资源简介 2025-2026学年九年级英语上第一次月考模拟题【考试范围:Unit1-Unit3】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分20分)1.A.I agree. B.Never mind. C.Me, too.2.A.Sounds great. B.You’re welcome. C.It’s helpful.3.A.No problem. B.Let’s try it! C.Here you are.4.A.Bad luck! B.Good idea! C.That depends.5.A.Yes, here you are. B.Sorry, I don’t know. C.OK, up to you.听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。A B C D E6.7.8.9.10.听材料,回答以下各小题。11.How old was Zhao Min when she started learning English A.6. B.9. C.15.12.What does Zhao Min think of English A.Boring and difficult. B.Easy and interesting. C.Interesting but difficult.听材料,回答以下各小题。13.What subject was Mr. Jenkins poor at A.Math. B.Geography. C.History.14.How often did Mr. Jenkins use to go to the French club A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week.听材料,回答以下各小题。15.What subject does Bruno dislike A.Chemistry. B.English. C.Science.16.Where is Mr. Cool’s Coffee Shop A.Next to the bank. B.Beside the hospital. C.Next to the post office.17.When will the woman’s birthday party begin A.At 4:00 p.m. B.At 6:00 p.m. C.At 7:00 p.m.听材料,回答以下各小题。18.What is Ben’s English homework today A.To mark the key words in the article.B.To watch an English movie.C.To prepare for a speech.19.What does Tina plan to buy A.Hamburgers. B.Beef. C.Sandwiches.20.How will Tina go to the supermarket A.On foot. B.By bike. C.By car.二、听力填空(满分5分)听短文,根据短文内容完成表格中所缺信息,并将答案填写在相应题号后。短文念三遍。Learn by OneselfThe writer’s 21 It’s a popular way for students to learn. It’s the 22 way to help us a lot. It’s easy and convenient and is sure to bring 23 to you.The writer’s suggestions Read something you’re 24 in or you have to read. 25 your skills of asking yourselves questions. Think hard, read the textbooks or other books and ask other people all by yourself.三、阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(满分5分)A.pay attention to B.look up C. lay out D.put on E. pass byLast Sunday, Lucy and her family went to the park for a picnic. For them, the day was full of relaxation and fun. Before eating, they decided to 26 the blanket on the grass under a big tree. While enjoying their meal, Lucy told her brother to 27 the birds singing in the branches above. Later, they saw many people 28 the beautiful flower garden nearby. As the sun got stronger, Lucy’s mom reminded her to 29 her hat to protect herself from the sun. Before leaving, Lucy used her phone to 30 the name of a rare flower she had never seen before. It was a wonderful day spent together in nature.四、补全对话(满分10分)A: Hello! This is Crazy English. What can I do for you B: Hello! 31A: What are your problems B: First of all, 32A: That’s easy. Why not read aloud to practice it It will improve your speaking skills.B: OK, I’ll try it. 33A: Listening to tapes will help a lot.B: What about new words A: First, you should try to guess the meaning of them. 34B: Thanks a lot.A: You’re welcome. 35A.I can’t get the pronunciation right.B.I have some problems with my English.C.What’s the problem D.And I can’t understand the teach in class.E.Then you can look them up in the dictionary if necessary.F.I hope you can improve your English soon.G.You should practice as much as possible.五、完形填空(满分10分)“No problem.” This phrase has almost replaced (代替) the 36 words “You’re welcome”. This situation 37 me.Here’s what happens when I buy something:The shop staff says, “Here’s your change (零钱).”.“Thank you,” I say.The shop staff says, “No problem.”Actually, it is really a(n) 38 . What I expect is “You’re welcome”, and that means “You are welcome to 39 here and thanks for letting us help you.”But when someone says “No problem”, what I hear in my head is “It’s no problem at all for you to go to another store next time. I’ve 40 you, so now get out of here”. “No problem” seems to say that you are really not “ 41 ” at all.Maybe you’re thinking “Come on! It’s just a popular expression. It doesn’t mean to 42 you.” But that worries me even more, because it shows that people just aren’t listening to or 43 what others say. It’s a big problem.Some people may say “No problem” is a phrase only for 44 people. But they’re wrong. Almost all age groups are using it. You can hear “No problem” everywhere you go.So, next time you’re about to say those unwelcome words, stop and think for a minute. Try, 45 , to be a little more polite and say “You’re welcome”.36.A.direct B.popular C.polite37.A.excites B.worries C.interests38.A.problem B.explanation C.expression39.A.argue B.leave C.shop40.A.heard from B.taken care of C.had conversations with41.A.welcome B.friendly C.correct42.A.punish B.hurt C.pardon43.A.taking down B.ending up with C.paying attention to44.A.young B.similar C.normal45.A.at last B.at least C.at most阅读理解(满分15分)ATaking the plane is the most popular and convenient way to go to far places. Jane is going to America to take part in a baseball competition, but she has never taken the plane before. To make it easier for her to take a plane, Jane’s mother told her many precautions (注意事项) when flying and provided her with an airport route map.46.Where can we probably find this picture A.On a bus. B.In a taxi. C.At an underground station.47.Where is Racine A.In the north. B.In the west. C.In the east.48.Jane is going to Baseball Field from Randolph. Which stop should she get off at A.The third. B.The fourth. C.The fifth.49.To go to Airport from Youth Centre, which lines should you take A.Blue Line—Green Line—Red LineB.Red Line—Green Line—Blue LineC.Red Line—Blue Line—Green Line50.Which sentence is NOT right according to the picture A.Cliton is on Red Line.B.Damen is the closest to Airport.C.There’re two transfer (转换) stops.BA mushroom-picking craze is causing serious problems at Cangshan Mountain in Dali. This summer, hundreds of tourists have been coming every day to search for wild mushrooms. The large number of visitors is damaging the beautiful forests and threatening the local environment.Reporters visiting in August found that many forest areas now show clear signs of damage from all the people walking through them. Some guides who lead mushroom tours don’t actually have proper training. They sometimes give incorrect information about which mushrooms are safe to pick. Many tourists simply dig up mushrooms, take pictures with them, and then throw them away.On a single day, more than 500 people entered the mountain through just one entrance. There are many paths where people search for mushrooms across the whole mountain. This constant searching and digging is harming the natural home where mushrooms grow.Environmental experts explain that mushrooms play an important role in nature. They help break down dead leaves and branches, which helps plants grow. They also provide food for insects and small animals. When too many people pick too many mushrooms, it can damage the whole ecosystem. It might take many years for the mushroom population to recover.Local officials have noticed the problem and are now taking action. They have started controlling access to the mountain and have sent more patrols to protect the area.51.What is the main reason for the environmental problem at Cangshan Mountain A.The mountain is too crowded with tourists.B.The weather has changed dramatically this summer.C.Local officials are not doing their jobs properly.52.The word “recover” in the passage most likely means ________.A.to get better againB.to become worse quicklyC.to disappear completely53.Which of the following is closest in meaning to “threatening” as used in the text A.Helping. B.Harming. C.Ignoring.54.What can be inferred about the mushroom-picking tourists A.They are all experts in identifying mushrooms.B.Many do not fully understand the importance of mushrooms in nature.C.They only pick mushrooms to eat them later.55.The phrase “break down” in the context of mushrooms refers to ________.A.building up dead leaves B.destroying the forest C.decomposing natural materialsCRecently, the Chinese video game “Black Myth: Wukong” (黑神话:悟空) became very popular around the world. This excitement has made many people interested in Chinese myth and culture.The game, Black Myth: Wukong, an action role-playing game developed by Game Science, was inspired by the rich Chinese folk stories and the 16th-century novel Journey to the West (西游记), one of the four great classic novels of China. “To create an exciting Chinese story, we also looked to many Chinese classics, taking ideas from their stories and characters, such as The Classic of Mountains and Seas (《山海经》) and The investiture of the Gods (《封神演义》).They all inspired the making of the game,” creator Feng Ji said.It is China’s first AAA game with high-quality pictures, a rich story, and exciting fighting. The production team traveled across China to find ancient buildings, putting them into the game. Besides, the game uses traditional Chinese instruments like the guzheng (古筝), bowls, wooden clappers (快板), and gongs (锣).China’s success shows that it’s possible to rebuild confidence in local culture. By using modern technology and celebrating traditional stories, countries can create wonderful cultural products that make them proud. This can help young people enjoy their own cultures more.56.Which of the following is NOT one of the sources of inspiration for “Black Myth: Wukong” A.Journey to the West. B.The Classic of Mountains and Seas. C.Western mythology.57.What makes “Black Myth: Wukong” China’s first AAA game A.The traditional Chinese feature.B.Its focus on history.C.Beautiful scenes, stories, and fighting.58.What is one of the ways the game “Black Myth: Wukong” helps to rebuild confidence in local culture A.By focusing on traditional stories.B.By celebrating both modern technology and traditions.C.By learning from western cultures.59.Which of the following questions is NOT answered in the passage A.What inspired the game “Black Myth: Wukong” B.How does the game use Chinese culture C.What problems did the production team face 60.What’s the main idea of the passage A.“Black Myth: Wukong” makes a difference in the world.B.“Black Myth: Wukong” has nice pictures and uses real places in China.C.“Black Myth: Wukong” uses old Chinese instruments.七、选词填空(满分10分)从下面方框中选出10个单词,并将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺.central convenient crowd direct fast nearby normal plan realize satisfy situation wiseAs a new traveling pattern, “special forces-style travel” has become popular in China recently. It means visiting as many places of interest as possible in a short time. 61 , visitors take such trips during weekends or holidays. And they hardly take breaks. Let’s see two real examples.Zhu Daiying, a college student in Chengdu, shared her one-day trip in Guangyuan, Sichuan. She covered different places of interest and only had a short sleep during the day. “Visiting so many famous places in just one tour gives me a feeling of 62 . A good plan is one of my secrets to 63 that. It tells me where to go next and when to get there. With its help, I can also manage time 64 so that I won’t waste too much time in one place,” said Zhu.Every time before a trip, Zhu looks up lots of information online. Not only should she decide in which 65 to go, but she should also consider the weather and try to avoid (避开) the rush time of those places. “You can enjoy your trip only if your destination (目的地) is 66 ,” she said.Chen Junjun, from Shanghai, enjoys “special forces-style travel” too. In April, the 24-year-old took a two-day trip to Xi’an. As the 67 of national history and culture in ancient times, the city has many places of interest. But Chen visited almost all during her short trip. She thought it is important 68 carefully beforehand, too. Moreover, modern transport (交通) had brought her great 69 , which allowed her to get to every place 70 than expected.八、根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。(满分10分)Confidence (自信) is very important in our life. It can help you to develop a healthy attitude (态度). A study shows that more confident people are much happier. They can succeed more easily. 71 Here are some suggestions:Speak loudlyWhen you are not confident, you can’t do well in what you want to do. 72 Try to speak aloud so that people can hear you clearly. A high voice can help you become more confident.Play sports or take up a hobbyPhysical exercise makes you tired but completely relaxed. When you are playing sports, you will be full of confidence. 73 For example, if you like singing, sing as much as you can. It will make you happy and confident, and it can help you make more friends.Encourage yourselfWrite down a list of things you did during the day and see how many things you have done well. 74 You told a joke that made someone laugh. Praise (表扬) yourself for the good things you’ve done. Get rid of (消除) fearFear comes along with failure. But it’s easy to get over if you know that failure is a part of your life. 75 Try to start again and believe you can do better.A.You finished your homework.B.With a confident attitude, you can be rich.C.But do you know how to be more confident D.At the same time, a hobby can make you outgoing.E.Don’t speak in such a low voice that other people can hardly hear.F.Don’t hide your head just because you said something stupid last time.八、任务型阅读(满分20分)A)完成图表。根据短文内容,完成图表中所缺信息。(共5小题;每小题2分,计10分)In Zhangye City, northwest China’s Gansu Province, there are some beautiful hills called Colorful Zhangye Danxia. It’s one of China’s special Danxia landforms. With little rain all year round, few plants can live there and there are few rivers. However, when the hot sun shines on the land, the mountains show many colors like red, yellow, orange, green, and white, much like paintings.Where do these colors come from Long ago, this area was a huge lake. Rivers carried sand and small stones into the lake. Over millions of years, the sand and small stones were pushed together and turned into hard colorful rocks. Later, the earth moved the land up and the lake dried up. And wind and rain have made the rocks look like what we see today.These days, it has become so popular that it interests lots of visitors every year. It’s a great place for both enjoying the beauty of nature and learning about geography.On the other side of the world, in Australia, lies another amazing place called Kakadu National Park. Once, ancient seas covered this land. Because of the Earth’s movement, the seas disappeared when the land rose up. And heavy seasonal rains have changed the land into different kinds of landforms over millions of years. Large rocks reach for the sky like walls. At sunrise, they change from grey to shining gold. When the sun goes down, they turn from yellow to burning red.Kakadu is a treasure box of human history, too. For tens of thousands of years, first Australians have lived among these rocks. They painted pictures of creation, spirits, animals, and daily life on the rocks. These paintings let us see what life was like long ago.Zhangye Danxia and Kakadu are like nature’s two amazing artworks. They remind us that every part of our planet has its own beauty. Both show the cultures of their lands. Let’s take care of these treasures and live in peace with our amazing Earth!Two special lands, 76 by forces of natureZhangye Danxia Location: Zhangye lies in a 77 area in Gansu, the northwest of China. Feature (特点): It has bright colors like red, yellow, orange, green, and white. Meaning: The place’s 78 now brings thousands of visitors each year,drawn by its beautiful views and the chance to learn about how the Earth works. Kakadu National Park Location: Kakadu National Park is in Australia. Feature: The large rocks 79 with the rising and setting sun. Meaning: First Australians 80 the life with pictures on the rocks.B)根据短文内容,按要求回答问题。At Shanghai Hongkou Library, there is a guestbook where readers can write their thoughts. Some people say the air conditioning is too cold. Others mention noisy children in the reading room. Some talk about the water quality or lack of toilet paper.What’s special is that every message gets a reply from the library staff. A blogger shared this online and called it “Doraemon’s message book.” The video quickly got thousands of likes and comments.People love it because the library listens. It shows that good public service isn’t just about money or big plans—it’s about caring about people.The library moved the guestbook from the front desk to a quiet corner. This way, readers can write freely without feeling watched.The staff check the book regularly. When someone writes a message, they send it to the right department and write back.Some ideas are used right away. For example, a reader suggested adding chairs in the eating area, and the library did it. When they can’t do something, they explain why. For example, they won’t add a microwave because it’s not safe.This simple guestbook shows the warmth of the city. It proves that what really matters is whether people feel seen and heard.81.What did people write about in the library’s guestbook 82.Why did the library put the book in a corner instead of at the desk 83.What did the library do when they couldn’t say “yes” to an idea 84.Give one example of how the library made a change because of a reader’s idea.85.Why do you think people liked the guestbook so much What can other places learn from this 九、书面表达(满分15分)86.假如你是Helen,你暑假时认识了一个美国网友Hansel。昨天Hansel发来邮件说他最近开始学习汉语,但是他遇到了很多困难,希望你能针对他的问题给他一些建议。同时,国庆长假刚刚结束,他想了解今年你怎么过的国庆节。并且,他还希望你能介绍一个成都有趣的地方。请回一封邮件,具体内容见下表。问题 国庆节 有趣的地方1.写不好汉字 2.读不懂汉语文段 1.时间 2.所做的事件 (2件) 3.你的感受 1.名称、具体的位置 2.有什么特别的东西 3.我们可以在那儿做什么 (2点)要求:1.作文必须包括表格中所有要点,并且有适当过渡;2.行文连贯,表达清楚,书写规范;3. 100词左右;4.文中不能出现自己的真实姓名和自己学校的真实名称。4.参考词汇:Chinese character 汉字;National Day 国庆节____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】My favorite Chinese festival is the Lantern Festival.2.B【原文】Thanks for your advice on learning chemistry.3.B【原文】I guess the ride will be exciting.4.B【原文】Let’s go and watch the dragon boat race!5.B【原文】Could you please tell me where the restroom is 6.D 7.A 8.E 9.B 10.C【原文】Lily has improved her English by watching English cartoon movies.Actually, I don’t think this tie goes well with your shirt.Pardon me. Do you know where I can buy some stamps Peter gets many presents from his friends on Christmas Day.Miss Li is always patient and helps her students with English problems.11.A 12.B【原文】M: How long have you been learning English, Zhao Min W: For nine years. When I was six years old, I started to learn it.M: How do you feel about this language W: Very easy and interesting.M: I disagree with you. I think it’s difficult and boring.W: Ha, I think that’s because you don’t have a good way to learn English.13.C 14.B【原文】W: Mr. Jenkins, did you use to like school when you were young M: Oh, yes.W: What subjects were you good at M: Math, geography and French. I was poor at history.W: How did you use to learn French M: I went to the French club twice a week. I had conversations with my friends in the club.15.A 16.A 17.B【原文】W: Hey, Bruno. Do you like English M: Yes, I do, but I’m not good at it. I don’t like chemistry, but I’m good at it. I don’t know why.W: How long have you learned English M: For four years.W: I know a sixteen-year-old girl. She’s good at English.M: Oh, who’s she W: Lin’s cousin, Jade. She knows many interesting ways to learn English.M: Can you introduce her to me W: Yes, of course. Next Saturday is my thirteenth birthday. My parents will hold a party for me at Mr Cool’s coffee shop. It’s the one on Potter road and beside the bank. You two will meet each other then.M: Great. When will your party begin W: At six o’clock p.m. You can come earlier.M: No problem.18.B 19.C 20.B【原文】M: Hey, Tina. Could I use your computer to watch an English movie That’s today’s English homework.W: Sure, but you have to wait until I finish using it.M: I see. Could you watch the movie with me then W: Sorry, I can’t, Ben.M: Why W: I’ll go to the supermarket to buy some beef sandwiches for tomorrow’s breakfast.M: That sounds good. Don’t forget to buy me a box of crayons. I need to mark the keywords in tomorrow’s geography class.W: No problem. Could I use your bike then It’s getting dark outside. I need to rush.M: Yes, of course.21.opinions 22.most important 23.success 24.interested 25.Develop/Train【原文】Students can learn their lessons in many ways. One popular way is going to school. There is another common way to learn. That is—students can teach themselves. This is much more important than any other way and can help you a lot. Teaching yourself is not a difficult thing and we can do this at any place and at any time. How do you teach yourself. The first thing you must do is read. Read something you’re interested in or you have to read. The second is that you must ask yourself questions. The question is something you don’t understand or you want to know more about it. A clever student is usually good at asking questions.The third is to answer the question yourself by thinking hard. By reading the textbooks or other books and sometimes by asking other people. This is the way of teaching yourself. And you must do this all by yourself. If you keep doing like this for a long time, you are sure to succeed in your study.26.C 27.A 28.E 29.D 30.B【导语】本文主要讲述了上周日,露西和家人去公园野餐,他们在树下铺毯子、享受美食、欣赏鸟儿,看到许多人经过花坛,妈妈提醒露西戴上帽子防晒,离开前露西用手机查找了一种罕见花朵的名字,这是在大自然中度过的美好一天。26.句意:在吃东西之前,他们决定把毯子铺在大树下面的草地上。根据“the blanket on the grass under a big tree”可知,此处是指把毯子铺在草地上,结合备选词,lay out“铺开,展开”符合语境,decide to do sth.“决定做某事”,此处用动词原形。故填C。27.句意:在享受美食时,露西告诉她的哥哥要注意听鸟儿在枝头唱歌。根据“the birds singing in the branches above”可知,此处是指要注意听鸟儿唱歌,结合备选词,pay attention to“注意”符合语境,tell sb. to do sth.“告诉某人做某事”,此处用动词原形。故填A。28.句意:后来,他们看到许多人经过附近美丽的花坛。根据“the beautiful flower garden nearby”可知,此处是指经过花坛,结合备选词,pass by“经过”符合语境,see sb. do sth.“看见某人做某事”,此处用动词原形。故填E。29.句意:随着太阳越来越强,露西的妈妈提醒她戴上帽子,以免被太阳晒伤。根据“her hat to protect herself from the sun”可知,此处是指戴上帽子防晒,结合备选词,put on“戴上”符合语境,remind sb. to do sth.“提醒某人做某事”,此处用动词原形。故填D。30.句意:离开前,露西用手机查了一下她从未见过的稀有花朵的名字。根据“the name of a rare flower she had never seen before”可知,此处是指查找花朵的名字,结合备选词,look up“查找”符合语境,use sth. to do sth.“用某物做某事”,此处用动词原形。故填B。31.B 32.A 33.D 34.E 35.F【导语】本问是A给了B一些关于如何提高听力、记忆单词等英语学习方面的建议。31.根据“This is Crazy English. What can I do for you ”可知,B需要表达遇到的问题,选项B“我的英语有些问题。”符合语境,故选B。32.根据“What are your problems ”和“Why not read aloud to practice it ”可知,问题应该与发音相关,选项A“我的发音不对。”符合语境,故选A。33.由于前一句谈到听力的提升,B的陈述应与听力理解问题相关,选项D“我不能理解课堂上的教学。”符合语境,故选D。34.根据“First, you should try to guess the meaning of them.”可知,此处提到猜测词义,选项E“如果有必要的话,你可以查字典。”符合语境,故选E。35.根据“You’re welcome.”可知,在对话结尾,A用祝福的话来回应感谢,选项F“我希望你能尽快提高你的英语水平。”符合语境,故选F。36.C 37.B 38.A 39.C 40.B 41.A 42.B 43.C 44.A 45.B【导语】本文主要讲述了“You’re welcome”被“No problem”代替的现象,作者建议我们要多说“You’re welcome”。36.句意:这句话几乎取代了礼貌用语“不客气”。direct直接的;popular受欢迎的;polite礼貌的。根据“to be a little more polite”可知这是一个礼貌用语。故选C。37.句意:这种情况令我担忧。excites使兴奋;worries担心;interests使感兴趣。根据“But that worries me even more”可知这种现象让作者很担忧。故选B。38.句意:事实上,这确实是个问题。problem问题;explanation解释;expression表达。由上文可知,这种现象让作者很担忧,所以他觉得这是一个问题。故选A。39.句意:欢迎你在这里购物,感谢让我们为你提供帮助。argue争论;leave离开;shop购物。根据“The shop staff”可知是来这里购物。故选C。40.句意:我已经照顾好你了,所以现在离开这里。heard from收到……的来信;taken care of照顾;had conversations with与……交谈。根据“It’s no problem at all for you to go to another store next time.…you, so now get out of here”可知是服务员照顾顾客,为顾客服务。故选B。41.句意:“没问题”似乎意味着你真的一点都不“受欢迎”。welcome欢迎;friendly友好的;correct正确的。根据“seems to say that you are really not”可知“No problem”可知这个表达似乎意味着你不受欢迎。故选A。42.句意:这并不意味着伤害你。punish惩罚;hurt伤害;pardon原谅。根据“It’s just a popular expression. It doesn’t mean to...”可知这个表达方式并没有说要伤害你。故选B。43.句意:但这更让我担心,因为这表明人们只是没有倾听或注意别人的话。taking down取下;ending up with以……结束;paying attention to关注。根据“what others say”可知是注意其他人说的话。故选C。44.句意:有些人可能会说“没问题”是一个只适用于年轻人的短语。young年轻的;similar相似的;normal正常的。根据“Almost all age groups are using it”可知这个表达不只是年轻人用,所有年龄段的人都在用。故选A。45.句意:至少,试着礼貌一点,说“不客气”。at last最后;at least至少;at most最多。根据“Try...to be a little more polite and say”可知至少要尝试着礼貌一些。故选B。46.C 47.B 48.C 49.B 50.A【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了机场的路线图,以及基于此路线图的几个问题。46.推理判断题。根据文章中“provided her with an airport route map”以及图中展示的是类似地铁线路的路线,可推知这张图可能在地铁站找到,故选C。47.细节理解题。根据图中“Green Line”上的“Racine”位置,结合图的方位(North在上方),可判断Racine在西边,故选B。48.细节理解题。从图中“Randolph”出发到“Baseball Field”,数停靠站,可知应该在第五站下车,故选C。49.细节理解题。从图中“Youth Centre”出发到“Airport”,查看线路,可知需要乘坐Red Line—Green Line—Blue Line,故选B。50.细节理解题。根据图中线路,“Cliton”在Green Line上,不是Red Line上,所以A选项错误,故选A。51.A 52.A 53.B 54.B 55.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了大理苍山因采蘑菇热潮引发严重环境问题。大量游客涌入采挖野生蘑菇,导致森林受损、生态系统受威胁。当地已采取措施限制游客并加强巡逻保护。51.细节理解题。根据文章第一段“This summer, hundreds of tourists have been coming every day to search for wild mushrooms. The large number of visitors is damaging the beautiful forests and threatening the local environment.”可知,苍山环境问题的主要原因是游客过多。故选A。52.词句猜测题。根据文章第四段“When too many people pick too many mushrooms, it can damage the whole ecosystem. It might take many years for the mushroom population to recover.”可知,采挖过多蘑菇会破坏生态系统,蘑菇数量需要多年才能“恢复”,即“重新变好”。故选A。53.词句猜测题。根据文章第一段“The large number of visitors is damaging the beautiful forests and threatening the local environment.”可知,游客数量过多正在破坏森林,“threatening”与“harming”意思相近,表示“危害”。故选B。54.推理判断题。根据文章第四段“Environmental experts explain that mushrooms play an important role in nature...When too many people pick too many mushrooms, it can damage the whole ecosystem.”可知,许多游客并未充分理解蘑菇在自然界中的重要性。故选B。55.词句猜测题。根据文章第四段“They help break down dead leaves and branches, which helps plants grow.”可知,蘑菇帮助分解枯叶和树枝,从而促进植物生长,“break down”意为“分解自然物质”。故选C。56.C 57.C 58.B 59.C 60.A【导语】本文介绍了中国游戏《黑神话:悟空》在全球的流行,以及其灵感来源、制作特点和对本土文化自信重建的积极影响。56.细节理解题。根据文章第二段“...inspired by the rich Chinese folk stories and the 16th-century novel Journey to the West...such as The Classic of Mountains and Seas and The investiture of the Gods”可知,《黑神话:悟空》的灵感来源于中国民间故事、《西游记》、《山海经》和《封神演义》,并未提及西方神话。故选C。57.细节理解题。根据文章第三段“It is China’s first AAA game with high-quality pictures, a rich story, and exciting fighting.”可知,《黑神话:悟空》之所以成为中国首款AAA游戏,是因为其高质量的画面、丰富的故事和精彩的战斗。故选C。58.细节理解题。根据文章第四段“By using modern technology and celebrating traditional stories, countries can create wonderful cultural products that make them proud.”可知,《黑神话:悟空》通过运用现代技术和弘扬传统故事,帮助重建对本土文化的自信。故选B。59.细节理解题。文章第二段回答了游戏灵感来源(A项);第三段回答了游戏如何运用中国文化(B项);但未提及制作团队面临的问题(C项)。故选C。60.主旨大意题。文章首段提到《黑神话:悟空》在全球流行,并激发了人们对中国神话和文化的兴趣;后文进一步阐述了其灵感来源、制作特点及对文化自信的影响。综合全文,A项“《黑神话:悟空》在世界范围内产生了影响”最能概括主旨。故选A。61.Normally 62.satisfaction 63.realizing 64.wisely 65.direction 66.uncrowded 67.center 68.to plan 69.convenience 70.faster【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了一种新型旅游方式——特种兵式旅游。61.句意:通常情况下,游客会在周末或节假日进行此类旅行。分析句子可知,此处缺少副词,normal的副词normally“通常情况下”符合语境。故填Normally。62.句意:在一次旅行中参观了这么多著名的地方给了我一种满足感。a feeling of后接名词,根据“Visiting so many famous places in just one tour”可知,satisfy的名词形式satisfaction“满足感”符合语境。故填satisfaction。63.句意:一个好的计划是我实现这一点的秘诀之一。the secret to doing sth.“做某事的秘诀”,所以此处缺少动名词,结合句意和所给词可知,realize的动名词“实现”符合语境。故填realizing。64.句意:有了它的帮助,我也可以明智地管理时间,这样我就不会在一个地方浪费太多时间。根据“manage time”可知,此处缺少副词,根据“so that I won’t waste too much time in one place”可知,wise的副词wisely“明智地”符合语境。故填wisely。65.句意:她不仅要决定去哪个方向,还应该考虑天气,并尽量避开那些地方的高峰时间。根据“which… to go”及所给词可知,direct的名词形式direction“方向”符合语境。故填direction。66.句意:只有当你的目的地不拥挤时,你才能享受你的旅行。分析句子可知,此处缺少形容词,crowded“拥挤的”,根据“You can enjoy your trip”可知,此处应填入crowded的反义词uncrowded“不拥挤的”。故填uncrowded。67.句意:作为古代国家历史和文化的中心,这座城市有许多名胜古迹。central的名词形式为center,the center of…“……的中心”。故填center。68.句意:她认为事先仔细计划也很重要。It is 形容词 to do sth.意为“做某事是怎样的”,根据“beforehand”可知,to plan符合语境。故填to plan。69.句意:此外,现代交通给她带来了极大的方便,这使她能够比预期更快地到达每个地方。分析句子可知,此处缺少名词,根据“modern transport”可知, convenient的名词形式convenience“便利”符合语境。故填convenience。70.句意:此外,现代交通给她带来了极大的便利,这使她能够比预期更快地到达每个地方。根据“get to”和“than”可知,此处应填入副词的比较级,fast的比较级faster“更快”符合语境。故填faster。71.C 72.E 73.D 74.A 75.F【导语】本文主要介绍了如何变得更自信的一些建议。71.根据“Here are some suggestions”可知,上文应该提出如何变得自信的问题,从而引出下文的建议,选项C“但是你知道如何变得更自信吗?”符合语境。故选C。72.根据“Try to speak aloud so that people can hear you clearly. A high voice can help you become more confident.”可知,本段建议要大声说话,让自己自信,选项E“不要用这么低的声音说话,以致于别人几乎听不见。”符合语境。故选E。73.根据“For example, if you like singing, sing as much as you can. It will make you happy and confident, and it can help you make more friends.”可知,此处说兴趣爱好的作用,选项D“同时,一个爱好可以让你变得外向。”符合语境。故选D。74.根据“Write down a list of things you did during the day and see how many things you have done well.”以及“You told a joke that made someone laugh. Praise (表扬) yourself for the good things you’ve done.”可知,此处应是列举做的好的事情,选项A“你完成了作业。”符合语境。故选A。75.根据“But it’s easy to get over if you know that failure is a part of your life.”以及“Try to start again and believe you can do better.”可知,此处应是不要害怕失败,要重新开始,选项F“不要因为上次说了些蠢话就把头藏起来。”符合语境。故选F。76.shaped 77.dry 78.popularity 79.change colors 80.recorded【导语】本文介绍了中国张掖丹霞和澳大利亚卡卡杜国家公园的形成原因、自然特征及其文化意义。76.根据“Zhangye Danxia and Kakadu are like nature’s two amazing artworks. They remind us that every part of our planet has its own beauty. Both show the cultures of their lands.”可知,这两个地方都是自然力量形成的,故填shaped。77.根据“In Zhangye City, northwest China’s Gansu Province, … With little rain all year round, few plants can live there and there are few rivers.”可知,张掖位于干旱地区,故填dry。78.根据“These days, it has become so popular that it interests lots of visitors every year. It’s a great place for both enjoying the beauty of nature and learning about geography.”可知,现在这个地方的受欢迎程度吸引了许多游客,故填popularity。79.根据“At sunrise, they change from grey to shining gold. When the sun goes down, they turn from yellow to burning red.”可知,大岩石随着日出日落而变色,故填change colors。80.根据“They painted pictures of creation, spirits, animals, and daily life on the rocks. These paintings let us see what life was like long ago.”可知,第一批澳大利亚人通过岩画记录生活,故填recorded。81.They wrote about the cold air conditioning, noisy children, water quality, and lack of toilet paper. 82.So that readers could write freely without feeling watched. 83.They explained why they couldn’t do it 84.They added chairs in the eating area as a reader suggested. 85.People liked it because the library listened and cared about their voices. Other places can learn that good service requires truly respecting and responding to people’s needs.【导语】本文主要讲述了上海虹口图书馆的留言簿,读者可在上面写下想法,图书馆工作人员会回复,此举获大众喜爱,体现了城市温暖,也表明真正重要的是让人们感受到被关注和倾听。81.根据“Some people say the air conditioning is too cold. Others mention noisy children in the reading room. Some talk about the water quality or lack of toilet paper.”可知,人们在留言簿上写了空调太冷、阅览室有吵闹的孩子、水质问题以及缺少卫生纸等情况。故填They wrote about the cold air conditioning, noisy children, water quality, and lack of toilet paper.82.根据“The library moved the guestbook from the front desk to a quiet corner. This way, readers can write freely without feeling watched.”可知,图书馆把留言簿放在角落是为了让读者能自由书写而不感觉被监视。故填So that readers could write freely without feeling watched.83.根据“When they can’t do something, they explain why.”可知,当图书馆不能对某个想法说“是”的时候,他们会解释原因。故填They explained why they couldn’t do it.84.根据“Some ideas are used right away. For example, a reader suggested adding chairs in the eating area, and the library did it.”可知,图书馆根据读者建议在用餐区添加了椅子。故填They added chairs in the eating area as a reader suggested.85.这是一个开放性问题,答案因人而异。但可以根据文章内容和常识来回答。故填People liked it because the library listened and cared about their voices. Other places can learn that good service requires truly respecting and responding to people’s needs.86.例文Dear Hansel, Learning Chinese, just like learning any other foreign language, is hard work. Use Chinese whenever you can. Writing skills is so important that you should practice writing characters every day. And you’d better listen to the tape and repeat after it, watch Chinese films and TV programmers, read Chinese stories and newspapers and so on. During the National Day holiday, I went hiking at a nearby mountain and attended a family reunion party. It was refreshing and made me feel grateful for family time. I strongly recommend you to go to the Luodai Old Town in Chengdu. There you can appreciate the local old style architecture and relax yourself in the happy village near the old town, where the homemade country-style. Sichuan food is very delicious. Hope this helps!Yours,Helen【详解】[总体分析]①题材:本文是一封邮件;②时态:主要时态为“一般现在时和一般过去时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示内容中“提示信息”的要求均要一一阐述,适当发挥。[写作步骤]第一步:表明写作意图。借用“学习中文,就像学习其他外语一样,是一项艰苦的工作。”来引出重点介绍的内容。第二步:具体阐述写作内容。依照提示信息的要点——问题、国庆节和有趣的地方等均要一一阐述。第三步:书写结语。[亮点词汇]①practice doing sth.练习做某事②and so on等等③went hiking去远足[高分句型]①Writing skills is so important that you should practice writing characters every day. (so...that...用法)②Learning Chinese, just like learning any other foreign language, is hard work. (动名词作主语)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 【四川省成都专用】2025-2026学年九年级英语上第一次月考模拟题(含答案听力音频).docx