期中提分卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)2025-2026学年 冀教版(2012)英语九年级上学期

资源下载
  1. 二一教育资源

期中提分卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)2025-2026学年 冀教版(2012)英语九年级上学期

资源简介

期中提分卷-- 2025-2026 学年英语九年级上学期
冀教版 解析卷
(考试时间:120 分钟 试卷满分:120 分)
听力部分
I. 听句子, 选出句子中所包含的信息 (共 5 小题; 每小题 1 分, 满分 5 分)
1.
A.protect B.promise C.provide
【答案】B
【原文】Linda promised to play chess with me tonight.
2.
A.take out of B.take care of C.take hold of
【答案】B
【原文】I need to take care of my baby at home.
3.
A.machines B.robots C.workers
【答案】A
【原文】Machines will do all the heavy jobs in the future.
4.
A.a kite B.a cat C.a dog
【答案】A
【原文】We can fly a kite in Spring.
5.
A.give in B.give up C.give out
【答案】C
【原文】I’ll give out the papers to everyone before the meeting starts.
II. 听句子, 选出该句的最佳答语 (共 5 小题; 每小题 1 分, 满分 5 分)
6.
A.Thank you. B.What a pity! C.Not at all.
【答案】A
【原文】Good luck in today’s exam.
7.
A.Never mind. B.That’s too noisy. C.Good idea.
【答案】C
【原文】Let’s go to Beijing for summer holiday.
8.
A.I’m sorry. B.I see. C.You’re welcome.
【答案】C
【原文】Thanks for your great idea. It worked out fine.
9.
A.No, there aren’t. B.Yes, there is. C.That sounds perfect.
【答案】B
【原文】Is there a bank near here
10.
A.No, I’m not. B.In front of the park. C.Yes, it starts at nine o’clock.
【答案】C
【原文】Do you know when the party starts
III. 听对话和问题, 选择正确答案 (共 8 小题; 每小题 1 分, 满分 8 分)
听对话,回答小题。
11.What does Tina think of the course
A.Difficult. B.Boring. C.Useless.
12.What advice does the man give to Tina
A.To understand every word.
B.To record those conversations. C.To listen to the key words.
【答案】11.A 12.C
【原文】M: Hey, Tina. How’s your English listening course going
W: I have had a hard time. Our teacher is using a lot of real materials of the radio and TV. He
even records conversations with his friends and uses them in class.
M: So, what are some of the things that make it difficult
W: Well, the speed, for a start.
M: What do you mean
W: You know, they just talk so fast. I can’t understand every word.
M: Maybe you shouldn’t try to understand every word.
W: What do you mean
M: Well, maybe you should just listen to the key words, you know, the most important words.
W: OK. I see. I’ll take your advice.
听下面一段对话,回答以下小题。
13.How many times has Sarah been to China
A.Twice. B.Three times. C.Four times.
14.In which month did Sarah go to Hangzhou
A.In June. B.In July. C.In August.
15.How did Sarah go to the park from the hotel
A.By bus. B.By car. C.By subway.
【答案】13.B 14.A 15.C
【原文】A: Hi Sarah, how was your journey to China
B: Not bad. I went to Hangzhou and I liked it very much.
A: Was it your first visit to Hangzhou
B: Yes, but it wasn’t my first visit to China. I’ve been to Beijing twice for business.
A: What did you do there this time
B: I spent most of the time touring around the city.
A: What was the weather like when you were there
B: It was so hot in June, but they were celebrating the Dragon Boat Festival when I was there.
A: Oh, I’ve heard about it. It’s a traditional festival in China.
B: You’re right, I watched the dragon boat races.
A: You were so lucky. Where did you watch the races
B: In Xixi national wetland park. They usually hold dragon boat races during the festival.
A: Was it exciting to watch the races
B: Yes, but the park was far from my hotel. It took me 50 minutes to go there by subway.
听材料,回答小题。
16.What’s the book about
A.Space. B.Astronauts. C.Dreams.
17.What does the boy want to be
A.A scientist. B.An astronaut. C.A runner.
18.How long does the boy run every day
A.For 20 minutes. B.For 30 minutes. C.For 40 minutes.
【答案】16.B 17.B 18.B
【原文】A: Hey, Sam, what are you reading
B: I’m reading a funny story.
A: What is it about
B: It’s about astronauts. In space, things don’t fall to the floor when you drop them. Astronauts are
used to being in space, so they often break things like glass cups when they are on the earth.
A: Wow, that’s interesting. Life in space is very different.
B: Yes, I want to be an astronaut too. So I read books about space every day at home.
A: That’s cool. What else will you do to become an astronaut
B: Being an astronaut also needs a strong body, so I run for thirty minutes every day.
IV. 听短文和问题,选择正确答案 (共 7 小题;每小题 1 分,满分 7 分)
听两遍。根据你所听到的短文内容,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案,并把答题卡上
对应题目的答案标号涂黑。
19.What activity did the girl take part in
A.Running. B.Volunteering. C.Reporting.
20.When did the race begin
A.At 7:00 a.m. B.At 7:30 a.m. C.At 8:00 a.m.
21.How did they feel after the race
A.Great. B.Relaxed. C.Unhappy.
22.Why did they join in the race
A.To win the first prize. B.To do volunteer work. C.To keep healthy and be
happy.
【答案】19.A 20.B 21.A 22.C
【原文】
What sport can more than ten thousand people take part in The answer is marathon. On
April 20th, my parents and I joined the 2025 Shapingba half marathon. It was a sunny day. We got
up early and went to the starting point together. My parents ran half marathon and I chose the
five-kilometre happy run. At seven thirty, the race began. Many people shouted “Go! Go! Go!”
loudly. Along the way I saw beautiful streets and friendly people. I didn’t run very fast but I was
very happy. Some volunteers gave us water. My parents finished their race an hour later. They
were tired but smiled brightly. We all felt great after the race. We don’t care about winning the
first prize. The most important for us is that running makes us healthy and happy. It also brings
my family closer. I hope we can join in more marathons together.
听独白,回答以下各小题。
23.What happened to Sally this morning
A.Her clock didn’t go off.
B.Her car broke down on her way to work.
C.She was late for work.
24.Why didn’t Michael stop when Sally waved at him
A.Because he didn’t see her.
B.Because there wasn’t enough room in his car.
C.He was unwilling to offer help.
25.How did Sally finally get to work
A.Michael gave her a ride. B.She got to work on foot. C.
She took a taxi.
【答案】23.B 24.C 25.A
【原文】
This morning Sally got up late. She didn’t have time to walk to work. She got into her car
and drove down the street. As she drove, her car started to make a strange noise. She drove to the
side of the street. As she did, her car died. She tried to start it again but it wouldn’t start. She got
off her car. She was still a mile from the office. She was going to be late and she hated being late.
Then she saw a car driving toward her. Her workmate Michael was driving it. She waved at him
but he drove by her. Sally was upset. As she was walking down the street, she heard a car behind
her beep.
She turned and saw Michael in his car.
“Do you need a ride ” he asked, “ Yes,” said Sally, “Thank you.” “When I drove past to
you, I felt bad.” said Michael. “You are always so friendly to me so I came back.”
V. 听短文填空 (共 5 小题; 每小题 1 分, 满分 5 分)
根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。(短文读三遍)
The Information of English 26
Functions Improve students’ English writing skills. Pronounce exactly.
On Mondays, you can enjoy many 27 English plays.
Activities On Wednesdays, you can practice 28 English.
On 29 , you will make up some conversations.
Place At the 30 hall.
【答案】26.Club 27.famous 28.spoken 29.Fridays 30.music
【原文】
Hello, everyone! There are several clubs in our school. Among them, English club is the
most popular. Here is the information of our club. English club can help students improve their
English writing skills. You can also pronounce exactly with the help of other members. You can
have fun in many activities.
On Mondays, you can enjoy many famous English plays, such as A Dream and Snow White.
On Wednesdays, you can practice spoken English and listen to some famous speeches by British
people. On Fridays, you can make up some conversations according to different topics. Tomorrow
is Friday. The topic is “Future Science”. Welcome you at the music hall.
笔试部分
VI. 单项选择 (共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分)
31.The people lost ________ all their houses because of a big fire.
A.nearly B.always C.hardly D.only
【答案】A
【详解】句意:由于一场大火,人们几乎失去了所有的房子。
考查副词辨析。nearly 几乎、差不多;always 总是、一直;hardly 几乎不;only 仅仅、只。
根据“The people lost...all the houses because of a big fire.”可知,此处表示大火让人们“几乎”失
去了所有的房子,“nearly”既体现了火灾的严重后果,又符合“不完全绝对化”的自然表达,符
合语境。故选 A。
32.The sun came out and the cloud ________. The children cheered up.
A.moved B.appeared C.increased D.cleared
【答案】D
【详解】句意:太阳出来了,云散开了。孩子们欢呼起来。
考查动词辨析。moved 移动;appeared 出现;increased 增加;cleared 消散。根据“The sun came
out and the cloud...The children cheered up.”可知,太阳出来后,天气通常会变晴,云彩应是消
散了。故选 D。
33.________ we were very tired, we continued working. We finished the project soon.
A.If B.But C.After D.Though
【答案】D
【详解】句意:尽管我们非常疲惫,但我们还是继续工作。我们很快便完成了这个项目。
考查连词辨析。If 如果;But 但是;After 在……之后;Though 尽管,虽然。结合“we were
very tired”及“we continued working”可知,“我们非常疲惫”与“我们在继续工作”之间为让步关
系,应用 though 引导让步状语从句。故选 D。
34.—I think Guanghua Team will win the football match.
—I’m afraid I can’t agree ________ you. Menghuan Team is stronger.
A.of B.with C.from D.on
【答案】B
【详解】句意:——我认为光华队会赢得足球比赛。——恐怕我不能同意你的看法,梦幻队
更强。
考查介词辨析。of 属于;with 和……一起;from 来自;on 关于。“agree with”表示“同意某人/
某观点”,是固定搭配。故选 B。
35.—Have you found your pen
—Yes. I found it ________ those books.
A.by B.for C.against D.among
【答案】D
【详解】句意:——你找到你的钢笔了吗?——是的。我在那些书中发现了它。
考查介词辨析。by 在……旁边,通过;for 为了,给;against 靠着,反对;among 在……之
中,用于三者或三者以上。根据“I found it...those books.”可知,此处表示笔在那些书之中,
应用“among”。故选 D。
36.Linda will be ________. Her parents are going to have a special party for her ________
birthday at the weekend.
A.twenty; the twentieth B.twenty; twentieth
C.twentieth; twentieth D.twentieth; twenty
【答案】B
【详解】句意:琳达将要二十岁了。她的父母打算在周末为她的二十岁生日举办一个特别的
派对。
考查基数词和序数词的用法。twenty 二十;twentieth 第二十。表示“年龄”用基数词,所以第
一空用“twenty”;表示“第……个生日”用序数词,“twentieth”是“twenty”的序数词形式,且前
面有“her”修饰,不用加“the”。故选 B。
37.We will have ________ off next week.
A.three-day B.three days C.three-days D.three’s day
【答案】B
【详解】句意:我们下周将有三天的假期。
考查名词的数。“have+时间段+off”表示“休多长时间的假”,“three days”符合该结构,意为“三
天”。故选 B。
38.Some people are ________. Let’s look after the ________ people.
A.bad; sick B.ill; ill C.ill; sick D.sick; ill
【答案】C
【详解】句意:一些人病了。让我们照顾这些生病的人吧。
考查形容词辨析。bad 坏的;sick 生病的;ill 生病的。“ill”作表语,“sick”可作表语也可作定语。
第一空在系动词“are”后,作表语,“ill”和“sick”都可以;第二空修饰名词“people”,作定语,
要用“sick”。故选 C。
39.—What’s your opinion of Las Vegas
—Oh, it’s very beautiful. There is a lot more to see in this city, so I have decided to ________
here for another two days.
A.leave B.come C.remain D.move
【答案】C
【详解】句意:——你对拉斯维加斯有什么看法?——哦,它非常漂亮。这座城市还有很多
可看的东西,所以我决定在这里再停留两天。
考查动词辨析。leave 离开;come 来;remain 停留、逗留;move 移动、搬迁。根据“There
is a lot more to see in this city, so I have decided to...here for another two days.”可知,因为这里
还有很多可看的,所以想再“停留”两天。“remain”符合“继续待在原地”的语境。故选 C。
40.It took the man three hours to ________ the forest on foot in the dark.
A.go across B.go through C.come into D.come out
【答案】B
【详解】句意:这个人在黑暗中步行穿过了森林,花了三个小时。
考查动词短语辨析。go across 横穿、跨越;go through 穿过(内部);come into 进入;come
out 出来。根据句意可知,强调“穿过森林内部”,故选 B。
VII. 完形填空 (共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分)
When you hear the word “hero”, you may think of some famous people. But there are also
“everyday” heroes. They may not be 41 to the public, but they do what they can to help
improve people’s lives as well. One of them is Robert Lee.
Lee grew up in New York City. As his family was not rich, he learned not to 42
food at a young age. When in college, he joined a student group that 43 leftover (剩余
的) food to homeless people. After Lee left university, he and his friend set up a group called
Rescuing Leftover Cuisine (RLC). Its 44 is to collect food from restaurants and send it
to shelters (收容所) for free. Volunteers 45 the food from restaurants around the city
and hand it out to those in need.
RLC runs 46 . Restaurants report how much leftover food they have each day on
an app. Then volunteers go to get it. The distance (距离) is usually short, so volunteers can just
47 from the restaurants to the shelter. Lee believes this is a quick way.
So far, Lee and his team have 48 saved over 150,000 kilograms of food, giving
almost 300,000 meals to people. Lee has shown that a 49 action can help people
around us greatly. He says, “There’s still a lot to do. It’s just the 50 . With more
restaurants, I believe that we can do more.”
41.A.safe B.close C.friendly D.well-known
42.A.waste B.avoid C.buy D.produce
43.A.put out B.gave out C.carried out D.found out
44.A.result B.decision C.purpose D.secret
45.A.pick up B.point at C.pay for D.throw away
46.A.badly B.quietly C.simply D.slowly
47.A.fly B.walk C.skate D.swim
48.A.successfully B.sadly C.seriously D.immediately
49.A.small B.difficult C.direct D.huge
50.A.need B.dream C.promise D.beginning
【答案】
41.D 42.A 43.B 44.C 45.A 46.C 47.B 48.A 49.
A 50.D
【导语】本文主要介绍“日常英雄”Robert Lee 创立 RLC 组织,通过收集餐厅剩食帮助流浪者
的故事。
41.句意:他们可能不为公众所知,但他们也尽其所能帮助改善人们的生活。
safe 安全的;close 亲密的;friendly 友好的;well-known 知名的。根据“not…to the public”及
对比“famous people”可知,强调“不知名”。故选 D。
42.句意:由于他的家庭并不富裕,他从小就学会了不浪费食物。
waste 浪费;avoid 避免;buy 购买;produce 生产。根据“family was not rich”及常识可知,贫
穷的孩子应是学会不浪费食物。故选 A。
43.句意:上大学时,他加入了一个学生组织,把吃剩的食物分给无家可归的人。
put out 扑灭;gave out 分发;carried out 执行;found out 发现。根据“leftover food to homeless
people”可知,是分发食物给无家可归的人。故选 B。
44.句意:其目的是从餐馆收集食物,并将其免费送到避难所。
result 结果;decision 决定;purpose 目的;secret 秘密。根据“collect food from restaurants and
send it to shelters (收容所) for free.”可知,收集食物并将其免费送到避难所是该组织的目的。
故选 C。
45.句意:志愿者们从城市各处的餐馆领取食物,分发给有需要的人。
pick up 领取;point at 指向;pay for 支付;throw away 扔掉。根据“hand it out to those in need”
可知,是领取食物。故选 A。
46.句意:RLC 运作方式简单。
badly 糟糕地;quietly 安静地;simply 简单地;slowly 缓慢地。后文“Restaurants report how
much leftover food they have each day on an app. Then volunteers go to get it...”提到通过 APP 报
告、短距离配送,强调流程简便。故选 C。
47.句意:距离通常很短,所以志愿者可以从餐馆步行到避难所。
fly 飞行;walk 步行;skate 滑冰;swim 游泳。根据“distance is usually short”可知,短距离应
是步行。故选 B。
48.句意:到目前为止,Lee 和他的团队已经成功地节省了超过 15 万公斤的食物,为人们
提供了近 30 万顿饭。
successfully成功地;sadly悲伤地;seriously严肃地;immediately立即。根据“saved over 150,000
kilograms of food, giving almost 300,000 meals to people.”可知,强调成果,应是成功的。故选
A。
49.句意:Lee 已经证明了一个小小的行动可以极大地帮助我们周围的人。
small 小的;difficult 困难的;direct 直接的;huge 巨大的。前文强调“everyday heroes”,呼应
平凡行动的意义。故选 A。
50.句意:这只是个开始。
need 需求;dream 梦想;promise 承诺;beginning 开端。根据“With more restaurants, I believe
that we can do more.”可知,是起步阶段。故选 D。
VIII. 阅读理解 (共 15 小题: 每小题 2 分, 满分 30 分)
阅读 A、B、C、D 四篇材料, 从每小题所给的四个选项中选出最佳选项。
A
F. Scott Fitzgerald, born on September 24, 1896, an American novelist, was once a student
of St. Paul Academy, the Newman School and attended Princeton University for a short while.
In 1917 he joined the army and was sent to Alabama, where he met his future wife Zelda
Sayre. Then he had to make some money to impress her.
His life with her was full of great happiness, as he wrote in his diary: “My own happiness in
the past often approached such joy that I could share it even with the person dearest to me but had
to walk it away in quiet streets and take down parts of it in my diary.”
This side of Paradise, his first novel, was published in 1920. Encouraged by its success,
Fitzgerald began to spend more time on his writing. Then he continued with the novel the
Beautiful and Damned (1922), a collection of short stories, and a play The Vegetable (1923). But
his greatest, successful novel, The Great Gatsby, published in1925, which quickly brought him
praise from the literary (文学) world. Yet it failed to give him the needed financial security (财政
保障). Then, in 1926, he published another collection of short stories All the Sad Young Men.
However, Fitzgerald’s problems with his wife Zelda affected his writing. During the 1920s
he tried to reorder his life but failed. By 1930, his wife had her first mental breakdown and went to
a Swiss hospital. During this period he completed novels Tender Is the Night in 1934 and The
Love of the Last Tycoon in 1940. While his wife was in hospital in the United States he got totally
addicted to alcohol (酗酒). Fitzgerald died in 1940.
51.How many novels written by Fitzgerald are mentioned in the passage
A.5 B.6 C.7 D.8
52.Paragraph 3 mainly tells us that ________.
A.Fitzgerald was famous for writing diaries.
B.Fitzgerald loved his wife deeply and felt happy.
C.Fitzgerald’s wife had less influence on his writing.
D.Fitzgerald didn’t live happily with his wife so he couldn’t share it with others.
53.From the passage we can learn that ________.
A.The Beautiful and Damned was Fitzgerald’s first novel.
B.the work The Great Gatsby made Fitzgerald rich and famous.
C.Fitzgerald succeeded in reordering his life during the 1920s.
D.Fitzgerald’s wife broke down more than once.
【答案】51.A 52.B 53.D
【导语】本文介绍了美国小说家 F. Scott Fitzgerald 的生平经历和创作历程。
51.细节理解题。根据文章第四段和第五段内容可知,文章提到的小说有《人间天堂》,《美
丽与毁灭》,《了不起的盖茨比》,《夜色温柔》和《末代大亨的情缘》,共 5 部。故选 A。
52.主旨大意题。根据第三段他日记中的内容可知,他和妻子的生活充满幸福,他对妻子感
情深厚,B 选项符合题意。故选 B。
53.推理判断题。根据“By 1930, his wife had her first mental breakdown”可知,他的妻子不止
一次精神崩溃。故选 D。
B
①The Nazca Lines (纳斯卡线条) are a famous group of huge ancient drawings in the
desert in southern Peru (秘鲁). The Nazca people, who lived in the area over 2,000 years ago,
made the drawings by removing the reddish (淡红的) top layer (层) of rocks in the desert.
②The drawings are also called “geoglyphs” (地 画 ). The Nazca Lines include different
kinds of geoglyphs. The largest geoglyph line is around 366 meters long.
③Recently, researchers have discovered over 300 new geoglyphs in the Nazca Desert.
They used a special AI program to find possible geoglyphs. They spent over 2,600 hours doing
research and took lots of pictures with drones (无人机).
④Most of the new geoglyphs are smaller than the ones already discovered, and are about 9
meters in length. Many of the new geoglyphs seem to show humans, as well as animals, including
llamas (美洲驼) and fish. Some show unusual scenes, including a killer whale holding a knife.
⑤With these new geoglyphs, the researchers have made progress in finding out what they
mean.
⑥Masato Sakai, who led the research, says the new discoveries are helping scientists learn
more. They discovered some paths (道路) in the Nazca Desert. These paths aren’t far from groups
of the smaller geoglyphs. The researchers believe the paths were made by the Nazca people when
they were walking through the desert, and the smaller geoglyphs were meant to be seen by these
travelers.
⑦The scientists also think the way these smaller geoglyphs are grouped together may be
the key to understanding them. And they believe the larger geoglyphs are different, and may have
been used for ceremonies (仪式) or other special events.
⑧Named a World Heritage Site in 1994, the Nazca Lines are surely important and with
new technology there will be more discoveries to come.
54.What do we know about the Nazca Lines
A.They were found in the desert in northern Peru.
B.The largest geoglyph line is around 366 kilometers long.
C.The new geoglyphs are bigger than the old ones.
D.The geoglyph may look like a llama.
55.What can we infer from this passage
A.The Nazca Lines were created 5000 years ago.
B.Some of the geoglyphs might be too big to see clearly on the ground.
C.Some geoglyphs show unusual scenes.
D.Scientists have already found out what the geoglyphs mean.
56.Which of the following shows the structure of this passage
A. B.
C. D.
57.What’s the best title for this passage
A.AI Helps Find Ancient Nazca Lines. B.New Discoveries of Nazca Lines.
C.Fun Facts About Nazca Lines. D.The Meaning of Nazca Lines.
【答案】54.D 55.B 56.A 57.B
【导语】本文主要介绍了纳斯卡线的背景、新发现的地画及其特点,以及现代技术在探索这
些地画中的应用。
54.细节理解题。根据“Many of the new geoglyphs seem to show humans, as well as animals,
including llamas (美洲驼) and fish.”可知,地画可能有美洲驼的样子。故选 D。
55.推理判断题。根据第②③段可知,文中提到纳斯卡线条是巨大的古代地画,且研究人员
用无人机等去拍摄研究,可推测一些地画可能太大,在地面上看不清楚。故选 B。
56.篇章结构题。通读全文可知,①②段介绍纳斯卡线条的基本情况(位置、创作者、别称、
规模等);③段承接上文,介绍新地画的发现(技术手段、研究投入等);④⑤段分层阐述新
发现及研究进展;⑥⑦段基于⑤段展开具体推测;⑧段总结纳斯卡线条的重要性和未来的发
现。综上,A 选项符合。故选 A。
57.最佳标题题。通读全文可知,本文主要围绕纳斯卡线条的新发现展开,包括新发现的地
画数量、特点以及相关研究;B 选项“纳斯卡线条的新发现”符合文意。故选 B。
C
Over the past six years, Zhang has given away 1.35 million yuan and raised 5.2 million
yuan from the public to help more than 400 people with health problems—including teachers with
cancer (癌症), disabled children in poor families—learn traditional Chinese culture.
Zhang, 29, was born without a left arm in Changchun, Jilin, but her hard work to become
stronger has encouraged many people. She was chosen along with 67 other honorees (领奖人) to
receive the Eighth National Ethical Role Model award (第八届全国道德模范奖) at the Great Hall
of the People in Beijing on November 5th, 2021.
In 2015, Zhang set up a handwriting and painting school in Changchun. When she found
that some parents were unable to pay for their children’s education, she made the lessons free and
began providing 300,000 yuan every year to help them.
In early 2020, her school was made to suspend all courses because of COVID-19 (新冠肺
炎) but it didn’t stop her from helping the poor families. She raised more than 8.9 million yuan
and gave them away to Hubei hospitals.
“Women in the new times should have the courage to create value and also have a sense of
social duty,” she said. “It is my great honor to be chosen as a model. This will become a driving
force for me to move ahead and keep helping the poor and the disabled.”
58.How many honorees received the Eighth National Ethical Role Model award
A.67. B.68. C.8. D.400.
59.The writer uses many numbers in the first paragraph to show _________.
A.Zhang Chaofan has had a lot of money over the past six years
B.Zhang Chaofan has done a lot to help the poor and the disabled
C.Zhang Chaofan has known many people with health problems
D.Zhang Chaofan has learnt traditional Chinese culture
60.What’s the meaning of the word “suspend” in Paragraph 3
A.stop B.start C.design D.study
61.In what kind of magazine can we read the article
A.People. B.Nature. C.Science. D.Education.
【答案】58.B 59.B 60.A 61.A
【导语】本文是一篇人物报道,讲述了张超凡(Zhang Chaofan)在过去六年中通过捐款和
筹款帮助 400 多名有健康问题的人,并因她的善举获得第八届全国道德模范提名奖的事迹。
58.细节理解题。根据文章第 2 段“She was chosen along with 67 other honorees to receive the
Eighth National Ethical Role Model award”可知,张超凡与其他 67 位获奖者一起获得了该奖
项,因此总获奖人数为 68 人。故选 B。
59.推理判断题。根据文章第 1 段“Over the past six years, Zhang has given away 1.35 million
yuan and raised 5.2 million yuan…to help more than 400 people with health problems”可知,作者
列举数字是为了说明张超凡为帮助贫困和残疾人群做出了巨大努力。故选 B。
60.词句猜测题。根据文章第 3 段“her school was made to suspend all courses because of
COVID-19”及上下文可知,由于疫情,学校被迫“暂停”所有课程。suspend 意为“停止”,与
stop 同义。故选 A。
61.推理判断题。本文主要报道张超凡的慈善事迹和获奖经历,属于人物故事类文章,最可
能出现在《人物》(People)杂志中。故选 A。
D
If life can be compared to a meal, I think the mistakes are like salt and the success is a
candy.
“Hey,” said the boy, whose name I couldn’t remember, sitting next to me. “Don’t worry.
Take your time.” And so I did. But I still couldn’t correctly pronounce my Chinese name that was
given by the teacher. I was so embarrassed on my first day of learning Chinese. I was so worried
that I didn’t sleep well that night. I couldn’t stop thinking what would happen in my Chinese class
in the following days.
I took Chinese classes during my summer vacation. Every morning, I walked for 25
minutes to the class while having a Chinese pancake from one of the breakfast carts (推车) on the
way. Learning Spanish in school was a cushy job for me, because I could speak French and Italian,
which helped me with it. However, learning Chinese was difficult at first. As a boy who was born
in America and grew up in America, I knew nothing about the language and had no experience
learning the language. I chose it mainly, because my goal was to work and teach at home and
abroad. It is necessary for me to master different languages.
As the classes went on, I slowly found that I was making connections. My 10 years of
playing the piano has allowed me to perform for others. My several years of writing has led me to
become a school reporter. I knew that my Chinese classes would allow me to speak Chinese well.
As the teachers helped me build up confidence, I soon began tasting the sweetness.
So what did my summer really taste like It tasted like the Chinese food that, for the first
time, I did not order in English, my mother language.
62.Why did the writer feel embarrassed in his first Chinese class
A.Because he had poor Chinese pronunciation. B.Because he couldn’t write his Chinese
name.
C.Because he didn’t remember his friend’s name. D.Because he couldn’t answer the
question.
63.The underlined word “cushy” in Paragraph 3 probably means _______.
A.difficult B.easy C.meaningful D.boring
64.What do we know about the writer according to the passage
A.He doesn’t like his teacher. B.He can speak two languages.
C.He is good at playing the piano. D.He is interested in writing and painting.
65.What does this passage mainly talk about
A.How to learn Chinese well. B.An American girl who loves China.
C.A sweet experience of learning Chinese. D.Advice on school life.
【答案】62.A 63.B 64.C 65.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者学习中文的经历,从最初的困难到逐渐找到自信并
尝到甜味的过程。
62.细节理解题。根据“I still couldn’t correctly pronounce my Chinese name that was given by
the teacher. I was so embarrassed…”可知,作者因无法正确发音中文名字而感到尴尬。故选 A。
63.词句猜测题。根据“Learning Spanish in school was a cushy job for me, because I could speak
French and Italian, which helped me with it.”可知,作者因会法语和意大利语,学西班牙语很
轻松。故“cushy”意为“easy”。故选 B。
64.细节理解题。根据“My 10 years of playing the piano has allowed me to perform for others.”
可知,作者擅长弹钢琴。故选 C。
65.主旨大意题。全文围绕作者学习中文的经历展开,从最初的困难到逐渐尝到成功的甜味。
故选 C。
IX. 任务型阅读 (共 5 小题: 每小题 2 分, 满分 10 分)
请阅读下面语篇,根据其内容回答问题。
Have you ever run into this situation: you said something in English, but others
misunderstood (误解) you That’s maybe because you use words or sentences improperly. This is
called pragmatic failure (语用失误).
What’s pragmatic failure
Pragmatic failure refers to (指 ) difficulties or misunderstandings that happen in
communication. If there is pragmatic failure, the listener may feel uncomfortable or not respected.
What causes pragmatic failure
1. Misunderstanding Politeness
Someone might ask a direct question without considering politeness. This may make others
feel uncomfortable. For example, you don’t say “please” when making a request.
2. Talking too much
If you talk too much in a conversation and don’t allow others to express their ideas, the
communication may fail.
3. Not noticing body language
You may fail to notice body language, facial expressions, or tone of voice. So you may not
understand what the other person says.
4. Not noticing cultural rules
You may have a different cultural background from the other speaker. Maybe what you say
is not allowed in his or her culture. For example, you can’t ask about a woman’s age in Western
culture.
5. Using too difficult words
If you talk to a kid, but use many difficult words that kids can’t understand, the
communication will be a failure.
Example 1Li Xia was talking with her Example 2Lisa wanted Tom to help her
foreign teacher Ms. Green from America. She carry the heavy bag and Lisa said, “Didn’t you
asked, “How old are you ” see the bag ”
How can we avoid pragmatic failure
First, you need to understand the context (语境) of the communication to make sure you
choose the proper words and expressions. Also, you should be an active listener. Remember to
give others chances to speak and pay attention to body language and facial expressions. Third,
respect others’ cultural background. Use different words according to who is your listener. By
using these ways, you can improve your communication skills and reduce (降 低 ) the risk of
pragmatic failure.
66.What is pragmatic failure
67.If pragmatic failure happens, how may the listener feel
68.In Example 1, what mistake did Li Xia make In Example 2, what should Lisa say
69.What should you do to be an active listener (One way is OK.)
70.Do you have difficulty communicating with others How will you improve your
communication skills
【答案】66.It refers to difficulties or misunderstandings that happen in communication. 67.
He/she may feel uncomfortable or not respected. 68.She asked about Ms Green’s age. She
should say, “Could you please help me carry the bag ” 69.I should give others chances to
speak and pay attention to body language and facial expressions. 70.Yes, I do. I will
understand the context of the communication./I will choose the proper words and expressions./I
will choose the proper language based on the different situations and purposes of the conversation.
【导语】本文主要介绍了语用失误的概念、原因及如何避免,旨在帮助读者提高跨文化交际
能力。
66.根据“Pragmatic failure refers to (指) difficulties or misunderstandings that happen in
communication.”可知,语用失误指的是在沟通中发生的困难或误解。故填 It refers to
difficulties or misunderstandings that happen in communication.
67.根据“If there is pragmatic failure, the listener may feel uncomfortable or not respected.”可知,
如果有语用失误,听众可能会感到不舒服或不被尊重。故填 He/she may feel uncomfortable
or not respected.
68.根据“For example, you can’t ask about a woman’s age in Western culture.”可知,第一个例
子中不应该问年龄;根据 “Didn’t you see the bag ”可知,第二个例子中没有使用礼貌用语。
故填 She asked about Ms Green’s age. She should say, “Could you please help me carry the bag ”
69.根据“Also, you should be an active listener. Remember to give others chances to speak and
pay attention to body language and facial expressions.”可知,我应该给别人说话的机会,注意
肢体语言和面部表情。故填 I should give others chances to speak and pay attention to body
language and facial expressions.
70.此题为开放性试题,言之有理即可。参考答案为:Yes, I do. I will understand the context
of the communication./I will choose the proper words and expressions./I will choose the proper
language based on the different situations and purposes of the conversation.
X. 词语运用 (共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分)
阅读下面短文,根据语境或所给的单词提示,在每个空格内填入一个适当的词,要求所填的
词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
71 February, 2023, a female panda named Xiang Xiang came back to China and
reporters have 72 (write) many articles about her.
Xiang Xiang, born in Japan, is 7 years old now. 73 (Japan) were crazy about this
cute girl and had to say goodbye 74 her unwillingly. Her parents were lent to Tokyo
under the condition that 75 (they) children must belong to China.
It is fair to say that the giant (巨大的) panda is the best four-legged diplomat (外交官) from
China. Wherever it goes, it 76 (receive) a warm welcome and spreads friendship. It is
77 (usual) seen as the symbol of cross-cultural harmony because it is “black, white, and
Asian”. Some people joke that the giant panda can hunt for meat as cruelly as any bear, but it
chooses bamboo 78 the main food. That’s why it is 79 (consider) to be cute,
not a sign of weakness.
The panda is also a symbol of Chinese culture. Like it, China also offers warmth to all
80 (friend). However, anyone that dares (敢于) to hurt China is sure to fail. We hope that
like the panda, China continues to build up friendship with everyone.
【答案】
71.In 72.written 73.Japanese 74.to 75.their 76.receives 77.
usually 78.as 79.considered 80.friends
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了大熊猫香香从日本返回中国的事件,并探讨了大熊
猫作为中国文化和外交象征的意义。
71.句意:2023 年 2 月,一只名叫香香的雌性大熊猫回到中国,记者们写了许多关于她的
文章。表示“在某一月份”用介词“in”。故填 In。
72.句意:2023 年 2 月,一只名叫香香的雌性大熊猫回到中国,记者们写了许多关于她的
文章。根据“have”可知,句子时态为现在完成时,此处用 written。故填 written。
73.句意:日本人对这个可爱的女孩疯狂不已,不得不依依不舍地告别。此处指“日本人”,
Japanese 符合,单复数形式相同。故填 Japanese。
74.句意:日本人对这个可爱的女孩疯狂不已,不得不依依不舍地告别。say goodbye to…
“向……告别”,是固定搭配。故填 to。
75.句意:她的父母被借到东京,条件是他们的孩子必须属于中国。此处需用形容词性物主
代词“their”修饰“children”。故填 their。
76.句意:无论它走到哪里,它都会受到热烈欢迎并传播友谊。句子时态为一般现在时,主
语为“it”,此处用三单形式 receives。故填 receives。
77.句意:它通常被视为跨文化和谐的象征,因为它 “毛色黑白相间,且源自亚洲”。此处
需用副词“usually”修饰动词“seen”。故填 usually。
78.句意:有人开玩笑说,大熊猫可以像任何熊一样残忍地吃肉,但它选择竹子作为主要食
物。choose…as“选择……作为”,是固定搭配。故填 as。
79.句意:这就是为什么它被认为可爱,而不是软弱的象征。主语“it”与动词“consider”为逻
辑上的动宾关系,用被动语态,此处用 considered。故填 considered。
80.句意:就像它一样,中国也为所有朋友提供温暖。根据“all”可知,此处用复数形式 friends。
故填 friends。
XI. 基础写作 (包括 A、B 两部分, A 部分 5 分, B 部分 15 分, 共 20 分)
A) 连词成句 (共 5 小题; 每小题 1 分, 满分 5 分)
81.exciting, he, what, us, told, news (!) (连词成句)
!
【答案】What exciting news he told us
【详解】根据所给标点和单词可知,本句是由 what 引导的感叹句。句子结构是“What+形容
词+不可数名词+主语+谓语!”,what 位于句首,首字母大写;exciting“令人兴奋的”,是形容
词;news“消息”,是不可数名词;he 是主语,told 是谓语,us 是间接宾语。故填 What exciting
news he told us“他告诉我们多么令人兴奋的消息啊”。
82.wish, world, be, how, I, would, there, peace, in the future(连词成句)
!
【答案】How I wish there would be world peace in the future
【详解】根据所给词以及标点可知,句子是感叹句,how 开头增强语气。主语是 I,谓语是
wish,后面接宾语从句 there would be world peace in the future。宾语从句为 there be 句型,主
语是 world peace,时间状语是 in the future。故填 How I wish there would be world peace in the
future“我多么希望将来世界和平啊”。
83.last, sent, you, an, since, haven’t, me, email, spring
.
【答案】You haven’t sent me an email since last spring
【详解】由标点可知,此句为陈述句。分析所给单词,you 作主语,haven’t 后接过去分词 sent,
haven’t sent 作谓语;me 作间接宾语;an 后接名词 email,an email 作直接宾语;since 为介
词,后接 last spring。故填 You haven’t sent me an email since last spring“从去年春天开始你就
没给我发过邮件”。
84.the, what, of, product, is, the, price

【答案】What is the price of the product
【详解】根据标点及所给词可知,本句是特殊疑问句,疑问词是 what,the price of the product
表示“产品的价格”,在句中作主语,is 是系动词,放于主语前构成疑问句结构。故填 What
is the price of the product“这个产品的价格是多少”。
85.basketball, all, popular, over, the, is, world

【答案】Is basketball popular all over the world
【详解】根据所给词汇以及标点可知,此句是一般疑问句;助动词 is 置于主语 basketball“篮
球”前,位于句首,首字母要大写;popular“受欢迎的”,形容词作表语;all over the world“全
世界”,作地点状语。故填 Is basketball popular all over the world“篮球在全世界都受欢迎吗”。
B) 书面表达 (满分 15 分)
86.某英文杂志正在为其“colours”专栏招募小记者,假如你是 Shirley,你想应聘该职
位,需要向主编 Mr. Smith 提交英文自荐信。请根据以下提示和要求写一篇自荐信。
1. What is your personality
2. What colours do you like best Why
3. Why do you think you are suitable for this position
注意:内容需包含所有要点,词数不少于 90,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Mr. Smith,
I’m writing to recommend myself to be the reporter of your magazine.
_________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
Yours sincerely,
Shirley
【答案】例文:
Dear Mr. Smith,
I’m writing to recommend myself to be the reporter of your magazine.
I’m an outgoing and curious person. I love exploring new things and talking to different
people, which makes me good at communicating and gathering information.
Among all colours, I like blue best. Blue reminds me of the sky and the sea, bringing a
sense of calm and peace. It also represents wisdom, and I always hope to approach things with a
wise mind.
I think I’m suitable for this position for several reasons. Firstly, my outgoing personality
helps me interact with others easily, so I can conduct interviews and collect stories about colours
effectively. Secondly, my love for blue and my interest in colours in general make me passionate
about writing articles for the “colours” column. I’m eager to share the beauty and meanings of
different colours with readers.
I really hope to have the chance to work for your magazine.
Yours sincerely,
Shirley
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一封自荐信,围绕应聘杂志专栏小记者展开;
②时态:时态为一般现在时;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏信息提示中性格、最喜欢的颜色及原因、适
合该职位的原因的介绍要点,适当添加细节,突出应聘的优势。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借已给开头引出应聘意图;
第二步,具体阐述写作内容。从性格、最喜欢的颜色及原因、适合职位的原因几方面,说明
自身优势;
第三步,书写结语。表达期望,结束信件。
[亮点词汇]
①outgoing 外向的
②curious 好奇的
③communicate 交流
④gather information 收集信息
⑤passionate 热情
[高分句型]
①I love exploring new things and talking to different people, which makes me good at
communicating and gathering information. (which 引导非限定性定语从句,说明性格带来的优
势)
②Firstly, my outgoing personality helps me interact with others easily, so I can conduct
interviews and collect stories about colours effectively. (firstly 开启原因说明,so 表结果,阐述
性格优势)期中提分卷-- 2025-2026 学年英语九年级上学期 冀教版
(考试时间:120 分钟 试卷满分:120 分)
听力部分
I. 听句子, 选出句子中所包含的信息 (共 5 小题; 每小题 1 分, 满分 5 分)
1.A.protectB.promise C.provide
2.A.take out of B.take care of C.take hold of
3.A.machines B.robots C.workers
4. A.a kiteB.a cat C.a dog
5.A.give inB.give up C.give out
II. 听句子, 选出该句的最佳答语 (共 5 小题; 每小题 1 分, 满分 5 分)
6.A.Thank you. B.What a pity! C.Not at all.
7.A.Never mind. B.That’s too noisy. C.Good idea.
8.A.I’m sorry. B.I see. C.You’re welcome.
9. A.No, there aren’t. B.Yes, there is. C.That sounds perfect.
10.A.No, I’m not. B.In front of the park. C.Yes, it starts at nine o’clock.
III. 听对话和问题, 选择正确答案 (共 8 小题; 每小题 1 分, 满分 8 分)
听对话,回答小题。
11.What does Tina think of the course
A.Difficult. B.Boring. C.Useless.
12.What advice does the man give to Tina
A.To understand every word.
B.To record those conversations. C.To listen to the key words.
听下面一段对话,回答以下小题。
13.How many times has Sarah been to China
A.Twice. B.Three times. C.Four times.
14.In which month did Sarah go to Hangzhou
A.In June. B.In July. C.In August.
15.How did Sarah go to the park from the hotel
A.By bus. B.By car. C.By subway.
听材料,回答小题。
16.What’s the book about
A.Space. B.Astronauts. C.Dreams.
17.What does the boy want to be
A.A scientist. B.An astronaut. C.A runner.
18.How long does the boy run every day
A.For 20 minutes. B.For 30 minutes. C.For 40 minutes.
IV. 听短文和问题,选择正确答案 (共 7 小题;每小题 1 分,满分 7 分)
听两遍。根据你所听到的短文内容,从 A、B、C 三个选项中选出正确答案,并把答题卡上
对应题目的答案标号涂黑。
19.What activity did the girl take part in
A.Running. B.Volunteering. C.Reporting.
20.When did the race begin
A.At 7:00 a.m. B.At 7:30 a.m. C.At 8:00 a.m.
21.How did they feel after the race
A.Great. B.Relaxed. C.Unhappy.
22.Why did they join in the race
A.To win the first prize. B.To do volunteer work. C.To keep healthy and be
happy.
听独白,回答以下各小题。
23.What happened to Sally this morning
A.Her clock didn’t go off.
B.Her car broke down on her way to work.
C.She was late for work.
24.Why didn’t Michael stop when Sally waved at him
A.Because he didn’t see her.
B.Because there wasn’t enough room in his car.
C.He was unwilling to offer help.
25.How did Sally finally get to work
A.Michael gave her a ride. B.She got to work on foot. C.
She took a taxi.
V. 听短文填空 (共 5 小题; 每小题 1 分, 满分 5 分)
根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。(短文读三遍)
The Information of English 26
Functions Improve students’ English writing skills. Pronounce exactly.
On Mondays, you can enjoy many 27 English plays.
Activities On Wednesdays, you can practice 28 English.
On 29 , you will make up some conversations.
Place At the 30 hall.
笔试部分
VI. 单项选择 (共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分)
31.The people lost ________ all their houses because of a big fire.
A.nearly B.always C.hardly D.only
32.The sun came out and the cloud ________. The children cheered up.
A.moved B.appeared C.increased D.cleared
33.________ we were very tired, we continued working. We finished the project soon.
A.If B.But C.After D.Though
34.—I think Guanghua Team will win the football match.
—I’m afraid I can’t agree ________ you. Menghuan Team is stronger.
A.of B.with C.from D.on
35.—Have you found your pen
—Yes. I found it ________ those books.
A.by B.for C.against D.among
36.Linda will be ________. Her parents are going to have a special party for her ________
birthday at the weekend.
A.twenty; the twentieth B.twenty; twentieth
C.twentieth; twentieth D.twentieth; twenty
37.We will have ________ off next week.
A.three-day B.three days C.three-days D.three’s day
38.Some people are ________. Let’s look after the ________ people.
A.bad; sick B.ill; ill C.ill; sick D.sick; ill
39.—What’s your opinion of Las Vegas
—Oh, it’s very beautiful. There is a lot more to see in this city, so I have decided to ________
here for another two days.
A.leave B.come C.remain D.move
40.It took the man three hours to ________ the forest on foot in the dark.
A.go across B.go through C.come into D.come out
VII. 完形填空 (共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分)
When you hear the word “hero”, you may think of some famous people. But there are also
“everyday” heroes. They may not be 41 to the public, but they do what they can to help
improve people’s lives as well. One of them is Robert Lee.
Lee grew up in New York City. As his family was not rich, he learned not to 42
food at a young age. When in college, he joined a student group that 43 leftover (剩余
的) food to homeless people. After Lee left university, he and his friend set up a group called
Rescuing Leftover Cuisine (RLC). Its 44 is to collect food from restaurants and send it
to shelters (收容所) for free. Volunteers 45 the food from restaurants around the city
and hand it out to those in need.
RLC runs 46 . Restaurants report how much leftover food they have each day on
an app. Then volunteers go to get it. The distance (距离) is usually short, so volunteers can just
47 from the restaurants to the shelter. Lee believes this is a quick way.
So far, Lee and his team have 48 saved over 150,000 kilograms of food, giving
almost 300,000 meals to people. Lee has shown that a 49 action can help people
around us greatly. He says, “There’s still a lot to do. It’s just the 50 . With more
restaurants, I believe that we can do more.”
41.A.safe B.close C.friendly D.well-known
42.A.waste B.avoid C.buy D.produce
43.A.put out B.gave out C.carried out D.found out
44.A.result B.decision C.purpose D.secret
45.A.pick up B.point at C.pay for D.throw away
46.A.badly B.quietly C.simply D.slowly
47.A.fly B.walk C.skate D.swim
48.A.successfully B.sadly C.seriously D.immediately
49.A.small B.difficult C.direct D.huge
50.A.need B.dream C.promise D.beginning
VIII. 阅读理解 (共 15 小题: 每小题 2 分, 满分 30 分)
阅读 A、B、C、D 四篇材料, 从每小题所给的四个选项中选出最佳选项。
A
F. Scott Fitzgerald, born on September 24, 1896, an American novelist, was once a student
of St. Paul Academy, the Newman School and attended Princeton University for a short while.
In 1917 he joined the army and was sent to Alabama, where he met his future wife Zelda
Sayre. Then he had to make some money to impress her.
His life with her was full of great happiness, as he wrote in his diary: “My own happiness in
the past often approached such joy that I could share it even with the person dearest to me but had
to walk it away in quiet streets and take down parts of it in my diary.”
This side of Paradise, his first novel, was published in 1920. Encouraged by its success,
Fitzgerald began to spend more time on his writing. Then he continued with the novel the
Beautiful and Damned (1922), a collection of short stories, and a play The Vegetable (1923). But
his greatest, successful novel, The Great Gatsby, published in1925, which quickly brought him
praise from the literary (文学) world. Yet it failed to give him the needed financial security (财政
保障). Then, in 1926, he published another collection of short stories All the Sad Young Men.
However, Fitzgerald’s problems with his wife Zelda affected his writing. During the 1920s
he tried to reorder his life but failed. By 1930, his wife had her first mental breakdown and went to
a Swiss hospital. During this period he completed novels Tender Is the Night in 1934 and The
Love of the Last Tycoon in 1940. While his wife was in hospital in the United States he got totally
addicted to alcohol (酗酒). Fitzgerald died in 1940.
51.How many novels written by Fitzgerald are mentioned in the passage
A.5 B.6 C.7 D.8
52.Paragraph 3 mainly tells us that ________.
A.Fitzgerald was famous for writing diaries.
B.Fitzgerald loved his wife deeply and felt happy.
C.Fitzgerald’s wife had less influence on his writing.
D.Fitzgerald didn’t live happily with his wife so he couldn’t share it with others.
53.From the passage we can learn that ________.
A.The Beautiful and Damned was Fitzgerald’s first novel.
B.the work The Great Gatsby made Fitzgerald rich and famous.
C.Fitzgerald succeeded in reordering his life during the 1920s.
D.Fitzgerald’s wife broke down more than once.
B
①The Nazca Lines (纳斯卡线条) are a famous group of huge ancient drawings in the
desert in southern Peru (秘鲁). The Nazca people, who lived in the area over 2,000 years ago,
made the drawings by removing the reddish (淡红的) top layer (层) of rocks in the desert.
②The drawings are also called “geoglyphs” (地 画 ). The Nazca Lines include different
kinds of geoglyphs. The largest geoglyph line is around 366 meters long.
③Recently, researchers have discovered over 300 new geoglyphs in the Nazca Desert.
They used a special AI program to find possible geoglyphs. They spent over 2,600 hours doing
research and took lots of pictures with drones (无人机).
④Most of the new geoglyphs are smaller than the ones already discovered, and are about 9
meters in length. Many of the new geoglyphs seem to show humans, as well as animals, including
llamas (美洲驼) and fish. Some show unusual scenes, including a killer whale holding a knife.
⑤With these new geoglyphs, the researchers have made progress in finding out what they
mean.
⑥Masato Sakai, who led the research, says the new discoveries are helping scientists learn
more. They discovered some paths (道路) in the Nazca Desert. These paths aren’t far from groups
of the smaller geoglyphs. The researchers believe the paths were made by the Nazca people when
they were walking through the desert, and the smaller geoglyphs were meant to be seen by these
travelers.
⑦The scientists also think the way these smaller geoglyphs are grouped together may be
the key to understanding them. And they believe the larger geoglyphs are different, and may have
been used for ceremonies (仪式) or other special events.
⑧Named a World Heritage Site in 1994, the Nazca Lines are surely important and with
new technology there will be more discoveries to come.
54.What do we know about the Nazca Lines
A.They were found in the desert in northern Peru.
B.The largest geoglyph line is around 366 kilometers long.
C.The new geoglyphs are bigger than the old ones.
D.The geoglyph may look like a llama.
55.What can we infer from this passage
A.The Nazca Lines were created 5000 years ago.
B.Some of the geoglyphs might be too big to see clearly on the ground.
C.Some geoglyphs show unusual scenes.
D.Scientists have already found out what the geoglyphs mean.
56.Which of the following shows the structure of this passage
A. B.
C. D.
57.What’s the best title for this passage
A.AI Helps Find Ancient Nazca Lines. B.New Discoveries of Nazca Lines.
C.Fun Facts About Nazca Lines. D.The Meaning of Nazca Lines.
C
Over the past six years, Zhang has given away 1.35 million yuan and raised 5.2 million
yuan from the public to help more than 400 people with health problems—including teachers with
cancer (癌症), disabled children in poor families—learn traditional Chinese culture.
Zhang, 29, was born without a left arm in Changchun, Jilin, but her hard work to become
stronger has encouraged many people. She was chosen along with 67 other honorees (领奖人) to
receive the Eighth National Ethical Role Model award (第八届全国道德模范奖) at the Great Hall
of the People in Beijing on November 5th, 2021.
In 2015, Zhang set up a handwriting and painting school in Changchun. When she found
that some parents were unable to pay for their children’s education, she made the lessons free and
began providing 300,000 yuan every year to help them.
In early 2020, her school was made to suspend all courses because of COVID-19 (新冠肺
炎) but it didn’t stop her from helping the poor families. She raised more than 8.9 million yuan
and gave them away to Hubei hospitals.
“Women in the new times should have the courage to create value and also have a sense of
social duty,” she said. “It is my great honor to be chosen as a model. This will become a driving
force for me to move ahead and keep helping the poor and the disabled.”
58.How many honorees received the Eighth National Ethical Role Model award
A.67. B.68. C.8. D.400.
59.The writer uses many numbers in the first paragraph to show _________.
A.Zhang Chaofan has had a lot of money over the past six years
B.Zhang Chaofan has done a lot to help the poor and the disabled
C.Zhang Chaofan has known many people with health problems
D.Zhang Chaofan has learnt traditional Chinese culture
60.What’s the meaning of the word “suspend” in Paragraph 3
A.stop B.start C.design D.study
61.In what kind of magazine can we read the article
A.People. B.Nature. C.Science. D.Education.
D
If life can be compared to a meal, I think the mistakes are like salt and the success is a
candy.
“Hey,” said the boy, whose name I couldn’t remember, sitting next to me. “Don’t worry.
Take your time.” And so I did. But I still couldn’t correctly pronounce my Chinese name that was
given by the teacher. I was so embarrassed on my first day of learning Chinese. I was so worried
that I didn’t sleep well that night. I couldn’t stop thinking what would happen in my Chinese class
in the following days.
I took Chinese classes during my summer vacation. Every morning, I walked for 25
minutes to the class while having a Chinese pancake from one of the breakfast carts (推车) on the
way. Learning Spanish in school was a cushy job for me, because I could speak French and Italian,
which helped me with it. However, learning Chinese was difficult at first. As a boy who was born
in America and grew up in America, I knew nothing about the language and had no experience
learning the language. I chose it mainly, because my goal was to work and teach at home and
abroad. It is necessary for me to master different languages.
As the classes went on, I slowly found that I was making connections. My 10 years of
playing the piano has allowed me to perform for others. My several years of writing has led me to
become a school reporter. I knew that my Chinese classes would allow me to speak Chinese well.
As the teachers helped me build up confidence, I soon began tasting the sweetness.
So what did my summer really taste like It tasted like the Chinese food that, for the first
time, I did not order in English, my mother language.
62.Why did the writer feel embarrassed in his first Chinese class
A.Because he had poor Chinese pronunciation. B.Because he couldn’t write his Chinese
name.
C.Because he didn’t remember his friend’s name. D.Because he couldn’t answer the
question.
63.The underlined word “cushy” in Paragraph 3 probably means _______.
A.difficult B.easy C.meaningful D.boring
64.What do we know about the writer according to the passage
A.He doesn’t like his teacher. B.He can speak two languages.
C.He is good at playing the piano. D.He is interested in writing and painting.
65.What does this passage mainly talk about
A.How to learn Chinese well. B.An American girl who loves China.
C.A sweet experience of learning Chinese. D.Advice on school life.
IX. 任务型阅读 (共 5 小题: 每小题 2 分, 满分 10 分)
请阅读下面语篇,根据其内容回答问题。
Have you ever run into this situation: you said something in English, but others
misunderstood (误解) you That’s maybe because you use words or sentences improperly. This is
called pragmatic failure (语用失误).
What’s pragmatic failure
Pragmatic failure refers to (指 ) difficulties or misunderstandings that happen in
communication. If there is pragmatic failure, the listener may feel uncomfortable or not respected.
What causes pragmatic failure
1. Misunderstanding Politeness
Someone might ask a direct question without considering politeness. This may make others
feel uncomfortable. For example, you don’t say “please” when making a request.
2. Talking too much
If you talk too much in a conversation and don’t allow others to express their ideas, the
communication may fail.
3. Not noticing body language
You may fail to notice body language, facial expressions, or tone of voice. So you may not
understand what the other person says.
4. Not noticing cultural rules
You may have a different cultural background from the other speaker. Maybe what you say
is not allowed in his or her culture. For example, you can’t ask about a woman’s age in Western
culture.
5. Using too difficult words
If you talk to a kid, but use many difficult words that kids can’t understand, the
communication will be a failure.
Example 1Li Xia was talking with her Example 2Lisa wanted Tom to help her
foreign teacher Ms. Green from America. She carry the heavy bag and Lisa said, “Didn’t you
asked, “How old are you ” see the bag ”
How can we avoid pragmatic failure
First, you need to understand the context (语境) of the communication to make sure you
choose the proper words and expressions. Also, you should be an active listener. Remember to
give others chances to speak and pay attention to body language and facial expressions. Third,
respect others’ cultural background. Use different words according to who is your listener. By
using these ways, you can improve your communication skills and reduce (降 低 ) the risk of
pragmatic failure.
66.What is pragmatic failure
67.If pragmatic failure happens, how may the listener feel
68.In Example 1, what mistake did Li Xia make In Example 2, what should Lisa say
69.What should you do to be an active listener (One way is OK.)
70.Do you have difficulty communicating with others How will you improve your
communication skills
X. 词语运用 (共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分)
阅读下面短文,根据语境或所给的单词提示,在每个空格内填入一个适当的词,要求所填的
词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
71 February, 2023, a female panda named Xiang Xiang came back to China and
reporters have 72 (write) many articles about her.
Xiang Xiang, born in Japan, is 7 years old now. 73 (Japan) were crazy about this
cute girl and had to say goodbye 74 her unwillingly. Her parents were lent to Tokyo
under the condition that 75 (they) children must belong to China.
It is fair to say that the giant (巨大的) panda is the best four-legged diplomat (外交官) from
China. Wherever it goes, it 76 (receive) a warm welcome and spreads friendship. It is
77 (usual) seen as the symbol of cross-cultural harmony because it is “black, white, and
Asian”. Some people joke that the giant panda can hunt for meat as cruelly as any bear, but it
chooses bamboo 78 the main food. That’s why it is 79 (consider) to be cute,
not a sign of weakness.
The panda is also a symbol of Chinese culture. Like it, China also offers warmth to all
80 (friend). However, anyone that dares (敢于) to hurt China is sure to fail. We hope that
like the panda, China continues to build up friendship with everyone.
XI. 基础写作 (包括 A、B 两部分, A 部分 5 分, B 部分 15 分, 共 20 分)
A) 连词成句 (共 5 小题; 每小题 1 分, 满分 5 分)
81.exciting, he, what, us, told, news (!) (连词成句)
!
82.wish, world, be, how, I, would, there, peace, in the future(连词成句)
!
83.last, sent, you, an, since, haven’t, me, email, spring
.
84.the, what, of, product, is, the, price

85.basketball, all, popular, over, the, is, world

B) 书面表达 (满分 15 分)
86.某英文杂志正在为其“colours”专栏招募小记者,假如你是 Shirley,你想应聘该职
位,需要向主编 Mr. Smith 提交英文自荐信。请根据以下提示和要求写一篇自荐信。
1. What is your personality
2. What colours do you like best Why
3. Why do you think you are suitable for this position
注意:内容需包含所有要点,词数不少于 90,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Mr. Smith,
I’m writing to recommend myself to be the reporter of your magazine.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________
Yours sincerely,
Shirley

展开更多......

收起↑

资源列表