资源简介 2025年人教版英语九年级月考复习----阅读专项练习(Unit1-3)一、完形填空(一)Different people have different ways to learn a second language, but it is hard to tell which one is the best. The one that is 1 for you maybe is the best way to you. Here is what I have experienced.My 2 language is English. I have learned it in school 3 12 years. However, I was not able to communicate in English even on a very basic 4 . This is 5 because all we were doing in class was reciting (背诵) words or phrases without real context. Of course, this kind of learning could not bring any good 6 .At some point in time, I decided to 7 my English (from almost zero at that time). I bought books and 8 . I started to read newspapers online in 9 . I started doing 10 exercises again. It took me only a few days to realize that this learning did not 11 me anywhere. I did not learn to communicate with people in English. I was just learning the grammar 12 of English, but most English speakers did not learn that way in school. They learned these things directly by communicating with 13 . And this is 14 I started to do. And it worked.15 you are learning another language, I would suggest learning it by communicating as some kind of a hobby. So, learn to communicate!1.A.right B.true C.bright D.certain2.A.first B.third C.fourth D.second3.A.with B.for C.through D.as4.A.way B.flood C.level D.research5.A.simply B.early C.traditionally D.seriously6.A.situations B.attentions C.inventions D.results7.A.produce B.create C.improve D.correct8.A.notes B.dictionaries C.products D.novels9.A.Chinese B.English C.French D.Japanese10.A.grammar B.maths C.physical D.sentence11.A.push B.pull C.lead D.force12.A.mistakes B.rules C.exercises D.practices13.A.others B.other C.another D.the others14.A.who B.which C.why D.what15.A.Because B.But C.If D.Although(二)The lion dance is a traditional Chinese dance performed on big events, such as the Spring Festival, for good 16 , as it is believed that the lion is a kind of animal that can bring hope.Chinese lion dances are performed by two dancers in a lion costume(服装). The performers 17 the body of the lion: the one in the front is the head and 18 legs; the one behind is the back and hind(后部的)legs. Performers' legs are 19 in the same color as the lion's body. The lion's head is 20 oversized and dragon-like, like many stone lions in China.Performed in a lion costume, with the 21 of beating drums and resounding gongs(响锣), lion dances imitate(模仿)a lion's 22 or show Chinese kung fu, depending on the style.23 lion dances all use similar costumes, during their long development, the lion dances are in two styles: southern style and northern style.The southern lion dance comes from Guangdong, and its style is 24 in Hong Kong, Macao, and Chinatown in foreign countries. The 25 lion dance is a performance based on the study of a lion's behaviors(行为), like climbing, jumping and shaking of the body. 26 are lively and interesting, even funny.The northern lion dance has 27 relations with kung fu. In the adult lion dances, the performer in the front holding the lion's head is often lifted(举起)by the other to make the lion stand up.The lion dance is a(n) 28 example of Chinese culture, which has 29 across the world through Chinese immigrants(移民). Chinese people in Europe, America and so on, have set up many lion dance clubs, performing on big events or Chinese 30 , especially Chinese New Year.16.A.luck B.thoughts C.conversations D.notes17.A.have B.review C.get D.become18.A.long B.front C.short D.small19.A.made B.covered C.dressed D.put20.A.sometimes B.never C.usually D.hardly21.A.tie B.music C.color D.speed22.A.sounds B.smells C.tastes D.movements23.A.Though B.If C.Unless D.Until24.A.quiet B.popular C.different D.secret25.A.southern B.western C.northern D.eastern26.A.Developments B.Excitements C.Performances D.Programs27.A.comfortable B.different C.close D.truthful28.A.active B.terrible C.patient D.excellent29.A.spread B.fought C.repeated D.created30.A.stories B.expressions C.festivals D.vacations(三)Most Americans speak directly and aren’t afraid to say “no” in many situations. But we do have ways to be polite. How should we say “no” 31 When your teacher asks “Do you have any questions ”, the 32 answers may be something like “No, I don’t have any, because your lesson was very clear.” or “Not now, but I might have some later 33 I try to do my homework.”On a plane, when a flight attendant(服务员)asks “Do you need coffee ”, one answer like “Thanks, I’m fine.” is OK. Here, the 34 doesn’t use the word “No” but sends the message that coffee isn’t wanted. Another answer would 35 something else the attendant can bring.“No, thanks. I’d like some water.”It may be more difficult to say “no” to a friend's 36 . In this case, Americans would 37 explain the reason.“Ryan, can I borrow your bicycle tomorrow ”“No, I’m sorry. I need it to go to work.”It’s also difficult to 38 “no” to an invitation. We might say we’d like to accept it to be polite.“Ryan, can you join us for dinner this Saturday ”“I wish I could, 39 I have other plans.”Here, you express the idea that you want to 40 the invitation. But you don’t need to give details(细节)of your plans.31.A.wisely B.directly C.politely D.quickly32.A.correct B.wrong C.difficult D.special33.A.though B.unless C.when D.because34.A.waiter B.teacher C.speaker D.stranger35.A.create B.understand C.pardon D.suggest36.A.question B.request C.interview D.introduction37.A.loudly B.normally C.recently D.suddenly38.A.say B.speak C.talk D.tell39.A.or B.so C.and D.but40.A.catch B.get C.accept D.receive二、阅读理解(一)Charles Delali Adegah is from Ghana, a country in Africa. He loves the Chinese language. He says he enjoys learning the language and it helps him live a better life.As a Chinese language student, Charles was lucky to study in China for no charge. When he went back to Ghana, he worked as a translator for many companies. Later, Charles went on to study the language. Now, he teaches at a Confucius Institute(孔子学院)in his home country.In Ghana, many people have similar stories as Charles. China and Ghana are close friends. Many companies in Ghana do business with Chinese people and expect that their workers can speak Chinese. So, learning Chinese can help the people there find good jobs and make more money to live a better life.The people there also say that Chinese, though difficult, is such a beautiful language that learning it helps them know more about China, At the Confucius Institute, they can also learn Chinese kung fu, songs, dances, and so on.At the same time, many Chinese people in Ghana also come to learn local languages. This brings them closer to Ghanaian people. They live and work well with the people there. Language is like a bridge between China and Ghana. It helps people in the two countries learn more about each other and work for a better tomorrow together.41.What does the underlined word "it" in Paragraph 1 refer to A.Living in Ghana. B.Learning Chinese.C.Studying in China. D.Being a Chinese language student.42.What does the underlined phrase "no charge" in Paragraph 2 probably mean A.Excited. B.Busy. C.Expensive. D.Free.43.What can we learn from Paragraph 3 A.How the Ghanaian people study Chinese. B.Why the Ghanaian people study Chinese.C.When the Ghanaian people study Chinese. D.Where the Ghanaian people study Chinese.44.What do Chinese people do to get closer to Ghanaian people A.They give them jobs. B.They teach them Chinese.C.They learn local languages. D.They help them start more businesses.(二)I had learned English for 11 years, but I knew few English idioms(习语). When I went to study in America last year, I had trouble communicating with Americans at times.One day, I asked my roommate Kevin, “Shall we play soccer tomorrow ” He answered, “Let’s play it by ear.” I was so puzzled(迷惑的). “Ear can play soccer ” I asked. He explained, “It means let’s see how things go. The weather report says tomorrow is rainy.”Last October, I was waiting for the bus in a station. Beside me sat a young man. When he knew I was Chinese, he asked me something about the Great Wall. I told him, “The Great Wall is more than 20,000 kilometers long.” The man said, “You don’t say.” I was surprised. “There must be something wrong with him,” I thought. Later, I knew he meant “Really ”I was once invited to my classmate’s home. His mother said to me, “Break your ice, please.” I wondered, “You didn’t give me any ice.” Later my classmate told me she meant I could make myself relaxed in their home.From then on, I realized English idioms had special meanings. It was wrong to translate them word by word.45.Why did the writer go to America last year A.He studied there. B.He spent holidays there.C.He did business there. D.He visited his relatives there.46.When Kevin says “Let’s play it by ear”, he wants to tell the writer________.A.he is good at listening B.he could play soccer with his earC.he refuses the writer’s suggestion D.whether to play soccer depends on the weather47.From the third paragraph, we can know ________.A.the writer wanted to take a trainB.the young man knew the Great Wall wellC.the young man was the writer’s good friendD.the young man was surprised to know how long the Great Wall was48.“Break your ice.” means “________” in the passage.A.Help yourself. B.It’s polite to break the ice.C.Ice can make you cool here. D.There must be something wrong.49.What’s the best title for the passage A.The Most Useful Language — EnglishB.The Importance of Knowing English IdiomsC.Differences Between Universities in AmericaD.How to Communicate with Americans(三)National Ugly Sweater DayEvery third Friday of December, people all over the UK wear their ugly Christmas sweaters for National Ugly Sweater Day. It becomes popular to wear ugly sweaters at Christmas parties in some parts of the world. The first ugly sweater party took place in 2002 in Vancouver, Canada, to raise money for a friend’s cancer treatment. Aidan Liban, 33, from London, made a Christmas sweater for $ 39,654. It is the “world’s most expensive” sweater. He plans to give some of the money to the UK’s National Health Service if he’s able to find somebody to buy it.The Sunny RestaurantMealsSausage/bag $ 6.00 Vegetable soup/bowl $ 5.00 Tomato pizza/box $ 4.50 Dessert Fruit salad/dish $ 1.00 Pear pancake/bag $ 1.50 Ice cream/box $ 2.50 Drinks Coffee/cup $ 1.00 Orange juice/glass $ 1.50 Lemon tea/glass $ 2.00A Fashion Poster We Need Models! Do you want to be a model If your answer is “yes”, we’d like to meet you! Before getting the job, please read these: ◎Working as a model is not easy, but it is exciting. ◎You should be between 18 years old and 20 years old. Girls must be over 170 cm tall. Boys must be over 175 cm tall. For more information, please send an e-mail to us or call us. Please call us between 2:00 p.m. and 5:00 p.m. from Monday to Friday. E-mail: model@ Tel: 430-2212根据材料内容,选择正确答案。50.What did Aidan Liban do from the passage A.He ran the Sunny Restaurant. B.He made a Christmas sweater.C.He held an ugly sweater party. D.He made a fashion poster.51.Which kind of drink can’t you buy in the Sunny Restaurant A.Coffee. B.Orange juice. C.Lemon tea. D.Tsingtao Beer.52.What can Jim buy when he only has $ 7 A.Aidan Liban’s ugly sweater.B.A box of tomato pizza and three cups of coffee.C.A dish of fruit salad and a bag of sausage.D.A bowl of vegetable soup and two glasses of orange juice.53.Who does the writer write the fashion poster for A.Young people. B.Musicians. C.Models. D.Minorities.54.When do you call them if you want to get the job as a model A.At 5:15 p.m. on Monday. B.At 3:30 p.m. on Friday.C.At 4:00 p.m. on Sunday. D.At 2:30 p.m. on Saturday.(四)Hay-on-Wye is a small town on the border (边界) between England and Wales. In Hay-on-Wye, there are books in the house, bookcases on the streets and a surprising number of little bookstores. It has the largest secondhand bookstore in the world.This little town isn’t turned into a wonderland (胜地) for book lovers overnight. The idea was born in 1961. After hearing that a few libraries in America were closing down, a man called Richard Booth spent some time collecting a number of old books. Then he opened Hay-on-Wye’s first secondhand bookshop in an old house. Soon, many other people in the town followed him and opened their own bookshops. As more and more bookstores opened, by the 1970s, this little town had completely become a town of books.Now, the Hay Festival is held in Hay-on-Wye every year. Great writers, thinkers, artists and musicians from all over the world come here to celebrate and share their ideas.Hay-on-Wye also has a lot to offer more than books. There are also many antique (古董) shops in the town. There, you probably can find interesting things such as old maps and nice plates. They may remind travelers of Hay-on-Wye’s past in different ways.Hay-on-Wye is also a perfect place to relax yourself. People can enjoy hiking, horse riding, mountain climbing, bird watching, fishing, camping and many other outdoor activities here.Welcome to the town of books and enjoy the wonderful taste of books.55.What can travelers see the most in Hay-on-Wye A.Books and bookstores. B.Antiques and antique shops.C.Museums and old houses. D.Old maps and nice plates.56.What does Paragraph 2 mainly talk about A.Why Hay-on-Wye became a town of books. B.How Hay-on-Wye became a town of books.C.When Hay-on-Wye became a town of books. D.How long Hay-on-Wye has become a town of books.57.What do people do on the Hay Festival A.They share their ideas. B.They enjoy the antiques.C.They do outdoor activities. D.They read secondhand books.58.In which part of a magazine can we read the passage A.Science. B.Travel. C.Culture. D.History.(五)Each year many people get lost in the mountains. Losing one’s way in the forest can be an uneasy and terrible experience. However, if you find you’ve got lost, stop at once. In many cases, you will find that following your footsteps will bring you back to the road. If not, follow these steps:Stay calm. If you get lost, panic is your greatest enemy. If you run wildly around, even for a little while you could lose your sense of direction. Try to remember how you got to your present location.Start marking. Leave markers wherever you go, so you can return. Also, if someone tries to rescue (营救) you, they will look for markers. So make as many of them as you can. On every turn, try to mark the direction you are taking. You got off the road, maybe ten minutes ago, so if you retrace (折回) more than that time, you know you are on the wrong way.Stay put. Remember that if you can’t retrace your steps, then it's better to just stay where you are and let the searchers find you. Sing loudly or shout for help when you hear others trying to find you. If you have a whistle (哨子), blow it. Moreover, stay in the open so they can find you easily. Do not hide in the unseen areas.Follow down a river. It can be hard going but will often lead to a road. And you will finally come back to a village or a town.59.If you CANNOT retrace your steps, what should you do to help the searchers find you A.Hide in the unseen areas of the forest. B.Sit down and wait quietly for a rescue.C.Stay in the open and shout for help. D.Follow a river to find a trail.60.What does the underlined word “them” in Paragraph 3 refer to A.Steps. B.Locations. C.Markers. D.Directions.61.What are the reasons for leaving markers ①To remember the way back.②To help the searchers find you.③To mark the spot where you got lost.④To mark the direction you are taking.⑤To help find the river.A.①②④ B.②④⑤ C.①③⑤ D.①②③62.What is the main idea of the passage A.A common problem that many people face. B.The greatest enemy when someone gets lost.C.How to find your way out in forests. D.Why we lose our way in forests.(六)Listening test is one of the most important parts of the English exam. 63Before you start to listen, you need to relax. 64 And try to read the questions. These questions usually help you understand the dialogue or the passage. 65 It usually tells you the main idea of the passage. When you’re listening, try to do some thinking and take some notes, such as:*What happened *When, where, and how *What was the result * 66In this way, you may understand the passage better.Please remember not to think about one or two words for a long time. When you hear some words you don’t know, 67 Very often, you’ll find out what they mean later when you go on with the listening.阅读短文,从方框中选出合适的句子填入文中,使短文完整、通顺。有一项多余。A.What does the speaker want to tell us B.Here are some tips (建议) for you.C.don’t spend too much time on them.D.Then listen carefully to the first sentence.E.look them up in the dictionary.F.Don’t be nervous.(七)Whether you’re thinking about what to make for breakfast or deciding what to wear in the morning, your brain makes over 35,000 decisions each day. But for some people, one simple decision can turn into several questions. When someone wants to take exercise, he may ask himself, “Do I want to work out today ” “Should I start now ” “Can I start later ” Then before he gets the answers, he doesn't have time to work out anymore. 68 Probably, he is experiencing decision fatigue (决策疲劳).If you find you’re getting angry more often and having difficulty dealing with certain situations you normally wouldn’t, you may be experiencing decision fatigue. 69 For example, you feel upset when you have to reply to some emails.70 One of the best ways is to automate (使自动化) some of the choices you make each day. For example, you can wear the same types of clothes every day. And if you've got a nice breakfast you like and it's good for your health, you can stick with it.Another way is to reduce the number of decisions you need to make. Ask someone to share some of the decision-making jobs so you don’t need to think about certain tasks. 71All in all, remember to go easy on yourself. 72 Finally, you’ll feel much more relaxed about decision-making.A.And he’ll feel very tired in the end.B.This way can reduce what's on your mind.C.There are many ways to reduce decision fatigue.D.To avoid making decisions, you can plan your meals wisely.E.Use these ways to reduce decision fatigue, one step at a time.F.If you have trouble processing information, you may also be experiencing it.(八)When a plane crashes(坠毁), the first thing people do is to ask, "What went wrong How can we keep it from happening again " At this point, someone will probably mention the "black box". 73 Because it is bright orange, it is easier for people to find the box after a crash. Almost all the planes carry black boxes, and because of this, air safety has improved.What is a black box A black box is a data(数据)recorder. 74 . For example, it records a plane's speed. Also, it records things pilots say to each other and over the radio. This helps people know just what happened before a crash.In what part of a plane is a black box put Many people are surprised to learn that a black box is not in the front of a plane. 75How do the recording devices(设备)inside a black box survive(幸免于)a crash A black box is made of very strong materials. 76 It gives protection from the crash itself. And it protects against very high temperatures and fire.Why is a black box so important A black box records important information. Without it, many questions about an accident could never be answered. 77 As a result, plane makers can make changes so the problem will not happen again.根据短文内容,从下列选项中选出能填入文中空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。A.It records up to 300 different kinds of information about a flight(飞行).B.So,where is the "black box" C.Actually,a plane's black box is usually orange.D.The information helps people understand and explain what went wrong.E.This protects the devices in two ways.F.Instead,it is in a plane's tail.三、短文填空(一)“Hands on home keys. 78 (eye) on the book. Ready. Type(打字).” It was 1980. I was 79 14-year-old high school student and I was learning to type a letter on an electric typewriter(打字机). I had decided to take the class instead of 80 (learn) a foreign language. Because I had enough trouble with English. But I didn’t 81 (real) see myself ever using a typewriter again after the term was over.Fast forward 20 years. My wife and I had bought our first computer. Amazingly, my hands 82 (go) directly to the home keys and I began to write. Like riding a bike my body remembered 83 to type. Soon I was not only writing stories on my computer 84 also sending them out on the Internet as well. Where once I had been able to touch hundreds of readers of our local paper now I was able to touch thousands of readers all over the world. I was so proud!Life is a long journey full 85 loving, learning, and helping. You never know what you will need along the way. You should trust 86 . Use every talent you have to make this world a 87 (good) and more beautiful place.(二)It was Friday afternoon. After getting off the school bus, Laura ran into the house 88 (happy).“How was school, Laura ” asked 89 (she) mom.“It was great, Mom. Labor Day (劳动节) is coming.”Laura woke 90 early on Labor Day morning. Her dad said that in honor of (为纪念) Labor Day, the family planned to do some cleaning. Laura couldn’t believe it. She began to wonder 91 this was just a bad dream.“Laura, your breakfast is ready. We have many things to do today. Let’s get a move on,” said Laura’s mom. Laura asked her parents, “Are you serious about working today Isn’t Labor Day 92 holiday ”“Yes, Laura, it is,” 93 (reply) her dad. “But your mom and I thought working hard today would make you realize why Labor Day was celebrated in the beginning.”Laura disliked the plan, but she had no choice. First, she was asked to wash the breakfast dishes. After that, her dad told her 94 (give) their dog a bath. It was a hard task, which needed a lot of careful work. She began the work unhappily.But things began to change as she was doing the chores. She found it was so 95 (interest) with so many soap bubbles (泡泡) when she brushed the dog. Then it was yard work. When she finished her chores, Laura felt happy to see the yard looked much 96 (clean) than before.Holidays are not necessarily for fun or rest. Doing something 97 (meaning) can also get special pleasure. Maybe this is the spirit of Labor Day.(三)I always say that Chinese New Year is a time for the three Fs: family, friends and fireworks. The 98 (one) two I don’t have a problem with naturally. But the 99 (three) one is more dangerous sometimes. I’d like to give you some advice about 100 to protect ourselves against fireworks.Never use fire in order to read instructions of the fireworks. Use a flashlight instead. Do not wear any loose (宽松的) clothing as they can 101 (easy) catch fire.Do not try to set off fireworks from your balcony (阳台) or parking lot. Find out 102 open space that is away from dry trees, grass to play in instead.Always keep some water nearby. It’s always better to be prepared. If a firework 103 (fail) to go off, do not check it out. Instead, stand a few 104 (meter) away and quickly wet it with water.Do not set off firework after 105 (drink).If there 106 people setting off fireworks nearby, be sure to stand for away. The further away you are, the 107 (good)2025年人教版英语九年级月考复习----阅读专项练习(Unit1-3)参考答案1.A 2.D 3.B 4.C 5.A 6.D 7.C 8.B 9.B 10.A 11.C 12.B 13.A 14.D 15.C【导语】本文讲学习第二语言方法多样,作者分享英语学习经历,强调交流对语言学习的重要性并给出建议。1.句意:对你来说好的方法可能就是最适合你的方法。考查形容词辨析。right (合适的);true(真实的 );bright(明亮的 );certain(确定的 )。此处表达适合的,right符合语境。故选A。2.句意:我的第二语言是英语。考查序数词辨析。first(第一);;third(第三 );fourth(第四);second(第二)。前文围绕 “learn a second language(学习第二语言 )” 展开,“second” 表示 “第二的” ,符合 “英语作为第二语言” 的语境。故选 D。3.句意:我在学校学英语已经 12 年了。考查介词辨析。with(和…… 一起 );for(为了;因为);through(通过);as(作为 )。“for + 时间段” 用于表示动作持续时长,“for 12 years” 能体现学英语的时长。故选 B。4.句意:然而,我甚至无法用英语进行非常基础的交流。考查名词辨析。way(方式 );flood(洪水 );level(水平);research(研究 )。“basic level” 指 “基础水平” ,可说明交流能力的程度。故选 C。5.句意:这仅仅是因为我们在课堂上所做的只是背诵单词或短语,没有真实语境。考查副词辨析。simply(简单地);early(早地 );traditionally(传统地 );seriously(严肃地 )。此处用于解释 “交流差是因为单纯背诵” 这一原因。故选 A。6.句意:当然,这种学习无法带来任何好的结果。考查名词辨析。situations(情况 );attentions(注意力 );inventions(发明 );results(结果)。“bring good results” 表示 “带来好成果” 。故选 D。7.句意:在某一时刻,我决定提高我的英语(当时几乎是零基础 )。考查动词辨析。produce(生产 );“create”(创造 );improve(提高);correct(纠正 )。“improve English” 即 “提升英语水平” 。故选 C。8.句意:我买了书和字典。考查名词辨析。notes(笔记 );dictionaries(字典);products(产品 );novels(小说 )。学英语时字典是常用辅助工具。故选 B。9.句意:我开始在线阅读英语报纸。考查名词辨析。Chinese(中文 );English(英语);French(法语 );Japanese(日语 )。根据文章可知,作者是为了提升英语,所以应该是阅读英语报纸。故选 B。10.句意:我又开始做语法练习。考查名词辨析。grammar(语法);maths(数学 );“physical”(物理 );“sentence”(句子 )。前文提及 “learning the grammar(学语法 )” ,“grammar exercises” 即 “语法练习” 。故选 A。11.句意:我只用了几天就意识到这种学习不会引领我取得任何进步。考查动词辨析。“push”(推 );“pull”(拉 );lead(引领;带领);“force”(强迫 )。“lead sb. somewhere” 表示 “引领某人达成……” ,“lead me anywhere” 可理解为 “让我有进步” 符合语境。故选 C。12.句意:我只是在学习英语的语法规则。考查名词辨析。mistakes(错误 );rules(规则);exercises(练习 );practices(实践 )。语法由 “规则(rules)” 构成,“grammar rules” 即 “语法规则” 。故选 B。13.句意:他们通过与其他人交流直接学习这些内容。考查代词辨析。others(其他人或物);other(其他的 ,后需接名词 );another(另一个 ,后接单数名词 );the others(特定范围内其余全部 ,本文无特定范围 )。这里,others泛指 “其他人” ,“communicating with others” 表示 “与他人交流”。故选 A。14.句意:而这正是我开始做的事。考查连词辨析。who(谁);which(表选择 );why(为什么 );what(什么)。“what” 引导表语从句,在从句中作 “do” 的宾语,指代 “做的事” 无法在从句中作 “do” 的宾语。故选选 D。15.句意:如果你正在学习另一种语言,我建议通过交流来学习,把它当作一种爱好。考查连词辨析。If(如果);Because(因为 );But(但是 );Although (尽管),根据题意可知,这里是“If” 引导条件状语从句 ,表示 “如果” 。故选 C。16.A 17.D 18.B 19.C 20.C 21.B 22.D 23.A 24.B 25.A 26.C 27.C 28.D 29.A 30.C【分析】【导语】本文围绕中国传统舞蹈舞狮展开,介绍其表演形式、风格分类(南狮和北狮 )、文化意义及在海外的传播等内容。16.句意:舞狮是中国传统舞蹈,在春节等重大活动中表演,以求好运,因为人们认为狮子是一种能带来希望的动物。考查名词辨析。luck(运气 );thoughts(想法 );conversations(对话 );notes(笔记;便条 )。根据“for good...” ,结合语境 “bring hope” ,“luck(运气 )” 符合,“good luck” 表示 “好运” ,选 A 。17.句意:表演者成为狮子的身体:前面的人是头和前腿;后面的人是背部和后腿。考查动词辨析。have(有 );review(复习;回顾 );get(得到 );become(成为 )。从 “the one in the front is the head...the one behind is the back and hind(后部的)legs” 可知,是说表演者 “成为” 狮子身体部分,“become(成为 )” 符合语义,选 D 。18.句意:前面的人是头和前腿。考查形容词辨析。long(长的 );front(前面的 );short(短的 );small(小的 )。与 “the one behind is the back and hind(后部的)legs” 对应,前面的人对应的是 “前” 腿,“front(前面的 )” ,选 B 。19.句意:表演者的腿被覆盖成和狮子身体相同的颜色。考查动词短语辨析。made(制作;使 );covered(覆盖 );dressed(穿着 ,常搭配衣物 );put(放 )。“be covered in” 表示 “被…… 覆盖(颜色等 )” ,这里指腿被处理成和狮子身体同色,“covered(覆盖 )” 符合,选 C 。20.句意:狮子的头通常超大且像龙,就像中国的许多石狮子一样。考查副词辨析。sometimes(有时 );never(从不 );usually(通常 );hardly(几乎不 )。描述常见情况,“usually(通常 )” 符合石狮子常见特征,选 C 。21.句意:穿着狮子服装,在击鼓和响锣的音乐伴奏下,舞狮模仿狮子的动作或展示中国功夫,取决于风格。考查名词辨析。tie(领带;纽带 );music(音乐 );color(颜色 );speed(速度 )。“beating drums and resounding gongs(响锣)” 属于音乐范畴,“music(音乐 )” ,选 B 。22.句意:舞狮模仿狮子的动作或展示中国功夫。考查名词辨析。sounds(声音 );smells(气味 );tastes(味道 );movements(动作 )。结合 “imitate(模仿)a lion's” ,舞狮是模仿狮子 “动作” ,“movements(动作 )” 符合,选 D 。23.句意:尽管舞狮都使用类似的服装,但在长期发展中,舞狮分为两种风格:南派和北派。考查连词辨析。Though(尽管 );If(如果 );Unless(除非 );Until(直到 )。前后是让步关系,“Though(尽管 )” 引导让步状语从句,选 A 。24.句意:南狮源自广东,其风格在香港、澳门和国外唐人街流行。考查形容词辨析。quiet(安静的 );popular(流行的 );different(不同的 );secret(秘密的 )。说明南狮风格传播情况,“popular(流行的 )” 符合在这些地区受认可的语境,选 B 。25.句意:南狮是基于对狮子行为(如攀爬、跳跃和身体摇晃 )研究的表演。考查形容词辨析。southern(南方的 );western(西方的 );northern(北方的 );eastern(东方的 )。前文讲南狮,“southern(南方的 )” 修饰 “lion dance” ,选 A 。26.句意:表演生动有趣,甚至滑稽。考查名词辨析。Developments(发展 );Excitements(兴奋 );Performances(表演 );Programs(程序;节目 )。指南狮的 “表演” 呈现出的特点,“Performances(表演 )” 符合,选 C 。27.句意:北狮与功夫有密切联系。考查形容词辨析。comfortable(舒适的 );different(不同的 );close(密切的 );truthful(真实的 )。“close relations” 表示 “密切关系” ,符合北狮和功夫联系紧密的语境,选 C 。28.句意:舞狮是中国文化的一个杰出例子,它通过中国移民在全球传播。考查形容词辨析。active(积极的 );terrible(糟糕的 );patient(耐心的 );excellent(杰出的 )。体现舞狮在中国文化中 “杰出、典型” 地位,“excellent(杰出的 )” 符合,选 D 。29.句意:舞狮通过中国移民在全球传播。考查动词辨析。spread(传播 );fought(战斗 );repeated(重复 );created(创造 )。“spread(传播 )” 符合文化通过移民传播到全球的语境,选 A 。30.句意:欧美等地的中国人成立了许多舞狮俱乐部,在重大活动或中国节日上表演,尤其是中国新年。考查名词辨析。stories(故事 );expressions(表达;表情 );festivals(节日 );vacations(假期 )。与 “Chinese New Year” 呼应,是在 “中国节日” 表演,“festivals(节日 )” 符合,选 C 。31.C 32.A 33.C 34.C 35.D 36.B 37.B 38.A 39.D 40.C【分析】本文介绍了美国人在不同情境下礼貌说 “不” 的方式。介绍了在不同场合下如何礼貌的婉拒对方的请求或邀请,以及美国人不直接使用“不”,而是通过暗示和委婉的表达来传递信息。31.句意:但我们有办法礼貌地说 “不” ,应该如何礼貌地说 “不” 呢? 考查副词辨析。wisely (明智地); directly (直接地); politely (礼貌地); quickly (快速地)。根据 “Most Americans speak directly... But we do have ways to be polite.” 可知,此处说礼貌说 “不” 的方式。故选 C。32.句意:当你的老师问 “你有什么问题吗?” 时,合适的回答可能是 “不,我没有,因为你的课非常清楚” 之类的话 。 考查形容词辨析。correct (合适的;正确的); wrong (错误的); difficult (困难的); special (特别的)。根据“ No, I don’t have any, because your lesson was very clear.” 可知,这些回答是针对老师提问合理、正确的回应。故选 A。33.句意:或者 “现在没有,但当我尝试做作业时,之后可能会有一些问题” 。 考查连词辨析。though (尽管); unless (除非); when (当…… 时); because (因为)。根据“I try to do my homework.” 可知,此处指做作业 “时” 可能出现问题,用 when 引导时间状语从句。故选 C。34.句意:在这里,说话者不用 “不” 这个词,但传达了不需要咖啡的信息 。 考查名词辨析。waiter (服务员,常指餐厅服务员); teacher (教师); speaker (说话者); stranger (陌生人)。根据“ On a plane, when a flight attendant asks ”可知,此处指飞机上回应乘务员的 “说话者”,即乘客。故选 C。35.句意:另一种回答会建议乘务员拿别的东西。考查动词辨析。create (创造); understand (理解); pardon (原谅); suggest (建议)。根据“I'd like some water.” 可知,是在 “建议” 乘务员拿水。故选 D。36.句意:对朋友的请求说 “不” 可能更难 。 考查名词辨析。question (问题); request (请求); interview (采访;面试); introduction (介绍)。根据“Ryan, can I borrow your bicycle tomorrow ” 可知,是朋友的 “请求”。故选 B。37.句意:在这种情况下,美国人通常会解释原因 。 考查副词辨析。loudly (大声地); normally (通常); recently (最近); suddenly (突然)。说明这种情境下 “通常” 的做法是解释原因。故选 B。38.句意:对邀请说 “不” 也很难 。 考查动词辨析。say (说,后接内容); speak (说,常接语言或强调动作); talk (谈论); tell (告诉)。根据“say ‘no’ to an invitation” 可知,是 “对邀请说不”,强调说的内容。故选 A。39.句意:“我希望我能来,但我有其他计划” 。 考查连词辨析。or (或者;否则); so (所以); and (和); but (但是)。根据“I wish I could” 和 “I have other plans” 可知,是转折关系,用 but 连接。故选 D。40.句意:在这里,你表达了想要接受邀请的想法,但你不需要透露你计划的细节 。 考查动词辨析。catch (抓住); get (得到); accept (接受); receive (收到)。根据 “I wish I could” 可知,体现想 “接受” 邀请。故选 C。41.B 42.D 43.B 44.C【详解】【导语】本文描述了许多加纳人学习中文,帮助他们找到好工作、赚更多钱,过上更好的生活。同时中国人也学习加纳语,加深了两国之间的交流。41.题意:第一段中划线词 “it” 指的是什么?词义猜测题。根据第一段前文 “He loves the Chinese language. He says he enjoys learning the language and it helps him live a better life.”(他喜欢中文。他说他享受学习这门语言,并且它帮助他过上了更好的生活。) 可知,“it” 指代前文提到的 “learning the Chinese language(学习中文)”,对应选项 B。因此,正确答案为 B。42.题意:第二段中划线短语 “no charge” 可能是什么意思?词义猜测题。结合上下文,“As a Chinese language student, Charles was lucky to study in China for no charge.” 此处描述 Charles 作为中文学生的幸运之处,“no charge” 修饰 “study in China(在中国学习)”,结合选项,“Free(免费的)” 符合语境,指学习是免费的。选项 A. Excited(兴奋的)、B. Busy(忙碌的)、C. Expensive(昂贵的)均与 “学习” 这一行为的成本无关。因此,正确答案为 D。43.题意:从第三段我们能了解到什么?段落主旨题。第三段提到 “many people have similar stories as Charles”,随后解释原因:“加纳许多公司与中国人做生意,希望员工会说中文,因此学习中文能帮助当地人找到好工作、赚更多钱,过上更好的生活。” 整段围绕 “加纳人学习中文的原因” 展开,对应选项 B。因此,正确答案为 B。44.题意:中国人做了什么来拉近与加纳人的距离?细节理解题。根据最后一段 “At the same time, many Chinese people in Ghana also come to learn local languages. This brings them closer to Ghanaian people.”(与此同时,在加纳的许多中国人也开始学习当地语言。这让他们与加纳人更亲近。)可知,中国人通过学习当地语言拉近与加纳人的距离,对应选项 C。因此,正确答案为 C。45.A 46.D 47.D 48.A 49.B【导语】本文用几个例子来说明英语谚语有着特殊的意思,所以在英语学习中谚语的学习是很重要的,否则在和外国人的沟通中就会有很大的困难。45.细节理解题。根据“When I went to study in America last year”可知,作者去美国是为了学习,故选A。46.细节理解题。根据“He explained, ‘It means let’s see how things go. The weather report says tomorrow is rainy.’ ”可知,它的意思是是否去踢足球要取决于天气,故选D。47.推理判断题。根据本段作者最后的解释“Later, I knew he meant ‘Really ’ ”可知,说话人对听到的事情非常惊讶,故选D。48.细节理解题。根据“Later my classmate told me she meant I could make myself relaxed in their home.”可知,短语“Break your ice.”意思是让作者像在家里一样随便吃,故选A。49.最佳标题题。根据文章开头“I had learned English for 11 years, but I knew few English idioms(习语).”以及最后“From then on, I realized English idioms had special meanings.”可知,英语谚语有着特殊的意思,所以学习谚语在英语学习中是很重要的,故选B。50.B 51.D 52.C 53.A 54.B【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了全国丑毛衣节、阳光餐厅的菜单和招聘模特的时尚海报。50.细节理解题。根据“Aidan Liban, 33, from London, made a Christmas sweater for $ 39,654”可知,Aidan Liban制作了一件圣诞毛衣。故选B。51.细节理解题。根据“Drinks Coffee... Orange juice ... Lemon tea ...”可知,饮料有咖啡、橙汁、柠檬茶。故选D。52.细节理解题。根据“Sausage/bag $ 6.00”和“Fruit salad/dish $ 1.00”可知,一袋香肠和一盘水果沙拉共7美元。故选C。53.推理判断题。根据“You should be between 18 years old and 20 years old.”可知,海报招聘18至20岁的年轻人来当模特。故选A。54.细节理解题。根据“Please call us between 2:00 p.m. and 5:00 p.m. from Monday to Friday.”可知,可以联系的时间是周一至周五的下午2点到5点。故选B。55.A 56.B 57.A 58.B【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了位于英格兰和威尔士边界的小镇海伊镇。55.细节理解题。根据第一段中的“In Hay-on-Wye, there are books in the house, bookcases on the streets and a surprising number of little bookstores.”可知,在 Hay-on-Wye,旅客看到最多的是书和书店。故选A。56.主旨大意题。根据第二段内容可知,本段主要讨论的是 Hay-on-Wye是如何成为一个图书小镇的。故选B。57.细节理解题。根据第三段中的“Great writers, thinkers, artists and musicians from all over the world come here to celebrate and share their ideas.”可知,在Hay Festival上,人们分享他们的想法。故选A。58.推理判断题。根据最后一段“Welcome to the town of books and enjoy the wonderful taste of books.”可知,我们会在杂志的旅行部分读到这篇文章。故选B。59.C 60.C 61.A 62.C【导语】本文是一篇说明文。文章围绕人们在山林中迷路这一情况,详细介绍迷路后应采取的措施,包括保持冷静、标记路线、待在开阔处呼救、沿河流寻找出路等,指导读者在森林迷路时如何找到出去的路 。59.细节理解题。根据第四段中的"Sing loudly or shout for help when you hear others trying to find you. If you have a whistle, blow it, Moreover, stay in the open so they can find you easily. Do not hide in the unseen areas."可知, 当找不到原路返回时, 待在开阔的地方以及大喊求救都能帮助救援的人找到你。故选C。60.词义猜测题。根据第三段中的“Leave markers wherever you go, so you can return back. Also, if someone tries to rescue you, they will look for markers."可知, 这里的them指代前面提到的markers。故选C。61.细节理解题。根据第三段中的“Leave markers wherever you go, so you can return back. Also, if someone tries to rescue (营救) you, they will look for markers. On every turn, try to mark the direction you are taking.”可知,无论你走到哪里都留下标记,这样你就能返回去。此外,如果有人试图营救你,他们会寻找这些标记。在每一个转弯处,尽量标记出你行进的方向 。故选A。62.主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了在森林里面迷路时找到出路的步骤。故选C。63.B 64.F 65.D 66.A 67.C【导语】本文主要提了几点关于做好听力测试的建议。63.根据“Listening test is one of the most important parts of the English exam”以及后文可知,给出的都是一些建议。选项B“这里有一些给你的建议。”符合语境,故选B。64.根据“Before you start to listen, you need to relax. ”可知,听之前不要紧张,要放松,选项F“不要紧张。”符合语境,故选F。65.根据“It usually tells you the main idea of the passage”可知,仔细听有主旨大意的第一句。选项D“然后仔细听第一句。”符合语境,故选D。66.根据“*What happened *When, where, and how *What was the result ”可知,此处是连续几个问句,选项A“说话者想告诉我们什么?”符合语境,故选A。67.根据“When you hear some words you don’t know,...you’ll find out what they mean later when you go on with the listening.”可知,听到不认识的单词,不要花太多时间。选项C“不要在它们身上花太多时间。”符合语境,故选C。68.A 69.F 70.C 71.B 72.E【导语】本文围绕 “决策疲劳” 展开,介绍其表现,并给出减轻决策疲劳的方法,最后呼吁用这些方法逐步改善,让做决策更轻松。68.根据前文 “Then before he gets the answers, he doesn’t have time to work out anymore.” 可知,此人因纠结决策没时间锻炼,后续应是这种情况的结果,A选项 “最终他会感觉很累”符合语境。故填A。69.根据前文“If you find you’re getting angry more often and having difficulty dealing with certain situations you normally wouldn’t, you may be experiencing decision fatigue.”可知,前文阐述决策疲劳的部分表现(易发怒、应对情况困难 ),F选项“如果你处理信息有困难,你可能也在经历决策疲劳 ” 符合语境。故填F。70.根据后文“One of the best ways is to automate ( 使自动化) some of the choices you make each day. For example...”可知,此处开始介绍减轻决策疲劳的方法,C选项“有很多减轻决策疲劳的方法” 符合语境。故填C。71.根据前文“Ask someone to share some of the decision - making jobs so you don’t need to think about certain tasks.”可知,此处讲的是让他人分担决策工作的方法,B 选项“这种方法能减少你心里想的事 ” 符合语境。故填B。72.前文介绍了减轻决策疲劳的方法,E 选项 “用这些方法减轻决策疲劳,一步一步来 ” 符合语境。故填E。73.C 74.A 75.F 76.E 77.D【分析】飞机上都有一个“黑匣子”,但它不是黑色的,而是橙色的。黑匣子用来记录飞机上的数据,如果飞机失事了,人们可以根据黑匣子记录的数据,研究飞机失事的原因。73.根据空后下句话Because it is bright orange, it is easier for people to find the box after a crash可知,黑匣子是橙色的。故应选C。74.根据上句话A black box is a data(数据)recorder.可知,黑匣子是一个数据记录器,下句话For example来举例说明,故应选A,意为“它记录关于飞行的多达300中不同种类的信息。”75.上句话Many people are surprised to learn that a black box is not in the front of a plane说“黑匣子不在飞机的前部”,所以黑匣子在尾部,故应选F。76.上句话A black box is made of very strong materials.提到“黑匣子是用结实的材料制成的”,下文It gives protection from the crash itself. And it protects against very high temperatures and fire.对此进行了详细的解释,故这里应选E,意为“这在两方面保护了设备。”77.根据上下文语境Without it, many questions about an accident could never be answered. As a result, plane makers can make changes so the problem will not happen again.可知,有了黑匣子,人们就可以知道哪里出现了问题,从而做出改变,让这个问题不再发生。由此可知应选D。78.Eyes 79.a 80.learning 81.really 82.went 83.how 84.but 85.of 86.yourself 87.better【导语】本文主要讲述了20多年前,作者在学校里为了逃避外语学习,而选择了打字课。多年后作者利用自己学过的打字技巧在电脑上写作,使自己的作品扩大了影响。78.句意:眼睛看着书。根据“Hands on home keys…(eye) on the book.”可知,此处指眼睛看着书。使用名词复数Eyes与Hands形式上保持一致。故填Eyes。79.句意:我是一名14岁的高中生,当时正在学习用电子打字机打字。根据“14-year-old high school student”可知,此处表泛指,14以辅音音素开头,使用a。故填a。80.句意:我决定上这门课而不是学外语。根据“of”可知,介词后跟动名词。故填learning。81.句意:但我真的没有看到自己在学期结束后再次使用打字机。根据“see myself”可知,此处使用副词修饰动词。故填really。82.句意:令人惊讶的是,我的手直接放在本位键上,开始写字。根据“and I began to write”可知,此处为一般过去时,使用动词过去式。故填went。83.句意:就像骑自行车一样,我的身体记得如何打字。根据“Like riding a bike my body remembered…to type.”可知,此处为疑问词+动词不定式的结构,指打字的方式,使用how。故填how。84.句意:很快,我不仅在电脑上写故事,还把它们发到互联网上。根据“not only”可知,此处指not only…but also“不仅……而且”,故填but。85.句意:生活是一段充满爱、学习和帮助的漫长旅程。根据“Life is a long journey full…loving, learning, and helping”可知,be full of“充满”,故填of。86.句意:你应该相信自己。根据“You should trust ”可知,此处指你应该相信自己,使用you的反身代词yourself“你自己”。故填yourself。87.句意:利用你所拥有的一切才能,让这个世界变得更加美好。根据“and more beautiful place”可知,and前后并列两个形容词比较级。故填better。88.happily 89.her 90.up 91.if/whether 92.a 93.replied 94.to give 95.interesting 96.cleaner 97.meaningful【导语】本文讲述了劳拉在劳动节这一天,通过辛勤的劳动,明白了节日的意义。88.句意:下了校车后,劳拉高兴地跑进了房子。分析句子可知,空处应填副词修饰动词短语ran into;happy是形容词,其副词形式为happily。故填happily。89.句意:“在学校怎么样,劳拉?”妈妈问。根据空后有名词“mom”,可知空处应填形容词性物主代词,人称代词she对应的形容词性物主代词为her。故填her。90.句意:劳动节那天劳拉起得很早。根据“early on Labor Day morning”和空前“woke”,可知此处是短语wake up意为“起床”。故填up。91.句意:她开始想知道这是否只是一场噩梦。根据“She began to wonder ... this was just a bad dream.”可知,wonder后接宾语从句,想知道是否是一场噩梦,引导词应填if/whether表示“是否”。故填if/whether。92.句意:劳动节不是假日吗?空后“holiday”为可数名词单数形式,空处缺少冠词;根据句意,此处表示泛指,且holiday是以辅音音素开头的单词,应填不定冠词a。故填a。93.句意:“是的,劳拉,它是,”她爸爸回答说。根据上下文,可知此句时态应为一般过去时,故空处应填过去式。故填replied。94.句意:在那之后,她的父亲告诉她,去给他们的狗洗澡。根据短语tell sb. to do sth.,表示“告诉某人做某事”,可知空处应填不定式。故填to give。95.句意:当她给狗刷毛的时候,她发现有这么多的肥皂泡很有趣。根据空前“so”,可知空处应填形容词;interest是名词,此处用来修饰物,用形容词interesting“有趣的”修饰。故填interesting。96.句意:做完家务后,劳拉高兴地看到院子看起来比以前干净多了。根据空后“than”,可知空处应填形容词比较级。故填cleaner。97.句意:做一些有意义的事情也可以得到特别的快乐。根据空前不定代词something,可知此处是形容词后置修饰不定代词,故空处应填形容词;meaning是名词,其形容词形式为meaningful。故填meaningful。98.first 99.third 100.how 101.easily 102.an 103.fails 104.meters 105.drinking 106.are 107.better【导语】本文主要讲述了在中国新年期间如何安全地使用烟花,并提供了一些具体的安全建议。98.句意:前两个我自然没有问题。根据“The...(one) two I don’t have a problem with naturally.”可知,定冠词the后跟序数词,此处是指前两个,one的序数词为first“第一,最先的”。故填first。99.句意:但第三个有时更危险。根据“the...(three) one”可知,此处是指第三个,用序数词third,表示“第三”。故填third。100.句意:我想给你一些关于如何保护自己免受烟花伤害的建议。根据“to protect ourselves against fireworks.”可知,此处是指如何保护自己,how to do sth“如何做某事”。故填how。101.句意:不要穿任何宽松的衣服,因为它们很容易着火。空处修饰动词,需用副词easily,表示“很容易地”。故填easily。102.句意:找一个远离干树、草的空旷地方玩。根据“Find out...open space ”可知,空处泛指一个空旷地方,open以元音音素开头,用不定冠词an。故填an。103.句意:如果烟花还未能燃放,不要去检查它。本句是If引导的条件状语从句,遵循“主将从现”,从句需用一般现在时,主语是可数名词单数,谓语动词需用三单形式。故填fails。104.句意:相反,站在几米远的地方并迅速用水浸湿它。a few后跟名词复数形式。故填meters。105.句意:不要在喝酒后燃放烟花。介词“after”后跟动名词作宾语。故填drinking。106.句意:如果附近有人在燃放烟花,一定要站得远一些。本句是If引导的条件状语从句,遵循“主祈从现”,从句需用一般现在时,此处是there be结构,且主语“people”是复数,be动词用are。故填are。107.句意:你离得越远越好。the+比较级,the+比较级,表示“越……,就越……”,good的比较级是better“更好”。故填better 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025年人教版英语九年级月考复习----阅读专项练习参考答案(Unit1-3).docx 2025年人教版英语九年级月考复习----阅读专项练习(Unit1-3).docx