期中提分卷(含解析,含听力原文及音频) 2025-2026学年英语七年级上学期 (山东济南专用)

资源下载
  1. 二一教育资源

期中提分卷(含解析,含听力原文及音频) 2025-2026学年英语七年级上学期 (山东济南专用)

资源简介

期中提分卷-- 2025-2026 学年英语七年级上学期
(山东济南专用)解析卷
(满分 150 分 考试用时 120 分钟)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、座号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如
需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用 0.5mm 黑色签字笔
将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.测试范围: Unit1-Unit7(人教版)。
4. 难度系数:0.65。
5.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)
A)听录音,从每组句子中选出一个你所听到的句子。
1.
A.It’s his pen. B.It’s green. C.They are green.
【答案】B
【原文】What color is your pen
2.
A.Yes, they are. B.That’s right. C.Sure, here you are.
【答案】C
【原文】May I have a pen
3.
A.She likes painting. B.She is strict. C.She teaches us English.
【答案】B
【原文】What’s Miss White like
4.
A.Yes, I am. B.Yes, she is. C.
No, he isn’t.
【答案】B
【原文】Is she your mother
5.
A.They’re Sally and Kate. B.They’re nice. C.She
is my sister.
【答案】C
【原文】Who’s the girl in the picture
B) 在录音中,你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,从每小题 A、B、C 中选出能
回答所给问题的正确答案。
6.Who does the boy often play with
A.Amy. B.Kate. C.Jack.
【答案】A
【原文】A: Jack, do you often play with Amy
B: Yes, I do, Kate.
7.How many Chinese students are there in Sandy’s class
A.31. B.35. C.39.
【答案】A
【原文】A: There are 35 students in Sandy’s class. Are they all Chinese students
B: No, four of them come from England.
8.Zhang Peng is ________ metres.
A.1.58 B.1.65 C.1.70
【答案】B
【原文】W: How tall is Zhang Peng
M: He is one point sixty-five meters.
9.Sarah is eating lunch in the ________.
A.dining hall B.kitchen C.music room
【答案】A
【原文】W: What is Sarah doing
M: She’s eating lunch in the dining hall.
10.The teachers’ office is on the ________ floor.
A.first B.second C.third
【答案】C
【原文】W: Where is the teachers’ office
M: It is on the third floor.
C) 在录音中,你将听到一段对话,对话后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所
给问题的正确答案。
听对话,回答各小题。
11.It’s ________now.
A.morning B.afternoon C.evening
12.Who is in Room 221
A.Cindy. B.Mike. C.Alice.
【答案】11.B 12.C
【原文】M: Good afternoon, Alice!
W: Hi, Frank.
M: Alice, are you in Room 212
W: Oh, no, I am in Room 221.
听对话,回答各小题。
13.What’s the girl’s name
A.Linda. B.Mary. C.Alice.
14.Who isn’t in the classroom
A.Miss. Li. B.Mr. Green. C.Mr. Li.
15.What’s Mr. Li.’s telephone number
A.278-0514. B.288-0514. C.288-0154.
【答案】13.A 14.C 15.B
【原文】M: Good morning! Linda.
W: Good morning! Mr. Green.
M: Where is Mr. Li I can’t ask Mr. Li for help.
W: Well, is he in the classroom
M: No, he isn’t.
W: Mr. Green. I know Mr. Li’s phone number. You can call him at 288-0514.
M: W…wait. 288-0514. Thank you.
D) 听下面一篇短文,回答小题,短文听两遍。
16.When is Mother’s Day
A.On the second Sunday of May.
B.On the second Saturday of May.
C.Always on May 12th.
17.Who gets up earliest on Mother’s Day
A.Mother. B.Father. C.The writer.
18.What does the writer do on Mother’s Day
A.He cooks breakfast for his mother.
B.He does some cleaning for his mother.
C.He wakes his mother up.
19.What present does the writer give his mother
A.A card with good wishes. B.A nice cooking book. C.
A large bunch (束) of flowers.
20.How does the writer’s mother feel on that day
A.Funny. B.Happy. C.Sad (伤心)
【答案】16.A 17.B 18.B 19.A 20.B
【原文】
We all need to say thanks to our mothers, because mothers do so much for us. Mother’s Day
is the best time for us to show our love to mothers. It is on the second Sunday of May. This year, it
is on May 12th. We all want to make mothers happy that day. My mother is always the first to get
up in the morning. She makes breakfast for us before we get up. But on Mother’s Day, my father
gets up earlier. He goes to the kitchen and cooks nice food, and I do something for my mother, too.
I quietly clean the house early in the morning. I don’t want to wake her up. I also put a card on my
mother’s desk. It says, “Happy Mother’s Day.” My father gives her a large bunch of flowers as
usual. I’m sure she will enjoy everything.
二、阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
I have five good friends and their favourite subjects are different.
John’s favourite subject is computer studies because he thinks computers can help him a lot
with his study. He also likes playing computer games very much and he is good at playing
computer games. Jack likes Art because he likes drawing pictures. Mary likes Chinese because her
father is Chinese. Her father teaches her Chinese at home. She loves China very much and she
wants to know more about China. Bob’s favourite subject is Maths. He thinks Maths is very
interesting. David likes P.E. because he likes playing sports. He is good at playing basketball and
football.
21.Why does John like computer best
A.Because he thinks computer studies can help him a lot with his study.
B.Because he thinks computers can help him a lot with his health.
C.Because he has many computers.
D.Because he can play computer games instead of (代替) having classes.
22.Jack likes ________ best.
A.P.E. B.Art C.Chinese D.Maths
23.Why does Mary like Chinese best
A.Because she thinks Chinese is easy to learn.
B.Because her mother is Chinese.
C.Because her father is Chinese.
D.Because her brother is Chinese.
24.What’s Bob’s favourite subject
A.P.E. B.Computer C.Maths D.Chinese
25.Who likes P.E. best
A.Jack B.Mary C.Bob D.David
【答案】21.A 22.B 23.C 24.C 25.D
【导语】本文是一篇说明文,介绍了作者五个好朋友各自最喜欢的学科及原因。
21.细节理解题。根据“John’s favourite subject is computer studies because he thinks computers
can help him a lot with his study.”可知,约翰喜欢计算机是因为他认为计算机对他的学习有很
大帮助。故选 A。
22.细节理解题。根据“Jack likes Art because he likes drawing pictures.”可知,杰克最喜欢美
术。故选 B。
23.细节理解题。根据“Mary likes Chinese because her father is Chinese.”可知,玛丽喜欢语文
是因为她的父亲是中国人。故选 C。
24.细节理解题。根据“Bob’s favourite subject is Maths.”可知,鲍勃最喜欢的学科是数学。
故选 C。
25.细节理解题。根据“David likes P.E. because he likes playing sports.”可知,大卫最喜欢体
育。故选 D。
B
Who is your favourite teacher The students of Class 2, Grade 7 take a vote (投票).
Simon:
Mr. Green is my favourite teacher. He can sing very well. And he can teach us to sing. I
admire him very much. Wednesday is my favourite day, because I have music that day.
Tim: Mar:
P.E. is my favourite subject Who’s my favourite teacher Mrs. Miller! She
and Mr. Smith is my favourite is very funny. She teaches history and we are relaxed
teacher. I think he is cool when he and happy in her class. We have history on Monday.
plays basketball.
26.How many students are there in Class 2, Grade 7
A.18. B.28. C.33. D.38.
27.Who is Simon’s favourite teacher
A.Mr. Green. B.Mr. Miller. C.Mr. Smith. D.Mrs. Miller.
28.Why is Wednesday Simon’s favourite day
A.Because he has history that day. B.Because he has music that day.
C.Because he can watch a film that day. D.Because he has no work to do that day.
29.When does Mar have history
A.On Monday. B.On Tuesday. C.On Wednesday. D.On Friday.
30.Which subject does Tim like best
A.English. B.P.E. C.Music. D.History.
【答案】26.C 27.A 28.B 29.A 30.B
【导语】本文介绍了七年级二班学生们最喜欢的老师的投票结果,包括三位老师的得票数,
并附上了三位学生对各自喜爱老师的评价。
26.推理判断题。从图表中可知,格林老师得到 15 票,米勒老师得到 10 票,史密斯老师得
到 8 票。因此,七年级二班的学生数量是:15+10+8=33 人。故选 C。
27.细节理解题。根据“Simon: Mr. Green is my favourite teacher.”可知,西蒙最喜欢格林老师。
故选 A。
28.细节理解题。根据“Simon:...Wednesday is my favourite day, because I have music that day.”
可知,星期三是西蒙最喜欢的一天,因为那天他有音乐课。故选 B。
29.细节理解题。根据“Mar:...We have history on Monday.”可知,马尔周一有历史课。故选 A。
30.细节理解题。根据“Tim: P.E. is my favourite subject”可知,蒂姆最喜欢体育课。故选 B。
C
Book
Price (价格) ¥50 ¥40 ¥60 ¥30
A cute cat Do science The universe has The book is for Information
called Pete. activities every many cool things. children who
You can learn a day. You can You can learn about love art. You can
lot in these make kites and the sun, the moon make your art
funny stories. paper planes. and stars! works.
Tips: You can buy these books from the website (网站): www..
50% off (半价) from June 1 to June 12.
阅读短文,选择正确答案,将其序号涂在答题卡上。
31.What can you read in Pete the Cat
A.Sciences. B.Funny stories. C.Art works.
32.If you want to buy The Universe on June 8, how much will you pay (支付)
A.¥30. B.¥40. C.¥60.
33.If Jack loves science, which book will he buy
A.Art Book. B.Pete the Cat. C.Science Lab.
34.What does Art Book tell us
A.How to make art works.
B.How to make paper planes.
C.How to live in space (太空).
35.Where can you buy these books
A.In the library. B.At school. C.On the Internet.
【答案】31.B 32.A 33.C 34.A 35.C
【导语】本文主要介绍四本书的信息。
31.细节理解题。根据“You can learn a lot in these funny stories.”可知,这本书讲的是有趣的
故事。故选 B。
32.细节理解题。根据“¥60”和“50% off (半价) from June 1 to June 12.”可知,如果你想在 6
月 8 日买《The Universe》,你要花 30 元。故选 A。
33.推理判断题。根据“Do science activities every day. You can make kites and paper planes.”
可知,如果杰克喜欢科学,他可以买《Science Lab》。故选 C。
34.细节理解题。根据“The book is for children who love art. You can make your art works.”可
知,《Art Book》是为热爱艺术的孩子们准备的,你可以创作自己的艺术作品。故选 A。
35.细节理解题。根据“You can buy these books from the website (网站): www..”
可知,您可以从这个网上购买这些书籍,故选 C。
D
Fun farms
Jack has a little “farm” at home. His sister likes grapes and he likes strawberries. They
plant them on the balcony (阳台). The strawberries are lovely. Some are red, and some are
white. Funny and yummy!
Look! Red, yellow, purple, white…So many colourful potato flowers are on Leo’s school
farm. There are some other vegetables like small carrots and green beans. The students’ lunches
come from the farm.
Can we plant anything under the water Look at Nemo’s Garden in Italy. It is the world’s
first underwater farm. People put big plastic bubbles (塑 料 球 ) under the water and plant
vegetables, fruit and flowers in them.
In Beijing, there is a space (太空) farm, Yuegong-1. There are vegetables and fruit on it.
People use lights to make the farm sunny and warm. That makes the vegetables and fruit nice
and yummy. Do you want to have a try
36.Where is Jack’s farm
A.At home. B.Under the water. C.At school.
37.What can’t you see on Leo’s school farm
A. B. C.
38.What does the underlined word “colourful” in the second paragraph mean in Chinese
A.美味的 B.好看的 C.色彩丰富的
39.Which of the following is TRUE (正确的)
A.The students in Leo’s school don’t eat lunch at school.
B.The world’s first underwater farm is in Beijing.
C.The vegetables and fruit on the space farm need warm conditions (环境).
40.Where may you see the text
A.In a storybook. B.In a dictionary. C.In a school newspaper (报纸).
【答案】36.A 37.A 38.C 39.C 40.C
【导语】本文是一篇说明文,介绍了四个不同地方的“农场”,包括 Jack 家阳台上的小农场、
Leo 学校里的农场、意大利的水下农场 Nemo’s Garden 以及北京的太空农场 Yuegong-1,并
描述了它们各自的特点和种植的作物。
36.细节理解题。根据文章第一段“Jack has a little ‘farm’ at home.”可知,Jack 的农场在家里。
故选 A。
37.细节理解题。根据文章第二段“Look! Red, yellow, purple, white…So many colourful potato
flowers are on Leo’s school farm. There are some other vegetables like small carrots and green
beans.”可知,在 Leo 的学校农场上,能看到土豆花、小胡萝卜和绿豆,但看不到苹果。故选
A。
38.词句猜测题。根据文章第二段“Red, yellow, purple, white…So many colourful potato flowers
are on Leo’s school farm.”可知,土豆花有红色、黄色、紫色、白色等多种颜色,因此“colourful”
意为“色彩丰富的”。故选 C。
39.推理判断题。根据文章最后一段“In Beijing, there is a space (太空) farm, Yuegong-1. There
are vegetables and fruit on it. People use lights to make the farm sunny and warm. That makes the
vegetables and fruit nice and yummy.”可知,太空农场上的蔬菜和水果需要温暖的环境。故选
C。
40.推理判断题。文章主要介绍了四个不同地方的农场,包括家庭农场、学校农场、水下农
场和太空农场,并描述了它们的特点和种植的作物,这样的内容更适合出现在学校报纸上,
以向学生介绍有趣的农业知识和创新。故选 C。
三、阅读理解七选五(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
阅读下面短文,从所给选项中选出能填入短文空白处的最佳选项。其中有两项是多余选项。
Do you know many students aren’t healthy today
Now many students know sports are good for their health. 41 . Some of the
students only watch them on TV.
What’s more (而且), many of them only like watching TV and playing computer games.
They often say, “Playing soccer 42 . Playing basketball Oh, it sounds difficult.”
43 . They don’t have vegetables, such as potatoes and tomatoes, for meals. But
vegetables and fruit are healthy food. They need to eat them every day. 44 . They like
eating sandwiches, French fries, ice cream ...
45 , eat vegetables and play sports every day!
A.And many boys and girls don’t like vegetables
B.But they don’t like playing sports
C.They like vegetables
D.So, if you want to be healthy
E.Oh, it sounds boring
F.That’s so relaxing (放松的)
G.Instead (相反), they like junk food (垃圾食品)
【答案】41.B 42.E 43.A 44.G 45.D
【导语】本文是说明文。围绕如今许多学生不健康的现象展开,从缺乏运动和饮食不健康两
个方面分析了原因,并给出了健康建议。
41.根据“Now many students know sports are good for their health”可知,此处描述与“运动”有
关的内容,选项 B“但是他们不喜欢做运动”符合语境。故选 B。
42.根据前文“They often say, ‘Playing soccer ’”以及后文“Playing basketball Oh, it sounds
difficult.”可知,学生对运动持消极态度,此处需填入对不想踢足球的理由。E 选项“哦,听
起来很无聊”符合语境。故选 E。
43.根据后文“They don’t have vegetables, such as potatoes and tomatoes, for meals.”可知,本段
围绕“学生不喜欢蔬菜”展开,空白处应作为该段的总起句。A 选项“而且很多男孩女孩不喜
欢蔬菜”符合语境。故选 A。
44.根据前文“They need to eat them every day.”以及后文“They like eating sandwiches, French
fries, ice cream ...”可知,学生没有吃健康的蔬菜水果,反而选择了垃圾食品,存在对比关系。
G 选项“相反,他们喜欢垃圾食品”符合语境。故选 G。
45.根据后文“eat vegetables and play sports every day!”可知,此处是针对前文提到的“缺乏运
动、不吃蔬菜、爱吃垃圾食品”等问题给出的健康建议,D 选项“所以,如果你想健康的话”
中的“so”总结前文,“想健康”则引出后文的具体做法,符合语境。故选 D。
四、补全对话(5 分)
阅读下面对话,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出一个最佳答案完成对话。
A: Hello, Mike. Did you enjoy yourself during your school trip last weekend
B: Yes. I went to the mountains with my classmates and we had fun.
A:
B: No, we slept in the tent.
A: That was really interesting.
B: It was sunny and cool.
A: How about the people there
B: They were friendly. Some of them gave us some food.
A:
B: This morning, we got up at six. We left at 6:30, and arrived here at 8:30. I’m very tired.
A: I just stayed at home.
B: What did you do
A: I played some new computer games. They were very interesting.
46.A.Where did you sleep B.Did you sleep well
C.When did you sleep D.Did you sleep in the hotel
47.A.We cooked meals by ourselves. B.We bought some food and drinks.
C.We watched a funny movie. D.We saw a big snake in our tent.
48.A.How did you feel B.What was the weather like
C.Did you like the weather D.Was it sunny
49.A.Where did you live B.When did you get back
C.Who did you go with D.What did you do there
50.A.Did you have a happy weekend B.Are you interested in camping
C.How did you spend your weekend D.Who did you spend your weekend with
【答案】46.D 47.A 48.B 49.B 50.C
【导语】本文主要讨论了 Mike 在上周学校旅行中的经历,包括住宿、天气、当地人的友好、
旅行时间以及对方在家中的活动。
46.根据“No, we slept in the tent.”可知,句子是关于是否在酒店睡觉,选项 D“你在酒店睡了
吗?”符合语境。故选 D。
47.根据“we slept in the tent.”以及“that was really interesting”可知,此处介绍露营生活,选项
A“我们自己做饭。”符合语境。故选 A。
48.根据“It was sunny and cool.”可知,答语是天气情况,问句应询问天气,选项 B“天气怎
么样?”符合语境。故选 B。
49.根据“This morning, we got up at six… I’m very tired.”可知,答语讲回来的时间,问句应
问何时返回,选项 B“你什么时候回来的?”符合语境。故选 B。
50.根据“I just stayed at home.”可知,空处询问对方如何度过周末,选项 C“你这周末过得怎
么样?”符合语境。故选 C。
五、完形填空 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
Jim comes from America. Now he studies at No. 5 Middle School in Beijing. Every
morning he 51 No. 21 bus to school. He has four classes in the morning and two in
the 52 .
He 53 English very well. He often helps his Chinese friends learn 54 .
He doesn’t like maths. He thinks 55 boring. 56 favorite subject is PE. He
thinks it’s 57 . His PE 58 is very strict (严厉) with him. His last class every
day 59 at 4:00 p.m. He can be in many activities in the 60 . Jim wants to
know more about Chinese culture. From Monday 61 Wednesday he often does Chinese
Kungfu. On Thursday he often plays chess for 62 hour. On Friday he takes part in the
activities of 63 club. He likes playing guzheng and Erhu. Every afternoon he 64
home about six o’clock. How 65 his day is!
51.A.takes B.has C.gets D.have
52.A.noon B.night C.afternoon D.evening
53.A.talk B.speaks C.tells D.like
54.A.Chinese B.English C.Japanese D.American
55.A.they’re B.you’re C.him D.it’s
56.A.He B.His C.She D.Her
57.A.boring B.bad C.funny D.happy
58.A.friend B.mother C.teacher D.brother
59.A.ends B.begin C.works D.start
60.A.night B.evening C.morning D.afternoon
61.A.and B.to C.on D.in
62.A.the B.an C.a D./
63.A.Music B.Painting C.Chess D.Basketball
64.A.gets to B.gets C.go to D.go
65.A.busy B.free C.sad D.big
【答案】
51.A 52.C 53.B 54.B 55.D 56.B 57.C 58.C 59.
A 60.D 61.B 62.B 63.A 64.B 65.A
【导语】本文是记叙文。主要介绍了来自美国的吉姆在北京第五中学的学习生活,包括他的
日常出行、课程安排、擅长与喜爱的学科、课后参与的活动以及作息时间等。
51.句意:每天早上他乘坐 21 路公交车去学校。
takes 乘坐;has 有;gets 得到;have 有。“take + 交通工具”表示“乘坐某种交通工具”,是固
定短语,主语 he 是第三人称单数,谓语动词用 takes。故选 A。
52.句意:他上午有四节课,下午有两节课。
noon 中午;night 晚上;afternoon 下午;evening 傍晚。根据前文“four classes in the morning”
可知,此处对应指下午的课程。故选 C。
53.句意:他英语说得很好。
talk 交谈;speaks 说;tells 告诉;like 喜欢。“说某种语言”用动词 speak,主语 he 是第三人称
单数,谓语动词用 speaks。故选 B。
54.句意:他经常帮助他的中国朋友学英语。
Chinese 中文;English 英语;Japanese 日语;American 美国人/美国的。根据前文“He speaks
English very well”可知,他会帮助朋友学英语。故选 B。
55.句意:他觉得它很无聊。
they’re 它们是;you’re 你是;him 他;it’s 它是。此处指代前文“maths”,是单数名词,用 it
指代,be 动词用 is,即 it’s。故选 D。
56.句意:他最喜欢的科目是体育。
He 他;His 他的;She 她;Her 她的。此处修饰名词“favorite subject”,应用形容词性物主代
词,且吉姆是男性,His“他的”符合语境。故选 B。
57.句意:他觉得它很有趣。
boring 无聊的;bad 坏的;funny 有趣的;happy 开心的。前文提到不喜欢数学觉得无聊,此
处对应喜欢体育,应是觉得有趣。故选 C。
58.句意:他的体育老师对他很严厉。
friend 朋友;mother 妈妈;teacher 老师;brother 兄弟。根据“strict with him”及语境,此处应
指学校里的体育老师。故选 C。
59.句意:他每天的最后一节课在下午 4 点结束。
ends 结束;begin 开始;works 工作;start 开始。根据“at 4:00 p.m.”及语境,此处指课程结束,
主语“his last class”是单数,谓语动词用 ends。故选 A。
60.句意:他可以在下午参加很多活动。
night 晚上;evening 傍晚;morning 早上;afternoon 下午。前文提到最后一节课下午 4 点结
束,结合“Every afternoon heme about six o’clock.”可知,活动应在课后的下午进行。故选 D。
61.句意:从周一到周三,他经常练中国功夫。
and 和;to 到;on 在(具体某天);in 在(年/月/季节等)。“from...to...”是固定短语,意为“从……
到……”。故选 B。
62.句意:周四他经常下一个小时的棋。
the 定冠词,表特指;an 不定冠词,用于元音音素开头的单词前;a 不定冠词,用于辅音音
素开头的单词前;/零冠词。“hour”是以元音音素开头的单词,且此处表示“一个小时”,用不
定冠词 an。故选 B。
63.句意:周五他参加音乐俱乐部的活动。
Music 音乐;Painting 绘画;Chess 象棋;Basketball 篮球。根据后文“He likes playing guzheng
and Erhu”,古筝和二胡是乐器,属于音乐相关。故选 A。
64.句意:每天下午他大约六点钟到家。
gets to 到达;gets 得到;go to 去;go 去。“home”是副词,前面不加介词,“get home”表示“到
家”,主语 he 是第三人称单数,谓语动词用 gets。故选 B。
65.句意:他的一天多么忙碌啊!
busy 忙碌的;free 空闲的;sad 伤心的;big 大的。根据前文描述,吉姆上午上课、下午参加
多种活动,可知他的一天很忙碌。故选 A。
六、阅读填空 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给的词的正确形式填空,使短文通顺,
连贯。
My name is Peter. I have a cousin. She is my 66 (uncle) child. Her name is Gina
Green. She often comes to see my sister and 67 (I). We often call her Gina. She is nice
and tidy, and her room is always clean.
This is Gina’s room. Look at 68 map! It’s a map 69 China. Her books
and pencil box 70 (be) on the desk. Her pink watch is on the desk, 71 . Some
72 (pencil) and an eraser are in the pencil box. What’s under the bed Aha, it’s a pair of
73 (shoe). But it’s not 74 (her). It’s her 75 (sister).
What about your room Is it tidy
【答案】
66.uncle’s 67.me 68.the 69.of 70.are 71.too 72.pencils 73.
shoes 74.hers 75.sister’s
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了作者的表妹 Gina 及其干净的房间。
66.句意:她是我舅舅的孩子。uncle“舅舅”,是名词,根据“child”为名词可知此处应用其所
有格形式,故填 uncle’s。
67.句意:她经常来看我的姐姐和我。I“我”,主格,根据“see”为动词可知,此处应用宾格
作宾语,故填 me。
68.句意:看地图!根据“map”为名词可知,此处应用冠词,而此处特指 Gina 房间的地图,
所以应用定冠词 the,故填 the。
69.句意:它是一张中国地图。根据 “a map”和“China”可知此处应用表所属的介词,of“……
的”符合语境,故填 of。
70.句意:她的书和铅笔盒在桌子上。根据“Her books and pencil box”可知主语为复数,所
以 be 动词应用 are,故填 are。
71.句意:她的粉色的表也在桌子上。根据“Her books and pencil box...on the desk.”可知应是
也在桌子上,句子为肯定句,且空处位于句尾,故填 too。
72.句意:一些铅笔和一个橡皮在铅笔盒里。pencil“铅笔”,是可数名词,根据“some”可知
此处应用其复数形式,故填 pencils。
73.句意:哈,它是一双鞋。shoe“鞋”,是可数名词,根据“a pair of”可知此处应用其复数形
式,故填 shoes。
74.句意:但是它不是她的。her“她的”,形容词性物主代词,空处位于句尾,且其后没有
名词,所以此处应填名词性物主代词,故填 hers。
75.句意:它是她的妹妹的。sister“妹妹”,是名词,此处是指鞋是她的妹妹的鞋,所以此处
应用其所有格形式,故填 sister’s。
七、书面表达(共两节,满分 35 分)
第一节 情境运用(10 分)
根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子。
76. my, green
77. there be, on
78. can’t find
79. ride, now
80. buy, for
【答案】76.My knife is green. 77.There are three apples on the table. 78.I can’t find
my schoolbag. 79.The boy is riding a bike now. 80.The girl buys some flowers for her
mother.
【解析】76.根据图片及所给词提示可知,该句应表达为“我的刀是绿色的”,时态为一般现
在时,用形容词性物主代词 my 表示“我的”,后接单数名词 knife“刀”,be 动词用 is,用形容
词 green“绿色的”作表语。故填 My knife is green.
77.根据图片及所给词提示可知,该句应表达为“桌子上有三个苹果”,时态为一般现在时,
应用 There be 句型表示“某处有……”;主语为 three apples“三个苹果”,be 动词用 are,用短
语 on the table 表示“在桌上”。故填 There are three apples on the table.
78.根据图片及所给词提示可知,该句应表达为“我找不到我的书包”,时态为一般现在时,
主语为 I“我”,为人称代词主格;用 can’t find 表示“找不到……”,情态动词后接动词原形;
用形容词性物主代词 my 表示“我的”,后接单数名词 schoolbag“书包”。故填 I can’t find my
schoolbag.
79.根据图片及所给词提示可知,该句应表达为“男孩现在在骑自行车”,时态为现在进行时,
主语为 the boy“男孩”;主语为第三人称单数形式,be 动词用 is,后接动词现在分词 riding
表示“骑”;用冠词 a 修饰名词 bike“自行车”;用 now 表示“现在”,作时间状语。故填 The boy
is riding a bike now.
80.根据图片及所给词提示可知,该句应表达为“女孩为母亲买了一些花”,时态为一般现在
时,主语为 the girl“女孩”;用“buy…for…”表示“为某人买……”,此处主语为第三人称单数
形式,动词应用第三人称单数形式 buys;用形容词 some“一些”修饰可数名词复数 flowers“花”;
用形容词性物主代词 her“她的”修饰名词 mother“妈妈”。故填 The girl buys some flowers for
her mother.
第二节 写作(25 分)
81.假设你是李明,根据下面的提示,写一篇介绍你的家庭的短文。
1. 家里有四口人:爸爸、妈妈、妹妹和你。
2. 爸爸是一名司机,妈妈是一名教师,妹妹是一名小学生。
3. 你爱你的家人。
要求:不少于 50 词。
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________
【答案】例文
My Family
I’m Li Ming. There are four people in my family. They are my father, my mother, my
younger sister and me. My father is a driver. My mother is a teacher. My younger sister is a
primary school student. She is ten years old and her birthday is on August 14th. I love my family
very much.
【详解】【总体分析】
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:材料所给提示内容需表达完整,不得遗漏,可适当增加细节,以使行文连贯。
【写作步骤】
第一步,点明文章主旨,介绍家庭成员数量;
第二步,详细阐述每位家庭成员的身份;
第三步,表达对家庭的情感。
【亮点词汇】
①there be 有
②a primary school student 一名小学生
【高分句型】
①There are four people in my family. (there be 句型,表示 “有”)
②I love my family very much. (表达情感的简单句)期中提分卷-- 2025-2026 学年英语七年级上学期
(山东济南专用)
(满分 150 分 考试用时 120 分钟)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、座号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如
需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用 0.5mm 黑色签字笔
将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.测试范围: Unit1-Unit7(人教版)。
4. 难度系数:0.65。
5.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)
A)听录音,从每组句子中选出一个你所听到的句子。
1.A.It’s his pen.B.It’s green. C.They are green.
2.A.Yes, they are. B.That’s right. C.Sure, here you are.
3.A.She likes painting. B.She is strict. C.She teaches us English.
4.A.Yes, I am. B.Yes, she is. C.No, he isn’t.
5.A.They’re Sally and Kate. B.They’re nice. C.She is my sister.
B) 在录音中,你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,从每小题 A、B、C 中选出能
回答所给问题的正确答案。
6.Who does the boy often play with
A.Amy. B.Kate. C.Jack.
7.How many Chinese students are there in Sandy’s class
A.31. B.35. C.39.
8.Zhang Peng is ________ metres.
A.1.58 B.1.65 C.1.70
9.Sarah is eating lunch in the ________.
A.dining hall B.kitchen C.music room
10.The teachers’ office is on the ________ floor.
A.first B.second C.third
C) 在录音中,你将听到一段对话,对话后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所
给问题的正确答案。
听对话,回答各小题。
11.It’s ________now.
A.morning B.afternoon C.evening
12.Who is in Room 221
A.Cindy. B.Mike. C.Alice.
听对话,回答各小题。
13.What’s the girl’s name
A.Linda. B.Mary. C.Alice.
14.Who isn’t in the classroom
A.Miss. Li. B.Mr. Green. C.Mr. Li.
15.What’s Mr. Li.’s telephone number
A.278-0514. B.288-0514. C.288-0154.
D) 听下面一篇短文,回答小题,短文听两遍。
16.When is Mother’s Day
A.On the second Sunday of May.
B.On the second Saturday of May.
C.Always on May 12th.
17.Who gets up earliest on Mother’s Day
A.Mother. B.Father. C.The writer.
18.What does the writer do on Mother’s Day
A.He cooks breakfast for his mother.
B.He does some cleaning for his mother.
C.He wakes his mother up.
19.What present does the writer give his mother
A.A card with good wishes.
B.A nice cooking book. C.A large bunch (束) of flowers.
20.How does the writer’s mother feel on that day
A.Funny. B.Happy. C.Sad (伤心)
二、阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
I have five good friends and their favourite subjects are different.
John’s favourite subject is computer studies because he thinks computers can help him a lot
with his study. He also likes playing computer games very much and he is good at playing
computer games. Jack likes Art because he likes drawing pictures. Mary likes Chinese because her
father is Chinese. Her father teaches her Chinese at home. She loves China very much and she
wants to know more about China. Bob’s favourite subject is Maths. He thinks Maths is very
interesting. David likes P.E. because he likes playing sports. He is good at playing basketball and
football.
21.Why does John like computer best
A.Because he thinks computer studies can help him a lot with his study.
B.Because he thinks computers can help him a lot with his health.
C.Because he has many computers.
D.Because he can play computer games instead of (代替) having classes.
22.Jack likes ________ best.
A.P.E. B.Art C.Chinese D.Maths
23.Why does Mary like Chinese best
A.Because she thinks Chinese is easy to learn.
B.Because her mother is Chinese.
C.Because her father is Chinese.
D.Because her brother is Chinese.
24.What’s Bob’s favourite subject
A.P.E. B.Computer C.Maths D.Chinese
25.Who likes P.E. best
A.Jack B.Mary C.Bob D.David
B
Who is your favourite teacher The students of Class 2, Grade 7 take a vote (投票).
Simon:
Mr. Green is my favourite teacher. He can sing very well. And he can teach us to sing. I
admire him very much. Wednesday is my favourite day, because I have music that day.
Tim: Mar:
P.E. is my favourite subject Who’s my favourite teacher Mrs. Miller! She
and Mr. Smith is my favourite is very funny. She teaches history and we are relaxed
teacher. I think he is cool when he and happy in her class. We have history on Monday.
plays basketball.
26.How many students are there in Class 2, Grade 7
A.18. B.28. C.33. D.38.
27.Who is Simon’s favourite teacher
A.Mr. Green. B.Mr. Miller. C.Mr. Smith. D.Mrs. Miller.
28.Why is Wednesday Simon’s favourite day
A.Because he has history that day. B.Because he has music that day.
C.Because he can watch a film that day. D.Because he has no work to do that day.
29.When does Mar have history
A.On Monday. B.On Tuesday. C.On Wednesday. D.On Friday.
30.Which subject does Tim like best
A.English. B.P.E. C.Music. D.History.
C
Book
Price (价格) ¥50 ¥40 ¥60 ¥30
A cute cat Do science The universe has The book is for
called Pete. activities every many cool things. children who
Information You can learn a day. You can You can learn about love art. You can
lot in these make kites and the sun, the moon make your art
funny stories. paper planes. and stars! works.
Tips: You can buy these books from the website (网站): www..
50% off (半价) from June 1 to June 12.
阅读短文,选择正确答案,将其序号涂在答题卡上。
31.What can you read in Pete the Cat
A.Sciences. B.Funny stories. C.Art works.
32.If you want to buy The Universe on June 8, how much will you pay (支付)
A.¥30. B.¥40. C.¥60.
33.If Jack loves science, which book will he buy
A.Art Book. B.Pete the Cat. C.Science Lab.
34.What does Art Book tell us
A.How to make art works.
B.How to make paper planes.
C.How to live in space (太空).
35.Where can you buy these books
A.In the library. B.At school. C.On the Internet.
D
Fun farms
Jack has a little “farm” at home. His sister likes grapes and he likes strawberries. They
plant them on the balcony (阳台). The strawberries are lovely. Some are red, and some are
white. Funny and yummy!
Look! Red, yellow, purple, white…So many colourful potato flowers are on Leo’s school
farm. There are some other vegetables like small carrots and green beans. The students’ lunches
come from the farm.
Can we plant anything under the water Look at Nemo’s Garden in Italy. It is the world’s
first underwater farm. People put big plastic bubbles (塑 料 球 ) under the water and plant
vegetables, fruit and flowers in them.
In Beijing, there is a space (太空) farm, Yuegong-1. There are vegetables and fruit on it.
People use lights to make the farm sunny and warm. That makes the vegetables and fruit nice
and yummy. Do you want to have a try
36.Where is Jack’s farm
A.At home. B.Under the water. C.At school.
37.What can’t you see on Leo’s school farm
A. B. C.
38.What does the underlined word “colourful” in the second paragraph mean in Chinese
A.美味的 B.好看的 C.色彩丰富的
39.Which of the following is TRUE (正确的)
A.The students in Leo’s school don’t eat lunch at school.
B.The world’s first underwater farm is in Beijing.
C.The vegetables and fruit on the space farm need warm conditions (环境).
40.Where may you see the text
A.In a storybook. B.In a dictionary. C.In a school newspaper (报纸).
三、阅读理解七选五(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
阅读下面短文,从所给选项中选出能填入短文空白处的最佳选项。其中有两项是多余选项。
Do you know many students aren’t healthy today
Now many students know sports are good for their health. 41 . Some of the
students only watch them on TV.
What’s more (而且), many of them only like watching TV and playing computer games.
They often say, “Playing soccer 42 . Playing basketball Oh, it sounds difficult.”
43 . They don’t have vegetables, such as potatoes and tomatoes, for meals. But
vegetables and fruit are healthy food. They need to eat them every day. 44 . They like
eating sandwiches, French fries, ice cream ...
45 , eat vegetables and play sports every day!
A.And many boys and girls don’t like vegetables
B.But they don’t like playing sports
C.They like vegetables
D.So, if you want to be healthy
E.Oh, it sounds boring
F.That’s so relaxing (放松的)
G.Instead (相反), they like junk food (垃圾食品)
四、补全对话(5 分)
阅读下面对话,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出一个最佳答案完成对话。
A: Hello, Mike. Did you enjoy yourself during your school trip last weekend
B: Yes. I went to the mountains with my classmates and we had fun.
A:
B: No, we slept in the tent.
A: That was really interesting.
B: It was sunny and cool.
A: How about the people there
B: They were friendly. Some of them gave us some food.
A:
B: This morning, we got up at six. We left at 6:30, and arrived here at 8:30. I’m very tired.
A: I just stayed at home.
B: What did you do
A: I played some new computer games. They were very interesting.
46.A.Where did you sleep B.Did you sleep well
C.When did you sleep D.Did you sleep in the hotel
47.A.We cooked meals by ourselves. B.We bought some food and drinks.
C.We watched a funny movie. D.We saw a big snake in our tent.
48.A.How did you feel B.What was the weather like
C.Did you like the weather D.Was it sunny
49.A.Where did you live B.When did you get back
C.Who did you go with D.What did you do there
50.A.Did you have a happy weekend B.Are you interested in camping
C.How did you spend your weekend D.Who did you spend your weekend with
五、完形填空 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
Jim comes from America. Now he studies at No. 5 Middle School in Beijing. Every
morning he 51 No. 21 bus to school. He has four classes in the morning and two in
the 52 .
He 53 English very well. He often helps his Chinese friends learn 54 .
He doesn’t like maths. He thinks 55 boring. 56 favorite subject is PE. He
thinks it’s 57 . His PE 58 is very strict (严厉) with him. His last class every
day 59 at 4:00 p.m. He can be in many activities in the 60 . Jim wants to
know more about Chinese culture. From Monday 61 Wednesday he often does Chinese
Kungfu. On Thursday he often plays chess for 62 hour. On Friday he takes part in the
activities of 63 club. He likes playing guzheng and Erhu. Every afternoon he 64
home about six o’clock. How 65 his day is!
51.A.takes B.has C.gets D.have
52.A.noon B.night C.afternoon D.evening
53.A.talk B.speaks C.tells D.like
54.A.Chinese B.English C.Japanese D.American
55.A.they’re B.you’re C.him D.it’s
56.A.He B.His C.She D.Her
57.A.boring B.bad C.funny D.happy
58.A.friend B.mother C.teacher D.brother
59.A.ends B.begin C.works D.start
60.A.night B.evening C.morning D.afternoon
61.A.and B.to C.on D.in
62.A.the B.an C.a D./
63.A.Music B.Painting C.Chess D.Basketball
64.A.gets to B.gets C.go to D.go
65.A.busy B.free C.sad D.big
六、阅读填空 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给的词的正确形式填空,使短文通顺,
连贯。
My name is Peter. I have a cousin. She is my 66 (uncle) child. Her name is Gina
Green. She often comes to see my sister and 67 (I). We often call her Gina. She is nice
and tidy, and her room is always clean.
This is Gina’s room. Look at 68 map! It’s a map 69 China. Her books
and pencil box 70 (be) on the desk. Her pink watch is on the desk, 71 . Some
72 (pencil) and an eraser are in the pencil box. What’s under the bed Aha, it’s a pair of
73 (shoe). But it’s not 74 (her). It’s her 75 (sister).
What about your room Is it tidy
七、书面表达(共两节,满分 35 分)
第一节 情境运用(10 分)
根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子。
76. my, green
77. there be, on
78. can’t find
79. ride, now
80. buy, for
第二节 写作(25 分)
81.假设你是李明,根据下面的提示,写一篇介绍你的家庭的短文。
1. 家里有四口人:爸爸、妈妈、妹妹和你。
2. 爸爸是一名司机,妈妈是一名教师,妹妹是一名小学生。
3. 你爱你的家人。
要求:不少于 50 词。
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表