山东省淄博市高青县2025-2026学年六年级上册(10月份)月考英语试题(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

山东省淄博市高青县2025-2026学年六年级上册(10月份)月考英语试题(含答案)

资源简介

淄博市高青县2025-2026学年第一学期
六年级月考试题(10月份)
一、完形填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,从每小题A、B、C、D中选出一个能填入文章中相应空白处的最佳答案。
I’m Jenny, and the boy is Mike. I 1 Mike’s cousin. My 2 is Mike’s 3 . Now, he is in Beijing, China. This is a picture 4 his room in Beijing. It is small(小的),but all his 5 are in the room. That is 6 backpack. It is 7 the chair. He likes 8 music(音乐). His Erhu is on the bed. 9 are his Chinese books. 10 are on the table.
1. A. am B. is C. are D. be
2. A. sister B. mother C. brother D. son
3. A. uncle B. aunt C. father D. teacher
4. A. to B. on C. under D. of
5. A. thing B. hat C. things D. notebook
6. A. he B. she C. his D. her
7. A. in B. on C. of D. to
8. A. English B. Chinese C. Japanese D. American
9. A. That B. It C. This D. Those
10. A. They B. These C. Some D. It’s
二、阅读理解(共16小题,每小题2分,满分32分)
阅读短文A、B并做每篇后面的题目,从每小题所给的四个选项(A、B、C、D)中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
Good morning! I’m Lily. This is a cup. It is a purple cup. It is my cup. What’s that It’s a pen. It’s yellow.
Hi! I’m David. What’s this in English It’s a map. What color is it It is blue. It is my map. That is my key. It is black.
Hello, I’m Tina. This is my bed. My quilt is on (在……上) it. The color of the quilt is yellow. Can you see my jacket It is on the quilt. It is white.
Morning! I am James. What’s this It is an orange. I can spell it, O-R-A-N-G-E. That is a ruler. What color is it It is brown. It is my ruler.
11.David has (有) ________.
①a purple cup ②a blue map ③a black key ④a brown ruler
A.①② B.②③ C.③④ D.②④
12.The underlined word, (画线单词) “bed” means (意思是) “________” in Chinese (中文).
A.教室 B.床 C.操场 D.食堂
13.Which statement is TRUE according to the passage (根据文章哪一个陈述是正确的)
A.Tina has a yellow bed. B.The quilt is white.
C.David has a brown ruler. D.The jacket is on the quilt.
B
Where do farm animals live?Some farms have lots of different animals.Hens,pigs,sheep,and goats live on this farm.Who else lives here?Cows live here,too.Look at the map of the farm.The red hens have nests in the barn(谷仓).Some pigs have pens in the barnyard.Sheep and goats stay out where grass grows.Cows and horses stay out in the field,too.They have room to run.
_____A hen uses her feet to scratch(抓)in the dirt.She looks for seeds and bugs to eat.She uses her beak(鸟嘴)to peck.The hen shows her babies how to peck seeds,too.They love to eat!Who feeds the pigs?The farmer feeds them.He brings them corn and other grains.The farmer gives the animals in the field grass and other plants.The animals needs lots of food.
How do farm animals help?The farmers get food from some of the animals.Hens lay eggs.We eat eggs.The farmers get milk from some of the cows and goats.We drink milk.Farmers ride the horses,too.Lots of animals live on a farm.They help the farmer,and the farmer helps them.
14.Which of the following sentences(句子)can be in the blank(空格)?    
A.Why do farm animals eat?
B.When do farm animals eat?
C.What do farm animals eat?
D.Where do farm animals eat?
15.According to the passage,farm animals eat the food EXCEPT (除了)    .
A.seeds and bugs
B.corn and grains
C.grass and plants
D.milk and eggs
16.Which one is true according to the passage?    
A.Some pigs have nests in the barnyard.
B.The hens teach their babies how to find the food.
C.The animals in the field only eat grass.
D.The farmers don't need the animals' help.
17.What is the best title of this passage?    
A.Animals on a Farm
B.An Interesting Farm
C.Different Animals
D.Animals and farmers
阅读短文C,根据短文内容,从短文后面的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
C
Look! That is Mr. Li’s farm. It is not big, but very beautiful. There are lots of grass and flowers, ____18____: Chickens, ducks,sheep ,cows horses and rabbits. How many sheep does Mr. Li have Let’s count!:One, two, three,....ten sheep. Wow, there are two horses running here! What are these ___19___They are under a big tree. ___20___Yes, there is a cow on the grass. What color is it ___21___How beautiful it is! Do you like Mr. Li’s farm
(
It’s black and white.
Do you see any cows there
They are cute rabbits.
You can also see many kinds of animals.
Where are they
)
D
请阅读以下信息,将其与所给的图片匹配。
22.My name is Jack.I’m a middle school student.I like reading books.Look,some of books are in the bookcase.
23.I’m Mary.I have a big family.My things are everywhere.Where is my schoolbag Can you help me to find it
24.My father is busy(忙碌的).His keys are on the table.It is easy to find and take away it.
25.I’m a boy from England.My name is Dale.I have a red jacket.It is on the bed.
26.My name is Bill Smith.I like playing football(踢足球).I put a picture about football on the wall(墙).
22.    23.    24.    4.      26.     
三、选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容,选择适当的单词填空,使短文意思完整。每个选项只用一次,有两项剩余。
请务必将27—36小题的答案写在答题卡的相应位置!
name, are, an, color, morning, is, blue, pen, it, what’s, it’s,pencil
Good ____27_____! My name ____28_____ Eric. I’m a boy. What’s this It’s ____29_____ orange. What _____30____ is it It’s green. I like green oranges. They ____31_____ yummy (美味的). The orange is on the table.
____32_____ that It’s a_____33____. It’s blue._____34____ Tim’s pen. How do you spell ____35_____ P-E-N. It’s in the pencil box. The pencil box is on the _____36____ desk.
四、语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。
请务必将37—46小题的答案写在答题卡的相应位置!
Hello! My name is Mary. Frank is __37____(I)friend.He is __38___English boy. He is 14 __39____(year) old now. He is a student in a middle school in Beijing. We are classmates at school. __40____(Frank) phone number is 256-5689. We are nice to each other.
Frank’s room is very tidy because he likes cleaning it. Frank’s father is a __41____(teach)in our school. He teaches us Chines. Frank’s mother is also a __42____(China)teacher, __43____she doesn’t teach in our school.Frank has a brother. His name is Mike. They are both __44____Beijing now. My English is not good, so Frank often __45___(help) me with it. I __46____(thank) him a lot for his help. And I hope I can help him with his Chinese.
五、阅读表达(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
Hello, everyone! I’m Tom. This is my bedroom. That is my green bed. It’s very lovely, isn’t it Can you see the pink pillow (枕头) It’s my pillow. I like it very much. The dresser (梳妆台) is beside the bed. It’s brown. And a clock is on the dresser. It’s pink and purple. There is a computer on the desk. I like to use the computer very much. I often use it to do my homework.
Oh, this is my desk. It’s blue. My books are under the desk. The desk is beside the chair. My chair is blue, too. Ah, my baseball! It’s on my chair. I like my bedroom very much!
47.Where is the dresser
____________________________________________________
48.Is the clock on the dresser
____________________________________________________
49.What color is the desk
____________________________________________________
50.Where are the books
____________________________________________________
51.What does Tom often use the computer to do
____________________________________________________
六、书面表达(满分18分)
请务必将短文写在答题卡的相应位置!
假设你是彭超,你的叔叔有一个农场。请根据下面所给要点,写一篇短文,介绍一下这个农场。
要点:
1. 农场很大,有许多花和树;
2. 农场里有一所房子 (house),里面有20头猪 (pig) 和30只鸡 (chicken);
3.农场的中间是一个大湖 (lake),湖面有40只鸭子 (duck)。
提示:
1. My name is...
2. My uncle has a big farm with...
3. There is...on the farm...
4. There are...pigs and...chickens...
5. In the middle of...is...
6. There are...ducks on the lake.
要求:1. 条理清楚、意思连贯、语句通顺、标点正确; 2. 50~60词。
答案
一、完形填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
【主旨大意】本文介绍了珍妮和迈克的物品的位置。
1. A。主语是I时,be动词用am。
2. B。由前一句“我是迈克的表姐。”得知此处用mother或father。
3. B。由前一句得知珍妮的妈妈是迈克的姑妈或姨妈。
4. D。a picture of. . . 意为“……的照片”。
5. C。all后接可数名词复数,故选C。
6. C。由后面的名词得知此处用形容词性物主代词,先排除A、B两项;又因为Mike是男名,故选C。
7. B。in在……里;on在……上;of……的;to向;朝。由题意得知选B。
8. B。由下文Erhu“二胡”可知他喜欢中国音乐。
9. D。由后面的are可知此处的主语应该是复数形式,故选D。
10. A。由于前面是复数名词,故用代词they代替。
阅读理解(共16小题,每小题2分,满分32分)
A
【答案】 11.B 12.B 13.D
【导语】本文是莉莉、大卫、蒂娜、詹姆斯分别介绍了自己有什么物品,以及物品的颜色和名称等。
11.推理判断题。根据“I’m David. What’s this in English It’s a map. What color is it It is blue. It is my map. That is my key. It is black.”可知大卫有一张蓝色的地图和一把黑色的钥匙,因此B选项符合题意,故选B。
12.词义猜测题。根据“My quilt is on (在……上) it.”我的被子在它上面,可推知bed的意思应是“床”,故选B。
13.推理判断题。根据“Can you see my jacket It is on the quilt.”你能看到我的夹克衫吗?它在被子上。可知夹克衫在被子上,因此D选项符合题意,故选D。
B
14.C.句意理解题。根据下文A hen uses her feet to scratch in the dirt.She looks for seeds and bugs to eat.She uses her beak(鸟嘴)to peck.The hen shows her babies how to peck seeds,too.They love to eat!Who feeds the pigs?The farmer feeds them.He brings them corn and other grains.The farmer gives the animals in the field grass and other plants.The animals needs lots of food.母鸡用脚在土里抓东西。她寻找种子和虫子吃。她用嘴啄食。母鸡也教她的孩子们如何啄种子。他们喜欢吃!谁喂猪?农夫喂猪。他给他们带来玉米和其他谷物。农夫给田里的动物喂草和其他植物。动物需要很多食物。本段主要讲农场动物吃什么。结合选项可知,C.What do farm animals eat?农场动物吃什么?符合题意。故选C。
15.D.推理判断题。根据A hen uses her feet to scratch in the dirt.She looks for seeds and bugs to eat.She uses her beak(鸟嘴)to peck.The hen shows her babies how to peck seeds,too.They love to eat!Who feeds the pigs?The farmer feeds them.He brings them corn and other grains.The farmer gives the animals in the field grass and other plants.The animals needs lots of food.母鸡用脚在土里抓东西。她寻找种子和虫子吃。她用嘴啄食。母鸡也教她的孩子们如何啄种子。他们喜欢吃!谁喂猪?农夫喂猪。他给他们带来玉米和其他谷物。农夫给田里的动物喂草和其他植物。动物需要很多食物。可知,根据这篇文章,农场动物吃的食物有种子和虫子;玉米和谷物;草和植物;不包括牛奶和鸡蛋。故选D。
16.B.细节判断题。根据The hen shows her babies how to peck seeds,too.母鸡也教她的孩子们如何啄种子。可知,根据文章母鸡教它们的宝宝如何找到食物,本段是正确的。故选B。
17.A.题目归纳题。根据Where do farm animals live?Some farms have lots of different animals.农场动物住在哪里?有些农场有很多不同的动物。结合内容可知,本文主要讲了农场里的动物。所以这篇文章最好的标题是农场里的动物。故选A。
C
18.D.细节判断题。前句的意思是有很多的草和动物,后面又介绍了很多动物,所以应该选D,意识是你也可以看多很多种动物。
19.C. 细节判断题。前面有问句What are these 所以下面应该回答他们是什么动物。所以选C。
20.B.细节判断题。根据后句Yes, there is a cow on the grass.可以看出前句是一个一般疑问句,所以选B。
21.A.细节判断题。根据上句What color is it 问它是什么颜色的,所以下面答语应该是回答颜色,所以选A。
【主旨大意】通过杰克、玛丽等5人的描述,确定了五种物品的所在位置。
22.E 由文中信息“Look,some of books are in the bookcase.”可知,一些书在书橱里,结合图片内容,故选E。
23.D 由文中信息“My things are everywhere.Where is my schoolbag ”可知,玛丽要找的是书包,故选D。
24.B 由文中信息“His keys are on the table.”可知,钥匙在桌子上,结合图片信息可知选B。
25.A 由文中信息“I have a red jacket.It is on the bed.”可知,我有一件红夹克衫,它在床上。结合图片信息,故选A。
26.C 由文中信息“I put a picture about football on the wall”可知,一张与足球有关的图片在墙上,故选C。
三、选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
【主旨大意】本文Eric 介绍了自己以及桌子上的橙子和Tim 的钢笔。
27. morning.根据语境可知这是问好的一句交际用语。根据备选词汇可知与Good 搭配的单词是morning。
28. is.根据句意“我的名字是Eric。”可知缺少be 动词, 主语是单数, 故选is。
29. an.orange 以元音音素开头, “一个橙子”是an orange, 故填an。
30. color.根据green 可知是提问颜色, 故选color。
31. are.句子缺少be 动词, 主语是复数, 故选are。
32. What’s.结合语境可知是询问物品“是什么”, 故填What’s。
33. pen.根据下文提到的pen 可以推断物品是pen。
34. It’s.结合前后文可知“钢笔是Tim 的”, 故填It’s。注意首字母大写。
35. it.结合上下文可知是拼写pen, 所以用代词it 代替。
36. blue.分析句子, 空格后有名词desk, 可知缺少一个形容词, 结合备选词汇可知只能选blue。
四、语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
37.my.考查形容词性物主代词。因为后面有名词,所以应该用形容词性物主代词my,句意:Frank是我的朋友。
38.an.考查冠词。句意:他是一个英国男孩。后面boy是名词单数,并且English是元音因素开头的,所以用an。
39.years.考查名词复数。句意:他现在14岁。因为前面有数词14,所以后面应该用名词的复数形式。
40.Frank’s.考查名词所有格。句意:Frank的电话号码是256-5689。名词所有格,在名词的后面加’s。
41.teacher.考查名词。句意:Frank的爸爸现在是我们学校的一个老师。teach的名词是teacher。
42.Chinese.考查形容词。Frank的妈妈也是一个中文老师。Chinese修饰后面的名词。
43.but.考查连词。句意:Frank的妈妈也是一个中文老师,但是她不在我们学校任教。表示意义的转折用but。
44.in.考查介词。句意:他们现在在北京。表示在某地用介词in。
45.helps.考查动词。句意:Frank 经常帮助我学习英语,Frank 是第三人称单数,所以动词应该用动词的单三形式。
46.thank.考查动词。句意:我非常感谢他的帮忙。主语是第一人称,所以用thank。
五、阅读表达(共5小题,每小题2分,满分10分)
【参考答案】
47.Beside the bed.
48.Yes, it is.
49.Blue.
50.Under the desk.
51.He often uses it to do his homework.
【主旨大意】本文介绍了Tom的卧室。
47.根据“The dresser (梳妆台) is beside the bed.”可知,梳妆台在床的旁边。故填Beside the bed.
48.根据“And a clock is on the dresser.”可知,钟表在梳妆台上。故填Yes, it is.
49.根据“Oh, this is my desk. It’s blue.”可知,桌子是蓝色的。故填Blue.
50.根据“My books are under the desk.”可知,书在桌子下面。故填Under the desk.
51.根据“I like to use the computer very much. I often use it to do my homework.”可知,Tom经常用电脑写作业。故填He often uses it to do his homework.
六、书面表达(满分18分)
例文:
My name is Peng Chao. My uncle has a big farm with a lot of flowers and trees. There is a big house on the farm and there are twenty pigs and thirty chickens in it. In the middle of the farm is a big lake and there are forty ducks on the lake. I like my uncle's farm. What about you

展开更多......

收起↑

资源预览