资源简介 / 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科2025 - 2026学年八年级上册英语人教版(2024)Unit 1-Unit 3阶段全真模拟培优卷注意事项:1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)Hello, everyone! What do you 1 friends Are they very important to you Some of your friends may have the same interests as you, but others like doing 2 things from you. Do you want your friends to be 3 to you or be different from you I think you 4 like the first because they have the same interests as you. But I don’t 5 about it as long as we are friends.I have two good friends. One is Peter and the other is David. Peter and I both study in No. 1 High School. He is like me. I am 6 and he is also tall. And we both 7 reading books and surfing the Internet. On weekends, sometimes we go to the 8 to do some reading. Sometimes we go to stores to buy 9 things for our studies. But David is very different from us. He likes playing sports. He also likes telling jokes and often makes me 10 . He is more outgoing than me, too. You see, friends are not necessary to be the same.What are your views (观点), my dear friends 1.A.feel like B.come from C.think of D.bring out2.A.nice B.easy C.kind D.different3.A.difficult B.similar C.friendly D.wonderful4.A.certainly B.hardly C.quietly D.loudly5.A.know B.stand C.care D.hope6.A.successful B.lucky C.creative D.tall7.A.finish B.enjoy C.miss D.forget8.A.bank B.office C.library D.hotel9.A.school B.army C.theater D.home10.A.reach B.laugh C.wonder D.mind第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADear David,How are you these days Today I’m going to tell you something between me and my good friend. Last year, my good friend Carlos invited me to his birthday party. At his party I saw my first pinata (彩罐). It looked like an animal and was full of candies. People put it on the ceiling (天花板). Carlos hit (打) the pinata until it broke. All the candies fell on the floor, and we had a great time eating candies. Everyone shared. It was fun!Carlos’s birthday party also got me thinking about how kids in other places celebrate birthdays.Did you know that in Vietnam kids do not celebrate birthdays Instead, on New Year’s Day, all the kids celebrate their birthdays. Parents give kids red envelopes with lucky money in them.In South Africa, kids do not celebrate every birthday. However, on their 21st birthday, their parents make a key. It can be made of paper or wood. Parents give their child this key. It is a sign from the parents that the child can now “unlock the door to their future life”.In Japan, children get a new set of clothes on their birthdays. While in Italy, adults pull children’s ears—one pull for each year.My friend Carlos also helps me to know more in many other ways. Do you have such an experience with your friends Linda根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。11.What’s in the “pinata” on Carlos’s birthday A.Candies. B.Water. C.Money. D.Keys.12.What does the underlined sentence most probably mean A.It’s time for parents to give their kids a good future.B.The kids are old enough to face their future.C.Kids don’t need to face their future by themselves.D.Kids can have a better future with their parents’ help.13.What will adults do on children’s birthday in Italy A. B. C. D.14.Where do kids celebrate their birthdays on New Year’s Day A.In Mexico. B.In Japan. C.In Denmark. D.In Vietnam.15.What will David probably do next A.He will say “Happy Birthday” to Carlos.B.He will send Linda a gift.C.He will write something between his friend and him.D.He will come and celebrate his birthday with Linda.BYunnan is such a wonderful place that lots of tourists (游客) come here to take a holiday every year. If you have a travel plan, here are three places of interest that you can visit.Green Shade Valley (荫翠峡) is a long valley in Yiliang and there are plants on both sides of the river. It has another name of “Love Valley” because it was a place for young people to sing songs to find lovers. It’s said that the Dragon King’s third daughter and a young man sang to each other from the cliff (悬崖) tops of the valley. You can take a boat through the valley and enjoy yourselves along the way.Erhai Lake in Dali is the second-largest freshwater lake in Yunnan Province. This beautiful lake has an area (面积) of 256.5 square kilometers and it’s about 10 to 20 meters deep (深的). Because Yunnan is far from the sea, the people here call the lake Erhai Sea. In recent years, many people from all over the world like to take a vacation in Dali, you may see its popularity on the Internet all the time.Honghe Hani Rice Terraces (红河哈尼梯田) have different beauty in different seasons (季节). From November to March, the terraces are full of water. When the sunlight shines on the water, the terraces will be very beautiful. From April to early September, there is green paddy rice (水稻) all over the fields (田野). In late September and early October, the rice fields turn yellow.16.Why is Green Shade Valley called “Love Valley” A.Because people could sing songs to find lovers there.B.Because the valley is so lovely.C.Because the Dragon King loved singing from the cliff tops of the valley.D.Because people love taking boats through the valley.17.Erhai Lake in Dali is ________.A.the second largest lake in ChinaB.256.5 square kilometers in sizeC.more than 20 meters deepD.close to the ocean18.________ is the best time to see the yellow terrace.A.April B.March C.October D.November19.Which of the following is NOT true according to the passage A.You can see plants on both sides of the river in Green Shade Valley.B.You can hardly see anything about Erhai Lake on the Internet.C.The terraces are beautiful under the sunlight from November to March.D.There are many tourists traveling in Yunnan every year.20.What does the passage talk about A.Green Shade Valley is a beautiful place.B.Erhai Lake is popular on the Internet.C.There are lots of rice fields in Honghe.D.There are three wonderful places for tourists in Yunnan.CMost children are not interested in doing chores. They think it’s boring. How to motivate (激发) your children to do chores Here is some advice for you.Set good examples in the family. Children always watch their parents and learn how to act from them, so parents must set a good example and take chores seriously (严肃地). This motivates children to do chores, too.Tell children about the importance of doing chores. Discuss the importance of doing chores with children. Knowing the importance of chores helps to motivate children to do them.Make a list of chores for children. When children finish the chores on the list, parents can reward them by giving them a prize (奖品). A chore list also gives children a sense of pride (自豪感) when they finish all their chores.Give children some money to do more chores. But it is not the best way. It’s best to make children feel that doing chores is the work that they should do. Remember: never use chores as a punishment (惩罚).21.Who is the text mainly written for A.Children. B.Teachers. C.Parents. D.Students.22.Which of the following best describes the first suggestion A.Time is money. B.It’s never too old to learn.C.Doing is better than saying. D.Where there is a will, there is a way.23.What does the underlined word “reward” mean A.批评 B.奖励 C.教育 D.评价24.According to the text, what’s the best way to motivate children to do chores A.Giving them some money.B.Asking them to do easy work.C.Telling them the importance of doing chores.D.Making them feel that doing chores is their job.25.What’s the structure of the text A.①/②③④⑤ B.①/②③/④⑤ C.①②/③④/⑤ D.①/②③④/⑤DDo you have true friends Do you want to know better between you and your friends There are three different kinds of friends “pest friends”, “guest friends” and “best friends”.The first kind of friends is simply acquaintances and all you usually know about them is their names. You may meet this kind of friends at school or at work, but you don’t miss them when they’re not around. When this kind of friends do something bad, you don’t tell them. That is why they are called “pest friends”.The second kind of friends “guest friends” could also be called “social partners”. They are closer than acquaintances, but not as close as true friends. You know their names, a little about what they like or dislike, and a little about their family histories. You usually have a few things in common, but you don’t talk about anything deep, such as your wishes or fears, and they don’t open up to you how they really feel.The last kind of friends, the “best friends”, are the people you know the deepest. You’re like family, and know everything about each other. You have no problem staying at each other’s houses, and you share your deepest feelings and thoughts (想法) . They will correct you when you’re wrong, and though they may not be perfect, they at least will always care about you, and never do anything on purpose (故意地) to hurt you.We all have our pest, guest, and best friends. We should value (重视) all friendship and remember, all best friends start out as just acquaintances.26.How does the writer start the passage A.By telling stories. B.By asking questions.C.By listing the numbers. D.By giving examples.27.Mike and David are neighbors and classmates, and do things together, but don’t share their feelings. What kind of friends are they A.Pest friends B.Guest friends C.Best friends. D.Close friends.28.What does the underlined word “acquaintances” mean A.Workmates. B.People that touch your heart.C.Schoolmates. D.People you know but not well.29.Which of the following best shows the structure of the passage A.B. C. D.30.What would be the best title for the passage A.Three kinds of friends B.Love from your friendsC.The meaning of friendship D.What are true friends like第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)根据短文,从短文后所给的选项中,选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。Friends are fantastic! They are important in our life. 31A friend is someone who makes us happy when we are sad. They will help us out and tell us everything will be okay. Friends are like funny movies. When we play with friends, we have so much fun! 32 Friends make our lives exciting and full of joy.33 They will give us a hand and share their happiness with us. Friends are like Superman who can save our day!A friend is also a good listener. 34 This kind of friendship (友谊) is full of love and kindness.Sometimes, friends may have different ideas from us, but good friends will respect (尊重) each other’s differences and learn from each other. 35Having a friend is having someone to share our dreams, happiness and sadness with. They make our lives happier. So let’s be true to our friends and be someone’s good friends, too.A.Friends like to do the same things.B.Friends are there when we need help.C.Here are some good points (依据).D.That’s not important for them to be the same.E.A friend who can make me laugh is important.F.They laugh with us, run with us, and explore (探索) the world with us.G.They will listen to us carefully and make us feel different from others.第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。36.“holiday” is called a “ ” (假日) in American English.37. (在……期间) this year’s Sports Meeting, Class 7 got the highest marks.38.We started our (旅行) early in the morning.39.I think you’ll find these chairs are (舒服的) than those.40.The dog does a good job because it has a good (感觉) of smell.41.The local (当地的) food in Chengdu tastes f .42.The doctor p the bad tooth out carefully, and she feels better now.43.This place is very dirty. You can see r here and there.44.Parents try to give their children a strong s of responsibility.45.The p for the winner is a new computer, which makes all the kids excited.阅读短文,从方框中选择适当的词填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。better; both; saying; because; won; like; share; Though; photos; inMy good friend Laura is my cousin. She is one year older than me. I’m fourteen years old, so she is fifteen now. She lives in Bristol. She is more hard-working than me and she usually gets 46 grades in the tests.We 47 like reading and swimming. 48 we have the same hobbies, we have some differences. For example, she is more outgoing and likes telling jokes.She is talented 49 singing. She practises singing every day. She often sings in shows and I watch her sing many times. We talk about everything together and always 50 our happiness and sadness with each other.My favourite 51 is “A true friend reaches for your hand and touches your heart.” Laura is a friend 52 this.Laura is very busy 53 she also studies photography in her free time. She takes a lot of wonderful 54 . Last year, she 55 the first prize in the city photo competition.I am lucky that I have such a good friend.第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。After going to the middle school, I made a lot of new friends. With their help, I became 56 (outgoing) than before. Some of them are smarter 57 me. So they often help me with my homework. This really makes me want to study 58 (hard) than before. I hope that I can get 59 (good) grades than last term.One of my friends, Linda, is quite 60 (different) from me. She is outgoing and loves singing, but I’m quiet and enjoy reading. She invites me to join the music club. Then, I practise singing as hard 61 I can. Sometimes, she gives me advice on how to sing better. It is really 62 (useful). Now, I enjoy singing very much. I can sing 63 clearly than others in the music class.After school, we often do some sports and play games together, so I spend 64 (little) time on TV shows than before. I think I can become stronger and 65 (healthy) in this way.阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)A little boy became very ill. He had to spend all day in bed and wasn’t able to move. He could just look out of the window every day. One day he saw a special shape in the window. It was a cat eating a sandwich. It came in through the window and said “good afternoon’’ to him. He was very surprised. He was also very happy. Then outside his window, he saw a monkey playing with a ball. After a while, more and more funny characters appeared outside the window. He started laughing and found it hard to stop.Later he saw a pig playing the guitar, a duck jumping on a bed and a dog wearing a pair of glasses. The little boy didn’t tell anyone about this because he knew nobody would believe him. His health improved so much that he went back to school.When he told his best friend about all the strange things he had seen, he saw something standing in his schoolbag. They were all the funny animals that his best friend used to make him happy! He knew that his best friend was his real friend, because he used his heart to help him out of trouble.From that day on, the little boy always did his best to make sure that no one felt sad and lonely.根据语篇内容,回答下列问题。66.How was the boy when he found the cat 67.What was the pig doing 68.Why didn’t the boy tell anyone about the animals 69.What did the boy’s best friend use to make him happy 70.What do you think of your best friend 书面表达(共1题;满分25分)71.朋友是花,愈开愈美。朋友是风帆,让美好一路远航。朋友是一种相契,朋友是彼此一种心灵的感应,是一种心照不宣的感悟。我们应该好好珍惜身边的朋友。假如你是李华,你们学校将举办以“珍惜友谊(Value Our Friendship)”为主题的英语演讲比赛,请用英语写一篇演讲稿,介绍谁是你最好的朋友,你们之间的相似点(similarities)和不同点,以及应该怎样珍惜朋友。提示词语:outgoing, respect, listen, trust提示问题:(1)Who is your best friend (2)What similarities or differences do you and your best friend have (3)What should you do to value your friendship ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thank you for listening!/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com)参考答案及试题解析1.C 2.D 3.B 4.A 5.C 6.D 7.B 8.C 9.A 10.B【导语】本文是一篇议论文。作者通过对比自己两位朋友的特点,探讨了朋友是否必须志趣相投的问题,并提出了“朋友不必相同”的观点。 1.句意:大家好!你们如何看待朋友?feel like想要,感觉像;come from来自;think of认为,想到;bring out使显现。根据后句“Are they very important to you ”可知,此处是在询问对朋友的看法,“What do you think of... ”是固定句型,用于询问对事物的观点。故选C。2.句意:你的一些朋友可能和你有相同的兴趣,但其他人喜欢做与你不同的事情。nice好的;easy容易的;kind友善的;different不同的。根据上文“Some of your friends may have the same interests as you”和转折连词“but”可知,此句表示“其他人喜欢做与你不同的事情”。故选D。 3.句意:你希望你的朋友和你相似还是和你不同?difficult困难的;similar相似的;friendly友好的;wonderful极好的。根据后半句“or be different from you”可知,此处是并列的选择关系,对应“不同”提出“相似”,similar to意为“与……相似”,符合语境。故选B。4.句意:我认为你当然会喜欢第一种,因为他们和你有相同的兴趣。certainly当然;hardly几乎不;quietly安静地;loudly大声地。根据“I think you ... like the first because...”可知,此处表示一种肯定的推测,意为“当然会喜欢”。故选A。5.句意:但我不在乎这个,只要我们是朋友。know知道;stand站立,忍受;care关心,在乎;hope希望。根据“But I don’t ... about it as long as we are friends.”可知,此处是固定短语care about“关心,在乎”,表示“我不在乎这个”。故选C。6.句意:我很高,他也很高。successful成功的;lucky幸运的;creative有创造力的;tall高的。根据下文“and he is also tall”中的“tall”可知,此处应填“tall”。故选D。7.句意:我们俩都喜欢读书和上网。finish完成;enjoy喜欢;miss想念,错过;forget忘记。根据“reading books and surfing the Internet”可知,此处是在描述两人共同的爱好,“enjoy doing sth”是固定短语,意为“喜欢做某事”。故选B。8.句意:周末,有时我们去图书馆看书。bank银行;office办公室;library图书馆;hotel酒店。根据“do some reading”可知,最合适的地点是library“图书馆”。故选C。9.句意:有时我们去商店为我们的学习买一些学习用品。school学校;army军队;theater剧院;home家。根据“buy ... things for our studies”可知,为了学习而买的东西应是“学习用品”,“school things”是固定短语,意为“学习用品”。故选A。10.句意:他也喜欢讲笑话,经常让我发笑。reach到达;laugh笑;wonder想知道;mind介意。根据上文“He likes telling jokes”可知,讲笑话的目的是让人发笑。“make me laugh”是固定短语,意为“让我发笑”。故选B。11.A 12.B 13.C 14.D 15.C【导语】本文是Linda写给David的一封信,信中介绍自己参加好朋友Carlos的生日聚会的经历并介绍了世界各地不同的生日庆祝方式。11.细节理解题。根据第一段中“Carlos hit (打) the pinata until it broke. All the candies fell on the floor, and we had a great time eating candies.”可知,彩罐里面装的是糖果。故选A。12.词句猜测题。根据“It is a sign from the parents that the child can now ’unlock the door to their future life’.”可知,该句翻译为“这是来自父母的一个信号,表明孩子现在可以‘打开他们未来生活的大门’。”,B选项“孩子们已经长大,可以面对自己的未来了。”与之相符。故选B。13.细节理解题。根据第五段中“While in Italy, adults pull children’s ears—one pull for each year”可知,在意大利,在孩子们的生日上,成年人会拉孩子们的耳朵。故选C。14.细节理解题。根据第三段中“Did you know that in Vietnam kids do not celebrate on birthdays Instead, on New Year’s Day, all the kids celebrate their birthdays.”可知,在越南孩子们在新年那天庆祝生日。故选D。15.推理判断题。根据最后一段中“Do you have such an experience with your friends ”可知,此处询问David和好朋友之间的经历,所以David接下来会写自己和朋友之间的一些事情。故选C。16.A 17.B 18.C 19.B 20.D【导语】本文主要介绍了云南的三个著名景点。16.细节理解题。根据“It has another name of ‘Love Valley’ because it was a place for young people to sing songs to find lovers.”可知,它被称为“爱之谷”是因为它是年轻人唱歌寻找爱人的地方,故选A。17.细节理解题。根据“This beautiful lake has an area (面积) of 256.5 square kilometers and it’s about 10 to 20 meters deep (深的).”可知,这个湖的面积是256.5平方公里,故选B。18.细节理解题。根据“In late September and early October, the rice fields turn yellow.”可知,9月底到10月初,稻田变黄,因此,最佳时间是10月,故选C。19.细节理解题。根据“In recent years, many people from all over the world like to take a vacation in Dali, you may see its popularity on the Internet all the time.”可知,洱海越来越受欢迎,你可能会看到它在互联网上一直很受欢迎,所以B项错误。故选B。20.主旨大意题。根据“If you have a travel plan, here are three places of interest that you can visit.”可知,本文主要介绍了云南的三个著名景点。故选D。21.C 22.C 23.B 24.D 25.A【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了如何激发孩子做家务。21.细节理解题。根据 “How to motivate your children to do chores ” 可知,本文是写给父母的。故选C。22.推理判断题。根据 “Children always watch their parents and learn how to act from them” 可知,孩子会按照父母的样子去做,所以判断选项C “行动胜于言语”与之对应。故选C。23.词义猜测题。根据 “by giving them a prize” 可猜测应是通过给奖品奖励他们。故选B。24.细节理解题。根据 “It’s best to make children feel that doing chores is the work that they should do.”可知,最好是让孩子认为家务是他们应该做的工作。故选D。25.篇章结构题。根据文章可知,第一段提出观点 —— 如何激发孩子做家务,第二段至第五段分述激发孩子做家务的建议。故选A。26.B 27.B 28.D 29.B 30.A【导语】本文主要讲述了三种不同类型的朋友。26.推理判断题。根据“Do you have true friends Do you want to know better between you and your friends ”可知,作者通过两个问题引出下文,故选B。27.推理判断题。根据“The second kind of friends ‘guest friends’ could also be called ‘social partners’...You know their names...you usually have a few things in common, but you don’t talk about anything deep, such as your wishes or fears, and they don’t open up to you how they really feel.”可知,“客友”通常也叫“社交伙伴”,指知道对方的名字,了解一些对方的喜好,通常还会有一些共同点,但是不会敞开心扉。Mike和David是邻居和同学,一起做事但不分享感受,符合“guest friends”的特点。故选B。28.词句猜测题。根据“The first kind of friends is simply acquaintances, and all you usually know about them is their names.”可知,这类朋友你通常只知道他们的名字,所以D选项“你认识但不熟的人”符合词义。故选D。29.篇章结构题。通读全文可知,文章第一段总体介绍朋友的类型;第二、三、四段针对各种类型分别作出解释说明;第五段总结说明要珍惜友谊,所以文章结构为总分总。故选B。30.最佳标题题。根据“There are three different kinds of friends: ‘pest friends’, ‘guest friends’ and ‘best friends’.”及下文内容可知,文章主要介绍了三种不同类型的朋友。故选A。31.C 32.F 33.B 34.G 35.D【导语】本文介绍了朋友的重要性。31.根据“A friend is someone who makes us happy when we are sad.”可知,此处需引出后文对朋友好处的具体描述。选项C“以下是一些好的观点。”符合语境。故选C。32.根据“When we play with friends, we have so much fun…Friends make our lives exciting and full of joy.”可知,此处应该具体举例说明朋友如何带来乐趣,与前后文的活动描述一致。选项F“他们和我们一起欢笑,一起奔跑,和我们一起探索世界。”符合语境。故选F。33.根据“They will give us a hand and share their happiness with us. Friends are like Superman who can save our day!”可知,此处应该点明朋友会提供帮助,选项B“朋友会在我们需要帮助的时候出现。”符合语境。故选B。34.根据“A friend is also a good listener…This kind of friendship (友谊) is full of love and kindness.”可知,此处应该描述倾听的具体行为。选项G“他们会认真听我们说话,让我们觉得自己和别人不一样。”符合语境。故选G。35.根据“Sometimes, friends may have different ideas from us, but good friends will respect (尊重) each other’s differences and learn from each other.”可知,此处应该强调差异的可接受性,选项D“他们是否相同并不重要。”符合语境。故选D。36.vacation【解析】句意:“holiday”在美式英语中被称为“假日”。在美式英语中,“holiday”对应的表示“假日”的单词是“vacation”。故填vacation。37.During【解析】句意:在今年的运动会期间,7班得了最高分。根据汉语提示可知,during“在……期间”,首字母大写。故填During。38.journey【解析】句意:我们一大早就开始了我们的旅行。journey“旅行”,可数名词;空前为our,空处应用名词的单数形式。故填journey。39.more comfortable【解析】句意:我认为你会发现这些椅子比那些更舒服。根据“are...than”可知此处用形容词比较级,用于两者之间的比较,comfortable“舒服的”是多音节词,比较级形式为more comfortable,故填more comfortable。40.sense【解析】句意:那条狗做得不错,因为它嗅觉灵敏。根据汉语提示可知,空处应填sense“感觉”,前面有冠词“a”,应填单数名词。故填sense。41.(f)antastic【解析】句意:成都的当地食物味道非常棒。根据“The local (当地的) food in Chengdu tastes...”以及首字母提示可知,此处指食物味道很棒,fantastic“极好的”符合语境,此处作表语。故填(f)antastic。42.(p)ulled【解析】句意:医生小心地把坏牙拔了出来,她现在感觉好多了。根据首字母提示和“the bad tooth out”可知,此处表示把坏牙拔出来,pull out“拔出”,动词短语。根据“she feels better now”可知,拔牙是过去发生的事,用一般过去时态。故填(p)ulled。43.(r)ubbish【解析】句意:这个地方很脏。你到处都能看到垃圾。根据“This place is very dirty.”和首字母可推断这里描述的是到处能看到垃圾。rubbish“垃圾”,不可数名词。故填(r)ubbish。44.(s)ense【解析】句意:父母试图让他们的孩子有强烈的责任感。根据首字母提示和“a strong...of responsibility”可知,此处指“强烈的责任感”。名词sense“感觉”符合语境,a后接可数名词的单数形式。故填(s)ense。45.(p)rize【解析】句意:给获胜者的奖品是一台新电脑,这让所有孩子都很兴奋。 根据“The…for the winner is a new computer”可知,此处需要表示“奖品”的单词,且与“for the winner”搭配合理。根据首字母“p”,“prize”意为“奖品”,与后文“a new computer”形成逻辑对应关系,符合语境。根据“is”可知,主语prize用单数形式。故填(p)rize。46.better 47.both 48.Though 49.in 50.share 51.saying 52.like 53.because 54.photos 55.won【导语】本文讲述了作者与她的表姐兼好友劳拉之间的友谊。46.句意:她比我更用功,在考试中通常取得更好的成绩。根据“She is more hard-working than me”可知,她更用功,所以取得更好的成绩,better“更好的”符合语境。故填better。47.句意:我们都喜欢阅读和游泳。根据“we have the same hobbies”可知,我们都有相同的爱好,both“两者都”符合语境。故填both。48.句意:虽然我们有相同的爱好,但我们也有一些不同。根据“we have the same hobbies, we have some differences”可知,前后为转折关系,Though“虽然”,引导让步状语从句。故填Though。49.句意:她有唱歌的天赋。根据“She practises singing every day”可知,她有唱歌的天赋,be talented in“在……方面有天赋”。故填in。50.句意:我们在一起谈论一切,总是互相分享我们的快乐和悲伤。根据“We talk about everything together”可知,我们在一起谈论一切,所以是互相分享我们的快乐和悲伤,share“分享”符合语境,根据“talk”可知,时态为一般现在时,主语为“we”,动词用原形。故填share。51.句意:我最喜欢的谚语是“真正的朋友会向你伸出手,触动你的心。”根据“A true friend reaches for your hand and touches your heart.”可知,这是一句谚语,saying“谚语”符合语境,根据“is”可知,此处用单数。故填saying。52.句意:劳拉就是这样的一位朋友。根据“Laura is a friend...this”可知,此处指劳拉就是这样的一位朋友,like“像”符合语境。故填like。53.句意:劳拉很忙,因为她在空闲时间也学习摄影。根据“Laura is very busy...she also studies photography in her free time”可知,前后为因果关系,前果后因,because“因为”符合语境。故填because。54.句意:她拍了很多精彩的照片。根据“she also studies photography in her free time”可知,她学习摄影,所以拍了很多精彩的照片,photos“照片”符合语境。故填photos。55.句意:去年,她在城市摄影比赛中获得一等奖。根据“the first prize in the city photo competition”可知,她在城市摄影比赛中获得一等奖,won“赢得”符合语境。故填won。56.more outgoing 57.than 58.harder 59.better 60.different 61.as 62.useful 63.more 64.less 65.healthier【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在中学阶段通过结交新朋友,在学业、兴趣爱好和身体健康方面取得的积极变化和成长。56.句意:在他们的帮助下,我变得比以前更外向了。根据空格后“than before”,结合所给词可知,outgoing“外向的”,形容词,此处应填入其比较级形式more outgoing,意为“更外向的”,表达在他们的帮助下,我变得比以前更外向了。故填more outgoing。57.句意:他们中的一些人比我聪明。根据“Some of them are smarter…me.”可知,此处应填入than,比较级的标志词,意为“比”,表达他们中的一些人比我聪明。故填than。58.句意:这真的让我想比以前更努力地学习。根据“This really makes me want to study…”和空格后“than before”,结合所给词可知,hard“努力地”,副词,此处应填入其比较级形式harder,修饰动词study,意为“更努力地”,指的是“我”想比以前更努力地学习。故填harder。59.句意:我希望我能取得比上学期更好的成绩。根据空格后“grades than last term”,结合所给词可知,good“好的”,形容词,此处应填入其比较级形式better,作定语,修饰名词grades,意为“更好的”,指的是“我”能取得比上学期更好的成绩。故填better。60.句意:我的一个朋友,琳达,和我完全不同。根据后一句“She is outgoing and loves singing, but I’m quiet and enjoy reading.”,结合所给词可知,此处应该表达我的一个朋友,琳达,和我完全不同。be different from“与……不同”,形容词短语,所以此处应填入different,形容词,作表语。故填different。61.句意:然后,我尽可能努力练习唱歌。根据“I practise singing as hard…I can.”可知,此处应填入as,考查:as+副词原级+as“……与……一样……地”,固定搭配,修饰动词practise,表达我尽可能努力练习唱歌。故填as。62.句意:它真的很有用。根据空格前“is”,结合所给词可知,此处应填入useful,形容词,作表语,意为“有用的”,表达它真的很有用。故填useful。63.句意:在音乐课上,我比其他人唱得更清楚。根据分析句子,结合空格后“than”可知,此处应该填入more,与空格后“clearly”构成比较级,修饰动词sing,表达在音乐课上,我比其他人唱得更清楚。故填more。64.句意:放学后,我们经常一起做一些运动和玩游戏,所以我花在电视节目上的时间比以前少了。根据空格后“than before”,结合所给词可知,little“少的”,此处应填入其比较级形式less,意为“更少的”,指的是“我”花在电视节目上的时间比以前少了。故填less。65.句意:我认为我可以通过这种方式变得更强壮、更健康。分析句子“I can become stronger and…in this way.”,结合所给词可知,healthy“健康的”,形容词,此处应填入其比较级形式healthier,形容词比较级,作表语,意为“更健康的”,指的是“我”可以通过这种方式变得更强壮、更健康。故填healthier。66.Very surprised and very happy. 67.It was playing the guitar. 68.Because he knew nobody would believe him. 69.All the funny animals. 70.My best friend is always there to help me out of trouble.(言之有理即可)【导语】本文讲述了一个生病卧床的男孩通过窗外出现的滑稽动物获得快乐并康复,后来发现这些动物是他的好朋友为鼓励他而准备的,从此他学会了关心他人的感受。66.根据“He was very surprised. He was also very happy.”可知男孩看到猫时既惊讶又开心。故填Very surprised and very happy.67.根据“Later he saw a pig playing the guitar”可知猪在弹吉他。故填It was playing the guitar.68.根据“The little boy didn’t tell anyone about this because he knew nobody would believe him.”可知男孩不告诉别人是因为没人会相信他。故填Because he knew nobody would believe him.69.根据“They were all the funny animals that his best friend used to make him happy!”可知男孩的好朋友用都是滑稽的动物逗他开心。故填All the funny animals.70.开放性作答,言之合理即可。参考答案为My best friend is always there to help me out of trouble.71.例文Value Our FriendshipFriendship plays an important role in our life. They are the ones who share our joys and sorrows, and who make our lives more meaningful. So, it’s important for us to cherish the friendships we have.First of all, let me introduce my best friend to you. Her name is Wang Lin, and we have been friends since primary school. We have a lot in common. We both love reading, enjoy listening to music, and have a great passion for sports. We are both outgoing. However, we also have our differences. For example, Wang Lin is better at math, while I’m more interested in literature. Despite our differences, we always respect and learn from each other. So, how can we value our friendships First and foremost, we should listen to each other. We should also trust each other, because trust is the foundation of any friendship. As the saying goes, “A friend in need is a friend indeed. We should be there for each other when needed and share our happiness and sorrows.”In conclusion, friends are like mirrors who reflect our true selves. They make us better people and touch our hearts in ways that nothing else can. So, let’s cherish our friendships and make them last a lifetime.Thank you for listening!【解析】[总体分析]①题材:本文是一篇演讲稿;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏要点,可适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,引出“珍惜友谊”的话题;第二步,具体阐述写作内容。从“谁是你最好的朋友,你们之间的相似点和不同点,以及应该怎样珍惜朋友”等方面进行介绍;第三步,书写结语,总结全文。[亮点词汇]①plays an important role in在……中扮演重要角色②meaningful有意义的③In conclusion总而言之[高分句型]①They are the ones who share our joys and sorrows, and who make our lives more meaningful.(who引导的限制性定语从句)②So, it’s important for us to cherish the friendships we have.(it固定句式)21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览