train takes three hours.”可知,此处应该为肯定回答,比普通的特快车跑得快。故填Yes, it can.
59.根据“It has business, first-class and second-class cars. Besides, for the needs of media (媒体), it also has special working cars with 12 tables and international electric sockets (电源插座).”可知,一共有四种车厢。故填Four.
60.根据“The train is painted in white and blue colors and there are 24 snowflakes (雪花) on the outside of the train, showing this is the 24th Winter Olympic Games. ”可知,24片雪花代表第24届冬季奥运会。故填The 24th Winter Olympic Games.
61.根据“Do you know the self-driving bullet (子弹) train just for the Beijing Winter Olympics Is there anything new on the train Let’s have a look!”可知,本文主要介绍了专门用于北京冬奥会的自动驾驶子弹头列车。故填The self-driving bullet train just for the Beijing Winter Olympics.
62.keep 63.exactly 64.until 65.change 66.pieces 67.difficult 68.them 69.advice 70.rich 71.provides
【导语】本文主要介绍了中国的筷子文化。
62.句意:我们的祖先发明了筷子来保持手部清洁。根据“their hands clean”可知是保持手部干净,keep“保持”,动词不定式符号to后加动词原形。故填keep。
63.句意:我们不能确切地知道人们是什么时候发明筷子的。根据“We don’t know...when people...”可知不确切知道什么时候发明筷子的,修饰动词用副词exactly“确切地”。故填exactly。
64.句意:一项研究表明,直到公元前300年左右,筷子才被广泛使用。根据“were not widely used...about 300 B.C.”可知直到公元前300年左右,筷子才被广泛使用,not...until“直到……才”。故填until。
65.句意:“桌上不放刀”的规定导致了中国烹饪的巨大变化。根据“led to a big...”可知这个规定导致了中国烹饪的巨大变化,a后加可数名词单数change“变化”。故填change。
66.句意:从那时起,人们经常在把食物放在桌子上之前把它切成小块。根据“cut food into small”可知是把食物切成小块,piece“块,片”,此处用名词复数。故填pieces。
67.句意:许多西方人认为用筷子很难。根据“Many Westerners think it is...to use chopsticks”可知外国人认为用筷子很难,difficult“困难的”。故填difficult。
68.句意:每次我喜欢不同种类的中国菜,我都需要以适当的方式拿着它们。此处指拿着筷子,作宾语用代词宾格them。故填them。
69.句意:艾瑞克的中国朋友给了他一些建议。根据“offered him some”可知是给了他一些如何使用筷子的建议,advice“建议”,不可数名词。故填advice。
70.句意:我吃了很多美味的中国菜,也学习了丰富的中国饮食文化。根据“Chinese food culture”可知是丰富的中国饮食文化,rich“丰富的”。故填rich。
71.句意:食物不仅提供能量,还展示文化。根据“energy”可知食物提供能量,provide“提供”,句子用一般现在时,主语是Food,谓语动词用单三。故填provides。
72.例文
Dear Alice,
I’m sorry to know that you are not happy these days. Now, let me give you some suggestions on how to deal with these problems.
First of all, if you have trouble in studying, ask your teachers and classmates for help. You are also supposed to be more confident and don’t always compare yourself with others. Second, when you feel lonely in the new class, why not try to make new friends there You can keep in touch with your old friends by email as well. Third, you are always tired. I think you need more sleep and exercise. Remember to eat plenty of fruit and vegetables and stay away from fast food!
I hope my suggestions can give you a hand. I’m looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇书信作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:根据所给提示完成写作,不能遗漏信息,以第二人称为主。
[写作步骤]
第一步,开头文章已给出,接着引入话题;
第二步,针对学习、孤单和感到疲惫的问题,给出具体建议;
第三步,进行总结,希望自己的建议对Alice有用。
[亮点词汇]
①have trouble in在……方面遇到困难
②ask sb. for help 向某人寻求帮助
③make friends交朋友
[高分句型]
①First of all, if you have trouble in studying, ask your teachers and classmates for help.(条件状语从句)
②Second, when you feel lonely in the new class, why not try to make new friends there (时间状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表