人教新版八上英语Unit 3检测卷【新考向情景题】(原卷版+解析版+听力原文、MP3)

资源下载
  1. 二一教育资源

人教新版八上英语Unit 3检测卷【新考向情景题】(原卷版+解析版+听力原文、MP3)

资源简介

/ 让教学更有效 精品试卷 | 英语学科
【新考向情境题】
人教新版八上英语Unit 3 检测卷
时间:100分钟 满分:100分
听力部分(共20分)
Ⅰ. 听对话,选答案(每小题1分,计10分)
  第一节:听下面五段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1. What does David look like
2. What did Frank do last night
3. Who wears red clothes
A. Kitty. B. Doris. C. Bob.
4. How often does Alice practise skating
A. Once a week. B. Twice a week. C. Three times a week.
5. What is the possible relationship between the two speakers
A. Classmates. B. Mum and son. C. Teacher and student.
  第二节:听下面两段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
  听下面一段对话,回答第6、7题。
6. Who is Lora
A. Peter’s friend. B. Jane’s friend. C. Jane’s sister.
7. Why does everyone like Lora
A. Because she enjoys studying.
B. Because she always gets good grades.
C. Because she is always friendly to others.
  听下面一段对话,回答第8至10题。
8. What does Jenny think of John’s life
A. Boring. B. Special. C. Colourful.
9. What did Jenny want to be
A. A writer. B. A doctor. C. A musician.
10. What might Jenny do next
A. Give up her dream.
B. Join a writing club.
C. Ask her teacher for help.
Ⅱ. 短文理解(每小题2分,计10分)
  你将听到一篇短文。短文后有五个小题,请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
11. What is this group set up for
A. Finding missing children.
B. Helping homeless animals.
C. Looking after the old people.
12. Who often works with the speaker in the group
A. Harry. B. Lisa. C. Laura.
13. What does Lisa do in the group
A. She makes posters.
B. She plans how to use money.
C. She makes small houses by hand.
14. What is Laura good at
A. Speaking. B. Painting. C. Handmaking.
15. What does the speaker think of the group members
A. Kind. B. Smart. C. Lazy.
笔试部分(共80分)
Ⅲ.完形填空(每小题1分,计10分)
  阅读下面一篇短文,理解大意,从所给的四个选项中选出一个最佳答案,使短文连贯完整。
  I have a good friend named Shirley.
  Shirley is really different from me in  16 . Here are some details. She is very outgoing. She always shares her  17  with others. She can easily talk to people about her ideas. However, I’m quite shy. I’m afraid to speak in front of many people.  18  we first met, I was too nervous to say a word. But Shirley smiled at me and  19  a conversation. Shirley loves singing. Her voice is so beautiful that  20  enjoys listening to her songs. She also likes dancing. In her  21  time, she often loses herself in these hobbies.
  Although we have many  22 , we have something in common. We both like playing chess. At weekends, we often play chess together.
  Shirley helps me a lot. She always  23  me to be more confident. With her help, I’m becoming more  24 . I can even speak in front of some people now. If I have any problems, she always helps me  25  them.
  I’m so lucky to have such a great friend!
16. A. height B. weight C. personality D. appearance
17. A. opinions B. rules C. dreams D. meals
18. A. Before B. Although C. If D. When
19. A. recorded B. started C. needed D. described
20. A. nobody B. everyone C. anything D. something
21. A. spare B. warm C. lucky D. terrible
22. A. habits B. difficulties C. hopes D. differences
23. A. encourages B. orders C. calls D. invites
24. A. serious B. careful C. hardworking D. outgoing
25. A. ask B. forget C. solve D. study
Ⅳ. 阅读理解(每小题2分,计30分)
  阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A(新语篇类型·论坛)
From: Ashley Time: 10:00 a.m. on Sunday; September 15th
Let’s make friends!   Hi, everyone! My name is Ashley. Who do you want to be friends with in your school Write down your ideas. shares 300+    comments(评论) 500+    likes 999+
Charlie: I want to make friends with kind and funny boys and girls. I hope they like doing sports, especially volleyball. Then we can play volleyball together at weekends.
Georgia: I’m outgoing and I love dancing. I’d like to make friends with people who are friendly and hardworking. I hope you love dance and music as much as I do. I can teach you how to dance after school.
Alex: I’d like to have a new friend who is a bookworm(书迷). I love reading books about history. If you are interested in history too, we can read books together.
Maria: I love languages very much, but my English is poor. If you could help me improve my English, I would be very thankful.
26. Who may love playing volleyball
A. Alex and his friends. B. Maria and her friends.
C. Georgia and her friends. D. Charlie and his friends.
27. What’s Georgia’s hobby
A. Dancing. B. Reading.
C. Playing ball games. D. Learning languages.
28. 情境设问If Mary is interested in reading novels about history, she can try to make friends with     .
A. Alex B. Maria C. Charlie D. Georgia
29. What can we learn about Maria
A. Maria has many friends.
B. Maria wants to meet an English speaker.
C. Maria can speak English and Chinese well.
D. Maria would like to read more English books.
30. (中考新设问·推断文章写作对象)Who is the passage written for
A. Parents. B. Students. C. Reporters. D. Doctors.
B
  One morning, Miss Green said, “Boys and girls, today we have a new classmate, Leo. He is from Brazil.”
  Leo was tall, wearing a pair of glasses. And he looked a bit shy. Amy was excited to have a new classmate. And she realized that Leo might have a hard time because he couldn’t speak English very well. So Amy wanted to make him feel at home.
  “Hi, Leo!” she greeted him with a big smile. “Olá,” Leo replied.
  Amy thought, “That must be ‘hello’ in Portuguese(葡萄牙语).” She felt a bit nervous(紧张) about talking to the new student. But she still wondered how they could become friends.
  In P.E. class, the students were playing football. Amy was not good at it, and she often missed the ball. But Leo was really good at football.
  Leo noticed Amy’s trouble. He came over to Amy and said “Vamos!” and made a gesture(手势) to encourage her.
  Amy couldn’t understand what he said. Then Leo showed her how to stand correctly and how to kick the ball. Amy tried to follow him. After a while, she finally kicked the ball well. Amy looked at Leo happily and said, “Thank you!”
  After that, they became good friends. Amy started to learn Portuguese from Leo. And Leo made great progress in English with Amy’s help.
31. What did Leo look like
A. Leo was tall and wore a white sweater.
B. Leo was tall and wore a pair of glasses.
C. Leo had a round face and bright blue eyes.
D. Leo was short with short brown hair.
32. What does the underlined word “Olá” probably mean in the third paragraph
A. Come on. B. Thanks. C. Hello. D. Great.
33. When did Amy and Leo become friends
A. After Leo taught Amy how to play soccer.
B. When Amy greeted Leo with a big smile.
C. When Leo taught Amy to speak Portuguese.
D. After Amy invited Leo to the English Corner.
34. (中考新设问·推断人物情感变化)Which of the following shows how Amy’s feelings changed over time
A. Curious→nervous→excited. B. Excited→happy→nervous.
C. Happy→excited→nervous. D. Excited→nervous→thankful.
35. (中考新设问·推断文章出处)In which unit of a textbook can we read this passage
A. Unit 1 Family B. Unit 2 Holiday
C. Unit 3 Friendship D. Unit 4 Sports
C
  Friends are important in our lives. We need to share happiness and sadness with our friends. Friends can learn from each other and help each other become better people. However, some people find it hard to make friends.
  Why A new study shows that some people feel nervous when they meet people they aren’t familiar with. They are afraid to talk to strange people.
  But don’t worry. There are some ways to solve these problems. First, we should be brave enough(足够的) to step outside our comfort zone(舒适圈). Second, we should accept some social invitations(邀请). Making friends online is not enough for most people to develop true friendships. Finally, we need to take action. As the old saying goes, “Actions speak louder than words.” We need to actively talk to others and try to meet people with similar interests. If you are shy, start by saying “hello” to others with a smile. You can also join some clubs you are interested in to make new friends.
  We should keep trying to make friends. It may be hard at first. But if we follow these steps and try to be brave, we can make good friends.
36. (中考新设问·组合选择)What can we do with the help of our friends according to the passage
①Be better people.
②Become more and more popular.
③Go through happy and sad moments.
④Learn from their strengths.
A. ①②③ B. ①③④ C. ②③④ D. ①②④
37. Why do some people find it hard to make friends according to the passage
A. Because they like to stay in their comfort zone.
B. Because they don’t know more social ways.
C. Because talking to strangers makes them feel nervous.
D. Because they don’t have much time to meet new people.
38. How should shy people start to make friends
A. By sending invitations. B. By talking about the weather.
C. By finding similar interests. D. By saying “hello” with a smile.
39. What is the third paragraph mainly about
A. How to make new friends. B. How to help our friends.
C. How to talk to our friends. D. How to get along with others.
40. (中考新设问·推断写作意图)What is the writer’s purpose in writing the passage
A. To ask people to share everything with their friends.
B. To encourage people to make new friends bravely in their lives.
C. To let people take part in more activities with friends.
D. To ask people to spend more time making friends online.
Ⅴ. 任务型阅读(每小题2分,计10分)
  阅读下列短文,并用英语回答问题。
  I have changed a lot over the past few years.
  In the past, I was very shy. So I was afraid to speak in front of many people. But now, I can take part in all kinds of competitions, especially speech contests. I enjoy sharing my ideas with others and I am not afraid of making mistakes.
  Before, I didn’t know how to plan my time and tasks. I used to leave things until the last minute. As a result, I was in a hurry and made many mistakes. But now, I make a todo list every day. I write down all the things I need to do and finish them one by one. By doing this, I can manage(管理) my time better and get things done more efficiently(高效地).
  My eating habits have also changed. I used to love eating sweets. They were delicious, but they weren’t good for my health. Now, I eat more fruit and vegetables. They help me stay strong.
  These changes make me a better person. I am proud of myself and I will stick to these good habits.
41. What was the writer like in the past
      
42. Why did the writer often make mistakes in the past
      
43. How does the writer become more efficient?
      
44. What did the writer use to like eating
      
45. What is the main idea of this passage
      
Ⅵ. 短文填空(每小题1.5分,计15分)
  用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确(每个单词限用一次,每空限填一个单词)。
play prize with though touch strength honest compare congratulation situation
  Billy and Jack are best friends. If you 46.      them, you will find many similarities(相似之处) in their personalities. They are both 47.      and friendly.
  Billy is good at 48.      basketball. Once he had a basketball game and invited Jack to watch. 49.      Jack didn’t like any sports, he still came to support(支持) Billy.
  During the game, Billy played much better than his classmates. He helped his team win a(n) 50.     . After the game, Billy was very happy. And Jack offered his 51.      to Billy and said, “You did a great job!” Billy thanked Jack for coming.
  Soon, there would be a maths test. Maths was not Billy’s 52.     , so he was really worried about that. After knowing the 53.     , Jack decided to help Billy. Jack answered Billy’s questions about maths. After that, Billy did well in this test. Billy believed his maths could be better and better 54.      the help of Jack.
  Billy and Jack always help each other and they can 55.      each other’s hearts. They are sure that they’ll be the best friends all the time.
Ⅶ. 书面表达(共1小题,计15分)
  假定你是李华,你的英国笔友Ruth给你发了一封电子邮件,请你根据邮件内容进行回复。
Dear Li Hua,
  How are you I forgot the time to go to the cinema with my friend, so she waited for me for a long time. Now she is angry with me. What should I do
Ruth
要求:1. 参考提示内容,可适当发挥;
2. 语句通顺,意思连贯,书写工整;
3. 文中不得出现你的任何真实信息;
4. 词数:不少于80词(开头结尾已给出,不计入总词数)。
Dear Ruth,
I’m sorry to hear that you have a problem with your friend.
     
     
21世纪教育网(www.21cnjy.com)/ 让教学更有效 精品试卷 | 英语学科
【新考向情境题】
人教新版八上英语Unit 3 检测卷
时间:100分钟 满分:100分
听力部分(共20分)
Ⅰ. 听对话,选答案(每小题1分,计10分)
  第一节:听下面五段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1. What does David look like
2. What did Frank do last night
3. Who wears red clothes
A. Kitty. B. Doris. C. Bob.
4. How often does Alice practise skating
A. Once a week. B. Twice a week. C. Three times a week.
5. What is the possible relationship between the two speakers
A. Classmates. B. Mum and son. C. Teacher and student.
Ⅰ. 1. B 2. A 3. A 4. C 5. B 
【听力材料】
Ⅰ. 听对话,选答案
  第一节:听下面五段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1. W: Sam, is that your best friend David over there
M: No, that’s not him. David is taller and has short straight hair.
Q: What does David look like
2. W: Hi, Frank. Did you watch the talk show Best Star last night
M: No. I played basketball with my brother last night.
Q: What did Frank do last night
3. W: Bob, do you know that girl in red She looks so pretty.
M: Yes, Doris. She is my new classmate, Kitty.
Q: Who wears red clothes
4. W: Come on, Alex. Your friend Alice practises skating hard every day.
M: Oh, no. She only practises every Monday, Friday and Sunday.
Q: How often does Alice practise skating
5. W: Lunch is ready! What are you doing, William
M: Mum, I’m cleaning my bedroom. My best friend is going to visit our home this afternoon.
Q: What is the possible relationship between the two speakers
  第二节:听下面两段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
  听下面一段对话,回答第6、7题。
6. Who is Lora
A. Peter’s friend. B. Jane’s friend. C. Jane’s sister.
7. Why does everyone like Lora
A. Because she enjoys studying.
B. Because she always gets good grades.
C. Because she is always friendly to others.
6. A 7. C 
  听下面一段对话,回答第8至10题。
8. What does Jenny think of John’s life
A. Boring. B. Special. C. Colourful.
9. What did Jenny want to be
A. A writer. B. A doctor. C. A musician.
10. What might Jenny do next
A. Give up her dream.
B. Join a writing club.
C. Ask her teacher for help.
8. C 9. A 10. B
  第二节:听下面两段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
  听下面一段对话,回答第6、7题。
W: ⑥Peter, do you know Lora
M: Of course. ⑥We are friends.
W: Is Lora a friendly girl
M: Yes. ⑦She is always friendly to others, so everyone likes her.
W: Can you introduce me to her
M: Sure, Jane. Lora and I are going to have a picnic this Saturday. Do you want to join us
W: Sure. That will be fine.
  听下面一段对话,回答第8至10题。
W: Hi, John. How is everything going
M: Great. I have taken up many new hobbies, like swimming, climbing and painting.
W: ⑧You really have a colourful life.
M: Thanks, Jenny. ⑨I remember you wanted to be a writer. Do you keep writing stories now
W: Yes, I do. But it’s not always easy. I am going to give it up.
M: Oh, no! ⑩Why not join a writing club The members there will help you.
W: A writing club I’ve never thought of that. Do you think it is useful
M: Sure! Members of the club can give you lots of different ideas and advice.
W: Hmm, you might be right. ⑩I will have a try. Thank you!
Ⅱ. 短文理解(每小题2分,计10分)
  你将听到一篇短文。短文后有五个小题,请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
11. What is this group set up for
A. Finding missing children.
B. Helping homeless animals.
C. Looking after the old people.
12. Who often works with the speaker in the group
A. Harry. B. Lisa. C. Laura.
13. What does Lisa do in the group
A. She makes posters.
B. She plans how to use money.
C. She makes small houses by hand.
14. What is Laura good at
A. Speaking. B. Painting. C. Handmaking.
15. What does the speaker think of the group members
A. Kind. B. Smart. C. Lazy.
Ⅱ. 11. B 12. A 13. B 14. C 15. A
Ⅱ. 短文理解
  你将听到一篇短文。短文后有五个小题,请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
  Today I want to tell you about my volunteer group. This group is set up to help the homeless animals. Ben is good at painting, so he often makes posters. I’m good at speaking, so Harry and I often work together to call on more students to join us. Lisa is very careful and serious. She always makes plans for us about how to use money wisely. Laura often makes small houses and bowls by hand for these homeless animals. Her handmade work looks very nice. Our team will be bigger and more helpful with everyone’s hard work. I’m so lucky to meet such kind friends. Do you want to join us
笔试部分(共80分)
Ⅲ.完形填空(每小题1分,计10分)
  阅读下面一篇短文,理解大意,从所给的四个选项中选出一个最佳答案,使短文连贯完整。
  I have a good friend named Shirley.
  Shirley is really different from me in  16 . Here are some details. She is very outgoing. She always shares her  17  with others. She can easily talk to people about her ideas. However, I’m quite shy. I’m afraid to speak in front of many people.  18  we first met, I was too nervous to say a word. But Shirley smiled at me and  19  a conversation. Shirley loves singing. Her voice is so beautiful that  20  enjoys listening to her songs. She also likes dancing. In her  21  time, she often loses herself in these hobbies.
  Although we have many  22 , we have something in common. We both like playing chess. At weekends, we often play chess together.
  Shirley helps me a lot. She always  23  me to be more confident. With her help, I’m becoming more  24 . I can even speak in front of some people now. If I have any problems, she always helps me  25  them.
  I’m so lucky to have such a great friend!
16. A. height B. weight C. personality D. appearance
17. A. opinions B. rules C. dreams D. meals
18. A. Before B. Although C. If D. When
19. A. recorded B. started C. needed D. described
20. A. nobody B. everyone C. anything D. something
21. A. spare B. warm C. lucky D. terrible
22. A. habits B. difficulties C. hopes D. differences
23. A. encourages B. orders C. calls D. invites
24. A. serious B. careful C. hardworking D. outgoing
25. A. ask B. forget C. solve D. study
Ⅲ. 16. C 17. A 18. D 19. B 20. B
21. A 22. D 23. A 24. D 25. C 
Ⅲ.【主旨大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者与好朋友Shirley的不同点以及Shirley对自己的帮助。
16.C【解析】考查名词词义辨析。height身高;weight体重;personality性格;appearance外貌。根据下文“Here are some details.She is veryoutgoing...However,I′m quite shy.”可知,此处表示两人在性格方面的差异。故选C。
17.A【解析】考查名词词义辨析。opinions观点;rules规则;dreams梦想;meals一顿饭。根据上句“She is very outgoing.”以及下句“She caneasily talk to people about her ideas.”可知,此处表示Shirley总是和别人分享自己的观点。故选A。
18.D【解析】考查连词词义辨析。Before在……之前;Although尽管;If如果;When当……时。根据空后“we first met,I was too nervous to saya word”可知,此处表示当我们第一次见面时,“我”紧张得一句话也说不出来。故选D。
19.B【解析】考查动词词义辨析。recorded记录;started开始;needed需要;described描述。根据空前“But Shirley smiled at me”以及空后“aconversation”可知,此处表示Shirley对“我”微笑并开启了一段对话。故选B。
20.B【解析】考查代词词义辨析。nobody没有人;everyone每个人;anything任何事(常用干否定句和疑问句):something某事.某物。
根据空前“Her voice is so beautiful that”可知,此处表示她的嗓音如此美
炒以至干i人音她的歌。故选B。
2A【角木 查形容司司义辨析。spare空闲的;warm温暖的;lucky
幸运的; 的。根据空后“time,she often loses herself in these
hobbies”可知,此处表示在空闲时间她经常沉浸在这些爱好中。故
选A。
22.D【解析】考查名词词义辨析。habits习惯;difficulties困难;hopes希望;differences差异。根据上文“Shirley is really different from me”以及空前Although可知,此处表示尽管两人有很多不同之处,但也有某些共同之处。故选D。
23.A【解析】考查动词词义辨析。encourages鼓励;orders命令;calls(给……)打电话;invites邀请。根据上句“Shirley helps me a lot.”以及空后“me to be more confident”可知,此处表示Shirley鼓励我变得更自信。故选A。
24.D【解析】考查形容词词义辨析。serious严肃的;careful仔细的;hard-working勤奋的;outgoing外向的。根据上文“I'm quite shy”以及空前“With her help,I'm becoming more”可知,此处表示在Shirley的帮助下,我变得更外向了。故选D。
25.C【解析】考查动词词义辨析。ask询问;forget忘记;solve解决;study学习。根据空前“If I have any problems,she always helps me”可知,此处表示如果我有一些问题,她总是帮助我解决它们。故选C。
Ⅳ. 阅读理解(每小题2分,计30分)
  阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A(新语篇类型·论坛)
From: Ashley Time: 10:00 a.m. on Sunday; September 15th
Let’s make friends!   Hi, everyone! My name is Ashley. Who do you want to be friends with in your school Write down your ideas. shares 300+    comments(评论) 500+    likes 999+
Charlie: I want to make friends with kind and funny boys and girls. I hope they like doing sports, especially volleyball. Then we can play volleyball together at weekends.
Georgia: I’m outgoing and I love dancing. I’d like to make friends with people who are friendly and hardworking. I hope you love dance and music as much as I do. I can teach you how to dance after school.
Alex: I’d like to have a new friend who is a bookworm(书迷). I love reading books about history. If you are interested in history too, we can read books together.
Maria: I love languages very much, but my English is poor. If you could help me improve my English, I would be very thankful.
26. Who may love playing volleyball
A. Alex and his friends. B. Maria and her friends.
C. Georgia and her friends. D. Charlie and his friends.
27. What’s Georgia’s hobby
A. Dancing. B. Reading.
C. Playing ball games. D. Learning languages.
28. 情境设问If Mary is interested in reading novels about history, she can try to make friends with     .
A. Alex B. Maria C. Charlie D. Georgia
29. What can we learn about Maria
A. Maria has many friends.
B. Maria wants to meet an English speaker.
C. Maria can speak English and Chinese well.
D. Maria would like to read more English books.
30. (中考新设问·推断文章写作对象)Who is the passage written for
A. Parents. B. Students. C. Reporters. D. Doctors.
Ⅳ. 26. D 27. A 28. A 29. B 30. B 
IV.A【主旨大意】本文是一则论坛,主要呈现了针对“你想和什么样的人
交朋友 的问题”,不同的人发表各自对朋友的期待。
26.D【解析】推理判断题。题干意为:谁可能喜欢打排球 根据Charlie的回复中“I hope they like doing sports,especially volleyball.”可知,Charlie和他的朋友可能喜欢打排球。故选D。
27.A【解析】细节理解题。题干意为:Georgia的爱好是什么 根据Georgia的回复中“I'm outgoing and I love dancing.”可知,Georgia的爱好是跳舞。故选A。
28.A【解析】细节理解题。题干意为:如果Mary对阅读历史小说感兴趣,她可以尝试与___交朋友。根据Alex的回复中“Ilove reading readbooks about history.”可知,Mary可以与Alex交朋友。故选A。
29.B【解析】推理判断题。题干意为:我们能了解到关于Maria的什么 根据Maria的回复中“If you could help me improve my English,I wouldbe very thankful.”可知,Maria可能想认识一位说英语的朋友。故选B。
30.B【解析】推断文章写作对象题。题干意为:本文是写给谁的 根据“Who do you want to be friends with in your school ”可知,本文是写给学校的学生们的。故选B。
B
  One morning, Miss Green said, “Boys and girls, today we have a new classmate, Leo. He is from Brazil.”
  Leo was tall, wearing a pair of glasses. And he looked a bit shy. Amy was excited to have a new classmate. And she realized that Leo might have a hard time because he couldn’t speak English very well. So Amy wanted to make him feel at home.
  “Hi, Leo!” she greeted him with a big smile. “Olá,” Leo replied.
  Amy thought, “That must be ‘hello’ in Portuguese(葡萄牙语).” She felt a bit nervous(紧张) about talking to the new student. But she still wondered how they could become friends.
  In P.E. class, the students were playing football. Amy was not good at it, and she often missed the ball. But Leo was really good at football.
  Leo noticed Amy’s trouble. He came over to Amy and said “Vamos!” and made a gesture(手势) to encourage her.
  Amy couldn’t understand what he said. Then Leo showed her how to stand correctly and how to kick the ball. Amy tried to follow him. After a while, she finally kicked the ball well. Amy looked at Leo happily and said, “Thank you!”
  After that, they became good friends. Amy started to learn Portuguese from Leo. And Leo made great progress in English with Amy’s help.
31. What did Leo look like
A. Leo was tall and wore a white sweater.
B. Leo was tall and wore a pair of glasses.
C. Leo had a round face and bright blue eyes.
D. Leo was short with short brown hair.
32. What does the underlined word “Olá” probably mean in the third paragraph
A. Come on. B. Thanks. C. Hello. D. Great.
33. When did Amy and Leo become friends
A. After Leo taught Amy how to play soccer.
B. When Amy greeted Leo with a big smile.
C. When Leo taught Amy to speak Portuguese.
D. After Amy invited Leo to the English Corner.
34. (中考新设问·推断人物情感变化)Which of the following shows how Amy’s feelings changed over time
A. Curious→nervous→excited. B. Excited→happy→nervous.
C. Happy→excited→nervous. D. Excited→nervous→thankful.
35. (中考新设问·推断文章出处)In which unit of a textbook can we read this passage
A. Unit 1 Family B. Unit 2 Holiday
C. Unit 3 Friendship D. Unit 4 Sports
31. B 32. C 33. A 34. D 35. C 
B【主旨大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了班里来了新同学Leo,Amy想和他交朋友,后
来在体育课上Leo指导Amy踢足球,两人成为好朋友并互相学习对方语言的故事。
31.B【解析】细节理解题。题干意为:Leo长什么样子 根据第二段中的“Leo was tall,wearing a pair of glasses.”可知,Leo个子高,还戴着一副眼镜。故选B。
32.C【解析】词义猜测题。题干意为:第三段画线单词Olá的意思可能是什么 根据第四段中“Amy thought,'That must be'hello’inPortuguese(葡萄牙语).’”可知,这个词可能意为“你好”。故选C。
33.A【解析】推理判断题。题干意为:Amy和Leo什么时候变成朋友的 根据第六段中的“He came over to Amy and said‘Vamos!'andmade a gesture(手势)to encourage her.”,第七段中的“Then Leoshowed her how to stand correctly and how to kick the ball.”以及最后一段中的“After that,they became good friends.”可知,Leo教Amy踢足球是两人成为朋友的契机。故选A。
34.D【解析】推断人物情感变化题。题干意为:以下哪一项展示了Amy的感受是如何随着时间变化的 根据第二段中“Amy was excited tohave a new classmate.”可知一开始Amy因为有新同学很兴奋;根据第四段中“She felt a bit nervous(紧张)about talking to the new student.”可知Amy感到紧张;根据倒数第二段中“Amy looked at Leo happilyand said,'Thank you!'”可知Amy很开心并感谢Leo。所以Amy的情绪变化是Excited→nervous→thankful。故选D。
35.C【解析】推断文章出处题。题干意为:我们可以在课本的哪个单元读到这篇文章 根据文章主要讲述了Amy和Leo从认识到成为好朋友的过程,围绕友谊展开可知,可以在“Unit 3 Friendship”读到这篇文章。故选C。
C
  Friends are important in our lives. We need to share happiness and sadness with our friends. Friends can learn from each other and help each other become better people. However, some people find it hard to make friends.
  Why A new study shows that some people feel nervous when they meet people they aren’t familiar with. They are afraid to talk to strange people.
  But don’t worry. There are some ways to solve these problems. First, we should be brave enough(足够的) to step outside our comfort zone(舒适圈). Second, we should accept some social invitations(邀请). Making friends online is not enough for most people to develop true friendships. Finally, we need to take action. As the old saying goes, “Actions speak louder than words.” We need to actively talk to others and try to meet people with similar interests. If you are shy, start by saying “hello” to others with a smile. You can also join some clubs you are interested in to make new friends.
  We should keep trying to make friends. It may be hard at first. But if we follow these steps and try to be brave, we can make good friends.
36. (中考新设问·组合选择)What can we do with the help of our friends according to the passage
①Be better people.
②Become more and more popular.
③Go through happy and sad moments.
④Learn from their strengths.
A. ①②③ B. ①③④ C. ②③④ D. ①②④
37. Why do some people find it hard to make friends according to the passage
A. Because they like to stay in their comfort zone.
B. Because they don’t know more social ways.
C. Because talking to strangers makes them feel nervous.
D. Because they don’t have much time to meet new people.
38. How should shy people start to make friends
A. By sending invitations. B. By talking about the weather.
C. By finding similar interests. D. By saying “hello” with a smile.
39. What is the third paragraph mainly about
A. How to make new friends. B. How to help our friends.
C. How to talk to our friends. D. How to get along with others.
40. (中考新设问·推断写作意图)What is the writer’s purpose in writing the passage
A. To ask people to share everything with their friends.
B. To encourage people to make new friends bravely in their lives.
C. To let people take part in more activities with friends.
D. To ask people to spend more time making friends online.
36. B 37. C 38. D 39. A 40. B 
C【主旨大意】本文是一篇说明文,主要介绍了朋友在生活中的重要性以
及结交新朋友的建议。
36.B【解析】组合选择题。题干意为:根据文章,在朋友们的帮助下我们可以做什么 根据第一段中的“We need to share happiness andsadness with our frineds.Friends can learn from each other and help eachother become better people.”可知,朋友与我们一起经历开心或者悲伤的时光;相互学习并且相互帮助对方成为更好的人。故选B。
37.C【解析】细节理解题。题干意为:根据文章,为什么有些人发现交朋友很难 根据第二段中的“A new study shows that some people feelnervous when they meet people they aren't familiar with.They are afraid totalk to strange people.”可知,作者在第二段解释了一些人交友困难的原因,即他们在遇到不太熟悉的人时会感到紧张,害怕与陌生人交谈。故选C。
38.D【解析】细节理解题。题干意为:害羞的人应该如何开始交朋友 根据第三段中的“If you are shy,start by saying'hello'to others with asmile.”可知,害羞的人可以先微笑着向他人打招呼。故选D。
39.A【解析】段落大意题。题干意为:第三段主要是关于什么的 根据
第三段中“But don't worry.There are some ways to solve these
problems.”及“Firs...Second...Finally...”可知,第三段主要介绍了一些结交新朋友的方法。故选A。
40.B【解析】推断写作意图题。题干意为:作者写这篇文章的目的是什么 根据第一段中的“However,some people find it hard to makefriends.”及最后一段中的“We should keep trying to make friends.Itmay be hard at first.But if we follow these steps and try to be brave,wecan make good friends.”可知,文章的目的是鼓励人们在生活中勇敢结交新的朋友。故选B。
Ⅴ. 任务型阅读(每小题2分,计10分)
  阅读下列短文,并用英语回答问题。
  I have changed a lot over the past few years.
  In the past, I was very shy. So I was afraid to speak in front of many people. But now, I can take part in all kinds of competitions, especially speech contests. I enjoy sharing my ideas with others and I am not afraid of making mistakes.
  Before, I didn’t know how to plan my time and tasks. I used to leave things until the last minute. As a result, I was in a hurry and made many mistakes. But now, I make a todo list every day. I write down all the things I need to do and finish them one by one. By doing this, I can manage(管理) my time better and get things done more efficiently(高效地).
  My eating habits have also changed. I used to love eating sweets. They were delicious, but they weren’t good for my health. Now, I eat more fruit and vegetables. They help me stay strong.
  These changes make me a better person. I am proud of myself and I will stick to these good habits.
41. What was the writer like in the past
      
42. Why did the writer often make mistakes in the past
      
43. How does the writer become more efficient?
      
44. What did the writer use to like eating
      
45. What is the main idea of this passage
      
Ⅴ. 41. Shy./The writer was shy in the past. 
42. Because the writer didn’t plan time well and left things until the last minute(and did them in a hurry). 
43. By making a todo list every day (and finishing tasks one by one). 
44. Sweets./The writer used to love eating sweets./... 
45. The writer’s changes. 
V.【主旨大意】本文是一篇说明文,主要介绍了作者过去几年中在性格、
时间管理和饮食习惯等方面发生的变化。
41.Shy./The writer was shy in the past.【解析】细节理解题。题干意为:作者过去是什么样的 根据第二段中的“In the past,I was very shy.”可知,作者过去是害羞的。
42.Because the writer didn’t plan time well and left things until the lastminute(and did them in a hurry).【解析】细节理解题。题干意为:为什么作者过去经常犯错误 根据第三段中的“Before,I didn't knowhow to plan my time and tasks.”和“I used to leave things until the lastminute.As a result,I was in a hurry and made many mistakes.”可知,因为作者不会合理安排时间并把事情拖到最后一刻(并且匆忙地完成)。
43.By making a to-do list every day(and finishing tasks one by one).【解析】细节理解题。题干意为:作者如何变得更有效率 根据第三段中的“But now,I make a to-do list every day.I write down all the things Ineed to do and finish them one by one.By doing this,I can manage(管理)my time better and get things done more efficiently(高效地).”可知,作者每天列一个待办事项清单(并一项一项完成任务)。
44.Sweets./The writer used to love eating sweets./...【解析】细节理解题。题干意为:作者过去喜欢吃什么 根据第四段中的“I used to loveeating sweets.”可知,作者过去喜欢吃糖果。
45.The writer's changes.【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章的主旨大意是什么 根据第一段“I have changed a lot over the past fewyears.”以及下文对作者在性格、时间管理和饮食习惯等方面变化的描述可知,文章主要介绍了作者的变化。
Ⅵ. 短文填空(每小题1.5分,计15分)
  用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确(每个单词限用一次,每空限填一个单词)。
play prize with though touch strength honest compare congratulation situation
  Billy and Jack are best friends. If you 46.      them, you will find many similarities(相似之处) in their personalities. They are both 47.      and friendly.
  Billy is good at 48.      basketball. Once he had a basketball game and invited Jack to watch. 49.      Jack didn’t like any sports, he still came to support(支持) Billy.
  During the game, Billy played much better than his classmates. He helped his team win a(n) 50.     . After the game, Billy was very happy. And Jack offered his 51.      to Billy and said, “You did a great job!” Billy thanked Jack for coming.
  Soon, there would be a maths test. Maths was not Billy’s 52.     , so he was really worried about that. After knowing the 53.     , Jack decided to help Billy. Jack answered Billy’s questions about maths. After that, Billy did well in this test. Billy believed his maths could be better and better 54.      the help of Jack.
  Billy and Jack always help each other and they can 55.      each other’s hearts. They are sure that they’ll be the best friends all the time.
Ⅵ. pare 47. honest 48. playing 49. Though 50. prize
51. congratulations 52. strength 53. situation 54. with 55. touch 
VI.【主旨大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了Billy和Jack这对好朋友
之间相互支持与帮助的故事。
pare【解析】根据空前“If you”,空后“them,you will find manysimilarities(相似之处)in their personalities”及备选词汇可知,此处表示比较他们,选词compare;再由上文are可知,句子时态为一般现在时,主语是you,此处应用动词原形。故填compare。
47.honest【解析】根据空前“They are both”,空后“and friendly”及备选词汇可知,此处表示他们都诚实而且友好,选词honest。故填honest。
48.playing【解析】根据空前“Billy is good at”,空后basketball及备选词汇可知,此处表示Bill擅长打篮球,选词play;be good at doing sth擅长做某事。此处应用动词-ing形式。故填playing。
49.Though【解析】根据空后“Jack didn't like any sports,he still came tosupport(支持)Billy”及备选词汇可知,此处表示尽管Jack不喜欢运动,但他还是来支持Billy,选词though;注意句首单词首字母应大写。故填Though。
50.prize【解析】根据空前“He helped his team win a(n)”及备选词汇可知,此处表示赢得一个奖项,选词prize;根据空前a(n)可知,此处应用其单数形式。故填prize。
51.congratulations【解析】根据空前“And Jack offered his”,空后“to Billyand said,'You did a great job!'”及备选词汇可知,此处表示Jack向Billy表达祝贺,选词congratulation;此处应用其复数形式表泛指。故填congratulations。
52.strength【解析】根据空前“Maths was not Bill's”及备选词汇可知,此处表示数学不是Billy的强项,选词strength;此处strength指的是数学学科强项,应用其单数形式。故填strength。
53.situation 【解析】根据空前“After knowing the”,空后“Jack decided tohelp Billy”及备选词汇可知,此处表示知道了这个情况之后,选词situation;根据语境可知,此处应用其单数形式。故填situation。
54.with【解析】根据空后“the help of Jack”及备选词汇可知,此处表示在Jack的帮助下,选词with。故填with。
55.touch【解析】根据空前“Billy and Jack always help each other and theycan”,空后“each other's hearts”及备选词汇可知,此处表示触动彼此的心,选词touch;根据空前can可知,此处应用动词原形。故填touch。
Ⅶ. 书面表达(共1小题,计15分)
  假定你是李华,你的英国笔友Ruth给你发了一封电子邮件,请你根据邮件内容进行回复。
Dear Li Hua,
  How are you I forgot the time to go to the cinema with my friend, so she waited for me for a long time. Now she is angry with me. What should I do
Ruth
要求:1. 参考提示内容,可适当发挥;
2. 语句通顺,意思连贯,书写工整;
3. 文中不得出现你的任何真实信息;
4. 词数:不少于80词(开头结尾已给出,不计入总词数)。
Dear Ruth,
I’m sorry to hear that you have a problem with your friend.
     
     
Dear Ruth,
  I’m sorry to hear that you have a problem with your friend. I’d like to give you some suggestions.
  You should think twice about how to solve the problem. First of all, don’t be afraid. It is important to have a good talk with her. Then you must say “sorry” and tell her why you forgot to go to the cinema. Also, you should tell her that you won’t let such a thing happen again. Last but not least, remember to say that you would like to be her best friend all the time.
  I hope these suggestions can help you.
Yours,
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源列表