江苏省宿迁市马陵中学2025-2026学年高二上学期期初学情调研考试英语试题(含解析,有听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

江苏省宿迁市马陵中学2025-2026学年高二上学期期初学情调研考试英语试题(含解析,有听力音频有听力原文)

资源简介

参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C B A B C A B C B A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B C A C A B C A B C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D B A B C D A B D C
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 B C D A C F C G E A
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B C A C B D B A D B
题号 51 52 53 54 55
答案 C D A B C
1.C
【原文】M: Your student, Andy, is crazy about sports.
W: So he is. And I only wish he would also be enthusiastic about maths and English.
2.B
【原文】M: What a smart looking black dress. You look so elegant from my work party tonight.
W: Thank you. That suit makes you look slim, but I’m a bit worried. Do you think your work colleagues will like me
M: Oh yes, there are some colorful characters, but they’ll love you.
3.A
【原文】W: Watch what happens when I place some cheese on the edge of the wall just here.
M: Oh, my goodness. Is that a mouse that just grabbed it
W: Yes, and the dog kept watching from its bed.
M: Maybe it’s time to get a cat.
4.B
【原文】W: Good evening, Mr Johnson. Thank you for coming. I want to discuss how Mary has been doing in class lately. She has been a bit distracted during lessons.
M: Sorry. Her mother is ill. We shall talk with her but it will be a challenge to keep her focused.
5.C
【原文】M: Why didn’t someone say my dinner was ready It has almost gone cold.
W: Philip, I told you it was ready before you went upstairs. Then I sent your sister to tell you. And also dad shouted up to you five minutes ago.
6.A 7.B
【原文】W: What do you think of the movie we saw just now
M: Oh. I’m so disappointed with it.
W: But I quite love it. The actors gave wonderful performances.
M: Actually, I read the book before and the film totally changed the ending of the story. And I can’t understand why.
W: Really I wonder how the story ends in the book.
M: The book is just on the second shelf in our study.
W: Great. I can’t wait to go back home to read it.
8.C 9.B 10.A
【原文】M: We’ve got exams soon. Have you done much revision
W: Well, I’ve been studying for two weeks. I just find it boring and I get so tired.
M: You could do the revision a couple of hours in the morning and then do the rest later in the day. Personally, I prefer to do it all in the evenings. But that doesn’t suit everyone.
W: Good idea. Anyway, this time next month, the exams will be over. Shall we organize a party
M: Sure, we could have it at my place. My roommates won’t mind. How about on Friday the 25th
W: But that’s the very last day of the exams. I think Saturday would be better. Giving us time to recover.
M: You are probably right. On Sunday, some people might go away then or have other plans.
W: We’ll talk about food and music nearer the time I have to go and review now.
11.B 12.C 13.A
【原文】W: What’s the matter, Claire I’ve got a history exam on Friday and I’m worried I’ll fail it.
M: Why You are brilliant at history.
W: Yes, but look at the amount of information I need to remember. These are my notes from today.
M: These aren’t notes. This looked more like a food text.
W: What do you mean
M: You don’t need to copy everything word for word. Notes should be brief, focusing on key terms and concepts. You can consider drawing symbols. They can be really effective memory AIDS. And you don’t need to write so many words.
W: That’s a great idea.
14.C 15.A 16.B 17.C
【原文】M: Tonight we have a special guest from a local establishment, the Parisian Café. Welcome.
W: Hi, thanks for having me on your show.
M: Thank you for joining us. So please tell us, why did you decide to open a café
W: Well, we saw the opportunity to offer something a little special and different from other establishments. Cafés certainly are a very competitive market. We felt they are all rather similar to each other.
M: So how is your establishment any different
W: Well, simply put, our customers come in and enjoy the food and drinks while little rabbits play about and brush against their legs.
M: That’s amazing. How did you come up with the idea
W: We saw other cafés with cats in them, so we thought, why not rabbits
M: But is it safe Do the rabbits ever bite people Or do any customers ever hurt the rabbits
W: Rabbits are very peaceful. Furthermore, our rabbits have all received the required shots. As for our customers, they are all animal lovers. The Parisian Café offers a great chance for them to learn about rabbits. And how to take care of them.
18.A 19.B 20.C
【原文】 M: For hundreds of years, people have enjoyed Ice cream. No one is sure when people first started to eat this frozen food. But paintings show an icy dessert being enjoyed as far back as the 12th century. Ice cream became popular among the rich in Europe during the 15 hundreds. King Charles the first England liked Ice cream so much. He carried out a law which said that it could be served only at his table. He even said that he would cut off his cook’s head if the cook gave the Ice cream recipe to anyone. To him, the food was of great value, so he didn’t want to share it with anyone. In the United States, Ice cream was eaten on special occasions by the country’s richest people. However. Ice cream didn’t reach the rest of the nation until 1845. At that time, a new Jersey woman made a handheld Ice cream maker. With that machine, Ice cream is not just for Kings and presidents. Now, it is for all of us.
21.D 22.B 23.A
【导语】本文是一篇应用文。主要为寻求独特和人迹罕至的体验勇敢的旅行者介绍了四个国际旅游目的地。
21.细节理解题。根据Destination 1: Machu Picchu, Peru中的介绍“The site’s mysterious history and stunning natural setting make it a must-visit destination for those with a penchant for exploration.(该遗址神秘的历史和令人惊叹的自然环境使其成为那些喜欢探索的人必去的目的地。)”可知,其难以解释的历史和自然景观。使其成为必游之地。故选D。
22.推理判断题。根据Destination 2: Santorini, Greece中的“Wander through the charming white-washed villages of Oia and Fira, and savor the local cuisine, which includes fresh seafood and delicious Mediterranean delicacies. (漫步在伊亚和费拉迷人的白色村庄,品尝当地的美食,包括新鲜的海鲜和美味的地中海美食。)”以及Destination 4: Prague, Czech Republic中的“Prague’s vibrant nightlife and world-class cuisine make it a popular destination for travelers from around the world.(布拉格充满活力的夜生活和世界级的美食使它成为世界各地游客的热门目的地。)”可知,两者的共同之处是他们提供美味佳肴。故选B。
23.推理判断题。根据Destination 1: Machu Picchu, Peru中的介绍“The site’s mysterious history and stunning natural setting make it a must-visit destination for those with a penchant for exploration.(该遗址神秘的历史和令人惊叹的自然环境使其成为那些喜欢探索的人必去的目的地。)”以及Destination 3: Kyoto, Japan中的“As the cultural heart of Japan, Kyoto is a city steeped in history and tradition. (作为日本的文化中心,京都是一座充满历史和传统的城市)”可知,如果对历史感兴趣,可以选择参观目的地1和目的地3。故选A。
24.B 25.C 26.D 27.A
【导语】本文是夹叙夹议文。文章介绍了一个女孩告诉爸爸她不知道生活如何成功,厌倦于努力,奋斗,想放弃,爸爸将她带到厨房,用胡萝卜,鸡蛋和咖啡分别在锅里面煮,让孩子看这三种东西的反应,从而启发孩子在逆境的时候应该怎么做的故事。
24.细节理解题。根据文章第一段“A daughter complained to her father about her life and how things were so hard for her. She did not know if she was going to make it and wanted to give up. (一个女儿向她父亲抱怨她的生活,说事情对她来说是多么的艰难。她不知道自己是否能成功,想要放弃。)”可知,女儿发现自己在生活中感到迷茫,所以向父亲抱怨。故选B。
25.推理判断题。根据文章倒数第三段“He explained that each of them had faced the same adversity, boiling water, but each reacted differently. The carrot went in strong, hard, and unrelenting; but after being subjected to the boiling water, it became softened and weak. The egg had been fragile; its thin outer shell had protected its liquid interior; but after sitting through the boiling water, its inside became hardened.(他解释说,他们每个人都面临着同样的逆境,沸腾的水,但每个物体的反应不同。胡萝卜长得结实、坚硬、毫不留情;但经过沸水的作用,它变得柔软而脆弱。那只蛋很脆弱;它那薄薄的外壳保护着它那液体的内部;但是经过沸水的浸泡,它的内部变得坚硬了。)”及第四段“The ground coffee beans were unique, however; after they were in the boiling water, they had changed the water.(然而,磨碎的咖啡豆是独一无二的;当他们在沸水里之后,他们改变了水。)”和文章的最后一段““Which are you ” he asked his daughter.(你是哪一个 他问女儿。)”可知,爸爸将她带到厨房,用胡萝卜,鸡蛋和咖啡分别在锅里面煮,让孩子看这三种东西的反应,从而启发孩子在逆境的时候应该怎么做。故选C。
26.推理判断题。根据文章第四段“The ground coffee beans were unique, however; after they were in the boiling water, they had changed the water.(然而,磨碎的咖啡豆是独一无二的;当他们在沸水里之后,他们改变了水。)”可知,咖啡豆改变了水,由此可知,磨碎的咖啡豆选择影响它们周围的环境。故选D。
27.主旨大意题。根据文章倒数第三段“He explained that each of them had faced the same adversity, boiling water, but each reacted differently. The carrot went in strong, hard, and unrelenting; but after being subjected to the boiling water, it became softened and weak. The egg had been fragile; its thin outer shell had protected its liquid interior; but after sitting through the boiling water, its inside became hardened.(他解释说,他们每个人都面临着同样的逆境,沸腾的水,但每个人的反应不同。胡萝卜长得结实、坚硬、毫不留情;但经过沸水的作用,它变得柔软而脆弱。那只蛋很脆弱;它那薄薄的外壳保护着它那液体的内部;但是经过沸水的浸泡,它的内部变得坚硬了。)”及第四段“The ground coffee beans were unique, however; after they were in the boiling water, they had changed the water.(然而,磨碎的咖啡豆是独一无二的;当他们在沸水里之后,他们改变了水。)”可知,爸爸将她带到厨房,用胡萝卜,鸡蛋和咖啡分别在锅里面煮,让孩子看这三种东西的反应,从而启发孩子在逆境的时候应该怎么做,给孩子上了生动的一课,所以题目“生动的一课”合乎题意。故选A。
28.B 29.D 30.C 31.B
【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述开发自动驾驶汽车的问题以及对跑车市场的影响。
28.推理判断题。根据第一段“When driving, Clara-Marina Martinez makes a note of any unusual behaviour she sees on the road. She then feeds these into machine learning algorithms (算法), a form of AI, which she is helping develop for Porsche Engineering. (开车时,Clara-Marina Martinez会记下她在路上看到的任何异常行为。然后,她将这些输入到机器学习算法中,这是一种人工智能,她正在帮助保时捷工程集团开发这种算法。)”及第二段“Those algorithms are intended to produce a system reliable enough for a car to drive itself. (这些算法旨在产生一个足够可靠的系统,让汽车自动驾驶)”可知,Clara-Marina Martinez将开车时的异常输入到人工智能算法中,弥补人工智能算法的不足,使其更可靠。由此推知,Clara-Marina Martinez打算改进人工智能技术。故选B。
29.推理判断题。根据第三段“Autonomous vehicles are said to be not just convenient but potentially safer. However, just as people take time to learn how to drive safely, so do machines. And machines are not quick learners. The RAND Corporation calculates that to develop a system 20% safer than a human driver, 100self-driving cars would have to operate 24 hours a day, 365 days a year. (据说自动驾驶汽车不仅方便,而且可能更安全。然而,正如人们花时间学习如何安全驾驶一样,机器也是如此。机器不是快速学习者。兰德公司计算出,要开发一个比人类驾驶员安全20%的系统,100辆自动驾驶汽车必须一年365天,每天24小时运行)”可知,自动驾驶汽车需要长时间学习如何安全驾驶,即自动驾驶汽车需要很长时间才能达到一定的安全水平。由此推知,自动驾驶汽车的问题是:需要很长时间才能达到一定的安全水平。故选D。
30.词句猜测题。根据划线处上句“Carmakers such as Porsche therefore speed up the development process using simulators (模拟器). These teach software about dangers rarely encountered in reality.(因此,保时捷等汽车制造商使用模拟器加快了开发过程。这些教会软件有关现实中很少遇到的危险)”以及“Dr Martinez and her colleagues employ “game engines”(马丁内斯博士和她的同事们使用了“游戏引擎”)”可知,“this”指代Martinez博士和她的同事用“游戏引擎”教会软件有关现实中很少遇到的危险。C项:Figuring out the physical road dangers.(能够识别道路危险)合乎题意。故选C。
31.推理判断题。根据最后一段“From Porsche’s point of view, though, there is another question. Given that much of the reason for owning a sports car is for owners to show off their driving skills, just how big a market will there be for a version where software takes those bragging rights (炫耀的权利) away (不过,从保时捷的角度来看,还有另一个问题。鉴于拥有跑车的大部分原因是为了让车主炫耀他们的驾驶技能,对于软件剥夺了那些炫耀的权利这一版本,市场会有多大?)”可知,买跑车的原因是为了炫技,但软件剥夺了车主炫技的权利。由此推知,保时捷公司担心跑车市场的未来。故选B。
32.C 33.D 34.A 35.C
【导语】本文是一篇议论文。文章主要探讨了熟悉性原则对我们决策的影响,并提出了一种平衡的观点来看待这个原则,而不是将其视为阻碍,作者建议我们可以通过逐步扩展熟悉区域来利用这一原则来促进创造性和成长。
32.细节理解题。根据文章第一段“Studies have shown the mere exposure effect, also referred to as the familiarity principle, inspires our decisions. It is a helpful psychological mechanism that helps us sustain our energy and focus our attention on other things. Getting used to new things takes effort and it can be tiring. So unless we have a terrible experience, we are likely to buy from companies we’ve got used to. That is why companies spend so much money on advertising and marketing and why insurance (保险)companies openly charge existing customers more than new ones.(研究表明,单纯的暴露效应,也被称为熟悉原则,会激发我们的决定。这是一种有益的心理机制,可以帮助我们保持精力充沛,并将注意力集中在其他事情上。习惯新事物需要努力,而且可能会让人筋疲力尽。因此,除非我们有糟糕的经历,否则我们很可能会从我们已经习惯的公司购买股票。这就是为什么公司在广告和营销上花那么多钱,为什么保险公司公开向现有客户收取比新客户更高的费用。)”可知,熟悉原则让保险公司向老客户收取更多费用。故选C。
33.推理判断题。根据文章第二段“It’s not the case that we only desire things we already know. Some studies suggest when invited to share our preferences, we sometimes see less familiar options as more desirable. But when acting on that preference, we fall back to what we know. This might explain why sometimes the things we want and the things we do don’t quite match up. We might even return to companies that treated us poorly in the past or stay in bad relationships.(这并不是说我们只想要已知的东西。一些研究表明,当被邀请分享我们的偏好时,我们有时会认为不太熟悉的选择更可取。但当我们按照这种偏好行事时,我们又回到了我们所知道的。这也许可以解释为什么有时候我们想要的和我们做的并不完全匹配。我们甚至可能回到过去对我们不好的公司,或者保持糟糕的关系。)”可知,本段解释了为什么有时候我们想要的和我们做的并不完全匹配,也就是说有时候我们的欲望和行动可能不匹配。故选D。
34.推理判断题。根据文章第三段“While this can appear effective in the short run, we may only end up replacing one problem with another. It also risks overwhelm and burnout.(虽然这在短期内看起来是有效的,但我们最终可能只是用一个问题代替另一个问题。它也有让人不堪重负和精疲力竭的风险。)”可知,这段话表明作者对文章中提出的解决方案持反对态度,认为这种解决方案可能只是暂时有效,而且可能带来新的问题和风险。因此,作者的态度是反对的。故选A。
35.主旨大意题。根据文章第一段“Studies have shown the mere exposure effect, also referred to as the familiarity principle, inspires our decisions. It is a helpful psychological mechanism that helps us sustain our energy and focus our attention on other things. Getting used to new things takes effort and it can be exhausting.(研究表明,单纯的暴露效应,也被称为熟悉原则,会激发我们的决定。这是一种有益的心理机制,可以帮助我们保持精力充沛,并将注意力集中在其他事情上。习惯新事物需要努力,而且可能会让人筋疲力尽。)”以及最后一段“We can broaden the zone of familiarity bit by bit. If we think of familiarity as something that can expand, we can consider changing the conditions in and around our lives to make more space for our preferences to take root and grow gently. From here, we will start to make decisions, drawing from an ever-deepening pool of valuable options.(我们可以一点一点地扩大熟悉的范围。如果我们认为熟悉是一种可以扩展的东西,我们可以考虑改变我们生活中的环境,为我们的喜好提供更多的空间,让它生根发芽。从这里开始,我们将从越来越多的有价值的选择中做出决定。)”可知,文章主要讨论了熟悉性原则对我们决策的影响,以及如何利用这一原则进行创新和拓展。文章强调了我们可以逐步扩大熟悉的范围,通过改变生活中的条件,为我们的偏好提供更多的空间,使其能够生根并温和地成长。因此,选项C“Gently Expand Your Familiarity Zone(慢慢扩大你的熟悉范围)”最能概括文章的主题。故选C。
36.F 37.C 38.G 39.E 40.A
【导语】这是一篇说明文。文章说明了创造力对我们的重要性、它的存在方式及关于创造力的一些错误观点和做法。
36.根据空白处后面的“but rather more romantically it can be thought of as something that cannot be identified. Creativity is what comes to you when you least expect it. You cannot demand creativity from your mind, nor can you demand that you are creative in a particular way.(但更浪漫的是,它可以被认为是一种无法识别的东西。创造力是在你最意想不到的时候出现的。你不能要求你的头脑有创造力,也不能要求你以某种特定的方式有创造力)”可知,创造力很难被找出是来自于哪里的。F项:It’s hard to work out where exactly creativity comes from. (很难弄清楚创造力究竟来自哪里。)合乎题意。故选F。
37.根据上文“One misconception about creativity is that it is reserved for a few special people. This is not true. (关于创造力的一个误解是,它是为少数特殊的人保留的。这不是真的。)”可知,上文提到只有少数特殊的人有创造力的观点是错的,故设空处进一步说明“多少人有创造力”,C项:Everyone has the capacity to be creative. (每个人都有创造的能力。)承接了上文, 故选C。
38.根据上句“Another misconception is that creativity is all about the arts but this simply isn’t true. (另一个误解是,创造力与艺术有关,但事实并非如此。)”可知,设空处说明创造力与艺术之外的关系,G项:Creativity extends to maths and science in just the way it does to music and literature. (创造力延伸到数学和科学领域,就像它延伸到音乐和文学领域一样。)合乎题意。故选G。
39.根据上句“It is incredibly important that schools do not prevent creativity. (学校不阻止创造力是非常重要的)”可知,设空处承接上句,说明学校应该怎样对待创造力,E项:Rather, they should work to expand, grow, and exercise it. (相反,他们应该努力扩大、发展和运用它)合乎题意。故选E。
40.根据上句“However, without creativity, we are indistinguishable from the masses. (但是,没有创造力,我们和其他人没有什么不同。)”可知,设空处承接上句,说明创造力的作用,A项:We can use it to set ourselves apart.(我们可以用它来让自己与众不同)说明创造力能让我们不一样,与上一句呼应。故选A。
41.B 42.C 43.A 44.C 45.B 46.D 47.B 48.A 49.D 50.B 51.C 52.D 53.A 54.B 55.C
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了原子形状是如此简单以至于它们不能被进一步分解,人工智能正在帮助数学家建立这些原子形状的周期表。
41.考查动词短语词义辨析。句意:数学家们正试图借助人工智能(AI)来构建这些形状的“元素周期表”。A. go about忙于某事;B. turn to求助于,转向;C. break with彻底改变,与……决裂; D. throw in添加,投入。根据上句“Atomic(原子的) shapes are so simple that they can’t be broken down any further.(原子的形状非常简单,不能再分解了。)”可知,原子的形状不能再分解,数学家们正试图借助人工智能来解决这个问题。故选B。
42.考查动词词义辨析。句意:伦敦帝国理工学院的汤姆·科茨和他的同事们正在努力对原子形状进行分类——被称为法诺变体,它们太简单了,不能被分解成更小的组成部分。A. rewarded奖赏;B. encountered遇到;曾遭遇;C. entitled有资格的;D. diverged相异,出现分歧。根据本句“classify (分类)atomic shapes(对原子形状进行分类)”以及“as Fano varieties(为法诺变体)”可知,他们是对原子形状进行分类——被称为法诺变体,be entitled as被称为……。故选C。
43.考查名词词义辨析。句意见上题解析。A. components部件;组件;B. perspectives远景,看法;C. variations变化,变动;D. transformations改观,变化。根据前文“which are so simple that they can’t be broken down into(它们太简单了,不能被分解成)”可知,由于他们太简单了,不能被分解成更小的部分。故选A。
44.考查动词词义辨析。句意:就像化学家们按照原子量和基团排列元素周期表上的元素以揭示新的见解一样。A. enhance增强,提高;B. estimate估计;判断;C. reveal揭示,透露;D. guarantee确保,保证。根据本句空前“Just as chemists arranged elements in the periodic table by their atomic weight and group (就像化学家在元素周期表中按原子量和基团排列元素一样)”以及空后“new insights(新的见解)”可知,化学家这样做来解释新的见解。故选C。
45.考查名词词义辨析。句意:研究人员希望通过不同的性质来组织这些原子的形状将有助于理解它们。A. predictions预测;B. properties性质,性能;C. arrangements安排;D. allowances津贴。根据本句“will help in understanding them(将有助于理解它们)”及后文“Coates and his colleagues have now created an AI that can predict certain properties of these shapes from their bar code numbers alone, with an  9  of 98 percent.(科茨和他的同事们现在已经创造了一种人工智能,它可以仅从这些形状的条形码数字中预测它们的某些属性,准确率达到98%。)”可知,通过不同的性质来组织这些原子来更好的理解他们。故选B。
46.考查动词短语词义辨析。句意:该团队根据每个原子形状的特征,如它所拥有的孔的数量或它在自身旋转的程度,给每个原子形状分配了一个数字序列。A. trapped in困住;B. compared to与(某事物)相比;C. bent on决心做某事;D. based on基于,根据。根据本句空前“The team has assigned each atomic shape a sequence of number(研究小组给每个原子形状分配了一个数字序列)”可知,该团队根据每个原子形状的特征做到这一点。故选D。
47.考查名词词义辨析。句意见上题解析。A. scale规模,范围;B. extent程度;范围;C. width宽度;D. dimension(空间的)维度;范围。 根据前文“The team has assigned each atomic shape a sequence of number(研究小组给每个原子形状分配了一个数字序列)”及后文“to which it twists around itself(它在自身旋转的)”可知,该团队也根据它在自身旋转的程度给每个原子形状分配了一个数字序列。故选B。
48.考查动词词义辨析。句意:这就像一个条形码来识别它。A. identify认出,识别; B. grasp抓牢,握紧;C. imply暗示,暗指;D. cast投射(光,影)。根据本句“This acts as a bar code (条形码)( 这就像一个条形码)”可知,用条形码来识别物体。故选A。
49.考查名词词义辨析。句意:科茨和他的同事们现在已经创造了一种人工智能,它可以仅从这些形状的条形码数字中预测它们的某些属性,准确率达到98%。A. concept概念;B. impression印象;C. essence本质,要素;D. accuracy准确性,精确性。根据本句“Coates and his colleagues have now created an AI that can predict certain properties of these shapes from their bar code numbers alone(科茨和他的同事们现在已经创造了一种人工智能,可以仅从这些形状的条形码数字来预测它们的某些特性)”及“of 98 percent (达到98%)”可知,预测它们的某些特性的准确率达到98%。故选D。
50.考查动词词义辨析。句意:在英国诺丁汉大学工作的团队成员Alexander Kasprzyk说,人工智能让团队以一种开始遵循元素周期表的方式组织原子形状,因此,当你从左到右,或从上到下阅读时,这些形状的几何形状似乎有组织的模式。A. differ不同于;B. follow跟着,遵循;C. multiple倍数;D. claim声称,断言。根据本句“  11  when you read from left to right, or up and down, there seem to be organized patterns in the geometry (几何) of the shapes.(因此,当你从左到右,或从上到下阅读时,这些形状的几何形状似乎有组织的模式。)”可知,当你从左到右,或从上到下阅读时,这些形状的几何形状似乎有组织的模式,需要团队以一种遵循元素周期表的方式组织原子形状。故选B。
51.考查连词词义辨析。句意见上题。A. as though好像,仿佛;B. even if即使,尽管;C. so that以便,为了;D. now that既然,由于。根据前文“The team member Alexander Kasprzyk, who works at the University of Nottingham, UK, says that the AI has let the team organize atomic shapes in a way that begins to  10  the periodic table(在英国诺丁汉大学工作的团队成员Alexander Kasprzyk说,人工智能让团队以一种开始遵循元素周期表的方式组织原子形状)”可知,这样做的目的是当从左到右,或从上到下阅读时,这些形状的几何形状似乎有组织的模式。故选C。
52.考查动词词义辨析。句意:该团队希望改进模型,使其元素周期表中缺失的空间可以指向未知形状的存在,这反过来又有利于进一步的研究。A. display展示,陈列;B. expose露出;C. distinguish使有别于;D. improve提高。根据本句空后“to the point where missing spaces in its periodic table could point to the existence of unknown shapes(使其元素周期表中缺失的空间可以指向未知形状的存在)”可知,这是该团队希望改进模型所达到的结果。故选D。
53.考查介词短语词义辨析。句意见上题解析。A. in turn相应地,反过来;B. in contrast相反地;C. by turns依次地;D. in return作为回报。根据前文“The team hopes to  12  the model to the point where missing spaces in its periodic table could point to the existence of unknown shapes(该团队希望改进模型,使其元素周期表中缺失的空间可以指向未知形状的存在)”及后文“benefit further study(有利于进一步的研究)”可知,该团队希望改进模型,这相应地又有利于进一步的研究。故选A。
54.考查副词词义辨析。句意:AI绝对拥有令人难以置信的能力。A. critically 严重地;B. definitely肯定地,当然;C. strikingly显著地,突出地;D. comprehensively完全地;彻底地;全面地。根据后句“It just gives us new  15  that allows us to explore parts of the mathematical landscape that are out of reach.” (它正好为我们提供了新的支持,使我们能够探索数学领域中无法触及的部分)”可知,AI绝对拥有令人难以置信的能力。故选B。
55.考查名词词义辨析。句意:它正好为我们提供了新的支持,使我们能够探索数学领域中无法触及的部分。A. setting放置;嵌入;B. booming发出巨响,轰鸣;C. backing支持;D. calling打电话。根据本句“that allows us to explore parts of the mathematical landscape that are out of reach(使我们能够探索数学领域中无法触及的部分)”可知,AI为我们能够探索数学领域中无法触及的部分提供了新的支持。故选C。
56.delayed 57.will be raised 58.a 59.pressures 60.why 61.with 62.what 63.are losing 64.To address 65.supportive
【导语】本文是一篇说明文。中央政府在7月份发布的一项重要决议中首次确认延迟退休,本文介绍了此决议的原因。
56.考查非谓语动词。句意:由于中央政府在7月份发布的一项重要决议中首次确认,推迟退休将在“自愿和灵活”的基础上提前,所以现在的问题不再是是否提高法定退休年龄,而是何时以及如何提高法定退休年龄。设空处在句中为非谓语作定语修饰名词retirement,两者之间为逻辑的被动关系,应用动词的过去分词的形式作定语,故填delayed。
57.考查谓语动词的时态和语态。句意:由于中央政府在7月份发布的一项重要决议中首次确认,推迟退休将在“自愿和灵活”的基础上提前,所以现在的问题不再是是否提高法定退休年龄,而是何时以及如何提高法定退休年龄。设空处when and how引导的表语从句的谓语,和主语the statutory retirement age之间是被动关系,表示将来要发生的事,时态为一般将来时,设空处为一般将来时的被动语态,结合主谓一致,故填will be raised。
58.考查冠词。句意:中国有严重的人口老龄化问题,这一趋势不太可能在短期内得到缓解。设空处后为名词单数problem,表泛指,应用不定冠词,后为辅音音素开头的单词serious。故填a。
59.考查名词。句意:随着这一趋势的持续,国家未来可能面临劳动力短缺和养老金压力。设空处and前的labor shortages并列,应用复数的形式作宾语,故填pressures。
60.考查表语从句的引导词。句意:这就是中央政府计划提高退休年龄的原因。设空处引导表语从句且在句中作原因状语,That’s why…那是……的原因,故填why。
61.考查介词。句意:中国目前的退休年龄显然跟不上其不断变化的人口结构以及社会和经济发展的步伐,特别是在这个国家的平均预期寿命比70年前提高了30多年,人们所做的工作不再仅仅是体力劳动的时候。固定短语keep pace with与……保持同步。故填with。
62.考查宾语从句的引导词。句意见上题解析。设空处引导宾语从句且在句中作指物的表语,应用what。故填what。
63.考查动词的时态。句意:然而,有关部门也应该正视这样一个严峻的现实:如今中国许多年轻人找不到工作,在一些行业,如互联网,35岁或以上的员工正在失去工作。设空处为句子的谓语,根据时间状语nowadays,可知时态为现在进行时,主语为employees,结合主谓一致。故填are losing。
64.考查非谓语动词。句意:为了解决这个问题,当局应该采取谨慎和体贴的方式,并在必要时推出一些支持性的社会保障措施。设空处在句中为非谓语,应用动词不定式的形式表示目的,位于句首,首字母大写。故填To address。
65.考查形容词。句意见上题解析。设空处为形容词的形式修饰空后的名词security measures。故填supportive。
66.Dear Jack.
I won’t be able to attend the calligraphy exhibition on ancient Chinese poetry to be held in the school auditorium next Saturday and would like to offer the ticket to you.
The reason for my absence is due to an academic obligation that necessitates my full attention, one that unfortunately coincides with the timing of the exhibition. Scheduled at 7: 00 PM at the City Concert Hall, the exhibition is bound to be an amazing cultural experience. Each work promises to captivate your senses.
Just let me know if you’re interested. The ticket is an e-ticket, so I can forward it to you via email.
Best regards,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给对中国古代文学非常感兴趣的留学生朋友Jack写一封邮件,告知不能参加下周六中国古诗词书法展的原因、介绍书法展、以及想把票赠给对方的相关情况。
【详解】1. 词汇积累
能够:be able to→ can
自愿给予:offer→ give
由于:due to→ because of
不幸地:unfortunately→ unluckily
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:Scheduled at 7: 00 PM at the City Exhibition Hall, the exhibition is bound to be an amazing cultural experience.
拓展句:The exhibition, which is scheduled at 7: 00 PM at the City Exhibition Hall, is bound to be an amazing cultural experience.
【点睛】【高分句型1】The reason for my absence is due to an academic obligation that necessitates my full attention. (运用了that引导的限制性定语从句)
【高分句型2】Just let me know if you’re interested. (运用了if引导的条件状语从句)
67.One possible version:
Suddenly, something went wrong: Cristian fell to the ground. His face was pale, his body was limp, his eyes rolled back, and his breaths were frighteningly slow. Panic spread through the room as we realized the severity of the situation. We gathered around him, desperately trying to figure out what to do next. Quickly, someone called 911 and Cristian was rushed into the hospital. Later I was told Cristian’s condition was serious, but fortunately he didn’t suffer any permanent damage as a result of timely rescue. The whole night found me tossing and turning, uneasy about the mess I had caused.
The next day, I was called to the program director’s office. I knew that there was no point in denying the truth. So I admitted everything. Like a caught criminal, I was overcome with guilt, drooping my head in shame. Then came the punishment that I lost the chance to join in the program, which was less severe than what I’d expected. Back home, I realized that I couldn’t continue down this path of seeking approval at any cost. It was time to prioritize my values and I vowed not to let peer pressure cloud my judgment and lead me astray again.
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者是一名优等生,也是许多学校俱乐部的成员,并获得了许多奖励,在六月作者在一家餐馆做兼职,一位同事给了作者他的驾照,希望作者能够在魁北克玩儿的开心,在项目的第一天晚上,在新朋友们的怂恿下作者拿着同事给他的驾照去给大家买了一箱啤酒,而且作者赢得了朋友的赞赏,在去参加一个聚会前,人们喝了酒,在聚会的那个晚上稍晚一些的时候,作者正玩儿的开心,紧张的Kai告诉作者,Cristian喝多了,几乎失去了意识。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“突然,出事了:Cristian倒在了地上。”可知,第一段可描写Cristian倒在地上后的情况和大家如何处理的以及作者的感受。
②由第二段首句内容“第二天,我被叫到项目主管办公室。”可知,第二段可描写作者被叫到主管办公室后做了些什么,以及作者受到了什么样的惩罚和作者对此事的感悟。
2.续写线索:Cristian倒地——进行紧急救治——转危为安——被主管叫到办公室——受到的惩罚——感悟
3.词汇激活
行为类
①意识到:realize/be aware/notice
②弄清楚:figure out/make out
③冲进:rush into/hurry into/dash into
情绪类
①羞愧:in shame/shameful/ashamed
②不安:uneasy/upset
【点睛】[高分句型1]. We gathered around him, desperately trying to figure out what to do next..(运用了现在分词短语作状语)
[高分句型2]. The whole night found me tossing and turning, uneasy about the mess I had caused. (运用了现在分词短语作宾补、形容词短语作状语和省略关系代词的定语从句)
[高分句型3]. Then came the punishment that I lost the chance to join in the program, which was less severe than what I’d expected.(运用了完全倒装句、that引导的同位语从句和which引导的非限制性定语从句)高二年级期初学情调研考试(2025.8)
英语试卷
(满分:150分 时间:120分钟)
注意事项:
1.本试卷分第I卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答第卷时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。
3.回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
4.考试结束后,将答题卡交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
请听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What subject is Andy interested in
A.Maths. B.English. C.PE.
2.What does the man think of the dress
A.It is tight. B.It is attractive. C.It is colorful.
3.What animal does the woman own
A.A dog. B.A cat. C.A mouse.
4.Where does the conversation take place
A.At home. B.In a school. C.In a hospital.
5.How many times was Philip told his dinner was ready
A.One. B.Two. C.Three.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7题。
6.What does the woman think of the film
A.Satisfying. B.Disappointing. C.Confusing.
7.What’s the probable relationship between the speakers
A.Workmates. B.A couple. C.Neighbors.
听下面一段对话,回答第8~10题。
8.What does the man suggest the woman do
A.Follow his work plan.
B.Study together with him.
C.Schedule her study properly.
9.When have the speakers decided to hold the party
A.On Friday. B.On Saturday. C.On Sunday.
10.What will the woman do
A.Do some revision. B.Have a break. C.Buy some snacks.
听下面一段对话,回答第11~13题。
11.What worries Clare
A.Taking a course. B.Having an exam. C.Making notes.
12.What is the man’s view on the notes
A.They are quite formal.
B.They are perfectly complete.
C.They are unnecessarily long.
13.What does the man suggest the woman do
A.Use symbols. B.Improve memory. C.Remember key terms.
听下面一段对话,回答第14~17题。
14.What is the man
A.A businessman. B.A reporter. C.A host.
15.What does the woman say about the café market
A.It needs some changes. B.It’s highly profitable. C.It’s full of chances.
16.What does the Parisian Café provide
A.A family atmosphere. B.Interesting interactions. C.A new coffee flavor.
17.What is known about the rabbits in the Parisian Café
A.They feed on coffee beans.
B.They are more peaceful than cats.
C.They have no risk to customers’ health.
听下面一段独白,回答第18~20题。
18.What did King of Charles I do with ice creams
A.He passed a law for it.
B.He improved the recipe.
C.He created a festival for it.
19.Who made ice cream accessible to ordinary people
A.An English woman. B.A New Jersey woman. C.A French woman.
20.What does the speaker mainly talk about
A.The flavor of ice cream.
B.The varieties of ice cream.
C.The development of ice cream.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
For the intrepid traveler seeking unique and off-the-beaten-path experiences, these four international tourist destinations offer a plethora of captivating sights and activities.
Destination 1: Machu Picchu, Peru
Nestled high in the Andes Mountains, Machu Picchu is an archaeological wonder that has mystified and attracted scholars and adventurers alike. This ancient Incan citadel, often referred to as the “Lost City of the Incas,” is accessible only by a strenuous hike or a train ride through breathtaking landscapes. The ruins are replete with intricately carved stone structures, terraced fields, and sacred temples. The site’s mysterious history and stunning natural setting make it a must-visit destination for those with a penchant for exploration.
Destination 2: Santorini, Greece
Renowned for its dramatic cliffs, cobalt-blue domes, and mesmerizing sunsets, Santorini is a paradise for aesthetes and romantics. The island’s unique volcanic landscape offers a visual feast of multicolored cliffsides and crystal-clear waters. Wander through the charming white-washed villages of Oia and Fira, and savor the local cuisine, which includes fresh seafood and delicious Mediterranean delicacies. The island’s luxurious resorts and spas provide the perfect respite after a day of exploring.
Destination 3: Kyoto, Japan
As the cultural heart of Japan, Kyoto is a city steeped in history and tradition. Home to numerous ancient temples, shrines, and gardens, Kyoto offers a glimpse into Japan’s rich cultural heritage. Visit the iconic Kinkaku-ji (Golden Pavilion), stroll through the serene Arashiyama Bamboo Grove, and experience a traditional tea ceremony. The city’s traditional crafts, such as silk weaving and pottery, are also a draw for tourists seeking a more immersive cultural experience.
Destination 4: Prague, Czech Republic
With its fairytale-like architecture, Prague is a city that seems to have stepped out of a storybook. The city’s Old Town Square is dominated by the Astronomical Clock, a medieval timepiece that is a marvel of engineering. Explore the narrow cobblestone streets and visit the many castles and palaces that dot the city. Prague’s vibrant nightlife and world-class cuisine make it a popular destination for travelers from around the world.
21.What makes Machu Picchu a must-visit destination
A.Its ancient lost city of the Incas. B.Its easy accessibility to all travellers.
C.Its stone structures and sacred temples. D.Its unexplainable history and natural landscape.
22.What do Destination 2 and Destination 4 have in common
A.They are paradises for romantics.
B.They provide delicious delicacies.
C.They are dominated by engineering marvels.
D.They offer a visual feast of crystal-clear waters.
23.If you’re interested in history, you can choose to visit .
A.Destination 1 and Destination 3
B.Destination 2 and Destination 3
C.Destination 2 and Destination 4
D.Destination 1 and Destination 2
B
A daughter complained to her father about her life and how things were so hard for her. She did not know if she was going to make it and wanted to give up. She was tired of fighting and struggling. It seemed as one problem was solved a new one arose.
Her father, a cook, took her to the kitchen. He filled three pots with water and placed each on a high fire. Soon the pots came to a boil. In one he placed carrots, in the second he placed eggs, and in the last he placed ground coffee beans. He let them sit and boil, without saying a word.
The daughter sucked her teeth and impatiently waited, wondering what he was doing. In about twenty minutes he turned off the burners. He fished the carrots out and placed them in a bowl. He pulled the eggs out and placed them in a bowl. Then he ladled the coffee out and placed it in a mug. Turning to her, he asked, “Darling, what do you see ”
“Carrots, eggs, and coffee,” she replied.
He brought her closer and asked her to feel the carrots. She did and noted that they were soft. He then asked her to take an egg and break it. After pulling off the shell, she observed the hard-boiled egg. Finally, he asked her to sip the coffee. She smiled, as she tasted its rich aroma.
“What does it mean, father ” she humbly asked.
He explained that each of them had faced the same adversity, boiling water, but each reacted differently. The carrot went in strong, hard, and unrelenting; but after being subjected to the boiling water, it became softened and weak. The egg had been fragile; its thin outer shell had protected its liquid interior; but after sitting through the boiling water, its inside became hardened.
The ground coffee beans were unique, however; after they were in the boiling water, they had changed the water.
“Which are you ” he asked his daughter.
24.Why did the daughter complain to her father
A.Because she found life was extremely cruel to her.
B.Because she found that she was at a loss in her life.
C.Because she was tired of fighting and struggling with others.
D.Because she doubted if she’d make it to addressing the boredom in life.
25.What did the father take his daughter to the kitchen for
A.To boil three things for her. B.To explain to her what life is.
C.To give her some inspiration. D.To carry out an experiment with her.
26.What can be inferred from the text
A.The father seemed to be in favor of the egg most.
B.The carrot was likely to be the daughter’s favourite.
C.The three things all stood the test of the boiling water.
D.The ground coffee beans chose to affect their surroundings.
27.What’s the best title for the text
A.A vivid lesson B.A best choice
C.A tough challenge D.A rough ride
C
When driving, Clara-Marina Martinez makes a note of any unusual behaviour she sees on the road. She then feeds these into machine-learning algorithms (算法), a form of AI, which she is helping develop for Porsche Engineering.
Those algorithms are intended to produce a system reliable enough for a car to drive itself. Such a fully autonomous car, known in the industry as Level 5, should be able to complete an entire journey without any intervention (介入) from the driver, and deal with all situations on the road. But this is proving hard to achieve, and many attempts to do so are being abandoned. Last year, for instance, Uber sold off its unit developing self-driving cars.
Autonomous vehicles are said to be not just convenient but potentially safer. However, just as people take time to learn how to drive safely, so do machines. And machines are not quick learners. The RAND Corporation calculates that to develop a system 20% safer than a human driver, 100self-driving cars would have to operate 24 hours a day, 365 days a year.
Carmakers such as Porsche therefore speed up the development process using simulators (模拟器). These teach software about dangers rarely encountered in reality. Dr Martinez and her colleagues employ “game engines” to do this. These are used to create virtual worlds through which the software can drive. Objects in these virtual worlds are assigned their physical characteristics (ie, buildings are hard, people are soft) so that the sensors in vehicles respond in the appropriate way. Once the software has been trained, it is tested in real autonomous vehicles by re-creating those situations on a test track.
How quickly all this will translate into reality remains to be seen. Both regulators and customers will need to overcome the doubt that a software driver really can be safer than a human being.
From Porsche’s point of view, though, there is another question. Given that much of the reason owning a sports car is for owners to show off their driving skills, just how big a market will there be for a version where software takes those bragging (炫耀的) rights away
28.Why does Clara-Marina Martinez note the unusual behaviour on the road
A.To market Porsche cars.
B.To improve an AI technology.
C.To learn to be a responsible driver.
D.To enjoy riding in a self-driving car.
29.The problem with self-driving cars is that .
A.they learn as slowly as human beings
B.they operate for a very short period of time
C.they have to be monitored by human drivers
D.they need a long time to reach a certain safety level
30.What does the underlined word “this” in paragraph 4 refer to
A.Employing simulators on a test track.
B.Speeding the development of process.
C.Figuring out the physical road dangers.
D.Separating the real world from the virtual world.
31.What worries Porsche according to the last paragraph
A.The reliability of car software.
B.The future of the sports car market.
C.The driving skills of human beings.
D.The quality of self-driving cars in the future.
D
Studies have shown the mere exposure effect, also referred to as the familiarity principle, inspires our decisions. It is a helpful psychological mechanism that helps us sustain our energy and focus our attention on other things. Getting used to new things takes effort and it can be tiring. So unless we have a terrible experience, we are likely to buy from companies we’ve got used to. That is why companies spend so much money on advertising and marketing and why insurance (保险) companies openly charge existing customers more than new ones.
It’s not the case that we only desire things we already know. Some studies suggest when invited to share our preferences, we sometimes see less familiar options as more desirable. But when acting on that preference, we fall back to what we know. This might explain why sometimes the things we want and the things we do don’t quite match up. We might even return to companies that treated us poorly in the past or stay in bad relationships.
It’s easy to paint the familiarity principle as an enemy or something to battle as if it is something that holds us back from living our dreams. But this attitude might be overwhelming because it tends to encourage us toward big-picture thinking. Where we imagine that change requires a quite dramatic swing that we don’t feel ready for. Some articles suggest the solution to familiarity frustration (沮丧) is complete exposure to novelty. While this can appear effective in the short term, we may only end up replacing one problem with another. It also risks overwhelm and burnout.
So what if we can work with the familiarity principle instead Familiarity is something we can learn to play with and enjoy. It is a setting for creativity and a pathway to expansion. We can broaden the zone of familiarity bit by bit. If we think of familiarity as something that can expand, we can consider changing the conditions in and around our lives to make more space for our preferences to take root and grow gently. From here, we will start to make decisions, drawing from an ever-deepening pool of valuable options.
32.What allows insurance companies to charge old customers more
A.The advertising cost. B.The improved service.
C.The familiarity principle. D.The principle of the market.
33.We can learn from paragraph 2 that .
A.Our preferences affect our decisions
B.Familiarity tends to generate disrespect
C.The familiarity principle is a double-edged sword
D.There can be a mismatch between desires and actions
34.What is the author’s attitude towards the solution in some articles
A.Disapproving. B.Tolerant. C.Objective. D.Reserved.
35.Which of the following is the best title for the text
A.Step Out of Your Familiarity Zone
B.Spare a Thought for Your Preference
C.Gently Expand Your Familiarity Zone
D.Give Priority to the Mere Exposure Effect
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Essential Creativity
In a recent survey in America, 62% of people said that creativity was more important to success in the workplace than they had expected it to be when they were in school.
36 It is of course possible to scan people’s brains and see which parts are firing when an idea is created, but rather more romantically it can be thought of as something that cannot be identified. Creativity is what comes to you when you least expect it. You cannot demand creativity from your mind, nor can you demand that you are creative in a particular way.
One misconception about creativity is that it is reserved for a few special people. This is not true. 37 Another misconception is that creativity is all about the arts but this simply isn’t true. 38
It is incredibly important that schools do not prevent creativity. 39 Students should be taught to ask questions and investigate when things do not make sense. They need to learn to view mistakes as opportunities for learning rather than something that was unsuccessful. But now it is worrying that many schools are less concerned with nurturing creativity. However, without creativity, we are indistinguishable from the masses. 40 Meanwhile, we can also channel it to face the challenges of the future.
A.We can use it to set ourselves apart.
B.It’s difficult to define what creativity is.
C.Everyone has the capacity to be creative.
D.We can employ creativity to deal with the world.
E.Rather, they should work to expand, grow, and exercise it.
F.It’s hard to work out where exactly creativity comes from.
G.Creativity extends to maths and science in just the way it does to music and literature.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Atomic (原子的) shapes are so simple that they can’t be broken down any further. Mathematicians are trying to 41 artificial intelligence (AI) to build a “periodic table” (周期表) of these shapes.
Tom Coates at Imperial College London and his colleagues are working to classify (分类) atomic shapes 42 as Fano varieties, which are so simple that they can’t be broken down into smaller 43 . Just as chemists arranged elements in the periodic table by their atomic weight and group to 44 new insights, the researchers hope that organizing these atomic shapes by their various 45 will help in understanding them.
The team has assigned each atomic shape a sequence of numbers 46 its features such as the number of holes it has or the 47 to which it twists around itself. This acts as a bar code (条形码) to 48 it. Coates and his colleagues have now created an AI that can predict certain properties of these shapes from their bar code numbers alone, with an 49 of 98 percent.
The team member Alexander Kasprzyk, who works at the University of Nottingham, UK, says that the AI has let the team organize atomic shapes in a way that begins to 50 the periodic table, 51 when you read from left to right, or up and down, there seem to be organized patterns in the geometry (几何) of the shapes.
The team hopes to 52 the model to the point where missing spaces in its periodic table could point to the existence of unknown shapes, which could 53 benefit further study.
Graham Niblo at the University of Southampton, UK, stresses that humans will still need to understand the results provided by the AI and creates proofs of these ideas. “AI has 54 got unbelievable abilities. But in the same way that telescopes (望远镜) don’t put astronomers out of work, AI doesn’t put mathematicians out of work,” he says. “It just gives us new 55 that allows us to explore parts of the mathematical landscape that are out of reach.”
41.A.go about B.turn to C.break with D.throw in
42.A.rewarded B.encountered C.entitled D.diverged
43.A.components B.perspectives C.variations D.transformations
44.A.enhance B.estimate C.reveal D.guarantee
45.A.predictions B.properties C.arrangements D.allowances
46.A.trapped in B.compared to C.bent on D.based on
47.A.scale B.extent C.width D.dimension
48.A.identify B.grasp C.imply D.cast
49.A.concept B.impression C.essence D.accuracy
50.A.differ B.follow C.multiple D.claim
51.A.as though B.even if C.so that D.now that
52.A.display B.expose C.distinguish D.improve
53.A.in turn B.in contrast C.by turns D.in return
54.A.critically B.definitely C.strikingly D.comprehensively
55.A.setting B.booming C.backing D.calling
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Since the central authorities confirmed for the first time in an important resolution issued in July that 56 (delay) retirement will be advanced on a “voluntary and flexible” basis, the narrative is no more about if, but when and how the statutory retirement age 57 (raise).
China has 58 serious aging population problem, a trend that is unlikely to be mitigated (减缓) anytime soon. As the trend continues, the country may face labor shortages and pension (养老金) 59 (pressure) in the future. That is 60 the central authorities plan to raise the retirement age.
China’s current retirement age has obviously not kept pace 61 its changing demography(人口统计) as well as social and economic development, especially at a time when the country’s average life expectancy has gone up by more than 30 years from 62 it was 70 years ago and the kind of work people do is no longer just manual.
However, the related authorities should also face up to the grim reality that many young people in China nowadays cannot find jobs, and in some sectors such as the internet, employees aged 35 or above 63 (lose) their jobs. 64 (address) this, the authorities should adopt a prudent (慎重的) and considerate approach, and, if necessary, introduce some 65 (support) social security measures.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66.假定你是中学生李华,你因故不能参加下周六在学校礼堂举行的中国古诗词书法展,想把票赠给对中国古代文学非常感兴趣的英国留学生朋友Jack。请你给他写一封邮件告知相关情况,内容包括:
1. 你不能观看中国古诗词书法展的原因;
2. 简介本次中国古诗词书法展的内容和观看意义;
3. 如何取得门票。
参考词汇:中国古诗词书法展 the calligraphy exhibition on ancient Chinese poetry
注意:
1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jack.






Best regards,
Li Hua
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In high school, I was a straight-A student, a member of many school clubs, and a receiver of many rewards. However, I had been subjected to peer pressure. Wanting to be “Cool”, I started going to parties and drinking, drunk beyond recognition. My life took a turn for the worse. However, the experience in one summer program taught me a lesson: never do something you believe is wrong just to gain the approval of others.
In June, I worked part-time at a restaurant. The day before I left for the program, one co-worker offered me his driver’s license, telling me to have fun in Quebec since we two almost looked the same. I’d seen friends walk into liquor (酒) stores with fake licenses and come out carrying a twelve-pack of beer, smiling proudly. So I took the license, but I promised myself that I wouldn’t use it. However, I easily got carried away.
On the first night of the program, while walking around, my new friends and I came across a liquor store. Kai asked if anyone had a fake license. After everyone shook his head, I cleared my throat and declared, “I do.” With everyone’s admiration and Kai’s twenty dollars and instruction, I boldly agreed to take on the task without thinking. I managed to buy a case of beer. The boys cheered and gave me pats on the back. “You’re the man,” someone said to me. The praise boosted my self-confidence.
The last night there was a party. A few of my friends insisted that we drink before the dance. They asked me, the “ID man,” to buy alcohol. To earn their admiration, I took the cash and bought what they wanted. Later that night, I was enjoying myself when Kai said nervously, “Cristian isn’t okay.” Worried for my friend, I went to assess the situation. Clearly, Cristian was overly drunk and almost unconscious.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
Suddenly, something went wrong: Cristian fell to the ground.






Paragraph 2:
The next day, I was called to the program director’s office.





展开更多......

收起↑

资源列表