资源简介 语法专练 非限制性定语从句 Ⅰ.用适当的关系词填空1.(2024·新课标Ⅰ卷)According to this theory, people approach digital texts with a mindset suited to social media, are often not so serious, and devote less mental effort than when they are reading print.2.(2024·新课标Ⅱ卷)Chinese cultural elements commemorating (纪念) Tang Xianzu, is known as “the Shakespeare of Asia,” add an international character to Stratford-upon-Avon, William Shakespeare’s hometown.3.(2023·全国甲卷)Yet, the form of the fable still has values today, Rachel Carson says in “A Fable for Tomorrow.”4.My eldest son, work takes him all over the world, is in New York at the moment.5.The Greens moved to Canada in 2008, they set up their company four years later.6.The classroom, the door of is broken, will soon be repaired.7.He loved his parents deeply, both of are very kind to him.8.Mr Smith owned his oil painting until the early 1990s, he gave it to his grandson.9.The weather turned out to be fine, was more than we could expect.10.I wish to thank Smith, without help I would never have got this far.Ⅱ.用非限制性定语从句完成句子1.玛丽明天会来看我,她是我最好的朋友。Mary, , will come to see me tomorrow.2.昨天她买了些布,她打算用这些布做一件裙子。She bought some cloth yesterday, .3.众所周知,月球每一个月环绕地球一次。 , the moon travels round the earth once every month.4.男孩打碎了那个贵重的花瓶,这使得他妈妈非常生气。The boy broke the valuable vase, .5.游客站在楼顶上,在那里他可以欣赏到美丽的景色。The tourist was standing on the top of the building, .6.让我们约定个日期,届时我们将谈论这件事。Let’s fix the date for our appointment, .7.我没能赶上早班车,我已经告诉了他原因。I have told him the reason, .8.这家纺织厂有八千多名职工,女职工占百分之八十。The textile mill has over 8,000 workers, .9.这栋楼房曾经被修整过,但在一场大火中,楼顶又被烧毁了。The building had been repaired, .10.这些苹果树是我三年前栽的,还没有结过果实。These apple trees, ,have not borne any fruit. Ⅰ.阅读理解主题语境:人与社会之有突出贡献的人物 语篇类型:记叙文 建议用时:8分钟Frederick McKinley Jones was born in Cincinnati, Ohio, on 17 May 1893.By the time Frederick was 7 years old, his father sent young Jones to live with a priest (牧师) in Kentucky.In 1904, Jones ran away to feed himself.He returned to Cincinnati and worked as an entrance guard in a garage where he developed a skill for automobile mechanics.He became a leader of the shop.At the age of 19, he landed in Hallock, Minnesota, where he obtained a job doing mechanical work on a farm.Jones had a talent for and an interest in mechanics.He read widely on the subject and educated himself in his spare time.By the time he was twenty, Jones was able to get an engineering license in Minnesota.He served in the U.S.Army during World War Ⅰ where he was often called upon to make repairs to machines and other equipment.After the war, he returned to the farm.It was on the Hallock farm that Jones educated himself further in electronics.He built a transmitter (发射机) for the new radio station to broadcast its programming.He also developed a device to combine moving pictures with sound.Jones continued to expand his interests in the 1930s.He designed and patented a portable air-cooling unit for trucks carrying perishable (易腐烂的) food.Forming a partnership with Numero, Jones founded the U.S.Thermo Control Company.The company grew rapidly during World War Ⅱ, helping to preserve blood, medicine and food.Over the course of his career Jones received more than 60 patents.He was recognized for his achievements both during his lifetime and after his death.Jones died of lung cancer in Minneapolis, Minnesota, on 21 February 1961.He was chosen into the Minnesota Inventors Hall of Fame in 1977.In 1991, then-President George H.W.Bush awarded the National Medal of Technology to Numero and Jones at a ceremony held in the White House Rose Garden.1.What did Jones do in his early teens?( )A.He fed animals at home.B.He read a lot about mechanics.C.He served as a guard in a church.D.He picked up car mechanics.2.Where did Jones further study electronics on his own?( )A.In his hometown.B.In a farm in Minnesota.C.In a garage in Cincinnati.D.In the White House Rose Garden.3.Which words can best describe Jones?( )A.Patriotic and adventurous.B.Gifted and innovative.C.Optimistic and generous.D.Reliable and responsible.4.What is the purpose of writing this text?( )A.To discuss the history of engineering.B.To tell an imaginary story about Jones.C.To celebrate Jones’ inventions and achievements.D.To introduce the U.S.Thermo Control Company.Ⅱ.完形填空主题语境:人与社会之善行义举 语篇类型:记叙文 建议用时:12分钟Playing sports teaches students a lot about how to behave, both on the field and off.Middle schooler Andrew Hawkinson had never run a cross-country race before, but he spared no 1 at a cross-country race against competitors from Liverpool Middle School.While near the finish line, the boy couldn’t seem to catch his 2 .Andrew took a knee and tried to 3 himself, crying from physical exhaustion due to the run.Cooper Kohanski, a runner for the other team, heard Andrew crying, and he didn’t think twice about 4 him with words of encouragement.“When I turned around, I heard a kid crying, which is common because it really does hurt, so I wanted to 5 he was okay,” said Cooper.As Cooper 6 his opponent, someone snapped a(n) 7 of the two boys.The image was then shared online, where it quickly made the rounds on the Internet.Andrew’s mother 8 the whole scene and was 9 moved.“It just really fed my soul and I was really 10 ,” she said.“I wouldn’t have expected somebody from the other team to 11 him.”Those who know Cooper best say they’re not the least bit 12 , however.Coach Greg Hamilton says Cooper is always the first to be there when another runner is 13 .It’s just in the boy’s 14 to help others.Cooper thinks running cross-country is about much more than 15 the match! It’s about sportsmanship, character, and basic human kindness. 1.( )A.energy B.courageC.effort D.focus2.( )A.attention B.breathC.pace D.routine3.( )A.compose B.performC.delight D.distract4.( )A.attracting B.approachingC.entertaining D.monitoring5.( )A.figure out B.speak upC.look into D.make sure6.( )A.comforted B.challengedC.criticized D.highlighted7.( )A.sight B.unionC.photograph D.interaction8.( )A.admired B.suspectedC.celebrated D.witnessed9.( )A.seriously B.apparentlyC.incredibly D.eventually10.( )A.amused B.impressedC.annoyed D.defeated11.( )A.look after B.hold backC.wait for D.check on12.( )A.disappointed B.worriedC.surprised D.relaxed13.( )A.participating B.strugglingC.complaining D.hesitating14.( )A.potential B.intentionC.capability D.nature15.( )A.winning B.completingC.experiencing D.respecting语法专练[夯基固本——一遍过]Ⅰ.1.which 2.who 3.as 4.whose 5.where6.which 7.whom 8.when 9.which 10.whoseⅡ.1.who is my best friend2.with which she was going to make a dress3.As is known to all4.which made his mother very angry5.where he could enjoy the beautiful view6.when we will discuss the matter7.for which I missed the early bus8.80% of whom are women9.whose roof was destroyed again in a big fire10.which I planted three years ago[对标高考——全练通]Ⅰ.语篇解读:文章主要讲述了Frederick McKinley Jones的生平事迹和成就。1.D 细节理解题。根据第一段中的In 1904, Jones ran away to feed himself ...developed a skill for automobile mechanics.可知,Jones在他十几岁的时候学会了汽车修理。2.B 细节理解题。根据第三段中的It was on the Hallock farm that Jones educated himself further in electronics.和第一段中的he landed in Hallock, Minnesota可知,Jones在明尼苏达州的一个农场自学电子学。3.B 推理判断题。根据第二段中的Jones had a talent for and an interest in mechanics.以及第三、四段对他的发明的介绍可知,Jones是有天赋的和富有创新精神的。4.C 写作目的题。根据最后一段提到的Jones获得的成就再结合上文提到的Jones的发明可推知,这篇文章的主要目的是颂扬Jones的发明和成就。Ⅱ.语篇解读:文章讲述了Andrew在参加越野比赛时因跑得太累而哭了起来,他的竞争对手Cooper没有因为比赛而对此漠不关心,而是停下来去安慰他,这一幕也感动了很多人。1.C 根据上文的Middle schooler Andrew Hawkinson had never run a cross-country race before可知,此处指Andrew全力以赴地参加了一项越野比赛。spare no effort不遗余力。2.B 根据下文的Andrew took a knee and tried to 3 himself, crying from physical exhaustion due to the run.可知,当接近终点线时,Andrew似乎喘不过气来。3.A 根据本句中的took a knee and tried to可知,Andrew单膝下跪,努力使自己镇定下来。4.B 根据空后的with words of encouragement和下文Cooper所说的话可知,此处指Cooper靠近Andrew,对他说鼓励的话。5.D 结合语境可知,Cooper说他听到一个孩子在哭,所以他应该是想确认哭泣的那个孩子有没有事。figure out算出; speak up大声讲; look into调查; make sure确认。6.A 根据上文的with words of encouragement可知,Cooper是在安慰Andrew。7.C 根据下文的The image was then shared online可知,这一幕被别人拍下来发到了网上。8.D 根据空后的the whole scene and was 9 moved并结合语境可知,Andrew的妈妈目睹了这一幕。9.C 根据下文Andrew的妈妈所说的话可知,Andrew的妈妈非常感动。incredibly非常地,极其。10.B 根据上文的It just really fed my soul并结合语境可知,这一幕给Andrew的妈妈留下了深刻的印象。11.D 结合上文第四段的内容可知,此处指Andrew的妈妈原本没有期望会有其他队的队员过来查看Andrew的情况。look after照顾; hold back阻挡; wait for等待; check on检查,查看。12.C 根据下文Coach Greg Hamilton says Cooper is always the first to be there ...to help others.可知,此处指那些最了解Cooper的人对Cooper的行为一点也不感到惊讶,因为Cooper总是帮助别人。13.B 根据语境,再结合上文Cooper安慰因跑得太累而哭泣的Andrew可知,此处指当有其他跑步者陷入困境时,Cooper总是第一个到场。struggle (苦苦)挣扎。14.D 结合本段语境可知,此处指帮助别人是Cooper的天性。15.A 根据本句中的much more than以及下文It’s about sportsmanship, character, and basic human kindness.可知,Cooper认为参加越野比赛不仅仅是为了赢。1 / 6(共32张PPT)语法专练 非限制性定语从句夯基固本——一遍过对标高考——全练通 Ⅰ.用适当的关系词填空1. (2024·新课标Ⅰ卷)According to this theory, people approachdigital texts with a mindset suited to social media,______ are oftennot so serious, and devote less mental effort than when they arereading print.2. (2024·新课标Ⅱ卷)Chinese cultural elements commemorating(纪念) Tang Xianzu, is known as “the Shakespeareof Asia,” add an international character to Stratford-upon-Avon, William Shakespeare’s hometown.who which 3. (2023·全国甲卷)Yet, the form of the fable still has valuestoday, Rachel Carson says in “A Fable for Tomorrow.”4. My eldest son, work takes him all over the world, isin New York at the moment.5. The Greens moved to Canada in 2008, they set up theircompany four years later.6. The classroom,the door of is broken,will soon be repaired.7. He loved his parents deeply, both of are very kind tohim.as whose where which whom 8. Mr Smith owned his oil painting until the early 1990s, he gave it to his grandson.9. The weather turned out to be fine,_______ was more than we couldexpect.10. I wish to thank Smith, without help I would neverhave got this far.when whose which Ⅱ.用非限制性定语从句完成句子1. 玛丽明天会来看我,她是我最好的朋友。Mary, , will come to see me tomorrow.2. 昨天她买了些布,她打算用这些布做一件裙子。She bought some cloth yesterday, .3. 众所周知,月球每一个月环绕地球一次。, the moon travels round the earth onceevery month.who is my best friend with which she was going tomake a dress As is known to all 4. 男孩打碎了那个贵重的花瓶,这使得他妈妈非常生气。The boy broke the valuable vase, .5. 游客站在楼顶上,在那里他可以欣赏到美丽的景色。The tourist was standing on the top of the building, .6. 让我们约定个日期,届时我们将谈论这件事。Let’s fix the date for our appointment, .which made his mother veryangry where hecould enjoy the beautiful view when we will discussthe matter 7. 我没能赶上早班车,我已经告诉了他原因。I have told him the reason, .8. 这家纺织厂有八千多名职工,女职工占百分之八十。The textile mill has over 8,000 workers, .9. 这栋楼房曾经被修整过,但在一场大火中,楼顶又被烧毁了。The building had been repaired, .for which I missed the early bus 80% of whom arewomen whose roof was destroyed againin a big fire 10. 这些苹果树是我三年前栽的,还没有结过果实。These apple trees, ,havenot borne any fruit.which I planted three years ago Ⅰ.阅读理解主题语境:人与社会之有突出贡献的人物 语篇类型:记叙文 建议用时:8分钟Frederick McKinley Jones was born in Cincinnati, Ohio, on 17May 1893.By the time Frederick was 7 years old, his father sentyoung Jones to live with a priest (牧师) in Kentucky.In 1904,Jones ran away to feed himself.He returned to Cincinnati and workedas an entrance guard in a garage where he developed a skill forautomobile mechanics.He became a leader of the shop.At the age of19, he landed in Hallock, Minnesota, where he obtained a jobdoing mechanical work on a farm.Jones had a talent for and an interest in mechanics.He readwidely on the subject and educated himself in his spare time.By thetime he was twenty, Jones was able to get an engineering license inMinnesota.He served in the U. S. Army during World War Ⅰ wherehe was often called upon to make repairs to machines and otherequipment.After the war, he returned to the farm.It was on the Hallockfarm that Jones educated himself further in electronics.He built atransmitter (发射机) for the new radio station to broadcast itsprogramming.He also developed a device to combine moving pictureswith sound.Jones continued to expand his interests in the 1930s.He designedand patented a portable air-cooling unit for trucks carrying perishable(易腐烂的) food.Forming a partnership with Numero, Jonesfounded the U. S. Thermo Control Company.The company grewrapidly during World War Ⅱ, helping to preserve blood, medicineand food.Over the course of his career Jones received more than 60patents.He was recognized for his achievements both during hislifetime and after his death.Jones died of lung cancer inMinneapolis, Minnesota, on 21 February 1961.He was chosen intothe Minnesota Inventors Hall of Fame in 1977.In 1991, then-President George H. W. Bush awarded the National Medal ofTechnology to Numero and Jones at a ceremony held in the WhiteHouse Rose Garden.语篇解读:文章主要讲述了Frederick McKinley Jones的生平事迹和成就。1. What did Jones do in his early teens?A. He fed animals at home.B. He read a lot about mechanics.C. He served as a guard in a church.D. He picked up car mechanics.解析:细节理解题。根据第一段中的In 1904, Jones ran away tofeed himself ...developed a skill for automobile mechanics.可知,Jones在他十几岁的时候学会了汽车修理。√2. Where did Jones further study electronics on his own?A. In his hometown.B. In a farm in Minnesota.C. In a garage in Cincinnati.D. In the White House Rose Garden.解析:细节理解题。根据第三段中的It was on the Hallock farmthat Jones educated himself further in electronics.和第一段中的helanded in Hallock, Minnesota可知,Jones在明尼苏达州的一个农场自学电子学。√3. Which words can best describe Jones?A. Patriotic and adventurous.B. Gifted and innovative.C. Optimistic and generous.D. Reliable and responsible.解析:推理判断题。根据第二段中的Jones had a talent for and aninterest in mechanics.以及第三、四段对他的发明的介绍可知,Jones是有天赋的和富有创新精神的。√4. What is the purpose of writing this text?A. To discuss the history of engineering.B. To tell an imaginary story about Jones.C. To celebrate Jones’ inventions and achievements.D. To introduce the U. S. Thermo Control Company.解析:写作目的题。根据最后一段提到的Jones获得的成就再结合上文提到的Jones的发明可推知,这篇文章的主要目的是颂扬Jones的发明和成就。√Ⅱ.完形填空主题语境:人与社会之善行义举 语篇类型:记叙文 建议用时:12分钟Playing sports teaches students a lot about how to behave, bothon the field and off.Middle schooler Andrew Hawkinson had never run a cross-country race before, but he spared no 1 at a cross-country raceagainst competitors from Liverpool Middle School.While near the finish line, the boy couldn’t seem to catchhis 2 .Andrew took a knee and tried to 3 himself, crying fromphysical exhaustion due to the run.Cooper Kohanski, a runner forthe other team, heard Andrew crying, and he didn’t think twiceabout 4 him with words of encouragement.“When I turnedaround, I heard a kid crying, which is common because it reallydoes hurt, so I wanted to 5 he was okay,” said Cooper.As Cooper 6 his opponent, someone snapped a(n) 7 of the two boys.The image was then shared online, where it quicklymade the rounds on the Internet.Andrew’s mother 8 the whole scene and was 9 moved.“It just really fed my soul and I was really 10 ,” shesaid.“I wouldn’t have expected somebody from the other teamto 11 him.”Those who know Cooper best say they’re not the leastbit 12 , however.Coach Greg Hamilton says Cooper is always thefirst to be there when another runner is 13 .It’s just in theboy’s 14 to help others.Cooper thinks running cross-country is about much morethan 15 the match! It’s about sportsmanship, character, andbasic human kindness.语篇解读:文章讲述了Andrew在参加越野比赛时因跑得太累而哭了起来,他的竞争对手Cooper没有因为比赛而对此漠不关心,而是停下来去安慰他,这一幕也感动了很多人。1. A. energy B. courageC. effort D. focus解析:根据上文的Middle schooler Andrew Hawkinson had neverrun a cross-country race before可知,此处指Andrew全力以赴地参加了一项越野比赛。spare no effort不遗余力。√2. A. attention B. breathC. pace D. routine解析:根据下文的Andrew took a knee and tried to 3 himself, crying from physical exhaustion due to the run.可知,当接近终点线时,Andrew似乎喘不过气来。3. A. compose B. performC. delight D. distract解析:根据本句中的took a knee and tried to可知,Andrew单膝下跪,努力使自己镇定下来。√√4. A. attracting B. approachingC. entertaining D. monitoring解析:根据空后的with words of encouragement和下文Cooper所说的话可知,此处指Cooper靠近Andrew,对他说鼓励的话。5. A. figure out B. speak upC. look into D. make sure解析:结合语境可知,Cooper说他听到一个孩子在哭,所以他应该是想确认哭泣的那个孩子有没有事。figure out算出; speak up大声讲; look into调查; make sure确认。√√6. A. comforted B. challengedC. criticized D. highlighted解析:根据上文的with words of encouragement可知,Cooper是在安慰Andrew。7. A. sight B. unionC. photograph D. interaction解析:根据下文的The image was then shared online可知,这一幕被别人拍下来发到了网上。√√8. A. admired B. suspectedC. celebrated D. witnessed解析:根据空后的the whole scene and was 9 moved并结合语境可知,Andrew的妈妈目睹了这一幕。9. A. seriously B. apparentlyC. incredibly D. eventually解析:根据下文Andrew的妈妈所说的话可知,Andrew的妈妈非常感动。incredibly非常地,极其。√√10. A. amused B. impressedC. annoyed D. defeated解析:根据上文的It just really fed my soul并结合语境可知,这一幕给Andrew的妈妈留下了深刻的印象。11. A. look after B. hold backC. wait for D. check on解析:结合上文第四段的内容可知,此处指Andrew的妈妈原本没有期望会有其他队的队员过来查看Andrew的情况。look after照顾; hold back阻挡; wait for等待; check on检查,查看。√√12. A. disappointed B. worriedC. surprised D. relaxed解析:根据下文Coach Greg Hamilton says Cooper is always thefirst to be there ...to help others.可知,此处指那些最了解Cooper的人对Cooper的行为一点也不感到惊讶,因为Cooper总是帮助别人。√13. A. participating B. strugglingC. complaining D. hesitating解析:根据语境,再结合上文Cooper安慰因跑得太累而哭泣的Andrew可知,此处指当有其他跑步者陷入困境时,Cooper总是第一个到场。struggle (苦苦)挣扎。14. A. potential B. intentionC. capability D. nature解析:结合本段语境可知,此处指帮助别人是Cooper的天性。√√15. A. winning B. completingC. experiencing D. respecting解析:根据本句中的much more than以及下文It’s aboutsportsmanship, character, and basic human kindness.可知,Cooper认为参加越野比赛不仅仅是为了赢。√谢 谢 观 看 ! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 语法专练 非限制性定语从句.docx 语法专练 非限制性定语从句.pptx