山东省淄博市高青县2025-2026学年七年级上学期月考(Unit1-2)英语试题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

山东省淄博市高青县2025-2026学年七年级上学期月考(Unit1-2)英语试题(含解析)

资源简介

鲁教版(2024)山东省淄博市高青县
七年级英语月考试题(Unit 1-2)
一、完形填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,从每小题A、B、C、D中选出一个能填入文章中相应空白处的最佳答案。
The weather is one of the most important things in our life. It can 1 our daily life in many ways.
In spring, the weather is usually warm and 2 . The sun shines brightly, and the wind blows 3 . People like to go outdoors and enjoy the beautiful scenery. They may have a 4 near a pool or in a park.
In summer, it is often hot. The temperature can be very 5 . People usually wear 6 clothes like T-shirts and shorts. They may go swimming in the pool to keep 7 .
In autumn, the leaves on the trees change their colors. It is a beautiful season. But sometimes there are 8 winds and storms. People need to be careful when they go out.
In winter, it is cold. Sometimes it snows. The world becomes white and beautiful. People wear thick clothes such as 9 and gloves to keep warm. They may build 10 and play in the snow.
1.A.affect B.change C.make D.take
2.A.rainy B.sunny C.foggy D.freezing
3.A.strongly B.gently C.heavily D.hardly
4.A.party B.meeting C.picnic D.class
5.A.low B.high C.cold D.hot
6.A.thick B.warm C.light D.heavy
7.A.cool B.warm C.hot D.cold
8.A.gentle B.strong C.weak D.little
9.A.jeans B.T-shirts C.overcoats D.trainers
10.A.houses B.buildings C.snowmen D.pools
1.A 2.B 3.B 4.C 5.B 6.C 7.A 8.B 9.C 10.C
二、阅读理解(共16小题,每小题2分,满分32分)
阅读短文A、B并做每篇后面的题目,从每小题所给的四个选项(A、B、C、D)中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
Our school is going to set up a radio station. And we need two weather reporters. Welcome to join us!
Today is 23rd January. It's Wednesday. Here is the weather report for the following three days. If you are interested in the job, please write a short passage about the weather according to the table. And record your beautiful voice. You must email your passage and your voice in three days. That's to say, the deadline(截止日期) is 25th January.
You may find the result on our website.
Requirements:
Be good at speaking English.
Be good at communicating with others.
Have a sweet voice.
Know about the weather changes.
Be able to search for information on the computer.
If you have more questions, please email us, phone us or visit our website.
Email: riverschoolradio@
Phone Number: 133 2254 1178
Website: www.
11. What kind of people do they want
A. Writers. B. Reporters. C. Scientists. D. Storytellers.
12. Who may get the job
A. Lucy, 14, speaks English well and likes knowing about the weather.
B. Jim, 13, likes searching for information on the computer and watching movies.
C. Gina, 14, likes watching weather reports and the news.
D. Tom, 14, has a sweet voice and likes singing songs.
13. How many ways can you use to get more information about the job
A. 6. B. 5. C. 4. D. 3.
B
Dear Mona
Thanks for your e-mail. These days I'm in Beijing, China, and having a good time here. Are you happy at home in the US
Today is the Dragon Boat Festival in China. Do you know this important Chinese festival It's a festival to remember a great Chinese poet (诗人) named Qu Yuan.
Now it's 8:30 a.m. and I'm in a big park with my Chinese friend Meimei. There are many interesting things in the park. I can see many boats on the lake of the park. On every boat, there are some men wearing the same clothes. What are they doing They are having the boat races. The boats are running very fast and around the lake many people are cheering for them. How exciting!
However, not all the people in the park are watching the boat races. A young father is taking a photo of his beautiful daughter. A young woman is taking a walk with her mother. Under a big tree, some girls are playing games. All of them are having fun!
What am I doing now Can you guess While I'm writing this e-mail to you, I'm eating zongzi with Meimei. What's zongzi It's a kind of traditional (传统的) Chinese food for the Dragon Boat Festival. It's delicious!
What are you doing now, Mona Please e-mail and tell me.
Yours,
Judy
14. What does the underlined word “cheering” mean in Chinese
A. 等待 B. 寻找 C. 凝视 D. 喝彩
15. Who is eating zongzi now
A. Mona and Meimei. B. Judy and Meimei.
C. A young father and his daughter. D. A young woman and her mother.
16. Which of the following things is NOT mentioned (提及) in the e-mail
A. Having the boat races. B. Playing games.
C. Making zongzi. D. Taking photos.
17. From the e-mail, we can infer (推断) that ______.
A. Judy loves the Dragon Boat Festival very much
B. Mona knows a lot about the Dragon Boat Festival
C. Judy wishes Mona to watch the boat races with her
D. Mona wants to do something fun on the Dragon Boat Festival
阅读短文C,根据短文内容,从短文后面的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
C
In England, people usually begin their talks with “Isn’t it a nice day ” “Do you think it will rain ” “What a fine day!” 18 In the morning the weather just like that in spring. An hour later black clouds come and then it rains hard. The weather gets a little cold. 19 The sun will begin to shine and it will be summer at this time of day.
In England, people can also have summer in winter, 20 So in winter they can swim sometimes, and in summer sometimes they should put on warm clothes.
When you go to England, you will see that some English people usually take an umbrella or a raincoat with them on a sunny morning, but you shouldn’t laugh (笑) at them. 21 you will regret (后悔) later in a day.
A.If you don’t take an umbrella or a raincoat,
B.In the afternoon it will be sunny.
C.or have winter in summer.
D.You can go swimming in summer.
E.People like to talk about the weather because they can have four seasons in a day.
D
请阅读以下信息,将其与所给的图片匹配。
22.My name is John Green.Today is sunny.It’s too hot.I want to eat ice-cream.
23.I’m Pepper Pig.It is raining.I don t like raining,but I like playing in the muddy(泥).
24.’m Winnie.I am a bear(熊).My home is in Canada.It is very cold.Today is snowing.We can make a big snowman.
25.’m Eric.I live in London.It is cloudy now.Everyone says you can feel four reasons in London.
26.My name is Jack.I like flying a kite(放风筝).So I like windy days.What about you
D
三、选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容,选择适当的单词填空,使短文意思完整。每个选项只用一次,有两项剩余。
is makes talking feel we north never sunny listen their wear take
Four students from different countries are camping and they are   27  about the weather.Let's   28  to them!
Tiffany:It's cool and  29  most of the time in our country.I live in Beijing,a beautiful city.It's summer now.It is a little hot,but I still  30  good.
Lolita:I live in Moscow.It's usually windy there.It  31  me feel bad.I don't like that.
Ben:I live in the  32  of Canada.It's very cold in winter,so we  33   warm clothes.Many people like snowy weather because they can make snowmen and Canada  34  beautiful then.
Jeff:I come from Australia.I 35   see a snowy day.It's very hot most of the time in our country.And in winter it's not very cold.Many people like to come to my country for  36   vacation.
四、语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。
Does it snow where you live In many places, it 37 (snow) every winter. Snow can be fun, 38 it can also make things harder.
Snow brings us much fun. Some children are usually 39 (excite) when they see snowflakes (雪花) falling down from the sky. They love winter just because they enjoy 40 (make) snowmen. A lot of people love to go sledding (滑雪橇) on snowy days. Some people choose to go skiing on snowy days. These are outdoor 41 (activity) that are popular in winter.
However, snow makes some things harder. It is not easy to walk in deep snow. It is hard 42 (see) things clearly when it snows. People need to drive 43 (slow) and carefully if they don’t want to hit anything in front of their cars. Sometimes it snows a lot, and too much snow might be very 44 (danger). Heavy snow can break tree branches (树枝). Sometimes snow can destroy roofs (屋顶). If there is too much snow on 45 roof, it may break easily.
People can do many things to help themselves keep safe on snowy days. 46 example, they can sweep away snow on snowy days. After all, nobody wants to slip and fall.
五、阅读表达(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
I like spring in Yueyang very much.It's sunny most of the time.Sometimes,it's rainy and cloudy.It almost never snows in spring.When it's sunny and windy,my friends and I like to go hiking,fly kites and climb mountains.When it's rainy,I do my homework,read books or play computer games at home.
—Huang Yixin,11,Hunan
I live in Jilin,in the northeast of China.At the beginning of this spring,it is windy and it snows a lot.As time goes by,it becomes warmer and warmer.There are few clouds in the sky and we can see the sun.Now it rains sometimes,but only a little.
—Zhao Xiaomu,13,Jilin
There is little rain in Xi'an in spring.It is snowy and cloudy when spring begins.Later,the weather changes.It becomes sunny and warm.This is the best time of a year.I like it very much.At the end of spring,the weather becomes hotter and hotter.The temperature reaches(达到) 30 ℃.People have to wear T shirts.
—Wu Yuanzhi,13,Shaanxi
47.What do Huang Yixin and her friends like to do when the weather is sunny and windy
________________________________________________________________________
48.How's the weather at the beginning of spring in Jilin
________________________________________________________________________
49.Which season does Wu Yuanzhi like
________________________________________________________________________
50.What is the temperature in Xi'an at the end of spring
________________________________________________________________________
51.Which place do you like best among the three places above?Why
________________________________________________________________________
六、书面表达(满分18分)
请务必将短文写在答题卡的相应位置!
你和朋友们正在一个风景优美的地方游玩,请你写一篇英语短文为同学们介绍一下此时的状况。
内容包括:1.当地的天气情况如何?
2.你们都在做些什么?
3.你们的感受如何?
要求:1.语篇完整、语句通顺、语法正确、书写规范;
2.80词左右。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案部分
一、完形填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
[语篇解读] 本文介绍了一年四季的特点和人们的穿着及户外活动。
1.句意:它可以在很多方面影响我们的日常生活。affect影响;change改变;make制作;take拿走。根据“The weather is one of the most important things in our life. It can…our daily life in many ways.”可知,此处指天气能改变人们的日常生活。故选A。
2.句意:在春天,天气通常温暖而晴朗。rainy多雨的;sunny晴朗的;foggy有雾的;freezing冰冻的。根据下文“The sun shines brightly”可知,此处指天气晴朗。故选B。
3.句意:阳光明媚,微风轻拂。strongly强烈地;gently柔和地;heavily沉重地;hardly几乎不。根据下文“People like to go outdoors and enjoy the beautiful scenery.”可知,此处指微风轻拂。故选B。
4.句意:他们可能会在池塘边或公园里野餐。party聚会;meeting会议;picnic野餐;class课。根据“near a pool or in a park”可知,此处指在户外活动,应该是野餐。故选C。
5.句意:气温可能会非常高。low低的;high高的;cold冷的;hot热的。根据“In summer, it is often hot. The temperature can be very…”可知,天气热说明温度高。故选B。
6.句意:人们通常穿轻便的衣服,如T恤和短裤。thick厚的;warm温暖的;light轻便的;heavy重的。根据“like T-shirts and shorts”可知,T恤和短裤属于轻便的衣服。故选C。
7.句意:他们可能会去游泳池游泳以保持凉爽。cool凉爽的;warm温暖的;hot热的;cold冷的。根据“They may go swimming in the pool to keep”可知,游泳是为了凉爽。故选A。
8.句意:但有时会有强风和暴风雨。gentle温和的;strong强壮的;weak虚弱的;little小的。根据“But sometimes there are…winds and storms. People need to be careful when they go out.”可知,人们外出小心说明有强风和暴雨。故选B。
9.句意:人们穿厚衣服,如大衣和手套,以保暖。jeans牛仔裤;T-shirtsT恤衫;overcoats大衣;trainers运动鞋。根据“ People wear thick clothes such as…and gloves to keep warm.”可知,天气很冷,人们穿厚衣服,如大衣和手套,以保暖。故选C。
10.句意:他们可能会堆雪人并在雪地里玩耍。houses房子;buildings建筑物;snowmen雪人;pools池塘。根据“and play in the snow”可知,在雪里玩耍说明在堆雪人。故选C。
二、阅读理解(共16小题,每小题2分,满分32分)
A
答案:11. B 12. A 13. D
解析:【导语】学校筹建广播电台,需招聘两名天气播报员,介绍了招聘要求、今日(1月23日,周三 )及未来三天多地天气,还有报名方式、截止日期等信息,鼓励感兴趣者按要求报名。
11. 细节理解题,从首段 “we need two weather reporters” 可知,招募天气播报员(reporters ),选B 。
12.推理判断题,结合 “擅长英语、沟通好、声音甜、了解天气、会搜信息” 要求,Lucy英语好且关注天气,契合条件,选A 。
13.细节理解题,文中 “email us, phone us or visit our website” ,共3种获取信息方式,选D 。
B
答案: 14. D 15. B 16. C 17. A
解析:【导语】Judy 给 Mona 写邮件,说自己在中国北京过端午节,上午 8:30 和朋友Meimei 在公园,介绍了公园内赛龙舟、人们拍照、散步、玩游戏等活动,还讲自己正和
Meimei 吃粽子,询问 Mona 近况 。
14. 猜测词义题,文中说“ The boats are running very fast and around the lake many people are cheering for them. How exciting!”,船赛很精彩,人们应该是“喝彩”,“cheering”意思是喝彩,选D。
15. 细节理解题,文中提到“While I'm writing this e - mail to you, I'm eating zongzi with Meimei.”,这里的“I”是Judy,所以是Judy和Meimei在吃粽子,选B。
16. 细节理解题,文中提到了“having the boat races(船赛)”“some girls are playing games(玩游戏)”“A young father is taking a photo(拍照)”,没提到“making zongzi(包粽子)”,选C。
17. 推理判断题,文中Judy描述了端午节的活动,还说吃粽子很美味等,能推断出Judy很喜欢端午节,A正确;文中没体现Mona对端午节了解多少,B错;没说Judy希望Mona一起看船赛,C错;也没说Mona想在端午节做有趣的事,D错,选A。
C
[语篇解读] 本文讲述英国多变的天气,人们见面就谈到天气,由于要一天经历四季、出门总是要带伞。
18.根据“In England, people usually begin their talks with ‘Isn’t it a nice day ’ ‘Do you think it will rain ’ ‘What a fine day!’ ”可知英国人喜欢谈论天气,选项E“人们喜欢谈论天气,因为他们一天可以有四个季节。”符合语境。故选E。
19.根据“The sun will begin to shine and it will be summer at this time of day.”可知将会出现晴天,选项B“下午将是晴天。”符合语境。故选B。
20.根据“and in summer sometimes they should put on warm clothes”可知夏天里也可能穿暖和的衣服,选项C“或者在夏天有冬天。”符合语境。故选C。
21.根据“When you go to England, you will see that some English people usually take an umbrella or a raincoat with them on a sunny morning, but you shouldn’t laugh at them”可知带上雨伞或雨衣是正确的选择,不带会后悔,选项A“如果你没有带雨伞或雨衣,”符合语境。故选A。
D
【语篇解读】本篇文章通过几段信息讲述了几种不同的天气。
22.E 根据文中信息“Today is sunny.It s too hot.I want to eat ice-cream.”可知,今天是晴天,故选E。
23.B 根据文中信息“It is raining.I don t like raining”可知,现在在下雨,故选B。
24.A 根据文中信息“Today is snowing.We can make a big snowman.”可知,今天在下雪,故选A。
25.C 根据文中信息“It is cloudy now.”可知,今天是多云的天气,故选C。
26.D 根据文中信息“I like flying a kite(放风筝).So I like windy days.”可知,我喜欢放风筝,喜欢有风的日子,故选D。
、三、选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
【答案】27.talking 28.listen 29.sunny 30.feel 31.makes 32.north 33.wear 34.is 35.never 36.their
[语篇解读] 材料介绍不同国家的人在讨论相应国家的天气。
【解析】27.考查时态。句意:四个来自不同国家的学生正在露营,他们正在谈论天气。are doing为现在进行时,结合句意此处填"正在讨论即are talking"。故填talking。
28.考查动词。句意:让我们来听听他们的想法吧!短语listen to:听。后接宾语。故填listen。
29.考查形容词。句意:在我们国家大部分时间都是凉爽和阳光明媚的。结合It's summer now可知是晴朗的。sunny"晴朗的"。故填sunny。
30.考查动词。句意:天气有点热,但我仍然感觉很好。feel为系动词后接形容词good构成系表结构。feel good:感觉很好。故填feel。
31.考查动词。句意:这让我感觉很糟糕。make sb do:使得某人……。It为单数主语,故填makes。
32.考查名词。句意:我住在加拿大北部。结合It's very cold in winter可知住在加拿大北部,故填north。
33.考查动词。句意:冬天很冷,所以我们穿暖和的衣服。文章主体时态为一般现在时。we为复数主语,后接动词原形。故填wear。
34.考查动词。句意:许多人喜欢下雪的天气,因为他们可以堆雪人,加拿大是美丽的。国家名为单数概念,文章主体时态为一般现在时。故填is。
35.考查副词。句意:我从来没见过下雪天。And in winter it's not very cold可知澳大利亚冬天不冷因此从没见过雪。never:从不。故填never。
36.考查代词。句意:许多人喜欢来我的国家度假。此处指的前面许多人的假期,故填their。
四、语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
37.snows 38.but 39.excited 40.making 41.activities 42.to see 43.slowly 44.dangerous 45.the 46.For
[语篇解读] 本文主要讲述下雪能带来很多乐趣,但也会让一些事情变得困难。
37.句意:在许多地方,每年冬天都下雪。根据“every winter”可知,该句时态为一般现在时,主语it是第三人称单数,动词用三单形式。故填snows。
38.句意:下雪很有趣,但也会让事情变得更困难。根据“Snow can be fun, ... it can also make things harder.”可知,前后句存在转折关系,用but表示“但是”。故填but。
39.句意:一些孩子看到雪花从天上落下时,他们通常很兴奋。分析句子结构,需填入形容词作表语,主语some children是人,形容词用excited,意为“感到兴奋的”。故填excited。
40.句意:他们喜欢冬天只是因为他们喜欢堆雪人。“enjoy doing sth.”意为“喜欢做某事”,需填入动名词。故填making。
41.句意:这些都是冬季流行的户外活动。主语these是复数,activity也要用复数。故填activities。
42.句意:下雪时很难看清东西。“It is+形容词+to do sth.”意为“做某事是怎么样的”,需填入动词不定式。故填to see。
43.句意:如果人们不想撞上前面的东西,他们就需要慢慢地小心开车。分析句子结构,需填入副词,修饰动词drive。故填slowly。
44.句意:有时雪下得很大,太多的雪可能会很危险。分析句子结构,需填入形容词作表语。故填dangerous。
45.句意:如果屋顶上的雪太多,屋顶很容易破。根据“Sometimes snow can destroy roofs (屋顶).”可知,前一句提到了“屋顶”,该句中可用定冠词the,表示前文已出现过的事物。故填the。
46.句意:例如,他们可以在下雪天扫雪。“for example”意为“例如”,符合语境,句首字母要大写。故填For。
五、阅读表达(共5小题,每小题2分,满分10分)
【语篇解读】本文主要介绍了来自三个不同地区的三名同学对当地春天的天气、活动等的描述。
47.They like to go hiking,fly kites and climb mountains.
48.It is windy and it snows a lot.
49.Wu Yuanzhi likes spring./Spring.
50.The temperature/It reaches 30 ℃. /30 ℃.
51.I like Xi'an best.Because it has a long history.(答案不唯一,合理即可)
六、书面表达(满分18分)
My friends and I are having a great time in Beijing these days.It's sunny and warm today.I'm visiting the Great Wall with my friends.The Great Wall is one of China's symbols.It looks really great.We are standing on the top of the Great Wall and enjoying the lovely sight in autumn.The sun is shining through the clouds.The nature looks like a part of a painting.Some of my friends are taking photos and some are talking and laughing at the rest area now.Although the trip is a little hard,we all enjoy the experience very much.I hope you can visit it some day.
Where are your friends at the same moment?What are they doing

展开更多......

收起↑

资源预览