资源简介 / 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版Unit 1-Unit 3阶段全真模拟培优卷注意事项:1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。“Twinkle twinkle little star, how I wonder what you are ...” Jimmy was singing happily with his friends. He laughed and then started to tell stories to them.1 , this would never happen in real life. My eight-year-old brother, Jimmy, is an autistic (自闭症的) child. He doesn’t know how to chat with others and can’t even 2 by himself. He also has difficulty following his teachers in class. These things make him feel 3 at school.Mom took Jimmy to the hospital to get more treatment. But it 4 very well. Jimmy still doesn’t know how to behave at school. He can’t listen to the teacher and doesn’t understand what to do. He always forgets to bring his things home and even loses his books.My mom is always worried, but when she talks about Jimmy, she still 5 —it seems that she is still 6 her son. 7 Jimmy’s sister, I am also worried about him. I heard that some students encouraged him to misbehave and then laughed at him. The boys even stole 8 pencils and hid them in Jimmy’s bag. Then they told the teacher that Jimmy stole them.Every time I hear about these things, I am very 9 but my mom asks me not to. She says that Jimmy doesn’t 10 it at all. He is always smiling, even though life is hard for him. I love him and I hope things will get better soon and he will grow up happily.1.A.Then B.However C.And D.Although2.A.say anything B.say many things C.do anything D.do many things3.A.lonely B.absent C.worried D.active4.A.hasn’t done B.hasn’t worked C.has got D.has done5.A.wonders B.shouts C.smiles D.cries6.A.proud of B.thankful to C.hard on D.afraid of7.A.With B.To C.For D.As8.A.Jimmy’s B.his C.others’ D.their9.A.upset B.scared C.strange D.pleasant10.A.look at B.care about C.hide from D.remind of第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhat’s your dream job What do you think of working with penguins (企鹅) Each year, the UK pays four people to live and work on Goudier Island from November to March.The island is about the size of a football field. It’s home to hundreds of penguins. The four people need to keep it clean and serve thousands of tourists. They also need to count the penguins and collect environmental data.The job offers people a totally different experience. People have a chance to stay close to penguins. And they can watch the sun go down and hear the ice melting. So lots of people would like to take it.However, it’s not that perfect. For five months, workers have to live in a small house. They sleep in hard beds and share a single bathroom and a camping toilet. Visiting ships will offer showers when they stop by. Besides, they live without running water, the Internet or mobile phone service.“It’s quite hard work,” explained an officer. “Workers may work 12 hours a day. They need to keep the island clean. They spend a lot of time brushing penguin poop (粪便) off rocks. There is not much time for rest and fun.”Still, the job is very popular. Hundreds of people are willing to take it. One year, more than 2,500 people applied for (申请) it. Those who get the job will have a week’s training in Cambridge first. Then they will leave for Antarctica in October, where they will stay until March the next year. Depending on different work, people will get about 1,600 to 2,300 dollars each month.根据材料内容选择最佳答案。11.How long do these four workers need to stay on Goudier Island A.Two months. B.Five months. C.Half a year. D.A year.12.What can we learn from the second paragraph A.Goudier Island is a place of interest.B.Goudier Island is very large in the UK.C.Hundreds of people live on Goudier Island.D.Penguins spend winter on Goudier Island.13.What does the third paragraph mainly talk about A.How people get the job. B.Why people want to do the job.C.The popularity of the island. D.Living conditions on the island.14.What is the correct order for people to work on the island ①They go to Antarctica. ②They apply for the job.③They get training in Cambridge. ④They get the job.A.①②④③ B.②④①③ C.②④③① D.②①③④15.The passage is written to ________A.introduce a special job to readersB.show readers a beautiful islandC.invite readers to work with penguinsD.encourage readers to save the environmentBColors can affect our moods. Different colors have different effects on us.Red is the color of fire, heat, and blood. It is often associated with strong feelings like love and anger. Red can also make people feel energetic. For example, in some restaurants, the walls are painted red to encourage people to eat more. However, too much red can make people feel stressed.Blue is a calm and peaceful color. It can make people feel relaxed. Hospitals often use blue because it can help patients feel less nervous. Blue can also lower blood pressure and slow down the heart rate. But if a person is feeling sad, being in a blue room may make them feel worse.Green is the color of nature. It represents growth and harmony. Green can make people feel refreshed and balanced. In many offices, people use green plants to make the environment more comfortable. Green is also good for our eyes. When we are tired from looking at the computer screen, looking at something green can help our eyes relax.Yellow is a bright and cheerful color. It is often used to attract attention. For example, school buses are painted yellow so that they can be easily seen. Yellow can also make people feel happy and full of hope. But too much yellow can be over-stimulating and make people feel irritable.16.What feeling does red often make people have A.Calm. B.Relaxed. C.Energetic. D.Peaceful.17.Why do hospitals often use blue A.Because it can make patients feel more nervous.B.Because it can make patients feel less nervous.C.Because it can raise blood pressure.D.Because it can speed up the heart rate.18.What does green represent A.Fire and heat. B.Growth and harmony.C.Sadness and anger. D.Hope and happiness.19.What color are school buses painted to attract attention A.Red. B.Blue. C.Green. D.Yellow.20.What is the main idea of this passage A.Different colors have different effects on our moods.B.Red is the most important color.C.We should paint our rooms different colors.D.Colors are very beautiful.CZhou Chuna, a normal 15-year-old girl, shared her experience of cosmetic surgery (整容手术). More and more young people in China are having cosmetic surgery. It was reported that 19 percent of Chinese medical beauty customers in 2020 were aged 18 or under.Many beauty clinics (诊所) say that being more beautiful gives people an advantage in society, but the truth is that failed examples of cosmetic surgery are common to see. Once a teenage girl named Zhang Na had double eyelid surgery, but after that she couldn’t open her eyes because of the mistakes made by the doctor.Moreover, a large number of beauty care centers actually open against the law. It is said that China has about 13,000 beauty clinics.More worrying, there is heated competition among the medical beauty clinics to win more teenage customers. Some businesses use catchphrases like “Only by becoming prettier can you be more loved” to spread “appearance stress”. And many beauty clinics advertise directly to teenagers, encouraging them to “make some changes and let your classmates be amazed by your beauty in the new term”. Some beauty clinics mislead their teenage patients by advertising low costs. One Internet user said she saw an advertisement for a 15-yuan treatment for pimples but the staff at the beauty clinic gave her a year’s surgery plan which cost 8,000 yuan.Many experts have said it’s dangerous for teenagers to have cosmetic surgery. Teenagers are more at risk to advertisement and social pressure, not to mention their level of physical maturity (成熟). That’s why they are calling for stricter rules on the beauty clinics when it comes to the treatment of teenagers.21.What does the first paragraph mainly talk about A.The possible danger of cosmetic surgery. B.The waste of money on cosmetic surgery.C.The hot discussion about cosmetic surgery. D.The popularity of cosmetic surgery with teenagers.22.What kind of cosmetic surgery did Zhang Na take A.Double eyelid surgery. B.A treatment for pimples. C.Bone cutting surgery. D.Hair transplant.23.What does the underlined word “them” in Paragraph 4 refer to A.Beauty clinics. B.Classmates. C.Teenagers. D.Experts.24.Which of the following best shows the structure of the passage A. B. C. D.25.What’s the purpose of the passage A.To call for stricter rules on beauty surgery on teenagers.B.To point out the danger of the false advertising to teenagers.C.To ask the government to pass laws to stop the cosmetic surgery.D.To remind parents to give more attention to the growth of teenagers.DThe way younger people think about spending money and their lifestyle is changing. A new idea called “reverse consumption” (反向消费) has appeared. This means people are no longer focusing on buying expensive things like brand-name bags. Instead, they care more about getting good value for their money.Reverse consumption encourages people not to waste. Unlike traditional buying habits, it refuses to keep buying new products, and pays more attention to the quality of products. This idea has become popular with younger people and has influenced their buying decisions. This change in spending habits shows that young people care about different things in life now.Many young people are starting to realize that having lots of material goods doesn’t bring true happiness. They are more interested in personal growth, spiritual (精神的) wealth, and the building of social relationships. Because of this, they pay more attention to their inside needs. Besides focusing on growing as a person, they also start to care about how their actions affect the environment.This new way of thinking helps young people notice bigger problems like pollution and climate change. They know that wasteful spending can harm the environment, causing plenty of unnecessary waste and pollution, so they are trying to reduce their influence by choosing more choices which do no harm to the environment. It is changing what people do and making the world different.In addition, the idea of reverse consumption is also bringing changes in society. Companies are being pushed to take social and environmental responsibility more seriously, and to think more about social interests when designing and making products. These changes are also changing what people think makes a good life.Finally, reverse consumption also influences people’s understanding of the quality of life. Young people are now focusing on inside happiness and finding more meaning in life through this new way of spending.26.What are the traditional buying habits like A.Buy products that last a long time. B.Keep buying new and expensive products.C.Pay attention to the quality of products. D.Care about getting good value for money.27.What does the underlined phrase “inside needs” probably mean A.Physical needs like food, house and bags.B.The desire for material wealth and expensive things.C.Meaningful relationships, personal growth, and spiritual wealth.D.Social needs like popularity and becoming famous.28.Why do young people like reverse consumption A.Because it helps them focus on what makes them truly happy.B.Because it allows them to collect more things.C.Because it helps them buy expensive brand-name products.D.Because it means spending less on things they need.29.How does reverse consumption change companies A.It makes companies produce more brand-name products.B.It pushes companies to consider social and environmental responsibility.C.It encourages companies to make products that increase waste.D.It helps companies to give up social interests.30.What is the main purpose of this passage A.To explain reverse consumption and its influence.B.To ask readers not to buy more brand-name products.C.To tell readers that young people should stop spending money.D.To tell people to only buy products that are good for the environment.第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出填入空白处的最佳选项,有两项为多余选项。How to improve your memory Do you find it difficult to remember important facts and figures Or have you ever forgotten someone’s name at the worst possible moment 31Exercise regularlyThat’s right; we mean physical exercise. Research shows that leading a sedentary (久坐的) lifestyle can lead to memory loss. So put on those trainers, go outside and start working up a good sweat (大汗淋漓). 32Play video gamesYes, you heard us. Get on that controller and spend a couple of hours playing your favourite video game. It’s good for your mind, according to a recent study. 33 Too much of it can be bad for you.Eat vegetablesIt’s a well-known fact that eating vegetables can help you keep healthy. 34 Some research papers say that fruits and vegetables can help lower oxidative stress (氧化压力) in your brain as well as help keep its healthy cognitive functions (认知功能).Reduce stress levelsIntense and persistent (强烈而持久的) stress, especially at high levels, can easily make your memory and cognitive skills worse. 35 You can do this by taking a walk or something like that.A.But don’t play for a long time.B.You can’t possibly remember everything.C.It’s healthy for both your mind and your body.D.You can exercise your brain by using it.E.So slow down and relax yourself.F.There are many things you can do to improve your memory.G.And it’s also healthy for your brain.第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。36.The (演讲) made by those famous writers were so exciting that none of us felt bored.37.Red and white are a good (般配), as the powerful red balances the calm white.38.Don’t worry. This doctor has (从事) medicine for 10 years. He will cure your baby.39.In China, people like to celebrate their birthdays according to the lunar (日历).40.Reading English (大声地) is a good way to improve our spoken English.41.Linda didn’t meet the famous star and n did I.42.People p chatting online to writing letters at present.43.We now have two weeks to decide w to buy the house or not.44.His parents are busy with their work, so they h have any time for his studies.45.We can’t i how surprised we were when we heard the news.请阅读下面这篇文章,在所给的每个空格中选入一个意义相符的词,以正确形式使文章完整。choose suggest for why advice though number influence stop serious as suddenlyIt was reported that schools and kindergartens in Guangdong province were asked to ban (禁止) the recently popular toy knives on November 1st, 2023. This kind of knife is known 46 “radish knives (萝卜刀)”. They may hurt students from time to time. What is worse, it involves violence (暴力) and has a bad 47 on children’s development.Do you know 48 “radish knife” has become popular among children Because it looks cool in the shape of a carrot and with a small hidden plastic blade (塑料刀片) about 5 centimeters long. 49 the blade is plastic, it could still cause a danger if it is pressed against the skin when the blade came out all of a 50 . We never thought something as simple as this little toy could be so dangerous.The 51 of radish knives among children is rising, and the risks are increasing to children’s safety. Schools 52 students not to buy or play with such a dangerous toy. Children in primary schools and kindergartens are 53 from carrying or playing these dangerous knives. To stop the growing number of “radish knives”, parents should take radish knives 54 , and they should take responsibility (责任) for 55 suitable toys for their children.Let’s say no to radish knives so that we can make our schools safer.第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,在各题空白处填入1个恰当的单词或括号内单词的正确形式。Zhang Dongdong went to work in Qinglong, Guizhou Province in August, 2019. On the day he arrived there, he visited a community (社区) called Sanbao Street. He 56 (discover) that most of the kids there were left-behind kids. They lived 57 their grandparents and seldom had books at home.The next day, Zhang visited the primary school there. The school library looked like a warehouse (仓库) and had no space for reading. To deal with this problem, Zhang started 58 activity among his friends to give away books to those 59 (child). And with the help of some community workers, he turned some offices into a library.For Zhang, the 60 (difficult) part was not to set up a library. The government helped to solve the problem in a short time. However, 61 (encourage) the kids to read in the library was really difficult. Then they invented a special system (系统). It records how much time each reader spends in the library. Each hour equates to (相当于) one point, 62 each point equates to 1 yuan. Next door to the library is a shop that “sells” things. Kids can “buy” anything they need with 63 (they) reading points.Zhang is happy 64 (see) that 10 to 20 kids come to the library to read every day. “I hope this library will provide good company (陪伴) for the kids when their parents are not around and change their lives 65 (great),” he said.阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)Imagine this: your parents go away on business, but ①你不得不独自待在家里。Would life be as easy as when your parents are around Would it be a perfect holiday for you “I can fill an empty stomach with tomato and egg soup, but that’s all. I think many of my classmates are the same. We wouldn’t know what to do, or how to look after ourselves,” said Zheng Chenyu. “And I’d forget something important. I’d probably watch television and burn the soup.”“As soon as I leave home, I’ll learn to cook. But now parents do almost everything for us. We’re very lazy,” she said.Most teenagers only have their time for their homework. ②They don’t learn any life skills until they go to college.However, Sima Yige doesn’t think so.“I think I’d be all right. I wouldn’t just eat sandwiches or fruit. I know how to cook some simple dishes because my mum showed me,” the 13-year-old boy said. In his opinion, many teenagers depend too much on their parents, and there is much more to learn than cooking, like “tidying up your room or even dressing yourself properly.”For most teenagers it wouldn’t be a holiday at all.66.将句子①翻译成英语。67.When will Zheng Chenyu learn to cook 68.将句子②翻译成汉语。69.The underlined phrase “depend too much on” in the passage means in Chinese.70.Will life be as easy for teenagers living alone as when their parents are around 书面表达(共1题;满分25分)71.时光飞逝,初三的学习生活已经过半,面对高强度的学习压力和即将来临的中考升学,有些同学感到焦虑,根据下面的提示和你周围同学的情况,请你用英语写一篇短文提供一些合理化的建议。初三学习生活的变化 你对初三学习生活的看法和建议1. 学科作业增多; 2. 没有时间休息; 3. 不能很好地发展自己的兴趣爱好; 4. 升学的压力让一些同学睡不好觉; …… 初三是我们成长的关键时期,经历了初三的学习生活能让我们更好面对未来的挑战,建议同学们要: 1. 合理地安排学习生活; 2. 适当的体育运动和充足的睡眠; 3. 面对困难学会寻求帮助 ……注意:1. 词数80词左右;2. 可适当增加细节,以使行文连贯;3. 文中不能出现真实姓名及学校名称;4. 短文开头已为你写好,不计入总词数。Looking back on the past two years, many students find their school life has changed a lot./ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com)参考答案及试题解析1.B 2.D 3.A 4.B 5.C 6.A 7.D 8.C 9.A 10.B【导语】本文讲述了一个自闭症儿童Jimmy在学校和生活中的困难,以及家人对他的关爱和担忧。1.句意:然而,这在现实生活中永远不会发生。Then然后;However然而;And和;Although虽然。根据空格后的“this would never happen in real life”可知第一段所描述的场景与现实是相反的,此处表转折。故选B。2.句意:他不知道如何和别人聊天,甚至不能独自做很多事情。say anything说任何话;say many things说很多话;do anything做任何事;do many things做很多事。根据“can’t even ... by himself”可知,他不能独自做很多事情。故选D。3.句意:这些事情让他在学校感到孤独。lonely孤独的;absent缺席的;worried担心的;active活跃的。根据“He doesn’t know how to chat with others”和“He also has difficulty following his teachers in class.”可知,患有自闭症的弟弟Jimmy很多事情都无法做,他不会与人交谈,也听不懂老师课堂所讲,因此他在学校很孤独。故选A。4.句意:但效果不太好。hasn’t done没做;hasn’t worked没起作用;has got已得到;has done已做。根据“But”可知前后两个句子存在转折关系,前句说明妈妈带他去医院治疗,因此后句应是表示治疗效果并不是很好。故选B。5.句意:我妈妈总是很担心,但当她谈到Jimmy时,她仍然微笑着——似乎她仍然为她的儿子感到骄傲。wonders想知道;shouts大喊;smiles微笑;cries哭泣。根据下文“My mom is always worried, but ...”可知but连接的两个句子表示相反的意思,but前面说明妈妈总是担心,因此but后面描述的应是与“worried”相反的表现,因此“笑”更合适。故选C。6.句意:我妈妈总是很担心,但当她谈到Jimmy时,她仍然微笑着——似乎她仍然为她的儿子感到骄傲。proud of骄傲;thankful to感激;hard on苛刻;afraid of害怕。结合语境可知此处表示妈妈谈到Jimmy的时候,会笑,所以推断是为他感到骄傲的情感。故选A。7.句意:作为Jimmy的姐姐,我也很担心他。With和;To给;For为了;As作为。根据空格后的“Jimmy’s sister”可知作者的身份是Jimmy的姐姐,表示身份的介词是as。故选D。8.句意:那些男孩子们甚至偷拿别人的铅笔,然后把它们藏在Jimmy的书包里。Jimmy’s吉米的;his他的;others’别人的;their他们的。结合语境可知,此处应是表示那些调皮的男孩子们去偷拿别人的铅笔,然后放在Jimmy的书包里栽赃他。故选C。9.句意:每次听到这些事,我都很难过,但我妈妈让我不要。upset难过;scared害怕;strange奇怪;pleasant愉快。上文讲了弟弟被欺负的事情,所以作为姐姐的作者听了应是为弟弟感到很难过。故选A。10.句意:她说Jimmy根本不在意这些。look at看;care about在意;hide from躲藏;remind of提醒。根据上文“but my mom asks me not to”可知妈妈让我不必为Jimmy被欺负感到难过,因为他不在乎这个。故选B。11.B 12.A 13.B 14.C 15.A【导语】本文主要讲述了在古迪尔岛上的独特工作机会。11.细节理解题。根据第一段“Each year, the UK pays four people to live and work on Goudier Island from November to March.”可知,每年11月至3月,英国都会支付四人在古迪尔岛生活和工作的费用,由此可知共5个月。故选B。12.细节理解题。根据“The four people need to keep it clean and serve thousands of tourists.”可知,古迪尔岛上会有游客,所以说一个景点。故选A。13.主旨大意题。根据该段特别是“So lots of people would like to take it.”可知,该段介绍了为什么人们愿意在古迪尔岛工作。故选B。14.细节理解题。根据最后一段“One year, more than 2,500 people applied for (申请) it. Those who get the job will have a week’s training in Cambridge first. Then they will leave for Antarctica in October, where they will stay until March the next year. Depending on different work, people will get about 1,600 to 2,300 dollars each month.”可知,先要申请②,然后得到这份工作④,再去剑桥培训③,再去南极洲①。故选C。15.主旨大意题。本文主要讲述了在古迪尔岛上的独特工作机会。故选A。16.C 17.B 18.B 19.D 20.A【导语】本文主要介绍了不同颜色对人们情绪有不同的影响,分别阐述了红色、蓝色、绿色和黄色各自所关联的情感、带来的感受以及在生活中的应用等内容。16.细节理解题。根据“Red can also make people feel energetic”可知,红色能让人感到精力充沛(energetic)。故选C。17.细节理解题。根据“Hospitals often use blue because it can help patients feel less nervous”可知,医院使用蓝色是因为它能帮助患者减轻紧张感(feel less nervous)。故选B。18.细节理解题。根据“Green is the color of nature. It represents growth and harmony”可知,绿色象征成长与和谐(growth and harmony)。故选B。19.细节理解题。根据“Yellow is a bright and cheerful color. It is often used to attract attention. For example, school buses are painted yellow so that they can be easily seen”可知,黄色常被用于吸引注意力,校车涂刷黄色就是为了让人容易看到。故选D。20.主旨大意题。文章开篇即点明核心观点“Colors can affect our moods. Different colors have different effects on us”,后文分别围绕红、蓝、绿、黄四种颜色,具体阐述每种颜色对情绪的不同影响,始终围绕“不同颜色对情绪有不同影响”展开。故选A。21.D 22.A 23.C 24.B 25.A【导语】本文是一篇说明文。文章介绍中国年轻人做整容手术比例很高,但是很多美容诊所整容失败的事例比比皆是,作者呼吁对美容诊所实行更严格的规定。21.主旨大意题。根据“It was reported that 19 percent of Chinese medical beauty customers in 2020 were aged 18 or under.”可知,本段主要讲了整容手术在青少年中很受欢迎。故选D。22.细节理解题。根据第二段中的“Once a teenage girl named Zhang Na had double eyelid surgery, but after that she couldn’t open her eyes because of the mistakes made by the doctor.”可知,曾经有一个叫张娜的少女做了双眼皮手术,但之后因为医生的失误,她无法睁开眼睛,所以张娜做的是双眼皮手术。故选A。23.词句猜测题。根据“And many beauty clinics advertise directly to teenagers,”可知,许多整容广告直接针对青少年,所以后文是鼓励青少年整容,此处them代指青少年,故选C。24.篇章结构题。文章第一段通过周春娜的例子引出整容手术在青少年中流行这一话题;第二至四段主要讲了美容诊所的一些问题;第五段是许多专家认为青少年整容危险并呼吁制定更严格规定,所以文章结构是总—分—总。故选B。25.推理判断题。根据最后一段“Many experts have said it’s dangerous for teenagers to have cosmetic surgery...That’s why they are calling for stricter rules on the beauty clinics when it comes to the treatment of teenagers.”可知,许多专家表示,青少年接受整容手术很危险,这就是为什么他们呼吁对美容诊所针对青少年的治疗制定更严格的规定,所以文章的目的是呼吁对青少年美容手术制定更严格的规定。故选A。26.B 27.C 28.A 29.B 30.A【导语】本文介绍反向消费理念及其对多方面的影响。26.细节理解题。文中提到“Unlike traditional buying habits, it refuses to keep buying new products”,反向消费拒绝持续购买新产品,言外之意传统购买习惯是持续购买新产品,而且结合第一段“no longer focusing on buying expensive things like brand-name bags.”,以前是关注买昂贵的东西,所以传统购买习惯是持续购买新且贵的产品。故选B。27.词句猜测题。前文说“They are more interested in personal growth, spiritual (精神的) wealth, and the building of social relationships.”,所以“inside needs”指的是有意义的关系、个人成长和精神财富这些方面。故选C。28.细节理解题。文中提到“Many young people are starting to realize that having lots of material goods doesn’t bring true happiness. They are more interested in personal growth,...through this new way of spending.”,反向消费能帮助年轻人关注真正让他们快乐的东西。故选A。29.细节理解题。文中明确说“Companies are being pushed to take social and environmental responsibility more seriously”,反向消费促使企业考虑社会和环境责任。故选B。30.主旨大意题。文章整体介绍了反向消费的概念,以及它对年轻人、企业和社会等方面的影响,所以主要目的是解释反向消费及其影响。故选A。31.F 32.C 33.A 34.G 35.E【导语】本文主要介绍了五种提高记忆力的方法。31.根据“Do you find it difficult to remember important facts and figures Or have you ever forgotten someone’s name at the worst possible moment ”及后文可知,此处是引出下文的方法,选项F“你可以做很多事情来提高你的记忆力”符合语境。故选F。32.根据“So put on those trainers, go outside and start working up a good sweat”可知,此处应介绍锻炼的好处,选项C“这对你的身心都是健康的”符合语境。故选C。33.根据“Too much of it can be bad for you.”可知,此处是建议不能玩太久的电子游戏,选项A“但是不要玩太久”符合语境。故选A。34.根据“Some research papers say that fruits and vegetables can help lower oxidative stress (氧化压力) in your brain as well as help keep its healthy cognitive functions (认知功能).”可知,是在介绍蔬菜水果对大脑的好处,选项G“而且它对你的大脑也是健康的”符合语境。故选G。35.根据“Intense and persistent (强烈而持久的) stress, especially at high levels, can easily make your memory and cognitive skills worse.”可知,强烈而持久的压力,尤其是高水平的压力,很容易使你的记忆力和认知能力变差,因此建议要放松一下,选项E“所以放慢脚步,放松自己”符合语境。故选E。36.speeches【解析】句意:那些著名作家的演讲是如此令人兴奋,以至于我们没有一个人感到无聊。演讲:speech,为名词,结合“were”可知,应用名词复数形式。故填speeches。37.match【解析】句意:红色和白色是很好的搭配,因为强大的红色平衡了平静的白色。match“般配”,名词;根据“a good”可知,a后接名词单数。故填match。38.practiced/practised【解析】句意:别担心。这位医生已经从事医学工作10年了。他会治好你的宝宝。根据中文提示可知,practice/practise“执业,从事”,动词,符合句意,由“for 10 years”可知,句子应使用现在完成时,结构为“have/has+过去分词”,practice/practise的过去分词为practiced/practised。故填practiced/practised。39.calendar【解析】句意:在中国,人们喜欢按照农历来庆祝他们的生日。根据汉语提示可知,calendar为“日历”,lunar calendar为“农历”或“阴历”。故填calendar。40.aloud【解析】句意:大声读英语是提高我们英语口语的好方法。“大声地”用副词aloud,修饰动词Reading;loudly意思也是“大声地”,但强调声音大且刺耳,此处强调读书的声音可以被听见,用aloud更符合语境。故填aloud。41.(n)either【解析】句意:琳达没有见到那位著名的明星,我也没有。根据首字母提示和“didn’t meet ”及“and”可知,此处表示我也没有见到明星。当表示“某人也不……”时,需要用“neither/nor+助动词+主语”的倒装结构。故填(n)either。42.(p)refer【解析】句意:现在人们更喜欢网上聊天而不是写信。根据“chatting online to writing letters at present.”以及首字母可知更喜欢网上聊天而不是写信,prefer“更喜欢”,根据“at present”可知句子用一般现在时,主语是People,谓语动词用原形。故填(p)refer。43.(w)hether【解析】句意:我们现在有两周的时间来决定是否购买这所房子。根据“to decide...to buy the house or not”以及首字母提示可知,此处指“决定是否买房子”,应用whether“是否”引导宾语从句。故填(w)hether。44.(h)ardly【解析】句意:他的父母忙于工作,所以他们几乎没有时间关注他的学习。根据“His parents are busy with their work”以及首字母提示可知,hardly意为“几乎不”,在句中作状语,修饰动词have,契合“父母因工作繁忙而没什么时间”的语境。故填(h)ardly。45.(i)magine【解析】句意:我们无法想象听到这个消息时我们有多惊讶。根据“can’t...how surprised we were when we heard the news.”可知是无法想象听到这个消息时我们有多惊讶,imagine“想象”,情态动词后加动词原形。故填(i)magine。46.as 47.influence 48.why 49.Though 50.sudden 51.number 52.advise 53.stopped 54.seriously 55.choosing【导语】本文主要讲述了广东省学校和幼儿园禁止流行的“萝卜刀”玩具的原因及其潜在危害。46.句意:这种刀被称为“萝卜刀”。be known as“被称为”,固定短语。故填as。47.句意:更糟的是,它涉及暴力,对儿童的发展有不良影响。根据“has a bad ... on children’s development.”可知,是have a bad influence on“对……有不良影响”。故填influence。48.句意:你知道“萝卜刀”为什么在儿童中流行吗?根据“Because it looks cool in the shape of a carrot and with a small hidden plastic blade (塑料刀片) about 5 centimeters long.”可知,空处是询问原因,用why引导宾语从句。故填why。49.句意:虽然刀片是塑料的,但如果突然弹出时压到皮肤上,仍然可能造成危险。根据“the blade is plastic, it could still cause a danger”可知,前后句是让步关系,用though“虽然”,引导让步状语从句。故填Though。50.句意:虽然刀片是塑料的,但如果突然弹出时压到皮肤上,仍然可能造成危险。all of a sudden“突然”,固定短语。故填sudden。51.句意:儿童使用萝卜刀的数量正在增加,儿童安全的风险也正在增加。根据“is rising”及备选词可知,是指使用萝卜刀的数量,the number of“……的数量”。故填number。52.句意:学校建议学生不要购买或玩这种危险的玩具。根据“students not to buy or play with such a dangerous toy.”及备选词可知,是指建议学生不要购买或玩这种危险的玩具,advise sb not to do sth“建议某人不要做某事”,时态是一般现在时,主语是复数,谓语动词用原形。故填advise。53.句意:小学和幼儿园的孩子被禁止携带或玩耍这些危险的刀。根据“from carrying or playing these dangerous knives”可知,是指禁止携带或玩耍这些危险的刀,stop“阻止”符合语境,与主语之间是动宾关系,因此用过去分词。故填stopped。54.句意:为了阻止“萝卜刀”数量的不断增加,家长们应该严肃对待萝卜刀,并且承担起为孩子们选择合适玩具的责任。take sth seriously“认真对待某事”,固定短语。故填seriously。55.句意:为了阻止“萝卜刀”数量的不断增加,家长们应该严肃对待萝卜刀,并且承担起为孩子们选择合适玩具的责任。根据“suitable toys for their children.”及备选词可知,是指为孩子选择合适的玩具,choose“选择”,介词for后应跟动名词。故填choosing。56.discovered 57.with 58.an 59.children 60.most difficult 61.encouraging 62.and 63.their 64.to see 65.greatly【导语】本文主要讲述了张冬冬在贵州青龙县为留守儿童建立图书馆,并通过积分系统鼓励孩子们阅读的故事。56.句意:他发现那里的大多数孩子都是留守儿童。根据“On the day he arrived there”可知,描述的是过去发生的事情,因此用一般过去时,“discover”的过去式是“discovered”。故填discovered。57.句意:他们和祖父母住在一起,家里很少有书。根据“lived...their grandparents”可知,此处表示和祖父母一起生活,因此用介词“with”表示“和……一起”。故填with。58.句意:为了解决这个问题,张在朋友中发起了一项活动,给那些孩子送书。根据“activity”可知,此处表示泛指一项活动,且“activity”以元音音素开头,因此用不定冠词“an”修饰。故填an。59.句意:为了解决这个问题,张在朋友中发起了一项活动,给那些孩子送书。根据“those”可知,此处表示那些孩子,因此用复数形式“children”。故填children。60.句意:对张来说,最困难的不是建立图书馆。根据“part”可知,此处表示最困难的部分,因此用形容词最高级“most difficult”修饰。故填most difficult。61.句意:然而,鼓励孩子们在图书馆读书真的很难。根据“...the kids to read in the library”可知,此处是动名词短语作主语,表示鼓励孩子们在图书馆读书这件事,因此用“encourage”的动名词形式“encouraging”,句首首字母大写。故填encouraging。62.句意:每小时相当于一分,每分相当于一元。根据“Each hour equates to (相当于) one point...each point equates to 1 yuan.”可知,前后两个句子是并列关系,因此用连词“and”连接。故填and。63.句意:孩子们可以用他们的阅读积分“购买”他们需要的任何东西。根据“reading points”可知,此处表示他们的阅读积分,因此用形容词性物主代词“their”修饰。故填their。64.句意:张很高兴看到每天有10到20个孩子来图书馆看书。根据“Zhang is happy...that 10 to 20 kids come to the library to read every day.”可知,此处是“be happy to do sth.”结构,表示“高兴做某事”,因此用动词不定式“to see”。故填to see。65.句意:我希望这个图书馆能在父母不在身边的时候给孩子们提供良好的陪伴,并极大地改变他们的生活。根据“change their lives”可知,此处表示极大地改变他们的生活,因此用副词“greatly”修饰动词“change”。故填greatly。66.You have to stay at home alone. 67.She will learn to cook when she leaves home. 68.他们直到上大学才学习一些生活技能。 69.过度依赖 70.No, it won’t.【导语】本文讨论了青少年独自在家时的生活能力问题,反映了他们对父母过度依赖的现象。66.you“你”;have to do“不得不做”;stay at home“待在家”;alone“独自”。故填You have to stay at home alone.67.根据“As soon as I leave home, I’ll learn to cook”可知郑晨雨离开家后会学做饭。故填She will learn to cook when she leaves home.68.They“他们”;not...until...“直到……才……”;learn any life skills“学习一些生活技能”;until they go to college“他们上大学”。故填:他们直到上大学才学习一些生活技能。69.根据“depend too much on their parents”可知划线短语意为“过度依赖”。故填:过度依赖。70.根据全文内容可知,对大多数青少年来说,独自生活不会像父母在身边时那样轻松。故填No, it won’t.71.例文Looking back on the past two years, many students find their school life has changed a lot.We have more homework and less time to rest. We can’t develop our hobbies and some students can’t sleep well because of the exam pressure.Here is some advice for Grade 9 students. I think we should plan our time carefully. It is also a good idea to do sports every day and sleep for at least eight hours. When we meet problems, ask teachers, parents or friends for help.Grade 9 is hard, but it makes us stronger. Let’s face it with a smile!【解析】[总体分析]①题材: 本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要求已给出,考生注意不要遗漏,适当增加细节,表述完整。[写作步骤]第一步:引出话题;第二步:介绍初三学习生活的变化;第三步:介绍你对初三学习生活的看法和建议;第四步:书写结语。[亮点词汇]①because of因为②do sports做运动③at least至少[高分句型]①I think we should plan our time carefully. (宾语从句)②When we meet problems, ask teachers, parents or friends for help. (when引导的时间状语从句)21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览