【单元考点培优】Unit 2 My school things 考点07:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 2 My school things 考点07:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (三起) (2024) 三年级英语上册核心考点精练
Unit 2 My school things
考点07:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据对话内容,判断句子正误,相符的在题后括号里写“T”,不相符的写“F”。
Lily: Mike, where is your animal book
Mike: It’s in my bag.
Lily: I like animals. Can I see it, please
Mike: Sure. Here you are.
Lily: Look! The monkey is thin and it has a long tail.
Mike: Yes. It likes bananas too.
Lily: How much is this book
Mike: It’s 18 yuan.
1.The animal book is in the bag. ( )
2.Lily likes animals. ( )
3.The monkey is fat. ( )
4.The monkey likes bread. ( )
5.The book is eighteen yuan. ( )
Amy的学校举办了跳蚤市场活动,Amy带上了她的旧物去售卖。阅读对话,判断句子正(T )误(F) 。
Mike: How much is this pencil box
Amy: It’s four yuan.
Mike: OK, I’ll take it. How much is this book
Amy: It’s three yuan. I have five more.
Mike: Thanks. I just want this one. Oh, what’s that Is it a crab
Amy: Yes, it is. These are apples, oranges and grapes.
Mike: Great! How much is it
Amy: Five yuan, or three for fourteen yuan.
Mike: How about three for thirteen yuan
Amy: OK!
6.The pencil box is four yuan. ( )
7.The book is five yuan. ( )
8.One fruit plate is fourteen yuan. ( )
9.Mike spent (花费) a total (总共) of 20 yuan. ( )
10.Mike is a good buyer (买家). ( )
下面是一篇陈杰的自我介绍。根据其中信息判断下列句子的正(T)误(F)。
My name is Chen Jie. I’m a student. My eyes are big. I can see with them. Look! This is my bag. I have four books in(在……内) it. That is my pencil box. I have a pencil and a pen in it. The pencil is long and the pen is short. Oh no! I can’t find my pen.
11.Chen Jie is a teacher. ( )
12.Chen Jie can see with her eyes. ( )
13.Chen Jie has five books in her bag. ( )
14.Chen Jie’s pencil is long. ( )
15.Chen Jie can’t find her pen. ( )
读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hi, I’m Lily. I’m 8 years old. I’m from the UK. I have a pet. It’s a fish. It’s small. It has big eyes and a long tail. I have a sister. She has a pet, too. She has a cat. It’s fat. It has big ears and a long tail. We love our pets. We will draw a picture for them. I need some tools. Where are my tools Oh, it’s in my bag. Look, I have a pink pencil box. I have one pencil, two pens and a ruler in the pencil box. What’s in your bag
16.Lily is from the USA.( )
17.Lily’s sister has a fish. ( )
18.Lily has a fish. It has big eyes and a long tail. ( )
19.Lily and her sister will draw a picture. ( )
20.Lily has two pencils, two pens and a ruler in the pencil box. ( )
Read and judge. 阅读短文,判断正(T)误(F)。
I have a nice bag. It’s blue. In my bag, I have three books. They are red, yellow and green. The green book is an English book. I have two black pencils and three blue pens in it. What about the pink one Oh, it is a ruler. I can draw a line with it. I have some paper, too. I often draw pictures on it too. I like my bag.
21.The red book is an English book. ( )
22.I have three books. ( )
23.I like my bag. ( )
24.I have a nice toy. ( )
25.I have three pens. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello! My name is Lucy. I’m from Canada. I have long black hair and big eyes. Look at my bag! It’s yellow. There is a red pencil box, a green ruler, and three books in it. I like animals very much. On Sunday, I go to the zoo with my father. I see tall giraffes, fat pandas and cute monkeys. The pandas are from China. They eat bamboo. The monkeys like bananas.
26.Lucy has short black hair. ( )
27.There is a green ruler in the bag. ( )
28.I don’t like animals. ( )
29.The pandas are from Canada. ( )
30.The monkeys like bamboo. ( )
阅读对话,判断正(T)误(F)。
Mrs Black: Let’s go to the toy shop.
David: Great!
Mrs Black: Look at the toys. Do you like the toy cars, David
David: No. I like toy planes. I’d like one blue toy plane.
Mrs Black: All right. How about that doll (娃娃)
David: I don’t like it. Maybe (也许) Amy likes it.
Mrs Black: OK. Let’s buy a doll for Amy. A doll, please.
Seller (售货员): This pink one or that white one
Mrs Black: This pink one.
Seller (售货员): OK. Here you are.
Mrs Black: Thanks.
31.They can see many books here. ( )
32.David likes toy planes. ( )
33.Mrs Black would like a doll for herself (她自己). ( )
34.David is very happy today. ( )
35.They buy a pink toy plane and a blue doll at last (最终). ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hi, I’m Jason. I have many old things at home. I have some toys. I have a ball. It’s nice. I have a doll. It’s cute. I also have a toy car and a toy boat. They are old, but they are good. You can play with them. If (如果) you like them, you can keep them. Please call (打电话) me at 85789650.
36.Jason has a doll. ( )
37.Jason’s ball is nice. ( )
38.The toy car is old and not good. ( )
39.Jason has five old things at home. ( )
40.If you want to keep the toy boat, you can call 85789650. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
I’m Ellen. I have some old books. They are nice and interesting(有趣的). I put them in my schoolbag. I take them to school. My friends can read them. I have some old clothes. They are still good, but they are small for me. I put them in a box. I give them away to some small children. I have some old toys. They are still nice. I give them to my little sisters and brothers. They like them.
41.Ellen takes the old books to school. ( )
42.Ellen puts old clothes in a box. ( )
43.Ellen gives the old toys to her friends. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Tingting. I have many toys. Look at this one. It’s a red toy car. I like the colour. But it’s old. That is a doll. It is colourful and beautiful. I love it very much. This is a ball. Pipi, my pet dog, likes it. That is a toy boat. It’s new. I give it to my little brother.
44.The toy car is orange and old. ( )
45.Tingting likes red. ( )
46.Tingting has a pet dog. It likes the ball. ( )
47.Tingting gives a new toy boat to her little brother. ( )
根据短文内容判断句子正(T)误(F)。
Hello, I’m John. Look, this is my bedroom (卧室). It’s big and clean. I have a big bed (床) and a new desk. My schoolbag is on the bed. It’s blue. My pencil case is on the desk. It’s green. By the pencil case, you can see some apples and oranges. I like apples. They’re sweet. I have a little cat. Where is it Oh, it’s behind my schoolbag.
48.John has a big and dirty bedroom. ( )
49.John’s pencil case is on the desk. ( )
50.The desk is green. ( )
51.Some apples are by the pencil case. ( )
52.The cat is behind the bed. ( )
我能阅读短文。判断下列句子是(T)否(F)跟短文内容相符。
Hi! My name is Sam. Today is a great day. It’s my birthday. I get many gifts from my classmates. Look! I have a nice blue cap. It’s from Chen Jie. Here is a toy elephant from Mike. It has a long nose. It can sing and dance. So cool! Look at the toy boat. It’s from John. It is in the box. They say “Happy birthday, Sam!” Ha-ha! I’m so happy!
53.Today is Mike’s birthday. ( )
54.The toy elephant can sing and draw. ( )
55.Sam is very happy today. ( )
56.The toy boat is in the box. ( )
57.Sam gets many gifts from his classmates and neighbours. ( )
阅读对话,判断下列句子与对话内容相符。
Amy: Hi, Tom. What’s in your bag
Tom: Look, Amy. This is my new picture book.
Amy: Look at this picture. A small bird is on the boat. And a yellow bird is in the desk. There are thirteen birds.
Tom: And I see fifteen kites. How many balls do you see
Amy: I see twelve.
Tom: Good! How many cars do you see in the picture
Amy: I see eleven cars.
58.Tom has a new picture book. ( )
59.Tom sees twelve birds in the picture. ( )
60.A small bird is on the car. ( )
61.Tom sees fifteen kites. ( )
62.Amy sees twenty balls. ( )
根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
Look at the picture. I have three pencils. They are in the toy boat. I have a ball. It’s on the chair. And I have a toy car. It is in the bag. Where’s my map Oh, it’s on the desk. What’s under the desk It’s a cap.
63.The pencils are in the bag. ( )
64.The ball is on the chair. ( )
65.The toy car is in the toy boat. ( )
66.I have seven pencils. ( )
67.The cap is under the desk. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
Hi, I’m Lily. I have many old toys. My favorite(最喜欢的) toy is a red boat. It’s on the shelf. My ball is under the bed. I have two old cars. One is yellow, and the other(另一个) is blue. They’re in the box.
68.Lily’s favorite toy is a blue boat. ( )
69.The ball is on the bed. ( )
70.Lily has two old cars. ( )
71.The yellow car is in the box. ( )
72.Lily doesn’t like old toys. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.T 3.F 4.F 5.T
【导语】本文主要介绍动物书及书里的猴子。
1.句意:动物书在包里。根据“Lily: Mike, where is your animal book Mike: It’s in my bag.”可知动物书在包里,故答案为T。
2.句意:莉莉喜欢动物。根据“Lily: I like animals.”可知莉莉喜欢动物,故答案为T。
3.句意:猴子是胖的。根据“The monkey is thin and it has a long tail.”可知猴子是瘦的。故答案为F。
4.句意:猴子喜欢面包。根据“It likes bananas too.”可知猴子喜欢香蕉,故答案为F。
5.句意:这本书18元。根据“It’s 18 yuan.”可知是18元,故答案为T。
6.T 7.F 8.F 9.T 10.T
【导语】本文讲了学校的跳蚤市场活动。
6.句意:这个铅笔盒四元。根据“Mike: How much is this pencil box Amy: It’s four yuan.”,可知题干与对话相符,故答案为T。
7.句意:这本书五元。根据“Mike: OK, I’ll take it. How much is this book Amy: It’s three yuan.”,可知书三元,故答案为F。
8.句意:一个水果盘十四元。根据“Amy: Five yuan, or three for fourteen yuan.”,可知三个十四元,故答案为F。
9.句意:迈克总共花了20元。根据全文可知迈克买了一个铅笔盒,一本书和三个水果盘,共花了20元,故答案为T。
10.句意:迈克很会买东西。根据“Mike: How about three for thirteen yuan Amy: OK!”,可知题干与对话相符,故答案为T。
11.F 12.T 13.F 14.T 15.T
【导语】本文主要是陈杰的自我介绍。
11.句意:陈杰是个教师。根据文中“I’m a student.”可知陈杰是一个学生,不是教师,故答案为F。
12.句意:陈杰可以用她的眼睛看。根据文中“My eyes are big. I can see with them.”可知陈杰可以用自己的眼睛看东西,故答案为T。
13.句意:陈杰有五本书在她的包里。根据文中“This is my bag. I have four books in it.”可知陈杰的包里有四本书,不是五本书,故答案为F。
14.句意:陈杰的铅笔是长的。根据文中“The pencil is long and the pen is short.”可知陈杰的铅笔是长的,故答案为T。
15.句意:陈杰不能找到她的钢笔。根据文中“I can’t find my pen.”可知陈杰找不到她的钢笔,故答案为T。
16.F 17.F 18.T 19.T 20.F
【导语】本文主要介绍莉莉及其妹妹两个人的宠物。
16.句意:莉莉来自美国。根据“I’m from the UK.”可知莉莉来自英国,故答案为F。
17.句意:莉莉的妹妹有一条鱼。根据“She has a pet, too. She has a cat.”可知莉莉的妹妹的宠物是猫,故答案为F。
18.句意:莉莉有一条鱼。它有大眼睛和长尾巴。根据“It’s a fish. It’s small. It has big eyes and a long tail.”可知莉莉的鱼有大眼睛和长尾巴,故答案为T。
19.句意:莉莉和她的妹妹将画画。根据“We will draw a picture for them.”可知她们将画画,故答案为T。
20.句意:在莉莉的铅笔盒里有两支铅笔,两支钢笔和一把尺子。根据“I have one pencil, two pens and a ruler in the pencil box.”可知有一支铅笔,两支钢笔和一把尺子,故答案为F。
21.F 22.T 23.T 24.F 25.T
【导语】本文讲了学习用品。
21.句意:红色的书是一本英语书。根据“The green book is an English book.”,可知绿色的书是一本英语书,故答案为F。
22.句意:我有三本书。根据“In my bag, I have three books.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
23.句意:我喜欢我的包。根据“I like my bag.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
24.句意:我有一个漂亮的玩具。根据“I have a nice bag.”,可知有一个漂亮的包,故答案为F。
25.句意:我有三支钢笔。根据“I have two black pencils and three blue pens in it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
26.F 27.T 28.F 29.F 30.F
【导语】本文介绍了露西,她的学习用品和动物园里的动物。
26.句意:露西有一头黑色的短发。根据“My name is Lucy. I’m from Canada. I have long black hair and big eyes.”,可知露西有一头黑色的长发,故答案为F。
27.句意:包里有一把绿色的尺子。根据“Look at my bag! It’s yellow. There is a red pencil box, a green ruler, and three books in it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
28.句意:我不喜欢动物。根据“I like animals very much.”,可知露西非常喜欢动物,故答案为F。
29.句意:熊猫来自加拿大。根据“The pandas are from China.”,可知熊猫来自中国,故答案为F。
30.句意:猴子喜欢竹子。根据“The monkeys like bananas.”,可知猴子喜欢香蕉,故答案为F。
31.F 32.T 33.F 34.T 35.F
【导语】本文讲了买玩具。
31.句意:他们可以在这里看到很多书。根据“Let’s go to the toy shop.”,可知能看到很多玩具,故答案为F。
32.句意:大卫喜欢玩具飞机。根据“David: No. I like toy planes.”,可知题干与对话相符,故答案为T。
33.句意:布莱克夫人自己想要一个洋娃娃。根据“Mrs Black: OK. Let’s buy a doll for Amy. A doll, please.”,可知想给艾米买一个洋娃娃,故答案为F。
34.句意:大卫今天很高兴。根据对话可知给大卫买了喜欢的玩具飞机,可知他是高兴的,故答案为T。
35.句意:他们最终买了一架粉红色的玩具飞机和一个蓝色的洋娃娃。根据“I’d like one blue toy plane. This pink one.”,可知买的是蓝色的玩具飞机和粉红色的洋娃娃,故答案为F。
36.T 37.T 38.F 39.F 40.T
【导语】本文介绍杰森的旧物品。
36.句意:杰森有一个洋娃娃。根据“I have a doll.”可知杰森有一个洋娃娃,句子与原文相符,故答案为T。
37.句意:杰森的球很好。根据“I have a ball. It’s nice.”可知杰森的球很好。句子与原文相符,故答案为T。
38.句意:玩具车又旧又不好。根据“I also have a toy car and a toy boat.They are old, but they are good. 我还有一辆玩具车和一艘玩具船。它们虽然旧了,但状况还不错。”可知玩具车虽然旧但是还是挺好的。句子与原文不符,故答案为F。
39.句意:杰森家里有五件旧物品。根据原文列举的只有四件,句子与原文不符,故答案为F。
40.句意:如果你想保留这个玩具船,可以拨打85789650。根据“If (如果) you like them, you can keep them. Please call (打电话) me at 85789650.”可知如果你喜欢并想要它们(旧物),可以拨打85789650。句子与原文相符,故答案为T。
41.T 42.T 43.F
【导语】本文讲了旧物。
41.句意:艾伦把旧书带到学校。根据“I have some old books. They are nice and interesting(有趣的). I put them in my schoolbag. I take them to school.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
42.句意:艾伦把旧衣服放进一个箱子里。根据“I have some old clothes. They are still good, but they are small for me. I put them in a box.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
43.句意:艾伦把旧玩具送给她的朋友。根据“I have some old toys. They are still nice. I give them to my little sisters and brothers.”,可知给弟弟妹妹,故答案为F。
44.F 45.T 46.T 47.T
【导语】本文讲了婷婷的玩具。
44.句意:这辆玩具车是橙色的,而且很旧。根据“It’s a red toy car. I like the colour. But it’s old.”,可知玩具车是红色的,故答案为F。
45.句意:婷婷喜欢红色。根据“It’s a red toy car. I like the colour.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
46.句意:婷婷有一只宠物狗。它喜欢球。根据“This is a ball. Pipi, my pet dog, likes it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
47.句意:婷婷送给弟弟一只新玩具船。根据“That is a toy boat. It’s new. I give it to my little brother.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
48.F 49.T 50.F 51.T 52.F
【导语】本文主要介绍约翰的卧室内的物品及方位。
48.句意:约翰有一个又大又乱的卧室。根据“Look, this is my bedroom (卧室). It’s big and clean.”可知是又大又整洁,故答案为F。
49.句意:约翰的铅笔盒在书桌上。根据“My pencil case is on the desk.”可知铅笔盒在书桌上,故答案为T。
50.句意:书桌是绿色的。根据“My pencil case is on the desk. It’s green.”可知铅笔盒是绿色的,故答案为F。
51.句意:一些苹果在铅笔盒旁边。根据“By the pencil case, you can see some apples and oranges.”可知苹果在铅笔盒旁边,故答案为T。
52.句意:猫在床后面。根据“Where is it Oh, it’s behind my schoolbag.”可知猫在书包后面,故答案为F。
53.F 54.F 55.T 56.T 57.F
【导语】本文讲了萨姆的生日礼物。
53.句意:今天是迈克的生日。根据“My name is Sam. Today is a great day. It’s my birthday.”,可知今天是萨姆的生日,故答案为F。
54.句意:玩具大象会唱歌和画画。根据“Here is a toy elephant from Mike. It has a long nose. It can sing and dance.”,可知玩具大象会唱歌和跳舞,故答案为F。
55.句意:萨姆今天很高兴。根据“I’m so happy!”,可知题干与短文相符,故答案为T。
56.句意:玩具船在盒子里。根据“Look at the toy boat. It’s from John. It is in the box.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
57.句意:萨姆从同学和邻居那里得到了很多礼物。根据“I get many gifts from my classmates.”,可知萨姆从同学那里得到很多礼物,故答案为F。
58.T 59.F 60.F 61.T 62.F
【导语】本文讲了图画书里的内容。
58.句意:汤姆有一本新图画书。根据“Tom: Look, Amy. This is my new picture book.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
59.句意:汤姆在画中看到十二只鸟。根据“There are thirteen birds.”,可知汤姆在画中看到十三只鸟,故答案为F。
60.句意:一只小鸟在车上。根据“A small bird is on the boat.”,可知一只小鸟在船上,故答案为F。
61.句意:汤姆看见十五只风筝。根据“Tom: And I see fifteen kites.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
62.句意:艾米看到了二十个球。根据“Tom: And I see fifteen kites. How many balls do you see Amy: I see twelve.”,可知艾米看到十二个球,故答案为F。
63.F 64.T 65.F 66.F 67.T
【导语】本文讲了物品与方位。
63.句意:铅笔在包里。由文中“I have three pencils. They are in the toy boat.” 可知,铅笔在玩具船里,不在包里,故答案为F。
64.句意:球在椅子上。由文中“I have a ball. It’s on the chair.” 可知,球在椅子上,句子表述正确,故答案为T。
65.句意:玩具汽车在玩具船里。由文中“And I have a toy car. It is in the bag.” 可知,玩具汽车在包里,不在玩具船里,故答案为F。
66.句意:我有七支铅笔。由文中“I have three pencils.” 可知,“我”有三支铅笔,不是七支,故答案为F。
67.句意:帽子在桌子下面。由文中 “What’s under the desk It’s a cap.” 可知,帽子在书桌下面,句意表述正确,故答案为T。
68.F 69.F 70.T 71.T 72.F
【导语】本文讲了莉莉的玩具和位置。
68.句意:莉莉最喜欢的玩具是一只蓝色的船。根据“My favorite(最喜欢的) toy is a red boat.”,可知莉莉最喜欢的玩具是一只红色的船,故答案为F。
69.句意:球在床上。根据“My ball is under the bed.”,可知球在床下,故答案为F。
70.句意:莉莉有两辆旧车。根据“I have two old cars.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
71.句意:黄色的汽车在盒子里。 根据“I have two old cars. One is yellow, and the other(另一个) is blue. They’re in the box.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
72.句意:莉莉不喜欢旧玩具。根据全文可知没说莉莉不喜欢旧玩具,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览