宁夏回族自治区2025年初中学业水平考试英语试题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

宁夏回族自治区2025年初中学业水平考试英语试题(含解析)

资源简介

宁夏回族自治区2025年初中学业水平考试英语试题
注意事项:
1. 本试卷满分100分,考试时间100分钟。
2. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上规定位置,认真核对条形码上的姓名、准考证号,并将条形码粘贴在指定位置上。
3. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
选择题(共50分)
一、完形填空 (共10小题;每小题1分,满分10分)
请阅读下面语篇,理解其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I'm David. This is the space where I can help you with your daily life 1 . Go ahead and ask away!
Q
Dear David,
I usually find it difficult to focus on my homework. And I can't finish it 2 time. What should I do
Thomas
A
Hi, Thomas,
I know it can be hard for you to focus on your homework. But you' re not alone! It happens to many kids. Here are some 3 that can help.
Organize time 4 Prepare a good timetable. On a calendar, list your activities. Then add specific (具体的) time for doing homework each day.
Set small goals. Break down each homework task into steps, or“small goals”. They can help you 5
Work in a 6 space. The study environment is very important when you' re doing your homework. Can you really get your homework done while watching TV So 7 a place where no one will talk to you or make noises in your home. Put away electronic products, too.
Sit well. You have to sit in a proper manner while studying. 6 doing
homework on the bed or lying in a chair. Instead, sit straight.
Ask for help. 8 you run into a problem that you can't solve on your own, reach out to a family member, teacher, or friend.
Good luck, and be patient with 10 !
David
1. A. abilities B. changes C. illnesses D. problems
2. A. on B. at C. for D. from
3. A. results B. chances C. decisions D. suggestions
4. A. simply B. slowly C. wisely D. secretly
5. A. have fun B. stay calm C. take notes D. make progress
6. A. clean B. small C. quiet D. popular
7. A. visit B. choose C. leave D. describe
8. A. Start B. Enjoy C. Avoid D. Imagine
9 A. If B. Unless C. Before D. Although
10. A. myself B. yourself C. himself D. herself
二、阅读理解 (共两节,20小题;每小题2分,满分40分)
第一节 (共16小题;每小题2分,满分32分)
请阅读下列语篇,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Topic: An Unforgettable Gift All My page
Tina The most heart-warming gift I ever received was a handmade birthday card from my friend Mary. It was simple just a piece of folded(折叠)paper with colorful drawings and a few words. But what made it special was the effort and love behind it. Every time I look at the card, I feel warmth in my heart.
Wei Hua The most special gift I ever got was a book from my teacher Miss Li. Ihad a hard time at school for a while. Miss Li gave me this book about courage. She said it might help me feel better. The book is old now, and the pages are a little yellow. But I still read it sometimes, especially when I feel down. Every time I hold it, I remember Miss Li.
Jane The most valuable gift I ever received was a photo album(相册) from my parents. It was filled with photos from my birth to my graduation. Every time I look through it, I feel a deep sense of love. It shows a journey of my life and the bond (纽带) with my family. I' ll always keep it close to my heart.
11. Who gave Tina a handmade card
A. Jane. B. Miss Li. C. Mary. D. Wei Hua.
12 Why did Miss Li give a book to Wei Hua
A. To celebrate his graduation. B. To help him with drawing skills.
C. To encourage him to study better. D. To help him get through a hard time.
13. Which gift is connected with family relationship
A. The photo album. B. The handmade card. C. The colorful drawings. D. The book about courage.
14. What do the three gifts have in common
A. They all touch hearts. B. They are all handmade.
C. They are all for birthdays. D. They all come from teachers.
B
Liu Wei is a Confucius Institute (孔子学院) kung fu teacher at the University of Sierra Leone(塞拉利昂). To help his students learn kung fu well, Liu puts lots of effort into researching and improving his teaching methods. He teaches martial arts(武术) in a creative way, making learning more enjoyable.
Liu Wei’ s students were introduced to kung fu through movies and TV shows. Kung fu movies and TV shows are very popular among them. That's where Liu Wei has got his new ideas of teaching. He uses movie clips(片段)in class to help students learn kung fu better. “Martial arts classes should not be just about martial arts skills,” Liu said . He also teaches students the Chinese language and other knowledge he considers necessary for their overall martial arts development. He encourages his students to take part in all kinds of cultural exchange(交流) activities,including martial arts performances and traditional Chinese festivals.
“I used to think kung fu was just for movies. Now I have a better understanding of its spirit,” one of Liu's students, Georgiana, said. After meeting Liu, many students expressed a strong wish to visit China.
So far, Liu has taught nearly 1,000 students. “In the future, I want to build a‘martial arts bridge’ betweenChina and Sierra Leone,” he said. “I hope more and more people come to China to enjoy the beauty of rich Chinese culture.”
15. How does Liu Wei make his martial arts classes more enjoyable
A. By taking part in TV shows. B. By using movie clips in class.
C. By celebrating Chinese festivals. D. By making movies about kung fu.
16. What is Liu Wei like according to the passage
A. Shy and strict. B. Kind and humorous.
C. Honest and old-fashioned. D. Creative and hard-working.
17. What can we learn from the passage
A. Georgiana became a kung fu star after meeting Liu Wei.
B. Liu Wei puts lots of efforts into spreading Chinese culture.
C. Liu Wei seldom cares about students' overall development.
D. Liu Wei’ s students knew about kung fu after visiting China.
18. Which can be a suitable title for the passage
A. The Beauty of Chinese Culture
B. Chinese Movies and Kung Fu Learning
C. A Martial Arts Teacher in Sierra Leone
D. Traditional Chinese Festivals in Sierra Leone
C
There are two kinds of squirrels(松鼠) in the UK: the red squirrel and the grey squirrel. However, the population of red squirrels has become smaller since the last century. This is mainly because grey squirrels have made the life of red squirrels more difficult. Grey squirrels are bigger and stronger, so they are better at competing for food and areas to live. Grey squirrels also carry a virus(病毒). This virus doesn't harm grey squirrels, but it can be dangerous for red squirrels.
However, scientists have developed a system(系统) to help boost red squirrel numbers. And it uses artificial intelligence(AI). AI is a computer that has learned from experience and can do things that usually need human intelligence. The AI system has been trained to look at photos of squirrels and tell red squirrels from grey squirrels.The aim of the system is to help red squirrels by giving them more food, while stopping grey squirrel population from getting even bigger. To stop grey squirrel population getting bigger, the AI system can offer grey squirrels a kind of special food that stops them having babies. Scientists check the AI has recognized grey squirrels properly.
What's next Scientists think the AI could also be taught to recognize squirrels by their whiskers(胡须). This could help scientists follow squirrels more closely. For example, if a red squirrel gets sick, the AI could let scientists know quickly.
With the help of AI, the number of red squirrels might rise soon. “This isn't just about squirrels,” Dr. Smith,a wildlife scientist, says. “It's also about learning to protect wildlife with technology.”
19. What does the underlined word“boost” in Paragraph 2 probably mean
A. Study. B. Count. C. Control. D. Increase.
20. What can the AI system do to protect red squirrels according to the passage
①Give red squirrels more food.
②Recognize red squirrels in the photos.
③Help red squirrels look for new areas to live in.
④Give grey squirrels special food for population control.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
21. How does the writer begin Paragraph 3
A. By reporting a result. B. By giving an example.
C. By asking a question. D. By using an old saying.
22. What is the main purpose of the passage
A. To show how technology helps save animals in danger.
B. To compare the living habits of red and grey squirrels.
C. To describe how AI helps scientists study squirrel whiskers.
D. To explain why grey squirrels are dangerous for red squirrels.
D
①Making healthy choices is important. Eating the right food, staying active and getting enough sleep can help your body in lots of ways.
②Picking the right food gives you the energy to do all the things you love. It also helps your body grow and your brain develop. Eating things such as fruits, vegetables and whole grains(全谷物) is good for your health.However, being healthy doesn't mean you can never eat snacks. It's about making sure you have a balanced diet.“When you choose a balanced diet, you' ll have more energy, feel better and be able to do the things you love,”Lucy Upton, a children's dietitian (营养学家), says.
③Another healthy choice you can make is being active—— whether it's sports, going for a walk or playing a game of“it”. Being active helps your brain make special chemicals. These chemicals can relax your body and calm your mind. Being active can help your body and your mind stay fighting fit. Feeling fit can make you feel better and more confident about yourself. When you play a ball game with others, you can even make new friends.
④Finally, getting enough sleep is also very important. Sleep helps your body grow. While you sleep, your brain is busy building new connections and your body is repairing itself. Preparing properly for bedtime helps you stay asleep. A good way to tire yourself out is by getting plenty of exercise during the day, like walking to and from school or doing sports. Take an hour or two to rest or relax after a period of activities before bed. Don't drink tea or coffee, and turn off phones, computers and video games. Try reading a book instead.
⑤Remember: making healthy choices is key to keep your body and your mind fit and strong. Let's get started now!
23. What does the underlined word“It” in Paragraph 2 refer to (指)
A. Eating many snacks. B. Having more energy.
C Eating the right food. D. Doing the things you love.
24. What is Paragraph 3 mainly about
A. The ways of keeping fit. B. The benefits of keeping active.
C. The importance of being confident. D. The advice about making new friends.
25. Which activity is recommended for better sleep according to the passage
A. Drinking green tea before bed. B. Doing some reading before bed.
C. Playing video games before bed. D. Doing plenty of exercise before bed.
26. Which of the following shows the structure(结构) of the passage
第二节 (共4小题;每小题2分,满分8分)
请阅读下列A—E五个规则,将其与所给的四个情景描述相匹配,并将各规则所对应的选项 (A、B、C、D、E)填在相应的位置上。其中一个选项为多余选项。
A Manage your time properly. Don't answer the door to strangers. Don't play with fire or touch electricity. Complete homework before screen time. Know how to call the police, fire service or hospital.
B Follow the instructions. Wash your hands before leaving. Wear protective gloves and glasses. Never touch, taste, or smell chemicals. Report accidents to the teacher at once. C No food or drink. Don't take photos. Turn off or silence your phones. Don't touch the things on show. Ask questions about the cool things you see
D Ask if you need help. Don't bring pets in here. Don't talk on a mobile phone. Don't shout or make loud noises. Bring your library card to borrow books. E Don't feed fish or birds. Keep safe on the journey. Take rubbish away with you. Wear proper clothes and shoes. Stay with your group at all times.
27 Lingling is so excited. Her class plans to go on a school trip to the Sand Lake.
28 It's the start of the new term. Daming is going to have a chemistry class in the lab.
29 Susan is interested in painting. She would like to visit the art museum this weekend.
30 Peter's parents will go away on business for two days. He has to stay at home alone.
非选择题(共50分)
三、语言运用(共两节, 20小题;每小题1分,满分20分)
第一节(共10小题;每小题1分,满分10分)
请阅读下面语篇,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式(每空一词)。
Are you looking for an exciting vacation How about 31 (explore) Ningxia
Ningxia is in 32 northwest of China. It is an 33 (amaze) place in many ways.
Tan sheep
Ningxia is 34 (know) for Tan sheep. Grass and 35 (leaf) are their favourite food. Tan sheep are treasures all over. The sheep meat tastes delicious. The soft wool(羊毛) is perfect for making sweaters, scarves 36 gloves.
Two special plants
Goji berry(枸杞) and liquorice(甘草) are two special plants in Ningxia. They are both 37 (wide)used in Traditional Chinese Medicine. Goji berry can help keep eyes healthy. Liquorice is usually used to stop coughing. Goji berry and liquorice are also used for cooking. Local people often put 38 (they) in soup or tea.
Interesting places
Ningxia is full 39 interesting places to visit. At Shapotou, you can take a sheepskin raft(羊皮筏子)on the Yellow River. For movie fans, Zhenbeibu West China Film Studio is the 40 (good) choice. Chinese movies march towards the world from here. Besides, Helan Mountain is also worth visiting. You can enjoy the beautiful rock paintings and feel close to nature there.
第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)
请阅读下面语篇,从方框中选择恰当的词或短语并用其正确形式填空,使语篇通顺、意思完整。每空限填一个词或短语,每个词或短语限填一次。
little, city, so, its, come true, with, two, a lot, give, lucky
Travelling is a necessary part of people's daily life. 41 , modern China offers different solutions(解决办法) to this need, helping everyone go anywhere more easily.
China has the largest high-speed railway in the world. Taking a high-speed train is convenient and comfortable, 42 it's the first choice for many travellers. Judy, a travel vlogger from Singapore, has travelled to manyChinese 43 by high-speed train."Travelling by high-speed train 44 me a sense of satisfaction,because I can just go whenever I want,"she shared her ideas 45 her friends on Weibo. What's more, with the fast development of China's new energy vehicles (车辆), driving a car to travel has become common. Hans, aGerman artist, has travelled around Yunnan 46 in his Chinese EV(电车).“The experiences in the EVmean 47 to me,” he said.“The EV is well-balanced between quality and technology. 48 smart driving technology increased the fun along the way.” In March 2024, Chinese flying cars met people's eyes. It takes 49 time to travel by flying car than by EV. Maybe the dream of taking a flying car to school will 50 in the future.
The ever-improving ways of travel show China's leading role and great power to the world.
四、读写结合(共7小题;第51——56小题,每小题2分,第57小题3分,满分15分)
请阅读下面语篇,根据语篇内容,填写表格中所缺的信息(每空限填一词),并回答问题。
Many young people around the world are taking small actions to save the earth. Let's go on a journey to meet some of them.
Young Litter Hero
Litter is a big problem around the world. It can end up in rivers and lakes where it pollutes the water. In theUK, two million pieces of rubbish are dropped every day. Harlee,6, from the UK, is thought to be younger than any other litter-picker in his country. After Harlee noticed lots of rubbish near his local fast food restaurants, he decided to pick up waste in his spare time. His efforts are having an impact (巨大影响).
Young Plastic Hero
Plastic is used to make many things we use every day. When these things are thrown away, some of them end up in the ocean. The plastic does harm to animals and plants in the ocean. Tony,13, from Canada, set up the PlasticMoney Shop when he was six years old. People can trade their single-use plastic for free rice, school things or a young tree in the shop. The unwanted rubbish is turned into school chairs and roof(屋顶) materials for houses.“The goal of my project is to take every single-use plastic away from our planet,” explains Tony.
Young Tree Hero
Trees are necessary for our planet. They clean the air, provide a home for wildlife and keep our drinking water safe. But in 2022, planet Earth lost 66,000 square kilometres of forest worldwide. Ellyanne,14, from Kenya(肯尼亚), decided to change that. She began planting trees when she was four years old. In 2017, she started an activity called Children With Nature to show other kids how they can make a difference in their own area. So far, she has planted more than 250,000 trees around the world. “No matter how old or young you are, you can start making a difference,” says Ellyanne.
A lot of work is still needed to protect the earth. If more of us can be like these young people, it will certainly make life better for everyone.
Title: Three Young Earth 51
Harlee Litter is a big problem around the world. It pollutes the water. He is the 52 litter-picker in his country.
Tony The plastic is 53 to animals and plants in the ocean. The goal of his project is to 54 single-use plastic.
Ellyanne Planet Earth lost 66,000 square kilometres of forest worldwide in 2022. Children With Nature is a(n) 55 to show other kids how they can make a difference.
No matter how old or young you are, you can make the earth 56 .
What can you do to protect the earth (结合自身实际, 写出你的三种不同做法, 不超过30词, 不得照搬原文中已给出的做法)
57
五、书面表达(共1题,满分15分)
58.英语课上正在进行竞选班委的课堂展示。假如你是张华,请你根据以下相关信息提示,结合自身实际,从两个班委职务中任选其一,用英语写一篇发言稿,参加竞选。
PE monitor enjoy sports Cleaning monitor be good at cleaning
exercise every day play football in the school team个人承诺(至少陈述两点) help with housework like a clean and tidy house个人承诺(至少陈述两点)
写作要求:
1.发言稿的内容需包含所选班委职务的所有提示信息,可适当增加细节,以使行文连贯;
2.文中不得出现真实的人名、校名和地名;
3.词数90左右 (发言稿的开头和结尾已给出,不计入总词数)。
参考词汇: PE monitor 体育委员 cleaning monitor 卫生委员 run for竞选
Hello, everyone. I'm Zhang Hua.
That's all. Thank you.
答案详解
1. D 2. A 3. D 4. C 5. D 6. C 7. B 8. C 9. A 10. B
【导语】本文是两封信,第一封信主要讲述了托马斯在学习生活中遇到的问题,第二封信主要讲述了大卫针对托马斯的问题给出的建议。
1.句意:这就是一个能帮助您解决日常生活问题的地方。
abilities能力; changes 改变; illnesses疾病; problems 问题。根据“This is the space where I canhelp you with your daily life...”和后文内容可知, 是解决问题的地方。故选 D。
2.句意:而且我无法按时完成它。
on在……之时; at在; for为了; from从。根据“And I can't finish it... time.”可知, 无法按时完成作业,此处是 on time“准时;按时”。故选 A。
3.句意:以下是一些可能有用的建议。
results结果; chances机会; decisions决定; suggestions建议。根据“Here are some... that can help.”后文内容可知,给出一些建议。故选D。
4.句意:明智地安排时间。
simply 仅仅; slowly缓慢地; wisely 明智地; secretly 秘密地。根据“Prepare a good timetable.On a calendar, list your activities. Then add specific (具体的) time for doing homework each day.”可知,本段建议明智地安排时间,故选 C。
5.句意:它们能够帮助你取得进步。
have fun玩得开心; stay calm 保持冷静; take notes做笔记; make progress取得进步。根据“Breakdown each homework task into steps, or‘small goals’. They can help you...”可知, 将每项家庭作业任务分解为若干步骤可以帮助你取得进步,故选 D。
6.句意:在一个安静的空间里工作。
clean干净的; small小的; quiet 安静的; popular 流行的。根据“Work in a... space.”和本段内容可知,建议在一个安静的空间里工作。故选C。
7.句意:所以要选择一个不会有人在你家里跟你交谈或制造噪音的地方。
visit 拜访; choose选择; leave离开; describe描述。根据“So…a place where no one will talk toyou or make noises in your home.”可知,选择一个不会有人在你家里跟你交谈或制造噪音的地方。故选B。
8.句意:避免在床上或躺在椅子上做作业。
Start 开始; Enjoy 欣赏; Avoid 避免; Imagine 想象。根据“… doing homework on the bed or lying in a chair. Instead, sit straight.”可知,避免在床上或躺在椅子上做作业,要坐直。故选C。
9.句意:如果遇到自己无法解决的问题,就向家人、老师或朋友寻求帮助吧。
If如果; Unless除非; Before在之前; Although 虽然。根据“… you run into a problem that youcan't solve on your own, reach out to a family member, teacher, or friend.”可知,如果遇到自己无法解决的问题,记得求助。此处是 If 引导的条件状语从句。故选 A。
10.句意:祝你好运,并且要对自己保持耐心!
myself我自己; yourself 你自己; himself 他自己; herself 她自己。根据“and be patient with…”可知,要对自己保持耐心,是大卫写给托马斯的信,默认的主语是 you。故选 B。
11. C 12. D 13. A 14. A
【导语】本文是几个人介绍自己难忘的礼物。
11.细节理解题。根据“The most heart-warming gift I ever received was a handmade birthday cardfrom my friend Mary.”可知,玛丽给了蒂娜一张手工制作的卡片。故选 C。
12.细节理解题。根据“I had a hard time at school for a while. Miss Li gave me this book aboutcourage. She said it might help me feel better.”可知,李老师给魏华一本书是为了帮助他度过难过的时刻。故选 D。
13.细节理解题。根据“The most valuable gift I ever received was a photo album(相册) from my parents.… It shows a journey of my life and the bond(纽带) with my family.”可知,相册与家庭关系有关,故选 A。
14.推理判断题。根据“Every time I look at the card, I feel warmth in my heart.”,“But I still read it sometimes, especially when I feel down. Every time I hold it, I remember Miss Li.”和“I' ll always keep it close to my heart.”可知,三个礼物的共同之处是它们都能打动人心。故选 A。
15. B 16. D 17. B 18. C
【导语】本文主要讲述了塞拉利昂大学孔子学院的武术教师刘伟如何通过创新的教学方法教授武术,并传播中国文化的故事。
15.细节理解题。根据第一段“He teaches martial arts in a creative way, making learning more enjoyable.”和第二段“Kung fu movies和 TV shows are very popular among them. That's whereLiu Wei has got his new ideas of teaching. He usesmoviecl ipsin classtohelp studentslearn kung fu better.”可知,刘伟通过电影片段让武术课更有趣。故选 B。
16.推理判断题。根据第一段“To help his students learn kung fu well, Liu puts lots of efforts into researching and improving his teaching methods. He teaches martial arts in a creative way, making learning more enjoyable.”可知,刘伟投入大量精力研究和改进教学方法,并且他以创造性的方式教授武术,通过这些可推知刘伟是一个富有创造力且勤奋的人。故选 D。
17.推理判断题。根据第二段““Martial arts classes should not be just about martial arts skills,’ Liu said. He also teaches students the Chinese language and other knowledge he considers necessary for their overall martial arts development. He encourages his students to take part in all kinds of cultural exchange activities, including martial arts performances and traditional Chinese festivals.”和最后一段“In the future, I want to build a‘martial arts bridge’ between China and Sierra Leone,’he said. ‘I hope more and more people come to China to enjoy the beauty of rich Chinese culture.’”可知,刘伟不仅教授武术技能,还教授中文和其他知识,并鼓励学生参与文化交流活动,他还提到希望在中国和塞拉利昂之间搭建一座“武术桥梁”,这些都表明他致力于传播中国文化。故选 B。
18.最佳标题题。文章主要围绕刘伟在塞拉利昂教授武术的经历展开,选项C“塞拉利昂的一位武术教练”最贴合文章主旨。故选 C。
19. D 20. B 21. C 22. A
【导语】本文介绍了英国红松鼠因灰松鼠的竞争而濒危的现状,以及科学家开发的AI系统能够通过识别松鼠种类、控制食物分配等措施保护红松鼠种群。
19. 词句猜测题。根据“This virus doesn’ t harm grey squirrels, but it can be dangerous for red squirrels.”“However, scientists have developed a system(系统) to help boost red squirrel numbers.”和“With the help of AI, the number of red squirrels might rise soon”可知, 这个系统有助于提高松鼠的数量,因此 boost意为“提高”。故选 D。
20. 细节理解题。根据“The aim of the system is to help red squirrels by giving them more food,while stopping grey squirrel population from getting even bigger.”可知, 系统可以给红松鼠更多的食物(①); 根据“The AI system has been trained to look at photos of squirrels and tell red squirrels from grey squirrels.”可知, 系统可以通过照片识别红松鼠(②); 根据“To stop grey squirrel population getting bigger, the AI system can offer grey squirrels a kind of special food that stops them having babies.”可知, 系统可以为灰松鼠提供一种特殊的食物, 阻止它们生育(④)。故选B。
21.推理判断题。根据“What's next ”可知,文章通过提问开始第三段。故选C。
22. 主旨大意题。根据“It's also about learning to protect wildlife with technology.”可知, 本文主要介绍了如何利用科技手段帮助濒危动物。故选 A。
23. C 24. B 25. B 26. D
【导语】本文主要介绍如何做出健康的选择。
23.词句猜测题。根据“Picking the right food gives you the energy to do all the things you love. Italso helps your body grow and your brain develop.”可知,选择恰当的食物能为你提供所需的能量,让你能够尽情享受自己喜爱的一切活动。此外,它还有助于身体的生长以及大脑的发育。由此推知, It指代的是“选择恰当的食物”,故选C。
24.段落大意题。根据第三段内容可知,本段主要介绍保持活跃的益处,故选B。
25.细节理解题。根据“Don't drink tea or coffee, and turn off phones, computers and video games.Try reading a book instead.”可知,为了更好的睡眠,建议睡前读点书。故选 B。
26.篇章结构题。根据文章内容可知,第一段引入话题,第二、三、四段分别讲述做出健康选择的三个方面,第五段总结全文。故选 D。
27. E 28. B 29. C 30. A
【导语】本文主要介绍几个人的情况和对应的一些规则。
27.根据“Lingling is so excited. Her class plans to go on a school trip to the Sand Lake.”可知,玲玲非常兴奋。她所在的班级计划去沙湖进行一次学校旅行。选项E“不要给鱼和鸟喂食。旅途中注意安全。把垃圾带走。穿着要得体,鞋子也要合适。任何时候都要与你的团队在一起。”与之相符,故选E。
28.根据“It's the start of the new term. Daming is going to have a chemistry class in the lab.”可知,这是新学期的开始。大明将要在实验室里上一节化学课。选项B“按照说明操作。离开前请洗手。佩戴防护手套和护目镜。切勿接触、品尝或闻化学制品。立即向老师报告事故情况。”与之相符,故选B。
29.根据“Susan is interested in painting. She would like to visit the art museum this weekend.”可知,苏珊对绘画很感兴趣。她打算这个周末去参观艺术博物馆。选项C“禁止吃喝。不要拍照。请关闭或将手机调至静音。请勿触碰展出的物品。对你看到的很酷的东西提出问题。”与之相符,故选C。
30.根据“Peter's parents will go away on business for two days. He has to stay at home alone.”可知,彼得的父母将外出出差两天。他得独自留在家里。选项A“合理安排你的时间。不要给陌生人开门。不要玩火,也不要触碰电源。在屏幕使用时间之前完成作业。要知道如何拨打报警电话、消防电话或急救电话。”与之相符,故选A。
31. exploring 32. the 33. amazing34. known 35. leaves 36. and37. widely 38. them39. of 40. best
【导语】本文主要介绍宁夏的一些特色。
31.句意:去宁夏旅游怎么样 How about doing sth“做某事怎么样”,因此这里应用动名词形式 exploring。故填 exploring。
32. 句意: 宁夏位于中国西北部。 in the northwest of China“在中国的西北部”, 介词短语。故填 the。
33.句意:在很多方面,它都是一处令人惊叹的地方。此处作定语修饰“place”,用修饰物的形容词 amazing。故填 amazing。
34. 句意: 宁夏以滩羊而闻名。 be known for“因……而出名”, 固定短语。故填 known。
35.句意:草和树叶是它们最喜欢的食物。此处表示复数含义,使用名词 leaf的复数形式 leaves。故填 leaves。
36.句意:柔软的羊毛非常适合用来制作毛衣、围巾和手套。前后是并列关系,用and连接。故填 and。
37.句意:它们在中医中都被广泛应用。此处在句中修饰动词,应用 wide 的副词形式 widely。故填 widely。
38.句意:当地居民常常将它们加入汤或茶中。此处在动词后作宾语,用宾格 them。故填them。
39.句意:宁夏有很多值得参观的有趣景点。be full of“充满”,固定短语。故填 of。
40.句意:对于电影爱好者来说,镇北堡西部影城是最佳选择。根据“Zhenbeibu West ChinaFilm Studio is the... choice.”可知,镇北堡西部影城是最佳选择, 定冠词 the后用形容词最高级作定语,因此这里应用 good的最高级 best。故填 best。
41. Luckily 42. so 43. cities 44. gives 45. with 46. twice 47. a lot48.Its 49.less e true
【导语】本文主要介绍中国的高铁、新能源汽车和飞行汽车的发展,不断改进的旅游方式向世界展示了中国的领导地位和强大力量。
41.句意:幸运的是,现代中国为这一需求提供了多种解决方案,让每个人出行都更加便捷。根据“…, modern China offers different solutions(解决办法) to this need”和备选词可知, 现代中国为这一需求提供了多种解决方案是幸运的, lucky“幸运的”符合语境,此处需用其副词修饰整个句子,句首需大写首字母。故填 Luckily。
42. 句意:乘坐高铁既便捷又舒适,因此它是许多旅客的首选。根据“Taking a high-speed trainis convenient and comfortable,… it's the first choice for many travellers.”和备选词可知, 前后两句构成因果关系, so“因此”符合语境,故填so。
43.句意:朱迪是一位来自新加坡的旅行视频博主,她乘坐高铁游览了许多中国城市。根据“Judy, a travel vlogger from Singapore, has travelled to many Chinese... by high-speed train.”和备选词可知,朱迪乘坐高铁游览了许多中国城市, city“城市”符合语境, many修饰可数名词复数。故填 cities。
44.句意:“乘坐高铁旅行给我一种满足感,因为我可以随心所欲地出行。”她在微博上与朋友们分享了自己的想法。根据“Travelling by high-speed train… me a sense of satisfaction”和备选词可知,乘坐高铁旅行给我一种满足感, give“给”符合语境,时态是一般现在时,主语是一件事,动词用第三人称单数形式。故填 gives。
45.句意:“乘坐高铁旅行给我一种满足感,因为我可以随心所欲地出行。”她在微博上与朋友们分享了自己的想法。根据“she shared her ideas... her friends on Weibo”和备选词可知,此处是 share… with…“和……分享”, 固定短语。故填 with。
46.句意:汉斯是一位德国艺术家,他驾驶着中国电车在云南旅行了两次。根据“Hans,aGerman artist, has travelled around Yunnan... in his Chinese EV(电车).”和备选词可知,汉斯驾驶着中国电车在云南旅行了两次, two“二”符合语境,此处用 twice表示“两次”。故填 twice。
47. 句意: 驾驶电车的经历对我来说意义重大。根据“The experiences in the EV mean... to me”和备选词可知,驾驶电车的经历对我来说意义重大,alot“非常”符合语境。故填a lot。
48. 句意: 它的智能驾驶技术让旅途过程更加有趣。根据“The EV is well-balanced betweenquality and technology.... smart driving technology increased the fun along the way.”和备选词可知,电车的智能驾驶技术让旅途过程更加有趣, its“它的”符合语境,指代“The EV’s”。故填Its。
49. 句意: 乘坐飞行汽车出行所花费的时间比乘坐电车要少。根据“It takes… time to travel byflying car than by EV.”和备选词可知,乘坐飞行汽车出行所花费的时间比乘坐电车要少,little“少的”符合语境, 根据“than”可知, 应使用比较级形式。故填 less。
50.句意:也许在不久的将来,驾驶飞行汽车去上学的梦想将会成真。根据“Maybe the dreamof taking a flying car to school will... in the future.”和备选词可知, 驾驶飞行汽车去上学的梦想将会成真, come true“实现”符合语境, will后用动词原形。故填 come true。
51. Heroes 52. youngest 53. harmful 54. remove 55. activity 56. better
57. I can recycle paper, save water, and go to school by bike.
【导语】本文介绍了三位为保护地球做出贡献的年轻人及其行动。
51. 根据“Young Litter Hero”, “Young Plastic Hero”和“Young Tree Hero”可知, 文章介绍的是三位年轻的“英雄”, 空前有“Three”, 空处应是复数“Heroes”。故填 Heroes。
52. 根据“Harlee,6, from the UK, is thought to be younger than any other litter-picker in hiscountry.”可知, Harlee是全国年龄最小的垃圾清理者,空处应是形容词最高级 youngest。故填 youngest。
53. 根据“The plastic does harm to animals and plants in the ocean.”可知,塑料对海洋生物有害,be harmful to“对……有害”。故填 harmful。
54. 根据“‘The goal of my project is to take every single-use plastic away from our planet,’explains Tony.”可知, Tony的项目目标是清除星球上所有的一次性塑料, remove“去除, 使消失”,不定式符号 to 后接动词原形。故填 remove。
55. 根据“In 2017, she started an activity called Children With Nature to show other kids how they can make a difference in their own area.”可知, “Children With Nature”是一项活动。故填 activity。
56. 根据“No matter how old or young you are, you can start making a difference,”和“If more of us can be like these young people, it will certainly make life better for everyone.”可知, 无论年龄大小,每个人都能让地球变得“更好”,过上更好的生活。故填 better。
57.开放性试题,结合自身实际,回答言之有理即可。参考答案为I can recycle paper, save water,and go to school by bike.
58. 例文
Hello, everyone. I'm Zhang Hua. I'm running for the PE monitor. I really enjoy sports and exercise every day. I also play football in the school team.
If I become the PE monitor,I promise to do two things. First, I will help classmates who find sports difficult. We can practice together after school. Second,I will organize fun sports games for our class. I believe sports make us healthy and happy.
That's all. Thank you.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇发言稿;
②时态:时态综合使用“一般现在时”,“现在进行时”和“一般将来时”;
③提示:写作要点已给出,要求根据提示内容进行写作,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图;
第二步,介绍个人承诺,作为体育班长会做什么;
第三步,书写结语。
[亮点词汇]
①enjoy sports 喜欢运动
②promise to do 承诺做某事
③practice together 一起练习
[高分句型]
①IfI become the PE monitor, I promise to do two things.(条件状语从句)
②I believe sports make us healthy and happy.(宾语从句)

展开更多......

收起↑

资源预览