【单元考点培优】Unit 6 When was it invented?专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年九年级全册英语单元复习考点培优

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 6 When was it invented?专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年九年级全册英语单元复习考点培优

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语单元复习考点培优人教新目标Unit 6 When was it invented?
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
How do blind people get around safely Some people use special guide dogs. A well-trained dog knows how to help its owner cross busy streets and get from place to place. Some people use long white canes (手杖) to help them get around.
Guide dogs and canes are helpful, but there must be a better way for blind people to get around. A scientist in England thought so. His name is Waters and he studies bats (蝙蝠) . He knows that bats are able to fly in the dark. Besides, he knows that bats go by using sound to “see”. Dr. Waters wondered if people could do something similar.
Bats make sounds as they fly. These sounds travel in waves (波) in the air. When the waves hit an object such as a tree or house, they bounce back (反射回来) . The waves travel back to the bat’s ears. A bat learns the location and shape of objects around it.
Dr. Waters talked to other scientists, including Withington from America and Hoyle from Germany. They worked together and invented a new kind of cane. They called it a “bat cane” because their idea started with bats. The new cane has a computer in the handle (手柄) . ________The sound waves hit objects and echoes (回声) back. This causes the handle to make sounds, which humans can hear.
With a little training, a person using the cane can easily tell where objects are and can “see” with sound!
1.A _____ helps the blind go across busy streets.
A.bat B.black cane C.computer D.well-trained dog
2.Scientists called this new kind cane a “bat cane” because________.
A.it looked like a bat B.a bat had been trained
C.their idea began with bats D.they thought bats may bring good luck to the blind
3.Which of the following can be put in “________” in the fourth paragraph
A.It makes noise that helps humans B.It produces some songs that humans can hear
C.It sends out high sounds that humans cannot hear D.It tells the blind that there isn’t anything around them
4.The bat cane may make the blind’s life________.
A.funnier B.more exciting C.more difficult D.more convenient
Searching for parking spaces has long been a headache for many office workers in many big cities of China, especially for those working in central business districts. Parking near their companies for five days a week could cost them a lot of money. At the same time with prices for parking lots in residential (居民区) rising, most of their spaces remain idle during workdays.
Now a new form of sharing economy has appeared in China—the shared parking space. It has become a huge market in some big cities. In Qingdao, a coastal city in Shandong, up to 10,000 personal parking spaces have been turned into shared ones with the help of “Airparking”, an online shared parking platform developed by a network company from Guangzhou.
Users can share and order a parking place by downloading and using a special app. Owners who have idle parking spaces can share some information, such as the parking position, license number and time limit on the platform. With the information, users can easily find the nearest place to park. The average parking cost for shared parking is 4 yuan each hour, almost the same as the service cost in traditional parking spaces.
Qingdao is one of the Chinese cities that encourage shared parking. Some other big cities, like Beijing, Shanghai and Hefei, have also begun to try this idea. The Shanghai government, for example, has set up more than 6,500 shared parking spaces to encourage the public to use. Shared parking will be more and more helpful to the drivers.
5.What does the writer point out in Paragraph 1
A.The cost of parking. B.The spaces of parking.
C.Ways of parking. D.Difficulties of parking.
6.The underlined word “idle” probably means ________ in Chinese in paragraph 1.
A.懒散的 B.降价的 C.闲置的 D.废弃的
7.If you want to use shared parking in Qingdao, you should ________.
A.download and use a special app B.share your personal information
C.have a parking space of your own D.work in central business districts
8.What can we infer from the passage
A.Qingdao has fewer shared parking spaces than Shanghai.
B.Shared parking will probably become more and more popular.
C.Shared parking is less expensive than traditional parking service.
D.It’s hard to find parking spaces in residential areas during workdays.
Scientists have created a new tool that can turn people’s thoughts into words. It works by using an AI program called GPT-1 to translate brain activity words. In order to achieve this, scientists did a lot.
First, scientists got everything ready before the tests. They invited some volunteers. Each spent sixteen hours listening to stories in a scanner (扫描仪). They imagined the stories as they heard them.
Then came the tests. The scientists did them in three different ways.
Test 1
The researchers played a new story. GPI-1 was only given recordings of the volunteers’ brain activity. But the words that GPT-1 predicted were very similar to the words in the story that they were listening to. The words weren’t exactly the same, but they often carried the same meaning. For example, when a volunteer was listening to a story about a woman who didn’t have a driver’s license (驾照).
Test 2
The scientists also carried out the test when volunteers imagined their own stories. “It really works at the level of ideas. The ideas are the same but expressed in different words.” says Alexander Huth, one of the scientists behind the study.
Test 3
The researchers showed the volunteers silent movies, with no spoken words at all. GPT-1 could still work out the basic ideas.
After the tests,the scientists say that GPT-1 is the first AI program to turn what people are thinking into words without brain surgery (外科手术). The tool isn’t something that can be easily used today, they believe, a similar but cheaper tool could help people who have lost the ability to speak because of an injury or disease.
The scientists say their tool can’t be used to “read people’s minds” without permission (允许). The tool only works if the person wants to share their thoughts.
9.What can GPT-1 do
A.Produce silent movies to test the scanner. B.Catch the ideas of stories to tell volunteers.
C.Turn recordings of brain activity into words. D.Record brain activity to work out the picture.
10.Why did scientists do the tests
A.To explain how the tool works. B.To show that the tool works well.
C.To test where the tool can be used. D.To study whose mind can be read.
11.In which way was information put into volunteers’ brain in Test 3
A.Listening. B.Imagining. C.Watching. D.Reading.
12.Who could GPT-1 help according to the passage
A.People who can’t speak. B.People who can’t hear. C.People who can’t read. D.People who can’t drive.
Who invented the umbrella There are many different opinions. Some people say that the people of ancient Egypt invented it, some say the Romans invented it and some say Luban’s wife invented it in ancient China. There’s even an interesting story about its invention in China.
Luban was the most famous craftsman in ancient China. One day, Luban and his wife were taking a walk and enjoying the beautiful view. Suddenly it began to rain. Both of them were soaked when they got back home. Luban’s wife said, “If there is something that can protect people from the rain when they are walking outdoors, it will be wonderful.” Then Luban said, “That’s easy. I will build many pavilions (亭).” His wife replied, “That’s a good idea, but it is not convenient. Is it possible to make a movable pavilion, which could always follow the people ” She thought all day and all night. One day, she saw some kids playing in the rain, and each kid held a big lotus (莲) leaf over the head to protect themselves from getting wet. That gave her a great idea. Then, she made the first umbrella in ancient China.
Since the umbrella was invented, it has been part of people’s life in every corner of the world. Right now, there are many kinds of umbrellas, such as beach umbrellas, kids umbrellas and market umbrellas.
How many umbrellas are made every year in the world Maybe millions or even more. One interesting thing is that most umbrellas in the world are made in China. Shangyu in Zhejiang Province alone has more than 1,000 umbrella factories and it is called “China Umbrella City”.
13.How many opinions about the inventor of the umbrella are given in Paragraph 1
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
14.The underlined word “soaked” in Paragraph 2 means “________” in Chinese.
A.受伤的 B.疑惑的 C.美丽的 D.湿透的
15.What was Luban’s advice on protecting people from the rain
A.To wear a big hat. B.To bring a big lotus leaf.
C.To build many pavilions. D.To make a movable pavilion.
16.How is the second paragraph different from the rest of the passage
A.It tells a story. B.It teaches a lesson.
C.It gives some advice. D.It describes some problems.
Bi Sheng was born in Song Dynasty. He lived in a small village which lies in Huanggang today. He invented the printing around 600 AD (公元). He was the world’s first inventor of the printing. It is about 400 years earlier than the printing in Germany.
The printing is also called the movable type printing (活字印刷). But how did it work in the past
First of all, the clay was made into movable types. Then words were engraved (雕刻) carefully onto the types. After that, the words were chosen and put in right order in a box according to the text. Next, the workers brushed ink onto the movable types. Finally the types could be used for printing. They could be used again and again for different books.
The movable type printing plays an important role in Chinese culture. With the help of it, Chinese culture spread around the world more quickly. At the same time, the movable type printing was widely used in the world at that time. As a result, more and more culture communication among countries took place. The movable type printing, the compass (指南针), gun powder and the paper- making are called four great inventions of China. They make China own an important and even top position in the history of human civilization (文明).
17.When was the movable type printing invented
A.About 600 years ago. B.Around 600 AD. C.Before Song Dynasty.
18.What should the workers do after the words were chosen and put in right order
A.Brush ink onto the types.
B.Make the clay into movable types.
C.Print by using the types.
19.What does the word “it” in Paragraph 4 refer to
A.The compass. B.Gun powder. C.The movable type printing.
20.What’s the passage mainly about
A.Four great inventions and their position in the history of human civilization.
B.Bi Sheng invented the movable type printing after trying many times.
C.The movable type printing and the importance for the culture communication.
Last week, my family and I went to a science museum. It’s such a famous museum that it interested quite a lot of visitors. What surprised me was that there were many kinds of robots there. I could find robots for cooking and robots that you could play chess with. Nowadays researchers in China have developed and made the world’s first robot whale shark (鲸鲨).
The underwater robot is 4.7 meters long, weighs 350 kilograms and can swim for 42 meters per minute. It can move like a real shark by moving its mechanical fins (机械的鳍) with the help of a battery (电池). Its mouth can open and close like a real shark’s.
“The robot can reach a depth of 10 meters and work for 13 hours,” said Mr. Fang, a leader in control of the robot shark program.
Having observed the huge market for underwater robots, a factory decided several years ago to develop robotic animals that live in water. The company has built many kinds of robot fish. The robotic whale shark is the largest mechanical fish they have made so far.
Mr. Fang also said, “Our robots are to serve three purposes. They are providing visitors with joy, spreading knowledge about the sea and finishing scientific tasks such as environmental checks and underwater photography.”
21.Why was the writer surprised at the science museum
A.Because it’s the most famous museum in China.
B.Because he saw the world’s first robot whale shark.
C.Because there were many kinds of robots there.
D.Because there were so many visitors there.
22.How deep can the robot whale shark reach
A.42 meters. B.13 meters. C.10 meters. D.4.7 meters.
23.What does the underlined word “observed” in Paragraph 4 mean
A.开发 B.注意 C.远离 D.加入
24.What’s the main idea of the last paragraph
A.The reason why robot fishes are made.
B.The importance of the company.
C.Different kinds of robot fish.
D.The uses of the company’s robots.
Have you ever seen or used a saw, or “ju” in Chinese Do you know who invented it
The inventor was Lu Ban. He was born in the state of Lu in ancient China more than 2,500 years ago. That is where Qufu lies in the east of Jining.
Lu Ban was the greatest carpenter (木匠) in his time. Once the king ordered him and his team to build a palace in a very short time. They would be punished if they missed the deadline (最后期限). They had only axes, or fuzi in Chinese, to cut the trees and prepare the wood for the palace, so work was very slow.
One day Lu Ban rushed up the hill to see how things were going. Suddenly the sharp teeth of a leaf cut his hand. Then a bright idea came into his head. Soon he made a tool with teeth along the side of a long iron bar (条状物). With this tool, work became much faster, and they completed the work before the deadline.
That is how the saw was invented.
Lu Ban invented many other useful tools for carpenters and interesting toys for children. The Wooden Bird, for example, could stay in the air for three days. That’s why he is regarded as the God of Carpentry.
25.In which picture can you see a saw
A. B. C. D.
26.What did the king order Lu Ban and his men to do
A.Use only axes. B.Build a palace quickly.
C.Cut the trees. D.Prepare the wood.
27.What does Paragraph 4 mainly tell us
A.How Lu Ban’s hand was hurt. B.Why Lu Ban invented the saw.
C.How the saw was invented. D.How the palace was completed.
28.Which of the following did Lu Ban’s Wooden Bird work like
A.A bike. B.A kite. C.A ship. D.A car.
29.Which is the right order of the events according to this passage
a. Lu Ban invented the saw. b. Lu Ban had a bright idea.
c. Lu Ban was ordered to build a palace. d. Lu Ban’s team finished the work.
e. Lu Ban’s hand was cut.
A.a-e-b-c-d B.e-b-a-c-d C.a-b-c-d-e D.c-e-b-a-d
Alfredo Moser is a Brazilian worker who is skilled at repairing machines. His wife says her husband has always been handy (手巧的) at home and made tables and chairs. Alfredo has invented a way of lighting his house during the day without electricity.
He has been using plastic bottles filled up with water and a little bleach (漂白剂) to provide dark rooms with light for many years. And the idea has now spread across the world. It is predicted that his lighting system, which works using refraction (折射) of sunlight, will be fitted in over a million homes by the end of this year.
Alfredo used normal plastic drinks bottles that are often thrown away. The secret of the liquid in the bottles is the bleach added to water, which stops it turning green in the sunlight. Mr. Moser drills a hole in a roof tile (在屋瓦上钻洞) and then pushes the bottle in from below, keeping the bottle in place with polyester resin (聚酯树脂). Depending on the strength of sunlight, the light fills his home, and the bottles are just like electric bulbs of between 40 and 60 watts (瓦特).
Alfredo came up with the idea for his “Moser light” during one of the blackouts in Brazil in 2002. He said only factories had power in his home city, in southern Brazil during the energy shortage.
The local supermarket and his neighbors, houses are utilizing Moser lights. He earned a few dollars, but his invention has not made him a rich man. Now a great number of people admire what he is doing!
30.What did Alfredo’s wife think of him
A.Alfredo was always busy repairing machines.
B.Alfredo couldn’t do any housework.
C.Alfredo was clever with his hands.
D.Alfredo was a helpful man to save our world.
31.Why does Alfredo put a little bleach into the bottle
A.Because the bottle can give more light.
B.Because the bleach can keep the bottle in a roof tile.
C.Because the bleach can protect water from turning green.
D.Because the bleach can reflect the sunlight.
32.Which of the following is TRUE according to the passage
A.People can use Moser’s lights only at night.
B.Moser’s light gives too poor light.
C.Moser’s bottles use electricity to light the room.
D.Moser’s bottle light is a green idea.
33.What does the underlined word “utilizing” in the passage probably mean
A.Selling. B.Using. C.Taking. D.Locking.
34.What can we learn from the passage
A.Alfredo’s lights will be more and more popular.
B.Nobody will buy Moser lights in the future.
C.Alfredo won’t repair machines any more.
D.Alfredo’s invention will bring him a lot of money.
China is one of the biggest countries in growing tea. There are many kinds of tea, such as Oolong tea, tieguanyin, Lonjing.
In the wild, tea plants may be 9 meters tall. But a plant grown for market is pruned. Pruning keeps the plant only 0.9 or 1.2 meters tall. This is an easy height for tea picking. Only the two top leaves and bud of each new shoot are picked. So to make money, tea plantations (种植园) must be huge.
In general, there are two kinds of tea: black tea and green tea. Black tea is fermented (发酵). In the process, the tea loses nearly all of its healthy parts. Green tea is steamed right after the leaves are picked. Green tea keeps its healthy parts. For example, it may prevent heart illness.
How did we get tea bags The answer: by accident. Tea businessmen used to send samples in tin (锡) boxes. This was very expensive. One businessman thought of a cheaper way. He sent samples in small silk bags. Customers would open the bag. They would make tea as usual. One customer put the bag into a pot. Then he just poured hot water over it. And the tea bag was born.
Shen Nong was the first to drink tea. He was a Chinese emperor. Shen drank several cups of hot water daily. One day something happened. Leaves from a wild tea tree fell into the hot water pot. The next cup was poured. The water was now colored. Shen tasted it. He liked it. He drank it all. Shen was proud of his new drink. He served it to his guests. Word spread. People thought this way: tea is good enough for the emperor, so it must be good enough for the people. Tea became the drink of China.
35.The writer starts the passage by ________.
A.telling an interesting story
B.giving some examples
C.giving several useful suggestions
D.making comments on tea
36.In paragraph 2, the underlined word “pruned” means “________” in Chinese.
A.删除 B.采摘 C.修剪 D.增高
37.After reading the passage, it seems clear that ________.
A.tea and tea bags were invented by accident
B.black tea is healthier than green tea
C.tea is better for you than any other drink
D.people don’t like tea at all
38.The passage mainly tells us________.
A.the popularity of tea bags
B.the ways of making green tea and black tea
C.the discovery and development of tea
D.the benefits of drinking tea
Imagine flying over the city in an Aircraft (航空器) that had no pilot but can take you from point A to point B in minutes. Sounds like science fiction, right Well, not anymore.
China-based Ehang has become the world’s first company to fly passengers in air taxis without a pilot at the controls.
Ehang’s EH216-S air taxis can carry up to two passengers or about 270kg of goods (货物). They can fly at speeds of up to l30 km/h and distances (距离) of up to 28 km. Passengers can simply select the places they want to go to on a touchscreen and enjoy the ride without worrying about piloting the air taxis.
The taxis do not require airports or runways. They can take off and land vertically (垂直地) from any flat (水平的) surface, such as a park or car park. What’s more, the air taxis use electric power to cut down environmental harm. They can be fully charged in two hours and have low noise levels.
To make sure it is safe enough, more than 40,000 test flights have been taken in different places around the world since 2014. Then on October 15 this year, Ehang said to the public that it had got agreement from the government that the taxi is safe to fly and it can run the air taxi business with passengers in China.
Ehang’s air taxis still have some challenges. First, they need to follow the laws and rules of different countries. Another big problem is getting the trust of the public—they are safe while flying. To do this, Ehang will educate passengers about the benefits and risks of using the taxis while also dealing with problems like noise levels, privacy and the environmental influence.
39.How does the writer lead to the topic of air taxis at the start of the passage
A.By imagining a scene. B.By offering some numbers.
C.By drawing a picture. D.By listing some reasons.
40.What can we know about the air taxis from the passage
A.They are the world’s first pilotless air taxis to fly passenger.
B.They need to carry up to 28 passengers and 270 kg of good.
C.They can fly at a speed of 270 km/h and a distance of 130 km.
D.They can take off and land from surfaces like mountain tops.
41.Why did Ehang take over 40,000 test flights in 10 years
A.To enjoy the pilotless ride. B.To protect the environment.
C.To test the air taxis’ safety. D.To get the public attention.
42.What does the last paragraph mainly tell us
A.Who Ehang’s air taxis are made for. B.Where Ehang’s air taxis are produced.
C.How Ehang’s air taxis were tested. D.What Ehang’s air taxis, problems are.
Bi Sheng was born in the Song Dynasty. He lived in a small village which lies in Huanggang today. He invented the printing around 600 AD.He is the world’s first inventor of the printing. It is about 400 years earlier than the printing in Germany.
The printing is also called the movable type printing (活字印刷). But how did it work in the past
First of all, the clay was made into movable types. Then words were engraved carefully onto the types. After that the words were chosen and put in right order in a box according to the text. Next, the workers brushed ink onto the movable types. Finally, the types could be used for printing. They could be used again and again for different books.
The movable type printing plays an important role in Chinese culture. With the help of it, Chinese culture spread around the world more quickly. At the same time, the movable type printing was widely used in the world at that time. As a result, more and more culture communication among countries took place.
The movable type printing, the compass (指南针), gunpowder and the paper-making are called “Four Great Inventions of Ancient China”. They make China own an important and even top position in the history of human civilization (文明).
43.When was the movable type printing invented
A.About 600 years ago. B.Around 600 AD.
C.Before the Song Dynasty. D.About 400 years ago.
44.What does the underlined word “engraved” in Paragraph 3 mean in Chinese
A.复制 B.雕刻 C.记载 D.排列
45.What should the workers do after the words were chosen and put in right order
A.Brush ink onto the types. B.Make the clay into movable types.
C.Print by using the types. D.Engrave words onto the types.
46.How many steps are there in the movable type printing
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
47.What’s the passage mainly about
A.Four great inventions and their position in the history of human civilization.
B.How the movable type printing worked in the past.
C.The movable type printing and its importance for the culture communication.
D.How Bi Sheng invented the movable type printing in the Song Dynasty.
AI (人工智能) makes our lives easier and better. Let’s see the amazing AI.Cool driverless bus
A bus door opens and you get on. Wait! Where is the driver Here is a new kind of driverless bus called Apolong. It has 14 seats and doesn’t need a driver. The bus follows the traffic rules. It stops as soon as it sees a stop light.Your close friend
Hi, everyone. I’m Xiaobing, a chatbot (聊天机器人). I speak like humans and you can talk with me. I’m talented in singing, writing poems and telling stories. I want to be your friend!World’s first AI anchor (主播)
Hey, look! The famous Chinese anchor Mr. Qiu is reporting the news for us. But, is “he” really Mr. Qiu The answer is “no”. This is the world’s first AI anchor. It looks and speaks just like a real person. It can work 24 hours and doesn’t make any mistakes. You might see it on TV.Popular AI artist
This beautiful painting was at an auction (拍卖). The painting is worth about 3,000,000 yuan! But it is not a piece of work by a famous painter, such as Vincent van Gogh. It was painted by an AI artist. Three Frenchmen created the AI artist. It studied over 15,000 paintings. In this way, it learned to paint.
48.What is Apolong
A.A driver. B.A driverless bus. C.A chatbot. D.An AI anchor.
49.What can Xiaobing do
①Sing. ②Tell stories. ③Talk with people. ④Go out to play with people.
A.①②③ B.②③④ C.①②④ D.①③④
50.The painting mentioned ________.
A.was drawn by three Frenchmen
B.is worth about 3,000,000 yuan at an auction
C.is a piece of work painted by Vincent van Gogh
D.was studied by three French artists over 15,000 times
51.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Xiaobing is a girl.
B.AI makes our life harder and worse.
C.This new kind of driverless bus needs a driver to control it.
D.The AI anchor can work 24 hours and doesn’t make any mistakes.
52.We can probably read the passage in ________.
A.a storybook B.a notice C.a newspaper D.a novel
Mrs Brown had a small garden behind her house, and in the spring she planted some vegetables in it. She looked after them very carefully, and when the summer came, they looked very nice.
One evening Mrs Brown looked at her vegetables and said, “Tomorrow I am going to pick you.”
But early in the next morning, her son ran and shouted, “Mother! Mother! Come quickly! Our neighbour’s ducks are in the garden and they are eating our vegetables!”
Mrs Brown ran out when she heard it, but it was too late. All the vegetables were finished! Mrs Brown cried, and her neighbour was very sorry, but that was the end of the vegetables.
One day before Christmas, the neighbour brought Mrs Brown a nice and fat duck, and on the duck’s back was a piece of paper with the words: “Enjoy your vegetables!”
53.The vegetables in Mrs Brown’s garden grew ________.
A.carefully B.bad C.fast D.fine
54.The next morning the neighbour’s ducks ________.
A.were finished B.came to pick the vegetables
C.came and ate up the vegetables D.went into the garden
55.The neighbour felt very ________ for that.
A.happy B.sorry C.glad D.exciting
56.What’s on the duck’s back
A.A note. B.A piece of paper. C.Some money. D.Some vegetables.
57.—Why did Mrs Brown’s neighbour say “Enjoy your vegetables”
—Because ________.
A.her neighbour tried to laugh at Mrs Brown
B.her neighbour wanted to let Mrs Brown have a look at her duck
C.this was a kind of humour repay to Mrs Brown
D.it means her neighbour didn’t like the duck
Mobile phones are one of the most useful inventions of the last 50 years, but not everything that is said about them is good. Mobiles are often believed to be the cause of a number of things from poor eyesight and headaches to house fires. There’s even one theory(理论) that mobile phones should be responsible for the disappearance of bees!
The theory is that the radiation(辐射) given off by mobile phones does great harm to bees’ navigation systems(导航系统). Bees have a built-in system a bit like BDS and this helps them find their way back to their hives(蜂巢). But recently, thousands of bees have failed to find their way home. It is believed they are dying far from their hives.
The problem was first noticed by beekeepers in America and is a lot more serious than it seemed at first. The important thing about bees is that most of the crops in many countries are pollinated by them. Without bees, crops can’t continue to grow.
Nobody knows for sure whether the theory is true or not, but it’s a fact that bees are disappearing in very large numbers. And we can’t manage without them. Einstein said that if all our bees disappeared, man would only live for four more years! If the mobile phone theory is correct, we need to do something about it right now before it’s too late.
58.What might be caused by mobiles according to Paragraph 1
A.Poor listening. B.Forest fires.
C.The disappearance of bees. D.Terrible toothaches.
59.What does the theory in the passage say
A.Bees have BDS inside their bodies. B.Mobiles have an influence on bees’ hives.
C.The radiation makes bees unable to fly. D.The radiation makes bees lose their way home.
60.The underlined word “pollinated” in Paragraph 3 probably means “________” in Chinese.
A.授粉 B.污染 C.啃食 D.催熟
61.The writer writes this passage to ________.
A.call on people to help beekeepers B.show how a bee’s built-in system works
C.ask people to stop using mobiles right away D.warn people of the possible harm mobiles do to bees
In my opinion, the wheel is the most important thing that human beings have ever invented. It might seem weird to say that something so simple-looking and so ordinary (普通的) could be so important. But if you consider the following points, you will probably agree with me. Firstly, wheels influence almost every part of our lives. Wheels are used, for example, engines and transport. If you visit just one factory, you will see how important wheels are. You will see wheels on almost every machine.
Secondly, wheels play a great part in food production. Wheels are used to grind (磨碎) different kinds of corn into flour (粉状物). They are then used to mix flour and other foods into bread. We would all have to make our own bread, starting with grinding the wheat (小麦) if we did not have the wheel. In fact, we would have to grow the wheat because there would be no way to transport it.
Thirdly, our world would be completely different if we did not have the wheel for transport. Before the wheel was invented, people used to have to travel on foot or by riding on an animal. That is what we would be doing now if we did not have the wheel. Everything would take longer to do.
We would be back to the Stone Age if some of our clever ancestors (祖先) had not invented the wheel. Our modern world would simply be impossible. The wheel is surely the most important invention of all time.
62.The underlined word “weird” has the closest meaning to “________ ”.
A.important B.common C.strange D.necessary
63.What is the third paragraph about ________
A.Wheels are important in food production.
B.Wheels make it easier to make bread.
C.Wheels are used to transport foods.
D.Wheels are used in growing plants.
64.What was life like before wheels were invented ________
A.Specíal B.Simple C.Busy D.Slow
65.How does the writer develop the text ________
A.By making a report B.By giving reasons.
C.By offering advice. D.By telling his own story.
The pencil is a very simple object. However, it took hundreds of people over centuries to make it what it’s like today.
The story of the pencil starts with graphite (石墨). 66 Around 1560, an Italian couple named Simonio and Lyndiana Bernacotti added wood holders to the graphite sticks. 67 In 1795, in France, Nicolas-Jacques Conte worked out a method (方法) of mixing graphite powders with clay. In this way, people made strong pencil cores (铅笔芯). 68
When pencils were handmade, they were made round. Then an American Joseph Dixon developed machines to make pencils. 69
There is a pencil for everyone and every pencil has a story. The Blackwing (黑翼) 602 is famous for being used by a lot of writers. And then, you have the Dixon Pencil Company. 70
In my opinion, there’s nothing that can be done to make the pencil better than it is.
根据短文内容,将下面的句子还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺。(每个选项只能用一次)
A.However, since the graphite is too soft, the pencils were easy to break.
B.It’s what people think of when they think of a pencil and what they most probably will buy when their children are about to learn to write.
C.People cut it into small sticks and used them to write or draw.
D.Later people found out it was easier and less wasteful to make a pencil which has six sides.
E.To this day, the method is still used in making pencils.
The well-known “new great inventions” of modern China have made our daily lives more convenient.
High-speed trains
China created its first high-speed railway line in 2008. Since then, the number of passenger trips has grown by over 30 percent every year. By 2016, more than 5 billion trips had been taken on the trains. By 2020, one-fifth of the country’s 150, 000-km railway network will be used by the trains. This network will link more than 80 percent of the major cities across China.
Mobile payment
Mobile payment is turning China into a “cashless society”. Instead of paying by cash, customers now pay for their goods and some kinds of bills simply by typing a short password into the Alipay or Wechat app on their mobile phones.
Shared bikes
China has surprised the world with how quickly shared bikes are widely used. Nowadays, bike users can simply pick up or park the bikes on the street through GPS and smartphone apps. China’s two leading bike-sharing companies, Mobike and Ofo, have been opening their overseas markets in Singapore, the UK and the USA.
Online shopping
With around 751 million Internet users, China has been the world’s largest and fastest-growing online shopping market. Because of lower costs and fewer licensing requirements, it’s easier for sellers to open an online shop in China. In 2016, more than 20 million jobs in rural areas were created, with over 8.1 million running their own online shops.
71.What’s the passage mainly about
A.The fast-developing technology. B.Modern China.
C.China’s new great inventions. D.Convenient daily lives in China.
72.By 2020, more than _________ of the major cities across China will be linked by the railway network.
A.30% B.50% C.20% D.80%
73.Mobile payment makes shopping more convenient in China because customers _________ .
A.needn’t take cash B.can go shopping without mobile phones
C.don’t have to use a password D.needn’t pay the bills
74._________ can make online shopping develop so fast in China.
A.Lower costs B.Fewer licensing requirements
C.More job chances D.A, B & C
AI (人工智能) makes our lives easier and better. Let’s see the amazing AI.
Cool driverless bus
A bus door opens and you get on. Wait! Where is the driver Here is a new kind of driverless bus called Apolong. It has 14 seats and doesn’t need a driver. The bus follows traffic rules. It stops as soon as it sees a stop light.
Your close friend
Hi, everyone. I’m Xiaobing, a chatbot (聊天机器人). I speak like a 17-year-old girl. If you feel lonely, you can talk with me. I’m talented at singing, writing poems and telling stories. I want to be your friend!
World’s first AI anchor (主播)
Hey, look! The famous Chinese anchor Qiu Hao is reporting the news for us. But, is “he” really Qiu Hao The answer is “no”. This is the world’s first AI anchor. It looks and speaks just like a real person. It can work 24 hours and doesn’t make any mistakes. You might see it on TV soon.
Popular AI artist
This beautiful painting was at an auction(拍卖)in 2020. The painting is worth about 3,000, such as Vincent van Gogh. It was painted by an AI artist. Three Frenchmen created the AI artist. It studied over 15,000 paintings. In this way, it learned to paint.
75.If Mike is a lonely man in a nursing home, what might be the best AI present for him
A.Driverless bus. B.Xiaobing. C.Qiu Hao. D.AI artist.
76.The fact about Apolong is that ________.
A.there are 24 seats in it B.the bus door can’t open itself
C.it doesn’t follow the traffic rules D.it stops as soon as it sees a stop light
77.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Xiaobing is a 17-year-old girl.
B.AI makes our lives harder and worse.
C.The AI artist was invented by Frenchmen.
D.The AI anchor can work 24 hours and sometimes makes mistakes.
78.We can probably read the passage in ________.
A.a storybook B.a notice C.a newspaper D.a novel
Pollution inside homes and other buildings kills more than 4 million people each year. Many people die as a result of breathing smoke or from cooking over wood powered or coal powered stoves.
One way to reduce the number of deaths is through cooking equipment (设备) powered by the sun. Crosby Menzies, a solar power expert in a South African company, described his latest solar cooker called the “Sol 4”. “It is four square meters of mirrors, six to eight meters in length. It is quite a large cooker.”
The “Sol 4” works by reflecting (反射) light from the sun off large mirrors. The mirrors direct (把……对准) the light at a cooking pan. Then the light heats the pan with solar energy. Within two minutes, the pan is hot enough to cook sausages and onions. In just four minutes, water can be boiled. That is as fast as cooking with natural gas or electricity.
The cooker is also much “friendlier” than other models because people do not have to stand in the sun to use it. And people can prepare meals without having to collect firewood or spend money on coal. Such individuals would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke.
At present, the cooker only works when the sun is shining. But engineers are working on a way to make it work without sunlight.
Each cooker costs about $2,000, which is a large amount of money for most Africans. To solve that problem, Crosby Menzies has created a nongovernmental (非官方) organization called Solar Cookers for Africa. It plans to raise money through donations (捐款) to provide poor people with solar cooking equipment.
79.The writer starts the passage by ________.
A.comparing facts B.sharing experiences C.listing numbers D.giving reasons
80.The underlined word “individuals” most probably means “________”.
A.cookers B.people C.mirrors D.experts
81.Which of the following about the “Sol 4” is TRUE
A.It is six to eight square meters of mirrors.
B.It can work in any weather condition now.
C.It can also heat the pan by lighting firewood.
D.It is more environment-friendly than other cookers.
82.From the passage, we can infer that ________.
A.the “Sol 4” will be designed in a smaller size
B.more Africans can use the solar cookers in the future
C.the “Sol 4” is the first product of the South African company
D.the African government will provide poor people with solar cooker
Facial recognition(人脸识别)cameras are everywhere, including in your phone. Many people depend on this technology to unlock(解锁), open doors or pay for things quickly, but there is a problem: everyone is wearing masks(口罩).
Now, the companies have improved the facial recognition technology. It can now work well even if people are wearing a mask.
A company in Beijing named Hanwang has announced that their product can correctly recognize(识别)95 percent of people wearing masks. What’s the secret
A professor at an American University studies facial recognition technology. “As getting older”, he said, “our faces change shape.”
Facial recognition software is about more than just unlocking your phone. It’s about public safety. For example, you don’t need to show an ID card, which can be lost or stolen. It also means that diseases aren’t spread by touching things. It has become especially important now because of the COVID—19. It helps with safety and peace of mind.
More than that, facial recognition can be used to fight crime(犯罪活动). It can notice crime and terrorists. The technology is used by police in places like government buildings
There is also a weakness of this technology: it fails when people wear both a mask and sunglasses. In this situation, all of the key facial information is lost.
83.According to the passage, people depend on facial recognition technology to do the following things except ________.
A.unlocking their phones B.turning on a TV C.opening the doors D.paying for things quickly
84.According to the passage, we can infer that facial recognition technology ________.
A.is everywhere including in your phone
B.is invented by an American university professor
C.can help to stop the crime and the diseases
D.depends greatly on recognizing people’s eyes
85.The structure of the passage may be ________.
(①=Paragraph1②=Paragraph2③=Paragraph3④—Paragraph4⑤=Paragraph5⑥=Paragraph6⑦=Paragraph7)
A.①②/③④⑤/⑥/⑦ B.①/②③④/⑤⑥/⑦
C.①/②③/④⑤⑥/⑦ D.①②/③④/⑤⑥/⑦
86.What would be the best title for the passage
A.Technology and Phones B.A Useful Technology
C.Developments in Companies D.The History of Technology
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.C 3.C 4.D
【导语】本文主要讲述了科学家们受蝙蝠利用声波“看见”物体的启发,发明了一种帮助盲人安全出行的新型手杖——“蝙蝠手杖”。
1.细节理解题。根据“Some people use special guide dogs. A well-trained dog knows how to help its owner cross busy streets and get from place to place.”可知,一只训练有素的狗可以帮助盲人穿过繁忙的街道,故选D。
2.细节理解题。根据“They called it a ‘bat cane’ because their idea started with bats.”可知,科学家们称这种新型手杖为“蝙蝠手杖”是因为他们的想法来源于蝙蝠,故选C。
3.推理判断题。根据上文“The new cane has a computer in the handle(手柄),”以及下文“The sound waves hit objects and echoes (回声) back.”可知,此处指的是电脑发出的声音,结合选项,C选项“它发出人类听不到的高音”符合语境,故选C。
4.推理判断题。根据“With a little training, a person using the cane can easily tell where objects are and can ‘see’ with sound!”可知,使用这种手杖能让盲人的生活更方便,故选D。
5.D 6.C 7.A 8.B
【导语】本文是一篇说明文。本文主要介绍了一种新的停车方式——共享停车位。
5.推理判断题。根据第一段中“Searching for parking spaces has long been a headache for many office workers in many big cities of China, especially for those working in central business districts.”寻找停车位一直是中国许多大城市的许多上班族头疼的问题,尤其是那些在中央商务区工作的人。由此可推测出,作者在第一段指出了停车困难。故选D。
6.词义猜测题。根据第一段中“At the same time with prices for parking lots in residential (居民区) rising, most of their spaces remain idle during workdays.”可知,即使居民区的停车价格上涨,但是大部分的车位在工作日都是闲置状态,因此划线单词表示“闲置的”。故选C。
7.细节理解题。根据第三段中“Users can share and order a parking place by downloading and using a special app.”可知,如果你想使用共享停车位,你应该下载和使用一个特殊的软件。故选A。
8.推理判断题。根据最后一段中“Shared parking will be more and more helpful to the drivers.”可知,共享停车对司机的帮助会越来越大。由此可推出,共享停车位将越来越受欢迎。故选B。
9.C 10.B 11.C 12.A
【导语】本文主要介绍了科学家们创造了一种新的工具,可以把人们的思想转化为文字。
9.细节理解题。根据第一段中“It works by using an AI program called GPT-1 to translate brain activity words. ”可知,“GPT-1”可以把大脑活动的记录转化成文字。故选C。
10.推理判断题。根据第一段提中“In order to achieve this, scientists did a lot.”和第三段中“Then came the tests. The scientists did them in three different ways.”可知,科学家们做这些测试时为了证明这个工具运行良好。故选B。
11.细节理解题。根据Test 3中“The researchers showed the volunteers silent movies, with no spoken words at all. ”可知,这些电影没有任何言语,所以是“看”。故选C。
12.推理判断题。根据本文内容可知,“GPT-1”可以把大脑活动的记录转化成文字,不用任何言语,由此推断出它可以帮助那些不会说话的人们。故选A。
13.C 14.D 15.C 16.A
【导语】本文讲述了关于雨伞发明的不同观点和一个有趣的中国传说。
13.细节理解题。根据“Some people say that the people of ancient Egypt invented it, some say the Romans invented it and some say Luban’s wife invented it in ancient China.”可知,第一段中提到了三种关于雨伞发明者的说法。故选C。
14.词义猜测题。根据“Suddenly it began to rain. Both of them were soaked when they got back home.”可知,突然下起了雨,他们回到家时都湿透了。故选D。
15. 细节理解题。根据“Then Luban said, ‘That’s easy. I will build many pavilions (亭).’”可知,鲁班建议建造很多亭子来保护人们不被雨淋。故选C。
16.推理判断题。根据第一段“There’s even an interesting story about its invention in China.”和第二段的描述可知,此处是在详细描述中国关于雨伞发明传说的故事。故选A。
17.B 18.A 19.C 20.C
【导语】本文主要介绍了宋朝毕昇发明了活字印刷,及活字印刷的运作方式及其对文化传播的重要性。
17.细节理解题。根据第一二段“He invented the printing around 600 AD”和“The printing is also called the movable type printing”可知,活字印刷是在大约公元600年发明的。故选B。
18.细节理解题。根据第三段中“After that, the words were chosen and put in right order in a box according to the text. Next, the workers brushed ink onto the movable types.”可知,在选择好字并按正确顺序放好之后,接下来要把墨水刷到活字上。故选A。
19.词句猜测题。根据第四段首句“The movable type printing plays an important role in Chinese culture.”可知,此处it指代活字印刷。故选C。
20.主旨大意题。通读全文并根据第二段“The printing is also called the movable type printing (活字印刷). But how did it work in the past ”及第四段“As a result, more and more culture communication among countries took place.”可知,文章主要讲述了活字印刷及其对文化传播的重要性。故选C。
21.C 22.C 23.B 24.D
【导语】本文介绍了中国研发的世界首款机器人鲸鲨,它能够模仿真实鲸鲨的动作,用于娱乐、海洋知识传播以及科学任务。
21.细节理解题。根据第一段“What surprised me was that there were many kinds of robots there.”可知,让“我”吃惊的是那里有很多种类的机器人。故选C。
22.细节理解题。根据第三段“The robot can reach a depth of 10 meters and work for 13 hours”可知,机器人可以到达10米的深度。故选C。
23.推理判断题。根据第四段“Having observed the huge market for underwater robots, a factory decided several years ago to develop robotic animals that live in water.”可知,几年前,一家工厂观察到水下机器人的巨大市场,决定开发生活在水中的机器动物。observe意为“观察”。故选B。
24.主旨大意题。通读最后一段,可知本段主要讲的是机器人的用途。故选D。
25.A 26.B 27.C 28.B 29.D
【导语】本文介绍了中国古代著名的木匠鲁班及其发明的锯子。
25.推理判断题。根据“Soon he made a tool with teeth along the side of a long iron bar (条状物).”可知,很快,他制作了一个长铁棒侧面有齿的工具,A选项符合。故选A。
26.细节理解题。根据“Once the king ordered him and his team to build a palace in a very short time.”可知,国王命令鲁班和他的团队在很短的时间内建造一座宫殿。故选B。
27.段落大意题。根据“Suddenly the sharp teeth of a leaf cut his hand. Then a bright idea came into his head. Soon he made a tool with teeth along the side of a long iron bar (条状物).”可知,第四段主要介绍了锯子是如何被发明的。故选C。
28.细节理解题。根据“The Wooden Bird, for example, could stay in the air for three days.”可知,鲁班的木鸟可以在空中停留三天,类似于风筝的飞行方式,故选B。
29.细节理解题。根据文章内容可知,鲁班被命令建造宫殿,然后他的手被割伤,接着他有了一个好主意,发明了锯子,最后团队完成了工作。故选D。
30.C 31.C 32.D 33.B 34.A
【导语】本文讲述了巴西工人Alfredo Moser发明了一种无需电力的白天照明方法。
30.细节理解题。根据“His wife says her husband has always been handy (手巧的) at home and made tables and chairs.”可知,Alfredo的妻子认为他心灵手巧,故选C。
31.细节理解题。根据“The secret of the liquid in the bottles is the bleach added to water, which stops it turning green in the sunlight”可知,漂白剂可以防止水在阳光下变绿,故选C。
32.细节理解题。根据“It is predicted that his lighting system, which works using refraction (折射) of sunlight, will be fitted in over a million homes by the end of this year.”可知,Moser的瓶装灯是利用阳光折射来照明的,是一种绿色环保的发明,故选D。
33.词义猜测题。根据“The local supermarket and his neighbors, houses are utilizing Moser lights”可知,此处是指当地的超市和他邻居的房子都在使用Moser灯,所以utilizing意为“使用”,故选B。
34.细节理解题。根据“It is predicted that his lighting system, which works using refraction (折射) of sunlight, will be fitted in over a million homes by the end of this year.”可知,Alfredo的灯将会越来越受欢迎,故选A。
35.B 36.C 37.A 38.C
【导语】本文主要介绍了茶的发现以及发展历史。
35.细节理解题。根据“China is one of the biggest countries in growing tea. There are many kinds of tea, such as Oolong tea, tieguanyin, Lonjing.”可知作者通过举例开始这篇文章。故选B。
36.词句猜测题。根据“9 meters tall”以及“only 0.9 or 1.2 meters tall”并结合常识可知,此处表示为市场种植的植物被修剪了。因此画线单词意为“修剪”。故选C。
37.细节理解题。根据第四段“How did we get tea bags The answer: by accident. Tea businessmen used to send samples in tin (锡) boxes.”以及最后一段“One day something happened. Leaves from a wild tea tree fell into the hot water pot. The next cup was poured. The water was now colored. Shen tasted it. He liked it. He drank it all. Shen was proud of his new drink.”可知,茶叶和茶包都是偶然间被发现的。故选A。
38.主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了茶叶的发现及其发展史。故选C。
39.A 40.A 41.C 42.D
【导语】本文是一篇说明文,介绍了一种空中出租车——Ehang’s EH216-S。
39.细节理解题。根据第一段“Imagine flying over the city in an Aircraft (航空器) that had no pilot but can take you from point A to point B in minutes.”可知,作者在文章开头通过想象一个场景,引出空中出租车的话题。故选A。
40.细节理解题。根据第二段“China-based Ehang has become the world’s first company to fly passengers in air taxis without a pilot at the controls.”可知,它们是世界上第一架载客的无人驾驶空中出租车。故选A。
41.推理判断题。根据第五段“To make sure it is safe enough, more than 40,000 test flights have been taken in different places around the world since 2014.”可知,10年试飞超4万次是为了检验空中出租车的安全。故选C。
42.主旨大意题。根据最后一段“Ehang’s air taxis still have some challenges. First, they need to follow the laws and rules of different countries. Another big problem is getting the trust of the public—they are safe while flying.”可知,本段主要讲了空中出租车的问题。故选D。
43.B 44.B 45.A 46.C 47.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国四大发明之一的活字印刷术。
43.细节理解题。根据“He invented the printing around 600 AD.”可知,活字印刷术是在公园600年左右发明的。故选B。
44.词义猜测题。根据“the clay was made into movable types. Then words were engraved carefully...text.”可知,粘土被制成活字,然后把字……在字模上,之后再将其按正确顺序摆放,所以推测此处是将字“雕刻”在字模上。故选B。
45.细节理解题。根据“After that the words were chosen and put in right order in a box according to the text. Next, the workers brushed ink onto the movable types.”可知,活字摆放好后,工人们开始在上面刷墨水。故选A。
46.细节理解题。根据“First of all...Finally, the types could be used for printing. They could be used again and again for different books.”可知,①粘土制成可移动的字模;②把字刻在字模上;③根据文本顺序正确摆放;④工人们开始刷墨水;⑤这些活字用于打印,所以一共五个步骤。故选C。
47.主旨大意题。根据“The printing is also called the movable type printing. But how did it work in the past ”和“At the same time, the movable type printing was widely used in the world at that time. As a result, more and more culture communication among countries took place.”可知,文章讲述了活字印刷术的操作流程以及当时在文化交流中的重要性。故选C。
48.B 49.A 50.B 51.D 52.C
【导语】本文介绍了人工智能的便利性,并介绍了几种人工智能的例子。
48.细节理解题。根据“Here is a new kind of driverless bus called Apolong.”可知Apolong是无人驾驶巴士。故选B。
49.细节理解题。根据“I speak like humans and you can talk with me. I’m talented in singing, writing poems and telling stories.”可知Xiaobing能够与人聊天、唱歌和讲故事。故选A。
50.细节理解题。根据“The painting is worth about 3,000,000 yuan! ”关于这幅画,提到的信息是它在拍卖会上价值300万元。故选B。
51.细节理解题。根据“World’s first AI anchor (主播)”中的“It can work 24 hours and doesn’t make any mistakes.”可知人工智能主播可以24小时工作,不会犯任何错误。故选D。
52.推理判断题。根据“AI (人工智能) makes our lives easier and better. Let’s see the amazing AI.”可知文章主要介绍了几种人工智能,并举例告诉大家人工智能带给人们的便利。因此推断文章了来自于报纸。故选C。
53.D 54.C 55.B 56.B 57.C
【导语】本文讲述了布朗夫人在春天种了蔬菜,并精心照顾它们。但邻居家的鸭子在一天早上吃掉了所有的蔬菜。布朗夫人很伤心,她的邻居也感到非常抱歉。在圣诞节前,邻居送给她一只大鸭子作为补偿,并在鸭背上贴了一张纸条,上面写着:“享受你的蔬菜!”
53.细节理解题。根据“She looked after them very carefully, and when the summer came, they looked very nice.”可知,布朗夫人花园里的蔬菜长得很好。故选D。
54.细节理解题。根据“Our neighbour’s ducks are in the garden and they are eating our vegetables!”及“All the vegetables were finished!”可知,邻居的鸭子过来把蔬菜都吃光了。故选C。
55.细节理解题。根据“Mrs Brown cried, and her neighbour was very sorry, but that was the end of the vegetables.”可知,邻居感到很抱歉。故选B。
56.细节理解题。根据“and on the duck’s back was a piece of paper with the words”可知,鸭子的背上有一张纸条。故选B。
57.推理判断题。根据“Our neighbour’s ducks are in the garden and they are eating our vegetables!”及“All the vegetables were finished!”可知,鸭子吃光了蔬菜,根据“and on the duck’s back was a piece of paper with the words: ‘Enjoy your vegetables!’”可知,邻居把又肥又大的鸭子送给布朗夫人,让布朗夫人间接享用自己种植的蔬菜,因此这是对布朗夫人的一种幽默偿还。故选C。
58.C 59.D 60.A 61.D
【导语】本文介绍了一个理论猜想:手机的辐射对蜜蜂的导航系统有害,导致很多蜜蜂找不到回家的路。
58. 细节理解题。根据“There’s even one theory that mobile phones should be responsible for the disappearance of bees!”可知,手机的使用可能会导致蜜蜂消失。故选C。
59.推理判断题。根据“The theory is that the radiation (辐射) given off by mobile phones does great harm to bees’ navigation systems (导航系统).”和“thousands of bees have failed to find their way home”可知,这个理论说手机的辐射让蜜蜂找不到回家的路。故选D。
60. 词句猜测题。根据“Without bees, the crops can’t continue to grow.”可知,没有蜜蜂,庄稼无法继续生长,因为蜜蜂帮助庄稼授粉,所以pollinate表示“授粉”。故选A。
61. 推理判断题。根据“If the mobile phone theory is correct, we need to do something about it right now before it’s too late.”可知,本文是为了警告人们手机对蜜蜂可能造成的伤害。故选D。
62.C 63.A 64.D 65.B
【导语】本文主要从机械设备、食物生产、运输等方面论述了轮子是最重要的发明之一。
62.词句猜测题。根据“something so simple-looking and so ordinary (普通的) could be so important”可知,很简单很普通的东西却被称作是最重要的发明,因此这似乎是奇怪的,故选C。
63.主旨大意题。根据“Secondly, wheels play a great part in food production.”可知,第三段主要介绍了轮子在食品生产中很重要,故选A。
64.推理判断题。根据“That is what we would be doing now if we did not have the wheel. Everything would take longer to do.”可知,在轮子发明之前,生活是很慢的,故选D。
65.推理判断题。根据“Firstly, wheels influence almost every part of our lives.”和“Secondly, wheels play a great part in food production.”和“Thirdly, our world would be completely different if we did not have the wheel for transport.”可知,作者给出三条道理来陈述轮子为什么是最重要的发明。故选B。
66.C 67.A 68.E 69.D 70.B
【导语】本文讲述了铅笔从最初的石墨不断地改进,最后才成为今天的铅笔。
66.根据前句“The story of the pencil starts with graphite”可知,此处是说明过去怎样使用石墨写字,选项C“人们把它切成棒状,用来写字或画画”符合语境,故选C。
67.根据后句“In 1795, in France, Nicolas-Jacques Conte worked out a method of mixing graphite powders with clay. ”可知,此处是说明为什要将石墨粉与粘土混合,选项A“然而,由于石墨太软,铅笔很容易折断。”符合语境,故选A。
68.根据前句“In this way, people made strong pencil cores.”可知,此处是说明这个制作铅笔的方法的效果如何,选项E“直到今天,这种方法仍然被用于制作铅笔。”符合语境,故选E。
69.根据本段“When pencils were handmade, they were made round. Then an American Joseph Dixon developed machines to make pencils.”可知,这一部分是说明铅笔的制作发展过程,选项D“后来人们发现,制作一支有六个边的铅笔更容易,也更少浪费。”符合语境,故选D。
70.根据“The Blackwing 602 is famous for being used by a lot of writers. And then, you have the Dixon Pencil Company.”可知,此处是说明提到这些出名铅笔的目的,选项B“这是人们想到铅笔时的想法,也是他们的孩子即将学习写字时最可能购买的东西。”符合语境,故选B。
71.C 72.D 73.A 74.D
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了中国新的伟大发明给人们的日常生活带来了方便。
71.主旨大意题。根据“The well-known ‘new great inventions’ of modern China have made our daily lives more convenient.”可知,这篇文章主要讲述了中国新的伟大发明。故选C。
72.细节理解题。根据“By 2020, one-fifth of the country’s 150, 000-km railway network will be used by the trains. This network will link more than 80 percent of the major cities across China.”可知,到2020年,中国80%以上的主要城市将通过高速列车网络连接起来。故选D。
73.细节理解题。根据“Instead of paying by cash, customers now pay for their goods and some kinds of bills simply by typing a short password into the Alipay or Wechat app on their mobile phones.”可知移动支付使中国的购物更加方便,因为顾客不需要携带现金。故选A。
74.细节理解题。根据“Because of lower costs and fewer licensing requirements, it’s easier for sellers to open an online shop in China. In 2016, more than 20 million jobs in rural areas were created, with over 8.1 million running their own online shops.”可知,更低的成本、更少的许可要求和更多的工作机会使网上购物在中国发展得如此之快。故选D。
75.B 76.D 77.C 78.C
【导语】本文主要讲述了人工智能在我们生活中的应用, 这些新奇的人工智能让我们的生活更容易更好。
75.推理判断题。根据文中“I’m Xiaobing, a chatbot. I speak like a 17-year-old girl. If you feel lonely, you can talk with me.”可知,如果觉得孤独,可以和聊天机器人聊天。故选B。
76.细节理解题。根据文中“Here is a new kind of driverless bus called Apolong.”和“It stops as soon as it sees a stop light.”可知,它有14个座位,并不需要司机,它看到红灯就停止。故选D。
77.细节理解题。根据文中“Three Frenchmen created the AI artist.” 可知,法国人创造了人工智能艺术家,故选C。
78.推理判断题。本文主要介绍了一些神奇的人工智能,应在媒体上。故选C。
79.C 80.B 81.D 82.B
【导语】本文主要介绍了一种可以通过太阳能来烹饪的设备及其工作原理。目前,该设备只是在阳光灿烂的时候工作,但工程师们正在努力工作,使它在没有阳光的情况下也能工作。
79.细节理解题。根据“Pollution inside homes and other buildings kills more than 4 million people each year.”(家庭和其他建筑物内的污染每年导致400多万人死亡。)可知作者以列举数字开始这篇文章。故选C。
80.词义猜测题。根据“And people can prepare meals without having to collect firewood or spend money on coal.”及“would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke.”可知,这里的individuals是主语,表示使用这种灶具的people“人”也不太可能因有害烟雾而患呼吸疾病。故选B。
81.细节理解题。根据“The cooker is also much ‘friendlier’ than other models because people do not have to stand in the sun to use it. And people can prepare meals without having to collect firewood or spend money on coal. Such individuals would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke.”(这种炊具也比其他型号“友好”得多,因为人们不用站在阳光下使用它。人们可以在不必捡柴火或花钱买煤的情况下做饭。这些人不太可能因有害烟雾而患上呼吸疾病。)可知,这种新灶具比其他炊具更环保。故选D。
82.推理判断题。根据“To solve that problem, Crosby Menzies has created a nongovernmental (非官方) organization called Solar Cookers for Africa. It plans to raise money through donations (捐款) to provide poor people with solar cooking equipment.”(为了解决这个问题,克罗斯比·孟基斯创建了一个名为“非洲太阳能炊具”的非官方组织。它计划通过捐赠筹集资金,为穷人提供太阳能烹饪设备。)可以推断出未来会有更多的非洲人用上太阳能炊具。故选B。
83.B 84.A 85.B 86.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了面部识别技术的广泛应用和优缺点。
83.细节理解题。根据“Many people depend on this technology to unlock(解锁), open doors or pay for things quickly”可知,人脸识别技术可以解锁手机、开门或快速付款,开电视没有提及。故选B。
84.细节理解题。根据“Facial recognition(人脸识别)cameras are everywhere, including in your phone.”可知,面部识别摄像头无处不在,也包括在你的手机中。故选A。
85.篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍人脸识别被广泛应用,但是有一个问题:每个人都戴着口罩呢;第②③④段讲解了技术已经突破了戴口罩的限制;第⑤⑥段讲的是面部识别软件不仅仅可以解锁你的手机,可以预防疾病和打击犯罪。第⑦段讲的是这项技术也有缺点。故B项符合。故选B。
86.最佳标题题。通读全文,本文主要讲述了面部识别技术的广泛应用和优缺点。最佳标题是“有用的技术”,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览