Unit3 Family ties单元测试卷(天津专用,原卷版+解析版)-2025-2026学年外研版(2024)英语七年级上册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit3 Family ties单元测试卷(天津专用,原卷版+解析版)-2025-2026学年外研版(2024)英语七年级上册

资源简介

Unit 3 Family ties
单元测试卷
(天津专用,外研版 2024)
学校 班级 姓名 考号
第 I 卷
一、单项填空(本大题共 15 小题,每小题 1 分,共 15 分)
从下列每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选
项。
1.Look at David. ________ hair is longer than ________.
A.He, her B.His, Lucy C.His, Lucy’s D.His, her
2.What’re your ________
A.parent’ job B.parent’ jobs C.parents’ job D.parents’ jobs
3.________ mother is a professor in a college.
A.Mary and Mike’s B.Mary’s and Mike’s C.Mary’s and Mike
D.Mary and Mike
4.— There is no drink in the bottle. Will you go and ________ some for the party, Mary
— OK, Mum.
A.take B.carry C.bring D.get
5.—How do you like the two books
—________ of them are amazing. I enjoy them very much.
A.All B.Every C.Both D.Either
6.—Sally, we should include ________ of our members in the group activity.
—Yes, nobody should be left out.
A.all B.some C.few D.none
7.The cat is ________ pet. It’s a birthday gift from their parents.
A.Ella and Emma’s B.Emma’s
C.Ella’s and Emma D.Ella’s and Emma’s
8.Tom is a friend of _______. _______ often play together.
A.me; We B.my; Us C.mine; We D.mine; Us
9.I ________ eat snacks between meals because they are not good for me.
A.seldom B.sometimes C.often D.always
10.—Excuse me, where is Ms. Lee A student is looking for her.
—She is talking to ________ fathers outside the teachers’ building.
A.Jim and Sally B.Jim’s and Sally’s C.Jim’s and Sally D.Jim and Sally’s
11.It’s difficult to see the outside ________ this window because the glass is very dirty.
A.across B.past C.over D.through
12.My parents often walk ________ the forest to enjoy the fresh air.
A.across B.through C.between D.behind
13.We decided to go for an outing with some friends of ________.
A.ourselves B.us C.ours D.our
14.What’s in your ________ room
A.uncle B.uncles C.uncle’s D.a
15.The film shows ________ love for their children.
A.parent B.parents C.parent’s D.parents’
二、完形填空(本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出
最佳选项。
I have a big family. My family 16 all kinds. There are seven people in my
family—my father, my mother, my 17 sisters and me. That adds up (加起来) to five,
right Who are 18 two They are Kitty, the dog and Ben, the cat.
In my family, my parents always say the word “share”. They ask us to share food, books
and toys. We even share our meat 19 Kitty and our fish with Ben. They also ask us to
share housework. We 20 the floor and wash clothes together. If (如果) any of us can
share well, we can get a 21 . At the 22 of each week, Mum adds up all the
flowers and finds out who gets the 23 flowers. The winner (胜出者) of every week can
go out to drink morning tea on Sunday morning with Mum and Dad.
Everyone 24 hard to be the winner.
We love each other and 25 each other in the family. Can you tell me something
about your family
根据短文内容选择最佳答案。
16.A.is B.am C.are
17.A.two B.three C.four
18.A.the other B.other C.another
19.A.at B.to C.with
20.A.clean B.find C.watch
21.A.toy B.flower C.star
22.A.start B.end C.middle
23.A.more B.many C.most
24.A.work B.working C.works
25.A.ask B.visit C.help
三、阅读理解(本大题共 15 小题,每小题 2 分,共 30 分)
阅读下面的材料,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
My name is Ma Ming. I am a 12-year-old girl. I am a student at Suzhou No.1 Middle
School. I am in Class 2, Grade 7. My twin (双胞胎) sister Ma Lan and I are in the same class. We
are twins, but we do not look the same. We go to school and go back home together every day.
Sometimes we help each other with the homework. I am good at English and she can help
me with my science. My classmates are all very nice. I have some good friends. We all love music
and sports. We have a lot to talk about. We often play football after school. Sometimes we go to
buy (购买) our favorite books on Saturday.
Our teachers are very nice to us. We all like them. I like my English teacher best, because
she is beautiful and kind.
26.What class is Ma Ming in
A.Class 3, Grade 7. B.Class 2, Grade 7.
C.Class 7, Grade 2. D.Class 2, Grade 8.
27.Who is Ma Lan
A.Ma Ming’s teacher. B.Ma Ming’s brother.
C.Ma Ming’s twin sister. D.Ma Ming’s mother.
28.What’s Ma Ming’s sister good at
A.English. B.Science. C.Chinese. D.Music.
29.What do Ma Ming and her friends often do after school
A.They often play the guitar. B.They often go home together.
C.They often buy books. D.They often play football.
30.Why does Ma Ming like her English teacher best
A.Because she is beautiful and kind. B.Because her English is good.
C.Because she is tall. D.Because she likes singing.
B
I’m Lisa. Today is our family day and we’ll have a family dinner this evening. My mother
Zoe is the cook today and she asks what everyone wants to have this evening. Here are our
answers:
Lisa’s grandparents: Paul Brown and Sally Lisa’s father: Nick Brown
Brown “I’d like to have some orange or yellow
“We’d like to have black fungus (黑木 food such as carrots, oranges and pumpkins
耳 ) and we’ll bring some purple sweet (南瓜). As an office worker, I have to sit in
potatoes from our farm. We’re both 63 years front of the computer for a long time every
old now. Eating the food in those colors can day. Orange or yellow vegetables and fruits
help us stay young.” are good for my eyes.”
Lisa’s brother: Tony
Lisa “Can I have some green vegetables like
“For me, I’d like some apples and cabbages and spinach (菠菜) I’m on a soccer
strawberries. Our teacher says that red food team and my dream is to be a soccer player
can help remember things better. You know, one day. Green food is good for bones (骨头),
my history is not good. I want to eat more red so all our team members (成 员 ) eat green
food so that I can remember all things well.” vegetables every day.”
In the evening, my mother cooks a rich dinner. Different colors of the food are like a
rainbow (彩虹) on the table. All of us find our favorite food and we have a good time together.
根据表格信息,选择最佳答案。
31.Who makes dinner this evening
A.Zoe. B.Nick. C.Paul.
32.What color of food would Lisa’s grandparents like
A.Green food. B.Red food. C.Purple and black food.
33.What does Nick do
A.He is a farmer. B.He is an office worker. C.He is a soccer player.
34.Which of the following sentences is True
A.Lisa thinks history is easy. B.Lisa’s last name is Brown.
C.Tony doesn’t like doing sports.
35.What do you think of Lisa’s family dinner
A.Bad. B.Healthy. C.Beautiful.
C
This is a picture of a family. The grandmother’s name is Harry Smith. The grandfather’s
name is Jean Smith. They are very old. They are Americans. The father’s name is Lake Smith. He’
s 44. The mother’s name is Kate Smith. She is 40. They have a son of ten and a daughter of fifteen.
The son’s name is John Smith and the daughter’s name is Mary Smith. They are students of No.
12 Middle school. Kate is a teacher of the same school. Lake is a policeman. It’s a very good
family.
36.Lake Smith’s parents are _________.
A.Americans B.Chinese C.America
37.John’s father is ________.
A.44 B.40 C.very old
38.Mary’s mother is a _________.
A.teacher B.policeman C.doctor
39.They are in the _________ school.
A.some B.same C.any
40.The family has _________ children.
A.six B.two C.four
四、补全对话(本大题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)
根据对话内容,从文后内选择恰当的句子将对话补充完整(选项中有两项是多余的)。
Annie: What are you doing, mum
Mum: I am packing for our trip to Jinan.
Annie: 41 Great to see my grandparents again!
Mum: They must be excited too. 42
Annie: They may be cleaning the house.
Mum: I think so. 43 . She loves to make delicious dinners during the Spring Festival!
Annie: Yummy! 44 .
Mum: Me too. By the way, what presents do you prepare for your grandparents
Annie: I will make some cards for them. 45 Could you help me, mum
Mum: Yes, of course. Let’s start the DIY trip.
A.I am so excited about it!
B.I think the trip will be tiring.
C.I am a big fan of Grandma’s cooking.
D.What do you think they’re doing right now
E.They always keep their house tidy and clean.
F.Or maybe Grandma is busy preparing food for our visit.
G.I want to give them a big surprise.
英语(笔试部分)
第Ⅱ卷
五、完成句子(本大题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)
根据所给中文意思完成句子,每空限填一词。
46.沿着这条街走,你会看到银行在你的右边。
this street and you’ll see the bank your right.
47.妈妈给了我们一个大大的拥抱。
Mother .
48.我们在山里度过了一个愉快的周末。
We spent a happy weekend .
49.我能自己解决这个问题。
I can the problem by myself.
50.这是海伦和莉萨的房间。它很整洁。
This is room. It is very tidy.
六、任务型阅读(本大题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)
阅读下面短文,根据短文内容完成句子。
Dear Kevin,
I’m happy to write to you and tell you something about myself. My name is Betty. I’m a
thirteen-year-old girl with short hair. I’m from Suzhou, but I live in Singapore now.
I’m in a middle school near my home. My favourite number is nine. It sounds like the
Chinese character (汉字) “久”. I like drawing and cooking. I am in the art club at my school. My
mum and dad are ▲ . My mum teaches Chinese and my dad teaches maths.
I have a good friend. Her name is Jessica Green. She is thirteen years old, and she comes
from the UK. She has three basketballs. We always play basketball after school.
What about you Please tell me about yourself.
Yours,
Betty
51.Betty lives in now.
52.Betty’s favourite number is .
53.The word in the “ ▲ ” can be “ ” .
54.Jessica comes from .
55.Betty always with Jessica after school.
七、综合填空(本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。
A lot of people in America wonder how Chinese parents raise such successful kids in math and
music. Well, I can tell them, because I’ve done it. Here are some things my daughters, Sophia and
Louisa, were never allowed to do:
a. attend a sleepover
b. have a playmate
c. be in a school play
d. complain about not being in a school play
e. watch TV or play computer games
f. choose their own after- school activities
g. get any grade l 56 than an A
h. not be the #1 student in every subject except gym and drama
i. play any instrument other than the piano or violin
j. not play the piano or violin
Even when Western parents think they’re being strict, they usually don’t get close to being
Chinese mothers. Some might think that American sports parent is similar to the Chinese mother.
This is so wrong. U 57 your typical (典型) Western soccer mom, the Chinese mother
believes that (1) schoolwork always comes first; (2) an A-minus is a bad grade; (3) your children
must be two years ahead of their classmates in math; (4) you must never p 58 your
children in public; (5) if your child ever disagrees with a teacher or coach, you must always take
the side of the teacher or coach; (6) the only activities your children should be permitted (允许) to
do are those in which they can eventually win a medal; (7) and that medal must be gold. I’ve
thought long and hard about how Chinese parents can get away with what they do. I think there
are three big d 59 between the Chinese and Western parental mindset (育儿心态). First,
I’ve noticed that Western parents are extremely anxious about their children’s self- esteem (自尊).
They worry about how their children will feel if they fall at something. Chinese parents
aren’t.
Second, Chinese parents believe that their kids owe (欠 ) them everything. As a result,
Chinese children must spend their lives repaying their parents by o 60 them and making
them proud. By contrast, most Western parents believe it’s the parents’ responsibility to provide
for their children because the children don’t choose to be b 61 . Third, Chinese parents
believe they know what is best for their children. That’s why Chinese girls can’t have boyfriends
in high school. Don’t get me wrong: it’s not that Chinese parents don’t c 62 about their
children. Just the opposite. They would give up anything for their children. It’s just an entirely
different parenting model.
八、书面表达(本大题共 15 分)
63.假如你是李华,你想和新加坡姊妹学校的 7 年级学生 Mary 成为笔友 (pen pal)。
请你发邮件向 Mary 介绍关于你的一些基本信息并且表达想和对方成为笔友的意愿。
请包含以下要点:姓名和年龄;家庭成员;喜欢的颜色以及一些个人物品的颜色;周末喜欢
和父母一块去一个农场帮忙。
要求:
(1) 语言流畅,书写规范,卷面整洁;
(2) 文中不得使用真实姓名、校名。
(3) 词数不少于 50,邮件格式及开头已给出,不计入总词数。
Dear Mary,
My name’s Li Hua. I am writing to you because I really want to be your pen pal.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Yours,
Li HuaUnit 3 Family ties
单元测试卷
(天津专用,外研版 2024)
学校 班级 姓名 考号
第 I 卷
一、单项填空(本大题共 15 小题,每小题 1 分,共 15 分)
从下列每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选
项。
1.Look at David. ________ hair is longer than ________.
A.He, her B.His, Lucy C.His, Lucy’s D.His, her
【答案】C
【详解】句意:看大卫。他的头发比露西的更长。
考查形容词性物主代词和名词所有格。he 他,人称代词主格;his 他的,形容词性物主代词
/名词性物主代词;her 她(的)。第一空作定语修饰名词 hair,应用形容词性物主代词 his;
第二空指的是露西的头发,空后无名词,应用名词所有格或名词性物主代词,所以 C 选项
符合。故选 C。
2.What’re your ________
A.parent’ job B.parent’ jobs C.parents’ job D.parents’ jobs
【答案】D
【详解】句意:你父母的工作是什么?
考查名词所有格和复数名词。首先根据“What’re”可知,主语应该用复数名词,即 job 用复数,
排除 AC;job 是复数,说明指的是父母,而不是父(母)亲,所以 D 选项符合。故选 D。
3.________ mother is a professor in a college.
A.Mary and Mike’s B.Mary’s and Mike’sC.Mary’s and Mike D.Mary and Mike
【答案】A
【详解】句意:玛丽和迈克的母亲是一所大学的教授。
考查名词所有格。根据“...is a professor in a college”可知,此处表示两人共有的母亲。当两个
人共同拥有某物时,只需在最后一个名词后加所有格形式(’s)。故选 A。
4.— There is no drink in the bottle. Will you go and ________ some for the party, Mary
— OK, Mum.
A.take B.carry C.bring D.get
【答案】D
【详解】句意:——在瓶子里没有饮料了。Mary,你能为聚会去取一些吗?——好的,妈
妈。
考查动词辨析。take 带走,是从说话者所在地方带到别的地方;carry 搬运;bring 带来,是
从别的地方带到说话者所在的地方;get取来,强调去获取。根据“There is no drink in the bottle.”
可知应是妈妈让 Mary 去取一些饮料,故选 D。
5.—How do you like the two books
—________ of them are amazing. I enjoy them very much.
A.All B.Every C.Both D.Either
【答案】C
【详解】句意:——你觉得这两本书怎么样?——两本书都很棒。我非常喜欢它们。
考查代词辨析。All 所有的,指三者或三者以上;Every 每一个,指三者或三者以上;Both
两者都;Either 两者中任意一个。根据“How do you like the two books”可知,范围是两本书,
排除选项 A 和 B;且根据“are”可知,主语为复数,用 Both。故选 C。
6.—Sally, we should include ________ of our members in the group activity.
—Yes, nobody should be left out.
A.all B.some C.few D.none
【答案】A
【详解】句意:——萨莉,我们应该让所有成员都参加小组活动。——是的,任何人都不应
该被排除在外。
考查代词辨析。all 全都;some 一些;few 几乎没有;none 全都不。根据“nobody should be
left out”可知任何人都不应该被排除在外,所以应该让所有成员都参加小组活动。故选 A。
7.The cat is ________ pet. It’s a birthday gift from their parents.
A.Ella and Emma’s B.Emma’s
C.Ella’s and Emma D.Ella’s and Emma’s
【答案】A
【详解】句意:这只猫是埃拉和艾玛的宠物。这是他们父母送的生日礼物。
考查名词所有格。根据“The cat is...pet.”可知,空后是名词,空处应是所有格形式,因此排除
选项 C(是错误表达);结合“It’s a birthday gift from their parents.”,是一份礼物,此处应表
示是 Ella 和 Emma 所共有的“宠物”,应该直接在最后的人名后面加’s,Ella and Emma’s 为正
确答案。故选 A。
8.Tom is a friend of _______. _______ often play together.
A.me; We B.my; Us C.mine; We D.mine; Us
【答案】C
【详解】句意:汤姆是我的一个朋友,我们经常一起玩。
考查代词用法。me 我,宾格;we 我们,主格;my 我的,形容词性物主代词;us 我们,宾
格;mine 我的,名词性物主代词。根据“a friend of”可知,第一空用 mine,表示“我的一个朋
友”;第二空缺少主语,用 we 作句子主语,表示“我们经常一起玩”。故选 C。
9.I ________ eat snacks between meals because they are not good for me.
A.seldom B.sometimes C.often D.always
【答案】A
【详解】句意:我很少在两餐之间吃零食,因为它们对我不好。
考查副词辨析。seldom 很少;sometimes 有时;often 经常;always 总是。根据“because they
are not good for me”可知,零食对自己不好,应是很少吃。故选 A。
10.—Excuse me, where is Ms. Lee A student is looking for her.
—She is talking to ________ fathers outside the teachers’ building.
A.Jim and Sally B.Jim’s and Sally’s C.Jim’s and Sally D.Jim and Sally’s
【答案】B
【详解】句意:——请问,Lee 老师在哪里?一个学生在找她。——她正在教师楼外与 Jim
的父亲和 Sally 的父亲交谈。
考查名词所有格。根据空后 fathers 可知,应为两个人各自的父亲,应在两个名词后面都加
上’s。故选 B。
11.It’s difficult to see the outside ________ this window because the glass is very dirty.
A.across B.past C.over D.through
【答案】D
【详解】句意:透过这个窗户很难看见外面,因为玻璃太脏了。
考查介词辨析。across 表面穿过;past 旁边经过;over 上方经过;through 内部穿过,透过。
根据“It’s difficult to see the outside...this window because the glass is very dirty.”可知,此句表达
透过窗户向外看,through“透过”符合句意。故选 D。
12.My parents often walk ________ the forest to enjoy the fresh air.
A.across B.through C.between D.behind
【答案】B
【详解】句意:我父母经常穿过森林去享受新鲜空气。
考查介词辨析。across 从表面穿过;through 从内部穿过;between 在……之间;behind 在……
后面。根据“walk...the forest to enjoy the fresh air.”可知,此处指从森林内部穿过,去享受新
鲜空气。故选 B。
13.We decided to go for an outing with some friends of ________.
A.ourselves B.us C.ours D.our
【答案】C
【详解】句意:我们决定和我们的一些朋友去郊游。
考查双重所有格用法。ourselves 我们自己;us 我们;ours 我们的,名词性物主代词;our 我
们的,形容词性物主代词。“名词+of+名词性物主代词”表示双重所有格,表示“我们的一些朋
友”,因此填名词性物主代词 ours。故选 C。
14.What’s in your ________ room
A.uncle B.uncles C.uncle’s D.a
【答案】C
【详解】句意:你叔叔的房间里有什么。
考查名词所有格。根据“What’s in your...room ”可知,此处表示“叔叔的房间”uncle’s room,
冠词 a 不与形容词性物主代词连用。故选 C。
15.The film shows ________ love for their children.
A.parent B.parents C.parent’s D.parents’
【答案】D
【详解】句意:这部电影表现了父母对孩子的爱。
考查名词所有格。parent 父亲(或母亲);parents 父母;parent’s 父亲的或母亲的;parents’
父母的。修饰名词 love 用名词所有格,排除 AB 两项;根据“their”可知,此处用复数名词,
故选 D。
二、完形填空(本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出
最佳选项。
I have a big family. My family 16 all kinds. There are seven people in my
family—my father, my mother, my 17 sisters and me. That adds up (加起来) to five,
right Who are 18 two They are Kitty, the dog and Ben, the cat.
In my family, my parents always say the word “share”. They ask us to share food, books
and toys. We even share our meat 19 Kitty and our fish with Ben. They also ask us to
share housework. We 20 the floor and wash clothes together. If (如果) any of us can
share well, we can get a 21 . At the 22 of each week, Mum adds up all the
flowers and finds out who gets the 23 flowers. The winner (胜出者) of every week can
go out to drink morning tea on Sunday morning with Mum and Dad.
Everyone 24 hard to be the winner.
We love each other and 25 each other in the family. Can you tell me something
about your family
根据短文内容选择最佳答案。
16.A.is B.am C.are
17.A.two B.three C.four
18.A.the other B.other C.another
19.A.at B.to C.with
20.A.clean B.find C.watch
21.A.toy B.flower C.star
22.A.start B.end C.middle
23.A.more B.many C.most
24.A.work B.working C.works
25.A.ask B.visit C.help
【答案】
16.C 17.A 18.A 19.C 20.A 21.B 22.B 23.C 24.
C 25.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者有一个大家庭,家庭成员包括父母、两个
姐妹、作者自己、一只狗和一只猫,在家庭中父母教导他们要学会分享,包括食物、书籍、
玩具甚至家务,如果分享得好还能得到奖励,家庭成员之间相互关爱和帮助。
16.句意:我的家庭各不相同。
is 是,用于第三人称单数;am 是,用于第一人称单数;are 是,用于复数或第二人称。根据
“My family”可知,此处 family 指家庭成员,为复数概念,be 动词用 are。故选 C。
17.句意:我家有七口人——我的爸爸、妈妈、两个姐妹和我。
two 二;three 三;four 四。根据“That adds up (加起来) to five, right Who are...two ”可知,家
里一共七口人,除去父母、作者自己,还有两个姐妹,所以是五个人,那么剩下的是两个,
此处指两个姐妹。故选 A。
18.句意:另外两个是谁?
the other 两者中的另一个,或特指其他的;other 其他的,后接名词复数;another 三者或三
者以上的另一个。根据“That adds up (加起来) to five, right Who are...two ”可知,此处特指除
去五个人之外的另外两个家庭成员,用 the other。故选 A。
19.句意:我们甚至和基蒂分享我们的肉,和本分享我们的鱼。
at 在;to 到;with 和。根据“share our meat...Kitty and our fish with Ben.”可知,此处表示和宠
物分享食物,share sth. with sb.“和某人分享某物”,固定短语。故选 C。
20.句意:我们一起打扫地板和洗衣服。
clean 打扫;find 找到;watch 观看。根据“They also ask us to share housework.”可知,此处指
做家务,打扫地板符合语境。故选 A。
21.句意:如果我们中任何一个人能分享得很好,我们就能得到一朵花。
toy 玩具;flower 花;star 星星。根据“Mum adds up all the flowers”可知,分享得好会得到花
作为奖励。故选 B。
22.句意:在每周结束时,妈妈会把所有的花加起来,看看谁得到的花最多。
start 开始;end 结束;middle 中间。根据“Mum adds up all the flowers”可知,在每周结束时统
计花的数量,at the end of“在……结束时”,固定短语。故选 B。
23.句意:在每周结束时,妈妈会把所有的花加起来,看看谁得到的花最多。
more 更多;many 许多;most 最多。根据“The winner (胜出者) of every week”可知,此处指
得到最多的花的人是胜出者,用最高级 most。故选 C。
24.句意:每个人都努力成为胜出者。
work 工作,动词原形;working 工作,现在分词;works 工作,第三人称单数。根据
“Everyone...hard to be the winner.”可知,句子缺少谓语动词,时态为一般现在时,主语是不
定代词 Everyone,谓语动词用第三人称单数形式。故选 C。
25.句意:我们在家里彼此相爱,互相帮助。
ask 问;visit 参观;help 帮助。根据“We love each other and...each other in the family.”可知,
此处指家庭成员之间互相帮助,help 符合语境。故选 C。
三、阅读理解(本大题共 15 小题,每小题 2 分,共 30 分)
阅读下面的材料,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
My name is Ma Ming. I am a 12-year-old girl. I am a student at Suzhou No.1 Middle
School. I am in Class 2, Grade 7. My twin (双胞胎) sister Ma Lan and I are in the same class. We
are twins, but we do not look the same. We go to school and go back home together every day.
Sometimes we help each other with the homework. I am good at English and she can help
me with my science. My classmates are all very nice. I have some good friends. We all love music
and sports. We have a lot to talk about. We often play football after school. Sometimes we go to
buy (购买) our favorite books on Saturday.
Our teachers are very nice to us. We all like them. I like my English teacher best, because
she is beautiful and kind.
26.What class is Ma Ming in
A.Class 3, Grade 7. B.Class 2, Grade 7.
C.Class 7, Grade 2. D.Class 2, Grade 8.
27.Who is Ma Lan
A.Ma Ming’s teacher. B.Ma Ming’s brother.
C.Ma Ming’s twin sister. D.Ma Ming’s mother.
28.What’s Ma Ming’s sister good at
A.English. B.Science. C.Chinese. D.Music.
29.What do Ma Ming and her friends often do after school
A.They often play the guitar. B.They often go home together.
C.They often buy books. D.They often play football.
30.Why does Ma Ming like her English teacher best
A.Because she is beautiful and kind. B.Because her English is good.
C.Because she is tall. D.Because she likes singing.
【答案】26.B 27.C 28.B 29.D 30.A
【导语】本文主要介绍了马明和她的双胞胎姐妹马兰。
26.细节理解题。根据“I am in Class 2, Grade 7.”可知,马明在 7 年 2 班。故选 B。
27.细节理解题。根据“My twin sister Ma Lan and I are in the same class.”可知,马兰是马明的
双胞胎姐妹。故选 C。
28.细节理解题。根据“I am good at English and she can help me with my science.”可知,马兰
擅长科学。故选 B。
29.细节理解题。根据“We often play football after school.”可知,她们放学后经常踢足球。故
选 D。
30.细节理解题。根据“I like my English teacher best, because she is beautiful and kind.”可知,
马明最喜欢英语老师,因为她漂亮且友善。故选 A。
B
I’m Lisa. Today is our family day and we’ll have a family dinner this evening. My mother
Zoe is the cook today and she asks what everyone wants to have this evening. Here are our
answers:
Lisa’s grandparents: Paul Brown and Sally Lisa’s father: Nick Brown
Brown “I’d like to have some orange or yellow
“We’d like to have black fungus (黑木 food such as carrots, oranges and pumpkins
耳 ) and we’ll bring some purple sweet (南瓜). As an office worker, I have to sit in
potatoes from our farm. We’re both 63 years front of the computer for a long time every
old now. Eating the food in those colors can day. Orange or yellow vegetables and fruits
help us stay young.” are good for my eyes.”
Lisa’s brother: Tony Lisa
“Can I have some green vegetables like “For me, I’d like some apples and
cabbages and spinach (菠菜) I’m on a soccer strawberries. Our teacher says that red food
team and my dream is to be a soccer player can help remember things better. You know,
one day. Green food is good for bones (骨头), my history is not good. I want to eat more red
so all our team members (成 员 ) eat green food so that I can remember all things well.”
vegetables every day.”
In the evening, my mother cooks a rich dinner. Different colors of the food are like a
rainbow (彩虹) on the table. All of us find our favorite food and we have a good time together.
根据表格信息,选择最佳答案。
31.Who makes dinner this evening
A.Zoe. B.Nick. C.Paul.
32.What color of food would Lisa’s grandparents like
A.Green food. B.Red food. C.Purple and black food.
33.What does Nick do
A.He is a farmer. B.He is an office worker. C.He is a soccer player.
34.Which of the following sentences is True
A.Lisa thinks history is easy. B.Lisa’s last name is Brown.
C.Tony doesn’t like doing sports.
35.What do you think of Lisa’s family dinner
A.Bad. B.Healthy. C.Beautiful.
【答案】31.A 32.C 33.B 34.B 35.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了 Lisa 一家在家庭日准备晚餐的情景。每个家庭成员都
根据自己喜好和需求选择了不同颜色的食物,母亲 Zoe 负责烹饪,最后大家享用了一顿色彩
丰富、健康美味的晚餐。
31.细节理解题。根据文章第一段“My mother Zoe is the cook today”可知,今晚做晚餐的是Zoe。
故选 A。
32.细节理解题。根据文章中 Lisa 的祖父母的话“We’d like to have black fungus (黑木耳) and
we’ll bring some purple sweet potatoes from our farm.”可知,Lisa 的祖父母想要黑色和紫色的
食物。故选 C。
33.细节理解题。根据文章中 Lisa 的父亲 Nick 的话“As an office worker, I have to sit in front
of the computer for a long time every day.”可知,Nick 是一名办公室职员。故选 B。
34.推理判断题。根据文章中Lisa的自我介绍“Lisa’s grandparents: Paul Brown and Sally Brown”
以及“Lisa’s father: Nick Brown”等可知,Lisa 的姓氏是 Brown,故 B 项正确;根据 Lisa 的话
“my history is not good”可知 A 项错误;根据 Tony 的话“I’m on a soccer team and my dream is
to be a soccer player one day”可知 C 项错误。故选 B。
35.推理判断题。根据文章最后一段“Different colors of the food are like a rainbow (彩虹) on the
table. All of us find our favorite food and we have a good time together.”以及各家庭成员对食物
颜色的选择和理由可知,晚餐的食物色彩丰富且健康。故选 B。
C
This is a picture of a family. The grandmother’s name is Harry Smith. The grandfather’s
name is Jean Smith. They are very old. They are Americans. The father’s name is Lake Smith. He’
s 44. The mother’s name is Kate Smith. She is 40. They have a son of ten and a daughter of fifteen.
The son’s name is John Smith and the daughter’s name is Mary Smith. They are students of No.
12 Middle school. Kate is a teacher of the same school. Lake is a policeman. It’s a very good
family.
36.Lake Smith’s parents are _________.
A.Americans B.Chinese C.America
37.John’s father is ________.
A.44 B.40 C.very old
38.Mary’s mother is a _________.
A.teacher B.policeman C.doctor
39.They are in the _________ school.
A.some B.same C.any
40.The family has _________ children.
A.six B.two C.four
【答案】36.A 37.A 38.A 39.B 40.B
【导语】本文主要介绍了一张全家福。
36.细节理解题。根据“They are Americans”可知,莱克·史密斯的父母是美国人。故选 A。
37.细节理解题。根据“The father’s name is Lake Smith. He’s 44”可知,约翰的父亲 44 岁。
故选 A。
38.细节理解题。根据“The mother’s name is Kate Smith”、“the daughter’s name is Mary Smith”
及“Kate is a teacher of the same school”可知,凯特是玛丽的母亲,她是一名教师,则玛丽的
母亲是一名教师。故选 A。
39.细节理解题。根据“They are students of No. 12 Middle school. Kate is a teacher of the same
school”可知,凯特、玛丽和约翰在同一所学校。故选 B。
40.细节理解题。根据“They have a son of ten and a daughter of fifteen”可知,这个家庭有一个
儿子和一个女儿共两个孩子。故选 B。
四、补全对话(本大题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)
根据对话内容,从文后内选择恰当的句子将对话补充完整(选项中有两项是多余的)。
Annie: What are you doing, mum
Mum: I am packing for our trip to Jinan.
Annie: 41 Great to see my grandparents again!
Mum: They must be excited too. 42
Annie: They may be cleaning the house.
Mum: I think so. 43 . She loves to make delicious dinners during the Spring Festival!
Annie: Yummy! 44 .
Mum: Me too. By the way, what presents do you prepare for your grandparents
Annie: I will make some cards for them. 45 Could you help me, mum
Mum: Yes, of course. Let’s start the DIY trip.
A.I am so excited about it!
B.I think the trip will be tiring.
C.I am a big fan of Grandma’s cooking.
D.What do you think they’re doing right now
E.They always keep their house tidy and clean.
F.Or maybe Grandma is busy preparing food for our visit.
G.I want to give them a big surprise.
【答案】41.A 42.D 43.F 44.C 45.G
【导语】本文是一段关于 Annie 和妈妈准备去济南旅行的对话,内容涉及对祖父母的探访和
准备礼物的讨论。
41.根据“Great to see my grandparents again!”可知,Annie 对见到祖父母感到兴奋,选项 A“我
对此感到很兴奋!”符合语境。故选 A。
42.根据下文“They may be cleaning the house.”可知,本句应讨论祖父母此刻可能在做什么,
选项 D“你觉得他们现在正在做什么?”符合语境。故选 D。
43.根据“She loves to make delicious dinners during the Spring Festival!”可知,此处应提到祖
母可能在准备食物,选项 F“也许奶奶正忙着为我们的到访准备食物。”符合语境。故选 F。
44.根据“Yummy!”可知,此处应表达 Annie 对奶奶烹饪的喜爱,选项 C“我是奶奶厨艺的超
级粉丝。”符合语境。故选 C。
45.根据“I will make some cards for them.”可知,此处应提到 Annie 想给祖父母一个惊喜,选
项 G“我想给他们一个大大的惊喜。”符合语境。故选 G。
英语(笔试部分)
第Ⅱ卷
五、完成句子(本大题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)
根据所给中文意思完成句子,每空限填一词。
46.沿着这条街走,你会看到银行在你的右边。
this street and you’ll see the bank your right.
【答案】 Go along on
【详解】沿着:go along,句子是祈使句,以动词原形开头;在你的右边:on your right。故
填 Go;along;on。
47.妈妈给了我们一个大大的拥抱。
Mother .
【答案】 gave us a big hug
【详解】根据汉语提示可知,空格处需填写“给了”、“我们”、“一个大大的拥抱”。give“给”,
这里需用过去式 gave;us“我们”,宾格代词,可位于动词之后;a big hug“一个大大的拥抱”,
常用表达。故填 gave;us;a;big;hug。
48.我们在山里度过了一个愉快的周末。
We spent a happy weekend .
【答案】 in the mountain/mountains
【详解】根据中英文对照可知,空处缺少了“在山里”,英文表达为 in the mountain(s)。故填 in;
the;mountain/mountains。
49.我能自己解决这个问题。
I can the problem by myself.
【答案】solve
【详解】解决:solve,情态动词后加动词原形。故填 solve。
50.这是海伦和莉萨的房间。它很整洁。
This is room. It is very tidy.
【答案】 Helen and Lisa’s
【详解】中英对照可知,空处意为“海伦和莉萨的”,根据“It is…”可知,此处只有一间房子,
故是两个人共有的,多人共有的东西只需要在最后一个人名后加’s。故填 Helen;and;Lisa’
s。
六、任务型阅读(本大题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)
阅读下面短文,根据短文内容完成句子。
Dear Kevin,
I’m happy to write to you and tell you something about myself. My name is Betty. I’m a
thirteen-year-old girl with short hair. I’m from Suzhou, but I live in Singapore now.
I’m in a middle school near my home. My favourite number is nine. It sounds like the
Chinese character (汉字) “久”. I like drawing and cooking. I am in the art club at my school. My
mum and dad are ▲ . My mum teaches Chinese and my dad teaches maths.
I have a good friend. Her name is Jessica Green. She is thirteen years old, and she comes
from the UK. She has three basketballs. We always play basketball after school.
What about you Please tell me about yourself.
Yours,
Betty
51.Betty lives in now.
52.Betty’s favourite number is .
53.The word in the “ ▲ ” can be “ ” .
54.Jessica comes from .
55.Betty always with Jessica after school.
【答案】51.Singapore 52.nine/9 53.teachers 54.the UK 55.plays basketball
【导语】本文是贝蒂写给凯文的一封信,贝蒂在信中介绍了自己的情况,并介绍了她的父母
和朋友。
51.根据“but I live in Singapore now.”可知,贝蒂现在住在新加坡。故填 Singapore。
52.根据“My favourite number is nine.”可知,贝蒂最喜欢的数字是九。故填 nine/9。
53.根据“My mum teaches Chinese and my dad teaches maths.”可知,贝蒂的父母是老师,此
处用 teacher 的复数形式。故填 teachers。
54.根据“Her name is Jessica Green. She is thirteen years old, and she comes from the UK.”可知,
杰西卡来自英国。故填 the UK。
55.根据“We always play basketball after school.”可知,放学后贝蒂总是和杰西卡打篮球,时
态为一般现在时,主语是 Betty,谓语用动词三单形式。故填 plays basketball。
七、综合填空(本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。
A lot of people in America wonder how Chinese parents raise such successful kids in math and
music. Well, I can tell them, because I’ve done it. Here are some things my daughters, Sophia and
Louisa, were never allowed to do:
a. attend a sleepover
b. have a playmate
c. be in a school play
d. complain about not being in a school play
e. watch TV or play computer games
f. choose their own after- school activities
g. get any grade l 56 than an A
h. not be the #1 student in every subject except gym and drama
i. play any instrument other than the piano or violin
j. not play the piano or violin
Even when Western parents think they’re being strict, they usually don’t get close to being
Chinese mothers. Some might think that American sports parent is similar to the Chinese mother.
This is so wrong. U 57 your typical (典型) Western soccer mom, the Chinese mother
believes that (1) schoolwork always comes first; (2) an A-minus is a bad grade; (3) your children
must be two years ahead of their classmates in math; (4) you must never p 58 your
children in public; (5) if your child ever disagrees with a teacher or coach, you must always take
the side of the teacher or coach; (6) the only activities your children should be permitted (允许) to
do are those in which they can eventually win a medal; (7) and that medal must be gold. I’ve
thought long and hard about how Chinese parents can get away with what they do. I think there
are three big d 59 between the Chinese and Western parental mindset (育儿心态). First,
I’ve noticed that Western parents are extremely anxious about their children’s self- esteem (自尊).
They worry about how their children will feel if they fall at something. Chinese parents
aren’t.
Second, Chinese parents believe that their kids owe (欠 ) them everything. As a result,
Chinese children must spend their lives repaying their parents by o 60 them and making
them proud. By contrast, most Western parents believe it’s the parents’ responsibility to provide
for their children because the children don’t choose to be b 61 . Third, Chinese parents
believe they know what is best for their children. That’s why Chinese girls can’t have boyfriends
in high school. Don’t get me wrong: it’s not that Chinese parents don’t c 62 about their
children. Just the opposite. They would give up anything for their children. It’s just an entirely
different parenting model.
【答案】56.(l)ower 57.(U)nlike 58.(p)raise 59.(d)ifferences 60.(o)
beying 61.(b)orn 62.(c)are
【导语】本文讲述了中国家长对孩子的严格教育方式,强调学业和成就的重要性,以及与西
方家长育儿观念的差异。
56.句意:成绩低于 A。根据“never allowed”和“than”可知,这里表达的是成绩要求极高,
必须是 A 或以上。此处为比较级结构,表示“更低的”,low“低的”,lower“更低的”。故填(l)
ower。
57.句意:与典型的西方足球妈妈不同。根据首字母提示及后文对比中西方父母差异可知,
此处表示“不同于”,unlike“不同于”。故填(U)nlike。
58.句意:你绝不能在公共场合表扬孩子。根据首字母提示和“you must never ... your children
in public”可知,此处表示“不能在公共场合表扬孩子”,praise“表扬”。故填(p)raise。
59.句意:我认为中西方父母的育儿心态有三大差异。根据“They worry about how their
children will feel if they fall at something. Chinese parents aren’t.”可知,此处谈论中西方育儿心
态的不同,difference“不同”,前面有“three”修饰,所以需要复数形式。故填(d)ifferences。
60.句意:因此孩子必须通过服从父母、让他们骄傲来回报。根据首字母提示和“... them and
making them proud”可知,此处表示“通过服从他们并让他们感到骄傲”,obey“服从”,介词
by 后接动名词。故填(o)beying。
61.句意:而西方父母认为抚养孩子是父母的责任,因为孩子并非自愿出生。根据首字母提
示和“because the children don’t choose to be ...”可知,此处表示“孩子并没有选择被生出来”。
这个空白处位于动词不定式的后面,需要一个过去分词形式的形容词来描述孩子的状态。
bear“生育(孩子)”,过去分词为 born。故填(b)orn。
62.句意:别误会:中国父母并非不关心孩子。根据“They would give up anything for their
children.”可知,此处表示“关心”,care“关心”。故填(c)are。
八、书面表达(本大题共 15 分)
63.假如你是李华,你想和新加坡姊妹学校的 7 年级学生 Mary 成为笔友 (pen pal)。
请你发邮件向 Mary 介绍关于你的一些基本信息并且表达想和对方成为笔友的意愿。
请包含以下要点:姓名和年龄;家庭成员;喜欢的颜色以及一些个人物品的颜色;周末喜欢
和父母一块去一个农场帮忙。
要求:
(1) 语言流畅,书写规范,卷面整洁;
(2) 文中不得使用真实姓名、校名。
(3) 词数不少于 50,邮件格式及开头已给出,不计入总词数。
Dear Mary,
My name’s Li Hua. I am writing to you because I really want to be your pen pal.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear Mary,
My name’s Li Hua. I am writing to you because I really want to be your pen pal.
I am 13 years old and live with my parents and younger brother. My favorite color is blue,
and many of my things, like my schoolbag and water bottle, are blue too. On weekends, I enjoy
helping my parents at a nearby farm. We feed animals and pick fresh vegetables—it’s fun!
I’d love to learn about your life in Singapore. Let’s be pen pals and share stories!
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一封电子邮件;
② 时态:主要使用“一般现在时”;
③ 提示:需包含姓名、年龄、家庭成员、喜欢的颜色、物品颜色及周末活动等要点,语言
流畅,格式规范。
[写作步骤]
第一步,介绍个人信息,描述喜好;
第二步,说明周末活动;
第三步,结尾表达期待回复。
[亮点词汇]
① live with 和……生活
② enjoy doing sth 喜欢做某事
③ learn about 了解
[高分句型]
My favorite color is blue, and many of my things, like my schoolbag and water bottle, are blue too.
(并列句)

展开更多......

收起↑

资源列表