Unit 5 A healthy lifestyle 单元限时检测(含解析)译林版(2024)七年级英语上册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 5 A healthy lifestyle 单元限时检测(含解析)译林版(2024)七年级英语上册

资源简介

Unit 5 A healthy lifestyle单元限时检测
I. 单项选择
( ) 1. —My daughter seldom has ______ dinner.
—It is ______ unhealthy habit. You must ask her to change it.
A. /;an B. the; an C. /;a D. the; a
( ) 2. [2025江苏徐州调研] —Can I have some ______ I’m hungry.
—OK, wait a minute. I’ll give it to you at once.
A. eggs B. juice C. orange D. bread
( ) 3. [2025江苏淮安质检] All the ______ enjoy ______ on 8 March, because it is their own holiday.
A. woman; them B. woman; themselves
C. women; themselves D. women; them
( ) 4. [2025江苏常州调研] —Daniel’s lifestyle isn’t healthy and he plans ______ it.
—I wish him good health.
A. change B. to change C. changing D. changes
( ) 5. [2025江苏南京调研] How many ______ do you want for breakfast every morning
A. glass of apple juice B. glass of apple juices
C. glasses of apple juice D. glasses of apples juice
( ) 6. [2025江苏无锡质检] Kitty goes running to keep ______ every day, because she thinks running is good for her ______.
A. health; health B. healthy; health
C. health; healthy D. healthy; healthy
( ) 7. Hurry up, and I don’t want to ______ the beginning of the film.
A. fill B. spend C. keep D. miss
( ) 8. We don’t have ______ snacks for the party tomorrow. Could you buy some more at the bakery after work
A. little B. enough C. few D. most
( ) 9. —Michael looks very tired in class.
—He ______ to watch a football game last night.
A. got up B. grew up C. stayed up D. put up
( ) 10. —Shall we make a cake for Tina as a birthday gift
—______. It will give her a big surprise.
A. Good idea B. I’m sorry
C. You’re welcome D. That’s all right
II. 完形填空
[2024江苏淮安期末] The good diet and lifestyle are very important for our
11 . If we don’t eat the 12 kinds of foods, we may have some healthy problems.
People eat different 13 in different countries of the world. In 14 countries, people eat rice every day. Sometimes they eat it two 15 three times a day for breakfast, lunch or dinner. They usually eat it 16 meat and vegetables.
Japanese people eat lots of 17 because many Japanese live near the sea, and they 18 eat a lot of rice. In Western countries, such as Britain, Australia and the USA, the most 19 food is bread and 20 . You can see people always eat potatoes for their meals. But they can cook potatoes in many different 21 .
Some people eat only fruit and vegetables. They . do not eat 22 meat or anything that comes from animals. They only 23 the food from plants. They say that the food from plants 24 better for us than meat. They think they can keep 25 with the food from plants.
( ) 11. A. health B. energy C. hair D. money
( ) 12. A. small B. wrong C. right D. glad
( ) 13. A. foods B. drinks C. vegetables D. snacks
( ) 14. A. every B. some C. each D. all
( ) 15. A. and B. but C. or D. so
( ) 16. A. for B. to C. with D. in
( ) 17. A. the fish B. fish C. the bread D. bread
( ) 18. A. too B. also C. either D. to
( ) 19. A. interesting B. worst C. sweet D. important
( ) 20. A. pork B. tomatoes C. carrots D. potatoes
( ) 21. A. ways B. way C. family D. families
( ) 22. A. some B. any C. each D. no
( ) 23. A. smell B. eat C. show D. find
( ) 24. A. am B. is C. are D. be
( ) 25. A. beautiful B. bad C. enough D. fit
III. 阅读选择 (18 分)
A
[2024 江苏连云港期末] It is summer. The sun is shining brightly. The grasshopper (蚂蚱) is playing here and there. He has a good time. The ants (蚂蚁) are busy doing something. The grasshopper thinks it is crazy (疯狂的) of the ants to work hard on such a hot day.
The big ant is busy carrying food home. The grasshopper doesn’t understand why he is working so hard.
“Why not come and chat with me ” says the grasshopper. “Don’t work so hard.”
“I am working to save food for the winter,” says one of the ants. “I think you should do the same.”
“Winter is far away. There is lots of food everywhere. Stop e to sing and dance with me,” says the grasshopper. But the ants don’t stop and go on with hard work.
When winter comes, the grasshopper looks around for food in the cold. He is very cold and hungry. He is going to die (死) because of having no food. He suddenly thinks of the ants.
The grasshopper comes to the ants’ house for food. There he sees the ants are having a good time with a lot of food.
—Taken from Aesop’s Fables
( ) 26. How does the grasshopper feel in summer
A. Hungry. B. Sad. C. Happy. D. Lucky.
( ) 27. What is the big ant doing when he sees the grasshopper
A. He is playing here and there.
B. He is sleeping at home.
C. He is carrying food to his home.
D. He is talking with his friends.
( ) 28. What does the grasshopper do after he hears the ant’s words
A. He still plays. B. He begins to work.
C. He helps the ants. D. He goes away.
( ) 29. What happens to the grasshopper in winter
A. The grasshopper begins to save food.
B. The grasshopper has much food.
C. The grasshopper has a good time with the ants.
D. The grasshopper has no food and death (死) is waiting for him.
B
[2024 江苏淮安期末] To stay healthy in your life, it is really important for you to have a balanced diet every day. You need to make sure you are putting the right food into your body to give you enough energy.
Control the amount of sugary and salty foods you eat each day, like biscuits, chocolate and crisps.
Try to drink water instead of fizzy drinks(汽水),and don’t drink them before going to bed because they aren’t good for your teeth and can keep you awake at night!
Try to eat five portions(份)of fruit and vegetables a day or more if you can. The top tip: One portion is about a handful(一把)。
Foods like potatoes, bread, cereals(谷类植物),rice and noodles should make up about a third of the food you eat. They are a great source of energy, so try to include them in each of your main meals: breakfast, lunch and dinner.
Milk, cheese and yogurt are great sources of calcium(钙)which makes teeth and bones strong. You need to make sure you have some every day.
Meat, eggs and beans give us protein, vitamins and minerals(矿物质)which help us grow strong and healthy—you need some of these every day too. Try to eat these foods at your lunch and dinner each day.
( ) 30. What should we do in order to stay healthy
A. Eat more sugary and salty foods.
B. Eat more delicious foods.
C. Drink as many fizzy drinks as possible.
D. Have a balanced diet.
( ) 31. Which of the following is bad for your teeth according to the passage
A. Fizzy drinks. B. Bread. C. Salt. D. Fresh juice.
( ) 32. Where can we get protein, vitamins and minerals in our daily diet
A. From beef, eggs and beans.
B. From beans, eggs and cereals.
C. From noodles, bread and rice.
D. From rice and fish.
( ) 33. Which shows the correct structure of the passage
A.①②③④⑤⑥⑦
B. ①②③④⑤⑥⑦
C. ①②③④⑤⑥⑦
D. ①②③④⑤⑥⑦
( ) 34. Where can we find this passage
A. In an art magazine.
B. In a sports newspaper.
C. In a guidebook.
D. In a health magazine.
C
【2025原创】What is your favourite food Most older people answer “meat with cooked vegetables”. But most kids say that their favourite foods are hamburgers, chips, pizza and sandwiches. We call this kind of food “fast food”.
It is called “fast food” because it doesn’t take a long time to cook. In most restaurants, people wait for about 20 minutes to get food. But in fast-food restaurants, you can get food in only five minutes.
Many people think that fast food isn’t healthy, but this isn’t always true. It’s important to know what makes food healthy. For example, too much fried food isn’t healthy, so it’s a good idea to mix fried food with vegetables and juice. Have pizza sometimes if you like it, but eat it with salad and juice.
A healthier fast-food option is shawarma, a popular dish originally from the Middle East. This is a very good choice if you want something quickly. Sandwiches are also healthy, but it’s important to eat them only in clean restaurants.
Sometimes, it’s all right to have a sweet dessert at the end of your meal, but don’t always eat cakes, ice cream, and sweets. Choose fresh fruit sometimes. It’s very healthy and tasty too!
( )35. How does the writer start the passage
A. By asking a question. B. By giving an example.
C. By telling a story. D. By stating a fact.
( ) 36. What’s the advantage of fast food
A. It is easy to make. B. It is very cheap.
C. It is quick to get. D. It tastes better.
( ) 37. Which of the following is TRUE about fast food
A. It is always unhealthy.
B. It should never be eaten.
C. It is only for children.
D. It can be part of a balanced diet.
( ) 38. Which of the following is mentioned as a healthier fast-food option
A. Pizza. B. Hamburgers. C. Shawarma. D. Ice cream.
( ) 39. Where may you find this passage
A. In a cookbook.
B. In a health magazine.
C. In a restaurant menu.
D. In a history textbook.
IV. 阅读理解—七选五
Why do you seldom see windows in supermarkets 40
One of them is that supermarkets try to keep people inside longer, “People won’t see the outside world easily,” says a shopkeeper (售货员). “You won’t know if it is rainy or sunny outside, You may even forget (忘记) that someone is waiting for you outside. 41 ” It really gives you an immersive (沉浸式的) shopping experience (体验).
Keeping daylight out of supermarkets can also help store products (储存商品). 42 Too much sunshine can even make some products look not as new as before.
Having windows in the supermarkets would take up the space (空间) to put products.” 43 They can hold some heavy shelves (架子),” says a building worker.
What’s more, windows cost much and the owners of supermarkets want to keep the building costs lower. 44 Bad guys may come into their supermarkets through the windows.
Ⅴ.任务型阅读
The World Health Day is on April 7th. All of us want to be healthy. But some boys and girls don’t know how to be healthy. They watch TV or play computer games for a long time in their rooms. Then they get fat. Do you want to know how to be healthy Here are some ways for you.
First, we must have good eating habits. It’s important (重要的) to have breakfast, lunch and dinner at the right time when we are busy. And we need to eat fruit and vegetables, they can give us Vitamins. Having a cup of milk in the morning is also good, because it can give us Calcium we need. Second, we can do some sports. It helps us have a strong body after weeks or months. And it’s also a rest of our mind.
They are not difficult for us. Don’t wait. Just do it!
How to Keep 45
Facts (事实) Some students spend (花费) much 46 watching TV or playing computer games in their rooms, then they get fat.
47 ☆Have good eating habits. Have 48 meals at the right time. Eat vegetables and fruit. Drink milk. ☆Do some sports. It helps us have a strong body after weeks or months. It’s also a rest of our mind.
Conclusion (结论) It’s 49 for us. Just do it!
Ⅵ. 综合填空
Jack is 12 years old. He is a student. He likes 50 (hamburger) and chocolate. He doesn’t like eating vegetables 51 fruit. He is fat. Today 52 (be) Sunday. Jack gets up at seven o’clock in the morning. Then he has breakfast 53 home. He has a piece of bread and a sandwich 54 breakfast. Jack goes 55 (shop) at 9:00 in the morning. He wants to buy new clothes, but he is not happy in the shop. Why He 56 (find) a nice T-shirt 57 it’s too small for him. When he gets home, Jack says to 58 (he) parents, “I don’t want to be fat! And I want to be healthy!” his father asks him 59 (exercise) and eat healthy food. Jack agrees.
Ⅶ.书面表达
60. [2024江苏扬州期末]“民以食为天”,食品安全和健康受到越来越多的关注和重视。请你以“Say No to Junk Food”为题,根据以下要点写一篇英语短文。
要点:(1)垃圾食品尽管美味,但对健康无益,而且其过多的包装会产生更多的
垃圾;
(2)远离垃圾食品,选择正确的生活方式:①三餐要有规律,少吃零食;②多吃蔬菜和水果等,以提供身体必需的营养;③多参加户外活动。
要求:(1)词数80左右,开头与结尾已给出,不计入总词数;
(2)内容必须包括上述所有要点,可适当进行发挥;
参考词汇:过多包装 over packaging;有规律地 regularly;营养 nutrition
Say no to junk food
Nowadays, more and more attention has been paid to food safety and health. As
far as I am concerned, we should say no to junk food.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
In a word, a healthy diet with less junk food can help make us stronger and s
tronger.
Unit 5 A healthy lifestyle单元限时检测答案
快速对答案 1—5 A D C B C
6—10 B D B C A
A 句意为:——我女儿几乎不吃晚饭。——这是一个不健康的习惯。你必须让她改变它。have dinner 为固定搭配,意为“吃晚饭”,故排除选项 B 和 D;第二空表示泛指,且 unhealthy 的发音以元音音素开头,故第二空用 an。
D 句意为:——我能吃一些面包吗?我饿了。——好的,等一下。我马上把它给你。根据 some 和 “I’m hungry.” 以及 I’ll give it to you 可知是要吃一些东西,且此处应用不可数名词,bread 符合语境。故选 D 项。
C 根据 All the 可知,第一空用复数名词 women; enjoy oneself 意为“玩得开心”,是固定短语,第二空应用反身代词themselves。故选C项。
B 句意为:——丹尼尔的生活方式不健康,他计划改变它。——我祝愿他身体健康。plan to do sth 意为“计划做某事”,为固定搭配。故选 B 项。
C apple 作定语修饰 juice, apple 要用单数形式,排除 D 项;How many 后接可数名词复数,故选 C 项。
B 句意为:基蒂每天去跑步来保持健康,因为她认为跑步对她的健康有好处。“keep+形容词”表示保持某种状态,所以第一空用形容词 healthy;形容词性物主代词 her 后接名词,所以第二空用名词 health。故选 B 项。
D 句意为:快点儿,我不想错过电影的开头。根据语境可知,“我”不想错过电影的开头,故选 D 项。
B 句意为:明天的聚会我们没有足够的零食。下班后你能去面包店再买点吗?根据 “Could you buy some more at the bakery after work ” 可知,没有足够的零食了。故选 B 项。
C 句意为:——迈克尔在课堂上看起来很累。——昨晚他熬夜看了一场足球赛。根据 looks very tired 及 to watch a football game last night 可知,此处指熬夜。stay up 意为“熬夜”,符合语境,故选 C 项。
A 句意为:——我们给蒂娜做个蛋糕作为生日礼物好吗?——好主意。这会给她一个很大的惊喜。根据 “It will give her a big surprise.” 可知,此处是同意对方的建议,good idea 意为“好主意”,符合语境,故选 A 项。
完形填空 语篇导读 本文主要介绍了不同的饮食习惯。
快速对 答案 11—15 A C A B C
16—20 C B B D D
21—25 A B B B D
A 句意为:良好的饮食和生活方式对我们的健康非常重要。health 意为“健康”;energy 意为“能量”;hair 意为“头发”;money 意为“钱”。根据后文可知,此处指“健康”。故选 A 项。
C 句意为:如果我们不吃正确种类的食物,我们可能会有一些健康问题。small 意为“小的”;wrong 意为“错误的”;right 意为“正确的”;glad 意为“高兴的”。根据 we may have some healthy problems 可知,此处指没有吃正确种类的食物,故选 C 项。
A 句意为:世界上不同国家的人吃不同的食物。food 意为“食物”;drink 意为“饮料”;vegetable 意为“蔬菜”;snack 意为“零食”。根据前一句中的 kinds of foods 及后面列举的不同国家的人饮食习惯不同可知,此处指食物,故选 A 项。
B 句意为:在一些国家,人们每天吃米饭。根据 countries 及语境可知,此处表示“一些”,故选 B 项。
C 句意为:有时候他们每天吃两次或三次米饭作为早餐、午餐或晚餐。根据 two 和 three times 及语境可知,此处应用 or 表示“或者”,故选 C 项。
C 句意为:他们通常与肉和蔬菜一起吃米饭。根据 eat it 和 meat and vegetables 可知,此处应用 with 表示“和……一起”。故选 C 项。
B 句意为:日本人吃很多鱼,因为很多日本人住在海边,并且他们也吃很多米饭。根据 because many Japanese live near the sea 并结合选项可知,此处是指吃很多鱼,lots of 修饰名词时,名词前不需要加定冠词,故选 B 项。
B 句意为:上一题解析。根据语境可知,空处表示“也”,且位于肯定句中,应用 also。故选 B 项。
D 句意为:在西方国家,如英国、澳大利亚和美国,最重要的食物是面包和土豆。interesting 意为“有趣的”;worst 意为“最坏的”;sweet 意为“甜的”;important 意为“重要的”。根据语境可知,在西方国家最重要的食物是面包和土豆。故选 D 项。
D 句意为:上一题解析。根据 “You can see people always eat potatoes for their meals.” 可知选项D。
A 句意为:但是他们可以用很多不同的方法来烹饪土豆。many 后用复数名词,结合 cook potatoes 可知,此处指“方式”,故选 A 项。
B 句意为:他们不吃肉类和来自动物的东西。some 意为“一些”,常用于肯定句中;any 意为“一些”,常用于否定句中;each 意为“每个”;no 意为“不;没有”。根据 “Some people eat only fruit and vegetables.” 可知,他们不吃肉类;根据 do not eat 可知,本句为否定句,应用 any。故选 B 项。
B 句意为:他们只吃来自植物的食物。smell 意为“闻”;eat 意为“吃”;show 意为“展示”;find 意为“找到”。根据上文中 They do not eat 和 the food from plants 可知,此处指“吃”。故选 B 项。
B 句意为:他们说来自植物的食物对我们来说比肉类更好。从句主语是 the food,为第三人称单数,be 动词用 is。故选 B 项。
D 句意为:他们认为他们可以通过来自植物的食物保持健康。beautiful 意为“漂亮的”;bad 意为“坏的”;enough 意为“足够的”;fit 意为“健康的”。根据语境可知,此处指“保持健康”,故选 D 项。
阅读 A 篇 语篇导读 本文主要讲述了懒惰的蚂蚱和勤劳的蚂蚁的故事。
快速对答案 26—29 C C A D
26. C 细节理解题。根据 “It is summer.” 和 “He has a good time.” 可知他很开心。故选 C 项。
27. C 细节理解题。根据 “The big ant is busy carrying food home.” 可知,这只大蚂蚁正忙着把食物带回家。故选 C 项。
28. A 细节理解题。根据 “Winter is far away… Come to sing and dance with me…” 可知蚂蚱继续玩。故选 A 项。
29. D 细节理解题。根据 “He is going to die because of having no food.” 可知,由于没有食物,蚂蚱就要死了。故选 D 项。
阅读 B 篇 语篇导读 本文介绍了如何均衡饮食。
快速对答案 30—34 D A A B D
30. D 细节理解题。根据 “To stay healthy in your life, it is really important for you to have a balanced diet every day.” 可知,为了在生活中保持健康,我们应该均衡饮食。故选 D 项。
31. A 细节理解题。根据 “Try to drink water instead of fizzy drinks… because they aren’t good for your teeth…” 可知,汽水对牙齿不好。故选 A 项。
32. A 细节理解题。根据 “Meat, eggs and beans give us protein, vitamins and minerals…” 可知,肉、蛋和豆类给我们提供蛋白质、维生素和矿物质。故选 A 项。
33. B 推理判断题。通读全文可知,第一段提出我们要均衡饮食,引出下文;第二至第七段具体介绍了如何做到均衡饮食。故选 B 项。
34. D 推理判断题。通读全文可知,本文告诉我们如何做到均衡饮食,所以我们可以在健康杂志上看到这篇文章。故选 D 项。
阅读C篇 语篇导读 本文主要介绍了快餐食品和健康饮食的建议。
快速对答案 35—39 A C D C B
A 推理判断题。根据 “What is your favourite food ” 可知作者通过问问题引入话题。故选 A 项。
C 细节理解题。根据第二段第一句和 “But in fast-food restaurants, you can get food in only five minutes.” 可知,快餐的主要优势是获取速度快。故选 C 项。
D 推理判断题。第三段提供了如何使快餐更健康的建议,如搭配蔬菜和果汁。这表明快餐可以成为均衡饮食的一部分。故选 D 项。
C 细节理解题。根据 A healthier fast-food option is shawarma 可知选 C 项。
B 推理判断题。这篇文章主要介绍了快餐和健康饮食的建议,最可能出现在健康杂志中。故选 B 项。
阅读选择 七选五 语篇导读 本文主要讲述了超市为什么很少有窗户。
快速对答案 40—44 B D F A C
40.B根据下文“One of them is that supermarkets try to keep people inside longer”可知,下文是在解释原因,所以上文应该提到没有窗户是有原因的,选项B“有一些原因”符合语境。故选B。
41.D根据“It really gives you an immersive (沉浸式的) shopping experience (体验)”,可知,此处提到了“沉浸式”购物体验,选项D“你所关心的一切就是在里面购物”符合语境。故选D。
42.F根据“Keeping daylight out of supermarkets can also help store products.”可知,让日光远离超市也有助于储存产品。选项F“这是因为有些食物在阳光下会更快变坏”符合语境。故选F。
43.A根据“They can hold some heavy shelves (架子)” 可推知,墙壁很结实。选项A“墙一直是坚固的”符合语境。故选A。
44.C根据“Bad guys may come into their supermarkets through the windows”可知,坏人有可能通过打破窗户进入商店。选项C“窗户可能也不够安全”符合语境。故选C。
任务型阅读 语篇导读 本文主要提出了几个保持健康的建议。
45.healthy根据“Do you want to know how to be healthy Here are some ways for you.”以及通读全文后可知,本文主要提出了几个保持健康的建议,keep healthy“保持健康”,故填healthy。
46.time根据“They watch TV or play computer games for a long time in their rooms.”可知,有些孩子花费太多时间看电视或玩电脑游戏,故填time。
47. Ways “Have good eating habits.”和“Do some sports.”都是保持健康的方法,结合“Here are some ways for you”,空处应是ways,故填Ways。
48.three根据“It’s important (重要的) to have breakfast, lunch and dinner at the right time”可知,三餐都要适时吃,故填three。
49.easy根据“They are not difficult for us.”可知,文章所提到的保持健康的方法都不难,可用easy“容易的”来表示。故填easy。
综合填空 语篇导读 本文主要讲述了12岁的学生杰克的饮食喜好、周日的活动,以及他因为肥胖想要变得健康,父亲建议他锻炼和吃健康食物,他表示同意的故事。
hamburgers句意:他喜欢汉堡包和巧克力。根据“He likes…”可知,此处是说喜欢汉堡包,hamburger是可数名词,这里应用复数形式表示一类事物。故填hamburgers。
or句意:他不喜欢吃蔬菜或水果。根据“He doesn’t like…”可知,此处指不喜欢蔬菜和水果,在否定句中,连接并列成分应用or。故填or。
is句意:今天是周日。通读全文,本文用一般现在时,Today作主语,是单数,be动词用is。故填is。
at句意:然后他在家吃早餐。at home是固定短语,意为“在家”。故填at。
for句意:他早餐吃一片面包和一个三明治。“have…for+三餐”表示“某餐吃……”,是固定用法。故填for。
shopping句意:杰克早上9点去购物。go shopping是固定短语,意为“去购物”。故填shopping。
finds句意:他找到一件漂亮的T恤,但对他来说太小了。文章整体是一般现在时,主语He是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填finds。
but句意:他找到一件漂亮的T恤,但对他来说太小了。根据“a nice T-shirt…it’s too small for him”可知,前一句说T恤很漂亮,后一句说对他来说太小了,前后句是转折关系。故填but。
his句意:当他回到家,杰克对他的父母说:“我不想变胖!我想要健康!”根据“parents”可知,此处指他的父母,修饰名词parents应用形容词性物主代词。故填his。
to exercise句意:他的父亲要求他锻炼并吃健康的食物。ask sb. to do sth.是固定用法,意为“要求某人做某事”。故填to exercise。
IV. 书面表达
【参考范文】
Say no to junk food
Nowadays, more and more attention has been paid to food safety and health. As far as I am concerned, we should say no to junk food.
There is no doubt that junk food is delicious and attractive, but it surely does harm to our body. Meanwhile, the over packaging leads to much more rubbish.
To get away from junk food, we should choose a healthy lifestyle. There are many tips to follow. First, eat regularly, three meals a day on time. Try to eat as few snacks and fast food as possible. Second, eat more fruit and vegetables which can provide the nutrition we need. What’s more, do more outdoor activities, which are good for our health.
In a word, a healthy diet with less junk food can help make us stronger and stronger.

展开更多......

收起↑

资源预览