【单元考点培优】Unit 2 My school things 考点09:阅读理解-任务型-2025-2026学年外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 2 My school things 考点09:阅读理解-任务型-2025-2026学年外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (三起) (2024) 三年级英语上册核心考点精练
Unit 2 My school things
考点09:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
三年级(2)班即将开展期中评优活动,苏老师统计了大家喜爱的奖品及原因。看统计图,完成下列任务。
1.请帮苏老师分析统计图的情况,将奖品按照喜爱度从高到低的顺序 排列,将序号写在横线上。
A.ruler B.pencil box C. notebook D.schoolbag E. pencil F. eraser
2.请根据同学们所阐述的原因,帮他们填入想要的奖品。
Lanlan: I choose the . I can use it to draw a line.
Li Bin: I choose the . I can put my pens and pencils in it.
Anna: I choose the and the . They can help me write and correct the answers. (改正答案)
Linlin:I choose the . I can take notes (记笔记) on it.
3.假如你选择了书包,仿照任务二中的句子写一下你的原因。
阅读Mike对自己整理旧物的介绍,完成下列任务。
I find some old things at home. I sort and put them in different (不同的) boxes. I can reuse them.
Look at the school things. I put an old bag on the bed. It is still nice. My brother can keep it. I put some old books in the book box. I take this box to school and share the books.
I also have some toys. The old dolls are on the shelf. I can use them to make a bed for my dog. And I give away some old balls. My old toy cars are under the bed. I will sell them.
4.根据短文内容选择合适的答案。
(1) Mike 整理旧物的正确顺序是 。
①sort old things ②reuse old things ③find old things
④put old things in different boxes
A.②③④① B.③①④② C. ①③②④
(2) What old things does Mike have
A.School things. B.Toys. C. School things and toys.
(3) Mike will the old toy cars.
A.share B.give away C. sell
5.根据短文内容,补全下列句子(每空一词)。
(1) Where is the bag It’s the bed.
(2) Mike can use the old to make a bed for his dog.
阅读短文,完成下列任务。
Hello, I’m Amy. I’m a student from the UK. I love Sichuan, China very much. And I like the shadow puppet (皮影). I learn to make it. We use some paper, pencils, crayons, scissors and sticks (棍子) to make them. Then I play with them.
I make some new friends here too. They’re friendly. Li Ming is my neighbour. He has a happy family. He often makes cards for his families. And I often say “Love you!” to my families. We express our love in different ways.
6.圈出Amy制作皮影时用到的材料标号。
A. B. C. D. E. F.
7.阅读Amy的朋友圈,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Amy learns to make the kite. ( )
(2) Li Ming often says “Love you!” to his families. ( )
(3) Amy loves China very much. ( )
(4) Li Ming is Amy’s neighbour. ( )
(5) Amy is from China. ( )
阅读理解。
Hello, I’m Leo. This is my bag. It’s big. What’s in it A book, a kite, a water bottle and a card. Look at the book. It’s my sense book. In the book, I see teachers and students. I have a new pencil box. Please have a look. A pencil, a pen, a ruler and an eraser are in it. I like my bag very much. It helps me a lot.
8.判断正误,正确的写T,错误的写F。
(1) Leo has a small bag. ( )
(2) There is a sense book in Leo’s bag. ( )
(3) Leo doesn’t like his bag. ( )
9.将Leo 的物品归类。
A.B.C. D.E. F. G. H.
(1) things in the bag:
(2) things in the pencil box:
读一读,完成下列各题。
Hello, I am Sam. Today is a great day. It’s my birthday. I get many gifts from my new friends. Look! I have a blue cap. It’s from Zhang Li. It’s cool. Here is a toy elephant from Anna. It has a long nose and two big ears. Look at the toy boat. It’s so nice. It’s from Su Yun. Look! A ball is under the desk. It’s from Jim. My sister Sarah buys me a big cake. Let’s eat the cake!
10.连一连。Sam收到了很多礼物,请将礼物与送礼物的人用线连起来。
11.选一选。
(1) Where is the ball ( )
A.On the bed. B.Under the desk. C. In the desk.
(2) What colour is the cap ( )
A.Blue. B.Red. C. Yellow.
(3) How is Sam feeling today (Sam今天心情怎样?) ( )
A. B. C.
读一读,完成下列任务。
Hi, my name is Bob. I’m from Canada. I like fruit and noodles. This is my pet, Cici. It’s a rabbit. It’s small and cute. It has long ears and a short tail. It likes vegetables.
Look! I have a big box here. What’s in it Twelve erasers, fourteen rulers, fifteen crayons and eighteen books.
12.根据短文内容,选择正确的选项。
(1) Bob is from .
A.China B.Canada.
(2) Cici has a tail.
A.long B.short
(3) Bob has erasers.
A.twelve B.eighteen
13.根据短文内容,选择正确的单词完成句子(有两个词为多余项)。
books fifteen fourteen fruit noodles vegetables
(1) Bob likes and .
(2 Bob has crayons and eighteen .
阅读短文,完成下列任务。
Hello, I’m Nina. I’m from Xinjiang. I’m eleven. I have some grapes. They are really nice. Let’s have some grapes together!
Hello, I’m Peter. I’m from the UK. I’m twelve years old. I have a ball. It’s blue and red. We can play together.
Good morning. I’m Billy. I’m from Canada. I’m thirteen. I have a new kite. Look! It’s in my bag. We can fly a kite(放风筝) together after lunch.
Hi, my name’s Alice. I’m from the USA.I’m ten. I have nineteen crayons. We can draw together.
14.将新朋友与他们所带的物品连起来。
(1) Nina a.
(2) Peter b.
(3) Billy c.
(4) Alice d.
15.根据短文内容,选择正确的选项。
(1) Who’s from China ( )
A.Nina. B.Peter. C. Alice.
(2) Where’s Billy’s kite ( )
A.In his bag. B.On his bag. C. Under his bag.
(3) How old is Peter ( )
A.Eleven. B.Twelve. C. Thirteen.
(4) What colour is the ball ( )
A.It’s blue. B.It’s red. C. It’s blue and red.
(5) How many crayons does Alice have ( )
A.Twenty. B.Nineteen. C. Eighteen.
在校园市集中,学校组织为“希望小学”捐赠物品的活动,同学们都积极响应。读一读,完成任务。
Ann I have ten books, six pens and two bags. I have four dolls. They are nice. Betty I have five caps, twelve coloured pencils and twenty books.
David I have three bags, two caps, thirteen books and two balls. Tom I have nineteen books, eight rulers, fifteen pencils and three cars.
16.根据每个人的描述,判断正(T)误(F)。
(1) Ann has 5 dolls. ( )
(2) Betty has 20 coloured pencils. ( )
(3) David has 13 bags. ( )
(4) Tom has 8 rulers. ( )
(5) The boys and girls have 10 toys. ( )
17.统计下列物品的数量,在括号中填写阿拉伯数字。
(1) ( )
(2) ( )
(3) ( )
阅读短文,完成任务。
Hi, I’m Tongtong. Look, this is my bag. I have an eraser, a book and two pencils in my bag. I read my book and I draw a picture with my pencil.
I have a pet friend. Its name is Baixue. It is a cat. It has small ears and a long tail. It can see and hear the mice(老鼠).
18.根据短文内容,选择正确答案。
(1) My ______ is in my bag. ( )
A. B. C.
(2) I can draw a picture with ______. ( )
A. B. C.
19.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) I have two erasers. ( )
(2) Baixue is a cat. ( )
(3) Baixue has big ears and a long tail. ( )
阅读短文,完成下列任务。
I’m Jack. I am from the USA.I am twelve years old. I am very happy today. I see many things. I see fifteen kites and eight balls. I see fourteen toy cars. I like the black car. It’s so cool. I see a cute dog. It has a long body. It has short legs. I see lots of fruit. Apples are sweet (甜的). But I don’t like apples. Grapes are my favourite (最喜爱的). Where is my blue cap Is it in the box No, it isn’t. Ah, it’s under my bag.
20.阅读短文,选择正确的答案。
(1) How old is Jack ( )
A.He’s 11. B.He’s 12. C. He’s 20.
(2) Jack sees _____ kites. ( )
A.13 B.15 C. 12
(3) Where is Jack’s cap ( )
A.It’s on the book. B.It’s in his bag. C. It’s under his bag.
21.阅读短文,补全句子。
(1) Jack sees toy cars.
(2) The dog has a .
我会阅读。Sarah设计了一张旧物改造的海报。读一读,完成下列任务。
How to make a pencil box
I like to make things. Let’s make a pencil box with an old bottle.
Here are four easy steps:
Step 1: Find an old bottle
It cannot be too big or too small.
Step 2: Clean it
Clean the bottle. And let it dry. Now, it looks nice!
Step 3: Cut the bottle
Cut the bottle and then make a cover.
Step 4: Put pencils in
Put your pencils in the bottle. It’s a great pencil box!
22.读一读,选择正确的答案。
(1) We can make a _______. ( )
A.toy car B.pencil box C. bag
(2) We need to find _______. ( )
A.an old bottle B.a box C. a new bottle
(3) We can put pencils in it. It’s _______. ( )
A.big B.small C. great
23.读一读,用数字1—4给图片排序。
( ) ( ) ( ) ( )
Mike在介绍他的房间。阅读短文,完成下列任务。
I’m Mike. This is my room. It is small but nice. There is a desk and a chair in my room. The door is yellow and the windows are blue. Look at the desk! You can see five rulers, ten pencils and a schoolbag on it. And I have nine books, too. I love books and I love my room, too.
24.写出下列物品的数量。(填阿拉伯数字)
(1)
(2)
(3)
(4)
25.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Mike’s room is big and nice. ( )
(2) There is a desk and a chair in the room. ( )
(3) The door is blue and the windows are yellow. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D B C E A F 2.ruler pencil box pencil eraser notebook 3.
【导语】本文主要是介绍学生们喜爱的奖品及原因。
1.根据统计图,可知喜爱度最高的是书包schoolbag,其次是铅笔盒pencil box,接下来是笔记本notebook,然后是铅笔pencil,接下来是尺子ruler,最后是橡皮eraser,故答案为D,B,C,E,A,F。
2.句意:我选择___。我可以用它画线。根据句意可知应是尺子ruler,故答案为ruler。
句意:我选择____。我可以把我的钢笔和铅笔放在它里面。根据句意可知是铅笔盒pencil box,故答案为pencil box。
句意:我选择____和____。他们能帮助我写和改正答案。根据句意可知是铅笔pencil和橡皮eraser,故答案为pencil,eraser。
句意:我选择____。我可以在它上面记笔记。根据句意可知是笔记本notebook,故答案为notebook。
3.可说:我选择书包。我可以把我的书,铅笔盒和笔记本放在里面。故答案为。
4.B C C 5.;
【导语】本文主要介绍迈克整理自己的旧物。
4.(1)①整理旧物 ②重新使用旧物 ③找出旧物 ④把旧物放进不同的箱子里。根据“I find some old things at home. I sort and put them in different (不同的) boxes. I can reuse them.”可知是先找出旧物,再整理它们并把它们放进不同的箱子里,最后是可以重新使用旧物,所以应是③①④②,故选B。
(2)句意:迈克有什么旧物?A学校用品。B玩具。C学校用品和玩具。根据“Look at the school things.”和“I also have some toys.”可知是有学校用品和玩具,故选C。
(3)句意:迈克将____旧的玩具汽车。A分享,B赠送,C卖。根据“My old toy cars are under the bed. I will sell them.”可知是卖掉玩具汽车,故选C。
5.(1)句意:包在哪里?它在床____。根据“I put an old bag on the bed.”可知是在床上,故答案为。
(2)句意:迈克能使用旧___来给他的狗做一个床。根据“The old dolls are on the shelf. I can use them to make a bed for my dog.”可知是旧的洋娃娃,故答案为。
6.圈B,A,F,E,D 7.F F T T F
【导语】本文主要介绍艾米制作皮影和介绍用不同的方式对家人表达爱。
6.根据“We use some paper, pencils, crayons, scissors and sticks (棍子) to make them.”可知需要纸,铅笔,蜡笔,剪刀和棍子,故答案为圈B,A,F,E,D。
7.(1)句意:艾米学习制作风筝。根据“And I like the shadow puppet (皮影). I learn to make it.”可知学习制作皮影,故答案为F。
(2)句意:李明经常对他的家人说“爱你!”根据“He often makes cards for his families.”可知是经常为家人做卡片,故答案为F。
(3)句意:艾米非常爱中国。根据“I love Sichuan, China very much.”可知很爱中国,故答案为T。
(4)句意:李明是艾米的邻居。根据“Li Ming is my neighbour.”可知李明是艾米的邻居,故答案为T。
(5)句意:艾米来自中国。根据“I’m a student from the UK.”可知是来自英国,故答案为F。
8.F T F 9.HABD CFGE
【导语】本文主要介绍里欧的包及其里面的物品。
8.(1) 句意:里欧有一个小书包。根据“This is my bag. It’s big.”可知是大的,故答案为F。
(2) 句意:在里欧的书包里有一本感知书。根据“It’s my sense book.”可知有一本感知书,故答案为T。
(3) 句意:里欧不喜欢他的包。根据“I like my bag very much.”可知喜欢他的包,故答案为F。
9.(1) 词义:包里的物品:根据“What’s in it A book, a kite, a water bottle and a card.”可知有书,风筝,水瓶和卡片,故答案为HABD。
(2) 词义:铅笔盒里的物品:根据“I have a new pencil box. Please have a look. A pencil, a pen, a ruler and an eraser are in it.”可知铅笔盒里有铅笔,钢笔,直尺和橡皮,故答案为CFGE。
10. 11.B A A
【导语】本文讲了萨姆生日时收到的礼物。
10.根据“I have a blue cap. It’s from Zhang Li. Here is a toy elephant from Anna. Look at the toy boat. It’s so nice. It’s from Su Yun. A ball is under the desk. It’s from Jim.”,可知张莉送的是蓝色的帽子,安娜送的是玩具大象,苏云送的是玩具船,吉姆送的是球,故答案为。
11.(1)句意:球在哪?A在床上。B在桌子下面。C在桌子里。根据“A ball is under the desk.”,可知球在桌子下面,故选B。
(2)句意:帽子是什么颜色的?A蓝色的。B红色的。C黄色的。根据“I have a blue cap.”,可知帽子是蓝色的,故选A。
(3)根据“Hello, I am Sam. Today is a great day.”,可知萨姆是高兴的,故选A。
12.B B A 13.(1),
(2),
【导语】本文介绍了鲍勃,鲍勃的宠物和学习用品。
12.(1)句意:鲍勃来自______。A中国,B加拿大,根据“Hi, my name is Bob. I’m from Canada.”,可知来自加拿大,故选B。
(2)句意:茜茜有一条______尾巴。A长的,B短的,根据“It has long ears and a short tail.”,可知有一条短尾巴,故选B。
(3)句意:鲍勃有______块橡皮。A十二,B十八,根据“Twelve erasers, fourteen rulers, fifteen crayons and eighteen books.”,可知有十二块橡皮,故选A。
13.(1)句意:鲍勃喜欢______和______。根据“I like fruit and noodles.”,可知鲍勃喜欢水果和面条,故答案为,。
(2)句意:鲍勃有______支蜡笔和十八本_______。根据“Twelve erasers, fourteen rulers, fifteen crayons and eighteen books.”,可知十五支蜡笔和十八本书,故答案为,。
14.(1)-(4)cadb 15.A A B C B
【导语】本文主要介绍了四位新朋友—Nina、Peter、Billy和Alice,说明了他们来自哪里、年龄以及各自带的物品。
14.根据“Hello, I’m Nina....I have some grapes.”可知Nina带的物品是葡萄,故连c。
根据“Hello, I’m Peter....I have a ball. ”可知Peter带的物品是球,故连a。
根据“I’m Billy....I have a new kite. ”可知Billy带的物品是风筝,故连d。
根据“Hi, my name’s Alice....I have nineteen crayons.”可知Alice带的物品是蜡笔,故连b。
15.(1)句意:谁来自中国?根据“Hello, I’m Nina. I’m from Xinjiang.”可知Nina来自中国新疆,故选A。
(2)句意:Billy的风筝在哪里?A在他的包里。B在他的包上面。C在他的包底下。根据“I have a new kite. Look! It’s in my bag. ”可知风筝在他的包里,故选A。
(3)句意:Peter多大了?A11。B12。C13。根据“Hello, I’m Peter. I’m from the UK. I’m twelve years old.”可知Peter12岁,故选B。
(4)句意:球是什么颜色的?A它是蓝色的。B它是红色的。C它是红蓝相间的。根据“I have a ball. It’s blue and red.”可知球是红蓝相间的,故选C。
(5)句意:Alice有多少支蜡笔?A20。B19。C18。根据“I have nineteen crayons.”可知Alice有19支蜡笔,故选B。
16.F F F T F 17.62 5 7
【导语】本文主要介绍几位同学为“希望小学”捐赠的物品。
16.(1) 句意:安有五个洋娃娃。根据第一个表格中“I have four dolls.”可知有四个,故答案为F。
(2) 句意:贝蒂有20支彩色铅笔。根据第二个表格中“I have five caps, twelve coloured pencils and twenty books.”可知有12支彩色铅笔,故答案为F。
(3) 句意:大卫有13个包。根据第三个表格中“I have three bags, two caps, thirteen books and two balls.”可知有3个包,故答案为F。
(4) 句意:汤姆有8把尺子。根据第四个表格中“I have nineteen books, eight rulers, fifteen pencils and three cars.”可知汤姆有8把尺子,故答案为T。
(5) 句意:男孩们和女孩们有10个玩具。根据文章内容可知安有四个洋娃娃,大卫有两个球,汤姆有三辆汽车,共九个玩具,故答案为F。
17.(1) 图片是书。根据文章内容可知安有10本书,贝蒂有20本书,大卫有13本书,汤姆有19本书,共62本书,故答案为62。
(2) 图片是包。根据文章内容可知安有2个包,大卫有3个包,共5个包,故答案为5。
(3) 图片是帽子。根据文章内容可知贝蒂有5顶帽子,大卫有2顶帽子,共7顶帽子,故答案为7。
18.A B 19.F T F
【导语】本文主要介绍了Tongtong的文具和宠物。
18.(1) 句意:我的______在我的书包里。A橡皮,B钢笔,C直尺。根据文中“I have an eraser, a book and two pencils in my bag.”可知Tongtong的书包里有一块橡皮,一本书和两支铅笔。选项A符合题意,故选A。
(2) 句意:我可以用______画画。A书包,B铅笔,C书。根据文中“I read my book and I draw a picture with my pencil.”可知Tongtong可以用铅笔画画。选项B符合题意,故选B。
19.(1) 句意:我有两块橡皮。根据文中“I have an eraser, a book and two pencils in my bag.”可知Tongtong的书包里有一块橡皮。句子与原文不符,故答案为F。
(2) 句意:白雪是一只猫。根据文中“Its name is Baixue. It is a cat.”可知白雪是一只猫。句子与原文相符,故答案为T。
(3) 句意:白雪有大耳朵和长尾巴。根据文中“It has small ears and a long tail.”可知白雪有小耳朵和长尾巴。句子与原文不符,故答案为F。
20.B B C 21.fourteen long body
【导语】本文讲了杰克看到的玩具,动物,水果。
20.(1)句意:杰克多大?根据“I am twelve years old.”,可知杰克12岁,故选B。
(2)句意:杰克看到______只风筝。根据“I see fifteen kites and eight balls.”,可知杰克看到15只风筝,故选B。
(3)句意:杰克的帽子在哪?A它在书上。B它在他的包里。C它在他的包下面。根据“Where is my blue cap Is it in the box No, it isn’t. Ah, it’s under my bag.”,可知杰克的帽子在包下面,故选C。
21.(1)句意:杰克看到_____辆玩具汽车。根据“I see fourteen toy cars.”,可知杰克看到14辆玩具汽车,故答案为fourteen。
(2)句意:狗有一个_______。根据“It has a long body.”,可知狗有一个长身体,故答案为long body。
22.B A C 23.3 2 4 1
【导语】本文讲了如何制作一个铅笔盒。
22.(1)句意:我们可以制作一个_______。A玩具汽车,B铅笔盒,C包,根据“Let’s make a pencil box with an old bottle.”,可知可以制作一个铅笔盒,故选B。
(2)句意:我们需要找到_______。A一个旧瓶子,B一个箱子,C一个新瓶子,根据“Step 1: Find an old bottle”,可知需要找到一个旧瓶子,故选A。
(3)句意:我们可以把铅笔放在它里面。它是_______。A大的,B小的,C棒的,根据“It’s a great pencil box!”,可知它是棒的,故选C。
23.根据全文可知先找到一个旧瓶子,然后清理它,之后切开,最后把铅笔放进去,故答案为3241。
24.5 10 1 9 25.F T F
【导语】短文介绍了Mike房间的摆设和颜色,还介绍了书桌上的学习用品。
24.(1)根据“You can see five rulers, ten pencils and a schoolbag on it.”可知尺子的数量是5,故答案为5。
(2)根据“You can see five rulers, ten pencils and a schoolbag on it.”可知铅笔的数量是10,故答案为10。
(3)根据“You can see five rulers, ten pencils and a schoolbag on it.”可知书包的数量是1,故答案为1。
(4)根据“And I have nine books, too.”可知书的数量是9,故答案为9。
25.(1)句意:迈克的房间又大又漂亮。根据“It is small but nice.”可知迈克的房间小且漂亮,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:房间里有一张桌子和一把椅子。根据“There is a desk and a chair in my room.”可知房间里有一张桌子和一把椅子。句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:门是蓝色的,窗户是黄色的。 根据“The door is yellow and the windows are blue.”可知门是黄色的,窗户是蓝色的,句子和短文不符,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览