【贵州专用】2025-2026学年八年级英语上册 第一次月考模拟题(含答案解析+听力音频及原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

【贵州专用】2025-2026学年八年级英语上册 第一次月考模拟题(含答案解析+听力音频及原文)

资源简介

2025-2026学年八年级英语上第一次月考模拟题
【考试范围:Unit1-Unit2】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分24分)
1.
A. B. C.
2.
A. B. C.
3.
A. B. C.
4.
A. B. C.
5.
A. B. C.
6.
A. B. C.
7.
A.In the garden. B.Two hours ago. C.I felt very happy.
8.
A.It’s black. B.It’s Tom’s. C.It’s expensive.
9.
A.Yes, he was. B.Yes, he did. C.Yes, they did.
10.
A.What a pity! B.Here you are. C.You’re welcome.
11.
A.You’re welcome. B.Yes, I like reading. C.Never mind.
12.
A.For 2 years. B.At 9:00 a. m. C.About 10 meters.
13.
A.Thank you. B.Don’t worry. C.Never mind.
14.
A.Yes, I’d love to. B.No, thank you. C.Yes, I’m fine.
15.
A.The same to you. B.Sure, go ahead. C.You’re quite right.
16.
A.I like animals better. B.I don’t think so. C.They make us happy.
17.
A.No, you can. B.Yes, you can’t. C.Sorry, I’m using it.
18.
A.I’m fine. B.Of course. C.Terrible.
听下面一段对话,完成两个小题。
19.What does the woman need now
A.Some honey. B.Some tofu. C.Some salt.
20.Where will the man go
A.To a market. B.To a store. C.To a restaurant.
听下面一段对话,回答下列小题。
21.What’s the matter with the young man
A.He has a fever. B.He has a headache. C.He has a toothache.
22.What should he do
A.He should take some medicine. B.He should get an X-ray. C.He should get some rest.
听下面一段对话,回答下列小题。
23.How long has the girl been at home alone
A.For two days. B.For three days. C.For four days.
24.Where did the father go
A.Shanghai. B.Beijing. C.Changsha
二、听力填空(满分6分)
听短文,完成表中所缺信息,每空仅填一词。(读三遍)
The Trip to Hainan
Time Last 25 vacation.
People My 26 .
Weather It was 27 .
Activities ◆ We visited many interesting places. ◆ We went to the beach. ◆ I went swimming and my brother ran and played 28 . ◆ We had 29 but cheap food.
Feelings Hainan is an interesting and 30 place and we enjoyed ourselves there.
三、选词填空(满分5分)
阅读下面短文,从框内6个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
A.Both B.together C. Through D.could E. why F. Without
Doing volunteer work is good for others, and it’s good for ourselves, too. My friend Ben calls it “a win-win situation”. That’s 31 he does volunteer work every summer holiday. There are many benefits (好处) you can get from volunteer work. Now, let’s learn about the reasons to volunteer.
Get life experience and skills
32 volunteer work, you can learn about the real world, and you can practice your skills at the same time. For example, my friend Peter spent his last summer holiday volunteering at a hospital. He chose a hospital in Chinatown, so he 33 practice speaking Chinese there. He also found time to ask the doctors questions and learned about how to keep healthy.
Meet interesting people
34 the people you are helping and the people you are working with can give you new feelings. They may give you new ways to look at the world.
Make a difference
Doing even small things can make a big difference to others. So let’s work 35 to make a better world.
四、完形填空(满分10分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
A true friend is always helpful. I didn’t believe it after one thing happened to me when I was in Grade 7.
Li Jie was one of my classmates. He and I were also neighbors. He always listened to his mother 36 I didn’t like listening to my mother. I didn’t think it was necessary for 37 to teach me anything. Li Jie knew all about that but he said 38 to me.
One weekend, Li Jie invited me to watch a movie. I liked movies very much, so I went to the cinema with him 39 . The movie was about the love between a mother and a son. After 40 it, I began to know how great the love of the mother was. I felt 41 that I didn’t listen to my mother 42 . I decided to think more about my mother 43 about myself. After I told that to him, Li Jie smiled and said,“It’s really 44 for you to watch such a movie. That was a good choice for both you and me.”
Suddenly, I knew 45 he invited me to watch the movie. Just at that time, I knew a true friend is always helpful.
36.A.but B.and C.so
37.A.she B.me C.her
38.A.something B.nothing C.anything
39.A.sadly B.sad C.happily
40.A.watching B.read C.reading
41.A.sorry B.happy C.sad
42.A.if B.though C.before
43.A.and B.than C.or
44.A.bad B.interesting C.necessary
45.A.what B.when C.Why
阅读理解(满分42分)
A
46.How long will the school trip last
A.For 3 hours. B.For 4 hours. C.For 4.5 hours.
47.What will the students learn or do during the trip
a. steps to make paocai
b. different kinds of paocai
c. take paocai in the museum home
d. the history of paocai all over the world
A.ab B.cd C.ad
48.What does Ms Li do
A.She’s a museum guide (讲解员).
B.She’s a teacher at Bishan Middle School.
C.She teaches children to make paocai in the museum.
49.Which rule should students follow according to the poster
A. B. C.
B
Subway, bus, car and bike are all important vehicles in big cities. Which vehicle would you like to choose Why Let’s listen to these people’s opinions in Beijing.
Wang Tao, 35, a manager
Driving a car to work is my first choice. For I always need to go around Beijing during the work time. In fact, I prefer taking the subway. It’s much cheaper than driving. What’s more, there’s no need to worry about the traffic jam.
Sun Juan, 21, a college student
Among all the city vehicles, I like bus best. Because it’s the cheapest way to travel around the city. As a student, I only need to pay for the ticket at half price. If it is a fine day in spring or fall, I like riding a bicycle.
Song Qin, 36, a housewife
I send my 4-year-old son to school every day. The school is 7.5 kilometers from my home. And there are so many passengers on the bus that little kids can’t get on. We must drive a car. In order to make it cheaper, carpooling (拼车) is a better choice for us.
50.What does the phrase “traffic jam” mean in Chinese
A.交通疏散 B.交通拥堵 C.交通管制
51.If Wang Tao pays 5 yuan for the bus ticket, how much will Sun Juan pay
A.2.5 yuan. B.5 yuan. C.4 yuan.
52.Why doesn’t Song Qin take a bus to send her son to school
A.Because there are too many people on the bus.
B.Because the bus stop is too far.
C.Because taking a bus is more expensive.
53.Which of the following is NOT true
A.The three people are from Beijing.
B.Wang Tao often drives his car to work.
C.Sun Juan can’t ride a bicycle.
C
Rosa’s neighborhood had an empty lot (地) full of rubbish that smelled bad, especially in summer. One day, when Rosa saw the flowers outside Mr. Johnson’s house, an idea came to her mind. Why not change the lot into a garden Then Rosa called on neighbors to join her.
When they met at the lot, Rosa shouted cheerfully, “Let’s get started, everyone!” pointing to the mountains of rubbish around the lot.
Rosa’s brother Diego agreed and quickly picked up a plastic bottle. Maria, Rosa’s best friend, joined in, too. “This is our community (社区) , and we all need to take care of it,” she said softly.
The work was hard, but no one gave up. Diego showed Rosa how to properly deal with broken glass, and Maria helped a younger neighbor lift a heavy bag of rubbish. They talked with each other happily as they worked. After they cleaned up the rubbish, they started to plant some trees and flowers. Rosa and Maria began digging holes for the trees and flowers. They were working together happily.
“This is going to make our community look much nicer,” Maria said happily.
“Exactly!” Everyone agreed.
That day, Rosa realized that one small idea can make a big change if people work together.
54.What was the problem with the empty lot
A.It was a terrible place for playing.
B.It was filled with rubbish and smelled bad.
C.It was taken up by people in the community.
55.What was Rosa’s idea
A.To turn the lot into a garden.
B.To make friends with neighbors.
C.To make money by selling flowers.
56.How did Rosa feel at the end of the story
A.Tired. B.Relaxed. C.Happy.
57.Which of the following can be the best title for the passage
A.Rosa’s Neighbors. B.Cleaning up the Rubbish. C.The Garden Project.
D
Being open is a kind of invitation to others. It is important to let others understand what we think, how we feel and what we believe, but sometimes we shut others off from knowing and accepting us by not being open. And we don’t fully accept ourselves if we aren’t open with others.
Here are a few ways for you to be more open. First, you should make your outside behavior the same as your inside feelings and thoughts. Second, focus on feelings. It’s usually easier to share opinions or thoughts on things, but it’s harder to share feeling. Third, try to change your questions into statements. We sometimes have an attitude towards things that we’re afraid to share. Fourth, try to make your communication in the first person. Begin sentences with “I” instead of “you”. You might say, “ I am happy that you are here,” instead of asking, “Are you happy to be here ” Finally, try not to say, “I don’t know.” This generally means that you don’t want to think about something anymore. You’re probably making others think that you are anxious (焦虑的).
However, avoid (避免) being too open. Remember that being completely open with everyone in every situation may not be suitable. You may want to be more open with your close friends, but not with stranger, Also, some people may be very uncomfortable with too much openness, so you should not be too open with them, or you may make them uncomfortable or hurt them.
58.According to the passage,.what is the most difficult to be more open
A.Sharing feelings. B.Sharing opinions. C.Sharing thoughts.
59.Here are ________ ways of being more open.
A.four B.five C.six
60.Which of the following statement is TRUE
A.You should try to be completely open in every situation.
B.You can be more open with your close friends and strangers.
C.Being open is important,but being too open may not be suitable.
61.What’s the structure of this passage
A. B. C.
第二节 根据短文内容,从6个选项中选出能分别填入5个小题空白处的最佳选项。
Maybe you want to exercise more or start going to bed earlier in the coming year. 62
· Make a detailed (详细的) plan.
If your New Year’s plan is to exercise five days each week, a plan like “I’ll exercise on weekdays” would not be clear. A detailed plan like “I’ll exercise at school on weekdays during my lunch break” would be better. 63
· Make it fun.
If it’s not fun to exercise or study, you won’t keep it easily. 64 If you can only drink your favourite juice during study hours, you’ll look forward to studying.
· 65
Tell a few friends about your goals so you’ll feel a deep sense of shame if they check back later and find out you haven’t followed through.
· Give yourself more chances.
You planned to get to bed early every night, but one Friday you stayed up late. 66 But giving yourself one or two more chances can help you get better results.
A.All in all, you should give all the facts or information about something in your plan.
B.Get a little help from your friends.
C.Make more friends.
D.Here is some advice that can help you keep your goals.
E.After that, you may want to give up the early-to-bed plan.
F.But if you get fun from your exercise or study, you’ll keep longer.
六、任务型阅读(满分10分)
Japan is one of the cleanest countries in the world. What are its secrets
In Japan, people have to pay for their garbage (垃圾). If they have a lot, they have to pay more. They also have to pay for things they no longer need, like old TVs and fridges. This makes people think before they throw away.
There are few garbage cans in Japanese streets. People take their garbage home and sort through it carefully. They also have different ways of treating kinds of garbage. People turn old chopsticks into paper. They turn some garbage to make fertilizer (肥料). People even use garbage to make more land area.
Japan has set a good example to the rest of the world. If people in every country did the same, we would be able to do something about our environmental problem.
What can we do to help the environment Here are some ideas.
◇Reduce! Check it out. Buy products with less packing (包装). Buy less and create less garbage. We shouldn’t buy things we don’t need.
◇Reuse! Be creative and make use of garbage. For example, you can make a photo frame (边框) out of buttons
◇Recycle! Ask our family and friends to use recycled products. Be helpful. Is there a recycling center near your home If so, ask your family and neighbors to recycle.
67.Japanese need to pay more when it is hard to treat.
68.People have to think the old things they don’t need, because they need to pay for them.
69.You can’t see easily in the streets in Japan.
70.People should learn from Japanese.
71.What can we do to help the environment
七、完成句子(满分10分)
72.这学期我将尽我最大的努力学好英语。
I’ll my to learn English well this term.
73.五年前这座城市里只有两家工厂。
only two factories in the city five years ago.
74.母亲节给母亲送礼物是很有意义的。
to give gifts to mothers on Mother’s Day.
75.我经常在课后和李丽聊天。
I often Lily after class.
76.当她看到这么多人时,她转身离开了。
She when she saw so many people.
八、短文填空(满分10分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。
Can you or do you wash your clothes Can you cook for yourself when your 77 (parent) are not home Do you often help do some chores at home
Today, many young people can’t look after 78 (they) when they leave home. They even can’t wash a pair of socks. I don’t want to be a person 79 them. I want to be independent.
When I was only seven years old, I was in the kitchen with my mother. I always 80 (help) her cook and learned cooking from her. My mother was 81 (interest) in teaching me. But she didn’t know 82 to cook when she was young herself. My grandmother never had her stay in the kitchen while she 83 (cook). When my mother started to cook, it was difficult. She had to take 84 cooking lesson every week. She decided to teach us to cook 85 she didn’t want us to have the same experience.
Now I can do many chores by myself. I find doing chores is much 86 (easy) than before and it has brought me a lot of happiness.
九、书面表达(满分15分)
87.假如你是张华,你的英国笔友Lily想要了解上周你们学校研学的情况,请从以下两项活动中任选一项,用英语写一封邮件向她分享你的研学经历。
注意:
1.邮件需包含所选活动的全部要点,可适当发挥;
2.文中不得出现真实姓名、学校等信息;
3.词数80左右;邮件的开头与结尾已给出,不计入总词数。
Dear Lily,
Glad to share with you my school trip last week.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Zhang Hua
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A
【原文】A: What did you do to help Grandma Wang in her house
B: I found the tap in the kitchen wasn’t good, so I helped her change it.
2.C
【原文】A: There’s an orange scarf on the chair. Is it yours, Linda
B: No, it isn’t. Kate sat there just now. I think it is hers.
3.B
【原文】W: Do you exercise every day, Stephen
M: I’m busy with my studies, so I only take my pet for a walk after dinner.
4.A
【原文】A: Tim, look! It says we can’t swim here.
B: Sorry, I didn’t see it.
5.C
【原文】M: It was a fine day yesterday.
W: But the radio says it’s going to rain heavily today.
6.B
【原文】W: Why are you wearing gloves
M: For baseball practice! I need to catch fast balls.
7.C
【原文】How did you feel after helping the old man
8.B
【原文】Whose football is that
9.B
【原文】Did Tom tell his students an interesting story
10.B
【原文】Gina, could you please pass me that eraser
11.C
【原文】I’m sorry I forgot to bring your book.
12.A
【原文】Cindy, how long have you had this white bike
13.A
【原文】You look great today. What a nice coat!
14.A
【原文】Would you like to do the dishes
15.C
【原文】I think the Internet makes the world smaller.
16.A
【原文】Hi, Nick. Which do you like better, plants or animals
17.C
【原文】Could I use your pen
18.B
【原文】Would you like to go walking with me after dinner
19.C 20.B
【原文】A: Oh, I’m making a new dish, but we don’t have any salt at home.
B: That’s too bad.
A: Can you go to the store and buy some
B: OK.
21.B 22.C
【原文】W: What’s the matter, young man
M: I don’t feel well. I have a headache.
W: When did it start
M: This morning, oh, yesterday evening.
W: Let me have a look. Open your mouth. It’s just a cold. You should get some rest.
M: Do I have to take any medicine
W: No. Just some time in bed will be fine.
23.B 24.A
【原文】A: Oh, you look sad. What’s the matter
B: I have been at home alone for three days.
A: Where are your parents
B: My father went to Shanghai for an important meeting, and my mother went to visit my aunt in Beijing.
A: Don’t worry. I’ll stay with you. How about going to the movies this afternoon
B: Good idea. And I hear there’s a good restaurant near the cinema. Let’s try its dishes there.
A: Sounds great.
25.summer 26.family 27.sunny 28.volleyball 29.delicious 30.beautiful
【原文】
Last summer vacation, I went to Hainan with my family.
There was always sunshine and clean air, which made us so happy. We visited many interesting places. We also went to the beach. My parents and I swam in the sea and my brother ran and played volleyball on the beach. The food there was delicious but the price was not so high. I ate much and I also bought some interesting things for my best friends. They all liked them very much. Hainan is really an interesting and beautiful place.
We had a lot fun there. I hope to go there again.
31.E 32.C 33.D 34.A 35.B
【导语】本文主要讲述了做志愿者工作是双赢的事,并介绍了做志愿者的原因,还呼吁大家一起努力创造更美好的世界。
31.句意:这就是他每年暑假都做志愿者工作的原因。根据前文“My friend Ben calls it ‘a win-win situation’”以及空后“he does volunteer work every summer holiday”可知,此处是解释他做志愿者工作的原因,备选词why“为什么,……的原因”符合语境。故选E。
32.句意:通过志愿者工作,你可以了解真实的世界,同时也可以锻炼你的技能。根据空后“volunteer work”和“you can learn about the real world”可知,此处表示通过某种方式达到某种结果,备选词Through“通过”符合语境,且位于句首首字母需大写。故选C。
33.句意:他选择了唐人街的一家医院,所以他可以在那里练习说中文。根据前文“He chose a hospital in Chinatown”以及空后“practice speaking Chinese there”可知,此处表示具备做某事的能力,备选词could“能够,可以”符合语境。故选D。
34.句意:你正在帮助的人和与你一起工作的人都能给你新的感受。根据空后“the people you are helping and the people you are working with”可知,此处表示两者都,备选词Both“两者都”符合语境,且位于句首首字母需大写。故选A。
35.句意:所以让我们一起努力创造一个更美好的世界。根据空后“to make a better world”可知,此处表示共同、一起做某事,备选词together“一起”符合语境。故选B。
36.A 37.C 38.B 39.C 40.A 41.A 42.C 43.B 44.C 45.C
【导语】本文主要介绍了作者之前不听妈妈的话,在朋友的邀请下,作者通过一部电影了解了妈妈的爱,也了解了真正的朋友是有帮助的。
36.句意:他总是听妈妈的话,但我不喜欢听妈妈的。
but但是;and和;so所以。 前后是转折关系,用but连接。故选A。
37.句意:我认为她没有必要教我任何东西。
she她;me我;her她。根据“I didn’t like listening to my mother”可知认为妈妈没有必要教自己任何东西,作宾语用代词宾格her。故选C。
38.句意:李杰知道这一切,但他什么也没对我说。
something一些事;nothing没有事;anything任何事。根据“Li Jie knew all about that but he said”可知转折词后表示他什么也没说。故选B。
39.句意:我非常喜欢电影,所以我很高兴地和他一起去了电影院。
sadly伤心地,副词;sad伤心的,形容词;happily开心地。根据“I liked movies very much, so I went to the cinema with him”可知很喜欢电影,所以去看电影应该是很高兴。故选C。
40.句意:看完后,我开始知道母亲的爱有多深。
watching看;read读,动词原形;reading动名词。此处指“看完电影之后”,故选A。
41.句意:我很抱歉之前没有听妈妈的话。
sorry对不起;happy开心的;sad伤心的。根据“that I didn’t listen to my mother”可知是后悔没有听妈妈的话。故选A。
42.句意:我很抱歉之前没有听妈妈的话。
if如果;though虽然;before在……之前。根据“that I didn’t listen to my mother”可知是以前没有听妈妈的话。故选C。
43.句意:我决定多想想我妈妈,而不是我自己。
and和;than比;or或者。根据“I decided to think more about my mother...about myelf”可知此处是than,引出比较对象。故选B。
44.句意:你真的有必要看这样一部电影。
bad坏的;interesting有趣的;necessary必要的。 根据“for you to watch such a movie. That was a good choice for both you and me.”可知这是一个好的选择,所以看这样一部电影很有必要,通过这个电影,作者了解了妈妈的爱。故选C。
45.句意:突然间,我明白了他为什么邀请我看电影。
what什么;when什么时候;why为什么。根据“he invited me to watch the movie”可知是明白了他为什么邀请自己看电影。故选C。
46.B 47.A 48.C 49.C
【导语】本文是学校组织去泡菜博物馆的信息和注意事项的海报。
46.细节理解题。根据“1:30 p.m.—5:30 p.m.”可知,学校旅行会持续四个小时。故选B。
47.细节理解题。根据“Know different paocai’s looks from all over the world.”和“Learn to make your own paocai from Ms Li”可知,学生可以学习到制作泡菜的步骤以及了解不同种类的泡菜。故选A。
48.细节理解题。根据“Learn to make your own paocai from Ms Li”可知,李老师是教做泡菜的人。故选C。
49.细节理解题。根据“No touching (触碰) exhibits”可知,学生不可以触摸展品。故选C。
50.B 51.A 52.A 53.C
【导语】本文主要介绍了三位来自北京的人分别对地铁、公交车、汽车及自行车的看法及选择。
50.词句猜测题。根据文中“In fact, I prefer taking the subway. It’s much cheaper than driving. What’s more, there’s no need to worry about the traffic jam.”及上文可知,此处指的是相比较开车,地铁更重要的是不用担心交通拥堵,划线部分表示“交通拥堵”。故选B。
51.细节理解题。根据文中“As a student, I only need to pay for the ticket at half price.”可知,学生乘坐公交车半价。5元的一半为2.5元。故选A。
52.细节理解题。根据文中“The school is 7.5 kilometers from my home. And there are so many passengers on the bus that little kids can’t get on.”可知,Song Qin不乘坐公交车送她的儿子去学校的原因是公共汽车上乘客太多。故选A。
53.推理判断题。根据文中“If it is a fine day in spring or fall, I like riding a bicycle.”可知,Sun Juan是会骑自行车的。选项C“Sun Juan不会骑自行车”,表述错误,符合语境。故选C。
54.B 55.A 56.C 57.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Rosa看到社区空地堆满垃圾,提出将其改造成花园的想法并号召邻居一起参与。大家齐心协力清理垃圾、种植花草,最后Rosa意识到只要人们共同努力,一个小小的想法就能带来巨大的改变,强调了团结协作的力量。
54.细节理解题。根据“Rosa’s neighborhood had an empty lot (地) full of rubbish that smelled bad, especially in summer.”可知,空地的问题是堆满了垃圾且气味难闻,故选B。
55.细节理解题。根据“Why not change the lot into a garden ”可知,Rosa的想法是把这块空地变成一个花园,故选A。
56.推理判断题。根据“That day, Rosa realized that one small idea can make a big change if people work together.”以及前文大家愉快工作的描述可知,Rosa最后是开心的,因为看到了大家共同努力带来的改变,故选C。
57.最佳标题题。本文围绕Rosa提出把堆满垃圾的空地变成花园的想法,并召集邻居一起实施这个项目展开,选项C“花园项目”能准确概括文章主要内容,故选C。
58.A 59.B 60.C 61.B
【导语】本文主要讲述了保持开放的重要性,并提供了一些方法来帮助人们学会更开放,同时提醒在不同情况下应该适度开放。
58.细节理解题。根据“It’s usually easier to share opinions or thoughts on things, but it’s harder to share feeling.”可知,分享对事物的看法或想法通常更容易,但分享感觉却很难。故选A。
59.细节理解题。根据“Fourth”和“Finally,”可知,介绍了五种方法,故选B。
60.细节理解题。根据“Remember that being completely open with everyone in every situation may not be suitable.”和“It is important to let others understand what we think, how we feel and what we believe, but sometimes we shut others off from knowing and accepting us by not being open.”可知,开放很重要,但不能过分开放,故选C。
61.篇章结构题。根据全文内容可知,第一段讲述开放的重要性,第二段介绍了方法,最后一段提醒不要过度开放,故选B。
62.D 63.A 64.F 65.B 66.E
【导语】文章主要介绍了几个帮助你实现目标的建议。
62.根据“Maybe you want to exercise more or start going to bed earlier in the coming year.”以及下文的介绍可知,此处应该指出有一些建议,D选项“这里有一些可以帮助你坚持目标的建议”符合语境。故选D。
63.根据“A detailed plan like “I’ll exercise at school on weekdays during my lunch break” would be better.”可知,此处提到详细的计划更好,A选项“总之,你应该在计划中给出关于某事的所有事实或信息”符合语境。故选A。
64.根据“If it’s not fun to exercise or study, you won’t keep it easily.”可知,此处提到如果锻炼或学习没有乐趣就不容易坚持,F选项“但是如果你从锻炼或学习中获得乐趣,你就能坚持更久”符合语境。故选F。
65.根据“Tell a few friends about your goals so you’ll feel a deep sense of shame if they check back later and find out you haven’t followed through.”可知,此处提到把目标告诉朋友,B选项“从你的朋友那里得到一些帮助”符合语境。故选B。
66.根据“You planned to get to bed early every night, but one Friday you stayed up late.”可知,此处提到计划每晚早睡但有一个周五熬夜了,E选项“在那之后,你可能想要放弃早睡计划”符合语境。故选E。
67.for their garbage 68.before they throw away 69.many garbage cans 70.from all over the world 71.Reduce, reuse and recycle.
【导语】本文主要讲述了日本的处理垃圾的方式以及我们保护环境应该采取的措施。
67.根据第二段“ In Japan, people have to pay for their garbage. If they have a lot, they have to pay more.”可知,当他们的垃圾很难处理时,人们必须为垃圾付费。故填for their garbage。
68.根据第二段“They also have to pay for things they no longer need, like old TVs and fridges. This makes people think before they throw away.”可知,人们在扔掉他们不需要的旧东西之前必须考虑一下。故填before they throw away。
69.根据第三段“There are few garbage cans in Japanese streets.”可知,你很难看到很多垃圾桶。故填many garbage cans。
70.根据第四段“ Japan has set a good example to the rest of the world.”可知,日本为世界其他地区树立了一个好榜样,全世界的人都应该学习日本。故填from all over the world。
71.根据最后三段中的“Reduce!... Reuse!... Recycle1”可知,要减少开支、重复利用和回收利用来保护环境。故填Reduce, reuse and recycle.
72. try/do best
【详解】try/do one’s best“尽某人最大的努力”。本句主语是“I”,对应的形容词性物主代词为my,因此“尽我最大的努力”即“try/do my best”;根据“I’ll”可知,此处用动词原形try/do。故填try/do;best。
73. There were
【详解】根据中英文对照可知,此处应用there be句型,根据“five years ago”可知,该句是一般过去时,主语“two factories”为复数形式,be动词填were。故填There;were。
74. It’s meaningful
【详解】该句考查“it is adj to do sth”固定句型,意为“做某事是……的”,meaningful“有意义的”。故填It’s;meaningful。
75. chat with
【详解】根据中英文对照可知,chat with sb表示“和某人聊天”。结合often可知,本句是一般现在时,主语是I,动词用原形。故填chat;with。
76. turned away
【详解】根据语境可知,该句描述的是过去发生的动作,即“她看到人后转身离开”这一事件,所以时态应用一般过去时。“转身离开”常见表达为turn away,在一般过去时中,动词turn要用其过去式turned。故填turned;away。
77.parents 78.themselves 79.like 80.helped 81.interested 82.how 83.was cooking 84.a 85.because 86.easier
【导语】本文主要讲述作者在家经常做家务,学会了很多东西,也从中得到了快乐。
77.句意:当你的父母不在家时,你会为你自己做饭吗?根据“are”可知,此处应用复数名词parents作主语。故填parents。
78.句意:如今,很多年轻人在离开家后不能照顾他们自己。根据“look after”以及提示词可知,此处指照顾自己,应用反身代词themselves“他们自己”。故填themselves。
79.句意:我不想成为像他们那样的人。根据“I don’t want to be a person…them.”可知,作者不想成为像他们那样的人,应用介词like“像”。故填like。
80.句意:我总是帮她做饭,并向她学习烹饪。句子时态是一般过去时,谓语动词要用过去式。故填helped。
81.句意:我的妈妈对教我感兴趣。be interested in“对……感兴趣”。故填interested。
82.句意:但是她年轻时,她不知道如何做饭。根据“she didn’t know…to cook”可知,她不知道如何做饭,how to do“如何做”。故填how。
83.句意:当我的奶奶在做饭时,奶奶从不让她呆在厨房里。根据“My grandmother never had her stay in the kitchen while she”以及提示词可知,此句描述过去某个时刻正在做的事情,应用过去进行时,其结构为“was/were doing”,主语是she,助动词用was。故填was cooking。
84.句意:她不得不每周上烹饪课。此处泛指一节烹饪课,cooking是以辅音音素开头,应用不定冠词a。故填a。
85.句意:她决定教我们做饭,因为她不想让我们有同样的经历。分析句子结构可知,前后句之间是因果关系,前果后因,此处应用连词because“因为”。故填because。
86.句意:我发现做家务比以前更容易得多,它带给我很多快乐。根据“than”可知,此处应用形容词easy的比较级,应用easier。故填easier。
87.例文①
Dear Lily,
Glad to share with you my school trip last week.
Last Friday, our class went to the science museum in the city centre. There we saw lots of great inventions on show and got to know more about the development of science and technology. We also experienced something new there, such as robots and 3D printing machines. One of the robots could dance, play the violin and even talk to us, which made everyone excited.
This amazing trip was not just interesting but also helped us learn a lot about science.
Yours,
Zhang Hua
例文②
Dear Lily,
Glad to share with you my school trip last week.
Last Friday, our class went to a farm in the countryside. We saw different animals and plants there. The farmers taught us how to plant potatoes. It wasn’t as easy as we thought, but it was great fun. We also learned to make traditional food—Ma ci. We never did that before, but everyone had a good try. Food made by ourselves seemed more delicious!
It was a meaningful trip as we knew the value of hard work better.
Yours,
Zhang Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇电子邮件;
②时态:一般过去时为主;
③提示:写作要点提示和开头结尾已给出,考生应注意要求中的内容,充实细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,开篇点明主题,介绍上周的学校旅行;
第二步,详细描述旅行过程;
第三步,总结旅行的意义。
[亮点词汇]
①invention发明
②on show展览
③development发展
④amazing令人惊叹的
[高分句型]
① There we saw lots of great inventions on show and got to know more about the development of science and technology. (运用了并列谓语结构)
② One of the robots could dance, play the violin and even talk to us, which made everyone excited. (运用了which引导的非限制性定语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表