期中提分卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)2025-2026学年英语八年级上学期 (山东济南专用)

资源下载
  1. 二一教育资源

期中提分卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)2025-2026学年英语八年级上学期 (山东济南专用)

资源简介

期中提分卷-- 2025-2026 学年英语八年级上学期
(山东济南专用)
(满分 150 分 考试用时 120 分钟)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、座号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如
需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用 0.5mm 黑色签字笔
将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.测试范围: Unit1-Unit7(人教版)。
4. 难度系数:0.65。
5.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)
A)听录音,从每组句子中选出一个你所听到的句子。
1.
A.In the garden. B.Two hours ago. C.I felt very happy.
【答案】C
【原文】How did you feel after helping the old man
2.
A.Yes, he was. B.Yes, he did. C.Yes, they did.
【答案】B
【原文】Did Tom tell his students an interesting story
3.
A.Good morning. B.Good afternoon. C.Good night!
【答案】A
【原文】Good morning.
4.
A.Good luck! B.Sure, here you are. C.Have a good trip!
【答案】A
【原文】I am having a test this afternoon.
5.
A.Yes, please. B.Have fun. C.Sorry, I won’t.
【答案】C
【原文】Don’t run in the hallways.
B) 在录音中,你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,从每小题 A、B、C 中选出能
回答所给问题的正确答案。
6.What does Kate like very much
A.Paper cuttings. B.Chinese knots. C.Dough toys.
【答案】A
【原文】M: Kate, are you interested in paper cuttings
W: Very much, but I think fewer and fewer young people can make them.
7.What did the woman do last Sunday
A.She stayed at home. B.She called the man. C.She visited her friend.
【答案】C
【原文】A: What did you do last Sunday I called you, but no one answered.
B: I visited my friend Bob. He lives in Shanghai.
8.How often does Sally eat vegetables
A.Six times a week. B.Hardly ever. C.Every day.
【答案】A
【原文】A: Sally, how often do you eat vegetables
B: I like vegetables. I eat them six times a week.
9.Where is Peter now
A.In the playground. B.At home. C.In a coffee shop.
【答案】A
【原文】M: Where is Peter now I can’t find him in the classroom.
W: He is in the playground now. He said he wanted to play basketball with his friends.
10.What is Daniel’s favourite subject
A.English. B.Science. C.Maths.
【答案】B
【原文】W: You are really good at English, Daniel. Is it your favorite subject
M: I love English, but I love science best.
C) 在录音中,你将听到一段对话,对话后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所
给问题的正确答案。
听对话,回答各小题。
11.What are the speakers talking about
A.The future life. B.The school life. C.The future computer.
12.What is the relationship between the speakers
A.Mother and son. B.Sister and brother. C.Teacher and student.
【答案】11.A 12.B
【原文】W: Michael, can you imagine what life will be like in the future
M: Well. I think we won’t have to go to school every day.
W: Maybe. We will study at home with the help of computers.
M: And our dad and mom needn’t do the housework.
W: Robots will live in the home and help us.
M: And I think we can live long enough.
W: I hope so. We can have a happier life with our parents.
M: That’s really great.
请听对话,回答小题。
13.How does Kevin usually travel
A.By plane. B.By ship. C.By train.
14.When will the girl go to Kunming
A.This spring. B.This summer. C.This winter.
15.Who will go with the girl
A.Her father. B.Her friends. C.Her mother.
【答案】13.C 14.C 15.A
【原文】W: Hi, Kevin. Do you often travel by air
M: No, I usually travel by train.
W: Me too! But I will fly to Kunming this winter vacation.
M: Sounds great! Will your parents go with you
W: No, just my Dad and me. My mum won’t be free this winter vacation.
D 你将听到一篇短文。短文后有五个小题,请根据短文内容,在每小题所给的 A、B、C 三
个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
16.What does David think of his parents
A.They are hard-working. B.They are strict. C.They are friendly.
17.What is the first rule
A.He must do his homework first.
B.He can’t play computer games.
C.He must come back home on time.
18.What must David do at home
A.Listen to tapes.
B.Look after his younger sister.
C.Do some housework.
19.How many rules are mentioned by David
A.One. B.Two. C.Three.
20.How does David feel about playing computer games
A.Boring. B.Relaxing. C.Surprising.
【答案】16.B 17.A 18.C 19.C 20.B
【原文】M: I’m David. I’m 15 years old and I am a middle school student. I think I have grown up
but my parents are too strict with me. They have made so many rules for me. First, I have to do
my homework first when I arrive home. I’m not allowed to watch TV or listen to music before
finishing my homework. Second, I’m not allowed to play computer games at home or at school,
and even in my free time. Third, I must do some housework, such as doing the dishes and
sweeping the floor after school. Although I know these rules are good for me, I really hope I can
be allowed to play computer games so that I can relax.
二、阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
In L. Frank Baum’s The Wonderful Wizard of Oz, Dorothy is carried away from Kansas by
a tornado and lands in the magical Land of Oz. To return home, she must find the Wizard of Oz,
who lives in the Emerald City. Along the way, she befriends a Scarecrow (who wants a brain), a
Tin Woodman (who wants a heart) , and a Cowardly Lion (who wants courage) . Together, they
face flying monkeys, a wicked witch, and tricky paths, but they soon realize that the Wizard
cannot give them what they need—they must find it within themselves. The Scarecrow solves
puzzles, the Tin Woodman shows kindness, and the Lion acts bravely, proving they already
possess the qualities they sought.
21.Why must Dorothy find the Wizard of Oz
A.To find adventure. B.To search for the Wizard.
C.To return home. D.To make friends.
22.What does the Tin Woodman lack
A.A brain. B.A heart. C.Courage. D.Strength.
23.How do the characters get what they need
A.The Wizard gives it to them. B.They find it inside themselves.
C.Dorothy helps them. D.They buy it in the market.
24.What is the main theme of the story
A.Friendship and inner strength. B.The importance of home.
C.Adventures in a magical land. D.How to face challenges.
25.The underlined word “possess” means ________.
A.失去 B.拥有 C.寻找 D.放弃
【答案】21.C 22.B 23.B 24.A 25.B
【导语】本文主要介绍了多萝西与伙伴发掘内在力量,实现自我成长的故事。
21.细节理解题。根据“To return home, she must find the Wizard of Oz, who lives in the Emerald
City.”可知,Dorothy 寻找奥兹巫师的目的是为了回家。故选 C。
22.细节理解题。根据“a Tin Woodman (who wants a heart)”可知,铁皮人缺少的是一颗心。
故选 B。
23.细节理解题。根据“they soon realize that the Wizard cannot give them what they need—they
must find it within themselves.”可知,角色们最终发现他们需要的品质其实早已存在于自己身
上。故选 B。
24.主旨大意题。根据“they must find it within themselves”以及角色们各自展现的品质可知,
故事的主题是友谊和内在力量。故选 A。
25.词句猜测题。根据“proving they already...”可知,证明他们已拥有所追寻的品质,possess
“拥有”,与上下文一致。故选 B。
B
Things to Do Before You Are 18
Are you bored with your daily life Here are some things you should try before you are 18,
because after that it’s too late.
Learn to swim
Seriously, this is so important that it can save your life. If you can’t swim well, you won’t
be able to do water sports like water-skiing, surfing and diving. Even taking a boat trip will be
dangerous for you. Make sure you do it.
Try at least one kind of team sports
Being a good team player is an important skill in life. You can’t just think of yourself, but
have to work well with other people. Other advantages (优 点 ) of team sports like basketball,
football and baseball are that they keep you fit and healthy, and they are also great fun. Teams
usually have a good social life too—you’ll go to lots of parties and make many friends.
Collect something
One of the best hobbies for under 18s is collecting things. You could collect kinds of stamps,
or you could collect things that make you remember what you have done, like cinema tickets for
films you have seen or e-mails from friends. The best way to collect is to have a special album to
put your collection in and to write what each thing means to you. That way you won’t forget.
26.The most important reason for learning to swim is that ________.
A.it can save your life B.it can make you healthy
C.you might easily do lots of things D.it can make you sad
27.“A good social life” in the passage means ________.
A.You will study in groups B.You’ll go to parties and make many friends
C.You’ll take part in many matches D.You’ll take part in many activities
28.The writer tells us that one of the best hobbies is to ________.
A.sing songs B.do some water sports
C.send emails to your friends D.collect something
29.What kind of collection is NOT mentioned (提及) in the passage
A.stamps B.cinema tickets C.e-mails D.snowballs
30.The passage is mainly about ________ before you are 18.
A.good habits to keep B.skills to have
C.three things to do D.important things
【答案】26.A 27.B 28.D 29.D 30.C
【导语】本文主要介绍了 18 岁之前要做的一些事情。
26.细节理解题。根据“Learn to swim Seriously, this is so important that it can save your life.”
可知,学会游泳最重要的原因是它能救命。故选 A。
27.词句猜测题。根据“Teams usually have a good social life too—you’ll go to lots of parties and
make many friends.”可知,团队通常有良好的社交生活,因此“A good social life”意味着你会
参加很多派对并结交朋友。故选 B。
28.细节理解题。根据“One of the best hobbies for under 18s is collecting things.”可知,对于
18 岁以下的人来说,最好的爱好之一是收集东西。故选 D。
29.细节理解题。根据“You could collect kinds of stamps, or you could collect things that make
you remember what you have done, like cinema tickets for films you have seen or e-mails from
friends.”可知,你可以收集邮票、电影票或朋友的电子邮件,没有提及雪球。故选 D。
30.主旨大意题。根据“Here are some things you should try before you are 18, because after that
it’s too late.”可知,本文主要介绍了 18 岁之前要做的事情。故选 C。
C
There are many theaters in Beijing. If you want to know more about them, you can visit our
websites.
Huguang Guild HallIt has a big opera Chang’an Grand TheaterIt was built
house. It is one of the four traditional (传统 in 1937. There are 800 good seats in the
的) theaters in Beijing. Most of the shows theater.
begin at 7:30 p.m. Tel: 010-65101309
Price: 70 yuan each person Web: www.changandaxiyuan.com
Tel: 010-63518284
Web: www.
Laoshe TeahouseIt was built in 1988.
China Puppet TheaterAs a Laoshe Teahouse was named after the famous
professional theater, China Puppet Theater has writer, Lao She. Visitors can enjoy tea and
shadow plays (皮影戏) and puppet shows (木 Beijing-style (北京风格) snacks and watch
偶戏). Traditional stories make people of all traditional Chinese opera shows there.
ages enjoy themselves. Price: 10 yuan (non-members) and 5 yuan
Price: 50~100 yuan (members)
Tel: 010-64254798 Tel: 010-63021717
Web: www. Web: www.
31.If you want to enjoy Beijing-style snacks, you should go to ________.
A.China Puppet Theater B.Huguang Guild Hall
C.Chang’an Grand Theater D.Laoshe Teahouse
32.What’s the price for two members and one non-member to watch an opera show in Laoshe
Teahouse
A.30 yuan. B.35 yuan. C.20 yuan. D.5 yuan.
33.What can’t we learn about Huguang Guild Hall from the passage
A.Its age. B.Its telephone number.
C.Its price. D.Its beginning time of the shows.
34.Which of the following is TRUE
A.Chang’an Grand Theater is one of the four traditional theaters in Beijing.
B.Huguang Guild Hall can hold 800 people at most.
C.Only young people can enjoy themselves in China Puppet Theater.
D.Laoshe Teahouse was named after the famous writer, Lao She.
35.Where can we read this text
A.In a storybook. B.On the Internet.
C.In a science magazine. D.In a novel.
【答案】31.D 32.C 33.A 34.D 35.B
【导语】本文是一篇应用文,主要讲了北京的湖广会馆、长安大戏院、老舍茶馆和中国木偶
剧院这四家剧院的特色、票价、联系电话及网址等信息,并提示可通过相关网站了解更多内
容。
31.细节理解题。根据“Laoshe Teahouse... Visitors can enjoy tea and Beijing-style (北京风格)
snacks and watch traditional Chinese opera shows there.”可知,老舍茶馆能让游客品尝京味小吃,
所以想享受京味小吃应该去老舍茶馆。故选 D。
32.细节理解题。根据“Laoshe Teahouse... Price: 10 yuan (non-members) and 5 yuan (members)”
可知,老舍茶馆非会员票价 10 元,会员票价 5 元,那么两名会员和一名非会员的总费用是
5×2 + 10 = 20 元。故选 C。
33.细节理解题。根据“Huguang Guild Hall... It is one of the four traditional (传统的) theaters in
Beijing. Most of the shows begin at 7:30 p.m. Price: 70 yuan each person Tel: 010-63518284”可
知,文中提到了湖广会馆的演出开始时间、票价和电话号码,没有提到它的建成年代(即年
龄)。故选 A。
34.推理判断题。根据“Laoshe Teahouse... Laoshe Teahouse was named after the famous writer,
Lao She.”可知,老舍茶馆是以著名作家老舍的名字命名的。故选 D。
35.细节理解题。根据“There are many theaters in Beijing. If you want to know more about them,
you can visit our websites.”以及文中每个剧院后都附带了网址可知,这篇文章可能来自互联
网。故选 B。
D
As Xiong Chuanfa, 34, blew a lifelike puppy out of molten maltose (溶化的麦芽糖) in just
minutes, kids looked carefully at him with great surprise, thinking he was a magician.
Xiong Chuanfa has been working on blowing sugar figurines, a Chinese traditional folk art
with a history of over 600 years, for more than twenty years.
In this special art form, the artist heats the syrup (糖浆) to a certain temperature, pulls off a
small amount, makes it into a ball with an open center, presses the open area together and
stretches (拉伸) it to form a tube. Then he blows air into the tube and makes it into different
shapes. The traditional folk art has been listed as a state-level intangible cultural heritage (非物质
文化遗产).
Every morning, Xiong prepares the molten syrup and drives to start his “magic show”
around his city. “Many people, particularly kids, are attracted by this sugar art. After all, the
ancient art is gradually disappearing,” Xiong said. Simon, from Australia, was attracted by a sugar
Bing DwenDwen, the mascot of the Beijing 2022 Winter Olympics, in Xiong’s stall. Simon
couldn’t resist trying to make one himself. However, he couldn’t get the wanted shape though he
tried several times. “It looks simple, but actually it’s very difficult to master the skill,” he said.
Thanks to Xiong’s helping hand, Simon finally saw a horse slowly taking shape. “Can’t believe I’
ve done this,” he said, expressing his joy at how a pot of sugar syrup has been turned into
something “truly amazing”.
Xiong said that blowing sugar figurines (小塑像) can date back to the Ming Dynasty and
that his family has passed down this art for four generations. “My 6-year-old son often blows up a
balloon-like sugar figure, just like I used to do as a child.” he said. Xiong’s wife Wang Li is an
artist of the sugar painting, which is a form of traditional Chinese folk art that uses hot, liquid
sugar to make 2-D things.
“None of the cultural heritage left by our ancestors (祖先) should be lost. They are name
cards of the wonderful Chinese culture and should be spread around the world,” Xiong said. The
couple often show their skills beside colleges to draw youngsters closer to the traditional art and
allow them to experience its charm. “Sugar paintings and sugar figurines are childhood memories
of several generations of Chinese people. We try to combine paper-cutting skills and modern
elements (元素) with sugar figurines, making them similar to modern trend (趋势) while keeping
a balance between beauty and taste. We will spend the rest of our lives helping pass on this
intangible heritage,” Xiong said.
Many people were deeply moved after learning about the family’s story.
36.What is the correct order of making sugar figurines
a. Making it into a sugar ball. b. Stretching it to make a tube.
c. Pulling off some heated syrup. d. Blowing air to make wanted shapes.
A.c-a-b-d B.c-b-a-d C.b-a-c-d D.b-c-a-d
37.The underlined word “resist” in Paragraph 4 probably means ________.
A.be praised by B.stop oneself from C.be attracted by D.remind oneself of
38.Which of the following is true according to the article
A.Xiong’s son blows up a horse with his father’s help.
B.Xiong’s wife is also good at making sugar figurines.
C.Xiong tries to add modern elements to sugar figurines.
D.The Xiongs visit colleges to teach students their skills.
39.What do you think the writer is going to write about
A.More of the family’s story. B.The importance of the intangible heritage.
C.How people learnt about the family. D.What people say about the family.
40.What’s the best title of the passage
A.A Chinese artist on tasty folk art. B.A new modern trend.
C.A balance between beauty and taste. D.Tasty sugar figurines.
【答案】36.A 37.B 38.C 39.D 40.A
【导语】本文主要介绍了吹糖人这种传统艺术,讲述了传承人熊传发吹糖人的过程,并因此
技能吸引了许多大学生,他希望自己能将这种传统文化继续传承下去。
36.细节理解题。根据“In this special art form, the artist heats the syrup (糖浆) to a certain
temperature, pulls off a small amount, makes it into a ball with an open center, presses the open
area together and stretches it to form a tube. Then he blows air into the tube and makes it into
different shapes.”可知,艺术家将糖浆加热到一定的温度,取出少量,使其成为一个中心开放
的球,将开放的区域压在一起,拉伸成一个管状,然后他把空气吹进管子里,把它做成不同
的形状。所以顺序是 c-a-b-d。故选 A。
37.词句猜测题。根据“Simon, from Australia, was attracted by a sugar Bing DwenDwen, the
mascot of the Beijing 2022 Winter Olympics, in Xiong’s stall. Simon couldn’t resist trying to
make one himself.”可知,来自澳大利亚的西蒙被北京 2022 年冬奥会吉祥物“糖冰墩墩”吸引
住了,西蒙忍不住想自己做一个。所以 resist 的意思是“抵挡”,和 B 选项意思相近。故选 B。
38.细节理解题。根据“We try to combine paper-cutting skills and modern elements (元素) with
sugar figurines”可知,熊尝试将剪纸技巧和现代元素与糖人相结合。故选 C。
39.推理判断题。根据“Many people were deeply moved after learning about the family’s story”
可知,这里暗示接下来可能描述人们对熊家的具体评价或反应。故选 D。
40.最佳标题题。本文主要介绍吹糖人这种传统艺术,讲述了传承人熊传发吹糖人的过程。
故选 A。
三、阅读理解七选五(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
根据短文内容,从短文后所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余
选项。
Do you want to go on a road trip with your friends 41 If you don’t know, here
are some tips (建议) for you.
First, find out why you want to go. And make sure it’s a good reason. 42 But
with a good reason to go, nothing can stop you! These reasons include (包 括 ) trying to find
yourself, having fun with your friends, or just travelling the places you didn’t visit before.
Second, think about who’s coming. If you want to come with someone, write down their
names. After you finish your plan, ask those people about the trip. 43 Can you trust (信
任) them Will they be able to help you
Third, plan your destination (目的地). 44 You can even mark them on a map
with a colour pen.
45 Make sure the transportation you take has enough room for everyone.
A.Here are some questions you should think about.
B.Do you know what to do for a road trip
C.Finally, think of the transportation (交通运输) you’ll take.
D.Road trips take a lot of time and money.
E.It’s easy for you to get to the place if you have a map.
F.Road trips are fun and interesting.
G.Write down the places in your country that you want to go to.
【答案】41.B 42.D 43.A 44.G 45.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要为不知道如何规划公路旅行的人提供一些实用的步骤
和建议。
41.根据下文“If you don’t know, here are some tips for you.”可知,“不知道”说明这里提出了一
个问题;选项 B“你知道为公路旅行该做什么吗?”符合语境。故选 B。
42.根据上文“And make sure it’s a good reason.”可知,要确保这是个好理由,而下文用“But”
转折,强调“有了好理由,什么都阻挡不了你”,那么这里需要一句话来解释为什么需要“好
理由”,即说明规划旅行可能遇到的困难或阻力;选项 D“公路旅行需要花费很多时间和金钱。”
符合语境。故选 D。
43.根据上文“After you finish your plan, ask those people about the trip.”可知,要和这些人商
量旅行计划,而下文紧接着是两个问题:Can you trust them Will they be able to help you 因
此,这里需要一句能引出这两个具体问题的总起句;选项 A“这里有一些你应该考虑的问题。”
符合语境。故选 A。
44.该段的主题句是“Third, plan your destination.”,因此这里需要填入一个具体的、关于如
何规划目的地的行动建议;选项 G“写下你想去的国内那些地方。”符合语境。故选 G。
45.根据下文“Make sure the transportation you take has enough room for everyone.”可知,确保
你所乘坐的交通工具有足够的空间来容纳所有人,这显然是关于交通方式的建议;因此,这
里需要是一个引出“交通方式”这一新要点的主题句;选项 C“最后,考虑一下你将乘坐的交
通方式。”符合语境。故选 C。
四、补全对话(5 分)
从每题 A、B、C、D 四个选项中,选出一个最佳答案完成对话。
A: Hello, Carlos.
B: Not bad, thank you. What are you doing, Emily
A: I’m reading news about Quan Hongchan now.
B: Yes. But I just know a little about her.
A: Here’s the exciting news. She won the gold medal again at the 2024 Paris Olympic Games.
B: Wow, she is really a talented diver.
A:
B: Totally agree. She encourages us to work hard.
A: Yes. Many young people want to be players like her when they grow up.
B: Sounds great.
A: I want to be a doctor. How about you, Carlos
B: I hope to be a TV reporter one day.
A:
46.A.How’s the weather B.How’s everything going
C.How do you like it D.How do you go there
47.A.Do you know her B.Is she more hard-working
C.Does she sing well D.Are you the same age as her
48.A.That’s why she takes part in the game. B.We can expect to learn a lot about sports.
C.So I think she’s luckier than the others. D.And she’s a good example for us to follow.
49.A.What’s your dream job B.What do you think of her
C.What do you plan to watch D.What do you have in common
50.A.That’s up to you to decide. B.What nice people we are!
C.Hope our dreams will come true! D.You can be anything you want.
【答案】46.B 47.A 48.D 49.A 50.C
【导语】本文是 A 和 B 之间的对话。两人主要讨论了全红婵在 2024 年巴黎奥运会上再次获
得金牌以及她如何成为年轻人的榜样,同时分享了自己的梦想职业,并祝愿各自梦想成真。
46.根据下文“Not bad, thank you.”可知,此空是在询问对方近况。选项 B“一切都好吗?”符
合语境。故选 B。
47.根据下文“Yes. But I just know a little about her.”可知此处是问 B 是否了解她,选项 A“你
了解她吗?”符合语境。故选 A。
48.根据上文“she is really a talented diver.”和下文“Totally agree. She encourages us to work
hard.”可知 B 提到全红婵是一个很有天赋的跳水选手,此处是 A 认为全红婵是一个好榜样,
B 也完全同意全红婵激励人心的作用,选项 D“她是我们追随的好榜样。”符合语境。故选 D。
49.根据下文“I want to be a doctor.”可知,此处应该是 B 询问 A 的梦想职业是什么,选项 A
“你的梦想职业是什么?”符合语境。故选 A。
50.根据上文“I hope to be a TV reporter one day.”可知,此处应是在 B 表达了自己的梦想后,
A 希望他们的梦想都能实现,选项 C“希望我们梦想成真。”符合语境。故选 C。
五、完形填空 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
Since my mother moved to live with us in the city, she has been much heavier than before.
51 time went by, her health got worse. So I had to take her to see a 52 . My mother
was told to lose weight 53 doing exercise every day. She had no choice (选择) but to
follow 54 the doctor said. I told her that I would exercise with her every morning.
On the first morning, she got up very early 55 ran with me in our neighborhood.
I tried to run slowly 56 she could follow me. After 57 for some minutes, I
told her the proper (恰当的) ways of exercise and the importance of eating healthy food. She
listened to me 58 . It made me 59 that she told me everything very patiently
(耐心地) when I was a kid. On the second morning, I praised her for keeping running with me.
But after two weeks, she wanted to 60 running, because she thought the 61
exercise didn’t work at all. To encourage (鼓励) her, I taught her how to use the facilities (公共设
施) for exercise in our 62 . She began to exercise again.
With my help, it 63 her one month to develop (养成) a good habit of daily
exercise. “Thank you, my dear daughter. Exercise brings health and happiness to me. I will
64 worry about my health.” Her words touched (触动) my heart deeply. I felt happy to make
a big difference to my 65 life.
51.A.As B.But C.So D.When
52.A.nurse B.waiter C.teacher D.doctor
53.A.with B.by C.from D.through
54.A.that B.what C.which D.where
55.A.so B.or C.and D.but
56.A.so that B.such as C.such that D.because of
57.A.eating B.playing C.running D.swimming
58.A.lazily B.quickly C.easily D.carefully
59.A.worry B.wonder C.forget D.remember
60.A.stop B.started C.forget D.go
61.A.two-day B.two-month C.two-week D.two-year
62.A.school B.cinema C.hospital D.neighborhood
63.A.took B.spent C.cost D.paid
64.A.often B.always C.sometimes D.never
65.A.teacher’s B.friend’s C.father’s D.mother’s
【答案】
51.A 52.D 53.B 54.B 55.C 56.A 57.C 58.D 59.
D 60.A 61.C 62.D 63.A 64.D 65.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了“我”因母亲搬来城市后体重增加、健康变差,便带她
看医生并陪她锻炼,期间母亲曾想放弃,“我”通过教她使用小区锻炼设施鼓励她,最终母亲
用一个月养成每日锻炼的好习惯。
51.句意:随着时间的推移,她的健康状况变得更差了。
As 当……时、随着;But 但是;So 所以;When 当……时。根据“...time went by, her health got
worse”可知,此处表达“随着时间推移”,故选 A。
52.句意:所以我不得不带她去看医生。
nurse 护士;waiter 服务员;teacher 老师;doctor 医生。根据“her health got worse”可知,健
康状况变差应该去看医生,故选 D。
53.句意:我妈妈被建议通过每天锻炼来减肥。
with 和……一起;by 通过;from 来自;through 穿过、通过。根据“lose weight...doing exercise
every day”可知,此处指“通过锻炼减肥”,by 后接具体方式,符合语境,故选 B。
54.句意:她别无选择,只能听从医生的话。
that 那个;what 什么;which 哪一个;where 哪里。根据“follow...the doctor said”可知,此处
是宾语从句,从句中 said 缺少宾语,应用 what 引导,故选 B。
55.句意:第一天早上,她起得很早,然后和我在小区里跑步。
so 所以;or 或者;and 和;but 但是。根据“got up very early...ran with me”可知,“起床”和“跑
步”是顺承关系,应用 and 连接,故选 C。
56.句意:我努力跑得慢一些,以便她能跟上我。
so that 以便;such as 例如;such that 如此……以至于;because of 因为。根据“I tried to run
slowly...she could follow me”可知,“跑得慢”的目的是“让她能跟上”,应用 so that 引导目的状
语从句,故选 A。
57.句意:跑了几分钟后,我告诉她正确的锻炼方式以及吃健康食物的重要性。
eating 吃;playing 玩;running 跑;swimming 游泳。根据“ran with me in our neighbourhood”
可知,此处指“跑了几分钟后”,故选 C。
58.句意:她认真地听我说。
lazily 懒惰地;quickly 快速地;easily 容易地;carefully 认真地。根据“she told me everything
very patiently when I was a kid”及语境可知,妈妈此时应是“认真地”听“我”说,故选 D。
59.句意:这让我想起,在我小时候,她总是非常耐心地告诉我所有事情。
worry 担心;wonder 想知道;forget 忘记;remember 记得、想起。根据“it made me...that she
told me everything very patiently when I was a kid”可知,此处指“让我想起小时候的事”,故选
D。
60.句意:但是两周后,她想停止跑步,因为她认为这两周的锻炼根本没效果。
stop 停止;started 开始(过去式);forget 忘记;go 去。根据“because she thought the...exercise
didn’t work at all”可知,她觉得锻炼没效果,所以想“停止”跑步,want to 后接动词原形,故
选 A。
61.句意:但是两周后,她想停止跑步,因为她认为这两周的锻炼根本没效果。
two-day 两天的;two-month 两个月的;two-week 两周的;two-year 两年的。根据“But after
two weeks”可知,此处指“两周的锻炼”,故选 C。
62.句意:为了鼓励她,我教她如何使用我们小区里的公共锻炼设施。
school 学校;cinema 电影院;hospital 医院;neighborhood 小区。根据“ran with me in our
neighbourhood”及语境可知,锻炼设施应在“小区”里,故选 D。
63.句意:在我的帮助下,她花了一个月的时间养成了每天锻炼的好习惯。
took 花费(it takes sb. +时间+to do sth.);spent 花费(sb. spends +时间/金钱+on sth./(in) doing
sth.);cost 花费(sth. costs sb. +金钱);paid 支付(sb. pays +金钱+for sth.)。根据“it...her one
month to develop a good habit”可知,此处是“it takes sb. +时间+to do sth.”结构,且动作发生在
过去,用 took,故选 A。
64.句意:我再也不会担心我的健康了。
often 经常;always 总是;sometimes 有时;never 从不。根据“Exercise brings health and happiness
to me”可知,锻炼带来了健康,所以“再也不”担心健康了,故选 D。
65.句意:我很高兴能给我妈妈的生活带来很大的改变。
teacher’s 老师的;friend’s 朋友的;father’s 爸爸的;mother’s 妈妈的。通读全文可知,文章
围绕“我”帮助妈妈锻炼、改善健康展开,此处指“妈妈的生活”,故选 D。
六、阅读填空 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Jeff loved eating junk food and playing video games all day long. He didn’t exercise and
often stayed up late at night. As a result, he became heavy and 66 (health). One day,
Jeff’s doctor told him that he must have good 67 (habit) if he wanted to stay healthy.
Jeff 68 (worry) and wondered what he should do.
“Well, you need 69 (start) eating healthier food and exercising,” the doctor said.
“It’s also important for you to get enough sleep.” With these words, the doctor 70 (give)
him some guidebooks and a list of healthy food.
Jeff took the 71 (doctor) advice seriously (认真地). He started to eat more
vegetables and eat 72 (little) junk food than before. He also exercised every day
73 it was hard for him to keep on. He even made sure to sleep eight hours every night and
tried to do some reading instead of playing video games.
At first, it was hard for Jeff to go on his new lifestyle. “I miss my old hobbies,” he told his
friend, Tom. “But think about how much better you will feel if you keep it up,” Tom said. “And
we can 74 (exercise) together to make it more fun.”
Over time, Jeff became thinner. It was nice for him to feel better. In the end, he 75
(know) that a healthy lifestyle was not only about physical health but also about mental (心理的)
health. He thanked the doctor for making him live a happy and healthy life.
【答案】
66.unhealthy 67.habits 68.worried 69.to start 70.gave 71.doctor’s 72.
less 73.though 74.exercise 75.
knew
【导语】本文讲述了杰夫改变生活习惯,收获身心健康的故事。
66.句意:结果,他变得很胖且不健康。根据“became heavy and...”可知,此处需要一个形容
词,结合“He didn’t exercise and often stayed up late at night.”可知,他不锻炼,还经常熬夜说
明他不健康,“health”的形容词“unhealthy 不健康的”符合语境。故填 unhealthy。
67.句意:一天,杰夫的医生告诉他,如果他想保持健康,必须有好习惯。“habit”是可数名
词,这里应用复数形式“habits”表泛指,指多个好习惯。故填 habits。
68.句意:杰夫很担心,想知道他应该做什么。根据“and wondered”可知,此空用一般过去
式,“worry”的过去式是“worried”。故填 worried。
69.句意:“嗯,你需要开始吃更健康的食物并锻炼。”医生说。“need to do sth.”表示“需要做某
事”,所以此空用动词不定式。故填 to start。
70.句意:说完这些话,医生给了他一些指南和一份健康食品清单。文章是一般过去时,“give”
的过去式是“gave”。故填 gave。
71.句意:杰夫认真对待医生的建议。此处表示“医生的”,用名词所有格“doctor’s”修饰“advice”。
故填 doctor’s。
72.句意:他开始吃更多的蔬菜,比以前吃更少的垃圾食品。根据“than before”可知,要用
比较级,“little”的比较级是“less”。故填 less。
73.句意:他也每天锻炼,尽管这对他来说很难坚持。根据语境,此处是让步关系,“though”
表示“尽管”符合语境。故填 though。
74.句意:“而且我们可以一起锻炼,让它更有趣。”“can”是情态动词,后接动词原形。故填
exercise。
75.句意:最后,他知道健康的生活方式不仅关乎身体健康,也关乎心理健康。文章是一般
过去时,“know”的过去式是“knew”。故填 knew。
七、书面表达(共两节,满分 35 分)
第一节 情境运用(10 分)
根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。
76.A: Did you buy anything for your mother
B: Yes.
77.请用完整语句描述图中大部分学生每天都上网这一情况。(数字部分请使用英文单词)
78.A: Does Kate have as short hair as you, Amy
B: No, she doesn’t.
(请用比较级作答)
79.A: David,
B: Oh, almost twice a week. It’s good for my health.
80.A:
B: I went to the mountains for my vacation.
【答案】76.I bought a mirror for her. 77.Ninety percent of the students go online every
day. 78.Her hair is longer than mine. 79.how often do you run 80.Where did
you go for your vacation
【解析】76.根据图片及提问“Did you buy anything for your mother ”可知,此处回答的是“我
给她买了一面镜子”,“buy sth. for sb.”表示“给某人买某物”,镜子是“mirror”,故填 I bought a
mirror for her.
77.根据图片及要求“描述图中大部分学生每天都上网这一情况。(数字部分请使用英文单词)”
可知,此处表达的是“百分之九十的学生每天上网”,“percent”表示“百分之……”,“go online”
表示“上网”,故填 Ninety percent of the students go online every day.
78.根据图片及提问“Does Kate have as short hair as you, Amy ”和要求“用比较级作答”可知,
此处回答的是“她的头发比我的长”,“long”的比较级是“longer”,故填 Her hair is longer than
mine.
79.根据图片及回答“Oh, almost twice a week. It's good for my health.”可知,此处问的是“你多
久跑步一次”,“how often”用于提问频率,“run”表示“跑步”,故填 how often do you run
80.根据图片及回答“I went to the mountains for my vacation.”可知,此处问的是“你假期去哪
里了”,“where”用于提问地点,句子用一般过去时,故填 Where did you go for your vacation
第二节 写作(25 分)
81.从上学到现在,我们已学过很多学科。在这些学科当中,你最喜欢哪个学科 请
以“My Favourite Subject”为题,写一篇短文。
要求:
(1)你喜欢哪个学科
(2)你喜欢这个学科的原因
(3)介绍一下你学习这个学科的方法或经验。
(4)语句通顺,80 词左右。
My Favourite Subject
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_____________________________________________________
【答案】例文
My Favourite Subject
My favourite subject is English. I like it because it helps me talk with people from different
countries. It also lets me read interesting stories and watch English movies without subtitles.
To learn English well, I listen carefully in class and take notes. After school, I practise by
reading aloud for 15 minutes every day. I also use an app to learn new words. These methods help
me remember things better.
English is useful and fun. I will keep learning it!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:一般现在时和一般将来时;
③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏信息提示,适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍自己最喜欢的学科;
第二步,介绍喜欢这个学科的原因;
第三步,介绍学习这个学科的方法。
[亮点词汇]
①talk with sb.和某人交谈
②take notes 做笔记
③keep doing sth.持续做某事
[高分句型]
①I like it because it helps me talk with people from different countries.(because 引导原因状语从
句)
②To learn English well, I listen carefully in class and take notes.(不定式作目的状语)期中提分卷-- 2025-2026 学年英语八年级上学期
(山东济南专用)
(满分 150 分 考试用时 120 分钟)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、座号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如
需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用 0.5mm 黑色签字笔
将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.测试范围: Unit1-Unit7(人教版)。
4. 难度系数:0.65。
5.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)
A)听录音,从每组句子中选出一个你所听到的句子。
1. A.In the garden. B.Two hours ago. C.I felt very happy.
2. A.Yes, he was. B.Yes, he did. C.Yes, they did.
3.A.Good morning. B.Good afternoon. C.Good night!
4.A.Good luck! B.Sure, here you are. C.Have a good trip!
5.A.Yes, please.B.Have fun. C.Sorry, I won’t.
B) 在录音中,你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,从每小题 A、B、C 中选出能
回答所给问题的正确答案。
6.What does Kate like very much
A.Paper cuttings. B.Chinese knots. C.Dough toys.
7.What did the woman do last Sunday
A.She stayed at home. B.She called the man. C.She visited her friend.
8.How often does Sally eat vegetables
A.Six times a week. B.Hardly ever. C.Every day.
9.Where is Peter now
A.In the playground. B.At home. C.In a coffee shop.
10.What is Daniel’s favourite subject
A.English. B.Science. C.Maths.
听对话,回答各小题。
11.What are the speakers talking about
A.The future life. B.The school life. C.The future computer.
12.What is the relationship between the speakers
A.Mother and son. B.Sister and brother. C.Teacher and student.
C) 在录音中,你将听到一段对话,对话后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所
给问题的正确答案。
请听对话,回答小题。
13.How does Kevin usually travel
A.By plane. B.By ship. C.By train.
14.When will the girl go to Kunming
A.This spring. B.This summer. C.This winter.
15.Who will go with the girl
A.Her father. B.Her friends. C.Her mother.
D 你将听到一篇短文。短文后有五个小题,请根据短文内容,在每小题所给的 A、B、C 三
个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
16.What does David think of his parents
A.They are hard-working. B.They are strict. C.They are friendly.
17.What is the first rule
A.He must do his homework first.
B.He can’t play computer games.
C.He must come back home on time.
18.What must David do at home
A.Listen to tapes.
B.Look after his younger sister.
C.Do some housework.
19.How many rules are mentioned by David
A.One. B.Two. C.Three.
20.How does David feel about playing computer games
A.Boring. B.Relaxing. C.Surprising.
二、阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
In L. Frank Baum’s The Wonderful Wizard of Oz, Dorothy is carried away from Kansas by
a tornado and lands in the magical Land of Oz. To return home, she must find the Wizard of Oz,
who lives in the Emerald City. Along the way, she befriends a Scarecrow (who wants a brain), a
Tin Woodman (who wants a heart) , and a Cowardly Lion (who wants courage) . Together, they
face flying monkeys, a wicked witch, and tricky paths, but they soon realize that the Wizard
cannot give them what they need—they must find it within themselves. The Scarecrow solves
puzzles, the Tin Woodman shows kindness, and the Lion acts bravely, proving they already
possess the qualities they sought.
21.Why must Dorothy find the Wizard of Oz
A.To find adventure. B.To search for the Wizard.
C.To return home. D.To make friends.
22.What does the Tin Woodman lack
A.A brain. B.A heart. C.Courage. D.Strength.
23.How do the characters get what they need
A.The Wizard gives it to them. B.They find it inside themselves.
C.Dorothy helps them. D.They buy it in the market.
24.What is the main theme of the story
A.Friendship and inner strength. B.The importance of home.
C.Adventures in a magical land. D.How to face challenges.
25.The underlined word “possess” means ________.
A.失去 B.拥有 C.寻找 D.放弃
B
Things to Do Before You Are 18
Are you bored with your daily life Here are some things you should try before you are 18,
because after that it’s too late.
Learn to swim
Seriously, this is so important that it can save your life. If you can’t swim well, you won’t
be able to do water sports like water-skiing, surfing and diving. Even taking a boat trip will be
dangerous for you. Make sure you do it.
Try at least one kind of team sports
Being a good team player is an important skill in life. You can’t just think of yourself, but
have to work well with other people. Other advantages (优 点 ) of team sports like basketball,
football and baseball are that they keep you fit and healthy, and they are also great fun. Teams
usually have a good social life too—you’ll go to lots of parties and make many friends.
Collect something
One of the best hobbies for under 18s is collecting things. You could collect kinds of stamps,
or you could collect things that make you remember what you have done, like cinema tickets for
films you have seen or e-mails from friends. The best way to collect is to have a special album to
put your collection in and to write what each thing means to you. That way you won’t forget.
26.The most important reason for learning to swim is that ________.
A.it can save your life B.it can make you healthy
C.you might easily do lots of things D.it can make you sad
27.“A good social life” in the passage means ________.
A.You will study in groups B.You’ll go to parties and make many friends
C.You’ll take part in many matches D.You’ll take part in many activities
28.The writer tells us that one of the best hobbies is to ________.
A.sing songs B.do some water sports
C.send emails to your friends D.collect something
29.What kind of collection is NOT mentioned (提及) in the passage
A.stamps B.cinema tickets C.e-mails D.snowballs
30.The passage is mainly about ________ before you are 18.
A.good habits to keep B.skills to have
C.three things to do D.important things
C
There are many theaters in Beijing. If you want to know more about them, you can visit our
websites.
Huguang Guild HallIt has a big opera
house. It is one of the four traditional (传统 Chang’an Grand TheaterIt was built
的) theaters in Beijing. Most of the shows in 1937. There are 800 good seats in the
begin at 7:30 p.m. theater.
Price: 70 yuan each person Tel: 010-65101309
Tel: 010-63518284 Web: www.changandaxiyuan.com
Web: www.
Laoshe TeahouseIt was built in 1988.
China Puppet TheaterAs a Laoshe Teahouse was named after the famous
professional theater, China Puppet Theater has writer, Lao She. Visitors can enjoy tea and
shadow plays (皮影戏) and puppet shows (木 Beijing-style (北京风格) snacks and watch
偶戏). Traditional stories make people of all traditional Chinese opera shows there.
ages enjoy themselves. Price: 10 yuan (non-members) and 5 yuan
Price: 50~100 yuan (members)
Tel: 010-64254798 Tel: 010-63021717
Web: www. Web: www.
31.If you want to enjoy Beijing-style snacks, you should go to ________.
A.China Puppet Theater B.Huguang Guild Hall
C.Chang’an Grand Theater D.Laoshe Teahouse
32.What’s the price for two members and one non-member to watch an opera show in Laoshe
Teahouse
A.30 yuan. B.35 yuan. C.20 yuan. D.5 yuan.
33.What can’t we learn about Huguang Guild Hall from the passage
A.Its age. B.Its telephone number.
C.Its price. D.Its beginning time of the shows.
34.Which of the following is TRUE
A.Chang’an Grand Theater is one of the four traditional theaters in Beijing.
B.Huguang Guild Hall can hold 800 people at most.
C.Only young people can enjoy themselves in China Puppet Theater.
D.Laoshe Teahouse was named after the famous writer, Lao She.
35.Where can we read this text
A.In a storybook. B.On the Internet.
C.In a science magazine. D.In a novel.
D
As Xiong Chuanfa, 34, blew a lifelike puppy out of molten maltose (溶化的麦芽糖) in just
minutes, kids looked carefully at him with great surprise, thinking he was a magician.
Xiong Chuanfa has been working on blowing sugar figurines, a Chinese traditional folk art
with a history of over 600 years, for more than twenty years.
In this special art form, the artist heats the syrup (糖浆) to a certain temperature, pulls off a
small amount, makes it into a ball with an open center, presses the open area together and
stretches (拉伸) it to form a tube. Then he blows air into the tube and makes it into different
shapes. The traditional folk art has been listed as a state-level intangible cultural heritage (非物质
文化遗产).
Every morning, Xiong prepares the molten syrup and drives to start his “magic show”
around his city. “Many people, particularly kids, are attracted by this sugar art. After all, the
ancient art is gradually disappearing,” Xiong said. Simon, from Australia, was attracted by a sugar
Bing DwenDwen, the mascot of the Beijing 2022 Winter Olympics, in Xiong’s stall. Simon
couldn’t resist trying to make one himself. However, he couldn’t get the wanted shape though he
tried several times. “It looks simple, but actually it’s very difficult to master the skill,” he said.
Thanks to Xiong’s helping hand, Simon finally saw a horse slowly taking shape. “Can’t believe I’
ve done this,” he said, expressing his joy at how a pot of sugar syrup has been turned into
something “truly amazing”.
Xiong said that blowing sugar figurines (小塑像) can date back to the Ming Dynasty and
that his family has passed down this art for four generations. “My 6-year-old son often blows up a
balloon-like sugar figure, just like I used to do as a child.” he said. Xiong’s wife Wang Li is an
artist of the sugar painting, which is a form of traditional Chinese folk art that uses hot, liquid
sugar to make 2-D things.
“None of the cultural heritage left by our ancestors (祖先) should be lost. They are name
cards of the wonderful Chinese culture and should be spread around the world,” Xiong said. The
couple often show their skills beside colleges to draw youngsters closer to the traditional art and
allow them to experience its charm. “Sugar paintings and sugar figurines are childhood memories
of several generations of Chinese people. We try to combine paper-cutting skills and modern
elements (元素) with sugar figurines, making them similar to modern trend (趋势) while keeping
a balance between beauty and taste. We will spend the rest of our lives helping pass on this
intangible heritage,” Xiong said.
Many people were deeply moved after learning about the family’s story.
36.What is the correct order of making sugar figurines
a. Making it into a sugar ball. b. Stretching it to make a tube.
c. Pulling off some heated syrup. d. Blowing air to make wanted shapes.
A.c-a-b-d B.c-b-a-d C.b-a-c-d D.b-c-a-d
37.The underlined word “resist” in Paragraph 4 probably means ________.
A.be praised by B.stop oneself from C.be attracted by D.remind oneself of
38.Which of the following is true according to the article
A.Xiong’s son blows up a horse with his father’s help.
B.Xiong’s wife is also good at making sugar figurines.
C.Xiong tries to add modern elements to sugar figurines.
D.The Xiongs visit colleges to teach students their skills.
39.What do you think the writer is going to write about
A.More of the family’s story. B.The importance of the intangible heritage.
C.How people learnt about the family. D.What people say about the family.
40.What’s the best title of the passage
A.A Chinese artist on tasty folk art. B.A new modern trend.
C.A balance between beauty and taste. D.Tasty sugar figurines.
三、阅读理解七选五(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
根据短文内容,从短文后所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余
选项。
Do you want to go on a road trip with your friends 41 If you don’t know, here
are some tips (建议) for you.
First, find out why you want to go. And make sure it’s a good reason. 42 But
with a good reason to go, nothing can stop you! These reasons include (包 括 ) trying to find
yourself, having fun with your friends, or just travelling the places you didn’t visit before.
Second, think about who’s coming. If you want to come with someone, write down their
names. After you finish your plan, ask those people about the trip. 43 Can you trust (信
任) them Will they be able to help you
Third, plan your destination (目的地). 44 You can even mark them on a map
with a colour pen.
45 Make sure the transportation you take has enough room for everyone.
A.Here are some questions you should think about.
B.Do you know what to do for a road trip
C.Finally, think of the transportation (交通运输) you’ll take.
D.Road trips take a lot of time and money.
E.It’s easy for you to get to the place if you have a map.
F.Road trips are fun and interesting.
G.Write down the places in your country that you want to go to.
四、补全对话(5 分)
从每题 A、B、C、D 四个选项中,选出一个最佳答案完成对话。
A: Hello, Carlos.
B: Not bad, thank you. What are you doing, Emily
A: I’m reading news about Quan Hongchan now.
B: Yes. But I just know a little about her.
A: Here’s the exciting news. She won the gold medal again at the 2024 Paris Olympic Games.
B: Wow, she is really a talented diver.
A:
B: Totally agree. She encourages us to work hard.
A: Yes. Many young people want to be players like her when they grow up.
B: Sounds great.
A: I want to be a doctor. How about you, Carlos
B: I hope to be a TV reporter one day.
A:
46.A.How’s the weather B.How’s everything going
C.How do you like it D.How do you go there
47.A.Do you know her B.Is she more hard-working
C.Does she sing well D.Are you the same age as her
48.A.That’s why she takes part in the game. B.We can expect to learn a lot about sports.
C.So I think she’s luckier than the others. D.And she’s a good example for us to follow.
49.A.What’s your dream job B.What do you think of her
C.What do you plan to watch D.What do you have in common
50.A.That’s up to you to decide. B.What nice people we are!
C.Hope our dreams will come true! D.You can be anything you want.
五、完形填空 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
Since my mother moved to live with us in the city, she has been much heavier than before.
51 time went by, her health got worse. So I had to take her to see a 52 . My mother
was told to lose weight 53 doing exercise every day. She had no choice (选择) but to
follow 54 the doctor said. I told her that I would exercise with her every morning.
On the first morning, she got up very early 55 ran with me in our neighborhood.
I tried to run slowly 56 she could follow me. After 57 for some minutes, I
told her the proper (恰当的) ways of exercise and the importance of eating healthy food. She
listened to me 58 . It made me 59 that she told me everything very patiently
(耐心地) when I was a kid. On the second morning, I praised her for keeping running with me.
But after two weeks, she wanted to 60 running, because she thought the 61
exercise didn’t work at all. To encourage (鼓励) her, I taught her how to use the facilities (公共设
施) for exercise in our 62 . She began to exercise again.
With my help, it 63 her one month to develop (养成) a good habit of daily
exercise. “Thank you, my dear daughter. Exercise brings health and happiness to me. I will
64 worry about my health.” Her words touched (触动) my heart deeply. I felt happy to make
a big difference to my 65 life.
51.A.As B.But C.So D.When
52.A.nurse B.waiter C.teacher D.doctor
53.A.with B.by C.from D.through
54.A.that B.what C.which D.where
55.A.so B.or C.and D.but
56.A.so that B.such as C.such that D.because of
57.A.eating B.playing C.running D.swimming
58.A.lazily B.quickly C.easily D.carefully
59.A.worry B.wonder C.forget D.remember
60.A.stop B.started C.forget D.go
61.A.two-day B.two-month C.two-week D.two-year
62.A.school B.cinema C.hospital D.neighborhood
63.A.took B.spent C.cost D.paid
64.A.often B.always C.sometimes D.never
65.A.teacher’s B.friend’s C.father’s D.mother’s
六、阅读填空 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Jeff loved eating junk food and playing video games all day long. He didn’t exercise and
often stayed up late at night. As a result, he became heavy and 66 (health). One day,
Jeff’s doctor told him that he must have good 67 (habit) if he wanted to stay healthy.
Jeff 68 (worry) and wondered what he should do.
“Well, you need 69 (start) eating healthier food and exercising,” the doctor said.
“It’s also important for you to get enough sleep.” With these words, the doctor 70 (give)
him some guidebooks and a list of healthy food.
Jeff took the 71 (doctor) advice seriously (认真地). He started to eat more
vegetables and eat 72 (little) junk food than before. He also exercised every day
73 it was hard for him to keep on. He even made sure to sleep eight hours every night and
tried to do some reading instead of playing video games.
At first, it was hard for Jeff to go on his new lifestyle. “I miss my old hobbies,” he told his
friend, Tom. “But think about how much better you will feel if you keep it up,” Tom said. “And
we can 74 (exercise) together to make it more fun.”
Over time, Jeff became thinner. It was nice for him to feel better. In the end, he 75
(know) that a healthy lifestyle was not only about physical health but also about mental (心理的)
health. He thanked the doctor for making him live a happy and healthy life.
七、书面表达(共两节,满分 35 分)
第一节 情境运用(10 分)
根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。
76.A: Did you buy anything for your mother
B: Yes.
77.请用完整语句描述图中大部分学生每天都上网这一情况。(数字部分请使用英文单词)
78.A: Does Kate have as short hair as you, Amy
B: No, she doesn’t.
(请用比较级作答)
79.A: David,
B: Oh, almost twice a week. It’s good for my health.
80.A:
B: I went to the mountains for my vacation.
第二节 写作(25 分)
81.从上学到现在,我们已学过很多学科。在这些学科当中,你最喜欢哪个学科 请
以“My Favourite Subject”为题,写一篇短文。
要求:
(1)你喜欢哪个学科
(2)你喜欢这个学科的原因
(3)介绍一下你学习这个学科的方法或经验。
(4)语句通顺,80 词左右。
My Favourite Subject
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_____________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表