【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 1人与自我:新学期开始 星期一 阅读理解(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测

资源下载
  1. 二一教育资源

【学霸笔记】第二部分 单元话题阅读 1人与自我:新学期开始 星期一 阅读理解(含解析)高中英语人教版必修第一册-高中同步周周测

资源简介

人与自我:新学期开始
星期一 阅读理解
(分值:20分)
(每小题2.5分,共20分)
A
(2025·山东济宁高一上期中)
Artificial Intelligence(人工智能) has been around for many years.Now robots are using AI to help us learn and improve some skills in a foreign language.This is not new—some of the online language tools we turn to every day are powered by AI.
But as new technologies flood into the market,now it is a great time to make use of the technology.And according to experts,these tools are making teachers’ lives easier.One of the things that stop some of us from practicing speaking in a new language is a lack of self-confidence.AI can help,because for some people,when they communicate with an AI chatbot(聊天机器人),they don’t need to be afraid of failure or shyness.
The latest AI chatbots use something called natural language processing that allows them to understand human speech or writing.While AI chatbots are extremely useful for learners working alone,teachers can also ask an AI chatbot to produce personalized textbooks for groups of students.The AI chatbot can also provide feedback(反馈) in seconds—the days of waiting a week for work to be graded are gone.
Past online language tools and games were able to tell you when you were wrong,but they weren’t always able to explain why.Now,not only has that changed,but the explanations are detailed and immediate.But this is not to underestimate the role of the teachers,who can use the technology to help learn more about the strengths and weaknesses of their students and personalize their teaching.
So,if you want to impress your friends with your perfect speech,don’t be afraid of AI.Just think of it as a useful tool for both teachers and language learners,which will give you more time and space to enjoy learning something new!
1.Why might someone prefer communicating with AI chatbots
A. Because they can produce textbooks.
B.Because they are more knowledgeable.
C.Because there is no need to worry too much.
D.Because they are more professional than humans.
2.What can we learn about the latest AI chatbots from paragraph 3
A.They are designed to make chats fun.
B.They can meet some personalized demands.
C.They give smarter feedback than humans.
D.They can only understand human’s speech.
3.What does the underlined word “underestimate” in paragraph 4 mean
A.Undervalue. B.Understand.
C.Recognise. D.Recover.
4.What does the passage mainly talk about
A.The history of online language tools.
B.The advantages of AI in language learning.
C.The challenges that AI robots bring to us.
D.The role of teachers in the modern classroom.
读写积累 1.turn to 向……求助 2.flood into 涌入 3.make use of利用 4.a lack of 缺乏 5.personalize(派)=person+al+ize v.针对个人,个人化 6.grade(转)n.→v.依等级排列 7.detail n.细节;详情→detailed adj.详细的 8.One of the things that stop some of us from practicing speaking in a new language is a lack of self-confidence. 句式结构:此句是主从复合句。that引导定语从句;practicing...是动名词短语作介词from的宾语;speaking...作及物动词practicing的宾语。 句子翻译:阻碍我们中一些人练习说一门新的语言的原因之一是缺乏自信。
B
You may not know a lot of people when you start senior high school.Maybe your friends from junior high school are going to a different senior high school.Even if you know other freshmen,you still feel anxious that you don’t know any upperclassmen.How are you going to make friends among this sea of unknown faces
Most senior high schools hold the freshman orientation(迎新会) before school actually starts.It is helpful because you not only learn your way around the building but also get to meet some of your teachers and fellow freshmen.That way,when you show up on your first day of school,you may already recognize a few familiar faces.
When you talk to people at orientation,you’ll probably find that a lot of them are feeling just like you are.They’re all new to the school and don’t know what to expect.Talking about a common concern(关注) with your classmates can help you develop friendships.
The work in senior high school is something freshmen are probably worried about.It builds on what you learned in junior high school,giving you a more advanced(高等的) knowledge of many subjects.So you may find you have more work to do or that it’s a bit more challenging.If you ever find your work too difficult,teachers can give you extra help.
Senior high school also has more after-school activities than junior high school,such as clubs,music and theater groups and sports teams.This is a good time to explore your interests and try new things.
Junior high school taught you the basics of time management and social skills while providing you with a little extra support and guidance.Senior high school gives you the chance to learn how to be more independent and responsible.
5.How do the freshmen usually feel on their first day of senior high school
A.Proud. B.Curious.
C.Excited. D.Nervous.
6.What are freshmen probably worried about
A.The ability to make friends.
B.The learning task.
C.The freshman orientation.
D.The relationship with teachers.
7.What do after-school activities mainly help students to do
A.Develop their interests.
B.Develop friendships.
C.Build up their strength.
D.Improve their learning ability.
8.What is the last paragraph mainly about
A. What you’ll learn in senior high school.
B.What you learned in junior high school.
C.The difference between junior high school and senior high school.
D.The importance of being more independent and responsible.
读写积累 1.freshman n.(中学或大学)一年级新生 2.upperclassman n.高年级学生 3.hold v.熟义:抓住;举办(本文为此义) 生义:容纳;拥有;持有;保留 4.expect v.期待;预计;要求,指望;认为 5.advanced adj.先进的;高级的,高等的 6.responsible adj.有责任的;负责的 7.show up 露面;出现 8.Senior high school gives you the chance to learn how to be more independent and responsible. 句式结构:“特殊疑问词+to do”结构作宾语。 句子翻译:高中给了你机会,让你学会如何变得更加独立和有责任心。
答案精析
1.C [推理判断题。根据第二段中“AI can help,because for some people,when they communicate with an AI chatbot(聊天机器人),they don’t need to be afraid of failure or shyness.”可知,和机器人交流不需要害怕失败或害羞,由此推出,有些人更喜欢和聊天机器人交流是因为他们不需要担心太多。故选C。]
2.B [推理判断题。根据第三段中“While AI chatbots are extremely useful for learners working alone,teachers can also ask an AI chatbot to produce personalized textbooks for groups of students.”可知,教师利用人工智能聊天机器人为学生制作个性化的教科书,由此可推测出,人工智能聊天机器人可以满足学生的个性化需求。故选B。]
3.A [词义猜测题。根据画线词上文可知现在的语言学习工具的功能更强大了,But表明下文与上文构成转折,后文“the role of the teachers,who can use the technology to help learn more about the strengths and weaknesses of their students and personalize their teaching ”提到了老师的作用,由此可推测出,虽然人工智能功能强大,但老师的角色是不能被低估的,画线词underestimate意为“低估”,和undervalue意思相近。故选A。]
4.B [主旨大意题。根据全文,尤其是第一段和最后一段可知,本文主要讲述人工智能在语言学习中带给人们的好处,因此选项B“人工智能在语言学习中的好处”符合本文的主题。故选B。]
语篇解读 这是一篇说明文。文章介绍了高中新生入学时可能面临的问题并给出了合理的建议,还介绍了高中与初中的区别。
5.D [细节理解题。根据第一段中“Even if you know other freshmen,you still feel anxious that you don’t know any upperclassmen.”可知,新生第一天来到高中学校时通常会感到紧张。故选D。]
6.B [细节理解题。根据第四段第一句可知,高中的学习任务可能是新生们担心的事情。故选B。]
7.A [细节理解题。根据倒数第二段末句可知,课外活动主要能帮助学生培养业余爱好。故选A。]
8.C [段落大意题。根据最后一段内容可知,最后一段主要讲了初中和高中的区别。故选C。]

展开更多......

收起↑

资源预览