资源简介 2025-2026学年九年级英语上第一次月考模拟题【参考答案:Unit1-Unit3】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分30分)1.A.My father. B.On Mother’s Day. C.It’s very special.2.A.Yes, I do. B.By studying with a group. C.I do that sometimes.3.A.An astronaut. B.In the bookstore. C.Great.4.A.Interesting. B.Restroom. C.It starts at 8:00.5.How does the man usually go to work A.By bike. B.On foot. C.By bus.6.What would Bob like to drink A.Tea. B.Coffee. C.Milk.7.What time will they go to the park A.At eight. B.At nine. C.At ten.8.What did the man think of the concert A.Just so-so. B.Interesting. C.Wonderful.9.Where are they talking A.In the hospital. B.In the library. C.On the farm.10.Where is the man going A.To the cinema. B.To the street. C.To the tall building.11.When was the telephone invented A.In 1876. B.In 1885. C.In 1927.12.What was the machine invented for A.For taking photos. B.For washing clothes. C.For washing dishes.13.What class did Henry miss this morning A.Math. B.Chemistry. C.Biology.14.Why did Henry get up late A.Because his watch didn’t work.B.Because his alarm clock didn’t work.C.Because he didn’t like to get up early.15.Why was Tina late A.She went back home to get her homework.B.She missed the school bus.C.The bus broke down.听对话,回答小题。16.What’s the date tomorrow A.June 10th. B.June 11th. C.June 12th.17.What will they buy for their father A.A T-shirt. B.A tie. C.A wallet.18.When will they meet A.At 5:02. B.At 5:12. C.At 5:20.听材料,回答下列各小题。19.Which place is NOT mentioned in the passage A.The Great Wall. B.The Summer Palace. C.The Water World.20.What kind of language are many people in Beijing learning A.French. B.English. C.Japanese.21.What are the people in Beijing like A.Serious. B.Friendly. C.Shy.22.Which is NOT the speaker’s advice A.Learning about the traffic in Beijing.B.Learning about the weather in Beijing.C.Learning Chinese before you come to China.请听短文,选择正确的答案。短文读两遍。23.It is _______ today.A.Monday B.Saturday C.Sunday24.The weather is _______ today.A.windy B.cloudy C.sunny25.The students went to the park _______.A.on foot B.by bus C.by bike26.The speaker was in Group _______.A.One B.Two C.Three27.The students in Group Two _______.A.watered flowers B.picked up rubbish C.cleaned the chairs听下面一段对话,回答下列小题。28.What are they talking about A.The plans for the coming vacation.B.Water sports.C.Their school work.29.Where does the woman want to go A.To the sea. B.To the mountains. C.To another city.30.What does the man like A.All kinds of sports. B.Water sports. C.Climbing mountains.二、完形填空(满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。“Ding... ding...,” the bell rang. The English teacher came into the classroom with test papers in his hand. All the students shouted. The teacher 31 with a smile on his face, “I know there are too many tests for you these days, but the test today is very 32 .” After hearing the teacher’s words, all the students sat up straight and 33 for the test to begin. The teacher started to give out the test papers to each student. After he finished handing out the test papers, he asked them to begin.There was not a question but only a small black “X” in the middle of the paper. The students were very 34 to see that. The teacher noticed the students’ surprise. Then he said, “I would like you to write about what you see there. You must finish it all by 35 .” All the students thought about it hard and then wrote down their answers quietly. At the end of the class, the teacher collected their papers and read the answers. 36 of them described the black “X”. The next day, the teacher said, “Everybody only paid attention to the black ‘X’, but nobody wrote about the white paper.” The whole class listened 37 , because they worried that they might fail the exam.Then the teacher said, “Don’t worry about the 38 of this test. I just want you to think about your life.” Everyone smiles. The teacher added, “The white paper is like our whole life and the black ‘X’ in the middle of the paper is just 39 problems in our daily life. Do you have some more thoughts ”Then the students discussed and expressed 40 opinions actively. Finally they understood the teacher and this special test.Our life is a 41 given to us by God, with love and care. 42 , we just care about the problems like illness and hunger, and never see that these problems are much 43 than everything else we have in our life.We should try to take our eye off the problems and 44 each moment life gives us. Only then can we start a nice 45 and find true happiness in our lives.31.A.asked B.complained (抱怨) C.explained D.guessed32.A.difficult B.hard C.easy D.special33.A.waited B.looked C.searched D.cared34.A.happy B.sad C.surprised D.relaxed35.A.yourselves B.ourselves C.myself D.themselves36.A.None B.All C.Neither D.Both37.A.quickly B.hardly C.angrily D.carefully38.A.results B.suggestions C.presents D.jobs39.A.like B.in C.at D.with40.A.her B.his C.their D.your41.A.problem B.challenge C.gift D.window42.A.Except B.However C.Also D.Besides43.A.more important B.bigger C.smaller D.more serious44.A.enjoy B.waste C.invite D.throw45.A.door B.spirit C.skill D.journey阅读理解(满分15分)AJim and Jack lived in a town this year. Two years ago, they left their hometown—a small village and moved here. They were ceramic (陶瓷) artists and good at making pots (罐子).They heard city people liked pots, so they decided to sell their pots to a big city. Through more than ten years of hard work, they made the best pots in the town. They hired a ship to take all the pots to the city.Unluckily, the ship met a strong storm on the way. After the storm, the ship landed. All the pots were broken into pieces. The two men’s dream of becoming rich was broken along with the pots.Jim suggested that they should stay in a hotel for the night and walk around the city to enjoy the sights the next day. Jack looked at Jim in pain and asked, “You still want to go around the city Don’t you show any care for these pots We worked so hard to make them!” “We are unlucky enough to lose the pots. We will be more unlucky if we lose happiness,” Jim said calmly.Jack thought for a while and nodded. The next day, he followed Jim around the city and had a good time for a few days. During their stay in the city, they found by accident that people there decorated their walls with things that looked like what they used to make pots. So Jim and Jack used the broken pots to make mosaic tiles (马赛克瓷砖) and sold them to the city people. In this way, they made much money and returned home happily.46.Where did Jim and Jack come from A.A city. B.A village. C.A town. D.A hotel.47.Why didn’t Jim and Jack make their dream come true according to Paragraph 3 A.Their pots were not good. B.City people didn’t like pots.C.They lost the way to the city. D.Their pots were broken into pieces.48.What did Jim and Jack do to make money at last A.Sell pots. B.Decorate walls. C.Make pots. D.Sell mosaic tiles.49.Which of the following is NOT true according to the passage A.Jim and Jack both did well in making pots.B.Jim and Jack spent ten years making the best pots in the town.C.Jim thought they shouldn’t lose happiness while facing difficulties.D.At last, Jim and Jack still made a lot of money.50.What does the story mainly want to tell us A.Knowledge is power. B.It never rains but it pours.C.Where there is an active mind, there is hope. D.The grass is always greener on the other side.BIn China, there is a company called Xiaomi. They make smartphones and many other cool gadgets (电子装置). One day, Xiaomi decided to do something big and different. They created their very first electric car, called the SU7, and started selling it to people. The boss of Xiaomi, a man named Lei Jun, told everyone that this new car would cost 215,900 yuan (almost $30,000). It was a big event, and people were very excited. In just 27 minutes, more than 50,000 people ordered the new car.Now, Xiaomi isn’t the only company making electric cars. There are other big names like Tesla and BYD.Tesla is a car company in America, and it’s known for making fast and modern cars. The price to start for a Tesla Model 3 is a bit higher, 245,900 yuan. But Xiaomi’s car, the SU7, can go really, really far — at least 700 kilometers on one charge (充电)! That’s more than the Tesla Model 3, which can only go 567 kilometers. At the same time, Xiaomi is thinking about how their customers use their phones and computers. They made the SU7’s brain (operating system 操作系统) work like the ones in Xiaomi’s phones and laptops (笔记本电脑). This way, people can get everything connected and easy to use.Xiaomi has big dreams for their electric car business, but no one knows yet whether they will succeed. Some analysts (分析师) think that Xiaomi’s big idea will help make electric cars better and more exciting for everyone. So, what do you think Will Xiaomi’s SU7 develop faster than Tesla and become the king of electric cars Only time will tell, but one thing is for sure: The world of electric cars just got a lot more interesting.51.What kind of products (产品) did Xiaomi use to make A.Electric cars. B.Bicycles. C.Smartphones. D.Computers.52.How far can a Tesla Model 3 go on one charge A.245,900 kilometers.B.700 kilometers. C.567 kilometers. D.We don’t know.53.Which is TRUE according to paragraph 2 A.Tesla is a company in China.B.Xiaomi SU7 is more expensive than a Tesla Model 3.C.Xiaomi is the only company making electric cars.D.Xiaomi SU7’s brain works like the operating system in Xiaomi’s phones and laptops.54.What does the writer think of the future world of electric cars A.Amazing. B.Interesting. C.Popular. D.Terrible.55.You may read the passage in the ______ part of a newspaper.A.science B.sports C.culture D.travelCFun Cooking Classes for Children at Cooking ClubVisit www. to sign up (报名) for the classes!Jiaozi magic (Tuesday 5:00 p. m. or Thursday 4:30 p. m.) What fillings (馅) do you like in your jiaozi, vegetables, eggs, meat or fish Do you want to make jiaozi in different colors Come and join us. Teacher: Mr. Li (Tel:578-8766) Easy hamburger (Wednesday 5:00 p. m. or Thursday 5:00 p. m.) Making hamburgers is easy! All you need are bread, beef, chicken, lettuce and salad e and learn how to make hamburgers with these simple ingredients. Teacher: Mrs. Smith (Email: happysmith@ )Tasty zongzi (Monday 5:00 p. m. or Friday 4:30 p. m.) What kind of zongzi do you like, sweet or salty You can make your own zongzi with different tastes. Teacher: Ms. Wang (WeChat: Wang6126) Cupcake fun (Friday 4:00 p. m. or Saturday 2:30 p. m.) Do you like cupcakes We can teach you how to make all your favorite cupcakes! Teacher: Ms. Green (Tel:578-9665)Note: You may use the oven or the knife. The boiling water may also be necessary. Be careful!56.If you want to sign up for the classes, you can ______.A.visit the website B.make a telephone callC.send an email D.leave a message on WeChat57.Jenny can’t take the Tasty zongzi class tomorrow. Who should she talk to A.Mr. Li. B.Mrs. Smith. C.Ms. Wang. D.Ms. Green.58.What do you NOT need to make hamburgers in the Easy hamburger class A.Eggs. B.Beef. C.Bread. D.Lettuce.59.Jack is free at the weekend only. What class can he join A.Jiaozi magic. B.Easy hamburger. C.Tasty zongzi. D.Cupcake fun.60.Which of the following is NOT true according to the passage A.Having cooking classes is fun.B.There is a cooking class every day.C.You should be careful in cooking classes.D.You can learn how to cook both Chinese and western food.第二节 阅读短文,从所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。选项中有一项为多余选项。You’ve been learning words since you were a tiny baby. At first, you learned them only by hearing other people talk. Now that you’re a reader, you have another way to learn words. What should you do when you come to a word and you think you don’t know what it means 61★Say it.First sound it out. Then say it to yourself. 62 Sometimes you know a word in your head but you don’t know what it looks like in print. So if you match up what you know and what you read, you will have the word!★Use the context.If this doesn’t work, take the next step: look at the context—the other words and sentences around it. Read this sentence: When it rained, the dog looked for a shelter in the doorway. 63 Rain and in the doorway might give you helpful information.★ 64If the context doesn’t help, look at the parts of the word. Does it have any parts you know These can help you understand what it means. If you don’t know the meaning of miner, try looking at parts of the word. You might know that a mine is a place underground where people get coal and other valuable things. A lot of times, -er at the end of a word means “a person who does something”. So a miner might be someone who works in a mine.★Look it up.If the three steps above don’t work, you can look it up. 65 —either a book or online. Nobody knows the meaning of every word, but good readers know how to understand words they don’t know.A.Use word parts.B.Look at the words.C.It might sound like a word you know.D.You can find the word in a dictionaryE.Following some easy steps can help you.F.If the word “shelter” doesn’t look familiar, look at the words around it.四、选词填空(满分10分)阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。meter arrive she climb possible be try young world heavyOn May 15, 2023, a 16-year-old girl from Changsha, Hunan province made new history. Xu Zhuoyuan became the 66 Chinese girl to succeed in reaching the top of Mount Qomolangma. The year 2023 marks the 70th anniversary (周年) of the first human being achieving the 67 dream and that makes it more meaningful.Mountain climbing is one of the 68 most dangerous sports, and one of the most popular places for this is Mount Qomolangma. It is about 8,848.86 69 high, so it is very dangerous to climb. Thick clouds, 70 snowstorms and freezing weather conditions make the climbing more difficult. However, these difficulties didn’t scare Xu away. She wanted to challenge herself. She has been training hard to make 71 dream come true.On April 15, she left Changsha for Nepal (尼泊尔). On April 28, she 72 at the base camp and made preparations for the huge task. At 10 p.m. Beijing time on May 14, Xu began her journey from Camp 4. The climbing 73 very hard, and it took her 10 hours to reach the top.Although she is quite young, Xu has already 74 five mountains over 5,000 meters in China. When she was 12 years old, she said on Hunan TV, “I will climb Qomolangma.” Four years later, she kept her promise (诺言). Her spirit shows us that we should challenge ourselves in the face of difficulties. It also shows that we should never give up 75 to achieve our dreams.五、任务型阅读(满分10分)Since the Sanxingdui Ruins (三星堆遗址) were first discovered in 1929, they have brought the world one pleasant surprise after another. Hundreds of historical relics (文物) have been found there. If one of these relics could speak, what would it say “Haha! I’m glad you finally found me!”“Although I’m now incomplete...I think I’m still quite fashionable with my BIG eyes! Experts tell me I am priceless because I am made of 300 grams of gold and they think that a complete version (版本) of me may have weighed about 500 grams.”“Some experts say my appearance shows that the people of the ancient Shu civilization (文明) worshiped (崇拜) gold. Well, that might be true, but I still have secrets that need to be uncovered. For example, some experts have noticed I look very similar to a golden mask found at the Jinsha excavation (发掘) site in Sichuan Province. And this raises a lot of questions about the relationship between the Sanxingdui and Jinsha civilizations.”“It has been a long time since I was discovered. However, researchers still don’t know why I look this way. Of course, I know the answer, but I’d like to keep it a secret, I feel proud to be a mystery!”76.The complete gold mask may have a weight of . (10个词以内)77.The look of the golden mask may show that . (15个词以内)78.Where did the experts find a similar golden mask (10个词以内)79.Why would the relic like to keep the secret about its look (10个词以内)80.The passage mainly talks about . (10个词以内)六、书面表达(满分15分)81.劳动教育已经成为中小学的必修课,它不仅可以培养学生的生活技能、增长学生的生活见识,还能让学生在劳动中体会到付出的价值和收获的喜悦。作为家庭的一员,每个人都有做家务的责任和义务。请以“My Experience of Doing Housework”为题,根据以下要点提示与写作要求,用英语写一篇短文。要点提示:1. What housework do you usually do 2. Tell an experience of doing housework.3. What have you learned from it 写作要求:1. 短文内容应包括要点提示中所有信息,条理清晰,可适当发挥;2. 语句通顺,语法正确,80词左右;3. 文中不得出现真实姓名、校名和地名。My Experience of Doing Housework_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】Who give the apple to you 2.B【原文】How do you study English Peter 3.B【原文】Where can I get a dictionary 4.A【原文】What do you think of water festival 5.A【原文】W: How do you usually go to work By bus M: No. I usually go to work by bike and sometimes on foot.6.C【原文】W: Welcome to my office, Bob.M: Thanks.W: Which do you prefer, tea or coffee M: Neither. I’d like a glass of milk.7.B【原文】M: Kelly, when shall we go to the park W: It’s eight o’clock now. What about half an hour later M: I am afraid I can’t make it.W: Well, let’s start an hour later.8.C【原文】W: What do you often do in your free time, Li Ming M: I listen to pop songs.W: Who is your favourite singer M: Han Geng.W: Have you ever been to his concert M: Yes, I went to his concert in Changsha last year. It was really wonderful.W: How lucky you are!9.B【原文】W: What are you looking for M: I’m looking for some books on history of Hunan.W: Here you are.M: Thank you, Madam. How long may I keep them W: Remember to return your books in a week, please.M: Of course I will.10.A【原文】M: Madam, could you please tell me how to get to the cinema W: Which cinema Dading Cinema or Geling Cinema M: Dading.W: Go along the street, and turn left at the first crossing. It is on the left next to some tall buildings.11.A【原文】W: Hi, Alan. Do you know the useful invention telephone M: Of course, as far as I know, the telephone was invented by Alexander Bell in 1876.12.C【原文】W: What was the machine invented for M: It was invented for washing dishes.13.A 14.B 15.A【原文】A: What’s the matter, Henry You look worried.B: I’m worried I missed my math class this morning.A: What happened B: My alarm clock didn’t work and I overslept.A: How did you get to school B: Well, I missed the bus, of course, so I rode my bicycle. But I was late.A: Have you ever been late, Tina B: Yes, I was late last Tuesday.A: What happened B: I had forgotten my homework. I ran back home to get it. By the time I got back to school with my homework, classes had already started.16.C 17.A 18.C【原文】W: What’s the date today, David M: June 11th. Why W: Father’s day is coming. Don’t you remember M: Oh, I really forgot. That day is for fathers in many countries.W: So what shall we give father as a present.M: How about a tie W: Oh no. He has many ties.M: Shall we buy him a T-shirt W: Good idea. His T-shirt has gone out of style. Let’s go shopping at five twenty, shall we M: Sure. See you then.19.C 20.B 21.B 22.C【原文】略23.B 24.B 25.A 26.C 27.B【原文】Today is Saturday and it is cloudy. My classmates and I walked to the park nearby to take part in an activity. There were three groups of us, and I was in Group Three. After we got there, we began to work at once. The students in Group One watered flowers. The students in Group Two picked up rubbish and collected waste paper and other things for recycling. Our group cleaned the chairs in the park. We worked very hard. After we finished all the work, we all felt very tired. But we had a very happy day, because we did something useful to keep our city clean and tidy.28.A 29.A 30.C【原文】M: Do you have any plans for the coming summer vacation, Alice W: No, not really.M: Which do you prefer, going to the sea or to the mountains W: Well, I love the sea.M: Why W: Swimming and fishing sound great to me. What do you think M: It’s all right, but I don’t like those things.W: So you prefer going to the mountains M: Sure. To me, climbing mountains is interesting. I love the fresh air in the morning.W: It’s interesting, but I really don’t like climbing mountains.31.C 32.D 33.A 34.C 35.A 36.B 37.D 38.A 39.A 40.C 41.C 42.B 43.C 44.A 45.D【导语】本文通过介绍一个英语老师组织的一场特殊的考试,告诉学生不要只看到人生中的问题,要学会乐观地享受生活的快乐。31.句意:老师笑着解释说:“我知道这些天你们要考的考试太多了,但今天的考试很特别。”asked问;complained抱怨;explained解释;guessed猜。根据“I know there are too many tests for you these days, but the test today is very…”可知,此处指老师的解释。故选C。32.句意:我知道这些天你们要考的考试太多了,但今天的考试很特别。difficult困难的;hard艰难的;easy容易的;special特别的。根据下文“Finally they understood the teacher and this special test.”可知,这次考试很特别。故选D。33.句意:听了老师的话,所有的学生都坐直了身子,等着考试开始。waited等待;looked看;searched搜索;cared关心。根据下文“The teacher started to give out the test papers to each student. After he finished handing out the test papers, he asked them to begin.”可知,学生们等着老师发试卷,开始考试。故选A。34.句意:学生们对此非常惊讶。happy开心的;sad悲哀的;surprised惊讶的;relaxed轻松的。根据下文“The teacher noticed the students’ surprise.”可知,学生们感到惊讶。故选C。35.句意:你们必须自己完成这一切。yourselves你们自己;ourselves我们自己;myself我自己;themselves他们自己。主语为“You”,所以此处指你们自己。故选A。36.句意:他们都描述了黑色的“X”。None没有一个;All所有;Neither两者都不;Both两个都。根据下文“Everybody only paid attention to the black ‘X’”可知,他们所有人都描述了黑色的“X”,此处指三者及以上,all符合。故选B。37.句意:全班都认真听,因为他们担心考试不及格。quickly迅速地;hardly几乎不;angrily生气地;carefully认真地。根据“because they worried that they might fail the exam”可知,担心考试不及格,应是认真听讲。故选D。38.句意:不要担心这次测试的结果。results结果;suggestions建议;presents礼物;jobs工作。根据下文“I just want you to think about your life.”可知,老师只是想让学生们想想自己的生活,所以应是让学生们不用担心这次测试的结果。故选A。39.句意:白纸就像我们的整个生活,纸中间的黑色“X”就像我们日常生活中的问题。like像;in在……里面;at在;with和。根据“The white paper is like our whole life and the black ‘X’ in the middle of the paper is just…problems in our daily life.”的语境可知,此处进行比喻,like符合。故选A。40.句意:然后,学生们积极讨论并表达了他们的意见。her她的;his他的;their他们的;your你的。根据主语为“the students”并结合语境可知,此处指表达了他们的意见。故选C。41.句意:我们的生命是上帝赐予我们的一份礼物,充满了爱和关怀。problem问题;challenge挑战;gift礼物;window窗户。根据“Our life is a…given to us by God, with love and care.”的语境并结合选项可知,此处指我们的生命是上帝赐予我们的一份礼物,C项符合。故选C。42.句意:然而,我们只关心疾病和饥饿等问题,从来没有看到这些问题比我们生活中的其他一切都要小得多。Except除了;However然而;Also也;Besides此外。根据上文“Our life is a…given to us by God, with love and care.”及空后的“we just care about the problems like illness and hunger, and never see that these problems are much…than everything else we have in our life”的语境可知,此处句意发生了转折,B项符合。故选B。43.句意:然而,我们只关心疾病和饥饿等问题,从来没有看到这些问题比我们生活中的其他一切都要小得多。more important更重要的;bigger更大的;smaller更小的;more serious更严重的。根据“these problems are much…than everything else we have in our life”的语境并结合选项可知,此处指这些问题比我们生活中的其他一切都要小得多。故选C。44.句意:我们应该试着把目光从问题上移开,享受生活给我们的每一刻。enjoy享受;waste浪费;invite邀请;throw扔。根据“We should try to take our eye off the problems”可知,把目光从问题上移开,应是享受生活给我们的每一刻。故选A。45.句意:只有这样,我们才能开始一段美好的旅程,在生活中找到真正的幸福。door门;spirit精神;skill技能;journey旅程。根据“Only then can we start a nice…and find true happiness in our lives.”的语境并结合选项可知,此处指开始一段美好的旅程,在生活中找到真正的幸福,D项符合。故选D。46.B 47.D 48.D 49.B 50.C【导语】本文是记叙文。主要讲述了陶瓷艺术家Jim和Jack在运送陶瓷罐去城市售卖途中遭遇风暴导致陶瓷罐全碎,最终将碎陶瓷罐制成马赛克瓷砖售卖并获得成功的故事。46.细节理解题。根据“Two years ago, they left their hometown—a small village and moved here.”可知,他们来自一个小村庄。故选B。47.细节理解题。根据“All the pots were broken into pieces. The two men’s dream of becoming rich was broken along with the pots.”可知,他们的梦想没有实现是因为 陶瓷罐都碎了。故选D。48.细节理解题。根据“So Jim and Jack used the broken pots to make mosaic tiles (马赛克瓷砖) and sold them to the city people.”可知,他们最终通过售卖马赛克瓷砖赚钱。故选D。49.推理判断题。根据“Through more than ten years of hard work, they made the best pots in the town.”可知,他们花费了十多年而非十年制作出镇上最好的陶瓷罐,B选项表述错误。故选B。50.主旨大意题。文章讲述Jim和Jack在陶瓷罐全碎、梦想破灭后,没有消沉,而是将碎陶瓷罐制成马赛克瓷砖并获得成功,体现了“有活跃的思维,就有希望”的道理。故选C。51.C 52.C 53.D 54.B 55.A【导语】本文是说明文。主要介绍了小米公司创造了第一辆电动汽车SU7的相关信息。51.细节理解题。根据“In China, there is a company called Xiaomi. They make smartphones and many other cool gadgets (电子装置).”可知,小米过去制造智能手机和其他电子装置。故选C。52.细节理解题。根据“That’s more than the Tesla Model 3, which can only go 567 kilometers.”可知,特斯拉Model 3一次充电可行驶567公里。故选C。53.推理判断题。根据“They made the SU7’s brain (operating system 操作系统) work like the ones in Xiaomi’s phones and laptops (笔记本电脑)”可知,“Xiaomi SU7’s brain works like the operating system in Xiaomi’s phones and laptops”表述正确。故选D。54.细节理解题。根据“one thing is for sure: The world of electric cars just got a lot more interesting.”可知,作者认为未来的电动汽车世界会更有趣。故选B。55.推理判断题。文章围绕小米电动汽车展开,涉及科技产品的研发、性能对比等内容,属于科技范畴,因此可能在报纸的科学版块读到。故选A。56.A 57.C 58.A 59.D 60.B【导语】本文是应用文。主要介绍了烹饪俱乐部为孩子们开设的趣味烹饪课程,包括课程内容、时间、老师及报名方式等信息。56.细节理解题。根据“Visit www. to sign up (报名) for the classes!”可知,若要报名课程,可以访问网站。故选A。57.细节理解题。根据“Tasty zongzi”部分“Teacher: Ms. Wang (WeChat: Wang6126)”可知,若杰妮明天不能上粽子课,应该找王老师。故选C。58.细节理解题。根据“Easy hamburger”部分“All you need are bread, beef, chicken, lettuce and salad cream.”可知,制作汉堡不需要鸡蛋。故选A。59.细节理解题。根据“Cupcake fun (Friday 4:00 p.m. or Saturday 2:30 p.m.)”可知,杰克只在周末有空,可以参加纸杯蛋糕课。故选D。60.推理判断题。根据文中“Tuesday 5:00 p. m. or Thursday 4:30 p. m.”、“Wednesday 5:00 p. m. or Thursday 5:00 p. m.”等可知,文中提到的课程时间并非每天都有烹饪课,B选项表述错误。故选B。61.E 62.C 63.F 64.A 65.D【导语】本文是一篇说明文。文章围绕阅读时遇到生词该如何处理展开,给出了通过发音、语境、词根词缀和查词典等多个实用步骤建议。61.根据“What should you do when you come to a word and you think you don’t know what it means ”并结合后文可知,后文介绍了了解单词意思的一些方法,E项“遵循一些简单的步骤可以帮助你”符合语境。故选E。62.根据“First sound it out. Then say it to yourself.”可知,此处说的是要把生单词读出来,C项“它可能听起来像一个你知道的词”符合语境。故选C。63.根据“If this doesn’t work, take the next step: look at the context—the other words and sentences around it.”可知,此处说的是要结合语境理解,F项“如果避难所这个词看起来不熟悉,看看它周围的词”符合语境。故选F。64.根据“If the context doesn’t help, look at the parts of the word.”可知,本段告诉我们可以看单词的组成部分,A项“使用单词的组成部分”符合语境。故选A。65.根据“If the three steps above don’t work, you can look it up.”和“either a book or online.”可知,此处指查字典,D项“你可以在字典里找到这个词”符合语境。故选D。66.youngest 67.impossible 68.world’s 69.meters 70.heavy 71.her 72.arrived 73.was 74.climbed 75.trying【导语】本文讲述了一位16岁的女孩徐卓媛登上珠穆朗玛峰的事迹。66.句意:徐卓媛成为成功登顶珠穆朗玛峰的中国最年轻女孩。根据前文“a 16-year-old girl”及备选词young可知,此处需用形容词最高级体现年龄最小的特点,应用young的最高级youngest“最年轻的”作定语修饰名词girl。故填youngest。67.句意:2023年是人类实现不可能梦想的第70年,这也让这一年更有意义。根据“the 70th anniversary of the first human being achieving the … dream”可知,此处是指实现了不可能的梦想,用形容词修饰名词“dream”,备选词possible“可能的”的反义词impossible“不可能的”符合语境。故填impossible。68. 句意:登山是世界上最危险的运动之一,而最受欢迎的地方之一就是珠穆朗玛峰。根据“Mountain climbing is one of the … most dangerous sports,”可知,此处是指登山是世界上最危险的运动之一,备选词world“世界”的所有格形式world’s符合语境。故填world’s。69.句意:它大约有8848.86米高,所以攀登非常危险。根据“8,848.86”及“high”可知,此处是指珠峰有8,848.86米高,需用长度单位,备选词meter“米”为可数名词,需用复数形式meters。故填meters。70.句意:厚厚的云层、猛烈的暴风雪和严寒的天气条件使攀登更加困难。此处需用形容词修饰名词“snowstorms”,备选词heavy“猛烈的、大量的”符合语境,形容暴风雪很大。故填heavy。71.句意:她一直在努力训练,以实现她的梦想。此处需用形容词性物主代词修饰名词“dream”,结合主语“she”,备选词she的形容词性物主代词her“她的”符合语境。故填her。72.句意:4月28日,她抵达大本营,为这项艰巨的任务做准备。根据“at the base camp”可知,此处表示“到达”,备选词“arrive”符合,结合时态为一般过去时,需用过去式arrived。故填arrived。73.句意:攀登非常艰难,她花了10个小时才到达山顶。此处缺少系动词,主语“the climbing”为单数,结合时态为一般过去时,备选词be的过去式was符合语境。故填was。 74.句意:虽然徐卓媛很年轻,但她已经攀登过中国五座5000米以上的山峰。根据“five mountains”可知,此处表示“攀登”,备选词climb符合,结合“has already”可知时态为现在完成时,需用过去分词climbed。故填climbed。75.句意:这也表明,为了实现我们的梦想,我们永远不应该放弃努力。根据固定短语give up doing sth.“放弃做某事”及语境,此处表示“努力”,备选词try的动名词形式trying符合,try to do sth.表示“努力做某事”。故填trying。76.about 500 grams 77.the people of the ancient Shu civilization worshiped gold 78.At the Jinsha excavation site in Sichuan Province 79.Because it feels proud to be a mystery. 80.one of the relics’ words/the golden masks’ words/what one of the relics says【导语】本文是一篇记叙文,主要通过三星堆黄金面具的拟人化自述,介绍其重量、关联的古蜀文明特征、与金沙遗址面具的联系及自身的神秘性。76.根据文章第三段“a complete version of me may have weighed about 500 grams”可推知,完整的黄金面具重量约为500克。故填about 500 grams。77.根据文章第四段“the people of the ancient Shu civilization worshiped gold”可推知,黄金面具的外观表明古蜀文明崇拜黄金。故填the people of the ancient Shu civilization worshiped gold。78.根据文章第四段“a golden mask found at the Jinsha excavation site in Sichuan Province”可推知,专家在四川省的金沙遗址发现了类似的黄金面具。故填At the Jinsha excavation site in Sichuan Province.79.根据文章最后一段“I’d like to keep it a secret, I feel proud to be a mystery!”可推知,文物喜欢保持神秘感是因为它为此感到自豪。故填Because it feels proud to be a mystery.80.通读全文,文章以三星堆黄金面具的拟人化口吻展开,讲述其相关信息,核心围绕 “三星堆黄金面具的自述”。故填one of the relics’ words/the golden masks’ words/what one of the relics says。81.例文My Experience of Doing Housework As a family member, it’s our duty to help our parents do housework. Last Sunday, when my parents went out shopping, I began to clean my house. I swept the floor, wiped the table and made my bed. I took all the rubbish out. When my parents came back, they were surprised and praised me. I felt so happy. Sharing the housework with our parents means showing love to them. So I suggest all of us should take action from now on.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态以“一般过去时”为主;③提示:需涵盖所有要点,注意不要遗漏提示中的要点,可适当添加细节,并突出写作要点。[写作步骤]第一步,明确短文核心主题为"帮父母做家务的经历与感悟",围绕该主题搭建内容框架;第二步,依次描述做家务的背景、具体过程、父母的反馈、自身的情绪及后续行动;第三步。最后点明意义并提出倡议。[亮点词汇]①do housework做家务②sweep the floor扫地③come back回来[高分句型]①when my parents went out shopping, I began to clean my house. (when引导时间状语从句)②Sharing the housework with our parents means showing love to them. (动名词短语作主语)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 【湖北省专用】2025-2026学年九年级英语上第一次月考模拟题(含答案 听力音频).docx