【河北省衡水市专用】2025-2026学年九年级英语上册 第一次月考模拟题(含答案解析 +听力音频及原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

【河北省衡水市专用】2025-2026学年九年级英语上册 第一次月考模拟题(含答案解析 +听力音频及原文)

资源简介

2025-2026学年九年级英语上第一次月考模拟题
【考试范围:Unit1-Unit3】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分25分)
1.
A.bookstore B.bookshelf C.bathroom
2.
A.3rd B.4th C.5th
3.
A.a volunteer B.an engineer C.a helper
4.
A.Traffic accidents will be avoided.
B.We can’t avoid any traffic accidents.
C.Everyone should follow the traffic rules.
5.
A.The tall buildings will draw your eyes.
B.You must be careful when you go near tall buildings.
C.Don’t close your eyes when you see falling objects.
6.
A.For traveling. B.By Karl Benz. C.In 1885.
7.
A.By a famous writer. B.Hybrid rice. C.On the farm.
8.
A.Sure. Here you are. B.Good luck! C.Thank you!
9.
A.I am a slow learner. B.By making word cards. C.I can’t spell some words.
10.
A.I would like an apple.
B.I would like to go to the park.
C.I want to be a doctor.
11.What will the boy do tomorrow afternoon
A.Do his homework.
B.Have his glasses repaired.
C.Play basketball.
12.How long does the reading class last
A.One and a half hours. B.Two hours. C.Two and a half hours.
13.Which does the man like best
A.The car. B.The plane. C.The computer.
14.What special shoes does the man want to invent
A.Shoes with lights. B.Shoes with fast wheels. C.Shoes with special heels.
15.How much is the purple fridge
A.It’s 2,500 yuan. B.It’s 2,750 yuan. C.It’s 3,899 yuan.
16.Where is the blue fridge made
A.In China. B.In Japan. C.In Germany.
17.What will the man do next
A.Go to another store. B.Pay for the blue fridge. C.Choose the purple fridge.
18.What does the girl think of Peter’s lantern
A.Expensive . B.Beautiful. C.Amazing.
19.When did Peter’s grandpa start to make lanterns
A.At the age of 20. B.At the age of 50. C.At the age of 70.
20.When will the girl go to Peter’s home
A.On Thursday. B.On Saturday. C.On Sunday.
21.How long did the competition last
A.Two days. B.Three days. C.Five days.
22.Why was Li Hai nervous before the competition
A.Because he didn’t have enough time.
B.Because he didn’t sleep well.
C.Because he didn’t know how to prepare for it.
23.Who made a suggestion to Li Hai before the competition
A.His mother. B.His classmates. C.His English teacher.
24.Where did Li Hai get information for the speech
A.On the Internet. B.On TV. C.In a book.
25.How did Li Hai feel about the result of the competition
A.Proud. B.Happy. C.Surprised.
二、听力填空(满分5分)
Information Sheet
My grandfather His family was too poor, so he had to make some 26 for it. He got a job as a 27 .
My grandfather’s brother He was good at 28 . When he graduated, he got a good job in a 29 .
Now they don’t work any more because they are too 30 .
三、完形填空(满分10分)
Michael is a middle school student. These days, he has been feeling 31 and nervous. Why Because Michael was chosen to 32 his class to take part in the English writing competition. However, he hasn’t prepared for it yet. And he 33 much time worrying. As the competition came closer, he became more and more worried. Finally, he had to ask his English teacher, Mr Martin, for help.
Mr Martin advised Michael to start by choosing a(n) 34 . Since Michael dreamed of joining the basketball team, he 35 to write about that as the topic. Next, Mr Martin asked Michael to think about his own 36 to support his idea. After listing the strongest reasons, Michael felt ready to start writing.
Michael began with his main view—he should be allowed to join the 37 team. Then, he explained the reasons and finished his article as soon as possible. And the basketball coach promised (承诺) to let Michael join the team 38 he could get a good grade in the competition. Michael felt excited about that. To make sure he spelled everything 39 , Michael read his article many times. He also checked (检查) the mistakes 40 grammar.
His article was the best so that he finally won the writing competition. Everyone in his class took pride in him. Even better, the coach kept his promise and let Michael join the team!
31.A.bored B.relaxed C.excited D.worried
32.A.look after B.stand for C.play with D.depend on
33.A.saved B.offered C.wasted D.recorded
34.A.date B.topic C.excuse D.example
35.A.agreed B.continued C.advised D.decided
36.A.skills B.results C.reasons D.standards
37.A.volleyball B.singing C.swimming D.basketball
38.A.if B.since C.before D.because
39.A.slowly B.gently C.properly D.suddenly
40.A.as B.in C.for D.from
四、短文填空(满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个或两个适当的单词,有提示词的,填入所给单词的正确形式。
Once there was a man who had four sons. The sons never stopped quarreling 41 one another. He was always telling them how much easier life would be 42 they worked together and put away their differences, but they 43 (take) no notice of him. One day he decided 44 (show) them what he meant. He called all the sons together and put a tightly tied bundle (捆) of sticks on the floor in front of them.
“Can you break that ” he asked the 45 (young) son. The boy put his knee on the bundle. Although he pressed and pulled with 46 (he) arms, he could not bend the wood. The father asked each son in turn to try to break the bundle, but none of them could do it.
Then he 47 (give) one stick to each of them.
“Now try,” he said.
The boys looked at the sticks in their 48 (hand). Without doubt, they broke the sticks 49 (easy).
“Do you see 50 I mean ” asked the father, “if you stand together, you can not 51 (hurt) by anyone. If you all 52 (agree) the whole time and insist (坚持) on going your separate ways, the 53 (one) enemy you meet will be able to destroy you. Remember, United (团结) we stand, divided we fall.”
The sons stood in 54 (silent). For the first time, they truly understood the power of unity. From that day 55 , they worked together and their lives became better and better.
阅读理解(满分30分)
A
Today is the ninth day of the ninth lunar month, the Double Ninth Festival. The students are having a class meeting. They are discussing what to do for the Double Ninth Festival.
Sam: My grandparents live in my hometown. I have made them a card and sent it to them and I will have a video chat with them tonight. Every time they see me on the phone, they are very happy.
Linda: My parents and I have already had a plan. Mom and Dad are going to cook a big meal tonight. My uncle, aunt and cousin will come, too. I am going to make mapo tofu for grandparents. It’s the only dish I can make. Anyway, we are going to get together and talk with my grandparents about what happened in the past. We are going to have a lot of fun.
Bob: My grandparents like sports a lot. After work, my whole family is going to climb West Mountain for luck. We’ll climb and talk. I do hope they will live much longer and more happily. We are going to enjoy the beautiful sunset (日落), too.
Sally: For me, I am going to give my grandparents a big hug and a kiss. I want to show my thanks to them for taking good care of me.
56.What will Linda do to show thanks to her grandparents
A.Cook them delicious food. B.Climb mountains with them.
C.Make a card for them and talk with them. D.Give them a big hug and a kiss.
57.Whose grandparents like sports
A.Linda’s. B.Sam’s. C.Bob’s. D.Sally’s.
58.Why do students plan something special for the old people today
A.To do more sports with their grandparents.
B.To give surprising presents to their grandparents.
C.To make some delicious food for their grandparents.
D.To show their thanks and love to their grandparents.
B
Do you know any useful AI tools around us Let’s see some of them:
ChatGPT Created by OpenAI, ChatGPT is a powerful chat tool. You can ask it to write stories, translate languages, or even help with homework. Its newest type understands pictures and voice orders too. With over 1 billion users in the world, it’s one of the most popular AI tools!
DeepSeek Developed in China, DeepSeek is an AI tool that helps with maths and logic (逻辑的) problems. Students can type questions into the app, and it offers step-by-step answers. Teachers and scientists also use it to solve difficult problems.
Kimi AI Kimi, made by a company called Moonshot AI, is great for reading long texts. It can study a long report and create short summaries (总结). Researchers love using it to save time.
Manus Manus is a creative AI tool that turns words into art and videos. Just type or describe your idea, and it makes pictures, cartoons, or short videos. Students use it for school projects or posters. Teachers also love it for making lessons easier to understand. Different from other tools, Manus focuses on (专注于) something fun and easy! Need a science video Manus can create it in minutes!
59.Which tool is the best for a student to work out maths problems
A.ChatGPT. B.DeepSeek. C.Kimi AI. D.Manus.
60.What makes Manus different from other AI tools
A.It is developed in China. B.It helps researchers save time.
C.It focuses on something fun and easy. D.It can understand pictures and voice orders.
61.Where is the text probably from
A.A travel guide. B.A history textbook. C.A sports newspaper. D.A technology website.
62.What is the main purpose of the text
A.To compare AI tool costs. B.To warn about AI dangers.
C.To sell some creative AI tools. D.To introduce useful AI tools around us.
C
House fires often happen, so it is necessary to learn something useful to protect family from them. The following poster in the neighbourhood will tell you how to do it.
Fire Safety
Put a smoke alarm (烟雾报警器) in your house and test it every month. Half of all house fire deaths happen between 11 p.m. and 7 a.m. The risk of dying in a house fire is cut in half with working smoke alarms.
Make sure your hearing aid, wheelchair or eyeglasses are next to your bed. Fire can spread through a house soon. You may have as little as two minutes to escape safely. Be ready to act at once.
Create a fire escape plan. 77% of families don’t have a house fire escape plan to follow. That’s one of the reasons why at least one child dies and 293 children are injured (伤害) in a house fire every day.
Don’t call 119 until you are safely outside. During a fire, the first thing to do is to get out of the house as fast as you can.
63.________ makes the risk of dying in a house fire smaller.
A.A phone B.A smoke alarm C.A wheel chair D.A pair of eye glasses
64.We may have only ________ to escape from a house fire safely.
A.2 minutes B.4 minutes C.270 seconds D.293 seconds
65.According to the poster, ________ can help save you from a house fire.
A.stopping the fire from spreading
B.making and following a plan to escape
C.keeping awake between 11 p.m. And 7 a.m.
D.staying under the strong objects
66.Call 119 for help ________.
A.after you are safely outside
B.after you take your expensive things out of the house
C.as soon as you are ready to escape
D.when you find out what causes the house fire
D
My vacation with Grandma and Grandpa was great! They moved to Arizona when I was five. I stayed with them for two weeks this summer.
This was my first time to travel by myself. On the plane, I saw a picture. It was a picture of Walpi, an old Hopi village where Grandma and Grandpa lived. The village was on a mountain. I wasn’t sure if I could climb up to it.
Grandpa met me at the airport (飞机场). As we drove away from the city, I enjoyed the beauty of the desert (沙漠). When I arrived at Walpi, I looked down and found that we were so high up.
Grandma waited for me at home. It was hot and sunny outside but it was cool in their house. Grandma said the house was made of stones and the stones could keep the rooms cool.
I really like Hopi people. They were friendly. One man helped me make a gift for Mom. I played ball game with the children there. It seemed that I was part of the big family in the village. It was hard to say goodbye to my grandparents when my two-week vacation was over. I wish I could live in Walpi for another two weeks!
67.How long did the writer spend his holiday with his grandparents
A.For five days. B.For two weeks. C.For four weeks. D.For one week.
68.Whom did the writer go to Arizona with
A.His mother. B.His father. C.His friends. D.Nobody.
69.What did the writer think of Hopi people
A.Friendly. B.Poor. C.Rich. D.Smart.
70.What can we learn from the passage
A.One woman helped the writer make a gift.
B.The weather was very cool when the writer was in Walpi.
C.Walpi is a new village on a mountain.
D.The writer played ball games with Hopi kids during the vacation.
六、任务型阅读(满分10分)
根据短文内容,完成下面小题。
Whether from news reports or social media (媒体) articles, you may know about 5G technology.
5G is the 5th generation network. It is a new network after 1G, 2G, 3G and 4G. It can connect everyone and everything together. 5G means super-fast data (数据) speed. One can download a two-hour movie for 8 seconds, and it makes our life more and more convenient.
5G will be a big help for students who take online classes. Many people live in poor areas in the world where there are no schools. But with 5G, this will change. Students all over the world will be able to see places like the Great Wall without leaving their rooms.
5G will make self-driving cars possible. For safety, self-driving cars need super-fast data transmission (传输) to communicate with their nearby environment. 5G is just what makes self-driving cars achieve this. It will even make smart airplanes possible in the near future. Passengers will be able to use 5G networks in the air to connect to the Internet and can order food and drinks.
5G will make hospitals without doctors possible. It will be also easier for doctors to treat patients who live far away by 5G. It means caring for patients from far away.
The facts listed above are only a part of what 5G will make possible. Just as in the early days of the Internet in the 1990s, few could see how it could change our life and the world. The same will surely be true of 5G. With 5G, many things do not seem like dreams any more. There are still some people who don’t like 5G. They think it makes the pace of life faster, and also makes people feel anxious easily. But most people get ready to say goodbye to 4G and welcome 5G.
71.What can 5G connect together according to the text
72.How long may it take to download a two-hour movie with 5G
73.What do self-driving cars need to communicate with their nearby environment for safety
74.What things will 5G make possible according to the text (至少写出文中提到的两项)
75.Do you think people like 5G technology Why or why not
七、补全对话(满分10分)
根据对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Tony is talking about the coming summer vacation with his classmate, Li Hua.)
Li: Hi, Tony. You look excited!
Tony: You know what I am looking forward to the summer vacation. But I haven’t decided where to go yet. 76 .
Li: Ummm...let me see. 77
Tony: Your hometown
Li: Yes. It is Shijiazhuang.
Tony: 78
Li: It is in the southeast of Beijing. There is a famous river called Huotuo River. It’s the home of many kinds of birds.
Tony: 79 . Anything more
Li: Some villages are worth visiting. With the help of the government, great changes have taken place in many old villages. They receive a lot of visitors every year.
Tony: Great! Thank you for your advice.
Li: 80 .
八、书面表达(满分15分)
81.假如你是李雷,你的美国笔友Tom对中国传统节日很感兴趣。请根据提示写一篇短文,介绍一两个中国传统节日。
提示:(1)When is the festival
(2) What do people usually do during the festival
(3) How do you feel about the festival
注意:(1)短文必须包括提示中的三个要点,可适当发挥,
(2) 文中不得出现真实校名,人名。
(3)词数80个左右,开头结尾已给出,不计入总词数。
Dear Tom,
I am glad to introduce
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I am looking forward to your reply. Best wishes!
Li Lei
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第2页,共2页
试卷第1页,共1页
公关部 参考答案
1.A
【原文】I want to go to the bookstore.
2.A
【原文】It’s my third time to come to the city.
3.A
【原文】As a volunteer, I often help others.
4.C
【原文】We can’t avoid traffic accidents unless everyone follows the rules.
5.B
【原文】Keep an eye out for the falling objects when you walk near the tall buildings.
6.B
【原文】Who was the car invented by
7.B
【原文】What’s the research about
8.A
【原文】Could you please pass me the salt
9.B
【原文】How do you learn new words
10.B
【原文】What would you like to do on weekends
11.B 12.C
【原文】M: Will you do your homework at home tomorrow afternoon
W: No, I have to go to a reading class. How about you
M: I meant to ask you to go with me to get my glasses repaired.
W: What’s wrong with them
M: I broke them when I played basketball yesterday.
W: I’m sorry. I can’t go with you then.
M: That’s OK. By the way, will you spend the whole afternoon there
W: Yes, the class starts at half past two and ends at five o’clock.
Question: What will the boy do tomorrow afternoon
Question: How long does the reading class last
13.A 14.C
【原文】W: Which do you like best, the car, the plane or the computer
M: The car. Because it helps people go farther and faster. What about you
W: The computer. Because it can help people do a lot of work. What would you like to invent
M: I’d like to invent shoes with special heels. I want the heels can change the style of the shoes.
W: Wow, I want to invent shoes with lights.
M: Sounds interesting. Let’s work hard together to invent them.
Q: Which does the man like best
Q: What special shoes does the man want to invent
15.C 16.A 17.B
【原文】W: Hello, sir. What can I do for you
M: Tomorrow is mother’s day. I would like to buy a new fridge for my mother
W: Look! There are so many kinds of fridges. Which one do you like
M: Well, I want a big one.
W: This way, please. Look at this purple one. It’s 3899 yuan.
M: Yeah, it looks nice, but do you have much cheaper ones
W: The blue one is only 2750 yuan.
M: It’s beautiful too. By the way, where is it made, Japan or Germany
W: Neither. It’s made in Qingdao, China.
M: Okay, but I think it’s a little expensive. Can I get it for 2500 yuan
W: Okay, it’s yours now.
M: Can I pay for it by using Wechat or Alipay
W: Either is OK.
Q: How much is the purple fridge
Q: Where is the blue fridge made
Q: What will the man do next
18.B 19.A 20.B
【原文】W: What a beautiful lantern! Did you make it by yourself, Peter
M: No, actually I got it from my grandpa. He has made lots of lanterns for the coming Lantern Festival.
W: Wow, that’s amazing. How old is your grandpa
M: He is seventy now, but he started to make lanterns at the age of twenty. So it’s simple for him.
W: I wish I could have such a lantern.
M: Well, you can come to my home this Saturday and choose one.
W: Really Thank you very much.
Q. What does the girl think of Peter’s lantern
Q. When did Peter’s grandpa start to make lanterns
Q. When will the girl go to Peter’s home
21.B 22.C 23.C 24.A 25.B
【原文】 Last month, our school held a speech competition. It was about the development of our motherland. It lasted for three days. My classmate Li Hua took part in it for our class. Before the competition he was nervous because he didn’t know how to prepare for it. Our English teacher told him to search for information on the Internet. Thanks to his suggestion, Li Hai got to know more about the development of our motherland. He was surprised at her great changes and felt proud. He spent five days preparing for it and finally won first prize. Li Hai was very happy about the result.
Question: How long did the competition last
Why was Li Hai nervous before the competition
Who made a suggestion to Li Hai before the competition
Where did Li Hai get information for this speech
How did Li Hai feel about the result of the competition
26.money 27.worker 28.studying 29.bank 30.old
【原文】
Last Saturday morning I went to visit my grandfather. He told me an interesting story about himself when he was young. He left his home town when he was 16. His family was too poor so he had to make some money for it. His brother was good at studying. My grandfather got a job as a worker. It was dangerous. But he could get more money. When he was 20. His brother graduated from school and got a good job in a bank. The two brothers were very happy. And now they often stay together and talk about the past because they’re too old to work.
31.D 32.B 33.C 34.B 35.D 36.C 37.D 38.A 39.C 40.B
【导语】本文主要讲述了Michael是一名中学生,最近因为被选为代表班级参加英语写作比赛而感到紧张和焦虑。后来在Martin老师指导下。不仅他的文章赢得了比赛,而且教练也同意让他加入球队!
31.句意:这些天,他一直感到担心和紧张。
bored感到无聊的;relaxed感到放松的;excited感到兴奋的;worried担心的。能够与连词“and”后的形容词“nervous”并列的是worried,故选D。
32.句意:因为Michael被选中代表班级参加英语写作比赛。
look after照顾;stand for代表;play with玩耍;depend on依靠。根据句意可知,此处是指“代表班级”,故选B。
33.句意:并且他浪费了很多时间担心。
saved节省;offered提供;wasted浪费;recorded记录。根据句意可知,此处是指“浪费时间”,故选C。
34.句意:Martin老师建议Michael从选择一个主题开始。
date日期;topic主题;excuse借口;example例子。根据后文“write about that as the topic”可知,此处是指“选择主题”,故选B。
35.句意:因为Michael梦想加入篮球队,所以他决定写这个主题。
agreed同意;continued继续;advised建议;decided决定。根据句意可知,此处是指“决定写这个主题”,故选D。
36.句意:接下来,Martin老师让Michael思考自己的理由来支持观点。
skills技能;results结果;reasons理由;standards标准。根据后文“After listing the strongest reasons”可知,此处是指“思考理由”,故选C。
37.句意:Michael以主要观点开头——他应该被允许加入篮球队。
volleyball排球;singing唱歌;swimming游泳;basketball篮球。根据前文“Michael dreamed of joining the basketball team”可知,此处是指“篮球队”,故选D。
38.句意:篮球教练承诺如果Michael能在比赛中取得好成绩就让他加入球队。
if如果;since自从;before在……之前;because因为。根据“he could get a good grade in the competition”可知,后面的句子是前面句子发生的条件,用if引导条件状语从句,故选A。
39.句意:为了确保每个字都拼写正确,Michael把他的文章读了很多遍。
slowly缓慢地;gently温柔地;properly正确地;suddenly突然地。根据句意可知,此处是指“拼写正确”,故选C。
40.句意:他还检查了语法错误。
as作为;in在……里;for为了;from来自。“mistakes in grammar”表示“语法错误”,故选B。
41.with 42.if 43.took 44.to show 45.youngest 46.his 47.gave 48.hands 49.easily 50.what 51.be hurt 52.disagree 53.first 54.silence 55.on
【导语】本文通过父亲用一捆树枝和单根树枝的比喻,教导四个儿子团结的重要性。
41.句意:儿子们不停地互相争吵。这里指互相争吵,此处是固定搭配“quarrel with sb.”,意为“和……吵架”。故填with。
42.句意:他总是跟他们说,如果大家齐心协力、摒弃分歧,生活将会轻松得多,但他们根本没把他的话放在心上。根据“how much easier life would be”和“they worked together”可知,后句是前句的肯定条件,需用if引导条件状语从句。故填if。
43.句意:他总是跟他们说,如果大家齐心协力、摒弃分歧,生活将会轻松得多,但他们根本没把他的话放在心上。根据“worked together and put”可知,结合全文故事发生在过去,句子时态需用一般过去时,谓语动词应用过去式took。故填took。
44.句意:有一天他决定向他们展示他的意思。根据“he decided… them what he meant”可知,此处考查decide to do sth.“决定做某事”,固定搭配,因此这里应用不定式作宾语。故填to show。
45.句意:“你能把那个掰断吗?”他问小儿子。根据“a man who had four sons”和空前“the”提示可知,三者以上的范围的比较,这里需用最高级形式,表示最小的儿子,应用young的最高级youngest。故填youngest。
46.句意:尽管他用胳膊按压和拉扯,也不能弯曲木头。根据“with… arms”和括号提示词“he”可知,此处需用形容词性物主代词his作定语。故填his。
47.句意:然后他给他们每人一根棍子。根据“Then he… one stick”及全文时态可知,句子时态需用一般过去时,谓语动词give应用其过去式gave。故填gave。
48.句意:男孩们看着手中的棍子。根据“in their…”和括号提示词“hand”可知,这里需用hand的复数形式hands。故填hands。
49.句意:毫无疑问,他们很容易就折断了棍子。根据“they broke the sticks…”和括号提示词“easy”可知,这里需用easy的副词形式easily,在句中作状语,修饰动词“broke”。故填easily。
50.句意:“你明白我的意思吗?”父亲问道,“如果你们团结在一起,就没人能伤害到你们。”下文父亲解释了他的意思内容,此处应用what引导宾语从句。故填what。
51.句意:“你明白我的意思吗?”父亲问道,“如果你们团结在一起,就没人能伤害到你们。”根据“you can not… by anyone”可知,主语“you”与动词“hurt”是被动关系,需用被动语态,空前有“can”,这里是情态动词的被动语态,结构为:can be done,动词hurt的过去分词为hurt。故填be hurt。
52.句意:如果你们一直意见不合,还坚持各走各的路,那么遇到的第一个敌人就能把你们打垮。根据“and insist on going your separate ways”可知,此处是指互相“不同意”,需用agree的反义词disagree“不同意”,动词;条件状语从句遵循“主将从现”原则,主句为一般将来时,从句应用一般现在时,且主语为“you”,谓语动词应用原形。故填disagree。
53.句意:如果你们一直意见不合,还坚持各走各的路,那么遇到的第一个敌人就能把你们打垮。根据“the… enemy you meet will be able to destroy you”和提示词one可知,此处是指遇到的第一个敌人,需用one的序数词first“第一个”作定语。故填first。
54.句意:儿子们沉默地站着。根据“stood in…”可知,此处考查in silence“沉默地”,介词短语,应用silent的名词形式silence,不可数。故填silence。
55.句意:从那天起,他们齐心协力,生活变得越来越好了。根据“From that day…”结合句意可知,此处考查from that day on“从那天起”,固定搭配。故填on。
56.A 57.C 58.D
【导语】本文主要介绍了重阳节(Double Ninth Festival)期间,学生们在班会上讨论如何为祖父母庆祝这个节日,以及他们各自表达感恩和爱意的不同方式。
56.细节理解题。根据Linda的描述“I am going to make mapo tofu for grandparents. It’s the only dish I can make.”可知,Linda将通过为祖父母烹饪食物来表达感谢。故选A。
57.细节理解题。根据“Bob: My grandparents like sports a lot.”可知,Bob的祖父母喜欢运动。故选C。
58.推理判断题。根据“Today is the ninth day of the ninth lunar month, the Double Ninth Festival.”可知,今天是重阳节,是尊老敬老的传统节日,学生们计划在这一天为祖父母做特别的事情,是为了表达对他们的感谢和爱。故选D。
59.B 60.C 61.D 62.D
【导语】本文主要介绍了身边几种有用的AI工具。
59.细节理解题。根据“DeepSeek is an AI tool that helps with maths and logic (逻辑的) problems. Students can type questions into the app, and it offers step-by-step answers.”可知“DeepSeek”对于学生算数学难题是最好的工具。故选B。
60.细节理解题。根据“Different from other tools, Manus focuses on (专注于) something fun and easy!”可知“Manus”不同于其他AI工具的地方是它聚焦于有趣和简单的事情上。故选C。
61.推理判断题。本文主要介绍了有用的AI工具,因此可能来自于科技网站。故选D。
62.主旨大意题。根据“Do you know any useful AI tools around us Let’s see some of them”及全文可知本文主要介绍了几种我们身边有用的AI工具。故选D。
63.B 64.A 65.B 66.A
【导语】本文主要介绍了如何在家庭火灾中自救。
63.细节理解题。根据“The risk of dying in a house fire is cut in half with working smoke alarms.”可知,烟雾报警器可以减少火灾风险。故选B。
64.细节理解题。根据“You may have as little as two minutes to escape safely.”可知,只有两分钟逃离时间。故选A。
65.细节理解题。根据“Create a fire escape plan. 77% of families don’t have a house fire escape plan to follow.”可知,制定并且遵守逃离方案可以帮助你从房屋火灾中获救。故选B。
66.细节理解题。根据“Don’t call 119 until you are safely outside.”可知,直到你安全到达户外后再打119。故选A。
67.B 68.D 69.A 70.D
【导语】本文主要讲述了作者到爷爷奶奶家为期两周的假期体验。
67.细节理解题。根据“It was hard to say goodbye to my grandparents when my two-week vacation was over.”可知,作者在爷爷奶奶家度假了两周。故选B。
68.细节理解题。根据“This was my first time to travel by myself.”可知,作者是独自一人去爷爷奶奶家的。故选D。
69.细节理解题。根据“I really like Hopi people. They were friendly.”可知,作者认为霍皮人很友好。故选A。
70.细节理解题。根据“I played ball game with the children there.”可知,作者度假时和当地的孩子们一起玩球。故选D。
71.It can connect everyone and everything together. 72.8 seconds. 73.Super-fast data transmission. 74.Online classes, self-driving cars, smart airplanes and remote medical treatment. (不少于两项即可) 75.Most people like it because it makes life more convenient, though some think it makes people feel anxious. (开放性试题,答案不唯一,言之有理即可)
【导语】本文主要介绍了5G技术的特点及其将带来的变革。
71.根据“It can connect everyone and everything together.”可知,5G可以将每个人和每件事物连接在一起。故填It can connect everyone and everything together.
72.根据“One can download a two-hour movie for 8 seconds”可知,用5G下载一部两小时的电影只需8秒。故填8 seconds.
73.根据“For safety, self-driving cars need super-fast data transmission (传输) to communicate with their nearby environment.”可知,自动驾驶汽车需要超快的数据传输与周围环境通信。故填Super-fast data transmission.
74.根据文中提到的“Students all over the world will be able to see places like the Great Wall without leaving their rooms.”、“5G will make self-driving cars possible.”、“It will even make smart airplanes possible in the near future.”、“5G will make hospitals without doctors possible. It will be also easier for doctors to treat patients who live far away by 5G.”可知。5G将使以下事情成为可能:在线教育、自动驾驶汽车、智能飞机、远程医疗。故填Online classes, self-driving cars, smart airplanes and remote medical treatment. (不少于两项即可)
75.根据“There are still some people who don’t like 5G… But most people get ready to say goodbye to 4G and welcome 5G.”可知,虽然有人不喜欢5G,但大多数人欢迎5G。故填Most people like it because it makes life more convenient, though some think it makes people feel anxious. (开放性试题,答案不唯一,言之有理即可)
76.Can you give me some suggestions/advice 77.How about going to my hometown 78.Where is it located 79.Sounds great/good 80.You’re welcome
【导语】这段对话主要讲述了Tony和李华在讨论暑假计划,李华向Tony推荐自己的家乡石家庄作为旅游目的地,并介绍了当地的一些特色。
76.根据前文“I haven’t decided where to go yet”和后文李华给出建议,可知Tony是在寻求建议。故填Can you give me some suggestions/advice。
77.根据后文“Your hometown ”可知,李华是在推荐自己的家乡。故填How about going to my hometown。
78.根据后文“It is in the southeast of Beijing”可知,Tony是在询问地理位置。故填Where is it located。
79.根据前文对河流和鸟类的描述以及后文“Anything more ”可知,Tony觉得很不错。故填Sounds great/good。
80.根据前文“Thank you for your advice”可知,这是对话结束时的客套话。故填You’re welcome。
81.例文
Dear Tom,
I am glad to introduce the Spring Festival to you. It’s the most important festival in China, usually falling in late January or early February. During the festival, people come back home from different places and get together for a big dinner. Many people stay up late to welcome the new year. We also set off fireworks and give children red envelopes with money inside. I love this festival because it brings warmth and happiness to everyone. It’s a time for showing love and gratitude.
I am looking forward to your reply. Best wishes!
Li Lei
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为书信作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中关于中国传统节日的介绍要点,适当发挥,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,承接开头,点明要介绍的中国传统节日及其时间;
第二步,具体阐述节日期间人们的活动;
第三步,表达对节日的感受。
[亮点词汇]
①stay up late 熬夜
②set off 燃放
[高分句型]
①It’s the most important festival in China, usually falling in late January or early February.(现在分词作伴随状语)
②I love this festival because it brings warmth and happiness to everyone.(because引导原因状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表