资源简介 绝密★启用前辽宁省辽西重点高中2025-2026学年度上学期高二开学考试英语试卷时间:120分钟 分数:150分试卷说明:试卷共两部分:第一部分:选择题型(1-55题95分)第二部分:非选择题型(56-67题55分)第Ⅰ卷(选择题 共95分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.1. Where did the man put his wallet A. At home. B. In his breast pocket. C. In his back pocket.2. Why does the man look happy A. His poem is being published. B. He has finished his new book. C. He has bought a new book.3. Where are the speakers A. In a classroom. B. In a book shop. C. In a library.4. How did the woman know her husband A. By a friend. B. By newspaper. C. On the Internet.5. What are the speakers talking about A. Animals. B. Rainforests. C. Weather.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答以下小题。6. What does the man think of the lecture A. Difficult. B. Boring. C. Easy.7. What does the man ask the woman to do A. Look over her notes. B. Lend him her notes. C. Prepare for the discussion.听下面一段对话,回答以下小题。8. What are the speakers doing A. Writing the invitations. B. Making the salad. C. Planning the menu.9. What did the woman forget to do A. Call the chef. B. Invite Linda. C. Buy chicken.听下面一段对话, 回答以下小题。10. Where did the woman go last night before getting home A. To a friend’s. B. To a cinema. C. To a store.11. What happened when the woman came to the door A. The door opened. B. Her key was missing. C. She heard a noise.12. Who was Karl A. The gatekeeper. B. The woman’s neighbour. C. The woman’s colleague.听下面一段对话,回答以下小题。13. What is the probable relationship between the speakers A. Interviewer and interviewee. B. Neighbours. C. Workmates14. How many hours a week does the man work A. About 50. B. About 40. C. About 30.15. How many hours a day does the man spend watching TV A. About 1 hour. B. About 3 hours. C. About 2 hours.16. What does the man spend three hours doing a week A. Talking to family. B. Reading. C. Talking to friends.听下面一段独白,回答以下小题。17. What does the speaker say about the dolphin A. It is man’s favourite animal.B. It is man’s most intelligent friend.C. It is man’s largest friend.18. What were those dolphin paintings mainly made of A. Wood. B. Stone. C. Glass.19. How many dolphin themes were there in the exhibition A. About 150. B. About 100. C. About 750.20. Who is Pandora A. An organizer. B. A reporter. C. A dolphin.第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APower of Public Speaking has partnered with ASI Innovation Labs to integrate artificial intelligence into the Pops Classroom platform for improving public speaking skills. The first project is the Pops Advisor which provides an automatic evaluation of students’ video presentations with visual feedback.The Advisor offers on-demand comments to students practicing public speaking from anywhere. This flexibility benefits instructors, who can be as hands-on or hands-off during practice. While students can operate autonomously with the tool, instructors can also choose to keep track of students’ progress.CriteriaUsing machine learning models, the Pops Advisor analyzes the following criteria:Delivery Introduction Body ConclusionVocal Style Vocal Quality Vocal Filler Eye Contact Body Language Credibility Attention Central Idea Preview Connective Support Language Connective Credibility Organization Signaling Ending Summary Memorable Ending CredibilityFeedbackThe presenter receives feedback on the above four categories. And this feedback is given in the following formats: RecommendationsTo provide presenters with valuable feedback for the next practice, recommendations focus on specific aspects needing improvement. For instance, the recommendation can be “Your message is clear, but be sure you are grabbing your audience’s attention in your introduction to ensure they are listening.” Speech Metrics (指标)Useful speech metrics serve as quantitative descriptors on several aspects of the presentation including number of words, total presentation time, speaking rate and vocal fillers percentage.Pops Advisor can be used in any classroom setting where students are presenting, particularly in the Basic Public Speaking Course. When you are considering what can be achieved by your students toward skill development in a single school semester, Advisor increases the overall development.21. What is the Pops Advisor A. A voice assistant. B. A video player. C. A time tracker. D. An evaluation tool.22. Which of the following categories provides feedback on facial expressions A. Delivery. B. Introduction. C. Body. D. Conclusion.23. Who is the text intended for A. Lab technicians. B. Public speech instructors.C. Foreign language learners. D. Artificial Intelligence engineers.BWhen Joshua White was growing up in southeastern Indiana, he would lie in his backyard for hours observing ants and bugs. He met the little creatures with a sense of wonder and engaged himself in understanding the mysteries of the natural world.White grew up to become an artist. He recently moved to North Carolina, where he still spends considerable time as he did in childhood: walking near his house and carefully looking at his surroundings. What has changed is that he now captures the little animals with a smartphone camera that allows him to better study them and share the photos with viewers beyond his backyard.His lifelong love of the natural world is reflected in his project “A Photographic Survey of the American pared with Charles Darwin, who traveled great distances to observe and sketch plants and animals that existed in nearly inaccessible places, White records the plants and animals that are frequent seen in everyday life but are rarely considered noteworthy.White believes that most of us don’t think often enough about the world we inhabit or what goes on under our feet. Though some creatures are often regarded as something insignificant or even pests, White’s images ask us to recognize not only that they’re here but also that they’re important.24. What do we know about White’s childhood A. He showed great interest in arts.B. He had an inborn love for nature.C. He was a good catcher of ants and bugs.D. He collected a lot of pictures of nature.25. What is most people’s attitude towards their surroundings according to White A. Concerned. B. Curious. C. Unfriendly. D. Neglectful.26. Which of the following sayings may White agree with A. Beauty is around us all the time.B. Scenery is fine, but human nature is finer.C. Drive slow and enjoy the scenery; drive fast and join the scenery.D. There is nothing more interesting than the landscape of the human face.27. Which can be the best title for the passage A. A Lifelong Passion for Art. B. A Photographic SurveyC. Art from an American Backyard D. The Functions of Smartphone CamerasCWhy can discounts and deals turn a simple shopping trip into chaos What is it that makes a bargain so appealing A brain-activity study has shown that when we think about money we might spend, brain areas sensitive to pain are activated. When we think about the thing that we want to buy, areas sensitive to pleasure are triggered. Our medial prefrontal cortex (前额叶内务侧皮质) evaluates these responses and makes a decision. If it looks like a good deal, we’re more likely to make the purchase and get a hit of dopamine (多巴胺). We get even more dopamine from something that’s unexpected, such as when something is surprisingly cheap. Our brains are keen to reward us for finding bargains and many shops are keen to take advantage of this.Anchoring is a pricing strategy where we are shown an initial price, and then the real one. Popular items may be positioned next to something much more expensive, or we may see a very high previous price next to the heavily reduced one currently available. Sky-high anchor prices can make unreasonably high actual prices seem fair, and our brains are happy to reward us when we make the purchase. Other strategies include time limits, threatening to prevent us from our dopamine hit if we’re not quick enough, and charm pricing, where we’re much less worried about paying 9.99 than 10.If we know how our brains work and how retailers (零售商) might act, what should we do It can be useful to take time to consider what we’re buying, hold on to something and walk around the shop before buying to give ourselves more time to evaluate a potential purchase. It can also be sensible to research prices before shopping, to get a better idea of what represents good value.28. What happens when we think about the item we want to purchase A. Areas sensitive to pain become active.B. More dopamine will be released.C. Areas related to delight start to function.D. The medial prefrontal cortex shuts down.29. What does the underlined word “initial” in Paragraph 4 probably refer to A. False B. PreviousC. Appealing D. Current30. What can be inferred from the passage A. Our brains like rewarding us for discovering bargains.B. Charm pricing makes customers aware of paying more.C. Taking time to consider purchases is inadvisable.D. Researching prices before shopping is useless.31. What would be the best title for the passage A. How to Avoid Shopping Chaos SmartlyB. The Function of Medial Prefrontal CortexC. Retailers’ Strategies and Customers’ ReactionsD. Why Bargains Are Favored by CustomersDWhen it comes to being fit and healthy, we’re often reminded to aim to walk 10,000 steps per day. This can annoy many, especially when we’re busy with work and other commitments—and yet where did this number actually come from The 10,000 steps a day target seems to have come about from a trade name pedometer sold in1965 by Yamasa Clock in Japan. The device was called “Manpo-kei”, which translates to “10,000 steps meter”. This was a marketing tool for the device and has seemed to have stuck across the world as the daily step target. It’s even included in daily activity targets by popular smartwatches, such as Fitbit.Research has since investigated the 10,000 steps a day target. But while some research has shown health benefits at 10,000 steps, recent research from Harvard Medical School has shown that, on average, around 4.400 steps a day is enough to significantly lower the risk of death in women. This was when compared to only walking around 2,700 steps daily. The more steps people walked, the lower their risk of dying was,before leveling off at around 7,500 steps a day. No additional benefits were seen with more steps. Although it’s uncertain whether similar results would be seen in men, it’s one example of how moving a little bit more daily can improve health and lower risk of death.Recent research at the University of Texas has also demonstrated that if you’re walking fewer than 5,000 steps a day, your body is less able to metabolize (新陈代谢) fat the following day. A buildup of fat in the body can also increase a person’s likelihood of developing cardiovascular disease and diabetes. This is further supported by previous research which shows people who walked less than 4,000 steps a day could not change this decreased fat metabolism.If you want to increase how many steps you get daily, or simply want to move more, one easy way includes walking to work if possible, or taking part of an online exercise program if you’re working from home. Meeting with friends for a walk—rather than in a cafe or pub—can also be useful.32. What does the author think of the 10,000 steps per day A. It is an upsetting target to achieve. B. It is likely to go out of style quickly.C. It is a rising tendency of mental health D. It is effective in reducing pressure on work.33. What does research from the Harvard Medical School suggest about the target A. It matters as much as 7500 steps a day. B. The more steps, the lower risk of death.C. A bit more than the target can improve health. D. About half that target appears to be beneficial.34. What does the fourth paragraph mainly tell us A. Absence of previous research. B. Recent findings of fat buildup.C. Problems of less daily walking. D. Possible causes of physical challenges.35. Which of the following is one of the suggested ways according to the passage A. Working at home. B. Treating friends in a cafe or pub.C. Driving to work. D. Signing up for online exercise programs.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Work with Different CulturesWorking effectively with different cultures is a necessary skill for anyone in a culturally diverse work environment. Cultural variations in the workplace may range from simple regional differences, such as varying dialects (方言), to different viewpoints on timeliness, efficiency, and communication. ____36____Be aware of your words and actions. What seems proper to you may not be a cultural standard to another person. ____37____ Is what you’re about to say possibly rude If so, figure out a way to express it differently. Before you give someone at work a high five or a pat on the back, take a moment to consider your actions. Based on what you know about that culture, is touching in the workplace proper Practise patience. It may take a while for you to get used to working with people from different cultures. Don’t worry, that’s normal. Try not to get angry if communication takes a little extra effort at first. For example, maybe you are now working with someone whose first language is not your mother tongue. In this case, they might not understand your point. ____38____ Try saying, “OK, I can see I’m not making myself clear. How can I help us get on the same page ”Look at issues from a different angle (角度). Don’t assume that you are all looking at the issue from the same angle. It’s possible that you might think you’re working with the same goals in mind, but others may have different ideas about how to achieve them. ____39____ Looking at an issue from another point of view can help you find solutions that you might not have considered.____40____ But if you put yourself in the right frame of mind, you will likely find it a rewarding experience despite some challenges.A. An important way is trying to be humorous.B. A good rule is to consider your words before you speak.C. Learning to communicate better helps you work with people.D. There are suggestions for you to work with different cultures.E. Once someone explains their viewpoint, take some time to reflect.F. Instead of getting impatient, try to treat it as a learning experience.G. If you’ve never worked with different cultures before, it can be difficult.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。Tim Wilson, an 18-year-old student at Barker College in Sydney, Australia, designed a soft robot that gives reassuring (使安心的) hugs. His ____41____ was his sister’s frequent trouble getting a good night’s sleep.“I saw the ____42____ of poor sleep on her,” Tim says. Therefore, for a high-school research project, he ____43____ to deal with “a real need in the world”. His ____44____—a huggable, co-sleeping robot—won him a big prize at an international competition.Besides returning hugs, Tim’s ____45____ also copies breathing through its chest (胸膛), which gently rises and falls. “The robot even attempts to ____46____ its breathing rate to the hugger’s and mirror how fast the hugger’s breathing,” Tim says. “That part proved ____47____. After all, a bedroom fan might be enough to throw off the gas levels. It’s not always going to be mirroring you ____48____,” he adds.“My sister ____49____ it very cute,” he says. “One of the things that surprised me was that she told me it was quite _____50_____ and reassuring.”Some people _____51_____ emotional support dogs. But some places might not _____52_____ animals. In a super-clean hospital, an animal may cause a _____53_____ to sick kids. “Being able to assure kids is quite a _____54_____ thing,” Tim says. “But it would be _____55_____ if my product could do it.”41. A. trip B. destination C. response D. inspiration42. A. impact B. focus C. advice D. impression43. A. failed B. decided C. refused D. disagreed44. A. favorite B. function C. discovery D. solution45. A. computer B. radio C. machine D. car46. A. tie B. refer C. match D. combine47. A. special B. creative C. effective D. difficult48. A. exactly B. immediately C. carefully D. generally49. A. made B. kept C. found D. proved50. A. independent B. relaxing C. responsible D. frightening51. A. give up B. die from C. figure out D. benefit from52. A. allow B. feed C. request D. absorb53. A. difference B. choice C. risk D. chance54. A. typical B. challenging C. convenient D. promising55. A. cool B. real C. flexible D. normal第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。History of EnglishThe history of the English language started with the ____56____ (arrive) of the Germanic tribes (部落) in Britain during the 5th century AD. Their language in Britain developed into what we now call Old English. Old English did not sound or look ____57____ English today. Native English speakers now have great difficulty ____58____ (understand) Old English. However, about half of ____59____ most common words in Modern English have Old English roots. Old English was spoken till around 1100.In 1066, William, the Duke of Normandy, came to England. The new comers brought with them a kind of French, ____60____ became the language of the ruling and business classes. At that time, the ____61____ (low) classes spoke English and the upper classes spoke French. In the 14th century, English became important in Britain again, with many French words added! This language ____62____ (call) Middle English that is still difficult for native English speakers to understand today.From the 16th century on, the British had contact with many peoples from around the world, meaning that many new words and phrases ____63____ (slow) entered the language. The invention of printing also meant that there was a common language in print. Printing ____64____ (bring) standardization to English. Spelling and grammar became fixed, and the dialect of London became the standard. In 1604, the ____65____ (one) English dictionary came out. As a result, Modern English came into being.第Ⅱ卷(非选择题 共40分)第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)66. 假定你是学生会主席李华。为加强文化遗产保护传承,弘扬中华优秀传统文化,你校将举办为期一周的中国传统民间艺术节。你校来自爱尔兰的外教Jenny对此很感兴趣,请你代表学生会给他写一封信,邀请他参加。内容包括:1.活动举办的时间和地点;2.活动具体内容。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Jenny,I’m Li Hua, president of Students’ Union of our school.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Looking forward to your reply.Students’ Union第二节 读后续写(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Alex sat quietly at the back of his Chinese class, his eyes fixed on the textbook before him. As a shy and unnoticed student, he felt like a lone wolf, struggling against the complexities of high school life. Ms. Lau, his Chinese teacher, was a light in his otherwise dark world. Her warm smile and gentle behavior made her stand out among the sea of teachers. She was the only one who seemed to understand his conservative nature, always encouraging him to step out of his comfort zone.One day, after class, Ms. Lau approached Alex with excitement shining in her eyes. “Alex, I have an offer for you,” she said, her voice filled with enthusiasm. “I am organizing a cultural exchange program to China, and I believe it would be a great opportunity for you to explore a new world.”Alex’s heart skipped a beat, the prospect of traveling to a foreign country both exciting and terrifying. He hesitated, unsure if he had the courage to start such an adventure. But Ms. Lau’s firm belief in him gave him the push he needed to take a leap of faith.Under Ms. Lau’s guidance, Alex began preparing for the trip. He got really interested in Chinese culture and learned about its long history and traditions. Ms. Lau became his mentor(导师), teaching him not only the language but also invaluable life lessons. She taught him the importance of being confident and not giving up, reminding him that growth only happens outside one’s comfort zone.The day of departure arrived, and Alex found himself on a plane headed for China. He couldn’t help but feel amazed as he stepped off the plane and into a world so different from his own. The busy streets, bright colors, and unfamiliar sounds flooded his senses. Yet, Ms. Lau’s comforting presence by his side provided him with the strength to face the unknown.注意:1. 续写词数应为150词左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。During their time in China, Alex wholeheartedly enjoyed the experience.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Back in the United States, Alex was a changed person.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________绝密★启用前辽宁省辽西重点高中2025-2026学年度上学期高二开学考试英语答案时间:120分钟 分数:150分试卷说明:试卷共两部分:第一部分:选择题型(1-55题95分)第二部分:非选择题型(56-67题55分)第Ⅰ卷(选择题 共95分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.1. Where did the man put his wallet A. At home. B. In his breast pocket. C. In his back pocket.【答案】C【解析】【原文】M: I wish I had left my wallet at home. But I’m sure I put it in my back pocket.W: Oh no, it’s so easy for a thief to take it from there. You should put your money in your breast pocket.2. Why does the man look happy A. His poem is being published. B. He has finished his new book. C. He has bought a new book.【答案】A【解析】【原文】W: You look pleased with yourself. What’s happened M: I’m having a poem published in a new book.W: Congratulations!3. Where are the speakers A. In a classroom. B. In a book shop. C. In a library.【答案】C【解析】【原文】W: Good afternoon. Can I help you M: Yes. I want to borrow a reference book. But I can’t find it.W: Try the card catalog.4. How did the woman know her husband A. By a friend. B. By newspaper. C. On the Internet.【答案】A【解析】【原文】M: I heard you married. How did you meet your husband Did you use the Internet as I told you W: No, I posted an ad in the newspaper. There were dozens of e-mail responses. But it wasn’t until my friend introduced him to me that I found my Mr. Right.5. What are the speakers talking about A. Animals. B. Rainforests. C. Weather.【答案】B【解析】【原文】M: Most of the world’s rainforests are in danger of destruction by farmers and developers. They are disappearing at a rate of 100 acres a minute!W: Yeah, many plants and animals exist only in rainforests.M: We really need to save the beautiful rainforests.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答以下小题。6. What does the man think of the lecture A. Difficult. B. Boring. C. Easy.7. What does the man ask the woman to do A. Look over her notes. B. Lend him her notes. C. Prepare for the discussion.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: Jenny, wait up!W: So what did you think of the professor’s lecture M: I think most of what he said just went over my head.W: That’s all right. A lot of what he said is explained in the reading.M: Hey, would you mind if I borrowed your notes tonight to look them over W: No problem. We don’t have class until Wednesday. Here you go.M: Thanks. I just want to make sure I’m prepared for the discussion.W: Yeah, participation in the discussion is an important part of the education here.听下面一段对话,回答以下小题。8. What are the speakers doing A. Writing the invitations. B. Making the salad. C. Planning the menu.9. What did the woman forget to do A. Call the chef. B. Invite Linda. C. Buy chicken.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】W: I sent out the invitations to the dinner party.M: That’s good. Now what should we do W: We’ve got to plan the menu.M: Oh. That’s right. Do you have anything in mind W: I think I’m going to make the chicken salad we had at the party. Remember I asked the chef for the recipe M: Yeah, but did you forget that Linda doesn’t eat chicken W: Linda Oh, my gosh. I forgot to invite Linda! She’ll be mad at me.M: Well, everyone’s gonna forget something sometimes. It’s not late yet. I’ll make a phone call. Don’t worry.W: Thanks! You see, I think I’m getting old!M: Looks like you are, sweetheart.W: Thank you.听下面一段对话, 回答以下小题。10. Where did the woman go last night before getting home A. To a friend’s. B. To a cinema. C. To a store.11. What happened when the woman came to the door A. The door opened. B. Her key was missing. C. She heard a noise.12. Who was Karl A. The gatekeeper. B. The woman’s neighbour. C. The woman’s colleague.【答案】10. B 11. C 12. C【解析】【原文】M: Morning, Julia. Did you go to the cinema last night W: Yes, it was a good film. But the strangest thing happened when I got home.M: What W: Well, when I got home, I came up the stairs and started to put my key in the door. And I heard a noise in my flat. I thought it was a thief.M: So what did you do W: I ran into the street and phoned the police from the phone box on the corner. They came very quickly. But while they were walking up the stairs, my door opened. I thought: Oh, no. But it wasn’t a thief.M: Who was it W: It was Karl. You know, who sits next to me in the office.M: How did he get in W: The gatekeeper let him in.听下面一段对话,回答以下小题。13. What is the probable relationship between the speakers A. Interviewer and interviewee. B. Neighbours. C. Workmates14. How many hours a week does the man work A. About 50. B. About 40. C. About 30.15. How many hours a day does the man spend watching TV A. About 1 hour. B. About 3 hours. C. About 2 hours.16. What does the man spend three hours doing a week A. Talking to family. B. Reading. C. Talking to friends.【答案】13. A 14. A 15. C 16. B【解析】【原文】W: Hello. I’m doing a survey of work and leisure time. Can I ask you some questions M: Yeah, all right.W: How many hours a week do you normally work M: I work about... oh, about fifty hours a week.W: So, how much free time do you have M: Oh. About... can I think about this for a moment ... Yeah, about thirty hours.W: Thirty hours. And how do you spend your free time M: Well, I spend about two hours a day watching TV, so what’s that W: About fourteen hours a week And how do you spend the rest of your free time M: I don’t know... I probably spend about more than an hour a day talking to family or friends.W: So, about ten hours M: Yeah. That sounds about right. Then I spend about, maybe, three hours a week reading... and the rest of the time I probably spend the rest of the time doing nothing at all.听下面一段独白,回答以下小题。17. What does the speaker say about the dolphin A. It is man’s favourite animal.B. It is man’s most intelligent friend.C. It is man’s largest friend.18. What were those dolphin paintings mainly made of A. Wood. B. Stone. C. Glass.19. How many dolphin themes were there in the exhibition A. About 150. B. About 100. C. About 750.20. Who is Pandora A. An organizer. B. A reporter. C. A dolphin.【答案】17. B 18. A 19. B 20. C【解析】【原文】W: A recent art exhibition in Florida honoured the animal often seen as man’s most intelligent friend, the dolphin. The exhibition in the Florida Keys featured life-sized dolphin paintings made of wood and other materials. The dolphins were shown at area businesses and along the beach. Organizers paid $750 to cover the artists’ fees and the cost of the materials.There were about 100 dolphin themes. They showed the works of local artists, as well as the beach atmosphere the Keys are famous for. Probably the most unique was its artist, Pandora. Pandora, the dolphin painter, is a real dolphin, at the Dolphin Research Centre. The playful artist streaks colours across a dolphin painting, holding a brush in its mouth. The exhibition will be held by the Monroe Council of the Arts as part of a plan to make the Keys an international arts centre.第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APower of Public Speaking has partnered with ASI Innovation Labs to integrate artificial intelligence into the Pops Classroom platform for improving public speaking skills. The first project is the Pops Advisor which provides an automatic evaluation of students’ video presentations with visual feedback.The Advisor offers on-demand comments to students practicing public speaking from anywhere. This flexibility benefits instructors, who can be as hands-on or hands-off during practice. While students can operate autonomously with the tool, instructors can also choose to keep track of students’ progress.CriteriaUsing machine learning models, the Pops Advisor analyzes the following criteria:Delivery Introduction Body ConclusionVocal Style Vocal Quality Vocal Filler Eye Contact Body Language Credibility Attention Central Idea Preview Connective Support Language Connective Credibility Organization Signaling Ending Summary Memorable Ending CredibilityFeedbackThe presenter receives feedback on the above four categories. And this feedback is given in the following formats: RecommendationsTo provide presenters with valuable feedback for the next practice, recommendations focus on specific aspects needing improvement. For instance, the recommendation can be “Your message is clear, but be sure you are grabbing your audience’s attention in your introduction to ensure they are listening.” Speech Metrics (指标)Useful speech metrics serve as quantitative descriptors on several aspects of the presentation including number of words, total presentation time, speaking rate and vocal fillers percentage.Pops Advisor can be used in any classroom setting where students are presenting, particularly in the Basic Public Speaking Course. When you are considering what can be achieved by your students toward skill development in a single school semester, Advisor increases the overall development.21. What is the Pops Advisor A. A voice assistant. B. A video player. C. A time tracker. D. An evaluation tool.22. Which of the following categories provides feedback on facial expressions A. Delivery. B. Introduction. C. Body. D. Conclusion.23. Who is the text intended for A. Lab technicians. B. Public speech instructors.C. Foreign language learners. D. Artificial Intelligence engineers.【答案】21. D 22. A 23. B【解析】【导语】这是一篇应用文,文章主要介绍了一款可以自动评估学生的视频演示,并提供视觉反馈的工具Pops Advisor。【21题详解】细节理解题。根据文章第一段“The first project is the Pops Advisor which provides an automatic evaluation of students’ video presentations with visual feedback.(第一个项目是Pops Advisor,它可以自动评估学生的视频演示,并提供视觉反馈。)”以及第二段“While students can operate autonomously with the tool, instructors can also choose to keep track of students’ progress.(学生可以使用该工具自主操作,教师也可以选择跟踪学生的进度。)”可知,Pops Advisor是一款评估工具,故选D项。【22题详解】细节理解题。根据文章Criteria部分Delivery中的“Body Language (肢体语言)”可知Delivery这一项提供面部表情反馈,故选A项。【23题详解】推理判断题。根据文章第二段“The Advisor offers on-demand comments to students practicing public speaking from anywhere. This flexibility benefits instructors, who can be as hands-on or hands-off during practice. While students can operate autonomously with the tool, instructors can also choose to keep track of students’ progress.(The Advisor为在任何地方练习公共演讲的学生提供按需评论。这种灵活性有利于教师,他们可以在练习中亲力亲为或放手不管。学生可以使用该工具自主操作,教师也可以选择跟踪学生的进度。)”以及最后一段“Pops Advisor can be used in any classroom setting where students are presenting, particularly in the Basic Public Speaking Course.(Pops Advisor可以在任何学生演讲的课堂环境中使用,特别是在基础公共演讲课程中。)”可推知本文是针对公共演讲讲师的,故选B项。BWhen Joshua White was growing up in southeastern Indiana, he would lie in his backyard for hours observing ants and bugs. He met the little creatures with a sense of wonder and engaged himself in understanding the mysteries of the natural world.White grew up to become an artist. He recently moved to North Carolina, where he still spends considerable time as he did in childhood: walking near his house and carefully looking at his surroundings. What has changed is that he now captures the little animals with a smartphone camera that allows him to better study them and share the photos with viewers beyond his backyard.His lifelong love of the natural world is reflected in his project “A Photographic Survey of the American pared with Charles Darwin, who traveled great distances to observe and sketch plants and animals that existed in nearly inaccessible places, White records the plants and animals that are frequent seen in everyday life but are rarely considered noteworthy.White believes that most of us don’t think often enough about the world we inhabit or what goes on under our feet. Though some creatures are often regarded as something insignificant or even pests, White’s images ask us to recognize not only that they’re here but also that they’re important.24. What do we know about White’s childhood A. He showed great interest in arts.B. He had an inborn love for nature.C. He was a good catcher of ants and bugs.D. He collected a lot of pictures of nature.25. What is most people’s attitude towards their surroundings according to White A. Concerned. B. Curious. C. Unfriendly. D. Neglectful.26. Which of the following sayings may White agree with A. Beauty is around us all the time.B. Scenery is fine, but human nature is finer.C. Drive slow and enjoy the scenery; drive fast and join the scenery.D. There is nothing more interesting than the landscape of the human face.27. Which can be the best title for the passage A. A Lifelong Passion for Art. B. A Photographic SurveyC. Art from an American Backyard D. The Functions of Smartphone Cameras【答案】24. B 25. D 26. A 27. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了艺术家约书亚 怀特对自然的热爱及其通过摄影记录日常动植物的项目。【24题详解】细节理解题。根据第一段“When Joshua White was growing up in southeastern Indiana, he would lie in his backyard for hours observing ants and bugs. He met the little creatures with a sense of wonder and engaged himself in understanding the mysteries of the natural world.(当约书亚·怀特在印第安纳州东南部长大的时候,他经常躺在后院几个小时观察蚂蚁和虫子。他带着好奇遇见这些小生物,全身心投入去了解自然界的奥秘)”可知,怀特童年时就对自然有天生的热爱。故选B。【25题详解】细节理解题。根据第四段中“White believes that most of us don’t think often enough about the world we inhabit or what goes on under our feet.(怀特认为,我们大多数人并不经常思考我们所居住的世界或脚下发生的事情)”可知,多数人对周围环境的态度是忽视的。故选D。【26题详解】推理判断题。根据第三段中“Compared with Charles Darwin, who traveled great distances to observe and sketch plants and animals that existed in nearly inaccessible places, White records the plants and animals that are frequent seen in everyday life but are rarely considered noteworthy.(查尔斯·达尔文长途跋涉去观察和描绘几乎人迹罕至的地方的动植物,与他相比,怀特记录的是那些在日常生活中经常看到但很少被认为值得注意的动植物)”可推知,怀特可能认同“美一直就在我们身边”这一说法。故选A。【27题详解】主旨大意题。文章主要围绕怀特从小热爱自然,长大后开展“A Photographic Survey of the American Yard”项目,用摄影记录身边动植物展开,C选项“Art from an American Backyard(来自美国后院的艺术)”概括了文章主旨,适合做标题。故选C。CWhy can discounts and deals turn a simple shopping trip into chaos What is it that makes a bargain so appealing A brain-activity study has shown that when we think about money we might spend, brain areas sensitive to pain are activated. When we think about the thing that we want to buy, areas sensitive to pleasure are triggered. Our medial prefrontal cortex (前额叶内务侧皮质) evaluates these responses and makes a decision. If it looks like a good deal, we’re more likely to make the purchase and get a hit of dopamine (多巴胺). We get even more dopamine from something that’s unexpected, such as when something is surprisingly cheap. Our brains are keen to reward us for finding bargains and many shops are keen to take advantage of this.Anchoring is a pricing strategy where we are shown an initial price, and then the real one. Popular items may be positioned next to something much more expensive, or we may see a very high previous price next to the heavily reduced one currently available. Sky-high anchor prices can make unreasonably high actual prices seem fair, and our brains are happy to reward us when we make the purchase. Other strategies include time limits, threatening to prevent us from our dopamine hit if we’re not quick enough, and charm pricing, where we’re much less worried about paying 9.99 than 10.If we know how our brains work and how retailers (零售商) might act, what should we do It can be useful to take time to consider what we’re buying, hold on to something and walk around the shop before buying to give ourselves more time to evaluate a potential purchase. It can also be sensible to research prices before shopping, to get a better idea of what represents good value.28. What happens when we think about the item we want to purchase A. Areas sensitive to pain become active.B. More dopamine will be released.C. Areas related to delight start to function.D. The medial prefrontal cortex shuts down.29. What does the underlined word “initial” in Paragraph 4 probably refer to A. False B. PreviousC. Appealing D. Current30. What can be inferred from the passage A. Our brains like rewarding us for discovering bargains.B. Charm pricing makes customers aware of paying more.C. Taking time to consider purchases is inadvisable.D. Researching prices before shopping is useless.31. What would be the best title for the passage A. How to Avoid Shopping Chaos SmartlyB. The Function of Medial Prefrontal CortexC. Retailers’ Strategies and Customers’ ReactionsD. Why Bargains Are Favored by Customers【答案】28. C 29. B 30. A 31. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍的是人们在购物时为何容易被折扣吸引,以及大脑如何对交易产生反应的相关研究和零售策略。【28题详解】细节理解题。根据第二段中的“When we think about the thing that we want to buy, areas sensitive to pleasure are triggered.(当我们想到想要购买的物品时,大脑中对愉悦敏感的区域会被激活)”可知,当我们考虑想买的物品时,与快乐相关的脑区开始工作。故选C项。【29题详解】词句猜测题。根据第四段中的“Popular items may be positioned next to something much more expensive, or we may see a very high previous price next to the heavily reduced one currently available.(畅销品可能会与更昂贵的东西放在一起,或者我们可能会看到一个非常高的以前的价格,旁边是当前大幅打折的价格。)”可知,在当前大幅降价的商品旁边看到一个非常高的以前的价格,结合划线单词所在的句子“Anchoring is a pricing strategy where we are shown an initial price, and then the real one.(锚定是一种定价策略,先给我们展示一个……价格,然后是实际价格。)”可知,锚定价格是先展示一个以前的价格,然后是实际价格,由此可以推断出,划线单词的意思与“以前的”意义相近。故选B项。【30题详解】推理判断题。根据第二段中的“Our brains are keen to reward us for finding bargains and many shops are keen to take advantage of this.(我们的大脑热衷于奖励我们发现便宜货,许多商店也热衷于利用这一点。)”以及全文的内容可知,大脑确实喜欢因发现便宜货而给予我们奖励。故选A项。【31题详解】主旨大意题。根据首段“Why can discounts and deals turn a simple shopping trip into chaos What is it that makes a bargain so appealing (为什么折扣和优惠会把一次简单的购物之旅变成混乱?是什么让便宜货如此有吸引力?)”可知,文章开篇提出问题,接下来的内容围绕大脑对购物的反应机制(思考花钱和想买的东西时大脑不同区域的反应、多巴胺的分泌等)以及零售商利用这些机制采用的定价策略(锚定策略、时间限制、魅力定价等)展开,解释了便宜货受顾客青睐的原因,所以题目“为什么顾客偏爱优惠”可以概括全文的主题,适合作为最佳标题。故选D项。DWhen it comes to being fit and healthy, we’re often reminded to aim to walk 10,000 steps per day. This can annoy many, especially when we’re busy with work and other commitments—and yet where did this number actually come from The 10,000 steps a day target seems to have come about from a trade name pedometer sold in1965 by Yamasa Clock in Japan. The device was called “Manpo-kei”, which translates to “10,000 steps meter”. This was a marketing tool for the device and has seemed to have stuck across the world as the daily step target. It’s even included in daily activity targets by popular smartwatches, such as Fitbit.Research has since investigated the 10,000 steps a day target. But while some research has shown health benefits at 10,000 steps, recent research from Harvard Medical School has shown that, on average, around 4.400 steps a day is enough to significantly lower the risk of death in women. This was when compared to only walking around 2,700 steps daily. The more steps people walked, the lower their risk of dying was,before leveling off at around 7,500 steps a day. No additional benefits were seen with more steps. Although it’s uncertain whether similar results would be seen in men, it’s one example of how moving a little bit more daily can improve health and lower risk of death.Recent research at the University of Texas has also demonstrated that if you’re walking fewer than 5,000 steps a day, your body is less able to metabolize (新陈代谢) fat the following day. A buildup of fat in the body can also increase a person’s likelihood of developing cardiovascular disease and diabetes. This is further supported by previous research which shows people who walked less than 4,000 steps a day could not change this decreased fat metabolism.If you want to increase how many steps you get daily, or simply want to move more, one easy way includes walking to work if possible, or taking part of an online exercise program if you’re working from home. Meeting with friends for a walk—rather than in a cafe or pub—can also be useful.32. What does the author think of the 10,000 steps per day A. It is an upsetting target to achieve. B. It is likely to go out of style quickly.C. It is a rising tendency of mental health D. It is effective in reducing pressure on work.33. What does research from the Harvard Medical School suggest about the target A. It matters as much as 7500 steps a day. B. The more steps, the lower risk of death.C. A bit more than the target can improve health. D. About half that target appears to be beneficial.34. What does the fourth paragraph mainly tell us A. Absence of previous research. B. Recent findings of fat buildup.C. Problems of less daily walking. D. Possible causes of physical challenges.35. Which of the following is one of the suggested ways according to the passage A. Working at home. B. Treating friends in a cafe or pub.C. Driving to work. D. Signing up for online exercise programs.【答案】32. A 33. D 34. C 35. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了每天走10000步这一目标的来源、相关研究及增加日常步数的建议。【32题详解】细节理解题。根据第一段“When it comes to being fit and healthy, we’re often reminded to aim to walk 10,000 steps per day. This can annoy many, especially when we’re busy with work and other commitments — and yet where did this number actually come from (说起保持健康体魄,我们常被提醒要争取每天走一万步。这令许多人感到厌烦,尤其是当我们忙于工作和其他事务时——然而,这个数字究竟从何而来呢?)”可知,作者认为每天走10000步是一个令人烦恼的目标。故选A。【33题详解】细节理解题。根据第三段中“But while some research has shown health benefits at 10,000 steps, recent research from Harvard Medical School has shown that, on average, around 4.400 steps a day is enough to significantly lower the risk of death in women.(虽然一些研究表明,每天走10000步对健康有益,但哈佛医学院最近的研究表明,平均每天走大约4400步就足以显著降低女性的死亡风险。)”可知,哈佛医学院的研究表明,大约是10000步目标的一半(4400步)似乎对降低女性死亡风险有益。故选D。【34题详解】主旨大意题。根据第四段中“Recent research at the University of Texas has also demonstrated that if you’re walking fewer than 5,000 steps a day, your body is less able to metabolize (新陈代谢) fat the following day. A buildup of fat in the body can also increase a person’s likelihood of developing cardiovascular disease and diabetes.(得克萨斯大学最近的研究也表明,如果你每天走路少于5000步,第二天你的身体分解脂肪的能力就会下降。体内脂肪堆积还会增加一个人患心血管疾病和糖尿病的可能性。)”可知,本段主要讲述了每天走路少(少于5000步)可能带来的问题,如身体代谢脂肪能力下降、增加患心血管疾病和糖尿病的风险等。故选C。【35题详解】细节理解题。根据最后一段中“If you want to increase how many steps you get daily, or simply want to move more, one easy way includes walking to work if possible, or taking part of an online exercise program if you’re working from home.(如果你想增加每天的步数,或者只是想多运动,一个简单的方法包括如果可能的话步行上班,或者如果你在家工作的话,参加一个在线锻炼项目。)”可知,参加在线锻炼项目是增加日常步数的一个建议方法。故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Work with Different CulturesWorking effectively with different cultures is a necessary skill for anyone in a culturally diverse work environment. Cultural variations in the workplace may range from simple regional differences, such as varying dialects (方言), to different viewpoints on timeliness, efficiency, and communication. ____36____Be aware of your words and actions. What seems proper to you may not be a cultural standard to another person. ____37____ Is what you’re about to say possibly rude If so, figure out a way to express it differently. Before you give someone at work a high five or a pat on the back, take a moment to consider your actions. Based on what you know about that culture, is touching in the workplace proper Practise patience. It may take a while for you to get used to working with people from different cultures. Don’t worry, that’s normal. Try not to get angry if communication takes a little extra effort at first. For example, maybe you are now working with someone whose first language is not your mother tongue. In this case, they might not understand your point. ____38____ Try saying, “OK, I can see I’m not making myself clear. How can I help us get on the same page ”Look at issues from a different angle (角度). Don’t assume that you are all looking at the issue from the same angle. It’s possible that you might think you’re working with the same goals in mind, but others may have different ideas about how to achieve them. ____39____ Looking at an issue from another point of view can help you find solutions that you might not have considered.____40____ But if you put yourself in the right frame of mind, you will likely find it a rewarding experience despite some challenges.A. An important way is trying to be humorous.B. A good rule is to consider your words before you speak.C. Learning to communicate better helps you work with people.D. There are suggestions for you to work with different cultures.E. Once someone explains their viewpoint, take some time to reflect.F. Instead of getting impatient, try to treat it as a learning experience.G. If you’ve never worked with different cultures before, it can be difficult.【答案】36. D 37. B 38. F 39. E 40. G【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了如何在多元文化的工作环境中与不同文化背景的人有效合作。【36题详解】上文“Cultural variations in the workplace may range from simple regional differences, such as varying dialects, to different viewpoints on timeliness, efficiency, and communication.(工作场所的文化差异可能从简单的地区差异,如不同的方言,到对准时、效率和沟通的不同观点)”描述了工作场所中文化差异的多样性,下文则给出了具体的建议来应对这些文化差异。因此,空白处需要一个过渡句来引出下文的建议。选项D “There are suggestions for you to work with different cultures.(有一些建议可以帮助你与不同文化背景的人合作)”符合语境。故选D。【37题详解】上文“Be aware of your words and actions. What seems proper to you may not be a cultural standard to another person.(注意你的言行。对你来说合适的事情可能对另一个人来说不是文化标准)”强调了要注意自己的言行举止,因为不同文化背景下的人对同一行为的看法可能不同;下文“Is what you’re about to say possibly rude If so, figure out a way to express it differently.(你要说的话有可能粗鲁吗?如果是这样,想出另一种表达方式)”进一步强调了说话前要考虑清楚,避免冒犯他人,空处强调说话前要考虑清楚。选项B“A good rule is to consider your words before you speak.(一个好的规则是在说话前要考虑你的话)”符合语境。故选B。【38题详解】上文“For example, maybe you are now working with someone whose first language is not your mother tongue. In this case, they might not understand your point.(例如,也许你现在和一个第一语言不是你母语的人一起工作。在这种情况下,他们可能不明白你的意思)”描述了与母语不同的人合作时可能遇到的沟通障碍,下文“Try saying, “OK, I can see I’m not making myself clear. How can I help us get on the same page ”(试着说,“好吧,我看我没说清楚。我怎样才能帮助我们达成共识呢?”)”给出了一个应对沟通障碍的建议,即保持耐心并尝试以不同的方式表达。空处强调保持耐心的重要性。选项F “Instead of getting impatient, try to treat it as a learning experience.(与其变得不耐烦,不如试着把它当作一次学习经历)”符合语境。故选F。【39题详解】上文“Don’t assume that you are all looking at the issue from the same angle. It’s possible that you might think you’re working with the same goals in mind, but others may have different ideas about how to achieve them.(不要认为你们都是从同一个角度看问题。有可能你认为你们心中有着相同的目标,但其他人可能对如何实现这些目标有不同的想法)”强调了要理解不同文化背景下的人可能有不同的观点和解决问题的方法,下文“Looking at an issue from another point of view can help you find solutions that you might not have considered.(从另一个角度看问题可以帮助你找到你可能没有考虑过的解决方案)”进一步强调了从不同角度看问题的重要性。空处强调在理解他人观点后要进行反思。选项E “Once someone explains their viewpoint, take some time to reflect.(一旦有人解释了他们的观点,花点时间反思一下)”符合语境。故选E。【40题详解】下文“But if you put yourself in the right frame of mind, you will likely find it a rewarding experience despite some challenges.(但是如果你把自己放在正确的心态上,你可能会发现尽管有一些挑战,但这仍然是一次有价值的经历)”强调了尽管与不同文化背景的人合作可能面临挑战,但保持正确的心态可以使其成为一次有价值的经历。空处强调与不同文化背景的人合作的难度。选项G “If you’ve never worked with different cultures before, it can be difficult.(如果你以前从未与不同文化背景的人合作过,这可能会很困难)”符合语境。故选G。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。Tim Wilson, an 18-year-old student at Barker College in Sydney, Australia, designed a soft robot that gives reassuring (使安心的) hugs. His ____41____ was his sister’s frequent trouble getting a good night’s sleep.“I saw the ____42____ of poor sleep on her,” Tim says. Therefore, for a high-school research project, he ____43____ to deal with “a real need in the world”. His ____44____—a huggable, co-sleeping robot—won him a big prize at an international competition.Besides returning hugs, Tim’s ____45____ also copies breathing through its chest (胸膛), which gently rises and falls. “The robot even attempts to ____46____ its breathing rate to the hugger’s and mirror how fast the hugger’s breathing,” Tim says. “That part proved ____47____. After all, a bedroom fan might be enough to throw off the gas levels. It’s not always going to be mirroring you ____48____,” he adds.“My sister ____49____ it very cute,” he says. “One of the things that surprised me was that she told me it was quite _____50_____ and reassuring.”Some people _____51_____ emotional support dogs. But some places might not _____52_____ animals. In a super-clean hospital, an animal may cause a _____53_____ to sick kids. “Being able to assure kids is quite a _____54_____ thing,” Tim says. “But it would be _____55_____ if my product could do it.”41. A. trip B. destination C. response D. inspiration42. A. impact B. focus C. advice D. impression43. A. failed B. decided C. refused D. disagreed44. A. favorite B. function C. discovery D. solution45. A. computer B. radio C. machine D. car46. A. tie B. refer C. match D. combine47. A. special B. creative C. effective D. difficult48. A. exactly B. immediately C. carefully D. generally49. A. made B. kept C. found D. proved50. A. independent B. relaxing C. responsible D. frightening51. A. give up B. die from C. figure out D. benefit from52. A. allow B. feed C. request D. absorb53. A. difference B. choice C. risk D. chance54. A. typical B. challenging C. convenient D. promising55. A. cool B. real C. flexible D. normal【答案】41. D 42. A 43. B 44. D 45. C 46. C 47. D 48. A 49. C 50. B 51. D 52. A 53. C 54. B 55. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍澳大利亚学生蒂姆·威尔逊为帮妹妹改善睡眠,设计出可拥抱的软机器人并获奖的事。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:他的灵感来自于妹妹经常难以睡个好觉的问题。A. trip旅行;B. destination目的地;C. response回应;D. inspiration灵感。根据下文“was his sister’s frequent trouble getting a good night’s sleep”及蒂姆设计机器人可知,妹妹的睡眠问题是他的灵感来源。故选D项。【42题详解】考查名词词义辨析。句意:蒂姆说:“我看到了睡眠不好对她的影响。”A. impact影响;B. focus焦点;C. advice建议;D. impression印象。根据常识和下文的“poor sleep on her”可知,睡眠不足对生活是有影响,所以蒂姆才想要解决这个问题。故选A项。【43题详解】考查动词词义辨析。句意:因此,在一个高中研究项目中,他决定解决“世界上一个真实存在的需求”。A. failed失败;B. decided决定;C. refused拒绝;D. disagreed不同意。根据上文“his sister’s frequent trouble getting a good night’s sleep.”可知,看到妹妹受睡眠问题困扰,此处指他决定解决这个需求。故选B项。【44题详解】考查名词词义辨析。句意:他的解决方案——一个可拥抱的共眠机器人——为他在一场国际比赛中赢得了大奖。A. favorite最喜欢的事物;B. function功能;C. discovery发现;D. solution解决方案。根据下文“co-sleeping robot — won him a big prize at an international competition.”可知,他的解决方案是一款可拥抱的陪睡机器人为他赢得了国际比赛大奖。故选D项。【45题详解】考查名词词义辨析。句意:除了回抱,蒂姆设计的这个机器还能通过胸膛模拟呼吸,胸膛会轻轻起伏。A. computer电脑;B. radio收音机;C. machine机器(此处指机器人);D. car汽车。根据上文“a soft robot”可知,此处指这个机器人(机器)。故选C项。【46题详解】考查动词词义辨析。句意:蒂姆说:“这个机器人甚至会尝试让自己的呼吸频率与拥抱者的相匹配,并模仿拥抱者的呼吸速度。”A. tie系;B. refer参考;C. match匹配;D. combine结合。根据下文“mirror how fast the hugger’s breathing”可知,机器人会模仿拥抱者的呼吸速度,即让呼吸频率相匹配。故选C项。【47题详解】考查形容词词义辨析。句意:事实证明,这部分很难实现。A. special特别的;B. creative有创造力的;C. effective有效的;D. difficult困难的。根据下文“After all, a bedroom fan might be enough to throw off the gas levels”可知,卧室风扇都可能影响相关数据,说明这部分实现起来很难。故选D项。【48题详解】考查副词词义辨析。句意:它不会总是完全模仿你的呼吸。A. exactly精确地,完全地;B. immediately立刻;C. carefully仔细地;D. generally通常。根据上文“After all, a bedroom fan might be enough to throw off the gas levels”可知,风扇可能影响数据,由此可推断,机器人无法完全精确地模仿呼吸。故选A项。【49题详解】考查动词词义辨析。句意:他说:“我妹妹觉得它很可爱。”A. made制作;B. kept保持;C. found发现,觉得;D. proved证明。根据语境和下文的“One of the things that surprised me was that she told me it was quite ____10____ and reassuring.”可知,此处指妹妹觉得机器人可爱,found符合语境。故选C项。【50题详解】考查形容词词义辨析。句意:“让我惊讶的一件事是,她告诉我它非常令人放松且让人安心。”A. independent独立的;B. relaxing令人放松的;C. responsible负责任的;D. frightening令人害怕的。根据上文的““My sister ____9____ it very cute,” he says.”以及下文“and reassuring”可知,妹妹觉得它很可爱,所以此处应填与“让人安心”相近的积极形容词,relaxing符合语境。故选B项。【51题详解】考查动词短语辨析。句意:有些人从情感支持犬那里受益。A. give up放弃;B. die from死于;C. figure out弄明白;D. benefit from从……受益。根据语境和下文的“But some places might not ____12____ animals.”可知,情感支持犬能提供帮助,所以人们从中受益。故选D项。【52题详解】考查动词词义辨析。句意:但有些地方可能不允许养动物。A. allow允许;B. feed喂养;C. request要求;D. absorb吸收。根据下文“In a super-clean hospital, an animal may cause a ____13____ to sick kids.”可知,有些地方不允许有动物。故选A项。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:在超洁净的医院里,动物可能会给生病的孩子带来风险。A. difference差异;B. choice选择;C. risk风险;D. chance机会。根据上文“super- clean hospital”可知,医院需要洁净环境,动物可能带来风险。故选C项。【54题详解】考查形容词词义辨析。句意:蒂姆说:“能让孩子们安心是一件相当有挑战性的事。”A. typical典型的;B. challenging有挑战性的;C. convenient方便的;D. promising有前途的。根据上文“In a super-clean hospital, an animal may cause a ____13____ to sick kids.”以及下文的“But it would be ____15____ if my product could do it.”可知,情感支持犬在某些地方不适用,由此可知,让孩子安心并非易事,有挑战性。故选B项。【55题详解】考查形容词词义辨析。句意:“但如果我的产品能做到这一点,那就太酷了。”A. cool酷的,很棒的;B. real真实的;C. flexible灵活的;D. normal正常的。根据上文的““Being able to assure kids is quite a ____14____ thing,” Tim says.”可知,蒂姆认为自己的机器人若能解决让孩子安心的问题,是很棒的事。故选A项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。History of EnglishThe history of the English language started with the ____56____ (arrive) of the Germanic tribes (部落) in Britain during the 5th century AD. Their language in Britain developed into what we now call Old English. Old English did not sound or look ____57____ English today. Native English speakers now have great difficulty ____58____ (understand) Old English. However, about half of ____59____ most common words in Modern English have Old English roots. Old English was spoken till around 1100.In 1066, William, the Duke of Normandy, came to England. The new comers brought with them a kind of French, ____60____ became the language of the ruling and business classes. At that time, the ____61____ (low) classes spoke English and the upper classes spoke French. In the 14th century, English became important in Britain again, with many French words added! This language ____62____ (call) Middle English that is still difficult for native English speakers to understand today.From the 16th century on, the British had contact with many peoples from around the world, meaning that many new words and phrases ____63____ (slow) entered the language. The invention of printing also meant that there was a common language in print. Printing ____64____ (bring) standardization to English. Spelling and grammar became fixed, and the dialect of London became the standard. In 1604, the ____65____ (one) English dictionary came out. As a result, Modern English came into being.【答案】56. arrival57. like 58. understanding59. the 60. which61. lower 62. was called63. slowly 64. brought65. first【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要梳理了英语的发展历程,将其分为三个主要阶段:古英语(Old English)、中古英语(Middle English)、和现代英语(Modern English),展现了英语在历史进程中如何通过外部影响和内部规范逐步演变。【56题详解】考查名词。句意:英语的历史始于公元5世纪日耳曼部落抵达英国。根据空前的定冠词the和空后的介词of可知,此处应填入名词arrival作介词的宾语,表示“到达”。故填arrival。【57题详解】考查介词。句意:古英语听起来和看起来都不像今天的英语。表示“像”应用介词like。故填like。【58题详解】考查非谓语动词。句意:现在的以英语为母语者要理解古英语非常困难。have difficulty (in) doing sth.是固定搭配,意为“做某事有困难”,所以此处应用动名词understanding,作宾语。故填understanding。【59题详解】考查定冠词。句意:然而,现代英语中约一半的最常用词汇都源自古英语。根据空后的形容词最高级most common可知,此处应用定冠词the,表示特指。故填the。【60题详解】考查定语从句。句意:这些新来者带来了一种法语,这种法语后来成为统治阶级和商业阶层的语言。空处引导非限制性定语从句,先行词a kind of French,指物,在定语从句中作主语,需用关系代词which引导。故填which。【61题详解】考查形容词比较级。句意:当时,下层阶级说英语,而上层阶级说法语。空格后classes为名词,需用形容词修饰;且与后文“upper classes”(上层阶级)形成对比,对应“lower classes”(下层阶级)。low的比较级形式为lower。故填lower。【62题详解】考查时态和语态。句意:这种语言被称为中古英语,即便现在的以英语为母语者也仍难以理解。空处需填谓语动词,This language和call为被动关系,需用被动语态,此处描述的是过去的情况,应用一般过去时的被动语态,主语this language是单数,be动词用was,故填was called。【63题详解】考查副词。句意:从16世纪开始,英国人开始与世界各地的人们产生接触,这意味着许多新的词汇和短语逐渐进入英语。空处需填副词作状语,修饰动词entered,slow的副词是slowly,意为“慢慢地”。故填slowly。【64题详解】考查时态。句意:印刷术为英语带来了规范化:拼写和语法得以固定,伦敦方言成为了标准英语。空处需填谓语动词,结合上下文时态可知,此处描述的是过去的情况,应用一般过去时,故填brought。【65题详解】考查序数词。句意:1604年,第一本英语词典问世。结合语境“第一部英语词典”,此处表示顺序,用one的序数词形式为first,修饰名词短语“English dictionary”。故填first。第Ⅱ卷(非选择题 共40分)第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)66. 假定你是学生会主席李华。为加强文化遗产保护传承,弘扬中华优秀传统文化,你校将举办为期一周的中国传统民间艺术节。你校来自爱尔兰的外教Jenny对此很感兴趣,请你代表学生会给他写一封信,邀请他参加。内容包括:1.活动举办的时间和地点;2.活动具体内容。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Jenny,I’m Li Hua, president of Students’ Union of our school.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Looking forward to your reply.Students’ Union【答案】Dear Jenny,I’m Li Hua, president of Students’ Union of our school. I’m delighted to invite you to our Chinese Traditional Folk Art Festival, which will be held in the school hall from next Monday to next Sunday.This festival is aimed at protecting and inheriting cultural heritage and promoting excellent traditional Chinese culture. There will be a variety of activities. Folk artists will perform paper-cutting, shadow-play and other traditional arts. Also, there will be hands-on workshops where you can try making some folk artworks yourself.We sincerely hope you can join us and experience the charm of Chinese traditional folk art.Looking forward to your reply.Students’ Union【解析】【导语】这是一篇应用文。请考生代表学生会给他写一封信,邀请Jenny参加为期一周的中国传统民间艺术节。【详解】1.词汇积累:①高兴的:delighted→pleased②目的在于:be aimed at→be intended for③举办:throw→hold④体验:experience→undergo2.句式拓展:合并句子原句:There will be a variety of activities. Folk artists will perform paper-cutting, shadow-play and other traditional arts.拓展句:There will be a variety of activities including paper-cutting, shadow-play and other traditional arts performed by folk artists.【点睛】【高分句型 1】I'm delighted to invite you to our Chinese Traditional Folk Art Festival, which will be held in the school hall from next Monday to next Sunday.(运用 which 引导的非限制性定语从句)【高分句型 2】Also, there will be hands-on workshops where you can try making some folk artworks yourself.(运用 where 引导的定语从句)第二节 读后续写(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Alex sat quietly at the back of his Chinese class, his eyes fixed on the textbook before him. As a shy and unnoticed student, he felt like a lone wolf, struggling against the complexities of high school life. Ms. Lau, his Chinese teacher, was a light in his otherwise dark world. Her warm smile and gentle behavior made her stand out among the sea of teachers. She was the only one who seemed to understand his conservative nature, always encouraging him to step out of his comfort zone.One day, after class, Ms. Lau approached Alex with excitement shining in her eyes. “Alex, I have an offer for you,” she said, her voice filled with enthusiasm. “I am organizing a cultural exchange program to China, and I believe it would be a great opportunity for you to explore a new world.”Alex’s heart skipped a beat, the prospect of traveling to a foreign country both exciting and terrifying. He hesitated, unsure if he had the courage to start such an adventure. But Ms. Lau’s firm belief in him gave him the push he needed to take a leap of faith.Under Ms. Lau’s guidance, Alex began preparing for the trip. He got really interested in Chinese culture and learned about its long history and traditions. Ms. Lau became his mentor (导师), teaching him not only the language but also invaluable life lessons. She taught him the importance of being confident and not giving up, reminding him that growth only happens outside one’s comfort zone.The day of departure arrived, and Alex found himself on a plane headed for China. He couldn’t help but feel amazed as he stepped off the plane and into a world so different from his own. The busy streets, bright colors, and unfamiliar sounds flooded his senses. Yet, Ms. Lau’s comforting presence by his side provided him with the strength to face the unknown.注意:1. 续写词数应为150词左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。During their time in China, Alex wholeheartedly enjoyed the experience.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Back in the United States, Alex was a changed person.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】He felt so excited that he couldn’t wait to explore China. The high buildings, the modern cities, the picturesque scenery and the advanced technology made Alex really fall in love with this great country. Also, Alex visited several well-known places of interest in China, such as the Great Wall, the Forbidden City and so on, in which he learned much more about Chinese traditional culture and history. Besides that, he enjoyed a lot of Chinese delicious food. He liked the Beijing roast duck best. Most importantly, to his happiness, he made a lot of Chinese friends. They were friendly and kind to him.He was no longer shy and quiet. He became much more confident and outgoing. As soon as he went back to school, he was glad to tell his classmates about his wonderful experience in China. He studied even harder and was also brave to express opinions and ideas in the class, which won popularity among teachers and students. More and more classmates made friends with Alex. He was much happier and more optimistic towards life and future.【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了Alex这个小男孩经常坐在班级的后面,害羞,不引人注目,没有朋友,像一头孤狼一样独来独往。唯一带给Alex阳光和安慰的是他的语文老师,Ms. Lau。Ms. Lau鼓励他去参加中国的文化交流项目。中国之行彻底改变了Alex,让他变得阳光开朗。【详解】段落续写①由第一段首句“During their time in China, Alex wholeheartedly enjoyed the experience. ”(在中国期间,亚历克斯非常享受这段经历。)可知,第一段可描写Alex在中国旅行交流的经历。②由第二段首句“Back in the United States, Alex was a changed person.”(回到美国,亚历克斯变了一个人。)可知,第二段可描写Alex回到美国后发生的变化。续写线索:到中国→参观名胜古迹→吃美食→交中国朋友→回到美国→变化词汇激活行为类:①了解:learn about / know about②表达:speak up / express③爱上:fall in love with / lose one’s heart to情绪类:①开心做某事:be glad to do / be happy to do②积极乐观的:optimistic / positive③善良的:kind / nice【点睛】【高分句型1】He felt so excited that he couldn’t wait to explore China.(运用了so...that引导的结果状语从句)【高分句型2】Also, Alex visited several well-known places of interest in China, such as the Great Wall, the Forbidden City and so on, in which he learned much more about Chinese traditional culture and history. (运用了in which引导的非限制性定语从句)【高分句型3】As soon as he went back to school, he was glad to tell his classmates about his wonderful experience in China.(运用了as soon as引导的时间状语从句)【高分句型4】He studied even harder and was also brave to express opinions and ideas in the class, which won popularity among teachers and students. (运用了which引导的非限制性定语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 辽宁省辽西重点高中2025-2026学年高二上学期开学考试英语听力.mp3 辽宁省辽西重点高中2025-2026学年高二上学期开学考试英语答案.docx 辽宁省辽西重点高中2025-2026学年高二上学期开学考试英语试题.docx