资源简介 / 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科2025-2026学年外研版 (三起) (2024) 四年级英语上册核心考点精练Unit 2 Helping at home考点11:阅读理解-判断学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________阅读短文,判断正误。Zhuge Liang is a clever man. Every morning, he helps his mother do chores. He can tidy the study and clean the floor. Sometimes he takes out the kitchen rubbish. His mother says, “Zhuge Liang, you are a helpful son!”1.Zhuge Liang is a woman. ( )2.He helps his mother in the morning. ( )3.He can clean the study and floor. ( )4.He never takes out rubbish. ( )5.His mother is happy with his help. ( )阅读短文,判断正(T)误(F)。Sima Guang is a clever boy. Every morning, he helps his mother do chores. He can sweep the floor and feed the chicken. Sometimes he washes the dishes. His mother says, “Sima Guang, you are a good helper!”6.Sima Guang is a girl. ( )7.He helps his mother in the morning. ( )8.He can feed the dog. ( )9.He sometimes washes the dishes. ( )10.His mother is happy with him. ( )读一读图表,判断下列句子正(T)误(F)。name sweep the floor make the bed wash the dishes feed the dog tidy the room water the flowersTom √ √Lucy √ √Lily √ ×Mike √ √11.Tom can wash the dishes and make the bed. ( )12.Lucy can feed the dog and wash the dishes. ( )13.Lily can tidy the room but can’t water the flowers. ( )14.Mike can water the flowers and sweep the floor. ( )15.They all like doing chores. ( )阅读希希的劳动评价清单,判断句子正(T)误(F)。To-do List of Grade Four Name: XixiSkill (劳动技能): can’t:0☆; OK:1☆; well:2☆; great:3☆ Involvement (劳动参与): never (从不):0 ☆; sometimes: 1 ☆; often (经常):2☆;every day:3☆Chores Skill InvolvementTake out the rubbish ☆☆☆ ☆☆☆Sweep the yard ☆☆☆ ☆☆Clean the room ☆☆ ☆Wash the clothes ☆Cook the meals(做饭)16.Xixi can cook the meals. ( )17.Xixi can’t sweep the yard. ( )18.Xixi takes out the rubbish every day. ( )19.Xixi never cooks. ( )20.Xixi sometimes washes the clothes and cleans the room. ( )阅读短文,根据短文内容判断下列句子的正(T)误(F)。My name is Li Shan. On the weekend, I often climb the mountain. My father often plays football. My mother and sister often fly a kite.It’s Saturday today. It’s raining. We’re at home. I’m listening to music in my bedroom. My father and mother are in the living room. They’re watching TV. My sister is in the study. She is reading a book. There are many books in the study. She likes the study very much.21.Li Shan often climbs the mountain on the weekend. ( )22.It’s raining. ( )23.Li Shan is in the living room. ( )24.Li Shan’s father and mother are listening to music. ( )25.Li Shan’s sister likes the study very much. ( )阅读短文,判断句子正(T)误(F)。Hello! I’m Tom. I have a happy family. My father is a doctor. He works in a hospital. He likes helping people. My mother is a teacher. She teaches Chinese in a school. She is very kind. I’m a student. I’m in Class 2, Grade 4. I like reading books. After school, I often help my parents do some chores. I can sweep the floor, clean the room and cook. My parents are very happy. We often have fun together.26.My father isn’t a doctor. ( )27.My mother is a nurse. ( )28.I like reading books. ( )29.I can sweep the floor and cook. ( )30.We often have fun together. ( )阅读短文,判断句子正(T)误(F)。My name is Jimmy. I’m 11 years old. I have an interest(兴趣) in puzzles (拼图). I have many friends.Every Monday, I go to drawing lessons with my friends. Every Tuesday, my mother drives (开车) me to school. On Wednesday, I go to a tennis (网球) class. On Thursday, I play outside with my friends after dinner. Every Friday, I help my mother clean the house. On Saturday and Sunday, I get up late and do some sport.31.Jimmy is twelve years old. ( )32.Jimmy likes puzzles. ( )33.Jimmy has a drawing lesson on Tuesday. ( )34.Jimmy plays with friends on Thursday. ( )35.Jimmy reads books every day. ( )阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。My name is Tom. It’s Sunday today. I don’t go to school. I get up at 7:00 in the morning. Then I have breakfast. After breakfast, I do my homework in the study. My mother is cooking in the kitchen. My father is watching TV in the living room. In the afternoon, I play football with my friends in the park. I have a good time on Sundays.36.It’s Saturday today. ( )37.Tom gets up at 7:00 on Sunday. ( )38.Tom does his homework in the living room. ( )39.Tom’s mother is watching TV. ( )40.Tom plays football in the park in the afternoon. ( )阅读短文,判断句子的正(T)误(F)。I’m Ann. It’s Sunday today. My family are doing housework at home. Look! My grandma is in the kitchen. She’s cooking the fish. My grandpa is watering the flowers. Mum is washing clothes. Dad is cleaning the car. My sister is cleaning the floor. My little brother is not doing housework. He’s playing computer games. And I’m drawing pictures.41.It’s Sunday. Ann’s family are doing homework at home. ( )42.Ann’s grandpa is cooking the chicken. ( )43.Mum is washing clothes. ( )44.Ann’s sister is cleaning the floor. ( )45.Ann is playing computer games. ( )阅读短文,判断句子正(T)误(F)。One day, Mr White came home very late. He lost his key. He rang the bell. But no one opened the door. Mr White knocked at the bedroom window. He spoke to his wife, but she didn’t wake up. At last, he stopped and thought for a moment. Then he began to speak like a small child. He said, “Mum, I want to go to the washing room.” At once Mrs White woke up. Then he spoke to her, and she opened the door for him.46.Mr White could find the key to the door. ( )47.Mr White rang the bell and knocked at the bedroom window. ( )48.At last he stopped and left. ( )49.Mr White wanted to go to the washing room. ( )50.His wife didn’t open the door for him. ( )阅读短文,判断正误 (T/F)Hello, I’m Tom. I’m busy every day. I get up at six o’clock and wash my face. Then I have breakfast at seven ten. After that, I go to school. I have three lessons in the morning. At twelve o’clock, I have lunch. In the afternoon, I have lessons from one thirty to three thirty. After class, we do sports on the playground. I go home at six fifteen and have dinner at six thirty. I go to bed at nine o’clock.51.Tom gets up at seven o’clock. ( )52.Tom has breakfast at seven ten. ( )53.Tom has lessons in the morning. ( )54.Tom goes to the playground in the morning. ( )55.Tom goes to bed at nine o’clock. ( )阅读短文,判断句子正(T)误(F)。Hello. I’m Mary. I’m from America. I live in Washington DC. I often do housework with my parents at the weekend. I can clean the floor. Now I’m watering the flowers. My mum is washing clothes. My dad is cooking the meal. I’d like some chicken. It’s yummy. The summer vacation is coming. I’m going to visit my grandparents. I’m going to Qingdao with my parents by plane. I’m going to climb Mount Laoshan and swim in the sea. My parents want to go shopping. We will have a good time!56.Mary is from the US. ( )57.Mary is a helpful girl. ( )58.Mary’s mother is cooking in the chicken now. ( )59.Mary’s family will go to Qingdao by high-speed train. ( )60.Mary wants to climb Mount Taishan in summer vacation. ( )/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com)参考答案及试题解析1.F 2.T 3.T 4.F 5.T【导语】本文讲了诸葛亮。1.句意:诸葛亮是个女人。根据“Zhuge Liang is a clever man.”,可知是个男人,故答案为F。2.句意:他早上帮妈妈。根据“Every morning, he helps his mother do chores.”,可知题干与短文相符,故答案为T。3.句意:他能打扫书房和地板。根据“He can tidy the study and clean the floor.”,可知题干与短文相符,故答案为T。4.句意:他从不倒垃圾。根据“Sometimes he takes out the kitchen rubbish.”,可知有时倒垃圾,故答案为F。5.句意:他的母亲对他的帮助感到高兴。根据“His mother says, “Zhuge Liang, you are a helpful son!””,可知题干与短文相符,故答案为T。6.F 7.T 8.F 9.T 10.T【导语】本文主要讲了司马光帮妈妈做家务的故事。6.句意:司马光是一个女孩。根据文中“Sima Guang is a clever boy.”可知司马光是一个聪明的男孩,句子与原文不符,故答案为F。7.句意:他在早上帮他的妈妈。根据文中“Every morning, he helps his mother do chores.”可知每天早上司马光都帮妈妈做家务,句子与原文相符,故答案为T。8.句意:他会喂狗。根据文中“He can sweep the floor and feed the chicken.”可知司马光会喂鸡,不是喂狗,句子与原文不符,故答案为F。9.句意:他有时候洗盘子。根据文中“Sometimes he washes the dishes.”可知司马光有时候洗盘子,句子与原文相符,故答案为T。10.句意:他的妈妈对他感到满意。根据文中“His mother says, “Sima Guang, you are a good helper!””可知司马光的妈妈对他的帮助感到很满意,句子与原文相符,故答案为T。11.T 12.T 13.T 14.T 15.T【导语】本文讲了做家务。11.句意:汤姆会洗碗和铺床。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。12.句意:露西会喂狗和洗碗。 根据表格可知题干描述正确,故答案为T。13.句意:莉莉会整理房间,但不会浇花。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。14.句意:迈克会浇花和扫地。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。15.句意:他们都喜欢做家务。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。16.F 17.F 18.T 19.T 20.T【导语】本文主要关于希希劳动能力的表格。16.句意:希希会做饭。根据图表可知希希在“做饭”的Skill项有0颗星,说明希希不会做饭,句子与原文不符,故答案为F。17.句意:希希不会扫院子。根据图表可知希希在“扫院子”的Skill项有3颗星,说明希希扫院子扫得很棒,句子与原文不符,故答案为F。18.句意:希希每天都倒垃圾。根据图表可知希希在“倒垃圾”的Involvement项有3颗星,说明希希每天都倒垃圾,句子与原文相符,故答案为T。19.句意:希希从不做饭。根据图表可知希希在“做饭”的Involvement项有0颗星,说明希希从不做饭,句子与原文相符,故答案为T。20.句意:希希有时洗衣服和打扫房间。根据图表可知希希在“洗衣服”的Involvement项有1颗星,在“打扫房间”的Involvement项有1颗星,说明希希有时候洗衣服和打扫房间,句子与原文相符,故答案为T。21.T 22.T 23.F 24.F 25.T【导语】本文讲了周末活动。21.句意:李珊经常在周末爬山。根据“On the weekend, I often climb the mountain.”,可知题干与短文相符,故答案为T。22.句意:正在下雨。根据“It’s raining.”,可知题干与短文相符,故答案为T。23.句意:李珊在客厅里。根据“I’m listening to music in my bedroom.”,可知李珊在卧室里,故答案为F。24.句意:李珊的父母正在听音乐。根据“My father and mother are in the living room. They’re watching TV.”,可知正在看电视,故答案为F。25.句意:李珊的姐姐/妹妹非常喜欢书房。根据“My sister is in the study. She is reading a book. There are many books in the study. She likes the study very much.”,可知题干与短文相符,故答案为T。26.F 27.F 28.T 29.T 30.T【导语】本文介绍了汤姆一家人及汤姆放学后做家务。26.句意:我爸爸不是医生。根据“My father is a doctor.”,可知爸爸是医生,故答案为F。27.句意:我妈妈是一名护士。根据“My mother is a teacher.”,可知妈妈是老师,故答案为F。28.句意:我喜欢读书。根据“I like reading books.”,可知题干与短文相符,故答案为T。29.句意:我会扫地和做饭。根据“I can sweep the floor, clean the room and cook.”,可知题干与短文相符,故答案为T。30.句意:我们经常一起玩。根据“We often have fun together.”,可知题干与短文相符,故答案为T。31.F 32.T 33.F 34.T 35.F【导语】本文主要介绍吉米一周的活动。31.句意:吉米十二岁了。根据“I’m 11 years old.”可知吉米十一岁,故答案为F。32.句意:吉米喜欢拼图。根据“I have an interest (兴趣) in puzzles (拼图).”可知吉米喜欢拼图,故答案为T。33.句意:吉米在周二上画画课。根据“Every Monday, I go to drawing lessons with my friends.”可知是周一上画画课,故答案为F。34.句意:吉米在周四和朋友们一起玩。根据“On Thursday, I play outside with my friends after dinner.”可知是周四和朋友们一起玩,故答案为T。35.句意:吉米每天读书。根据文章内容可知并没有提到读书,故答案为F。36.F 37.T 38.F 39.F 40.T【导语】本文讲了汤姆星期天的活动。36.句意:今天是星期六。根据“It’s Sunday today.”,可知今天是星期天,故答案为F。37.句意:汤姆星期天七点起床。根据“ I get up at 7:00 in the morning.”,可知题干与短文相符,故答案为T。38.句意:汤姆在客厅做作业。根据“After breakfast, I do my homework in the study.”,可知在书房,故答案为F。39.句意:汤姆的妈妈正在看电视。根据“My mother is cooking in the kitchen.”,可知妈妈正在做饭,故答案为F。40.句意:汤姆下午在公园踢足球。根据“In the afternoon, I play football with my friends in the park.”,可知题干与短文相符,故答案为T。41.F 42.F 43.T 44.T 45.F【导语】本文主要讲述了安的家人在星期天的事情。41.句意:今天是周日。安的家人正在家里做家庭作业。根据原文“It’s Sunday today. My family are doing housework at home.”可知我的家人正在做家务,而不是家庭作业,所以题干与原文不相符,故答案为F。42.句意:安的爷爷正在煮鸡肉。根据原文“My grandpa is watering the flowers.”可知我的爷爷正在浇花,而不是煮鸡肉,所以题干与原文不相符,故答案为F。43.句意:妈妈正在洗衣服。根据原文“Mum is washing clothes.”可知妈妈正在洗衣服,所以题干与原文相符,故答案为T。44.句意:安的姐姐/妹妹正在擦地板。根据原文“My sister is cleaning the floor.”可知我的姐姐/妹妹正在擦地板,所以题干与原文相符,故答案为T。45.句意:安正在玩电脑游戏。根据原文“And I’m drawing pictures.”可知我正在画画,而不是玩电脑游戏,所以题干与原文不相符,故答案为F。46.F 47.T 48.F 49.F 50.F【导语】本文主要讲述了怀特先生假装孩子的声音让怀特太太开门的故事。46.句意:怀特先生能找到门的钥匙。根据文中“One day, Mr White came home very late. He lost his key.”可知怀特先生的门钥匙丢了,句子与原文不符,故答案为F。47.句意:怀特先生按了门铃并且敲了卧室的窗户。根据文中“He rang the bell. But no one opened the door. Mr White knocked at the bedroom window. ”可知怀特先生按了门铃而且还敲了卧室的窗户,句子与原文相符,故答案为T。48.句意:最后他停下来离开了。根据文中“At last, he stopped and thought for a moment. ”可知怀特先生最后停了下来又思考了一会儿,并且想到了办法,句子与原文不符,故答案为F。49.句意:怀特先生想去洗手间。根据文中“At last, he stopped and thought for a moment. Then he began to speak like a small child. He said, “Mum, I want to go to the washing room.” ”可知怀特先生假装孩子的声音说想要去洗手间,实际自己并不想去,句子与原文不符,故答案为F。50.句意:他的太太没有给他开门。根据文中“Then he spoke to her, and she opened the door for him. ”可知怀特先生的太太最后给他开门了,句子与原文不符,故答案为F。51.F 52.T 53.T 54.F 55.T【导语】本文主要介绍汤姆一天的活动。51.句意:汤姆在七点起床。根据“I get up at six o’clock and wash my face.”可知是六点起床,故答案为F。52.句意:汤姆在七点十分吃早饭。根据“Then I have breakfast at seven ten.”可知是七点十分吃早饭,故答案为T。53.句意:汤姆在上午有课。根据“I have three lessons in the morning.”可知上午有课,故答案为T。54.句意:汤姆在上午去操场。根据“ In the afternoon, I have lessons from one thirty to three thirty. After class, we do sports on the playground.”可知是下午去操场,故答案为F。55.句意:汤姆九点睡觉。根据“I go to bed at nine o’clock.”可知是九点睡觉,故答案为T。56.T 57.T 58.F 59.F 60.F【导语】本文是关于玛丽和家人的介绍及他们一家人的暑假计划。56.句意:玛丽来自美国。根据原文“I’m from America.”,可知玛丽来自美国,所以题干叙述正确,故答案为T。57.句意:玛丽是一个乐于助人的女孩。根据原文“I often do housework with my parents at the weekend.”,可知玛丽在周末经常跟父母做家务,玛丽乐于助人,所以题干叙述正确,故答案为T。58.句意:玛丽的妈妈现在正在厨房做饭。根据原文“My mum is washing clothes.”,可知玛丽的妈妈正在洗衣服。所以题干叙述错误,故答案为F。59.句意:玛丽一家将乘高铁去青岛。根据原文“I’m going to Qingdao with my parents by plane.”,可知玛丽和父母一起乘飞机去青岛。所以题干叙述错误,故答案为F。60.句意:玛丽想暑假去爬泰山。根据原文“I’m going to climb Mount Laoshan and swim in the sea.”,可知玛丽想要去爬崂山并且在大海里游泳。所以题干叙述错误,故答案为F。21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览