(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版

资源下载
  1. 二一教育资源

(月考培优卷)Unit 1-Unit 2 阶段全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版Unit 1-Unit 2
阶段全真模拟培优卷
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Different things usually stand for different feelings. Red, for example, is the colour of fire, heat, blood and life. People say red is an exciting and active colour. They associate (使发生联系) red with a strong feeling like 1 . Red is used for signs of danger, such as STOP signs and fire engines. Yellow is the bright, warm colour of 2 in autumn. People say yellow is a 3 colour. They associate (联想) yellow with happiness. Orange is the colour of 4 . People say it is a cheerful colour. They associate orange too, with happiness. Green is the cool colour of grass in 5 . People say it is a refreshing colour. In general, people talk about two groups of colours: warm colours and cool colours. The warm colours are red, orange and 6 . Where there are warm colours and a lot of light, people usually want to be 7 . Those who like to be with others like red. The cool colours are 8 and blue. Where there are these colours, people are usually worried. Some scientists say that time seems to go by more slowly in a room with warm colours. They suggest that a warm colour is a good way for a living room or a 9 . People who are having a rest or are eating do not want time to pass quickly. 10 colours are better for some offices if the people working there want time to pass quickly.
1.A.sadness B.anger C.administration D.smile
2.A.land B.leaves C.grass D.mountains
3.A.lively B.dark C.noisy D.frightening
4.A.moonlight B.light C.sunlight D.stars
5.A.summer B.spring C.autumn D.winter
6.A.green B.yellow C.white D.gray
7.A.calm B.sleepy C.active D.helpful
8.A.black B.red C.golden D.yellow
9.A.factory B.classroom C.restaurant D.hospital
10.A.Different B.Cool C.Warm D.All
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
As the strong winds blow across Yulong Snow Mountain in Yunnan Province, Lyu Haowei starts his work at an altitude (海拔) of around 4,500meters. His job is to clean a beautiful tourist area that many people visit.
Carrying a 150-meter safety rope (绳), a clamp (夹钳) and a rubbish bag, Lyu carefully makes his way up the mountain. He uses the rope to reach some dangerous areas where rubbish has been left behind. While he collects the waste, his workmates help him by holding the safety rope and telling him the directions. As he deals with challenges like thin air and heavy rain, Lyu also must be careful about the ice below him and the sheer cliffs (陡峭的悬崖) around.
Yulong Snow Mountain is well-known for its amazing natural beauty. Lots of people from across the country and around the world come to visit it every year. However, this brings a big problem-lots of rubbish, During busy tourist times, like the National Day holiday, cleaners can fill nearly 200 rubbish bags a day. After it has been picked up, the rubbish will be packed and moved down the mountain. Their long working day starts early at5:30 a. m. to welcome the first visitors wanting to see the sunrise and ends late at 7:30 p. m. after a day of tiring work.
This is the eighth year that Lyu has worked at the mountain. He is proud of what he has done to protect the environment. At the same time, he is also glad to see that more and more tourists are beginning to care about environmental protection. “Rubbish is getting less,” Lyu said.
11.The writer starts the passage by ________.
A.describing a scene B.giving an example
C.showing an opinion D.answering a question
12.What do we know about Lyu from the first two paragraphs
A.He is a cleaner. B.He works alone.
C.He loves climbing. D.He uses few tools for his work.
13.Which of the following can best describe Lyu’s work
A.Creative but hard. B.Secret but creative.
C.Hard and dangerous. D.Dangerous and secret.
14.What makes Lyu proud of his work
A.His short working hours. B.His love for natural beauty.
C.His rich working experience. D.His help in protecting the environment.
15.What is the best title for the passage
A.Working high up the mountain
B.Dealing with bad weather at work
C.Challenges of visiting Yulong Snow Mountain
D.A fun trip for Yulong Snow Mountain climbers
B
There are many colours in nature. But do you think that a colour has weight I think you’ll say “no”. But I’m afraid you are wrong. If you don’t believe it, you may do a small experiment.
First, put two objects with the same weight into two boxes. Then cover the boxes. Third, wrap one box with a red piece of paper, the other one with a white piece of paper. OK. Now hold the boxes with your hand one by one. It is certain that you will think the red one is a little heavier.
Why do you think so A scientist found that different colours have different weights in man’s mind. That is to say, every colour has its own weight in our mind.
The scientist told us that colours also have smell. Can you smell the colour Of course not. Then why did the scientist say so That is because every colour stands for a kind of light with a certain wavelength (波长). It reaches our brain through sense organs.
According to this discovery, scientists say that people accept the colours they like, and refuse the colours they hate. So your body and mind will be healthy by using the colours you like. Or you’ll be nervous or even get ill. For example, you like blue and hate red. If you stay in a room with red windows, wallpaper and furniture for two hours, you’ll feel you have been there for four hours. But if the room is blue, you’ll feel you have been there for only an hour. And, if a person walks out of a blue room and into a red room, his temperature will rise. That means our body temperature will change with different colours.
根据材料内容选择最佳答案。
16.From the experiment, we conclude that ________.
A.the two boxes have the same weight
B.colours can change the weight of an object
C.the red paper is heavier than the white paper
D.colours have different weights in people’s mind
17.What does the underlined word “wrap” mean in Chinese
A.包裹 B.安装 C.隐藏 D.围绕
18.From the fourth paragraph, we can infer ________.
A.the smell of colours is changeable
B.people can sense the light from colours
C.people can smell the colours through the nose
D.all the colours have the same smell for the blind
19.Which of the following is true
A.White colour is heavier than red colour.
B.People may get ill if they refuse the colours they don’t like.
C.People can stay longer in red rooms than in blue rooms.
D.People’s body temperature will change with different colours.
20.We can infer from the last paragraph that ________.
A.red colour is bad for our health
B.people may get nervous in a red room
C.blue colour can raise our body temperature
D.colours can influence our mood and health
C
Every year thousands of students leave school for a few weeks or months and enjoy an unusual type of educational program. What they learn during this time does not come from books. They learn new skills by living in a different country and doing unusual jobs. There are several programs that help students to gain (获得) the experience they are looking for.
Country Job Time Activities
India Teaching young children Two months * Teaching music and art * Helping children to learn how to communicate
Ghana Health care worker Three months * Seeing how doctors work in a less developed country * Helping care for sick people
Thailand Saving elephants Three weeks * Caring for elephants * Helping train elephants
One interesting program is saving elephants in Thailand. Most people think of elephants as animals in zoos or circuses. However, many elephants are no longer kept in captivity (囚禁). Now, hundreds of them are homeless. These gentle animals are often found on the streets because they do not have owners to care for them. Although they may look well, they are often in poor health and don’t have enough food to eat.
One center in Thailand cares for these elephants. It provides a safe and natural living space for them. When they are at the center, they stay in a building but are free to walk around. Students come from all over the world to help there. The students work with the elephant keepers and help them train elephants. These keepers teach the students how to care for the elephants. In the morning, they go to the forest together and lead the elephants to the center. They clean them and give them food. In the afternoon, they take the animals back into the forest for the night. Helping at the center is interesting and the young people learn a lot.
21.Which of the following is NOT true about the educational program
A.It makes students learn new skills.
B.It helps students learn different experience.
C.It’s unnecessary for students to be away from home.
D.It takes students several weeks or more to take part in the program.
22.How long does the educational program in Ghana last
A.Two months. B.Two weeks. C.Three months. D.Three weeks.
23.What does the underlined word “it” in the third paragraph refer to
A.Thailand. B.The center. C.The elephant. D.The organization.
24.What do students probably do if they join the “saving elephants” program
①feed elephants ②clean elephants ③help train elephants ④ride elephants
A.①②③ B.①③④ C.②③④ D.①②③④
25.Which of the following might be the best slogan (标语) for the educational program
A.A step closer to realizing your dream! B.A job can be a learning experience!
C.Working with animals is great fun! D.Learning outside school is difficult!
D
①Do you like blueberries If so, the next time you’re about to eat these delicious berries, take a good look at them. ________
②For the most part, blueberries aren’t blue. If you carefully take off the skin of one blueberry, you’ll see that the fruit inside is white. If you rub (摩擦) the inside of the skin on a white piece of paper, you’ll see a reddish-purple color. And if you gently rub the outside of a blueberry, the blue color disappears and the berry looks almost black. But the moment you pick one, it does look blue. What’s going on ________
③Well, there are two ways to create colors. The first is through pigments (色素). Pigments show the color of the light they don’t take in. The most common pigment in plants is chlorophyll (叶绿素), a green pigment. Plant leaves appear green because chlorophyll doesn’t take in green light. It sends it out instead while taking in blue and red light. Plants prefer to take in blue light because it has more energy than any other light. In fact, there aren’t any “true blue” pigments in the plant world. ________
④The second way to make color is through “structural color (结构光)”. This happens when the surface makes some colors of light look different. Have you ever seen the rainbow colors on a CD These colors show up because of the tiny spaces between the CD’s thin layers (层). These spaces only allow certain colors to reach our eyes. ________
⑤Blueberries also create “structural color” in their own way. The berries look black when they’re ripe (成熟的), but the plants build a thin layer of wax (蜡) on their outside. This layer is only 0.4% of a centimeter thick, but it gives the berries their blue look. The blue color helps the plants because birds are attracted to the rare color. They eat the berries and spread the seeds (种子) far and wide.
⑥Now your bowl of blueberries suddenly looks a lot more interesting. The fruit is beautiful, but its beauty is only skin deep!
26.According to the article, after you gently rub the outside of a blueberry, it almost looks ________.
A.blue B.white C.black D.reddish-purple
27.Which of the following pictures correctly shows why a leaf looks green to us
A.B.C. D.
28.Blueberries appear blue in the same way that ________.
A.a CD appears colorful B.a tree leaf appears green
C.they appear black when ripe D.a fallen leaf appears yellow
29.The sentence “Then ask yourself: Are blueberries really blue ” should be put ________.
A.at the end of Paragraph 1 B.at the end of Paragraph 2
C.at the end of Paragraph 3 D.at the end of Paragraph 4
30.Which of the following shows the structure of this passage
A.①/②③/④⑤⑥B.①/②/③④/⑤⑥ C.①②/③④/⑤⑥ D.①/②/③④⑤/⑥
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
People think different colours have different meanings. They think some colours can bring them good luck. In Chinese culture, there are some lucky colours. 31
Red—Happiness, Success and Good Fortune (命运)
Red represents (代表) fire and is the most popular colour in China. 32
Red is popular with Chinese people and it is widely used during festivals and important events like weddings.
Red things are common in our everyday life. We can see red lanterns, red paper cuttings and so on. 33 Red envelopes (信封) are filled with money and given as gifts during the Chinese New Year.
Yellow—Royalty (王室成员) and Power of the Throne (宝座)
In Chinese culture, yellow stands for royalty and was usually used by the emperor.
The first emperor of China was known as Yellow Emperor. 34
Green—Money and Wealth
Green is a colour which has many meanings such as wealth, hope and growth. Green also stands for purity and cleanliness.
35 Packaging for some produce is often in green in order to show that the food is not polluted.
A.Colours can influence people’s feelings.
B.Here are the top three of them.
C.People wear red clothes during weddings, festivals and other ceremonies.
D.Banks and restaurants are often painted in green.
E.China was often regarded as “Yellow Earth”, and its mother river is the Yellow River.
F.It stands for happiness, beauty, good luck, success and good fortune.
G.People often talk about two groups of colours, warm colours and cool colours.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.We all know that Li Dazhao was one of the (先驱者) of the Chinese Communist Movement.
37.We should protect these (古老的) buildings because they are the symbol of our Chinese culture.
38.Tim likes watching Beijing opera and he says it can make him feel (放松的).
39.The (决定) he made at the meeting the other day proves to be right today.
40.He (答应) to come on time, but he hasn’t arrived yet.
41.C minds help people invent many new things.
42.His parents died from an accident when he was young, but love was never a from his childhood.
43.In China, having a reunion dinner is an important activity for New Year c .
44.I s that we should eat at the new restaurant.
45.People p chatting online to writing letters at present.
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
appear, other, however, easy, purple, why, instead, influence, find, dark
Have you ever wondered 46 fruit looks colourful Scientists explained that fruit colours actually come from their different pigments (色素). These pigments 47 in different amounts (数量), depending on the fruit’s environment. This causes the fruit to turn a certain colour.
To understand how the environment 48 fruit colours, Chinese scientists studied different fruit colours. They 49 that red fruits are likely to grow in cooler places. And they are growing in many places around the world 50 of just in one place. Blue and 51 fruits mostly grow in warmer places. They grow a lot in just one specific (特定的) area. The closer the fruit is to the equator (赤道), the 52 its colour will be.
Animals also make a difference to the development of fruit colours. They eat fruit and drop the seeds (种子) in 53 places later. This helps fruit spread and grow in different places. To attract (吸引) animals, some fruits develop colours that are easy to see. 54 , animals see colours in a different way. Fruits need to develop colours that suit animals’ visual (视觉的) abilities. For example, birds can see red more 55 than humans can. So there may be more red fruits in areas where birds live.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据短文内容,用括号内所给词的正确时态或形式填空使短文完整。
There are three primary colors red, yellow and blue. According to the three colors, people 56 (divide) into different groups.
The group 57 people who love red are very confident. They’re suitable for being either salesmen 58 players. The members of this group are also energetic and 59 (power). They always believe that everything will go on as they have planned. They don’t spend time 60 (worry) about mistakes or disasters that might happen.
Yellow is usually loved by cowardly (胆小的) people. They are easy 61 (work) with because they are afraid of arguments. So they hardly get angry with others or have a fight with someone. However, sometimes they are full of 62 (wise). So they can make wise decisions.
Lovers of blue would rather believe in others than trust themselves. So this group of people don’t like to be 63 (lead) but followers. One who loves blue is moved by sad stories 64 (easy). He is quieter or sadder than others.
Different colours can show different personalities of people. Maybe you can know what someone is like according to 65 colors he likes.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。
“We see colours everywhere; we use them a lot and sometimes our life may be changed because of them,” said Verity Allen. In a new programme “Colour Me Healthy”, Verity looks at the ways that colours can influence how hard we work and the choices we make. They can change our feelings and even influence how healthy we are.
“Have you ever noticed how people always use the same colours for the same things ” says Verity. “Our toothpaste (牙膏) is always white or blue. It’s seldom grey. Why not For some reason we think that blue and white are clean, while we usually think of grey products (产品) as being a bit dirty and unpleasant. It’s the same for business. We respect a company which writes its name in blue or black more than other colours. People who design new products can use these ideas to influence what we buy.”
There are also some other interesting facts about colours in our life. We use red, yellow and green as the traffic lights because they are most easily seen. The environmental protection colour is usually “green” because it lets us think of the green trees, grasses and mountains.
66.What colour is our toothpaste
67.Why are traffic lights red, yellow and green
68.What do we usually think of grey products
69.What’s Verity’s opinion (观点) about colours
70.What else do you know about the use of colours in daily life (Please give an example)
书面表达(共1题;满分25分)
71.中国红意味着平安、喜庆、和谐、团圆;意味着百事顺意……,假设你是李华,你的英国朋友Toney对“中国红”一词很感兴趣,想了解“中国红”在中国人日常生活中的体现。请你根据以下表格中的信息写一封回信帮助他了解。
地位 最受欢迎的颜色之一
代表 幸福、好运、喜庆、团圆等
使用场所 婚礼、春节等
表达方式 剪纸、中国结、红包、灯笼等
注意事项:1. 词数90左右;
2. 包括所给提示内容,可以适当增加细节, 以使行文连贯;
3. 短文的开头和结尾部分已给出,不计入总词数;
4. 文中不得出现真实的人名或校名。
5. 开头与结尾已给出,不计入总词数。
参考词汇:婚礼wedding;中国结 Chinese knot;红包red packet;代表 stand for
Dear Toney,
It’s great to hear from you. I’m writing to tell you something about Chinese red.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I truly hope my letter will help you understand better Chinese red.
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.B 3.A 4.C 5.B 6.B 7.C 8.A 9.C 10.B
【导语】本文主要介绍了不同颜色所代表的情感和象征意义,以及暖色调和冷色调在生活中的应用。
1.句意:人们将红色与强烈的情感如愤怒联系在一起。
sadness悲伤;anger愤怒;administration管理;smile微笑。根据“a strong feeling”可知,愤怒是强烈的情感。故选B。
2.句意:黄色是秋天树叶的明亮、温暖的颜色。
land土地;leaves树叶;grass草地;mountains山。根据“in autumn”可知,秋天的树叶是黄色的,故选B。
3.句意:人们说黄色是一种生机勃勃的颜色。
lively生机勃勃的;dark黑暗的;noisy吵闹的;frightening可怕的。根据“They associate yellow with happiness”可知,黄色与快乐相关,是有活力的颜色。故选A。
4.句意:橙色是阳光的颜色。
moonlight月光;light光;sunlight阳光;stars星星。根据“Orange is the colour of ”可知,阳光是橙色的,故选C。
5.句意:绿色是春天草地的凉爽颜色。
summer夏天;spring春天;autumn秋天;winter冬天。根据“cool colour of grass”和“People say it is a refreshing colour”可知,春天凉爽,且小草发芽。故选B。
6.句意:暖色调包括红色、橙色和黄色。
green绿色;yellow黄色;white白色;gray灰色。根据“Yellow is the bright, warm colour”可知,黄色是暖色调。故选B。
7.句意:在有暖色和充足光线的地方,人们通常想要活跃。
calm平静的;sleepy困倦的;active活跃的;helpful有帮助的。根据“Where there are these colours, people are usually worried”可知,暖色调给人的感觉与冷色调相反,冷色调让人焦虑,暖色调让人活跃。故选C。
8.句意:冷色调包括黑色和蓝色。
black黑色;red红色;golden金色;yellow黄色。根据“The warm colours are red, orange and yellow”和“Where there are these colours, people are usually worried.”可知,只有黑色会让人焦虑,故黑色是冷色调,故选A。
9.句意:暖色调适合用于客厅或餐厅。
factory工厂;classroom教室;restaurant餐厅;hospital医院。根据“People who are having a rest or are eating do not want time to pass quickly”可知,暖色调可以用于吃饭的地方,即餐厅。故选C。
10.句意:冷色更适合一些办公室,如果在那里工作的人希望时间过得快。
Different不同的;Cool冷的;Warm暖的;All所有。根据“Some scientists say that time seems to go by more slowly in a room with warm colours.”和“if the people working there want time to pass quickly.”可知,在办公室,人们想要时间过得快就用与暖色调相反的冷色调。故选B。
11.A 12.A 13.C 14.D 15.A
【导语】本文是一篇说明文,文章围绕着玉龙雪山的清洁工吕宏伟展开,详细介绍了他的工作情况,包括他的工作流程、工作环境以及工作的时间安排等。
11.细节理解题。根据“As the strong winds blow across Yulong Snow Mountain in Yunnan Province, Lyu Haowei starts his work at an altitude (海拔) of around 4,500meters.”可知,当强风在云南省玉龙雪山呼啸而过时,吕宏伟开始了他在海拔约4500米处的工作,作者通过描述一个场景开始全文。故选A。
12.细节理解题。根据“His job is to clean a beautiful tourist area that many people visit.”可知,他的工作是清理许多游客参观过的美丽旅游景区,故他是一名玉龙雪山的清洁工。故选A。
13.观点态度题。根据第二段描述可知,吕宏伟需要使用复杂装备到达那些遗留着垃圾的危险区域,他在应对稀薄的空气和大雨等挑战的同时,还必须小心脚下的冰层和周围的陡峭悬崖。故他的工作是辛苦且危险的。故选C。
14.细节理解题。根据“He is proud of what he has done to protect the environment.”可知,他为自己所做的保护环境的事情感到骄傲。故选D。
15.最佳标题题。通读全文可知,文章主要描述了玉龙雪山的清洁工吕宏伟的工作,详细介绍了他的工作情况,包括他的工作流程、工作环境以及工作的时间安排等。故选A。、
16.D 17.A 18.B 19.D 20.D
【导语】本文是一篇说明文,通过实验介绍了颜色在人们心中有不同重量,还提到颜色有“气味”,以及人们对颜色的喜好会影响身心健康,如不同颜色会改变人们对时间的感知和身体温度等,说明颜色对人的情绪和健康有重要影响。
16.细节理解题。根据“A scientist found that different colours have different weights in man’s mind.”可知,从实验中我们知道颜色在人们心中有不同的重量,故选D。
17.词句猜测题。根据“wrap one box with a red piece of paper”可知,这里是用一张红色的纸把一个盒子包裹起来,“wrap”意思是“包裹”,故选A。
18.推理判断题。根据“That is because every colour stands for a kind of light with a certain wavelength (波长). It reaches our brain through sense organs.”可知,人们可以通过感官感知到颜色所代表的光,故选B。
19.细节理解题。根据“That means our body temperature will change with different colours.”可知,人们的体温会随着不同的颜色而变化,选项D正确。故选D。
20.推理判断题。根据最后一段可知,颜色会影响人们对时间的感受以及体温,进而影响人们的情绪和健康,故选D。
21.C 22.C 23.B 24.A 25.B
【导语】本文主要介绍了一种非传统的教育项目,学生可以通过在国外生活和从事不同的工作来学习新技能和获得不同寻常的经历。
21.细节理解题。根据“Every year thousands of students leave school for a few weeks or months and enjoy an unusual type of educational program”可知,该项目要求学生离开家一段时间,故选项C“没有必要离开家”是不正确的。故选C。
22.细节理解题。根据表格信息中Ghana项目持续时间为“Three months”可知,项目在加纳的持续时间为三个月。故选C。
23.代词指代题。根据“One center in Thailand cares for these elephants. It provides a safe and natural living space for them.”可知,“it”指的是中心。故选B。
24.细节理解题。根据“They clean them and give them food...and help them train elephants.”可知,学生参与的活动包括给大象喂食、清洗大象和帮助训练大象,没有提到骑大象。故选A。
25.最佳标题题。根据“Helping at the center is interesting and the young people learn a lot.”可知,它让参与者在工作中获得经验,故B选项“工作是一种学习经验!”是最合适的标语。故选B。
26.C 27.B 28.A 29.A 30.D
【导语】本文主要介绍蓝莓呈蓝色的原因。
26.细节理解题。根据“And if you gently rub the outside of a blueberry, the blue color disappears and the berry looks almost black.”可知,轻轻擦拭蓝莓的外部后,它几乎看起来是黑色的。故选C。
27.推理判断题。根据“Plant leaves appear green because chlorophyll doesn’t take in green light. It sends it out instead while taking in blue and red light.”可知,植物叶子呈绿色是因为叶片中含有叶绿素,而叶绿素主要吸收红光和蓝光,不吸收绿光,故而绿光被反射回来,使得叶片呈绿色,可推知,B项符合。故选B。
28.细节理解题。根据“The second way to make color is through ‘structural color (结构光)’…Have you ever seen the rainbow colors on a CD These colors show up because of the tiny spaces between the CD’s thin layers (层).”以及“Blueberries also create “structural color” in their own way.”可知,蓝莓呈现蓝色,就像CD呈现彩色一样,两者都是通过“结构光”制造颜色。故选A。
29.推理判断题。根据第一段“Do you like blueberries If so, the next time you’re about to eat these delicious berries, take a good look at them.”及下文“For the most part, blueberries aren’t blue.”可知,此处承上启下,引出蓝色这一话题。故选A。
30.篇章结构题。通读全文可知,第一段主要讲述吃蓝莓时,看到蓝莓的颜色是蓝色;第二段主要讲述剥开蓝莓或者轻轻擦拭蓝莓的外部,这时看到的颜色都不是蓝色的;第三段到第五段讲述创造颜色的两种方法和蓝莓创造颜色的方法;最后一段总结全文。故选D。
31.B 32.F 33.C 34.E 35.D
【导语】本文讲述了不同的颜色有不同的含义,文中重点描述了三种幸运色红、黄、绿。
31.根据前一句“In Chinese culture, there are some lucky colours. ”再结合下文列举三种幸运颜色可知,此处应是一句总领句。选项B“以下是其中的前三名。”符合语境。故选B。
32.根据前一句“Red represents fire and is the most popular color in China.”可知,此句应继续描述红色具体代表什么。选项F“它代表着幸福、美丽、好运、成功和好福气。”符合语境。故选F。
33.根据前文“Red things are common in our everyday life. We can see red lanterns, red paper cuttings and so on.”可知,此句应是描述日常生活中用到红色的地方。选项C“人们在婚礼、节日和其他仪式上穿红色的衣服。”符合语境。故选C。
34.根据前文“In Chinese culture, yellow stands for royalty and was usually used by the emperor.”和“The first emperor of China was known as Yellow Emperor.”可知,此句应是描述中国文化中用到黄色的地方。选项E“中国经常被视为‘黄土’,它的母亲河是黄河。”符合语境。故选E。
35.根据后一句“Packaging for some produce is often in green in order to show that the food is not polluted.”可知,此句应是描述日常生活中用到绿色的地方。选项D“银行和餐馆通常被漆成绿色。”符合语境。故选D。
36.pioneers
【解析】句意:我们都知道李大钊是中国共产主义运动的先驱之一。“先驱者”pioneer,one of后加复数名词,表示“……之一”,故填pioneers。
37.ancient
【解析】句意:我们应该保护这些古老的建筑,因为它们是我们中国文化的象征。根据“buildings”可知,横线处需填形容词,古老的“ancient”,形容词作定语。故填ancient。
38.relaxed
【解析】句意:Tim喜欢看京剧,他说这能让他感到放松。根据“feel”可知,此处应填形容词作表语,描述人的感受。relaxed,通常用来描述人的感受,表示“感到放松的”。本句中是描述Tim的感受,故填relaxed。
39.decision
【解析】句意:他前几天在会上做的决定今天被证明是正确的。“决定”对应英文名词decision,根据“proves to be right”可知,用单数形式。故填decision。
40.promised
【解析】句意:他答应会准时来,但他还没有到。“答应”对应的英文单词是promise,根据语境可知,“答应”这一动作发生在过去,应该用一般过去时。故填promised。
41.(C)reative
【解析】句意:创造性思维帮助人们发明许多新事物。根据“minds help people invent many new things.”以及首字母可知是创造性思维帮助人们发明许多新事物,修饰名词用形容词creative“创造性的”。故填(C)reative。
42.(a)bsent
【解析】句意:他的父母在他小时候死于意外事故,但是在他的童年爱从未缺席。根据首字母和语境可知,此处表示爱从不“缺席”,应用形容词absent“缺席的”,作表语,be absent from“缺席于”符合语境,故填(a)bsent。
43.(c)elebration
【解析】句意:在中国,举办团圆饭是庆祝新年的一项重要活动。根据“In China, having a reunion dinner is an important activity for New Year…”以及首字母可知此处是指新年庆祝活动,celebration“庆祝活动”。故填(c)elebration。
44.(s)uggest
【解析】句意:我建议我们应该在新餐厅吃饭。根据“we should eat at the new restaurant”及首字母可知,建议在新餐厅吃饭,“suggest”表示“建议”,主句为一般现在时,主语是I,动词用原形,故填(s)uggest。
45.(p)refer
【解析】句意:现在人们更喜欢网上聊天而不是写信。根据“chatting online to writing letters at present.”以及首字母可知更喜欢网上聊天而不是写信,prefer“更喜欢”,根据“at present”可知句子用一般现在时,主语是People,谓语动词用原形。故填(p)refer。
46.why 47.appear 48.influences 49.found 50.instead 51.purple 52.darker 53.other 54.However 55.easily
【导语】本文介绍了科学家研究发现,水果颜色源于不同色素,其受生长环境和动物视觉能力影响,以适应环境与吸引动物传播种子。
46.句意:你有没有想过为什么水果看起来五颜六色?根据“Have you ever wondered...fruit looks colourful Scientists explained that fruit colours actually come from their different pigments”可知,后文 “科学家解释水果颜色的来源”是对前文“想知道的内容”的回答,即“想知道原因”,why“为什么”符合语境,故填why。
47.句意:这些色素的存在量不同,这取决于水果的生长环境。根据“These pigments...in different amounts, depending on the fruit’s environment. This causes the fruit to turn a certain colour”可知,“appear”有“出现”之意,在这里表示色素以不同数量“呈现”,符合语境,且主语“These pigments”为复数,时态为一般现在时,此处用动词原形,故填appear。
48.句意:为了了解环境如何影响水果的颜色,中国科学家研究了不同水果的颜色。根据“To understand how the environment...fruit colours, Chinese scientists studied different fruit colours.”可知,科学家们为了了解环境如何影响颜色,“influence”意为“影响”,符合语境;主语“the environment”为不可数名词,时态为一般现在时,动词用第三人称单数,故填influences。
49.句意:他们发现红色水果很可能生长在较凉爽的地方。根据“They...that red fruits are likely to grow in cooler places.”可知,前文“科学家进行研究”,后文“红色水果生长在凉爽地区”是研究得出的结论,“find”意为“发现”,符合语境,根据前文“studied”可知,该句时态为一般过去时,“find”的过去式是“found”。故填found。
50.句意:而且它们生长在世界上的许多地方,而不仅仅是一个地方。根据“And they are growing in many places around the world...of just in one place.”可知,“instead of”是固定短语,意为“而不是”,符合语境。故填instead。
51.句意:蓝色和紫色的水果大多生长在较温暖的地方。根据“Blue and...fruits mostly grow in warmer places.”可知,这里列举水果颜色,“purple”意为“紫色的”,符合语境。故填purple。
52.句意:水果离赤道越近,它的颜色就越深。根据“The closer the fruit is to the equator (赤道), the...its colour will be.”可知,“the+比较级,the+比较级”表示“越……,就越……”,结合常识“赤道附近温度高,水果颜色可能更深”,dark“深的”符合语境,比较级是“darker”。故填darker。
53.句意:它们吃水果,然后把种子撒在其他地方。根据“They eat fruit and drop the seeds (种子) in...places later.”可知,后文“帮助水果传播到不同地方”的前提是“种子掉在其他地方”,other“其他的” 符合语境,“other places”表示“其他地方”。故填other。
54.句意:然而,动物看待颜色的方式不同。根据“..., animals see colours in a different way.”可知,前文说水果为吸引动物呈现易见的颜色,后文说动物看颜色方式不同,前后为转折关系,however“然而”符合语境,句首单词首字母大写。故填However。
55.句意:例如,鸟类比人类更容易看到红色。根据“For example, birds can see red more...than humans can.”可知,空格处需填副词修饰动词“see”,结合语境“鸟类对红色更敏感,更容易看到红色”,easy“容易的”符合语境,其副词形式为easily,故填easily。
56.are divided 57.of 58.or 59.powerful 60.worrying 61.to work 62.wisdom 63.leaders 64.easily 65.the
【导语】本文讲述了红、黄、蓝三种颜色代表的不同性格特点。
56.句意:根据这三种颜色,人们被分为不同的组。根据“people ... into different groups”可知,主语和谓语之间是被动关系,用被动语态,且句子描述一般性事实,用一般现在时的被动语态,主语是复数,be动词用are。故填are divided。
57.句意:喜欢红色的人的群体是非常自信的。根据“The group ... people who love red”可知,此处指喜欢红色的人的群体,用“the group of people”表示“……的群体”。故填of。
58.句意:他们适合做推销员或运动员。根据“either salesmen ... players”可知,此处是“either...or...”结构,意为“或者……或者……”。故填or。
59.句意:这个群体的成员也精力充沛,充满力量。根据“energetic and ...”可知,此处用形容词与energetic并列,power的形容词形式powerful,意为“有力量的”。故填powerful。
60.句意:他们不会花时间担心可能发生的错误或灾难。根据“spend time ... about”可知,此处是“spend time doing sth.”结构,意为“花费时间做某事”,因此worry用其动名词形式。故填worrying。
61.句意:他们很容易共事,因为他们害怕争论。根据“They are easy ... with”可知,此处是“be easy to do sth.”结构,意为“做某事是容易的”,故填to work。
62.句意:然而,有时他们充满智慧。根据“full of ...”可知,此处用名词作宾语,wise的名词形式wisdom,意为“智慧”,是不可数名词。故填wisdom。
63.句意:所以这群人不喜欢做领导者,而喜欢做追随者。根据“but followers”可知,此处指不喜欢做领导者,用lead的名词形式leader,且此处表示复数含义,故填leaders。
64.句意:喜欢蓝色的人很容易被悲伤的故事感动。根据“is moved by sad stories ...”可知,此处用副词修饰动词,easy的副词形式easily,意为“容易地”。故填easily。
65.句意:也许你可以根据他喜欢的颜色知道他是什么样的人。根据“... colors he likes”可知,此处特指他喜欢的颜色,用定冠词the修饰。故填the。
66.White or blue. 67.Because they are most easily seen. 68.We think they are a bit dirty and unpleasant. 69.Colours can influence our work, choices, feelings, and health. 70.Hospitals often use light blue or green walls to help patients feel calm.
【导语】本文讲述了颜色如何影响我们的工作、选择、情感和健康,以及颜色在生活中的不同作用和象征意义。
66.根据“Our toothpaste (牙膏) is always white or blue.”可知,我们的牙膏总是白色或蓝色的。故填White or blue.
67.根据“We use red, yellow and green as the traffic lights because they are most easily seen.”可知,我们使用红黄绿作为交通灯,因为它们最容易被看见。故填Because they are most easily seen.
68.根据“For some reason we think that blue and white are clean, while we usually think of grey products (产品) as being a bit dirty and unpleasant.”可知,我们通常认为灰色的产品看起来有点脏且令人不愉快。故填We think they are a bit dirty and unpleasant.
69.根据“Verity looks at the ways that colours can influence how hard we work and the choices we make. They can change our feelings and even influence how healthy we are.”可知,Verity认为颜色能影响工作效率、选择、情绪,甚至健康。故填Colours can influence our work, choices, feelings, and health.
70.开放性作答,言之有理即可。例如医疗场所常用浅蓝或绿色来营造平静的氛围。故填Hospitals often use light blue or green walls to help patients feel calm.
71.范文:
Dear Toney,
It’s great to hear from you. I’m writing to tell you something about Chinese red. Chinese red is one of the most popular colors in China. It stands for happiness, good luck, celebration, reunion and so on. People in our country use many red things in some important events. For example, in a wedding, you can see that the bride is in a red wedding dress and the wedding room is decorated with red. What’s more, the houses are also filled with red paper cutting, lanterns and Chinese knots during the Spring Festival. Children will get red packets for best wishes as well. Obviously, Chinese red plays an important role and enjoys the highest popularity in China.
I truly hope my letter will help you understand better about Chinese red.
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为书信作文;
②时态:时态以“一般现在时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步、开篇点题,引出话题;
第二步、介绍“中国红”的地位以及代表的意义;
第三步、介绍“中国红”使用的场所以及表达方式并书写结语。
[亮点词汇]
①stand for 代表
②be decorated with 装饰着
③be filled with 充满;装满
④play an important role 扮演重要的角色;发挥重要作用
[高分句型]
I truly hope my letter will help you understand better about Chinese red.(省略that的宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览