黑龙江省哈尔滨市南岗区哈尔滨市第三中学校2025-2026学年高三上学期9月月考英语试题(含解析,有听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

黑龙江省哈尔滨市南岗区哈尔滨市第三中学校2025-2026学年高三上学期9月月考英语试题(含解析,有听力音频有听力原文)

资源简介

黑龙江省哈尔滨市南岗区哈尔滨市第三中学校
2025-2026学年高三上学期9月月考
英语试题
(时间:120分钟 满分150分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中给出的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What is the date today
A. May 6th. B. May 7th. C. May 8th.
2. What did the woman do
A. She took a motorbike ride.
B. She visited a few tea gardens.
C. She toured some old building.
3. What is the woman
A. A producer. B. An actress. C. A reporter.
4. Where are the speakers
A. At an airport. B. In a hotel. C. In a shop.
5. What are the speakers mainly talking about
A. A lost car. B. A parking lot. C. A driver’s license.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答以下小题。
6. When will the man meet the contractor
A. From 10: 30 to 11: 30. B. From 9: 30 to 10: 00. C. From 9: 00 to 9: 30.
7. Who is the man
A. The woman’s assistant. B. The woman’s client. C. The woman’s boss.
听下面一段对话,回答以下小题。
8. What was the main reason for the man to remove his nose ring
A. He thought it stupid. B. He wanted to get a job. C. He was laughed at by others.
9. What helps the woman confirm the time of the photo being shot
A. The song. B. The flowers. C. The T-shirt.
听下面一段对话,回答以下小题。
10. What did Alex just do
A. He gave a presentation. B. He improved a proposal. C. He worked on the slides.
11. What is Kristin good at
A. Writing outlines. B. Making slides. C. Recognizing talents.
12. What was Alisa's suggestion about
A. Thinking methods. B. Presentation skills. C. Pricing strategies.
听下面一段对话,回答以下小题。
13. When did Ben become interested in postcards
A. When he found a collection at home.
B. When he was on a family holiday.
C. When he saw them at the seaside.
14. Who else in Ben’s family collects postcards
A. His uncle. B. His mother. C. His grandfather.
15. What kind of postcards are Ben’s favorite
A. Those with photos of well-known ports.
B. Those with photos of religious buildings.
C. Those with photos of old public transportation.
16. Why does Ben say some postcards are amusing
A. They have funny jokes.
B. They are very badly drawn.
C. They show old-fashioned attitudes.
听下面一段独白,回答以下小题。
17. What was Frank before becoming a novelist
A. A librarian. B. A host. C. A shop owner.
18. What did the speaker think of the success of Agents of Coincidence
A. It was surprising. B. It was predictable. C. It was accidental.
19. What does the speaker say about the Writer’s Workshop
A. It has achieved great results.
B. It has been running for 30 years.
C. It is offered at universities across the country.
20. What is the speaker doing
A. Promoting a workshop.
B. Introducing some books.
C. Presenting a famous figure.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
A
If you’re looking to enhance your fitness journey, here are some must-reads.
The One-Minute Workout by Martin Gibala
For many of us, the problem is not to improve a workout, but to find time to exercise at all. Gibala’s eight fundamental interval workouts and four micro-workouts can be used as an alternative to quickly increase strength and endurance in hardly any time! It’s considered to be one of the best fitness books for beginners!
The Champion’s Mind by Jim Afremow
In his book, sports psychologist Jim Afremow. PhD, talks about how to stick to goals and keep yourself challenged over time. Though written with athletes in mind. this book would inspire anyone to approach their long-term goals.
How Bad Do You Want It by Matt Fitzgerald
This book is a great look into the attitude it takes to truly push yourself to those ultimate limits. I’ve had many runners who recommend this book themselves when I ask for favorites. I think it’s just a book that helps you figure out how to dig deep and what’s happening when you feel like stopping.
Becoming a Supple Leopard by Glen Cordoza
The book features hundreds of step-by-step photos for popular exercises like squats and kettlebell swings pointing out common mistakes. It’s a top resource for staying healthy and injury-free!
21. Who would most probably choose the book written by Gibala
A. Businessmen with tight schedules. B. Athletes aiming for peak performance.
C. Employees with flexible working time. D. Fitness trainers seeking new challenges.
22. Which of the four books is highly popular with runners
A. The One-Minute Workout. B. The Champion’s Mind.
C. How Bad Do You Want It. D. Becoming a Supple Leopard.
23. What concerns Cordoza most
A. Attitude. B. Teamwork. C. Duration. D. Safety.
B
Standing on the lakeshore, my gaze drifts down to the tens-even hundreds of thousands of-small stones scattered around my boots, and I can't help but pause in wonder. Each was created from hard surfaces, their edges softening over time.
And I wonder, can we learn from a pile of rocks
Even the tallest mountains have worn down; none are as tall as they were 1, 000 years ago. And much like a rock, I've found my attitude has softened and my desire to better understand others has expanded with each trip around the sun.
Once I too was a sharp rock covered in pointy edges. Today, after decades of the waters of life coursing over me, my edges are softer and more understanding. I'm less likely to judge and more interested in learning how we can exist together.
But I'm not a rock. I'm a human-being filled with all the drama built into my DNA.
Two years ago, while traveling in the Pacific Northwest, I watched a restaurant owner ask a guy to leave for not falling in line with the rules. Not forceful and not rude. On the door read a sign: "Please wear a mask before entering our restaurant. We don't like it either, but let's all do what we can." But the guy tried to argue about the note.
I sat watching, understanding both sides. I've been this guy before, using my youthful edges to chip away at the world. What I lost, however, was the ability to grow by looking through others' eyes, and thus the possibility of finding content and success.
You can fit more rounded rocks in a jar than those with sharp edges. The former look for ways to adjust and make room for others; the latter never give an inch to accommodate others. Time, like the waters rolling against once sharp stones, changes us by washing away our resistance to seeing the world from another's point of view.
I placed a rounded stone into my pocket. Mother Nature is holding class again.
24. What does the author compare the rocks to
A. Challenges that we come across. B. Our abilities that grows with time.
C. People with varied personalities. D. Different stages of people's lives.
25. What does the underlined phrase "the waters of life" in Paragraph 4 most probably refer to
A. The passing time that changes a person's attitude to himself.
B. The difficult experiences that the author encountered in his life.
C. The natural phenomena like rain and waves that wear down rocks.
D. The various life events that shape the author's perspective on others.
26. What caused the argument in the restaurant
A. The guy's failing to obey the rules. B. The owner's inappropriate attitude.
C. Misunderstanding between the two sides. D. Lack of clarity in the sign.
27. What does the author try to convey through this text
A. We should adjust ourselves to new conditions.
B. Be brave when in the face of difficulties in life.
C. Don't compromise easily and always stick to your principles.
D. Being adaptive and understanding brings a sense of well-being.
C
Even if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered a chatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: “Thank you for visiting our site. How can I help you today ” Depending on the site, the chatbot is programmed to respond accordingly and even ask follow-up questions.
Chatbots communicate through speech or text. Both rely on artificial intelligence technologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch of artificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language. This technology gives chatbots a baseline for understanding language structure and meaning. NLP, in essence, allows the computer to understand what you are asking and how to appropriately respond.
With developments in deep learning and reinforcement (强化) learning, chatbots can interpret more complexities in language and improve the dynamic nature of conversation between human and machine. Essentially, a chatbot tries to match what you’ve asked to an intention that it understands. The more a chatbot communicates with you, the more it understands and the more it learns to communicate like you and others with similar questions. Your positive responses reinforce its answers, and then it uses those answers again.
From customer service chatbots online to personal assistants in our homes, chatbots have started to enter our lives. In almost every industry, companies are using chatbots to help customers easily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points of contact. Personal assistants like Siri and Alexa are designed to respond to a wide range of scenarios and queries, from current weather and news updates to personal calendars, music selections and random questions.
28. Why does the author mention Siri and Alexa in Paragraph 1
A. To explain how a chatbot works. B. To give examples of chatbots.
C. To show where to find a chatbot. D. To compare different chatbots.
29. What is the basis of chatbots
A. Language study. B. Data transmission.
C. Social interaction. D. Natural language processing.
30. What is the last paragraph mainly about
A. The future trend of chatbots. B. The author’s predictions about chatbots.
C. The effects of chatbots. D. The increasing popularization of chatbots.
31. Where can we most probably read this text
A. A children’s storybook. B. An academic research paper.
C. A popular science magazine. D. A user handbook.
D
A new study led by researchers from Queen Mary University of London reveals that group arts interventions—such as painting, music, or dance—can significantly reduce symptoms of depression and anxiety among older adults. The findings offer a convincing case for the benefits of shared creative activities.
Depression and anxiety are silent struggles for millions of older adults worldwide, affecting 7% and 3.8% of those aged 60 and over, respectively. While medications (药物) and talking therapies (疗法) are often the go-to treatments, they aren’t always accessible or suitable for older adults, who may face side effects, high costs, or discomfort in discussing their mental health.
This study shines a light on a promising alternative: the simple, yet deep act of creating art together. Led by Elizabeth Quinn, a PhD candidate in psychology at Queen Mary University of London, the research found that older adults in care homes saw a greater reduction in depression symptoms compared to those living in the community, highlighting the potential of these interventions to support some of the most vulnerable members of society.
What’s more, the benefits were consistent across different types of art—whether it was painting, dancing, or making music—and across diverse populations, suggesting that the magic lies in the shared experience of creating together.
The study also found that the setting mattered. Older adults in care homes, who often face higher levels of loneliness and weakness, experienced the greatest improvements in mental health. This highlights the potential of group arts interventions to reach those who need it most.
“Art interventions are accessible, cost-effective, and enjoyable,” said Dr. Jones, the study’s senior author. “They offer a way to address mental health challenges that doesn’t rely only on medication or traditional therapy.”
The research team hopes their findings will encourage healthcare providers to integrate group arts interventions into mental health care plans for older adults. They also call for further research to explore the long-term benefits of these interventions and their potential applications in other age groups and settings.
32. What did the research find about the elderly in care homes
A. They experienced more health issues.
B. They preferred medications for treatment.
C. They had a greater reduction in depression.
D. They were less happy than those living outside.
33. What is crucial to the success of group arts interventions
A. The type of art. B. The shared experience.
C. The professional guidance. D. The length of the intervention.
34. What is Dr. Jones’s attitude towards art interventions
A. Supportive. B. Indifferent. C. Doubtful. D. Critical.
35. Which of the following would be the best title for the passage
A. Group Arts Interventions: Easing Older Adults’ Depression & Anxiety
B. Loneliness in Care Homes: Impact on Older Adults’ Mental Health
C. Medications & Therapies for Older Adults’ Mental Health
D. Long-Term Art Benefits for All Age Groups
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
As writers, we tend to be hard on ourselves. It’s easy to overlook small but significant steps toward your goals if you’re focused on comparing yourself to others. Instead, what if you change your mindset to take into account the progress that is happening every day ___36___ It is not just about word count or a finished manuscript (手稿). Here are some mindset shifts and actionable ideas.
Redefine productive writing time. Writing involves more than time spent with a keyboard or a pen. Stepping away from your work can actually improve the quality of your writing. ___37___ Instead, treat that "off" time as just as valuable as sitting at your desk writing. You need to recharge to be creative and productive.
___38___ In order to set realistic goals, it’s essential to know how long things actually take you to accomplish. That’s why timing your writing sessions is important. Once you understand your personal output rate of words per hour, you can use timing data to set achievable goals and avoid unrealistic expectations.
Rework your work space. Where you write has a big impact on how you feel about your work. ___39___ If that’s not an option, you can rearrange your current work area. Clear the mess, move your desk, get a new lamp—play around and see what feels right. A little novelty can break you out of a dull routine and change your mindset.
Chart your progress. ___40___ For example, if you have a word count goal each day, make a calendar and give yourself a big check each time you meet it. Seeing all those checks can help remind you that you have a lot to be proud of!
A. Breaks shouldn’t cause guilt.
B. Assess your time management.
C. List realistic and actionable goals.
D. Sometimes a change of scenery can help.
E. It’s important to acknowledge all aspects of the writing process.
F. Keeping visual track of your progress can remind you of how far you’ve come.
G. Tapping into your own personal productivity style will make all the difference.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Chiara Beer, 27, who lives in Winchester, suffered a serious stroke(中风) as a baby. As a result, she ____41____ movement on her right side, almost completely unable to use her arm. ____42____, the stroke also made her unable to read or write.
Growing up with this ____43____, as she got older, Chiara realised there was a huge lack of resources and information for young stroke survivors, so she decided to start ____44____ content on social media.
The determined 27 year old began posting videos about her own story of stroke survival and ____45____ various aspects of her day to day life, living with only one working arm, for example, how she drives using a car ____46____ adapted for the disabled.
She ____47____ a huge outpouring of love and support from her viewers, including messages of love from other stroke survivors and people who suffer from other similar disabilities, ____48____ her for showing them little tricks on how to become more ____49____.
“The _____50_____ has been good. I get a lot of messages from _____51_____, saying I’ve helped them because now their child can be independent. And I also get messages from young adults who have had strokes telling me how their lives have _____52_____.”
Chiara _____53_____ that she loves knowing she is able to offer _____54_____ to other young stroke survivors. She said: “I wanted to raise awareness about young people having strokes and also I wanted to help them to find a way to live independently. It makes me _____55_____ that I can help.”
41. A. made B. lost C. directed D. sensed
42. A. After all B. More importantly C. For instance D. Worse still
43. A. appearance B. mind C. injury D. disability
44. A. analyzing B. recording C. sharing D. collecting
45. A. showing B. observing C. exploring D. tracking
46. A. simply B. strangely C. specially D. temporarily
47. A. expected B. expressed C. witnessed D. received
48. A. forgiving B. thanking C. rewarding D. congratulating
49. A. respectable B. responsible C. intelligent D. independent
50. A. response B. presentation C. phenomenon D. cooperation
51. A. doctors B. teachers C. friends D. parents
52. A. extended B. changed C. recovered D. shone
53. A. confirmed B. remembered C. admitted D. advocated
54. A. support B. service C. comments D. opportunities
55. A. curious B. ambitious C. considerate D. delighted
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The origins of the umbrella can be traced back over thousands of years to early human societies. Initially used as sunshades, those early umbrellas were fashioned from materials like silk or paper, ____56____ waterproofed with wax and lacquer (漆) to offer rain protection.
According to Chinese legend, the first umbrella in ancient China was invented by Lady Yun, the wife of Lu Ban, a renowned craftsman in Chinese history. At the time, people relied on straw hats and capes during rainy days, ____57____ proved inconvenient for travel. Inspired by ____58____ scene of people taking shelter under eaves (屋檐), Lady Yun created a folding device made of bamboo and fabric. Lu Ban later improved this design, making it ____59____ (practical) for rain and sun protection than before, laying a solid foundation ____60____ the modern umbrella—a proof of the wisdom and ____61____ (creative) of early Chinese laboring people.
Similar devices appeared in other ancient civilizations, such as Egypt, Assyria, and Greece, ____62____ (primary) for sun protection. The word “umbrella” ____63____ (it) originates from the Latin “umbra”, meaning “shade”. Over time, as waterproofing techniques ____64____ (advance), umbrellas changed from simple sunshades to essential tools for rain protection, _____65_____ (gain) widespread popularity across the globe.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66. 假定你是李华,你们班在校英文报组织的以“太空”为主题的海报设计大赛中获奖。请你给英国朋友 Peter写一封邮件分享这次经历,内容包括:
(1)创作过程;
(2)你的感想。
注意:
(1)写作词数应为80左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Peter,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was one of those freezing nights we got here in Minnesota in the middle of winter. The dampness in the air got trapped and a curtain of fog sank all around, mixing with the snow on the ground and the strong snow falling from the sky to white out everything. Normally I wouldn’t drive in that kind of weather, but I’d been at a Tupperware party all evening, and I was so exhausted. The desire to be in the comfort of my own home beat my better judgment. However never had I imagined my little act could save my life on such a night.
I was only on the road for a minute before I regretted my decision not to stay put. The winding country road was totally deserted. My car’s headlights could barely cut through the heavy fog. The snow was getting heavier. A lot heavier. Everything beyond a few feet in front of me was a mystery. I drove slowly. I wasn’t quite sure where I was, though I knew there were railways specifically built for freight (货运) trains in this area. But in such weather, it was impossible to spot the tracks or any signs of an approaching train.
Trembling with cold, I turned up the heat. The loud blowers did their work, sheltering me from the bitter cold and the sound outside. Seemingly, everything went smoothly as I inched forward.
All at once, my headlights shone on a small animal in front of me, right at the farthest point they could reach. I hit the brakes-tires screeched (发嘎吱声) against the snow as the car was coming to a stop. When the world stopped spinning, taking a closer look, I found it was a brown rabbit, its fur covered with ice crystals in the headlights. I tapped the horn, no response. I tried again, yet the little creature remained rooted-it appeared unwilling to get out of the way. Curiously, I got out of the car and made my way toward it.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Getting near, I found its leg stuck in a trap.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Just as I was freeing the rabbit from the trap, a train whooshed(呼啸)by.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________黑龙江省哈尔滨市南岗区哈尔滨市第三中学校
2025-2026学年高三上学期9月月考
英语答案
(时间:120分钟 满分150分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中给出的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What is the date today
A. May 6th. B. May 7th. C. May 8th.
【答案】A
【解析】
【原文】M: I need to get these pants shortened. Can I get them back the day after tomorrow on Wednesday, May 8th
W: I’m not sure. We’re pretty busy this week. But we’ll try.
2. What did the woman do
A. She took a motorbike ride.
B. She visited a few tea gardens.
C. She toured some old building.
【答案】C
【解析】
【原文】W: I’m glad I’d booked the trip as I saw a few ancient temples. How about you
M: I visited several tea gardens and passed through rural farms on a motorbike.
W: Great! I’d like to try the motorbike.
M: I can send you the details later.
3. What is the woman
A. A producer. B. An actress. C. A reporter.
【答案】B
【解析】
【原文】M: When are we going to see you on the big screen next
W: Soon. I have signed a movie.
M: When is the release date
W: In December this year.
4. Where are the speakers
A. At an airport. B. In a hotel. C. In a shop.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Are there any shops here I want to buy some chocolate before taking off.
M: Over there, just next to the washing room. Please hurry up. We’ll board in 15 minutes.
5. What are the speakers mainly talking about
A. A lost car. B. A parking lot. C. A driver’s license.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Springfield Police.
M: My car is gone! And my driver's license and some important documents are in it.
W: Calm down, sir. Could you tell me more about it
M: Well, I left it in the parking lot this morning. The color is blue.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答以下小题。
6. When will the man meet the contractor
A. From 10: 30 to 11: 30. B. From 9: 30 to 10: 00. C. From 9: 00 to 9: 30.
7. Who is the man
A. The woman’s assistant. B. The woman’s client. C. The woman’s boss.
【答案】6. C 7. C
【解析】
【原文】W: The general contractor called to ask when he can visit the building tomorrow.
M: How about at half past ten
W: I'm afraid not. You have a meeting scheduled for 10:00. It’ll last for an hour.
M: Oh, I forgot about it. So what time is open in my schedule
W: Let me check. Oh, you’re available one hour before the meeting. But you can only stay for 30 minutes.
M: That’s OK. Does he need to see both the inside and the outside
W: He just wants to check the outside locations for the restoration work.
M: All right.
听下面一段对话,回答以下小题。
8. What was the main reason for the man to remove his nose ring
A. He thought it stupid. B. He wanted to get a job. C. He was laughed at by others.
9. What helps the woman confirm the time of the photo being shot
A. The song. B. The flowers. C. The T-shirt.
【答案】8. B 9. B
【解析】
【原文】M: Well, we have changed that much.
W: Not really, no. I’ve still got that long hair
M: But I take off those stupid sunglasses, and my hair was a lot shorter, And I don’t wear a nose ring anymore because people laughed at me. But most important of all, I was afraid I wouldn’t get my job with it!
W: So when was this photo taken
M: I think it was the summer of 1998. Because there was the World Cup in France that year, and I wore my England T-shirt all summer!
W: I think this was 1997, just after Diana died. Look at all those flowers in London! I remember Elton John wrote a song for this thing.
听下面一段对话,回答以下小题。
10. What did Alex just do
A. He gave a presentation. B. He improved a proposal. C. He worked on the slides.
11. What is Kristin good at
A. Writing outlines. B. Making slides. C. Recognizing talents.
12. What was Alisa's suggestion about
A. Thinking methods. B. Presentation skills. C. Pricing strategies.
【答案】10. A 11. B 12. C
【解析】
【原文】W: Hey, Alex, I was completely blown away by your strategy outline. You really impressed me today.
M: Come on, Alisa! I'm just doing my job.
W: No, I think you deserve some recognition here, I mean, if I look back on your previous presentations, this is a huge improvement.
M: Thank you, I appreciate your kind words. It means a lot to me that you noticed the effort I put into improving my presentation skills. Well, Kristin did give me a hand with the slides. She has undoubted talent for them.
W: And I saw that you took my advice on pricing strategies. I really appreciate you taking the time to think through them.
M: Yeah, well, they were some really good points.
听下面一段对话,回答以下小题。
13. When did Ben become interested in postcards
A. When he found a collection at home.
B. When he was on a family holiday.
C. When he saw them at the seaside.
14. Who else in Ben’s family collects postcards
A. His uncle. B. His mother. C. His grandfather.
15. What kind of postcards are Ben’s favorite
A. Those with photos of well-known ports.
B. Those with photos of religious buildings.
C. Those with photos of old public transportation.
16. Why does Ben say some postcards are amusing
A. They have funny jokes.
B. They are very badly drawn.
C. They show old-fashioned attitudes.
【答案】13. A 14. B 15. C 16. C
【解析】
【原文】W: So tell me, Ben, what made you start collecting picture postcards
M: As a boy, I often saw postcards at the seaside, but I didn’t find them interesting. That suddenly changed a few years ago when I discovered hundreds of them in the spare room. They were so beautiful that I started collecting cards.
W: Whose collection was it
M: Well, my grandfather used to send postcards home from all over the world. My mom and uncle would always read them, but finally, it was Mom who decided to keep them all. That’s how the family collection began.
W: Which kind of postcards do you like best these days
M: Well, I still like the ones with pictures of famous harbors, like Sydney. And I’ve also got some that have beautiful photos of religious buildings. But above all, I love the ones which show ships, trains and planes from the last century.
W: What do you think of those old postcards
M: They’re wonderful. Some of the pictures were drawn by top-class artists. And what makes me laugh is not the jokes themselves but how out-of-date they seem now. They tell us a lot about how differently people saw things in those days.
听下面一段独白,回答以下小题。
17. What was Frank before becoming a novelist
A. A librarian. B. A host. C. A shop owner.
18. What did the speaker think of the success of Agents of Coincidence
A. It was surprising. B. It was predictable. C. It was accidental.
19. What does the speaker say about the Writer’s Workshop
A. It has achieved great results.
B. It has been running for 30 years.
C. It is offered at universities across the country.
20. What is the speaker doing
A. Promoting a workshop.
B. Introducing some books.
C. Presenting a famous figure.
【答案】17. A 18. B 19. A 20. C
【解析】
【原文】W: Thank you all for coming. To the rest of the world, Frank Delmont is an award-winning novelist, but to those of us here, he’s a member of our community. I’ve known Frank for a long time—ever since I hired him! Did you know he wrote his first book, Agents of Coincidence, while he was employed at this very library I remember seeing him hard at work in the break room, making notes on a draft while he ate. So it came as no surprise that the book was a hit! And Frank could have used his new fame as an opportunity to move to a larger city, but instead he stayed in Mansfield and helped start the Writer’s Workshop, a summer program for teen authors. It’s in its thirteenth year. Graduates of the program have gone on to distinguished universities all over the country, and some have even had their own literary successes. If anyone is interested, we have an entire section of books by local authors. After the event tonight, copies of Frank’s most popular books will be on sale at the table in the back, and we’re planning on saving some time for book signing. And that brings me to the reason we’re all here: to hear Frank talk about his latest work, Summer in the Arctic. Everyone, please welcome Frank Delmont!
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
A
If you’re looking to enhance your fitness journey, here are some must-reads.
The One-Minute Workout by Martin Gibala
For many of us, the problem is not to improve a workout, but to find time to exercise at all. Gibala’s eight fundamental interval workouts and four micro-workouts can be used as an alternative to quickly increase strength and endurance in hardly any time! It’s considered to be one of the best fitness books for beginners!
The Champion’s Mind by Jim Afremow
In his book, sports psychologist Jim Afremow. PhD, talks about how to stick to goals and keep yourself challenged over time. Though written with athletes in mind. this book would inspire anyone to approach their long-term goals.
How Bad Do You Want It by Matt Fitzgerald
This book is a great look into the attitude it takes to truly push yourself to those ultimate limits. I’ve had many runners who recommend this book themselves when I ask for favorites. I think it’s just a book that helps you figure out how to dig deep and what’s happening when you feel like stopping.
Becoming a Supple Leopard by Glen Cordoza
The book features hundreds of step-by-step photos for popular exercises like squats and kettlebell swings pointing out common mistakes. It’s a top resource for staying healthy and injury-free!
21. Who would most probably choose the book written by Gibala
A. Businessmen with tight schedules. B. Athletes aiming for peak performance.
C. Employees with flexible working time. D. Fitness trainers seeking new challenges.
22. Which of the four books is highly popular with runners
A. The One-Minute Workout. B. The Champion’s Mind.
C. How Bad Do You Want It. D. Becoming a Supple Leopard.
23. What concerns Cordoza most
A. Attitude. B. Teamwork. C. Duration. D. Safety.
【答案】21. A 22. C 23. D
【解析】
【导语】这是一篇应用文。短文介绍了四本健身书籍的相关信息。
【21题详解】
推理判断题。根据第二段“Gibala’s eight fundamental interval workouts and four micro-workouts can be used as an alternative to quickly increase strength and endurance in hardly any time! It’s considered to be one of the best fitness books for beginners! ”(吉巴拉的八种基本间歇训练和四种微训练可以作为一种替代方法,在几乎任何时候都可以快速增加力量和耐力!它被认为是初学者最好的健身书籍之一!)可知,这本书针对那些时间紧张但想要快速提高体力和耐力的人群,因此最适合那些工作日程紧凑的商人。故选A项。
【22题详解】
细节理解题。根据第四段“I’ve had many runners who recommend this book themselves when I ask for favorites.”(当我问他们最喜欢的书时,很多跑步者推荐这本书。)可知,文本中明确提到这本书受到许多跑者的推荐,因此这本书在跑者中非常受欢迎。故选C项。
【23题详解】
细节理解题。根据最后一段“It’s a top resource for staying healthy and injury-free! ”(这是保持健康和不受伤的最佳资源!”)可知,Cordoza的书重点关注如何通过正确的锻炼方式保持健康并避免受伤,因此他最关心的是安全问题。故选D项。
B
Standing on the lakeshore, my gaze drifts down to the tens-even hundreds of thousands of-small stones scattered around my boots, and I can't help but pause in wonder. Each was created from hard surfaces, their edges softening over time.
And I wonder, can we learn from a pile of rocks
Even the tallest mountains have worn down; none are as tall as they were 1, 000 years ago. And much like a rock, I've found my attitude has softened and my desire to better understand others has expanded with each trip around the sun.
Once I too was a sharp rock covered in pointy edges. Today, after decades of the waters of life coursing over me, my edges are softer and more understanding. I'm less likely to judge and more interested in learning how we can exist together.
But I'm not a rock. I'm a human-being filled with all the drama built into my DNA.
Two years ago, while traveling in the Pacific Northwest, I watched a restaurant owner ask a guy to leave for not falling in line with the rules. Not forceful and not rude. On the door read a sign: "Please wear a mask before entering our restaurant. We don't like it either, but let's all do what we can." But the guy tried to argue about the note.
I sat watching, understanding both sides. I've been this guy before, using my youthful edges to chip away at the world. What I lost, however, was the ability to grow by looking through others' eyes, and thus the possibility of finding content and success.
You can fit more rounded rocks in a jar than those with sharp edges. The former look for ways to adjust and make room for others; the latter never give an inch to accommodate others. Time, like the waters rolling against once sharp stones, changes us by washing away our resistance to seeing the world from another's point of view.
I placed a rounded stone into my pocket. Mother Nature is holding class again.
24. What does the author compare the rocks to
A. Challenges that we come across. B. Our abilities that grows with time.
C. People with varied personalities. D. Different stages of people's lives.
25. What does the underlined phrase "the waters of life" in Paragraph 4 most probably refer to
A. The passing time that changes a person's attitude to himself.
B. The difficult experiences that the author encountered in his life.
C. The natural phenomena like rain and waves that wear down rocks.
D. The various life events that shape the author's perspective on others.
26. What caused the argument in the restaurant
A. The guy's failing to obey the rules. B. The owner's inappropriate attitude.
C. Misunderstanding between the two sides. D. Lack of clarity in the sign.
27. What does the author try to convey through this text
A. We should adjust ourselves to new conditions.
B. Be brave when in the face of difficulties in life.
C. Don't compromise easily and always stick to your principles.
D. Being adaptive and understanding brings a sense of well-being.
【答案】24. C 25. D 26. A 27. D
【解析】
【导语】本文是一篇议论文。作者通过湖边石头从棱角分明到圆润光滑的变化,类比人生成长,探讨学会理解他人、调整自我的重要性。
【24题详解】
细节理解题。根据第三段“Even the tallest mountains have worn down; none are as tall as they were 1,000 years ago. And much like a rock. I’ve found my attitude has softened and my desire to better understand others has expanded with each trip around the sun. (即使是最高的山也已磨损;没有一座像一千年前那么高。和这些岩石很像,我发现我的态度软化了,而随着每过一年,我也更渴望能去更好地了解他人) ”以及根据第八段“You can fit more rounded rocks in a jar than those with sharp edges. The former look for ways to adjust and make room for others; the latter never give an inch to accommodate others.(把圆润的石头和棱角分明的石头放进罐子里,前者能装下更多。圆润的石头会想办法调整自身、为同类腾出空间;而棱角分明的石头,却绝不会退让分毫来包容他人)”可知,作者将“圆润的石头”和“棱角分明的石头”分别比作“懂得包容的人”和 “固执不愿妥协的人”,即“不同性格的人”。故选C项。
【25题详解】
词句猜测题。根据第四段中的 “after decades of the waters of life coursing over me, my edges are softer and more understanding. I'm less likely to judge and more interested in learning how we can exist together(历经数十年 “生命之水” 的冲刷,我的棱角变得柔和,也更懂得理解他人。我不再轻易评判,更愿意思考如何与他人共处)可知,“the waters of life” 指 “塑造作者对他人看法的各种人生经历”—— 正是这些经历让作者从 “爱评判” 变得 “善理解”。故选D项。
【26题详解】
细节理解题。根据第六段“Two years ago, while traveling in the Pacific Northwest, I watched a restaurant owner ask a guy to leave for not falling in line with the rules. Not forceful and net rude. On the door read a sign: “Please wear a mask before entering our restaurant. We don’t like it either, but let’s all do what we can.” But the guy tried to argue about the note. (两年前,在太平洋西北地区旅行时,我看到一个餐馆老板要求一个不遵守规定的人离开。他的态度既不强硬,也不粗鲁。门上写着:“请戴上口罩进入我们的餐厅。我们也不喜欢这样,但让我们一起尽己所能。”但那家伙试图就这条规定进行争吵。)”,从中可知,这次餐馆的争吵原因是这个人未能遵守规则。故选A项
【27题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“You can fit more rounded rocks in a jar than those with sharp edges. The former look for ways to adjust and make room for others; the latter never give an inch to accommodate others. Time, like the waters rolling against once sharp stones, changes us by washing away our resistance to seeing the world from another’s point of view. (圆的石头比棱角分明的石头更容易装进罐子里。前者想办法调整自己,为他人腾出空间;后者从不让步迁就别人。时间就像水流冲刷着尖锐的石头,冲走我们对从别人的角度看世界的抗拒,从而改变了我们)”可知,作者通过本文传达的应是“具备适应能力且懂得体谅他人,能让人收获幸福感。”。故选D项。
C
Even if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered a chatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: “Thank you for visiting our site. How can I help you today ” Depending on the site, the chatbot is programmed to respond accordingly and even ask follow-up questions.
Chatbots communicate through speech or text. Both rely on artificial intelligence technologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch of artificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language. This technology gives chatbots a baseline for understanding language structure and meaning. NLP, in essence, allows the computer to understand what you are asking and how to appropriately respond.
With developments in deep learning and reinforcement (强化) learning, chatbots can interpret more complexities in language and improve the dynamic nature of conversation between human and machine. Essentially, a chatbot tries to match what you’ve asked to an intention that it understands. The more a chatbot communicates with you, the more it understands and the more it learns to communicate like you and others with similar questions. Your positive responses reinforce its answers, and then it uses those answers again.
From customer service chatbots online to personal assistants in our homes, chatbots have started to enter our lives. In almost every industry, companies are using chatbots to help customers easily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points of contact. Personal assistants like Siri and Alexa are designed to respond to a wide range of scenarios and queries, from current weather and news updates to personal calendars, music selections and random questions.
28. Why does the author mention Siri and Alexa in Paragraph 1
A. To explain how a chatbot works. B. To give examples of chatbots.
C. To show where to find a chatbot. D. To compare different chatbots.
29. What is the basis of chatbots
A. Language study. B. Data transmission.
C. Social interaction. D. Natural language processing.
30. What is the last paragraph mainly about
A. The future trend of chatbots. B. The author’s predictions about chatbots.
C. The effects of chatbots. D. The increasing popularization of chatbots.
31. Where can we most probably read this text
A. A children’s storybook. B. An academic research paper.
C. A popular science magazine. D. A user handbook.
【答案】28. B 29. D 30. D 31. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍聊天机器人的常见场景、依赖的人工智能技术、发展情况以及在生活和各行业中的应用。
【28题详解】
推理判断题。根据第一段中的“Even if you haven’t held a conversation with Siri or Alexa, you’ve likely encountered a chatbot online. They often appear in a chat window that pops up with a friendly greeting: “Thank you for visiting our site. How can I help you today ”(即使你没有和Siri或Alexa交谈过,你也可能在网上遇到过聊天机器人。它们通常会出现在弹出的聊天窗口中,并带有友好的问候:“感谢访问我们的网站。今天我能为您提供什么帮助?”)”可知,作者提及Siri和Alexa是为了举例说明聊天机器人,让读者对聊天机器人有更具体的认知。故选B项。
【29题详解】
细节理解题。根据第二段中的“Both rely on artificial intelligence technologies like machine learning and natural language processing (NLP), which is a branch of artificial intelligence that teaches machines to read, analyze and interpret human language. This technology gives chatbots a baseline for understanding language structure and meaning.(两者都依赖于机器学习和自然语言处理(NLP)等人工智能技术,自然语言处理是人工智能的一个分支,它教机器阅读、分析和解读人类语言。这项技术为聊天机器人提供了理解语言结构和含义的基础。)”可知,自然语言处理是聊天机器人运作的基础。故选D项。
【30题详解】
主旨大意题。根据第四段中的“From customer service chatbots online to personal assistants in our homes, chatbots have started to enter our lives. In almost every industry, companies are using chatbots to help customers easily navigate their websites, answer simple questions and direct people to the relevant points of contact. Personal assistants like Siri and Alexa are designed to respond to a wide range of scenarios and queries, from current weather and news updates to personal calendars, music selections and random questions. (从在线客服聊天机器人,到家中的个人助理,聊天机器人已开始走进我们的生活。几乎在每个行业,企业都在借助聊天机器人,帮助客户轻松浏览其官网、解答简单问题,并指引人们联系到对应的对接人员。像Siri和Alexa这类个人助理,设计初衷便是应对各类场景与咨询需求——无论是查询实时天气、最新资讯,还是管理个人日程、选择音乐,乃至解答各类随机疑问,它们都能响应。)”可知,该段主要讲述聊天机器人在生活和各行业中的应用越来越广泛,即其日益普及的情况。故选D项。
【31题详解】
推理判断题。根据全文内容,文章通俗易懂地介绍了聊天机器人的相关知识,包括其常见形式、依赖的技术、发展及应用,既不涉及儿童故事元素,也没有学术研究的深度和专业性,更不是针对某一产品的使用说明。因此,最可能在科普杂志上读到这篇文章。故选C项。
D
A new study led by researchers from Queen Mary University of London reveals that group arts interventions—such as painting, music, or dance—can significantly reduce symptoms of depression and anxiety among older adults. The findings offer a convincing case for the benefits of shared creative activities.
Depression and anxiety are silent struggles for millions of older adults worldwide, affecting 7% and 3.8% of those aged 60 and over, respectively. While medications (药物) and talking therapies (疗法) are often the go-to treatments, they aren’t always accessible or suitable for older adults, who may face side effects, high costs, or discomfort in discussing their mental health.
This study shines a light on a promising alternative: the simple, yet deep act of creating art together. Led by Elizabeth Quinn, a PhD candidate in psychology at Queen Mary University of London, the research found that older adults in care homes saw a greater reduction in depression symptoms compared to those living in the community, highlighting the potential of these interventions to support some of the most vulnerable members of society.
What’s more, the benefits were consistent across different types of art—whether it was painting, dancing, or making music—and across diverse populations, suggesting that the magic lies in the shared experience of creating together.
The study also found that the setting mattered. Older adults in care homes, who often face higher levels of loneliness and weakness, experienced the greatest improvements in mental health. This highlights the potential of group arts interventions to reach those who need it most.
“Art interventions are accessible, cost-effective, and enjoyable,” said Dr. Jones, the study’s senior author. “They offer a way to address mental health challenges that doesn’t rely only on medication or traditional therapy.”
The research team hopes their findings will encourage healthcare providers to integrate group arts interventions into mental health care plans for older adults. They also call for further research to explore the long-term benefits of these interventions and their potential applications in other age groups and settings.
32. What did the research find about the elderly in care homes
A. They experienced more health issues.
B. They preferred medications for treatment.
C. They had a greater reduction in depression.
D. They were less happy than those living outside.
33. What is crucial to the success of group arts interventions
A. The type of art. B. The shared experience.
C. The professional guidance. D. The length of the intervention.
34. What is Dr. Jones’s attitude towards art interventions
A. Supportive. B. Indifferent. C. Doubtful. D. Critical.
35. Which of the following would be the best title for the passage
A. Group Arts Interventions: Easing Older Adults’ Depression & Anxiety
B. Loneliness in Care Homes: Impact on Older Adults’ Mental Health
C. Medications & Therapies for Older Adults’ Mental Health
D. Long-Term Art Benefits for All Age Groups
【答案】32. C 33. B 34. A 35. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了伦敦玛丽女王大学研究人员主导的一项新研究,该研究发现团体艺术干预(如绘画、音乐或舞蹈)能显著减轻老年人的抑郁和焦虑症状,并阐述了该干预方式的优势、适用场景及研究团队的期望。
【32题详解】
细节理解题。根据第三段中“Led by Elizabeth Quinn, a PhD candidate in psychology at Queen Mary University of London, the research found that older adults in care homes saw a greater reduction in depression symptoms compared to those living in the community, highlighting the potential of these interventions to support some of the most vulnerable members of society. (这项研究由伦敦玛丽女王大学的心理学博士候选人Elizabeth Quinn牵头,研究发现,养老院中的老年人与社区居住的老年人相比,其抑郁症状的减轻程度更为显著。这凸显了这些干预措施在为社会中一些最脆弱群体提供支持方面的潜力。)”可知,研究发现养老院中的老年人比社区中的老年人抑郁症状减轻得更明显。故选C项。
【33题详解】
细节理解题。根据第四段“What’s more, the benefits were consistent across different types of art—whether it was painting, dancing, or making music—and across diverse populations, suggesting that the magic lies in the shared experience of creating together. (更重要的是,无论绘画、舞蹈还是音乐创作,不同类型艺术带来的益处是一致的,并且跨越不同人群,这表明,关键在于共同创作的共享体验。)”可知,不同艺术类型和不同人群都能从团体艺术干预中获益,这表明其成功的关键在于共同创作的体验。故选B项。
【34题详解】
推理判断题。根据倒数第二段““Art interventions are accessible, cost-effective, and enjoyable,” said Dr. Jones, the study’s senior author. “They offer a way to address mental health challenges that doesn’t rely only on medication or traditional therapy.” (“艺术干预具有易获取、成本效益高且令人愉悦的特点,”该研究的资深作者Jones博士说,“它们提供了一种应对心理健康挑战的方法,这种方法不仅仅依赖药物或传统疗法。”)”可推知,Jones博士对艺术干预持支持态度。故选A项。
【35题详解】
主旨大意题。通读全文,结合第一段中“A new study led by researchers from Queen Mary University of London reveals that group arts interventions—such as painting, music, or dance—can significantly reduce symptoms of depression and anxiety among older adults. (伦敦玛丽女王大学的研究人员牵头开展的一项新研究表明,团体艺术干预措施——比如绘画、音乐或舞蹈——能显著减轻老年人的抑郁和焦虑症状。)”可知,本文主要介绍了一项新研究,该研究发现团体艺术干预活动,如绘画、音乐或舞蹈等,能显著减轻老年人的抑郁和焦虑症状,A项“Group Arts Interventions: Easing Older Adults’ Depression & Anxiety (团体艺术干预:缓解老年人的抑郁和焦虑)”准确概括了文章主旨,适宜作为标题。故选A项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
As writers, we tend to be hard on ourselves. It’s easy to overlook small but significant steps toward your goals if you’re focused on comparing yourself to others. Instead, what if you change your mindset to take into account the progress that is happening every day ___36___ It is not just about word count or a finished manuscript (手稿). Here are some mindset shifts and actionable ideas.
Redefine productive writing time. Writing involves more than time spent with a keyboard or a pen. Stepping away from your work can actually improve the quality of your writing. ___37___ Instead, treat that "off" time as just as valuable as sitting at your desk writing. You need to recharge to be creative and productive.
___38___ In order to set realistic goals, it’s essential to know how long things actually take you to accomplish. That’s why timing your writing sessions is important. Once you understand your personal output rate of words per hour, you can use timing data to set achievable goals and avoid unrealistic expectations.
Rework your work space. Where you write has a big impact on how you feel about your work. ___39___ If that’s not an option, you can rearrange your current work area. Clear the mess, move your desk, get a new lamp—play around and see what feels right. A little novelty can break you out of a dull routine and change your mindset.
Chart your progress. ___40___ For example, if you have a word count goal each day, make a calendar and give yourself a big check each time you meet it. Seeing all those checks can help remind you that you have a lot to be proud of!
A. Breaks shouldn’t cause guilt.
B. Assess your time management.
C. List realistic and actionable goals.
D. Sometimes a change of scenery can help.
E. It’s important to acknowledge all aspects of the writing process.
F. Keeping visual track of your progress can remind you of how far you’ve come.
G. Tapping into your own personal productivity style will make all the difference.
【答案】36. E 37. A 38. B 39. D 40. F
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了作家应调整心态,提升写作效率的方法。
【36题详解】
由上文“As writers, we tend to be hard on ourselves. It’s easy to overlook small but significant steps toward your goals if you’re focused on comparing yourself to others. Instead, what if you change your mindset to take into account the progress that is happening every day (作为作家,我们往往对自己很苛刻。如果你专注于与他人进行比较,很容易忽视实现目标的小而重要的步骤。相反,如果你改变思维方式,考虑到每天发生的进步,会怎么样?)”和下文“It is not just about word count or a finished manuscript (手稿).(这不仅仅是字数或完成的手稿。)”可知,上文提到要改变心态,考虑到每天的进步,下文说这不仅仅是字数或完成的手稿,本空应概括写作过程中不仅仅是字数和完成手稿,还需要关注其他方面。E选项“It’s important to acknowledge all aspects of the writing process. (承认写作过程的各个方面很重要。)”能承上启下,符合题意。故选E。
【37题详解】
由上文“Stepping away from your work can actually improve the quality of your writing. (暂时离开你的工作实际上可以提高你的写作质量。)”和下文“Instead, treat that "off" time as just as valuable as sitting at your desk writing. (相反,要把这段“休息”时间视为和坐在书桌前写作一样宝贵。)”可知,上文强调了休息时间的重要性,本空应与下文形成转折,描述人们对休息的错误理解。A选项“Breaks shouldn’t cause guilt. (休息不应该让人感到内疚。)”强调了休息时间的合理性,能承上启下,符合题意。故选A。
【38题详解】
由下文“In order to set realistic goals, it’s essential to know how long things actually take you to accomplish. (为了设定实际可行的目标,了解你实际完成事情需要多长时间是至关重要的。)”可知,上文提到了设定实际目标时间的重要性,本空也应说明关注完成任务所需时间。B选项“Assess your time management. (评估你的时间管理。)”引出了下文关于时间管理的内容,符合题意。故选B。
【39题详解】
由上文“Where you write has a big impact on how you feel about your work. (你写作的地方对你对工作的感觉有很大影响。)”可知,上文讨论了写作环境对工作感觉的影响,本空应强调改变工作环境的可能性。D选项“Sometimes a change of scenery can help. (有时改变一下环境会有所帮助。)”能承接上文,符合题意。故选D。
【40题详解】
由上文“Chart your progress. (记录你的进步。)”可知,上文强调了记录进步的重要性,本空应强调记录进步的好处。F选项“Keeping visual track of your progress can remind you of how far you’ve come. (直观地记录你的进步可以提醒你已经走了多远。)”强调了记录进步的意义,能承接上文,符合题意。故选F。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Chiara Beer, 27, who lives in Winchester, suffered a serious stroke(中风) as a baby. As a result, she ____41____ movement on her right side, almost completely unable to use her arm. ____42____, the stroke also made her unable to read or write.
Growing up with this ____43____, as she got older, Chiara realised there was a huge lack of resources and information for young stroke survivors, so she decided to start ____44____ content on social media.
The determined 27 year old began posting videos about her own story of stroke survival and ____45____ various aspects of her day to day life, living with only one working arm, for example, how she drives using a car ____46____ adapted for the disabled.
She ____47____ a huge outpouring of love and support from her viewers, including messages of love from other stroke survivors and people who suffer from other similar disabilities, ____48____ her for showing them little tricks on how to become more ____49____.
“The _____50_____ has been good. I get a lot of messages from _____51_____, saying I’ve helped them because now their child can be independent. And I also get messages from young adults who have had strokes telling me how their lives have _____52_____.”
Chiara _____53_____ that she loves knowing she is able to offer _____54_____ to other young stroke survivors. She said: “I wanted to raise awareness about young people having strokes and also I wanted to help them to find a way to live independently. It makes me _____55_____ that I can help.”
41. A. made B. lost C. directed D. sensed
42. A. After all B. More importantly C. For instance D. Worse still
43. A. appearance B. mind C. injury D. disability
44. A. analyzing B. recording C. sharing D. collecting
45. A. showing B. observing C. exploring D. tracking
46. A. simply B. strangely C. specially D. temporarily
47. A. expected B. expressed C. witnessed D. received
48. A. forgiving B. thanking C. rewarding D. congratulating
49. A. respectable B. responsible C. intelligent D. independent
50. A. response B. presentation C. phenomenon D. cooperation
51. A. doctors B. teachers C. friends D. parents
52. A. extended B. changed C. recovered D. shone
53. A. confirmed B. remembered C. admitted D. advocated
54. A. support B. service C. comments D. opportunities
55. A. curious B. ambitious C. considerate D. delighted
【答案】41. B 42. D 43. D 44. C 45. A 46. C 47. D 48. B 49. D 50. A 51. D 52. B 53. C 54. A 55. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Chiara Beer在婴儿时期患有严重中风,导致右侧身体无法移动,几乎完全无法使用手臂。然而,她通过社交媒体分享自己的故事和生活技巧,帮助其他年轻的中风幸存者找到独立生活的方法,从而获得了观众的喜爱和支持。
【41题详解】
考查动词词义辨析。句意:结果,她失去了右侧身体的运动能力,几乎完全无法使用手臂。A. made制作;B. lost失去;C. directed指导;D. sensed感知。根据“almost completely unable to use her arm”可知,Chiara Beer失去了右侧身体的运动能力。故选B。
【42题详解】
考查固定短语词义辨析。句意:更糟糕的是,中风还使她无法阅读和写作。A. After all毕竟;B. More importantly更重要的是;C. For instance例如;D. Worse still更糟糕的是。根据“the stroke also made her unable to read or write”可知,中风还使她无法阅读和写作,这是比无法使用手臂更糟糕的情况。故选D。
【43题详解】
考查名词词义辨析。句意:随着年龄的增长,Chiara意识到对于年轻的中风幸存者来说,资源和信息极度匮乏,因此她决定开始在社交媒体上分享内容。A. appearance外貌;B. mind思想;C. injury伤害;D. disability残疾。根据“there was a huge lack of resources and information for young stroke survivors”可知,Chiara意识到对于年轻的中风幸存者来说,资源和信息极度匮乏,因此她决定开始在社交媒体上分享内容。故选D。
【44题详解】
考查动词词义辨析。句意:同上。A. analyzing分析;B. recording记录;C. sharing分享;D. collecting收集。根据“content on social media”可知,Chiara决定在社交媒体上分享内容。故选C。
【45题详解】
考查动词词义辨析。句意:这位坚定的27岁年轻人开始发布关于她自己中风幸存故事的视频,并展示她日常生活的各个方面,例如,她是如何使用为残疾人特别设计的汽车驾驶的。A. showing展示;B. observing观察;C. exploring探索;D. tracking追踪。根据“various aspects of her day to day life”可知,Chiara展示她日常生活的各个方面。故选A。
【46题详解】
考查副词词义辨析。句意:同上。A. simply简单地;B. strangely奇怪地;C. specially特别地;D. temporarily临时地。根据“adapted for the disabled”可知,这辆车是为残疾人特别设计的。故选C。
【47题详解】
考查动词词义辨析。句意:她收到了观众的大量爱心和支持,包括其他中风幸存者和患有类似残疾的人发来的爱意信息,感谢她向他们展示如何变得更加独立的小技巧。A. expected期望;B. expressed表达;C. witnessed见证;D. received收到。根据“a huge outpouring of love and support from her viewers”可知,Chiara收到了观众的大量爱心和支持。故选D。
【48题详解】
考查动词词义辨析。句意:同上。A. forgiving原谅;B. thanking感谢;C. rewarding奖励;D. congratulating祝贺。根据“for showing them little tricks on how to become more”可知,其他中风幸存者和患有类似残疾的人感谢Chiara向他们展示如何变得更加独立的小技巧。故选B。
【49题详解】
考查形容词词义辨析。句意:同上。A. respectable值得尊敬的;B. responsible负责任的;C. intelligent聪明的;D. independent独立的。根据“find a way to live independently”可知,Chiara向他们展示如何变得更加独立的小技巧。故选D。
【50题详解】
考查名词词义辨析。句意:反响很好。A. response反响;B. presentation展示;C. phenomenon现象;D. cooperation合作。根据“I get a lot of messages from …, saying I’ve helped them because now their child can be independent. And I also get messages from young adults who have had strokes telling me how their lives have …”可知,Chiara的分享得到了很好的反响。故选A。
【51题详解】
考查名词词义辨析。句意:我收到了很多来自父母的消息,他们说我现在帮到了他们,因为他们的孩子可以独立了。A. doctors医生;B. teachers老师;C. friends朋友;D. parents父母。根据“now their child can be independent”可知,这些消息来自父母。故选D。
【52题详解】
考查动词词义辨析。句意:我还收到了一些中风的年轻人的消息,他们告诉我他们的生活是如何改变的。A. extended延伸;B. changed改变;C. recovered恢复;D. shone闪耀。根据上文“saying I’ve helped them because now their child can be independent”可知,这些年轻人的生活发生了改变。故选B。
【53题详解】
考查动词词义辨析。句意:Chiara承认她喜欢知道自己能够为其他年轻的中风幸存者提供支持。A. confirmed确认;B. remembered记得;C. admitted承认;D. advocated提倡。根据下文“she loves knowing she is able to offer”可知,此处说的是Chiara坦诚地向大家说的话。故选C。
【54题详解】
考查名词词义辨析。句意:同上。A. support支持;B. service服务;C. comments评论;D. opportunities机会。根据“I wanted to raise awareness about young people having strokes and also I wanted to help them to find a way to live independently”可知,Chiara为其他年轻的中风幸存者提供支持。故选A。
【55题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这让我很高兴,因为我能提供帮助。A. curious好奇的;B. ambitious有抱负的;C. considerate体贴的;D. delighted高兴的。根据“I can help”可知,Chiara能给别人提供帮助,这使她很高兴。故选D。
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The origins of the umbrella can be traced back over thousands of years to early human societies. Initially used as sunshades, those early umbrellas were fashioned from materials like silk or paper, ____56____ waterproofed with wax and lacquer (漆) to offer rain protection.
According to Chinese legend, the first umbrella in ancient China was invented by Lady Yun, the wife of Lu Ban, a renowned craftsman in Chinese history. At the time, people relied on straw hats and capes during rainy days, ____57____ proved inconvenient for travel. Inspired by ____58____ scene of people taking shelter under eaves (屋檐), Lady Yun created a folding device made of bamboo and fabric. Lu Ban later improved this design, making it ____59____ (practical) for rain and sun protection than before, laying a solid foundation ____60____ the modern umbrella—a proof of the wisdom and ____61____ (creative) of early Chinese laboring people.
Similar devices appeared in other ancient civilizations, such as Egypt, Assyria, and Greece, ____62____ (primary) for sun protection. The word “umbrella” ____63____ (it) originates from the Latin “umbra”, meaning “shade”. Over time, as waterproofing techniques ____64____ (advance), umbrellas changed from simple sunshades to essential tools for rain protection, _____65_____ (gain) widespread popularity across the globe.
【答案】56. and
57. which 58. the
59. more practical
60. for 61. creativity
62. primarily
63. itself 64. advanced
65. gaining
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍雨伞的起源、中国古代鲁班的妻子发明雨伞的传说及雨伞在其他文明中的发展。
【56题详解】
考查连词。句意:最初用作遮阳伞的早期雨伞由丝绸或纸张等材料制成,并涂有蜡和漆以防水,从而起到防雨作用。结合句意,“fashioned from materials like silk or paper”与“waterproofed with wax and lacquer (漆) to offer rain protection”为并列关系,描述早期雨伞的制作材料和防水处理方式,用连词and连接。故填and。
【57题详解】
考查定语从句。句意:当时,人们在雨天依赖草帽和斗篷,这对出行来说很不方便。此处为关系词引导的非限制性定语从句,先行词为“people relied on straw hats and capes during rainy days”这件事,在从句中作主语,用关系代词which。故填which。
【58题详解】
考查冠词。句意:受到人们在屋檐下避雨这一场景的启发,云夫人制作了一个由竹子和布料制成的折叠装置。此处特指“人们在屋檐下避雨的场景”,用定冠词the。故填the。
【59题详解】
考查形容词比较级。句意:后来鲁班改进了这一设计,使其在防雨和遮阳方面比以前更实用,为现代雨伞奠定了坚实的基础——这是中国早期劳动人民智慧和创造力的证明。根据后文“than before”可知,此处用practical的比较级more practical,表“更实用的”。故填more practical。
【60题详解】
考查介词。句意:后来鲁班改进了这一设计,使其在防雨和遮阳方面比以前更实用,为现代雨伞奠定了坚实的基础——这是中国早期劳动人民智慧和创造力的证明。此处为固定搭配“lay a foundation for...”,意为“为……奠定基础”,所以用介词for。故填for。
【61题详解】
考查名词。句意:后来鲁班改进了这一设计,使其在防雨和遮阳方面比以前更实用,为现代雨伞奠定了坚实的基础——这是中国早期劳动人民智慧和创造力的证明。此处与“wisdom”并列作介词of的宾语,用creative的名词形式creativity,意为“创造力”,为不可数名词。故填creativity。
【62题详解】
考查副词。句意:类似的装置也出现在其他古代文明中,如埃及、亚述和希腊,主要用于遮阳。此处修饰介词短语“for sun protection”,用primary的副词形式primarily,意为“主要地”。故填primarily。
【63题详解】
考查代词。句意:“umbrella”这个词本身源于拉丁语“umbra”,意思是“阴影”。此处强调“单词本身”,用it的反身代词itself。故填itself。
【64题详解】
考查动词时态。句意:随着时间的推移,随着防水技术的发展,雨伞从简单的遮阳伞变成了必备的防雨工具,在全球范围内广受欢迎。此处为as引导的时间状语从句的谓语动词,结合句意以及主句的谓语动词“changed”可知,描述过去防水技术发展的过程,用一般过去时advanced。故填advanced。
【65题详解】
考查非谓语动词。句意:随着时间的推移,随着防水技术的发展,雨伞从简单的遮阳伞变成了必备的防雨工具,在全球范围内广受欢迎。此处为非谓语动词,umbrellas与gain为主动关系,用现在分词gaining作结果状语,表自然而然的结果。故填gaining。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66. 假定你是李华,你们班在校英文报组织的以“太空”为主题的海报设计大赛中获奖。请你给英国朋友 Peter写一封邮件分享这次经历,内容包括:
(1)创作过程;
(2)你的感想。
注意:
(1)写作词数应为80左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Peter,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Peter.
I’m thrilled to share that our class won an award in the space-themed poster design contest held by our school English newspaper! It was a fantastic journey.
Teaming up with my fellows, we brainstormed ideas and divided tasks, some for design, some for research and content creation, which not only enhanced our teamwork skills but also deepened our understanding of space exploration. The process was challenging yet rewarding. I’m incredibly proud of China’s achievements in space, which have greatly inspired our poster design. It’s a memory I will cherish for a long time.
You will find a picture of the poster attached to this email. I can’t wait to hear what you think about it and do you have any interesting experiences to share
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文写作中的告知信。要求考生给英国朋友 Peter写封信,告知其自己班级在校英文报组织的以“太空”为主题的海报设计大赛中获奖一事。
【详解】1.词汇积累
比赛:contest→competition
提高:enhance→boost
对……感到自豪:be proud of→take pride in
珍视:cherish→treasure
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:You will find a picture of the poster attached to this email.
拓展句:You will find a picture of the poster which is attached to this email.
【点睛】【高分句型1】Teaming up with my fellows, we brainstormed ideas and divided tasks, some for design, some for research and content creation, which not only enhanced our teamwork skills but also deepened our understanding of space exploration. (运用了which引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】I’m incredibly proud of China’s achievements in space, which have greatly inspired our poster design. (运用了which引导的非限制性定语从句)
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was one of those freezing nights we got here in Minnesota in the middle of winter. The dampness in the air got trapped and a curtain of fog sank all around, mixing with the snow on the ground and the strong snow falling from the sky to white out everything. Normally I wouldn’t drive in that kind of weather, but I’d been at a Tupperware party all evening, and I was so exhausted. The desire to be in the comfort of my own home beat my better judgment. However never had I imagined my little act could save my life on such a night.
I was only on the road for a minute before I regretted my decision not to stay put. The winding country road was totally deserted. My car’s headlights could barely cut through the heavy fog. The snow was getting heavier. A lot heavier. Everything beyond a few feet in front of me was a mystery. I drove slowly. I wasn’t quite sure where I was, though I knew there were railways specifically built for freight (货运) trains in this area. But in such weather, it was impossible to spot the tracks or any signs of an approaching train.
Trembling with cold, I turned up the heat. The loud blowers did their work, sheltering me from the bitter cold and the sound outside. Seemingly, everything went smoothly as I inched forward.
All at once, my headlights shone on a small animal in front of me, right at the farthest point they could reach. I hit the brakes-tires screeched (发嘎吱声) against the snow as the car was coming to a stop. When the world stopped spinning, taking a closer look, I found it was a brown rabbit, its fur covered with ice crystals in the headlights. I tapped the horn, no response. I tried again, yet the little creature remained rooted-it appeared unwilling to get out of the way. Curiously, I got out of the car and made my way toward it.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Getting near, I found its leg stuck in a trap.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Just as I was freeing the rabbit from the trap, a train whooshed(呼啸)by.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
Getting near, I found its leg stuck in a trap. Its eyes locked onto mine—wide and desperate, and its nose twitched in panic, as if begging for help. Despite the freezing wind biting through my coat, I knelt down. “Hold on,” I whispered, trying to loosen the trap with numb fingers. The little creature stopped struggling, staring at me with a mix of fear and hope. My gloves were already wet, but I ignored. I determined to save this little life, forgetting about everything around.
Just as I was freeing the rabbit from the trap, a train whooshed (呼啸) by. The fog swirled, and the train’s dark shape with faint light was briefly visible before disappearing into the heavy fog, leaving only the steam behind. In that split second, I realized: had I not stopped for the rabbit, my car would have been on those hidden tracks. My heart pounded violently. After pulling myself together, I finally loosened the trap and the rabbit hopped away. This encounter became a constant reminder that in a world with uncertainties, kindness has its own reward.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者在一个寒冷、多雾且大雪纷飞的夜晚开车回家,在行驶过程中,由于大雪和浓雾,道路能见度极低,作者行驶得十分缓慢且不确定自己的位置。当作者的车灯照到前方一只被冰雪覆盖的棕色兔子时,作者紧急刹车。尽管按喇叭示意,兔子却没有移动。出于好奇,作者下车走向兔子。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“走近时,我发现它的腿卡在陷阱里了。”可知,第一段可描写作者发现兔子被困并试图解救它的情景。
②由第二段首句内容“正当我把兔子从陷阱里解救出来时,一列火车呼啸而过。”可知,第二段可描写作者在解救兔子时遇到火车的惊险经历,以及这一经历带给他的深刻感悟和认识。
2.续写线索:兔子似乎在乞求帮助——作者开始帮助兔子——作者下定决心救兔子——火车消失——作者意识到自己差点被火车撞——救出兔子——感悟
3.词汇激活
行为类
①乞求:beg / implore
②救:save / rescue
③跳走:hop away / jump away
情绪类
①绝望:desperate / despairing
②害怕:fear / fright
【点睛】[高分句型1] Its eyes locked onto mine—wide and desperate, and its nose twitched in panic, as if begging for help. (由as if引导的方式状语从句和省略)
[高分句型2] This encounter became a constant reminder that in a world with uncertainties, kindness has its own reward. (由that引导的同位语从句)

展开更多......

收起↑

资源列表