Unit 2 Home Sweet Home 综合测试卷(含答案,听力音频及听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 2 Home Sweet Home 综合测试卷(含答案,听力音频及听力原文)

资源简介

八年级上册 Unit 2 Home Sweet Home 综合测试卷培优版
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择
1.Why is Tara feeling so tired now
A. B. C.
【答案】A
【难度】0.94
【知识点】原因
【原文】M: Could you please take the dog for a walk, Tara
W: Sorry, dad. I’m tired out now because I stayed up late last night.
2.What chores does Bob like best
A. B. C.
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】偏爱和优选
【原文】W: Hi, Bob. What chores do you like, folding your clothes or doing the dishes
M: Either is OK, but I like sweeping the floor best.
Question: What chores does Bob like best
3.What housework does Linda always help her mother do at home
A. B. C.
【答案】B
【难度】0.65
【知识点】介绍
【原文】Linda always helps her mother do some housework at home, such as washing the dishes and so on.
4.What does David do to help with housework
A. B. C.
【答案】A
【难度】0.85
【知识点】介绍
【原文】W: David, do you help to do the dishes at home
M: No. I often help to clean the floor.
5.What does Tina ask Peter to do
A. B. C.
【答案】C
【难度】0.85
【知识点】劝告/建议
【原文】W: Peter, could you please do the dishes after lunch
M: Sorry, I don’t like doing that, Tina. I want to sweep the floor.
6.
A.In the morning. B.Every day. C.At home.
【答案】A
【难度】0.94
【知识点】时段
【原文】When do you take a shower
7.
A.My dad. B.In the bedroom. C.A new coat.
【答案】A
【难度】0.94
【知识点】存在
【原文】Who often makes breakfast in your family
8.
A.Two weeks. B.Three times a week. C.5 kilometres.
【答案】B
【难度】0.85
【知识点】频度
【原文】How often do you clean your bedroom, Tom
9.
A.You’re welcome. B.Have a good day. C.Thank you.
【答案】C
【难度】0.85
【知识点】致谢
【原文】Welcome to my home.
10.
A.Excuse me. B.OK. C.Here you are.
【答案】B
【难度】0.94
【知识点】请求允许
【原文】Could you buy some fruit now
11.How many people are there in the girl’s family
A.Four. B.Five. C.Six.
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】数量
【原文】W: I have two sisters and one brother, and we all live with our parents.
M: Do you get on well with them
W: Yes. But sometimes we can’t reach an agreement on who should do the housework.
12.What kind of housework could the girl do
A.Do the dishes. B.Clean the floor. C.Wash the clothes.
【答案】C
【难度】0.85
【知识点】介绍
【原文】W: Dad, I’m free now. What kind of housework can I do for you
M: You could help me wash the clothes.
13.What chore does Bob usually do
A.Do the dishes. B.Clean the kitchen. C.Make dinners.
【答案】C
【难度】0.85
【知识点】介绍
【原文】W: Bob, what chore do you usually do, do the dishes or clean the kitchen
M: Neither. I usually help my mother make dinners.
14.What chore did Alan do this morning
A.Made his bed. B.Did the dishes. C.Folded his clothes.
【答案】C
【难度】0.85
【知识点】关切
【原文】W: Hello, Ellen. Did you do the dishes this morning
M: No, I didn’t but I fold it my clothes.
15.What does the woman mean
A.Her son doesn’t help do chores at home.
B.Her son likes helping do chores at home.
C.Her son doesn’t know how to do chores at home.
【答案】A
【难度】0.85
【知识点】介绍
【原文】A: My son always helps me to chores at home. What about your son
B: He thinks doing chores at home is a waste of time.
听独白,从题中所给的A、B、C三个选项中选出正确选项,回答问题。
16.What does the speaker think of doing chores (家务)
A.It’s good. B.It’s boring. C.It’s hard.
17.How do parents ask their kids to do what they can do
A.By asking kids to learn from them. B.By asking kids to take some classes. C.By practicing doing chores with kids.
18.In some families, what can kids get by doing chores
A.Food. B.Money. C.Gifts.
19.What do most Chinese families think of asking their kids to do chores
A.It’s useful. B.It’s necessary. C.It’s a waste of time.
20.What can we learn from the passage
A.Parents should ask their kids to do chores.
B.Kids in China are very busy at their early age.
C.Kids in China always have a happy childhood.
【答案】16.A 17.A 18.B 19.C 20.A
【难度】0.65
【知识点】家庭生活、意见/建议
【原文】
It’s good for kids to do some chores at home. In many families, parents often ask their kids to do what they can do. First, they tell them how to do chores. Then they ask their kids to learn from them. If they often practice doing so, they can do better and better. Sometimes parents give their kids some money as the prize. In that way, the kids understand they can earn money through hard work. But now in China, most families have only one kid. They don’t want their kids to do any chores. They think kids should try hard to get good grades and doing chores is a waste of time. So most kids don’t know how to do chores and don’t want to do them. But after they get into the high school, they’re too busy to have time to do chores. So they should learn to help parents to do something at their early age.
二、单项选择
21.— ________ you please pass me the pen
—Sure, here you are.
A.Should B.Must C.Could D.Need
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】could表示委婉语气、could、must、should、动词辨析、need
【详解】句意:——你能把钢笔递给我吗?——当然,给你。
考查情态动词辨析。Should应该;Must必须;Could能、可以;Need需要。根据答句“Sure, here you are”可知,问句是在委婉请求对方递钢笔。“Could you please...”是固定句式,用于礼貌、委婉地提出请求,符合“请求递东西”的语境,故选C。
22.—What are you doing, Uncle Wang
—I’m ________ old books and I’ll give them away to kids in West China.
A.taking up B.sorting out C.putting on D.giving off
【答案】B
【难度】0.65
【知识点】动词短语、put on、take up、give off
【详解】句意:——王叔叔,你在做什么?——我在整理旧书,我会把它们送给中国西部的孩子们。
考查动词短语。taking up开始从事,占据;sorting out整理;putting on穿上;giving off散发。根据空格后“old books and I’ll give them away to kids in West China.”可知,此处指的是“我”在整理旧书。故选B。
23.We don’t know the love of our parents ________ we become parents ourselves one day.
A.until B.since C.after D.before
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】till/until引导时间状语从句、until、从属连词辨析、before
【详解】句意:直到有一天我们自己成为父母,我们才会懂得父母的爱。
考查连词辨析。until(直到……为止),常与 “not” 搭配构成 “not...until...” 结构,意为 “直到……才……”;since(自从;因为);after(在……之后);before(在…… 之前)。根据句中 “don’t know” 可知,此处是 “not...until...” 结构,强调直到自己成为父母才懂得父母的爱,“until” 符合语境。故选A。
24.—Waiter, the salad looks great. Could you ________ please
—Sure. And better eat it in 30 minutes. Otherwise, some of the fruit will turn brown.
A.pack it up B.pack up it C.give it up D.give up it
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】动词短语、give up
【详解】句意:——服务员,这份沙拉看起来很棒。你能把它打包吗?——当然可以。最好在30分钟内吃完。否则,一些水果会变成褐色。
考查动词短语。pack it up把它打包;give it up放弃它。pack up和give up都是“动词+副词”结构的短语,如果接代词作宾语,那么代词必须放在动词和副词中间,所以pack up it和give up it都是错误表达,故排除选项B和D;根据“Waiter, the salad looks great.”以及“Sure. And better eat it in 30 minutes.”可推知,问句用于请求服务员打包沙拉。故选A。
25.They had to go out to hunt for food in order to keep themselves ________.
A.finding B.hunting C.saving D.protecting
【答案】B
【难度】0.65
【知识点】hunt、protect、动词辨析、find(found found)
【详解】句意:他们不得不出去寻找食物,以保持狩猎状态。
考查动词辨析。finding发现;hunting狩猎;saving节约;protecting保护。根据“They had to go out to hunt for food”可知,他们不得不出去寻找食物是为了保持狩猎状态。故选B。
26.—After the long winter, the flowers in the garden were ________.
—In spring, I will plant flowers again.
A.fresh B.full C.bright D.dead
【答案】D
【难度】0.65
【知识点】bright、fresh、形容词辨析、dead
【详解】句意:——漫长的冬天过后,花园里的花枯萎了。——春天的时候,我会再种花。
考查形容词辨析。fresh新鲜的;full满的;bright明亮的;dead死亡的。根据“In spring, I will plant flowers again.”可知花因漫长的冬天变得枯萎,所以春天要重新种。故选D。
27.He didn’t leave the office ________ he finished all the work.
A.until B.after C.before D.because
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】till/until引导时间状语从句、because、从属连词辨析、before
【详解】句意:他直到完成了所有的工作才离开办公室。
考查连词辨析。until直到;after在……之后;before在……之前;because因为。根据“He didn’t leave the office...he finished all the work”可知,此处表示“直到完成工作才离开”,not...until为固定搭配,意为“直到……才”,故选A。
28.The ________ in the room is terrible. Please open the window.
A.sound B.smell C.taste D.look
【答案】B
【难度】0.65
【知识点】smell(smelt smelt -ed -ed)、taste、look、名词辨析
【详解】句意:房间里的气味很难闻。请打开窗户。
考查名词辨析。sound声音;smell气味;taste味道;look表情。根据“Please open the window.”可知,房间里的气味很难闻,需要打开窗户通风。故选B。
29.Before you go on a trip, you should ________ your clothes and other things carefully.
A.clean up B.put up C.pack up D.meet up
【答案】C
【难度】0.65
【知识点】动词短语、clean up、put up
【详解】句意:旅行前,你应该仔细地打包你的衣服和其他东西。
考查动词短语辨析。clean up打扫干净;put up张贴;pack up收拾行李,打包;meet up偶然碰到。根据“Before you go on a trip”及常识可知,旅行前应打包好自己的衣物,C选项符合句意。故选C。
30.She ________ the photos on the wall to make the room more beautiful.
A.hung up B.took out C.cleaned up D.sorted out
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】动词短语、clean up、hang up、take out
【详解】句意:她把照片挂到墙上,使房间更漂亮。
考查动词短语。hung up悬挂;took out取出;cleaned up打扫;sorted out整理。根据“the photos on the wall”可知,是指把照片挂到墙上。故选A。
31.Can I ________ your bike to go to the store Mine is broken.
A.lend B.borrow C.give D.pack
【答案】B
【难度】0.65
【知识点】pack、borrow、give、动词辨析、lend
【详解】句意:我能借你的自行车去商店吗?我的坏了。
考查动词辨析。lend借出;borrow借进;give交给;pack打包。根据句意可知,此处表示“我的自行车坏了,想借你的自行车”,应用“借进来”borrow。故选B。
32.—I hope to be a volunteer on weekends.
—You could help to ________ the city parks.
A.cheer up B.make up C.take up D.clean up
【答案】D
【难度】0.65
【知识点】动词短语、cheer up、make up、clean up、take up
【详解】句意:——我希望在周末成为一名志愿者。——你可以帮忙打扫城市公园。
考查动词短语辨析。cheer up(使)振作起来;make up构成;take up占据;clean up打扫。根据“be a volunteer”及“the city parks”可知,作为志愿者帮忙打扫城市公园符合语境。故选D。
33.—Dad, _________ you give me a ride to town now If I take the bus, I’ll be late.
—I’m I afraid I _________, Peter. The car is broken.
A.could; can’t B.could; couldn’t C.should; shouldn’t D.should; needn’t
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】could表示委婉语气、shouldn't、could、should、动词辨析、can表示能力/能够
【详解】句意:——爸爸,你现在能载我去镇上吗?如果我乘公共汽车,我会迟到的。——我恐怕我不能,彼得。汽车坏了。
考查情态动词辨析。could能,表示委婉请求;can’t不能;couldn’t不能,过去式;should应该;shouldn’t不应该;needn’t不需要。第一空根据“Dad, …you give me a ride to town now ”可知,此处表示请求爸爸送他,应用could;第二空根据“I’m I afraid I …, Peter. The car is broken.”可知,此处爸爸表示车子坏了,所以不能送他,问句“Could you… ”表示请求,回答时仍用can,这里表示不能。故选A。
34.—May I leave the classroom now
—No, you ________. You ________ to leave until the bell rings.
A.can’t; aren’t allowed B.mustn’t; are allowed C.needn’t; are allowed D.needn’t; aren’t allowed
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】till/until引导时间状语从句、may表示请求/许可、can表示能力/能够
【详解】句意:——我现在可以离开教室了吗?——不,你不能。铃响之前,你不能离开。
考查情态动词和until的用法。mustn’t禁止,不许;needn’t不必,不需要。根据“May we leave...”可知,对方提出请求,否定回答用情态动词can’t或mustn’t,排除C和D;not...until...“直到……才……”,固定搭配,此处指直到铃声响才能离开,因此第二空用否定形式。故选A。
35.—________ you please take out the trash after dinner
—No problem.
A.Could B.Should C.Must D.Need
【答案】A
【难度】0.65
【知识点】could表示委婉语气、could、must、should、need
【详解】句意:——晚饭后你能把垃圾拿出去吗?——没问题。
考查情态动词。Could能;Should应该;Must必须;Need需要。根据“you please”及“No problem.”可知,此处表示委婉的请求,用could。故选A。
三、阅读理解
A
For Teng Fei’s family, home is much more than just a place to live—it’s a warm haven filled with love, laughter, and shared responsibilities (责任). Every member plays an important role in making their home comfortable and happy. Teng Fei’s father, who works as a cook, prepares delicious meals for the family every evening. His mother, a teacher, keeps the house tidy and organizes weekly family meetings where everyone can share their thoughts. Teng Fei, a hard-working eighth grader, always washes dishes after dinner and keeps his study area clean. Even his playful 10-year-old sister Mei contributes (贡献) by feeding their pet dog Max and watering the indoor plants.
What makes their family truly special is how they balance work and fun. Weekdays are busy with school and jobs, but weekends are for a happy time together. They might visit the local library, have friendly badminton matches at the park, or try out new kinds of food in their small but warm kitchen. Their favourite tradition is “Family Fun Night” every Saturday. Last week, Mei chose a very interesting karaoke session where they all sang terribly but laughed until their stomachs hurt. The week before, Teng Fei taught everyone how to make origami (折纸) animals.
Teng Fei recently wrote in his diary: “Our home isn’t measured by its size or fancy furniture, but by how we care for each other. When Mom stays up late helping me with homework, when Dad surprises us with pancakes on Sunday mornings, or when Mei draws silly pictures to cheer me up—these moments make our house a home.” His words perfectly show the spirit of their family—where everyday actions, no matter how small, weave together to create something truly precious (珍贵的).
36.What special responsibility does Teng Fei’s mother have at home
A.Cooking all family meals. B.Driving children to school.
C.Washing everyone’s clothes. D.Organizing weekly family meetings.
37.What activity did the family do during last week’s “Family Fun Night”
A.Played badminton. B.Visited the library.
C.Had a karaoke session. D.Made origami animals.
38.What can we infer about Teng Fei’s attitude toward his family
A.He thinks housework is unfair. B.He wishes they had a bigger house.
C.He prefers spending time with friends. D.He values their everyday moments together.
39.What does the underlined word “haven” most likely mean in the first paragraph
A.A safe, comfortable place. B.A small wooden boat.
C.An expensive building. D.A dark, huge and deep hole.
40.What is the main purpose of this passage
A.To advertise family activities. B.To explain how to divide housework.
C.To describe what makes a house a home. D.To compare different kinds of parenting styles.
【答案】36.D 37.C 38.D 39.A 40.C
【难度】0.4
【知识点】家庭生活、家人和亲人、记叙文
【导语】本文为一篇记叙文,讲述滕飞一家各尽其责,平衡工作与娱乐,日常点滴的关爱让房子成为充满温暖的家。
36.细节理解题。根据文中第一段“His mother, a teacher, keeps the house tidy and organizes weekly family meetings where everyone can share their thoughts.”可知,滕飞的妈妈负责组织每周的家庭会议。故选D。
37.细节理解题。根据第二段“Their favourite tradition is ‘Family Fun Night’ every Saturday. Last week, Mei chose a very interesting karaoke session where they all sang terribly but laughed until their stomachs hurt.” 可知,上周的“家庭欢乐夜”他们进行了卡拉OK活动。故选C。
38.推理判断题。根据第三段滕飞日记中的内容“Our home isn’t measured by its size or fancy furniture, but by how we care for each other...these moments make our house a home.”可知,他重视家人在一起的日常瞬间。故选D。
39.词义猜测题。“haven”出现在第一段“home is much more than just a place to live—it’s a warm haven filled with love, laughter, and shared responsibilities.” 结合上下文,家被描述为充满爱、欢笑和共同责任的温暖之地,因此“haven”应表示安全、舒适的地方。故选A。
40.主旨大意题。文章开篇指出家对滕飞一家来说不仅是居住的地方,更是充满爱的港湾,接着描述家人各自的责任和共同的欢乐时光,最后通过滕飞的日记点明“家不在于大小或家具,而在于彼此的关爱”。选项C“描述是什么让房子成为家”准确概括了文章主旨。故选C。
B
Does anybody like doing housework Should children do housework For some children, doing housework may be their last choice. For many parents, getting their children to do some housework is also one big headache. However, a Malaysian mother found a creative way.
Nurofiza came up with a reward system (奖励制度) for her two sons at home and posted it online. She chose (选择) some housework and gave them money for what they did. Nurafiza also opened a “mini supermarket” at home for her kids. They could buy candies at her mini market from 10:00 a.m. to 8:00 p.m. The money she gave to her kids was a kind of prop (道具).
Because of the system, Nurafiza’s children are now more willing (愿意) to do housework. Her post has got over 15,000 likes and has been shared over 27,000 times online. Many parents have begun to imitate her. In other words, they use the same way to teach their children.
In fact, doing housework can play a very important role in children’s growth. First, it teaches children necessary skills for living, such as cooking and cleaning. Second, it is a good way to help children keep healthy. Third, it creates possibilities (可能) for parents and children to be closer. Finally, a child can grow into a responsible (有责任感的) and independent (独立的) person by helping with the housework.
41.How does the writer lead into (导入) the text
A.By telling stories. B.By giving examples.
C.By asking questions. D.By using old sayings.
42.What’s the main idea of Paragraph 2
A.Nurafiza’s mini market. B.Nurafiza’s two children.
C.Nurafiza’s online prop. D.Nurafiza’s reward system.
43.What does the underlined word “imitate” mean in Paragraph 3
A.Notice. B.Like. C.Copy (模仿). D.Believe.
44.What’s the structure of the text
A. B. C. D.
45.What’s the purpose (目的) of the text
A.To advise (建议) parents to do housework.
B.To teach kids how to do housework.
C.To let family do housework together.
D.To encourage (鼓励) children to do more housework.
【答案】41.C 42.D 43.C 44.A 45.D
【难度】0.65
【知识点】家庭生活、记叙文
【导语】本文主要介绍对于很多家长来说,让孩子做一些家务是很头疼的事情。然而,一位马来西亚的妈妈找到了一个创造性的方法。最后介绍孩子做家务的好处。
41.推理判断题。根据“Does anybody like doing housework Should children do housework ”可知,以问问题形式开始。故选C。
42.主旨大意题。根据“Nurafiza came up with a reward system (奖励制度) for her two sons at home and posted it online”可知,第二段主要介绍的是Nurafiza为家里的两个儿子想出了一个奖励制度。故选D。
43.词句猜测题。根据“In other words, they use the same way to teach their children”可知,使用相同的方法,所以是模仿。故选C。
44.篇章结构题。文章第一段提出孩子做家务这个问题,第二段和第三段具体介绍这位母亲的创意做法及影响,第四段介绍做家务对孩子的好处,因此文章结构是:总—分—总。故选A。
45.推理判断题。根据最后一段介绍了做家务的好处,可知本文主要是为了鼓励孩子做家务。故选D。
C
Nowadays, many schools in China are teaching life skills as well as traditional school subjects. Some people say this prepares students better for life in the real world, while some say it is not necessary.
In my opinion, schools should prepare us students for our future life. Life skills such as budget planning and saving money can stop us from overspending. It is also a good idea to learn cooking. This skill is the most helpful to you when you live by yourself.
On the other hand, some people think that there is no time for extra subjects at school and students should learn life skills only at home. As for me, I think we are learning many life skills while taking a traditional class. For example, we can learn teamwork by playing group games in a PE class, and doing our homework teaches us skills in time planning.
So I think all schools should teach life skills. It doesn’t need too much extra work, but it can help students well prepare for their college life and work after college.
根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。
46.What can students in many schools in China learn nowadays
A.Life skills only. B.Traditional culture.
C.New school subjects. D.Traditional subjects and life skills.
47.According to the writer, ________ is the most useful skill to students when they live by themselves.
A.studying hard B.cooking C.cleaning rooms D.exercising often
48.The underlined word “extra” in the third paragraph means “________” in Chinese.
A.额外的 B.无用的 C.复杂的 D.特别的
49.At school, students learn skills in time planning ________.
A.by saving money B.by learning teamwork
C.by living alone D.by doing homework
50.In the passage the writer wants to tell us ________.
A.students should learn life skills at home
B.life skills are not important to students
C.schools should teach students life skills
D.life skills are not easy for students to learn
【答案】46.D 47.B 48.A 49.D 50.C
【难度】0.65
【知识点】教育、议论文、学习科目
【导语】本文是一篇议论文。作者认为学校应该教授生活技能,以帮助学生更好地为未来的独立生活和职业生涯做准备。
46.细节理解题。根据“Nowadays, many schools in China are teaching life skills as well as traditional school subjects.”可知,中国很多学校学生能学传统科目和生活技能。故选D。
47.细节理解题。根据“It is also a good idea to learn cooking. This skill is the most helpful to you when you live by yourself.”可知,作者认为烹饪对独自生活的学生最有用。故选B。
48.词义猜测题。根据“some people think that there is no time for extra subjects at school and students should learn life skills only at home”可知,这里指有人觉得学校没时间开额外科目,extra“额外的”。故选A。
49.细节理解题。根据“For example, we can learn teamwork by playing group games in a PE class, and doing our homework teaches us skills in time planning”可知,学生通过做作业学习时间规划技能。故选D。
50.主旨大意题。根据“So I think all schools should teach life skills.”可知,作者想告诉我们学校应该教学生生活技能。故选C。
D
①Housework is a great disciplinary (执行纪律的) tool to use for raising children. However, not all chores are suitable for every age. The following is advice on activities to develop the children’s good habits.
②Two-year-olds can learn how to take out the rubbish. They can also help their parents carry light things and hang up clothes. At this age children should learn how to put their toys away before going to bed.
③At the age of three, children can learn how to water plants and feed pets carefully. They should learn how to make their beds and put their dishes away. Children at this age can pick up the daily newspapers, and begin to learn how to wash clothes.
④Four-year-olds should be old enough to do what the two- and three-year-olds can do and more. They can make their beds, set the table, and clean up after dinner. They should also learn how to fold their clothes and put them in the correct cabinet (柜子), as well as how to choose their clothes for the following day.
⑤Children aged five should help clean the table and change their bed sheets. They can also prepare their schoolbags, as well as something else related to (与……有关) the next school day. At this age they should learn to clean their toys and tidy up their rooms.
⑥Children grow through personal experiences. The more things they do, the faster they will develop. Others help them only when it is necessary. It is important that they learn how to be independent and try to finish the tasks by themselves.
51.Match the ages with suitable activities according to the passage.
a. 2 years old b. 3 years old c. 4 years old d. 5 years old
①change bed sheets ②fold clothes ③hang up clothes ④wash clothes
A.a—④; b—③; c—①; d—② B.a—③; b—④; c—①; d—②
C.a—③; b—④; c—②; d—① D.a—④; b—②; c—③; d—①
52.What does the underlined word “They” in Paragraph 4 refer to
A.Two-year-old children. B.Three-year-old children.
C.Four-year-old children. D.Five-year-old children.
53.What makes children grow according to the passage
A.Personal experiences. B.Help from parents.
C.Relationships between friends. D.Schoolwork.
54.What’s the purpose of the passage
A.To ask parents to do more chores at home.
B.To let children do proper chores.
C.To explain the importance of raising children.
D.To show children how to do chores.
55.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
【答案】51.C 52.C 53.A 54.B 55.A
【难度】0.65
【知识点】家庭生活、意见/建议、说明文
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了不同年龄段的孩子适合做的不同家务。
51.细节理解题。根据第二段中“They can also help their parents carry light things and hang up clothes.”可知,两岁的孩子可以帮父母挂衣服;根据第三段中“Children at this age can pick up the daily newspapers, and begin to learn how to wash clothes.”可知,三岁的孩子可以开始学习洗衣服;根据第四段中“They should also learn how to fold their clothes and put them in the correct cabinet (柜子), as well as how to choose their clothes for the following day.”可知,四岁的孩子可以学习折衣服;根据第五段中“Children aged five should help clean the table and change their bed sheets.”可知,五岁的孩子可以换床单。即a—③; b—④; c—②; d—①。故选C。
52.词义猜测题。根据第四段中“Four-year-olds should be old enough to do what the two-and three-year-olds can do and more. They can make their beds, set the table, and clean up after dinner.”可知,四岁的孩子应该足够大去做两岁和三岁的孩子能做的事情,甚至更多。他们可以在晚饭后整理床铺,摆桌子,打扫卫生。由此可知,此处They指的是“Four-year-olds”,即Four-year-old children。故选C。
53.细节理解题。根据最后一段中“Children grow through personal experiences.”可知,孩子通过个人经历成长。故选A。
54.推理判断题。根据第一段中“The following is advice on activities to develop the children’s good habits.”和后文内容可知,这篇文章的目的是让孩子们做合适的家务。故选B。
55.篇章结构题。通读全文可知,第一段引出话题;第二至五段分别说明不同年龄段的孩子适合做的不同家务;第六段进行了总结。所以这篇文章采用了“总分总”的结构。故选A。
阅读六选五
The True Meaning of Home
Home is a place that holds a special place in our hearts, filled with memories, love, and a sense of belonging. Here are some aspects that contribute to the true meaning of home.
Security and Comfort
A home provides a safe haven (避风港) from the outside world. 56 When we are inside our homes, we feel protected from the bad weather, harm, and the stresses of daily life. Everything in the home helps create a nice environment to relax and rest after a busy day. Whether it’s a small apartment or a large house, the sense of comfort that a home offers is irreplaceable (不可替代的).
Family and Togetherness
Home is where our family members gather. 57 It’s the place where we share meals, celebrate birthdays, and have heart-to-heart conversations. The laughter, hugs, and even the arguments that take place within the walls of our homes are all part of what makes it so special. These shared experiences help family members grow closer and create lasting memories.
Personal Expression
Our homes show who we are. 58 We decorate our living spaces with items that we love, such as family photos, artworks, and souvenirs (纪念品) from our travels. Each room in the house tells a story about our interests and personality, making our homes truly unique.
Roots and Identity
For many people, home is associated with their roots. 59 It’s the place where we grew up, learned important life lessons, and formed our values. Even if we move away, the memories of our childhood stay with us and shape our identity. Home gives us a sense of where we come from and provides a connection to our past.
A Place of Growth
Home is also a place where we grow and develop. 60 It’s where we learn to take care of ourselves, manage responsibilities, and make decisions. From learning to cook our first meal to dealing with difficult times, our home environment plays an important role in our personal growth. It’s a place that nurtures (培养) us and helps us become the people we are today.
In conclusion, home is more than just a building. It’s a place full of security, love, self-expression, and growth. Its meaning varies from person to person, but it remains an essential part of everyone’s life.
根据语篇内容,将下面的选项还原到文中空白处,使语篇内容完整、通顺,每个选项只能用一次,其中有一个选项是多余的。
A.We can personalize them with our favourite things.
B.It’s the place where our family traditions are shared from parents to children.
C.We know that within those walls, we are not in danger.
D.We experience both pleasant and challenging moments that change us.
E.What do you think of your home
F.It’s the centre of our family life, a place for creating and sharing memories.
【答案】56.C 57.F 58.A 59.B 60.D
【难度】0.65
【知识点】家庭生活、家人和亲人
【导语】本文探讨了“家”的真正含义,强调家不仅是一个物理空间,更是情感、记忆和成长的载体。
56.根据“A home provides a safe haven (避风港) from the outside world.”可知,家是安全避风港,选项C“我们知道在那些墙内,我们没有危险”符合语境。故选C。
57.根据“Home is where our family members gather.”可知,家是家人聚集处,选项F“它是家庭生活中心,是创造和分享回忆的地方”符合语境。故选F。
58.根据“Our homes show who we are.”可知,家体现自我,是我们个性化表达的地方,选项A“我们能用喜欢的东西让家个性化”符合语境。故选A。
59.根据“For many people, home is associated with their roots”可知,家与根源相关,选项B“它是家庭传统从父母传给孩子的地方”符合语境。故选B。
60.根据“Home is also a place where we grow and develop.”可知,家是成长和发展的场所,后文举例学习照顾自己、处理困难,这里和愉快以及有挑战的经历有关,选项D“我们经历愉快和有挑战、能改变我们的时刻”符合语境。故选D。
四、完形填空
阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
It was Monday morning. Mrs. Brown, Jerry’s English teacher, 61 the class a task. Mrs. Brown said, “This week is Hunt for Happiness Week. Your task is to 62 a composition (作文) this weekend. In your composition, you must tell me 63 you hunt for happiness.”
Jerry 64 writing compositions. Writing was always a(n) 65 thing for him. He said to himself, “What a hard task! Hunting for happiness My life is 66 . What am I going to do to 67 happiness ”
During the following 68 , Jerry had to look for happiness. One day, he had dinner with his 69 . His brother told an interesting story and they all 70 . At that time, Jerry told himself that having dinner with his family made him 71 .
One day, he played with his pet 72 . He ran after the dog and they had great fun. He thought that playing with his pet brought him happiness. One day, he went 73 with his friends. They had fun playing in the water. Then he thought that playing with his friends brought him happiness, 74 .
Jerry 75 all the things that made him happy. Then he realized that his life was full of happiness.
61.A.made B.gave C.took D.carried
62.A.record B.listen C.read D.write
63.A.what B.where C.why D.who
64.A.forgot B.enjoyed C.finished D.hated
65.A.difficult B.easy C.simple D.important
66.A.relaxing B.exciting C.boring D.interesting
67.A.hold B.turn C.find D.record
68.A.year B.month C.day D.week
69.A.family B.friends C.classmates D.teachers
70.A.jumped B.explained C.laughed D.guessed
71.A.worried B.afraid C.sleepy D.happy
72.A.dog B.cat C.bird D.fish
73.A.running B.swimming C.skating D.cycling
74.A.just B.only C.too D.hardly
75.A.waited for B.took out C.threw away D.wrote down
【答案】
61.B 62.D 63.B 64.D 65.A 66.C 67.C 68.D 69.A 70.C 71.D 72.A 73.B 74.C 75.D
【难度】0.4
【知识点】家庭生活、哲理感悟、记叙文
【导语】本文讲述了学生Jerry在老师布置的“寻找幸福”作文任务中,通过观察生活点滴,最终发现自己其实生活在幸福之中。
61.句意:Jerry的英语老师布朗夫人给班里布置了一个任务。
made制造;gave给;took带走;carried携带。根据下文“Your task is to...a composition (作文) this weekend.”以及选项可知,此处是指给班里布置了一个任务。give sb a task“给某人布置一项任务”。故选B。
62.句意:你们的任务是周末写一篇作文。
record记录;listen听;read阅读;write写。根据下文“In your composition, you must tell me...you hunt for happiness.”以及选项可知,此处是指写一篇作文。故选D。
63.句意:在作文中,你必须告诉我你在哪里寻找幸福。
what什么;where哪里;why为什么;who谁。根据“tell me...you hunt for happiness”和下文“Then he realized that his life was full of happiness.”以及选项可知,此处是指在哪里寻找幸福。故选B。
64.句意:Jerry讨厌写作文。
forgot忘记;enjoyed喜欢;finished完成;hated讨厌。根据下文“What a hard task! ”以及选项可知,此处是指讨厌写作文。故选D。
65.句意:写作对他来说总是一件困难的事情。
difficult困难的;easy容易的;simple简单的;important重要的。根据下文“What a hard task! Hunting for happiness ”以及选项可知,写作对他来说是一件困难的事情。故选A。
66.句意:我的生活很无聊,我怎么去寻找幸福呢?
relaxing放松的;exciting令人兴奋的;boring无聊的;interesting有趣的。根据前文“What a hard task!”和“下文What am I going to do to...happiness ”以及选项可知,此处是指他觉得生活很无聊。故选C。
67.句意:我该怎么去找到幸福呢?
hold拿住;turn转向;find找到;record记录。根据前文“In your composition, you must tell me...you hunt for happiness.”以及选项可知,此处是指找到幸福。故选C。
68.句意:在接下来的一周里,Jerry不得不寻找幸福。
year年;month月;day天;week周。根据前文“This week is Hunt for Happiness Week.”以及选项可知,此处是指接下来的一周。故选D。
69.句意:一天,他和家人一起吃晚饭。
family家人;friends朋友;classmates同学;teachers老师。根据后文“His brother told an interesting story”以及选项可知,此处是指和家人一起吃晚饭。故选A。
70.句意:他的哥哥讲了一个有趣的故事,他们都笑了。
jumped跳;explained解释;laughed笑了;guessed猜。根据前文“His brother told an interesting story”以及选项可知,此处是指他们都笑了。故选C。
71.句意:那时,Jerry告诉自己,和家人一起吃晚饭让他感到幸福。
worried担心的;afraid害怕的;sleepy困的;happy幸福的。根据前两句“One day, he had dinner with his... . His brother told an interesting story and they all... .”以及选项可知,此处是指和家人一起吃晚饭让他感到幸福。 故选D。
72.句意:有一天,他和自己的宠物狗玩耍。
dog狗;cat猫;bird鸟;fish鱼。根据下一句“He ran after the dog and they had great fun.”以及选项可知,此处是指和宠物狗玩耍。故选A。
73.句意:一天,他和朋友们去游泳了。
running跑步;swimming游泳;skating滑冰;cycling骑行。根据下文“They had fun playing in the water.”以及选项可知,此处是指去游泳。故选B。
74.句意:然后他觉得和朋友一起玩也让他感到幸福。
just只是;only仅仅;too也;hardly几乎不。根据前文“At that time, Jerry told himself that having dinner with his family made him... .”和“He thought that playing with his pet brought him happiness.”以及选项可知,此处是指他觉得和朋友一起玩也让他感到幸福。故选C。
75.句意:Jerry把所有让他幸福的事情都写了下来。
waited for等待;took out拿出;threw away扔掉;wrote down写下。根据前文“Your task is to...a composition (作文) this weekend. In your composition, you must tell me...you hunt for happiness.”以及选项可知,此处是指把所有让他幸福的事情都写了下来。故选D。
五、短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。
Do your kids like doing housework It’s important 76 kids to do housework in Western (西方的) countries. However, many parents don’t let their children do 77 (some) housework in China. They just want them to spend more time 78 (study). In fact, kids can help do many things like 79 (sweep) the floor, making the bed, doing the 80 (dish) and so on. 81 (do) housework is good for their future life. They can look after themselves 82 (good) in the future. 83 many kids hate to do housework. How can you make them 84 (fall) in love with it Here is some 85 (advice). Firstly, let the kids decide what kind of housework they would like 86 (do). 87 (second), you should help them to start with 88 small thing like taking out the rubbish. Thirdly, when they do something, you should praise 89 (they) though it is a very small thing. They will be much 90 (happy) and like to do more.
【答案】
76.for 77.any 78.studying 79.sweeping 80.dishes 81.Doing 82.well 83.But 84.fall 85.advice 86.to do 87.Secondly 88.a 89.them 90.happier
【难度】0.65
【知识点】家庭生活、方法/策略
【导语】本文讲述了做家务的重要性以及如何让孩子喜欢上做家务。
76.句意:在西方国家,让孩子做家务是非常重要的。It is+形容词+for sb. to do sth.“对某人来说做某事是……的”。故填for。
77.句意:然而,在中国,许多家长都不让自己的孩子做任何家务。根据“don’t”可知,此处是否定句,any“任何的”符合题意。故填any。
78.句意:他们只是希望他们能多花些时间学习。spend time doing sth.“花费时间做某事”。故填studying。
79.句意:事实上,孩子们能够帮忙做很多事情,比如扫地、整理床铺、洗碗等等。空前的like是介词,故空处用动名词作宾语。故填sweeping。
80.句意:事实上,孩子们能够帮忙做很多事情,比如扫地、整理床铺、洗碗等等。do the dishes“洗碗”,固定短语。故填dishes。
81.句意:做家务对他们未来的生活有好处。分析句子可知,空处应该用动名词作主语。故填Doing。
82.句意:他们将来能够很好地照顾自己。空处修饰动词短语look after,应该用good的副词well。故填well。
83.句意:但许多孩子讨厌做家务。根据“…housework is good for their future life. They can look after themselves…in the future.…many kids hate to do housework.”可知,空处前后表示转折,but“但是”符合题意。故填But。
84.句意:你怎样才能让他们爱上它呢?make sb. do sth.“使某人做某事”。故填fall。
85.句意:以下是一些建议。some修饰可数名词的复数或不可数名词,advice是不可数名词。故填advice。
86.句意:首先,让孩子们决定他们想做什么样的家务。would like to do sth.“想要做某事”。故填to do。
87.句意:第二,你应该先从一件小事开始帮助他们,比如帮忙倒垃圾。根据上文的“Firstly”可知,此处应该表示“第二”,secondly“第二”符合题意,句首单词首字母要大写。故填Secondly。
88.句意:第二,你应该先从一件小事开始帮助他们,比如帮忙倒垃圾。根据“…small thing”可知,此处表示泛指,应该填不定冠词,small以辅音音素开头,不定冠词a符合题意。故填a。
89.句意:第三,当他们做某事时,你应该表扬他们,尽管这是一件很小的事情。动词praise后应该用人称代词的宾格,they的宾格是them。故填them。
90.句意:他们会更加开心,并且会愿意去做更多的事情。much修饰比较级。故填happier。
六、看图写句子。
1.
- Mom: Could you wash the dishes, please
- Son: Sure, no problem.
2.
- Sister: How often do you take out the trash
- Brother: I do it every day.
3.
- Mom: Your room is messy. Please clean it.
- Child: Sorry, I'll do it now.
4.
- Dad: I'm tired. Could you sweep the floor
- Child: Of course. Have a rest, Dad.
5.
- Girl: Could I use the computer
- Brother: Sure, you can use it now.
七、书面表达
91.英文中有句谚语“There’s no place like home (没有地方比得上家).”。假如你是Sandy, 请你以“Home, Sweet Home”为题写一篇短文介绍你的家。
写作要点:
(1)你家的环境;
(2)你的家庭成员之间是如何相处的;
(3)为了让你的家更加美好,你打算……
注意:
(1)词数不少于80;
(2)短文必须包括所有要点,可适当发挥,使其连贯、通顺;
(3)文中不得出现真实的人名、校名和地名等相关信息。
Home, Sweet Home
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
Home, Sweet Home
There is an old saying, “East or west, home is the best.” I live in a house in the countryside. There’s a big living room, three bedrooms, a kitchen and a bathroom in it. There’re some trees and flowers around my house. The air is really clean. And I often hear birds sing.
There are four people in my family. They’re my parents, my sister and me. We’re helpful and friendly. And we always help and get on well with each other.
I’m happy I have a good family. I will try my best to do more housework and farm work. And I’ll study harder so that I can make more money in the future. I’m sure my home will be better and better.
【难度】0.65
【知识点】家庭生活、计划、房屋与住所
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态是一般现在时和一般将来时;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,开门见山,引出话题。
第二步,具体阐述写作内容,主要围绕“你家的环境”“你的家庭成员之间是如何相处的”展开,适当补充,丰富细节。
第三步,表达你让家更加美好的打算。
[亮点词汇]
①live in住在
②living room客厅
③get on well with相处得好
④each other相互
⑤try one’s best to do sth尽某人最大的努力做某事
⑥in the future在未来
[高分句型]
①There’s a big living room, three bedrooms, a kitchen and a bathroom in it. (There be句型)
②I’m happy I have a good family. (宾语从句)
③And I’ll study harder so that I can make more money in the future. (so that引导的目的状语从句)Unit 2 Home Sweet Home 综合测试卷培优版
姓名:___________班级:___________考号:___________
满分150分,用时120分钟
一、听力选择(每题1.5分,共30分)
1.Why is Tara feeling so tired now
A. B. C.
2.What chores does Bob like best
A. B. C.
3.What housework does Linda always help her mother do at home
A. B. C.
4.What does David do to help with housework
A. B. C.
5.What does Tina ask Peter to do
A. B. C.
听短对话,选正确答案。
6. A.In the morning. B.Every day. C.At home.
7. A.My dad. B.In the bedroom. C.A new coat.
8. A.Two weeks. B.Three times a week. C.5 kilometres.
9. A.You’re welcome. B.Have a good day. C.Thank you.
10. A.Excuse me. B.OK. C.Here you are.
听长对话,回答问题
11.How many people are there in the girl’s family
A.Four. B.Five. C.Six.
12.What kind of housework could the girl do
A.Do the dishes. B.Clean the floor. C.Wash the clothes.
13.What chore does Bob usually do
A.Do the dishes. B.Clean the kitchen. C.Make dinners.
14.What chore did Alan do this morning
A.Made his bed. B.Did the dishes. C.Folded his clothes.
15.What does the woman mean
A.Her son doesn’t help do chores at home.
B.Her son likes helping do chores at home.
C.Her son doesn’t know how to do chores at home.
听独白,从题中所给的A、B、C三个选项中选出正确选项,回答问题。
16.What does the speaker think of doing chores (家务)
A.It’s good. B.It’s boring. C.It’s hard.
17.How do parents ask their kids to do what they can do
A.By asking kids to learn from them.
B.By asking kids to take some classes.
C.By practicing doing chores with kids.
18.In some families, what can kids get by doing chores
A.Food. B.Money. C.Gifts.
19.What do most Chinese families think of asking their kids to do chores
A.It’s useful. B.It’s necessary. C.It’s a waste of time.
20.What can we learn from the passage
A.Parents should ask their kids to do chores.
B.Kids in China are very busy at their early age.
C.Kids in China always have a happy childhood.
二、单项选择(每题1分,共15分)
21.— ________ you please pass me the pen
—Sure, here you are.
A.Should B.Must C.Could D.Need
22.—What are you doing, Uncle Wang
—I’m ________ old books and I’ll give them away to kids in West China.
A.taking up B.sorting out C.putting on D.giving off
23.We don’t know the love of our parents ________ we become parents ourselves one day.
A.until B.since C.after D.before
24.—Waiter, the salad looks great. Could you ________ please
—Sure. And better eat it in 30 minutes. Otherwise, some of the fruit will turn brown.
A.pack it up B.pack up it C.give it up D.give up it
25.They had to go out to hunt for food in order to keep themselves ________.
A.finding B.hunting C.saving D.protecting
26.—After the long winter, the flowers in the garden were ________.
—In spring, I will plant flowers again.
A.fresh B.full C.bright D.dead
27.He didn’t leave the office ________ he finished all the work.
A.until B.after C.before D.because
28.The ________ in the room is terrible. Please open the window.
A.sound B.smell C.taste D.look
29.Before you go on a trip, you should ________ your clothes and other things carefully.
A.clean up B.put up C.pack up D.meet up
30.She ________ the photos on the wall to make the room more beautiful.
A.hung up B.took out C.cleaned up D.sorted out
31.Can I ________ your bike to go to the store Mine is broken.
A.lend B.borrow C.give D.pack
32.—I hope to be a volunteer on weekends.
—You could help to ________ the city parks.
A.cheer up B.make up C.take up D.clean up
33.—Dad, _________ you give me a ride to town now If I take the bus, I’ll be late.
—I’m I afraid I _________, Peter. The car is broken.
A.could; can’t B.could; couldn’t C.should; shouldn’t D.should; needn’t
34.—May I leave the classroom now
—No, you ________. You ________ to leave until the bell rings.
A.can’t; aren’t allowed B.mustn’t; are allowed C.needn’t; are allowed D.needn’t; aren’t allowed
35.—________ you please take out the trash after dinner
—No problem.
A.Could B.Should C.Must D.Need
三、阅读理解(每题2分,共50分)
A
For Teng Fei’s family, home is much more than just a place to live—it’s a warm haven filled with love, laughter, and shared responsibilities (责任). Every member plays an important role in making their home comfortable and happy. Teng Fei’s father, who works as a cook, prepares delicious meals for the family every evening. His mother, a teacher, keeps the house tidy and organizes weekly family meetings where everyone can share their thoughts. Teng Fei, a hard-working eighth grader, always washes dishes after dinner and keeps his study area clean. Even his playful 10-year-old sister Mei contributes (贡献) by feeding their pet dog Max and watering the indoor plants.
What makes their family truly special is how they balance work and fun. Weekdays are busy with school and jobs, but weekends are for a happy time together. They might visit the local library, have friendly badminton matches at the park, or try out new kinds of food in their small but warm kitchen. Their favourite tradition is “Family Fun Night” every Saturday. Last week, Mei chose a very interesting karaoke session where they all sang terribly but laughed until their stomachs hurt. The week before, Teng Fei taught everyone how to make origami (折纸) animals.
Teng Fei recently wrote in his diary: “Our home isn’t measured by its size or fancy furniture, but by how we care for each other. When Mom stays up late helping me with homework, when Dad surprises us with pancakes on Sunday mornings, or when Mei draws silly pictures to cheer me up—these moments make our house a home.” His words perfectly show the spirit of their family—where everyday actions, no matter how small, weave together to create something truly precious (珍贵的).
36.What special responsibility does Teng Fei’s mother have at home
A.Cooking all family meals. B.Driving children to school.
C.Washing everyone’s clothes. D.Organizing weekly family meetings.
37.What activity did the family do during last week’s “Family Fun Night”
A.Played badminton. B.Visited the library.
C.Had a karaoke session. D.Made origami animals.
38.What can we infer about Teng Fei’s attitude toward his family
A.He thinks housework is unfair. B.He wishes they had a bigger house.
C.He prefers spending time with friends. D.He values their everyday moments together.
39.What does the underlined word “haven” most likely mean in the first paragraph
A.A safe, comfortable place. B.A small wooden boat.
C.An expensive building. D.A dark, huge and deep hole.
40.What is the main purpose of this passage
A.To advertise family activities. B.To explain how to divide housework.
C.To describe what makes a house a home. D.To compare different kinds of parenting styles.
B
Does anybody like doing housework Should children do housework For some children, doing housework may be their last choice. For many parents, getting their children to do some housework is also one big headache. However, a Malaysian mother found a creative way.
Nurofiza came up with a reward system (奖励制度) for her two sons at home and posted it online. She chose (选择) some housework and gave them money for what they did. Nurafiza also opened a “mini supermarket” at home for her kids. They could buy candies at her mini market from 10:00 a.m. to 8:00 p.m. The money she gave to her kids was a kind of prop (道具).
Because of the system, Nurafiza’s children are now more willing (愿意) to do housework. Her post has got over 15,000 likes and has been shared over 27,000 times online. Many parents have begun to imitate her. In other words, they use the same way to teach their children.
In fact, doing housework can play a very important role in children’s growth. First, it teaches children necessary skills for living, such as cooking and cleaning. Second, it is a good way to help children keep healthy. Third, it creates possibilities (可能) for parents and children to be closer. Finally, a child can grow into a responsible (有责任感的) and independent (独立的) person by helping with the housework.
41.How does the writer lead into (导入) the text
A.By telling stories. B.By giving examples.
C.By asking questions. D.By using old sayings.
42.What’s the main idea of Paragraph 2
A.Nurafiza’s mini market. B.Nurafiza’s two children.
C.Nurafiza’s online prop. D.Nurafiza’s reward system.
43.What does the underlined word “imitate” mean in Paragraph 3
A.Notice. B.Like. C.Copy (模仿). D.Believe.
44.What’s the structure of the text
A. B. C. D.
45.What’s the purpose (目的) of the text
A.To advise (建议) parents to do housework.
B.To teach kids how to do housework.
C.To let family do housework together.
D.To encourage (鼓励) children to do more housework.
C
Nowadays, many schools in China are teaching life skills as well as traditional school subjects. Some people say this prepares students better for life in the real world, while some say it is not necessary.
In my opinion, schools should prepare us students for our future life. Life skills such as budget planning and saving money can stop us from overspending. It is also a good idea to learn cooking. This skill is the most helpful to you when you live by yourself.
On the other hand, some people think that there is no time for extra subjects at school and students should learn life skills only at home. As for me, I think we are learning many life skills while taking a traditional class. For example, we can learn teamwork by playing group games in a PE class, and doing our homework teaches us skills in time planning.
So I think all schools should teach life skills. It doesn’t need too much extra work, but it can help students well prepare for their college life and work after college.
根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。
46.What can students in many schools in China learn nowadays
A.Life skills only. B.Traditional culture.
C.New school subjects. D.Traditional subjects and life skills.
47.According to the writer, ________ is the most useful skill to students when they live by themselves.
A.studying hard B.cooking C.cleaning rooms D.exercising often
48.The underlined word “extra” in the third paragraph means “________” in Chinese.
A.额外的 B.无用的 C.复杂的 D.特别的
49.At school, students learn skills in time planning ________.
A.by saving money B.by learning teamwork
C.by living alone D.by doing homework
50.In the passage the writer wants to tell us ________.
A.students should learn life skills at home
B.life skills are not important to students
C.schools should teach students life skills
D.life skills are not easy for students to learn
D
①Housework is a great disciplinary (执行纪律的) tool to use for raising children. However, not all chores are suitable for every age. The following is advice on activities to develop the children’s good habits.
②Two-year-olds can learn how to take out the rubbish. They can also help their parents carry light things and hang up clothes. At this age children should learn how to put their toys away before going to bed.
③At the age of three, children can learn how to water plants and feed pets carefully. They should learn how to make their beds and put their dishes away. Children at this age can pick up the daily newspapers, and begin to learn how to wash clothes.
④Four-year-olds should be old enough to do what the two- and three-year-olds can do and more. They can make their beds, set the table, and clean up after dinner. They should also learn how to fold their clothes and put them in the correct cabinet (柜子), as well as how to choose their clothes for the following day.
⑤Children aged five should help clean the table and change their bed sheets. They can also prepare their schoolbags, as well as something else related to (与……有关) the next school day. At this age they should learn to clean their toys and tidy up their rooms.
⑥Children grow through personal experiences. The more things they do, the faster they will develop. Others help them only when it is necessary. It is important that they learn how to be independent and try to finish the tasks by themselves.
51.Match the ages with suitable activities according to the passage.
a. 2 years old b. 3 years old c. 4 years old d. 5 years old
①change bed sheets ②fold clothes ③hang up clothes ④wash clothes
A.a—④; b—③; c—①; d—② B.a—③; b—④; c—①; d—②
C.a—③; b—④; c—②; d—① D.a—④; b—②; c—③; d—①
52.What does the underlined word “They” in Paragraph 4 refer to
A.Two-year-old children. B.Three-year-old children.
C.Four-year-old children. D.Five-year-old children.
53.What makes children grow according to the passage
A.Personal experiences. B.Help from parents.
C.Relationships between friends. D.Schoolwork.
54.What’s the purpose of the passage
A.To ask parents to do more chores at home.
B.To let children do proper chores.
C.To explain the importance of raising children.
D.To show children how to do chores.
55.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
阅读六选五
The True Meaning of Home
Home is a place that holds a special place in our hearts, filled with memories, love, and a sense of belonging. Here are some aspects that contribute to the true meaning of home.
Security and Comfort
A home provides a safe haven (避风港) from the outside world. 56 When we are inside our homes, we feel protected from the bad weather, harm, and the stresses of daily life. Everything in the home helps create a nice environment to relax and rest after a busy day. Whether it’s a small apartment or a large house, the sense of comfort that a home offers is irreplaceable (不可替代的).
Family and Togetherness
Home is where our family members gather. 57 It’s the place where we share meals, celebrate birthdays, and have heart-to-heart conversations. The laughter, hugs, and even the arguments that take place within the walls of our homes are all part of what makes it so special. These shared experiences help family members grow closer and create lasting memories.
Personal Expression
Our homes show who we are. 58 We decorate our living spaces with items that we love, such as family photos, artworks, and souvenirs (纪念品) from our travels. Each room in the house tells a story about our interests and personality, making our homes truly unique.
Roots and Identity
For many people, home is associated with their roots. 59 It’s the place where we grew up, learned important life lessons, and formed our values. Even if we move away, the memories of our childhood stay with us and shape our identity. Home gives us a sense of where we come from and provides a connection to our past.
A Place of Growth
Home is also a place where we grow and develop. 60 It’s where we learn to take care of ourselves, manage responsibilities, and make decisions. From learning to cook our first meal to dealing with difficult times, our home environment plays an important role in our personal growth. It’s a place that nurtures (培养) us and helps us become the people we are today.
In conclusion, home is more than just a building. It’s a place full of security, love, self-expression, and growth. Its meaning varies from person to person, but it remains an essential part of everyone’s life.
根据语篇内容,将下面的选项还原到文中空白处,使语篇内容完整、通顺,每个选项只能用一次,其中有一个选项是多余的。
A.We can personalize them with our favourite things.
B.It’s the place where our family traditions are shared from parents to children.
C.We know that within those walls, we are not in danger.
D.We experience both pleasant and challenging moments that change us.
E.What do you think of your home
F.It’s the centre of our family life, a place for creating and sharing memories.
四、完形填空(每空1分,共15分)
阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
It was Monday morning. Mrs. Brown, Jerry’s English teacher, 61 the class a task. Mrs. Brown said, “This week is Hunt for Happiness Week. Your task is to 62 a composition (作文) this weekend. In your composition, you must tell me 63 you hunt for happiness.”
Jerry 64 writing compositions. Writing was always a(n) 65 thing for him. He said to himself, “What a hard task! Hunting for happiness My life is 66 . What am I going to do to 67 happiness ”
During the following 68 , Jerry had to look for happiness. One day, he had dinner with his 69 . His brother told an interesting story and they all 70 . At that time, Jerry told himself that having dinner with his family made him 71 .
One day, he played with his pet 72 . He ran after the dog and they had great fun. He thought that playing with his pet brought him happiness. One day, he went 73 with his friends. They had fun playing in the water. Then he thought that playing with his friends brought him happiness, 74 .
Jerry 75 all the things that made him happy. Then he realized that his life was full of happiness.
61.A.made B.gave C.took D.carried
62.A.record B.listen C.read D.write
63.A.what B.where C.why D.who
64.A.forgot B.enjoyed C.finished D.hated
65.A.difficult B.easy C.simple D.important
66.A.relaxing B.exciting C.boring D.interesting
67.A.hold B.turn C.find D.record
68.A.year B.month C.day D.week
69.A.family B.friends C.classmates D.teachers
70.A.jumped B.explained C.laughed D.guessed
71.A.worried B.afraid C.sleepy D.happy
72.A.dog B.cat C.bird D.fish
73.A.running B.swimming C.skating D.cycling
74.A.just B.only C.too D.hardly
75.A.waited for B.took out C.threw away D.wrote down
五、短文填空(每空1.5分,共15分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。
Do your kids like doing housework It’s important 76 kids to do housework in Western (西方的) countries. However, many parents don’t let their children do 77 (some) housework in China. They just want them to spend more time 78 (study). In fact, kids can help do many things like 79 (sweep) the floor, making the bed, doing the 80 (dish) and so on. 81 (do) housework is good for their future life. They can look after themselves 82 (good) in the future. 83 many kids hate to do housework. How can you make them 84 (fall) in love with it Here is some 85 (advice). Firstly, let the kids decide what kind of housework they would like 86 (do). 87 (second), you should help them to start with 88 small thing like taking out the rubbish. Thirdly, when they do something, you should praise 89 (they) though it is a very small thing. They will be much 90 (happy) and like to do more.
六、看图写句子。(每题2分,共10分)
1.
- Mom: _______________________________________________________
- Son: Sure, no problem.
2.
- Sister: ___________________________________________________________
- Brother: I do it every day.
3.
- Mom: ___________________________________________________________.
- Child: Sorry, I'll do it now.
4.
- Dad: I'm tired. ___________________________________________________________
- Child: Of course. Have a rest, Dad.
5.
- Sister: ___________________________________________________________
- Brother: Sure, you can use it now.
六、书面表达(15分)
91.英文中有句谚语“There’s no place like home (没有地方比得上家).”。假如你是Sandy, 请你以“Home, Sweet Home”为题写一篇短文介绍你的家。
写作要点:
(1)你家的环境;
(2)你的家庭成员之间是如何相处的;
(3)为了让你的家更加美好,你打算……
注意:
(1)词数不少于80;
(2)短文必须包括所有要点,可适当发挥,使其连贯、通顺;
(3)文中不得出现真实的人名、校名和地名等相关信息。
Home, Sweet Home
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表