江西省上高二中2025-2026学年高一上学期9月月考英语试题(含解析,含听力原文无音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省上高二中2025-2026学年高一上学期9月月考英语试题(含解析,含听力原文无音频)

资源简介

2028届高一年级英语阶段性练习一
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where will the woman go today
A. To the zoo.
B. To the office.
C. To the wildlife park.
2. What will the speakers do tomorrow
A. Join in the basketball game.
B. Buy tickets for the game.
C. Watch the basketball game.
3. How does the woman feel about English writing
A. It's uninteresting. B. It's useful. C. It's difficult.
4. Why does the man want the apartment outside the city
A. It's cheaper.
B. It's larger.
C. It's more convenient.
5. What are the speakers mainly talking about
A. A health club.
B. A fitness instructor.
C. A running machine.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答以下小题。
6. What is the man’s job
A. A fireman. B. A businessman. C. A policeman.
7. What does the girl like best
A. Sweets. B. Biscuits. C. Dresses.
听下面一段对话,回答以下小题。
8. Who will the woman bring to the party
A. Jane. B. Edward. C. Ted.
9. Why will the woman arrive early
A. To play games. B. To offer help. C. To make dessert.
听下面一段对话,回答以下小题。
10. What is the relationship between the speakers
A. Sister and brother.
B. Teacher and student.
C. Employer and employee.
11. When did the woman see Bobby’s parents
A. Yesterday. B. Last Monday. C. Last Friday.
12. What is the woman planning to do
A. Punish Bobby. B. Praise Bobby. C. Talk with Bobby.
听下面一段对话,回答以下小题。
13. What did Carol's mother study at college
A. Finance. B. History. C. Literature.
14. Who will pay for Carol's mother's education in Stanford University
A. Carol's father. B. The university. C. Carol.
15. What does Carol suggest the man do
A. Work hard.
B. Find a part-time job.
C. Help with the housework.
16. What does Carol ask the man to do
A. Return a book. B. Clean her bedroom. C. Borrow a book.
听下面一段独白,回答以下小题。
17. When did the speaker set up the organization
A. In 2011. B. In 2013. C. In 2015.
18. What led the speaker to set up the organization
A. Money. B. Confidence. C. Interest.
19. Where did the speaker get the $100
A. From a contest. B. From the government. C. From a friend.
20. What will the speaker plan to do next
A. Create a food bank. B. Collect more letters. C. Enter a contest.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
What movies do you hope to watch in 2025 We looked at movie lists from 1905 Movie website and Rolling Stone to find out the four highly-expected movies of 2025.
Wicked: For Good
In December 2024, the movie Wicked took us on an adventure into the magical Land of Oz. However, it only tells the first half of the story. Do you want to know what happens to its lead characters Elphaba and Glinda Make sure to check it out in cinemas in November to find out!
Avatar: Fire and Ash
Canadian director James Cameron’s third Avatar movie will certainly be a big hit this winter. Set to open on Dec 19, it will take us to the regions (区域) of Pandora to meet the Ash People.
Nobody: Lang Lang Ago
In 2023, animated series Yao-Chinese Folktales became popular with Chinese audiences. The first episode (第一部), Nobody, explores the struggles of young people through the eyes of a pig monster. In the summer of 2025, the animation movie Nobody: Lang Lang Ago will bring back the story of the pig monster in cinemas.
A Writer’s Odyssey 2
A Writer’s Odyssey, based on Chinese author Shuang Xuetao’s novel, enjoyed box-office success when it came out in 2021. This year, the follow-up is expected to tell the fantasy story of its lead character in two parallel (平行的) worlds.
21. Which film will you pick if you’ re interested in adventure films
A. Wicked: For Good. B. Avatar: Fire and Ash.
C. Nobody: Lang Lang Ago. D. A Writer’s Odyssey 2.
22. Which film is adapted from a novel
A. Wicked: For Good. B. Avatar: Fire and Ash.
C. Nobody: Lang Lang Ago. D. A Writer’s Odyssey 2.
23. What do the four films have in common
A. They are all animated films.
B. They are all based on true stories.
C. They are all directed by the same director.
D. They all continue the story of a previous movie.
B
It was a September day, and as usual, the halls of Pine High School were filled with excitement. Students of all grades were rushing around. But for one student, today was unlike any other day. Today was the first day of high school for a freshman, Jamie. Jamie had always been a bit of a shy kid, but she had always loved her studies. She made up her mind to make the most of her high school years, but she knew that it wouldn’t be easy.
As she walked down the hallways, Jamie couldn’t help but feel worried. The older students seemed so confident, while she felt small and unimportant. But Jamie was determined to succeed, no matter what challenges came her way.
It wasn’t long before Jamie was faced with a challenge. In her first week of school, she was assigned (分派) a project that required a lot of research and planning. Jamie tried her best, but she soon realized that she was in over her head (力不从心). As she struggled to complete the project, Jamie began to doubt (怀疑) herself. She wondered if she was cut out for high school. But then, something great happened.
Jamie’s classmates began to notice how hard she was working, and they started to offer her help and support. They gave her advice on how to manage her time better, and they shared their tips for getting through assignments. With their help, Jamie was able to complete the project on time and with great success.
From that day on, Jamie realized that high school was not a challenge to be faced alone. With the help and support of her classmates, she was able to deal with any difficulty that came her way. And as she grew more confident in herself and her abilities, she knew that she was destined (注定) for great things.
24.What can we know about Jamie on the first day of high school
A.She was filled with confidence. B.She was no longer shy as usual.
C.She lost heart and was disappointed. D.She was worried but determined.
25.What was Jamie asked to do in her first week
A.Complete a project. B.Join a research team.
C.Focus on her interests. D.Plan well ahead of time.
26.What did Jamie’s classmates do after noticing how busy she was
A.They laughed at her. B.They showed off their success.
C.They did her homework for her. D.They offered her encouragement.
27.Which of the following can best describe Jamie’s attitude to her high school life
A.Curious. B.Doubtful. C.Hopeful. D.Uncaring.
C
Language lets us share our feelings, make connections, and even hand down family traditions like recipes and songs from generation to generation. But what about family members who don’t speak the same language
A “mother language” is defined as the first language that a child learns at home. So you’d think that means your mother language is by default your strongest, most comfortable language, right Wrong. While you might think learning a language is like riding a bicycle, something you never forget how to do, it’s easy to lose language fluency without practice.
Studies show that people who learn a heritage language (that is, one connected to their family history, whether they grew up speaking it or not) experience improved self-esteem (自尊) and safety in their identities (身份). Researchers also mention that reconnecting with and understanding the family history and community is the driving force behind heritage language learning.
Relearning a mother language or trying out a heritage language as a beginner might feel overwhelming at first, but the results can be incredibly rewarding. Jenny Liao’s article, Forgetting My First Language, details how her Cantonese slowly became rusty (荒疏的) after years of living away from home. Eventually, weekly phone calls with her parents only became possible through translation apps. The inability to communicate fluently had made their relationship shallow. Resolving to close these gaps, Liao threw herself into practicing Cantonese. She forced herself into uncomfortable Cantonese conversations whenever possible in stores and restaurants. Before long, she found she could have deeper conversations with her parents. Their relationship grew closer, even though her Cantonese only improved moderately. It’s a demonstration of the impressive power of language to bring families together.
Learning or relearning a heritage language can sound pretty intimidating at first. But the hard work invested proves to be rewarding and worthwhile. What could be a stronger personal connection than the connection with family heritage
28.What is the author’s attitude to the thought “mother language is the strongest”
A.Uncaring. B.Supportive. C.Concerned. D.Opposite.
29.What is the advantage of learning a heritage language according to studies
A.Improved job skills. B.Heightened sense of belonging.
C.Sharpened communication skills. D.Broadened understanding of different opinions.
30.How is paragraph 4 developed
A.By analyzing the cause. B.By offering an example.
C.By making a comparison. D.By explaining the data.
31.Which can replace the underlined word “intimidating” in the last paragraph
A.Confusing. B.Surprising. C.Frightening. D.Relaxing.
D
On the evening of April 8, Dunhuang Academy and Huawei jointly launched (发布) a brand-new technology-driven tour experience at the Mogao Grottoes (莫高窟). Using Huawei’s newly-released Hetu artificial intelligence platform, coupled with the output of the Digital Dunhuang project, visitors to the Mogao Grottoes can enjoy an amazing experience before entering the attraction.
Zhao Shengliang, director of the Dunhuang Academy, said that it has been working with Huawei since March 2019. Using Huawei’s latest Hetu technology, visitors are able to see the detailed (细节的) contents of the Dunhuang Art Murals (壁画) outside the caves, through their Huawei mobile phones. This will reduce the time tourists spend inside the cave, helping the protection of the cultural relics, while at the same time helping to increase the amount of information visitors can get. It is also considered to be a new way of promoting Dunhuang Art.
The Dunhuang Academy has used digital technology to protect the research and exploration of Dunhuang Grottoes since the early 1990s. It has collected a wealth of data and has reached the goal of sharing of digital Dunhuang globally. It has played an important role in the protection and research of cultural site, as well as promoting the development and progress of related work.
The Huawei Hetu platform has not only re-created the real tour of the scenic spot, but also developed a new way of digitally experiencing the grottoes. When people visit the site, they not only have the experience of seeing the real grottoes, but they can appreciate the admirable artworks more clearly and in greater detail.
In the future, Dunhuang Academy will continue to work with Huawei to create more colorful virtual (虚拟的) content to enrich the experience of Mogao Art on the platform, helping people around the world get to know Dunhuang Art better.
32.Which is NOT the advantage of the Hetu technology
A.Decrease the cost of the visitors. B.Reduce the time visitors spend inside the cave.
C.Help to protect the cultural relics. D.Provide more information for tourists.
33.How long has the Dunhuang Academy used digital technology
A.About a year. B.90 years. C.Nearly 30 years. D.10 years.
34.What’s the author’s attitude towards the cooperation between Dunhuang and Huawei
A.Doubtful. B.Hopeful. C.Disappointed. D.Worried.
35.What is the best title for the text
A.Huawei Newly Released Hetu AI.
B.Dunhuang Grottoes Attract Tourists.
C.AI Tech Helps Tourists Enjoy Dunhuang’s Art.
D.Dunhuang Academy Preserves Grottoes Well.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Is it ever too late to learn a new skill The answer is: absolutely not! 36 It can change your life in many ways—from boosting your career to helping you discover a new interest. All you need is focus and some helpful learning strategies.
Teach yourself using many sources. The best learning materials vary based on the skill you want to develop. 37 There are many learning materials that are free to use, including textbooks, online videos, and even blog posts. Do an online search for sources and check your local library for helpful books.
Learn through practical experience. The most effective way to learn something is just to do it! Books and tutorials (教程) are excellent primers (入门指南), but try to start performing the new skill as soon as possible. Learn through trial and error rather than spending all your time on theories and memorization. 38
Teach someone else. Teaching a skill enables you to understand it better. Why By teaching someone else, you first have to think about the skill or subject and break it down into easily explainable pieces. 39 You can also make an informative presentation about the subject or start a blog about your learning process.
40 A plan will help you stay on track with your new pursuit (爱好). Devote at least 20 hours to learning the skill; research shows that spending 20 hours on any skill will greatly improve your understanding and ability. Reserve practice time for days when you have plenty of free time and the time of day when you feel most alert (机敏的).
A.Give yourself tests.
B.Set a study or practice schedule.
C.Learning new things is beneficial at any age.
D.You can learn new things without paying for a class.
E.Ask people you know if they can recommend a teacher to you.
F.The better you can explain something, the better you understand it.
G.Apply the ideas you’ve learned and find out what works best for you in practice.
第三部分 语言运用(共三节,满分45分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
One day, an old postman knocked on the door of a house and said loudly, “Take the letter.” A little girl 41 “Coming! Please wait!” But 42 after 10 minutes, nobody came. The postman was 43 . He was about to shout when the door opened. He was 44 to see that before him was a girl who had no 45 . The postman quietly gave the registered letter, took her 46 and left. From then on, the postman would wait 47 at the door if any mail came. Little by little, interaction and closeness 48 between them.
The girl noticed that the postman always came with no shoes. On a 49 day, after a delivery to the girl, his 50 were left on the wet soil. The girl took down the 51 of his feet. When the postman came for another delivery, the girl handed him a box as a gift. The postman hesitated (迟疑) and said, “How can I 52 a gift from you ” The little girl insisted, saying, “Please don’t 53 it or I’ll feel sad.”
Back home, opening the box, the postman saw a pair of 54 in it. He couldn’t believe that little girl was so 55 about him. “She saw me barefoot (光脚) and gave me a pair of shoes, but how will I be able to give her feet ” He cried.
41.A.answered B.greeted C.laughed D.contacted
42.A.right B.shortly C.even D.still
43.A.sharp B.angry C.awkward D.wicked
44.A.shocked B.intelligent C.odd D.positive
45.A.fingers B.hands C.feet D.arms
46.A.mail B.poster C.alarm D.signature
47.A.anxiously B.patiently C.sadly D.quietly
48.A.grew B.changed C.applied D.investigated
49.A.snowy B.windy C.rainy D.sunny
50.A.packages B.clothes C.footprints D.keys
51.A.picture B.size C.facility D.sight
52.A.panic B.burn C.select D.accept
53.A.break B.refuse C.donate D.waste
54.A.shoes B.gloves C.socks D.glasses
55.A.specific B.organized C.serious D.concerned
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Teenagers live very busy lives now and often forget to think about their diets and exercise. The 56 (true) is, healthy eating with regular exercise is the only way 57 (keep) fit.
During your teenage years, 58 is important to give your body the energy it needs. Teenage girls need about 2, 200 calories a day and boys need a bit 59 (much) . Doctors suggest 50% of your calories should come 60 rice, bread, vegetables and fruit. You also need to drink a lot of water, 6 to 8 glasses 61 day. Drinking enough water will improve your skin and give you healthy hair.
Exercise is something that can help you to be healthy. Teenagers 62 (advise) to spend at least 30 minutes 63 (exercise) , five times a week. When you exercise, your body will produce something that makes you feel 64 (relax) . It can even help you sleep better at night 65 let you be more attentive and confident when you study.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66.假定你是李华,你的英国笔友Jack刚升入高中,他在邮件里向你倾诉高中生活不太适应,课程难度大,并向你寻求建议。请你用英语给他写封回信,内容包括:
1.合理安排时间、请教老师;
2.主动结交新朋友;
3.表达对他尽快适应高中生活的祝愿。
注意:1.词数100字左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯;
3.信中不能出现本人相关的信息;
4.开头和结尾已为你写好,不计入总词数。
参考词汇:安排arrange请教consult
Dear Jack,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 (满分25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
This past summer, my family went on our annual vacation in a cottage on a lake. There were various activities to keep everyone busy: swimming, fishing and building sand castle on the beach. In the evenings, we gathered on the beach, having great fun.
However, by the third day of our vacation, I noticed my sister, Jane, spent most of her time watching videos and looking through online shops indoors. She was so addicted to her cellphone! Over dinner, I told Jane we would hike to the top of the mountain across the lake the following morning. I stared at her, “Put your phone away and enjoy the scenery. It’s really amazing.”
“Well,” Jane shrugged her shoulders and answered unwillingly, “there are some bargains tomorrow in several online shops, so I’ll not be available.”
“Come out to enjoy the fresh air and many views. Hiking is fun!”
“Sounds more like punishment than a vacation,” she didn’t look up from her soup and mumbled (嘟囔), “I can’t walk that far.”
When I said it only took half an hour of steady walking to climb to the top, she nodded, “OK, I’ll go.”
The next morning was perfect for a hike, with sunny clear skies and gentle winds. I got up early and packed some sandwiches and bottles of water into my backpack along with the camera. Jane came slowly downstairs, and announced in a very unenthusiastic voice, “I’m ready to go, Jim.”
Anyway, we stepped out of our cottage and quite a different view unfolded before our eyes. Against the blue skies, a rough path wound to the top of the mountain across the lake with wild flowers and grass on both sides. The sunlight brightened on the glassy surface of the lake. We began from the path. “I’m still wondering if this is a good idea, but if you could do it, I could also do.” She complained, frowning.
注意:1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
She followed me, her mind wandering.___________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Reaching the top, Jane widened her eyes, shouting, “How wonderful!” __________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2028届高一年级英语阶段性练习一答案
Keys:
1.听力:CCBBA/BAABB/ACABC/ABCAA
2.阅读: ADD/DADC/DBBC / ACBC/CDGFB
3完型: ACBAC/DBACC/BDBAD
4.语法填空:
56.truth 57.to keep 58.it 59.more 60.from
61.a 62.are advised 63.exercising 64.relaxed 65.and
66.应用文Possible version one:
Dear Jack,
I'm sorry to hear that you're having trouble adapting to high school life. But don't worry. Here are some suggestions for you.
First, arrange your time reasonably. Make a schedule for your study and other activities, which will help you deal with the difficult courses better. When you encounter problems, don't hesitate to consult your teachers. They have rich experience and can offer useful advice. Second, be active in making new friends. Participate in school clubs or group activities, where you can meet like-minded peers. Friends can support you and make your high school life more enjoyable.
I sincerely hope these tips will help you adjust to high school life soon.
Yours,
Li Hua
【导语】这是一篇应用文。考生的英国笔友Jack刚升入高中,他在邮件里向你倾诉高中生活不太适应,课程难度大,并向你寻求建议。请考生用英语给他写封回信。
【详解】1.词汇积累:①适应:adapt to→adjust to ②遇到:encounter→come across
③建议:advice→suggestion ④支持:support→back
2.句式拓展:
同义句
原句:Make a schedule for your study and other activities, which will help you deal with the difficult courses better.
拓展句:If you make a schedule for your study and other activities, it will be of great help for you to deal with the difficult courses better.
【点睛】【高分句型 1】Make a schedule for your study and other activities, which will help you deal with the difficult courses better.(运用 which 引导的非限制性定语从句)
【高分句型 2】Participate in school clubs or group activities, where you can meet like-minded peers.(运用where引导的非限制性定语从句)
67.【答案】One possible version:
She followed me, her mind wandering. Minutes later, we started to climb a steep slope. Jane sighed, dragging her legs behind me. I was surprised to find some rarely-seen trees and flowers, and took many photos but Jane showed no interest. She stopped and sat on a rock, thirsty, sweaty and bored. I handed her a bottle of water and we took a break. “I missed my phone.” she complained as we continued climbing. Though unhappy, she just climbed along with me.
Reaching the top, Jane widened her eyes, shouting, “How wonderful!” She looked around dreamily, her eyes twinkling with wild excitement. A refreshing breeze brushed the mountain top, miles of trees spread out below us and birds chirped between branches. We sat on a large rock and ate sandwiches, enjoying the sounds, the smells and the sunlight. “Anyone still wants her phone ” I joked. She rolled her eyes, laughing out loud. The next morning, Jane danced to my room, crying, “Let’s hike around the lake today.” Sure, get our backpack then, I beamed, relieved and joyful.
【解析】【导语】本文以人物为线索展开,主要讲的是作者全家去湖边的一间小屋度假,他们都玩得很愉快,但是作者第三天发现他的妹妹Jane沉迷于手机,所以他决定让Jane和他一起出去爬山。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“她跟着我,心不在焉”可知,第一段可描写Jane虽然同意和作者一起爬山,但是感觉爬山很累,不如玩手机有趣。
②由第二段首句内容“登上山顶时,Jane睁大了眼睛,喊道:‘太棒了!’”可知,第二段可描写Jane到达山顶看到美景惊讶,从此爱上了户外活动。
2.续写线索:Jane勉强同意外出爬山——途中,Jane抱怨这次爬山体验——到达山顶,Jane被美景征服——从此爱上户外活动
3词汇激活
行为类
①休息一会儿:take a break/take a rest /have a rest
②抱怨:complain /make a complaint
③笑容满面:beam/be all smiles
情绪类
①惊讶的: surprised /astonished/amazed
②不高兴的:unhappy/ uncheerful/upset
③兴奋:excitement/thrill
【点睛】[高分句型1]Jane sighed, dragging her legs behind me. (使用非谓语作状语)
[高分句型2]She looked around dreamily, her eyes twinkling with indescribably wild excitement. (使用独立主格结构)
听力原文
1. C【原文】A: Do you mind if I borrow your car today, grandpa I don’t have to work today, so I’m going to take the children to the wildlife park.
B: Be my guest.
2. C【原文】A: Helen, it's me, Jack.
B: Hi, Jack, what's new
A: Nothing special. I'm calling to remind you of the basketball game tomorrow. I have got two tickets.
B: Thank you. I will be there on time.
3. B【原文】A: Do you mean to tell me you are not interested in English writing
B: That's right. I think it's difficult and of little use.
A: I can't agree with you. English writing is one of the basic skills and it is very important to learn it well. Besides, it's not so hard if you can put more efforts.
4. B【原文】A: I think we should buy the downtown apartment. Imagine living next to a shopping mall.
B: The one outside the city has more space, though.
A: It's certainly cheap, but do you want to spend three hours getting to work every day
B: No, I don't.
5. A【原文】A: Have you been to that new health club yet
B: Yeah, I tried the running machine last week. It was great and there was a personal fitness instructor for each member. That’s the best service offered by a health club I’ve ever known.
【答案】6. B 7. A
【原文】A: When I grow up, I want to be a businesswoman just like you.
B: Why, sweetie
A: Because I want to have a shop with all the things I like, then I never have to buy anything. I can just take whatever I want.
B: That sounds like a great idea, darling. What kind of things will you have in your shop
A: Sweets, of course. You know they are my favorite things and I will have biscuits, puppies, nice dresses and bicycles.
B: Why bicycles You need only one bicycle, don’t you
A: I want to have bicycles for all my friends, too.
8. A 9. B
【原文】A: Hey Lisa, this weekend we’re having a birthday party for Ted. I’d like you to come.
B: Oh, Edward, I’d love to. When is it
A: Seven o’clock this Saturday at my house, we are going to order a Pizza, play some games and watch a video.
B: It sounds fun, but I promised to go out with Jane on Saturday night.
A: Well, why don’t you bring her along
B: Really That would be great. Oh, I can take some dessert.
A: Ted would enjoy it. I also need to make some decorations. Would you like to come in advance and help me
B: Sure.
10. B 11. A 12. C
【原文】A: Have you handed in your exercise book, Bobby
B: I’m sorry, I have not Mrs green. I’ve already finished the exercise, but I can’t find my exercise book anywhere now.
A: Really I don’t understand why you are always forgetting to hand in your exercise book. You are lying.
B: Mrs Green, but it is true this time.
A: I’m really angry with you. If you don’t tell me the truth, I’ll have to ring up your parents after class.
B: Please don’t. My parents have gone to Mexico for their holidays last Friday.
A: I don’t believe you. It was yesterday that I saw your parents in the supermarket. You are very clever but you never spend your time doing your maths exercises. Sit down, please. I want to talk with you.
13. A 14. B 15. C 16. A
【原文】A: Carol, there's good news. Mum will go back to school.
B: Wow, I'm so glad to hear that. She majored in finance at college, but I know she has always been interested in history and literature.
A: That's it. She has been accepted into Stanford University as a graduate student to study archaeology. Moreover, she has won a full scholarship and doesn't need to worry about tuition fees.
B: I'm afraid mum couldn't handle household chores and study at the same time. Look! The house is in a mess, especially your bedroom. You ought to help with the housework.
A: Indeed but I have to go to the library to do my part time work now.
B: Well, I will help you do the cleaning this time.
A: Thanks, Carol.
B: By the way, could you help me return this book
A: Of course.
17. B 18. C 19. A 20. A
【原文】Old people have worked hard all their life and should be shown appreciation and kindness. This idea of appreciating the elderly stayed in my head. And I decided it was time to start up an organization to help them. So in 2013, two years after I entered Orange High School, I founded an organization called Love for the Elderly. My interest in writing led me to create the organization where people from all across the globe send letters filled with kindness and joy. I then send these letters to senior centers and nursing homes all across the country. Up to now, I have collected over 1,000 letters and their response has been truly unforgettable. This past month, I had the opportunity to receive 100 dollars as the prize I won in a contest. This money has been of great help for my organization for we don’t get much money from the government. Next, I plan to set up a food bank for old people in my city.
【答案】21. A 22. D 23. D
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了2025年最受期待的四部电影,包括《魔法坏女巫2》、《阿凡达:火与灰》、《小妖怪的夏天:从前有座浪浪山》和《刺杀小说家2》,并简要概述了每部电影的剧情和上映时间。
【21题详解】
细节理解题。根据“Wicked: For Good”中的“In December 2024, the movie Wicked took us on an adventure into the magical Land of Oz. However, it only tells the first half of the story. Do you want to know what happens to its lead characters Elphaba and Glinda Make sure to check it out in cinemas in November to find out! (2024年12月,电影《魔法坏女巫》带我们踏上了前往魔法之地奥兹国的冒险之旅。然而,它只讲述了故事的前半部分。你想知道它的主角艾尔法巴和格林达后来怎么样了吗?一定要在11月去电影院看看!)”可知,如果你对冒险电影感兴趣,可以选择《魔法坏女巫2》( Wicked: For Good)。故选A项。
【22题详解】
细节理解题。根据“A Writer’s Odyssey 2”中的“A Writer’s Odyssey, based on Chinese author Shuang Xuetao’s novel, enjoyed box-office success when it came out in 2021. This year, the follow-up is expected to tell the fantasy story of its lead character in two parallel (平行的) worlds. (《刺杀小说家》改编自中国作家双雪涛的小说,2021年上映时票房大卖。今年,续集预计将在两个平行的世界里讲述主角的奇幻故事。)”可知,《刺杀小说家2》改编自小说。故选D项。
【23题详解】
细节理解题。根据“Wicked: For Good”中的“In December 2024, the movie Wicked took us on an adventure into the magical Land of Oz. However, it only tells the first half of the story. Do you want to know what happens to its lead characters Elphaba and Glinda Make sure to check it out in cinemas in November to find out!(2024年12月,电影《魔法坏女巫》带我们踏上了前往魔法之地奥兹国的冒险之旅。然而,它只讲述了故事的前半部分。你想知道主角艾尔法巴和葛琳达的结局吗?一定要在11月去电影院看看!)”、“Avatar: Fire and Ash”中的“Canadian director James Cameron’s third Avatar movie will certainly be a big hit this winter. (加拿大导演詹姆斯·卡梅隆的第三部《阿凡达》电影无疑将成为今年冬天的一大热门。)”、“Nobody: Lang Lang Ago”中的“In the summer of 2025, the animation movie Nobody: Lang Lang Ago will bring back the story of the pig monster in cinemas. (2025年夏天,动画电影《小妖怪的夏天:从前有座浪浪山》将把猪妖的故事带回电影院。)”以及“A Writer’s Odyssey 2”中的“A Writer’s Odyssey, based on Chinese author Shuang Xuetao’s novel, enjoyed box-office success when it came out in 2021. This year, the follow-up is expected to tell the fantasy story of its lead character in two parallel (平行的) worlds. (《刺杀小说家》改编自中国作家双雪涛的小说,2021年上映时票房大卖。今年,续集预计将在两个平行的世界里讲述主角的奇幻故事。)”可知,这四部电影的共同点是它们都是之前电影的续集,继续了之前电影的故事。故选D项。
24.D 25.A 26.D 27.C
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了新生Jamie在高中第一天的经历和感受,以及她在面对首个大型项目挑战时如何在同学帮助下获得成功的故事。
24.细节理解题。根据第二段中“As she walked down the hallways, Jamie couldn’t help but feel worried. The older students seemed so confident, while she felt small and unimportant. But Jamie was determined to succeed, no matter what challenges came her way. (当Jamie走在走廊上时,她不禁感到担心。高年级的学生看起来很自信,而她却觉得自己渺小而不重要。但Jamie下定决心要成功,无论遇到什么挑战。)”可知,Jamie在进入高中的第一天感到担忧但下定决心要成功。故选D项。
25.细节理解题。根据第三段中“It wasn’t long before Jamie was faced with a challenge. In her first week of school, she was assigned (分派) a project that required a lot of research and planning. (没过多久,Jamie就面临了一个挑战。在学校的第一周,她被分配了一个需要大量研究和规划的项目。)”可知,Jamie在学校的第一周被分配了一个需要大量研究和规划的项目。故选A项。
26.细节理解题。根据第四段“Jamie’s classmates began to notice how hard she was working, and they started to offer her help and support. They gave her advice on how to manage her time better, and they shared their tips for getting through assignments. With their help, Jamie was able to complete the project on time and with great success. (Jamie的同学们开始注意到她学习有多努力,他们开始给她提供帮助和支持。他们就如何更好地管理时间给了她建议,还分享了完成作业的技巧。在他们的帮助下,Jamie能够按时并成功地完成了项目。)”可知,Jamie的同学们在注意到她有多忙后,主动给她提供了鼓励和帮助。故选D项。
27.推理判断题。根据最后一段“From that day on, Jamie realized that high school was not a challenge to be faced alone. With the help and support of her classmates, she was able to deal with any difficulty that came her way. And as she grew more confident in herself and her abilities, she knew that she was destined (注定) for great things. (从那天起,Jamie意识到高中生活并不是要独自面对的挑战。在同学们的帮助和支持下,她能够应对遇到的任何困难。随着她对自己和自身的能力越来越有信心,她知道自己注定会成就大事。)”可知,Jamie在面对困难时得到了同学们的帮助和支持,并成功地完成了任务,这让她对高中未来生活充满了希望。故选C项。
28.D 29.B 30.B 31.C
【导语】本文是一篇说明文。文章指出“母语并非天然最牢固”,强调重新学习或拾回家族遗产语言虽令人畏难,却能显著提升个人归属感与自尊,并以Jenny Liao重拾广东话、借此与父母重建亲密关系的实例,说明语言在联结亲情、传承家族记忆中的强大力量。
28.推理判断题。根据第二段中的“So you’d think that means your mother language is by default your strongest, most comfortable language, right Wrong. While you might think learning a language is like riding a bicycle, something you never forget how to do, it’s easy to lose language fluency without practice.(所以你会认为这意味着你的母语默认是你最强大、最舒服的语言,对吗?错了。虽然你可能认为学习一门语言就像骑自行车,你永远不会忘记怎么做,但如果不练习,很容易失去语言的流畅性)”可知,文章先给出“母语=最牢固语言”这一直觉观点,随后用“Wrong”直接否定,并举例说明不练习就会退化。由此推知,作者对“母语是最强的”这一观点持相反的态度。故选D。
29.细节理解题。根据第三段中的“Studies show that people who learn a heritage language (that is, one connected to their family history, whether they grew up speaking it or not) experience improved self-esteem (自尊) and safety in their identities (身份).(研究表明,学习一门传统语言(即与家族历史有关的语言,无论他们在成长过程中是否说这种语言)的人会增强自尊,并对自己的身份产生安全感)”可知,研究指出学传统语言会增强自尊,并对自己的身份产生安全感,也就是“更强的归属感”。故选B。
30.推理判断题。根据第四段中的“Jenny Liao’s article, Forgetting My First Language, details how her Cantonese slowly became rusty (荒疏的) after years of living away from home. Eventually, weekly phone calls with her parents only became possible through translation apps. The inability to communicate fluently had made their relationship shallow. Resolving to close these gaps, Liao threw herself into practicing Cantonese.(Jenny Liao的文章《忘记我的第一语言》详细描述了在离家多年后,她的广东话是如何慢慢生疏的。最终,她只能通过翻译软件才能每周与父母通话。无法流利地交流使他们的关系变得肤浅。为了弥补这些差距,廖女士全身心地投入到广东话的练习中)”及“Before long, she found she could have deeper conversations with her parents. Their relationship grew closer, even though her Cantonese only improved moderately. It’s a demonstration of the impressive power of language to bring families together.(不久之后,她发现自己可以和父母进行更深入的对话。他们的关系越来越亲密,尽管她的广东话水平只是略有提高。这是语言将家庭团结在一起的强大力量的展示)”可知,第四段整段用Jenny Liao重拾广东话、修复亲子关系的实例,说明重新学习母语的价值,属于“举例法”展开。故选B。
31.词句猜测题。根据最后一段中的“Learning or relearning a heritage language can sound pretty intimidating at first. But the hard work invested proves to be rewarding and worthwhile.(学习或重新学习一门传统语言一开始听起来可能相当intimidating。但事实证明,付出的努力是有回报的,也是值得的)”可知,前后句意存在转折关系,对比选项可知,划线词intimidating与frightening“吓人的”最为接近。故选C。
32.A 33.C 34.B 35.C
【导语】本文为一篇说明文,介绍了敦煌研究院借助华为推出的人工智能平台,帮助游客领略敦煌艺术之美。
32.细节理解题。根据文章第二段“Using Huawei’s latest Hetu technology, visitors are able to see the detailed (细节的) contents of the Dunhuang Art Murals (壁画) outside the caves, through their Huawei mobile phones. This will reduce the time tourists spend inside the cave, helping the protection of the cultural relics, while at the same time helping to increase the amount of information visitors can get. It is also considered to be a new way of promoting Dunhuang Art.(借助华为最新的“赫图”技术,游客能够通过他们的华为手机在洞外看到敦煌壁画的详细内容。这将减少游客在洞内停留的时间,有助于保护这些文物,同时也能增加游客获取的信息量。这也被认为是推广敦煌艺术的一种新方式。)”可知,文章提到了“赫图”技术能减少游客待在洞里的时间,能帮助协助保护文物及为游客提供更多信息,并没有提到会减少游客的花销。故选A。
33.细节理解题。根据文章第三段“The Dunhuang Academy has used digital technology to protect the research and exploration of Dunhuang Grottoes since the early 1990s.(自20世纪90年代初以来,敦煌研究院就利用数字技术来保护敦煌石窟的研究与探索工作。)”可知,现在是21世纪20年代,所以敦煌研究院已经使用数字技术接近30年了。故选C。
34.推理判断题。根据文章最后一段“In the future, Dunhuang Academy will continue to work with Huawei to create more colorful virtual (虚拟的) content to enrich the experience of Mogao Art on the platform, helping people around the world get to know Dunhuang Art better.(未来,敦煌研究院将继续与华为合作,创作更多丰富多彩的虚拟内容,以丰富该平台上莫高艺术的展示体验,帮助世界各地的人们更好地了解敦煌艺术)”可推知,敦煌和华为之间合作,作者持有希望的态度。故选B。
35.主旨大意题。根据文章第一段“On the evening of April 8, Dunhuang Academy and Huawei jointly launched (发布) a brand-new technology-driven tour experience at the Mogao Grottoes (莫高窟). Using Huawei’s newly-released Hetu artificial intelligence platform, coupled with the output of the Digital Dunhuang project, visitors to the Mogao Grottoes can enjoy an amazing experience before entering the attraction.(4月8日晚,敦煌研究院与华为在莫高窟共同推出了一个全新的技术驱动型游览体验。借助华为新发布的“赫图”人工智能平台,并结合“数字敦煌”项目的成果,莫高窟的游客在进入景点之前就能享受到一场精彩绝伦的体验。)”可知,本文介绍了敦煌研究院借助华为推出的人工智能平台,帮助游客领略敦煌艺术之美,C选项“人工智能技术助力游客领略敦煌艺术之美”符合本文主旨大意。故选C。
36.C 37.D 38.G 39.F 40.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了学习新技能的重要性以及如何有效地学习新技能的方法。文章强调了学习新技能对个人发展的益处,并提供了一些实用的学习策略。
36.根据上文“Is it ever too late to learn a new skill The answer is: absolutely not!(学习新技能是否为时已晚?答案是:绝对不是!)”以及下文“It can change your life in many ways—from boosting your career to helping you discover a new interest. All you need is focus and some helpful learning strategies.(它可以在很多方面改变你的生活——从提升你的职业生涯到帮助你发现新的兴趣。你所需要的只是专注和一些有用的学习策略)”可知,上文说的是学习新技能并不晚,下文说的是新技能可以在很多方面改变你的生活,可推理出这里强调了学习新技能在任何年龄都是有益的,与C项“Learning new things is beneficial at any age.(在任何年龄学习新事物都是有益的)”表达的含义一致,故选C项。
37.根据下文“There are many learning materials that are free to use, including textbooks, online videos, and even blog posts. Do an online search for sources and check your local library for helpful books.(有许多免费的学习材料,包括教科书、在线视频,甚至博客文章。在线搜索资料,并查看你当地的图书馆是否有有用的书籍)”可知,下文说的是有许多免费的学习材料,包括教科书、在线视频,甚至博客文章,可推理出空白处说的是可以通过多种免费资源自学,与D项“You can learn new things without paying for a class.(你可以不用付费上课就能学习新事物)”表达的含义一致,故选D项。
38.根据上文“Learn through practical experience. The most effective way to learn something is just to do it! Books and tutorials (教程) are excellent primers (入门指南), but try to start performing the new skill as soon as possible. Learn through trial and error rather than spending all your time on theories and memorization.(通过实践经验学习。学习某样东西最有效的方法就是去做!书籍和教程是很好的入门指南,但尽量尽早开始练习新技能。通过尝试和错误来学习,而不是把所有时间都花在理论和记忆上)”可知,这里强调了将所学知识应用到实践中,与G项“Apply the ideas you’ve learned and find out what works best for you in practice.(应用你所学到的知识,并找出在实践中对你最有效的方法)”表达的含义一致,故选G项。
39.根据上文“Teach someone else. Teaching a skill enables you to understand it better. Why By teaching someone else, you first have to think about the skill or subject and break it down into easily explainable pieces.(教别人。教一种技能能让你更好地理解它。为什么?通过教别人,你首先必须思考这种技能或主题,并将其分解成易于解释的部分)”可知,上文说的是通过教别人,可推理出这里强调了教别人能帮助自己更好地理解所学内容,与F项“The better you can explain something, the better you understand it.(你越能解释清楚某件事,你就越能理解它)”表达的含义一致,故选F项。
40.根据下文“A plan will help you stay on track with your new pursuit (爱好). Devote at least 20 hours to learning the skill; research shows that spending 20 hours on any skill will greatly improve your understanding and ability. Reserve practice time for days when you have plenty of free time and the time of day when you feel most alert(机敏的).(一个计划能帮助你保持对新爱好的关注。至少花20个小时学习这项技能;研究表明,花20个小时在任何技能上都能大大提升你的理解和能力。预留练习时间在你有大量空闲时间的日子和你感觉最机敏的时间)”可知,下文提到了一个计划能帮助你保持对新爱好的关注,可推理出这里提到了制定学习计划的重要性,与B项“Set a study or practice schedule.(制定一个学习或练习计划)”表达的含义一致,故选B项。
41.A 42.C 43.B 44.A 45.C 46.D 47.B 48.A 49.C 50.C 51.B 52.D 53.B 54.A 55.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了邮递员为失去双脚的女孩送信时被她深深触动,而女孩发现邮递员总光脚送信,便送了他一双鞋,展现了人间最朴素的善意。
41.考查动词词义辨析。句意:一个小女孩回答说:“来了!请稍等!”A. answered回答;B. greeted问候;C. laughed大笑;D. contacted联系。根据上文“One day, an old postman knocked on the door of a house and said loudly, “Take the letter.””可知,老邮递员敲门喊话让住户拿信,小女孩是回答自己马上来拿。故选A。
42.考查副词词义辨析。句意:但即使过了10分钟,也没人来。A. right正好;B. shortly不久;C. even甚至,即使;D. still仍然。根据上文“Coming! Please wait!”和下文“after 10 minutes, nobody came”可知,小女孩明明说请邮递员稍等就会来,但是即使过了10分钟,也没人来。故选C。
43.考查形容词词义辨析。句意:邮递员很生气。A. sharp锋利的;B. angry生气的;C. awkward尴尬的;D. wicked邪恶的。根据上文“But _____2_____ after 10 minutes, nobody came.”可知,邮递员等了10分钟,也没人来,因此会很生气。故选B。
44.考查形容词词义辨析。句意:他震惊地发现,在他面前的是一个没有脚的女孩。A. shocked震惊的;B. intelligent聪明的;C. odd奇怪的;D. positive积极的。根据下文“but how will I be able to give her feet”可知,邮递员发现的是女孩没有脚,因此会很震惊。故选A。
45.考查名词词义辨析。句意:他震惊地发现,在他面前的是一个没有脚的女孩。A. fingers手指;B. hands手;C. feet脚;D. arms手臂。根据下文“but how will I be able to give her feet”可知,邮递员发现的是女孩没有脚。故选C。
46.考查名词词义辨析。句意:邮递员安静地把挂号信递给她,拿了她的签名就走了。A. mail邮件;B. poster海报;C. alarm警报;D. signature签名。根据上文“The postman quietly gave the registered letter”可知,小女孩收到的是挂号信,挂号信在投递时要求可靠人员进行签收,因此是指拿了她的签名就走了。故选D。
47.考查副词词义辨析。句意:从那以后,如果有邮件来,邮递员就会耐心地在门口等着。A. anxiously焦虑地;B. patiently耐心地;C. sadly悲伤地;D. quietly安静地。根据下文“but how will I be able to give her feet”可知,邮递员发现了女孩没有脚,因此会体谅她的处境,耐心地在门口等着。故选B。
48.考查动词词义辨析。句意:渐渐地,他们之间产生了互动和亲密感。A. grew产生;B. changed改变;C. applied申请;D. investigated调查。根据上文“From then on, the postman would wait _____7_____ at the door if any mail came.”和下文“When the postman came for another delivery, the girl handed him a box as a gift.”可知,邮递员会在门口等着小女孩拿邮件,小女孩则给邮递员送礼物,说明两人之间产生了互动和亲密感。故选A。
49.考查形容词词义辨析。句意:在一个下雨天,给女孩送完邮件后,他的脚印留在了潮湿的土壤上。A. snowy下雪的;B. windy多风的;C. rainy下雨的;D. sunny晴朗的。根据下文“on the wet soil”可知,土壤是潮湿的,因此是一个下雨天。故选C。
50.考查名词词义辨析。句意:在一个下雨天,给女孩送完邮件后,他的脚印留在了潮湿的土壤上。A. packages包裹;B. clothes衣服;C. footprints脚印;D. keys钥匙。根据下文“were left on the wet soil.”可知,邮递员的脚印留在了潮湿的土壤上。故选C。
51.考查名词词义辨析。句意:女孩记下了他脚的尺寸。A. picture图片;B. size尺寸;C. facility设施;D. sight视线。根据下文“She saw me barefoot (光脚) and gave me a pair of shoes”可知,小女孩给邮递员送的是鞋,因此是记下了他脚的尺寸。故选B。
52.考查动词词义辨析。句意:邮递员犹豫了一下,说:“我怎么能接受你的礼物呢?”A. panic恐慌;B. burn燃烧;C. select选择;D. accept接受。根据上文“The postman hesitated (迟疑) and said”可知,邮递员犹豫的是自己不能接受女孩的礼物。故选D。
53.考查动词词义辨析。句意:小女孩坚持说:“请不要拒绝,否则我会很难过的。”A. break打破;B. refuse拒绝;C. donate捐赠;D. waste浪费。根据下文“or I’ll feel sad”可知,小女孩劝邮递员不要拒绝,否则自己会很难过。故选B。
54.考查名词词义辨析。句意:回到家,邮递员打开盒子,看到里面有一双鞋。A. shoes鞋子;B. gloves手套;C. socks袜子;D. glasses眼镜。根据下文“She saw me barefoot (光脚) and gave me a pair of shoes”可知,盒子里有一双鞋。故选A。
55.考查形容词词义辨析。句意:他不敢相信那个小女孩如此关心他。A. specific具体的;B. organized有条理的;C. serious严肃的;D. concerned关心的。根据下文“She saw me barefoot (光脚) and gave me a pair of shoes”可知,小女孩给总是光脚的邮递员送了一双鞋,因此是指如此关心他。故选D。
56.truth 57.to keep 58.it 59.more 60.from 61.a 62.are advised 63.exercising 64.relaxed 65.and
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了帮助青少年保持健康的方法是关注自己的饮食和有规律的运动。
56.考查名词。句意:事实是,健康饮食加上规律锻炼是保持健康的唯一方法。空处作is的主语,用名词,true为形容词,对应的名词为truth,意思为:真相。故填truth。
57.考查非谓语动词。句意同上。the only way to do sth.意思为:做……的唯一方式,空处用不定式作后置定语。故填to keep。
58.考查it作形式主语。句意:在你青少年时期,要确保为身体提供足够的能量是非常重要的。to give your body the energy it needs为句子真正的主语,空处用it作形式主语。故填it。
59.考查比较级。句意:少女每天大约需要2200卡路里的热量,而男孩则需要多一些。a bit修饰比较级,此处表示男孩需要的热量比女孩多一点,用much的比较级more。故填more。
60.考查介词。句意:医生建议,您每日摄入的卡路里中,应有50%来自米饭、面包、蔬菜和水果。空处缺少介词,表示卡路里的来源,用介词from,come from意思为:来自。故填from。
61.考查冠词。句意:你还需要大量饮水,每天大约要喝6到8杯水。表示“一天6-8杯水”为泛指,day以辅音音素开始发音,不定冠词用a。故填a。
62.考查动词时态和语态。句意:建议青少年每周至少进行五次锻炼,每次锻炼时长为30分钟。Teenagers与advise为被动关系,且描述客观事实,用一般现在时的被动语态,主语为复数。故填are advised。
63.考查非谓语动词。句意同上。spend+时间+doing sth.意思为:花费时间做某事。故填exercising。
64.考查形容词。句意:当你进行锻炼时,你的身体会分泌出一些物质,这些物质会让你感到放松。feel后缺少形容词作表语,表示人物感受,用relax的对应形容词relaxed。故填relaxed。
65.考查连词。句意:它甚至能帮助你在夜间更好地入睡,且让你在学习时更加专注和自信。根据句意,夜间更好入睡,白天学习时更专注和自信,help与let构成并列结构,用and连接。故填and。

展开更多......

收起↑

资源预览