资源简介 Period 2 Learning About Language Ⅰ.单句语法填空1.A good manager should combine technology management.That’s a winning .(combine)2.The police are trying to figure out how that (crime) entered the hotel without being noticed.3.She has the potential (become) an excellent basketball player.4.As is known, embracing innovations is critical the long-term economic development of a country.5.In my opinion, students can benefit a lot doing some housework.Ⅱ.选用方框中的短语并用其适当形式填空come true, can’t help but, send out, be no exception, hang out, set off1.In a new study, it is shown that plants sounds when they are sad.2.Nobody had much money at the time and I .3.When I heard the news about my promotion, I smile—my hard work paid off.4.We at 6:00 this morning, and the roads were empty.5.It was not until high-speed rail was invented that the dream of covering a long distance in a day .6.I often with my friends in the street on weekends. Ⅰ.语法填空主题语境:人与社会之科技发展 语篇类型:说明文 建议用时:8分钟No one can foretell the future of technology exactly, because no one can see the future.However, there are reasonable arguments 1. (base) on the advances and trends in technology in the past.For example, it is reasonable to predict that computers 2. (continue) to become more powerful, numerous and 3. (cheap).Areas with huge potential that are just beginning to be made use of today, like biotechnology, will continue to bear fruit.Technology in general will probably continue to improve,4. (create) both promises and risks.In the area of computers, someone might interact with hundreds of embedded microchips (嵌入式微芯片) throughout the home and the office.In 5. future, it will be many thousands.Increasing bandwidth and decreasing costs will lead to 6. some have called “ubiquitous computing”—computers everywhere helping us with everything.Some viewers, especially Bill Gates, believe the next few 7. (decade) will be characterized by long-awaited revolutions in robotic technology.Other futurists see trends in automation technology leading to desktop factories that allow users 8. (make) objects from simple original parts.Apart from the above areas, there are dozens if not hundreds of areas that will continue to advance technologically.One thing is 9. sure: the future will have better technology than the past did.But will we put 10. to better use? Only time and effort will tell.Ⅱ.完形填空主题语境:人与社会之科技发展与生活 语篇类型:议论文 建议用时:12分钟I log onto a computer at the doctor’s office to say I have arrived and then wait until a voice calls me into the examination room.There, a robotic nurse directs me onto the scales and then takes my blood pressure.Some time later, in steps the 1 , who is also a robot.He notes down my 2 and gives me a prescription (处方).I pay for my visit using a credit card and return home without having met another human being.This is my nightmarish (噩梦般的) vision of the 3 , which hasn’t happened at least yet.I should say I really do like many aspects of 4 .I am a big fan of air conditioning in summer and heaters in 5 .But I am writing this because I don’t want machines to 6 .When I call my dentist’s office and actually get a human being on the line, I am 7 .And when I see the introduction of yet more self-service checkout stations at the grocery store, I feel like shouting, “When it comes to cashiers, make mine a(n) 8 , please!”After all, human cashiers sometimes 9 you a store coupon (优惠券) for items you are 10 .Even more than that, real-life cashiers often take an interest in particularly cute children, which can 11 young mothers’ day.A cashier may also show compassion for an elderly person 12 to get that last penny out of his purse.Machines can be 13 and cost-effective and they often get the job done just fine. 14 , they lack an element so important to everyday life.Call it the spirit, the soul or the heart.It is something no machine will ever have.It is being human that 15 us to smile at others, which may be what they need at that moment. 1.( )A.teacher B.lawyerC.doctor D.engineer2.( )A.signals B.symbolsC.sculptures D.symptoms3.( )A.past B.presentC.future D.history4.( )A.commerce B.agricultureC.literature D.technology5.( )A.sleep B.autumnC.spring D.winter6.( )A.take over B.pass byC.cut in D.go away7.( )A.annoyed B.thrilledC.discouraged D.disappointed8.( )A.machine B.humanC.animal D.plant9.( )A.give B.remindC.bargain D.purchase10.( )A.ruining B.producingC.advertising D.buying11.( )A.brighten B.darkenC.strengthen D.widen12.( )A.turning B.happeningC.describing D.struggling13.( )A.urgent B.efficientC.frequent D.consistent14.( )A.However B.MoreoverC.Otherwise D.Therefore15.( )A.encourages B.persuadesC.punishes D.forcesPeriod 2 Learning About Language[夯基固本——一遍过]Ⅰ.1.with/and; combination 2.criminal3.to become 4.to 5.from/byⅡ.1.send out 2.was no exception3.couldn’t help but 4.set off 5.came true6.hang out[对标高考——全练通]Ⅰ.语篇解读:文章主要介绍了人们对计算机、自动化等科技的未来发展的猜想。1.based 分析句子可知,空处应用非谓语动词作定语,修饰前面的名词arguments,be based on为固定搭配,意为“基于……”,故填based。2.will continue 根据句中的predict并结合句意可知,空处表示将来,应用一般将来时,且主语是第三人称computers,故填will continue。3.cheaper 根据空前的more powerful可知,空处应用比较级,故填cheaper。4.creating 分析句子可知,空处应用非谓语动词,create和前面句子的内容之间是主谓关系,应用动词-ing形式作结果状语,故填creating。5.the in the future为固定短语,表示“将来,在未来”,故填the。6.what 分析句子可知,空处引导宾语从句,作lead to的宾语,且空处在从句中作call的宾语,表示“……的东西”,故填what。7.decades 根据空前的few可知,空处应为可数名词复数形式,故填decades。8.to make allow sb to do sth为固定短语,表示“允许某人做某事”,故填to make。9.for for sure为固定短语,表示“确信,肯定”,故填for。10.it 分析句子可知,空处应为代词,指代上文的better technology,为单数,指物,故填it。Ⅱ.语篇解读:随着科技的发展,机器越来越多地被应用于人类的日常生活中,作者认为机器固然能给人类的生活带来便利,但感觉机器缺少人性和人与人之间的温情。1.C 根据下文中的He notes down my 2 and gives me a prescription (处方).和常识可知,开处方的是医生(doctor)。2.D 根据常识可知,医生的处方是根据病人的症状(symptoms)开的。3.C 根据后面的which hasn’t happened可知,这里指未来(future)。4.D 根据上下文可知,机器人的运用、空调、加热器都和技术(technology)有关。5.D 冬天冷,应用加热器,故应该选winter,与前面的summer对应。6.A 根据下文可知,作者不希望在未来机器取代(take over)人类。7.B 结合上文中的actually get a human being on the line和上文提到的作者不希望在未来机器取代人类可知,当作者给牙医办公室打电话,接电话的是人类时,作者应是非常兴奋的(thrilled)。8.B 结合上下文可知,作者希望是一个人(human)为自己服务,而不是机器,另外下文中的human cashiers也是提示。9.A 句意:毕竟,人类收银员有时会给予你要购买物品的商店优惠券。give表示“给”,后面常加双宾语,符合语境和语法。10.D 参见上题解析。11.A 根据上文中的real-life cashiers often take an interest in particularly cute children可知,真实的收银员往往对特别可爱的小孩感兴趣,这也许能让小孩的母亲开心一天。brighten表示“使增添乐趣”,符合语境。12.D 根据本句中的show compassion for和an elderly person可知,此处指老人从钱包里掏钱时很费力。13.B 根据下文中的cost-effective and they often get the job done just fine可知,这里讲的是机器的好处,它们有效率(efficient)并且划算。14.A 空后表示它们缺少一种对日常生活很重要的元素,与空前提到的机器的好处是转折关系,故用However,表示转折。15.A 结合语境可知,此处表示正是身为人类这一点鼓励(encourages)我们对别人笑。1 / 4(共26张PPT)Period 2 Learning About Language夯基固本——一遍过对标高考——全练通Ⅰ.单句语法填空1. A good manager should combine technology management.That’s a winning .(combine)2. The police are trying to figure out how that (crime)entered the hotel without being noticed.3. She has the potential (become) an excellentbasketball player.4. As is known, embracing innovations is critical the long-term economic development of a country.5. In my opinion,students can benefit a lot doing some housework.with/and combination criminal to become to from/by Ⅱ.选用方框中的短语并用其适当形式填空come true,can’t help but,send out,be no exception,hang out,set off1. In a new study, it is shown that plants sounds whenthey are sad.2. Nobody had much money at the time and I .3. When I heard the news about my promotion, I smile—my hard work paid off.4. We at 6:00 this morning, and the roads were empty.send out was no exception couldn’t helpbut set off 5. It was not until high-speed rail was invented that the dream ofcovering a long distance in a day .6. I often with my friends in the street on weekends.came true hang out Ⅰ.语法填空主题语境:人与社会之科技发展 语篇类型:说明文 建议用时:8分钟No one can foretell the future of technology exactly, because noone can see the future.However, there are reasonable arguments1. (base) on the advances and trends in technology in thepast.For example, it is reasonable to predict that computers2. (continue) to become more powerful, numerous and3. (cheap).Areas with huge potential that are justbeginning to be made use of today, like biotechnology, will continueto bear fruit.Technology in general will probably continue to improve,4. (create) both promises and risks. In the area ofcomputers, someone might interact with hundreds of embeddedmicrochips (嵌入式微芯片) throughout the home and the office.In5. future,it will be many thousands. Increasing bandwidth and decreasing costs will lead to 6. some have called “ubiquitous computing”—computers everywhere helping us witheverything. Some viewers, especially Bill Gates, believe the nextfew 7. (decade) will be characterized by long-awaited revolutions in robotic technology. Other futurists see trends in automation technology leading to desktop factories that allow users 8. (make) objects from simple original parts.Apart from the above areas, there are dozens if not hundreds ofareas that will continue to advance technologically.One thing is9. sure: the future will have better technology than the pastdid.But will we put 10. to better use? Only time and effortwill tell.语篇解读:文章主要介绍了人们对计算机、自动化等科技的未来发展的猜想。1. based 分析句子可知,空处应用非谓语动词作定语,修饰前面的名词arguments,be based on为固定搭配,意为“基于……”,故填based。2. will continue 根据句中的predict并结合句意可知,空处表示将来,应用一般将来时,且主语是第三人称computers,故填willcontinue。3. cheaper 根据空前的more powerful可知,空处应用比较级,故填cheaper。4. creating 分析句子可知,空处应用非谓语动词,create和前面句子的内容之间是主谓关系,应用动词-ing形式作结果状语,故填creating。5. the in the future为固定短语,表示“将来,在未来”,故填the。6. what 分析句子可知,空处引导宾语从句,作lead to的宾语,且空处在从句中作call的宾语,表示“……的东西”,故填what。7. decades 根据空前的few可知,空处应为可数名词复数形式,故填decades。8. to make allow sb to do sth为固定短语,表示“允许某人做某事”,故填to make。9. for for sure为固定短语,表示“确信,肯定”,故填for。10. it 分析句子可知,空处应为代词,指代上文的bettertechnology,为单数,指物,故填it。Ⅱ.完形填空主题语境:人与社会之科技发展与生活 语篇类型:议论文 建议用时:12分钟I log onto a computer at the doctor’s office to say I have arrivedand then wait until a voice calls me into the examination room. There,a robotic nurse directs me onto the scales and then takes my blood pressure.Some time later, in steps the 1 , who is also a robot.He notes down my 2 and gives me a prescription (处方).I pay for my visit using a credit card and return home without having met another human being.This is my nightmarish (噩梦般的) vision of the 3 , which hasn’t happened at least yet.I should say I really do like many aspects of 4 .I am a big fanof air conditioning in summer and heaters in 5 .But I am writingthis because I don’t want machines to 6 .When I call my dentist’s office and actually get a human beingon the line, I am 7 .And when I see the introduction of yet moreself-service checkout stations at the grocery store, I feel likeshouting, “When it comes to cashiers, make mine a(n) 8 ,please!”After all, human cashiers sometimes 9 you a store coupon(优惠券) for items you are 10 .Even more than that, real-lifecashiers often take an interest in particularly cute children, whichcan 11 young mothers’ day.A cashier may also show compassionfor an elderly person 12 to get that last penny out of his purse.Machines can be 13 and cost-effective and they often get thejob done just fine. 14 , they lack an element so important toeveryday life.Call it the spirit, the soul or the heart.It is something nomachine will ever have.It is being human that 15 us to smile atothers, which may be what they need at that moment.语篇解读:随着科技的发展,机器越来越多地被应用于人类的日常生活中,作者认为机器固然能给人类的生活带来便利,但感觉机器缺少人性和人与人之间的温情。1. A. teacher B. lawyerC. doctor D. engineer解析:根据下文中的He notes down my 2 and gives me aprescription (处方).和常识可知,开处方的是医生(doctor)。2. A. signals B. symbolsC. sculptures D. symptoms解析:根据常识可知,医生的处方是根据病人的症状(symptoms)开的。√√3. A. past B. presentC. future D. history解析:根据后面的which hasn’t happened可知,这里指未来(future)。4. A. commerce B. agricultureC. literature D. technology解析:根据上下文可知,机器人的运用、空调、加热器都和技术(technology)有关。√√5. A. sleep B. autumnC. spring D. winter解析:冬天冷,应用加热器,故应该选winter,与前面的summer对应。6. A. take over B. pass byC. cut in D. go away解析:根据下文可知,作者不希望在未来机器取代(take over)人类。√√7. A. annoyed B. thrilledC. discouraged D. disappointed解析:结合上文中的actually get a human being on the line和上文提到的作者不希望在未来机器取代人类可知,当作者给牙医办公室打电话,接电话的是人类时,作者应是非常兴奋的(thrilled)。√8. A. machine B. humanC. animal D. plant解析:结合上下文可知,作者希望是一个人(human)为自己服务,而不是机器,另外下文中的human cashiers也是提示。9. A. give B. remindC. bargain D. purchase解析:句意:毕竟,人类收银员有时会给予你要购买物品的商店优惠券。give表示“给”,后面常加双宾语,符合语境和语法。√√10. A. ruining B. producingC. advertising D. buying解析:参见上题解析。11. A. brighten B. darkenC. strengthen D. widen解析:根据上文中的real-life cashiers often take an interest inparticularly cute children可知,真实的收银员往往对特别可爱的小孩感兴趣,这也许能让小孩的母亲开心一天。brighten表示“使增添乐趣”,符合语境。√√12. A. turning B. happeningC. describing D. struggling解析:根据本句中的show compassion for和an elderly person可知,此处指老人从钱包里掏钱时很费力。13. A. urgent B. efficientC. frequent D. consistent解析:根据下文中的cost-effective and they often get the jobdone just fine可知,这里讲的是机器的好处,它们有效率(efficient)并且划算。√√14. A. However B. MoreoverC. Otherwise D. Therefore解析:空后表示它们缺少一种对日常生活很重要的元素,与空前提到的机器的好处是转折关系,故用However,表示转折。15. A. encourages B. persuadesC. punishes D. forces解析:结合语境可知,此处表示正是身为人类这一点鼓励(encourages)我们对别人笑。√√谢 谢 观 看 ! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Period 2 Learning About Language.docx Period 2 Learning About Language.pptx