资源简介 2025-2026学年九年级英语上第一次月考模拟题【考试范围:Unit1-Unit3】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分24分)1.A. B. C.2.A. B. C.3.A. B. C.4.A. B. C.5.A. B. C.6.A. B. C.7.A.Here you are. B.I think so. C.Never mind.8.A.He is friendly. B.He is tall and thin. C.He is an office worker.9.A.Have a good time. B.You can’t go. C.I’m sorry to hear that.10.A.I like singing. B.I like listening to music. C.Light music.11.A.Over there. B.In the library. C.I disagree.12.A.He is smart. B.Because it’s fun. C.I like it.13.How much will the man pay for two T-shirts A.$10. B.$25. C.$40.14.It is reported that over _________ of energy comes from renewable sources.A.13% B.23% C.30%15.Tom's rocket is made of _________.A.wood B.metal C.plastic16.How long did the school sports meeting last A.Three days. B.Seven days. C.Five days.17.Tim doesn’t want to go to the shopping center because _________.A.there are too many people B.he doesn’t like shopping C.the clothes there are cheap18.What does the girl mean A.She doesn’t think the weather will be nice.B.She doesn’t like hiking.C.She doesn’t have time this weekend.听下面一段对话,回答下列各题。19.How long does it take John to get home by bus A.About 15 minutes. B.About 30 minutes. C.About 45 minutes.20.What will John do first when he gets home A.Have dinner. B.Watch a game. C.Do some reading.听下面一段对话,回答下列小题。21.What do Jack and Mary’s class want to do A.Go to hospital. B.Help animals. C.Sell cakes.22.When will Jack sell cakes A.In April. B.In March. C.In May.听下面一段对话,回答下列各小题。23.What does the boy’s grandma think of living in Kaili A.She loves it. B.She dislikes it. C.She doesn’t mind it.24.How is Kaili now A.It is dirty. B.It is quiet. C.It is beautiful.二、听力填空(满分6分)听短文,完成表中所缺信息,每空仅填一词。(读三遍)It’s Important to Learn How to 2526 It helps us to make friends. ● to help others to feel cared about ●to show we are 27 and friendlyIt teaches us how to be 28 . ●to think about the needs of other people and your ownIt gives us a 29 of purpose. ●to do something meaningful for others ●to make us feel good about 30三、选词填空(满分6分)阅读下列短文,从框内7个选项中选出能分别填入6个小题空白处的最佳选项。A.that B.if C. it D.live E. tall F. away G. luckOnce a poor man hoped for good luck and found a tree in the wild. He took 31 home and grew more trees from its seeds (种子). This really made him a rich man, so he named it the money tree. People think 32 the trunk (树干) of the money tree can hold treasure in it. The five leaves stand for metal, wood, water, fire and earth—the five things of balance. That’s why Chinese people like the money tree better than other plants.Now we can see more and more money trees in China. People believe it can bring good 33 into their lives. People also give the tree to friends or to new neighbors. This plant can be very 34 , up to 15 meters, but we usually see them as desk plants of maybe a 1.2-1.5 meter tree.The tree is very easy to care for and can 35 for many years. It grows best in temperature between 18°C and 27°C. It’s better to keep the tree 36 from cold air. Don’t put it near an outside door.四、完形填空(满分10分)Do you still remember the debate (争论) between sweet and salty zongzi during the Dragon Boat Festival It seems that the 37 between northerners and southerners have always been a hot topic among Chinese.Now another difference has drawn wide attention: The way northerners and southerners 38 for food at markets. People from southern China usually 39 what they need for just one or two meals. It is 40 for them to buy just half a Chinese cabbage, two potatoes and 0.25 kilograms of beef at a time. 41 , people may laugh at you if you do this in the north. They usually buy vegetables and meat enough for a week.Also, when you go to the market in the south, you can buy a 42 number of apples, maybe only two or three. Shop owners even help you peel and cut them. But shop owners in the north hardly 43 such service.The climate (气候) may be the main reason for the differences. Food can be kept for a long time in the north 44 it is usually cold and dry there. Many northerners have the habit of stocking up (囤货) on food. But because of the hot and wet weather in the south, southern Chinese 45 to buy just enough food for one meal or one day. Otherwise, the food may go bad. Maybe these debates about differences help us Chinese understand each other 46 . Then we can get on very well.37.A.differences B.expressions C.secrets38.A.shop B.care C.wait39.A.pass B.mail C.buy40.A.hard B.unusual C.normal41.A.However B.Similarly C.Finally42.A.great B.large C.small43.A.receive B.offer C.watch44.A.as B.but C.and45.A.like B.refuse C.hate46.A.worse B.less C.better阅读理解(满分34分)ANational Gallery (美术馆) of Canada (NGC)Opening Hours May 1st—September 30th 8:30 a.m. to 6:00 p.m. October 1st—April 30th 9:30 a.m. to 5:00 p.m.Location At the corner of St. Patrick Street and Sussex DriveParking Parking costs $2.75 per hour. If you park one day, it costs $14 (Members $12)Cafe The cafe closes half an hour before the gallery closes. It offers salad, dessert bars, sandwiches and more in a self-service environment. You can have a wonderful view of Nepean Point, the Ottawa River and Parliament Hill here. NGC members enjoy a 20% discount (折扣) on food at the cafe, with buying of $20 at least.Shopping: The shop opens at 10:00 a.m. and closes at 6:00 p.m. You can buy books and toys. NGC members enjoy a 15% discount on most goods.Cloakroom (衣帽寄存处): The cloakroom is free. Bags larger than 30*40*12 cm and umbrellas must be checked in the cloakroom, where you can also check your coat.47.When can you visit the gallery in November A.At 8:30 a.m. B.At 6:00 a.m. C.At 10:00 a.m.48.What do we know about the cafe in the gallery A.Some of its services are free.B.People can enjoy a 20% discount in it.C.People can have a good view of the Ottawa River here.49.How long is the shop open A.7 hours. B.8 hours. C.9 hours.50.We can most probably read the text from________.A.a science websiteB.a travel magazineC.a school notice-boardBThe earth is about 4,600 million years old. Modern man has lived on the earth for only 35,000 years, but during that time, we have changed our planet in many ways. Many of the things that we have done are good, but more are not good for the earth.Water Pollution (污染)A lot of people, birds and fish die each day because of water pollution. Factories have polluted the land and the water. As a result, many rivers and lakes are now dead.Air PollutionIn big cities, factories, as well as cars, trucks and buses are the main causes of air pollution. Many people in cities now have serious health problems. For example, Mexico city used to be a beautiful sunny capital, but today it is always covered by thick brown clouds.Soil PollutionIn order to have a good harvest, most of the farmers use chemicals too much in their fields. That’s bad for the soil. But this kind of pollution is difficult to stop.Hope for the FutureThese problems are very serious for our future, so all of us should do something to improve our environment. If we can stop pollution, our planet will become more and more beautiful and our health will be better. Let’s be greener people!51.________ have made the earth change a lot.A.Human beings B.Animals C.Plants52.There are ________ kinds of pollution in this passage.A.two B.three C.four53.________ is a big problem now.A.Pollution B.Population C.Education54.Which sentence is NOT true according to the passage A.Most of the things that we have done are good for our planet.B.We must stop the factories from pouring waste water into the rivers and lakes.C.Because of water pollution, many rivers and lakes are now dead.CLast term, some firefighters came to our school and talked to us about something important: Fire safety!The firefighters told us all about how fires start and what we can do to stop them. They showed us the cool clothes and hats that firefighters wear, and they even let us try them on! We looked just like real firefighters!However, the most important thing they wanted us to remember was what we must do in the middle of a fire. They told us to always stay low to the ground and crawl (爬行) to the nearest door. They also showed us how to use a fire extinguisher (灭火器) and call for help.At the end of the visit, the firefighters gave us a test to see how much we learned. I was so proud of myself because I got all the answers right!Several weeks later, we had a fire drill (消防演习) at school. The alarm went off, and we had to leave our classroom quickly. At first, I felt a little nervous, but I remembered everything the firefighters taught us. I stayed low to the ground, crawled to the door, and got outside. After the drill, our teacher told us that all the safety rules we learned are there to protect us and that we must take them seriously.Now, whenever I hear the sound of a fire alarm, instead of being nervous, I feel prepared. To me, fire safety is not just a school lesson for a young student. Instead, it’s a lifelong skill that will always keep me safe.55.What does the underlined word “them” in Paragraph 2 refer to A.The fires.B.The teachers and students.C.The firefighters’ hats and clothes.56.According to the passage, what is the most important for students to do in the middle of a fire ①To use a fire extinguisher. ②To stay low to the ground.③To crawl to the nearest door. ④To call the firefighters for help.A.①② B.②③ C.③④57.What did the writer do during the drill A.He called 119 for help.B.He hid under the desk.C.He followed the safety rules.58.Which of the following words may the writer use to describe the lesson on fire safety A.Necessary. B.Hard. C.Scary.第二节 根据短文内容,从6个选项中选出能分别填入5个小题空白处的最佳选项。During the 2024 Paris Olympics, people were surprised to see the round, purple marks on the body of the Chinese swimmers. What happened to them In fact, they just visited a doctor of traditional Chinese medicine (TCM) and had “cupping” (拔火罐).59 Chinese massage can make you relaxed and fresh. In acupuncture, doctors put long needles (针) into the patients’ heads, faces, and arms. It takes away pain, though the look is funny.TCM is an important part of Chinese culture. The earliest medical classic in China, Huangdi’s Classic on Medicine (《黄帝内经》) came out more than 2,000 years ago. 60 In Chinese culture, yin and yang are the two parts of nature. Nature keeps balanced (平衡) if yin and yang work well together. The human body needs such a balance, too. TCM helps to do that. Quite especially, for some health problems, a doctor of TCM will not give you medicine. 61For example, it is common to eat on the way to school, at our desk, or in front of the TV. But TCM thinks it’s wrong. Here are the correct ways. Sit down to eat. 62 Eat seasonal foods. Do not miss any of the three meals. Also, get your body moving often, just as the saying goes, “Running water is never stale.”63 A government report says people in 183 countries and areas are now using TCM.A.TCM has a history of over 4000 years.B.The book is about the relationship between man and nature.C.Turn off the TV and get away from the work desk while eating.D.Instead, he may give you just a food plan and right ways to eat.E.Nowadays, TCM is becoming more and more popular around the world.F.Massage (按摩) and acupuncture (针灸) are two other important kinds of TCM.六、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题(1至4题每题答案不超过3个单词,5题须用完整句子回答)。“Dear passengers, welcome to take the bus No 38.” It’s 6:30 in the morning. At the starting station of the bus No.38 in Handan, Hebei province, the driver, Feng Zhiliang, is already ready for work. With a microphone, Feng greets the first group of passengers.Feng Zhiliang, 43 years old, started working as a driver of the Handan Public Transport Group in 2009. He announces bus stops in both Chinese and English. His video was shared online by a passenger, and it attracted lots of attention. “Dear passengers, next, let me introduce Congtai Park in Handan to you...” Some people said, “It’s like experiencing a flight for just two yuan!”How did Feng come up with this idea Several years ago, he found that he could often meet some foreign passengers on the No.38 Bus. Once, he welcomed a foreign passenger with “Hello. Happy New Year!” during the Spring Festival. Encouraged by the passenger’s warm response, Feng was inspired to make a change. He made a decision to learn English so that he could make foreign passengers have a better understanding of China.Feng started to learn English in 2020. He took online courses, searched for various English materials, and used translation software to study whenever he could. In the daytime, he made full use of the 20-minute break to study. At night, after dropping off the last set of passengers, Feng would return home and finish his chores at around 21:00. Although he was very tired, he was persistent (坚持不懈的) and went on to learn English for an hour.After three years of hard work and preparation, and encouraged by his workmates. In early 2023, Feng began making bilingual announcements. Since then, Feng has had a large number of fans. Many passengers choose to take the bus No.38 under his guidance, listening to his stories about the great places of interest and local culture. Some parents bring their kids to partake in the enriching bilingual environment he has cultivated.64.Feng Zhiliang has been a bus driver for years till 2024.65.To help foreign passengers better, Feng decided to learn English.66.Paragraph 4 mainly talks about Feng’s to learn English.67.From the last paragraph, we can infer Feng’s act is among passengers.68.What spirit can you learn from Feng Zhiliang 七、完成句子(满分10分)69.制作手工艺品来装饰节日是值得推崇的。It’s wonderful handicrafts to decorate festivals.70.我们可以通过阅读古诗来与中国文化相连接。We can Chinese culture through reading ancient poetry.71.灯会上的蘑菇房子真可爱啊!the mushroom house is at the Lantern Festival!72.谨则少过。The you are, the fewer mistakes you will make.73.今年中国有多少人口?the of China this year 八、短文填空(满分10分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。Smoking has not been allowed in public places in England since July 2007. This was a successful 74 (decide) made by the government in years. It was popular 75 most people. In a survey (调查) last month, 78% of the people said they would still support the 76 (smoke) ban (禁令).It is now much more pleasant to go into a pub or a restaurant. Before that, pubs were 77 (fill) with smoke which made you cough and made your hair and clothes smelly. However, 78 (recent), a study shows that 16% of the bar and pub owners are disappointed to notice a drop in business, 79 smokers like killing time at home and seldom go out for a drink.No smoking in public places is good for 80 (people) health. 400,000 people in England have given up smoking slowly and the number of people with heart 81 (problem) has fallen by more than 2%. It also has 82 good influence on nonsmokers. For example, the number of children with lung disease has 83 (drop) by around 20%.九、书面表达(满分15分)84.在学习的道路上,同学们难免会遇到一些困难。大家会积极应对,探寻好的学习方法。我校广播站正在开展主题为“How I Learn ________ ”的征文活动。请参考图文信息,写一篇征文。要求:1. 补全标题;2. 内容积极向上,不少于80词;3. 文中不得出现真实的人名和校名。________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】A: Cindy, how do you celebrate the Mid-Autumn Festival B: We usually eat moon cakes and admire the moon.2.C【原文】W: Dragons are dangerous animals in western cultures. But in Chinese culture, they look different and can bring hope and good luck.M: Yes. Different cultures, different meanings.3.B【原文】W: Tom, what’s the weather like in your city M: It’s sunny.4.C【原文】W: Excuse me, what can I do for you M: Yes, please. I need a pair of shoes for school.5.B【原文】M: What should I do to be a greener person, Sally W: You’d better ride a bike to school instead of taking a taxi.6.B【原文】M: Mary, why are you so happy W: I worked as a volunteer for the 9th Asian Winter Games yesterday and got a gift Binbin.7.A【原文】Excuse me, please give me a pair of chopsticks.8.B【原文】What does your brother look like 9.A【原文】Mom, my good friend Mike invited me to go camping this Saturday.10.C【原文】What kind of music do you like best 11.C【原文】I think students should wear their favorite clothes at school.12.B【原文】Why do you like English best, John 13.C【原文】M: Excuse me, what’s the price of the T-shirt W: Twenty-five dollars. But if you buy two, you can get them for forty dollars.14.C【原文】M: The sun, wind, waves and heat from deep in the earth are renewable sources.W: You are right and now it is reported that over thirty percent of energy comes from renewable sources.15.C【原文】W: Tom, your rocket is really cool. Is it made of metal or wood M: Neither. It’s made of used plastic.16.B【原文】M: Boys and girls, you did well in school sports meeting.W: Yeah, we got the first place and made many friends during these seven days.17.A【原文】W: Why not go to the shopping center, Tim The clothes there are on sale.M: They are cheap but there are too many people. I hate going to places like that.18.A【原文】M: Can we go hiking this weekend W: I’m afraid not. The weather report says the rain won’t stop until next Tuesday.19.B 20.B【原文】A: Oh, no, we just missed the bus.B: Take it easy, John. There will be another one in 15 minutes.A: That means I will get on the bus at half past 5 and get home at about six o’clock. That’s a little late.B: Do you have anything special to do tonight A: I’ll watch a ping-pong game first. Then do some reading after dinner as usual.21.C 22.C【原文】A: Jack, we have to talk about the class cake sale.B: Mary, we need to decide whom we should give our money too, right A: Yes. When will you do it B: It is April now. I want to sell cakes next month.A: Okay, I will take part in it.B: Thank you. Personally, we want to support a group that helps children.A: It is a good idea. And we can ask our Chinese teacher for help.23.A 24.C【原文】M: Grandma, have you been in Kaili for a long time W: Yes. I’ve been here for twenty years.M: How do you like living here W: I really love it. It used to be dirty but now it’s clean and beautiful. And I can enjoy square dancing outside.M: The city has improved a lot.W: Yes, so we should be thankful to all the good things we have today.25.Share 26.Reasons 27.kind 28.fair 29.sense 30.ourselves【原文】Sharing usually means enjoying something with others. It’s important to learn how to share. Here are some reasons.Firstly, sharing helps us to make friends. It helps others to feel cared about, and shows that we are kind and friendly.Secondly, sharing teaches us how to be fair. You can’t take all things just because you love them. And you don’t need to give up all things just because someone else wants them. You should think about the needs of other people and your own.Finally, sharing gives us a sense of purpose. It means doing something meaningful for others and makes us feel good about ourselves.31.C 32.A 33.G 34.E 35.D 36.F【导语】本文主要介绍了招财树在中国很受欢迎的原因、人们赋予它的意义、它的高度、种植条件以及养护方法等。31.句意:他把它带回家,用它的种子种了更多的树。根据“Once a poor man hoped for good luck and found a tree in the wild. He took …home and grew more trees from its seeds (种子).”可知,空处指代上文提到的“a tree”,用it代替。故填C。32.句意:人们认为招财树的树干里面可以藏有财宝。根据“People think …the trunk (树干) of the money tree can hold treasure in it.”可知,此句为宾语从句,从句不缺成分,所以用that引导。故填A。33.句意:人们相信它能给他们的生活带来好运。根据“People believe it can bring good …into their lives.”可知,此处是指招财树能给生活带来好运,luck“运气”,不可数名词。故填G。34.句意:这种植物可以长得很高,高达15米,但我们通常看到的可能是1.2-1.5米高的桌上植物。根据“up to 15 meters”可知,此处是指这种植物可以长得很高,tall“高的”,形容词作表语。故填E。35.句意:这种树很容易照料,可以存活很多年。根据“The tree is very easy to care for and can …for many years.”可知,此处是指招财树可以存活很多年,live“存活”,情态动词can后跟动词原形。故填D。36.句意:最好让树远离冷空气。根据“It’s better to keep the tree …from cold air.”可知,此处是指让树远离冷空气,keep away from“远离”。故填F。37.A 38.A 39.C 40.C 41.A 42.C 43.B 44.A 45.A 46.C【导语】本文介绍了中国南方人和北方人在生活方式上的一些不同。37.句意:北方人和南方人之间的差异似乎一直是中国人的热门话题。differences差异;expressions表达;secrets秘密。根据“Do you still remember the debate (争论) between sweet and salty zongzi during the Dragon Boat Festival ”可知,此处指南北差异一直是中国人的热门话题。故选A。38.句意:北方人和南方人在市场上购买食物的方式。shop购物;care关心;wait等待。根据“for food at markets”可知,在市场上应是购买食物。故选A。39.句意:中国南方人通常只买一两顿饭所需的东西。pass通过;mail邮寄;buy买。根据“It is … for them to buy just half a Chinese cabbage, two potatoes and 0.25 kilograms of beef at a time.”可知,南方人通常只买一两顿饭所需的东西。故选C。40.句意:他们一次只买半个大白菜、两个土豆和0.25公斤牛肉是很正常的。hard困难的;unusual不同寻常的;normal正常的。根据“People from southern China usually … what they need for just one or two meals.”可知,南方人通常只买一两顿饭所需的东西,所以一次只买这些东西是正常的。故选C。41.句意:然而,如果你在北方这样做,人们可能会嘲笑你。However然而;Similarly同样地;Finally最终。“在北方这样做,人们可能会嘲笑你”与“中国南方人通常只买一两顿饭所需的东西”是转折关系,用however承接句子。故选A。42.句意:此外,当你去南方的市场时,你可以买少量的苹果,也许只有两三个。great好的,大的;large大的;small小的。根据“maybe only two or three”可知,是买少量的苹果。a small number of“少量的”。故选C。43.句意:但北方的店主几乎不提供这样的服务。receive接受;offer提供;watch观看。根据“people may laugh at you if you do this in the north”可知,北方的店主几乎不提供这样的服务。故选B。44.句意:食物可以在北方保存很长时间,因为那里通常又冷又干。as因为;but但是;and和。“那里通常又冷又干”是“食物可以在北方保存很长时间”的原因,用as引导原因状语从句。故选A。45.句意:但由于南方炎热潮湿的天气,中国南方人喜欢买一顿饭或一天的食物。like喜欢;refuse拒绝;hate憎恨。根据“People from southern China usually … what they need for just one or two meals.”可知,南方人喜欢买一顿饭或一天的食物。故选A。46.句意:也许这些关于分歧的争论有助于我们中国人更好地相互理解。worse更差;less更少;better更好。根据“Then we can get on very well.”可知,这些争论有助于我们中国人更好地相互理解。故选C。47.C 48.C 49.B 50.B【导语】本文是一篇应用文,介绍了加拿大国家美术馆的开放时间、位置、停车费用、咖啡馆、商店和衣帽寄存处等相关信息,为游客提供参观指南。47.细节理解题。根据“Opening Hours”部分“October 1st—April 30th 9:30 a.m. to 5:00 p.m.”可知,11月属于该时间段,开放时间为上午9:30到下午5:00,选项C“上午10:00”在此范围内。故选C。48.细节理解题。根据“Cafe”部分“You can have a wonderful view of Nepean Point, the Ottawa River and Parliament Hill here.”可知,在咖啡馆可以欣赏到渥太华河的美景。选项A“部分服务免费”未提及;选项B“人们可以享受20%的折扣”需满足“NGC会员且消费至少20美元”的条件,表述不全面;选项C符合原文描述。故选C。49.细节理解题。根据“Shopping”部分“The shop opens at 10:00 a.m. and closes at 6:00 p.m.”可知,商店营业时间为上午10:00到下午6:00,共8小时。故选B。50.推理判断题。文章介绍了加拿大国家美术馆的参观信息,包括开放时间、位置、设施等,属于旅游类内容。选项A“科学网站”和选项C“学校公告栏”均不符合;选项B“旅游杂志”符合语境。故选B。51.A 52.B 53.A 54.A【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了人类活动对地球造成的三种污染(水污染、空气污染、土壤污染)及其影响,并呼吁人们采取行动改善环境。51.细节理解题。根据“Modern man has lived on the earth for only 35,000 years, but during that time, we have changed our planet in many ways.”可知,人类在短时间内极大地改变了地球。故选A。52.细节理解题。通读全文可知,文中明确提到三种污染:Water Pollution、Air Pollution、Soil Pollution。故选B。53.推理判断题。根据“These problems are very serious for our future, so all of us should do something to improve our environment.”可知,对于我们的未来,文章提到的“水污染”、“空气污染”和“土壤污染”这些问题是非常严重的,所以我们应该做点什么来改善我们的环境,由此可知,污染问题是现在的一个大问题。故选A。54.推理判断题。根据“Many of the things that we have done are good, but more are not good for the earth.”可知,我们所做的许多事情都是好事,但更多的事情对地球不利,即多数人类活动对地球有害,选项A“我们所做的大多数事情都对我们的星球有益。”表述有误。故选A。55.C 56.B 57.C 58.A【导语】本文讲述了消防员访问学校,向学生们介绍火灾安全知识,消防员不仅展示了消防装备,还教授了在火灾中的逃生技巧和如何使用灭火器。作者通过参加消防演习,将所学的安全规则付诸实践,从而在面对火灾警报时感到准备充分而不是紧张。55.词句猜测题。根据“They showed us the cool clothes and hats that firefighters wear, and they even let us try them on!”可知,此处指试穿衣服和帽子,故此处them指代“消防员的衣服和帽子”。故选C。56.细节理解题。根据“They told us to always stay low to the ground and crawl (爬行) to the nearest door.”可知,在火灾中,要离地面低一点,爬到最近的门前。故选B。57.细节理解题。根据“but I remembered everything the firefighters taught us...”以及下文作者的做法可知,在火灾演习中,他遵守了安全规则。故选C。58.推理判断题。根据“To me, fire safety is not just a school lesson for a young student. Instead, it’s a lifelong skill that will always keep me safe.”可知,消防安全不仅仅是一个年轻学生的学校课程,相反,这是一项终身技能,永远能保证我的安全,所以作者认为这节课是很有必要的。故选A。59.F 60.B 61.D 62.C 63.E【导语】本文介绍了中医的几种疗法及其哲学基础,并强调中医通过饮食调理等自然方式保持健康。最后指出中医在全球的广泛流行。59.根据“Chinese massage can make you relaxed and fresh. In acupuncture, doctors put long needles (针) into the patients’ heads, faces, and arms. It takes away pain, though the look is funny.”可知,介绍了按摩和针灸的作用,故空处会引出按摩和针灸的主题。选项F“按摩和针灸是中医的另外两种重要形式。”与之相符。故选F。60.根据“The earliest medical classic in China, Huangdi’s Classic on Medicine (《黄帝内经》) came out more than 2,000 years ago.”可知,提到了《黄帝内经》的出版情况,故空处与这本书相关。选项B“这本书是关于人与自然的关系的。”与之相符。故选B。61.根据“Quite especially, for some health problems, a doctor of TCM will not give you medicine.”可知,提到了中医治病的方式,故空处应补充其治病方式。选项D“相反,他可能只给你一个饮食计划和正确的饮食方式”与之相符。故选D。62.根据“Here are the correct ways, Sit down to eat.”可知,列举了正确吃饭的方式,故空处会继续补充饭前事宜。选项C“吃饭时关掉电视,离开书桌。”与之相符。故选C。63.根据“A government report says people in 183 countries and areas are now using TCM.”可知,引用政府报告“全球183个国家和地区使用中医”,故空处应会总结中医的受欢迎这一特点。选项E“如今,中医在世界各地越来越受欢迎。”与之相符。故选E。64.fifteen/15 65.understand China/to understand China 66.ways/steps/experience/efforts 67.popular 68.We can learn the spirit of persistence, hard work from Feng Zhiliang.【导语】本文主要讲述了邯郸公交司机Feng Zhiliang使用双语报站,收获了一大批粉丝的故事。64.根据“Feng Zhiliang, 43 years old, started working as a driver of the Handan Public Transport Group in 2009. ”可知Feng Zhiliang从2009年开始成为公交车司机。2024-2009=15,所以Feng已经成为公交司机15年了。故填fifteen/15。65.根据“He made a decision to learn English so that he could make foreign passengers have a better understanding of China.”可知他为了让外国游客更好地了解中国而开始学习英语。help sb. (to) do sth.帮助某人做某事。故填understand China/to understand China。66.根据第四段“He took online courses, searched for various English materials...finish his chores at around 21:00. ”可知主要是讲述了Feng学习英语的方法,经验或步骤,或是做出的努力。故填ways/steps/experience/efforts。67.根据最后一段“Since then, Feng has had a large number of fans...in the enriching bilingual environment he has cultivated.”可知Feng很受乘客欢迎。故填popular。68.根据“Although he was very tired, he was persistent and went on to learn English for an hour.”可知Feng是非常努力,并且坚持不懈学习英语的。故填We can learn the spirit of persistence, hard work from Feng Zhiliang.69. to create【详解】根据句意可知,此处表示“推崇做某事”,用固定句型“It’s +adj.+to do sth.” ,其中“创作”用动词“create”,所以这里用“to create”来表示“去创作”。故填to;create。70. connect with【详解】根据句意可知,此处表示“与……相连接”,用动词短语“connect with”,且在情态动词“can”后,要用动词原形。故填connect;with。71. How cute/lovely【详解】根据句意可知,此处是感叹句,用来表达对“灯会上的蘑菇房子真可爱”的感叹,感叹句结构为“How + 形容词/副词 + 主语 + 谓语!”,这里“可爱”可以用“cute”或者“lovely”表示,且位于句首,首字母大写。故填How;cute/lovely。72. more careful【详解】“the+比较级…,the+比较级…”表示“越……,就越……”,careful“谨慎的”,形容词,其比较级形式在前面加more。故填more;careful。73. What’s population【详解】询问“某地人口多少?”常用句型是“What’s the population of... ”。故填What’s;population。74.decision 75.with 76.smoking 77.filled 78.recently 79.because 80.people’s 81.problems 82.a 83.dropped【导语】本文主要讲述了英国自2007年7月起实施的公共场所禁烟令及其影响。74.句意:这是政府多年来做出的一个成功的决定。a后接单数名词,decision“决定”,是可数名词。故填decision。75.句意:它受到大多数人的欢迎。be popular with“受……欢迎”,是固定搭配。故填with。76.句意:在上个月的一项调查中,78%的人说他们仍然支持禁烟令。根据“the... ban”可知,此处用动名词作定语,修饰名词ban。故填smoking。77.句意:在那之前,酒吧里充满了烟雾,让你咳嗽,让你的头发和衣服发臭。be filled with“充满”,是固定短语。故填filled。78.句意:然而,最近,一项研究表明,16%的酒吧老板对生意减少感到失望,因为吸烟者喜欢在家里消磨时间,很少出去喝酒。分析句子可知,此处作时间状语,应填recent的副词形式recently,意为“最近”。故填recently。79.句意:然而,最近,一项研究表明,16%的酒吧老板对生意减少感到失望,因为吸烟者喜欢在家里消磨时间,很少出去喝酒。根据“16% of the bar and pub owners are disappointed to notice a drop in business... smokers like killing time at home and seldom go out for a drink.”可知,横线前后表示因果关系,前果后因。故填because。80.句意:在公共场所禁止吸烟对人们的健康有益。根据“health”可知,此处应填名词所有格形式,作定语修饰名词health,people的所有格是people’s。故填people’s。81.句意:英国有40万人已经慢慢戒烟,心脏病患者的数量下降了2%以上。根据“the number of people with heart... has fallen by more than 2%.”可知,此处泛指心脏问题,应用复数名词。故填problems。82.句意:它对不吸烟者也有很好的影响。have a good influence“有好的影响”,是固定搭配。故填a。83.句意:例如,患有肺病的儿童人数下降了约20%。分析句子可知,此处是现在完成时“has done”,drop的过去分词是dropped。故填dropped。84.范文How I Learn EnglishEnglish is an important subject, but I once faced many challenges in learning it. I found it hard to remember new words, and I was always confused about grammar rules. What’s worse, I was too shy to speak English in front of others.To solve these problems, I tried several effective ways. I start to read English articles every day, which helps me memorize words naturally. For grammar, I do lots of exercises and summarize the rules by myself. Besides, I take part in the English corner to practice speaking. Little by little, I’ve built up my confidence and my English has improved a lot.Now I really enjoy learning English. It makes me realize that as long as we find the right ways, we can overcome any difficulty in study.【详解】[总体分析]①题材: 本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;③提示:材料所给图示内容需完整表达,不得遗漏,可适当增加细节,以使行文连贯。[写作步骤]第一步:补全标题,梳理学习时遇到的困难;第二步:针对困难,列举有效学习方法,并说明方法带来的益处;第三步:表达学习感受,升华对该学科学习的认识。[亮点词汇]① confused困惑的② effective有效的③ build up建立,增强④ overcome克服[高分句型]① I start to read English articles every day, which helps me memorize words naturally. (非限制性定语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 【贵州专用】2025-2026学年九年级英语上第一次月考模拟题(含答案 听力音频).docx