资源简介 选择题答案:1-5 CBBCB 6-10 CAABA 11-15 CABAC 16-20 ABABC21-25 ADCBA 26-30DADBA 31-35 BCDAA36.B 37.D 38.A 39.G 40.F41.D 42.B 43.C 44.A 45.C 46.B 47.C 48.A 49.B 50.D 51.A 52.C 53.A 54.D 55.B一:听力:1. 【答案】C【原文】W: James, you've been watching that documentary in your room again and again. You'd better go to the gym for some exercise.M: Okay, mom. It's a science program on the origin of human beings. I'll give a presentation on it in my class tomorrow.2. 【答案】B【原文】W: MSA robotics has developed a robot which works in fast food restaurants. It’s so cool.M: Yeah, I’ve also heard of that. The robot uses AI in cameras. It prepares meals and can also do some other tasks at the same time.3. 【答案】B【原文】W: David, how long have you stayed in Beijing M: For two years. Since I was admitted to a PHD program at Beijing university as an international student from Canada.4. 【答案】C【详解】W: Mr. black, I need to take a day off because my father is sick. I need to take into hospital today.M: Sorry to hear. That don’t worry about work. Just take good care of your father.5. 【答案】B【原文】M: Sophie, you look tired. Did you drive back all the way from your trip W: No. I had wanted to catch the first morning flight but it was fully booked then I took the earliest train instead.【答案】6 C 7. A【原文】M: I want to write about a boy named Ben for our school newspaper. I think he's a role model for us.W: What has he done M: He has raised money for the idaho humane society by selling lemon juice the first time. He ran a juice stand. He raised two hundred dollars the second six hundred dollars.W: So why did he do that M: As an animal lover, he wants to give the homeless animals supplies and food, so they can live a happy life. I hope more people will do what they can to help animals.【答案】8. A 9. B 10. A【原文】W: Professor Smith, I’m glad that my presentation is over. How did you think it went M: Not too bad, but I think you just need to make some changes.W: Like what M: Well, the first thing was the length of your talk. It was only ten minutes and it was much too short. And I’m afraid thirty minutes is a bit long, so twenty minutes would probably be better.W: What did you think of the order of the data M: It was okay but you should work at the pace of the talk and make the delivery slower. The last thing that confused me was that you didn’t give out copies of your slides for people to take notes.W: Oh, I got very nervous when I spoke in front of people, so I forgot to do that.M: But you look very calm. It really didn’t show.W: I wasn’t inside.【答案】11. C 12. A 13. B【原文】W: Hello, I’ve just retired and I’d like to do some community service. What sort of thing can I do M: Now, we run a lunch club in our village for the elderly. Some people in need are from neighing villages, so we’re always lacking drivers.W: I could help with that. What about help for individual residence M: Well, we do it as a one off. In fact, there’s Mrs. Clara. She needs a lift to the hospital and we’re struggling to find someone. Her appointment is next Tuesday. Does that suit you W: Yes, no problem.M: Great, also next Friday. We’ll have some work done to Mr. Paul’s house before he moves in. We’ve got some people to decorate his kitchen but if you could do some weeding in his garden that would be wonderful.W: Okay, I’ll enjoy that.【答案】14. A 15. C 16. A【原文】W: Welcome to Health today, the weekly phone in that aims to advise listeners on what to do just about anything, from a cold to a twisted ankle. I’m Amelia. Our first call is Edward on the line.M: Hello, Dr. Amelia.W: Hi Edward, what seems to be troubling you M: I keep getting an awful pain in my hand. I felt terrible since I got up this morning.W: Did you take any pills M: Yes. But they didn’t seem to help. What should I do W: Well, it’s important to find out why you have the problem in the first place. People develop headaches for different reasons, but a common cause is what they do at work. What do you do for a living at work M: Actually, I deal with customers online complaints every day. If they booked a holiday and had problems, they contact me.W: So you spend much time staring at a computer screen while you’re dealing with clients.M: That’s right.M: Well, there’s your cause. It’s the computer screen. Try to limit the time you stare at the screen.【答案】17. B 18. A 19. B 20. C原文】 Good morning, this is Michael Jones here with the ten o’clock news report. Earlier this week, we heard about Milton, the dog that traveled over three thousand miles to meet his family. When the Johnson family moved from California to New York, they couldn’t find their dog. And they were sad to leave him behind. About a month later, Milton showed up at their doorstep in New York. We cannot believe how far this dog traveled. The family will be doing an interview in the studio tomorrow morning. In other news, there has been an outbreak of car thefts in Orange County this week. About ten cars were stolen from outside their owner’s homes on Monday. If you see or hear anything, please call 911. About ten people found themselves stuck on a roller coaster after a breakdown at the Six Flags Theme Park on Tuesday in Union City. The victims swung upside down for around three minutes as staff worked to restart the roller coaster. Fortunately, no one was hurt. Six Flags has said that they checked their rides very seriously and that this was simply an unfortunate accident. That’s it for the news. When we come back from a commercial break, Michelle Smith will be here with the weather report.二:阅读理解 21.A 22.D 23.C【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了2025年美国园艺展的相关信息,包括如何选择合适的展览、购票优惠、旅行建议以及志愿者机会等。21.细节理解题。根据Ticketing and Entrance Fees部分第一段中“Buy tickets early as the shows offer discounts for advance purchases. (尽早买票,因为展会会为提前购票提供折扣。)”可知,提前买票的好处是可以享受折扣,即价格降低。故选A。22.细节理解题。根据Volunteering Opportunities部分第一段中“Helping out at garden shows is a fun way to meet people and learn new skills.(在园艺展中帮忙是一种认识人和学习新技能的有趣方式。)”和第二段中“It’s a great way to network while you’re supporting the gardening community. (这是你在支持园艺界的同时建立人脉的好方法。)”可知,作为活动的志愿者,你可以发展你的社交关系。故选D。23.推理判断题。通读全文,尤其是根据文章第一段“Garden enthusiasts, get ready for an exciting year ahead!The US Garden Shows 2025 will highlight breathtaking flower arrangements, innovative landscaping ideas, and the latest gardening trends. (园艺爱好者们,为即将到来的激动人心的一年做好准备吧!2025年美国园艺展将展示令人惊叹的花卉布置、创新的景观设计理念以及最新的园艺趋势。)”可知,文章主要介绍了2025年美国园艺展的相关信息,作者写这篇文章的主要目的是分享关于园艺活动的信息。故选C。试卷第1页,共3页【答案】24.B 25.A 26.D 27.A【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了澳大利亚脑瘫患者保罗在探险队的帮助下,成功攀登科修斯科山并筹集善款的故事。24.细节理解题。 根据第一段中“It was clear that he would stop at nothing to make his dream of climbing Mount Kosciuszko a reality.(很明显,他会不遗余力地实现攀登科修斯科山的梦想)”可知,保罗梦想着征服科修斯科山。故选B。25.细节理解题。 根据第三段“By this stage, everyone was starting to feel tired, but we were determined to conquer the last 900 meters to the top.(到这个阶段,每个人都开始感到疲惫,但我们依然决心征服最后900米,抵达山顶)”及最后一段中“It was a quiet journey back, with everyone worn out and hungry.(这是一次安静的归途,每个人都筋疲力尽,饥肠辘辘)”可知,这次登山之旅是令人筋疲力尽的。故选A。26.推理判断题。 根据第三段“Nonetheless, we battled on to Rawson’s Pass at 7.6 kilometers.(尽管如此,我们还是奋力前行,抵达了7.6公里处的罗森隘口)”及第四段“Up until this point, the road was mostly well-worn, enabling our harness system to run smoothly. The last leg tested our persistence and teamwork, forcing us to climb over rocks and narrow platforms.(截至此时,这条路大部分都已被磨得很平滑,这让我们的安全带系统得以顺畅运行。最后一段路程考验着我们的耐力与团队协作能力,迫使我们不得不翻越岩石,穿过狭窄的平台)”可知,罗森隘口之后的路极具挑战性。故选D。27.推理判断题。 根据最后一段中“We had made it to the top of Australia, and there could not be a more beautiful experience than seeing the joy on everyone’s face.(我们登上了澳大利亚的顶峰,没有什么比看到每个人脸上的喜悦更美好的经历了)”可推知,作者认为这次登山最重要的是它带来的快乐。故选A。28.D 29.B 30.A 31.B【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了情商的定义以及对有关于情商未来研究的期望。28.细节理解题。根据第一段“Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities (研究表明,情商技巧可能有助于这些品质的形成)”可知,情商有助于这些品质的形成,所以情商并不是指一个人的积极品质。故选D项。29.推理判断题。根据第二段“The ability to accurately understand how others are feeling may be used by a doctor to find how best to help her patients, while a cheater might use it to control potential victims. (医生可能利用这种准确理解他人感受的能力来找到最好的帮助病人的方法,而骗子可能利用这种能力来控制潜在的受害者)”可推知,作者在文章第二段中提到“医生”和“骗子”是举例子来阐明下文的观点——情商高并不一定能使一个人成为有道德的人。故选B项。30.推理判断题。根据第三段“the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. …The popularization of emotional intelligence has helped both the public and researchers (宣传的总体效果一直是利大于弊。这种普及最积极的方面是雇主、教育者和其他对促进社会福利感兴趣的人对情感进行了新的、迫切需要的强调。情商的普及帮助了公众和研究人员)”可知,作者认为总体效果利大于弊,情商的普及帮助了公众和研究人员,所以作者对情商普及的态度是赞同的。故选A项。31.主旨大意题。根据最后一段“we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives from which to study how people manage their lives. (我们希望这种关注将激发人们对情感科学和学术研究的更大兴趣。我们希望在未来的几十年里,科学的进步将为研究人们如何管理自己的生活提供新的视角)”可推知,本段主要讲述对未来关于情商研究的期望。故选B项。32-35 CDAA32.答案: C解析: 细节理解题。第三段中"The seeds of plants contain a high concentration of proteins, which have to survive and remain complete for years, sometimes in extreme conditions of temperature, moisture, or drought. By mimicking these mechanisms, BioLingus has been able to come up with a way to preserve and stabilise proteins for a very long time at room temperature through advanced bioengineering."(植物的种子含有高浓度的蛋白质,这些蛋白质必须存活并保持完整数年,有时是在极端的温度、湿度或干旱条件下。通过模仿这些机制,BioLingus公司已经能够通过先进的生物工程技术,想出一种在室温下长时间保存和稳定蛋白质的方法。),从翻译可知,蛋白质在极端条件下的生存方式(The ways proteins survive extreme conditions.)启发了BioLingus公司找到稳定蛋白质的解决方案,所以选C。33.答案: D解析: 词义猜测题。第三段提到"By mimicking these mechanisms, BioLingus has been able to come up with a way to preserve and stabilise proteins for a very long time at room temperature through advanced bioengineering."(通过模仿这些机制,BioLingus公司已经能够通过先进的生物工程技术,想出一种在室温下长时间保存和稳定蛋白质的方法。),第四段中"And because of this, sublingual drugs are more adaptable than injection solutions that must usually be refrigerated."(正因为如此,舌下药物比通常必须冷藏的注射剂更具适应性。),从翻译可知,"this"指的是舌下药物能在室温下长时间保持蛋白质稳定(Sublingual drugs keep proteins stable for a long time at room temperature.),所以选D。34.答案: A解析: 细节理解题。第五段中"Biological drugs usually have to be cooled all the way from manufacturing right up to when they reach the patient, and then injected. In many less developed countries, however, effective logistical cold chains are non-existent or not very good. With BioLingus’sublingual technology, however, the cold chain can be minimised or not needed at all."(生物药物通常从生产一直到到达患者手中都必须冷藏,然后注射。然而,在许多欠发达国家,有效的物流冷链根本不存在或不完善。然而,有了BioLingus公司的舌下给药技术,冷链可以最小化甚至根本不需要。),从翻译可知,舌下给药适合一些欠发达国家是因为这些国家缺乏有效的冷链(Because these countries lack effective cold chains.),所以选A。35.答案: A解析: 主旨大意题。文章讲述了瑞士生物科技公司BioLingus通过模仿植物种子中蛋白质在极端条件下的生存机制,开发出了舌下给药技术,这种技术可以稳定蛋白质,使药物在室温下长时间保存,并且适合在一些欠发达国家使用。从翻译可知,"来自大自然的灵感改变了药物的作用方式(Inspiration from Nature Transforms How Medicines Work)"可以作为这篇文章的最佳标题,B选项"舌下药物生产面临的挑战"只是文章部分内容;C选项"舌下药物在发达国家的推广"与文章内容不符;D选项"不同自然条件下的蛋白质有助于创新"没有突出对药物的影响,所以选A。三:七选五:36.B 37.D 38.A 39.G 40.F【导语】本文是一篇说明文。主要讨论了大脑的一些不足之处,如倾向于使用过去解决问题的方法、对周围环境变化的忽视以及责任推卸等。文章提示读者通过了解这些错误,可以避免它们带来的影响。36.上文“Your brain possesses some incredible abilities, from recalling conversations with close friends to tackling complex math problems with ease. But it is not that perfect and has some shortcomings.( 你的大脑拥有一些令人难以置信的能力,从回忆与亲密朋友的对话到轻松解决复杂的数学问题。但它并不那么完美,也有一些缺点。)”提到大脑虽然拥有许多令人惊叹的能力,但并非完美无缺,存在一些缺点。B选项“From time to time, it may even overlook critical information (它甚至会时不时地忽略关键信息)”承接上文,具体说明了大脑的一个缺点,即有时会忽略重要信息,该选项符合语境,故选B。37.下文提到“When trying to solve a problem or make a decision, your mind often falls back on solutions that have worked in the past instead of figuring out new ones. (当试图解决问题或做出决定时,你的大脑经常依赖于过去行之有效的解决方案,而不是想出新的解决方案。)”这说明大脑在解决问题时有时会变得懒惰,倾向于使用旧的方法。D选项“One of the biggest shortcomings of your brain is that it can get lazy (你大脑最大的缺点之一就是它会变得懒惰)”直接指出大脑懒惰这一缺点,与下文内容紧密相连,为下文提供了铺垫,故选D。38.上文提到“Moreover, your brain might fail to detect significant changes occurring in your surroundings, a phenomenon referred to as change blindness. (此外,你的大脑可能无法察觉周围环境中发生的重大变化,这一现象被称为变化盲视。)”说明大脑有时无法注意到周围的变化。A选项“Your brain has to prioritize what it pays attention to (你的大脑必须优先关注它所注意的内容)”指出大脑需要优先关注某些信息,这解释了为什么大脑有时会忽略其他信息,包括周围环境的重大变化,该选项符合语境。故选A。39.下文提到“In the process, we twist reality to protect our self-esteem (自尊) — in other words, we don’t want to admit it when we mess up. (在这个过程中,我们扭曲现实以保护我们的自尊——换句话说,当我们搞砸时,我们不想承认。)”说明当出现问题时,人们往往不想承认,并倾向于推卸责任以保护自尊。G选项“When something goes wrong, your brain instinctively seeks someone or something to hold responsible (当出现问题时,你的大脑本能地寻找某人或某事来承担责任)”的内容与后文的in this process相呼应,并且直接指出大脑在出现问题时会寻找责任对象,与下文呼应,符合语境。故选G。40.上文提到“Researchers believe it’s to safeguard our self-esteem and shield ourselves from the fear of failure. (研究人员认为,这是为了保护我们的自尊,让我们免受失败的恐惧。)”说明人们推卸责任是为了保护自尊和避免失败的恐惧。F选项“When adopting this way of thinking, we attribute negative outcomes to factors beyond our control (当采用这种思维方式时,我们将负面结果归因于我们无法控制的因素)”指出人们会将负面结果归因于外部因素,这与上文提到的推卸责任行为相呼应,进一步解释了人们为什么会这样做。故选F。四:完型填空41.D 42.B 43.C 44.A 45.C 46.B 47.C 48.A 49.B 50.D 51.A 52.C 53.A 54.D 55.B【导语】这是一篇记叙文。文章讲述作者认识石匠弗雷德,邀请他打造壁炉岩石立面。弗雷德虽偏爱户外活却答应,施工中展现精湛技艺与耐心,其工作态度及处事方法也给人启发。41.考查动词词义辨析。句意:他的双手因长期从事石料和砖块的加工工作而布满了伤痕。A. exposed暴露;B. frozen僵硬;C. raised筹集;D. marked标记。根据后文“from years of working with stone and brick”(多年从事砖石工作),可知弗雷德的手会留下工作痕迹。故选D。42.考查动词词义辨析。句意:我让他为我们壁炉打造一个石质的外立面。A. imagine想象;B. build建立;C. design设计;D. paint绘画。前文“I met Fred, a delicate stone worker”提到弗雷德是石匠,后文也围绕他为壁炉打造岩石立面展开,因此此处应是建造立面。故选B。43.考查动词词义辨析。句意:虽然他更倾向于从事户外工作,但他还是同意考虑这个提议,并且后来打电话说他有空闲时间了。A. hesitated犹豫;B. failed失败;C. agreed同意;D. remembered记得。前句 “Though he preferred outdoor jobs”(尽管他更偏爱户外工作)表转折,后句“later called to say he had some spare time”(后来打电话说有空)说明他最终接受了请求。故选C。44.考查名词词义辨析。句意:弗雷德和他的儿子带来了灰色的石料和水泥。A. stone石头;B. metal金属;C. plastic塑料;D. wood木材。打造“rock facade”(岩石立面)的核心材料是石头,且前文多次提及 “stone”和“rock”。故选A。45.考查动词短语辨析。句意:弗雷德尽管身体有残疾,但还是独自完成了外墙的施工工作。A. turned to求助于;B. gave away赠送;C. worked on开始从事;D. picked up捡起。根据“despite his weakness”(尽管身体虚弱)和后文“carefully selected rocks”(仔细挑选石头),可知弗雷德在独自着手打造立面。故选C。46.考查名词词义辨析。句意:他仔细挑选了那些石头,并解释说他需要的是平整的那部分,因为这样才能作为基座使用。A. roads道路;B. pieces块,片;C. roofs屋顶;D. shoes鞋子。根据后文“for the base”可知,此处指建造底座需要“扁平的石块”,pieces符合语境。故选B。47.考查动词词义辨析。句意:他用锤子和凿子对这块石头进行雕琢,展现出了非凡的技艺。A. remove去除;B. polish擦亮;C. shape塑造;D. measure测量。根据“hammer and chisel”(锤子和凿子)及后文“every piece he shaped”(他打造的每一块石头),可知工具的作用是塑形石头。故选C。48.考查名词词义辨析。句意:他用锤子和凿子对这块石头进行雕琢,展现出了非凡的技艺。A. skill技能;B. courage勇气;C. humor幽默;D. memory记忆。前文“He used his hammer and chisel to”提到弗雷德用工具精准塑形,这体现的是他的技艺。故选A。49.考查名词词义辨析。句意:弗雷德还加深了水泥线条的颜色,以增强对比效果。A. weight重量;B. contrast对比;C. width宽度;D. height高度。根据上文“darkened the cement lines”(将水泥缝涂黑)的目的是通过颜色对比让岩石立面更美观。故选B。50.考查动词词义辨析。句意:他仔细观察着每一块岩石,将其在手中翻转着,然后才决定在哪里进行挖掘。A. protest抗议;B. search搜索;C. develop发展;D. strike打击。根据上文“He studied each rock, turning it in his hands before deciding where to”可知,弗雷德研究每块石头、在手中翻转,是为了确定敲击(用锤子凿子加工)的位置。故选D。51.考查形容词和动词词义辨析。句意:这座岩石建筑的外立面在几天内就完成了,从他塑造的每一个细节中都能看出他的耐心和精准度。A. evident明显的;B. ceased停止;C. lost失去的;D. abandoned抛弃。根据“his patience and precision”(他的耐心和精准)及“every piece he shaped”(他打造的每一块石头),可知这些品质在作品中很明显。故选A。52.考查形容词词义辨析。句意:弗雷德的工作态度和职业道德令人鼓舞。A. puzzling令人迷惑的;B. amusing有趣的;C. inspiring鼓舞人心的;D. disturbing令人不安的。后文“He never thought of a job as work; he saw it as a challenge to overcome”(他从不把工作当任务,而是视为需要克服的挑战),这种工作态度是鼓舞人心的。故选C。53.考查副词词义辨析。句意:他的工作确实如同岩石一般艰难,但他却懂得如何将其变得简单易行。A. literally确实,真正地,字面意义上;B. merely仅仅;C. fortunately幸运地;D. possibly可能地。根据“his work was... as hard as rock”(他的工作像石头一样坚硬)是对石匠工作“字面意义上”的描述(石头本身坚硬,加工过程也费力)。故选A。54.考查形容词词义辨析。句意:他对其进行了研究,并将其分解成了更小、更易于处理的组成部分。A. visible可见的;B. elegant优雅的;C. decorative装饰的;D. manageable可管理的。前句“broke it into smaller”(拆分成更小的部分),目的是让工作更 “容易处理”,且后文“break them down into something we can manage”(拆分成我们能处理的部分)也有提示。故选D。55.考查动词词义辨析。句意:弗雷德深知这一点,而这一点正是我们许多人尚未领悟的:面对生活中的艰难之事,我们要将其分解成我们能够掌控的小部分,然后一点一点地去解决。A. copy复制;B. learn学习;C. forget忘记;D. doubt怀疑。后文“take the hard things in life and break them down...”(把生活中的难事拆分成……)是弗雷德懂得的道理,而“many of us have yet to”(我们很多人尚未)说明这是我们还没学会的。故选B。五:语法填空:56.for 57.symbolizing 58.are loved 59.thoroughly 60.To carve 61.Since/As 62.patience 63.decorative 64.a 65.themes【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了葫芦在中国文化中的深远意义、其作为实用容器和吉祥物的角色,以及葫芦如何被艺术家们引入艺术世界。56.考查介词。句意:葫芦除了作为水、药和酒的实用容器外,还被视为象征长寿和驱邪的吉祥之物。根据语境可知,句子表示“葫芦除了作为水、药和酒的实用容器外,还被视为象征长寿和驱邪的吉祥之物”,空格处用介词for表示用途,故填for。57.考查非谓语动词。句意:葫芦除了作为水、药和酒的实用容器外,还被视为象征长寿和驱邪的吉祥之物。句中谓语是are also regarded,空格处用非谓语动词,objects和symbolize之间是主谓关系,因此空格处用现在分词表主动,作后置定语,故填symbolizing。58.考查时态,被动语态和主谓一致。句意:由于葫芦的功能价值和美观的外观,深受中国人的喜爱。葫芦是被喜爱,且句子描述客观事实,时态用一般现在时,主语gourds是复数,因此空格处是are loved。故填are loved。59.考查副词。句意:收获后,将葫芦彻底洗净晾干,直至其变得光滑。空格处用副词thoroughly修饰动词washed and dried,thoroughly意为“彻底地”。故填thoroughly。60.考查不定式。句意:雕刻葫芦,削去顶部,去籽,清洗和抛光内部。根据语境可知,句子表示“为了要雕刻葫芦,要削去顶部,去籽,清洗和抛光内部”,空格处用不定式表目的,位于句首的单词首字母大写,故填To carve。61.考查原因状语从句。句意:由于葫芦壳很薄,雕刻需要很大的耐心和很高的技巧。根据语境可知,句子表示“由于葫芦壳很薄,雕刻需要很大的耐心和很高的技巧”,空格处意为“由于”,用since/as,引导原因状语从句,位于句首的单词首字母大写,故填Since/As。62.考查名词。句意:由于葫芦壳很薄,雕刻需要很大的耐心和很高的技巧。great是形容词,修饰名词,patient的名词是patience,是不可数名词,意为“耐心”,故填patience。63.考查形容词。句意:画在葫芦上或雕刻在葫芦上的精美图案不仅仅是装饰图案——每一个葫芦都讲述着一个故事。空格处用形容词decorative作定语,修饰名词designs,decorative意为“装饰的”,故填decorative。64.考查冠词。句意:画在葫芦上或雕刻在葫芦上的精美图案不仅仅是装饰图案——每一个葫芦都讲述着一个故事。story是可数名词的单数形式,表泛指,前面要加不定冠词,story是辅音音素开头,因此不定冠词用a,故填a。65.考查名词的复数。句意:仔细观察大多数葫芦,你会发现其主题包括节日、风景和日常生活。theme是可数名词,由include festivals, landscapes and daily life可知,空格处用复数,故填themes。66.应用文参考范文Dear Chris,I am Li Jin, a Chinese student studying at this university. I am writing to apply for the part-time office assistant position advertised by the Student Union.I have a strong interest in this job for several reasons. Firstly, I have a deep passion for online technology, which is one of the requirements mentioned in the advertisement. Secondly, I believe I am well-equipped to handle various tasks. I am highly organized and detail-oriented, making me proficient in document filing. I also have excellent planning skills, enabling me to prepare meeting agendas effectively. Additionally, I am reliable and careful, which is essential for sorting letters and parcels.The flexible working hours are very appealing to me, although working five days a week on the morning shift is required. I am confident that I can manage my study and work schedule well.I am very interested in this position and would appreciate the opportunity to contribute to the Student Union. You can reach me at 64237511.Thank you for considering my application.Yours,Li Jin67.续写: Several minutes passed, but no help came. The air inside the lift grew stale, and panic started to set in. Mrs Lim's condition was worsening, and I felt a sense of helplessness creeping over me. I tried to stay calm and think of a way out, but the situation seemed dire. The silence was deafening, broken only by Mrs Lim’s labored breathing and occasional sobs. Time seemed to stretch on endlessly as we waited for a miracle. Bang! My hopes were lifted when I heard the firefighters on the other side of the lift door. Relief flooded through me as I realized help had finally arrived. The sound of tools clanging against the door signaled their efforts to rescue us. Moments later, the door was pried open, and fresh air rushed in. We were safe. Mrs Lim was quickly attended to by the paramedics, and I was filled with gratitude for their swift response. As we were escorted out of the lift, I couldn’t help but feel a profound sense of appreciation for the fragility of life and the importance of helping others in times of need.【导语】本文以故事发展的顺序为线索展开,主要描述了主人公放学后和邻居Mrs Lim乘坐电梯时突然电梯失去了控制,发出各种异样的声响,最终在五楼突然停下来,导致两人被困在其中。Mrs Lim的情绪逐渐失控,主人公尽力安抚Mrs Lim的恐慌情绪并帮助她解开衣领使呼吸顺畅,同时努力寻找解决困境的办法。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“几分钟过去了,但没有人来帮忙。”可知,第一段可描写随着时间的流逝,没有人来帮忙,我开始紧张起来,林女士的状况开始变遭,我想办法脱身但做不到,我们焦急地等待救援的相关细节。②由第二段首句内容“砰!当我听到消防队员在电梯门的另一边时,我的希望到来了。”可知,第二段可描写当消防队员到来展开救援时我如释重负的心情,门被打开后,我们安全得救,林女士得到医护人员的救助,我对消防队员的迅速救援充满了感激之情的相关细节。2.续写线索:电梯内的气氛开始紧张——林女士的状况不好——我极度焦虑——等待救援————消防队员赶到—— 我感到放松——安全获救——感悟3.词汇激活行为类① 哭泣:sob/cry② 救援:rescue/save③ 帮助:help/assist情绪类① 恐慌:panic/fright② 放松:relief/relaxation【点睛】[高分句型1] The silence was deafening, broken only by Mrs Lim's labored breathing and occasional sobs. (使用了过去分词作状语)[高分句型2] As we were escorted out of the lift, I couldn’t help but feel a profound sense of appreciation for the fragility of life and the importance of helping others in times of need. (使用了as引导的时间状语从句)邵东一中高三第二次月考英语试题第一部分 听力 (共两节,满分 30分)第一节 (共5小题: 每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does the conversation probably take place A. In a gym. B. At school C. At home.2. What are the speakers mainly talking about A. A restaurant. B. A robot. C. A camera.3. Why did the man come to Beijing A. To visit Beijing University.B. To study as an international student.C. To introduce an educational program.4. What is the probable relationship between the two speakers A. Doctor and patient. B. Father and daughter. C. Boss and employee5. How did the woman return from the trip A. By car. B. By train. C. By plane.第二节 (共 15 小题; 每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. How much did Ben raise in total A. $200. B. $600. C. $800.7. Why did Ben collect money A. To provide help for animals.B. To supply food to the homeless.C. To donate it to the school newspaper.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. How long did the woman’s presentation last A. 10 minutes. B. 20 minutes. C. 30 minutes.9. What was the man’s last suggestion to the woman A. To change the order of the data.B. To offer copies of the slides.C. To reduce the delivery speed.10. How did the woman probably look during the presentation A. Calm. B. Excited. C. Nervous.听下面一段较长对话,回答以下小题。11. What will the woman do in the lunch chub A. Cook the meals. B. Make an appointment C. Help with transport.12. When will the woman take Mrs. Clara to see a doctor A. Next Tuesday. B. Next Thursday. C. Next Friday.13 What will the woman do for Mr. Paul next Friday A. Decorate his kitchen. B. Weed his garden. C. Move house.听下面一段较长对话,回答以下小题。14. What’s the woman doing A. Hosting a program. B. Attending a meeting. C. Introducing a listener.15. What’s the man’s problem A. He’s got a cold. B. He’s broken his ankle. C. He’s got a headache.16. What does the man’s job probably involve A. Handling online complaints. B. Fixing the computer screens C. Booking holidays for people.听下面一段独白,回答以下小题。17. Why did Milton travel over 3000 miles A. To move to California. B. To reunite with his family. C. To do an interview in the studio.18. What happened on Monday A. Some cars were stolen. B. The Johnson family called 911. C. A roller coaster stopped working.19. Where is Six Flags theme park located A. In New York. B. In Union City. C. In Orange County.20. What will the viewers see first after the news A. An interview. B. A weather report. C. An advertisement.二、阅读理解第一节 (共15 小题: 每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AGarden enthusiasts, get ready for an exciting year ahead! The US Garden Shows 2025 will highlight breathtaking flower arrangements, innovative landscaping ideas, and the latest gardening trends.Choosing the Right ShowsPick shows that match your interests. The Northeast offers classic flower displays. Northwest exhibitions highlight native species. Southwest shows focus on desert plants. Check show dates carefully. Some run for just a day or weekend, while others last a week or more. Think about what you want to see most.Ticketing and Entrance FeesBuy tickets early as the shows offer discounts for advance purchases. Some shows have multi-day passes if you want to visit more than once.Prices vary by show and location. VIP or preview night tickets often cost more but give you early access. Some shows include free workshops with admission.Travel TipsIf you’re flying, compare prices at different airports. Some cities have multiple options. Rental cars give you freedom to explore, but parking can be tricky at show venues.Volunteering OpportunitiesHelping out at garden shows is a fun way to meet people and learn new skills. Many events need volunteers to greet guests, answer questions, or help with setting up the exhibitions.Check show websites or social media to find out how to sign up. Volunteering often comes with free entry and behind-the-scenes access. It’s a great way to network while you’re supporting the gardening community.21.What might be a benefit of buying tickets early A.Reduced prices. B.Multi-day admission.C.Flexible show dates. D.Guaranteed free workshops.22.Being a volunteer of the events, you can ________.A.run a social media account B.enjoy free Internet serviceC.approve exhibit layouts D.develop your social ties23.What is the author’s main purpose in writing the text A.To attract exhibition volunteers. B.To sell flowers and plants.C.To share information on garden events. D.To offer practical tips for travelers.BPaul, one of Australians living with cerebral palsy (脑瘫), is also wheelchair-bound. The first time I met Paul, he had a fierce determination in his eyes and a smile that wanted to taste victory. It was clear that he would stop at nothing to make his dream of climbing Mount Kosciuszko a reality. To his credit, he did it to raise funds for a cause close to his heart. And finally, he climbed the mountain with the help of our team of determined explorers.We made the 450-kilometer journey from Sydney to begin our adventure. Then on the morning of our big day, we set out earlier than the sun to Charlotte’s Pass — our start and our finish.With our bellies filled with coffee and our souls with excitement, we put on our harnesses (背带), pulled Paul and began our mission. The first 1 kilometer of our journey was mostly flat. Upon reaching Seaman’s Hut at the 6-kilometer mark, the weather shifted, with strong winds, a drop in temperature, and storm clouds appearing in the distance. Nonetheless, we battled on to Rawson’s Pass at 7.6 kilometers. We took a break to refuel our bodies. By this stage, everyone was starting to feel tired, but we were determined to conquer the last 900 meters to the top.Up until this point, the road was mostly well-worn, enabling our harness system to run smoothly. The last leg tested our persistence and teamwork, forcing us to climb over rocks and narrow platforms.Suddenly all of the sweat, aching muscles and lack of sleep didn’t matter. We had made it to the top of Australia, and there could not be a more beautiful experience than seeing the joy on everyone’s face. But we were only halfway through our mission. We still needed to return to Charlotte’s Pass to celebrate our victory with all the other teams involved. It was a quiet journey back, with everyone worn out and hungry. Then, almost 9 hours after we had left it, we ran to a cheering crowd.24.What do we know about Paul A.He hoped to get rid of his wheelchair. B.He dreamt of conquering Mount Kosciuszko.C.He achieved nothing due to illness. D.He competed with other people.25.Which word best describes the climbing of the team A.Exhausting. B.Smooth. C.Enjoyable. D.Discouraging.26.What about the road after Rawson’s Pass A.Winding. B.Well-worn. C.Destroyed. D.Challenging.27.What does the author think is the most important about this climbing A.The pleasure it brings. B.The scenery along the way.C.The teamwork of the members. D.The pursuit of success.CPopularization has in some cases changed the original meaning of emotional (情感的) intelligence. Many people now misunderstand emotional intelligence as almost everything desirable in a person's makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and “people skills.” Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities, but most of them move far beyond skill-based emotional intelligence.We prefer to describe emotional intelligence as a specific set of skills that can be used for either good or bad purposes. The ability to accurately understand how others are feeling may be used by a doctor to find how best to help her patients, while a cheater might use it to control potential victims. Being emotionally intelligent does not necessarily make one a moral person.Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis (重视) on emotion by employers, educators and others interested in promoting social well-being. The popularization of emotional intelligence has helped both the public and researchers re-evaluate the functionality of emotions and how they serve people adaptively in everyday life.Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives (视角) from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.28.What is a common misunderstanding of emotional intelligence A.It can be measured by an IQ test. B.It helps to exercise a person’s mind.C.It includes a set of emotional skills. D.It refers to a person’s positive qualities.29.Why does the author mention “doctor” and “cheater” in paragraph 2 A.To explain a rule. B.To clarify a concept.C.To present a fact. D.To make a prediction.30.What is the author’s attitude to the popularization of emotional intelligence A.Favorable. B.Intolerant.C.Doubtful. D.Unclear.31.What does the last paragraph mainly talk about concerning emotional intelligence A.Its appeal to the public. B.Expectations for future studies.C.Its practical application. D.Scientists with new perspectives.DSublingual delivery means delivering medicine under the tongue. This area is not a very common place to deliver drugs, but it is very effective for the drugs to be absorbed quickly into the body.A Swiss biotech company, BioLingus, has developed sublingual delivery of peptides (肽) and proteins. It has opened the door to non-invasive delivery of many biological drugs that had so far only been taken through injections.The primary challenge in developing the technique was stabilizing the proteins. BioLingus turned to nature to find a solution. The seeds of plants contain a high concentration of proteins, which have to survive and remain complete for years, sometimes in extreme conditions of temperature, moisture, or drought. By mimicking these mechanisms, BioLingus has been able to come up with a way to preserve and stabilize proteins for a very long time at room temperature through advanced bioengineering.And because of this, sublingual drugs are more adaptable than injection solutions that must usually be refrigerated. In itself, this opens up the possibility for social innovation as well as biological innovation.Due to the strong stability of BioLingus’ technology, sublingual drugs are very well suited for use in some less developed countries. Biological drugs usually have to be cooled all the way from manufacturing right up to when they reach the patient, and then injected. In many less developed countries, however, effective logistical cold chains are non-existent or not very good. With BioLingus’ sublingual technology, however, the cold chain can be minimized or not needed at all.In addition, because the drugs can be given orally instead of by injection, complications (并发症) due to infected needles are also prevented. What’s more, although the technology is hi-tech, from a manufacturing perspective it is relatively low-cost. So, the combination of these factors makes it an excellent technology for use in some less developed countries — very much a social innovation.32. Which of the following inspired BioLingus’ solution to stabilizing the proteins A.Proteins contained in plants.B.Plants that live in extreme conditions.C.The ways proteins survive extreme conditions.D.Seeds growing at a steady and high temperature.33.What does the underlined word "this" in paragraph 4 refer to A.Proteins in injection solutions must be refrigerated.B.BioLingus came up with a technology through biomimicry.C.Sublingual drugs are both socially and biologically innovative.D.Sublingual drugs keep proteins stable for a long time at room temperature.34. Why is sublingual delivery suited to some less developed countries A.Because these countries lack effective cold chains.B.Because it is easier to be accepted in these countries.C.Because it is less expensive and more high-tech than injection solutions.D.Because there are more complications due to infected needles in these countries.35. What is the best title of this passage A.Inspiration from Nature Transforms How Medicines WorkB.The Challenges Facing the Production of Sublingual DrugsC.The Promotion of Sublingual Drugs in Developed CountriesD.Proteins in Different Natural Conditions Contribute to Innovation第二节 (共5小题; 每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How Your Brain Deceives YouYour brain possesses some incredible abilities, from recalling conversations with close friends to tackling complex math problems with ease. But it is not that perfect and has some shortcomings. 36 , resulting in errors that could be bad for your life. However, you can avoid some of these errors by acquiring a better understanding of them37 . When trying to solve a problem or make a decision, your mind often falls back on solutions that have worked in the past instead of figuring out new ones. While using shortcuts can be a useful and effective approach, they can also trip you up and cause you to make mistakes. For example, maybe you’ re terrified of flying because you can think of several tragic, high-profile plane crashes. In reality, traveling by air is much safer than traveling by car. However, your brain is using a mental shortcut to fool you into believing flying is more dangerous than it is.Moreover, your brain might fail to detect significant changes occurring in your surroundings, a phenomenon referred to as change blindness. 38 , or it won’t be able to deal with different things at the same time. Seemingly not like a huge problem, it can have major consequences according to some research. For example, people who have jobs like air traffic control can make potentially disastrous errors as a result of change blindness.39 . In the process. we twist reality to protect our self-esteem (自尊) — in other words, we don’t want to admit it when we mess up. Why do we participate in the blame game Researchers believe it’s to safeguard our self-esteem and shield ourselves from the fear of failure. 40A.Your brain has to prioritize what it pays attention toB.From time to time, it may even overlook critical informationC.This realization can carry you through some unnecessary errorsD.One of the biggest shortcomings of your brain is that it can get lazyE.It goes without saying that your brain is incapable of processing all information at the same timeF.When adopting this way of thinking, we attribute negative outcomes to factors beyond our controlG.When something goes wrong, your brain instinctively seeks someone or something to hold responsible第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)第一节 (共15小题; 每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项I met Fred, a delicate stone worker, while he was building a rock wall. His hands were 41 from years of working with stone and brick. I asked him to 42 a rock facade (正面) for our fireplace. Though he preferred outdoor jobs, he 43 to consider it and later called to say he had some spare time.Fred and his son arrived with grey 44 and cement (水泥). Fred, despite his weakness, 45 the facade alone. He carefully selected rocks, explaining he needed flat 46 for the base. He used his hammer and chisel (凿子) to 47 the stone, demonstrating remarkable 48 .Fred also darkened the cement lines to improve the 49 . He studied each rock, turning it in his hands before deciding where to 50 . The rock facade was completed in a few days and his patience and precision were 51 in every piece he shaped.Fred’s work ethics (道德准则) and attitude were 52 . He never thought of a job as work; he saw it as a challenge to overcome. His work was, 53 , as hard as rock, but he knew how to make it easy. He studied it and broke it into smaller, more 54 pieces. Fred knew what many of us have yet to 55 — take the hard things in life and break them down into something we can manage — one piece at a time.41.A.exposed B.frozen C.raised D.marked42.A.imagine B.build C.design D.paint43.A.hesitated B.failed C.agreed D.remembered44.A.stone B.metal C.plastic D.wood45.A.turned to B.gave away C.worked on D.picked up46.A.roads B.pieces C.roofs D.shoes47.A.remove B.polish C.shape D.measure48.A.skill B.courage C.humor D.memory49.A.weight B.contrast C.width D.height50.A.protest B.search C.develop D.strike51.A.evident B.ceased C.lost D.abandoned52.A.puzzling B.amusing C.inspiring D.disturbing53.A.literally B.merely C.fortunately D.possibly54.A.visible B.elegant C.decorative D.manageable55.A.copy B.learn C.forget D.doubt第二节 (共10小题: 每小题15分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。China has a long history of growing gourds (葫芦) and they hold a deep meaning in Chinese culture. In addition to serving as practical container 56 water, medicines, and wine, gourds are also regarded as the auspicious (吉祥的) objects 57 (symbolize) longevity and the ability to drive away evil spirits. Due to their functional value and attractive visual qualities, gourds 58 (love) by the Chinese people.Many artists have introduced the gourds into the art world. Gourd art involves creating art on gourd shells (壳). Then how is gourd craftwork created After the harvest, the gourd is 59 (thorough) washed and dried until it becomes smooth. 60 (carve) the gourd, cut off its top, remove its seeds, and clean and polish its inside. Then the work of carving and color painting can begin. 61 the gourd shell is quite thin, carving on it requires great 62 (patient) and high skills. Color painting, including the calligraphy and painting techniques, is the most common way of decorating gourds.The delicate patterns painted or carved on gourds are more than just 63 (decorate) designs—each gourd tells 64 story. Observing most gourds closely, one will find that the 65 (theme) include festivals, landscapes and daily life.第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节 (满分15分)66.假设你是中国留学生李津。看到一则校园招聘广告,想要勤工俭学。请结合广告中的信息,按以下要求写封求职信:1)写信的目的;2)求职的理由;3)表达兴趣和联系方式(Tel: 64237511)注意:(1)词数不少于100;(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯。Dear Chris,______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Jin第二节 (满分 25 分)67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。When we were finally dismissed from the last class of the day, the students streamed out of the classrooms. It was another boring day after school. I dragged my feet home as I sighed. Yet another uneventful day, I thought. Little did I know that the day would take a turn for the worse.The lift lobby (电梯间) of my flat was old and dirty. The walls, which were painted white, had been dirtied over many years. I reached my flat’s lobby, and pressed the lift button and went in. Just then, Mrs Lim, my elderly neighbour, hobbled (蹒跚) in. She looked ancient with tissue paper white hair, wearing a faded old-fashioned dress. I held the lift door open, flashing a friendly smile, and politely greeted her. I asked her how she felt that day and pressed the buttons. She thanked me for being so polite, then we were silent for the rest of the ride.The lift fell down increasingly fast. There were loud clanking sounds here and there while the lift grew slower and slower. My heart beat hard and fast as my hands turned cold and wet with sweat. Unfortunately, the lift came to an abrupt stop at the fifth floor. I pressed the buttons hard several times, but it was of no help. The lights on the buttons had gone out. It soon dawned on me that we were trapped. An icy fear crept up my spine. Mrs Lim was hysterical (歇斯底里).“We will never get out!” she cried with her face pale. It had become a colourless mask. I had no time to lose. I pressed the bell in the lift immediately. The sound was surely deafening, but what other choice did I have Mrs Lim burst into tears. I tried my very best to comfort her, telling her that everything would be all right and that we needed to find out how to get out safely. Mrs Lim began having trouble breathing, and I immediately helped her sit down and loosened her collar.Paragraph 1: Several minutes passed, but no help came._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2: Bang! My hopes were lifted when I heard the firefighters on the other side of the lift door._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 第二次月考答案(1).docx 邵东一中2025下学期高三第二次月考英语试题(1).docx 高三期中教学质量调研测试(2).mp3