山东省威海市乳山市银滩高级中学2025-2026学年高二上学期9月月考英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

山东省威海市乳山市银滩高级中学2025-2026学年高二上学期9月月考英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

高二英语9月月考试题
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.How long did the man study last night
A.For one hour. B. For three hours. C. For four hours.
2.What will the man probably have
A.Root beer and Diet Coke. B. Popcorn and regular Coke. C. popcorn and Diet Coke
3.What will the woman do first
A.Finish some emails. B.Have lunch with the man. C.Invite someone else for lunch.
4.What does the woman advise the man to do
A.Call to check his scores. B. Be patient and wait. C. Take the rest again
5.What did the man do in Finland
A.He was a farmer. B. He was an athlete. C. He was a teacher.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Where did the man use to live
A.In California. B. In Oregon. C. In Alaska.
7.Which class does the woman have next
A.English. B. Science. C. World History.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What happened to the woman on the subway
A.She was cut by a knife.
B.A man pushed her to the floor.
C.Two passengers took her handbag.
9.How did the man feel in the end
A.Surprised. B. Sad. C. Delighted
听第8段材料,回答第10至12题。
10.Who might the man be
A.A bank clerk. B. A police officer. C. A truck driver.
11.What was the woman doing when the accident took place
A.Crossing the road.
B.Standing outside a bank.
C.Walking along Churchill Avenue.
12.How did the accident happen
A.A car ran into a truck. B. A truck hit a car. C. A traffic light broke down.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Why does the woman like her job
A.She can eat free snacks. B. She can sleep in. C. She has great co-workers.
14.Where does the man work
A.In an office. B. In a school. C. In his house.
15.How does the woman get to work
A.She drives herself. B. She walks. C. She takes a taxi.
16.On what street does the woman work
A.Green Road. B. Main Street. C. Park Avenue.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.When will the storm probably end
A.On Wednesday. B. On Thursday. C. On Friday.
18.What will the temperatures be on Saturday in most areas
A.In the high seventies. B. In the low seventies. C. In the low fifties.
19.Which holiday is coming up next
A. Thanksgiving. B. Christmas. C. New Year's.
20.What does the man suggest people do on New Year's Eve
A.Stay indoors. B. Avoid the police. C. Not drive after midnight.
A
Making tiny furniture is no piece of cake. In this course, join Amanda Kelly, who is now pursuing her Master’s degree of Fine Arts in Sculpture at Radford University, to learn how to create realistic furniture from the beginning. While students who have taken this course are highly encouraged to sign up, students of all levels are welcome!
Course Overview
This course includes five sessions, each lasting for 2 hours on five Tuesdays beginning on November 7.
Session 1 (Tuesday, 11/7, 7 — 9:00 PM) Foundations and Scale
Session 2 (Tuesday, 11/14, 7 — 9: 00 PM) Making the Side Table
Session 3 (Tuesday, 11/21, 7 — 9:00 PM) Making the Bed
Session 4 (Tuesday, 11/28, 7 — 9: 00 PM) One Person’s Waste Is Another’s Tiny Treasure
Session 5 (Tuesday, 12/5, 7 — 9:00 PM) Sharing Your Creations
Pricing Options
In addition to full-price tickets of $225, a limited number of no-pay tickets are available for this course. Please note that these tickets are reserved for those who would not otherwise be able to take this course and who expect to attend all sessions. No-pay tickets are distributed via a random drawing two weeks before each course begins. For more information and to apply for a no-pay spot, please click here.
What Else to Know
This is an interactive, small-group workshop. Students are encouraged to participate in discussions and work on assignments outside of class. Due to the interactive nature of this course, we strongly recommend students attend as many live sessions as possible. If students are unable to attend the live sessions, after each session they will receive access to a recording of the live session, which they can watch for up to two weeks after the course concludes.
1. In which session may students display their works
A. Session 2. B. Session 3. C. Session 4. D. Session 5.
2. What can students do if they miss a live session
A. Reach out to other students.
B. Email the instructor immediately.
C. Make up for the class within 72 hours.
D. Watch the recorded class within 14 days.
3. What is the text
A. A research paper. B. A submission guide.
C. A course introduction. D. A furniture brochure.
B
When Param Jaggi was five years old, he had a passion to take things apart to see what was inside. He started with toys and even broke a computer, which made his parents not too pleased. As he got older, he shifted from breaking things to building things, which greatly comforted his parents. In middle school. he started working on projects in his kitchen laboratory, and his first project was making biofuels.
Although Jaggi’s parents initially thought his experiments were just a boyhood fancy, he remained determined to make a difference to the environment. Eventually, his parents came around and started supporting his dreams. Jaggi’s interest continued as he grew up, but he focused more on solving real problems, especially those related to the environment.
At 17, Jaggi went beyond his school projects and. co-founded Ecoviate, a company that uses technology to solve everyday energy and environmental problems. He planned to transform people’s idea that going green is expensive, by making available a series of affordable products that are easy to use. Through Ecoviate, he designed products that could contribute to a greener future. One of his notable inventions was the “CO2ube”, a device that could be attached to vehicle tailpipes to reduce carbon emissions, and it’s available to many people at low prices. He also created a smartwatch that changed body heat into energy, which can be used to power up the watch as well as mobile phones.
Young Jaggi, now a third-grade college student studying engineering and economics, has become a famous eco-innovator and his company is developing promisingly. However, Jaggi’s vision to save the environment goes beyond creating products. He plans to launch an online platform through Ecoviate, which will encourage young students interested in science and technology to get actively involved in innovation and invention. Students can submit a science project online, and talk about the help that they need to make the project a reality.
4. What can we learn about Jaggi
A. He was curious by nature. B. He dreamed to be an engineer.
C. He always annoyed his parents. D. He was addicted to playing toys.
5. Which of the following can best replace the underlined part “came around” in Paragraph 2
A. Won out. B. Changed their minds.
C. Walked around. D. Paid a visit.
6. What drove Jaggi to develop affordable and user-friendly products
A. His love for greener devices. B. His pursuit of academic career.
C. His desire to make a difference. D. His hope to boost green industry.
7. Why does Jaggie plan to launch an online platform
A. To promote smart products. B. To empower young inventors.
C. To provide eco-themed courses. D. To offer environmentalists funds.
C
A new study reveals that pigeons (鸽子) can tackle some problems just like artificial intelligence, enabling them to solve difficult tasks that might challenge humans. Previous research has theorized that pigeons employ a problem-solving strategy, involving a trial-and- error approach, which is similar to the approach used in AI models but differs from humans’ reliance on selective attention and rule use. To examine it, Brandon Turner, a psychology professor at the Ohio State University, and his colleagues conducted the new study.
In the study, the pigeons were presented with various visual images, including lines of different widths and angles, and different types of rings. The pigeons had to peck (啄) a button on the right or left to indicate the category to which the image belonged. If they got it correct, they received food; if they were wrong, they received nothing. Results showed that, through trial and error, the pigeons improved their accuracy in categorization tasks, increasing their correct choices from about 55% to 95%.
Researchers believed pigeons used associative learning, which is linking two phenomena with each other. For example, it is easy to understand the link. between “water” and “wet”. “Associative learning is frequently assumed to be far too primitive to. explain complex visual categorization like what we saw the pigeons do,” Turner said. But that’s exactly what the researchers found.
The researchers’ AI model tackled the same tasks using just the two simple mechanisms that pigeons were assumed to use: associative learning and error correction. And, like the pigeons, the AI model learned to make the right predictions to significantly increase the number of correct answers. For humans, the challenge when given tasks like those given to pigeons is that they would try to come up with rules that could make the task easier. But in this case, there were no rules, which upsets humans.
What’s interesting, though, is that pigeons use this method of learning that is very similar to AI designed by humans, Turner said. “We celebrate how smart we are that we designed artificial intelligence: at the same time, we regard pigeons as not clever animals,” he said.
8. What is the purpose of the new study
A. To test a theory. B. To evaluate a model.
C. To employ a strategy. D. To involve an approach.
9. What were the pigeons expected to do in the experiment
A. Draw circles. B. Correct errors. C. Copy gestures. D. Identify images.
10. What do pigeons and AI have in common according to the study
A. They are of equal intelligence.
B They are good at making rules.
C. They respond rapidly to orders from humans.
D. They employ simple ways to get things done.
11. What can be a suitable title for the text
A. Pigeons’ trial-and-error method is revealed
B. Pigeons outperform humans in tough tasks
C. “Not smart” pigeons may be as smart as AI
D. AI models after pigeons’ learning approach
D
You’ve probably heard someone lament (惋惜) the state of “kids today” that current generations aren’t as smart as the ones that came before them. However, psychologists who study intelligence have found that there isn’t much support for this idea; instead, the opposite may actually be true.
The Flynn effect, first described in the 1980s by researcher James Flynn, refers to the finding that scores on IQ tests have increased in the past century. Researchers studying this effect have found wide support for this phenomenon. One research paper, published by psychologist Lisa Trahan and her colleagues, combined the results of other published studies (which included a total of over 14,000 participants) and found that IQ scores have indeed increased since the 1950s, although researchers have documented some exceptions.
Researchers have put forward several theories to explain the Flynn effect. One explanation has to do with improvements in health and nutrition. For example, the past century has seen a decrease in smoking, discontinuation of the use of harmful lead paint, improvements in the prevention and treatment of infectious diseases, and improvements in nutrition. As Scott Barry Kaufman writes for Psychology Today. “The Flynn effect serves as a reminder that when we give people more opportunities to prosper, more people do prosper. ”
Another explanation for the Flynn effect has to do with societal changes that have occurred in the past century as a result of the Industrial Revolution. According to Flynn, the world today is “a world where we’ve had to develop new mental habits.” Flynn has found that IQ scores have increased the most rapidly on questions that ask us to find similarities between different things and more abstract types of problem- solving- both of which are things that we need to do more of in the modern world.
The Flynn effect tells us that the human mind is much more adaptable than we might have thought. It seems that some of our thinking patterns aren’t necessarily innate, but rather things that we learn from our environment. When exposed to modern industrial society, we think about the world in different ways that our ancestors did. In other words, instead of being a measure of natural, unlearned intelligence, IQ may be something that can be shaped by the education we receive and the society we live in.
12. How did Trahan and her colleagues’ research support the Flynn effect
A. By explaining the cause and effect. B. By surveying over 14, 000 participants.
C. By making documents of the exceptions. D. By relating to the results of other studies.
13. Which of the following reasons for increasing IQ scores is WRONG
A. Many of the public health issues are being addressed.
B. We do more abstract types of problem- solving nowadays.
C. People attach more importance to intellectual development.
D. The Industrial Revolution changed people’s habits of mind.
14. What’s the possible meaning of the underlined word “innate” in paragraph 5
A. Hard to explain. B. Exactly the same. C. Naturally born. D. Likely to change.
15. What’s the main idea of this passage
A. Scores on IQ tests have improved over time.
B. Modem society gives people more opportunities.
C. Studying the Flynn effect is helpful for education.
D. People have wrong opinions about current generations.
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
Risks of Overtraining
Getting in shape and training for an event such as a marathon requires long-lasting and intense physical commitment.____16____ But the truth is, sometimes the very acts we do to get healthy can actually push us past our physical limits.
Specifically, overtraining is a set of signs that occur when your body is not able to recover sufficiently before going into your next workout. ____17____People tend to ignore them. Over time, the cycle of starting the next training session before allowing recovery causes breakdown of the very parts of the body that you work so hard to build up.
The structures and systems of your body adapt to the demands you have placed on them before the rest time. If your workout slightly goes beyond your current ability, it will adapt toward what you did in a positive way. ____18____
Two main factors are necessary in recovery: nutrition. and rest. Good nutrition, including water and protein intake, is extremely important, especially within 40 minutes of your workout. ____19____Your body uses the nutrients you have given it during the rest time. especially sleep, to strengthen.
One of the best ways to prevent overtraining is to focus on your morning resting heart rate. ____20____Generally, you will detect an increase in your heart rate before the other signs show up. Tracking it in a log can be a great way to monitor your recovery.
A. It's easy to measure and track.
B Allowing time for recovery is also essential.
C. The problem is that they show up very gradually.
D. Below are the signs and symptoms of overtraining.
E. Listening to your body will assure you of your fitness goals.
F. If far beyond, it'll take longer to adapt and may cause injury.
G. We generally assume regular intense exercise good for our health.
第二部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项选出可以填入空白处的最佳选项。
The 13-year-old girl Anna Grace is a volleyball manager, a basketball manager, and a theater volunteer, but perhaps her greatest____21____is the fact that she has beaten cancer twice.
Anna was first diagnosed(诊断)with a rare type of____22____in December of 2019. A softball player at the time, she told her parents she was experiencing muscle ____23____ in her left arm, only lifting it about eye-level. She had to____24____ surgery on her left arm.
For the following weekends after the surgery, doctors scanned her____25____to make sure she was cancer-free and then in August of 2023, doctors____26____a spot on her lungs. She had another____27____on September to remove it. Anna said later the first time with cancer, it felt like a learning stage. The second time around, it was a little ____28____to accept the news.
And throughout all of this, Anna has had to____29____school work and hospital life. Her sufferings with cancer forced her to really_____30_____herself because she was out of school for quite a while. Now she has_____31_____and has straight As. Anna’s father, Eric Bartel, said her journey has inspired him to _____32_____ every moment, enjoying time with his loving daughter.
Anna is doing well these days though. She’s_____33_____in theater and is a coach’s assistant. “When you’re on_____34_____you have to keep fighting, ”Anna said. “Always live life to the fullest each day. You’re loved. Your life _____35_____ .”
21. A. excitement B. achievement C. devotion D. ambition
22. A. pain B. cold C. cancer D. fever
23. A. weakness B. growth C. recovery D. relief
24. A. perform B. have C. attend D. refuse
25. A. briefly B. occasionally C. partly D. regularly
26. A. noticed B. erased C. ignored D. marked
27. A. assessment B. appointment C. examination D. operation
28. A. harder B. easier C. stranger D. better
29. A. solve B. connect C. abandon D. balance
30. A. apply B. control C. convince D. forgive
31. A. caught up B. held back C. dropped out D. blown up
32. A. spare B. appreciate C. imagine D. create
33. A. active B. graceful C. dominant D. cautious
34. A. vacation B. trust C. treatment D. duty
35. A. declines B. suffers C. matters D. waits
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Driven by a great passion for guqin, ____36____ is an ancient Chinese instrument, Li Xiangting, a professor at the Central Conservatory of Music in Beijing ____37____ (devote) nearly 70 years to mastering and promoting it since his first encounter with it.
In 1958, Li became the only gugin major in the Traditional Chinese Instruments Department. Given that guqin was ____38____ (relative) unknown, Li was often ignored. Everyone considered it out of date, ____39____ he thought it deserved an important position and was determined to make it ____40____ (appreciate) by everyone.
In order to introduce it ____41____ a global audience, Li innovated while honoring the instrument’s rich traditions. Later, he also produced teaching videos, ____42____ (publish) books, and released albums, significantly boosting the instrument’s ____43____ (popular).
In the following years, more enthusiasts and musicians like Li worked on the art. With ____44____ (they) efforts, the UNESCO recognized the art as an intangible (非物质的) heritage of humanity in 2003. Moreover, his daughter, Li Pengpeng, has followed in her father’s footsteps, _____45_____ (serve) as an ambassador in promoting traditional Chinese culture.
第三部分写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假如你是李华,你们班上周六组织了一次主题为“探索发现自然”的户外活动。请你给英国朋友Chris写一封邮件分享这次经历。
注意:1.写作词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
6-year-old Quinn Hill became her family’s hero when she took immediate action during an emergency that saved her mother’s life with the help of her neighbor, Mrs. Smith.
Jennifer, a 39-year-old single mother, began the day by sending her child, Hill, to school. Having no idea what would happen, Jennifer was filled with anxiety. After all, it was the first day of a new school year for Hill, a fresh start! On the way school. she repeatedly reminded Hill to solve problems positively and fit in. Though worried, Jennifer had to wave goodbye to her daughter, watching her towards the school gate.
The whole day was packed with housework. Jennifer tidied the house, washed clothes, and prepared for the evening meal. As the school bell rang, signaling the end of the day, Jennifer picked Hill up from school. On seeing Jennifer, Hill couldn’t wait to hug her, sharing the school experiences. Chatting and laughing accompanied them all the way. Hill’s innocent laughter was like Jennifer’s ray of sunshine.
Approaching home, they encountered Mrs. Smith, a most kind and thoughtful housewife living in their neighborhood for many years. Mrs. Smith often invited Jennifer and Hill to her home and shared her homemade desserts and cookies. The two families developed a close relationship and Hill liked to stay with Mrs. Smith, who always brightened her days with willingness and timely help. After exchanging greetings, they went back to their own homes.
On arriving home, Jennifer set out to prepare dinner. As the sun began to set, the house was full of a pleasant smell of cooking food. Jennifer and Hill sat at the kitchen table when Jennifer suddenly began to seize. She was sitting in a chair, looking up at the ceiling. and experiencing abnormal breathing. She then fell out of the chair onto her left side, her hands balled into fists, and her body was shaking violently. Her eyes were open, and Hill kept calling “Mommy, Mommy”, but she could not respond.
注意:1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Realizing the severe situation, Hill ran out for help.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Jennifer finally came to herself in the hospital.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________高二英语10月月考试题答案
附:听力原文
Text 1
M: I got a D I don’t understand. I studied for four hours last night, (1) and three hours the night before. What about you
W: I only studied for one hour, but I got an A.
Text 2
M: I’ll take a large bucket of popcorn, a Diet Coke, and a root beer, please.
W: We’re out of Diet Coke, but I can give you a regular Coke instead. (2)
Text 3
M: I thought that maybe we could go there for lunch today. That is, if you haven’t promised to do that with someone else…
W: That would be wonderful, Joe. But I have to finish these emails first. (3)
Text 4
M: I haven’t gotten my scores on the test yet. Do you think I should call to ask what’s going on
W: There is no hurry. The test scores are to be known at least two weeks after the test. (4)
Text 5
W: Keith, I was surprised to hear that you used to live in Finland.
M: Yeah, I lived on a small farm there. There’s a little place called Kalhaba. And I was teaching basketball in a middle school. (5)
Text 6
W: Are you new, too
M: Yes, my family just moved here from Alaska. (6) What class do you have next (7)
W: English with Mrs. Miller. (7) Then I have World History. How about you
M: Science with Mr. Smith. Do you know where his classroom is
W: It’s just down the hall. How do you like California
M: I like it a lot. What about you
W: I lived in Oregon when I was little, so I’m used to West Coast winters.
Text 7
M: Joan, why are you late today Wow! Your coat is very dirty! Did you fall
W: Yes, I had a terrible experience on the subway. Listen to this! A man came up to me and pulled out a knife. He pointed it right at me. (8)
M: Oh, no! Did he hurt you
W: No, he didn’t hurt me, but he took my handbag.
M: Then what did you do
W: I caught hold of his knife, and he pushed me to the floor. (8)
M: Oh, no! Did the other passengers help you
W: Yes, they did. Two men ran after the guy and caught him.
M: Good job! (9)
Text 8
M: Now, Mrs. Franks, I’d just like to read your words back to you, and then you can write your name on it.
W: Fine.
M: I was standing in front of the Second National Bank building at about 8:50 a.m. (11) I saw a small red car heading for the crossroads of Churchill Avenue and York Road. It was coming towards me along Churchill Avenue at about 40 miles per hour. The traffic lights on York Road had changed to green, and a big truck began to move forward at about five miles per hour. The driver of the car probably didn’t see that his traffic light had changed from yellow to red, and ran into the side of the truck. (12)
W: Oh, dear!
Text 9
M: Do you like your new job
W: I love it! The office has free snacks, (13) and we have group yoga every afternoon. We use an empty office room as a yoga classroom.
M: Great! I work from home, (14) so I have to buy my own snacks. I do get to make my own hours, though.
W: I have to get into the office by 8:00 a.m. I like to sleep in, so it’s hard to get up. I always take a taxi to work because I don’t ever have enough time to walk. (15)
M: Why don’t you drive
W: I don’t have a car.
M: Do you like your co-workers
W: I have trouble with a few of them, but I like the rest.
M: Where is your office (16) We could get lunch together sometime.
W: It’s on Park Avenue. (16) Where do you live
M: On Main Street. That’s pretty close to Park Avenue.
W: It is. We can meet up on Green Road. That’s right in between us.
Text 10
Good evening, this is Ben Williams with the 7 o’clock weather report. We’ve been experiencing some light rainstorms this past week, but they’re about to get stronger tonight. Expect thunder, lightning, and high winds, with temperatures in the low fifties. The storm will hopefully end by Wednesday night. (17) We should wake up to blue skies on Thursday morning, and if all goes well, the weather will be clear for the holiday weekend. The storm on Thanksgiving was certainly enough to frighten everyone into staying inside, but we should be free of bad weather for Christmas. Friday will bring temperatures in the low seventies, and we should see the high seventies in most areas on Saturday, (18) which is Christmas day. (19) The weather should stay nice right on into New Year’s. Please be safe out there on New Year’s Eve. Drive carefully and try to avoid driving after midnight. (20) There will be police all over town, so don’t even think about drinking and driving. That’s all for the weather report. Goodnight.
听力答案:1-5 CBABC 6-10 CABCB 11-15 BAACC 16-20 CAABC
A
【答案】1. D 2. D 3. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了一个制作家具的课程,主要涵盖课程概述、价格、其他须知事项等信息。
【1题详解】
细节理解题。根据Course Overview中“Session 5 (Tuesday, 12/5, 7—9:00 PM) Sharing Your Creations (第五节(星期二,12月5日,晚上7至9点)分享你的创作)”可知,学生将在第五节课中展示自己的作品。故选D项。
【2题详解】
细节理解题。根据What Else to Know中“If students are unable to attend the live sessions, after each session they will receive access to a recording of the live session, which they can watch for up to two weeks after the course concludes. (如果学生不能参加现场课程,在每次课程结束后,他们将获得现场课程的录像,在课程结束后,他们可以观看长达两周的时间)”可知,如果学生错过了现场课程,他可以在14天内观看录制的课程。故选D项。
【3题详解】
推理判断题。通读全文,尤其是第一段中“In this course, join Amanda Kelly, who is now pursuing her Master’s degree of Fine Arts in Sculpture at Radford University, to learn how to create realistic furniture from the beginning. (在本课程中,加入现在正在莱德福德大学攻读雕塑艺术硕士学位的Amanda Kelly,学习如何从头开始创造现实的家具)”可推知,文章应该是一篇制作家具的课程的介绍,旨在与读者分享该课程的相关信息:课程概述、价格、其他须知事项。故选C项。
B
【答案】4. A 5. B 6. C 7. B
【解析】
【导语】本文是记叙文。它讲述了Param Jaggi从小对拆解事物的热爱,到后来转变为创造事物,特别是关注环境问题的解决。
【4题详解】
推理判断题。根据第一段“When Param Jaggi was five years old, he had a passion to take things apart to see what was inside. He started with toys and even broke a computer, which made his parents not too pleased.(当帕拉姆·贾吉五岁的时候,他就热衷于拆卸东西看看里面是什么。他从玩具开始,甚至弄坏了一台电脑,这让他的父母很不高兴)”可知,帕拉姆·贾吉从小热衷于拆卸东西看看里面是什么,所以推知他生性好奇。故选A项。
【5题详解】
词句猜测题。根据前文“Although Jaggi’s parents initially thought his experiments were just. a boyhood fancy, he remained determined to make a difference to the environment.(尽管贾吉的父母最初认为他的实验只是男孩子的一时兴起,但他仍然坚定地想要为环境做出改变)”以及后文“started supporting his dreams(开始支持他的梦想)”可知,起初,贾吉的父母认为他的实验只是男孩子的一时兴起,后面开始支持他,所以是父母的改变了主意,推知came around意为“改变主意”,和B项意思相近。故选B项。
【6题详解】
推理判断题。根据第二段“Jaggi’s interest continued as he grew up, but he focused more on solving real problems, especially those related to the environment.(贾吉的兴趣随着年龄的增长而持续,但他更加专注于解决现实问题,尤其是与环境相关的问题)”以及第三段“At 17, Jaggi went beyond his school projects and. co-founded Ecoviate, a company that uses technology to solve everyday energy and environmental problems. He planned to transform people’s idea that going green is expensive, by making available a series of affordable products that are easy to use. Through Ecoviate, he designed products that could contribute to a greener future.(17岁时,贾吉超越了学校项目的范畴,与他人共同创立了Ecoviate公司,该公司利用技术解决日常的能源和环境问题。他计划通过提供一系列易用且价格实惠的产品来改变人们认为环保成本高昂的观念。通过Ecoviate,他设计了一些有助于创造更绿色未来的产品)”可知,贾吉决心为环境做出改变,他认为绿色是昂贵的观念需要改变,因此他计划推出一系列价格实惠、易于使用的产品。这表明他开发这些产品的驱动力是他想要为环境和社会做出改变,即他的渴望有所不同。故选C项。
【7题详解】
细节理解题。根据最后一段“Young Jaggi, now a third-grade college student studying engineering and economics, has become a famous eco-innovator and his company is developing promisingly. However, Jaggi’s vision to save the environment goes beyond creating products. He plans to launch an online platform through Ecoviate, which will encourage young students interested in science and technology to get actively involved in innovation and invention. Students can submit a science project online, and talk about the help that they need to make the project a reality.(年轻的贾吉现在是一名学习工程和经济学的三年级大学生,他已经成为了一位著名的生态创新者,他的公司发展前景看好。然而,贾吉拯救环境的愿景不仅仅局限于创造产品。他计划通过Ecoviate推出一个在线平台,鼓励对科学和技术感兴趣的年轻学生积极参与创新和发明。学生可以在线提交科学项目,并谈论他们需要帮助才能使项目成为现实的相关事宜)”可知,贾吉计划通过Ecoviate推出一个在线平台,鼓励对科学和技术感兴趣的年轻学生积极参与创新和发明。因此,贾吉计划推出在线平台的目的是为了赋能年轻的发明家,让他们有更多的机会去创新和发明。故选B项。
C
【答案】8. A 9. D 10. D 11. C
【解析】
【导语】本文是说明文。文章介绍了一项新的研究,该研究揭示了鸽子在某些问题解决上的能力与人工智能相似,并通过实验验证了这一观点。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段“A new study reveals that pigeons (鸽子) can tackle some problems just like artificial intelligence, enabling them to solve difficult tasks that might challenge humans. Previous research has theorized that pigeons employ a problem-solving strategy, involving a trial-and- error approach, which is similar to the approach used in AI models but differs from humans’ reliance on selective attention and rule use. To examine it, Brandon Turner, a psychology professor at the Ohio State University, and his colleagues conducted the new study.(一项新的研究表明,鸽子可以像人工智能一样解决一些问题,使它们能够解决可能挑战人类的困难任务。先前的研究推测,鸽子采用一种解决问题的策略,包括试错法,这与人工智能模型中使用的方法类似,但不同于人类对选择性注意和规则使用的依赖。为了检验这一点,俄亥俄州立大学的心理学教授布兰登·特纳和他的同事进行了这项新研究)”可知,这项新研究的目的是为了检验一个理论。故选A项。
【9题详解】
细节理解题。根据第二段“In the study, the pigeons were presented with various visual images, including lines of different widths and angles, and different types of rings. The pigeons had to peck (啄) a button on the right or left to indicate the category to which the image belonged.(在这项研究中,研究人员向鸽子展示了各种视觉图像,包括不同宽度和角度的线条,以及不同类型的环。鸽子必须啄一下图片左边或右边的一个按钮来表示图片所属的类别)”可知,鸽子在实验中需要识别图像。故选D项。
【10题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“The researchers’ AI model tackled the same tasks using just the two simple mechanisms that pigeons were assumed to use: associative learning and error correction.(研究人员的人工智能模型只使用了假设鸽子使用的两种简单机制:联想学习和纠错)”以及最后一段“What’s interesting, though, is that pigeons use this method of learning that is very similar to AI designed by humans, Turner said. “We celebrate how smart we are that we designed artificial intelligence: at the same time, we regard pigeons as not clever animals,” he said.(Turner说,有趣的是,鸽子使用的这种学习方法与人类设计的人工智能非常相似。他说:“我们为自己设计出人工智能而感到高兴,但同时,我们认为鸽子并不聪明。”)”可知,根据这项研究,鸽子和人工智能都采用简单的方法来完成任务。故选D项。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段“A new study reveals that pigeons (鸽子) can tackle some problems just like artificial intelligence, enabling them to solve difficult tasks that might challenge humans. Previous research has theorized that pigeons employ a problem-solving strategy, involving a trial-and- error approach, which is similar to the approach used in AI models but differs from humans’ reliance on selective attention and rule use. To examine it, Brandon Turner, a psychology professor at the Ohio State University, and his colleagues conducted the new study.(一项新的研究表明,鸽子可以像人工智能一样解决一些问题,使它们能够解决可能挑战人类的困难任务。先前的研究推测,鸽子采用一种解决问题的策略,包括试错法,这与人工智能模型中使用的方法类似,但不同于人类对选择性注意和规则使用的依赖。为了检验这一点,俄亥俄州立大学的心理学教授布兰登·特纳和他的同事进行了这项新研究)”以及纵观全文可知,文章主要讲述了研究表明鸽子在某些问题解决上的能力与人工智能相似,因此选项C““Not smart” pigeons may be as smart as AI(“不聪明”的鸽子可能和人工智能一样聪明)”是本文最好的标题。故选C项。
D
【答案】12. D 13. C 14. C 15. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要通过介绍弗林效应证明智商测试分数在过去一个世纪有所提高。
【12题详解】
细节理解题。根据第二段“One research paper, published by psychologist Lisa Trahan and her colleagues, combined the results of other published studies (which included a total of over 14, 000 participants) and found that IQ scores have indeed increased since the 1950s, although researchers have documented some exceptions. (心理学家Lisa Trahan和她的同事发表的一篇研究论文结合了其他已发表研究的结果(共包括14000多名参与者),发现自20世纪50年代以来,智商得分确实有所提高,尽管研究人员记录了一些例外情况)”可知,Lisa Trahan和她的同事通过与其他研究的结果相联系,以此支持弗林效应。故选D。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段“Researchers have put forward several theories to explain the Flynn effect. One explanation has to do with improvements in health and nutrition. For example, the past century has seen a decrease in smoking, discontinuation of the use of harmful lead paint, improvements in the prevention and treatment of infectious diseases, and improvements in nutrition. (研究人员提出了几种理论来解释弗林效应。一种解释与健康和营养的改善有关。例如,在过去的一个世纪里,吸烟人数减少,有害含铅油漆的使用停止,传染病的预防和治疗得到改善,营养得到改善。)”、第四段“Another explanation for the Flynn effect has to do with societal changes that have occurred in the past century as a result of the Industrial Revolution. According to Flynn, the world today is “a world where we’ve had to develop new mental habits.” (弗林效应的另一种解释与上个世纪工业革命带来的社会变革有关。根据弗林的说法,当今世界是“一个我们不得不培养新思维习惯的世界”。根据弗林的说法,当今世界是“一个我们不得不培养新思维习惯的世界”)”以及第五段“When exposed to modern industrial society, we think about the world in different ways that our ancestors did. In other words, instead of being a measure of natural, unlearned intelligence, IQ may be something that can be shaped by the education we receive and the society we live in. (当我们接触到现代工业社会时,我们以与祖先不同的方式思考世界。换句话说,智商可能不是衡量自然、未经学习的智力的指标,而是我们所接受的教育和所生活的社会所塑造的。)”可知,文章提及的可能解释智商分数的因素,包括许多公共卫生问题正在得到解决、如今我们采用更为抽象的问题解决方式、以及工业革命改变了人们的思维习惯,但文章并未提及人们更加重视智力发展。故选C。
【14题详解】
词句猜测题。根据第五段“The Flynn effect tells us that the human mind is much more adaptable than we might have thought. It seems that some of our thinking patterns aren’t necessarily innate, but rather things that we learn from our environment. (弗林效应告诉我们,人类的思想比我们想象的更具适应性。似乎我们的一些思维模式不一定是innate,而是我们从环境中学到的东西。)”可知,我们的一些思维模式是我们从环境中学到的东西,由此可知,这不一定是天生的,推测划线单词表示“天生的”,与Naturally born意义相近。故选C。
【15题详解】
主旨大意题。根据第二段“The Flynn effect, first described in the 1980s by researcher James Flynn, refers to the finding that scores on IQ tests have increased in the past century. Researchers studying this effect have found wide support for this phenomenon. (弗林效应最早由研究人员詹姆斯·弗林在20世纪80年代描述,指的是智商测试得分在过去一个世纪有所提高的发现。研究这一效应的研究人员发现,这一现象得到了广泛支持。)”以及文章提及的可能解释智商测试分数提升现象的因素可知,文章通过介绍弗林效应证明智商测试分数在过去一个世纪有所提高,即随着时间的推移,智商测试的分数有所提高。故选A。
【答案】16. G 17. C 18. F 19. B 20. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了过度训练的风险。
【16题详解】
根据下文“But the truth is, sometimes the very acts we do to get healthy can actually push us past our physical limits.(但事实是,有时我们为了健康而做的事情实际上会让我们超越身体的极限)”可知,选项与下文为转折关系,说明人们关于高强度运动队健康的一般看法。故G选项“我们通常认为有规律的高强度运动对我们的健康有益。”切题。故选G项。
【17题详解】
根据上文“Specifically, overtraining is a set of signs that occur when your body is not able to recover sufficiently before going into your next workout.(具体来说,过度训练是当你的身体无法在下一次锻炼前充分恢复时出现的一系列迹象)”以及下文“People tend to ignore them.(人们往往会忽略它们)”可知,迹象出现的较为缓慢。故C选项“问题是,它们的出现非常缓慢”切题。故选C项。
【18题详解】
根据上文“If your workout slightly goes beyond your current ability, it will adapt toward what you did in a positive way.(如果你的锻炼稍微超出了你目前的能力,它会以一种积极的方式适应你所做的)”可知,选项承接上文说明锻炼严重超出了你目前的能力,会导致的结果。故F选项“如果锻炼严重超出了你目前的能力,需要更长的时间来适应,并可能导致受伤。”切题。故选F项。
【19题详解】
根据下文“Your body uses the nutrients you have given it during the rest time. especially sleep, to strengthen.(你的身体会利用你在休息时间给它的营养,尤其是要加强睡眠)”可知,要给恢复留出时间。故B选项“留出恢复的时间也很重要”切题。故选B项。
【20题详解】
根据上文“One of the best ways to prevent overtraining is to focus on your morning resting heart rate.(防止过度训练的最好方法之一是关注你的晨间静息心率)”及下文“Generally, you will detect an increase in your heart rate before the other signs show up.(一般来说,在其他迹象出现之前,你会发现心率的增加)”可知,心率很容易测量和跟踪。故A选项“它很容易测量和跟踪”切题。故选A项。
【答案】21. B 22. C 23. A 24. B 25. D 26. A 27. D 28. B 29. D 30. A 31. A 32. B 33. A 34. C 35. C
【解析】
【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲的是13岁女孩Anna Grace两次战胜癌症的故事。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:13岁的女孩安娜·格蕾丝(Anna Grace)是排球经理、篮球经理和剧院志愿者,但她最大的成就也许是两次战胜癌症。A. excitement兴奋;激动;B. achievement成就;C. devotion忠诚;奉献;D. ambition报负;雄心。根据空后“is the fact that she has beaten cancer twice.”可知Anna Grace两次战胜癌症,这的确是一种伟大的成就。故选B项。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:安娜于2019年12月首次被诊断出患有一种罕见的癌症。A. pain疼痛;伤痛;B. cold寒冷;C. cancer癌症;D. fever发烧。根据后文“For the following weekends after the surgery, doctors scanned her ____5____ to make sure she was cancer-free and then in August of 2023, doctors ____6____ a spot on her lungs. She had another ____7____ on September to remove it.”可知安娜患上了癌症。故选 C项。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:她当时是一名垒球运动员,她告诉父母,她的左臂肌肉无力,只能抬起大约与眼睛齐平的位置。A. weakness虚弱;不足;B. growth成长;C. recovery恢复;D. relief宽慰;欣慰。根据后文“in her left arm, only lifting it about eye-level. She had to ____4____ surgery on her left arm.”可知安娜的左臂只能抬到大约与眼睛齐平的位置,所以可以推断是虚弱无力的。故选A项。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:她不得不对左臂做外科手术。A. perform实施;表演;表现;B. have有,接受;C. attend参加;出席;照料;D. refuse拒绝。根据前文“she was experiencing muscle ____3____ in her left arm, only lifting it about eye-level.”以及后文“For the following weekends after the surgery” 可知此处指的是因为安娜的左臂虚弱无力所以必须做手术。have surgery“接受手术”。故选B项。
【25题详解】
考查副词词义辨析。句意:在手术后的几个周末,医生定期对她进行扫描,以确保她没有癌症,然后在2023年8月,医生注意到她的肺部有一个斑点。A. briefly简短地;B. occasionally偶尔;偶然;C. partly部分地;D. regularly有规律地;定期地。根据空前“doctors scanned her____5____ to make sure she was cancer-free”可知此处指的是手术后的定期扫描检查。故选D项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:在手术后的几个周末,医生定期对她进行扫描,以确保她没有癌症,然后在2023年8月,医生注意到她的肺部有一个斑点。A. noticed注意到;B. erased删除;C. ignored忽视;D. marked标志。根据空后“a spot on her lungs.”可知此处指的是医生定期扫描时发现一了个斑点。故选A项。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:今年9月,她又做了一次手术,把它切除了。A. assessment评估;估计;B. appointment 约定;任命;C. examination考试;D. operation手术;实施。根据上文“For the following weekends after the surgery, doctors scanned her ____5____ to make sure she was cancer-free and then in August of 2023, doctors ____6____ a spot on her lungs.”以及空前“She had another”可知此处指的是安娜进行了第二次手术切除了肺部发现的斑点。故选D项。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:第二次,我比较容易接受这个消息了。A. harder更难的;B. easier更容易的;C. stranger更奇怪的;D. better更好。根据前文“Anna said later the first time with cancer, it felt like a learning stage. The second time around, it was a little”可知在安娜看来这第二次诊断出癌症就像学习第二遍知识一样,接受起来要比第一次容易。故选B项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:在这期间,安娜不得不平衡学校工作和医院的生活。A. solve解决;处理;B. connect联系;连接;C. abandon抛弃;遗弃;D. balance平衡。根据空后“school work and hospital life.”可知此处指的是虽然身患癌症安娜依旧坚持平衡学习和医院生活之间的关系。故选D项。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:她患癌症的痛苦迫使她认真学习,因为她已经有一段时间没有上学了。A. apply施加;运用;B. control控制;C. convince使相信;说服;D. forgive原谅。根据空后“herself because she was out of school for quite a while. Now she has ____11____ and has straight As.”可知此处指的是因为身患癌症,安娜的学习落下了很多,所以她只有让自己努力学习。apply oneself to …“专心致志于某事”。故选A项。
【31题详解】
考查动词短语辨析。句意:现在她已经赶上来了,成绩都是A。A. caught up赶上;B. held back阻止;C. dropped out辍学;D. blown up爆炸。根据空后“and has straight As.”可知此处指的是安娜的成绩都是A,所以可以推断经过一番努力安娜终于赶上来了。故选A项。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:安娜的父亲埃里克·巴特尔说,她的旅程激励他珍惜每一刻,享受和他可爱的女儿在一起的时光。A. spare腾出;匀出;B. appreciate感激;感谢;C. imagine想象;D. create创造。根据空前“Now she has ____11____ and has straight As. Anna’s father, Eric Bartel, said her journey has inspired him to ____12____ every moment, enjoying time with his loving daughter.”可知此处指的是安娜与癌症作斗争的经历让父亲深受感动,所以父亲非常珍惜与女儿在一起的时光。故选B项。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:她活跃于戏剧界,是一名教练的助理。 A. active积极的;B. graceful大方的;优雅的;C. dominant占优势的;占支配地位的;D. cautious谨慎的。根据空前“Anna is doing well these days though.”以及空后“in theatre ”以及“Always live life to the fullest each day.”可知此处指的是战胜癌症后的安娜在戏剧方面非常积极。故选A项。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:“当你在接受治疗时,你必须继续战斗,”安娜说。A. vacation假期;B. trust信任;C. treatment治疗;对待;D. duty责任;义务。根据全文内容以及空后“you have to keep fighting, ”可知此处指的是安娜因为癌症必须接受治疗。故选C项。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:你的生命很重要。A. declines下降;减少;B. suffers遭受;C. matters重要;有关系;D. waits等待。根据前文““When you’re on ____14____ you have to keep fighting, ”Anna said. “Always live life to the fullest each day. You’re loved. Your life”可知在安娜看来我们应该每天都活到极致,是因为生命非常重要。故选C项。
【答案】36. which 37. has devoted 38. relatively 39. but##yet 40. appreciated
41. to 42. published 43. popularity 44 their 45. serving
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了北京中央音乐学院教授李祥霆对古琴的热爱和所做的推广工作。
【36题详解】
考查定语从句。句意:古琴是一种古老的中国乐器,出于对它的热爱,北京中央音乐学院教授李祥霆从第一次接触古琴开始,就花了近70年的时间来掌握和推广它。分析句子可知,空处引导非限制性定语从句,先行词是guqin,指物,关系词在从句中作主语,应用关系代词which引导。故填which。
【37题详解】
考查时态和主谓一致。句意:古琴是一种古老的中国乐器,出于对它的热爱,北京中央音乐学院教授李祥霆从第一次接触古琴开始,就花了近70年的时间来掌握和推广它。分析句子可知,空处作句子的谓语动词,结合时间状语“since his first encounter with it”可知,时态应用现在完成时,且主语Li Xiangting是单数,助动词应用has。故填has devoted。
【38题详解】
考查副词。句意:由于古琴相对不为人知,李经常被忽视。分析句子可知,空处修饰形容词unknown,relative的副词形式relatively符合题意,意为“相对地”。故填relatively。
【39题详解】
考查连词。句意:每个人都认为它过时了,但他认为它应该享有一个重要的地位,并决心让每个人都欣赏它。空处前后为完整的句子,上文表示“每个人都认为古琴过时了”,下文表示“他认为古琴应该享有一个重要的地位”,上下文语义构成转折,空处应用意为“但是”的并列连词but或yet连接上下文。故填but或yet。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:每个人都认为它过时了,但他认为它应该享有一个重要的地位,并决心让每个人都欣赏它。分析句子可知,空处作宾语补足语,appreciate“欣赏”和指代古琴的it逻辑上是被动关系,应用appreciate的过去分词形式,make sth. done意为“使某事被做”。故填appreciated。
【41题详解】
考查介词。句意:为了将它介绍给全球观众,李在尊重乐器丰富传统的同时进行了创新。根据“introduce it”和“a global audience”可推知,此处用固定短语introduce sth. to sb.,意为“把某物介绍给某人”。故填to。
【42题详解】
考查时态。句意:后来,他还制作了教学视频,出版了书籍,并发行了专辑,大大提高了乐器的知名度。分析句子可知,空处和produced以及released并列,作句子的谓语,时态为一般过去时。故填published。
【43题详解】
考查名词。句意:后来,他还制作了教学视频,出版了书籍,并发行了专辑,大大提高了乐器的知名度。分析句子可知,空处作boosting的宾语,被the instrument’s修饰,popular的名词形式popularity符合题意,意为“受欢迎”,是不可数名词。故填popularity。
【44题详解】
考查代词。句意:在他们的努力下,联合国教科文组织于2003年将这门艺术列为人类非物质遗产。分析句子可知,空处作修饰efforts的成分,应用形容词性物主代词their,意为“他们的”。故填their。
【45题详解】
考查非谓语动词。句意:此外,他的女儿李蓬蓬也追随父亲的脚步,担任中国传统文化推广大使。分析句子可知,句子主干成分完整,空处的行为和谓语行为同时发生,作伴随状语,serve as“担任”和Li Pengpeng逻辑上是主动关系,应用serve的现在分词形式。故填serving。

展开更多......

收起↑

资源列表