【单元考点培优】Unit 4 Changing and Growing 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年八年级英语上册单元复习考点培优仁爱科普版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 4 Changing and Growing 专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年八年级英语上册单元复习考点培优仁爱科普版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级英语上册单元复习考点培优仁爱科普版
(2024)Unit 4 Changing and Growing
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
There are so many people I want to thank. But I want to thank my parents best.
I usually go to school at 7:00 a.m. My mom always gets up at 6:00 a.m. to cook healthy and nice food for me. But I sometimes complain (抱怨) and want to eat outside (在外面) with my friends. My mom always tells me, “The food outside is not healthy. Eating at home is good for you.” Now I know it. Dear Mom, my health is the most important (最重要的) to you.
My parents always buy me my favourite things. I like strawberries very much. My dad likes to buy strawberries for me. But when I want to give him a strawberry, Dad says, “Oh, I don’t like strawberries my girl.” I didn’t know why my dad said that before. But now I know it. Dear Dad, you like strawberries but you like me more.
My parents are always with me and do many things for me. I can’t do many things for you but I want you to have happy and healthy lives.
1.Mom gets up at 6:00 a.m. to ________.
A.let the writer get up B.drive the writer to school
C.cook breakfast for the writer D.do exercise with the writer
2.What does Mom think is the most important to the writer
A.Homework. B.Health. C.Food. D.School.
3.Why doesn’t Dad eat strawberries
A.He doesn’t like strawberries.
B.The writer doesn’t give him strawberries.
C.There are not many strawberries for him to eat.
D.He only wants to give strawberries to the writer because the writer likes to eat.
This year I entered my teens. I told my parents I wanted to play the piano. Thinking the piano accordion (键盘式手风琴) a reasonable instrument, my parents asked me to attend lessons offered at weekends. After several weeks, my teacher told Mum that I had talent and could be a musician. As a result, for Christmas I received a small accordion as a gift.
Then, in 1983, I decided to return to full-time studies. Needing money to go on my education, I placed an advertisement and found a buyer for my accordion. Over the years, I felt sorry when I thought of my father. He once worked so hard to pay for the accordion. I always remembered how much happiness my practising and playing it brought to him.
By 2013, Dad was in a nursing home and could just stay in bed all day and all night. Doctors said I could bring something in to cheer him up. I began to think how I could bring that happiness to him when I visited. So I asked my son, Sam, to find me a small accordion to be taken to play for my dad. Weeks later, I took the bus to Thompson Pawnbrokers where Sam told me to check out the accordions he found.
When I knew that there were only two full-sized accordions, I explained that I wanted something smaller. As soon as the shopkeeper placed another instrument on the counter, I found it was the one I used to have!
Before Dad passed away the following month, I brought the instrument to the nursing home. When I asked, “Do you know what that is, Papa ” Although he had dementia (痴呆), he answered, “Of course, Lenny! It’s your accordion.”
4.The writer sold his accordion because ________.
A.he was in need of money B.he had no talent for music
C.he wanted a better one D.he had no time to practise
5.Why was the writer looking for a small accordion
A.To be a player again. B.To make his son happy.
C.To find his old accordion. D.To see his father’s smile.
6.Which accordion did the writer bring home finally
A.An accordion that looks like his old one. B.One of the two full-sized accordions.
C.A smaller accordion that he wanted. D.The accordion that he used to have.
7.What happened when the writer showed his father the accordion
A.His father was too excited to say a word. B.His father showed little attention.
C.His father still remembered it. D.His father asked for it as a gift.
When you are feeling unhappy or forget how great you are, these are six ways to make you feel good about yourself.
*Look in the mirror and say to yourself, “ 8 I can do anything.” It may not sound so good, but it really works!
* 9 Helping others always makes you feel good.
*Smile! Be friendly to people you meet. Look for the good things in your friends and family.
* 10 Have you always wanted to decorate (装饰) your own room or learn how to swim Go for it! New challenges (挑战) are fun and give you a sense of accomplishment (成就) when you have finished.
*Read and start a diary. Turn off the TV and let your imagination fly! Write down your thoughts, dreams or anything you want! 11
*Stay with your family. 12 Talk with your Mum or Dad or maybe even your cousin.
A.Never care about others.
B.I am a special person and there’s no one in the world like me.
C.Writing always helps to express your feelings.
D.Learn something new.
E.Do something nice for someone.
F.We all need our family time.
It’s important for children to learn how to deal with feelings like anger or loneliness. Here are some books that can help them learn to express and manage their feelings.
The Feelings BookThis is a relaxing book with colorful pictures in it. The book mainly tells that all feelings are OK, which is important for children to understand. This book is a great introduction of feelings. The funny pictures and simple words are perfect for young children.
Tough (坚韧的) GuysThis book is more likely to catch boys’ attention. The basic message is that everyone has feelings. The pictures in this book are superheroes that look disappointed, sad and so on. The final page is beautiful: a dad and his little son are reading together. They’re tough guys “who love each other very much”.
Fill a Bucket (桶)This book invites children to imagine that everyone carries a bucket with good feelings in it. We can help fill people’s buckets by doing good things. The book talks about the fact that we should fill our own bucket by taking care of ourselves. It also talks about the fact that doing small things for people makes us feel good.
13.How many books does the passage talk about
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
14.What should children know according to The Feelings Book
A.Each kind of feeling is OK. B.It’s important to be happy.
C.Hiding feelings isn’t bad. D.We need to control bad feelings.
15.Who are most likely to be interested in Tough Guys
A.Parents. B.Girls. C.Boys. D.Teachers.
16.How can we fill people’s buckets according to the book Fill a Bucket
A.By doing good things. B.By asking questions.
C.By taking care of ourselves. D.By listening to their worries.
17.Where may the passage be from
A.A science book. B.A travel guide. C.A news website. D.A school magazine.
Some people look like they are always happy. Some people have everything they want, but they are still unhappy. Everyone should know how to find happiness. 18 ◆Have a pet
It is helpful for you to keep a pet of your own. 19 You can tell them everything and they will always be there for you. Second, pets love to play with you. When you play with them, you can relax and have a good time too.◆Keep exercising
Try to keep happy by exercising every day. The great thing about exercise is that it helps let out chemicals (化学物质) and these chemicals make you feel happy! 20 ◆Listen to music
Music is good for people. 21 Light music can help us relax; some pop music can make us feel happy. You can listen to it, or play a musical instrument in your free time.◆ 22
When you smile at someone, they often smile back at you. Being kind and smiling at people in your daily life can make others happy and can also build happiness for you.
A.There are different kinds of it.
B.Here are some tips for you to be happy.
C.So if you are sad, go outside and play a sport.
D.Be kind and smile often.
E.Eat good and healthy food.
F.First, pets are good listeners.
G.Money cannot make a person happy.
①When we talk about communication (沟通), we often think of talking with others. But do you know that we also talk with ourselves from time to time For example, your mum asks you what you would like for breakfast. Many foods come to your mind: sandwiches, bread, milk...You think that it would be great to have sandwiches. Until you tell your mum what you want to eat, you are talking with yourself.
②We call this kind of communication intrapersonal (内心的) communication. This can be talking to ourselves, reading, writing, thinking, understanding and remembering something.
③Intrapersonal communication plays a big part in our lives. Good intrapersonal communication allows you to understand yourself better. When you’re comfortable with who you are, and you know what you want, you can better get on with yourself. Also, intrapersonal communication helps you keep an eye on your thoughts and feelings. When you find that your mind is full of bad thoughts and sad feelings, you will try to cheer up and get rid of them.
④What’s more, intrapersonal communication helps you to talk with others. Understanding your thoughts and feelings better allows you to put yourself in others’ shoes when you talk to or listen to them. Then, you can better understand and get on with them.
23.How does the writer explain the idea of intrapersonal communication in Paragraph 1
A.He offers some facts. B.He gives an example.
C.He shows numbers. D.He asks and answers a question.
24.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.The rules of intrapersonal communication.
B.The problems of intrapersonal communication.
C.The ways of intrapersonal communication.
D.The good points of intrapersonal communication.
25.What’s the structure of the text (Paragraph 1=①...)
A. B. C. D.
26.What is the purpose of the text
A.To tell us what Intrapersonal communication is.
B.To advise us to talk with others more often.
C.To describe the importance of getting on with others.
D.To show us how to talk with others.
①Everybody enjoys acts of kindness. But can you explain why Some people think kindness is something out of love and care, while others believe it is just a tool that we use to become more popular. But research (研究) shows that being kind can activate (激活) an area of the brain called striatum (纹状体). Research also shows that kindness improves people’s mood (情绪). But why and how does it happen Here are different ways.
②Being kind can make someone smile. If you see yourself smiling in a situation, people around may be smiling too. This is true for your close friends and family. A kind act makes someone who is sad feel better. It can also make ourselves feel good, so why not set off that chain (链条) of good feelings to people around
③Secondly, being kind starts or develops a social connection (联系) with others. Kind acts like buying someone a present make friendship stronger. Research shows that spending money on others may help you get a stronger feeling of happiness than spending it on yourself. Similarly, charities (慈善) also open up new circles of people to connect with someone on the other side of the world.
④In another research, even children in their first year of school know how being kind makes them feel happy. If one person is kind, he or she makes others in the group kind. It also lifts everyone’s spirits. Imagine that you make cakes for the office and it makes others do it each month. Then you’re getting cakes a lot more days than giving them.
⑤The story doesn’t end here. Being kind may improve your mood, but research shows that if you’re in a good mood, you can act much more kindly. This makes it a wonderful two-way relationship, doesn’t it
根据短文内容,选择最佳答案。
27.The writer leads in the topic by ________.
A.telling a story B.asking questions C.giving examples D.making a survey.
28.The underlined phrase “set off” in Paragraph 2 means ________.
A.start B.plan C.leave D.remember
29.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B. C. D.
30.Which of the following is true according to the passage
A.Kindness can activate any area of our body.
B.Being kind can make yourself have a good feeling.
C.It’s necessary to give others some gifts if you want to make friends with them.
D.Being kind only means you should make others feel happy.
31.If you were an editor (编辑), you put the above passage in “________” of a newspaper.
A.Science B.Economy (经济) C.Education D.Culture
People know animals do have feelings, but they are not sure if these feelings are correctly understood. In recent years, scientists have done research (研究) about the feelings of cows, frogs and pandas. A new study adds chickens to the list. It says that humans can tell whether a chicken is happy or sad by listening to its calls.
The researchers put a bowl behind a door. Inside the bowl, sometimes, there was something chickens love to eat, such as rice or insects. Sometimes, there was nothing. When the chickens saw food behind the door, they seemed happy and produced fast and loud sounds, known as food calls. When there wasn’t food, the chickens made low and long noises to express disappointment. The researchers recorded all these sounds and studied their waves.
Then the researchers chose 16 recordings of such chicken noises. Half were from the chickens seeing the food and half were from the chickens finding no food. The recordings were played to 194 volunteers. Sixty-nine percent of the volunteers correctly understood whether the chickens were feeling happy or not, and some of them even had no experience of taking care of chickens.
The result shows that humans have the natural ability to understand the feelings of chickens. Hopefully, this finding can bring about new technology to help with chicken-raising, a big industry in many countries. Some scientists are already working on a smart computer program that can identify chickens’ feelings. This is good news for farmers who want to make the birds happier and healthier.
32.How did the volunteers help with the research
A.By listening to the chicken calls. B.By taking care of the chickens.
C.By finding food for the chickens. D.By making the chickens happy.
33.Which is most probably the sound wave of a happy call by a chicken
A. B.
C. D.
34.What does the underlined word “identify” mean in Paragraph 4
A.控制 B.隐藏 C.识别 D.表达
35.In which part of a newspaper can we probably read this passage
A.Science B.Environment C.Sports D.Hobbies
阅读还原。阅读下列短文,并从下面的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。
Imagine you are going to give a speech the next day. The night before, you spend a lot of time thinking about the possible mistakes you might make. 36
Overthinking means thinking about the same thought again and again, analyzing (分析) the simplest situations or events too much.
37 The primitive mind will always see things in the worst possible light. Our brains are always looking for threats, to make a plan to deal with those threats and keep us safe.
Overthinking can be helpful because it helps us look at a problem from every possible angle and get ready for what might happen. 38 What’s more, overthinking might create problems with how you get along with others. As you think the worst, you might misunderstand their intentions (意图).
So, instead of sitting and thinking about a problem again and again, you can distract (转移注意力) yourself a bit. 39
Also, when you find yourself overthinking, challenge these thoughts. 40 It can be hard at first, but realizing that you are overthinking can help you make a change.
A.Feeling tired and nervous shows you are overthinking.
B.Ask yourself if they make sense and think about other possibilities.
C.Well, you might be overthinking in this way.
D.Your brain might find better ways to solve the problem while doing something fun.
E.According to a report, overthinking comes from one of our primitive instincts (原始本能).
F.However, research suggests that overthinking can make us stressed and worried.
After something bad happens, what do you think of it Do you like to look at the good side or the bad side
Jerry is a manager (经理) of a restaurant. When he leaves for another restaurant, many workers go with him too. They want to work with Jerry. It is because Jerry is always happy and always has something good to say. If a worker is having a bad day, Jerry is there telling the worker how to look at the good side of things.
I ask him. “I don’t understand it! How can you always be a positive person ”
Jerry answers, “Each morning I wake up, I say to myself, ‘Jerry, you can choose to be in a good mood (心情) or a bad mood.’ I choose to be in a good mood. Each time something bad happens, I choose to learn from it, but not to be sad. Every time someone comes to me in a bad mood, I choose to help him or her see the positive side of life.”
“Yeah, right. But it isn’t that easy, is it ” I ask.
“Yes, it is,” Jerry says. “It’s up to you. Life is all in your hands. You can choose to be happy or sad. Why not choose a happy life ”
41.Why do many workers go with Jerry
A.Because Jerry is the manager. B.Because they like to work with Jerry.
C.Because Jerry asks them to go with him. D.Because they like to work in a new restaurant.
42.You get an “E” in maths and feel sad. Jerry will tell you, “________”
A.Bad job. B.Maths brings you good luck.
C.You should listen to your teacher carefully. D.Work hard and you can get an ‘A’ next time.
43.The underlined word “it” refers to “________” in Paragraph 4.
A.something bad B.the bad mood C.the good mood D.the positive side of life
44.What does the writer want to tell us
A.Being a happy person is not easy.
B.We can choose to live a happy life or a sad life.
C.We should learn something from positive people.
D.If you are in a bad mood, you can’t do your work well.
There is a famous saying in English “Stop the world. I want to get off!” This saying is actually about a feeling of fear, which makes a person want to stop whatever they are doing, try to relax, and become calm again. “Stress” means pressure. It is one of the most common causes of health problems in modern life. Too much stress results in physical, emotional and mental health problems.
There are plenty of physical effects of stress. Stress is bad for the heart. It can make the heart beat faster or miss beats, and can also cause high blood pressure. Stress can make a difference to the respiratory system. It can cause a person to breathe so fast, leading to a loss of carbon dioxide. What’s more, stress can also cause stomach hurts. These are only a few examples of problems resulting from stress.
Emotions have to do with stress. People who have too much stress often feel worried. They may feel tired all the time. When people are under stress they often overreact (过度反应) to little problems. For example, a normally gentle parent under a lot of stress at work may shout at a child for dropping a glass of juice. Stress can make people angry or nervous.
Long-term stress can lead to different kinds of serious mental problems. Depression, a terrible feeling of sadness and hopelessness, can be the result of continued and increasing stress. Eating disorders (紊乱) are sometimes caused by stress and are often made worse by stress. If stress is allowed to continue, then one’s mental health is at risk.
It is clear that stress is a serious problem. It has a great influence on the health and our feeling. There must be many effective ways to lower stress. So, stop the world and rest for a while to lower stress.
45.How might the person feel by saying “Stop the world. I want to get off!”
A.Excited. B.Happy. C.Upset. D.Stressed.
46.Which of the following may have nothing to do with too much pressure
A.Ben, a middle school student, is breathing too fast before an exam.
B.Jane, a single mum, has a stomachache after losing her job.
C.Nick, a factory worker, is working by himself to finish a task.
D.Linda, a 30-year-old woman, is having fast heartbeat when giving a report.
47.Which is the best structure of the text
A. B. C. D.
48.What might the writer continue to write next
A.Ways to deal with stress. B.Different kinds of stress.
C.The reasons of stress. D.The effects of stress.
Everyone gets angry. Many things may make you angry. Maybe your teacher gave you too much homework. Or maybe a friend borrowed your favourite video game and then broke it. You may get angry when something doesn’t go your way. Maybe you get mad at yourself when your team loses an important game. Or maybe you become a road rager (路怒族) when a driver accidentally cuts in front of you. That makes you angry!
You need to know what to do with your anger. Here are some things you can do when you feel angry:
·Count to 10.
·Get or give a hug.
·Talk to a friend you can trust.
·Draw a picture of your anger.
·Sing along with the music player.
·Take some exercise, such as taking a bike ride, going skating and playing basketball.
Never getting angry is impossible. But when you’re angry, you can do something and it can make things better. Don’t let anger be the boss of you. Take charge of it!
49.According to the passage, which of the following things can make you angry
A.Your friend asked you to help him. B.Your parents gave you a gift on your birthday.
C.You got the first prize in the sports meeting. D.Your teacher gave you too much homework.
50.The underlined part “when something doesn’t go your way” probably means ______.
A.when you get lost B.when you are on the wrong way
C.when things don’t go as you imagine (想象) D.when you get on well with your friends
51.As for dealing with anger, which of the following is NOT mentioned in the passage
A.Talk to a friend you can trust. B.Get a hug.
C.Sleep for a whole day. D.Draw a picture of your anger.
For some people, choosing to be scared can be fun. Going through a haunted house might make them scream, then laugh! They like to be scared because they like the way their body changes. For others, that feeling takes their mind off their worries. “You’re probably not thinking about your homework that’s due next week when you’re playing a game of hide-and-seek,” says Dr Margee Kerr, a sociologist (社会学家) from the University of Pittsburgh.
Being scared is not always a treat. When a balloon pops, we may jump. Our heart beats faster and harder, and we breathe faster. That’s because when we meet something we don’t know or something alarming, some reactions are triggered (触发) to help prepare us for the unknown. Once the body is alert (警觉的), the brain decides whether or not the danger is real.
Fear is a tool that the brain uses to keep the body safe. It tells a person to hide, run away, or protect oneself. Faster heart beat and breathing send more blood and oxygen to the muscles (肌肉) so they’re ready when they’re needed.
Our memories also help protect us. We keep a close eye on babies because they don’t understand what might hurt them. As babies grow, they learn what’s unsafe, and their brains store those memories. Then their brains use fear to warn them of dangers. “We don’t want to be fearless,” Dr Kerr says, “It’s good to have a healthy sense of what’s dangerous!”
Experiences can lead to long-lasting fear that may stop a person from trying new things. We’re born with the ability to feel fear, but what we’re afraid of is learnt. For example, you’ve had a bad experience and your brain doesn’t want you to have it again. If a dog bit someone, that person might feel afraid of all dogs. Hence, thinking a way to beat your own fear is of great importance.
52.Why do some people like being scared
A.It keeps their body healthy. B.It makes them feel worried.
C.It makes them feel excited. D.It reminds them of their homework.
53.What happens to our body when we are scared
A.The body stops sending blood to the brain.
B.The heart sends less oxygen to the muscles.
C.Our heart beats slower and we hardly breathe.
D.The brain tells the body to prepare for the danger.
54.What can we infer from Paragraph 5
A.Too much fear can be harmful.
B.The more fear you have, the better you’ll feel.
C.We may have less fear if we stay at home.
D.Scientists suggest staying away from fear.
55.What can be learnt from the passage
A.Memories help people remember things that are unsafe.
B.People should avoid doing things that make them scared.
C.Going through a haunted house can make everyone laugh.
D.If a dog bit someone, that person might feel afraid of all animals.
56.What is the next paragraph likely to be about
A.What causes fear. B.Why fear happens.
C.How to beat fear. D.How people view fear.
①Do you ever feel like you should only aim for happiness Think again! Emotions that are often unpleasant to feel, like anger and sadness, can be helpful too, according to experts.
②At the Emotion Science Lab at Texas A&M University, emotions are studied to see how they affect people. And Heather Lench, the director of the lab, says negative emotions, like anger and sadness, can act like a “Swiss army knife”, helping us a lot.
③For example, sadness is an emotion that is caused by losing a goal and not being able to do anything about it—it is often linked to not wanting to do anything at all.
④While doing nothing might feel like a waste of time, Lench says it can help us get better from failure. When people are sad, they spend more time thinking, and things like memory and judgment improve.
⑤Now, you may have felt angry when your computer stops working. Or when you have been treated badly. But Lench says that, when angry, you feel ready to act and focus on a problem. This helps us, because we can think faster and act more quickly to tasks.
⑥Many people experience anxiety before making an important speech in public or before making a big decision. It’s also our body’s way of getting ready to face challenges.
⑦The emotion can increase performance on things like studying for an exam, and it can even give us a better view to see danger. While boredom (feeling bored) is a less understood emotion, Lench says it seems to happen when our situation doesn’t cause any other kind of emotion. And she says boredom may encourage us to make a change in our lives, whether big or small.
⑧So, the next time you’re feeling one of these emotions, remember—it could be trying to give you a helping hand!
57.What does the underlined word “anxiety” mean
A.Excitement. B.Nervousness. C.Boredom. D.Anger.
58.How can the passage be divided
A.①//②③④⑤⑥⑦//⑧ B.①//②③//④⑤⑥⑦//⑧
C.①②//③④⑤⑥⑦//⑧ D.①//②//③④⑤⑥⑦//⑧
59.Which of the following is the best title for the passage
A.How to Deal with Negative Emotions Like Anger and Sadness
B.Negative Emotions: They Are More Helpful Than You Think
C.Different Kinds of Negative Emotions in Daily Life
D.Suggestions from an Expert of an Emotion Lab
阅读下面短文,选出可以填入空白处的最佳选项。(其中有一项为多余选项)。
Does talking in front of people make you shy If so, you are not alone. Many people in the world have the same problem and want to make a change. However, it takes time and effort (努力) to solve the problem. 60
Find out the cause of your shyness. Do you become shy in front of new listeners Please try to find out what you think of before the shyness comes out. You’re okay being around your family, right Are they different from the strangers around you Of course not. 61
Put your attention on others. For most of us, when we think we will be nervous if we speak up or stand out, we become shy. 62 When you stop paying attention to yourself, you stop worrying about yourself.
63 You have got used to hearing your own voice. Record your voice just like you are having conversations with others. At the beginning you’ll feel like an actor, but soon it will become a habit. After doing it for some time, you will be able to voice your opinions bravely.
Stop comparing (比较) yourself with others. The more you compare yourself with others, the more you will feel shy because you may think you are not good enough. 64 Everyone else must have his own confidence problems too.
A.Being brave means doing what needs to be done even if one is afraid.
B.Practice speaking clearly to yourself.
C.That’s why you should notice others instead.
D.Try not to think about your own disadvantages (缺点).
E.Here are some tips for you.
F.You just know them better and what’s more, they know you as well.
Anger often makes us uncomfortable. Seeing your child’s anger can be especially uncomfortable. In order to relieve (缓解) this feeling, parents often encourage children to “stop crying” and say things like “There’s nothing to cry about.” In fact, these parents are just doing what they were taught by their own parents, who were probably taught that by their parents on and on. However, we should learn how to create healthy anger in our kids.
If a child never sees his or her parents express anger, he or she may never express anger, either. But if parents always express their anger loudly, their child may start to think of anger as something that is always frightening.
The first thing you can do to create healthy anger in your children is to practice creating healthy anger in yourself. Once you’re better at experiencing anger and expressing it in a healthy way, you’ll be able to set a good example for your kids.
It’s wrong to stop kids from expressing their feelings. People may feel bad when they believe they are wrong. So, when children express their feelings and are told that there’s nothing to cry about, they come to know that they themselves are bad.
We need to raise them in an environment where it’s safe to express feelings. You can teach your children why anger is a helpful feeling once you feel more comfortable with your own anger. When your kids express anger, help them examine what it is that has made them angry. Why did it make them angry How did it do that Then, you can teach them that those feelings are never wrong and show them our expressions of feelings are in our control.
Anger is natural and normal, and it can be experienced and expressed in a healthy way.
65.What does the underlined word “frightening” in Paragraph 2 mean
A.Comfortable. B.Scary. C.Proper. D.Ugly.
66.What can we know from Paragraph 2
A.Parents have a great influence on their children.
B.Parents should get angry with their children.
C.Expressing anger loudly is right, not wrong.
D.Children should express their anger like their parents.
67.How can parents set a good example for kids
A.By stopping kids from expressing their anger.
B.By expressing their own anger in a healthy way.
C.By letting kids know they are right or wrong.
D.By raising kids in a safe environment.
68.The writer thinks that anger is a kind of feeling that is ________.
A.wrong B.uncomfortable C.harmful D.helpful
69.What’s the main idea of the passage
A.Anger often makes us and our children uncomfortable.
B.Parents should always be angry with their kids.
C.Parents should create healthy anger in their kids.
D.Parents should never express their anger.
As a teenager, I had a lot of anger (愤怒) and was not good at communicating with my parents.
One day, when I was getting ready for school, my mother handed me a T-shirt. It was my father’s, not mine. At that time, I was taller and stronger than my father, so when I put the T-shirt on, I felt like I was being choked (窒息) in it!! I realized that it was a small mistake by my mother, but the feeling of being choked made me very angry. Without thinking, I took out my anger on my mother. I ripped (撕破) the T-shirt!
Later, my mother told my father what had happened, “See what your son has done. Instead of scolding me, my father asked my mother to repair the T-shirt. He then wore it to work the next day.
Later when my mother told me about what my father had done, I felt ashamed of my behavior. He spent the whole day wearing a ripped T-shirt. At the same time, I was filled with great admiration for my father. His kindness taught me a life lesson I would never forget. On that day, I made a decision that I would never let anger beat me.
70.Why did the writer feel bad in the T-shirt
A.Because it smelt terrible.
B.Because he hated the colour.
C.Because it was too small for him.
71.What did the writer do to the T-shirt
A.He ripped it. B.He washed it. C.He threw it away.
72.What does the underlined word “scolding” in Paragraph 3 mean in Chinese
A.遗忘 B.责骂 C.提醒
73.What did the writer think of his father
A.He was kind. B.He was strict. C.He didn’t care about him.
74.The passage mainly tells us that we should ________.
A.control our anger B.not make mistakes C.care about our parents
Anger isn’t a good feeling. Anger may make us feel uncomfortable, but it’s seen here and there. It’s not lucky that many of us have been used to keeping our feelings hidden. A research shows that this can have long-term bad influences (影响) on your health.
Is it better to cry or break things whenever something makes us angry The research points out that when we show our anger in this way, maybe we can’t get on well with our friends and our family. The more time we keep being angry, the worse result we’ll get. So how can we deal with our angry feelings in a right way
First, know what makes us angry. Anger is often caused by feelings of being too afraid,disappointed and so on.
Also, care more about those everyday things that will make us angry. For example, we may get angry in the long lines at the store. Take a step back and think that it isn’t personal. Everyone in the line has dinner to make, just like us. One way of dealing with anger is to talk about it. The study has shown that if we name our feelings, we can slowly calm ourselves down and feel better.
Take some deep breath (呼吸) or find some helpful exercise to do. Exercise helps with feelings of anger.
If we learn to deal with anger, we will be happier and healthier.
75.According to the text, which of the following about anger is true
A.Sometimes anger is a good feeling. B.It’s better to cry out when we are angry.
C.Few people will keep their feelings hidden. D.Anger will probably do harm to our health.
76.Which of the following is right (X means the time you get angry, Y means the bad influence it will have.)
A.A B.B C.C D.D
77.Which can help deal with the feeling of anger
a. Taking some exercise. b. Eating delicious food.
c. Talking about the feelings d. Doing some controlled breathing
A.abc B.abd C.acd D.bcd
78.Which of the following can be the best title for the passage
A.What makes you angry B.Why are you angry
C.When to deal with anger D.How to deal with anger
I never saw my father home from work late or ill, nor did I ever see my father take a “night out with the boys”. He had no hobbies but just took care of his family.
For 22 years, since I left home for college, my father called me every Sunday at 9:00 am. He was always interested in my life-how my family was doing. The calls even came when he and my mother were in Australia, England or Florida.
Nine years ago when I bought my first house, my father, 67 years old, spent eight hours a day for three days, painting my house. He would not allow me to pay someone to have it done. All he asked, was a glass of iced tea, and that I hold a paintbrush for him and talk to him. But I was too busy, for I had a law practice to run, and I could not take the time to hold the paintbrush, or talk to my father.
Five years ago, my 71-year-old father spent five hours putting together a swing set (秋千) for my daughter. Again, all he asked was that I get him a glass of iced tea, and talk to him. But again, I had laundry to do, and the house to clean.
On the morning of Sunday, January 16, 1996, my father telephoned me as usual. This time he seemed to have forgotten some things we had discussed the week before. I had to get to church, and I cut the conversation short.
The call came at 4:40 am. That day my father was sent to hospital in Florida. I got on a plane immediately, and I vowed (发誓) that when I arrived, I would make up for the lost time, and have a nice long talk with him and really get to know him.
I arrived in Florida at 1:00 am, but my father had passed away at 9:12 pm. This time it was he who did not have time to talk, or time to wait for me.
In the years since his death I have learnt much about my father, and even more about myself. As a father, he never asked me for anything but my time. Now he has all my attention, every single day.
79.We know from the reading that the father ________
A.liked to paint houses B.had no friends around him
C.was not healthy in his youth D.thought of his family as his all
80.When her father painted her first house, the daughter ________
A.could only afford a glass of iced tea B.was too busy to talk to her father
C.could do nothing but hold a paintbrush D.spent eight hours a day working with her father
81.On January 16, 1996, the daughter felt that her father ________
A.seemed to be a little different B.had no time to phone her as usual
C.became interested in church D.had forgotten to discuss some things.
82.In the reading the underlined phrase “get to know him” most probably means.
A.get him to know her B.know more about him
C.get him to know himself D.make him well-known
83.Which is the best title of the reading
A.Painting Houses B.Daughter’s Family
C.Father and I D.Father’s phone call
Teenagers often face a roller coaster of emotions. One moment they may feel happy, and the next, sad or angry. Why is this Experts say physical changes during the teenage years play a big role. As bodies grow and brains develop, hormones (荷尔蒙) change rapidly, which can cause emotional ups and downs.
It’s common for teenagers to find it hard to control these feelings. For example, 15-year-old Lily once argued with her mother over a small thing—whether to wear a jacket. “I knew she was worried about me catching a cold, but I felt she was trying to control me,” Lily said. “I shouted at her and then felt sorry immediately.”
Hiding feelings isn’t a good solution, though many teens do it. “I pretend to be calm in front of my friends, but actually, I’m often nervous about fitting in,” said 16-year-old Tom. Psychologists (心理学家) suggest that recognising emotions is the first step to managing them. Writing diaries or talking to trusted adults can help teens express their true feelings.
Another useful tip is to avoid dwelling on (纠结于) the past. “If you had a fight with a friend yesterday, don’t let it ruin today,” said Ms. Lee, a school counselor. “Learn from the experience and move on.” It’s also important to remember that emotions are normal—everyone feels upset sometimes. The key is to prevent them from taking over completely.
84.What causes teenagers’ emotional ups and downs according to the passage
A.Their bad relationships with friends.
B.Rapid physical and hormonal changes.
C.Too much schoolwork and pressure.
D.Lack of communication with parents.
85.Why did Lily argue with her mother
A.She thought her mother was controlling her.
B.Her mother refused to buy her a new jacket.
C.She wanted to stay at home instead of going out.
D.Her mother didn’t allow her to meet friends.
86.What do psychologists suggest teenagers do first to manage emotions
A.Talk to friends about their problems.
B.Keep a diary to record daily life.
C.Recognise their own emotions.
D.Avoid arguing with family members.
87.The underlined phrase “fitting in” in Paragraph 3 probably means ________.
A.getting good grades
B.being accepted by others
C.having enough money
D.staying healthy and strong
88.What is the main idea of the passage
A.How teenagers can hide their true feelings.
B.Why teenagers often argue with family.
C.The importance of hormones for teenagers.
D.The reasons for teenagers’ emotional changes and solutions.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.D
【导语】本文主要表达了作者对父母的敬爱与感激之情。
1.细节理解题。根据“My mom always gets up at 6:00 a.m. to cook healthy and nice food for me.”可知,妈妈早上6点起床为作者做早餐。故选C。
2.细节理解题。根据“Now I know it. Dear Mom, my health is the most important (最重要的) to you.”可知,妈妈认为健康对作者是最重要的。故选B。
3.推理判断题。根据“I didn’t know why my dad said that before. But now I know it. Dear Dad, you like strawberries but you like me more.”可推知,爸爸只想把草莓留给作者,因为作者喜欢吃。故选D。
4.A 5.D 6.D 7.C
【导语】本文讲述了一位音乐爱好者年轻时因经济原因卖掉心爱的手风琴,多年后为给患痴呆症的父亲带来欢乐,意外找回同一台琴的感人故事。
4.细节理解题。根据“Needing money to go on my education, I placed an advertisement and found a buyer for my accordion.”可知,作者卖掉手风琴是因为需要钱继续学业。故选A。
5.细节理解题。根据“Doctors said I could bring something in to cheer him up. I began to think how I could bring that happiness to him when I visited. So I asked my son, Sam, to find me a small accordion to be taken to play for my dad.”可知,作者寻找小手风琴是为了让患病的父亲开心。故选D。
6.细节理解题。根据“As soon as the shopkeeper placed another instrument on the counter, I found it was the one I used to have…I brought the instrument to the nursing home”可知,作者最终带回家的是他以前拥有的那架手风琴。故选D。
7.细节理解题。根据“Although he had dementia (痴呆), he answered, ‘Of course, Lenny! It’s your accordion.’”可知,尽管父亲患有痴呆症,但他仍然记得手风琴。故选C。
8.B 9.E 10.D 11.C 12.F
【导语】本文主要介绍了六种方法帮助人们提升自我感觉,保持积极心态。
8.根据“Look in the mirror and say to yourself”可知,此处应表达自我肯定的内容。选项B“我是一个特别的人,世界上没有第二个我。”符合语境,故选B。
9.根据“Helping others always makes you feel good.”可知,此处应说明帮助他人的行为。选项E“为别人做点好事。”符合语境,故选E。
10.根据“Have you always wanted to decorate your own room or learn how to swim ”可知,此处应鼓励尝试新事物。选项D“学习新东西。”符合语境,故选D。
11.根据“Write down your thoughts, dreams or anything you want!”可知,此处应强调写作的作用,结合选项可知,写作有助于表达感受。选项C“写作总是有助于表达你的感受。”符合语境,故选C。
12.根据“Talk with your Mum or Dad or maybe even your cousin.”可知,此处应说明家庭陪伴的重要性。选项F“我们都需要家庭时间。”符合语境,故选F。
13.B 14.A 15.C 16.A 17.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了三本帮助儿童学习表达和管理情绪的书籍。
13.细节理解题。根据文章表格部分的三段描述(分别介绍The Feelings Book、Tough Guys和Fill a Bucket),可知共提到三本书。故选B。
14.细节理解题。根据“The book mainly tells that all feelings are OK”,可知孩子应明白每种情绪都是合理的。故选A。
15.推理判断题。根据“This book is more likely to catch boy’s attention”,结合书中superheroes和父子共读的设定,可知男孩最感兴趣。故选C。
16.细节理解题。根据“We can help fill people’s buckets by doing good things”可知,正确方式是通过善行。故选A。
17.推理判断题。全文围绕儿童情绪管理的书籍推荐展开,内容贴近教育主题,最可能出自面向学生或教师的刊物,如校刊。故选D。
18.B 19.F 20.C 21.A 22.D
【导语】本文是说明文。文章围绕如何找到快乐展开,为读者提供了多个获得快乐的实用建议。
18.根据前文“Everyone should know how to find happiness.”可知,提出每个人都应知道如何找到快乐,后文通过多个小标题列举具体方法,所以,选项B“这里有一些建议可以帮助你快乐。”符合语境,承接上文关于寻找快乐的话题,引出下文的具体建议。故选B。
19.根据下文“Second, pets love to play with you.”可知,此处应是介绍养宠物的第一个好处,选项F“首先,宠物是很好的倾听者。”符合语境,阐述了宠物是好的倾听者这一优点,与下文的“Second”形成逻辑衔接。故选F。
20.根据前文“The great thing about exercise is that it helps let out chemicals (化学物质) and these chemicals make you feel happy!”可知介绍了运动能让人快乐的原理,选项C“如果你感到难过,就出去运动。”符合语境,承接上文,给出了悲伤时可通过运动获取快乐的具体做法。故选C。
21.根据前文“Music is good for people.”可知总述音乐对人的益处,选项A“音乐有不同类型。”符合语境,引出下文对不同类型音乐作用的介绍。故选A。
22.此处为小标题,应概括该部分内容。根据后文“When you smile at someone, they often smile back at you. Being kind and smiling at people in your daily life...”可知,该部分围绕友善和微笑展开,选项D“善良并经常微笑。”能准确概括核心内容。故选D。
23.B 24.D 25.C 26.A
【导语】本文是一篇说明文,先通过例子引出“与自己沟通”,定义“内心沟通”,再阐述其能帮助人更好了解自己、关注情绪,还能助力人际交往,介绍了内心沟通的相关知识。
23.推理判断题。根据“For example, your mum asks you what you would like for breakfast. Many foods come to your mind: sandwiches, bread, milk...You think that it would be great to have sandwiches. Till you tell your mum what you want to eat, you are talking with yourself.”可知,作者通过举妈妈问早餐想吃什么这个例子来解释内心沟通的概念,故选B。
24.主旨大意题。根据“Intrapersonal communication plays a big part in our lives. Good intrapersonal communication allows you to understand yourself better...Also, intrapersonal communication helps you keep an eye on your thoughts and feelings.”可知,该段主要讲述了内心沟通在我们生活中的重要作用,也就是好处,故选D。
25.篇章结构题。结合全文可知,文章第一段通过举例引出内心沟通的概念;第二段对内心沟通进行定义;第三段和第四段分别阐述内心沟通的好处。整体结构是①—②—③④,故选C。
26.主旨大意题。文章开篇引出内心沟通的话题,接着对其进行定义,然后阐述其重要性,所以文章目的是告诉我们什么是内心沟通,故选A。
27.B 28.A 29.C 30.B 31.A
【导语】本文主要向我们介绍了研究表明善良的几个好处。
27.细节理解题。根据“Everybody enjoys acts of kindness. But can you explain why ...”可知,作者通过提问来引入话题。故选B。
28.词句猜测题。根据前半句“A kind act makes someone who is sad feel better. It can also make ourselves feel good”可知,此处是在建议人们开始向周围的人传递这些好感。因此这里“set off”意为“引发、开始”。故选A。
29.篇章结构题。根据全文可知,文章第一段设问,引入话题;第二、三、四、五段分别介绍善良让人微笑、善良让人开始或发展与他人的社会联系、善良提升每个人的精神以及善良可能会改善你的情绪。所以,全文是总分结构。故选C。
30.细节理解题。根据“A kind act makes someone who is sad feel better. It can also make ourselves feel good”以及“Being kind may improve your mood, but research shows that if you’re in a good mood, you can act much more kindly.”可知,善良能让你自己感觉良好。故选B。
31.推理判断题。根据全文可知,本文主要向我们介绍了研究表明善良的几个好处。因此如果我是编辑,会将本篇文章放在报纸的“科学”版块。故选A。
32.A 33.D 34.C 35.A
【导语】本文是一篇说明文, 主要介绍了鸡的快乐和不快乐的情感以及人类对其感知的能力。
32.细节理解题。根据“Then the researchers chose 16 recordings of such chicken noises... The recordings were played to 194 volunteers. Sixty-nine percent of the volunteers correctly understood whether the chickens were feeling happy or not...”可知,研究人员给志愿者播放鸡叫的录音,志愿者通过听这些叫声来判断鸡的情绪,即志愿者通过听鸡的叫声帮助完成研究。故选A。
33.推理判断题。根据“When the chickens saw food behind the door, they seemed happy and produced fast and loud sounds, known as food calls”可知,当鸡看到食物时,它们会发出快速而响亮的声音,选项D符合“快速而响亮的声音”这一描述。故选D。
34.词句猜测题。根据“This is good news for farmers who want to make the birds happier and healthier.”和上文可知,研究人员希望识别鸡的情感,这样在养殖时,可以让鸟类更快乐、更健康,所以“identify”意为“识别”。故选C。
35.推理判断题。根据全文内容,文章主要介绍了科学家关于“人类能识别鸡的情绪”的研究过程、结果及该研究的意义,属于科学研究类内容。可知,这类内容最可能出现在报纸的“科学”版块。故选A。
36.C 37.E 38.F 39.D 40.B
【导语】本文主要介绍了过度思考的含义、产生原因、过度思考的利弊以及应对过度思考的方法。
36.根据“Imagine you are going to give a speech the next day. The night before, you spend a lot of time thinking about the possible mistakes you might make.”以及“Overthinking means thinking about the same thought again and again...”可知,此处应是点明过度思考了,选项C“嗯,你可能在以这种方式过度思考”符合语境。故选C。
37.根据“The primitive mind will always see things in the worst possible light. Our brains are always looking for threats, to make a plan to deal with those threats and keep us safe.”可知,此处与原始本能相关,选项E“根据一份报告,过度思考源于我们的一种原始本能”符合语境。故选E。
38.根据“Overthinking can be helpful because it helps us look at a problem from every possible angle and get ready for what might happen.”以及“What’s more, overthinking might create problems with how you get along with others.”可知,此处应是过度思考的弊端,选项F“然而,研究表明过度思考会让我们感到压力和担忧”符合语境。故选F。
39.根据“So, instead of sitting and thinking about a problem again and again, you can distract (转移注意力) yourself a bit.”可知,此处应是补充分散注意力的理由,选项D“你的大脑在做有趣的事情时可能会找到更好的解决问题的方法”符合语境。故选D。
40.根据“Also, when you find yourself overthinking, challenge these thoughts.”可知,此处应是提出挑战想法的方法,选项B“问问自己它们是否有意义,并思考其他可能性”符合语境。故选B。
41.B 42.D 43.A 44.B
【导语】本文是一篇记叙文,通过讲述Jerry的故事来阐述面对不好的事情时,人们可以选择积极看待,选择快乐的生活。
41.细节理解题。根据“They want to work with Jerry. It is because Jerry is always happy and always has something good to say.”可知,很多员工跟着杰瑞是因为他们想和杰瑞一起工作。故选B。
42.推理判断题。根据第二段“If a worker is having a bad day, Jerry is there telling the worker how to look at the good side of things.”及第四段“Each time something bad happens, I choose to learn from it, but not to be sad.”可知,Jerry会引导人们看到事情好的一面,从不好的事情中学习,因此,如果数学得了“E”感到伤心,Jerry会引导看到好的一面,鼓励下次努力得“A”。故选D。
43.词句猜测题。根据“Each time something bad happens, I choose to learn from it, but not to be sad.”可知,此处指的是从不好的事情中吸取教训。故选A。
44.推理判断题。通读全文可知,本文讲述了Jerry的故事,从而来阐述面对不好的事情时,人们可以选择积极看待,选择快乐的生活。选项B“我们可以选择快乐的生活,也可以选择悲伤的生活。”符合题意。故选B。
45.D 46.C 47.C 48.A
【导语】本文介绍了压力会对健康有很大的影响,太多的压力会导致身体、情绪以及精神上的健康问题。作者呼吁人们要减少压力,放松一段时间。
45.细节理解题。根据“This saying is actually about a feeling of fear, which makes a person want to stop whatever they are doing, try to relax, and become calm again.”可知,这句话实际上是关于一种恐惧的感觉,这种感觉会让一个人想要停止他们正在做的事情,试着放松,重新变得平静,说明说这话的人感到压力很大。故选D。
46.推理判断题。根据“Stress is bad for the heart. It can make the heart beat faster or miss beats, and can also cause high blood pressure. Stress can make a difference to the respiratory system. It can cause a person to breathe so fast, leading to a loss of carbon dioxide. What’s more, stress can also cause stomach hurts.”可知,压力会让心跳加快,会让呼吸加快以及会造成胃疼。分别在选项A、B和D选项中提及。C项Nick自己完成一项任务,但并没有身体或精神上的不适,所以这个与压力无关。故选C。
47.篇章结构题。通读全文可知,第一段概括性地讲压力的危害,第二段介绍压力对身体的危害,第三、四段介绍压力对情绪、精神的危害,所以第二、三、四段是并列关系;第五段总结,呼吁人们休息一下。故选C。
48.推理判断题。根据“It is clear that stress is a serious problem. It has a great influence on the health and our feeling. There must be many effective ways to lower stress. So, stop the world and rest for a while to lower stress.”可知,压力是一个严重的问题。它对我们的健康和情绪有很大的影响。必须有许多有效的方法来降低压力。所以,需要停下来休息一会儿,以减轻压力。由此可推知,接下来会介绍处理压力的方法。故选A。
49.D 50.C 51.C
【导语】本文是说明文。主要介绍了人生气的常见原因,并给出了排解愤怒情绪的几种具体方法,强调要主动掌控愤怒而非被其左右。
49.细节理解题。根据“Many things may make you angry. Maybe your teacher gave you too much homework.”可知,老师布置过多作业可能会让人生气。故选D。
50.词句猜测题。根据“You may get angry when something doesn’t go your way. Maybe you get mad at yourself when your team loses an important game. Or maybe you become a road rager when a driver accidentally cuts in front of you. That makes you angry!”可知,列举了一些让你生气、不称心如意的事,故可猜测出划线部分“when something doesn’t go your way.”是指“当事情不如你所愿时”。故选C。
51.细节理解题。根据“Count to 10. Get or give a hug. Talk to a friend you can trust. Draw a picture of your anger. Sing along with the music player. Take some exercise, such as taking a bike ride, going skating and playing basketball.”可知,本文介绍了六条建议,分别是:数到10;得到或给予一个拥抱;和可以信任的朋友聊聊天;把你的愤怒画出来;跟着音乐播放器唱歌;做些运动,比如骑自行车、滑冰和打篮球。本文并未提到“睡一整天”。故选C。
52.C 53.D 54.A 55.A 56.C
【导语】本文主要探讨了恐惧对人类的影响及其作用机制。
52.细节理解题。根据“For some people, choosing to be scared can be fun. Going through a haunted house might make them scream, then laugh! They like to be scared because they like the way their body changes.”可知,有些人喜欢被吓是因为他们喜欢身体变化带来的兴奋感。故选C。
53.细节理解题。根据“That’s because when we meet something we don’t know or something alarming, some reactions are triggered (触发) to help prepare us for the unknown. Once the body is alert (警觉的), the brain decides whether or not the danger is real.”可知,当我们害怕时,大脑会告诉身体为危险做好准备。故选D。
54.推理判断题。根据“Experiences can lead to long-lasting fear that may stop a person from trying new things.”可知,恐惧过多是有害的,会阻碍人们尝试新事物。故选A。
55.细节理解题。根据“Our memories also help protect us. ... As babies grow, they learn what’s unsafe, and their brains store those memories. Then their brains use fear to warn them of dangers.”可知,记忆帮助人们记住不安全的事物,从而用恐惧来警告危险。故选A。
56.推理判断题。根据最后一段“Hence, thinking a way to beat your own fear is of great importance.”可知,文章接下来可能会讨论如何克服恐惧。故选C。
57.B 58.A 59.B
【导语】本文主要介绍了负面情绪如悲伤、愤怒、焦虑和无聊在生活中的积极作用,以及它们如何帮助我们应对挑战和改善表现。
57.词句猜测题。根据“Many people experience anxiety before making an important speech in public or before making a big decision.”和常识可知,许多人在公开发表重要演讲或做出重大决定之前都会感到紧张或焦虑;因此“anxiety”表示“焦虑”,与Nervousness近义。故选B。
58.篇章结构题。通读全文可知,①段引出主题,指出负面情绪可能是有益的;②-⑦段分析不同负面情绪(如悲伤、愤怒、焦虑、无聊)如何帮助我们应对问题;⑧段总结全文,强调这些情绪可能在提供帮助。综上,本文是总-分-总结构。故选A。
59.最佳标题题。通读全文可知,文章主要围绕负面情绪展开,说明像愤怒、悲伤等负面情绪比人们想象的更有帮助;B选项“负面情绪:它们比你想象的更有帮助”符合文意。故选B。
60.E 61.F 62.C 63.B 64.D
【导语】本文讲述了如何克服在公众场合讲话时的害羞心理,并提供了几种实用的建议方法。
60.根据“However it takes time and effort (努力) to solve the problem.”及后文“Find out the cause of your shyness”“Put your attention on others”等具体建议可知,前文提出克服害羞需时间和努力,后文将给出解决办法,空处需起过渡作用,引出下文建议。选项E“以下是一些给你的建议。”符合语境,故选E。
61.根据“You’re okay being around your family, right Are they different from the strangers around you Of course not.”可知,前文对比与家人相处自在和对陌生人害羞的情况,并否定“家人与陌生人不同”这一假设,空处需解释与家人相处自在的原因。选项F“你只是更了解他们,而且更重要的是,他们也了解你。”符合语境,故选F。
62.根据“Put your attention on others. For most of us, when we think we will be nervous if we speak up or stand out, we become shy.”及“When you stop paying attention to yourself, you stop worrying about yourself.”可知,本段主题是“关注他人”,前文指出过度关注自己会害羞,后文说明停止关注自己就会停止担忧,空处需承上启下,强调转而关注他人的必要性。选项C“这就是为什么你应该多关注他人。”符合语境,故选C。
63.根据“You have got used to hearing your own voice. Record your voice just like you are having conversations with others. At the beginning you’ll feel like an actor, but soon it will become a habit.”可知,后文围绕“记录自己的声音、练习表达”展开,空处需概括该段核心建议。选项B“练习清楚地对自己说话。”符合语境,故选B。
64.根据“Stop comparing (比较) yourself with others. The more you compare yourself with others, the more you will feel shy because you may think you are not good enough.”及“Everyone else must have his own confidence problems too.”可知,本段强调不要和他人比较,前文指出比较会因觉得自己不够好而害羞,后文说明他人也有自信问题,空处需补充“不比较”的具体做法。选项D“尽量不要去想自己的缺点。”符合语境,故选D。
65.B 66.A 67.B 68.D 69.C
【导语】本文主要讲述了父母应如何帮助孩子建立健康的愤怒表达方式。
65.词句猜测题。根据“But if parents always express their anger loudly, their child may start to think of anger as something that is always frightening”可知,如果父母总是大声表达愤怒,孩子可能会认为愤怒总是令人害怕的,故选B。
66.细节理解题。根据“If a child never sees his or her parents express anger, he or she may never express anger, either. But if parents always express their anger loudly, their child may start to think of anger as something that is always frightening”可知,父母对孩子的情感表达有很大影响,故选A。
67.细节理解题。根据“The first thing you can do to create healthy anger in your children is to practice creating healthy anger in yourself. Once you’re better at experiencing anger and expressing it in a healthy way, you’ll be able to set a good example for your kids”可知,父母可以通过以健康的方式表达愤怒来为孩子树立榜样,故选B。
68.细节理解题。根据“Anger is natural and normal, and it can be experienced and expressed in a healthy way”可知,作者认为愤怒是一种自然且正常的情感,可以以健康的方式表达,故选D。
69.主旨大意题。根据全文内容可知,文章主要讲述了父母应如何帮助孩子建立健康的愤怒表达方式,故选C。
70.C 71.A 72.B 73.A 74.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者青少年时期因愤怒情绪失控撕破父亲T恤,但父亲以宽容的态度化解矛盾,让作者学会控制情绪的故事。
70.细节理解题。根据文章第1段“I was taller and stronger than my father, so when I put the T-shirt on, I felt like I was being choked in it!”可推知,T恤对他太小。故选C。
71.细节理解题。根据文章第2段“I ripped the T-shirt!”可知,作者撕破了T恤。故选A。
72.词句猜测题。根据文章第3段父亲未责备母亲反而让她修补T恤的行为,结合“scolding”的上下文语境,意为“责骂”。故选B。
73.观点态度题。根据文章最后一段“I was filled with great admiration for my father. His kindness taught me a life lesson”可知,作者认为父亲很仁慈。故选A。
74.主旨大意题。全文围绕作者从愤怒失控到学会情绪管理的转变,最后一句“I would never let anger beat me”点明主旨。故选A。
75.D 76.A 77.C 78.D
【导语】本文探讨了愤怒这一情绪的影响,指出压抑愤怒或通过哭闹、破坏物品发泄愤怒均不可取,进而提出了正确应对愤怒的方法,包括明确愤怒的原因、关注日常引发愤怒的小事并理性看待、倾诉情绪、深呼吸及运动等,强调学会处理愤怒能让人更快乐健康。
75.细节理解题。根据“Anger isn’t a good feeling. Anger may make us feel uncomfortable, but it’s seen here and there. It’s not lucky that many of us have been used to keeping our feelings hidden. A research shows that this can have long-term bad influences on your health.”可知,愤怒情绪若处理不当会危害健康。故选D。
76.推理判断题。根据“The more time we keep being angry, the worse result we’ll get.”可知,愤怒持续的时间(X)越长,产生的不良影响(Y)越严重,二者呈正相关关系(即 X 轴数值增大时,Y 轴数值也随之增大)。选项A图像符合“时间越长,不良影响越严重”这一规律。故选A。
77.细节理解题。根据“One way of dealing with anger is to talk about it”和“Take some deep breath or find some helpful exercise to do”可知,倾诉情绪、运动、深呼吸能帮助处理愤怒。故选C。
78.最佳标题题。 文章开篇指出愤怒的负面影响,随后重点围绕“我们如何以正确的方式处理自己的愤怒情绪?”展开,介绍了多种正确处理愤怒的方法,因此文章核心是“如何应对愤怒”。 故选D。
79.D 80.B 81.A 82.B 83.C
【导语】本文讲述了一位父亲默默为家庭付出、始终关心女儿生活,而女儿因忙碌多次错过与父亲相处的机会,直到父亲突然离世后才深刻体会到父爱的珍贵与遗憾的故事。
79.细节理解题。根据“He had no hobbies but just took care of his family”可知,父亲没有爱好,一心只照顾家人,说明他将家庭视为一切。故选D。
80.细节理解题。根据“But I was too busy, for I had a law practice to run, and I could not take the time to hold the paintbrush, or talk to my father”可知,父亲帮女儿刷房子时,女儿因太忙没时间和父亲说话。故选B。
81.细节理解题。根据“On the morning of Sunday, January 16, 1996, my father telephoned me as usual. This time he seemed to have forgotten some things we had discussed the week before”可知,1996 年 1 月 16 日,父亲像往常一样打电话,但似乎忘了之前讨论过的事,这让女儿觉得父亲和平时有点不一样。故选A。
82.词句猜测题。根据前文女儿一直因忙碌没时间和父亲交流,以及“I vowed that when I arrived, I would make up for the lost time, and have a nice long talk with him and really get to know him”可知,女儿想通过长时间聊天弥补失去的时光,进而更了解父亲。故选B。
83.最佳标题题。根据全文围绕女儿与父亲之间的故事展开,从父亲日常照顾家人、打电话关心女儿,到帮女儿刷房子、装秋千,再到父亲离世后女儿的感悟,核心是“父亲与我(女儿)”的关系。故选C。
84.B 85.A 86.C 87.B 88.D
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了青少年情绪波动的原因以及应对建议。
84.细节理解题。根据“Experts say physical changes during the teenage years play a big role. As bodies grow and brains develop, hormones (荷尔蒙) change rapidly, which can cause emotional ups and downs.”可知,情绪波动源于生理和荷尔蒙变化。故选B。
85.细节理解题。根据“I knew she was worried about me catching a cold, but I felt she was trying to control me”可知,莉莉争吵的原因是认为母亲试图控制她。故选A。
86.细节理解题。根据“Psychologists (心理学家) suggest that recognising emotions is the first step to managing them.”可知,心理学家建议青少年首先要认识情绪。故选C。
87.词句猜测题。根据“Hiding feelings isn’t a good solution, though many teens do it.”和“I pretend to be calm in front of my friends”以及“I’m often nervous about”可知,汤姆尽管在朋友面前假装镇定,但他经常对融入环境感到紧张。“fitting in”指“融入环境”,与选项B意思相近。故选B。
88.主旨大意题。通读全文并根据“Teenagers often face a roller coaster of emotions.”、“As bodies grow and brains develop, hormones (荷尔蒙) change rapidly, which can cause emotional ups and downs.”和“It’s common for teenagers to find it hard to control these feelings.”可知,本文主要讲述了青少年情绪变化的原因与解决方案。故选D。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览