资源简介 2025年人教版英语八年级上册月考复习----阅读专项练习一、完形填空(一)Taking trips is often an enjoyable thing for us. But last summer, I had a 1 trip. I visited Wuyi Mountain 2 my parents. Wuyi Mountain is in Fujian and it’s famous (著名的) for green forests, clean water and nice tea. Every year, quite 3 people go there on vacation.I bought 4 train tickets online (在网上). The train should start at 8:00, but it was late. We had to 5 . When we got on the train at last, it was 9:00. And there was 6 wrong with the air conditioner (空调出问题). I 7 the high temperature (温度) on the train. When the train arrived, I ran out 8 .A bus took us to the foot of the mountain. We rent (租借) three 9 to ride on. It was too hot, so we had to keep 10 water along the way. Of course, Wuyi Mountain was really beautiful. We heard the 11 singing in the trees. But when we were tasting delicious Wuyi Tea, it rained. Riding the bike in the rain was 12 and I felt very tired. We didn’t take an umbrella so we were all 13 . Luckily, we got to the 14 of the mountain in the end.15 a bad trip!1.A.wonderful B.terrible C.funny D.noisy2.A.with B.from C.by D.about3.A.few B.little C.a few D.a little4.A.two B.three C.four D.five5.A.sleep B.forget C.follow D.wait6.A.someone B.everyone C.something D.nothing7.A.disliked B.enjoyed C.wondered D.worried8.A.differently B.easily C.slowly D.quickly9.A.diaries B.bicycles C.umbrellas D.horses10.A.trying B.drinking C.feeding D.eating11.A.hens B.pigs C.birds D.ducks12.A.enjoyable B.relaxing C.exciting D.difficult13.A.wet B.hungry C.bored D.scared14.A.front B.back C.middle D.top15.A.How B.What C.When D.Why(二)I like getting up early on Saturday. After getting up, I take 16 shower, make my bed and clean my room. Then I start to do 17 for my family. First I set the table and make breakfast. I 18 make pancakes for my brother Jamie and my sister Anna, eggs for Dad, and bread for Mom. Of all my family 19 , I’m good at cooking. I want to be a cook when I grow up. I start to wash clothes after breakfast. I wash the white clothes first 20 then the clothes with dark colors. Mom doesn’t want my brother to do this chore. A week ago, he 21 his red shirt with some white clothes. Now, we have pink socks and pink T-shirts!My brother Jamie and my sister Anna get up 22 nine. They have chores, too. Anna chooses 23 the clothes out of the washing machine and hangs them up. Then she cleans the rooms. Jamie feeds our dogs and takes them for a walk. The animals love Jamie and he looks after 24 carefully. He also takes out the rubbish at night.My parents 25 always busy, so we all feel good that we can do something to help them.16.A.a B.an C.the D./17.A.anything B.something C.everything D.nothing18.A.real B.really C.usual D.usually19.A.member B.member’s C.members D.members’20.A.and B.or C.but D.so21.A.washes B.washed C.is washing D.wash22.A.in B.of C.on D.at23.A.take B.to take C.guess D.to guess24.A.it B.its C.them D.their25.A.be B.am C.is D.are二、阅读理解(一)Tony, a middle school student, is 15 years old. He and his parents want to travel around Beijing this summer. He found some information about some famous places in Beijing.The Palace MuseumOpening hours: Tuesday~Sunday 6:30~18:00 (Monday Closed) Admission: adult: 60 TEL: 010-85007058 The Summer PalaceOpening hours: Monday~Sunday 6:00~19:30 Admission: adult: 30 TEL: 010-62881144The Badaling Great WallOpening hours: Monday~Sunday 7:30~19:30 Admission: adult: 40 student: 20 TEL: 010-61118002 Beijing ZooOpening hours: Monday~Sunday 5:30~18:00 Admission: adult: 15 child (under 6): free TEL: 010-68390274根据图示内容,选择最佳答案。26.Tony and his parents can’t go to visit the Palace Museum on ________.A.Monday B.Sunday C.Tuesday D.Saturday27.What time can Tony and his parents visit the Summer Palace A.6:30~18:00. B.6:00~19:30. C.7:30~19:30 D.5:30~18:00.28.How much will Tony and his parents pay if they visit the Badaling Great Wall A. 45. B. 90. C. 100. D. 180.29.Tony is interested in wild animals, so he can go to ________ for fun.A.the Summer Palace B.the Palace MuseumC.Beijing Zoo D.the Badaling Great Wall30.If you want to visit Beijing Zoo, you can call ________ for more information.A.010-85007058 B.010-62881144C.010-61118002 D.010-68390274(二)Yunnan is such a wonderful place that lots of tourists (游客) come here to take a holiday every year. If you have a travel plan, here are three places of interest that you can visit.Green Shade Valley (荫翠峡) is a long valley in Yiliang and there are plants on both sides of the river. It has another name of “Love Valley” because it was a place for young people to sing songs to find lovers. It’s said that the Dragon King’s third daughter and a young man sang to each other from the cliff (悬崖) tops of the valley. You can take a boat through the valley and enjoy yourselves along the way.Erhai Lake in Dali is the second-largest freshwater lake in Yunnan Province. This beautiful lake has an area (面积) of 256.5 square kilometers and it’s about 10 to 20 meters deep (深的). Because Yunnan is far from the sea, the people here call the lake Erhai Sea. In recent years, many people from all over the world like to take a vacation in Dali, you may see its popularity on the Internet all the time.Honghe Hani Rice Terraces (红河哈尼梯田) have different beauty in different seasons (季节). From November to March, the terraces are full of water. When the sunlight shines on the water, the terraces will be very beautiful. From April to early September, there is green paddy rice (水稻) all over the fields (田野). In late September and early October, the rice fields turn yellow.31.Why is Green Shade Valley called “Love Valley” A.Because people could sing songs to find lovers there.B.Because the valley is so lovely.C.Because the Dragon King loved singing from the cliff tops of the valley.D.Because people love taking boats through the valley.32.Erhai Lake in Dali is ________.A.the second largest lake in ChinaB.256.5 square kilometers in sizeC.more than 20 meters deepD.close to the ocean33.________ is the best time to see the yellow terrace.A.April B.March C.October D.November34.Which of the following is NOT true according to the passage A.You can see plants on both sides of the river in Green Shade Valley.B.You can hardly see anything about Erhai Lake on the Internet.C.The terraces are beautiful under the sunlight from November to March.D.There are many tourists traveling in Yunnan every year.35.What does the passage talk about A.Green Shade Valley is a beautiful place.B.Erhai Lake is popular on the Internet.C.There are lots of rice fields in Honghe.D.There are three wonderful places for tourists in Yunnan.(三)①Technology (科技) has a great influence on family time. People used to spend more time with their family members before. However, with children (and the parents, too) spending more time texting, watching movies and television, playing video games, and listening to music, when will the family find time to bond (培养感情) and create lasting memories together ②Far too often, we don’t pay more attention to making time for members of our own family. By the end of a long day at work or school, members of the family want to relax. And now that technology use is widespread across the country. Normally, our “relaxing” is also known as spending time on smartphones.③Not only is the amount (数量) of family time affected by technology, but also the quality. Technology can affect the quality in different ways. For example, family members can be distracted (使分心) by their phones while trying to play a board game together, which wouldn’t have happened if the phone didn’t exist in the first place.④When technology becomes a focus, the amount and quality of family time go down, which in turn affects everyone’s life. Lack of (缺乏) family interaction (互动) causes the family’s unity to weaken, and each of the family will be influenced in different ways. Children are more likely to develop unhealthy habits when they fail to interact with their parents. Meanwhile, parents who put work before family or pay less attention to their children’s growth are more likely to face bad parent-child relationships. In a study, 67 percent of teens say they want to spend more time with their smartphones, which is rather sad.⑤Experts are worried about this influence and are trying to figure out the solutions. Maybe personal interaction is the key to time well spent with loved ones. In fact, families don’t even need to do something while together. If they simply ask each other how their day is and play a simple game together, family bonds will get better.36.What do people do by the end of a long day at work or school A.They help family members with housework.B.They go out to have dinner with friends or families.C.They spend time on smartphones to relax.D.They do something to relax by reading, playing sports or singing.37.Which is NOT the result of lack of family interaction A.The family’s unity begins to weaken.B.Kids are more likely to have bad habits.C.Parents are less likely to face bad parent-child relationships.D.Many children say they would like to stay with their smartphones more.38.What’s the layout (结构) of the passage A. B. C. D.(四)In my family, we all have our assigned (指定的) chores. My dad is responsible for mowing the lawn (修剪草坪) and taking out the rubbish. He says it’s his way of keeping the outside of our home looking nice. My mum does most of the cooking and laundry. She makes sure we have clean clothes to wear and delicious meals to eat. I am in charge of cleaning my room and washing the dishes after meals. At first, I didn’t like doing the dishes. I thought it was boring. But now I understand that it’s my duty to the family. So I’m proud of doing some housework for my family. At weekends, we sometimes do chores together as a family, like cleaning the living room. This not only gets the work done faster but also gives us a chance to talk and have fun.根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。39.What chore does the father do A.Cooking and laundry.B.Mowing the lawn and taking out the rubbish.C.Cleaning the room and washing dishes.D.Going shopping.40.What is the mother’s main chore A.Fixing things around the house. B.Mowing the lawn.C.Cooking and laundry. D.Washing the car.41.Why did the author dislike washing the dishes at first A.The dishes were too dirty. B.It was a boring task.C.There were too many dishes. D.The author didn’t know how to do it.42.What do they do together as a family at weekends sometimes A.Go shopping. B.Clean the living room.C.Watch TV. D.Play board games.43.How does the author feel about doing chores now A.Confused. B.Indifferent. C.Proud. D.Annoyed.(五)There is a saying, “Home sweet home!” Have you ever heard it This is just another way of saying that it’s nice to be home! 44What do you like best about being at home Maybe you like to play with your brothers and sisters. Maybe you enjoy staying with your mum and dad. 45 Spending time with them is one thing that makes being at home special.Your bedroom is another thing that makes home special. Your toys, your books, and your favourite things are in your bedroom. 46 Maybe you like to have a quiet place to read a book or to think about your day. 47 Families sit around the table to eat the food Mum or Dad has prepared. It’s a time to share interesting stories about your day.There are a lot of things to do to make home a special place. Who does the chores like cleaning, cooking and doing yardwork When families work together to do the chores, it makes them easier and more fun for everyone. 48 Or maybe you can pull weeds (草) out of the flower garden. Maybe you can water the houseplants. Think about what you can do so that when you come home every day, you can say, “Home sweet home!”A.They are your loved ones.B.Think about what you like best about it.C.Mealtime can be a special time at home.D.A lot of people and things we love are at home.E.Maybe you can help lay the table or clean the rooms.F.Leaving home is a part of growing up.(六)Have you heard of China travel These days, the phrase is becoming very hot on the social media abroad. More and more foreign visitors like Baobaoxiong, who created the phrase “city不city”, are visiting China and posting their travel videos on the social media. 49Thanks to the 144-hour visa-free policy (144小时免签政策), travellers from 54 countries can stay in China for up to six days without a visa. The visa-free policy first started in 2013, letting people stay in a few cities for only 72 hours. 50 It has attracted (吸引) more travellers to China. In the first three months of this year, a large number of foreigners visited China through the visa-free policy. Seeing is believing. 51 Many of them are surprised that China has already been such an unbelievably good, beautiful and modern country.However, nowadays these foreign visitors don't just want to visit some most popular places of interest. 52 Some like going to the local vegetable markets, some choose to ride shared bikes and others join square dancing in parks. Then they share their experiences (经历) on the social media. 53 Here are three expressions these travellers always use: “Good!”, “Great!” and “Wow!”A.China is a country with a long history.B.So more visitors get to see the real China.C.What do they think of their visit in their videos D.And then there are many hot discussions about visiting China.E.They are more interested in the everyday life of Chinese people.F.Now it includes more than 30 places of China.三、任务型阅读阅读短文,根据内容完成图表中所缺信息。It seems that time always flies fast during vacations. I often have fun with my friends and do what I like to do when I have a vacation. Even the indoor activities can always interest me a lot.During my last summer vacation, it was really hot so I didn’t take part in many outdoor activities. In the morning, I used to get up at 6:30 and take a walk in the garden for half an hour. Then I kept the habit of reading English and Chinese and did some exercises in math. Those took me three hours or more. I always believe “practice makes perfect”. Therefore, I kept studying quite hard and made good progress.In the afternoon, I usually went to the swimming pool. It made me active and happy. I would not go home until it was about five or six o’clock. Sometimes a friend of mine would come to see me and we would spend some hours listening to music. It made us relax a lot. Before going to bed, I enjoyed keeping a diary to remember the great things.In this way, I spent a happy vacation. And I not only studied well but also became as good at swimming as a fish. Now I am in good health and high spirits.My last summer vacation Introduction: I didn’t take part in many outdoor 54 because of the hot weather.Experiences: I read English and Chinese and did some exercises in math after taking a walk for half an hour. I went swimming actively and 55 . Sometimes I spent time listening to music with my friend. Keeping a diary was 56 for me to remember the great things.Improvements: I studied better. I 57 like a fish when I swam. I am in good 58 and high spirits.四、短文填空(一)It’s autumn now. The weather is cool and comfortable. It’s a good time for 59 (hike). So, our teacher organized climbing for us. We decided 60 (climb) the mountain in our city. We went there 61 bus and arrived there at 9 a.m. 62 we got off the bus, we started to climb the mountain. The mountain is high. We were so 63 (excite) that we climbed fast at first. But after a while, some of us 64 (be) tired, especially girls. They didn’t want to go on anymore. 65 , the others encouraged and 66 (help) them. All of us slowed down so that everyone could follow. At about 11 a.m., we got to 67 top of the mountain. We were so happy that we made it and it was so great that we forgot about the last few 68 (hour).(二)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。One sunny afternoon, I noticed how tired my parents were after work. My 69 (mother) hands were rough (粗糙的) from cleaning, and my father looked a little thin and small because of hard work. I wanted to help them, so I planned 70 (do) something.First, I put all the 71 (book) around the living room back on the bookcases. As for the fragile (易碎的) things on the bookcases, I was very 72 (care) with them, trying not to break anything. Then, I 73 (sweep) the floor and took out the rubbish.Next, I decided to prepare dinner. I looked through a cookbook, chose 74 easy dish, and followed the steps as best as I could. 75 the kitchen was a mess in the end, the meal smelled delicious. When my parents walked in, 76 (they) tired eyes lit up and they felt surprised. The house was tidy, and a warm meal was waiting for them.My mother held my hand 77 (happy) and my father touched my head with a mile. “Thank you,” they said. At that moment, I understood how much love they put 78 every small thing they did for our family.That day taught me something important: Small actions can carry big love2025年人教版英语八年级上册月考复习----阅读专项练习参考答案1.B 2.A 3.C 4.B 5.D 6.C 7.A 8.D 9.B 10.B 11.C 12.D 13.A 14.D 15.B【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者和父母去武夷山旅行的经历,描述了旅途中的种种波折和最终登顶的过程。1.句意:我经历了一次糟糕的旅行。wonderful美妙的;terrible糟糕的;funny有趣的;noisy吵闹的。根据下文“The train should start at 8:00, but it was late. We had to…. When we got on the train at last, it was 9:00. And there was…wrong with the air conditioner (空调出问题).”可知,作者的这次旅行很糟糕。故选B。2.句意:我和父母去了武夷山。with和;from来自;by通过; about关于。根据“I visited Wuyi Mountain…my parents.”可知,此处指的是“我”和父母去了武夷山。故选A。3.句意:每年都有相当多的人去那里度假。few少,表否定,后跟可数名词复数;little少,表否定,后跟不可数名词;a few几个,一些,表肯定,后跟可数名词复数;a little少,表肯定,后跟不可数名词。根据空格前“quite”,结合选项可知,此处考查:quite a few,固定搭配,意为“相当,十分”,表达每年都有相当多的人去那里度假。故选C。4.句意:我在网上买了三张火车票。two二;three三;four四;five五。根据前文“I visited Wuyi Mountain with my parents.”可知,“我”和父母去了武夷山,所以“我”买了三张票。故选B。5.句意:我们不得不等待。sleep睡觉;forget忘记;follow跟随;wait等待。根据前一句“The train should start at 8:00, but it was late.”可知,火车延误了,所以“我”们不得不等待。故选D。6.句意:空调出了点问题。someone一些人,某人;everyone每人;something一些事情,一些东西;nothing什么都没有。根据“And there was…wrong with the air conditioner (空调出问题).”可知,该句是肯定句,此处应填入something,指的是空调出了点问题。故选C。7.句意:我不喜欢火车上的高温。disliked不喜欢;enjoyed喜欢,享受;wondered想知道;worried担心。根据空格后“he high temperature (温度) on the train.”和后一句“When the train arrived, I ran out…”可知,此处指的是“我”不喜欢火车上的高温。故选A。8.句意:火车到达时,我飞快地跑了出去。differently不同地;easily容易地;slowly慢地;quickly快地。根据“ I disliked the high temperature (温度) on the train.”可知,“我”不喜欢火车上的高温,所以火车到达时,“我”飞快地跑了出去。故选D。9.句意:我们租了三辆自行车骑。diaries日记;bicycles自行车;umbrellas雨伞;horses马。根据空格后“to ride on”和后文“Riding the bike in the rain”可知,“我”们租了三辆自行车骑。故选B。10.句意:天太热了,所以我们不得不一路上不停地喝水。trying尝试;drinking喝;feeding喂养;eating吃。根据空格后“water”可知,此处指的是喝水。故选B。11.句意:我们听到鸟儿在树上唱歌。hens母鸡;pigs猪;birds鸟;ducks鸭子。根据“the…singing in the trees.”,结合选项可知,此处指的是鸟儿在树上唱歌。故选C。12.句意:在雨中骑自行车很困难,我感到很累。enjoyable快乐的;relaxing令人放松的;exciting令人兴奋的;difficult困难的。根据后半句“I felt very tired.”可知,“我”感到很累,所以在雨中骑自行车很困难。故选D。13.句意:我们没带伞,所以全身都湿透了。wet潮湿的;hungry饿的;bored无聊的;scared害怕的。根据前半句“We didn’t take an umbrella”可知,“我”们没带伞,所以全身都湿透了。故选A。14.句意:幸运的是,我们最终到达了山顶。front前面;back后面;middle中间;top顶部。根据“Luckily, we got to the…of the mountain in the end.”,结合选项可知,此处指的是“我”们最终到达了山顶。故选D。15.句意:多么糟糕的旅行呀!How如何;What什么;When什么时候;Why为什么。分析句子“…a bad trip!”可知,该句是感叹句,考查固定句型:What+a+形容词+可数名词单数!故选B。16.A 17.B 18.D 19.C 20.A 21.B 22.D 23.B 24.C 25.D【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者周六早起后做的一系列家务以及家庭成员各自承担的家务劳动,展现了家庭成员为减轻父母负担所做的努力。16.句意:起床后,我先洗个澡,整理床铺并打扫房间。a一个(用于以辅音音素开头的单词前);an一个(用于以元音音素开头的单词前);the这个/那个(特指);/不填。固定搭配take a shower表示“洗澡”,且shower以辅音音素开头,应用不定冠词a。故选A。17.句意:然后我开始为我的家人做些事情。anything任何事,常用于否定句和疑问句;something某事,常用于肯定句;everything一切;nothing没什么。根据下文“First I set the table and make breakfast.”可知,此处指为家人做些事情,肯定句用something,故选B。18.句意:我通常给我弟弟杰米和妹妹安娜做煎饼,给爸爸做鸡蛋,给妈妈做面包。real真的,形容词;really真地,副词;usual通常的,形容词;usually通常,副词。此处修饰动词make,用副词形式,排除A、C;结合语境可知,此处指通常做的食物,故选D。19.句意:在我所有的家人中,我擅长烹饪。member成员,名词单数;member’s成员的,名词所有格单数;members成员,名词复数;members’成员的,名词所有格复数。根据“all my family”可知,此处指所有的家庭成员,用复数形式,且此处不表示所属关系,所以用members,故选C。20.句意:我先洗白色衣服,然后洗深色衣服。and和;or或者;but但是;so因此。根据“I wash the white clothes first…then the clothes with dark colors.”可知,此处表示顺承关系,用and连接,故选A。21.句意:一周前,他把红衬衫和一些白色衣服一起洗了。washes洗,动词第三人称单数;washed洗,动词过去式或过去分词;is washing洗,现在进行时;wash洗,动词原形。根据“A week ago”可知,时态是一般过去时,动词用过去式,故选B。22.句意:我弟弟杰米和妹妹安娜九点起床。in后接年、月、季节等;of……的;on后接具体一天;at后接具体时刻。根据“nine”可知,此处指具体时刻,用介词at,故选D。23.句意:安娜选择把衣服从洗衣机里拿出来并挂起来。take拿,动词原形;to take拿,动词不定式;guess猜,动词原形;to guess猜,动词不定式。choose to do sth选择做某事,排除A、C;根据“the clothes out of the washing machine”可知,此处指从洗衣机里拿出衣服,故选B。24.句意:动物们喜欢杰米,他细心地照顾它们。it它,人称代词主格或宾格;its它的,形容词性物主代词或名词性物主代词;them它们,人称代词宾格;their它们的,形容词性物主代词。根据“The animals”可知,此处指照顾动物们,动词后用宾格形式,故选C。25.句意:我的父母总是很忙,所以我们很高兴能做些事情来帮助他们。be是,动词原形;am是,主语是I;is是,主语是第三人称单数;are是,主语是第二人称或复数。根据“My parents…always busy”可知,时态是一般现在时,主语是复数,be动词用are,故选D。26.A 27.B 28.C 29.C 30.D【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了北京几个著名景点的开放时间、门票价格和联系电话等信息,Tony和他的父母打算今年夏天游览北京,这些信息对他们很有帮助。26.细节理解题。根据“The Palace Museum”部分中的“Opening hours: Tuesday~Sunday 6:30~18:00 (Monday Closed)”可知,故宫博物院周一闭馆,所以Tony和他的父母周一不能去参观故宫博物院。故选A。27.细节理解题。根据“The Summer Palace”部分中的“Opening hours: Monday~Sunday 6:00~19:30”可知,颐和园的开放时间是周一至周日的6:00~19:30,所以Tony和他的父母可以在这个时间段内参观颐和园。故选B。28.细节理解题。根据“The Badaling Great Wall”部分中的“Admission: adult: 40 student: 20”可知,八达岭长城的门票价格是成人40元,学生20元,Tony是一名中学生,所以他和他的父母三人参观八达岭长城需要支付40+40+20=100元。故选C。29.细节理解题。根据“Beijing Zoo”部分可知,北京动物园是观赏野生动物的地方,所以如果Tony对野生动物感兴趣,他可以去北京动物园玩。故选C。30.细节理解题。根据“Beijing Zoo”部分中的“TEL: 010-68390274”可知,如果想参观北京动物园,可以拨打010-68390274了解更多信息。故选D。31.A 32.B 33.C 34.B 35.D【导语】本文主要介绍了云南的三个著名景点。31.细节理解题。根据“It has another name of ‘Love Valley’ because it was a place for young people to sing songs to find lovers.”可知,它被称为“爱之谷”是因为它是年轻人唱歌寻找爱人的地方,故选A。32.细节理解题。根据“This beautiful lake has an area (面积) of 256.5 square kilometers and it’s about 10 to 20 meters deep (深的).”可知,这个湖的面积是256.5平方公里,故选B。33.细节理解题。根据“In late September and early October, the rice fields turn yellow.”可知,9月底到10月初,稻田变黄,因此,最佳时间是10月,故选C。34.细节理解题。根据“In recent years, many people from all over the world like to take a vacation in Dali, you may see its popularity on the Internet all the time.”可知,洱海越来越受欢迎,你可能会看到它在互联网上一直很受欢迎,所以B项错误。故选B。35.主旨大意题。根据“If you have a travel plan, here are three places of interest that you can visit.”可知,本文主要介绍了云南的三个著名景点。故选D。36.C 37.D 38.D【导语】本文是一篇说明文。文章围绕科技对家庭时间的影响展开,指出过去人们有更多时间陪伴家人,而如今无论孩子还是父母都将大量时间用于电子产品,这不仅减少了家庭相处的时间,还降低了相处质量,进而对家庭团结、孩子习惯养成及亲子关系产生负面影响,最后专家提出通过人际互动改善家庭关系的建议。36.细节理解题。根据“By the end of a long day at work or school, members of the family want to relax. And now that technology use is widespread across the country, normally our ‘relaxing’ is also known as spending time on smartphones.”可知,工作或学习一天结束后,家庭成员想要放松,而如今这种“放松”就是花时间在智能手机上,故选C。37.推理判断题。根据“Lack of (缺乏) family interaction (互动) causes the family’s unity to weaken...Children are more likely to develop unhealthy habits when they fail to interact with their parents. Meanwhile, parents who put work before family or pay less attention to their children’s growth are more likely to face bad parent-child relationships. In a study, 67 percent of teens say they want to spend more time with their smartphones”可知,缺乏家庭互动会导致家庭团结减弱、孩子易养成坏习惯、父母可能面临糟糕亲子关系;“青少年想花更多时间在智能手机上”是当前存在的现象,并非缺乏家庭互动的直接结果,D选项符合“不是缺乏家庭互动的结果”这一要求,故选D。38.篇章结构题。根据文章段落逻辑:①段总起提出“科技对家庭时间有重大影响”的核心观点;②段补充说明人们工作/学习后通过智能手机放松,进一步体现科技对家庭时间的挤占;③段讲科技影响家庭相处质量,④段讲科技导致家庭时间减少和质量下降带来的具体危害,③④段均围绕“科技对家庭的负面影响”展开;⑤段讲专家担忧及改善建议。整体结构为“①提出观点→②补充现象→③④分析影响→⑤给出建议”,与选项D相符,故选D。39.B 40.C 41.B 42.B 43.C【导语】本文介绍了作者家庭成员各自分担的家务,以及作者从不喜欢到为做家务感到自豪的态度转变,体现了家庭成员共同分担家务的重要性。39.细节理解题。根据“My dad is responsible for mowing the lawn (修剪草坪) and taking out the rubbish.”可知,父亲负责修剪草坪和倒垃圾。故选B。40.细节理解题。根据“My mum does most of the cooking and laundry.”可知,母亲主要负责做饭和洗衣服。故选C。41.细节理解题。根据“At first, I didn’t like doing the dishes. I thought it was boring.”可知,作者一开始不喜欢洗碗是因为觉得这个任务很无聊。故选B。42.细节理解题。根据“At weekends, we sometimes do chores together as a family, like cleaning the living room.”可知,他们周末有时会一起打扫客厅。故选B。43.细节理解题。根据“So I’m proud of doing some housework for my family.”可知,作者现在对做家务感到自豪。故选C。44.D 45.A 46.B 47.C 48.E【导语】本文主要论述了为什么家是最好的地方。44.根据“There is a saying, ‘Home sweet home!’ Have you ever heard it This is just another way of saying that it’s nice to be home!”可知,此处应是进一步解释上文提到的俗语,选项D“我们爱的很多人和东西都在家里。”符合语境。故选D。45.根据“Maybe you like to play with your brothers and sisters. Maybe you enjoy staying with your mum and dad.”以及“Spending time with them is one thing that makes being at home special.”可知,空处起到承上启下的作用,且与家人有关,选项A“他们是你所爱的人。”符合语境。故选A。46.根据“Maybe you like to have a quiet place to read a book or to think about your day.”可知,此处应与喜欢什么有关,选项B“想想你最喜欢它的什么。”符合语境。故选B项。47.根据“Families sit around the table to eat the food Mum or Dad has prepared.”可知,此处应与用餐有关,选项C“在家里,吃饭时间是一段特殊的时间。”符合语境。故选C。48.根据“Or maybe you can pull weeds (草) out of the flower garden. Maybe you can water the houseplants.”可知,此处与家务有关,选项E“也许你可以帮忙摆放餐桌或打扫房间。”符合语境。故选E项。49.D 50.F 51.B 52.E 53.C【导语】本文主要介绍了中国旅行在海外社交媒体走红,144小时免签政策吸引更多外国游客,游客不仅游览热门景点,还关注中国人日常生活,并在社交媒体分享体验及感受。49.根据“are visiting China and posting their travel videos on the social media”可知,越来越多的外国游客在社交媒体上发布他们在中国的旅行视频,因此此处应进一步说明这些视频的影响,选项D“然后,关于游览中国的话题引发了许多热烈的讨论。”符合语境。故选D。50.根据“The visa-free policy first started in 2013, letting people stay in a few cities for only 72 hours.”可知,此处在介绍政策的变化,选项F“现在,它涵盖了中国的30多个地方。”符合语境。故选F。51.根据“Many of them are surprised that China has already been such an unbelievably good, beautiful and modern country.”可知,此处在介绍外国人在见到真正的中国时感到很惊讶,选项B“因此,更多的游客得以看到真正的中国。”符合语境。故选B。52.根据“Some like going to the local vegetable markets, some choose to ride shared bikes and others join square dancing in parks.”可知,此处介绍外国人喜欢体验中国人的日常生活,选项E“他们对中国人的日常生活更感兴趣。”符合语境。故选E。53.根据“Here are three expressions these travellers always use…”可知,此处介绍的是外国人对他们在中国旅行的评价,选项C“他们在视频中是如何评价他们的旅行的呢 ”符合语境。故选C。54.activities 55.happily 56.enjoyable 57.felt 58.health【导语】本文主要讲述了作者在上个暑假的日常生活和收获,以及这些活动带来的积极影响。54.根据第二段“During my last summer vacation, it was really hot so I didn’t take part in many outdoor activities.”可知,由于天气炎热,作者没有参加很多户外活动。名词activities符合语境。故填activities。55.根据第三段“In the afternoon, I usually went to the swimming pool. It made me active and happy.”可知,游泳让作者感到快乐;结合题干“I went swimming actively and...”可知,空处应填happy的副词形式happily,用于修饰动词短语went swimming。故填happily。56.根据第三段“I enjoyed keeping a diary to remember the great things.”可推知,写日记对作者来说是愉快的,令人享受的。因此,空处应填形容词enjoyable“愉快的,令人享受的”作表语。故填enjoyable。57.根据第四段“And I not only studied well but also became as good at swimming as a fish.”可知,作者变得像鱼一样擅长游泳;结合题干“I...like a fish when I swam.”可知,当作者游泳时,他觉得自己像一条鱼。feel like“感觉像”,此处表示过去发生的动作,应用一般过去时,所以动词feel要变成过去式felt。故填felt。58.根据第四段“Now I am in good health and high spirits.”可知,作者现在身体健康,精神饱满。名词health“健康”符合语境。故填health。59.hiking 60.to climb 61.by 62.When/After 63.excited 64.were 65.However 66.helped 67.the 68.hours【导语】本文主要讲述了作者和同学们在秋天爬山的一次经历,包括出发、爬山过程以及到达山顶的喜悦。59.句意:这是一个徒步旅行的好时机。根据“a good time for”可知,此处应用动名词形式作介词for的宾语。故填hiking。60.句意:我们决定爬我们城市的那座山。decide to do sth.“决定做某事”,固定搭配。故填to climb。61.句意:我们乘公共汽车去那里,上午9点到达。by bus“乘公共汽车”,固定搭配。故填by。62.句意:我们下了公共汽车后,就开始爬山。根据“we got off the bus”和“we started to climb”可知,此处表示时间,应用连词when“当……时”/after“在……之后”。故填When/After。63.句意:我们非常兴奋,一开始爬得很快。be excited“感到兴奋”,形容词作表语,描述主语“we”的状态。故填excited。64.句意:但过了一会儿,我们中的一些人累了,尤其是女孩们。根据“after a while”可知,此处描述过去的状态,且主语“some of us”是复数,be动词用were。故填were。65.句意:然而,其他人鼓励并帮助了她们。根据“They didn’t want to go on anymore”和“the others encouraged”可知,此处表示转折,应用however“然而”。故填However。66.句意:然而,其他人鼓励并帮助了她们。and连接并列谓语,encouraged是过去式,help也应用过去式helped。故填helped。67.句意:上午11点左右,我们到达了山顶。top of the mountain“山顶”,特指这座山的顶部,需加定冠词the。故填the。68.句意:我们太高兴了,以至于忘记了过去的几个小时。a few后接可数名词复数,hour的复数形式为hours。故填hours。69.mother’s 70.to do 71.books 72.careful 73.swept 74.an 75.Although 76.their 77.happily 78.into【导语】本文讲述了一个阳光明媚的下午,“我”看到父母下班后很疲惫,于是主动帮忙整理房间、准备晚餐,最后得到父母夸赞,也领悟到小行动能传递大爱。69.句意:我妈妈的手因为打扫卫生而变得粗糙,我爸爸因为辛苦工作看起来有点瘦小。此处表示“妈妈的”,用名词所有格mother’s修饰hands。故填mother’s。70.句意:我想帮助他们,所以我计划做些事情。“plan to do sth.”是固定短语,意为“计划做某事”,所以用动词不定式to do。故填to do。71.句意:首先,我把客厅周围所有的书都放回书架上。book是可数名词,前面有all(所有的)修饰,所以用复数形式books。故填books。72.句意:至于书架上的易碎品,我对它们非常小心,尽量不打碎任何东西。“be careful with...”是固定短语,意为“对……小心”,所以用care的形容词形式careful。故填careful。73.句意:然后,我扫地并倒垃圾。文章讲述的是过去发生的事,用一般过去时,sweep的过去式是swept。故填swept。74.句意:我翻阅了一本食谱,选了一道简单的菜,并尽可能按照步骤来做。此处表示“一道”简单的菜,easy是以元音音素开头的单词,所以用不定冠词an。故填an。75.句意:虽然最后厨房一团糟,但饭菜闻起来很香。根据“the kitchen was a mess in the end”和“the meal smelled delicious”可知,前后是让步关系,用Although引导让步状语从句,句首首字母大写。故填Although。76.句意:当我的父母走进来时,他们疲惫的眼睛亮了起来,感到很惊讶。此处修饰名词 eyes,用they的形容词性物主代词their。故填their。77.句意:我妈妈高兴地握住我的手,我爸爸笑着摸了摸我的头。此处修饰动词held,用happy的副词形式happily。故填happily。78.句意:在那一刻,我明白了他们为我们的家庭所做的每一件小事都倾注了多少爱。“put into”是固定短语,意为“投入;倾注”。故填into 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025年人教版英语八年级上册月考复习----阅读专项练习.docx 2025年人教版英语八年级上册月考复习----阅读专项练习参考答案.docx