资源简介 语法专练 动词-ing形式作宾语和表语 Ⅰ.单句语法填空1.(2024·新课标Ⅰ卷)Habitat Restoration Team volunteers play a vital role in (restore) sensitive resources and (protect) endangered species across the ridges and valleys.2.(2024·全国甲卷)I had just finished (read) The Mill on the Floss by George Eliot, and I was heartbroken with the ending.3.(2024·新课标Ⅱ卷)It was very (excite) to hear the Chinese language and see how Tang’s play was being performed.4.(2023·全国乙卷)As a photographer, I have spent the last two years (record) everything I discovered.5.Do you know Li Hua, whose interest is (write) for the newspapers?6.This story is very (move), which has touched the people present deeply.7.The bird narrowly escaped (shoot) by the hunter.8.Have you forgotten (borrow) some books from me last month? Will you please remember (bring) them tomorrow?9.To avoid (see) by the teacher, Tony stole into the classroom through the back door.10.If the TV should need (repair), please let me know as soon as possible.11.Some of the children are shy and they have some difficulty (in) (make) friends.12.The news was and they were all at it.(excite)13.I’m looking forward to your (come) next time.14.Our teacher told us that we shouldn’t be addicted to (play) computer games as a teenager.15.We regret (inform) you that you will have to give up this chance.Ⅱ.根据汉语提示完成句子1.我发现为那个计划争论简直就是浪费时间。I find that plan.2.这个消息是令人吃惊的。听完这个消息我们感到非常吃惊。The news .After hearing the news, .3.学习的正确方法是理论联系实际。The correct way of learning is .4.李明一直梦想着将来可以自己创业。Li Ming has always been dreaming of .5.你介意我不参加会议吗?Would you mind ?6.很多人都建议制定更多的规则以保护动物权益。Many people have suggested . Ⅰ.阅读理解主题语境:人与社会之艺术 语篇类型:说明文 建议用时:8分钟For centuries, audiences have been fascinated by the mysterious (神秘的) Mona Lisa, an oil painting by Italian artist, inventor, and writer Leonardo da Vinci. Permanently housed in the Louvre Museum, it is estimated to be worth more than 800 million today.The piece features a female figure seated in a room with her arms folded as she looks at the viewer and appears to softly smile. The half-hearted smile makes the painting all the more mysterious, inspiring viewers to try to understand both the mood of Mona Lisa and the intention of its artist.Her look is another fascinating part of the painting. Many believe that her eyes follow you across the room, making her actively involved when she is being viewed, rather than remaining an object to be looked upon. But according to German researchers, this “Mona Lisa Effect” actually does not occur in the painting. In fact, they claim that the woman is always looking about 15 degrees to your right, so more likely at your ear than your eyes. Whatever the case—perceived or real—her expression is one of the strongest reasons for Mona Lisa’s lasting success.In addition to her mysterious appearance, her expression has been quite in line with art historians for its possible symbolism (象征性), as many believe it to be a clever visual representation of the idea of happiness suggested by the word “gioconda” in Italian.The technique Da Vinci used in the painting left behind no visible brush marks, something that was said to make any master painter lose heart. This piece of Renaissance (文艺复兴) artwork completely changed the techniques and style of painting, and is admired around the world as the greatest masterpiece of all time. 1.Which of the following cannot describe the masterwork Mona Lisa?( )A.Precious. B.Fascinating.C.Innovative. D.Uplifting.2.What does “Mona Lisa Effect” refer to?( )A.A mysterious smile makes a person attractive.B.Viewers perceive the eyes on the picture follow them.C.The person on the picture remains an object to be looked upon.D.The eyes on the picture always look at the viewers’ ears.3.What do art historians think Mona Lisa’s expression represents?( )A.Cleverness. B.Mystery.C.Happiness. D.Beauty.4.What does the last paragraph mainly talk about?( )A.Da Vinci’s outstanding painting technique.B.The background of the famous painting.C.Other masters’ comments on the painting.D.The styles of the Renaissance artworks.Ⅱ.完形填空主题语境:人与自我之生活与学习 语篇类型:记叙文 建议用时:12分钟Last Friday, I headed to work on a crowded subway.Eyes glued to my 1 , I surfed the Internet.As the doors closed, I heard the overhead voice.I generally 2 the repeated announcements.But this one was 3 .“Good morning,” said an energetic voice.It was such a nice voice, with such a nice 4 , that I looked up, catching the eye of a fellow 5 .“Ninety-sixth street will be your next stop, your first opportunity to change for the two or three trains.It’s a new day, a new year, and a time for second chances.Please 6 as you leave the train!”I smiled, and the woman whose eyes I’d caught smiled, too.We 7 .Then we did the thing that nobody ever does on a subway—we 8 to each other.Other passengers smiled, too.Our smiles lasted as the train reached 96th street.Together, we 9 to the very train our guide thought we might have the opportunity to 10 in limited time.On this train, I felt relieved and smiled.Then I got off at my stop and started my day.I felt so good in the office.That 11 all day.What happened? Could it be that an unusually 12 announcement and small talks with a 13 changed my mood? Yes, I believed so.Maybe I enjoyed the smile, the laugh, and the 14 philosophy.I realized that just saying “hello” might make you feel unexpectedly good.It’s the 15 , though, that makes me feel most important. 1.( )A.seat B.phoneC.book D.exit2.( )A.forget B.doubtC.mistake D.ignore3.( )A.different B.similarC.terrible D.funny4.( )A.greet B.senseC.tone D.note5.( )A.director B.passengerC.worker D.guide6.( )A.speed upB.slow downC.push your wayD.watch your step7.( )A.laughed B.stoppedC.refused D.wondered8.( )A.referred B.objectedC.spoke D.turned9.( )A.walked B.rushedC.moved D.headed10.( )A.miss B.repairC.control D.catch11.( )A.ended B.beganC.lasted D.changed12.( )A.optimistic B.meaningfulC.amusing D.powerful13.( )A.friend B.colleagueC.stranger D.broadcaster14.( )A.irregular B.improperC.illogical D.unexpected15.( )A.transportation B.connectionC.direction D.invitation语法专练[夯基固本——一遍过]Ⅰ.1.restoring; protecting 2.reading 3.exciting4.recording 5.writing 6.moving 7.being shot8.borrowing; to bring 9.being seen10.repairing/to be repaired 11.making12.exciting; excited ing 14.playing15.to informⅡ.1.it a waste of time arguing about2.was very surprising; we felt quite surprised3.combining theory with practice4.starting his own business in the future5.my/me not attending the conference6.setting more rules to protect animal rights[对标高考——全练通]Ⅰ.语篇解读:文章主要介绍了名画《蒙娜丽莎》,并介绍了这幅画中的女人的一些特点。1.D 推理判断题。根据第一段中的audiences have been fascinated by和to be worth more than 800 million today可知,这幅画是fascinating(迷人的)以及precious(珍贵的);根据最后一段中的This piece of Renaissance (文艺复兴) artwork completely changed the techniques and style of painting可知,这幅画的技巧是innovative(创新的),文中没有提到的是uplifting(振奋人心的)。2.B 推理判断题。根据第三段第二句可知,许多人认为,她的眼睛会跟着你穿过房间,当你看她的时候她也看着你,而不只是作为一个被看的对象。故可推知,所谓的“蒙娜丽莎效应”指的是观看者会觉得蒙娜丽莎的眼睛跟着他们。3.C 细节理解题。根据第四段中的as many believe it to be a clever visual representation of the idea of happiness可知,艺术历史学家认为蒙娜丽莎的微笑代表了幸福。4.A 段落大意题。根据最后一段内容可知,最后一段主要赞扬了达·芬奇非凡的绘画技巧。Ⅱ.语篇解读:作者在乘地铁去上班的路上听到一位播音员与众不同的换乘通告。对此,作者和身边的乘客相视而笑,并与对方攀谈起来;地铁上其他乘客也在微笑。这种轻松的气氛使作者一整天都心情愉悦。1.B 根据空后的I surfed the Internet可知,作者在乘地铁的时候一直在看手机。2.D 根据上文中的Eyes glued和空后的the repeated announcements可知,作者专注地看手机且这是重复的通告,所以作者往往忽视它们。3.A 根据第2空前的generally和本句中的But以及下一段中的an energetic voice可知,这次作者听到的通告跟往常是不同的。4.C 根据本句话中的such a nice voice与下文中的It’s a new day, a new year, and a time for second chances.并结合下一段中的I smiled和Other passengers smiled, too.可知,播音员以一种令人愉悦的语调进行广播。5.B 根据第一段第一句话中的on a crowded subway可知,作者是在拥挤的地铁上,与之对视的应是一位乘客。6.D 根据空后的as you leave the train和常识可知,播音员应是提醒乘客下车的时候要注意脚下。speed up“加速”;slow down“放慢速度”;push your way“推挤”;watch your step “注意脚下”。7.A 根据最后一段中的Maybe I enjoyed the smile, the laugh可知,作者和与其对视的乘客都笑了。8.C 根据最后一段中的Could it be that an unusually 12 announcement and small talks with a 13 changed my mood?可知,作者与这位陌生的乘客聊了起来。9.B 根据第10空后的in limited time可知,列车到站后作者和其他需要下车的乘客在有限的时间内赶紧下车并冲向要换乘的车。10.D 根据语境可知,乘客在这里下车的目的是换乘,也就是赶另外一趟地铁。11.C 根据所给选项和上一句I felt so good in the office.可知,因为这个小插曲,作者轻松愉快的心情持续了一整天。12.A 根据第二段中播音员说的话It’s a new day, a new year, and a time for second chances.可知,播音员的话是积极乐观的,所以作者接下来一整天的心情都很愉悦。且第二段第一句话中的an energetic voice也是提示。13.C 根据上文可知,作者讲述的是自己在地铁上的经历,车上的乘客应该都是陌生人。14.D 根据上文内容可知,作者讲述的是上班途中的一段小插曲。因为事出突然,所以收获了意外的人生哲学。下一句话中的feel unexpectedly good也是解题线索。15.B 根据上文内容可知,播音员积极乐观的话语感染了地铁上的乘客,乘客们都笑了,作者还与一位陌生人轻松地聊天,这些都体现了人与人之间的联系。1 / 6(共32张PPT)语法专练 动词-ing形式作宾语和表语夯基固本——一遍过对标高考——全练通 Ⅰ.单句语法填空1. (2024·新课标Ⅰ卷)Habitat Restoration Team volunteers play avital role in (restore) sensitive resourcesand (protect) endangered species across theridges and valleys.restoring protecting 2. (2024·全国甲卷)I had just finished (read) TheMill on the Floss by George Eliot, and I was heartbroken with theending.3. (2024·新课标Ⅱ卷)It was very (excite) to hear theChinese language and see how Tang’s play was being performed.reading exciting 4. (2023·全国乙卷)As a photographer, I have spent the last twoyears (record) everything I discovered.recording 5. Do you know Li Hua, whose interest is (write) forthe newspapers?6. This story is very (move), which has touched thepeople present deeply.7. The bird narrowly escaped (shoot) by thehunter.writing moving being shot 8. Have you forgotten (borrow) some books fromme last month? Will you please remember (bring)them tomorrow?9. To avoid (see) by the teacher, Tony stole intothe classroom through the back door.10. If the TV should need (repair),please let me know as soon as possible.11. Some of the children are shy and they have some difficulty(in) (make) friends.borrowing to bring being seen repairing/to be repaired making 12. The news was and they were all at it.(excite)13. I’m looking forward to your (come) next time.14. Our teacher told us that we shouldn’t be addicted to (play) computer games as a teenager.15. We regret (inform) you that you will have to giveup this chance.exciting excited coming playing to inform Ⅱ.根据汉语提示完成句子1. 我发现为那个计划争论简直就是浪费时间。I find that plan.2. 这个消息是令人吃惊的。听完这个消息我们感到非常吃惊。The news .After hearing the news, .3. 学习的正确方法是理论联系实际。The correct way of learning is .it a waste of time arguing about was very surprisingwefelt quite surprised combining theory with practice 4. 李明一直梦想着将来可以自己创业。Li Ming has always been dreaming of .5. 你介意我不参加会议吗?Would you mind ?6. 很多人都建议制定更多的规则以保护动物权益。Many people have suggested .starting his own business inthe future my/me not attending the conference setting more rules to protect animalrights Ⅰ.阅读理解主题语境:人与社会之艺术 语篇类型:说明文 建议用时:8分钟For centuries, audiences have been fascinated by the mysterious(神秘的) Mona Lisa, an oil painting by Italian artist, inventor,and writer Leonardo da Vinci. Permanently housed in the LouvreMuseum, it is estimated to be worth more than 800 million today.The piece features a female figure seated in a room with her armsfolded as she looks at the viewer and appears to softly smile. The half-hearted smile makes the painting all the more mysterious, inspiringviewers to try to understand both the mood of Mona Lisa and theintention of its artist.Her look is another fascinating part of the painting. Many believethat her eyes follow you across the room, making her activelyinvolved when she is being viewed, rather than remaining an objectto be looked upon. But according to German researchers, this“Mona Lisa Effect” actually does not occur in the painting. Infact, they claim that the woman is always looking about 15 degrees toyour right, so more likely at your ear than your eyes. Whatever thecase—perceived or real—her expression is one of the strongest reasonsfor Mona Lisa’s lasting success.In addition to her mysterious appearance, her expression hasbeen quite in line with art historians for its possible symbolism (象征性), as many believe it to be a clever visual representation of theidea of happiness suggested by the word “gioconda” in Italian.The technique Da Vinci used in the painting left behind no visiblebrush marks, something that was said to make any master painterlose heart. This piece of Renaissance (文艺复兴) artworkcompletely changed the techniques and style of painting, and isadmired around the world as the greatest masterpiece of all time.语篇解读:文章主要介绍了名画《蒙娜丽莎》,并介绍了这幅画中的女人的一些特点。 1. Which of the following cannot describe the masterwork MonaLisa?A. Precious. B. Fascinating.C. Innovative. D. Uplifting.解析:推理判断题。根据第一段中的audiences have beenfascinated by和to be worth more than 800 million today可知,这幅画是fascinating(迷人的)以及precious(珍贵的);根据最后一段中的This piece of Renaissance (文艺复兴) artworkcompletely changed the techniques and style of painting可知,这幅画的技巧是innovative(创新的),文中没有提到的是uplifting(振奋人心的)。√2. What does “Mona Lisa Effect” refer to?A. A mysterious smile makes a person attractive.B. Viewers perceive the eyes on the picture follow them.C. The person on the picture remains an object to be looked upon.D. The eyes on the picture always look at the viewers’ ears.解析:推理判断题。根据第三段第二句可知,许多人认为,她的眼睛会跟着你穿过房间,当你看她的时候她也看着你,而不只是作为一个被看的对象。故可推知,所谓的“蒙娜丽莎效应”指的是观看者会觉得蒙娜丽莎的眼睛跟着他们。√3. What do art historians think Mona Lisa’s expression represents?A. Cleverness. B. Mystery.C. Happiness. D. Beauty.解析:细节理解题。根据第四段中的as many believe it to be aclever visual representation of the idea of happiness可知,艺术历史学家认为蒙娜丽莎的微笑代表了幸福。√4. What does the last paragraph mainly talk about?A. Da Vinci’s outstanding painting technique.B. The background of the famous painting.C. Other masters’ comments on the painting.D. The styles of the Renaissance artworks.解析:段落大意题。根据最后一段内容可知,最后一段主要赞扬了达·芬奇非凡的绘画技巧。√Ⅱ.完形填空主题语境:人与自我之生活与学习 语篇类型:记叙文 建议用时:12分钟Last Friday, I headed to work on a crowded subway.Eyes gluedto my 1 , I surfed the Internet.As the doors closed, I heard theoverhead voice.I generally 2 the repeated announcements.Butthis one was 3 .“Good morning,” said an energetic voice.It was such a nicevoice, with such a nice 4 , that I looked up, catching the eye ofa fellow 5 .“Ninety-sixth street will be your next stop, your firstopportunity to change for the two or three trains.It’s a new day, anew year, and a time for second chances.Please 6 as you leavethe train!”I smiled, and the woman whose eyes I’d caught smiled,too.We 7 .Then we did the thing that nobody ever does on asubway—we 8 to each other.Other passengers smiled, too.Oursmiles lasted as the train reached 96th street.Together, we 9 tothe very train our guide thought we might have the opportunityto 10 in limited time.On this train, I felt relieved andsmiled.Then I got off at my stop and started my day.I felt so good inthe office.That 11 all day.What happened? Could it be that an unusually 12 announcement and small talks with a 13 changed my mood?Yes, I believed so.Maybe I enjoyed the smile, the laugh, andthe 14 philosophy.I realized that just saying “hello” mightmake you feel unexpectedly good.It’s the 15 , though, thatmakes me feel most important.语篇解读:作者在乘地铁去上班的路上听到一位播音员与众不同的换乘通告。对此,作者和身边的乘客相视而笑,并与对方攀谈起来;地铁上其他乘客也在微笑。这种轻松的气氛使作者一整天都心情愉悦。2. A. forget B. doubtC. mistake D. ignore解析:根据上文中的Eyes glued和空后的the repeatedannouncements可知,作者专注地看手机且这是重复的通告,所以作者往往忽视它们。1. A. seat B. phone C. book D. exit解析:空后的I surfed the Internet可知,作者在乘地铁的时候一直在看手机。√√4. A. greet B. sense C. tone D. note解析:根据本句话中的such a nice voice与下文中的It’s a newday, a new year, and a time for second chances.并结合下一段中的I smiled和Other passengers smiled, too.可知,播音员以一种令人愉悦的语调进行广播。3. A. different B. similarC. terrible D. funny解析:根据第2空前的generally和本句中的But以及下一段中的anenergetic voice可知,这次作者听到的通告跟往常是不同的。√√6. A. speed up B. slow downC. push your way D. watch your step解析:根据空后的as you leave the train和常识可知,播音员应是提醒乘客下车的时候要注意脚下。speed up“加速”;slow down“放慢速度”;push your way“推挤”;watch your step“注意脚下”。5. A. director B. passengerC. worker D. guide解析:根据第一段第一句话中的on a crowded subway可知,作者是在拥挤的地铁上,与之对视的应是一位乘客。√√7. A. laughed B. stoppedC. refused D. wondered解析:根据最后一段中的Maybe I enjoyed the smile, the laugh可知,作者和与其对视的乘客都笑了。8. A. referred B. objectedC. spoke D. turned解析:根据最后一段中的Could it be that an unusually 12 announcement and small talks with a 13 changed my mood?可知,作者与这位陌生的乘客聊了起来。√√9. A. walked B. rushedC. moved D. headed解析:根据第10空后的in limited time可知,列车到站后作者和其他需要下车的乘客在有限的时间内赶紧下车并冲向要换乘的车。10. A. miss B. repairC. control D. catch解析:根据语境可知,乘客在这里下车的目的是换乘,也就是赶另外一趟地铁。√√11. A. ended B. beganC. lasted D. changed解析:根据所给选项和上一句I felt so good in the office.可知,因为这个小插曲,作者轻松愉快的心情持续了一整天。√12. A. optimistic B. meaningfulC. amusing D. powerful解析:根据第二段中播音员说的话It’s a new day, a newyear, and a time for second chances.可知,播音员的话是积极乐观的,所以作者接下来一整天的心情都很愉悦。且第二段第一句话中的an energetic voice也是提示。√13. A. friend B. colleagueC. stranger D. broadcaster解析:根据上文可知,作者讲述的是自己在地铁上的经历,车上的乘客应该都是陌生人。14. A. irregular B. improperC. illogical D. unexpected解析:根据上文内容可知,作者讲述的是上班途中的一段小插曲。因为事出突然,所以收获了意外的人生哲学。下一句话中的feel unexpectedly good也是解题线索。√√15. A. transportation B. connectionC. direction D. invitation解析:根据上文内容可知,播音员积极乐观的话语感染了地铁上的乘客,乘客们都笑了,作者还与一位陌生人轻松地聊天,这些都体现了人与人之间的联系。√谢 谢 观 看 ! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 语法专练 动词-ing形式作宾语和表语.docx 语法专练 动词-ing形式作宾语和表语.pptx